Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-06-02

  1. Σειρά μέτρων από τον όμιλο των Οκτώ
  2. Καταγγελίες για κακομεταχείριση
  3. Κατέρρευσε η υπόθεση των Μπέκαμ
  4. «Πεπεισμένος» για την πρόοδο
  5. Η Ευρώπη... στον Άρη
  6. Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Ιταλία
  7. «Πεπεισμένος» για την πρόοδο
  8. Η Ευρώπη... στον Άρη
  9. Εβδομάδα κινητοποιήσεων στη Ζιμπάμπουε
  10. Στους δρόμους άνεργοι στρατιώτες
  11. Πάουελ: Υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής
  12. Σαρία σε επαρχία του Πακιστάν
  13. Σειρά μέτρων από τους Οκτώ
  14. Η ελεύθερη πτώση του δολλαρίου
  15. Πάουελ: Υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής
  16. Σειρά μέτρων για τα διεθνή προβλήματα από τους 8
  17. Πτώση F-16
  18. Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το Μεσανατολικό
  19. Συμπλοκές κοντά στο Εβιάν
  20. Η οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου των 8
  21. Βιρμανία: Μέτρα κατά της αντιπολίτευσης
  22. Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις Σρέντερ
  23. Βρετανία: Διαμάχη για τα όπλα μαζικής καταστροφής

Τρίτη 03 Ιουνίου 2003 - 00:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Σειρά μέτρων από τον όμιλο των Οκτώ
 

Πρώτες... επαφές Σιράκ - Μπους μετά τον πόλεμο στο Ιράκ

Σειρά διακηρύξεων που απηχούν τις θέσεις του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου για τα παγκόσμια προβλήματα, εξεδόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου του Εβιάν στη Γαλλία.

Αναφέρονται σε καυτά θέματα όπως στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, την οικονομία, το παγκόσμιο και την υγεία.

Οι οκτώ προειδοποίησαν τη Βόρειο Κορέα αλλά και το Ιράν να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι οκτώ ηγέτες καταδίκασαν την τρομοκρατία την οποία χαρακτήρισαν ως την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη και επιβεβαίωσαν τη θέληση τους να συνεργασθούν έως την τελική της εξάρθρωση.

Όσον αφορά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, το ανακοινωθέν των οκτώ καλεί για την θέσπιση πιο δεσμευτικών κανονισμών σε διεθνές επίπεδο που θα έχουν στόχο την διεύρυνση του εμπορίου, ιδιαίτερα αυτού μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Έκκληση απηύθυναν επίσης προς τις πολυεθνικές εταιρείες για μεγαλύτερο σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και για μεγαλύτυτερη προσοχή στις επιπτώσεις των ενεργειών τους στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, Τζορτζ Μπους και Ζακ Σιράκ.

'Ηταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διπλωματών, η Σύνοδος του Εβιάν δεν απετέλεσε τον καταλύτη για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

Την Κυριακή, ο 'Ομιλος των 8 δέχθηκε τα πυρά Αφρικανών ηγετών που είχαν προσκληθεί στην Σύνοδο, εξαιτίας της αναποφασιστικότητας που επιδεικνύουν σε θέματα ανάπτυξης της επονομαζόμενης Μαύρης Ηπείρου, κυρίως δε στο τεράστιο πρόβλημα της παραγραφής του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 23:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταγγελίες για κακομεταχείριση
 

Η αλλαγή στις συνθήκες κράτησης των ΗΠΑ συνδέεται με την 11η Σεπτεμβρίου

Δριμεία κριτική κατά των συνθηκών κράτησης αλλοδαπών στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ασκεί έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 750 άνθρωποι εκ των οποίων ορισμένοι κρατούνταν για εβδομάδες από τις αμερικανικές αρχές χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική έρευνα που να συνδέει τους συλληφθέντες με την τρομοκρατία.

Η έκθεση κάνει λόγο για αδικαιολόγητα αυστηρές συνθήκες κράτησης και για λεκτική και σωματική κακοποίηση των κρατουμένων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι οι παρατηρήσεις της έκθεσης ήδη επεξεργάζονται αλλά διευκρίνισε ότι δεν βλέπει το λόγο να απολογηθεί «επειδή προσπαθεί με κάθε νόμιμο μέσο να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό».


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 22:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατέρρευσε η υπόθεση των Μπέκαμ
 

«Αναξιόπιστος» ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση απαγωγής της Βικτόρια Μπέκαμ

Η δίκη των πέντε υπόπτων για απόπειρα απαγωγής της Βρετανίδας σταρ της ποπ, Βικτόρια Μπέκαμ κατέρρευσε καθώς η εισαγγελική αρχή έκρινε «αναξιόπιστο» τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι πέντε συλληφθέντες σχεδίαζαν να απαγάγουν τη σύζυγο του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ στις 2 Νοεμβρίου του 2002 ή λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Άντριαν Πασαρανέου, 27 ετώ, Αλίν Τουρτσού, 18 ετών και Λουζλίμ Μπαλιού, 30 ετών.

