Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-08

  1. Υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα
  2. «Καμμία παραχώρηση»
  3. «Προέχει το Ισραήλ»
  4. Ανεβλήθη η αποστολή στον Άρη
  5. «Υπάρχουν αποδείξεις»
  6. Στο έλεος των ασθενειών
  7. Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ
  8. Αποκλείουν Δ. Όχθη και Γάζα
  9. Ανεβλήθη η αποστολή στον Άρη
  10. Η διαμαρτυρία ενός πατέρα
  11. Η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχεται «λάθη»
  12. Αποκλείουν Δ. Όχθη και Γάζα
  13. Ετράπη σε φυγή
  14. Επίθεση κατά δόκιμων αστυνομικών
  15. Απόπειρα πραξικοπήματος στη Μαυριτανία
  16. Η Ντάουντινγκ Στριτ παραδέχεται 'λάθη'
  17. Επίθεση κατά Ισραηλινών στη Γάζα
  18. Επίθεση κατά Ισραηλινών στη Γάζα
  19. «Όλα δείχνουν Αλ Κάιντα»

Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 19:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της ένταξης στην Κοινότητα
 

Είπαν το «ναι» οι Πολωνοί στην Κοινότητα

Συνολικά το 81,9% των Πολωνών που προσήλθε στις κάλπες κατά τη δεύτερα ημέρα του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε «ναι» στην Κοινότητα, σύμφωνα με την πολωνική τηλεόραση.

Η δε προσέλευση στις κάλπες κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που επικυρώνει αυτομάτως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι η χώρα εκπλήρωσε τον διακαή της πόθο.

«Επιστρέφουμε. Επιστρέφουμε στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Η Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είναι το πολυπληθέστερο από τα 15 νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά την παρούσα διεύρυνση της Κοινότητας την μεγαλύτερη στην ιστορία της.

Η ψήφος της Πολωνίας θα έχει τη ίδια βαρύτητα με αυτήν της Ισπανίας και θα υπολείπεται ελάχιστα της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Λιθουανία έχουν ήδη εγκρίνει την ένταξή τους στην Κοινότητα.

Πρώτη ημέρα δημοψηφίσματος

Το 17,61% των Πολωνών προσήλθε στις κάλπες κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ημέρας του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής, Φερντίναντ Ραϊμάρζ.

Εάν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 20:40 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καμμία παραχώρηση»
 

Κατηγορηματικός και απόλυτος ήταν ο Αριέλ Σαρόν στις δηλώσεις του μετά την τελευταία επίθεση Παλαιστινίων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν υπογράμμισε ότι ηγεσία του δεν προτίθεται να κάνει καμμία παραχώρηση προς τους Παλαιστίνιους βάσει των όρων της νέας ειρηνευτικής διαδιακασίας εάν πρώτα δε σταματήσει η παρούσα βία.

Επιπλέον ο πρωθυπουργό του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή των προσφύγων στο Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν έγιναν με αφορμή τη νέα επίθεση κατά Ισραηλινών στόχων.

Από κοινού επίθεση

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ισραηλινό φυλάκιο στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, την κύρια οδική αρτηρία εισόδου προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν από κοινού τρεις ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών νοτίως της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι εν λόγω ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν καταστήσει σαφές ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων και να μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες για εκεχειρία με τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Ισραηλινός αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Αριέλ Σαρόν παραμένει δεσμευμένος απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλει επίσης να τηρήσει την υπόσχεση για τον τερματισμό της βίας και της εξάρθρωσης των ισλαμικών οργανώσεων.

Ως απάντηση στη νέα επίθεση ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να κλείσει όλα τα περάσματα προς την Λωρίδα της Γάζας και να αποκλείσει τη Δυτική Όχθη για να αποτρέψει την είσοδο των Παλαιστινίων στο Ισραήλ.

