Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-28

  1. H Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης
  2. Τα «αδιέξοδα» του οδικού χάρτη
  3. H Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης
  4. Ερντογάν: «Καμία διαφωνία με τους στρατηγούς»
  5. Στην Ιορδανία η συνάντηση για τη Μέση Ανατολή
  6. Αντιδράσεις Πρόντι για το Σύνταγμα
  7. Κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη Ρωσία
  8. Ουάσινγκτον εναντίον τρομοκρατίας
  9. «Ο πλανήτης μας δεν έγινε πιο ασφαλής»
  10. Παραδέχθηκε την ενοχή του
  11. Συντριβή ελικοπτέρου στο Έβερεστ
  12. Ευρεία αποδοχή της πρωτοβουλίας Μπους
  13. Στα πρόθυρα της ύφεσης;
  14. Συντριβή ελικοπτέρου στο Έβερεστ
  15. Συλλήψεις υπόπτων στη Σαουδική Αραβία
  16. Nέος σεισμός στην Αλγερία
  17. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τεχεράνη
  18. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τεχεράνη
  19. Μάρτυρες κλειδιά στη δίκη του Μπασίρ
  20. Το σύνταγμα της ΕΕ διχάζει τη Βρετανία
  21. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Περού
  22. Προς γνώση και συμμόρφωση
  23. Κοινό μέτωπο κατά των ιών
  24. Nέος σεισμός στην Αλγερία
  25. Μέτρα για την καταπολέμηση του Έιτζ
  26. Λιγότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη

Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
H Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης
 

Στα πέναλτι κρίθηκε ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Ευρώπης

Ο Ουκρανός Αντρέι Σεφτσένκο χάρισε στη Μίλαν το έκτο κύπελλο Ευρώπης στην ιστορία της.

Ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι όπου η Μίλαν κέρδισε με 3-2. Τόσο ο κανονικός αγώνας όσο και η παράταση είχαν λήξει χωρίς γκολ.

ΠΕΝΑΛΤΙ
0-0: Τρεζεγκέ (Γιουβέντους) απόκρουση Ντίντα
0-1: Σερζίνιο (Μίλαν)
1-1: Μπιριντέλι (Γιουβέντους )
1-1: Σεεντορφ (Μίλαν) απόκρουση Μπουφόν
1-1: Σαλαγιέτα (Γιουβέντους) απόκρουση Ντίντα
1-1: Καλάτζε (Μίλαν) απόκρουση Μπουφόν
1-1: Μοντέρο (Γιουβέντους) απόκρουση Ντίντα
1-2: Νέστα (Μίλαν)
2-2: Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους)
2-3: Σεφτσένκο (Μίλαν)
Ήρωας για τους Μιλανέζους και ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ντίντα ο οποίος απέκρουσε τρία πέναλτι. Οι δυο αποκρούσεις του Μπουφόν για την Γιουβέντους δεν στάθηκαν ικανές να τις χαρίσουν το τρόπαιο.

Στις σημαντικότερες φάσεις του αγώνα περιλαμβάνεται η γυριστή κεφαλιά του Αντόνιο Κόντε ο οποίος σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Ντίντα στο 47, αλλά και μια άστοχη κεφαλιά του Ιντσάγκι στο 76 σε σέντρα του Σερτζίνιο.

Οι «ροσονέρι» κέρδισαν τις εντυπώσεις στο πρώτο ημίχρονο με ένα γκολ του Σεφτσένκο που ακυρώθηκε στο 9 καθώς υποδείχτηκε οφ σάιντ.

Στην παράταση ο ρυθμός του παιχνιδιού μειώθηκε αισθητά ενώ και οι δυο ομάδες έχοντας εξαντλήσει τις αλλαγές τους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Ιδιαίτερα η Μίλαν με τον Ρόκε Ζούνιορ που αναγκάστηκε να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο παρά τον τραυματισμό του.

Να σημειωθεί ότι στη φετινή σεζόν, οι δύο ομάδες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Ιταλικό πρωτάθλημα έχουν μοιραστεί τις νίκες με 2-1.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 23:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Τα «αδιέξοδα» του οδικού χάρτη
 

Η συγκυρία δεν ευνοεί τα σχέδια Μπους εκτιμούν διπλωμάτες

Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος

Η συνάντηση μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών υπό την εποπτεία των Αμερικανών μπορεί να ορίστηκε για τις 5 Ιουνίου, ωστόσο η αισιοδοξία δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο.


H ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Oι μόνοι, όμως, που ακόμα ελπίζουν στην επιτυχία του οδικού χάρτη είναι οι Αμερικανοί και μόνον αυτοί
Ισραηλινός πολιτικός
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι –κυρίως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού – σε κατ' ιδίαν συνομιλίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ειλικρίνεια των δηλώσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και το αιτιολογούν αναφέροντας πως δυσκολεύονται να κατανοήσουν, γιατί η ισραηλινή, πλευρά απέφευγε μέχρι τελευταίας στιγμής μια διμερή προκαταρκτική συνάντηση.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (ευρύτερα γνωστός ως Αμπού Μάζεν) είχε ξεκαθαρίσει στην αμερικανική ηγεσία πως θα επιθυμούσε πριν από την τριμερή συνάντηση στην Άκαμπα της Ιορδανίας, να έχει συζητήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του το θέμα των παλαιστίνιων κρατούμενων, καθώς επίσης και τα στάδια αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Άλλωστε το πρώτο ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με τους όρους που έθεσε η Χαμάς προς τον Άμπου Μάζεν
α) Απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατούμενων.
β) Παύση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού κατά των στελεχών της Χαμάς,
γ) Απόσυρση του ισραηλινού στρατού από λωρίδα της Γάζας και δυτική όχθη.

«Δημιουργία εντυπώσεων»

Εκτίμηση του περιβάλλοντος του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού είναι πως ο Αριέλ Σαρόν ασχέτως της εικόνας που επιδεικνύει και ασχέτως της αποδοχής της μεταξύ τους συνάντησης, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και ταυτόχρονα να καλυφθεί πίσω από τη δημιουργία εντυπώσεων, με δηλώσεις όπως εκείνη για την ασύμφορη παραμονή του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, έχει επίσης καταστήσει σαφές, προς την αμερικανική ηγεσία, ότι η παλαιστινιακή πλευρά, δεν θα δεχθεί καμία τροποποίηση επί του οδικού χάρτη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό, να αποσπάσει μια δέσμευση από τους Αμερικανούς, ότι τα 14 σημεία στα οποία το Ισραήλ διαφωνεί, δεν θα γίνουν αποδεκτά (δικαίωμα επιστροφής των παλαιστίνιων προσφύγων, κλείσιμο των οικισμών εποίκων …).

