Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-15

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Σύλληψη του αρχηγού της επίθεσης στο Ακίλε Λάουρο
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. Διάσκεψη για το Ιράκ με απουσίες
  5. Μεγάλες ζημιές στα μουσεία του Ιράκ
  6. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  7. Διάσκεψη για το Ιράκ με απουσίες
  8. Διεθνής αντίδραση στις απειλές κατά Δαμασκού
  9. Τεταμένη η κατάσταση στις ιρακινές πόλεις
  10. Διάσκεψη για το Ιράκ με απουσίες
  11. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  12. Διάσκεψη για το Ιράκ με... απουσίες
  13. Νίκη των Φιλελευθέρων στο Κεμπέκ
  14. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  15. Συνέντευξη: «Η Συρία να παραδειγματιστεί»
  16. Μετ' εμποδίων η «μετάβαση»
  17. Οργή Αράβων για τις απειλές κατά της Συρίας

Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 03:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


02:30 Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, Φαρούκ Χιτζάζι ενδέχεται να βρίσκεται στη Συρία.


Τετάρτη 16 Απριλίου 2003 - 00:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη του αρχηγού της επίθεσης στο Ακίλε Λάουρο
 

Ο Αμπού Αμπάς βρισκόταν στο Ιράκ τα τελευταία 17 χρόνια

Πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη αναφέρουν ότι συνελήφθη από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ο Αμπού Αμπάς, ηγέτης των Παλαιστινίων που είχαν καταλάβει το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο το 1985 στη Μεσόγειο.

Ο Αμπού Αμπάς, παρότι δεν είχε συλληφθεί, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Ιταλίας για υποκίνηση της ενέργειας αυτής και κατεζητείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα του Αμπού Αμπάς και ο ίδιος είχαν βρει καταφύγιο στο Ιράκ τα τελευταία 17 χρόνια.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τρίτη 15 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


21:38: Ο Παλαιστίνιος Αμπού Αμπάς, που κατεζητείτο για την πειρατεία του κρουαζιερόπλοιου Ακίλε Λάουρο το 1985, συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη.

18:35: Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δηλώνει ότι οι δυνάμεις της χώρας του, μαζί με τις συμμαχικές της, ελέγχουν, πλέον, τη γενέτειρα πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ.

17:50: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δηλώνει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ.

16:25: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι «η νίκη στο Ιράκ είναι βέβαιη, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί».

15:30:Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιρακινών εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ με συμφωνία των συμμετεχόντων να ξανασυναντηθούν σε 10 ημέρες.

12:40:Η κατάσταση ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη, Λιζ Ντουσέ. Εκρήξεις σημειώνονταν όλο το πρωί στη Βαγδάτη, λέει.

12:30:Αναφορά της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch λέει τις τελευταίες ημέρες ότι δεκάδες πολίτες έχουν βρει το θάνατο στην πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την αναφορά οι λεηλασίες και οι εκδιώξεις κατοίκων συνεχίζονται στη Μοσούλη

12:00:Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, χαρακτήρισε τη Συρία φίλη χώρα και διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί στόχο στρατιωτικής επέμβασης.

10:56:Επιδρομή Αμερικανών πεζοναυτών στο ξενοδοχείο “Παλαιστίνη” της Βαγδάτης όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι. Μετά από έρευνες στα δωμάτια οι Αμερικανοί συλλαμβάνουν αριθμό Ιρακινών ατόμων.

10:13:Παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις ο διοικητής του ιρακινού Στρατού στην δυτική επαρχία Ανμπάρ, που είχε υπό τις διαταγές του 16.000 άνδρες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

09:39:Στο Κουβέϊτ γιατροί λένε ότι προετοιμάζονται να μεταφέρουν για επείγουσα εγχείριση τον 12χρονο Ιρακινό Αλί Ισμαήλ Αμπάς, που έχασε μέλη της οικογενειάς του και τα δυο του χέρια από αμερικανοβρετανικό βομβαρδισμό.

08:34:Στη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε αντιαμερικανική διαδήλωση που διεξάγεται για τρίτη κατά σειρά ημέρα έξω από ξενοδοχείο της πόλης που στεγάζει επιχειρησιακό κέντρο των ΗΠΑ.

08:00:O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο δηλώνει από το Κατάρ, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του.

07:40:Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ζητά από τη Συρία να συνεργαστεί με τις συμμαχία των δυνάμεων εισβολής στο Ιράκ.

05:39:Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Συρία, με σκοπό την εκδίωξη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων από τη Δαμασκό και το νότιο Λίβανο.

03:00: Η κυβέρνησης της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αναζητήσουν όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, οι θεωρίες για την ύπαρξη των οποίων δικαιολόγησαν την εισβολή.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 21:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το Ιράκ με απουσίες
 

Στη Νασιρίγια βρέθηκε ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ

Με μια συνάντηση στην ιρακινή πόλη Νασιρίγια, που ολοκληρώθηκε, ξεκίνησαν σήμερα οι ΗΠΑ την προσπάθεια εγκαθίδρυσης μεταβατικής κυβέρνησης στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει σε δέκα ημέρες.

Στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ συναντήθηκαν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, θρησκευτικοί και τοπικοί ηγέτες του Ιράκ και πρώην εξόριστα μέλη της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσει η χώρα να περάσει σε μια νέα πολιτική εποχή.


Το Ιράκ χρειάζεται κυβέρνηση Ιρακινών. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού
Αμπντούλ Αζίζ Χακίμ, εκπρόσωπος Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης Ιράκ
Στη διάσκεψη προήδρευσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποιος είχε αναλάβει παρόμοια αποστολή στο Αφγανιστάν μετά από την πτώση των Ταλιμπάν.

Πάντως τα πρώτα προβλήματα για τους Aμερικανούς ανέκυψαν με την κατηγορηματική άρνηση της μεγαλύτερης οργάνωσης των Σιιτών, να συμμετάσχει στην συνάντηση της Νασιρίγια.

Πρόκειται για το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, κίνημα με 15.000 ενόπλους μαχητές.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλάμπι - ο οποίος πιστεύεται οτι έχει τη στήριξη των ΗΠΑ - αρνηθηκε να λάβει μέρος στη συνάντηση, αλλά έστειλε εκπρόσωπο του.

Στη συνάντηση της Νασιρίγια δεν έλαβαν μέρος ούτε τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι στη συνάντηση – που διεξήχθη στην πανάρχαια πόλη της Ουρ - συμμετείχαν περισσότεροι απο 100 Ιρακινοί αντιπρόσωποι.

Από την πλευρά όμως των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Τζέιμς Γκάρνερ, ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Ιράκ μέχρι να συσταθεί ιρακινή κυβέρνηση, λέει ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται να αναδεχθούν οι μελλοντικοί ηγέτες της χώρας.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 18:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλες ζημιές στα μουσεία του Ιράκ
 

Τεράστιες καταστροφές στο μουσείο της Βαγδάτης

Η Βρετανία αποφάσισε να στείλει μια ομάδα ειδικών στο Ιράκ για να βοηθήσουν στο έργο της προστασίας των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας.

Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές σε μουσεία του Ιράκ μετά από το χάος που επεκράτησε στη χώρα μετά από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το Βρετανικό Μουσείο χαρακτήρισε «καταστροφή» τις ζημιές και τις κλοπές που σημειώθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Οι απεσταλμένοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ιράκ αναφέρουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι καταστροφές που έχουν γίνει είναι ανεπανόρθωτες.

Στη Βαγδάτη

Το μουσείο της Βαγδάτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο. Εκεί στεγαζόταν η πιο αξιοθαύμαστη συλλογή αρχαιοτήτων από τους αρχαίους πολιτισμούς που οδήγησαν στη δημιουργία του σύγχρονου Ιράκ, εκεί που εμφανίστηκε ο πρώτος αστικός πολιτισμός του κόσμου.

Το μουσείο κατάφερε να «γλυτώσει» από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και των συμμάχων τους, όμως δεν μπόρεσε να προστατευθεί από τις καταστροφικές λεηλασίες.

Το προσωπικό του μουσείου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να σταματήσει το εξεγερμένο πλήθος, όμως οι δημοσιογράφοι, που επισκέφθηκαν το χώρο, κάνουν λόγο για κατεστραμένα έργα τέχνης και θρυματισμένα αγάλματα σωριασμένα στο πάτωμα.

Ακόμα και η τύχη μικρών αντικειμένων, όπως συλλογές ανεκτίμητων κοσμημάτων που είχαν μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας σε ειδικές θυρίδες, δεν έχει γίνει γνωστή, αφού ακόμα και τα πιο ασφαλή καταφύγια δεν μπόρεσαν να τα γλιτώσουν από τις βανδαλισμούς.

Καταστροφές και αλλού

Όμως, το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης δεν ήταν το μόνο θύμα των καταστροφικών λεηλασιών κατά της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας.

Το ίδιο βάρβαρες επιθέσεις δέχθηκαν και τα μουσεία της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, και της Βασόρας στο νότο.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να ανακτηθούν τα κλεμμένα αντικείμενα είναι ελάχιστες, αφού το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων ανθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τρίτη 15 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1530:Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιρακινών εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στη Νασιρίγια του νοτίου Ιράκ, με συμφωνία των συμμετεχόντων να ξανασυναντηθούν σε 10 ημέρες.

1240:Η κατάσταση ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη, Λιζ Ντουσέ. Εκρήξεις σημειώνονταν όλο το πρωί στη Βαγδάτη, λέει.

1230:Αναφορά της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch λέει τις τελευταίες ημέρες ότι δεκάδες πολίτες έχουν βρει το θάνατο στην πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την αναφορά οι λεηλασίες και οι εκδιώξεις κατοίκων συνεχίζονται στη Μοσούλη

1200:Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, χαρακτήρισε τη Συρία φίλη χώρα και διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί στόχο στρατιωτικής επέμβασης.

1056:Επιδρομή Αμερικανών πεζοναυτών στο ξενοδοχείο “Παλαιστίνη” της Βαγδάτης όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι. Μετά από έρευνες στα δωμάτια οι Αμερικανοί συλλαμβάνουν αριθμό Ιρακινών ατόμων.

