|
|
Ειδήσεις 03-05-03
Το νέο «status quo» παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ
Επτά ημέρες σε εικόνες :26 Aπριλίου-3 Mαϊου
«Δεν μας διχάζει η πολυεθνική δύναμη»
Αθώος ο Αντρεότι
Ανταποδίδει το Πακιστάν
'Πολυεθνική δύναμη' στο Ιράκ
Συλλήψεις ισλαμιστών στην Βρετανία
Τουρκία: Απαισιοδοξία για την τύχη των μαθητών
Συνεργασία με την Συρία επιδιώκει ο Πάουελ
Συλλήψεις ισλαμιστών στην Βρετανία
Αμερικανικές πιέσεις στην Συρία
Κυριακή 04 Μαΐου 2003 - 00:13 ('Ωρα Λονδίνου) Το νέο «status quo» παρουσίασε ο Κόλιν Πάουελ
|
Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Κόλιν Πάουελ μεταδίδουν ανταποκριτές |
Τη συμόρφωση της Συρίας και του Λιβάνου στα νέα σχέδια της Ουάσινγκτον για τη Μέση Ανατολή επιχείρησε να εξασφαλίσει, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που επισκέφθηκε τις δυο χώρες.
Ο Κόλιν Πάουελ κάλεσε το Λίβανο να τερματίσει τη δράση της οργάνωσης Χεζμπολάχ στα νότια σύνορά του.
Νωρίτερα στη Συρία, όπου είχε συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Αμερικανός υπουργός κάλεσε τη Δαμασκό να συνεργαστεί στη νέα στρατηγική ισορροπία που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή και να δώσει λύση σε προβλήματα όπως τα υψώματα του Γκολάν που φορούν τις σχέσεις Συρίας Ισραήλ.
Ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι συγκεκριμένες πολιτικές της Συρίας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στην Ουάσινκτον.
Σε αυτές, ο Κόλιν Πάουελ συμπεριέλαβε, την πρόθεση της κυβέρνησης της Συρίας να αναπτυξει χημικά όπλα καθώς και τους δεσμούς της με το προηγούμενο καθεστώς του Ιράκ.
Πάντως ο Αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε οποιαδήποτε αναφορά σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.
Ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι συγκεκριμένες πολιτικές της Συρίας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στην Ουάσινκτον.
Σε αυτές, ο Κόλιν Πάουελ συμπεριέλαβε, την πρόθεση της κυβέρνησης της Συρίας να αναπτυξει χημικά όπλα καθώς και τους δεσμούς της με το προηγούμενο καθεστώς του Ιράκ.
Πάντως ο αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε οποιαδήποτε αναφορά σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.
Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσσαντ, ο κ. Πάουελ πιστεύεται ότι πίεσε τον συνομιλητή του να πάρει αποστάσεις από τις ακραίες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στην προσέγγιση Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ανταποκριτής του BBC στην Δαμασκό μεταδίδει ότι βάσει διπλωματικών πηγών οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαμηνύσει το καθεστώς του προέδρου Άσσαντ πως αν δεν άρει την υποστήριξη του προς ακραίες οργανώσεις από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, θα υποστεί ενδεχομένως εμπορικές και διπλωματικές κυρώσεις.
Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Συρία είχαν επικινδυνα οξυνθεί λόγω της υποστήριξης που παρείχε η Δαμασκός στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν. |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου) «Δεν μας διχάζει η πολυεθνική δύναμη»
|
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν έλαβαν πρόσκληση συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη για το Ιράκ |
Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας «πολυεθνικής δύναμης σταθεροποίησης» του Ιράκ δεν πρόκειται να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει η ελληνική προεδρία.
Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που είχαν αντιταχθεί στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εμφανίζονται δυσαρεστημένες από τα σχέδια δημιουργίας οποιασδήποτε δύναμης διοίκησης του Ιράκ που δεν θα έχει την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μιλώντας, πάντως, ύστερα από την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Καστελόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «δεν αισθανθήκαμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα μας διχάσει».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το βασικό μέλημα είναι τι θα γίνει τώρα με το Ιράκ αλλά και «η προετοιμασία μελλοντικής συμμετοχής όταν και αν το επιτρέψουν οι πολιτικές και νομικές συνθήκες».
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση για τη σύσταση πολυεθνικής δύναμης αν και σημείωσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν μέρος σε αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο που αποκάλυψε τα σχέδια δημιουργίας της πολυεθνικής δύναμης, η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία δεν έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν σε αυτή αλλά ούτε καν να παραστούν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα στο Λονδίνο την Τετάρτη. |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου) Αθώος ο Αντρεότι
|
Ο Τζούλιο Αντρεότι |
Ο Τζούλιο Αντρεότι, 84 ετών σήμερα, διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας στα μεταπολεμικά χρόνια.
