Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-07

  1. «Όλα δείχνουν Αλ Κάιντα»
  2. Επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
  3. «Όχι» στον διάλογο με την Χαμάς
  4. Δημοψήφισμα με χαμηλή προσέλευση
  5. Πρώτη ημέρα αμνηστίας με ενέδρες
  6. Γιατροί χωρίς... γραβάτες
  7. Ψώνια μέχρι τις οκτώ
  8. Επτά ημέρες σε εικόνες:31 Μαΐου - 6 Ιουνίου
  9. Το Ιράν θα συνεργαστεί
  10. Συζητούν τον «οδικό χάρτη»
  11. Η ισχυρή Ευρώπη έχει την... «τιμή» της
  12. «Καμμία αμφιβολία περί του οπλοστασίου του Ιράκ»
  13. Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  14. Πολωνία:Δημοψήφισμα για την ένταξη
  15. Σφοδρές συγκρούσεις στο Κονγκό
  16. Επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ
  17. Υπόνοιες για επίθεση αυτοκτονίας στη Καμπούλ
  18. Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
  19. Πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
  20. Πολωνία:Δημοψηφισμα για την ένταξη
  21. To Ιράv κατηγορείται για την ατομική ενέργεια
  22. Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
  23. Εκρηξη στην Καμπούλ
  24. Συντριβή αεροπλάνου στο Λος Αντζελες
  25. Πολωνία:Δημοψηφισμα για την ένταξη
  26. Καταδίκη της Ζιμπάμπουε από τις ΗΠΑ
  27. To Ιράv κατηγορείται για την ατομική ενέργεια
  28. Εκρηξη στην Καμπούλ
  29. Πολωνία:Δημοψηφισμα για την ένταξη

Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όλα δείχνουν Αλ Κάιντα»
 

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση Ολλανδών και Γερμανών κυανοκράνων

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι εννέα.

Οι Γερμανοί κυανόκρανοι επέβαιναν σε λεωφορείο, το οποίο επρόκειτο να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει τους έξι μήνες της αποστολής τους.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε βάση που χρησιμοποιούν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι, ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα το λεωφορείο να βγει εκτός δρόμου.

«Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η εν λόγω επίθεση αυτοκτονίας είναι η πλέον πολύνεκρη από την ανάληψη της προεδρίας του Αφγανιστάν από τον Χαμίντ Καρζάι.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Στρουκ δήλωσε ότι η επίθεση είναι ενδεικτική της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί ακόμα στο Αφγανιστάν.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ κρύβεται το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Στρουκ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η πληροφορία για την ανάμειξη της Αλ Κάιντα στην επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων Γερμανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 29 προήλθε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού με τον Αφγανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Φαχίμ.

«Παρόλα αυτά θα διεξαχθούν έρευνες, διότι χρειάζεται να εντοπίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους δράστες της δολοφονίας», είπε ο Πέτερ Στρουκ.

Οι αρχές του Αφγανιστάν επιρρίπτουν την ευθύνη της επίθεσης στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο πρόεδρος της χώρας υπογράμμισε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες «θυσιάστηκαν για το καλό του αφγανικού λαού».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «ενέργεια θρασύδειλων τρομοκρατών».

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.

Έρευνα διενεργεί η αμερικανική διοίκηση στην Καμπούλ που αποδίδει την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 22:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ
 

Δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες οι Αμερικανοί δέχονται επίθεση και χάνουν κάποιο στρατιώτη

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση κοντά στην Τικρίτ, τη γενέτειρα του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών που Αμερικανός στρατιώτης χάνει τη ζωή του στους δρόμους κάποιας ιρακινής πόλης.

Κατά κύριο λόγο οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σημειώνονται στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη στις περιοχές αυτές οι κάτοικοι είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι ακόμα υποστηρίζουν τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Επιπλέον στρατεύματα αποστέλλονται στην περιοχή για να «ξεριζώσουν», όπως λένε οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, «τους εναπομείναντες θύλακες αντίστασης».

Συλλήψεις σιίτων

Το κίνημα των σιίτων μουσουλμάνων του Ιράκ ανακοίνωσε ότι έως και 20 μέλη του κρατούνται από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ, Χαμίντ αλ Μπαγιάτι δήλωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο κληρικός, σεΐχης Αλί αλ Μουαλά.

Ο κ. Μπαγιάτι πρόσθεσε ότι μερικοί εκ των συλληφθέντων έχουν συμπληρώσει ένα μήνα κράτησης και αρνήθηκε ότι οι συλληφθέντες σχετίζονται με τις επιθέσεις κατά Αμερικανών.

