|
|
Ειδήσεις 03-05-12
Σειρά αιματηρών εκρήξεων στη Ριάντ
'Εκρηξη στην Τσετσενία
Στη Σόφια ο Αμπντουλά Γκιούλ
Μυστικές συνομιλίες Ουάσινγκτον-Τεχεράνης
«Αρχίστε!»
Μαυροβούνιο: Ανεξαρτησία υπόσχεται ο Βουγιάνοβιτς
Νέος διοικητής στο Ιράκ
Συνελήφθη η 'Κυρία Μικρόβιο'
«Μεγάλη Ευρώπη με την Τουρκία»
Η Λιθουανία ψηφίζει 'ΝΑΙ'...
Έκρηξη στη Μόσχα
Νέος διοικητής στο Ιράκ
Οι Σιίτες του Ιράκ
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δώσατε!»
'Εκρηξη στην Τσετσενία
«Αρχίστε!»
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δώσατε!»
'Εκρηξη στην Τσετσενία
O Kόλιν Πάουελ στην Αίγυπτο
Παραιτήθηκε η Κλερ Σορτ
'Εκρηξη στην Τσετσενία
ΗΠΑ: Αλλαγή φρουράς στο Ιράκ
Μαυροβούνιο: Προηγείται ο Βουγιάνοβιτς
Δίκη για τη βόμβα στο Μπαλί
Αποδοχή του «οδικού χάρτη» ζητά ο Πάουελ
Εκλάπη η «Μόνα Λίζα» της γλυπτικής
Τρίτη 13 Μαΐου 2003 - 02:41 ('Ωρα Λονδίνου) Σειρά αιματηρών εκρήξεων στη Ριάντ
|
Ασθενοφόρο της Ερυθράς Ημισελήνου σπεύδει στον τόπο μίας από τις εκρήξεις |
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, με προφανείς στόχους αλλοδαπούς εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά όλες ήταν κοντά σε συγκροτήματα κατοικιών όπου ζουν αλλοδαποί εργαζόμενοι.
Κάτοικοι των περιοχών αυτών είπαν σε δημοσιογράφους ότι από τις εκρήξεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρία άτομα.
Δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίσθηκαν αλλά δεχθήκαμε 50 και ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς | Εκπρόσωπος νοσοκομείου της Ριάντ | Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, αλλά εκπρόσωπος ενός νοσοκομείου της πόλης είπε ότι σε αυτό διακομίστηκαν τουλάχιστον 50 τραυματίες.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην πόλη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή.
«Εκρήξεις σεισμικής ισχύος»
Σε μία από τις επιθέσεις ένα όχημα Σεβρολέτ Καπρίς γεμάτο εκρηκτικά έπεσε – σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στις πύλες συγκροτήματος κατοικιών αλλοδαπών, στη ανατολική συνοικία της Ριάντ Γρανάδα.
Αυτήκοοι μάρτυρες λένε ότι η ισχύς της έκρηξης συντάραξε τα γύρω κτίρια, και ότι ήταν κάτι σαν σεισμός.
«Ακούσαμε μια εκκωφαντική έκρηξη και μετά είδαμε πολλά ασθενοφόρα να καταφθάνουν και να παίρνουν τους τραυματίες» είπε ένας κάτοικος της περιοχής σε ανταποκριτές.
Αξιωματούχος του νοσοκομείου της Εθνικής Φρουράς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέϊτεντ Πρες ότι τουλάχιστον 50 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο μετά τις εκρήξεις.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί μετά τις εκρήξεις αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν επρόκειτο για ενέργεια των βομβιστών ή για πυρά προερχόμενα από τους άνδρες ασφαλείας.
Σύμφωνα με Σκωτσέζο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος μίλησε στο BBC, κάποια από τα σπίτια της περιοχής έχουν καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει απομείνει μόνο ο σκελετός τους από σκυρόδεμα. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εκρηξη στην Τσετσενία
|
Tα αποτελέσματα της βομβιστικής επίθεσης στην Τσετσενία |
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από βομβιστική επίθεση στη βόρεια Τσετσενία.
Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη στις 10 το πρωί τοπική ώρα έξω από κτίριο που στέγαζε υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης στο χωριό Ζναμένσκογιε, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι.
Το κτίριο στέγαζε επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας πλάτους 15 μέτρων και καταστράφηκαν επίσης γειτονικά κτίρια.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή για την διεξαγωγήμεγάλων ανακρίσεων.
Ενέργειες σαν την σημερινή δεν θα σταματήσουν τη διαδικασία για την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος της Τσετσενίας | Βλαντιμίρ Πούτιν | Η Μόσχα δήλωσε πως το δημοψήφισμα για του σύνταγμα που έγινε το Μάρτιο στην σετσενία επιβεβαίωσε ότι οι Τσετσένοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αναλυτής του BBC που ειδικεύεται στις ρωσικές υποθέσεις επισημαίνει ότι η βομβιστική επίθεση στο Ζναμένσκογιε δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μία σημαντική μειοψηφία η οποία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, από παρόμοια επίθεση στο Γκρόζνι είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 19:39 ('Ωρα Λονδίνου) Στη Σόφια ο Αμπντουλά Γκιούλ
|
O Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιούλ |
του ανταποκριτή μας στη Σόφια Μπόϊκο Μπορίσοφ
Δεν υπάρχει προσέγγιση των θέσεων της Σόφιας και της Άγκυρας στο επίμαχο πρόβλημα με την ξαφνική διακοπή των προμηθειών βουλγαρικού ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις στο τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι η εκτίμηση των Βούλγαρων παρατηρητών για τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Σολομών Πασί με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπντουλά Γκιούλ.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες των δυο χωρών θα προσπαθήσουν τέλη Μαίου στην Άγκυρα να βρουν λύση του προβλήματος που προκάλεσε η μονόπλευρη καταγγελία της σχετικής συμφωνίας από την τουρκική πλευρά, ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη των υπουργών Πασί και Γκιούλ στη Σόφια.