Τα ονόματα των υπολοίπων δύο κατηγορουμένων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Μίντλσεξ έγινε γνωστό ότι η λαϊκή εφημερίδα «Νιούζ οφ δε γουόρλντ» κατέβαλε το ποσό των 10.000 λιρών σε πρώην κατάδικο για να εξασφαλίσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα της ιστορίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εν λόγω εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: «Απαγωγή Πος – βάλαμε φρένο στα σχέδια συμμορίας απαγωγέων».

Ο γενικός εισαγγελέας Μπράιν Άλτμαν δήλωσε: «δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις στο ζεύγος Μπέκαν και είμαι σίγουρος ότι κατανοούν για ποιο λόγο η εισαγγελική αρχή πήρε αυτά τα μέτρα».

Η Επιτροπή Παραπόνων Τύπου προσφάτως υιοθέτησε πιο αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας μετά την απειλή της βρετανικής κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη την πρακτική καταβολής χρηματικών ποσών σε μάρτυρες δικαστικών υποθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας οι πληρωμές μαρτύρων απαγορεύονται άμα της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας και επιτρέπονται πριν από την δίκη εάν κριθεί ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πεπεισμένος» για την πρόοδο
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφίχθη στην Αίγυπτο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους αφίχθη στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες ηγέτες.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Εβιάν της Γαλλίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος για την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου για το μεσανατολικό, γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διευκρίνισε ότι «κατανοεί τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εάν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Την Τετάρτη στην Ιορδανία ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μάζεν.

Σχέδια Σαρόν

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σκοπεύει να ανακοινώσει στη σύνοδο κορυφής της Άκαμπα την απομάκρυνση και κατεδάφιση κάποιων «ανεπιθύμητων» εβραϊκών οικισμών.

Ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους Παλαιστίνιους πριν από τη σύνοδο κορυφής το Ισραήλ απελευθέρωσε ανώτατο αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Ταβσίρ Χαλίντ συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές πριν από έξι μήνες και κρατείτο σε φυλακές κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

«Είμαι χαρούμενος γιατί είμαι ελεύθερος», δήλωσε ο Παλαιστίνιος και αμέσως πρόσθεσε, «είμαι οργισμένος από την μεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές. Η σύλληψη είχε πολιτικά κίνητρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την απελευθέρωση Ταβσίρ Χαλίντ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Σαρόν την περασμένη Πέμπτη.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 20:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρώπη... στον Άρη
 

Χωρίς πρόβλημα πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του «Μαρς Εξπρές»

Η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη είναι γεγονός.

Στις 19:45 ώρα Ελλάδος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ/Φρεγκάτ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Ο ρωσικός Σογιούζ/Φρεγκάτ μεταφέρει το διαστημικό σκάφος «Μαρς Εξπρές» και το ρομποτικό σκάφος «Μπιγκλ 2».

Το «Μαρς Εξπρές» καλείται, όπως και οι παλαιότερες, να ανακαλύψει εάν υπάρχει ή ποτέ υπήρχε ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

«Όλα μέχρι στιγμής προχωρούν βάσει του προγράμματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Δεκάδες επιστήμονες και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν από κοντά την εκτόξευση της 30ης αποστολής στον Άρη.

Η τελευταία αποστολή εκτός Ηνωμένων Πολιτειών έγινε από τους Ρώσους το 1996 και συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά την πρώτη αποκλειστικά ευρωπαϊκή αποστολή.

«Όταν κάποιος εργάζεται στη βιομηχανία του διαστήματος, γνωρίζει τους κινδύνους και είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο ή το καλύτερο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ζακ Λουέ της ESA.

Το ταξίδι του «Μαρς Εξπρές» προς τον Άρη θα διαρκέσει έξι μήνες. Φθάνοντας στον Άρη το διαστημικό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά και θα απελευθερώσει το ρομποτικό σκάφος «Μπιγκλ 2», το οποίο φέρει την ονομασία του πλοίου που μετέφερε τον Κάρολο Δαρβίνο στα νησία Γκαλαμπάγκος.

Το «Μπιγκλ 2» θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη με δύο φουσλωτά μπαλόνια σαν αλεξίπτωτα για να αποφύγει τους κραδασμούς.

Και αφού προσεδαφιστεί με ειδικές συσκευές θα ανιχνεύσει τον πλανήτη για νερό και θα διενεργήσει γεωλογικές αναλύσεις του εδάφους.

Η εκτόξευση έγινε με δέκα ημέρες καθυστέρηση λόγω μικρού τεχνικού προβλήματος.

Οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη είναι δυνατές κάθε 26 μήνες όταν ο Ήλιος, ο Άρης και η Γη βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Φέτος οι τρεις πλανήτες βρίσκονται στην πιο κοντινή τους απόσταση, ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει μια φορά κάθε 15 ή 17 χρόνια.