Στο μεταξύ στην Αρμπίλ του βορείου Ιράκ Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο ανώτατους αξιωματούχους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο υπουργός Υγείας της τοπικής διοίκησης των Κούρδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλληφθέντες φέρονται να έκρυβαν πρώην μέλη των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών στα σπίτια τους.

Ομαδικός τάφος

'Ενας ακόμη ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Σαλμάν Πάκ νότια της Βαγδάτης.

Πέντε πτώματα έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τους συγγενείς τους.

Αν και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η ιατροδικαστική έρευνα, ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη λέει πως σύμφωνα με πληροφορίες και καταγελίες των συγγενών, οι νεκροί άνήκουν στα πρόσφατα θύματα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

'Ενα από τα θύματα φορούσε πυτζάμες, ένα άλλο είχε δεμένα τα μάτια και ένα τρίτο ήταν δεμένο πισθάγκωνα.

'Ολα τα πτώματα έφεραν ιχνη πυροβολισμών εξ επαφής στο κεφάλι.

Εκτιμάται πως είναι ο πρώτος ομαδικός τάφος από σειρά άλλων.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στον ανταποκριτή του BBC ότι στην τοποθεσία Σαλμάν Πάκ βρίσκονται θαμένοι πάνω από 100 άνθρωποι που εκτελέσθηκαν από τό ιρακινό καθεστώς τον Απρίλιο.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 18:57 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» στον διάλογο με την Χαμάς
 

Διαδήλωση μελών της Χαμάς στην πόλη Ναμπλούς, την Πέμπτη

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς γνωστός και ως Αμπού Μάζεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με τα μέλη της Χαμάς μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση εναντίον του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς δεν πρόκειται να συναντηθεί με την Χαμάς ακόμα κι αν τα μέλη ζητήσουν ακρόαση. Η ανεύθυνη απόφασή τους κατέδειξε ότι δεν ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της εθνική ενότητας του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Συζητούν τον «οδικό χάρτη»

Εκπρόσωποι των κυριότερων παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων πρόκειται να συναντηθούν για συνομιλίες επί του νέου ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή στη Γάζα της Δυτικής Όχθης.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Φατάχ που πρόσκειται στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ έπεται ανακοινώσεως της Χαμάς στην οποία η ισλαμική οργάνωση κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κριτική που άσκησε ο Μαχμούντ Αμπάς στις επιθέσεις των ισλαμικών οργανώσεων κατά Ισραηλινών στόχων αλλά και για την έκκληση που απηύθυνε για τερματισμό της εξέγερσης των Παλαιστινίων.

Το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο - γνωστό και ως «οδικός χάρτης» ζητά από την παλαιστινιακή ηγεσία να επιβληθεί στις ισλαμικές οργανώσεις και να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC, η Χαμάς θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αμπού Μάζεν, λέγοντας ότι δεν έκανε λόγο ούτε για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων ούτε για την Ιερουσαλήμ ούτε για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ έχει θέσει ως βασικό όρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό της δράσης των ισλαμικών οργανώσεων.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 22:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Δημοψήφισμα με χαμηλή προσέλευση
 

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί

Το 17,61% των Πολωνών προσήλθε στις κάλπες κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ημέρας του δημοψηφίσματος για την ένταξη ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής, Φερντίναντ Ραϊμάρζ.

Εάν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 21:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτη ημέρα αμνηστίας με ενέδρες
 

Η πρόταση Πούτιν περί αμνηστίας αφορά όσους αντάρτες δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή μετά την επίθεση Τσετσένων αυτονομιστών κατά ρωσικής στρατιωτικής οχηματοπομπής στο Αργκούν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 14 αυτονομιστές, τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες και δύο πολίτες.

Οι πληροφορίες για την αναζωπύρωση των ταραχών συνέπεσαν με την εφαρμογή της αμνηστίας που προσέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε όσους εμπλέκονται στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Η αμνηστία απευθύνεται στους Τσετσένους αυτονομιστές που θα αποφασίσουν να παραδώσουν τα όπλα τους και στις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες κατηγορούνται για κατάχρηση της εξουσίας τους και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αμνηστία που προτείνει ο κ. Πούτιν δεν θα καλύπτει πάντως τη διάπραξη δολοφονιών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 20:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Γιατροί χωρίς... γραβάτες
 

Πηγή μετάδοσης ασθενειών τα νοσοκομεία

Παράκληση για την αποφυγή της γραβάτας κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ασθενών απευθύνουν κάποιες οργανώσεις προς τους γιατρούς καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Το εν λόγω ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σε συνέδριο του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προβληματικής, η οποία αφορά την μετάδοση ασθενειών μέσα στα νοσοκομεία.