Η σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Λευκού οίκου, Κοντολίζα Ράις, έκλεισε το θέμα από την πλευρά της, αφού σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αριέλ Σαρόν, τόνισε πως εφόσον το ζητούμενο είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του Ισραήλ, τότε η Ουάσιγκτον κατανοεί την εμμονή της κυβέρνησης Σαρόν στα 14 σημεία, ωστόσο για τους Αμερικανούς το θέμα δεν υφίσταται και ο οδικός χάρτης δεν επιδέχεται διαφοροποίησης.


Η Χαμάς ζητά απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη
Ακόμα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες, φέρονται να έχουν πειστεί πως στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο, ο Αριέλ Σαρόν θα εμπλέξει ακόμα περισσότερο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, χρησιμοποιώντας το γεγονός , ότι ο πρωθυπουργός με τον οποίο καλείται να συνδιαλλαγή, ελέγχει μόλις τα δυο από τα δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη της Φατάχ και οι υπόλοιποι πρόσκεινται στον Αραφάτ.

Άρα με αυτή τη λογική η οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί, λόγο της απώλειας ελέγχου από τον Αμπού Μάζεν, της παλαιστινιακής αρχής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια πιθανή απέλαση του Αραφάτ από τους Ισραηλινούς δεν θα οδηγούσε σε κρίση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, ωστόσο ακόμα και αυτή η εκδοχή, δείχνει να μην τοποθετείται στο άμεσο μέλλον, αφού η εντός εισαγωγικών, διχογνωμία μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού της παλαιστινιακής αρχής, ωφελεί αποκλειστικά και μόνο την ισραηλινή κυβέρνηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που το περιβάλλον του πρωθυπουργού των Παλαιστίνιων εκτιμά πως το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Δυτικά Όχθη, παρά μόνο από τη Λωρίδα της Γάζας και αυτό κατόπιν μεγαλύτερων πιέσεων από την Ουάσιγκτον.

Εικόνα απομόνωσης

Ο οδικός χάρτης για τους παλαιστίνιους, δεν υπερτερεί του σχεδίου Μίτσελ. Αντίθετα σε αρκετά σημεία είναι πολύ γενικός. Αν υπάρχει ένας λόγος για να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι πλέον δεν διαθέτουν την υποστήριξη κανενός από τη διεθνή κοινότητα, ενώ οι αραβικές χώρες δεν διαθέτουν την παραμικρή επιρροή στα τεκταινόμενα.


O Αριέλ Σαρόν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο λένε Παλαιστίνιοι
Για τους Ισραηλινούς και πιο συγκεκριμένα την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, ο οδικός χάρτης κρίνεται (τουλάχιστον ανεπίσημα ), απαράδεκτος, αφού μόνο και μόνο, με την απαίτηση για επιστροφή των 3.500.000 παλαιστίνιων προσφύγων στα εδάφη τους, το Ισραήλ θα χάσει το χαρακτήρα του Εβραϊκού κράτους, κάτι το οποίο αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα του Ισραήλ.

Τέλος, και σύμφωνα με τους ξένους διπλωμάτες και αναλυτές, ο οδικός χάρτης αποτελεί για την Ουάσιγκτον, απλά, την εκπλήρωση, των προ του πολέμου στο Ιράκ δεσμεύσεων του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος όμως δεν ευνοείται ούτε από τις συγκυρίες που επικρατούν στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ούτε όμως από το ρεαλισμό που χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή για την επίλυση του παλαιστινιακού.

Ίσως λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, η πλέον ρεαλιστική εκτίμηση να εμπεριέχεται στη φράση ενός ισραηλινού πολιτικού που θέλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα να κρατήσει την ανωνυμία του, «η ελπίδα ναι μεν, πεθαίνει τελευταία, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι μόνοι που ακόμα ελπίζουν στην επιτυχία του οδικού χάρτη είναι οι Αμερικανοί και μόνον αυτοί».


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
H Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης
 

Στα πέναλτι κρίθηκε ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Ευρώπης

Ο Ουκρανός Αντρίι Σεφτσένκο χάρισε στη Μίλαν το έκτο κύπελλο Ευρώπης στην ιστορία της.

Ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι όπου η Μίλαν κέρδισε με 3-2. Τόσο ο κανονικός αγώνας όσο και η παράταση είχαν λήξει χωρίς γκολ.

ΠΕΝΑΛΤΙ
0-0: Τρεζεγκέ (Γιουβέντους) απόκρουση Ντίντα
0-1: Σερζίνιο (Μίλαν)
1-1: Μπιριντέλι (Γιουβέντους )
1-1: Σεεντορφ (Μίλαν) απόκρουση Μπουφόν
1-1: Σαλαγιέτα (Γιουβέντους) απόκρουση Ντίντα
1-1: Καλάτζε (Μίλαν) απόκρουση Μπουφόν
1-1: Μοντέρο (Γιουβέντους) απόκρουση Ντίντα
1-2: Νέστα (Μίλαν)
2-2: Ντελ Πιέρο (Γιουβέντους)
2-3: Σεφτσένκο (Μίλαν)
Ήρωας για τους Μιλανέζους και ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ντίντα ο οποίος απέκρουσε τρία πέναλτι. Οι δυο αποκρούσεις του Μπουφόν για την Γιουβέντους δεν στάθηκαν ικανές να τις χαρίσουν το τρόπαιο.

Στις σημαντικότερες φάσεις του αγώνα περιλαμβάνεται η γυριστή κεφαλιά του Αντόνιο Κόντε ο οποίος σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Ντίντα στο 47, αλλά και μια άστοχη κεφαλιά του Ιντσάγκι στο 76 σε σέντρα του Σερτζίνιο.

Οι «ροσονέρι» κέρδισαν τις εντυπώσεις στο πρώτο ημίχρονο με ένα γκολ του Σεφτσένκο που ακυρώθηκε στο 9 καθώς υποδείχτηκε οφ σάιντ.

Στην παράταση ο ρυθμός του παιχνιδιού μειώθηκε αισθητά ενώ και οι δυο ομάδες έχοντας εξαντλήσει τις αλλαγές τους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Ιδιαίτερα η Μίλαν με τον Ρόκε Ζούνιορ που αναγκάστηκε να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο παρά τον τραυματισμό του.

