Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-23

  1. «Παραδόθηκε Ιρακινός αξιωματούχος»
  2. «Ταξιδιωτική οδηγία» και για το Πεκίνο
  3. Έξαλλος ο δήμαρχος του Τορόντο
  4. Συμφώνησαν για την παλαιστινιακή κυβέρνηση
  5. «Παραδόθηκε Ιρακινός αξιωματούχος»
  6. Σκότωσαν τα λιοντάρια της Βαγδάτης
  7. «Ταξιδιωτική οδηγία» και για το Πεκίνο
  8. Συμφώνησαν για την παλαιστινιακή κυβέρνηση
  9. Μπους εναντίον Ιράν Πάουελ εναντίον Γαλλίας
  10. Κομισιόν: «Όχι σε πρόεδρο της ΕΕ»
  11. «Ταξιδιωτική οδηγία» και για το Πεκίνο
  12. Κομισιόν: «Όχι σε μόνιμο πρόεδρο της ΕΕ»
  13. Απειλές Πάουελ κατά Γαλλίας
  14. Ο Ομπασάνιο νικητής των εκλογών
  15. Συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
  16. Απειλές Πάουελ κατά Γαλλίας
  17. Κλείνουν τα σχολεία στο Πεκίνο λόγω του ιού
  18. Γαλλία: «Αναστολή των κυρώσεων στο Ιράκ»

Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 00:22 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παραδόθηκε Ιρακινός αξιωματούχος»
 

Πρώτη στη λίστα η οικογένεια Χουσεΐν

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού στο Ιράκ, Ζουχάιρ αλ Νακίμπ παραδόθηκε σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη. Είναι το νούμερο 25 στη λίστα με τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς.

Πρόκειται για τον ένατο Ιρακινό αξιωματούχο που κρατούν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός αντιστράτηγος Ντέιβιντ ΜακΚιέρναν λέει ότι συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες στο Ιράκ.

Ο αντιστράτηγος «νόμιζε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις είχαν τελειώσει, αλλά νέες μάχες ξέσπασαν στο Τικρίτ,» που είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο αντιστράτηγος ΜακΚιέρναν πρόσθεσε ότι στην περιοχή αυτή οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν θύλακες αντίστασης από μαχητές που δεν είναι πάντα Ιρακινοί.

«Πρόκειται για μια θολή μετάβαση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις επιχειρήσεις για τη σταθεροποίηση,» είπε ο Αμερικανός αξιωματικός.

Το Πεντάγωνο, πάντως, λέει ότι έχει ενισχύσει την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, αφού τώρα είναι περισσότεροι από 150 χιλιάδες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο λέει ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες θορυβήθηκαν από τη μεγάλη διαδήλωση των Σιιτών στην Καρμπάλα, αλλά ο αντιστράτηγος ΜακΚιέρναν δήλωσε ότι οι Σιίτες δεν απειλούν τους Αμερικανούς.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 18:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ταξιδιωτική οδηγία» και για το Πεκίνο
 

Οι μαθητές θα απουσιάζουν απο τις τάξεις τους για δύο εβδομάδες

Με έκτακτη ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προειδοποίηση θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδας- το διπλάσιο δηλαδή του χρόνου επώασης του ιού.

Η προειδοποίηση γίνεται καθώς ανακοινώθηκαν ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 άτομα.

Μέχρι στιγμής ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδοθεί για την επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας και το Χονγκ Κονγκ.

Νωρίτερα οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Πάντως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου πάνω από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού της άτυπης πνευμονίας, τα σχολεία άνοιξαν και πάλι ύστερα από τρεις εβδομάδες.

