Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-05-08

  1. Βατζπαγί: «Δεν αφοπλιζόμαστε»
  2. Στη φυσική τους θέση οι θησαυροί του Ιράκ
  3. Πρόταση Σαρόν προς Δαμασκό
  4. Αιματηρή επιδρομή στη Γάζα
  5. Προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  6. Πάνω από 500 τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
  7. Στη «φυσική» τους θέση οι θησαυροί του Ιράκ
  8. «Ναι» της Γερουσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  9. Σαουδάραβες φυγάδες της «Αλ Κάιντα»
  10. Φόβοι για έξαρση της χολέρας
  11. Γούνες από γάτες
  12. Φονική επιδρομή στη Γάζα
  13. Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ουγγαρία
  14. Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ουγγαρία
  15. Στη «φυσική» τους θέση οι θησαυροί του Ιράκ
  16. «Η αδυναμία των ΗΠΑ ενίσχυσε το Iσλάμ»
  17. Επιδρομή σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  18. Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ουγγαρία
  19. Άμεση χαλάρωση των κυρώσεων
  20. Ο ιός σκοτώνει «έναν στους πέντε»
  21. Η οικονομία στο στόχαστρο του ιού
  22. Πρωτοβουλία ΗΠΑ για το Κασμίρ
  23. Άμεση χαλάρωση των κυρώσεων
  24. Ο ιός σκοτώνει «έναν στους πέντε»
  25. «Η αδυναμία των ΗΠΑ ενίσχυσε το Iσλάμ»
  26. Η ΕΕ και οι κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ

Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Βατζπαγί: «Δεν αφοπλιζόμαστε»
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Πακιστάν στην Ισλαμαμπάντ

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην προσφορά του Πακιστάν για αμοιβαίο πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ινδία δεν θα χρειαστεί ποτέ να κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου εναντίον του γείτονά της.

«Επιζητούμε τη φιλία με το Πακιστάν, αλλά πρόκειται να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε ο κ. Βατζπαγί μιλώντας ενώπιον του ινδικού κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί των σχέσεων με το γειτονικό κράτος.

«Διεμήνυσα στην πακιστανική ηγεσία ότι οι χώρες μας είναι υποχρεωμένες να συμβιώσουν, εφόσον μπορούμε να αλλάξουμε φίλους, αλλά όχι και τους γείτονές μας» είπε.

Συνομιλίες Πακιστάν – ΗΠΑ

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξομάλυνση των σχέσεων Ινδίας - Πακιστάν, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στην Ισλαμαμπάντ.


Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ για τις προοπτικές βελτίωσης στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
Ο Αμερικανός υφυπουργός αρχικά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ζαφαρουλάχ Χαν Τζαμαλί και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τελευταίες πρωτοβουλίες αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Ινδίας και το Πακιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτές χώρες έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου πριν 18 μήνες, μετά από την αιματηρή επίθεση αυτονομιστών του Κασμίρ στο ινδικό κοινοβούλιο.

Αργότερα ο κ. Άρμιτατζ συναντήθηκε με τον ηγέτη του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Ισλαμαμπάντ, ο κ. Άρμιτατζ ζήτησε από το στρατηγό Μουσάραφ περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι οι πακιστανικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη δράση των ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων μέσα στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Πακιστανό ηγέτη ότι ο στρατηγός Μουσαράφ τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι δεν συμβαίνει τίποτε κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που χωρίζει το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ από το Πακιστάν.


Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 12:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Στη φυσική τους θέση οι θησαυροί του Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ επικρίθηκαν για την απουσία τους από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ

Πράκτορες των αμερικανικών τελωνειακών αρχών, οι οποίοι εργάζονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν ότι επεστράφησαν χιλιάδες αντικείμενα τα οποία είχαν κλαπεί από το μουσείο της Βαγδάτης μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους εντοπίστηκαν περίπου 40.000 χειρόγραφα και 700 αρχαιολογικά ευρήματα από το μουσείο της Βαγδάτης.

Η ανακοίνωση των αμερικανικών τελωνειακών αρχών αναφέρει ότι κάποιες από τις αρχαιότητες του Ιράκ είχαν ήδη αποθηκευτεί σε ειδικές θυρίδες λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν δεχθεί δριμεία κριτική για την αδυναμία τους να εμποδίσουν τις λεηλασίες και τις κλοπές από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ παρά το γεγονός ότι είχαν προειδοποιηθεί για την εν λόγω εξέλιξη.

Άλλες εξελίξεις

  • Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ αναμένεται να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος εντός της εβδομάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ για να μπορέσει να αρχίσει εκ νέου η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου.

  • Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι υπάρχει φόβος για έξαρση της επιδημίας της χολέρας στο νότιο Ιράκ εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων.

  • Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν έως και 2.000 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

  • Το δικαστικό σύστημα του Ιράκ τίθεται εκ νέου σε λειτουργία με την εκδίκαση υποθέσεων κατά 13 συλληφθέντων, οι οποίοι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα.

  • Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 22:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πρόταση Σαρόν προς Δαμασκό
     

    Έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Συρία δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ λέει ότι είναι έτοιμος για άνευ όρων διαπραγματεύσεις με τη Συρία, τρία χρόνια μετά το ναυάγιο των συνομιλιών Τελ Αβίβ – Δαμασκού, με αφορμή την κατοχή των υψωμάτων του Γκολάν από ισραηλινές δυνάμεις.

    Μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση και ερωτώμενος εάν είναι έτοιμος να αρχίσει ειρηνευτικό διάλογο με τη Συρία, ο κ. Σαρόν είπε ότι είναι υπέρ της έναρξης των συνομιλιών με αραβικά κράτη, χωρίς προαπαιτούμενα».

    «Ασφαλώς οι Σύροι έχουν απαιτήσεις από εμάς και εμείς σίγουρα απαιτούμε ορισμένα πράγματα από αυτούς. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε αυτά τα θέματα» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Η δήλωση Σαρόν γίνεται λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στη Δαμασκό, όπου και έγινε ξεκάθαρο από αμερικανικής πλευράς ότι μια «νέα στρατηγική κατάσταση» διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή μετά την πτώση του Ιρακινού καθεστώτος και τη δημοσίευση του νέου σχεδίου ειρηνευτικού διαλόγου Ισραήλ – Παλαιστινίων, γνωστού και ως οδικού χάρτη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Συρίας, ο κ. Πάουελ ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Mπασάρ Αλ Άσαντ να σταματήσει να υποστηρίζει την φιλοιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

    «Απαιτούνται ενέργειες εκατέρωθεν»

    ΟΙ ΗΠΑ επίσης ζητούν από τη Συρία να λάβει μέτρα ενάντια στις οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, που έχουν παρουσία στη Δαμασκό και συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά ισραηλνιών στόχων.

    «Υπάρχουν ευκαιρίες για να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, όπως η παρουσία των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο και η κατοχή των υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Πάουελ.

    Η Συρία έχει διαμηνύσει προς το Ισραήλ ότι για να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ τους αυτό θα πρέπει να αποσυρθεί από τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε μετά τον πόλεμο του 1967 – συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν- και να εγγυηθεί την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 18:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αιματηρή επιδρομή στη Γάζα
     

    Έλεγχος οχήματος Παλαιστινίου από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ραμάλα

    Στη Μέση Ανατολή ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν εναντίον οχήματος στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας ένα μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Εγιάντ Αλ Μπέικ σκοτώθηκε επί τόπου όταν τρεις πύραυλοι έπληξαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε.

    Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το θύμα ήταν διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας και υπαρχηγός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε στις αρχές του έτους.

    Η επιδρομή σημειώνεται δύο ημέρες πριν την επίσκεψη στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία σε μια προσπάθεια προώθησης του νέου ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού και ως οδικού χάρτη.

    Νωρίτερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό το θύμα αγνόησε τα κελεύσματα των στρατιωτών να σταματήσει σε φυλάκιο ελέγχου, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ.

    Στο μεταξύ υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της μία Παλαιστίνια που είχε πυροβοληθεί την περασμένη εβδομάδα από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 19:09 ('Ωρα Λονδίνου)
    Προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
     

    Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εγκαταστήσει φυλάκια ελέγχου σε γέφυρα της Βαγδάτης

    Οι ΗΠΑ δρομολογούν διαδικασία άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο του Περσικού το 1991.

    Το απόγευμα της Πέμπτης οι ΗΠΑ ζήτησαν να συγκλιθεί εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητήσει το θέμα.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, η χώρα του καταθέτει προσχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, τα βασικά στοιχεία του οποίου ήδη διέρρευσαν.


    Μικροί κάτοικοι της Βαγδάτης στον αγώνα της επιβίωσης
    Σύμφωνα με το προσχέδιο θα επιτραπεί στο Ιράκ να πωλεί πετρέλαιο χωρίς έλεγχο από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Τα έσοδα από αυτές τις συναλλαγές θα διοχετεύονται στο «Ταμείο Αρωγής του Ιράκ», το οποίο θα καλύπτει ανθρωπιστικές ανάγκες και έξοδα ανοικοδόμησης.

    Τη διαχείριση των χρημάτων αυτών θα αναλάβει μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς οι ΗΠΑ προτείνουν να μην αρθούν οι κυρώσεις όσον αφορά τις αγορές όπλων.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανήγγειλε την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει μονομερώς οι ΗΠΑ στο Ιράκ.

    «Σήμερα αποφάσισα, μετά από εξουσιοδότηση του Κογκρέσου να άρω τις κυρώσεις που είχαμε επιβάλει σε βάρος του Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990. Πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινή πρόταση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την λήψη απόφασης άρσης και του εμπάργκο των ΗΕ σε βάρος του Ιράκ», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Σε άλλες εξελίξεις:

    •Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης από την 3η Μεραρχία Πεζικού σκοτώθηκε από πυρά «ελεύθερου σκοπευτή» στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

    •Οι ΗΠΑ δεν διαβλέπουν κάποιο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στο άμεσο μέλλον οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε.

    •Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Ιράκ λένε ότι άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις της ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης στην περιοχή, υλοποιώντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει υπογραφεί.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πάνω από 500 τα θύματα της άτυπης πνευμονίας
     

    Προληπτικός έλεγχος κατά του ιού, στο αεροδρόμιο του Πεκίνου

    Άλλοι πέντε άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ο οποίος συνολικά έχει προκαλέσει το θάνατο 507 ανθρώπων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

    Στο μεταξύ οι αρχές της κινεζικής μεγαλούπολης της Σαγκάης ανέφεραν σήμερα το πρώτο θύμα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας και εντόπισαν τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένα και άλλα 12 ύποπτα κρούσματα του Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου.

    Οι αρχές της πόλης έχουν επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσα άτομα έρχονται στη Σαγκάη από άλλες «μολυσμένες» περιοχές της Κίνας.