Η αποστολή κόστισε 300 εκατομμύρια ευρώ.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργιών συνέχεια σε Γαλλία και Ιταλία
 

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας υπόσχεται συνέχιση των απεργιών

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις αναμένονται αύριο Τρίτη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πτήσεις εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει σχεδόν σύσσωμος ο εργατικός κλάδος της χώρας διαμαρτυρόμενος για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Το 80% των προγραμματισμένων για αύριο πτήσεων θα ακυρωθεί.

Το ιπτάμενο προσωπικό των ιταλικών αερογραμμών Αλιτάλια ετοιμάζει τετράωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες περικοπές του προσωπικού.

Στη Γαλλία, αργά τη Δευτέρα έξι συνδικάτα των υπαλλήλων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις εργασίες και κατεβαίνουν σε απεργία, μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν για ένατη φορά μέσα στο 2003.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαράν δήλωσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές για να αποτρέψει την κατάρρευση του παρόντος συστήματος συνταξιοδότησης.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας αλλά το πρώτο συνδικάτο της Γαλλίας CGT υπόσχεται συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πεπεισμένος» για την πρόοδο
 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είχε ήδη συνομιλίες με τους Άραβες ηγέτες

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους αφίχθη στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου όπου θα έχει συνομιλίες με Άραβες ηγέτες.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Εβιάν της Γαλλίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος για την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου για το μεσανατολικό, γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διευκρίνισε ότι «κατανοεί τις δυσκολίες αλλά τόνισε ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί εάν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Την Τετάρτη στην Ιορδανία ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό και ως Αμπού Μάζεν.

Σχέδια Σαρόν

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σκοπεύει να ανακοινώσει στη σύνοδο κορυφής της Άκαμπα την απομάκρυνση και κατεδάφιση κάποιων «ανεπιθύμητων» εβραϊκών οικισμών.

Ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους Παλαιστίνιους πριν από τη σύνοδο κορυφής το Ισραήλ απελευθέρωσε ανώτατο αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Ταβσίρ Χαλίντ συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές πριν από έξι μήνες και κρατείτο σε φυλακές κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

«Είμαι χαρούμενος γιατί είμαι ελεύθερος», δήλωσε ο Παλαιστίνιος και αμέσως πρόσθεσε, «είμαι οργισμένος από την μεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές. Η σύλληψη είχε πολιτικά κίνητρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την απελευθέρωση Ταβσίρ Χαλίντ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Σαρόν την περασμένη Πέμπτη.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 20:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ευρώπη... στον Άρη
 

Χωρίς πρόβλημα πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του «Μαρς Εξπρές»

Η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή στον Άρη είναι γεγονός.

Στις 19:45 ώρα Ελλάδος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ/Φρεγκάτ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Ο ρωσικός Σογιούζ/Φρεγκάτ μεταφέρει το διαστημικό σκάφος «Μαρς Εξπρές» και το ρομποτικό σκάφος «Μπιγκλ 2».

Το «Μαρς Εξπρές» καλείται, όπως και οι παλαιότερες, να ανακαλύψει εάν υπάρχει ή ποτέ υπήρχε ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

«Όλα μέχρι στιγμής προχωρούν βάσει του προγράμματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Δεκάδες επιστήμονες και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν από κοντά την εκτόξευση της 30ης αποστολής στον Άρη.

Η τελευταία αποστολή εκτός Ηνωμένων Πολιτειών έγινε από τους Ρώσους το 1996 και συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι όσον αφορά την πρώτη αποκλειστικά ευρωπαϊκή αποστολή.

«Όταν κάποιος εργάζεται στη βιομηχανία του διαστήματος, γνωρίζει τους κινδύνους και είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο ή το καλύτερο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ζακ Λουέ της ESA.

Το ταξίδι του «Μαρς Εξπρές» προς τον Άρη θα διαρκέσει έξι μήνες. Φθάνοντας στον Άρη το διαστημικό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά και θα απελευθερώσει το ρομποτικό σκάφος «Μπιγκλ 2», το οποίο φέρει την ονομασία του πλοίου που μετέφερε τον Κάρολο Δαρβίνο στα νησία Γκαλαμπάγκος.

Το «Μπιγκλ 2» θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη με δύο φουσλωτά μπαλόνια σαν αλεξίπτωτα για να αποφύγει τους κραδασμούς.

Και αφού προσεδαφιστεί με ειδικές συσκευές θα ανιχνεύσει τον πλανήτη για νερό και θα διενεργήσει γεωλογικές αναλύσεις του εδάφους.

Η εκτόξευση έγινε με δέκα ημέρες καθυστέρηση λόγω μικρού τεχνικού προβλήματος.

Οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη είναι δυνατές κάθε 26 μήνες όταν ο Ήλιος, ο Άρης και η Γη βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Φέτος οι τρεις πλανήτες βρίσκονται στην πιο κοντινή τους απόσταση, ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει μια φορά κάθε 15 ή 17 χρόνια.