Αλλά παρόλο που το επώνυμο του Τούρκου υπουργού σημαίνει ρόδο, δηλαδη τριαντάφυλλο, οι προοπτικές για ρύθμιση της διαφοράς δεν φαίνονται ιδιαίτερα ρόδινες αφού ο ίδιος είπε, ότι στην τουρκική αγορά υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας ενώ εμμέσως πλιν σαφώς κατηγόρησε τη βουλγαρική πλευρά για αθέτηση της διακυβερνητικής συμφωνίας.
Ταυτόχρονα, ο κύριος Γκιούλ απέρριψε το ενδεχόμενο η Άγκυρα να χειρίζεται τις ενεργειακές προμήθειες ως μοχλό πίεσης για να βελτιώσει τις πιθανότητες για την εξαγορά του βουλγαρικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών από κοινοπραξία του οργανισμού «Τιούρκ Τέλεκομ» με τον ιδιωτικό όμιλο της Τουρκίας «Κοτς».
Κατά σύμπτωση, στην πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψης του υπουργού Γκιούλ εδώ, το κυβερνητικο Πρακτορειο Ιδιωτικοποίησης της Βουλγαρίας ειδοποίησε την τουρκική κοινοπραξία για την απόφαση του πρακτορείου να αρχίσει μαζί της διαπραγματεύσεις για την πώληση του βουλγαρικού οργανισμού.
Κυπριακό
Όταν υπάρχει οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.
Μ'αυτόν τον τρόπο απάντησε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε ερώτηση δημοσιογράφου της χώρας του κατά πόσον πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Ραουφ Ντενκτάς μπορούν να ερμηνευθούν ως αφετηρία ενδεχόμενης σταδιακής αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα.
|
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 21:06 ('Ωρα Λονδίνου) Μυστικές συνομιλίες Ουάσινγκτον-Τεχεράνης
|
Το ιρανικό ιερατείο επικρίνει έντονα τις ΗΠΑ |
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν πρόσφατα με αμερικανούς διπλωμάτες στη Γενεύη για συνομιλίες που αφορούσαν το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών στο Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασέφι, είπε ότι το θέμα της αποκατάστησης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά απο πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο τις τελευταίες μέρες για μυστική συνάντηση που πραγματοποίησαν αξιωματούχοι από τις δύο χώρες στη Γενεύη σε μία προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε ουσιαστικά θέματα.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δαικόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν το 1980 όταν ιρανοί φοιτητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη μετά την ιρανική επανάσταση. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου) «Αρχίστε!»
|
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς |
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να λάβουν ταχέως μέτρα για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης πριν αρχίσουν να συζητούν τα δυσκολότερα θέματα της διαδικασίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Πάουελ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις τη Δευτέρα στην Αίγυπτο.
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν | Στόχος της περιοδείας Πάουελ είναι να εξασφαλίσει υποστήριξη για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, που είναι ως γνωστό με την επωνυμία "οδικός χάρτης για την ειρήνη".
Οι Παλαιστίνιοι, εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, χρειάζεται να ανοικοδομήσουν τον μηχανισμό ασφαλείας για ν'αντιμετωπίσουν τους ακραίους παραστρατιωτικούς, ενώ το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να κάνει τη ζωή ευκολότερη για όσους μένουν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αγύπτιος ομόλογός του, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως είναι καιρός ν'αρχίσει το Ισραήλ να εφαρμόζει τον "οδικό χάρτη για την ειρήνη".
Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει ν'ακολουθηθεί για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BΒC που συνοδεύει τον κ. Πάουελ στην περιοδεία του, ο Αμερικανός αξιωματούχος έφυγε από την Ιερουσαλήμ χωρίς πολλά αποτελέσματα.
Συνομιλίες με την ηγεσία της Ιορδανίας
Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων όταν συναντηθεί με αξιωματούχους της ιορδανικής κυβέρνησης στο Αμάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ιορδανίας , Μαρουάν Μουασέρ, είπε ότι θα ήθελε να δεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την αλλαγή του βιοτικού επιπέδου στα παλαιστινιακά εδάφη.
"Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν στη Δυτική Οχθβη και στη Λωρίδα της Γάζας καταστροφικές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης", υπογράμμισε ο Ιορδανός υπουργός των Εξωτερικών.
Περιορισμοί
Το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα μία μέρα μετά την άρση τους.
Οι περιορισμοί είχαν αρχικά αρθεί στα πλαίστα των μέτρων που λαμβάνονται με στόχο την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.
Παλαιστίνιοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο κ. Πάουελ δεν κατάφερε να πείσει τους Ισραηλινούς να υποστηρίξουν πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τώρα στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπους.
Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος
Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν τρεις Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Δύο άνδρες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ραφά, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι κατεδάφισαν κτίρια κάτω από τα οποία υπήρχαν σήραγγες μέσω των οποίων Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί έφερναν παράνμα όπλα.
Κατά τη διάρκεια ενός άλλου συμβάντος, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα έναν Παλαιστίνιο αγρότη κοντά στο Χαν Γιούνις.
|
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 20:38 ('Ωρα Λονδίνου) Μαυροβούνιο: Ανεξαρτησία υπόσχεται ο Βουγιάνοβιτς
|
Ο Βουγιάνοβιτς επιδιώκει την πλήρη απεξάρτηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με τη Σερβία |
Ο νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου υποσχέσθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την απεξάρτηση από τη Σερβία.
Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς που συγκέντρωσε περίπου τα δύο τρίτα των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου δήλωσε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει μέσα σε τρία χρόνια.
Ο κ. Βουγιάνοβιτς υπογράμισε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της προεδρίας του θα είναι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές το "χαρτί" της Ευρώπης ήταν αυτό που εξασφάλισε τη νίκη στον κ. Βουγιανοβιτς.
Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς είναι ένας από τους ένθερμους οπαδούς της πλήρους απεξάρτησης του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με την Σερβία.
Πρόκειται για την τρίτη αναμέτρηση για το αξίωμα του προέδρου στο Μαυροβούνιο τους τελευταίους έξι μήνες, αφού τις δύο προηγούμενες φορές οι εκλογές ακυρώθηκαν επειδή το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν κάτω από 50%.
