|
|
Ειδήσεις 03-04-29
Οργή στο Ιράκ
Εγκρίθηκε η Παλαιστινιακή κυβέρνηση
Πάουελ: Επιφυλάξεις για τo σχέδιο της Β. Κορέας
Έκκληση για ευρωπαϊκή δύναμη άμυνας
Μακελλειό σε πόλη του Ιράκ
Ασιατική σύνοδος κατά του ιού «ΣΟΑΣ»
Ο Αραφάτ υπέρ της κυβέρνησης Αμπάς
Ασιατική σύνοδος κατά του ιού 'ΣΟΑΣ'
Αποχώρηση στρατηγικής και συμβολικής σημασίας
Σύνοδος για την ευρωπαϊκή άμυνα
Μακελλειό σε πόλη του Ιράκ
Σύνοδος για την επιδημία του ιού άτυπης πνευμονίας
'Συνελήφθη κι ο υπουργός Πετρελαίου'
“Ευγενή κίνητρα”
Κρίσιμες αποφάσεις
Σύνοδος για την ευρωπαική άμυνα
'Μπορεί να διωχθεί ο στρατηγός Φρανκς'
Μπους: 'Θα ξαναγυρίσει η δημοκρατία στο Ιράκ'
Σύνοδος κορυφής για τον ιό
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 23:28 ('Ωρα Λονδίνου) Οργή στο Ιράκ
|
Συνηθισμένο φαινόμενο οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Ιράκ |
Κηδεύτηκαν τα θύματα της επίθεσης αμερικανών στρατιωτών εναντίον διαδηλωτών σε πόλη δυτικά της Βαγδάτης.
Τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειχναν οργισμένο πλήθος Ιρακινών να μεταφέρει στους δρόμους της πόλης Φαλούτζα, τα φέρετρα πολλών θυμάτων, ενώ πάνω από την πόλη πετούσαν αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα.
Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στο Κατάρ επιβεβαίωσαν πως οι αμερικανοί στρατιώτες στην Φαλούτζα άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, όταν, όπως είπαν, δέχτηκαν πρώτοι πυρά.
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 άλλοι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό σύμφωνα με τους αρμόδιους του τοπικού νοσοκομείου, αλλά οι αμερικανοί λένε πως σκότωσαν μόνο επτά άτομα.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι και πως οι αμερικανοί άνοιξαν πυρ απροειδοποίητα.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τους αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από ένα σχολείο που είχαν καταλάβει, έτσι ώστε τα παιδιά της περιοχής να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 21:44 ('Ωρα Λονδίνου) Εγκρίθηκε η Παλαιστινιακή κυβέρνηση
|
Ο Γιασέρ Αραφάτ παρακολουθεί την ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς |
Η Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο του πρώτου εντολοδόχου πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς.
Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκε με ψήφους 51 υπέρ και 18 κατά, ενώ υπήρξαν τρεις αποχές.
Η απόφαση έγινε αμέσως δεκτή με ικανοποίηση από τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τώρα έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο να τους οδηγήσει σε μια διαφορετική κατεύθυνση, μακριά από τη βία.
Ικανοποίηση ΗΠΑ
Ο αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα αφιερώσει τώρα πολύ χρόνο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αρχίζοντας με τη δημοσίευση του από καιρού αναμενόμενου πακέτου προτάσεων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ως το έτος 2005.
Έκκληση για αφοπλισμό
Σε ομιλία του, πριν τη ψηφοφορία στη Ραμάλα, ο κ. Αμπάς υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα της παράνομης οπλοκατοχής.
Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων είπε ότι μόνο οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα ή να εξουσιοδοτούν την κατοχή όπλων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύθηκε ότι θα θέσει τέρμα στη ρητορική της αντιπαράθεσης με τους Ισραηλινούς.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη με το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς απευθυνόμενος στα μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.
Εκπρόσωποι των ακραίων οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν ήδη την έκκληση για αφοπλισμό.
|
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 18:26 ('Ωρα Λονδίνου) Πάουελ: Επιφυλάξεις για τo σχέδιο της Β. Κορέας
|
Η Βόρεια Κορέα θεωρεί τις ΗΠΑ, απειλή για την ασφάλειά της |
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ είπε ότι η βορειοκορεατική πρόταση για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ με αντάλλαγμα σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον δεν οδηγεί την κρίση στην σωστή κατεύθυνση.