Η αποστολή κόστισε 300 εκατομμύρια ευρώ.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Εβδομάδα κινητοποιήσεων στη Ζιμπάμπουε
 

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι

Με δακρυγόνα επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Ζιμπάμπουε κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στόχος των διαδηλωτών είναι η ανατροπή του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Οι αρχές της αφρικανικής χώρας έχουν ήδη κηρύξει παράνομες τις κινητοποιήσεις και προειδοποίησαν ότι οποιοσδήποτε συμμετάσχει σ΄ αυτές «θα αντιμετωπίσει την οργή του νόμου».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών δυνάμεων και ένας δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου δήλωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να απομονώνουν τους διαδηλωτές και να τους ξυλοκοπούν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Νότιο Αφρική, Μπάρναμπι Φίλιπς, ο οποίος δεν μπορεί να μεταβεί στη Ζιμπαμπούε λόγω των περιορισμών στους αλλοδαπούς δημοσιογράφους, χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα «άκρως σημαντική» για το μέλλον της αφρικανικής χώρας.

Ο Μπάρναμπι Φίλιπς εξήγησε ότι εάν το κύμα διαδηλώσεων αποτύχει τότε η παραμονή του Μουγκάμπε στην εξουσία θεωρείται πιο εξασφαλισμένη, εάν, όμως, επιτύχει τότε θα αυξηθούν πιέσεις και θα ανοίξει ο δρόμος για την αποχώρησή του.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Στους δρόμους άνεργοι στρατιώτες
 

Οι Ιρακινοί απειλούν με επιθέσεις αυτοκτονίας εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Εκατοντάδες Ιρακινοί πρώην μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη ζητώντας να καταβληθούν οι μισθοί τους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της αμερικανικής προσωρινής διοίκησης του Ιράκ και εξέφρασαν την οργή τους για την δεινή τους οικονομική κατάσταση, η οποία προέκυψε μετά τη διάλυση του ιρακινού στρατού από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τον περασμένο μήνα η αμερικανική προσωρινή διοίκηση απομάκρυνε 400.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ.

Μετά τις διαδηλώσεις ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αρχίσει η στρατολόγηση για τη σύσταση του νέου στρατού.

Η πορεία των Ιρακινών ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια, ωστόσο σημειώθηκαν αρκετές συλλήψεις.

Ένας πρώην αξιωματούχους του ιρακινού στρατού δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις κατοχής δεν έχουν δικαίωμα να διαλύουν το στρατό μιας χώρας, ενώ άλλος απείλησε με κύμα βομβιστικών επιθέσεων εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα στρατό της τάξεως των 40 με 50.000 στρατιωτών.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 18:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: Υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής
 

Πεπεισμένος για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ο Κόλιν Πάουελ

Την πεποίθηση του ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, εξέφρασε ο υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ που βρίσκεται καθ οδόν πρός την Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανυπαρξίας, τουλάχιστον έως τώρα, όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη αυτών των όπλων και την ενδεχόμενη χρήση τους από την έκπτωτη κυβέρνηση του Ιράκ.

" Είναι ζήτημα χρόνου η ανεύρεση τους" τόνισε ο Aμερικανός αξιωματούχος.

Την απουσία όπλων μαζικής καταστροφής επικαλούνται και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Bρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και τον κατηγορούν ότι συμμετείχε σε ένα παράνομο πόλεμο με κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία. Αναμένεται μάλιστα σκληρή μάχη για το συγκεκριμένο θέμα, στην καθιερωμένη Ώρα του Πρωθυπουργού την Τετάρτη.

Ακόμα και το συντηρητικό κόμμα που στήριξε τον κ. Μπλερ στο θέμα του πολέμου δηλώνει πως θα αναθεωρήσει την στάση του σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Πάντως, ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασης του να εισβάλει στο Ιράκ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και κάλεσε τον βρετανικό λαό να δώσει πίστωση χρόνου για να βρεθούν οι αποδείξεις.

«Υπομονή»

«Γνωρίζω πολλές από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μετά τις συνεντεύξεις με πολλούς επιστήμονες. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Θα τις καταγράψουμε πρώτα όλες και μετά θα τις παρουσιάσουμε. Πρέπει να έχετε υπομονή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή όμως, η Κλερ Σορτ επισημαίνει ότι έχει διαβάσει όλες τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ και δεν διέθεταν τίποτα για τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τις δηλώσεις της κ. Σορτ.

«Λυπάμαι που η κ. Σορτ έχει καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα, αλλά πρέπει να πω ότι κάνει λάθος γιατί σε αυτές τις αναφορές υπάρχουν στοιχεία εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν σε κάθε σελίδα», υπογράμμισε ο Τζακ Στρο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς εφημερίδας ότι τόσο ο κ. Στρο όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν πρόσφατα αμφιβολίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 18:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Σαρία σε επαρχία του Πακιστάν
 

Αναβίωση των Ταλεμπάν φοβούνται στο Πακιστάν

Νομοσχέδιο για την επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία) επικύρωσε το νομοθετικό σώμα βορειοδυτικής επαρχίας του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Είναι η πρώην φορά που ο αυστηρός ισλαμικός νόμος, ο οποίος βασίζεται στις γραφές του κορανίου, εφαρμόζεται στο Πακιστάν.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δίνει στον ισλαμικό νόμο τα πρωτεία έναντι της κοσμικής εξουσίας και διατυπώνει ότι απευθύνεται προς κάθε μουσουλμάνο.