    Με μάσκες προσπαθούν να προστατευθούν και οι αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ
    Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του συνδρόμου οι κινεζικές αρχές διέταξαν τις επιχειρήσεις να μην απολύουν εργαζομένους λόγω απώλειας εσόδων.

    Είπαν επίσης οτι πρέπει να βοηθηθούν άμεσα οι τομείς εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο, όπως η τουριστική βιομηχανία, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες.

    Τα θύματα του ιού στην Κίνα έχουν φτάσει τα 224 άτομα, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επέκτεινε τη σχετική ταξιδιωτική οδηγία της εκτός του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ σε άλλες επαρχίες, όπως στην Έσω Μογγολία, σε πόλεις όπως η Τιαντζίν, και στην περιοχή της Ταϊπέι, πρωτεύουσας της Ταϊβάν.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 12:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στη «φυσική» τους θέση οι θησαυροί του Ιράκ
     

    Οι ΗΠΑ επικρίθηκαν για την απουσία τους από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ

    Πράκτορες των αμερικανικών τελωνειακών αρχών, οι οποίοι εργάζονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν ότι επεστράφησαν χιλιάδες αντικείμενα τα οποία είχαν κλαπεί από το μουσείο της Βαγδάτης μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους εντοπίστηκαν περίπου 40.000 χειρόγραφα και 700 αρχαιολογικά ευρήματα από το μουσείο της Βαγδάτης.

    Η ανακοίνωση των αμερικανικών τελωνειακών αρχών αναφέρει ότι κάποιες από τις αρχαιότητες του Ιράκ είχαν ήδη αποθηκευτεί σε ειδικές θυρίδες λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν δεχθεί δριμεία κριτική για την αδυναμία τους να εμποδίσουν τις λεηλασίες και τις κλοπές από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ παρά το γεγονός ότι είχαν προειδοποιηθεί για την εν λόγω εξέλιξη.

    Άλλες εξελίξεις

  • Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ αναμένεται να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος εντός της εβδομάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ για να μπορέσει να αρχίσει εκ νέου η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου.

  • Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι υπάρχει φόβος για έξαρση της επιδημίας της χολέρας στο νότιο Ιράκ εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων.

  • Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν έως και 2.000 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

  • Το δικαστικό σύστημα του Ιράκ τίθεται εκ νέου σε λειτουργία με την εκδίκαση υποθέσεων κατά 13 συλληφθέντων, οι οποίοι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα.

  • Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Ναι» της Γερουσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
     

    Μέχρις στιγμής μόνο ο Καναδάς και η Νορβηγία είχαν επικυρώσει τη διεύρυνση

    Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με επτά νέα μέλη από την ανατολική Ευρώπη.

    Εφόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν απαιτείται να ψηφίσει επί του θέματος και η ψήφος στη Γερουσία υπερέβη κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3, επικυρώνεται από το Κογκρέσο η ένταξη της Λετονίας, Λιθουανίας, Εσθονίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Μέχρι σήμερα μόνο δύο από τα 19 μέλη του ΝΑΤΟ - ο Καναδάς και η Νορβηγία - είχαν επικυρώσει νομοθετικά τη διεύρυνση


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σαουδάραβες φυγάδες της «Αλ Κάιντα»
     

    Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει υποστηρικτές σ΄ολόκληρη τη Σαουδική Αραβία

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Νάγεφ ανακοίνωσε ότι οι 19 φυγάδες, οι οποίοι καταζητούνται από τις αρχές της χώρας, φέρονται να είναι μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Η ισλαμική οργάνωση των «19» απαρτιζόταν από Σαουδάραβες πλην μόνο δύο μελών και φέρεται ότι σχεδίαζε να εκδηλώσεις επιθέσεις εντός της χώρας.

    Την Τρίτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των μελών της ισλαμικής οργάνωσης και των αστυνομικών δυνάμεων, οι τελευταίοι ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες όπλων μέσα σε σπίτι, το οποίο ανήκε στην οργάνωση.

    Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Εσωτερικών οι καταζητούμενοι είχαν περάσει από εκπαίδευση σε στρατόπεδα του Αφγανιστάν.

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν συλλάβει εκατοντάδες υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 14:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φόβοι για έξαρση της χολέρας
     

    Φόβους για έξαρση της επιδημίας εκφράζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε την ανησυχία πως μπορεί να υπάρξει σημαντική έξαρση της επιδημίας της χολέρας στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

    Αξιωματούχοι της οργάνωσης εξηγούν ότι είναι συνήθης η χολέρα τους θερμούς μήνες, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί μέσα σε ένα 24ωρο είναι ανησυχητικός.

    Η χολέρα προκαλείται από μολυσμένα νερά και γιατροί του μεγαλυτέρου νοσοκομείου της Βασόρας αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί δραστικά οι ασθενείς με διάρροια, γαστροεντερίτιδα και αφυδάτωση--οι περισσότεροι είναι μικρά παιδιά.

    Πολλοί αγωγοί του νερού λεηλατήθηκαν και δεν έχουν καθαριστεί οι υπόνομοι, πολλοί κάτοικοι δε κάνουν χρήση μολυσμένου νερό από τον ποταμό.

    Την Πέμπτη αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είχαν συνομιλίες με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τους Βρετανούς στρατιώτες που ελέγχουν την πόλη με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 15:05 ('Ωρα Λονδίνου)
    Γούνες από γάτες
     

    Το δέρμα των γατών θεωρείται ιδανικό για κουβέρτες

    Δεκάδες χιλιάδες γάτες και σκύλοι εκτρέφονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο για τη γούνα τους, όπως αποκάλυψε το ΒΒC.

