|
|
Ειδήσεις 03-05-11
Αρχίζει η δίκη για τη βομβιστική επίθεση στο Μπάλι
Δεν τελείωσε η μάχη για τον Όντσον
Συγκρούσεις στην πόλη Μπούνια του Κονγκό
Ο Μπους αλλάζει την αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ
Λιθουανία: Δημοψήφισμα για την ΕΕ
Κίνα: ελλειπή στοιχεία για την άτυπη πνευμονία
Πάουελ: «Ιστορική ευκαιρία για τη Μέση Ανατολή»
Εκλογές στο Μαυροβούνιο
Κρίσιμες επαφές Πάουελ στη Μέση Ανατολή
Εκλογές στο Μαυροβούνιο
Επτά ημέρες σε εικόνες: 3-10 Μαΐου
Δευτέρα 12 Μαΐου 2003 - 00:24 ('Ωρα Λονδίνου) Αρχίζει η δίκη για τη βομβιστική επίθεση στο Μπάλι
|
Πιστεύεται ότι ο Αμρόζι θα υποστηρίξει ότι είναι αθώος |
Αρχίζει την Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Μπαλί η δίκη του πρώτου κατηγορούμενου για την περσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση.
Ο κατηγορούμενος, που είναι γνωστός με το όνομα Αμρόζι, πιστεύεται ότι θα ισχυριστεί ότι είναι αθώος.
Μέχρις στιγμής έχουν συλληφθεί 29 άτομα για την επίθεση στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι, ξένοι επισκέπτες και Ινδονήσιοι.
Η αστυνομία έχει λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας ενόψει της δίκης που αρχίζει στις 9 το πρωί τοπική ώρα.
Ο Αμρόζι είναι 40 ετών, μηχανικός αυτοκινήτων από ένα ήσυχο χωριό της ανατολικής Ιάβας και κατηγορείται ότι αγόρασε τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βόμβας καθώς και το φορτηγό στο οποίο είχε τοποθετηθεί.
|
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 23:25 ('Ωρα Λονδίνου) Δεν τελείωσε η μάχη για τον Όντσον
|
Ο Ντέηβηντ Όντσον είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης με τα περισσότερα χρόνια στο πρωθυπουργικό αξίωμα |
Το συντηρητικό κόμμα της Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Ντέηβηντ Όντσον ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά το ποσοστό των ψήφων που έλαβε μειώθηκε σημαντικά.
Ο κ.Όντσον, ο οποίος είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης με τα περισσότερα χρόνια στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κόμμα της ανεξαρτησίας κέρδισε 22 έδρες από της 63 του κοινοβουλίου, δύο περισσότερες από το κόμμα Κοινωνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης.
Η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου | Κόμμα της Ανεξαρτησίας 22 έδρες (- 4)
Προοδευτικό κόμμα 12 έδρες
Κοινωνική Συμμαχία 20 έδρες (+ 4)
Συνασπισμός Αριστεράς Πρασίνων 5 έδρες
Φιλελεύθερο κόμμα 4 έδρες |
Το Προοδευτικό κόμμα, το οποίο συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του κ.Όντσον, διατήρησε τις 12 έδρες του και θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κόμμα της Ανεξαρτησίας, που ήρθε πρώτο, αλλά δεν αποκλείεται να δεχθεί να συνεργαστεί με το κόμμα Κοινωνική Συμμαχία του οποίου η αρχηγός δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει πως οι ψηφοφόροι ήταν διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους να συνεχιστεί η ευημερία που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ.Όντσον τα τελευταία 12 χρόνια και την επιθυμία τους για αλλαγή και ένα διαφορετικό τρόπο κυβέρνησης από το «αυταρχικό» που καταλογίζουν στον κ.Όντσον οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Ο κ.Όντσον επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στα οικονομικά του επιτεύγματα και τις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας.
Η Κοινωνική Συμμαχία, υπό την ηγεσία της πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας, Ινγκιμπιόργκ Σόρλουν Γκισλαντοτίρ, υποσχέθηκε να περιορίσει τις εισοδηματικές ανισότητες και να μεταρρυθμίσει τον τομέα της αλιείας.