Αξιωματούχοι στο Πακιστάν φοβούνται μια αναζωογόνηση του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν στην περιοχή.

Εν αντιθέσει οι υποστηρικτές της σαρία διατείνονται ότι η εισαγωγή του ισλαμικού νόμου έγινε για την προστασία της ανθρώπινης σεμνότητας και της προσβολής των ηθών.

Το νομοσχέδιο πέρασε ομόφωνα από τα μέλη της επαρχιακής νομοθετικής συνέλευσης, στην οποία κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί.

Πολλοί πολίτες της βορειοδυτικής μεθοριακής περιοχής του Πακιστάν έχουν ιδεολογικές συγγένειες με τους Ταλεμπάν.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σειρά μέτρων από τους Οκτώ
 

Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ-Γαλλίας

Σειρά διακηρύξεων που απηχούν τις θέσεις των οκτώ ισχυρών βιομηχανικών χωρών για τα παγκόσμια προβλήματα, εξεδόθηκαν στην διάρκεια της Συνόδου του Εβιάμ.

Άναφέρονται σε καυτά θέματα όπως στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων και την οικονομία.

Οι οκτώ προειδοποιούν την Βόρειο Κορέα αλλά και το Ιράν να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι οκτώ ηγέτες καταδίκασαν την τρομοκρατία την οποία χαρακτηρισαν ως την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη και επιβεβαιωσαν την θέληση τους να συνεργασθούν έως την τελική της εξάρθρωση.

Οσον αφορά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, το ανακοινωθέν των οκτώ καλεί για την θέσπιση πιο δεσμευτικών κανονισμών σε διεθνές επίπεδο που θα έχουν στόχο την διεύρυνση του εμπορίου, ιδιαίτερα αυτού μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας κυρίων Μπους και Σιράκ. 'Ηταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διπλωματών, η Σύνοδος του Εβίαν δεν απετεέλεσε τον καταλύτη για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

Την Κυριακή, ο 'Ομιλος των 8 δέχθηκε τα πυρά αφρικανών ηγετών που είχαν προσκληθεί στην Σύνοδο, εξ αιτίας της αναποφασιστικότητας που επιδεικνύουν σε θέματα ανάπτυξης της Μαύρης Ηπείρου, κυρίως δε στο τεράστιο πρόβλημα της παραγραφής του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών.





Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 16:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ελεύθερη πτώση του δολλαρίου
 


Την αποφασιστικότητα της κυβερνησης του να στηρίξει το δολλάριο που σημειώνει εδω και δύο εβδομάδες κάθετη πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές, εκφράζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

"Θα ενισχύσουμε το δολλάριο που τον τον τελευταίο καιρό ακολουθεί πτωτική πορεία. Θα στηρίξουμε το εθνικό μας νόμισμα όπως το έχουν κάνει όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε πιστοί στην πολιτική του ισχυρού δολλαρίου" υπογράμμισε σε συνέντευξη του προς το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι "Ροσίγια" ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με αυτή του την δήλωση ο Τζορτζ Μπους ξεκαθάρισει το κάπως "θολό" τοπίο σχετικά με την νομισματική πολιτική της κυβέρνησης του.

Ωστόσο η εν λόγω επισήμανση του κ. Μπους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με δήλωση του υπουργου Οικονομικών των ΗΠΑ πριν δέκα ημέρες βάσει της οποίας ο αμερικανός εξιωματούχος, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί πως η ελεύθερη πτώση του δολλαρίου είναι συνειδητή επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πολλοί ευρωπαίοι οικομικοί αναλυτές, θεωρούν ότι η ελεύθερη πτώση του δολλαρίου ήταν μια εσκεμμένη πολιτική επιλογή της Ουάσινκτον που στόχευε κυρίως την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης, λένε οι ίδιοι κύκλοι, θεώρησε ότι το φθηνό δολλάριο θα οδηγούσε σε αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών προιόντων.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ εισάγουν πολλαπλάσια προιόντα από αυτά που εξάγουν και επομένως το φθηνό δολλάριο, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να επηρρεάσει την ευρωπαική οικονομία.

Η ανησυχία του Τζορτζ Μπους για την συνεχιζόμενη πτώση του δολλαρίου ενισχύεται και από την διάψευση των προσδοκιών της Ουάσινκτον ότι με τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ η παγκόσμια οικονομία θα έμπαινε σε ανοδική τροχιά.

Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες του Ομίλου των 8 και ειδικά τους Ευρωπαίους, ο Τζορτζ Μπους τους κάλεσε να λάβουν μέτρα για την αναζωογόνηση της παγκόσμια οικονομίας.