Η γραβάτα θεωρείται από τα πλέον απαραίτητα αξεσουάρ όχι μόνο του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και πολλών άλλων, όπως για παράδειγμα οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι ασφαλιστές και σε κάποιες χώρες οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Δεν αποκλείεται, όμως, σύντομα οι γραβάτες να κρεμαστούν δια παντός, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Σύμφωνα με έρευνα εάν οι γραβάτες… τραβούν βακτήρια όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή κάποια πληγή του ασθενούς.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα εν λόγω βακτήρια μεταδίδονται από τη γραβάτα του γιατρού σε άλλους ασθενείς.

Δεδομένου δε ότι οι γραβάτες δεν μπαίνουν στο πλυντήριο το ίδιο συχνά με τα υπόλοιπα είδη ρουχισμού, τα βακτήρια συσσωρεύονται.

Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή.

Πολλοί γιατροί τονίζουν ότι υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης μολύνσεων, όπως για παράδειγμα το απλό πλύσιμο των χεριών των ιατρών πριν και μετά την εξέταση του ασθενούς.

...και στις τράπεζες

Σε τράπεζα της Νορβηγίας έχει ήδη απαγορευτεί η γραβάτα εν ώρα εργασίας κατόπιν εντολής της διευθύντριας.

Η Μέτε Νόρμπιε Όλσεν, διευθύντρια της τράπεζας Πόστμπανκεν διευκρίνισε ότι η γραβάτα προσδίδει επισημότητα και κυριαρχία από την πλευρά του υπαλλήλου, γεγονός που φαίνεται ότι τρομάζει και απομακρύνει τους πελάτες.

Ως εκ τούτου η Νορβηγίδα έκρινε ότι οι γραβάτες δεν ταιριάζουν στο εργασιακό κλίμα που οραματίζεται για την τράπεζά της, το οποίο είναι μια «χαλαρή και φιλική τράπεζα».


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 19:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψώνια μέχρι τις οκτώ
 

Οι έμποροι ήλπιζαν ότι το μέτρο θα είχε εφαρμοστεί μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά τελικά ήρθε το... καλοκαίρι

Καταναλωτική μανία έχει κυριεύσει τους Γερμανούς χάρις στην εφαρμογή νέου νόμου για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο τα εμπορικά καταστήματα στη Γερμανία δε θα κλείνουν πια στις 16.00 μετά μεσημβρίας αλλά στις 20:00.

Απόλυτα ικανοποιημένοι με το νέο ωράριο δηλώνουν οι καταστηματάρχες και οι λιανοπωλητές, όχι, όμως τα εργατικά συνδικάτα και η εκκλησία.

Ανάμικτες αντιδράσεις

Με μουσική ντίξι και δωρεάν σαμπάνια υποδέχονταν τους πελάτες οι Γερμανοί έμποροι, οι οποίοι είχαν κάθε λόγο να γιορτάσουν αφού η παράταση του ωραρίου του Σαββάτου ήταν χρόνιο αίτημά τους.

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της Γερμανίας, η οποία διανεύει περίοδο κρίσης.

Ωστόσο, τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν επισημαίνοντας ότι η αλλαγή αυτή επιφυλάσσει μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμποροϋπαλλήλους.

Ενώ η εκκλησία ανησυχεί, διότι θεωρεί ότι επετεύχθη το πρώτο βήμα για την καθιέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή.

Η νομοθεσία της Γερμανίας όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο.

Τα περισσότερα μέτρα υιοθετήθηκαν τη δεκαετία του '50 για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες:31 Μαΐου - 6 Ιουνίου
 


Η Αγία Πετρούπολη συμπληρώνει 300 χρόνια ιστορίας


Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ β΄παρέστη σε τελετή για την 50η επέτειο από την ενθρόνισή της


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ η σύνοδος του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών κατέδειξε την επιθυμία των πλούσιων κρατών να τείνουν χείρα βοηθείας προς τον φτωχό... κόσμο


Οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης πάντως δε συμφωνούν με τον Τόνι ΜΠλερ


Το φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας σύντομα θα είναι το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο


Πλήθος κόσμου συρρέει στο πηγάδι Νατουαργκντάτ, από τα μεγαλύτερα της Ινδίας, για λίγες σταγόνες δροσιάς από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 19:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν θα συνεργαστεί
 

Αεροφωτογραφία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν

Το Ιράν δεν έχει παραβιάσει καμμία συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, Χαλίλ Μουσαβί.

Στη δήλωσή του ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να προβάλει κανένα εμπόδιο στις έρευνες των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τεχεράνη.