Περίπου 200 χιλιάδες Ισλανδοί, το 88% του εκλογικού σώματος, ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές. |
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου) Συγκρούσεις στην πόλη Μπούνια του Κονγκό
|
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο αντίπαλες πολιτοφυλακές υποχρέωσαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους |
Στελέχη των Ηνωμένων Εθνών άρχισαν τη διανομή βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες μόλις σταμάτησαν για λίγο οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο αντίπαλες πολιτοφυλακές στη πόλη Μπούνια στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι η διανομή βοήθειας άρχισε στη βάση της αποστολής του Οργανισμού κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άνθρωπου για να διαφύγουν από τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών της φυλής Χέμα και Λέντου.
Το Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη απέσυραν αρκετά στελέχη τους από την περιοχή της Μπούνια επειδή η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ο ατελείωτος πόλεμος | Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκονται στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό οι δυνάμεις 7 ξένων χωρών. Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. |
Την Παρασκευή, τα κύρια γραφεία του ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση από οργισμένους φοιτητές και στη συνέχεια πυροβολισμούς από μέλη πολιτοφυλακής.
Τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Ζαν Μαρί Γκουένο, προειδοποίησε ότι η πόλη Μπούνια βρίσκεται στο χείλος «ανθρωπιστικής καταστροφής».
Παρά την αποχώρηση μελών της ανθρωπιστικής αποστολής, έχουν παραμείνει στην πόλη μερικοί ξένοι και ντόπιοι που εργάζονται για οργανώσεις αρωγής καθώς και ειρηνευτική δύναμη από την Ουρουγουάη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση την Δευτέρα και μέτρα για τον τερματισμό της βίας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, που προεδρεύει του Οργανισμού Αφρικανικής Ένωσης, σκέφτεται να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να εξουσιοδοτήσει την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό να χρησιμοποιεί τα όπλα της για να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό.
Οι πολιτοφυλακές των Χέμα και των Λέντου άρχισαν τη μάχη για τον έλεγχο της Μπούνια την Τρίτη όταν αποχώρησαν από την πόλη οι δυνάμεις της Ουγκάντα στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.
|
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Μπους αλλάζει την αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ
|
Ένα μήνα μετά την ανατροπή του Σανάμ Χουσείν η κατάσταση παραμένει χαώδης στο Ιράκ |
Η Μπάρμπαρα Μποντίν, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναθέσει την διοίκηση στο κεντρικό Ιράκ, επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.
Η αποχώρηση της κ.Μποντίν, που ουσιαστικά είχε αναλάβει το ρόλο του δημάρχου στη Βαγδάτη, εκτιμάται ότι εντάσσεται στη γενικότερη αλλαγή της ομάδας των Αμερικανών αξιωματούχων στους οποίους η κυβέρνηση Μπους είχε αναθέσει την διοίκηση του Ιράκ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολ Μπρέμερ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, είχε διοριστεί επικεφαλής της διοίκησης στο Ιράκ. Ο διορισμός αυτός θεωρείται ότι υποβιβάζει τον σημερινό διοικητή του Ιράκ, στρατηγό Τζέι Γκάρνερ.
Η απεσταλμένη του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χάουλι, μεταδίδει ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο και διογκώνεται η δυσαρέσκεια των Ιρακινών με την κατάσταση που παραμένει χαώδης ένα και πλέον μήνα μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.
Σε αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η παροχή νερού. Τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους και πολλοί καταστηματάρχες ζουν με τον φόβο ότι θα λεηλατηθούν οι επιχειρήσεις τους.
Δεν υπάρχει ασφάλεια, τα υπουργεία δεν λειτουργούν και δεν καταβάλλονται οι μισθοί των υπαλλήλων.
Ακόμη και ορισμένα μέλη της «επιχείρησης ανοικοδόμηση του Ιράκ» παραδέχονται ότι τα πράγματα δεν προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δεν ήταν έτοιμες να αρχίσουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ότι «μέχρι το τέλος του μήνα τα πράγματα θα έχουν αλλάξει».
Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ζητήθηκε από την κ.Μποντίν, η οποία είχε υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη στη δεκαετία του 1980, να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Η ίδια είπε στην εφημερίδα Washington Post ότι «πολλά από αυτά που δεν λειτουργούσαν σωστά στη Βαγδάτη δεν λειτουργούσαν σωστά από πριν από τον πόλεμο».
|
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 17:13 ('Ωρα Λονδίνου) Λιθουανία: Δημοψήφισμα για την ΕΕ
|
Ο πρόεδρος Πάκσας κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες |
Η συμμετοχή στο διήμερο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάνω από το 50% που απαιτείται για να είναι το αποτέλεσμα δεσμευτικό, δήλωσε ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής Ζενόνας Βαίγκαουσκας.
Περίπου το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε προσέλθει στις κάλπες μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Την πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος μόνο το 30% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει δημιουργώντας ανησυχίες ότι το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί αφού ο νόμος απαιτεί τη συμμετοχή του 50% του εκλογικού σώματος.
Η Λιθουανία, με 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μια από τις 10 χώρες που προσβλέπουν στην ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2004.
Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βαλτικής αυτής Δημοκρατίας έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το Σάββατο ο πρόεδρος Πάκσας είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.
Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Λιθουανών θα ψηφίσει υπέρ της ένταξης.
Η Λιθουανία είναι η τέταρτη από τα 10 νέα μέλη που θα αποκτήσει η ΕΕ στην οποία γίνεται δημοψήφισμα.
Στη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία οι ψηφοφόροι ενέκριναν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
|
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 15:04 ('Ωρα Λονδίνου) Κίνα: ελλειπή στοιχεία για την άτυπη πνευμονία
|
Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι μειώνεταιο αριθμός νέων κρουσμάτων |
Οι κινεζικές αρχές δεν συλλέγουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Για πολλά κρούσματα της ασθένειας του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που εκδηλώθηκαν στο Πεκίνο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε, που και πως προσβλήθηκαν οι ασθενείς από τον ιό.
Αυτό σημαίνει ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και οι τοπικές αρχές «παλεύουν στο σκοτάδι» για να ανακαλύψουν πως διαδίδεται ο ιός στην πόλη των δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων, είπαν αξιωματούχοι του διεθνούς Οργανισμού.
Το Σάββατο υπέκυψαν στην ασθένεια πέντε ακόμη άνθρωποι στην Κίνα, τέσσερις στην Ταϊβάν και δύο στο Χονγκ Κονγκ.
Συνολικά η άτυπη πνευμονία έχει κοστίσει τη ζωή σε 526 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Ταϊβάν η ασθένεια έχει προσβάλει ανθρώπους που δεν φαίνεται να είχαν επαφή με άτομα που είχαν προσβληθεί, ενώ αρχικά αξιωματούχοι της Ταϊβάν μπόρεσαν να εντοπίσουν γρήγορα και να απομονώσουν τους φορείς του ιού, πολλοί από τους οποίους είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.
Ο ιός όμως έχει αρχίσει να εξαπλώνεται καθιστώντας πολύ δύσκολο για τις αρχές της Ταϊβάν την εντόπιση και απομόνωση των φορέων.
Στο Πεκίνο, αξιωματούχοι υποστήριξαν πως πιστεύουν ότι η κρίση στην κινεζική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται καθώς έχει αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός νέων κρουσμάτων.
Πάντως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ταϊπέι, στο Πεκίνο, στο Χονγκ Κονγκ και αρκετές περιοχές της Κίνας όπου εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο ιός της άτυπης πνευμονίας.
|
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 14:47 ('Ωρα Λονδίνου) Πάουελ: «Ιστορική ευκαιρία για τη Μέση Ανατολή»
|
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν (δεξιά) είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ |
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή με στόχο να προωθήσει ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, δήλωσε, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τού Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ότι για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους η στιγμή αυτή είναι ιστορική για να λύσουν τις διαφορές τους.
Ο κ. Πάουελ είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ηγεσία των Παλαιστινίων είναι θετικά, όμως πρέπει να λάβει δράση για την αντιμετώπιση της υποδομής των τρομοκρατών, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε λίγο ο κ. Πάουελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων.
Στο μεταξύ, τo Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ανοίγει και πάλι τα περάσματα της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, τα οποία είχε προσωρινά κλείσει για τους Παλαιστινίους εργαζομένους.
Παράλληλα, το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αποφυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.