Η πρώτη απάντηση πιστεύεται ότι θα έλθει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Είναι μια κίνηση από πλευράς Ευρώπης στόχος της οποίας είναι να άρει ένα σημαντικό μέρος των πιέσεων που δέχεται το δολλάριο.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 16:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: Υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής
 

Πεπεισμένος για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ ο Κόλιν Πάουελ

Την πεποίθηση του ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ που βρίσκεται καθ οδόν πρός την Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανυπαρξίας, τουλάχιστον έως τώρα, όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαθέτουν ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη αυτών των όπλων και την ενδεχόμενη χρήση τους από την έκπτωτη κυβέρνηση του Ιράκ.

" Είναι ζήτημα χρόνου η ανεύρεση τους" τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Την απουσία όπλων μαζικής καταστροφής επικαλούνται και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και τον κατηγορούν ότι συμμετείχε σε ένα παράνομο πόλεμο με κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία. Αναμένεται μάλιστα σκληρή μάχη για το συγκεκριμένο θέμα, στην καθιερωμένη Ώρα του Πρωθυπουργού την Τετάρτη.

Ακόμα και το συντηρητικό κόμμα που στήριξε τον κ. Μπλερ στο θέμα του πολέμου δηλώνει πως θα αναθεωρήσει την στάση του σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Πάντως, ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ υπεραμύνθηκε της απόφασης του να εισβάλει στο Ιράκ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και κάλεσε τον βρετανικό λαό να δώσει πίστωση χρόνου για να βρεθούν οι αποδείξεις.

«Υπομονή»

«Γνωρίζω πολλές από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μετά τις συνεντεύξεις με πολλούς επιστήμονες. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Θα τις καταγράψουμε πρώτα όλες και μετά θα τις παρουσιάσουμε. Πρέπει να έχετε υπομονή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή όμως, η Κλερ Σορτ επισημαίνει ότι έχει διαβάσει όλες τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ και δεν διέθεταν τίποτα για τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε 45 μόνο λεπτά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τις δηλώσεις της κ. Σορτ.

«Λυπάμαι που η κ. Σορτ έχει καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα, αλλά πρέπει να πω ότι κάνει λάθος γιατί σε αυτές τις αναφορές υπάρχουν στοιχεία εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν σε κάθε σελίδα», υπογράμμισε ο Τζακ Στρο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς εφημερίδας ότι τόσο ο κ. Στρο όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασαν πρόσφατα αμφιβολίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Σειρά μέτρων για τα διεθνή προβλήματα από τους 8
 

Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ-Γαλλίας

Σειρά διακηρύξεων που απηχούν τις θέσεις των οκτώ ισχυρών βιομηχανικών χωρών για τα παγκόσμια προβλήματα, εξεδόθηκαν στην διάρκεια της Συνόδου του Εβιάμ.

Άναφέρονται σε καυτά θέματα όπως στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων και την οικονομία.

Οι οκτώ προειδοποιούν την Βόρειο Κορέα αλλά και το Ιράν να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων όπως άλλωστε προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι οκτώ ηγέτες καταδίκασαν την τρομοκρατία την οποία χαρακτηρισαν ως την μεγαλύτερη απειλή στον πλανήτη και επιβεβαιωσαν την θέληση τους να συνεργασθούν έως την τελική της εξάρθρωση.

Οσον αφορά τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, το ανακοινωθέν των οκτώ καλεί για την θέσπιση πιο δεσμευτικών κανονισμών σε διεθνές επίπεδο που θα έχουν στόχο την διεύρυνση του εμπορίου, ιδιαίτερα αυτού μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας κυρίων Μπους και Σιράκ. 'Ηταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διπλωματών, η Σύνοδος του Εβίαν δεν απετεέλεσε τον καταλύτη για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

Την Κυριακή, ο 'Ομιλος των 8 δέχθηκε τα πυρά αφρικανών ηγετών που είχαν προσκληθεί στην Σύνοδο, εξ αιτίας της αναποφασιστικότητας που επιδεικνύουν σε θέματα ανάπτυξης της Μαύρης Ηπείρου, κυρίως δε στο τεράστιο πρόβλημα της παραγραφής του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών.





Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 15:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Πτώση F-16
 


Σώος είναι ο σμηναγός Θεόδωρος Πλιάτσικας, πιλότος του ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους που συνετρίβη λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι σε απόσταση τριών μιλίων από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου στο Βόλο.

Ο πιλότος, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο διαπίστωσε βλάβη στον κινητήρα και προσπάθησε να επιστρέψει στο διάδρομο για να προσγειωθεί χωρίς όμως να το καταφέρει.

Τελικά χρησιμοποίησε το σύστημα εκτίναξης και με το αλεξίπτωτό του προσγειώθηκε στο έδαφος. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε μη κατοικημένη περιοχή.

Στην περιοχή όπου έπεσε ο πιλότος έσπευσαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας για να τον μεταφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα για προληπτικούς λόγους.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 15:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το Μεσανατολικό
 

Ομάδα παλαιστινίων αναμένουν το άνοιγμα οδικής διάβασης στην Ναμπλούς

Δυο εικοσιτετράωρα πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής αμερικανών, ισραηλινών και παλαιστίνιων, στην Άκαμπα της Ιορδανίας η ένταση είναι το κυρίαρχο στοιχείο μεταξύ των διπλωματικών αποστολών, και κυρίως μεταξύ του Αριέλ Σαρόν και του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζoρτζ Μπους είχε καταστήσει σαφές την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτό που επιθυμεί, είναι να υπάρξει πριν από τη συνάντηση κορυφής μια κοινή δήλωση από τις δυο πλευρές για τα θέματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν κάτι το οποίο θα εντασσόταν περισσότερο στη δημιουργία κλίματος καλής θέλησης, παρά στην ουσία του πράγματος.