Να σημειωθεί ότι στη φετινή σεζόν, οι δύο ομάδες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Ιταλικό πρωτάθλημα έχουν μοιραστεί τις νίκες με 2-1.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: «Καμία διαφωνία με τους στρατηγούς»
 

Οι δηλώσεις του στρατηγού Οζκιόκ προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, εξερχόμενος από συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και του κυβερνώντος κόμματος.

Τη Δευτέρα ο αρχηγός γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Οζκιόκ, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την τοποθέτηση σε υψηλές θέσεις του διοικητικού μηχανισμού ανθρώπων που ο ίδιος χαρακτήρισε φανατικά θρησκευόμενους.

Ανταποκριτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Οζκιόκ προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες καθώς η ΕΕ θέτει ως έναν από τους όρους για την είσοδο της Τουρκίας στην κοινότητα την απεξάρτηση της πολιτικής ζωής της χώρας από την επιρροή των πανίσχυρων ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Ιράκ.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 17:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ιορδανία η συνάντηση για τη Μέση Ανατολή
 

Θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθεί με τον Άμπου Μάζεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ελπίζει ότι θα έχει συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στην Ιορδανία την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η πρόθεση του κ. Μπους να συναντηθεί με τους Αριέλ Σαρόν, Μαχμούντ Αμπάς και με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, αποτελεί μέρος της αμερικανικής πρωτοβουλίας για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η συνάντηση με τους δύο ηγέτες θα γίνει «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πριν από την ενδεχόμενη συνάντηση της Ιορδανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των αραβικών χωρών στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐκ, της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην ατζέντα του κ. Μπους υπάρχει και μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κατάρ, όπου θα επισκεφθεί τους Αμερικανούς στρατιώτες της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης που έλαβαν μέρος στον πόλεμος εναντίον του Ιράκ.

Η περιοδεία του Τζορτζ Μπους στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο του ομίλου των «8» στο Εβιάν της Γαλλίας.

Ο «οδικός χάρτης»

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει ο οδικός χάρτης.

Η σύνοδος στην Ιορδανία – εάν πραγματοποιηθεί – θα είναι η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Άμπου Μάζεν.

Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, που δεν χαίρει την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, δεν έχει προσκληθεί.

«Εμείς ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος ανυπομονεί να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρωθυπουργό Αμπάς, αλλά και με τον πρωθυπουργό Σαρόν, με τον οποίο είχε ανάλογες συναντήσεις και στο παρελθόν.»

«Ο κ. Αμπάς έχει δεσμευθεί να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία, να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να παρεμποδίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις», κατέληξε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.




Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 19:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις Πρόντι για το Σύνταγμα
 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι άσκησε δριμύτατη κριτική στο σχέδιο για το σύνταγμα της διευρυμένης Ευρώπης που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Ο κύριος Πρόντι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αθήνα τόνισε ότι το κείμενο που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση υπό την προεδρία του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν ήταν «απογοητευτικό και καθόλου φιλόδοξο».

Ο κύριος Πρόντι πρόσθεσε ότι ορισμένα σημεία του σχεδίου αποτελούν «πισωγύρισμα» ιδιαίτερα αυτά που αφορούν το θέμα της σχετικής πλειοψηφίας.

Κάλεσε δε την ολομέλεια της Συνέλευσης που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή να βελτιώσουν το κείμενο.

Όπως σημειώνει διπλωματικός συντάκτης του BBC, o κύριος Πρόντι είναι κάθετα αντίθετος σε μία από τις σημαντικότερες προτάσεις της Συνέλευσης -αυτή της δημιουργίας της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί της εκ εκ περιτροπής προεδρίας που ισχύει σήμερα.

Ο κύριος Πρόντι θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις μικρές χώρες-μέλη.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 15:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη Ρωσία
 

Η κ. Μπρούτλαντ τόνισε τη ανάγκη για επανεξέταση του συστήματος

Ένας 25χρονος άνδρας στη ρωσική Άπω Ανατολή επιβεβαιώθηκε ότι πάσχει από Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, το πρώτο επίσημα διαπιστωμένο κρούσμα του ιού στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο υγείας εντόπισε το κρούσμα κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Και ενώ νέοι θάνατοι και κρούσματα αναφέρθηκαν και σήμερα στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, οι εκπρόσωποι από 192 χώρες που συμμετέχουν στην ετήσια διάσκεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας συμφώνησαν να αλλάξουν, μέσα στην επόμενη τριετία, εκ βάθρων το διεθνές σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών.

Η απερχόμενη επικεφαλής της Οργάνωσης, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, δήλωσε ότι η εμφάνιση του ιού της άτυπης πνευμονίας «από το πουθενά» - όπως χαρακτηριστικά σημείωσε - δείχνει ότι οι ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες στον τομέα αυτό έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Και ο διάδοχος της κ. Μπρούτλαντ, Γιονγκ Γουκ Λι, προανήγγειλε επέκταση του παγκοσμίου δικτύου παρακολούθησης και αντιμετώπισης των μεταδοτικών νοσημάτων, προκειμένου να εντοπίζονται και να απομονώνονται πιο γρήγορα παρόμοιοι ιοί στο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η άτυπη πνευμονία έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 746 θανάτους και έχει προσβάλει 8.237 άτομα σε όλο τον κόσμο.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 13:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ουάσινγκτον εναντίον τρομοκρατίας
 

Η «Αλ Κάιντα» έχασε τις περισσότερες βάσεις της στο Αφγανιστάν

Της Μαρίας Καστρισιανάκη

Η εμμονή της Ουάσινγκτον με το Ιράκ, προκάλεσε αρνητικά σχόλια και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.



Το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν έπλεξε το εγκώμιο των δραστών του Μπαλί
Οι επικριτές αυτής της πολιτικής προσάπτουν στον Τζορτζ Μπους επιπολαιότητα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει αφήσει ημιτελή.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το εν λόγω επιχείρημα, αντιτάσσοντας πως Ιράκ και τρομοκρατία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Οι επικριτές της πολιτικής Μπους, φάνηκε να δικαιώνονται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπαλί της Ινδονησίας, πρώτα και την Κένυα αμέσως μετά.

Επίθεση στο Μπαλί

Η τρομοκρατική επίθεση σε κλαμπ στο Μπαλί προκάλεσε τον θάνατο 200 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί τουρίστες.


Ακούστηκε μια τρομακτική έκρηξη και αμέσως μετά ένα πυκνό σύννεφο καπνού και σκόνης σκέπασε τον ουρανό
Νεοζηλανδός αυτόπτης μάρτυρας
Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης ήταν ο Ρίτσαρντ Πουρ, διευθυντής τηλεοπτικού καναλιού της Ν. Ζηλανδίας.

