|
|
Ειδήσεις 03-06-10
Ελεύθεροι οι 60 όμηροι
Σίλβερστοουν: 365 ημέρες ταχύτητα
Διαδήλωση φοιτητών στην Τεχεράνη
Δ. Περοίκος: ο «διάδοχος» του Μπλιξ
«Δεν μπορώ χωρίς τα Σεροξάτ»
Καταιγισμός απρεπών μηνυμάτων
«Σύντομα ελεύθερη»
Απαγωγείς απειλούν με εκτέλεση
Βασανιστήρια σε βιντεοκασέτες
Ισραήλ: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν
Πλήρωσε την «Άνοιξη της Πράγας»
Νέο απεργιακό κύμα στη Γαλλία
Απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού της Χαμάς
Διαλλακτική δήλωση ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα
Έσπασε η απομόνωση της Ανγκ Σαν Σου Κι
Δηλώσεις Ράμσφελντ για το Ιράκ
Βία και έποικοι απειλούν τον «οδικό χάρτη»
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 18:48 ('Ωρα Λονδίνου) Ελεύθεροι οι 60 όμηροι
|
Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν ότι ο στρατός θα μεταβεί στην περιοχή, όπου κρύβονται οι απαγωγείς |
Πληροφορίες από το Περού αναφέρουν ότι στέφθηκε με επιτυχία επιδρομή των στρατιωτικών δυνάμεων και αφέθηκαν ελεύθεροι οι 60 όμηροι που είχαν πέσει θύματα απαγωγής ομάδας ενόπλων το πρωί της Δευτέρας.
Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, ακόμα αναζητούν τους απαγωγείς.
Νωρίτερα οι ένοπλοι απαγωγείς απείλησαν να εκτελέσουν τους ομήρους τους εάν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρήσουν να πλησιάσουν το κρησφύγετό τους.
Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται έγγραφα της αστυνομίας.
Ανάμεσα στους ομήρους είναι και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι πιθανότατα να είναι οι πρώτοι που θα εκτελεστούν εάν οι συνάδελφοί τους, τους πλησιάσουν.
Οι απαγωγείς έχουν επίσης ζητήσει λύτρα της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και 500 κούτες με εκρηκτικά για την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι αρχές της Περού αποστέλλουν εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στην περιοχή για τη σύλληψη των απαγωγέων.
Η απαγωγή σημειώθηκε νωρίς τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επιδρομής σε καταυλισμό στις Άνδεις, όπου στεγάζονται εργάτες που κατασκευάζουν αγωγό για φυσικό αέριο. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου) Σίλβερστοουν: 365 ημέρες ταχύτητα
|
Τα πιτς του Σίλβερστοουν χωρίς τα διάσημα μονοθέσια |
Επιμέλεια: Λένα Χουρμούζη
«Καλώς Ήρθατε στο Σίλβερστοουν». «Οδηγείτε με ασσφάλεια», αναγράφει η πινακίδα με την οποία η πιο διάσημη πίστα αγωνιστικής οδήγησης στη Βρετανία υποδέχεται τους λάτρεις της ταχύτητας.
Η πίστα του Σίλβερστοουν όπου κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου διεξάγεται το γκραν πρι της Αγγλίας δεν φιλοξενούσε πάντα αγώνες ταχύτητας.
Δέκα χιλιόμετρα βορείως του Νορθάμπτον της κεντρικής Αγγλίας, μέσα στα ατελείωτα καταπράσινα λειβάδια και με καιρό πάντα νεφελώδη η σημερινή πίστα του Σίλβερστοουν ήταν κάποτε αεροπορική βάση βομβαρδιστικών αεροσκαφών της ΡΑΦ.
Συνεχείς δραστηριότητες
Το 1948 πραγματοποιήθηκε το πρώτο γκραν πρι στο Σίλβερστοουν. Από το 1951 έως σήμερα η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του συλλόγου Βρετανών Οδηγών Αγωνιστικών Οχημάτων. Η επίσκεψη στο Σίλβερστοουν ξεκίνησε από μια απορία: τι μπορεί να συμβαίνει σε μια πίστα σαν αυτή του Σίλβερστοουν πέρα από τη Φόρμουλα 1. Με τι ασχολείται όλο αυτό το προσωπικό; Είναι δυνατόν όλοι να περιμένουν τον Μίχαελ Σουμάχερ;
Ο Γκάρι Ντερν επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας του Σίλβερστοουν | «Η πίστα έχει ζωή 365 ημέρες το χρόνο. Σήμερα για παράδειγμα που είναι μια συνηθισμένη ημέρα στο Σίλβερστοουν έχει έρθει μια βρετανική εταιρεία και δοκιμάζει αυτοκίνητα για τις ανάγκες των στελεχών της. Διαθέτουμε, επίσης, περίπου 70 έως 100 αυτοκίνητα στα πιτς και δεκάδες επαγγελματίες οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων, οι οποίοι δοκιμάζουν αυτοκίνητα έχοντας ως συνοδηγούς μελλοντικούς αγοραστές.