Αλλά ο κ. Πάουελ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μελετούν την πρόταση.
Οι προτάσεις υποβλήθηκαν σε συνομιλίες που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο κατά τις συνομιλίες αμερικανών, κινέζων και βορειοκορεατών εκπροσώπων.
Κινέζοι επίσημοι φέρονται να είπαν ότι στις βορειοκορεατικές προτάσεις περιλαμβάνεται ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων καθώς και η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 15:39 ('Ωρα Λονδίνου) Έκκληση για ευρωπαϊκή δύναμη άμυνας
|
Oι ηγέτες των τεσσάρων χωρών κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες |
Κοινή στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης με βάση το γαλλογερμανικό άξονα ζήτησαν να δημιουργηθεί τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών - οι οποίες θεωρούνται από την Ουάσιγκτον «αντιαμερικανικές», λόγω της στάσης τους στον πόλεμο του Ιράκ - δήλωσαν ότι η νέα δύναμη ταχείας επέμβασης δεν θα είναι ανταγωνιστική του ΝΑΤΟ.
Η υπερατλαντική εταιρική σχέση παραμένει ουσιώδης στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη | Απόσπασμα από το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης | Στη συνάντηση δεν προσκλήθηκαν η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που επέφερε αντιδράσεις.
Οι χώρες που υποστήριξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά του Ιράκ και ιδιαίτερα η Βρετανία είναι ιδιαίτερα καχύποπτες: πιστεύουν ότι οι τέσσερις αυτές χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα ενός ευρωπακού στρατού που θα είναι ανεξάρτητος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Όμως, οι συμμετέχοντες διαψεύδουν ότι έχουν τέτοιους στόχους, όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία του Βέλγου πρωθυπουργού, Γκι Φερχόφσταντ, να συγκαλέσει μία τέτοια συνάντηση μπορεί να προκαλέσει ρήγμα τόσο στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και μέσα στους κόλπους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 16:37 ('Ωρα Λονδίνου) Μακελλειό σε πόλη του Ιράκ
|
Πάνοπλος Αμερικανός στρατιώτης περιπολεί στη Βαγδάτη |
Στο Ιράκ τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες τη νύκτα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Φαλούτζα, στα δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.
Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν αρχικά μόνο από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αλλά στη συνέχεια αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού επεισοδίου επιβεβαίωσαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν τους διαδηλωτές.
Το πλήθος των κατοίκων της πόλης είχε συγκεντρωθεί ζητώντας από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από ένα σχολείο που είχαν καταλάβει, έτσι ώστε τα παιδιά της περιοχής να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.
Πηγές του νοσοκομείου της πόλης αναφέρουν ότι 75 τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί έχοντας ανάγκη περίθαλψης.
Πάντως Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στη Φαλούτζα είπε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν ένοπλη επίθεση πριν ανοίξουν πυρ, προσθέτοντας ότι μπορεί μόνο να επιβεβαιώσει ότι επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν.
Τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειχναν οργισμένο πλήθος Ιρακινών να μεταφέρει στους δρόμους της Φαλούτζα τα φέρετρα πολλών θυμάτων, ενώ πάνω από την πόλη πετούσαν αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου) Ασιατική σύνοδος κατά του ιού «ΣΟΑΣ»
|
Στρατιώτες με προστατευτικές μάσκες στην πλατεία Τιενανμέν |
Οι ηγέτες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας συζητούν στην Tαϊλάνδη τρόπους για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.
Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία και ν'ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, για να διαπιστωθεί αν το σύνδρομο SARS έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Νέα θύματα και κρούσματα
Την Τρίτη ο Κινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εννέα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία ενώ εντοπίστηκαν 202 καινούργια κρούσματα.
Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί σε καραντίνα--σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αυξάνονται στην κινεζική πρωτεύουσα τα κρούσματα της νόσου.
Και στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε σύμφωνα με τις αρχές το πρώτο "πιθανό" κρούσμα του ιού που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.
