Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-09

  1. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά για το Ιράκ
  2. «Μεσανατολικό παζάρι» από Τζορτζ Μπους
  3. Διεθνής καταδίκη των ισραηλινών περιορισμών
  4. Συνεργασία Παρισίων, Βερολίνου και Βαρσοβίας
  5. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά για το Ιράκ
  6. Δηλώσεις Ερντογάν στη Λευκωσία
  7. Γκουαντάναμο: Λύτρωση για λίγους
  8. Δηλώσεις Ερντογάν στη Λευκωσία
  9. Επί τάπητος στον ΟΗΕ το ψήφισμα για το Ιράκ
  10. Αεροπορικό δυστύχημα στη Λ. Δ του Κονγκό
  11. Ανθεκτικός ο ιός
  12. Προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  13. Πάνω από 500 τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
  14. Οι ΗΠΑ «δεν ξεχνούν» το Αφγανιστάν
  15. Εκρηκτική... εθνική επέτειος
  16. Το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» συναντάται στην Πολωνία

Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά για το Ιράκ
 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, παρουσιάζει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, για να συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία και προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων στο Ιράκ.

Το κείμενο του σχεδίου προτείνει να διοχετευθούν τα έσοδα από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου σε ένα ειδικό «Ταμείο Αρωγής του Ιράκ» που θα ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Βασικά σημεία του σχεδίου ψηφίσματος
•Άρση του εμπορικού αποκλεισμού, πλην όπλων
•Σταδιακή κατάργηση του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα»
•Δημιουργία «Αρχής» για τη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων
•Ηνωμένα Έθνη μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο
•ΗΠΑ και Βρετανία ως δυνάμεις κατοχής για τουλάχιστον 12 μήνες
Οι δύο αυτές χώρες αναλαμβάνουν με βάση το σχέδιο ψηφίσματος τον κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, ως δυνάμεις κατοχής, για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Μάλιστα προβλέπεται στο κείμενο ότι οι εξουσίες τους για διακυβέρνηση του Ιράκ μπορούν να ανανεωθούν αυτομάτως μετά τους πρώτους 12 μήνες.

Περιορισμένος είναι ο ρόλος που προβλέπει το σχέδιο ψηφίσματος για τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της συμμετοχής τους σε συμβουλευτική επιτροπή ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα καταβάλλουν προσπάθεια για να τροποποιηθεί το σχέδιο ψηφίσματος.


ΗΠΑ και Βρετανία θα ελέγχουν σύμφωνα με το σχέδιο τις στρόφιγγες εσόδων από το ιρακινό πετρέλαιο
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ενώ το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να συζητήσει το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ σε εποικοδομητικό και ειλικρινές πνεύμα συνεργασίας, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί παραμερισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ανταποκριτές από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται δαιδαλώδης και ότι τυχόν απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις 24 Μαΐου.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου)
«Μεσανατολικό παζάρι» από Τζορτζ Μπους
 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν την ομιλία του για το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, προτείνοντας τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών με αντάλλαγμα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μπους είπε ότι ο αραβικός κόσμος διαθέτει πλούσια πολιτιστική παράδοση αλλά δεν έχει πετύχει πρόοδο στο οικονομικό πεδίο, φέρνοντας σαν παράδειγμα το ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν όλων των αραβικών κρατών ήταν μικρότερο από αυτό της Ισπανίας.

Κάλεσε τα κράτη της Μέσης Ανατολής να σεβαστούν την έννομη τάξη και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διαφθοράς.

Και πρόσθεσε ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Για το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της ζώνης ελευθέρου εμπορίου, ο πρόεδρος Μπους καθόρισε τα δέκα χρόνια.


Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
«Προτείνω την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Μέσης Ανατολής μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε να εισέλθει η Μέση Ανατολή σε μία περίοδο νέων ευκαιριών» ανέφερε κατά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας ο κ. Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν δημιούργησε μια τεράστια ευκαιρία που οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εκμεταλλευθούν.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε αναχωρεί για την περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ειρηνευτικού διαλόγου, όπως υποστήριξε ο κ. Μπους.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστινίους «να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να θέσουν τέρμα στη βία», και επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργασθεί για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους.