Μακαύρια καταμέτρηση

Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 251.
Ο αριθμός των θυμάτων
Κίνα: 106
Χονγκ Κονγκ: 105
Σινγκαπούρη: 16
Καναδάς: 15
Βιετνάμ: 5
Ταϋλάνδη: 2
Μαλαισία: 2

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χέiμαν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι το Πεκίνο, η επαρχία Σανξί και το Τορόντο είναι περιοχές με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας ξεπερνούν τους εκατό, ενώ στον Καναδά ανέρχονται σε 15.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

"Ατυχής εκτίμηση"

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας του Οντάριο στον Καναδά, Τζον Λέδερμπι, περιέγραψε την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να συμπεριλάβει τον Καναδά στην ταξιδιωτική οδηγία ως "ατυχή".

Είπε ότι οι συνέπειες από τη μετάδοση της νόσου στη χώρα του δεν είναι του μεγέθους της Κίνας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε επαινέσει τις αρχές του Καναδά για τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας. Όμως η νόσος δεν περιορίστηκε και εμφανίστηκαν νέα κρούσματα.


Μετάλλαξη

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Γονιδιωμάτων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ο ιός που προκαλεί την άτυπη πνευμονία μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν εκδηλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η άτυπη πνευμονία φαίνεται πως προκλήθηκε από έναν τύπο του ιού Στεφάνι που ίσως μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους στην επαρχία Γκουανκντόνγκ στη νότιο Κίνα.

Μέχρι στιγμής η νόσος έχει αφαιρέσει 200 ανθρώπινες ζωές κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη. H παγκόσμια Οργάνωση Υγείας λέει ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο περίπου τέσσερις χιλιάδες πιθανά κρούσματα.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2003 - 00:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξαλλος ο δήμαρχος του Τορόντο
 

Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει οτι η πόλη του είναι ασφαλής

Έξαλλος είναι ο δήμαρχος του Τορόντο με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κηρύσσοντας την πόλη του «απαγορευμένη ζώνη».

Ο Μελ Λάστμαν είπε ότι ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε τόσο εκνευρισμένος όσο τη στιγμή που έμαθε για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φοβούμενη για τη μετάδοση του ιού της άτυπης πνευμονίας.


Ο δήμαρχος του Τορόντο λέει οτι τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν
Ο ιός αυτός έχει σκοτώσει 15 ανθρώπους στην πόλη του Τορόντο.

Όμως ο κ. Λάστμαν επιμένει ότι κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχουν τέτοια ιατρικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ταξιδιωτική οδηγία για την πόλη του.

Πρόσθεσε ότι το Τορόντο είναι ασφαλές τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες και ζήτησε από την Οργάνωση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η οδηγία

Με έκτακτη ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Η προειδοποίηση απευθύνεται καθώς ανακοινώθηκε ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 άτομα.

Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 251.
Ο αριθμός των θυμάτων
Κίνα: 106
Χονγκ Κονγκ: 105
Σινγκαπούρη: 16
Καναδάς: 15
Βιετνάμ: 5
Ταϋλάνδη: 2
Μαλαισία: 2

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χέiμαν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι το Πεκίνο, η επαρχία Σανξί και το Τορόντο είναι περιοχές με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας ξεπερνούν τους εκατό, ενώ στον Καναδά ανέρχονται σε 15.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.




Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφώνησαν για την παλαιστινιακή κυβέρνηση
 

O Αραφάτ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για την παραχώρηση τμήματος των εξουσίων του

Σε συμφωνία για το σχηματισμό του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου κατέληξαν τελικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο διορισμένος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς.

Η διαμάχη των δυο ανδρών για τη στελέχωση του συμβουλίου θεωρούνταν από δυτικούς αναλυτές ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Όπως δήλωσε συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου, βάσει της συμφωνίας ο Αμπάς θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο Μοχάμεντ Νταχλάν, τον οποίο δεν ήθελε ο Αραφάτ στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι υπεύθυνος ζητημάτων ασφαλείας.

O Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίηση του με τις εξελίξεις στη Μέση Αντολή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε οτι οι ειρηνευτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις η νέα κυβέρνηση λάβει την έγκριση του παλαιστινιακού νομοθετικού σώματος.