«Ακούστηκε μια τρομακτική έκρηξη και αμέσως μετά ένα πυκνό σύννεφο καπνού και σκόνης σκέπασε τον ουρανό. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια σκηνή. Ήταν φρικιαστικό. Κτίρια και αυτοκίνητα τυλιγμένα στις φλόγες, ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο δρόμο. Η απόλυτη φρίκη», είχε τονίσει ο Νεοζηλανδός δημοσιογράφος.

Η επίθεση έφερε τη σφραγίδα της «Αλ Κάιντα» και συγκεκριμένα της θυγατρικής της οργάνωσης, Τζεμάα Αλ Ισλαμίγια, ακραίας ισλαμικής ομάδας με βίαιη αλλά όχι ανθρωπόκτονα δράση, τουλάχιστον έως την επίθεση στο Μπαλί.

Ένας από τους ηγέτες της ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ αρνήθηκε πως η οργάνωση ευθύνεται για την επίθεση ή ότι διατηρεί δεσμούς με το δίκτυο, «Αλ Κάιντα».

«Είναι μια ανυπόστατη και ατεκμηρίωτη κατηγορία η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια των απίστων να λοιδορήσουν το Ισλάμ», έλεγε μετά την επίθεση στο Μπαλί ένας από τους ακραίους ισλαμιστές της Ινδονησίας, χώρας που παρά τον μεγάλο μουσουλμανικό της πληθυσμό είθισται να θεωρείται μετριοπαθής.

Επίθεση στη Μομπάσα

Δυο μήνες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί, σημειώνεται μια ακόμη τρομοκρατική ενέργεια την φορά αυτή στην ανατολική Αφρική, στην Κένυα, χώρα που μετά την επίθεση της «Αλ Κάιντα» εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι και το Νταρ Ελ Σαλάμ, της γειτονικής Τανζανίας, θεωρείται ένα από τα πιο επισφαλή γεωγραφικά σημεία του πλανήτη.


Η επίθεση στην Κένυα έχει πλήξει τον τουρισμό της χώρας
Τη φορά αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον ξενοδοχειακής μονάδας, ισραηλινής ιδιοκτησίας στο παραθαλάσσιο θέρετρο, Μομπάσα.

Η έκρηξη στο ξενοδοχείο προκλήθηκε με αυτοκινητοβόμβα και συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη επίθεση με πυραύλους εναντίον ισραηλινού επιβατικού αεροπλάνου.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, τρεις Ισραηλινοί και οι υπόλοιποι Κενυάτες, ενώ η εκτόξευση δύο πυραύλων εδάφους αέρος, κατά του αεροπλάνου απέτυχε.

Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα εξόργισε την ισραηλινή ηγεσία, η οποία δια στόματος του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, εξήγγειλε την είσοδο της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Θα ξετρυπώσουμε τους τρομοκράτες και όσους τους στηρίζουν, όπου κι αν βρίσκονται. Το Ισραήλ θα τιμωρήσει όλους εκείνους που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα των πολιτών του. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα. Είμαστε δυνατό έθνος και δεν παραδιδόμαστε στην τρομοκρατία. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να νικούμε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του προς τον ισραηλινό λαό ο Αριέλ Σαρόν.


Θα ξετρυπώσουμε τους τρομοκράτες και όσους τους στηρίζουν, όπου κι αν βρίσκονται
Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα, όπλισε με νέα επιχειρήματα στους επικριτές του Αμερικανού προέδρου που τον κατηγορούν πλέον ανοιχτά για λαθεμένες πολιτικές επιλογές και του προσάπτουν πως άφησε ημιτελές το κεφάλαιο τρομοκρατία πριν ανοίξει ένα νέο αυτό του Ιρακ.

Έντονα επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος της Κένυας, Ντανιέ Άραο Μόι, γνωστός για την φιλοαμερικανική του πολιτική.

«Το 1998, η Κένυα δέχτηκε ένα τρομοκρατικό χτύπημα μαζί με την φίλη μας την Τανζανία. Η διεθνής κοινότητα μας άφησε αβοήθητους. Πιστεύω πως και τώρα το ίδιο θα πράξει αλλά διαμηνύω πως εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εντοπίσουμε τους ενόχους», δήλωνε μετά την επίθεση στην Μομπάσα ο Κενυάτης πρόεδρος.

Θέατρο υπό πολιορκία

Επόμενο θέατρο τρομοκρατικής επίθεσης η Μόσχα.

Τον Οκτώβριο περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν σε θέατρο της Μόσχας και συνέλαβαν ως όμηρους, πάνω από 700 θεατές.


Βαρύ ήταν το πένθος στην Μόσχα
Αίτημα των ενόπλων: η άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

Δυναμική και για πολλούς βίαιη ήταν η απάντηση των ρωσικών αρχών.

Χημικό αέριο που διοχέτευσαν στο θέατρο για να παραλύσουν το νευρικό σύστημα των απαγωγέων, οδήγησε στον θάνατο περισσότερων των 100 ομήρων.

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι κομάντος εκτελούσαν επιτόπου τους δράστες.

Παρά τις εσωτερικές επικρίσεις για την μεθοδολογία των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, και τις σποραδικές αντιδράσεις από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμένει απτόητος.

«Κανείς δεν μπορεί να πλήξει τη Ρωσία, κι αυτό το αποδείξαμε εμπράκτως. Ζητώ συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, δεν μπορέσαμε να σώσουμε όλους τους ομήρους αλλά οι Ρώσοι είναι βαθιά πατριώτες και γνωρίζουν το καθήκον τους προς την πατρίδα», τόνισε σε διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 15:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ο πλανήτης μας δεν έγινε πιο ασφαλής»
 

Αναλυτική ανφορά της έκθεσης στις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο

Ο πόλεμος στο Ιράκ και η παγκόσμια εκστρατεία εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας δεν συνέβαλαν στην ενίσχυση της ασφάλειας στον κόσμο, συμπεραίνει η οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι διαφορές ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών θρησκειών βάθυναν
Διεθνής Αμνηστία

Η έκθεση περιγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2002 και διαπιστώνει ότι το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κάνει ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να αγνοούν ή και να υπονομεύουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έγιναν σύμφωνα με τους εμπνευστές τους για να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής, αλλά είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, λέει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, αφού οι παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών εντάθηκαν, οι πράξεις των κυβερνήσεων και των αρχών ασφαλείας τέθηκαν στο απυρόβλητο εν ονόματι της αντιτρομοκρατικής δράσης.