Τέλος κάλεσε τις αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 20:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής καταδίκη των ισραηλινών περιορισμών
 

Μέλος του «Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγύης» συλαμβάνεται σε παλαιστινιακή περιοχή από Ισραηλινούς στρατιώτες

Η επιβολή παράνομων περιορισμών από το Ισραήλ στη μετακίνηση πολιτών προς τη Λωρίδα της Γάζας καταδικάστηκαν έντομα από την οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστείας, άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που διατηρούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στις κατεχόμενες από ισραηλινές δυνάμεις παλαιστινιακές περιοχές αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εφαρμόζει από σήμερα ένα νέο κανονισμό που έχει ως αποτέλεσμα να περικόπτονται δραστικά οι ελευθερίες μετακίνησης των αλλοδαπών αλλά και των Ισραηλινών πολιτών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό όσοι πολίτες δεν είναι Παλαιστίνιοι και εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεούνται να υπογράφουν ένα έγγραφο που απαλλάσει τον ισραηλινό στρατό από κάθε ευθύνη, εάν αυτοί σκοτωθούν ή τραυματισθούν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στα κατεχόμενα.


Ο Βρετανός εικονολήπτης Τζέιμς Μίλερ, σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν από ισραηλινά πυρά
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν επίσης ότι οι αλλοδαποί που εισέρχονται στην περιοχή θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν σχέση με το «Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης», μια μη κυβερνητική οργάνωση μέλη της οποίας δρουν ως ανθρώπινες ασπίδες προστατεύοντας Παλαιστινίους αμάχους από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο χαρακτήρισε παράνομη την ισραηλινή απαίτηση.

Και υπενθύμισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στις παλαιστινιακές περιοχές υπόκεινται και αυτές στο διεθνές δίκαιο και έχουν σαφείς υποχρεώσεις που δεν μπορούν να καταργηθούν.

Η «Διεθνής Αμνηστία» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να αποφύγει το διεθνή έλεγχο των ενεργειών του στρατού του.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ μετά τους θανάτους δύο αλλοδαπών πολιτών και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη, από ισραηλινά πυρά στις παλαιστινιακές περιοχές.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργασία Παρισίων, Βερολίνου και Βαρσοβίας
 

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας εξέθεσαν στον Πολωνό πρόεδρο τις απόψεις του για τον πόλεμο στο Ιράκ

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που συναντήθηκαν στην πολωνική πόλη Βρότσλαφ υποσχέθηκαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι τρεις ηγέτες λένε ότι προτίθενται να εντείνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες τους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η σύνοδος κορυφής των χωρών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» αρχικά συνεκλήθη για να συζητηθεί η προετοιμασία της Πολωνίας ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Αλλά σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον Πολωνό ομόλογό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ επισκιάστηκαν από το ζήτημα των διισταμένων απόψεων τους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν αντίθετες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ η Πολωνία ήταν στο πλευρό των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων εισβολής και προσφέρθηκε μάλιστα να στείλει στρατεύματά της μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν για να διαχειριστούν ως κατοχικές δυνάμεις έναν από τους τομείς ευθύνης στη χώρα αυτή.

Μιλώντας πριν την ηγετική σύνοδο ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 19:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά για το Ιράκ
 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, παρουσιάζει το σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, για να συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία και προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων στο Ιράκ.

Το κείμενο του σχεδίου προτείνει να διοχετευθούν τα έσοδα από πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου σε ένα ειδικό «Ταμείο Αρωγής του Ιράκ» που θα ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Βασικά σημεία του σχεδίου ψηφίσματος
•Άρση του εμπορικού αποκλεισμού, πλην όπλων
•Σταδιακή κατάργηση του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα»
•Δημιουργία «Αρχής» για τη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων
•Ηνωμένα Έθνη μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο
•ΗΠΑ και Βρετανία ως δυνάμεις κατοχής για τουλάχιστον 12 μήνες
Οι δύο αυτές χώρες αναλαμβάνουν με βάση το σχέδιο ψηφίσματος τον κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, ως δυνάμεις κατοχής, για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Μάλιστα προβλέπεται στο κείμενο ότι οι εξουσίες τους για διακυβέρνηση του Ιράκ μπορούν να ανανεωθούν αυτομάτως μετά τους πρώτους 12 μήνες.

Περιορισμένος είναι ο ρόλος που προβλέπει το σχέδιο ψηφίσματος για τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της συμμετοχής τους σε συμβουλευτική επιτροπή ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα καταβάλλουν προσπάθεια για να τροποποιηθεί το σχέδιο ψηφίσματος.