Η σχετική νομοθεσία για τουλάχιστον 50% συμμετοχή των ψηφοφόρων, μετά από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, καταργήθηκε |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 18:14 ('Ωρα Λονδίνου) Νέος διοικητής στο Ιράκ
|
O Πολ Μπρέμερ με τον πρόεδρο Μπους |
Ο νέος διοικητής του Ιράκ, ο Αμερικανός Πολ Μπρέμερ, βρίσκεται στη Βαγδάτη, για να ηγηθεί των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάδειξη νέας πολιτικής ηγεσίας.
Ο κ. Μπρέμερ, που είναι πρώην διπλωμάτης και αξιωματούχος των αντιτρομοκρατικών υπηρερσιών, είχε δηλώσει νωρίτερα στη Βασόρα του νοτίου Ιρακ πως είναι χαρά του που βοηθά τον ιρακινό λαό να ξανακερδίσει τη χώρα του από ένα δεσποτικό, όπως είπε, καθεστώς.
Ο διορισμός του Πολ Μπρέμερ είναι μέρος της "αλλαγής φρουράς" που κάνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί στο επιτελείο στο οποίο είχαν αρχικά αναθέσει τη διοίκηση του Ιράκ--επιτελείο που είχε επικριθεί ότι δεν είχε καταφέρει να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και την έννομη τάξη.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, μπορεί ο ίδιος ο κ. Μπρέμερ να δηλώνει πως του δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία για να επιτελέσει έργο στο Ιράκ, αλλά πολλοί Ιρακινοί παραπονιούνται διαρκώς ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν έκαναν τίποτα καλό μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, εν τω μεταξύ, στον οποίον είχε ανατεθεί η διοίκηση του Ιράκ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι αναχωρεί από τη χώρα νωρίτερα απ'ό,τι ανεμένετο, αλλά δεεν είναι σαφές τι ρόλο θα παίξει τώρα.
Η άποψη του Λονδίνου
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ και η χώρα του για να επανέλθει η σταθερότητα στο Ιράκ.
Ο κ. Στρο διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του στη Βουλή ότι η άφιξη Μπρέμερ στη Βαγδάτη θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στο Ιράκ.
Οι ΗΠΑ κι εμείς, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη να παίξουν πλήρη ρόλο στο Ιράκ--διορίζοντας, ιδιαίτερα, έναν ειδικό συντονιστή του διεθνούς οργανισμού στη χώρα αυτή. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 18:28 ('Ωρα Λονδίνου) Συνελήφθη η 'Κυρία Μικρόβιο'
|
Επιθεωρητές του ΟΗΕ πριν τον πόλεμο στο Ιράκ |
Η Κεντρική Δίοικηση των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν της ιρακινή επιστήμων Δρ. Ριχάμπ Ρασίντ Τάχα, η οποία κατηγορείται ότι συνέβαλε στις προσπάθειες για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.
Ο ταγματάρχης Μπράντ Λόγουελ είπε ο Δρ. Ρασίντ Τάχα είχε αρχίσει πρίν αρκετές μέρες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των συμμαχικών δυνάμεων και ότι αποφάσισε να παραδοθεί τις τελευταίες 48 ώρες.
Γνωστή ως "Κυρία Μικρόβιο" στην ομάδα των επιθεωρητών των ΗΕ, η ιρακινή επιστήμων δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Τη λιστα αυτή την έχει συντάξει η αμερικανική κυβέρνηση.
Πάντως οι αμερικανικές δυνάμεις την αναζητούσαν για τη συλλάβουν και τον περασμένο μήνα εισέβαλαν στο σπίτι της για να συλλάβουν αυτή και το σύζυγό της.
Η κυρία Τάχα είναι παντρεμένη με τον στρατηγό Αμίρ Μοχάμαντ Ράσιντ , τον πρώην υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, ο οποίος παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στις 28 Απριλίου - 12 μέρες μετά την επιδρομή στην κατοικία του.
Η Δρ. Ριχάμπ Ρασίντ Τάχα είναι μικροβιολόγος και έχει πάρει το δικτατορικό της από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας όπου μελέτησε τις ασθένειες των φυτών. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 17:30 ('Ωρα Λονδίνου) «Μεγάλη Ευρώπη με την Τουρκία»
|
|
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας Μεγάλης Ευρώπης που θα έχει την ίδια δύναμη με τις ΗΠΑ.
O Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν | Μιλώντας στην Άγκυρα μετά τις συνομιλίες που είχε με Τούρκους ηγέτες, ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε πως αυτό θα επιτευχθεί μόνον αν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα περιλάβει επίσης την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Ανταποκριτές επισημαίνουν τη σημασία που έχει για την Άγκυρα η διήμερη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού.
Η Τουρκία, υπογραμμίζουν, χρειάζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ένταση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον που προκάλεσε η άρνησή της να επιτρέψει σςτα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος για επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι θ' αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν η Τουρκία έχει κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον πολιτικό, στον οικονομικό και στο νομικό τομέα προκειμέου ν'αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Κοινότητα. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου) Η Λιθουανία ψηφίζει 'ΝΑΙ'...
|
Μικροί μαθητές σε συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ |
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στη Λιθουανία το Σαββατοκύριακο.
Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 90% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Έτσι η Λιθουανία είναι η πρώτη πρώην Σοβιετική δημοκρατία που αποδέχεται τις προτάσεις για συμετοχή στην Κονότητα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είπε ότι η Λιθουανοί ψηφοφόροι έκαναν μία ιστορική επιλογή και ότι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει την παρουσία της χώρας τους στους κόλπους της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της χώρας Ρολάντας Πάκσας υπογράμισε ότι η χώρα εισέρχεται σε μία νέα φάση της ιστορίας της και η Λιθουανία εντάσσεται και πάλι στην "πνευματική και οικονομική Ευρώπη". |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 18:00 ('Ωρα Λονδίνου) Έκρηξη στη Μόσχα
|
|
Έκρηξη σημειώθηκε σε εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας και, όπως δήλωσε η αστυνομία, υπάρχουν πολλοί τραυματίες.