Πρόκειται για έναν άνδρα μεσήλικα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει πως η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε άλλες περιοχές που έχουν επίσης πληγεί από τον ιό--στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στον Καναδά και στο Βιετνάμ.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως ελπίζει ότι η σύνοδος της Ταιλάνδης θα έχει ως αποτέλσμα να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό των φορέων του ιού και την θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί απ'αυτόν. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 13:43 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Αραφάτ υπέρ της κυβέρνησης Αμπάς
|
Ο Μαχμούντ Αμπάς προσέρχεται στη συνεδρίαση του παλαιστινιακού κοινοβουλίου |
Τα μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που συνεδριάζει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης καλούνται να εγκρίνουν το νέο υπουργικό συμβούλιο που προτείνει ο πρόσφατα αναγορευθείς πρωθυπουργός της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Στήριξη στην κυβέρνηση Αμπάς προσέφερε ο Γιασέρ Αραφάτ | Στην ομιλία του ο Γιασέρ Αραφάτ κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση, κάτι που εάν γίνει πιστεύεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.
Από την πλευρά του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υποσχέθηκε εμμέσως πλην σαφώς τον αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων λέγοντας ότι μόνο οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν όπλα ή να εξουσιοδοτούν την κατοχή όπλων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύθηκε ότι θα θέσει τέρμα στη ρητορική της αντιπαράθεσης με τους Ισραηλινούς.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη με το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάς απευθυνόμενος στα μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου.
Οπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, εάν εγκριθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη παρουσίαση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών του ειρηνευτικού σχεδίου που θα οδηγήσει στην δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι το σχέδιο θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 13:49 ('Ωρα Λονδίνου) Ασιατική σύνοδος κατά του ιού 'ΣΟΑΣ'
|
Έλεγχοι θερμοκρασίας σε επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ |
Οι ηγέτες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας συζητούν στην Tαϊλάνδη τρόπους για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.
Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία και ν'ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, για να διαπιστωθεί αν το σύνδρομο SARS έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Νέα θύματα και κρούσματα
Την Τρίτη ο Κινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εννέα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία ενώ εντοπίστηκαν 202 καινούργια κρούσματα.
Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί σε καραντίνα--σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αυξάνονται στην κινεζική πρωτεύουσα τα κρούσματα της νόσου.
Και στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε σύμφωνα με τις αρχές το πρώτο "πιθανό" κρούσμα του ιού που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.
Πρόκειται για έναν άνδρα μεσήλικα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει πως η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε άλλες περιοχές που έχουν επίσης πληγεί από τον ιό--στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στον Καναδά και στο Βιετνάμ.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως ελπίζει ότι η σύνοδος της Ταιλάνδης θα έχει ως αποτέλσμα να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό των φορέων του ιού και την θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί απ'αυτόν. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου) Αποχώρηση στρατηγικής και συμβολικής σημασίας
|
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ κάνει δηλώσεις, εν πτήσει προς τη Σαουδική Αραβία |
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προανήγγειλε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τον κ. Ράμσφελντ το σύνολο των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας θα αρχίσουν να αποσύρονται, εξαιρουμένων των Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων.
Χωρίς να θελήσει να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με την σαουδαραβική ηγεσία.
Στο Κατάρ μεταφέρθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της αεροπορίας των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο | Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συναντάται σήμερα στο Ριάντ με Σαουδάραβες αξιωματούχους ασφαλείας.
Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ήδη μεταφέρθηκε από τη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ το κέντρο επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Αναλυτής του BBC εκτιμά ότι η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία είναι κίνηση μείζονος στρατηγικής αλλά και συμβολικής σημασίας, καθώς η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα όπου βρίσκονται τα δύο ιερότερα προσκυνήματα του Ισλάμ θεωρείται από πολλούς Σαουδάραβες και Μουσουλμάνους σύμβολο καθυπόταξης του Ριάντ από την Ουάσινγκτον. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου) Σύνοδος για την ευρωπαϊκή άμυνα
|
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε πρόσφατη συνάντηση με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του |
Ο ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή άμυνα.
Οι τέσσερις αυτές χώρες ανήκαν στο αντιαμερικανικό στρατόπεδο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά επιμένουν ότι η σημερινή συνάντηση δεν έχει αντιαμερικανικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την άποψη του Αμερικανού υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αυτή είναι μια συνάντηση της "γηραιάς" ή μάλλον της "παλαιάς Ευρώπης".