Ο Χαλίλ Μουσαβί άσκησε επίσης δριμεία κριτική κατά των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την αρνητική προβολή της χώρας του, η οποία κατηγορείται για μη συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

«Δεν τηρεί τις υποχρεώσεις»

Έκθεση που διέρρευσε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν δεν έχει δηλώσει τις περιοχές όπου γίνεται επεξεργασία πυρηνικών υλικών.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο προεδρείο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, λέει επίσης ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά του υλικά, κάνει, πάντως, βήματα να επανορθώσει τα προβλήματα.

Το Ιράν, το οποίο έχουν περιλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον «άξονα του κακού», απέρριψε τις κατηγορίες.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ατομικής ενέργειας που διαθέτει είναι για ειρηνικούς σκοπούς και ότι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 18:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζητούν τον «οδικό χάρτη»
 

Διαδήλωση μελών της Χαμάς στην πόλη Ναμπλούς, την Πέμπτη

Εκπρόσωποι των κυριότερων παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων πρόκειται να συναντηθούν για συνομιλίες επί του νέου ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή στη Γάζα της Δυτικής Όχθης.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Φατάχ που πρόσκειται στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ έπεται ανακοινώσεως της Χαμάς στην οποία η ισλαμική οργάνωση κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κριτική που άσκησε ο Μαχμούντ Αμπάς στις επιθέσεις των ισλαμικών οργανώσεων κατά Ισραηλινών στόχων αλλά και για την έκκληση που απηύθυνε για τερματισμό της εξέγερσης των Παλαιστινίων.

Το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο - γνωστό και ως «οδικός χάρτης» ζητά από την παλαιστινιακή ηγεσία να επιβληθεί στις ισλαμικές οργανώσεις και να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ ο Ρίτσαρντ Γκάλπιν του BBC, η Χαμάς θεωρεί απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αμπού Μάζεν, λέγοντας ότι δεν έκανε λόγο ούτε για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων ούτε για την Ιερουσαλήμ ούτε για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ έχει θέσει ως βασικό όρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό της δράσης των ισλαμικών οργανώσεων.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 18:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ισχυρή Ευρώπη έχει την... «τιμή» της
 

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Ρόμπερτσον μια ισχυρή Ευρώπη, χρειάζεται και ισχυρό στρατό

Δριμεία κριτική κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον για την ανεπαρκή επένδυση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στον τομέα της άμυνας και της εξεύρεσης νέων πόρων.

Σε άρθρο του στη κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» ο Τζορτζ Ρόμπερτσον υπεστήριξε ότι οι ημέρες των στρατιών του Ψυχρού Πολέμου έχουν τελειώσει και ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται περισσότερες και πιο ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτατα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και θα μπορούν παράλληλα να χειρίζονται πολλούς και διαφορετικούς εξοπλισμούς.

Ο Σκωτσέζος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συνειδητοποιήσει την αλλαγή των καιρών και ως εκ τούτου έχουν ήδη εκσυγχρονίσει αρκετά τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον τόνισε ότι επί του παρόντος υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, η οποία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση όχι μόνο στρατιωτική αλλά και πολιτική.

Στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα ο Τζορτζ Ρόμπερτσον υποστηρίζει ότι η ασφάλεια και η άμυνα έχουν την «τιμή» τους κι αν η Ευρώπη επιθυμεί να έχει λόγο απέναντι στην Ουάσινγκτον, οφείλει τότε να γίνει μια στρατιωτικά ισχυρή Ευρώπη.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 12:15 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καμμία αμφιβολία περί του οπλοστασίου του Ιράκ»
 

Στο Ιράκ φθάνουν επιθεωρητές πυρηνικών

Πεπεισμένος για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου, υποναύαρχος, Λόουελ Τζακόμπι παρά την προβληματική που προκάλεσε πάνω στο θέμα αυτό η αποτυχία εξεύρεσης των όπλων αυτών, τουλάχιστον έως τώρα.

Ο υποναύαρχος, Λόουελ Τζακόμπι χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική και εκτός κειμένου την πληροφορία που περιλαμβάνεται σε έκθεση του Σεπτεμβρίου 2002, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε χημικά όπλα.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε πως παρόλα που οι υπηρεσίες του Πενταγώνου δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν που ακριβώς βρίσκονταν οι μονάδες κατασκευής και αποθήκευσης αυτών των όπλων, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το Ιράκ διέθετε την ικανότητα και την τεχνογνωσία για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.

Η διαρρεύσασα έκθεση συντάχθηκε τότε που η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους λάμβανε σημαντικές αποφάσεις για το Ιράκ.