ΗΠΑ και Βρετανία θα ελέγχουν σύμφωνα με το σχέδιο τις στρόφιγγες εσόδων από το ιρακινό πετρέλαιο
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ενώ το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να συζητήσει το θέμα της ανοικοδόμησης του Ιράκ σε εποικοδομητικό και ειλικρινές πνεύμα συνεργασίας, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί παραμερισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ανταποκριτές από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται δαιδαλώδης και ότι τυχόν απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις 24 Μαΐου.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 20:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Δηλώσεις Ερντογάν στη Λευκωσία
 

Χειραψίες και χαμόγελα μεταξύ των κ.κ. Ερντογάν και Ντενκτάς στη Λευκωσία

«Η ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο ήταν πάντα για εμάς η κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, καθορίζοντας τη θέση αυτή ως σημείο από το οποίο η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Μιλώντας σε Ελληνοκυπρίους δημοσιογράφους στο τουρκικό φυλάκιο του Λήδρα Πάλας, στη γραμμή αντιπαράταξης, ο κ. Ερντογάν αντί να κομίσει δώρα, ουσιαστικά ζήτησε δώρα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε συγκεκριμένα την άρση του λεγομένου «εμπάργκο» που ισχύει για το καθεστώς της βόρειας Κύπρου, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να άρει το εμπάργκο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες στη Λευκωσία, η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη, ούτως ή άλλως, να πράξει λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ας ανοίξουμε όλα τα λιμάνια και όλα τα αεροδρόμια και από τις δύο πλευρές και ας αφήσουμε την οικονομία να λειτουργήσει σε όλο το νησί», ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετέβη στην γραμμή αντιπαράταξης, περπάτησε για λίγα λεπτά εντός της νεκρής ζώνης και συνομίλησε με Ελληνοκυπρίους που περίμεναν υπομονετικά για να περάσουν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, στα πλαίσια του μέτρου της μερικής άρσης στη διακίνηση, ένα μέτρο που ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό».

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντοτε υποστήριζε τις ίδιες θέσεις.

«Λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί μόνον εφόσον αλλάξει η τουρκική τοποθέτηση» τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να πει το «Μέα Κούλπα» λόγω των «δεινών που η χώρα του προκάλεσε στην Κύπρο».


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 17:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Γκουαντάναμο: Λύτρωση για λίγους
 

Ενας κρατούμενος μεταφέρεται με φορείο μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο

Στο Αφγανιστάν μεταφέρθηκε μια ομάδα έντεκα Αφγανών κρατουμένων, από τους 600 και πλέον που παραμένουν φυλακισμένοι από τον αμερικανικό στρατό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Καμπ Εξ Ρέι», στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Πρόκειται για 11 άτομα που αποφυλακίσθηκαν καθώς μετά από ανακρίσεις μηνών δεν προέκυψε τίποτε εις βάρος τους, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες, στον οποίο οι αρχές επέτρεψαν να δει τους αποφυλακισθέντες.

Σύμφωνα με διαφορετικές πηγές οι αποφυλακισθέντες φθάνουν τους 15.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι αποφυλακισθέντες περιέγραψαν τις συνθήκες κράτησής τους.


Σκηνή από το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο
Συγκεκριμένα είπαν ότι οι Αμερικανοί δεσμώτες τους στοίβαζαν ανά δωδεκάδες σε ένα μικρό δωμάτιο, και ότι κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων έριχναν πάνω τους κρύο νερό.

Οι αρχές του Αφγανιστάν λένε ότι οι αποφυλακισθέντες θα είναι από το Σάββατο αύριο ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Είναι η τρίτη ομάδα κρατουμένων που αποφυλακίζονται από το Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται εδώ και 18 μήνες εκατοντάδες άτομα, χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους.

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να ασκήσουν διώξεις για όσους κρατούμενους έχουν ενοχοποιητικά στοιχεία και να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους.


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 18:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Δηλώσεις Ερντογάν στη Λευκωσία
 

Χειραψίες και χαμόγελα μεταξύ των κ.κ. Ερντογάν και Ντενκτάς στη Λευκωσία

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

«Η ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο ήταν πάντα για εμάς η κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, καθορίζοντας τη θέση αυτή ως σημείο από το οποίο η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Μιλώντας σε Ελληνοκυπρίους δημοσιογράφους στο τουρκικό φυλάκιο του Λήδρα Πάλας, στη γραμμή αντιπαράταξης, ο κ. Ερντογάν αντί να κομίσει δώρα, ουσιαστικά ζήτησε δώρα.