Οι χώρες που υποστήριξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά του Ιράκ και ιδιαίτερα η Βρετανία είναι ιδιαίτερα καχύποπτες: πιστεύουν ότι οι τέσσερις αυτές χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα ενός ευρωπακού στρατού που θα είναι ανεξάρτητος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Όμως, οι συμμετέχοντες διαψεύδουν ότι έχουν τέτοιους στόχους, όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης που θα μιλάει "με μιά φωνή" και θα λειτουργεί ως "αντίβαρο" στην ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε δηλώσει πως θα ήθελε να δει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συνεργάζονται στενά για την αντιμεώπιση των προβλημάτων της υφηλίου.
Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να μην δρουν οι ΗΠΑ μονομερώς είναι να συνεργάζεται κανείς μαζί τους και όχι να τους αντιτίθεται. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου) Μακελλειό σε πόλη του Ιράκ
|
'Όχι στην Αμερική, Όχι στη στρατιωτική κατοχή' λέει το αυτοσχέδιο πανώ διαδήλωσης Ιρακινών |
Στο Ιράκ τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες τη νύκτα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Φαλούτζα, στα δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.
Οι πληροφορίες μεταδόθηκαν αρχικά μόνο από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αλλά στη συνέχεια αυτόπτες μάρτυρες του αιματηρού επεισοδίου επιβεβαίωσαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν τους διαδηλωτές.
Το πλήθος των κατοίκων της πόλης είχε συγκεντρωθεί ζητώντας από τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από ένα σχολείο που είχαν καταλάβει, έτσι ώστε τα παιδιά της περιοχής να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.
Πηγές του νοσοκομείου της πόλης αναφέρουν ότι 75 τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί έχοντας ανάγκη περίθαλψης.
Πάντως Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στη Φαλούτζα είπε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν ένοπλη επίθεση πριν ανοίξουν πυρ, προσθέτοντας ότι μπορεί μόνο να επιβεβαιώσει ότι επτά Ιρακινοί σκοτώθηκαν.
Τηλεοπτικά στιγμιότυπα έδειχναν οργισμένο πλήθος Ιρακινών να μεταφέρει στους δρόμους της Φαλούτζα τα φέρετρα πολλών θυμάτων, ενώ πάνω από την πόλη πετούσαν αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 10:02 ('Ωρα Λονδίνου) Σύνοδος για την επιδημία του ιού άτυπης πνευμονίας
|
Έλεγχοι θερμοκρασίας σε επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ |
Οι ηγέτες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας συζητούν στην Tαϊλάνδη τρόπους για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.
Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία και ν'ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, για να διαπιστωθεί αν το σύνδρομο SARS έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Νέα θύματα και κρούσματα
Την Τρίτη ο Κινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εννέα ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους από την άτυπη πνευμονία ενώ εντοπίστηκαν 202 καινούργια κρούσματα.
Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί σε καραντίνα--σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αυξάνονται στην κινεζική πρωτεύουσα τα κρούσματα της νόσου.
Και στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε σύμφωνα με τις αρχές το πρώτο "πιθανό" κρούσμα του ιού που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.
Πρόκειται για έναν άνδρα μεσήλικα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει πως η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε άλλες περιοχές που έχουν επίσης πληγεί από τον ιό--στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στον Καναδά και στο Βιετνάμ.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως ελπίζει ότι η σύνοδος της Ταιλάνδης θα έχει ως αποτέλσμα να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό των φορέων του ιού και την θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί απ'αυτόν. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου) 'Συνελήφθη κι ο υπουργός Πετρελαίου'
|
|
Η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ ανακοίνωσε πως ο πρώην υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμίρ Ρασίντ Μουχάμαντ αλ-Ουμπέιντι, παραδόθηκε τη Δευτέρα στα αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Αμίρ Ρασίντ Μουχάμαντ αλ-Ουμπέιντι ήταν μεταξύ των 55 ανώτερων στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούσαν οι Αμερικανοί--ήταν ο υπ'αριθμόν 47, το 6 μπαστούνι στην ειδική τράπουλα που έχουν μοιράσει στους στρατιώτες τους.