Χτες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν την απαισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπερασθεί η κρίση.

Όπως εκτιμά ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ «ο Γιασέρ Αραφάτ διόρισε πρωθυπουργό ύστερα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε και γνωρίζει κατά βάθος ότι τόσο η Αμερική όσο και το Ισραήλ θέλουν ουσιαστικά να τον εκτοπίσουν από την ηγεσία των Παλαιστινίων».


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Παραδόθηκε Ιρακινός αξιωματούχος»
 


Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού στο Ιράκ, Ζουχάιρ αλ Νακίμπ παραδόθηκε σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη. Είναι το νούμερο 25 στη λίστα με τους 55 πλέον καταζητούμενους Ιρακινούς.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός αντιστράτηγος Ντέιβιντ ΜακΚιέρναν λέει ότι συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες στο Ιράκ.

Ο αντιστράτηγος «νόμιζε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις είχαν τελειώσει, αλλά νέες μάχες ξέσπασαν στο Τικρίτ,» που είναι η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο αντιστράτηγος ΜακΚιέρναν πρόσθεσε ότι στην περιοχή αυτή οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν θύλακες αντίστασης από μαχητές που δεν είναι πάντα Ιρακινοί.

«Πρόκειται για μια θολή μετάβαση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις επιχειρήσεις για τη σταθεροποίηση,» είπε ο Αμερικανός αξιωματικός.

Το Πεντάγωνο, πάντως, λέει ότι έχει ενισχύσει την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, αφού τώρα είναι περισσότεροι από 150 χιλιάδες.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο λέει ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες θορυβήθηκαν από τη μεγάλη διαδήλωση των Σιιτών στην Καρμπάλα, αλλά ο αντιστράτηγος ΜακΚιέρναν δήλωσε ότι οι Σιίτες δεν απειλούν τους Αμερικανούς.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 21:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκότωσαν τα λιοντάρια της Βαγδάτης
 

Θύματα και αυτά του πολέμου και της αδιαφορίας

Τα δύο από τα τέσσερα λιοντάρια που κατάφεραν να φύγουν από το ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης, άρχισαν να τρέχουν προς την πλευρά των Αμερικανών στρατιωτών και εκείνοι τα πυροβόλησαν , είπε ένα άλλος στρατιώτης.

Τα λιοντάρια ήταν μερικά από τα εκατοντάδες ζώα που είχαν εγκαταλειφθεί στο ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης από την αρχή του πολέμου.

Τα περισσότερα από αυτά είτε πέθαναν, είτε εκλάπησαν, είτε αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο βασιλιάς των ζώων στο ζωολογικό κήπο της Βαγδάτης

Στα κλουβιά τους βρέθηκαν μόνο επτά λιοντάρια και δύο τίγρεις, που είχαν μείνει νηστικά για περισσότερες από δέκα ημέρες.

Ο λοχίας Μάθιου Όλιβερ είπε ότι τρεις λέαινες και ένα αρσενικό λιοντάρι κατάφεραν να βγουν από τα κλουβιά τους από ένα μισογκρεμισμένο τοίχο.

«Δυο από αυτά κυνήγησαν τους άνδρες μας. Έπρεπε να τα σκοτώσουμε»

«Την άλλη ημέρα ήλθε ο φύλακας του ζωολογικού κήπου και ήταν πολύ θυμωμένος, αλλά νομίζω ότι κατάλαβε,» είπε ο λοχίας.

Η τρίτη ταξιαρχία πεζικού των ΗΠΑ που έχει υπό τον έλεγχο της τη Βαγδάτη αποφάσισε να στείλει φρουρούς στο ζωολογικό κήπο για να προστατεύσουν και να ταΐσουν να εναπομείναντα ζώα.



Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 18:13 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ταξιδιωτική οδηγία» και για το Πεκίνο
 

Οι μαθητές θα απουσιάζουν απο τις τάξεις τους για δύο εβδομάδες

Με έκτακτη ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προειδοποίηση θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδας- το διπλάσιο δηλαδή του χρόνου επώασης του ιού.