Ζήτησε συγκεκριμένα την άρση του λεγομένου «εμπάργκο» που ισχύει για το καθεστώς της βόρειας Κύπρου, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να άρει το εμπάργκο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες στη Λευκωσία, η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη, ούτως ή άλλως, να πράξει λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ας ανοίξουμε όλα τα λιμάνια και όλα τα αεροδρόμια και από τις δύο πλευρές και ας αφήσουμε την οικονομία να λειτουργήσει σε όλο το νησί», ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετέβη στην γραμμή αντιπαράταξης, περπάτησε για λίγα λεπτά εντός της νεκρής ζώνης και συνομίλησε με Ελληνοκυπρίους που περίμεναν υπομονετικά για να περάσουν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, στα πλαίσια του μέτρου της μερικής άρσης στη διακίνηση, ένα μέτρο που ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό».

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντοτε υποστήριζε τις ίδιες θέσεις.

«Λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί μόνον εφόσον αλλάξει η τουρκική τοποθέτηση» τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να βρει τον τρόπο για να πει το «Μέα Κούλπα» λόγω των «δεινών που η χώρα του προκάλεσε στην Κύπρο».


Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Επί τάπητος στον ΟΗΕ το ψήφισμα για το Ιράκ
 

Σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ

Εντός ολίγου διεξάγεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η συζήτηση για το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο του Περσικού το 1991.


Μικροί κάτοικοι της Βαγδάτης στον αγώνα της επιβίωσης
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, η χώρα του καταθέτει προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, τα βασικά στοιχεία του οποίου ήδη διέρρευσαν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο θα επιτραπεί στο Ιράκ να πωλεί πετρέλαιο χωρίς έλεγχο από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα έσοδα από αυτές τις συναλλαγές θα διοχετεύονται στο «Ταμείο Αρωγής του Ιράκ», το οποίο θα καλύπτει ανθρωπιστικές ανάγκες και έξοδα ανοικοδόμησης.

Τη διαχείριση των χρημάτων αυτών θα αναλάβει μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έχει διοριστεί ως σύμβουλος στο ιρακινό υπουργείο Οικονομικών, Ντέιβιντ Νάμι δήλωσε ότι η άρση των κυρώσεων είναι υψίστης σημασίας για την ανοικοδόμηση της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία και η Ρωσία, οι οποίες αντιτάθηκαν στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, αναμένεται να υποβάλουν πακέτο τροποποιήσεων για το εν λόγω ψήφισμα.

Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς οι ΗΠΑ προτείνουν να μην αρθούν οι κυρώσεις όσον αφορά τις αγορές όπλων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανήγγειλε την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει μονομερώς οι ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Σήμερα αποφάσισα, μετά από εξουσιοδότηση του Κογκρέσου να άρω τις κυρώσεις που είχαμε επιβάλει σε βάρος του Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990. Πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινή πρόταση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την λήψη απόφασης άρσης και του εμπάργκο των ΗΕ σε βάρος του Ιράκ», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε άλλες εξελίξεις:

  • Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης από την 3η Μεραρχία Πεζικού σκοτώθηκε από πυρά «ελεύθερου σκοπευτή» στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

  • Οι ΗΠΑ δεν διαβλέπουν κάποιο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε.

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Ιράκ λένε ότι άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις της ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, υλοποιώντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει υπογραφεί.

  • Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αεροπορικό δυστύχημα στη Λ. Δ του Κονγκό
     

    Η Αφρική βρίθει αεροσκαφών της σοβιετικής περιόδου

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό εκφράζουν φόβους ότι τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο συνέβη σε πτήση εσωτερικού με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Ιλιούσιν – 76.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το δυστύχημα συνέβη κατά την αιφνίδια αποκόλληση της πίσω πόρτας του αεροσκάφους λίγο μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Κινσάσα.

    Το ιδιωτικό αεροσκάφος είχε ναυλωθεί για την μεταφορά μελών των αστυνομικών δυνάμεων και των οικογενειών τους.

    Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Κινσάσα δήλωσαν στο ΒΒC ότι το ρωσικής καταγωγής πλήρωμα του αεροσκάφους επιβίωσε.

    Επίσημο σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας τόνισε ότι έχει ήδη αρχίσει η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος.


    Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 13:39 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ανθεκτικός ο ιός
     

    Με προστατευτικές μάσκες προσπαθούν οι κάτοικοι της Κίνας να προφυλαχθούν απο τον ιό.