    Η ζήτηση για τα κατοικίδια αυτά ζώα είναι τεράστια, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι λάτρεις του είδους, από τη γούνα της γάτας μπορεί κανείς να φτιάξει εξαιρετικά κουβέρτες κατά των ρευματισμών.

    Το δε δέρμα των σκύλων πωλείται κάτω από παραπλανητική επωνυμία και πωλείται ως δέρμα ζώων από εξωτικές περιοχές του κόσμου.

    Οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων προειδοποιούν ότι είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτό το «απεχθές» εμπόριο.

    Το BBC μετέδωσε εικόνες ενός Βέλγου γουνοποιού, ο οποίος επιδεικνύει μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα μια κουβέρτα φτιαγμένη από γάτες που εκτρέφονται στο Βέλγιο.

    Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο δημοσιογράφος του BBC τα προϊόντα κατασκευάζονται κυρίως από το δέρμα αδέσποτων ζώων.

    «Βγάζουν έξω την … ουρά τους»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν είναι αρμόδια για να επιβάλει την απαγόρευση και ότι πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί σε εθνικό επίπεδο.

    Μέχρι στιγμής, μόνο η Ιταλία έχει κηρύξει παράνομο το κυνήγι και την εκτροφή αυτών των ζώων.

    Τα μέλη των οργανώσεων για την προστασία των ζώων υποστηρίζουν ότι κάποιοι έμποροι εισάγουν δέρματα από την Άπω Ανατολή.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 15:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Φονική επιδρομή στη Γάζα
     

    Με μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν οι Ισραηλινοί κατά ύποπτου οχήματος

    Στη Μέση Ανατολή ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν εναντίον οχήματος στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας ένα μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Εγιάντ Αλ Μπέικ σκοτώθηκε επί τόπου όταν τρεις πύραυλοι έπληξαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε.

    Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το θύμα ήταν διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας και υπαρχηγός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε στις αρχές του έτους.

    Η επιδρομή σημειώνεται δύο ημέρες πριν την επίσκεψη στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία σε μια προσπάθεια προώθησης του νέου ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού και ως οδικού χάρτη.

    Νωρίτερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό το θύμα αγνόησε τα κελεύσματα των στρατιωτών να σταματήσει σε φυλάκιο ελέγχου, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ.

    Στο μεταξύ υπέκυψε σήμερα στα τραύματά της μία Παλαιστίνια που είχε πυροβοληθεί την περασμένη εβδομάδα από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ουγγαρία
     

    Σε διάβαση συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν διώροφο λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν Γερμανοί τουρίστες, συγκρούστηκε με τρένο σε διάβαση κοντά στο τουριστικό θέρετρο στη λίμνη Μπαλατόν, νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης.

    Ο εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, Λάζλο Γκελένσερ διευκρίνισε ότι το δυστύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο διέσχιζε τη διάβαση και συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Βουδαπέστη – Ναγκικανίζνα.

    Ο απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται να αυξηθεί.

    Το διώροφο λεωφορείο, το οποίο μετέφερε συνολικά 38 επιβάτες, αμέσως μετά τη σύγκρουση τυλίχτηκε στις φλογές.

    Εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μέντγκεσι έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος.

    Εκπρόσωποι των ουγγρικών σιδηροδρόμων δήλωσαν ότι ο οδηγός του λεωφορείου παραβίασε τον φωτινό σηματοδότη της διάβασης.

    Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το λεωφορείο βρέθηκε στο μέσο των γραμμών εξαιτίας μποτιλιαρίσματος.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 11:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ουγγαρία
     

    Σε διάβαση συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν διώροφο λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν Γερμανοί τουρίστες, συγκρούστηκε με τρένο σε διάβαση κοντά στο τουριστικό θέρετρο στη λίμνη Μπαλατόν, νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης.

    Ο εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, Λάζλο Γκελένσερ διευκρίνισε ότι το δυστύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο διέσχιζε τη διάβαση και συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Βουδαπέστη – Ναγκικανίζνα.

    Ο απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται να αυξηθεί.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 12:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στη «φυσική» τους θέση οι θησαυροί του Ιράκ
     

    Οι ΗΠΑ επικρίθηκαν για την απουσία τους από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ

    Πράκτορες των αμερικανικών τελωνειακών αρχών, οι οποίοι εργάζονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν ότι επεστράφησαν χιλιάδες αντικείμενα τα οποία είχαν κλαπεί από το μουσείο της Βαγδάτης μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους εντοπίστηκαν περίπου 40.000 χειρόγραφα και 700 αρχαιολογικά ευρήματα από το μουσείο της Βαγδάτης.

    Η ανακοίνωση των αμερικανικών τελωνειακών αρχών αναφέρει ότι τα αντικείμενα έχουν ήδη αποθηκευτεί σε ειδικές θυρίδες.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν δεχθεί δριμεία κριτική για την αδυναμία τους να εμποδίσουν τις λεηλασίες και τις κλοπές από τους αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ παρά το γεγονός ότι είχαν προειδοποιηθεί για την εν λόγω εξέλιξη.

    Άλλες εξελίξεις

  • Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ αναμένεται να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος εντός της εβδομάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άμεση άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ για να μπορέσει να αρχίσει εκ νέου η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου.

  • Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι υπάρχει φόβος για έξαρση της επιδημίας της χολέρας στο νότιο Ιράκ εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων.

  • Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν έως και 2.000 εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

  • Το δικαστικό σύστημα του Ιράκ τίθεται εκ νέου σε λειτουργία με την εκδίκαση υποθέσεων κατά 13 συλληφθέντων, οι οποίοι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα.

  • Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 10:01 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Η αδυναμία των ΗΠΑ ενίσχυσε το Iσλάμ»
     

    Αμερικανοί στρατιώτες επιδίδονται καθημερινά σε στρατιωτικές ασκήσεις

    Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

    Τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για τους καταζητούμενους αξιωματούχους του ανατραπέντος καθεστώτος στο Ιράκ, οι αμερικανικές αρχές καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για τον σχηματισμό μια αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

    Ο Τζόσουα Μουρόβτσικ είναι αναλυτής του Αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου, δεξαμενή σκέψης των νεο-συντηρητικών της Ουάσινγκτον και ένας εκ των ιδρυτών του Σχεδίου για τον Νέα Αμερικανικό Αιώνα, του δόγματος εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με τον Τζόσουα Μουρόβτσικ το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αμερικανών στο Ιράκ είναι η δημιουργία μιας δημοκρατίας στα δυτικά πρότυπα.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στο Ιράκ είναι η εγκαθίδρυση και εμπέδωση μιας δημοκρατίας δυτικού τύπου, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμμία περίπτωση επιστροφής της χώρας στην προηγούμενη κατάσταση, όταν ήταν μια χώρα-εγκληματίας, μια χώρα που απειλούσε την ασφάλεια σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ένας ριζικός μετασχηματισμός του Ιράκ ώστε να αναδειχθεί σε πρότυπο για όλη την Μέση Ανατολή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC Τζόσουα Μουρόβτσικ, πολιτικός αναλυτής από το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο.

    Ισλάμ και ΗΠΑ

    Ο εκδημοκρατισμός σε μια χώρα που υπέστη αμερικανική εισβολή, μπορεί να έχει δυσάρεστες εκφάνσεις για παράδειγμα την ενίσχυση του ακραίου ισλαμικού στοιχείου.

    Ο Τζόσουα Μουρόβτσικ κατέστησε σαφές ότι η άνοδος του ισλάμ συνδέεται περισσότερο με την αδυναμία των αμερικανικών κυβερνήσεων παρά με τη δύναμη του εν λόγω κινήματος.

    «Η άνοδος του ριζοσπαστικού ισλάμ δεν οφείλεται τόσο στην δύναμη του όσο στην αδυναμία που επέδειξαν όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες ακολούθησαν στάση παθητική. Σας θυμίζω την κρίση των αμερικανών ομήρων στο Ιράν στις αρχές του '80 την επίθεση της Χεζμπολά εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Εμείς τι κάναμε, τίποτα...η αντίδρασή μας ήταν να το βάλουμε στα πόδια. Κι αυτό ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και άρχισαν να χτυπάνε, αδιακρίτως αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο. Πίστευαν ότι είχαν εξασφαλίσει την ατιμωρησία, ότι ήταν οι νικητές, ότι είχαν οδηγήσει τους απίστους σε άτακτη υποχώρηση» .

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή αυτή οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει.

    «Το τοπίο άλλαξε άρδην η κυβέρνηση Μπους που ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος βρίσκεται στην επίθεση. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κτυπήσει αμείλικτα όποιον ή όποιους την απειλούν και δεν θα διστάσει να το κάνει ακόμη και με προσφυγή στα όπλα. Το Ιράκ είναι μόνο η αρχή», καταλήγει ο Τζόσουα Μουρόβτσικ, πολιτικός αναλυτής από το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο και συνιδρυτής του Σχεδίου για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 09:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επιδρομή σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
     

    Πολλοί ακόμη αμφισβητούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

    Αξιωματούχοι της μεγαλύτερης και ιστορικότερης οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας καταδίκασαν την επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην Άγκυρα.

    Κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων συνεντεύξεων Τύπου σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα οι εκπρόσωποι της οργάνωσης διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους παρά το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν χιλιάδες αρχεία από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών τους.

    Η επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων διήρκεσε τρεις ώρες.

    Τα αρχεία, τα οποία αφαιρέθηκαν από τους υπολογιστές, περιείχαν στοιχεία για την καταστροφή έως και 4.000 χωριών της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία τη δεκαετία του ΄90 καθώς και έρευνες για το θάνατο 800 και πλέον ανθρώπων που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία της Τουρκίας.

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 ετών της λειτουργίας της, η οργάνωση έχει διωχθεί από τις τουρκικές αρχές 300 φορές και τα τελευταία τρία χρόνια έχει προσαχθεί 437 στην τουρκική δικαιοσύνη και δεν έχει ποτέ καταδικαστεί για ο,τιδήποτε.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 09:59 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ουγγαρία
     


    Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν διώροφο λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν Γερμανοί τουρίστες, συγκρούστηκε με τρένο σε διάβαση κοντά στο τουριστικό θέρετρο στη λίμνη Μπαλατόν, νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης.

    Ο εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, Λάζλο Γκελένσερ διευκρίνισε ότι το δυστύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο διέσχιζε τη διάβαση και συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Βουδαπέστη – Ναγκικανίζνα.

    Ο απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναμένεται να αυξηθεί.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 10:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Άμεση χαλάρωση των κυρώσεων
     

    Την άμεση άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ επιδιώκουν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι άρουν άμεσα κάποιες από τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράκ στις 2 Αυγούστου το 1990 μετά την εισβολή των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέιτ.