Στο Ιράκ οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασαν στο Ιράκ για να ελέγξουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, αν και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις τους, ισχυριζόμενες ότι μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους τα θέματα αφοπλισμού.

Οι Αμερικανοί επέτρεψαν την είσοδο στο Ιράκ σε μια ομάδα επιθεωρητών, μετά από την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Οι αποθήκες πυρηνικών υλικών στην Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης, λεηλατήθηκαν μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή και η αποστολή των επιθεωρητών θα είναι να καθορίσουν τί λείπει και να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις.

Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν βαρέλια όπου αποθηκευόταν ραδιενεργό υλικό για να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC ήδη ορισμένοι άνθρωποι έχουν προβλήματα υγείας και εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εμετό και αιμορραγίες στη μύτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τις καταγγελίες και αναφορές νοσημάτων και ραδιενεργού μόλυνσης, στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η υγεία των κατοίκων αποτελεί αρμοδιότητα των στρατευμάτων τους.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 16:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
 

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση Ολλανδών και Γερμανών κυανοκράνων

Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι εννέα.

Οι Γερμανοί κυανόκρανοι επέβαιναν σε λεωφορείο, το οποίο επρόκειτο να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει τους έξι μήνες της αποστολής τους.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε βάση που χρησιμοποιούν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι, ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα το λεωφορείο να βγει εκτός δρόμου.

«Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η εν λόγω επίθεση αυτοκτονίας είναι η πλέον πολύνεκρη από την ανάληψη της προεδρίας του Αφγανιστάν από τον Χαμίντ Καρζάι.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Σταρκ δήλωσε ότι η επίθεση είναι ενδεικτική της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί ακόμα στο Αφγανιστάν.

Οι αρχές του Αφγανιστάν επιρρίπτουν την ευθύνη της επίθεσης στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο πρόεδρος της χώρας υπογράμμισε ότι οι Γερμανπί στρατιώτες «θυσιάστηκαν για το καλό του αφγανικού λαού».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «ενέργεια θρασύδειλων τρομοκρατών».

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.

Έρευνα διενεργεί η αμερικανική διοίκηση στην Καμπούλ που αποδίδει την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολωνία:Δημοψήφισμα για την ένταξη
 

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί για να επισφραγίσουν και τυπικά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού επιθυμεί την ένταξη αν και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι ο αποφασιστικός παράγων της διαδικασίας.

Αν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Πάντως οι δημοσκοπίσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφοδρές συγκρούσεις στο Κονγκό
 

Μέλη του «Στρατού Κογκολέζων Πατριωτών» που δρα στην πόλη της Μπούνια

Μαίνονται οιβίαιες συγκρούσεις μέσα και έξω από την πόλη Μπούνια στα βορειοανατολικά διαμερίσματα της Λαικής Δημοκρατίας του Κογκό.

Η αναβίωση των φυλετικών συγκρούσεων σημειώνεται μόλις ένα εικοσιτετράωρο από την άφιξη εμπροσθοφυλακής των γαλλικών στρατευμάτων έργο της οποίας είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη έλευση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Η διεθνής δύναμη ασφαλείας πρόκειται να αναπτυχθεί κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Μπούνια και την τριγύρω περιοχή ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια και να προστατεύσει τους κατοίκους.

Η πόλη αυτή έχει μεταβληθεί σε πεδίο σφαγών, καθώς εκατοντάδες άτομα έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες.

Οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της πόλης.

Καταγγελίες για μακελειό

Η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης έγινε έπειτα από τις καταγγελίες της Γιούνισεφ ότι χιλιάδες γυναίκες και παιδιά σκοτώνονται, βιάζονται και βασανίζονται καθημερινά στην επαρχία Ιτούρι.


Νεαρό μέλος πολιτοφυλακής στην πόλη της Μπούνια
Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, 40.000 γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπισθεί από τα σπίτια τους, λόγω της βίας που έχει ξεσπάσει εκεί και ότι η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Γιούνισεφ εκτιμά επίσης ότι χιλιάδες παιδιά έχουν πέσει θύματα απαγωγής από τις διάφορες φατρίες, για να πολεμήσουν στο πλευρό τους.

Η οργάνωση απευθύνει εκκλήσεις βοηθείας από διεθνή κοινότητα και προειδοποιεί τις διάφορες φατρίες ότι θα δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 14:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση κατά αμερικανών στο Ιράκ
 

αμερικανός στρατιώτης

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμερικανού στρατιώτη και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων από επίθεση που εκδηλώθηκε στην πολη Τικρίτ, του βορείου Ιράκ.