Δεν είναι ακόμη σαφές τί ακριβώς έχει συμβεί, αλλά εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η έκρηξη προκλήθηκε από φωταέριο.
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραματίστηκαν.
Φωτογράφος του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες είδε τρία οχήματα του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων και ένα σθενοφόρο στον τόπο της έκρηξης.
Η έκρηξη σημειώθηκε ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη βόρειο Τσετσενία που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 41 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και πάνω από 100 να τραυματιστούν. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 16:05 ('Ωρα Λονδίνου) Νέος διοικητής στο Ιράκ
|
O Πολ Μπρέμερ με τον πρόεδρο Μπους |
Ο νέος διοικητής του Ιράκ, ο Αμερικανός Πολ Μπρέμερ, βρίσκεται στη Βαγδάτη, για να ηγηθεί των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάδειξη νέας πολιτικής ηγεσίας.
Ο κ. Μπρέμερ, που είναι πρώην διπλωμάτης και αξιωματούχος των αντιτρομοκρατικών υπηρερσιών, είχε δηλώσει νωρίτερα στη Βασόρα του νοτίου Ιρακ πως είναι χαρά του που βοηθά τον ιρακινό λαό να ξανακερδίσει τη χώρα του από ένα δεσποτικό, όπως είπε, καθεστώς.
Ο διορισμός του Πολ Μπρέμερ είναι μέρος της "αλλαγής φρουράς" που κάνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί στο επιτελείο στο οποίο είχαν αρχικά αναθέσει τη διοίκηση του Ιράκ--επιτελείο που είχε επικριθεί ότι δεν είχε καταφέρει να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και την έννομη τάξη.
Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, μπορεί ο ίδιος ο κ. Μπρέμερ να δηλώνει πως του δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία για να επιτελέσει έργο στο Ιράκ, αλλά πολλοί Ιρακινοί παραπονιούνται διαρκώς ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν έκαναν τίποτα καλό μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, εν τω μεταξύ, στον οποίον είχε ανατεθεί η διοίκηση του Ιράκ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι αναχωρεί από τη χώρα νωρίτερα απ'ό,τι ανεμένετο, αλλά δεεν είναι σαφές τι ρόλο θα παίξει τώρα. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου) Οι Σιίτες του Ιράκ
|
O Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ |
Ο Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακίρ αλ-Χακίμ επέστρεψε στο Ιράκ όπου έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τους σιίτες μουσουλμάνους που αποτελούν το 55-60% του πληθυσμού.
Ο 66χρονος κληρικός, που ηγείται του Υπέρτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ ζούσε εξόριστος επί 23 ολόκληρα χρόνια στο Ιράν.
Θέλουμε μια ανεξάρτητη κυβέρνηση. Λέμε «όχι» στην κυβέρνηση που μας επιβάλλουν | Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ | Μόλις γύρισε στην πατρίδα του, έσπευσε αμέσως να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου ισλαμικού κράτους που θα απορρίπτει, όπως είπε, τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και δεν θα εξαρτάται από ξένες δυνάμεις.
Όπως εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC, Μπάρμπαρα Πλετ, μετά την επιστροφή του Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ στο Ιράκ μπορεί οι σιίτες να ζητήσουν να τους δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως επίσης και να θέσουν όρους για τη μορφή που θα έχει το ιρακινό κράτος στο μέλλον.
Σιίτες
Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν καταπίεζε επί 30 και πλέον χρόνια τους Σιίτες μουσουλμάνους και δεν τους επέτρεπε να καταλαμβάνουν αξιώματα.
Κι όμως, οι Σιίτες αποτελούν το 55-60% του πληθυσμού του Ιράκ.
Οι Σιίτες ζούσαν μες στη φτώχεια στην «Πόλη του Σαντάμ» | Η καρδιά των Σιιτών βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, που περιλαμβάνει τη Βασόρα και τις ιερές πόλεις, για εκατομμύρια Σιιτών σε ολόκληρη την Ανατολή, Νατζάφ και Καρμπάλα.
Πολλοί Σιίτες μένουν επίσης στη Βαγδάτη, στις φτωχογειτονιές της ιρακινής πρωτεύουσας.
Μία από τις περιοχές αυτές είναι και η λεγόμενη «Πόλη του Σαντάμ», η οποία έχει μετονομασθεί τώρα σε «Πόλη του Σαντρ», όπου μένουν χρόνια τώρα πάνω από ένα εκατομμύριο Σιίτες.
Οι αρχές είχαν τους Σιίτες υπό συνεχή επιτήρηση και στα τέλη της δεκαετίας τόσο μεγάλη ήταν η καταπίεση που υφίσταντο που προκάλεσαν ταραχές, οι οποίες κλόνισαν την κυβέρνηση.
Οι Σιίτες που μένουν στο Ιράκ αλλά κι εκείνοι που είχαν αναγκασθεί να ζήσουν στην εξορία δεν έκρυψαν ποτέ τα αισθήματά τους για τον Σαντάμ Χουσεΐν—περίμεναν πως και πως, δεκαετίες τώρα, την ανατροπή του.
Γιατί επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν οι οργανώσεις των σιιτών της αντιπολίτευσης υφίσταντο μεγάλους διωγμούς—πολλοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών δολοφονήθηκαν.
«Περσικές διασυνδέσεις»
Έτσι, οι Σιίτες άρχιζαν ν'αναζητούν καταφύγιο και υποστήριξη στο γειτονικό Ιράν το οποίο επίσης κυβερνάται από θρησκευτικούς ηγέτες των σιιτών.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χιλιάδες Σιίτες του Ιράκ εξορίστηκαν στο Ιράν με τη δικαιολογία ότι είχαν «περσικές διασυνδέσεις».
Το 1991, μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ και πατέρας του σημερινού προέδρου, Τζορτζ Μπους, είχε ενθαρρύνει τους Ιρακινούς να εξεγερθούν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι Σιίτες πίστεψαν τότε ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την εξέγερσή τους—κάτι που οι Αμερικανοί δεν έπραξαν.