»Υπάρχει επίσης το ελικοδρόμιο. Επιπλέον διοργανώνονται διάφοροι αγώνες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ υπάρχουν κάποιες ημέρες κατά τις οποίες οι ιδιοκτήτες σπορ αυτοκινήτων, όπως πόρσε και φεράρι, οι οποίοι έρχονται με τις παρέες τους για να διασκεδάσουν. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τα ατυχήματα όταν τρέχει με τέτοια ταχύτητα και δυστυχώς πολλά όμορφα αυτοκίνητα αποχαιρετούν το Σίλβερστοουν πάνω σε γερανούς», εξήγησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Γκάρι Ντερν, επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας στο Σίλβερστοουν.
Πολυπληθής προπόνηση
Το Σίλβερστοουν εκτός των άλλων δραστηριοτήτων είναι επίσης έδρα της ομάδας αγωνιστικών μονοθέσιων Τζόρνταν. Η ομάδα του Έντι Τζόρνταν προπονείται στο Σίλβερστοουν. Εάν επρόκειτο για προπόνηση ποδοσφαιρικής ομάδος η εικόνα είναι από λίγο έως πολύ οικεία.
Πώς προπονείται, όμως, μια ομάδα αγωνιστικών μονοθέσιων:
«Μεγάλο μέρος της δουλειάς γίνεται στο εργοστάσιό τους. Όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σ΄ έναν αγώνα, τότε έρχονται δύο με τρεις ημέρες πριν για να στήσουν το συνεργείο τους, να τοποθετούν τις διαφημίσεις για να είναι ευπαρουσίαστοι στους σπόνσορές τους αλλά και για να διατηρήσουν την την καλή τους εικόνα. Ακολουθούν τα μονοθέσια και μετά οι τεχνικοί, οι οποίοι είναι πάντα σε ετοιμότητα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αυτοί, όμως, που δε λείπουν ποτέ από την προπόνηση είναι οι προγραμματιστές, καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων.
Και η αστυνομία δοκιμάζει τα αυτοκίνητά της στο Σίλβερστοουν | »Κάθε μονοθέσιο συνδέεται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αναλύει τις παραμέτρους της μηχανής, το στήσιμο του οχήματος πολύ πριν από την εκκίνηση. Να σημειωθεί ότι γίνεται πλέον μέσω του υπολογιστή και όχι με το γύρισμα του κλειδιού», ανέφερε ο Γκάρι Ντερν, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εταιρείας του είναι η συντήρηση της πίστας.
«Δεδομένου των πολλών δραστηριοτήτων αντιμετωπίζουμε αρκετές φορές μεγάλη δυσκολία στη συντήρηση. Πριν από τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Φόρμουλα 1 ή το Σούπερ Μπάικ η πίστα κλείνει εκ των προτέρων για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες».
Βροχή και λάσπη
Όπως έχουν επισημάνει πλείστοι όσοι πιλότοι της Φόρμουλα 1 το Σίλβερστοουν μπορεί να είναι μία από τις πλέον αγαπημένες τους πίστες, όχι όμως και ο απρόβλεπτος καιρός της Αγγλίας.
«Δυστυχώς για μας ο καιρός της Αγγλίας είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς μας. Όλοι θυμόμαστε τις καταρρακτώδεις βροχές του Απριλίου του 2000, οι οποίες δημιούργησαν τεράστια προβλήματα με τη λάσπη και την καθίζηση του εδάφους».
Ντεσιμπέλ και γείτονες
Η αίσθηση του να περιφέρεται κανείς στις εγκαταστάσεις μιας πίστας αγωνιστών οχημάτων ακόμα και σε μέρα που δε διεξάγονται αγώνες είναι μοναδική, ο ήχος του κινητήρα, των φρένων. Ωστόσο, πως αισθάνονται όσοι ζουν κοντά στην πίστα;
Δυστυχώς οφείλω να παραδεχτώ ότι πολύς κόσμος χαίρεται με την ατυχία του άλλου και ειδικά στην αγωνιστική οδήγηση περιμένουν πως και πως κάποιο ατύχημα | Γκάρι Ντερν | «Υπάρχουν αντιδράσεις για τη λειτουργία της πίστας και η αρχή και το τέλος των προβλημάτων είναι ο θόρυβος. Προσπαθούμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία με το ντόπιο πληθυσμό και κυρίως να σεβόμαστε τα ωράρια του. Ως εκ τούτου δουλεύουμε συγκεκριμένες ώρες, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 14:00 έως τις 17:00. Με αυτόν τον τρόπο ο θόρυβος αρχίζει αφού ο κόσμος έχει πάρει το πρωινό του και σταματάει την ώρα που ο κόσμος επιστρέφει από τις δουλειές του, ενώ υπάρχει και το μεσημεριανό διάλειμμα.
»Ναι, οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν έρθει πολλές φορές οι τοπικές αρχές για να παραπονεθούν για το θόρυβο. Ένα μονοθέσιο παράγει περίπου 120 ντεσιμπέλ και φανταστείτε τι γίνεται όταν έχεις 20 μονοθέσια στην γραμμή της εκκίνησης να μαρσάρουν», υπογράμμισε όλο ειλικρίνεια ο επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας του Σίλβερστοουν.
Ο μεγάλος αδελφός
Όσοι έρχονται στο Σίλβερστοουν είτε πρόκειται για επαγγελματίες είτε για ερασιτέχνες οδηγούς είναι αποφασισμένοι να οδηγήσουν στα όρια, να χτυπήσουν κόκκινο, διότι που αλλού θα τους δοθεί η ευκαιρία να πατήσουν το γκάζι χωρίς να τους κόψει κλήση ο τροχονόμο.