Η προειδοποίηση γίνεται καθώς ανακοινώθηκαν ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 άτομα.

Μέχρι στιγμής ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδοθεί για την επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας και το Χονγκ Κονγκ.

Νωρίτερα οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Πάντως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου πάνω από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού της άτυπης πνευμονίας, τα σχολεία άνοιξαν και πάλι ύστερα από τρεις εβδομάδες.

Μακαύρια καταμέτρηση

Επισήμως, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 251.
Ο αριθμός των θυμάτων
Κίνα: 106
Χονγκ Κονγκ: 105
Σινγκαπούρη: 16
Καναδάς: 15
Βιετνάμ: 5
Ταϋλάνδη: 2
Μαλαισία: 2

Ο Δρ. Ντέιβιντ Χέiμαν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι το Πεκίνο, η επαρχία Σανξί και το Τορόντο είναι περιοχές με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων.

Πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε σε άλλες χώρες από αυτές τις περιοχές.

Οι νεκροί στην Κίνα από τον ιό της άτυπης πνευμονίας ξεπερνούν τους εκατό, ενώ στον Καναδά ανέρχονται σε 15.

Από τη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης προειδοποίησε ότι η μετάδοση της νόσου αποτελεί πρόκληση για όλους και τόνισε ότι κάθε χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

"Ατυχής εκτίμηση"

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας του Οντάριο στον Καναδά, Τζον Λέδερμπι, περιέγραψε την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να συμπεριλάβει τον Καναδά στην ταξιδιωτική οδηγία ως "ατυχή".

Είπε ότι οι συνέπειες από τη μετάδοση της νόσου στη χώρα του δεν είναι του μεγέθους της Κίνας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε επαινέσει τις αρχές του Καναδά για τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας. Όμως η νόσος δεν περιορίστηκε και εμφανίστηκαν νέα κρούσματα.


Μετάλλαξη

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Γονιδιωμάτων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ο ιός που προκαλεί την άτυπη πνευμονία μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν εκδηλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η άτυπη πνευμονία φαίνεται πως προκλήθηκε από έναν τύπο του ιού Στεφάνι που ίσως μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους στην επαρχία Γκουανκντόνγκ στη νότιο Κίνα.

Μέχρι στιγμής η νόσος έχει αφαιρέσει 200 ανθρώπινες ζωές κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο περίπου τέσσερις χιλιάδες πιθανά κρούσματα.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 15:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφώνησαν για την παλαιστινιακή κυβέρνηση
 

O Αραφάτ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις για την παραχώρηση τμήματος των εξουσίων του

Σε συμφωνία για το σχηματισμό του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου κατέληξαν τελικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο διορισμένος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς.

Η διαμάχη των δυο ανδρών για τη στελέχωση του συμβουλίου θεωρούνταν από δυτικούς αναλυτές ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Όπως δήλωσε συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου, βάσει της συμφωνίας ο Αμπάς θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο Μοχάμεντ Νταχλάν, τον οποίο δεν ήθελε ο Αραφάτ στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι υπεύθυνος ζητημάτων ασφαλείας.

Χτες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν την απαισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπερασθεί η κρίση.

Όπως εκτιμά ανταποκριτής του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ «ο Γιασέρ Αραφάτ διόρισε πρωθυπουργό ύστερα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε και γνωρίζει κατά βάθος ότι τόσο η Αμερική όσο και το Ισραήλ θέλουν ουσιαστικά να τον εκτοπίσουν από την ηγεσία των Παλαιστινίων».