Έτσι, χωρίς την υποστήριξη των Αμερικανών, κατεστάλη η εξέγερση των Σιιτών και μάλιστα με άγριο τρόπο -από έναν εξάδελφο του Σαντάμ Χουσεΐν, τον Αλί-Χασάν αλ-Ματζίντ, που ήταν γνωστός και με την επωνυμία «Χημικός Αλί».
Ο «Χημικός Αλί» πιστεύεται πως βρήκε το θάνατο, όταν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν την έπαυλή του στη Βασόρα το 2003.
Οι σιίτες ποτέ δεν ξέχασαν την καταστολή της εξέγερσης.
Μουσουλμανικό σχίσμα
Στις αρχές της ισλαμικής ιστορίας, οι Σιίτες αποτελούσαν μία πολιτική ομάδα («το κόμμα του Αλί»), η οποία υποστήριζε τον Αλί, γαμπρό του προφήτη Μωάμεθ και τέταρτο χαλίφη της μουσουλμανικής κοινότητας.
Ο Αλί δολοφονήθηκε το 661 μ.Χ. και χαλίφης έγινε ο αντίπαλός του, Μουαβίγια.
Ο θάνατος του Αλί οδήγησσε στο μεγάλο σχίσμα ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες.
Τον χαλίφη Μουαβίγια διαδέχθηκε αργότερα ο γιός του, Γιαζίντ, αλλά ο γιος του Αλί, Χουσεΐν, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της διαδοχής.
Ο Χουσεΐν ζήτησε να γίνει χαλίφης κι επακολούθησαν μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.
Ο Χουσεΐν και οι οπαδοί του σφαγιάσθηκαν στη μάχη που έγινε κοντά την Καρμπάλα το 680 μ.Χ.
Ο θάνατος του Αλί και ο μαρτυρικός θάνατος του Χουσεΐν σφράγισαν τους σιίτες, οι οποίοι δεν ξέχασαν ποτέ την προδοσία που, όπως υποστηρίζουν, έγινε.
Οι δοξασίες των Σιιτών προσήλκυαν ανέκαθεν τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους, οι οποίοι έβρισκαν στη θρησκεία αυτή ένα καταφύγιο και την ελπίδα της σωτηρίας.
Μεσιανικές έχουν χαρακτηρισθεί οι δοξασίες των σιιτών που περιμένουν τον ερχομό ενός «κρυμμένου Ιμάμη», αγγελιοφόρου του Αλάχ που θ' αντιστρέψει τις τύχες τους και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία θα κυριαρχεί η θεία δίκη.
Το 15% των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο είναι Σιίτες. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 16:01 ('Ωρα Λονδίνου) «Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δώσατε!»
|
O Τόνι Μπλερ και η Κλερ Σορτ |
Απεχώρησε από την κυβέρνηση Μπλερ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, η οποία είχε διαφωνήσει για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Αν και η στάση του πρωθυπουργού στο θέμα του Ιράκ δεν εύρισκε σύμφωνη την κ. Σορτ, προτίμησε, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, να μην υποβάλει την παραίτησή της, όπως είχε απειλήσει με δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης.
Δεν τηρήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που μου δώσατε για την αναγκαιότητα να υπάρχει εντολή του ΟΗΕ για τη δημιουργία νόμιμης κυβέρνησης στο Ιράκ. | Κλερ Σορτ προς Τόνι Μπλερ | Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης είχε χαρακτηρίσει "απερίσκεπτη" τη στάση Μπλερ στο θέμα του Ιράκ.
Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι είχε πρακαλέσει έκπληξη η απόφαση της κ. Σορτ να παραμείνει μέλος μιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνούσε, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση ενός άλλου μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στον πόλεμο.
Τη θέση της κ. Σορτ στην κυβέρνηση ανέλαβε η μέχρι τώρα υφυπουργός Εξωτερικών, Βαρώνη Έιμος.
"Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν"
Στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή της, η κ. Σορτ μιλά για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν--υποσχέσεις που τής είχε δόσει ο κ. Μπλερ όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.
Η Κλερ Σορτ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι διαπραγματεύθηκαν "κρυφά" ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχαν δόσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σε συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Σορτ επανέλαβε τις κατηγορίες και τόνισε ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Βαγδάτη και πως θα πρέπει να υπάρχει εντολή των Ηνωμένων Εθνών για το τι μέλλει γενέσθαι στο Iράκ.
Ντάουνιγκ Στριτ
Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ αρνήθηκε πως είχαν δοθεί υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν.
Το Φόρειν Όφις, εξάλλου, υπογράμμισε ότι τα σχέδια των προτάσεων για το Ιράκ προβλέπουν τον ρόλο που θα παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ--ρόλος, τονίζεται, που θα είναι ζωτικός. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 14:41 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εκρηξη στην Τσετσενία
|
|
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από βομβιστική επίθεση στη βόρεια Τσετσενία.
Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη στις 10 το πωί τοπική ώρα έξω από κτίριο που στέγαζε υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης στο χωριό Ζναμένσκογιε, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι.
Το κτίριο στέγαζε επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας πλάτους 15 μέτρων και καταστράφηκαν επίσης γειτονικά κτίρια.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή για την διεξαγωγήμεγάλων ανακρίσεων.
Ενέργειες σαν την σημερινή δεν θα σταματήσουν τη διαδικασία για την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος της Τσετσενίας | Βλαντιμίρ Πούτιν | Η Μόσχα δήλωσε πως το δημοψήφισμα για του σύνταγμα που έγινε το Μάρτιο στην σετσενία επιβεβαίωσε ότι οι Τσετσένοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αναλυτής του BBC που ειδικεύεται στις ρωσικές υποθέσεις επισημαίνει ότι η βομβιστική επίθεση στο Ζναμένσκογιε δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μία σημαντική μειοψηφία η οποία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, από παρόμοια επίθεση στο Γκρόζνι είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου) «Αρχίστε!»
|
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς |
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να λάβουν ταχέως μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης πριν αρχίσουν να συζητούν τα δυσκολότερα θέματα της διαδικασίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Πάουελ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις τη Δευτέρα στην Αίγυπτο--τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν | Στόχος της περιοδείας Πάουελ είναι να εξασφαλίσει υποστήριξη για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, που είναι ως γνωστό με την επωνυμία "οδικός χάρτης για την ειρήνη".