ΗΠΑ: Στο πλευρό του Μάζεν

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ηγεσίας υπογράμμισαν ότι η επίθεση των τριών ισλαμικών οργανώσεων κατά του ισραηλινού φυλακίου δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον πρωθυπουργό των Παλαιστίνων και ζήτησε από τους Ισραηλινούς να προχωρήσουν στη λήψη πρακτικών μέτρων, όπως η κατάργηση όλων των παράνομων εβραϊκών οικισμών, για να διευκολύνουν τον Μαχμούντ Αμπάς στην προσπάθειά του για τον τερματισμό της βίας.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 22:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Προέχει το Ισραήλ»
 

Αποδέκτης επικρίσεων εντός του κόμματός του έγινε ο Αριέλ Σαρόν

του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του Λικούντ, στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του κόμματος κατόπιν των πρόσφατων εκλογών στο Ισραήλ, κατά τις οποίες το κόμμα του Αριέλ Σαρόν, ανεδείχθη πρώτη δύναμη.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν μιλώντας σε περίπου 500 μέλη του, ανέφερε πως το γεγονός της νίκης του κόμματός του, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες και πως στόχος του ιδίου είναι « η ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών σε συνδυασμό με την επίτευξη της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους».

Αναφερόμενος στην Άκαμπα και τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως ξεκαθάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή η επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στα εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τον Παλαιστίνιο ομόλογό του άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που σχετίζεται με τη συνολική προσπάθεια για μια διαφορετική πολιτική από τη παλαιστινιακή αρχή, ωστόσο λίγο αργότερα σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το παραμικρό εν όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις από Παλαιστίνιους μέλη της Χαμάς και των άλλων ισλαμικών οργανώσεων.

Διαμαρτυρίες

Καθ' όλη τη διάρκεια που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε το λόγο, περίπου εκατό πενήντα άτομα από τους παρευρισκομένους ύψωναν πλακάτ και φώναζαν κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας και του Αριέλ Σαρόν προσωπικά, τον οποίο κατηγορούσαν για προδοσία.

Τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι ασφάλειας έβγαλαν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους από την αίθουσα.

Δίνοντας μια ευθεία απάντηση ο πρόεδρος του Λικούντ, σημείωσε πως όλη του η ιστορία έχει ταυτιστεί με τις μάχες στην πρώτη γραμμή για την επιβίωση του Ισραήλ και πως δεν θα προχωρούσε σε κάτι που θα έβλαπτε τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας.

Η ομιλία του Σαρόν στα στελέχη του Λικούντ χαρακτηρίστηκε από αναφορές που εκτιμήθηκαν ως άνοιγμα και ταυτόχρονα καθησυχασμός όσων βρίσκονται στο χώρο της άκρας δεξιάς και πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση τριών Παλαιστίνιων ενόπλων στο ισραηλινό φυλάκιο του Έρεζ στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες.

Από κοινού επίθεση

Αυτή ήταν και η πρώτη επίθεση κατόπιν της επαναφοράς του διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών με πρωτοβουλία των αμερικανών, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως την ευθύνη ανάλαβαν τρεις οργανώσεις ενώ χαιρέτησαν την ενέργεια δέκα άλλες ισλαμικές οργανώσεις.

Πλέον θεωρείται μάλλον βέβαιο, πως εφόσον ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επιχειρήσει να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμφύλιο πόλεμο των παλαιστίνιων, ο οποίος κάθε άλλο παρά ανέγγιχτο θα αφήσει το Ισραήλ.

Το μόνο βέβαιο, είναι πως πέρα από τους νεκρούς των δυο πλευρών, ο πλέον σοβαρά τραυματισμένος από τη σημερινή επίθεση είναι ο ίδιος ο οδικός χάρτης.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 19:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβλήθη η αποστολή στον Άρη
 

Το ρομποτικό σκάφος Πάθφαϊντερ 2 σε παλαιότερη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη

Ανεβλήθη λόγω κακοκαιρίας η νέα αποστολή της Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) στον Άρη.