Η επίθεση έγινε με χειροβομβίδα η οποία εκτοξεύθηκε με ειδικό εκτοξευτήρα μικρών ρουκετών.

Η Τικρίτ είναι η γενέτειρα του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσείν και θεωρείται ένα από τα οχυρά του ανατραπέντος καθεστώτος.

Ομαδικός τάφος

'Ενας ακόμη ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Σαλμάν Πάκ νότια της Βαγδάτης.

Πέντε πτώματα έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τους συγγενείς τους.

Αν και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η ιατροδικαστική έρευνα, ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη λέει πως σύμφωνα με πληροφορίες και καταγελίες των συγγενών, οι νεκροί άνήκουν στα πρόσφατα θύματα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

'Ενα από τα θύματα φορούσε πυτζάμες, ένα άλλο είχε δεμένα τα μάτια και ένα τρίτο ήταν δεμένο πισθάγκωνα.

'Ολα τα πτώματα έφεραν ιχνη πυροβολισμών εξ επαφής στο κεφάλι.

Εκτιμάται πως είναι ο πρώτος ομαδικός τάφος από σειρά άλλων.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στον ανταποκριτή του BBC ότι στην τοποθεσία Σαλμάν Πάκ βρίσκονται θαμένοι πάνω από 100 άνθρωποι που εκτελέσθηκαν από τό ιρακινό καθεστώς τον Απρίλιο.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 12:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπόνοιες για επίθεση αυτοκτονίας στη Καμπούλ
 

Εκρηξη στην Καμπούλ

Τρείς γερμανοί στρατιώτες μέλη της πολυεθνικής σταθεροποιητικής δύναμης στο Αφγανιστάν είναι μεταξύ των έξη νεκρών που προκάλεσε ισχυρή έκρηξη που κατέστρεψε λεωφορείο που μετεφερε στρατιώτες και πολίτες.

Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν 11 άνθρωποι.

Είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται η πολυεθνική δύναμη στον ενάμισυ χρόνο της παρουσίας της στο Αφγανιστάν.

Η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

"Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντομώτερο δυνατόν" ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα ανατολικά προάστια της Καμπούλ κοντά σε στρατιωτική βάση στην οποία εδρεύουν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι.

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.

'Ερευνα διενεργεί η αμερικανική διοίκηση στην Καμπούλ που αποδίδει την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 12:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
 

Στο Ιράκ φθάνουν επιθεωρητές πυρηνικών

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνει πεπεισμένος για την υπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στo Ιράκ παρά την προβληματική που προκάλεσε γύρω θέμα η απουσία αυτών των όπλων, τουλάχιστον έως τώρα.

Ο υποναύαρχος Λόουελ Τζακόμπι χαρακτηρισε αποπροσανατολιστική και εκτός κειμένου την πληροφορία που περιλαμβάνεται σε έκθεση του Πενταγώνου τον Σεπτέμβριο του 2002, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν αρκετα στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσείν διέθετε χημικά οπλα.

Ο αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε πως παρόλο που η υπηρεσίες του Πενταγώνου δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν που ακριβώς βρισκονταν οι μονάδες κατασκευής και αποθήκευσης των όπλων, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι το Ιράκ διέθετε την ικανότητα και την τεχνογνωσία για την παραγωγή οπλων μαζικής καταστροφής.

Επιβεβαίωση

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι η απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι το Ιράκ κατασκεύαζε ή έκρυβε χημικά όπλα.

Η έκθεση της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου συντάχθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπους καθόριζε τη στάση της έναντι της Βαγδάτης.

Πάντως οι ίδιοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι όταν καταρτίστηκε η έκθεση δεν υπήρχε αμερικανική ή διεθνής παρουσία στο Ιράκ, ώστε να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις.

Στο Ιράκ οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασαν στο Ιράκ για να ελέγξουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, αν και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις τους, ισχυριζόμενες ότι μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους τα θέματα αφοπλισμού.

Οι Αμερικανοί επέτρεψαν την είσοδο στο Ιράκ σε μια ομάδα επιθεωρητών, μετά από την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Οι αποθήκες πυρηνικών υλικών στην Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης, λεηλατήθηκε μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή και αποστολή των επιθεωρητών θα είναι να καθορίσουν τί λείπει και να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις.

Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν βαρέλια όπου αποθηκευόταν ραδιενεργό υλικό για να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC ήδη ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα υγείας και εμφανίζουν συμπτώματα όπως εμετό και αιμορραγίες στη μύτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τις καταγγελίες και αναφορές νοσημάτων και ραδιενεργού μόλυνσης, στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η υγεία των κατοίκων αποτελεί αρμοδιότητα των στρατευμάτων τους.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 12:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
 

Εκρηξη στην Καμπούλ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Από την έκρηξη καταστράφηκε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, κυρίως, στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (ISAF).