Οι Παλαιστίνιοι, εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, χρειάζεται να ανοικοδομήσουν τον μηχανισμό ασφαλείας για ν'αντιμετωπίσουν τους ακραίους παραστρατιωτικούς, ενώ το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να κάνει τη ζωή ευκολότερη για όσους μένουν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αγύπτιος ομόλογός του, Αχμέντ Μάχερ, δήλωσε πως είναι καιρός ν'αρχίσει το Ισραήλ να εφαρμόζει τον "οδικό χάρτη για την ειρήνη".
Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει ν'ακολουθηθεί για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BΒC που συνοδεύει τον κ. Πάουελ στην περιοδεία του, ο Αμερικανός αξιωματούχος έφυγε από την Ιερουσαλήμ χωρίς πολλά αποτελέσματα.
Περιορισμοί
Το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα μία μέρα μετά την άρση τους.
Οι περιορισμοί είχαν αρχικά αρθεί στα πλαίστα των μέτρων που λαμβάνονται με στόχο την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.
Παλαιστίνιοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο κ. Πάουελ δεν κατάφερε να πείσει τους Ισραηλινούς να υποστηρίξουν πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τώρα στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπους.
Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος
Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν τρεις Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Δύο άνδρες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ραφά, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι κατεδάφισαν κτίρια κάτω από τα οποία υπήρχαν σήραγγες μέσω των οποίων Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί έφερναν παράνμα όπλα.
Κατά τη διάρκεια ενός άλλου συμβάντος, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα έναν Παλαιστίνιο αγρότη κοντά στο Χαν Γιούνις.
|
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 15:22 ('Ωρα Λονδίνου) «Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δώσατε!»
|
Τόνι Μπλερ και Κλερ Σορτ |
Απεχώρησε από την κυβέρνηση Μπλερ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, η οποία είχε διαφωνήσει για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Αν και η στάση του πρωθυπουργού στο θέμα του Ιράκ δεν εύρισκε σύμφωνη την κ. Σορτ, προτίμησε, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, να μην υποβάλει την παραίτησή της, όπως είχε απειλήσει με δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης.
Δεν τηρήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που μου δώσατε για την αναγκαιότητα να υπάρχει εντολή του ΟΗΕ για τη δημιουργία νόμιμης κυβέρνησης στο Ιράκ. | Κλερ Σορτ προς Τόνι Μπλερ | Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης είχε χαρακτηρίσει "απερίσκεπτη" τη στάση Μπλερ στο θέμα του Ιράκ.
Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι είχε πρακαλέσει έκπληξη η απόφαση της κ. Σορτ να παραμείνει μέλος μιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνούσε, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση ενός άλλου μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στον πόλεμο.
Τη θέση της κ. Σορτ στην κυβέρνηση ανέλαβε η μέχρι τώρα υφυπουργός Εξωτερικών, Βαρώνη Έιμος.
"Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν"
Στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή της, η κ. Σορτ μιλά για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν--υποσχέσεις που τής είχε δόσει ο κ. Μπλερ όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.
Η Κλερ Σορτ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι διαπραγματεύθηκαν "κρυφά" ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχαν δόσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σε συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης, η κ. Σορτ επανέλαβε τις κατηγορίες και τόνισε ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Βαγδάτη και πως θα πρέπει να υπάρχει εντολή των Ηνωμένων Εθνών για το τι μέλλει γενέσθαι στο Θράκ. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εκρηξη στην Τσετσενία
|
|
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο ή τρεις φορές περισσότεροι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από έκρηξη στη βόρεια Τσετσενία.
Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη στις 10 το πωί τοπική ώρα έξω από κτίριο που στέγαζε υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης στο χωριό Ζναμένσκογιε, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι.
Το κτίριο στέγαζε επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους περίπου δύο μέτρων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, από παρόμοια επίθεση στο Γκρόζνι είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι.
Κατά του δημοψηφίσματος
Η Μόσχα συνεχίζει επί σειράν ετών τον αγώνα της κατά των αυτονομιστών για τον έλεγχο της Τσετσενίας.
Αν επιβεβαιωθεί ότι για τη σημερινή επίθεση ευθύνονται οι Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες, θα πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που γίνεται από τον περασμένο Δεκέμβριο και η πρώτη σοβαρή επίθεση μετά το δημοψήφισμα του Μαρτίου το οποίο διασφάλισε το μέλλον της Τσετσενίας ως τμήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία χαιρέτισε ως νίκη το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος, αλλά οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν τη νομιμότητά του γιατί έγινε, όπως υποστηρίζουν, χωρίς την παρουσία ξένων παρατηρητών.
Οι αυτονομιστές αντάρτες έχουν ορκιστεί να εντείνουν τις επιθέσεις μετά το δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου απορρίπτουν.
Ανταποκριτές επισημαίνουν, πάντως, ότι η περιοχή όπου έγινε η σημερινή επίθεση, δηλ. η βόρεια Τσετσενία, θεωρείται πως έχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου) O Kόλιν Πάουελ στην Αίγυπτο
|
Ο Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς |
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, επισκεπτόμενος την Δευτέρα την Αίγυπτο.
Στόχος της περιοδείας Πάουελ είναι να εξασφαλίσει υποστήριξη για το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο, που είναι ως γνωστό με την επωνυμία "οδικός χάρτης για την ειρήνη".
Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει ν'ακολουθηθεί για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BΒC που συνοδεύει τον κ. Πάουελ στην περιοδεία του, ο Αμερικανός αξιωματούχος έφυγε από την Ιερουσαλήμ χωρίς πολλά αποτελέσματα.
Το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα μία μέρα μετά την άρση τους.
Οι περιορισμοί είχαν αρχικά αρθεί στα πλαίστα των μέτρων που λαμβάνονται με στόχο την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.
Παλαιστίνιοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο κ. Πάουελ δεν κατάφερε να πείσει τους Ισραηλινούς να υποστηρίξουν πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί τώρα στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπους.