Ο πύραυλος «Ντέλτα ΙΙ», ο οποίος επρόκειτο να εκτοξευθεί από το ακρωτήριο του Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 18:00 ώρα Γκρίνουιτς, μετέφερε το «Σπίριτ», τα δύο πρώτα ρομποτικά οχήματα με δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών στην επιφάνεια του Άρη.

Εκπρόσωποι της NASA ανακοίνωσαν ότι η εκτόξευση αναβλήθηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η αμερικανική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη έπεται της πρώτη ευρωπαϊκής αποστολής με το «Μαρς Εξπρές» και τον βολιστήρα «Μπιγκλ 2» από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Η βιασύνη των διαστημικών υπηρεσιών και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον Άρη οφείλεται στη ευνοϊκή αυτήν την περίοδο θέση του κόκκινου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα, η οποία θα τον φέρει πιο κοντά παρά ποτέ στον πλανήτη μας.

Τα αμερικανικά ρομποτικά οχήματα «Σπίριτ» και «Ινσπιρέισον» οφείλουν τα ονόματά τους στην εννιάχρονη Αμερικανίδα, Σόφι Κόλις από την Αριζόνα, η οποία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε για την βάπτιση των δύο σκαφών.

Τα δύο οχήματα της NASA θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν ενδείξεις ύπαρξης νερού κατά το γεωλογικό παρελθόν του Άρη.

Θα διανύουν απόσταση περίπου 40 μέτρων κάθε 23 ώρες, όσο περίπου διαρκεί η ημέρα στον Άρη και θα εξετάσουν το περιβάλλον με πέντε διαφορετικά όργανα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πανοραμική κάμερα, μικροσκόπιο και μια συσκευή που μπορεί να τρυπά βράχους για την ανάλυση του εσωτερικού τους.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 21:43 ('Ωρα Λονδίνου)
«Υπάρχουν αποδείξεις»
 

Ο Κόλιν Πάουελ επανέλαβε ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ διέψευσε τις καταγγελίες ότι ο Λευκός Οίκος διόγκωσε τις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ για να μπορέσει η αμερικανική ηγεσία να δικαιολογήσει τον πόλεμο εναντίον της χώρας αυτής.

«Είμαι εις θέσιν να σας δείξω τις εκθέσεις των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια των ερευνών τους τη δεκαετία του '90, οι οποίες αποδεικνύουν πέραν όποιας αμφιβολίας ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ.

Και πρόσθεσε, «μπορώ να σας δείξω εκθέσεις, στις οποίες είναι εμφανές ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ψεύδονταν για την κατάσταση του οπλοστασίου τους».

Την εβδομάδα που πέρασε πολλές ήταν οι πλευρές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία που έθεσαν εν αμφιβόλω τις αποδείξεις που προσκόμισαν οι δύο ηγεσίες για να στοιχειοθετήσουν και να δικαιολογήσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή ότι τον «θλίβει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το γεμάτο ανακρίβειες ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πάντως τόνισε ότι αυτοί που ασκούν κριτική είναι αποκλειστικά και μόνο οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και όχι ο λαός.

«Πώς μπορεί να πρόκειται για επινοήσεις όταν μπορώ να σας δείξω φωτογραφίες ανθρώπων που βασανίζονταν σε θαλάμους αερίων του Σαντάμ Χουσεΐν», αναρωτήθηκε ο Κόλιν Πάουελ.

Ο Αμερικανός υπουργός διέψευσε, επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών για να ενισχύσουν τις θέσεις του Λευκού Οίκου.

Χαμηλές προσδοκίες

Η επικεφαλής επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, Κοντολίσα Ράις δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι κανείς δεν ήλπιζε ότι θα βρεθούν πολύ σύντομα τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο αναπτύχθηκε με απόλυτη μυστικότητα», τόνισε η κ. Ράις.
Και πρόσθεσε, «ανέκαθεν το γνωρίζαμε και επομένως είναι αναμενόμενο ότι θα χρειαζόμαστε χρόνο μέχρι να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης του ιρακινού οπλοστασίου».