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, ταγματάρχης Σάρα Γούντ υπάρχουν σημαντικές απώλειες δίχως όμως να ξεκαθαρίσει πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί ή οι τραυματίες.

Συμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο πρώτος απολογισμός αναφέρεται σε τουλάχιστον έξη στρατιώτες νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες.

"Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντομώτερο δυνατόν" ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα ανατολικά προάστια της Καμπούλ κοντά σε στρατιωτική βάση στην οποία εδρεύουν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι.

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.

'Ερευνα διενεργεί η αμερικανική διοίκηση στην Καμπούλ που αποδίδει την έκρηξη σε επίθεση αυτοκτονίας.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολωνία:Δημοψηφισμα για την ένταξη
 

Οι Πολωνία στις κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί για να επισφραγίσουν και τυπικά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπίσεις η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού επιθυμεί την ένταξη άν και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι ο αποφασιστικός παράγων της διαδικασίας.

Αν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψηφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Πάντως οι δημοσκοπίσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαική Ενωση.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:06 ('Ωρα Λονδίνου)
To Ιράv κατηγορείται για την ατομική ενέργεια
 

Μέχρι τώρα οι σχέσεις του Ιράν με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ήταν καλές

Έκθεση που διέρρευσε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν δεν έχει δηλώσει τις περιοχές όπου γίνεται επεξεργασία πυρηνικών υλικών.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο προεδρείο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, λέει επίσης ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά του υλικά, κάνει, πάντως, βήματα να επανορθώσει τα προβλήματα.

Το Ιράν, το οποίο έχουν περιλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον «άξονα του κακού», απέρριψε τις κατηγορίες.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ατομικής ενέργειας που διαθέτει είναι για ειρηνικούς σκοπούς και ότι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ «γνώριζαν» ότι το Ιράκ δεν είχε χημικά
 

Στο Ιράκ φθάνουν επιθεωρητές πυρηνικών

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν ότι απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι το Ιράκ κατασκεύαζε ή έκρυβε χημικά όπλα.

Η έκθεση της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου συντάχθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπους καθόριζε τη στάση της έναντι της Βαγδάτης.

Οι Aμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι όταν καταρτίστηκε η έκθεση δεν υπήρχε αμερικανική ή διεθνής παρουσία στο Ιράκ, ώστε να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτουν ότι η έκθεση, στο σύνολό της, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να κατασκευάσει χημικά όπλα και κατά πάσα πιθανότητα τα κατασκεύαζε.

Στο Ιράκ οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έφτασαν στο Ιράκ για να ελέγξουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, αν και οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις τους, ισχυριζόμενες ότι μπορούν να διαχειριστούν από μόνες τους τα θέματα αφοπλισμού.

Οι Αμερικανοί επέτρεψαν την είσοδο στο Ιράκ σε μια ομάδα επιθεωρητών, μετά από την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Οι αποθήκες πυρηνικών υλικών στην Τουβάιθα, νοτίως της Βαγδάτης, λεηλατήθηκε μετά την αμερικανοβρετανική εισβολή και αποστολή των επιθεωρητών θα είναι να καθορίσουν τί λείπει και να σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις.

Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν βαρέλια όπου αποθηκευόταν ραδιενεργό υλικό για να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC ήδη ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα υγείας και εμφανίζουν συμπτώματα όπως εμετό και αιμορραγίες στη μύτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν στους διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τις καταγγελίες και αναφορές νοσημάτων και ραδιενεργού μόλυνσης, στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η υγεία των κατοίκων αποτελεί αρμοδιότητα των στρατευμάτων τους.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη στην Καμπούλ
 

Εκρηξη στην Καμπούλ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Από την έκρηξη καταστράφηκε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, κυρίως, στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (ISAF).

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, ταγματάρχης Σάρα Γούντ υπάρχουν σημαντικές απώλειες δίχως όμως να ξεκαθαρίσει πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί ή οι τραυματίες.

Συμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο πρώτος απολογισμός αναφέρεται σε τουλάχιστον έξη στρατιώτες νεκρούς.

"Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντωμότερο δυνατόν" ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα ανατολικά προάστια της Καμπούλ κοντά σε στρατιωτική βάση στην οποία εδρεύουν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι.

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή αεροπλάνου στο Λος Αντζελες
 

Αεροπλάνο κατά πολυκατοικίας

Μονοκινητήριο αεροσκάφος κατεπεσε και συνετρίβει στην οροφή μιας τετραώροφης οικοδομής στο προάστιο Φέρφαξ στου Λος Αντζελες.