«Οι διαφορές ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών θρησκειών βάθυναν και η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης αποσπάστηκε από τα καθημερινά περιστατικά βασανισμών, εκφοβισμού και κακομεταχείρισης.»

Η έκθεση ασκεί ιδιαίτερα έντονη κριτική στις αμερικανικές αρχές που κρατούν φυλακισμένα πάνω από 600 άτομα στο Γουαντάναμο της Κούβας χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες εναντίον τους, χωρίς να τους δικάζουν, χωρίς καν να τους παρέχουν τα δικαιώματα αιχμαλώτων πολέμου.

Το χειρότερο - λέει η «Διεθνής Αμνηστία» - είναι πως οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει το μήνυμα ότι μπορούν να παραμερίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα επικαλούμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 14:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδέχθηκε την ενοχή του
 

Ο μάρτυρας-κατηγορούμενος είπε ότι μόνο μια μικρή ομάδα έλαβε μέρος στις επιθέσεις

Ο Αλί Τζαφρόν κατέθετε ως μάρτυρας στη δίκη του Ισλαμιστή κληρικού, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ.

Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και μια ακόμη μικρή ομάδα ανθρώπων γνώριζε για τις επιθέσεις στο Μπαλί, αλλά ο κληρικός δεν είχε καμία ανάμειξη.
«Με κανέναν τρόπο δεν θα ενέκρινε τις επιθέσεις», είπε.

Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

Ο Αλί Τζαφρόν παραδέχθηκε επίσης ότι γνωρίζει καλά τον Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά αρνήθηκε ότι δέχθηκε τη βοήθεια του αρχηγού της Αλ Κάιντα στην πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Υπάρχουν υποψίες ότι η Αλ Κάιντα συνεργάζεται με την Τζαμάαχ Ισλαμάια , μια παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στην περιοχή και που πιστεύεται ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις στο Μπαλί.

«Τι γνωρίζεις για τα σχέδια του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ να ιδρύσει ένα μουσουλμανικό κράτος στην Ινδονησία;» ρωτήθηκε ο Τζαφρόν.

«Δεν γνωρίζω τίποτα γι' αυτό», είπε και πρόσθεσε: «αλλά μακάρι όλος ο κόσμος να ήταν μια μουσουλμανική χώρα».

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι ο Τζαφρόν με αυτή τη φράση του ξεσήκωσε τα πλήθη, έξω από το δικαστήριο, που άρχισαν να φωνάζουν «ο Θεός είναι μεγάλος».

Ο Αλί Τζαφρόν απέφυγε να απαντήσει, πάντως, σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούσαν την οργάνωση Τζαμάαχ Ισλαμάια.

Πιο ομιλητικός ήταν ο μικρότερος αδελφός του Αλί Τζαφρόν, Αλί Ιμρόν, ο οποίος κατηγορείται για την κατασκευή των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στο Μπαλί.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι η οργάνωση Τζαμάαχ Ισλαμάια δρα στην Ινδονησία και ότι ο ίδιος είναι μέλος.

«Είναι ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ ο αρχηγός της οργάνωσης;», ρωτήθηκε από τους δικαστές.

«Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα», απάντησε ο Αλί Ιμρόν, «αλλά έχω την εντύπωση ότι μετά το θάνατο του προηγούμενου αρχηγού της Τζαμάαχ Ισλαμάια, ανέλαβε ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ».


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή ελικοπτέρου στο Έβερεστ
 

Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς του χρυσού Ιωβηλαίου

Ελικόπτερο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί σε καταφύγιο που βρίσκεται κοντά στο Νεπάλ, εκεί που έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του χρυσού Ιωβηλαίου από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Oι αρχές στο Νεπάλ λένε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν. Το ιδιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν εννέα άτομα, είχε απογειωθεί για να μεταφέρει μια ομάδα επιβατών στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση έδειξαν το ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το καταφύγιο, λίγο πριν εξαφανιστεί πίσω από μια κορυφή και συντριβεί στον πάγο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ρόδες του ελικοπτέρου πιάστηκαν στην άκρη ενός πέτρινου καταφύγιου ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι χτυπήθηκαν από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που εκτινάχθηκαν σε κάποια απόσταση.

Οι κίνδυνοι

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Τζέιν Χιούς, λέει ότι το δυστύχημα υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχουν οι ντόπιοι στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις ορειβατικές δραστηριότητες στο Έβερεστ.

Αρκετά δυστυχήματα έχουν συμβεί στην περιοχή από την ημέρα που ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του χρυσού Ιωβηλαίου.

Νωρίτερα, είχε μεταφερθεί η σωρός ενός Ινδού ορειβάτη που σκοτώθηκε από πτώση σε χαράδρα.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 12:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρεία αποδοχή της πρωτοβουλίας Μπους
 

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε την Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ

Υπήρξε ευρεία αποδοχή της πρωτοβουλίας του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος υπέγραψε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του Έιτζ στην Αφρική και στην Καραϊβική.

Με βάση το σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δαπανήσουν μέχρι και 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Θα τους υπενθυμίσω ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Κάθε ημέρα που χάνεται, οχτώ χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από το Έιτζ
Τζορτζ Μπους

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ουγκάντα είπε ότι η ενέργεια αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην αφρικανική αυτή χώρα για τον περιορισμό της νόσου.

Αλλά και η Ένωση Χωρών για την Αντιμετώπιση του Έιτζ στην Καραϊβική είπε ότι τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την προμήθεια φαρμάκων και τη νοσηλεία των ασθενών.

Στην τελετή της υπογραφής, που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπους είπε ότι το Έιτζ γεμίζει τα κοιμητήρια, αφήνει ορφανά και εκατομμύρια ανθρώπων που παλεύουν με το θάνατο καθημερινά σε χώρες της Αφρικής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι ηθική υποχρέωση της χώρας του να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες και κάλεσε την Ευρώπη, τον Καναδά και την Ιαπωνία να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

«Θα τους υπενθυμίσω ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Κάθε ημέρα που χάνεται, οχτώ χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από το Έιτζ στην Αφρική και μολύνονται 14 χιλιάδες άνθρωποι.»

Ο διευθυντής του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Έιτζ και το HIV, ο Πέτερ Πάιοτ χαιρέτησε την πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι με τα χρήματα αυτά μπορούν να περιοριστούν δραματικά οι θάνατοι από την ασθένεια που έχει σκοτώσει συνολικά περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Για πρώτη φορά γίνεται μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για να μικρύνει το χάσμα που δεν επιτρέπει να φτάσουν τα φάρμακα για τον ιό HIV στο 95% των ανθρώπων που ζουν με το Έιτζ», είπε ο καθηγητής.