Ωστόσο 28 κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολουθούν τα πάντα.
«Έχουμε 28 κάμερες κλειστού κυκλώματος στο Σίλβερστόουν, οι οποίες καταγράφουν ανά δευτερόλεπτο τα όσα συμβαίνουν στην πίστα, έχουμε συστήματα ραδιοεπικοινωνίας, και παρατηρητές, οι οποίοι είναι πάντα σε ετοιμότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περίπτωση ατυχήματος. Υπάρχει μια ομάδα διάσωσης πλήρως εξοπλισμένη.
»Σε περίπτωση που κάποιο αυτοκίνητο βγει στιγμιαία εκτός πίστας θα σταματήσουμε αμέσως όλες τις δραστηριότητες και θα ανάψουμε κόκκινο φως. Σε περίπτωση σύγκρουσης πάλι θα ανάψουν τα κόκκινα φώτα, θα σταματήσουν τα πάντα και θα ειδοποιήσουμε αμέσως τον κοντινότερο υπεύθυνο πυρασφάλειας, ο οποίος θα φροντίσει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον οδηγό, γενικώς να διαπιστώσει εάν έχει τις αισθήσεις του. Όταν πρόκειται για κάποιο αγώνα τότε υπάρχουν δεκάδες εθελοντές και αυτό σημαίνει ότι διαθέτουμε ακόμα μεγαλύτερο προσωπικό», διευκρίνισε ο Γκάρι ως ειδικός.
Δυστυχήματα και κόσμος
Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο μονότονο βουητό και τους κύκλους των μονοθέσιων το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος αμέσως κινεί το ενδιαφέρον του πλήθους
«Δυστυχώς οφείλω να παραδεχτώ ότι πολύς κόσμος χαίρεται με την ατυχία του άλλου και ειδικά στην αγωνιστική οδήγηση περιμένουν πως και πως κάποιο ατύχημα. Εμείς προσπαθούμε να σεβόμαστε την ιδιωτική των πιλότων και συνάμα να ενημερώνουμε το κοινό. Πολλές φορές μεταφέρουμε τον τραυματία σε σημείο που να μην βλέπει ο κόσμος ενώ άλλες φορές τοποθετείται ένα σεντόνι για να μην βλέπουν τι γίνεται.
Στις 20 Ιουλίου οι κερκίδες του Σίλβερστοουν είναι πάντα γεμάτες | »Αλλά όπως στην περίπτωση του Μίχαελ Σουμάχερ πριν από μερικά χρόνια καθώς τον μετέφεραν προς το ασθενοφόρο ο Γερμανός πρωταθλητής δε σταμάτησε στιγμή να χαιρετά το πλήθος. Ήθελε κατά μία έννοια να δείξει τουλάχιστον στους οπαδούς του ότι είναι καλά».
Ξέρουν, όμως, όλοι όσοι δουλεύουν στο Σίλβερστοουν να οδηγούν;
«Δύσκολη ερώτηση το βέβαιο είναι ότι υπάρχει κάποιοι συνάδελφοί μου, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την αγωνιστική οδήγηση. Όσον αφορά το ένα ξέρουν ή όχι να οδηγούν θα έλεγα ότι από τους 80 υπάρχουν δυο τρεις, οι οποίοι δεν ξέρουν αλλά που θα πάει θα μάθουν». |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου) Διαδήλωση φοιτητών στην Τεχεράνη
|
Φωτογραφία αρχείου από παλιότερη διαδήλωση φοιτητών της Τεχεράνης |
Εκατοντάδες Ιρανοί συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποίθηκαν στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.
Η διαδήλωση ξεκίνησε ως διαμαρτυρία στα σχεδία της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση κάποιων πανεπιστημίων, αλλά στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά των σκληροπυρηνικών μελών του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν.
Αν και υπήρχε αστυνομική παρουσία, οι αστυνομικές δυνάμεις επέλεξαν να μην επέμβουν.
Πριν από τέσσερα χρόνια μέλη ισλαμικών οργανώσεων και των δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκαν κατά φοιτητών του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, οι οποίοι διαδήλωναν για τους νέους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης.
Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν χαρακτηριστεί οι σφοδρότερες μετά την ιρανική επανάσταση, η οποία είχε σημειωθεί πριν από 20 και πλέον χρόνια. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 22:53 ('Ωρα Λονδίνου) Δ. Περοίκος: ο «διάδοχος» του Μπλιξ
|
Τέλη Ιουνίου αποχωρεί ο Χανς Μπλιξ από το αξίωμα του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων |
Τα Ηνωμένα Έθνη διόρισαν τον Δημήτρη Περοίκο ως προσωρινό αντικαταστάτη του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ο οποίος αποχωρεί τέλη του Ιουνίου.
Ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Περοίκος έχει διατελέσει επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και επιχειρήσεων των επιθεωρητών του ΟΗΕ (UNMOVIC).