    Η απειλή του ιού της άτυπης πνευμονίας για τη δημόσια υγείας αναμένεται να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί σύμφωνα με νέες έρευνες επιστημόνων στη Σιγκαπούρη.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα ανθρώπων που προσεβλήθησαν από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) στη Σιγκαπούρη με δείγματα ασθενών από άλλες χώρες και διαπίστωσαν ότι ο ιός μεταλλάσσεται πολύ πιο αργά απ' ό,τι πίστευαν.

    Γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί καλά στην αντιμετώπιση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου και γι' αυτό δεν έχει ανάγκη να μεταλλάσσεται γρήγορα.

    Ωστόσο, αυτό το είδος σταθερότητας που φαίνεται να εμφανίζει ο ιός σημαίνει ότι το εμβόλιο, το οποίο θα αναπτυχθεί θα είναι αποτελεσματικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ερευνών Γονιδιωμάτων της Σιγκαπούρης έχουν δημοσιευτεί στο διαδικτυακό τόπο της ιατρικής επιθεώρησης, «Λάνσετ».

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι οι μεταλλάξεις του ιού.

    Σε άλλες εξελίξεις

    - Άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κονγκ, όπου επίσης κατεγράφησαν έξι νέα κρούσματα.

    - Στην Κίνα ο κατάλογος των θυμάτων ανέβηκε στους 230 μετά το θάνατο άλλων έξι ανθρώπων και σημειώθηκαν άλλα 118 νέα κρούσματα.

    - Στην Ταϊβάν τα κρατικά διυλιστήρια της νησιωτικής χώρας ανέστειλαν ένα πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιούσαν σε συνεργασία με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, καθώς έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια από και προς την Κίνα.

    - Ο υποψήφιος γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Γιονγκ Γουκ Λι βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της άτυπης πνευμονίας.


    Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 12:43 ('Ωρα Λονδίνου)
    Προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
     

    Σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ

    Οι ΗΠΑ δρομολογούν διαδικασία άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο του Περσικού το 1991.

    Το απόγευμα της Πέμπτης οι ΗΠΑ ζήτησαν να συγκλιθεί εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητήσει το θέμα.


    Μικροί κάτοικοι της Βαγδάτης στον αγώνα της επιβίωσης
    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, η χώρα του καταθέτει προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, τα βασικά στοιχεία του οποίου ήδη διέρρευσαν.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο θα επιτραπεί στο Ιράκ να πωλεί πετρέλαιο χωρίς έλεγχο από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Τα έσοδα από αυτές τις συναλλαγές θα διοχετεύονται στο «Ταμείο Αρωγής του Ιράκ», το οποίο θα καλύπτει ανθρωπιστικές ανάγκες και έξοδα ανοικοδόμησης.

    Τη διαχείριση των χρημάτων αυτών θα αναλάβει μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς οι ΗΠΑ προτείνουν να μην αρθούν οι κυρώσεις όσον αφορά τις αγορές όπλων.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανήγγειλε την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει μονομερώς οι ΗΠΑ στο Ιράκ.

    «Σήμερα αποφάσισα, μετά από εξουσιοδότηση του Κογκρέσου να άρω τις κυρώσεις που είχαμε επιβάλει σε βάρος του Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990. Πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινή πρόταση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την λήψη απόφασης άρσης και του εμπάργκο των ΗΕ σε βάρος του Ιράκ», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Σε άλλες εξελίξεις:

  • Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης από την 3η Μεραρχία Πεζικού σκοτώθηκε από πυρά «ελεύθερου σκοπευτή» στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

  • Οι ΗΠΑ δεν διαβλέπουν κάποιο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε.

  • Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Ιράκ λένε ότι άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις της ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, υλοποιώντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει υπογραφεί.

  • Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 12:35 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πάνω από 500 τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
     

    Οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας φοράνε προστατευτικές μάσκες

    Άλλοι πέντε άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ο οποίος συνολικά έχει προκαλέσει το θάνατο 507 ανθρώπων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

    Στο μεταξύ οι αρχές της κινεζικής μεγαλούπολης της Σαγκάης ανέφεραν σήμερα το πρώτο θύμα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας και εντόπισαν τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένα και άλλα 12 ύποπτα κρούσματα του Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου.


    Με μάσκες προσπαθούν να προστατευθούν και οι αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ
    Οι αρχές της πόλης έχουν επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσα άτομα έρχονται στη Σαγκάη από άλλες «μολυσμένες» περιοχές της Κίνας.

    Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του συνδρόμου οι κινεζικές αρχές διέταξαν τις επιχειρήσεις να μην απολύουν εργαζομένους λόγω απώλειας εσόδων.