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Σνόου τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος αισιοδοξεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    «Το καθεστώς που ήταν κάποτε ο στόχος των κυρώσεων μας δεν υπάρχει πια και η αποστολή μας είναι τώρα να ανοικοδομήσουμε το Ιράκ», τόνισε ο Τζον Σνόου.

    Ανάμεσα στις εμπορικές κυρώσεις που δεν θα ισχύουν πλέον είναι αυτή που απαγόρευε στους Αμερικανούς πολίτες να στέλνουν χρήματα στους Ιρακινούς.

    Εφεξής όσοι Αμερικανοί επιθυμούν θα μπορούν να στέλνουν έως και 500 δολάρια σε φίλους ή συγγενείς.

    Ωστόσο, οι περιορισμοί και οι έλεγχοι στις εξαγωγές αγαθών θα παραμείνουν ως έχουν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

    Συνάντηση Πάουελ - Ανάν

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ αλλά και τον επονομαζόμενο «οδικό χάρτη» της Μέσης Ανατολής.

    Αμέσως μετά τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων στο τέλος της εβδομάδος.

    Ωστόσο, η Ρωσία εμμένει ότι πρέπει να προηγηθεί έρευνα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία θα επιβεβαιώνεται η έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Εντός των επόμενων ημερών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μόσχα και το Βερολίνο.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 10:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο ιός σκοτώνει «έναν στους πέντε»
     

    Αυστηρότατα μέτρα λαμβάνουν οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού

    Ένας στους πέντε ανθρώπους που εισάγονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα του ιού της άτυπης πνευμονίας πεθαίνει από τη νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης λεπτομερούς έρευνας που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ.

    Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) ο δείκτης θνησιμότητας κυμαινόταν στο 5%.

    Η νέα έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.425 προσβληθέντων από τον ιό, ανεβάζει το ποσοστό στο 20%.

    Ο Βρετανός καθηγητής, Ρόι Άντερσον του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος τόνισε ότι από την μελέτη τους προκύπτει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία των προσβληθέντων.

    Οι επιστημόνες φοβούνται ότι εάν όντως ο δείκτης θνησιμότητας από τον ιό της άτυπης είναι μεγαλύτερος από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, τότε θα έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που μεταλλάσσεται σε πιο θανατηφόρες μορφές.

    Η εν λόγω έρευνα διήρκεσε εννέα εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ και καταδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό.

    Στο έλεος του ιού η κινεζική επαρχία

    O πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, απηύθυνε προειδοποίηση για τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα είχε η εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

    Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο επίσημο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος, Λαϊκή Ημερησία, ο Κινέζος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι τελείως ανεπαρκές το σύστημα υγείας στην επαρχία.

    Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, ανάλογες εκτιμήσεις με αυτές του κ. Γουέν έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών σε ιδιωτικές συζητήσεις.

    Ο ανταποκριτής του BBC προσθέτει ότι μπορεί η προειδοποίηση να γίνεται πολύ αργά, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει χαθεί ο αγώνας για την ανακοπή της εξάπλωσης του μυστηριώδους ιού στις αγροτικές περιοχές.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε πως στέλλει ομάδα ειδικών στην επαρχία Χεμπέι, κοντά στο Πεκίνο, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν αυξηθεί δραστικά τα κρούσματα της νόσου.

    Oι κινεζικές αρχές, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσαν άλλους πέντε θανάτους--συνολικά 119 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα από την άτυπη πνευμονία.

    30.000 επιθεωρητές

    Εν τω μεταξύ, περίπου 30.000 επιθεωρητές της άτυπης πνευμονίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Χαϊντάν του Πεκίνου σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανακοπή της εξάπλωσης του ιού.

    Οι επιθεωρητές θα κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και σε κατοικίες σε ολόκληρη την περιοχή για να εντοπίσουν άτομα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

    Παράλληλα, θα καταβάλλουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής: κάθε κατοικία στην περιοχή Χαϊντάν με τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους έχει στη διάθεση της ένα θερμόμετρο και αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης.

    Επίσης, σε όλα τα γράφει και τις επιχειρήσεις μετά από εντολή των αρχών έχουν τοποθετηθεί συστήματα παρακολούθησης της θερμοκρασίας.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 10:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η οικονομία στο στόχαστρο του ιού
     

    Πλήθος κόσμου εγκαταλείπει το Πεκίνο, όπου η τουριστική κίνηση ανήκει στο παρελθόν

    Άλλοι πέντε άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, ο οποίος συνολικά έχει προκαλέσει το θάνατο 503 ανθρώπων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

    Στην Κίνα ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στους 224, ενώ έχουν καταγραφεί άλλα 146 κρούσματα της ασθένειας.

    Στο Χονγκ Κονγκ πέθαναν άλλες τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες και έχουν καταγραφεί επτά νέα κρούσματα.

    Στο μεταξύ, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τις επιπτώσεις της θανατηφόρας νόσου στην οικονομία της χώρας.

    Οι τοπικές αρχές του Πεκίνου απηύθυναν έκκληση προς τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας να μην προχωρήσουν σε καμμία απόλυση του προσωπικού τους και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

    Η κινεζική ηγεσία δεσμεύτηκε να παράσχει περισσότερη βοήθεια σε κείνους τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό της άτυπης πνευμονίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.