Πριν από αυτή τη θέση και για περίπου 30 χρόνια ο Δημήτρης Περοίκος είχε εργαστεί ως επιθεωρητής στη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Περοίκος ηγήθηκε, επίσης, των επιθεωρήσεων των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 20:27 ('Ωρα Λονδίνου) «Δεν μπορώ χωρίς τα Σεροξάτ»
|
Οι εθιστικές επιπτώσεις του Σεροξάτ ισχύουν τόσο στα χάπια όσο και στο πιο ελαφρύ σιρόπι |
Δεκάδες οργανώσεις προειδοποιούν τους ανά τον κόσμο ασθενείς ότι τα αντικαταθλιπτικά χάπια «Σεροξάτ» είναι εθιστικά.
Η Σάρα Βεν της «Ομάδος Χρηστών Σεροξάτ» έπαιρνε το εν λόγω χάπι για πέντε χρόνια και μίλησε στο ΒΒC για αυτήν την εμπειρία.
«Ήμουν φοιτήτρια όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχα από αγχώδη διαταραχή. Αισθανόμουν συνεχώς ζαλάδες. Όσο τα χρόνια περνούσαν η κατάστασή μου χειροτέρευε και άρχισα να φοβάμαι καθώς είχα κρίσεις πανικού», τόνισε η Σάρα Βεν.
Η Σάρα Βεν, η οποία ήταν τότε 20 ετών, πρόσθεσε: «Ο παθολόγος μου, μού έδωσε το Σεροξάτ λέγοντας ότι πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο αντικαταθλιπτικό φάρμακο».
Η Βρετανίδα δήλωσε ότι ένιωσε αμέσως τις παρενέργειες του φαρμάκου.
«Δεν είχα καθόλου ενέργεια και βρισκόμουν συνέχεια σε κατάσταση λήθαργου, ενώ παράλληλα άρχισα να αισθάνομαι σαν να μου κάνουν ηλεκτροσόκ. Έφτασε σε σημείο που δεν μπορούσα να διαβάσω».
Στο κρεβάτι
Η Σάρα Βεν είχε διαβάσει στις οδηγίες του φαρμάκου, ότι το αρχικό στάδιο των παρενεργειών θα υποχωρούσε. Και ως εκ τούτου συνέχισε να παίρνει το φάρμακο.
«Ήθελα να κάνω κάτι για το πρόβλημα που ήδη αντιμετώπιζα», είπε η κ. Βεν, η οποία δήλωσε ότι προσπαθήσει να σταματήσει το Σεροξάτ τον Μάιο του 2000 κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των σπουδών της στο πανεπιστήμιο.
«Δεν ήξερα τίποτα για το Σεροξάτ. Νόμιζα ότι μέσα σε δύο εβδομάδες θα μπορούσα να απεξαρτηθώ. Πριν το καταλάβω βρέθηκα στο κρεβάτι, με προβλήματα όρασης και σε μια συνεχή κατάσταση γρίπης».
Ο γιατρός της κ. Βεν απεφάνθη ότι έπρεπε να ξαναρχίσει η ασθενής του την αγωγή με το Σεροξάτ.
«Προσπάθησα να απεξαρτηθώ σταδιακά αντικαθιστώντας τα χάπια με σιρόπι. Αλλά και πάλι τίποτα. Έτσι αποφάσισα να γραφτώ στην Ομάδα Χρηστών Σεροξάτ», διευκρίνισε η Σάρα Βεν.
Προειδοποίηση
Η Σάρα Βεν, απόφοιτος νομικής επρόκειτο να κάνει την πρακτική της φέτος. Ωστόσο έχει αποσυρθεί από ο,τιδήποτε για να μπορέσει να νικήσει τον εθισμό της από το Σεροξάτ.
Επιθυμία της να αναγραφεί κάποια στιγμή στο φυλλάδιο με τις οδηγίες του φαρμάκου το πρόβλημα του εθισμού.
«Θα ήθελα να δω όλες τις παρενέργειες που προκαλεί το εν λόγω φάρμακο, οι οποίες παρουσιάζονται μόλις ο ασθενής σταματάει να το παίρνει ή ακόμα κι όταν μειώνει τη δόση», κατέληξε η Σάρα Βεν. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου) Καταιγισμός απρεπών μηνυμάτων
|
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι πλέον απρεπή |
Τέσσερα στα πέντε παιδιά λαμβάνουν σε καθημερινή βάση απρεπή ηλεκτρονικά μηνύματα (spam), τα οποία διαφημίζουν και προσφέρουν στους χρήστες των υπολογιστών από φάρμακα και τρόπους γρήγορης απόκτησης χρημάτων μέχρι πορνογραφικό υλικό.
Η εταιρεία προστασίας στο διαδίκτυο «Σιμαντέκ», η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παιδιών αισθάνεται άβολα με τη λήψη αυτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Για την έρευνα η «Σιμαντέκ» απηύθυνε ερωτήσεις σε 1.000 νέους από τις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας από επτά έως 18 ετών.
Οι κίνδυνοι των spam
Ένα στα πέντε παιδιά ανοίγουν τα εν λόγω μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους και τα διαβάζουν.
Οι γονείς της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανηλίκων δεν έχει καμμία γνώση για το περιεχόμενο των μηνυμάτων.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δε γνώριζε εάν τα εν λόγω μηνύματα κρύβουν κάποιους κινδύνους.
Τα μισά και πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνονται σε καθημερινή βάση στους ανά τον κόσμο χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι απρεπή.