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 15:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπους εναντίον Ιράν Πάουελ εναντίον Γαλλίας
 

Με σοβαρές συνέπειες απείλησε τη Γαλλία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας

«Καταστήσαμε σαφές στο Ιράν ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαδικασία μετάβασης του Ιράκ προς τη δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τεχεράνη έχει λάβει προειδοποίηση να μην αναμιχθεί με τους Σιίτες του Ιράκ και να σταματήσει να προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Η ενημέρωση του Ιράν έγινε «μέσω γνωστών διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον έχει διακόψει τις διπλωματικές τις επαφές με την Τεχεράνη.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε απειλήσει τη Γαλλία με σοβαρές συνέπειες για την αντιπολεμική στάση που τήρησε πριν από την εισβολή και κατάληψη του Ιράκ από τις ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Πάουελ δεν κατέστησε σαφές ποια μέτρα θα λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Γαλλίας, όμως είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της σχέσης της με τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Γαλλία αιφνιδίως απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Κόλιν Πάουελ αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, για να συζητήσουν τα μέτρα που θέλει να λάβει η Ουάσινγκτον εναντίον της Γαλλίας.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Κομισιόν: «Όχι σε πρόεδρο της ΕΕ»
 

O Γάλλος πρώην πρόεδρος ζητά εξισορρόπηση των εξουσιών στην ΕΕ

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στα σχέδια του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για τη δημιουργία θέσης μόνιμου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυξάνοντας τον αριθμό των προέδρων και των αντιπροέδρων οδηγούμαστε μόνο σε αύξηση της γραφειοκρατίας και σε σύγχυση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Κομισιόν για τις προτάσεις του επικεφαλής της συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι οι προτάσεις του Ζισκάρ Ντ Εστέν θα οδηγήσουν σε άνιση μεταχείριση των 15 χωρών που θα γίνουν σύντομα 25.

Η κριτική, που χαρακτηρίζεται από διεθνή πρακτορεία ως «ιδιαίτερα σκληρή» πραγματοποιείται εν όψει της κρίσιμης για το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών από τη Συνέλευση.

Την Τρίτη ο Ζισκάρ Ντε Εστέν πρότεινε ακόμη τη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου της ΕΕ ο οποίος, όπως εξήγησε εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου βοηθώντας έτσι τις μικρότερες χώρες της κοινότητας.

Ακόμη πρότεινε μείωση των ευρωπαίων επιτρόπων από 20 που είναι σήμερα σε 13.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 14:06 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ταξιδιωτική οδηγία» και για το Πεκίνο
 

Η αποστολή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Σανγκάη

Με έκτακτη ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς το Πεκίνο και την επαρχία Σανξί της Κίνας αλλά και το Τορόντο του Καναδά για την αποφυγή του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προειδοποίηση θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδας- το διπλάσιο δηλαδή του χρόνου επώασης του ιού.

Η προειδοποίηση γίνεται καθώς ανακοινώθηκαν ότι άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην πρωτεύουσα της Κίνας ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 150 άτομα.

Μέχρι στιγμής ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδοθεί για την επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας και το Χονγκ Κονγκ.

Νωρίτερα οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Πάντως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου πάνω από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού της άτυπης πνευμονίας, τα σχολεία άνοιξαν και πάλι ύστερα από τρεις εβδομάδες.

Μετάλλαξη

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Γονιδιωμάτων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ο ιός που προκαλεί την άτυπη πνευμονία μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν εκδηλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η άτυπη πνευμονία φαίνεται πως προκλήθηκε από έναν τύπο του ιού Στεφάνι που ίσως μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους στην επαρχία Γκουανκντόνγκ στη νότιο Κίνα.

Μέχρι στιγμής η νόσος έχει αφαιρέσει 200 ανθρώπινες ζωές κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχου σε όλο τον κόσμο περίπου τέσσερις χιλιάδες πιθανά κρούσματα.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 12:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Κομισιόν: «Όχι σε μόνιμο πρόεδρο της ΕΕ»
 

O Γάλλος πρώην πρόεδρος ζητά εξισορρόπηση των εξουσιών στην ΕΕ

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική στα σχέδια του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν για τη δημιουργία θέσης μόνιμου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυξάνοντας τον αριθμό των προέδρων και των αντιπροέδρων οδηγούμαστε μόνο σε αύξηση της γραφειοκρατίας και σε σύγχυση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Κομισιόν για τις προτάσεις του επικεφαλής της συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι οι προτάσεις του Ζισκάρ Ντ Εστέν θα οδηγήσουν σε άνιση μεταχείριση των 15 χωρών που θα γίνουν σύντομα 25.