    Είπαν επίσης οτι πρέπει να βοηθηθούν άμεσα οι τομείς εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο, όπως η τουριστική βιομηχανία, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες.

    Τα θύματα του ιού στην Κίνα έχουν φτάσει τα 224 άτομα, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επέκτεινε τη σχετική ταξιδιωτική οδηγία της εκτός του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ σε άλλες επαρχίες, όπως στην Έσω Μογγολία, σε πόλεις όπως η Τιαντζίν, και στην περιοχή της Ταϊπέι, πρωτεύουσας της Ταϊβάν.


    Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 11:19 ('Ωρα Λονδίνου)
    Οι ΗΠΑ «δεν ξεχνούν» το Αφγανιστάν
     

    Η πτώση των Ταλεμπάν δεν έχει ακόμα αποδόσει καρπούς, λένε οι Αφγανοί πολίτες

    Στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ αφίχθη ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ για συνομιλίες με την αφγανική ηγεσία.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σκοπεύει να διαβεβαιώσει την αφγανική ηγεσία του Αφγανιστάν ότι η παρουσία και τα σχέδια της Ουάσινγκτον στο Ιράκ δεν πρόκειται να αποβούν εις βάρος του Αφγανιστάν.

    Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ αναμένεται να διαβιβάσει στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι ότι το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τη χώρα του παραμένει αμείωτο και ότι είναι πεπεισμένος για το λαμπρό της μέλλον.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει λίγες ώρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τη χορήγηση πακέτου βοηθείας προς το Αφγανιστάν ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές στην Καμπούλ επικρατεί κλίμα δυσφορίας, καθώς 18 μήνες μετά την πτώση του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν οι συνθήκες διαβίωσης δε φαίνεται να έχουν βελτιωθεί.

    Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Ρίτσαρντ Άρμιτατζ στην νοτιοανατολική Ασία είναι η Ινδία.


    Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 11:39 ('Ωρα Λονδίνου)
    Εκρηκτική... εθνική επέτειος
     

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνεχάρη τους Ρώσους βετεράνους

    Βόμβα εξερράγη κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα της υπό απόσχιση δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή προγραμματισμένης παρέλασης για τον εθνικό εορτασμό της επικράτησης των ρωσικών και συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η παρέλαση στο Γκρόζνι για την Ημέρα της Νίκης, όπως ονομάζεται η επέτειος, ακυρώθηκε.

    Πέρσι την ίδια ημέρα στο γειτονικό με την Τσετσενία, Νταγκεστάν, είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι έπειτα από έκρηξη βόμβας.

    Στην υπόλοιπη Ρωσία χιλιάδες βετεράνοι και αξιωματούχοι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρευρέθησαν στις επαιτειακές εκδηλώσεις.

    Στην πρωτεύουσα Μόσχα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση μετά το τέλος της οποίας εκφώνησε ομιλία ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλώντας σε βάθρο κοντά στον τάφο του Λένιν έπλεξε συνεχάρη του βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τόνισε ότι η «γενναιότητα και η ομοψυχία που επέδειξαν οι Ρώσοι κατά του ναζιστικού καθεστώτος είναι και σήμερα απαραίτητη για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».


    Παρασκευή 09 Μαΐου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
    Το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» συναντάται στην Πολωνία
     

    Αποδέκτης αποδοκιμασιών στην Πολωνία ο Ζακ Σιράκ

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι υποδέχεται στο Βρότσλαφ τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης του επονομαζόμενου Τριγώνου της Βαϊμάρης μετά το τέλος του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας θα επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες έχουν διαταραχθεί μετά την απόφαση της πολωνικής ηγεσίας να στηρίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

    Μια επιπλέον ρήξη στις σχέσεις της Γερμανίας με την Πολωνία επήλθε όταν η δεύτερη συμφώνησε να αναλάβει τη διοίκηση ενός τομέα στο μεταπολεμικό Ιράκ χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η προγραμματισμένη βόλτα των τριών ηγετών στους δρόμους της πολωνικής πόλης ανεβλήθη, καθώς αναμενόταν μεγάλο κλίμα αποδοκιμασίας προς τον πρόεδρο της Γαλλίας.

    Ο απεσταλμένος του BBC στο Βρότσλαφ μετέδωσε ότι η σύνοδος του Τριγώνου της Βαϊμάρης αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στα θέματα τα οποία βρίσκουν σύμφωνες τις τρεις πλευρές και λιγότερο στα ζητήματα που διαφωνούν.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.