Τα spam προσφέρουν φάρμακα, όπως Βιάγκρα, και υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες μαϊμού, οι οποίες υπόσχονται κέρδη. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου) «Σύντομα ελεύθερη»
|
Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν στη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Κι |
Ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βιρμανία, Ραζαλί Ισμαΐλ συναντήθηκε με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία τελεί υπό κράτηση.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αργότερα ότι η Αούνγκ Σαν Σου Κι, είναι «καλά στην υγεία της και δεν έχει χάσει το ηθικό της».
Η στρατιωτική ηγεσία της Βιρμανίας διαβεβαίωσε τον Ραζαλί Ισμαΐλ ότι λίαν συντόμως η ηγέτις της αντιπολίτευσης θα αφεθεί ελεύθερη.
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι συνελήφθη στις 30 Μαΐου για λόγους «προστασίας», σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές, μετά την επίθεση που δέχθηκε από οπαδούς του κόμματός της.
«Δεν είχε σημάδια στο πρόσωπό της και δεν φαινόταν να έχει σπάσει κάποιο άκρο», υποστήριξε ο Μαλαισιανός εντεταλμένος του ΟΗΕ στη Βιρμανία.
Ο κ. Ταζαλί Ισμαΐλ είχε επίσης μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πριν από δύο χρόνια.
Συνομιλίες, οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Κι έπειτα από 20 χρόνια σε κατ΄ οίκον περιορισμό. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 18:48 ('Ωρα Λονδίνου) Απαγωγείς απειλούν με εκτέλεση
|
Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν ότι ο στρατός θα μεταβεί στην περιοχή, όπου κρύβονται οι απαγωγείς |
Ένοπλοι, οι οποίοι έχουν απαγάγει 60 ανθρώπους σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή του Περού απειλούν να εκτελέσουν τους ομήρους τους εάν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρήσουν να πλησιάσουν το κρησφύγετό τους.
Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο επικαλείται έγγραφα της αστυνομίας.
Ανάμεσα στους ομήρους είναι και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι πιθανότατα να είναι οι πρώτοι που θα εκτελεστούν εάν οι συνάδελφοί τους, τους πλησιάσουν.
Οι απαγωγείς έχουν επίσης ζητήσει λύτρα της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και 500 κούτες με εκρηκτικά για την απελευθέρωση των ομήρων.
Οι αρχές της Περού αποστέλλουν εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στην περιοχή για τη σύλληψη των απαγωγέων.
Η απαγωγή σημειώθηκε νωρίς τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επιδρομής σε καταυλισμό στις Άνδεις, όπου στεγάζονται εργάτες που κατασκευάζουν αγωγό για φυσικό αέριο. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 18:20 ('Ωρα Λονδίνου) Βασανιστήρια σε βιντεοκασέτες
|
Τα καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν μαγνητοσκοπούσε τις εκτελέσεις |
Βιντεοκασέτες με βασανιστήρια και εκτελέσεις που φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν πωλούνται στους δρόμους της Βαγδάτης και αγοράζονται από συγγενείς αγνοουμένων.
Οι περισσότερες από τις βιντεοταινίες είναι από την εποχή της ανταρσίας των Σιιτών Μουσουλμάνων, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κάλεσε τους Ιρακινούς να εκδιώξουν τον πρώην Ιρακινό ηγέτη, λίγο πριν τον πόλεμο του Περσικού το 1991.
Πολλές από τις εκτελέσεις έγιναν στη Νατζάφ και στην Καρμπάλα.
Σε κάποιες εμφανίζεται ένας άνδρας που μοιάζει με τον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσεΐν, «Χημικό Άλι» να πραγματοποιεί τις εκτελέσεις.
Ανταποκριτής του ΒΒC που είδε κάποιες από τις κασέτες λέει ότι παρουσιάζουν τις θηριωδίες που είχαν γίνει από το προηγούμενο καθεστώς.
Τη Δευτέρα στο Ιράκ έγινε ειδική τελετή ομαδικής ταφής για τα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί.
Ένας μικροπωλητής λέει στο BBC ότι οι «οι ταινίες δείχνουν εκτελέσεις που έγιναν το 1991, μετά την εξέγερση των σιιτών μουσουλμάνων στις πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα του νοτίου Ιράκ».
« Μερικές», συνέχισε, «δείχνουν τον στρατηγό Καμάλ ή Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ να σκοτώνει».
|
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου) Ισραήλ: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν
|
Περισσότερες απο μια ρουκέτες έπληξαν το αυτοκίνητο |
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν δύο ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους αυτοκίνητο ανατολικά της πόλης Τζαμπαλίγια, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, λένε οι αρχές ασφαλείας.
Αλλά και το πρωί, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με τουλάχιστον επτά ρουκέτες την πόλη της Γάζας.
Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις.
Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης κατηγόρησε τον ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλαζίζ αλ Ραντίσι, που τραυματίστηκε κατά την πρωϊνή επιδρομή, ότι σχεδίασε την επίθεση σε ισραηλινό φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, κατά την οποία τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προβληματιστεί μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον του ηγέτης της Χαμάς.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ είπε ότι ο κ. Μπους φοβάται οτι η επίθεση εναντίον της Χαμάς ίσως υπονομεύσει τις προσπάθειες των παλαιστινιακών αρχών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Στόχος της επίθεσης ο Ραντίσι
Στη Γάζα, ένας από τους στόχους του Ισραηλινού στρατού ήταν και το αυτοκίνητο του αρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντέλαζιζ αλ Ραντίσι, ο οποίος σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ μια γυναίκα που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης έχασε τη ζωή της.