Τελικώς τη Δευτέρα, οι παλαιστίνιοι απέρριψαν το σχέδιο του κειμένου το οποίο συνέταξαν οι ισραηλινοί επιβεβαιώνοντας έτσι, τις δυσοίωνες προβλέψεις για την έκβαση της συνάντησης στην Άκαμπα.

Ο αμερικανός πρόεδρος από το Εβιάν όπου βρίσκεται, δήλωσε πως θα αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για την αποδοχή του οδικού χάρτη από παλαιστίνιους και ισραηλινούς, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση.

Οι ισραηλινοί και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, θέλοντας να επιδείξουν διάθεση συνεργασίας, έχουν ήδη ανακοινώσει την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική 'Οχθηκαι τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και την αύξηση του αριθμού των παλαιστίνιων εργατών, που μεταβαίνουν στο Ισραήλ για εργασία.

Μια κίνηση εντυπωσιασμού από τον ισραηλινό πρωθυπουργό πιστεύεται πως θα είναι η ανακοίνωση, παρουσία του προέδρου Μπους, του κλεισίματος δέκα παράνομων ισραηλινών φυλακίων σε οικισμούς εποίκων της Δυτικής Όχθης, κάτι [που απορρίπτουν οι παλαιστίνιοι που θέλουν το κλείσιμο ολων των οικισμών εβραίων εποίκων.

Επίσης, ενστάσεις, για το κατά πόσο έχουν πραγματικά αποχωρήσει ισραηλινές δυνάμεις από Δυτική 'Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, διατυπώνονται απο την παλαιστινιακή πλευρά.

Σε δυο εικοσιτετράωρα από τώρα αναμένονται οι απαντήσεις για το πόσο κοντά η μακριά από τις προσδοκίες παλαιστίνιων και ισραηλινών βρίσκεται ο οδικός χάρτης των αμερικανών, ωστόσο τα δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμπλοκές κοντά στο Εβιάν
 

Ισχυρά μέτρα προστασίας για τους ηγέτες του ομίλου

Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση και τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν την Κυριακή, πρώτη ημέρα έναρξης της συνόδου των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Τα επεισόδια σημέιώθηκαν σε πόλεις κοντά στο θέρετρο Εβιάν της Γαλλίας όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.


Οι περισσότεροι διαδηλωτές επιθυμούν ειρηνική ένδειξη διαμαρτυρίας
Οι γαλλικές και ελβετικές αρχές τηρούν ζώνη αποκλεισμού 15 χιλιομέτρων γύρω από το γαλλικό θέρετρο.

Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τους αντιπροσώπους του ομίλου των οκτώ να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελβετία και να φθάσουν στο Εβιάν.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που έφθαναν στο Εβιάν οι ηγέτες του ομίλου, ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η σύνοδος δεν ασχολείται με το θέμα της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επεισόδια Σαββάτου

Ωστόσο, την Κυριακή δεν σημειώθηκαν επεισόδια όπως εκείνα του Σαββάτου στη Γενεύη, όπου πυρπολήθηκαν καταστήματα και δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λοζάννη όπου διαδηλωτές που φορούσαν μαύρες μάσκες επετέθηκαν σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν μέλη αντιπροσωπειών.

Στη Γαλλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε το Σάββατο δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην πόλη Ανμάς, για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να φθάσουν στο Εβιάν.

Την Κυριακή, τα πλέον βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Λωζάνη, όταν διαδηλωτές με μαύρες μάσκες άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον ξενοδοχείου όπου διαμένουν ορισμένοι από τους αντιπροσώπους στη σύνοδο.

Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει περίπου 1.000 διαδηλωτές σε καταυλισμό έξω από την πόλη.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 10:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Η οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου των 8
 

Αγεφύρωτο το χάσμα ΗΠΑ-Γαλλίας

Η παγκόσμια οικονομία είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που συζητούν οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου που φέτος πραγματοποιείται στο Εβιαν της Γαλλίας.

Παράλληλα, οι οκτώ ηγέτες θα εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και περιορισμού των όπλων μαζικής καταστροφής, δύο ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση.

Σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μπλερ συζήτησε τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της Μέσης Ανατολής: Τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, την διαδικασία ανοικοδόμισης της χώρας και τον "οδικό χάρτη" για την Μέση Ανατολή, εν όψει της τριμερής συνόδου την Πέμπτη για το Μεσανατολικό.