Η κριτική, που χαρακτηρίζεται από διεθνή πρακτορεία ως «ιδιαίτερα σκληρή» πραγματοποιείται εν όψει της κρίσιμης για το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών από τη Συνέλευση.

Την Τρίτη ο Ζισκάρ Ντε Εστέν πρότεινε ακόμη τη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου της ΕΕ ο οποίος, όπως εξήγησε εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου βοηθώντας έτσι τις μικρότερες χώρες της κοινότητας.

Ακόμη πρότεινε μείωση των ευρωπαίων επιτρόπων από 20 που είναι σήμερα σε 13.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές Πάουελ κατά Γαλλίας
 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει η Γαλλία για την αντιπολεμική στάση της στο θέμα του Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόφασής της να αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Πάουελ δεν κατέστησε σαφές ποια μέτρα θα λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Γαλλίας, όμως είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της σχέσης της με τη Γαλλία.

Γαλλία υπέρ αναστολής των κυρώσεων

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Γαλλία αιφνιδίως απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την περασμένη εβδομάδα ζητήσει την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση του πετρελαίου του Ιράκ και να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.

Πάντως, η Ρωσία έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον τερματισμό των κυρώσεων στο Ιράκ πριν να εξακριβωθεί ότι η χώρα αυτή δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τρίτη 22 Απριλίου 2003 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Ομπασάνιο νικητής των εκλογών
 

Νικητής για δεύτερη φορά ο Ομπασάνιο.

Η εφορευτική επιτροπή στη Νιγηρία ανακοίνωσε ότι ο Ολουσεγκούν Ομπασάνιο εξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της χώρας στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές.

Ο κ. Ομπασάνιο εξασφάλισε το 60% των ψήφων.

Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχονται το αποτέλεσμα και κατηγορούν τον κ. Ομπασάνιο για νοθεία.

Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε στο ΒΒC ότι υπάρχει ανάγκη για δημοκρατική παιδεία στη Νιγηρία: «Δεν θέλουμε μια δημοκρατία χτισμένη πάνω στην νοθεία. Κάθε σπίτι χτισμένο σε ψεύτικες βάσεις καταρρέει.»

Σε ερώτηση εάν αναμένονται βίαια επεισόδια μετά την επίσημη ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Για τη βία φταίει η εφορευτική επιτροπή και η κυβέρνηση που νόθευσε το αποτέλεσμα.»

Όμως ο εκπρόσωπος του προέδρου απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχονται το αποτέλεσμα επειδή απλά έχασαν τις εκλογές.

Ομάδα παρατηρητών της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης δήλωσαν ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από τις παρατυπίες και τη νοθεία.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
 

Στρατιώτης της Νότιας Κορέα προσπαθεί να δει τι γίνεται στη Βόρεια Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα ξεκίνησαν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Κίνας Πεκίνο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας από τον Οκτώβριο του 2002 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι δημιουργεί ένα πρόγραμμα για εμπλουτισμό του ουρανίου με στόχο την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι, ήδη, η Βόρεια Κορέα διαθέτει μία ή δύο πυρηνικές βόμβες.

Οι επαφές στο Πεκίνο θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, όμως οι αναλυτές θεωρούν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας σε θέμα άλλο από τη συνέχιση των συνομιλιών είναι ελάχιστη.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 08:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές Πάουελ κατά Γαλλίας
 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει η Γαλλία για την αντιπολεμική στάση της στο θέμα του Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόφασής της να αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Πάουελ δεν κατέστησε σαφές ποια μέτρα θα λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Γαλλίας, όμως είπε ότι η χώρα του θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της σχέσης της με τη Γαλλία.