Ο κ. Ραντίσι οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, όταν δέχθηκε πολλαπλά πυρά και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ο ίδιος κατάφερε να διασωθεί, αλλά 25 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.
Τραυματίστηκαν πολλοί πολίτες |
Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, λέει ότι αυτή την εποχή μια επίθεση εναντίον ανώτατου στελέχους της Χαμάς έχει ιδιαίτερο νόημα.
Να σημειωθεί ότι η οργάνωση Χαμάς δε συμφωνεί με τους όρους του νέου ειρηνευτικού σχεδίου για τη μέση Ανατολή και ορκίστηκε να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα.
Πριν την επίθεση...
Νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε έναν παράνομο εβραϊκό οικισμό - όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης» - ενώ σειρά έχουν τέσσερις ακόμα οικισμοί.
Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτούς τους οικισμούς. Πάντως οι περισσότεροι από τους οικισμούς που πρόκειται να κατεδαφισθούν είναι ακατοίκητοι και βρίσκονται απομονωμένοι στις κορυφές λόφων.
Παρ' όλ' αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε την οργή πολλών Εβραίων εποίκων, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα χτίζουν δύο οικισμούς για καθ' ένα που γκρεμίζεται.
Η παλαιστινιακή Αρχή αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την κίνηση του Ισραήλ. Ο ηγέτης της, Γιασέρ Αραφάτ εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ουσιαστικά να τηρήσει τη δέσμευσή του, αφού θα δεχθεί να κατεδαφίσει μόνο μικρούς οικισμούς.
Στην σύνοδο Κορυφής, που είχε προηγηθεί, οι πρωθυπουργοί των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, προέβησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις σε απώτερο σκοπό την ειρήνευση στην περιοχή και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Όμως οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνεχίζονται.
Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για τους Παλαιστίνιους ηγέτες, λέγοντας ότι εάν δεν τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών απειλείται η ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους.
|
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 15:13 ('Ωρα Λονδίνου) Πλήρωσε την «Άνοιξη της Πράγας»
|
Ο Αύγουστος του 1968 έβαλε τέλος στις μεταρρυθμίσεις |
Ο πρώτος ανώτατος Τσέχος κομμουνιστής αξιωματούχος φυλακίσθηκε για το ρόλο που διέπραξε στη σοβιετική εισβολή το 1968.
Ο Κάρελ Χόφμαν, 79 ετών, καταδικάσθηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.
Οι συνήγοροί του λένε ότι έγινε το εξιλαστήριο θύμα σε μια δίκη εντυπώσεων.
Πρόκειται για τον πρώτο ανώτατο αξιωματούχο που καταδικάζεται για την εισβολή και για το μέλλον δεν προβλέπονται άλλες διώξεις.
Ο Χόφμαν – τότε επικεφαλής του υπουργείο Επικοινωνιών- διέταξε την άμεση διακοπή των κρατικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, μια ημέρα πριν από την εισβολή.
Έτσι οι πολίτες δεν έμαθαν ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού κόμματος της Πράγας είχε αποκηρύξει τη στρατιωτική δράση.
Νωρίτερα, τα κανάλια είχαν ήδη αρχίσει να μεταδίδουν πληροφορίες για τις κτηνωδίες των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Θα ασκήσει έφεση
Ο Κάρελ Χόφμαν είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αν και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν κρίθηκε ένοχος για πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως αυτό της προδοσίας.
«Η απόφαση δεν αποδίδει την αλήθεια αλλά την κατανοώ επειδή οι πιέσεις των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης είναι τόσο ισχυρές, που οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για εμάς», είπε ο κ. Χόφμαν.
Η Άνοιξη στην Πράγα
Η σοβιετική εισβολή πραγματοποιήθηκε για να τερματίσει ένα πείραμα της Τσεχοσλοβακίας με τους φιλελεύθερους κομμουνιστές, γνωστό και ως «Άνοιξη της Πράγας».
Ο τότε ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ αποφάσισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προέβλεπαν μεταξύ άλλων την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του νομοθετικού σώματος, προσπαθώντας να εμφανίσει το ανθρώπινο πρόσωπο του κομμουνισμού.
Όμως η εισβολή το βράδυ της 20ης Αυγούστου έπνιξε στο αίμα το πείραμα, που διεκόπη με το θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων και τη σύλληψη του Ντούμπτσεκ.
|
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 12:10 ('Ωρα Λονδίνου) Νέο απεργιακό κύμα στη Γαλλία
|
Δύο στα τρία τρένα δεν πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους |
Τα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας σκοπεύουν να παραλύσουν τη χώρα, την ημέρα που η κυβέρνηση θέτει προς συζήτηση στη γαλλική εθνοσυνέλευση το σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Ο τομείς που θα πληγούν περισσότερο αναμένεται να είναι και πάλι αυτοί των αερομεταφορών και του δημοσίου τομέα.
Πάντως οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι περισσότερες πτήσεις αναχωρούν στην ώρα τους από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι, αλλά σε άλλα αεροδρόμια σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων. Εκτιμάται, δε, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αργότερα.