Είναι ο δέκατος τέταρτος αξιωματούχος που συλλαμβάνεται--από τους 55 που καταζητούνται.
|
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου) “Ευγενή κίνητρα”
|
“Η οχύρωση του Παρισιού με Σπίτια” (1878) του Βαν Γκογκ |
Σε δύο περίπου εβδομάδες θα έχουν την ευκαιρία οι φιλότεχνοι να θαυμάσουν και πάλι στην πινακοθήκη Γουίτγουορθ του Μάντσεστερ τα τρία έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, του Πολ Γκογκέν και του Πάμπλο Πικάσο που είχαν κλαπεί την Κυριακή και βρέθηκαν την επομένη.
Πρόκειται για το έργο με μελάνι, κιμωλία και νερομπογιά του Βαν Γκογκ «Η οχύρωση του Παρισιού με Σπίτια» του 1878, το «Τοπίο της Ταιτής» που έφτιαξε ο Γκογκέν μεταξύ των ετών 1891 και 1893 και ο πίνακας "Φτώχεια" που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο το 1903 σε ηλικία 24 ετών.
Η αξία των έργων αυτών υπολογίζεται σε περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.
Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στην οποία ανήκει από το 1958 η πινακοθήκης Γουίτγουορθ, δήλωσε πως οι τρεις πίνακες έχουν υποστεί μικρές φθορές.
“Ευγενή κίνητρα”
Τα έργα βρέθηκαν μία μέρα μετά την ανακάλυψη της κλοπής, τυλιγμένα σ'ένα σωλήνα πίσω από δημόσια τουαλέτα.
Μαζί με τους πίνακες βρέθηκε κι ένα σημείωμα του δράστη ή των δραστών που εξηγούσε πως εκλάπησαν τα έργα αυτά για να φανεί πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα ασφαλείας στην πινακοθήκη.
“Είναι ευγενή μεν τα κίνητρα των κλεπτών, αλλά θα διωχθούν ποινικά”, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο οποίος εξήγησε επίσης στους δημοσιογράφους πως άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την αστυνομία και είπε που βρίσκονταν οι πίνακες που είχαν κλαπεί.
Η συλλογή της πινακοθήκης Γουίτγουορθ περιλαμβάνει περίπου 40.000 έργα τέχνης μεταξύ των οποίων 12 πίνακες του Πικάσο, 2 έργα του Βαν Γκογκ, και πολλά άλλα σημαντικά δείγματα σύγχρονης τέχνης.
|
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 06:39 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμες αποφάσεις
|
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, με συνεργάτες του |
Συνέρχεται σήμερα το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για να αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στο υπουργικό συμβούλιο που επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς.
Οπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, εάν εγκριθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη παρουσίαση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών του ειρηνευτικού σχεδίου που θα οδηγήσει στην δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον δηλώνουν ότι το ειρηνευτικο σχέδιο θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.
Ισραήλ - Συρία
Εν τω μεταξύ, ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού κονγκρέσου, ο Τομ Λάντος, που πραγμοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι η Συρία είναι έτοιμη να ξανρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ--συνομιλίες που είχαν διακοπεί το 1999.
Ο κύριος Λάντος αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, τού ζήτησε να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.
Το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο κύριος Σαρόν απάντησε ότι η ισραηλινή πλευρά είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τον διάλογο με τη Δαμασκό.
|
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 06:47 ('Ωρα Λονδίνου) Σύνοδος για την ευρωπαική άμυνα
|
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε πρόσφατη συνάντηση με το Γερμανό και Ρώσο ομόλογό του |
Ο ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ευρωπαική άμυνα.
Οι τέσσερις αυτές χώρες ανήκαν στο αντιαμερικανικό στρατόπεδο στους κόλπους της Ευρωπαικής Ενωσης όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά επιμένουν ότι η σημερινή συνάντηση δεν έχει αντιαμερικανικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την άποψη του Αμερικανού υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αυτή είναι μια συνάντηση της "γηραιάς" ή μάλλον της "παλαιάς Ευρώπης".
Οι χώρες που υποστήριξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά του Ιράκ και ιδιαίτερα η Βρετανία είναι ιδιαίτερα καχύποπτες: πιστεύουν ότι οι τέσσερις αυτές χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα ενός ευρωπακού στρατού που θα είναι ανεξάρτητος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Όμως, οι συμμετέχοντες διαψεύδουν ότι έχουν τέτοιους στόχους, όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης που θα μιλάει "με μιά φωνή" και θα λειτουργεί ως "αντίβαρο" στην ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είχε δηλώσει πως θα ήθελε να δει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συνεργάζονται στενά για την αντιμεώπιση των προβλημάτων της υφηλίου.
Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να μην δρουν οι ΗΠΑ μονομερώς είναι να συνεργάζεται κανείς μαζί τους και όχι να τους αντιτίθεται. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 05:45 ('Ωρα Λονδίνου) 'Μπορεί να διωχθεί ο στρατηγός Φρανκς'
|
|
Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή στις πληροφορίες ότι ο διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, μπορεί να διωχθεί ποινικά στο Βέλγιο για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στο Ιράκ.
Χθες, μερίδα του αμερικανικού τύπου μετέφερε σχόλια του Βέλγου δικηγόρου, Ζαν Φερμόν, ο οποίος αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να δικασθεί ο στρατηγός Φρανκς στο Βέλγιο, παρά το γεγονός ότι είναι πολίτης άλλης χώρας.
Ο κύριος Φερμόν δήλωσε ότι εκπροσωπεί 10 Ιρακινούς πολίτες που υποστηρίζουν ότι ο στρατηγός Φρανκς δεν εμπόδισε τον θάνατο άμαχων όταν βομβαρδίστηκε η αγορά της Βαγδάτης και δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την λεηλασία των νοσοκομείων της πόλης.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι εάν οι βελγικές αρχές αφήσουν την υπόθεση να προχωρήσει, τότε κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως μείζον διπλωματικό επεισόδιο.
Το 1982, είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο με τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, για τον ρόλο που είχε παίξει ως υπουργός Αμύνης στις σφαγές που διέπραξαν Λιβανέζοι παραστρατιωτικοί στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς κοντά στη Βηρυτό. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 04:57 ('Ωρα Λονδίνου) Μπους: 'Θα ξαναγυρίσει η δημοκρατία στο Ιράκ'
|
|
Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξαναγυρίσει η δημοκρατία στο Ιράκ.
Προέβη στη δήλωση αυτή, μιλώντας σε πλήθος Ιρακινών που ζουν στην Αμερική, στο Ντάρμπορν της πολιτείας Μίσιγκαν.
Η Αμερική, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν έχει καμμία πρόθεση να επιβάλει την δικό της πολιτικό μοντέλο και τη δική της κουλτούρα στο Ιράκ: θα διασφαλίσει, όμως, όπως είπε, πως όλοι οι Ιρακινοί θα έχουν "φωνή" στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί.
Ο κύριος Μπους χαρακτήρισε "άχρηστες" τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και ζήτησε να αρθούν αμέσως.
Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συλλάβουν και θα δικάσουν αυτούς που λεηλάτησαν το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη.
Νωρίτερα, στο ίδιο το Ιράκ εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτικών και εθνοτικών ομάδων, που είχαν πραγματοοιήσει συνάντηση στη Βαγδάτη, είχαν αποφασίσει να διοργανώσουν εθνική συνέλευση μέσα σε τέσσερις εβδομάδες η οποία θα διορίσει την μεταβατική κυβέρνηση.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια οκτάωρη συνάντησης περίπου 300 Ιρακινών με τον Τζέι Γκάρνερ, τον Αμερικανό απόστρατο στρατηγό που έχει αναλάβει την διοίκηση του Ιράκ μέχρι τον διορισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. |
Τρίτη 29 Απριλίου 2003 - 04:28 ('Ωρα Λονδίνου) Σύνοδος κορυφής για τον ιό
|
|
Οι ηγέτες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας συζητούν στην Tαιλάνδη τρόπους για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας.
Στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για ν'ανακοπεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την άτυπη πνευμονία και ν'ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Κίνα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, για να διαπιστωθεί αν το σύνδρομο SARS έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου έχουν τεθεί σε καραντίνα--σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αυξάνονται στην κινεζική πρωτεύουσα τα κρούσματα της νόσου.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει πως η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε άλλες περιοχές που έχουν επίσης πληγεί από τον ιό--στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στον Καναδά και στο Βιετνάμ.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως ελπίζει ότι η σύνοδος της Ταιλάνδης θα έχει ως αποτέλσμα να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία με στόχο τον εντοπισμό των φορέων του ιού και την θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί απ'αυτόν.
|
|