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διπλωματών, η Σύνοδος του Εβίαν δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα από τα μεγάλα θέματα καθώς δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί οι γέφυρες μεταξύ των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

Την Κυριακή, ο 'Ομιλος των 8 δέχθηκε τα πυρά αφρικανών ηγετών που είχαν προσκληθεί στην Σύνοδο, εξ αιτίας της αναποφασιστικότητας που επιδεικνύουν σε θέματα ανάπτυξης της Μαύρης Ηπείρου, κυρίως δε στο τεράστιο πρόβλημα της παραγραφής του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών.





Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 06:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Βιρμανία: Μέτρα κατά της αντιπολίτευσης
 

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σου Κι συνελλήφθη την Παρασκευή

Οι στρατιωτικές αρχές της Βιρμανίας διέταξαν να κλείσουν τα πανεπιστήμια και τα γραφεία του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της αντιπολίτευσης.

Μετά τη σύλληψη την Παρασκευή της αρχηγού του Εθνικού Συνδέσμου, Αουνγκ Σαν Σου Κι, οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση της Αουνγκ Σαν Σου Κι η οποία κρατείται σε στρατιωτικό ξενώνα στην πρωτεύουσα της Βιρμανίας, Ραγκούν.

Η ηγέτης του Εθνικού Συνδέσμου συνελήφθη μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς της και οπαδούς της κυβέρνησης όταν επισκέφθηκε το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Η αντίδραση των αρχών δημιούργησε ανησυχίες ότι σκοπεύουν να θέσουν ξανά την Αουνγκ Σαν Σου Κι υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Η ηγέτης του Εθνικού Συνδέσμου είχε αφεθεί ελεύθερη μόλις πέρσι και τότε είχαν αναπτερωθεί οι ελπίδες ότι το στρατιωτικό καθεστώς ήταν έτοιμο για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα όμως, η Αουνγκ Σαν Σου Κι είχε επικρίνει έντονα τις αρχές για τον βραδύ ρυθμό με τον οποίο προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και για την απροθυμία τους να αρχίσουν πολιτικό διάλογο.

Η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση άρχισε να αυξάνεται και την περασμένη εβδομάδα 10 μέλη του δημοκρατικού κινήματος καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι είχαν οργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και είχαν ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες.

Ο Εθνικός Σύνδεσμός για τη Δημοκρατία είχε κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές του 1990 αλλά το στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 1962, αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις Σρέντερ
 

Η δημοτικότητα του κ.Σρέντερ έχει μειωθεί σημαντικά από τις περσινές εκλογές

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας ενέκρινε το πακέτο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο καγκελάριος Σρέντερ για την τόνωση της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ.Σρέντερ είχε απειλήσει ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του αν το κόμμα του καταψηφίσει τα μέτρα.

Πολλά όμως μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πιστεύουν ότι τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των συντάξεων και των δαπανών για την υγεία καθώς και η χαλάρωση των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, καταστρατηγούν τις αρχές του κόμματος και κατηγόρησαν τον κ.Σρέντερ ότι προσπαθεί να κατεδαφίσει το κράτος πρόνοιας.

Όμως πριν γίνει η ψηφοφορία, στον λόγο του που διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποίησε ότι αν δε αντιμετωπισθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στην εξουσία μετά από πέντε χρόνια των Χριστιανοδημοκρατών.

Τελικά το 90% των 524 εκπροσώπων που πήραν μέρος στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ψήφισαν υπέρ των προτάσεων του κ. Σρέντερ.

Όμως ο Γερμανός καγκελάριος χρειάζεται τώρα την έγκριση και της κοινοβουλευτικής ομάδας.


Δευτέρα 02 Ιουνίου 2003 - 03:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Διαμάχη για τα όπλα μαζικής καταστροφής
 

Ο κ.Μπλερ επιμένει ότι τα όπλα θα βρεθούν

Δύο πρώην μέλη της κυβέρνησης Μπλερ, ο Ρόμπιν Κουκ που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών το 1997 ως το 2001 και η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, επέκριναν έντονα τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού διότι είχε επιμείνει ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Κουκ, ο οποίος παραιτήθηκε όταν η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η κυβέρνηση «έκανε μεγάλη γκάφα» και ζήτησε να διερευνήσει το θέμα ανεξάρτητη επιτροπή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είπε επίσης ότι «οι κυβερνήσεις κάνουν λάθη αλλά αυτό που δεν πρέπει ποτέ να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να καλύψουν τα σφάλματα τους».


Η πολιτική του κ.Μπλερ στο θέμα του Ιράκ οδήγησε τον κ.Κουκ σε παραίτηση
Η κ.Σορτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξαπάτησε τους πολίτες «παρουσιάζοντας όπως τον εξυπηρετούσαν πολιτικά» τις πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Η κ.Σορτ παραιτήθηκε μετά τον πόλεμο λέγοντας ότι ο κ.Μπλερ αθέτησε την υπόσχεση του ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παίξουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News ο κ.Μπλερ τόνισε ότι «δεν είχε καμία αμφιβολία πως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε όπλα μαζικής καταστροφής» και είπε ότι όταν φθάσει η κατάλληλη στιγμή θα δώσει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.