Γαλλία υπέρ αναστολής των κυρώσεων

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η Γαλλία αιφνιδίως απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την περασμένη ζητήσει την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση του πετρελαίου του Ιράκ και να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.

Πάντως, η Ρωσία έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον τερματισμό των κυρώσεων στο Ιράκ πριν να εξακριβωθεί ότι η χώρα αυτή δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κλείνουν τα σχολεία στο Πεκίνο λόγω του ιού
 

Οι πολίτες της Κίνας λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας για να προστατευτούν από τον ιό

Όλα τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Κίνας Πεκίνο κλείνουν από την Πέμπτη για δύο εβδομάδες σε μιαμ προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο ιός της άτυπης πνευμονίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους στο Πεκίνο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού απέτυχαν οι προσπάθειες των αρχλων της Κίνας τους τελευταίους μήνες να υποβαθμίσουν το γεγονός.

Πάντως, στο Χονγκ Κονγκ, όπου πάνω από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού της άτυπης πνευμονίας, τα σχολεία άνοιξαν και πάλι ύστερα από τρεις εβδομάδες.

Ο ιός

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Γονιδιωμάτων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ο ιός που προκαλεί την άτυπη πνευμονία μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν εκδηλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να προληφθεί η πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η άτυπη πνευμονία φαίνεται πως προκλήθηκε από έναν τύπο του ιού Στεφάνι που ίσως μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους στην επαρχία Γκουανκντόνγκ στη νότιο Κίνα.

Μέχρι στιγμής η νόσος έχει αφαιρέσει 200 ανθρώπινες ζωές κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχου σε όλο τον κόσμο περίπου τέσσερις χιλιάδες πιθανά κρούσματα.


Τετάρτη 23 Απριλίου 2003 - 06:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλία: «Αναστολή των κυρώσεων στο Ιράκ»
 

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά σε θέμα που αφορά το Ιράκ

Ο πρέσβης της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη πρότεινε την άμεση αναστολή των κυρώσεων που είχε επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία βρίσκεται κοντά στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, που ζητούν να αρθούν οι κυρώσεις από την στιγμή που κατέρρευσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στα Ηνωμένα Έθνη λέει ότι η πρωτοβουλία της Γαλλίας σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση της, που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαταραχθεί με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς η Γαλλία είχε ταχθεί εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης χωρίς την ύπαρξη σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1990, αμέσως μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ. Η άρση αυτών των κυρώσεων θα δώσει τη δυνατότητα στο Ιράκ να πουλήσει πετρέλαιο και να ανταποκριθεί στο κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας.

Διαφωνίες για τις επιθεωρήσεις

Οι κυρώσεις και οι διαδοχικοί πόλεμοι έχουν εξασθενήσει την οικονομία του Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε την άμεση άρση των κυρώσεων, έτσι ώστε τα εισοδήματα από το πετρέλαιο να αποτελέσουν τους πόρους για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο πρέσβης της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ είπε ότι το θέμα των κυρώσεων συνδέεται, με βάση παλιότερα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο Γάλλος πρέσβης δεν συνέδεσε την άρση των κυρώσεων με την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Οι επιθεωρητές είχαν απομακρυνθεί από το Ιράκ λίγες ημέρες πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επιτεθούν στη χώρα.

Από τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει δικές τους ομάδες ειδικών που προσπαθούν να εντοπίσουν τα όπλα μαζικού ολέθρου που πιστεύουν ότι διαθέτει το Ιράκ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα.

Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους στο Ιράκ, και ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι η ομάδα του θα μπορούσε να επιστρέψει στο Ιράκ μέσα σε δύο εβδομάδες εάν του ζητηθεί.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δεν υπάρχει πλέον ρόλος για τον κ. Μπλιξ στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.