Όμως, τα μέλη οργανώσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας είπαν ότι το ποσό δεν είναι αρκετό προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει κάθε χρόνο να εγκρίνονται από το αμερικανικό Κογκρέσο.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 09:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα πρόθυρα της ύφεσης;
 

Εάν η άνοδος συνεχιστεί, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων θα ακριβύνουν

Οικονομολόγοι καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 5 Ιουνίου.

Την Τρίτη, το ευρώ σημείωσε νέα άνοδο ρεκόρ αγγίζοντας 1.1935 δολάριο. Όμως στις 07.00 το πρωί (ώρα Αγγλίας) υποχώρησε στο 1.1818 δολάριο, αν και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι εάν η Ε.Κ.Τ. δεν μειώσει τα επιτόκια η άνοδος του ευρώ θα συνεχιστεί.

«Ίσως να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα», είπε ο Αντρέ ντε Κλερκ, οικονομολόγος στο γκρουπ ECU.

O φόβος της ύφεσης

Ένα ενισχυμένο ευρω θα κάνει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πιο δαπανηρές και θα διευκολύνει την πώληση των αμερικανικών προϊόντων, που θα είναι φθηνότερα, στο εξωτερικό.

Υπάρχουν, επίσης φόβοι, ότι είναι δυνατό να οδηγήσει σε ύφεση τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο κ. Κλερκ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«(Η Γερμανία) είναι ένας από τους βασικούς παίχτες της ευρωζώνης και (η ύφεση) θα έχει μεγάλο αντίχτυπο σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία», δήλωσε ο κ. Κλερκ.

«Εάν εξαπλωθεί θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί από το να προσπαθήσουμε τώρα να την προλάβουμε», κατέληξε ο Βρετανός οικονομολόγος.

Την ίδια ώρα, ένα από τα διευθυντικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωνε σε φινλανδική εφημερίδα ότι η ύφεση είναι πιθανή.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 10:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή ελικοπτέρου στο Έβερεστ
 

Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς του χρυσού Ιωβηλαίου

Ελικόπτερο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί σε καταφύγιο που βρίσκεται κοντά στο Νεπάλ, εκεί που έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του χρυσού Ιωβηλαίου από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και κάποιοι άλλοι έχουν τραυματισθεί σοβαρά.

Το μοιραίο ελικόπτερο θα μετέφερε μία ομάδα ορειβατών στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση έδειξαν το ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το καταφύγιο, λίγο πριν εξαφανιστεί πίσω από μια κορυφή και συντριβεί στον πάγο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ρόδες του ελικοπτέρου πιάστηκαν στην άκρη ενός πέτρινου καταφύγιου ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι χτυπήθηκαν από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που εκτινάχθηκαν σε κάποια απόσταση.

Οι κίνδυνοι

Η ανταποκρίτρια του ΒΒC, Τζέιν Χιούς, λέει ότι το δυστύχημα υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχουν οι ντόπιοι στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις ορειβατικές δραστηριότητες στο Έβερεστ.

Αρκετά δυστυχήματα έχουν συμβεί στην περιοχή από την ημέρα που ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του χρυσού Ιωβηλαίου.

Νωρίτερα, είχε μεταφερθεί η σωρός ενός Ινδού ορειβάτη που σκοτώθηκε από πτώση σε χαράδρα.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 10:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις υπόπτων στη Σαουδική Αραβία
 

Ότι επέμεινε απο τα κτίσματα στα οποία διέμεναν, κυρίως, Δυτικοί

Οι αστυνομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει πέντε άτομα που πιστεύεται ότι είχαν ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις της 12ης Μαΐου στη Ριάντ.

Από τις επιθέσεις εκείνες, που είχαν στόχο καταλύματα Δυτικών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Ανάμεσα στους κρατούμενους λέγεται ότι είναι και ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων, ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερ ανώνυμη πηγή.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας πιστεύουν ότι την ευθύνη για τις δολοφονικές επιθέσεις φέρει η οργάνωση Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην ιερή για τους Μουσουλμάνους πόλη της Μεδίνας, πριν από λίγες ημέρες.

Πολλές, όμως, από τις εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας δημοσίευσαν την είδηση την Τετάρτη.

Πριν δέκα ημέρες, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν, επίσης, ανακοινώσει ότι είχαν συλλάβει τρεις ακόμα υπόπτους σε σχέση με τις επιθέσεις στη Ριάντ.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέος σεισμός στην Αλγερία
 

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων νέος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στην Αλγερία.

Νωρίτερα, νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη βόρεια Αλγερία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 200 και πλέον άνθρωποι ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5.8 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διακόσια άτομα τραυματίστηκαν και πιστεύεται ότι τρεις είναι οι νεκροί.

Από τους τραυματίες 70 είναι στο Μπουμέρντες, που βρίσκεται στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού της περασμένης εβδομάδας και οι περισσότεροι είναι στην γειτονική πόλη Θένια και στην πρωτεύουσα, Αλγέρι.

«Οι οικογένειες έτρεξαν αμέσως μακριά από τα κτίρια και κατέκλυσαν τους δρόμους. Στο κεντρικό Αλγέρι ο κόσμος έίναι έντρομος», αναφέρει ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι ενδεχομένως ο μικρός αριθμός των νεκρών να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Η ραδιοφωνία της Αλγερίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τεχεράνη
 

Υπάρχουν ενδείξεις διαμάχης για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν νέα προειδοποίηση προς τους Ιρανούς να μην αναμιχθούν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε σε ερευνητικό ινστιτούτο στη Νέα Υόρκη ότι οι όποιες προσπάθειες του Ιράν να εγκαταστήσει στο Ιράκ το ιρανικό πρότυπο διακυβέρνησης, να μετατρέψει δηλαδή το Ιράκ σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος, θα παταχθούν δια της βίας.

Τα σχόλια του κ. Ράμσφελντ έγιναν καθώς ο Λευκός Οίκος είπε ότι το Ιράν δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις εκκλήσεις για την παράδοση υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει έντονη διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους για το ποιά θα πρέπει να είναι η στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική.

Ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο, Μορτέζα Σαρμαντί δήλωσε στο BBC ότι η χώρα «ενδέχεται να είναι το θύμα της συνεχιζόμενης μονομερούς πολιτικής των ΗΠΑ, μιας πολιτικής που οδήγησε στο πόλεμο εναντίον του Ιράκ».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας άφησε ακόμα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην βρεθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αφού, όπως είπε, το η ιρακινή ηγεσία ενδεχομένως, να έχει καταστρέψει όλα τα όπλα πριν από την έναρξη του πολέμου.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 06:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τεχεράνη
 

Υπάρχουν ενδείξεις διαμάχης για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν νέα προειδοποίηση προς τους Ιρανούς να μην αναμιχθούν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε σε ερευνητικό ινστιτούτο στη Νέα Υόρκη ότι οιεισδήποτε προσπάθειες του Ιράν να εγκαταστήσει στο Ιράκ το ιρανικό πρότυπο διακυβέρνησης, να μετατρέψει δηλαδή το Ιράκ σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος, θα παταχθούν δια της βίας.

Τα σχόλια του κ. Ράμσφελντ έγιναν καθώς ο Λευκός Οίκος είπε ότι το Ιράν δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις εκκλήσεις για την παράδοση υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει έντονη διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους για το ποιά θα πρέπει να είναι η στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 06:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Μάρτυρες κλειδιά στη δίκη του Μπασίρ
 

Αυτά είναι τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Ενώπιον δικαστηρίου καταθέτουν τέσσερις ύποπτοι της βομβιστικής επίθεσης στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία στοίχισε τη ζωή 202 ανθρώπων, κυρίως τουριστών από την Αυστραλία.

Οι καταθέσεις πραγματοποιούνται στη δίκη του κατηγορούμενου για τρομοκρατικές ενέργειες μουσουλμάνου κληρικού, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ.

Οι φερόμενοι ως ύποπτοι μάρτυρες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από τη νήσο Μπαλί στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

Ο μουσουλμάνος κληρικός δεν κατηγορείται για συμμετοχή στην βομβιστική επίθεση του Μπαλί αλλά για σειρά επιθέσεων σε ναούς της Ινδονησίας το Δεκέμβριο του 2000, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων.

Επιπλέον εάν ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή 20ετούς κάθειρξης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Ινδονησίας.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Τζακάρτα από την κατάθεση των δύο εκ των τεσσάρων μαρτύρων εξαρτάται το μέλλον της δίκης του μουσουλμάνου κληρικού.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 06:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Το σύνταγμα της ΕΕ διχάζει τη Βρετανία
 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν

Συνέντευξη στον Γιώργο Φελλίδη

Συνεχίζεται η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το προτεινόμενο καινούριο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στην Χαλκιδική.

Εδώ στη Βρετανία, η συζήτηση έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες και χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένες εφημερίδες έφτασαν στο σημείο να γράψουν ότι το νέο Σύνταγμα θα σημάνει το «τέλος της χιλιόχρονης ιστορίας της Βρετανίας».

«Υπάρχουν δύο λόγοι για το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι προτάσεις. Κατ' αρχήν οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης μέχρι τώρα είχαν ελάχιστη δημοσιογραφική κάλυψη από τα Μίντια. Η κυβέρνηση Μπλερ δεν κατάφερε να προετοιμάσει το λαό για την έλευση του προσχεδίου. Η βρετανική κοινή γνώμη εξεπλάγη θα λέγαμε με το μέγεθος των αλλαγών που προτείνονται.....ο διάλογος για τις σχέσεις με την Ευρώπη για το μέσο Βρετανό μέχρι χθες επικεντρωνόταν στο θέμα της υιοθέτησης του ευρώ.

»Κατά δεύτερο λόγο, το κόμμα των Τόρηδων νοιώθει ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα θέμα στο οποίο μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση που θα ζημιώσει και θα εκθέσει το κυβερνών κόμμα των Εργατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συντηρητικός Τύπος, έχει τεθεί επικεφαλής εκστρατείας που ζητά δημοψήφισμα για την αποδοχή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την λαϊκή έγκριση κάτι, που ισοδυναμεί - όπως λένε - με το τέλος του αυτόνομου βρετανικού έθνους», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Ντάνιελ Κιόχαν αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

ΕΕ όπως συμβιβασμοί

Παρά τις δεδομένες τις αντιδράσεις αυτές, και τις αντιρρήσεις άλλων χωρών της κοινότητας σε ορισμένα σημεία, ο Βρετανός αναλυτής θεωρεί πιθανή την υπερψήφιση των προτάσεων.

«Στο τέλος το συνταγματικό κείμενο που θα ψηφιστεί εκτιμώ ότι θα είναι παραπλήσιο με το προσχέδιο, γιατί η όλη διαδικασία στηρίζεται στο συμβιβασμό αντίρροπων τάσεων. Για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα μεγάλα κράτη επιθυμούν μόνιμο πρόεδρο αντί της εναλλασσόμενης προεδρίας, και οι μικρότερες χώρες ζητούν κάποιο είδος εξισορρόπησης, πιθανόν με ενίσχυση των λειτουργιών της Κομισιόν. Εάν το προσχέδιο με μικρές τροποποιήσεις στις τρεις επόμενες εβδομάδες, φτάσει προς εξέταση στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και προς έγκριση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη το Φθινόπωρο είναι δύσκολο να αλλάξει κατόπιν ως προς τους βασικούς του άξονες», επεσήμανε ο αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Επιπτώσεις για Βρετανία

Ευνοϊκές χαρακτήρισε τις επιπτώσεις για την βρετανική κυβέρνηση η τυχόν υιοθέτηση του κειμένου.

«Η κυβέρνηση στο Λονδίνο θα ισχυριστεί ότι στην παρούσα μορφή του το προσχέδιο Συντάγματος ευνοεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δικαίωμα βέτο της κάθε χώρας παραμένει σε τομείς όπως η φορολογία και η άμυνα, ενώ και η λέξη «ομοσπονδιακό κράτος» έχει παραλειφθεί. Το εάν ο κόσμος θα συμμεριστεί την άποψη αυτή παραμένει ανοικτό ζήτημα. Θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα υπέρ ενός κειμένου το οποίο πιστεύουν ότι οδηγεί στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους», κατέληξε ο Ντάνιελ Κιόχαν, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Περού
 

Χιλιάδες εργαζόμενοι κατακλύουν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Λίμα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες κήρυξε το Περού ο πρόεδρος της χώρας, Αλεχάνδρο Τολέδο εξαιτίας των μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, που ζητούν καλύτερες απολαβές, χαμηλότερη φορολογία των αγροτικών προϊόντων και προστασία από το κράτος.