Οι πρώτες κατηγορίες εναντίον του Αντρεότι χρονολογούνται από το 1980. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους απαλλαγής του.
Πάντως ο καθ έδρας δικαστής Σαλβατόρε Σκαντούτι προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση. Επαίνεσε την κατηγορούσα αρχή αλλά και την υπεράσπιση του Αντρεότι για την πολιστισμένη στάση τους στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Η απαλλαγή του πρώην πρωθυπουργου της Ιταλίας έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις της δικαιοσύνης με τους πολιτικούς, όσον αφορά σκάνδαλα διαφθοράς που απασχολούν τα δικαστήρια. Σε πολλες υποθέσεις διαφθοράς είναι αναμεμιγμένος και ο νύν πρωθυπουργόςτης Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου) Ανταποδίδει το Πακιστάν
|
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βασπαγί |
Το Πακιστάν απέστειλε πρόσκληση στην Ινδία με την οποία ζητά συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Η προσκληση της Ισλαμαμπάντ προς το Δελχί γίνεται ως μια χειρονομία καλής θέλησης μετά την ανακοινωθείσα από την ινδική κυβέρνηση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των πάλαι ποτέ άσπονδων εχθρών.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργόςτης Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βασπαγί ανακοίνωσε την επιστροφή της ινδικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμαμπάντ.
Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2001 εξ αιτίας της βομβιστικής επίθεσης ισλαμιστών αυτονομιστών του Κασμίρ εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν είχαν οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανησυχήσουν σοβαρά την Δύση, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις.
Το μήλο της έριδος για τις δυο χώρες, εδώ και χρόνια, είναι η διαμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν.
Ο ινδός πρωθυπουργός έξήγγειλε, επίσης, την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων καθώς και την επανάληψη των αεροπορικών πτήσεων από την Ινδία προς το Πακιστάν.
Η αεροπορική σύνδεση της Ινδίας με το Πακιστάν, είχε διακοπεί πριν από ενα χρόνο, όταν οι δύο πυρηνικές δυνάμεις βρισκόταν, κυριολεκτικά, στα πρόθυρα του πολέμου.
|
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 08:40 ('Ωρα Λονδίνου) 'Πολυεθνική δύναμη' στο Ιράκ
|
Χαώδης η κατάσταση στο Ιράκ |
Σε τρείς στρατιωτικές ζώνες θα χωρισθεί το Ιράκ οι οποίες θα αστυνομεύονται από πολυεθνική δύναμη, ανέφερε αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Η σταθεροποιητική δύναμη θα τελεί υπό τις διαταγές του στρατηγού Τόμυ Φράνκς, διοικητού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Η αποκάλυψη του σχεδίου για το Ιράκ έγινε αμέσως μετά την δήλωση του αμερικανού υπουργού αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στο Ιράκ δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ούτε ειρηνική ούτε ασφαλής.
Στην δήλωση αυτή προέβη ο κ. Ράμσφελντ αμέσως μετά την μακρά συνομιλία του με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, την Παρασκευή.
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε επίσης ότι είναι άγνωστο, ακόμη, το χρονικό διάστημα παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Τα σχέδια των αμερικανών, εκτιμούν αναλυτές, είναι βέβαιο ότι θα οξύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα που συγκλονίζεται, καθημερινά, από αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις ιρακινών πολιτών με αμερικανούς στρατιώτες.
Τομείς
Περισσότερες από 10 χώρες έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στην σταθεροποιητική δύναμη στο Ιράκ, απεκαλύψε ο ίδιος ανώνυμος αμερικανός αξιωματούχος.
Η πολυεθνική δύναμη θα εγκατασταθεί στις ζώνες που θα τελούν υπό βρετανική και πολωνική διοικηση, όχι όμως και στην ζώνη που θα ελέγχουν οι αμερικανοί.
Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, τρείς χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες αντιτάχθηκαν στον πόλεμο, δεν θα κληθούν να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Από την πολυεθνική δύναμη θα αποκλεισθούν και οι αραβικές χώρες
Δεν είναι ακόμα γνωστό ο αριθμός των στρατιωτών που θα τοποθετηθούν σε κάθε τομέα αν και πηγές του Πενταγώνου αναφέρονται σε μια αμερικανική δύναμη 20.000 στρατιωτών.
Τα όρια των τριών τομέων είναι ακόμα υπο διαπραγμάτευση.
|
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου) Συλλήψεις ισλαμιστών στην Βρετανία
|
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του. |
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε την σύλληψη πέντε ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στην επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη.
Από την επίθεση βρήκαν τον θάνατο τρείς ισραηλινοί πολίτες και ο αυτόχειρας.
Οι συλληφθέντες, τρείς άνδρες και δύο γυναίκες, ανακρίνονται από την Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο.