Την Κυριακή ομάδα επιθεωρητών πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ διενήργησε νέους ελέγχους στην μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράκ.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 20:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο έλεος των ασθενειών
 

Το 66% των παιδιών στο Ιράκ παρουσιάζει συμπτώματα διάρροιας

Τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των παιδιών στο Ιράκ που παρουσιάζει συμπτώματα διάρροιας, χολέρας και τύφου συνεχώς αυξάνεται, σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Εκπρόσωπος της UNICEF διευκρίνισε ότι από τον περασμένο Μάιο έως σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το 60% των παιδιών στο Ιράκ προσεβλήθησαν από διάρροια.

Στη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας κατεγράφησαν 66 κρούσματα χολέρας.

Εκπρόσωπος του Προγράμματος Παγκόσμιου Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι πριν από την έναρξη του πολέμου ένα εκατομμύριο παιδιά στο Ιράκ υποσιτιζόταν αλλά μετά την κατάρρευση της ιρακινής ηγεσίας η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς πλέον δεν υπάρχουν αποθέματα πόσιμου νερού, το αποχετευτικό σύστημα έχει υποστεί ζημιές και η συλλογή των σκουπιδιών είναι κάτι το αδιανόητο.

Οι συνεχιζόμενες λεηλασίες αποτελούν ακόμα ένα άλυτο πρόβλημα για την καθημερινή ζωή των Ιρακινών.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ
 

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί

Συνολικά το 81,9% των Πολωνών που προσήλθε στις κάλπες κατά τη δεύτερα ημέρα του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε «ναι» στην Κοινότητα, σύμφωνα με την πολωνική τηλεόραση.

Η δε προσέλευση στις κάλπες κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που επικυρώνει αυτομάτως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πρώτη ημέρα δημοψηφίσματος

Το 17,61% των Πολωνών προσήλθε στις κάλπες κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ημέρας του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής, Φερντίναντ Ραϊμάρζ.

Εάν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκλείουν Δ. Όχθη και Γάζα
 

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την τελευταία επίθεση τριών ισλαμικών οργανώσεων

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ισραηλινό φυλάκιο στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, την κύρια οδική αρτηρία εισόδου προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν από κοινού τρεις ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών νοτίως της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι εν λόγω ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν καταστήσει σαφές ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων και να μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες για εκεχειρία με τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Ισραηλινός αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Αριέλ Σαρόν παραμένει δεσμευμένος απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλει επίσης να τηρήσει την υπόσχεση για τον τερματισμό της βίας και της εξάρθρωσης των ισλαμικών οργανώσεων.

Ως απάντηση στη νέα επίθεση ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να κλείσει όλα τα περάσματα προς την Λωρίδα της Γάζας και να αποκλείσει τη Δυτική Όχθη για να αποτρέψει την είσοδο των Παλαιστινίων στο Ισραήλ.

ΗΠΑ: Στο πλευρό του Μάζεν

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ηγεσίας υπογράμμισαν ότι η επίθεση των τριών ισλαμικών οργανώσεων κατά του ισραηλινού φυλακίου δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον πρωθυπουργό των Παλαιστίνων και ζήτησε από τους Ισραηλινούς να προχωρήσουν στη λήψη πρακτικών μέτρων, όπως η κατάργηση όλων των παράνομων εβραϊκών οικισμών, για να διευκολύνουν τον Μαχμούντ Αμπάς στην προσπάθειά του για τον τερματισμό της βίας.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανεβλήθη η αποστολή στον Άρη
 

Το ρομποτικό σκάφος Πάθφαϊντερ 2 σε παλαιότερη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη

Ανεβλήθη λόγω κακοκαιρίας η νέα αποστολή της Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) στον Άρη.