    Οι περισσότερες οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές και ως εκ τούτου είναι αδύνατον οι παραγωγοί να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

    Στο Πεκίνο τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια δεν έχουν πελατεία ενώ οι συναλλαγές στην Εμπορική Έκθεση του Γκουαντόνγκ, η μεγαλύτερη της Κίνας, έχουν πέσει κατά 75% φέτος.

    Το παράδοξο είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομία.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 09:10 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πρωτοβουλία ΗΠΑ για το Κασμίρ
     

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε τα μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ινδία

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος αφίχθη στο Πακιστάν, πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ζαφαρουλά Χαν Τζαμαλί και τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Χουρασίντ Κασουρί.

    Στόχος της περιοδείας του Αμερικανού αξιωματούχου είναι εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ινδίας – Πακιστάν και κυρίως η αποκατάσταση της ειρήνης στο διαφιλονικούμενο και από τις δύο πλευρές πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ.

    Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις της ινδικής χερσονήσου ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα την υιοθέτηση σειράς μέτρων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη λήψη των εν λόγω μέτρων, τα οποία όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αξιωματούχοι της αμερικανικής ηγεσίας, τους «αιφνιδίασαν».

    Αν και η ατζέντα της περιοδείας του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει γίνει γνωστή, ο απεσταλμένος του BBC στην Ισλαμπαμπάντ, Τζαφάρ Αμπάς εκτιμά ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος θα προσπαθήσει να αποσπάσει εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Πακιστάν στο θέμα της διείσδυσης μελών αυτονομιστικών ισλαμικών οργανώσεων στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ.

    Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το Πακιστάν οφείλει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να σταματήσει η διείσδυση των ισλαμικών οργανώσεων στο ινδικό έδαφος.

    Σημειώνεται ότι από την Τρίτη το βράδυ τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κασμίρ.


    πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Άμεση χαλάρωση των κυρώσεων
     

    Την άμεση άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ επιδιώκουν οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι άρουν άμεσα κάποιες από τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράκ στις 2 Αυγούστου το 1990 μετά την εισβολή των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέιτ.

    Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Σνόου τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος αισιοδοξεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.

    «Το καθεστώς που ήταν κάποτε ο στόχος των κυρώσεων μας δεν υπάρχει πια και η αποστολή μας είναι τώρα να ανοικοδομήσουμε το Ιράκ», τόνισε ο Τζον Σνόου.

    Ανάμεσα στις εμπορικές κυρώσεις που δεν θα ισχύουν πλέον είναι αυτή που απαγόρευε στους Αμερικανούς πολίτες να στέλνουν χρήματα στους Ιρακινούς.

    Εφεξής όσοι Αμερικανοί επιθυμούν θα μπορούν να στέλνουν έως και 500 δολάρια σε φίλους ή συγγενείς.

    Ωστόσο, οι περιορισμοί και οι έλεγχοι στις εξαγωγές αγαθών θα παραμείνουν ως έχουν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

    Συνάντηση Πάουελ - Ανάν

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ αλλά και τον επονομαζόμενο «οδικό χάρτη» της Μέσης Ανατολής.

    Αμέσως μετά τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων στο τέλος της εβδομάδος.

    Ωστόσο, η Ρωσία εμμένει ότι πρέπει να προηγηθεί έρευνα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία θα επιβεβαιώνεται η έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

    Εντός των επόμενων ημερών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μόσχα και το Βερολίνο.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 18:37 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ο ιός σκοτώνει «έναν στους πέντε»
     

    Αυστηρότατα μέτρα λαμβάνουν οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού

    Ένας στους πέντε ανθρώπους που εισάγονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα του ιού της άτυπης πνευμονίας πεθαίνει από τη νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης λεπτομερούς έρευνας που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ.

    Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) ο δείκτης θνησιμότητας κυμαινόταν στο 5%.

    Η νέα έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.425 προσβληθέντων από τον ιό, ανεβάζει το ποσοστό στο 20%.

    Ο Βρετανός καθηγητής, Ρόι Άντερσον του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδος τόνισε ότι από την μελέτη τους προκύπτει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία των προσβληθέντων.

    Οι επιστημόνες φοβούνται ότι εάν όντως ο δείκτης θνησιμότητας από τον ιό της άτυπης είναι μεγαλύτερος από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, τότε θα έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που μεταλλάσσεται σε πιο θανατηφόρες μορφές.

    Η εν λόγω έρευνα διήρκεσε εννέα εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ και καταδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό.

    Στο έλεος του ιού η κινεζική επαρχία

    O πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, απηύθυνε προειδοποίηση για τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα είχε η εξάπλωση του ιού της άτυπης πνευμονίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

    Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο επίσημο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος, Λαϊκή Ημερησία, ο Κινέζος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι τελείως ανεπαρκές το σύστημα υγείας στην επαρχία.

    Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, ανάλογες εκτιμήσεις με αυτές του κ. Γουέν έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες και πολλοί αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών σε ιδιωτικές συζητήσεις.

    Ο ανταποκριτής του BBC προσθέτει ότι μπορεί η προειδοποίηση να γίνεται πολύ αργά, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει χαθεί ο αγώνας για την ανακοπή της εξάπλωσης του μυστηριώδους ιού στις αγροτικές περιοχές.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε πως στέλλει ομάδα ειδικών στην επαρχία Χεμπέι, κοντά στο Πεκίνο, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν αυξηθεί δραστικά τα κρούσματα της νόσου.