Αυτήν την εβδομάδα χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες και στον εκπαιδευτικό τομέα του Περού πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Λίμα, κατέλαβαν δημόσιες υπηρεσίες και εμπόδισαν τη διακίνηση αγαθών και προϊόντων καθώς τοποθέτησαν οδοφράγματα σε πολλές οδικές αρτηρίες.

Ο πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται να διατάξει την επέμβαση του στρατού για την αποκατάσταση της τάξης.

Είναι η δεύτερη φορά που Αλεχάνδρο Τολέδο κηρύσσει κηρύξει το Περού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το μέτρο ελήφθη για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2002 και εφαρμόστηκε μόνο στην πόλη Αρεκίπα έπειτα από τις διαδηλώσεις για την ιδιωτικοποίηση δύο εταιρειών παραγωγής ενέργειας.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Προς γνώση και συμμόρφωση
 

Οι φοιτητές του Ιράν είναι μεταξύ των αποδεκτών των προειδοποιήσεων του Ντόναλντ Ράμσφελντ

Ανάλυση του ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Την δημόσια παραδοχή για πρώτη φορά ότι το Ιράκ μπορεί να κατέστρεψε τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε πριν ξεκινήσει η επέμβαση στη χώρα έκανε χθες από την Νέα Υόρκη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ , Ντόναλντ Ράμσφλεντ.

Τις απόψεις του και για το Ιράν δημοσιοποίησε σε άρθρο του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν στο μέλλον το γειτονικό Ιράν να εξελιχθεί σε μια περίπτωση τύπου Ιράκ.

Το άρθρο του κ. Ράμσφελντ ήρθε σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ στο οποίο αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποσταθεροποίηση της ιρανικής κυβέρνησης μέσω λαϊκής εξέγερσης.

Οι ΗΠΑ, μέσο του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, θεωρούν ανεπαρκείς τις προσπάθειες του Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ζήτησαν χθες από την Τεχεράνη να σταματήσει να υποθάλπει τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα .

Οι προειδοποιήσεις προς το Ιράν από μεριάς ΗΠΑ είχαν σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές τριπλό στόχο: Πρώτον, μετά τη Συρία να συμμορφωθεί και το Ιράν στις πιέσεις που δέχεται ώστε να σταματήσει να φιλοξενεί και να υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Δεύτερον, να ενθαρρύνει την ιρανική αντιπολίτευση και κυρίως φοιτητές, μαθητές, αλλά και τον γυναικείο πληθυσμό, ώστε να απαιτήσουν αλλαγές και τρίτον να αποτρέψει, λόγω της μεγάλης παρουσίας των σιιτών μουσουλμάνων, κινήσεις του ιρανικού καθεστώτος να επηρεάσει στο μέλλον την εσωτερική πολιτική ζωή του μεταπολεμικού Ιράκ.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 05:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινό μέτωπο κατά των ιών
 

Ετεροχρονισμένες οι υπάρχουσες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της ετήσιας συνόδου κορυφής των περίπου 200 μελών του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη της Ελβετίας.

Από τις σημαντικότερες στιγμές της συνόδου ήταν η υιοθέτηση της συνθήκης κατά του καπνίσματος και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για μια πιο συνολική παρακολούθηση και πιο ολοκληρωμένο έλεγχο των ιογενών ασθενειών στον κόσμο.

Η απερχόμενη πρόεδρος του ΠΟΥ, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ υπογράμμισε ότι η εμφάνιση του ιού της άτυπης πνευμονίας «από το πουθενά», όπως χαρακτηριστικά είπε, κατέδειξε πόσο ετεροχρονισμένες είναι οι υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες.

Ο διάδοχος της κ. Μπρούντλαντ, Γιονγκ Γουκ Λι τόνισε ότι στόχος του είναι η διεύρυνση του δικτύου παρακολούθησης του οργανισμού για την πιο έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση ιών όπως της άτυπης πνευμονίας στο μέλλον.


Τρίτη 27 Μαΐου 2003 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Nέος σεισμός στην Αλγερία
 

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη βόρεια Αλγερία.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5.8 της κλίμακας Ρίχτερ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι διακόσια άτομα τραυματίστηκαν και πιστεύεται ότι τρεις είναι οι νεκροί.

Από τους τραυματίες 70 είναι στο Μπουμέρντες, που βρίσκεται στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού της περασμένης εβδομάδας και οι περισσότεροι είναι στην γειτονική πόλη Θένια και στην πρωτεύουσα, Αλγέρι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Δημοσιογράφοι μεταδίδουν ότι ενδεχομένως ο μικρός αριθμός των νεκρών να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Η ραδιοφωνία της Αλγερίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 04:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα για την καταπολέμηση του Έιτζ
 

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε την Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπέγραψε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του Έιτζ στην Αφρική και στην Καραϊβική.

Κατά την τελετή υπογραφής του σχεδίου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι καθημερινά 8.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό HIV που προκαλεί το Έιτζ στην Αφρική και εμφανίζονται 14.000 νέα κρούσματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι είναι «ηθική υποχρέωση της χώρας του να λάβει μέτρα» και απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη, τον Καναδά και την Ιαπωνία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Με βάση το σχέδιο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δαπανήσουν μέχρι και 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Όμως, τα μέλη οργανώσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας είπαν ότι το ποσό δεν είναι αρκετό προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει κάθε χρόνο να εγκρίνονται από το αμερικανικό Κογκρέσο.


Τετάρτη 28 Μαΐου 2003 - 04:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Λιγότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη
 

Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται πλέον από το Ιράκ

Σημαντική μείωση στον αριθμό των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου κατέγραψαν τα Ηνωμένα Έθνη για τους τρεις πρώτους μήνες του 2003.

Ο αριθμός των αιτήσεων στην Ευρώπη θεωρείται ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών ετών, ενώ παγκοσμίως κατεγράφη μείωση της τάξεως του 15%.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διευκρίνισε ότι η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Βρετανία, η οποία παραμένει ο υπ' αριθμόν ένας προορισμός των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η πτώση αποδίδεται στην υιοθέτηση αυστηρότερης νομοθεσίας από πολλά κράτη της διεθνούς κοινότητας, στο τέλος των εχθροπραξιών στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στην πτώση του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, οι ταραχές στην Ακτή Ελεφαντοστού συνέβαλαν στην αύξηση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο στη Γαλλία.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων προέρχεται από το Ιράκ και από τους Κούρδους της Τουρκίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.