Συνεχίζεται ο κύκλος του αίματος
Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν τρεις Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Δύο άνδρες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ραφά, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι κατεδάφισαν κτίρια κάτω από τα οποία υπήρχαν σήραγγες μέσω των οποίων Παλαιστίνιοι παραστρατιωτικοί έφερναν παράνμα όπλα.
Κατά τη διάρκεια ενός άλλου συμβάντος, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν θανάσιμα έναν Παλαιστίνιο αγρότη κοντά στο Χαν Γιούνις.
|
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 11:21 ('Ωρα Λονδίνου) Παραιτήθηκε η Κλερ Σορτ
|
Τόνι Μπλερ και Κλερ Σορτ |
Απεχώρησε από την κυβέρνηση Μπλερ η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, η οποία είχε διαφωνήσει για το ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Αν και η στάση του πρωθυπουργού στο θέμα του Ιράκ δεν εύρισκε σύμφωνη την κ. Σορτ, προτίμησε, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, να μην πραγματοποιήσει την απειλή της και να υποβάλει την παραίτησή της.
Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης είχε χαρακτηρίσει "απερίσκεπτη" τη στάση Μπλερ στο θέμα του Ιράκ.
Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι είχε πρακαλέσει έκπληξη η απόφαση της κ. Σορτ να παραμείνει μέλος μιας κυβέρνησης με την οποία διαφωνούσε, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση ενός άλλου μέλους του υπουργικού συμβουλίου, του Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στον πόλεμο.
Τη θέση της κ. Σορτ στην κυβέρνηση ανέλαβε η μέχρι τώρα υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Βαρώνη Έιμος.
"Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν"
Στην επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή της, η κ. Σορτ μιλά για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν--υποσχέσεις που τής είχε δόσει ο κ. Μπλερ όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.
Η Κλερ Σορτ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι διαπραγματεύθηκαν "κρυφά" ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχαν δόσει στη Βουλή των Κοινοτήτων.
|
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 09:10 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εκρηξη στην Τσετσενία
|
|
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από έκρηξη στη βόρεια Τσετσενία.
Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη έξω από κτίριο που στέγαζε υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης στο χωριό Ζναμένσκογιε, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι.
Το κτίριο στέγαζε επίσης την Ομοπσινδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους περίπου δύο μέτρων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, από παρόμοια επίθεση στο Γκρόζνι είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι.
Η Μόσχα συνεχίζει επί σειράν ετών τον αγώνα της κατά των αυτονομιστών για τον έλεγχο της Τσετσενίας. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 07:39 ('Ωρα Λονδίνου) ΗΠΑ: Αλλαγή φρουράς στο Ιράκ
|
Χαώδης η κατάσταση στη Βαγδάτη ένα μήνα μετα την αμερικανική εισβολή |
Αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο μετα-πολεμικό Ιράκ σηματοδοτεί η ανάκληση της διοικητού της Βαγδάτης, Μπάρμπαρα Μποντίν και του προσωρινού διοικητή του Ιράκ, Τζέι Γκάρνερ.
Που είναι οι υποσχέσεις των αμερικανών, τι έχουν κάνει για μας... απολύτως τίποτα. Δεν έχουμε χρήματα. Θέλουμε την επιστροφή στην ομαλότητα, θέλουμε να ζήσουμε. | Κάτοικος της Βαγδάτης | Η κ. Μποντίν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη είχε αναλάβει, από κοινού με τον Τζέι Γκάρνερ την διαδικασία ανασυγκρότησης του Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος της προσωρινής διοίκησης στο Ιράκ, Νέιθαν Τζόουνς επεχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία της αποχώρησης της κ. Μποντίν.
«Η ομάδα μας συνεχίζει το έργο της ανοικοδόμησης. Είναι φυσικό να υπάρχουν αλλαγές στο δυναμικό της αλλά ο στόχος παραμένει ίδιος και είναι η εμπέδωση της δημοκρατίας και η αρωγή του ιρακινού λαού» είπε ο αμερικανός εκπρόσωπος στο Ιράκ.
Επικρίσεις
Οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δέχθηκαν επικρίσεις επειδή δεν μπόρεσαν να επαναφέρουν την έννομη τάξη στην χώρα και ειδικά στην Βαγδάτη, που μετά από ένα και πλέον, μήνα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να είναι μια ακυβέρνητη πόλη, στην οποία επικρατεί το χάος, η αναρχία και το έγκλημα.
Το έργο αποκατάστασης της τάξης στο Ιράκ αναλαμβάνει τώρα ο έμπειρος διπλωμάτης Πολ Μπρέμερ, ο οποίος αναμένεται στην Βαγδάτη μέσα στην εβδομάδα.
Παράλληλα, την Κυριακή, αναχώρησαν άπρακτοι από το Ιράκ και οι εμπειρογνώμονες που είχε στείλει η Ουάσινγκτον για να εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής που πιστεύει ότι διέθετε ο Σαντάμ Χουσεΐν. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 07:57 ('Ωρα Λονδίνου) Μαυροβούνιο: Προηγείται ο Βουγιάνοβιτς
|
Ο Βουγιάνοβιτς επιδιώκει την πλήρη απεξάρτηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία με τη Σερβία |
Στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, νικητής αναδεικνύεται ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο κ. Βουγιάνοβιτς δήλωσε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της προεδρίας του θα είναι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές το χαρτί της Ευρώπης ήταν αυτό που εξασφάλισε την νίκη στον κ. Βουγιανοβιτς.
Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς είναι ένας από τους ένθερμους οπαδούς της πλήρους απεξάρτησης του Μαυροβουνίου από την έστω και χαλαρή ομοσπονδία με την Σερβία.
Πρόκειται για την τρίτη αναμέτρηση για το αξίωμα του προέδρου στο Μαυροβούνιο τους τελευταίους έξι μήνες, αφού τις δύο προηγούμενες φορές οι εκλογές ακυρώθηκαν επειδή το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν κάτω από 50%.