Ο πύραυλος «Ντέλτα ΙΙ», ο οποίος επρόκειτο να εκτοξευθεί από το ακρωτήριο του Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 18:00 ώρα Γκρίνουιτς, μετέφερε το «Σπίριτ», τα δύο πρώτα ρομποτικά οχήματα με δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών στην επιφάνεια του Άρη.

Εκπρόσωποι της NASA ανακοίνωσαν ότι η εκτόξευση αναβλήθηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η αμερικανική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη έπεται της πρώτη ευρωπαϊκής αποστολής με το «Μαρς Εξπρές» και τον βολιστήρα «Μπιγκλ 2» από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Η βιασύνη των διαστημικών υπηρεσιών και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον Άρη οφείλεται στη ευνοϊκή αυτήν την περίοδο θέση του κόκκινου πλανήτη στο ηλιακό σύστημα, η οποία θα τον φέρει πιο κοντά παρά ποτέ στον πλανήτη μας.

Τα αμερικανικά ρομποτικά οχήματα «Σπίριτ» και «Ινσπιρέισον» οφείλουν τα ονόματά τους στην εννιάχρονη Αμερικανίδα, Σόφι Κόλις από την Αριζόνα, η οποία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε για την βάπτιση των δύο σκαφών.

Τα δύο οχήματα της NASA θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν ενδείξεις ύπαρξης νερού κατά το γεωλογικό παρελθόν του Άρη.

Θα διανύουν απόσταση περίπου 40 μέτρων κάθε 23 ώρες, όσο περίπου διαρκεί η ημέρα στον Άρη και θα εξετάσουν το περιβάλλον με πέντε διαφορετικά όργανα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται πανοραμική κάμερα, μικροσκόπιο και μια συσκευή που μπορεί να τρυπά βράχους για την ανάλυση του εσωτερικού τους.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 17:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Η διαμαρτυρία ενός πατέρα
 

«Το κεφάλι να χτυπάς στον τοίχο αυτή η κυβέρνηση δεν σ΄ακούει», δήλωσε ο Τέρι Χικς

Φυλακισμένος σε συρμάτινο κλουβί βρίσκεται εδώ και ημέρες ο πατέρας ενός φερόμενου ως μέλους του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν, ο οποίος κρατείται από τις αμερικανικές αρχές στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Τέρι Χικς επέλεξε αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας για την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση της Αυστραλίας στο αίτημά του που δεν είναι άλλο από την επιστροφή του γιου του, Ντέιβιντ.

Ο κ. Χικς τοποθέτησε το κλουβί έξω από συνεδριακό κέντρο της Αδελαιδα την ώρα που εντός του κτιρίου βρισκόταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ.

Σύμφωνα με τον κ. Χικς το κλουβί είναι παρόμοιο με το κελί του γιου στη βάση του Γουαντάναμο, όπου ο Ντέιβιντ Χικς κρατείται χωρίς να έχει απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία εις βάρος από το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν έως σήμερα.

Ο Τέρι Χικς καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας «νίπτει τας χείρας της» στο ζήτημα της επιστροφής των αυστραλιανής καταγωγής κρατουμένων σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπως η Γαλλία.

«Ακόμα κι αν χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακούσει το αίτημά σου», δήλωσε ο Τέρι Χικς.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απέφυγε τεχνηέντως τη συνάντηση με το διαμαρτυρόμενο πατέρα, καθώς εισήλθε στο συνεδριακό κέντρο από άλλη πόρτα.

Να σημειωθεί ότι στη βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα κρατούνται 660 ύποπτοι από 40 χώρες και κάποιοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο Αλ Κάιντα και κάποιοι άλλοι για συμμετοχή στο πρώην ισλαμικό καθεστώς του Αφγανιστάν.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα απευθύνει έκκληση προς την Ουάσινγκτον καλώντας είτε να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των κρατουμένων είτε να τους αφήσει ελεύθερους.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχεται «λάθη»
 

Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Εκπρόσωπος του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο διευθυντής Τύπου του Τόνι Μπλερ ενημέρωσε τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται με «μεγάλη προσοχή» οι φάκελοι με πληροφορίες που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να μην διακυβεύεται το κύρος των μυστικών υπηρεσιών.