    Oι κινεζικές αρχές, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσαν άλλους πέντε θανάτους--συνολικά 119 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα από την άτυπη πνευμονία.

    30.000 επιθεωρητές

    Εν τω μεταξύ, περίπου 30.000 επιθεωρητές της άτυπης πνευμονίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Χαϊντάν του Πεκίνου σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στην ανακοπή της εξάπλωσης του ιού.

    Οι επιθεωρητές θα κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και σε κατοικίες σε ολόκληρη την περιοχή για να εντοπίσουν άτομα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

    Παράλληλα, θα καταβάλλουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής: κάθε κατοικία στην περιοχή Χαϊντάν με τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους έχει στη διάθεση της ένα θερμόμετρο και αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης.

    Επίσης, σε όλα τα γράφει και τις επιχειρήσεις μετά από εντολή των αρχών έχουν τοποθετηθεί συστήματα παρακολούθησης της θερμοκρασίας.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Η αδυναμία των ΗΠΑ ενίσχυσε το Iσλάμ»
     

    Αμερικανοί στρατιώτες επιδίδονται καθημερινά σε στρατιωτικές ασκήσεις

    Συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη

    Τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για τους καταζητούμενους αξιωματούχους του ανατραπέντος καθεστώτος στο Ιράκ, οι αμερικανικές αρχές καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για τον σχηματισμό μια αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

    Ο Τζόσουα Μουρόβτσικ είναι αναλυτής του Αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου, δεξαμενή σκέψης των νεο-συντηρητικών της Ουάσινγκτον και ένας εκ των ιδρυτών του Σχεδίου για τον Νέα Αμερικανικό Αιώνα, του δόγματος εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με τον Τζόσουα Μουρόβτσικ το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αμερικανών στο Ιράκ είναι η δημιουργία μιας δημοκρατίας στα δυτικά πρότυπα.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στο Ιράκ είναι η εγκαθίδρυση και εμπέδωση μιας δημοκρατίας δυτικού τύπου, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμμία περίπτωση επιστροφής της χώρας στην προηγούμενη κατάσταση, όταν ήταν μια χώρα-εγκληματίας, μια χώρα που απειλούσε την ασφάλεια σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ένας ριζικός μετασχηματισμός του Ιράκ ώστε να αναδειχθεί σε πρότυπο για όλη την Μέση Ανατολή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC Τζόσουα Μουρόβτσικ, πολιτικός αναλυτής από το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο.

    Ισλάμ και ΗΠΑ

    Ο εκδημοκρατισμός σε μια χώρα που υπέστη αμερικανική εισβολή, μπορεί να έχει δυσάρεστες εκφάνσεις για παράδειγμα την ενίσχυση του ακραίου ισλαμικού στοιχείου.

    Ο Τζόσουα Μουρόβτσικ κατέστησε σαφές ότι η άνοδος του ισλάμ συνδέεται περισσότερο με την αδυναμία των αμερικανικών κυβερνήσεων παρά με τη δύναμη του εν λόγω κινήματος.

    «Η άνοδος του ριζοσπαστικού ισλάμ δεν οφείλεται τόσο στην δύναμη του όσο στην αδυναμία που επέδειξαν όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες ακολούθησαν στάση παθητική. Σας θυμίζω την κρίση των αμερικανών ομήρων στο Ιράν στις αρχές του '80 την επίθεση της Χεζμπολά εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Εμείς τι κάναμε, τίποτα...η αντίδρασή μας ήταν να το βάλουμε στα πόδια. Κι αυτό ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων και άρχισαν να χτυπάνε, αδιακρίτως αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο. Πίστευαν ότι είχαν εξασφαλίσει την ατιμωρησία, ότι ήταν οι νικητές, ότι είχαν οδηγήσει τους απίστους σε άτακτη υποχώρηση» .

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή αυτή οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει.

    «Το τοπίο άλλαξε άρδην η κυβέρνηση Μπους που ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος βρίσκεται στην επίθεση. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κτυπήσει αμείλικτα όποιον ή όποιους την απειλούν και δεν θα διστάσει να το κάνει ακόμη και με προσφυγή στα όπλα. Το Ιράκ είναι μόνο η αρχή», καταλήγει ο Τζόσουα Μουρόβτσικ, πολιτικός αναλυτής από το Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο και συνιδρυτής του Σχεδίου για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα.


    Πέμπτη 08 Μαΐου 2003 - 05:49 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η ΕΕ και οι κυρώσεις εις βάρος των ΗΠΑ
     

    Αν εφαρμοσθούν οι κυρώσεις θα υποφέρουν πολλές αγροτικές περιοχές στις ΗΠΑ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε χθες τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρώσεις ύψους 4 και πλέον δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Οι κυρώσεις - ρεκόρ είναι για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που υπέστει η κοινότητα από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν για τις εξαγωγές τους μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θεώρησε ότι οι φοροαπαλλαγές αυτές ισοδυναμούν με παράνομες επιδοτήσεις εξαγόμεων προϊόντων και αποφάνθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία έδωσε προθεσμία αρκετών μηνλων στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν .

    Διαφορετικά την 1η Ιανουαρίου σκοπεύει να επιβάλει τις κυρώσεις. Να σημειώσουμε ότι η διαμάχη αυτή ξέσπασε πριν απο 5 χρόνια και οτι εκρεμούν και άλλες εμπορικες αντιπαραθεσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν τους δασμους που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στα εισαγομενα χαλυβουργικα προϊόντα και τα γενετικά μεταλλαγμενα τρόφιμα

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.