Μετά την συντριβή του τύπου Μπίτς Μπονάντζα αεροσκάφους προκλήθηκε πυρκαγιά.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροπλάνο να χάνει ύψος και αμέσως μετά να κατευθύνεται προς την πολυκατοικία.

Οι ένοικοι των 14 διαμερισμάτων του κτιρίου προσπάθησαν να σωθούν πηδώντας από τα παράθυρα.

Οι αρχές πιστεύουν πως πρόκειται για δυστύχημα και όχι για εσκεμμένη ενέργεια


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολωνία:Δημοψηφισμα για την ένταξη
 

Οι Πολωνία στις κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πολωνοί για να επισφραγίσουν και τυπικά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπίσεις η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού επιθυμεί την ένταξη άν και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι ο αποφασιστικός παράγων της διαδικασίας.

Αν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψηφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Πάντως οι δημοσκοπίσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαική Ενωση.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 08:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταδίκη της Ζιμπάμπουε από τις ΗΠΑ
 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ζιμπάμπουε

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε να παραπέμψει στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της προδοσίας, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσανγκιράι.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την συνεχιζόμενη ταπείνωση και καταπίεση που υφίστατει η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

Την αντίδραση της Ουάσινκτον έχει προκαλέσει η παραπομπή, με την κατηγορία της προδοσίας, του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

Είναι η δεύτερη κατηγορία για προδοσία που αντιμετωπίζει ο κ. Τσβανγκιράι.

Τον περασμένο χρόνο κατηγορήθηκε ότι είχε οργανώσει σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η σύλληψη του Τσβανγκιράι συνοδεύεται από μια πρωτοφανή κινητοποίηση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη την χώρα που στόχο έχει την καταστολή κάθε απόπειρας διαμαρτυρίας των οπαδών της αντιπολίτευσης, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:06 ('Ωρα Λονδίνου)
To Ιράv κατηγορείται για την ατομική ενέργεια
 

Μέχρι τώρα οι σχέσεις του Ιράν με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ήταν καλές

Έκθεση που διέρρευσε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν δεν έχει δηλώσει τις περιοχές όπου γίνεται επεξεργασία πυρηνικών υλικών.

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο προεδρείο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, λέει επίσης ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά του υλικά, κάνει, πάντως, βήματα να επανορθώσει τα προβλήματα.

Το Ιράν, το οποίο έχουν περιλάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον «άξονα του κακού», απέρριψε τις κατηγορίες.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ατομικής ενέργειας που διαθέτει είναι για ειρηνικούς σκοπούς και ότι δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκρηξη στην Καμπούλ
 

Εκρηξη στην Καμπούλ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Από την έκρηξη καταστράφηκε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, κυρίως, στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (ISAF).

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ, ταγματάρχης Σάρα Γούντ υπάρχουν σημαντικές απώλειες δίχως όμως να ξεκαθαρίσει πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί ή οι τραυματίες.

Συμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο πρώτος απολογισμός αναφέρεται σε τουλάχιστον έξη στρατιώτες νεκρούς.

"Προτεραιότητα μας είναι να προσφέρουμε στους επιβάτες ιατρική περίθαλψη το συντωμότερο δυνατόν" ανέφερε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης Ασφαλείας στην Καμπούλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα ανατολικά προάστια της Καμπούλ κοντά σε στρατιωτική βάση στην οποία εδρεύουν Γερμανοί και Ολλανδοί κυανόκρανοι.

Βρετανικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει την κύρια οδική αρτηρία Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πολλά πτώματα στο έδαφος.


Σάββατο 07 Ιουνίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολωνία:Δημοψηφισμα για την ένταξη
 

Οι Πολωνία στις κάλπες

Στις κάμπες προσέρχονται οι Πολωνοί για να επισφραγίσουν και τυπικά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπίσεις η συντριπτική πλειοψηφία του πολωνικού λαού επιθυμεί την ένταξη άν και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι ο αποφασιστικός παράγων της διαδικασίας.

Αν η προσέλευση είναι μικρότερη του 50% το δημοψηφισμα θα ακυρωθεί και η επικύρωση της συνθήκης ένταξης θα ανατεθεί στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέσφκι καθώς και ο πολωνικής καταγωγής Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος έχουν ταχθεί, επισήμως, υπέρ της ένταξης.

Πάντως οι δημοσκοπίσεις δείχνουν μια τάση συμμετοχής που ξεπερνά το 75% και από το ποσοστό αυτό τα 2/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωπαική Ενωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.