Η επιστολή έχει σχέση με ένα φάκελο για τα όπλα του Ιράκ που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και είχε επικριθεί έντονα όταν διαπιστώθηκε ότι στηριζόταν σε εργασία που είχε γράψει Αμερικανός φοιτητής πριν από 12 χρόνια.

Ο πρώτος φάκελος με πληροφορίες που δικαιολογούσαν την απόφαση για λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα εξετάζεται από επιτροπή του κοινοβουλίου.

Πάντως η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε ότι η επιστολή προς τις υπηρεσίες πληροφοριών είχε τον χαρακτήρα «απολογία».

Εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται απολογία αλλά να διερευνήσει την υπόθεση ανεξάρτητη επιτροπή διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 17:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποκλείουν Δ. Όχθη και Γάζα
 

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την τελευταία επίθεση τριών ισλαμικών οργανώσεων

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ισραηλινό φυλάκιο στο συνοριακό πέρασμα του Ερέζ, την κύρια οδική αρτηρία εισόδου προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν από κοινού τρεις ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Το γαλλικό πρακτορείο επικαλούμενο το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών νοτίως της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι εν λόγω ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν καταστήσει σαφές ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων και να μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες για εκεχειρία με τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν.

Ισραηλινός αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Αριέλ Σαρόν παραμένει δεσμευμένος απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλει επίσης να τηρήσει την υπόσχεση για τον τερματισμό της βίας και της εξάρθρωσης των ισλαμικών οργανώσεων.

Ως απάντηση στη νέα επίθεση ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να κλείσει όλα τα περάσματα προς την Λωρίδα της Γάζας και να αποκλείσει τη Δυτική Όχθη για να αποτρέψει την είσοδο των Παλαιστινίων στο Ισραήλ.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 16:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ετράπη σε φυγή
 

Ο πρόεδρος Μααούγια Ουλντ Τάγια κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1984

Στην Μαυριτανία συνεχίζονται οι οδομαχίες και οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των πραξικοπηματιών.

Όσον αφορά την τύχη του προέδρου της Μαυριτανίας, Μααούγια Ουλντ Τάγια οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουακσότ ο Μααούγια Ουλντ Τάγια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το προεδρικό ανάκτορο και έχει αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Οι πραξικοπηματίες ελέγχουν επίσης το κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας αν και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το κρατικό ραδιόφωνο της Μαυριτανίας μεταδίδει ότι η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC, Σίντι αλ Μοχτάρ Τσέιγκερ μετέδωσε ότι οι αντάρτες πρόκειται να εκδώσουν σύντομα ανακοινωθέν.

Η ταυτότητα των πραξικοπηματιών δεν είναι ακόμα σαφής, σύμφωνα, όμως με πληροφορίες πρόκειται για στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από την πρόσφατη εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των ισλαμιστών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αεροσκάφος πέρασε πάνω από την πρωτεύουσα αρκετές φορές και ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώνονται λεηλασίες σε ολόκληρη την πρωτεύουσα της Μαυριτανίας και η αστυνομία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβάλει την τάξη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανάμεσα στα θύματα της απόπειρας του πραξικοπήματος είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως πιστεύεται ότι και αξιωματικοί της αεροπορίας πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Θεωρητικά η Μαυριτανία έχει ένα πολυκομματικό σύστημα από το 1991. Όμως την χώρα κυβερνάει το Δημοκρατικό και Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ ο πρόεδρος Τάγα κατέλαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1984.

Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν το 1997.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 15:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά δόκιμων αστυνομικών
 

Η επίθεση σημειώθηκε κατά φορτηγού, στο οποίο επέβαιναν δόκιμοι αστυνομικοί

Τουλάχιστον 11 Πακιστανοί δόκιμοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση αγνώστων στην πόλη Κουέτα στη νοτιοδυτική επαρχία του Βελουχιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι δέκα δόκιμοι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, την οποία φέρονται να εξαπέλυσαν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Εκπρόσωπος της πακιστανικής αστυνομίας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά φορτηγού, το οποίο μετέφερε τους δόκιμους στη σχολή τους.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά σε ανοικτή λαϊκή αγορά και καμμία οργάνωση δεν έχει ακόμα αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας του Βελουχιστάν, Σοέμπ Σαντλ δήλωσε στο BBC ότι πιθανότατα πρόκειται για επίθεση με θρησκευτικά κίνητρα, καθώς όλα τα θύματα ήταν μέλη της μειονότητας των σιιτών μουσουλμάνων.

Ο Πακιστανός επιθεωρητής διευκρίνισε ότι όλες οι ενδείξεις στρέφονται προς την παράνομη οργάνωση σουνιτών μουσουλμάνων, Λασκάρ ι Τζανγκβί.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 11:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Μαυριτανία
 

Ο πρόεδρος Τάγα κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1984

Πυρά αρμάτων μάχης και ελαφρών όπλων ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στις περιοχές του προεδρικού μεγάρου και του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας Νουακτσότ.

Κυβερνητικές πηγές είπαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «δυσαρεστημένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία αλλά αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Μααουίγα Ουλντ Τάγα και η οικογένεια του είναι σώοι και ασφαλείς.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι αεροσκάφος πέρασε πάνω από την πρωτεύουσα αρκετές φορές και ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και από την περιοχή που βρίσκονται τα κτίρια της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως πιστεύεται ότι και αξιωματικοί της αεροπορίας πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Θεωρητικά η Μαυριτανία έχει ένα πολυκομματικό σύστημα από το 1991. Όμως την χώρα κυβερνάει το Δημοκρατικό και Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ ο πρόεδρος Τάγα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1984.

Η αντιπολίτευση είχε μποϋκοτάρει τις τελευταίες προεδρικές εκλογές που είχαν γίνει το 1997.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 11:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ντάουντινγκ Στριτ παραδέχεται 'λάθη'
 

Το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Εκπρόσωπος του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο διευθυντής τύπου του κ.Μπλερ ενημέρωσε τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών πως στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται με «μεγάλη προσοχή» οι φάκελοι με πληροφορίες που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να μην διακυβεύεται το κύρος των μυστικών υπηρεσιών.

Η επιστολή έχει σχέση με ένα φάκελο για τα όπλα του Ιράκ που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και είχε επικριθεί έντονα όταν διαπιστώθηκε ότι στηριζόταν σε εργασία που είχε γράψει Αμερικανός φοιτητής πριν από 12 χρόνια.

Ο πρώτος φάκελος με πληροφορίες που δικαιολογούσαν την απόφαση για λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα εξετάζεται από επιτροπή του κοινοβουλίου.

Πάντως η Ντάουνινγκ Στρι αρνήθηκε ότι η επιστολή προς τις υπηρεσίες πληροφοριών είχε τον χαρακτήρα «απολογία».

Εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται απολογία αλλά να διερευνήσει την υπόθεση ανεξάρτητη επιτροπή διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Ισραηλινών στη Γάζα
 

Οι 'παραχωρήσεις' που έκανε ο πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν εξόργισαν τη Χαμάς

Τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποίησαν κατά ισραηλινού φυλακίου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ κατά των Ισραηλινών στο φυλάκιο Έρεζ, στον κύριο δρόμο που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ, πριν πέσουν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές πλησίασαν το φυλάκιο και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τέσσεις Ισραηλινούς στρατιώτες πριν πέσουν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ και να απορρίψουν τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να επιδιώξει τον ειρηνευτικό διάλογο με το Ισραήλ.

Στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Γάζα οι εν λόγω οργανώσεις επικύρωσαν την απόφαση της Χαμάς να διακόψει τις συνομιλίες για τη σύναψη εκεχειρίας που είχε αρχίσει με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Μαχμούντ Άμπας, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός Άμπου Μάζεν.

Η Χαμάς διέκοψε τις συνομιλίες επειδή ο Αμπού Μάζεν υποσχέθηκε τον τερματισμό της παλαιστινιακής εξέγερσης στη σύνοδο κορυφής για τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Το Σάββτο το βράδυ ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη Δυτική Όχθη «για λόγους ασφαλείας».

Την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του ισραηλινού φυλακίου ανέλαβαν από κοινού τρεις μαχητικές οργανώσεις, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες αλ Άκσα.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 08:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Ισραηλινών στη Γάζα
 

Οι 'παραχωρήσεις' που έκανε ο πρωθυπουργός Αμπού Μάζεν εξόργισαν τη Χαμάς

Τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν στην επίθεση που πραγματοποίησαν κατά ισραηλινού φυλακίου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ κατά των Ισραηλινών στο φυλάκιο Έρεζ, στον κύριο δρόμο που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ, πριν πέσουν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές πλησίασαν το φυλάκιο και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τέσσεις Ισραηλινούς στρατιώτες πριν πέσουν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ και να απορρίψουν τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να επιδιώξει τον ειρηνευτικό διάλογο με το Ισραήλ.

Στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Γάζα οι εν λόγω οργανώσεις επικύρωσαν την απόφαση της Χαμάς να διακόψει τις συνομιλίες για τη σύναψη εκεχειρίας που είχε αρχίσει με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Μαχμούντ Άμπας, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός Άμπου Μάζεν.

Η Χαμάς διέκοψε τις συνομιλίες επειδή ο Αμπού Μάζεν υποσχέθηκε τον τερματισμό της παλαιστινιακής εξέγερσης στη σύνοδο κορυφής για τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Το Σάββτο το βράδυ ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη Δυτική Όχθη «για λόγους ασφαλείας».

Την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του ισραηλινού φυλακίου ανέλαβαν από κοινού τρεις μαχητικές οργανώσεις, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες αλ Άκσα.


Κυριακή 08 Ιουνίου 2003 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όλα δείχνουν Αλ Κάιντα»
 

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση Ολλανδών και Γερμανών κυανοκράνων

«Η παρουσία της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν είναι αναγκαία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Στρακ, μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην Καμπούλ το Σάββατο.

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι εννέα.

Οι Γερμανοί κυανόκρανοι επέβαιναν σε λεωφορείο, το οποίο επρόκειτο να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει τους έξι μήνες της αποστολής τους.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε βάση που χρησιμοποιούν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι, ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα το λεωφορείο να βγει εκτός δρόμου.

«Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η εν λόγω επίθεση αυτοκτονίας είναι η πλέον πολύνεκρη από την ανάληψη της προεδρίας του Αφγανιστάν από τον Χαμίντ Καρζάι.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Στρουκ δήλωσε ότι η επίθεση είναι ενδεικτική της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί ακόμα στο Αφγανιστάν.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ κρύβεται το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Στρουκ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η πληροφορία για την ανάμειξη της Αλ Κάιντα στην επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Γερμανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 29 προήλθε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού με τον Αφγανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Φαχίμ.

«Παρόλα αυτά θα διεξαχθούν έρευνες, διότι χρειάζεται να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους δράστες της δολοφονίας», είπε ο Πέτερ Στρουκ.

Οι αρχές του Αφγανιστάν επιρρίπτουν την ευθύνη της επίθεσης στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο πρόεδρος της χώρας υπογράμμισε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες «θυσιάστηκαν για το καλό του αφγανικού λαού».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «ενέργεια θρασύδειλων τρομοκρατών».

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.

Έρευνα διενεργεί η αμερικανική διοίκηση στην Καμπούλ που αποδίδει την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.