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι στην επίθεση της Τετάρτης πήραν μέρος δύο βομβιστές. Ο ένας σκοτώθηκε αλλά ο άλλος διέφυγε και καταζητείται. Και οι δύο είχαν βρετανικά διαβατήρια.
Δημοσιογράφος νεκρός από ισραηλινά πυρά
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Βρετανό δημοσιογράφο και εικονολήπτη στην πόλη Ραφα κατά τη διάρκεια κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες Ισραηλινοί είχαν σκοτώσει με μπουλντόζα αμερικανίδα η οποία διαμαρτυρήθηκε για τις κατεδαφίσεις.
Παράλληλα, το Ισραήλ σκληραίνει, ακόμα περισσότερο, τη στάση του και απέναντι στις οργανώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων που φθάνουν στη χώρα για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό από τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύεται ότι ετοιμάζει σχέδιο δράσης που θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μελών τέτοιων οργανώσεων αλλά και τη σύλληψη όσων βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ.
Συστάσεις της Ουάσινκτον
Ταμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων από τις ένοπλες δυνάμεις του.
Η αμερικανική προειδοποίηση έρχεται μετά από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας και την 15ωρη μάχη που επακολούθησε με αποτέλεσμα το θάνατο 13 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς , τα δύο αδέλφια του, αλλά και ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών.
Η παλαιστινιακή ηγεσία χαρακτήρισε την εισβολή «ξεκάθαρη ένδειξη της πρόθεσης του Ισραήλ να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Χασάν Χατίμπ είπε ότι εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές «φρικαλεότητες» θα είναι αδύνατον για την παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα εναντίον των βομβιστών αυτοκτονίας. |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 07:42 ('Ωρα Λονδίνου) Τουρκία: Απαισιοδοξία για την τύχη των μαθητών
|
Τα ερείπια του οικοτροφείου |
Πέντε ακόμα πτώματα παιδιών ανασύρθηκαν από τα ερείπια του οικοτροφείου που ισοπέδωσε ο σεισμός έντάσεως 6.4 βαθμών της κλίμακος Ρίχτερ ο οποίος έπληξε την Πέμπτη την κωμόπολη Μπινκλολ στην Ν.Ανατολική Τουρκία.
Τουλάχιστον 20 από τα 200 παιδιά που βρίσκονταν την ώρα του σεισμού στο οικοτροφείο εξακολουθούν να αγνοούνται.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται, τουλάχιστον εως τώρα, σε 127. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, αν στον αριθμό αυτό συμπεριλάμβάνονται και τα πέντε πτώματα που ανεσύρθησαν στην διάρκεια της νύχτας.
Στην περιοχή έχουν αποσταλεί στρατιωτικές ενισχύσεις μετά τις χθεσινές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Μπινγκόλ.
Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τις αρχές για πλημμελή μέτρα διάσωσης των εγκλωβισμένων στα ερείπια των κτιρίων.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε την διενέργεια έρευνας σχετικά με καταγγελίες που φέρουν τους εργολάβους που έκτισαν να οικοτροφείο να μην έχουν τηρήσει τα νόμιμα μέτρα δόμησης. |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου) Συνεργασία με την Συρία επιδιώκει ο Πάουελ
|
Οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Συρίας |
Την Συρία και τον Λίβανο επισκέπτεται ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε μια προσπάθεια να πείσει τις κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών ότι η άλλαγή των ισορροπιών στην Μέση Ανατολή, απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό και της δικής τους εξωτερικής πολιτικής.
Πριν από την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ ο κ. Πάουελ τόνισε ότι προσβλέπει σε ένα διαλογο με την Συρία που θα οικοδομηθεί πάνω σε νέες βάσεις.
Η ανατροπή του Σαντάμ Χουσειν στο Ιράκ σε συνδιασμό με την δημοσιοποίηση των αμερικανικών σχεδίων για την Μ.Ανατολή απαιτούν την αλλαγή ρότας και της εξωτερικής πολιτικής της Δαμασκού, επισημαίνουν αμερικανοί εξιωματούχοι.
Ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι συγκεκριμένες πολιτικές της Συρίας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στην Ουάσινκτον.
Σε αυτές, ο Κόλιν Πάουελ συμπεριέλαβε, την πρόθεση της κυβέρνησης της Συρίας να αναπτυξει χημικά όπλα καθώς και τους δεσμούς της με το προηγούμενο καθεστώς του Ιράκ.
Πάντως ο αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε οποιαδήποτε αναφορά σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.
Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσσαντ, ο κ. Πάουελ πιστεύεται ότι πίεσε τον συνομιλητή του να πάρει αποστάσεις από τις ακραίες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στην προσέγγιση Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ανταποκριτής του BBC στην Δαμασκό μεταδίδει ότι βάσει διπλωματικών πηγών οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαμηνύσει το καθεστώς του προέδρου Άσσαντ πως αν δεν άρει την υποστήριξη του προς ακραίες οργανώσεις από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, θα υποστεί ενδεχομένως εμπορικές καιδιπλωματικές κυρώσεις.
Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Συρία είχαν επικινδυνα οξυνθεί λόγω της υποστήριξης που παρείχε η Δαμασκός στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
Η Ουάσινκτον κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για υπόθαλψη καταζητουμένων αξιωματούχων του ανατραπέντος καθεστώτος της Βαγδάτης, απειλώντας, μάλιστα, ακόμα και με εισβολή. Απειλή που αργότερα απέσυρε.
Ωστόσο, η απειλή της Ουάσινκτον δείχνει ότι ελήφθη σοβαρά υπ όψιν από την κυβέρνηση στην Δαμασκό η οποία προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων με το Ιράκ και στην απέλαση αρκετών στελεχών του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος. |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου) Συλλήψεις ισλαμιστών στην Βρετανία
|
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του. |
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε την σύλληψη πέντε ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στην επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη.
Από την επίθεση βρήκαν τον θάνατο τρείς ισραηλινοί πολίτες και ο αυτόχειρας.
Οι συλληφθέντες, τρείς άνδρες και δύο γυναίκες, ανακρίνονται από την Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο.
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι στην επίθεση της Τετάρτης πήραν μέρος δύο βομβιστές. Ο ένας σκοτώθηκε αλλά ο άλλος διέφυγε και καταζητείται. Και οι δύο είχαν βρετανικά διαβατήρια.
Δημοσιογράφος νεκρός από ισραηλινά πυρά
Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Βρετανό δημοσιογράφο και εικονολήπτη στην πόλη Ραφα κατά τη διάρκεια κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες Ισραηλινοί είχαν σκοτώσει με μπουλντόζα αμερικανίδα η οποία διαμαρτυρήθηκε για τις κατεδαφίσεις.
Παράλληλα, το Ισραήλ σκληραίνει, ακόμα περισσότερο, τη στάση του και απέναντι στις οργανώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων που φθάνουν στη χώρα για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό από τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύεται ότι ετοιμάζει σχέδιο δράσης που θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μελών τέτοιων οργανώσεων αλλά και τη σύλληψη όσων βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ.
Συστάσεις της Ουάσινκτον
Ταμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων από τις ένοπλες δυνάμεις του.
Η αμερικανική προειδοποίηση έρχεται μετά από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας και την 15ωρη μάχη που επακολούθησε με αποτέλεσμα το θάνατο 13 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς , τα δύο αδέλφια του, αλλά και ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών.
Η παλαιστινιακή ηγεσία χαρακτήρισε την εισβολή «ξεκάθαρη ένδειξη της πρόθεσης του Ισραήλ να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Χασάν Χατίμπ είπε ότι εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές «φρικαλεότητες» θα είναι αδύνατον για την παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα εναντίον των βομβιστών αυτοκτονίας. |
Σάββατο 03 Μαΐου 2003 - 07:02 ('Ωρα Λονδίνου) Αμερικανικές πιέσεις στην Συρία
|
Οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Συρίας |
Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ έχει σήμερα στην Δαμασκό ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.
Ο αμερικανός αξιωματούχος θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στον σύρο πρόεδρο για να αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στην προσέγγιση Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Ανταποκριτής του BBC στην Δαμασκό μεταδίδει ότι βάσει διπλωματικών πηγών οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαμηνύσει το καθεστώς του προέδρου Άσσαντ πως αν δεν άρει την υποστήριξη του προς ακραίες οργανώσεις από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, θα υποστεί σοβαρές συνέπειες.
Οι σοβαρές συνέπειες, με βάσει πάντα τις ίδιες διπλωματικές πηγές στην Δαμασκό κυμαίνονται από οικονομικές κυρώσεις, διπλωματική απομόνωση και ενδεχομένως ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους καθ΄οδόν προς την Δαμασκό, ο Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση του θέλει να δεί την Συρία να πάρει δραστικά μέτρα απομόνωσης των "τρομοκρατικών οργανώσεων".
Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Συρία είχαν επικινδυνα οξυνθεί λόγω της υποστήριξης που παρείχε η Δαμασκός στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.
Η Ουάσινκτον κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για υπόθαλψη καταζητουμένων αξιωματούχων του ανατραπέντος καθεστώτος της Βαγδάτης, απειλώντας, μάλιστα, ακόμα και με εισβολή. Απειλή που αργότερα απέσυρε.
Ωστόσο, η απειλή της Ουάσινκτον δείχνει ότι ελήφθη σοβαρά υπ όψιν από την κυβέρνηση στην Δαμασκό η οποία προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων με το Ιράκ και στην απέλαση αρκετών στελεχών του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος. |
|