Στους δρόμους παρατηρούνται έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ δύο στα τρία τρένα είναι ακινητοποιημένα.
Περιφερειακά προβλήματα
Στη Μασσαλία και στην Τουλούζη αναφέρονται μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα..
Στους δρόμους της Μασσαλίας η κατάσταση από τις σωρούς των σκουπιδιών είναι ανυπόφορη.
Στον κύκλο των απεργών συμμετέχουν αστυνομικοί και τελωνειακοί, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, στις τηλεπικοινωνίες και στις τράπεζες, οδηγοί λεωφορείων και εργαζόμενοι στις χημικές και μεταλλουργικές βιομηχανίες.
Κλειστά τα σχολεία
Για τους 800 χιλιάδες εκπαιδευτικούς της Γαλλίας αυτή είναι η ενδέκατη κινητοποίηση από την αρχή του σχολικού έτους.
Είναι δυσαρεστημένοι με τις μεταρρυθμίσεις και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα..
Ορισμένοι από τους εκπαιδευτικούς απειλούν να μποϋκοτάρουν τις τελικές εξετάσεις, το γνωστό Μπακαλορεά, που ξεκινάνε την Πέμπτη.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν Πιέρ Ραφαρέν επιμένει ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό είναι απαραίτητες για να καλυφθούν οι ανάγκες στις συντάξεις.
Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει τη στήριξη του προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.
|
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου) Απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού της Χαμάς
|
Περισσότερες απο μια ρουκέτες έπληξαν το αυτοκίνητο |
Ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με τουλάχιστον επτά ρουκέτες την πόλη της Γάζας.
Ένας από τους στόχους του Ισραηλινού στρατού ήταν και το αυτοκίνητο του αρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αμπντέλ Αζιζ αλ Ραντίσι, ο οποίος σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ μια γυναίκα που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης έχασε τη ζωή της.
Ο κ. Ραντίσι οδηγούσε το αυτοκίνητό του σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, όταν δέχθηκε πολλαπλά πυρά και τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ο ίδιος κατάφερε να διασωθεί, αλλά 25 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.
Τραυματίστηκαν πολλοί πολίτες |
Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ, Μπάρμπαρα Πλετ, λέει ότι αυτή την εποχή μια επίθεση εναντίον ανώτατου στελέχους της Χαμάς έχει ιδιαίτερο νόημα.
Να σημειωθεί ότι η οργάνωση Χαμάς δε συμφωνεί με τους όρους του νέου ειρηνευτικού σχεδίου για τη μέση Ανατολή και ορκίστηκε να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα.
Πριν την επίθεση...
Νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε έναν παράνομο εβραϊκό οικισμό - όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης» - ενώ σειρά έχουν τέσσερις ακόμα οικισμοί.
Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτούς τους οικισμούς. Πάντως οι περισσότεροι από τους οικισμούς που πρόκειται να κατεδαφισθούν είναι ακατοίκητοι και βρίσκονται απομονωμένοι στις κορυφές λόφων.
Παρ' όλ' αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε την οργή πολλών Εβραίων εποίκων, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα χτίζουν δύο οικισμούς για καθ' ένα που γκρεμίζεται.
Η παλαιστινιακή Αρχή αντιμετώπισε με σκεπτικισμό την κίνηση του Ισραήλ. Ο ηγέτης της, Γιασέρ Αραφάτ εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ουσιαστικά να τηρήσει τη δέσμευσή του, αφού θα δεχθεί να κατεδαφίσει μόνο μικρούς οικισμούς.
Στην σύνοδο Κορυφής, που είχε προηγηθεί, οι πρωθυπουργοί των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, παρουσία του Αμερικανού προέδρου, προέβησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις σε απώτερο σκοπό την ειρήνευση στην περιοχή και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Όμως οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνεχίζονται.
Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για τους Παλαιστίνιους ηγέτες, λέγοντας ότι εάν δεν τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών απειλείται η ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους.
|
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου) Διαλλακτική δήλωση ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα
|
«Κλάδο ελαίας» προς τη Βόρεια Κορέα έτεινε ο Κόλιν Πάουελ |
Κλάδο ελαίας έτειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Βόρεια Κορέα, μία ημέρα μετά την δημόσια παραδοχή από το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ ότι ακολουθεί πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προτιμούν μεθόδους διπλωματικής επίλυσης της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.
«[Οι Βορειοκορεάτες] έχουν δηλώσει τα ίδια πράγματα και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στρατηγική μας», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξή που έδωσε στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΕ).
Αεροφωτογραφία του πυρηνικού εργοστασίου Γιονγκμπιόν της Β. Κορέας, που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου στην τελευταία κρίση | «Δεν βρισκόμαστε στην οδό του πολέμου. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει μία διπλωματική λύση» είπε ο κ. Πάουελ, υπενθυμίζοντας πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιθυμεί συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει έναν μικρό αριθμό από πυρηνικά όπλα, και πως έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει επιπλέον όπλα τέτοιου είδους.
Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ έχουν οξυνθεί μετά την ανταλλαγή αυστηρών προειδοποιήσεων ανάμεσα στην Πιονγκ Γιανγκ, την Ουάσινγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 07:21 ('Ωρα Λονδίνου) Έσπασε η απομόνωση της Ανγκ Σαν Σου Κι
|
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ραζάλι Ισμαήλ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους |
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βιρμανία, Ραζάλι Ισμαήλ συναντήθηκε με την φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Ανγκ Σαν Σου Κι, και δήλωσε ότι αυτή «έχει καλή διάθεση» και δεν έχει τραυματισθεί.
Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και έγινε στην έδρα της χούντας που κυβερνά τη Βιρμανία, μετά από άδεια που έλαβε ο κ. Ισμαήλ.
Η συνάντηση του διεθνούς απεσταλμένου με την τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Βιρμανή πολιτικό έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή του από τη Βιρμανία.
Η διεθνής ανησυχία για την κατάσταση της κ. Σου Κι αυξανόταν καθώς αυτή παρέμενε κρατούμενη σε μυστική τοποθεσία και κάθε επικοινωνία μαζί της έχει απαγορευθεί εδώ και μία εβδομάδα.
Οι στρατιωτικές αρχές λένε ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει μεταφερθεί σε κρησφύγετο για λόγους προστασίας της, μετά από επίθεση που δέχθηκε αυτή και οπαδοί της στη βόρειο Βιρμανία. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 06:42 ('Ωρα Λονδίνου) Δηλώσεις Ράμσφελντ για το Ιράκ
|
«Δεν έχουμε σταματήσει τις έρευνες για το Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ |
O υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, απέδωσε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ στο γεγονός ότι δεν έχει εντοπισθεί ακόμη ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει την τύχη του ανατραπέντος Ιρακινού ηγέτη, τόνισε ο κ. Ράμσφελντ, αναπτερώνει ενδεχομένως τις ελπίδες μελών του κόμματος Μπάαθ ότι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.
«Εμείς δεν έχουμε σταματήσει να αναζητούμε τον Σαντάμ και θα τον βρούμε», τόνισε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, που θα τον συνοδεύουν στην ευρωπαϊκή επίσκεψή του ενόψει και της συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ.
Ιρακινή υπόκειται σε έλεγχο από Αμερικανό στρατιώτη | Ο κ. Ράμσφελντ είπε πως δεν είναι βέβαιος ότι αυτές οι επιθέσεις, που γίνονται όλο και φονικότερες, έχουν οργανωθεί, ή διευθύνονται από το Σαντάμ Χουσεΐν.
Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς των επικριτών της κυβέρνησης Μπους ότι στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών είχαν «διογκωθεί» για να προετοιμάσουν το έδαφος για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Σημειωτέον ότι μία ημέρα νωρίτερα ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί από Ιρακινούς ενόπλους σε ενέδρα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. |
Τρίτη 10 Ιουνίου 2003 - 05:27 ('Ωρα Λονδίνου) Βία και έποικοι απειλούν τον «οδικό χάρτη»
|
Φωτογραφία από τον εβραϊκό οικισμό Αλονόι Σίλο, στη Δυτική Όχθη |
Στη Μέση Ανατολή η συνεχιζόμενη βία και η στάση των Εβραίων εποίκων υπονομεύουν το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, το λεγόμενο «οδικό χάρτη προς την ειρήνη».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στρατιώτες του τραυμάτισαν θανάσιμα δύο Παλαιστίνιους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν επιχειρήσει να διεισδύσουν σε εβραϊκό οικισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Μία μέρα νωρίτερα πέντε Ισραηλινοί και πέντε Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τους ηγέτες των Παλαιστινίων πως η αποτυχία τους να θέσουν τέρμα στις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων θα απειλήσει τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους, που προβλέπει "ο οδικός χάρτης".
Έποικοι: Αντίσταση μέχρι τέλους
Στο μεταξύ οι ηγέτες των Εβραίων εποίκων δήλωσαν πως είναι αποφασισμένοι να προβάλλουν αντίσταση στην κατεδάφιση των αυθαίρετων οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Έντονη η αντίδραση στην απόφαση Σαρόν για κατάργηση εβραϊκών οικισμών | Όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε την κατεδάφιση ορισμένων κενών τροχόσπιτων, το Συμβούλιο των Εποίκων που εκπροσωπεί πάνω από 250.000 Ισραηλινούς της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδα της Γάζας τόνισε πως για κάθε φυλάκιο που θα κατεδαφίζεται, θα αναγείρονται δύο νέα φυλάκια, αν και έσπευσε να υπογραμμίσει πως η αντίσταση δεν θα έχει βίαιο χαρακτήρα.
Ανώτερο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε την κατεδάφιση των οικισμών που άρχισε «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αλλά σε συνέντευξή του στο BBC, o Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν Χατίμπ, δήλωσε πως θα ήθελε να δει τον κ. Σαρόν να τηρεί τις πιο δύσκολες υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, και να θέσει έτσι τέρμα στο πρόγραμμα επέκτασης των εβραϊκών οικισμών.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Ρέινολντς, αν και υπάρχουν πάνω από 100 εβραϊκοί οικισμοί, έχει προγραμματισθεί, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η κατεδάφιση περίπου 15 φυλακίων.
Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης είναι παράνομοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά πολλοί έχουν ανεγερθεί με την έγκριση των ισραηλινών αρχών. |
|