Η σχετική νομοθεσία για τουλάχιστον 50% συμμετοχή των ψηφοφόρων, μετά από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, καταργήθηκε |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου) Δίκη για τη βόμβα στο Μπαλί
|
Ο Αμρόζι οδηγήθηκε στο δικαστήριο με αστυνομική συνοδεία |
Άρχισε στην Ινδονησία η δίκη του πρώτου υπόπτου για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο νησί Μπαλί, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι –κυρίως ξένοι τουρίστες.
Ο ύποπτος, που είναι γνωστός με το όνομα Αμρόζι, αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες.
Συγκεκριμένα κατηγορείται για την αγορά των χημικών που απετέλεσαν την βάση για κατασκευή μιας εκ των βομβών καθώς και για την παροχή του οχήματος που ανατινάχθηκε έξω από το κλαμπ Σάρι.
Ο Αμρόζι οδηγήθηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από δύο αστυνομικούς που τον κρατούσαν δυνατά από τα μπράτσα.
Εκάθησε ήσυχος ενώπιον του πενταμελούς δικαστηρίου και μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει το όνομα και τη διεύθυνσή του.
Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου πήρε πάνω από μία ώρα και το δικαστήριο διέκοψε μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου. |
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 05:46 ('Ωρα Λονδίνου) Αποδοχή του «οδικού χάρτη» ζητά ο Πάουελ
|
Ο Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ιεριχώ |
Η αποδοχή του οδικού χάρτη θα δείξει την αποφασιστικότητα σας να αδράξετε αυτή την μοναδική ευκαιρία | Κόλιν Πάουελ | Δυο μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των μαρτύρων Αλ Ακτσά, παραφυάδα της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Ραφά, της Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, ολοκληρωνόταν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, δίχως αιφνιδιασμούς ή ανατροπές.
Στο πλαίσιο προώθησης του περίφημου «οδικού χάρτη» , του σχεδίου τριών φάσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μπους για την επίλυση του μεσανατολικού, ο Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία αλλά και τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής αγνοώντας, ωστόσο, επιδεικτικά των Γιασέρ Αραφάτ.
Προτροπές Πάουελ
Στις συναντήσεις του ο κ. Πάουελ επανειλημμένα προέτρεψε ισραηλινούς και παλαιστίνιους να υιοθετήσουν τον «οδικό χάρτη».
«Η αποδοχή του οδικού χάρτη θα δείξει την αποφασιστικότητα σας να αδράξετε αυτή την μοναδική ευκαιρία, είπε ο Κόλιν Πάουελ. Η υπόσχεσή μας να στηρίξουμε την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο οι τρομοκράτες σπέρνουν θάνατο και πόνο σε αθώους πολίτες. Παράλληλα επεσήμανα στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων και να σεβαστεί περισσότερο την αξιοπρέπεια τους» υπογράμμισε ο Κόλιν Πάουελ.
Οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έγιναν το βράδυ της Κυριακής στην Ιεριχώ, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Έκκληση Αμπάς
Προτροπές Πάουελ και προς τον Αριέλ Σαρόν | Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη και όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν απ΄αυτόν.
«Είναι επιτακτικό η κυβέρνηση του Ισραήλ να εγκρίνει το σχέδιο για να ξαναρχίσει ο ειρηνευτικός διάλογος. Ωστόσο, ο οδικός χάρτης δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί κατά το δοκούν, όπως είχε συμβεί με προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια... αλλά να γίνει αποδεκτός στο σύνολό του ως βάση διαπραγμάτευσης» είπε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός.
Όχι στις διακηρύξεις
Κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα.
«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι δράση εναντίον των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων που σε συνεργασία με την διεθνή τρομοκρατία δολοφονούν ισραηλινούς πολίτες. Έχει περάσει η εποχή των διακηρύξεων και υποσχέσεων. Περιμένουμε να δούμε να γίνονται ουσιαστικά βήματα από την άλλη πλευρά» τόνισε ο Αριέλ Σαρόν.
Συνάντηση με Μουμπάρακ
Ο Κόλιν Πάουελ επισκέτεται την Δευτέρα Το Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αιγύπτιος πρόεδρος θα αναφερθεί στις σοβαρές προόδους που έχουν γίνει από πλευράς Παλαιστινίων με την εκλογή πρωθυπουργού και θα εκφράσει την ανησυχία του για την «αδιαλλαξία» όπως την αποκαλεί, της ισραηλινής κυβέρνησης. |
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 20:21 ('Ωρα Λονδίνου) Εκλάπη η «Μόνα Λίζα» της γλυπτικής
|
Το ολόχρυσο αγαλματίδιο θεωρείται η «Μόνα Λίζα» της γλυπτικής |
Το μοναδικό έργο σε χρυσό του Ιταλού γλύπτη Μπενβενούτο Τσελίνι που είχε διασωθεί, εκλάπη από το μουσείο ιστορικής τέχνης της Βιέννης.
Η κλοπή έγινε αντιληπτή την Κυριακή.
Η αξία του ολόχρυσου αγαλματιδίου του 16ου αιώνα υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η αστυνομία πιστεύει πως η κλοπή «έγινε κατά παραγγελία» καθώς το έργο του μεγάλου γλύπτη ήταν το μοναδικό που εκλάπη από το μουσείο.
«Οι κλέφτες ανέβηκαν από σκαλωσιά στον πρώτο όροφο, έσπασαν τα τζάμια ενός παραθύρου και μπήκαν στο μουσείο» είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Υπάρχουν ανιχνευτές κίνησης παντού αλλά δεν λειτούργησαν και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την αιτία» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το μουσείο χαρακτήρισε το έργο του Μπενβενούτο Τσελίνι «Μόνα Λίζα της γλυπτικής». Το αγαλματίδιο έχει ύψος 26 εκατοστά και είναι ένα σύμπλεγμα μιας ανδρικής μορφής που κρατά μια τρίαινα και παριστάνει τη θάλασσα και μιας γυναικείας μορφής που αντιπροσωπεύει την γη.
Ο διευθυντής του μουσείου, Βίλφρεντ Σέιπελ, είπε ότι είναι αδύνατο να πουληθεί το αγαλματίδιο στην αγορά.
|
|