Δύο στόχοι
Η διπλωματική αποστολή του κ. Πάουελ έχει δύο στόχους: να εξασφαλίσει τον τερματισμό της βίας και να προωθήσει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης» για τη Μέση Ανατολή.
Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει τη διαδικασία που θα οδηγήσει το 2005 στην εδραίωση παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει πρώτα να ελέγξει τις ακραίες μαχητικές οργανώσεις πριν αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές που έχουν επανακαταλάβει τους τελευταίους μήνες.
Πριν να ξεκινήσει την αποστολή του ο κ.Πάουελ είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ο «οδικός χάρτης» για την επίλυση του Μεσανατολικού διαμορφώθηκε από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. |
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 14:36 ('Ωρα Λονδίνου) Εκλογές στο Μαυροβούνιο
|
Οι προηγούμενες δύο προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο είχαν ακυρωθεί λόγω μικρής προσέλευσης ψηφοφόρων |
Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου.
Πρόκειται για την τρίτη αναμέτρηση για το αξίωμα του προέδρου στο Μαυροβούνιο τους τελευταίους έξι μήνες, αφού τις δύο προηγούμενες φορές οι εκλογές ακυρώθηκαν επειδή το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν κάτω από 50%.
Φαβορί
Επικρατέστερος θεωρείται ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, που είναι μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου.
Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται διχασμένα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο για τις εκλογές.
Πάντως, η σχετική νομοθεσία για τουλάχιστον 50% συμμετοχή των ψηφοφόρων, μετά από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, καταργήθηκε. |
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμες επαφές Πάουελ στη Μέση Ανατολή
|
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ |
To Ισραήλ έκανε γνωστό ότι ανοίγει και πάλι τα περάσματα της Δυτκής Όχθης και της Γάζας, τα οποία είχε προσωρινά κλείσει για τους Παλαιστινίους εργαζομένους.
Η κίνηση αυτή του Ισραήλ σημειώνεται καθώς στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών τωνν Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί τόσο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ όσο και με τον Πρωθυπουργό των Παλαιστινίων με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.
Δύο στόχοι
Η διπλωματική αποστολή του κ.Πάουελ έχει δύο στόχους: να εξασφαλίσει τον τερματισμό της βίας και να προωθήσει το νέο ειρηνευτικό σχέδιο που είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης» για τη Μέση Ανατολή.
Ο «οδικός χάρτης» προβλέπει τη διαδικασία που θα οδηγήσει το 2005 στην εδραίωση παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ έχει εκφράσει επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει πρώτα να ελέγξει τις ακραίες μαχητικές οργανώσεις πριν αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές που έχουν επανακαταλάβει τους τελευταίους μήνες.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Πριν να ξεκινήσει την αποστολή του ο κ.Πάουελ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Λίγες ώρες όμως πριν τη συνάντηση του με τον κ. Πάουελ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ προσπάθησε να περιορίσει τις προσδοκίες.
«Είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε ανθρωπιστικά μέτρα για να διευκολύνουμε τη ζωή του παλαιστινιακού λαού αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε χειρονομίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές Ισραηλινών», είπε στην ισραηλινή ραδιοφωνία ο κ.Σαλόμ.
Ο «οδικός χάρτης» για την επίλυση του Μεσανατολικού διαμορφώθηκε από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. |
Κυριακή 11 Μαΐου 2003 - 10:18 ('Ωρα Λονδίνου) Εκλογές στο Μαυροβούνιο
|
Οι προηγούμενες δύο προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο είχαν ακυρωθεί λόγω μικρής προσέλευσης ψηφοφόρων |
Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου.
Πρόκειται για την τρίτη αναμέτρηση για το αξίωμα του προέδρου στο Μαυροβούνιο τους τελευταίους έξι μήνες, αφού τις δύο προηγούμενες φορές οι εκλογές ακυρώθηκαν επειδή το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν κάτω από 50%.
Φαβορί
Επικρατέστερος θεωρείται ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, που είναι μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου.
Οι ανταποκριτές στην περιοχή αναφέρουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται διχασμένα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο για τις εκλογές.
Πάντως, η σχετική νομοθεσία για τουλάχιστον 50% συμμετοχή των ψηφοφόρων, μετά από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, καταργήθηκε. |
|