1013:Παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις ο διοικητής του ιρακινού Στρατού στην δυτική επαρχία Ανμπάρ, που είχε υπό τις διαταγές του 16.000 άνδρες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0939:Στο Κουβέϊτ γιατροί λένε ότι προετοιμάζονται να μεταφέρουν για επείγουσα εγχείριση τον 12χρονο Ιρακινό Αλί Ισμαήλ Αμπάς, που έχασε μέλη της οικογενειάς του και τα δυο του χέρια από αμερικανοβρετανικό βομβαρδισμό.

0834:Στη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε αντιαμερικανική διαδήλωση που διεξάγεται για τρίτη κατά σειρά ημέρα έξω από ξενοδοχείο της πόλης που στεγάζει επιχειρησιακό κέντρο των ΗΠΑ.

0800:O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο δηλώνει από το Κατάρ, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του.

0740:Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ζητά από τη Συρία να συνεργαστεί με τις συμμαχία των δυνάμεων εισβολής στο Ιράκ.

0539:Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Συρία, με σκοπό την εκδίωξη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων από τη Δαμασκό και το νότιο Λίβανο.

03:00 Η κυβέρνησης της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αναζητήσουν όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, οι θεωρίες για την ύπαρξη των οποίων δικαιολόγησαν την εισβολή.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 15:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το Ιράκ με απουσίες
 

Στη Νασιρίγια βρέθηκε ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ

Με μια συνάντηση στην ιρακινή πόλη Νασιρίγια, που ολοκληρώθηκε, ξεκίνησαν σήμερα οι ΗΠΑ την προσπάθεια εγκαθίδρυσης μεταβατικής κυβέρνησης στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει σε δέκα ημέρες.

Στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ συναντήθηκαν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, θρησκευτικοί και τοπικοί ηγέτες του Ιράκ και πρώην εξόριστα μέλη της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσει η χώρα να περάσει σε μια νέα πολιτική εποχή.


Το Ιράκ χρειάζεται κυβέρνηση Ιρακινών. Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού
Αμπντούλ Αζίζ Χακίμ, εκπρόσωπος Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης Ιράκ
Στη διάσκεψη προήδρευσε ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποιος είχε αναλάβει παρόμοια αποστολή στο Αφγανιστάν μετά από την πτώση των Ταλιμπάν.

Πάντως τα πρώτα προβλήματα για τους Aμερικανούς ανέκυψαν με την κατηγορηματική άρνηση της μεγαλύτερης οργάνωσης των Σιιτών, να συμμετάσχει στην συνάντηση της Νασιρίγια.

Πρόκειται για το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, κίνημα με 15.000 ενόπλους μαχητές.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλάμπι - ο οποίος πιστεύεται οτι έχει τη στήριξη των ΗΠΑ - αρνηθηκε να λάβει μέρος στη συνάντηση, αλλά έστειλε εκπρόσωπο του.

Στη συνάντηση της Νασιρίγια δεν έλαβαν μέρος ούτε τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι στη συνάντηση – που διεξήχθη στην πανάρχαια πόλη της Ουρ - συμμετείχαν περισσότεροι απο 100 Ιρακινοί αντιπρόσωποι.

Από την πλευρά όμως των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Τζέιμς Γκάρνερ, ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Ιράκ μέχρι να συσταθεί ιρακινή κυβέρνηση, λέει ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται να αναδεχθούν οι μελλοντικοί ηγέτες της χώρας.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνής αντίδραση στις απειλές κατά Δαμασκού
 

Η Δαμασκός βρίσκεται στο στόχαστρο ΗΠΑ και Ισραήλ- τουλάχιστον σε επίπεδο σχολίων

Οι αραβικές χώρες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις έντονες πιέσεις και απειλές της Ουάσινγκτον έναντι της Δαμασκού.

Οι αραβικές χώρες εξέφρασαν - με διαφορετικούς βαθμούς έντασης – τη δυσαρέσκειά τους για τις αμερικανικές απειλές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα είχε εμφανιστεί αποσβολωμένος από το "θράσος" - όπως είπε χαρακτηριστικά – των αμερικανικών ισχυρισμών.

Και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιγύπτου, Ναμπίλ Οσμάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις δεν αποτελούν προάγγελο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία:

«Η περιοχή μας κυοφορεί εντάσεις και δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης» είπε.

«Ελπίζουμε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί αποτελούν απλώς ένα τμήμα του ψυχολογικού πολέμου, ένα προληπτικό ψυχολογικό πλήγμα, γιατί σίγουρα η Μέση Ανατολή δεν έχει την πολυτέλεια επέκτασης της σύρραξης» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αιγύπτου.

Σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες διεξήχθησαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

Μαδρίτη - Λονδίνο παίρνουν αποστάσεις

Ακόμα και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από τη θέση της Ουάσινγκτον περί επιβολής κυρώσεων επί της Συρίας.


Ο Μπασάρ Αλ Ασάντ αποτελεί πρόεδρο "φίλης χώρας" σύμφωνα με τον κ. Αθνάρ
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Συρία είναι φίλη χώρα και θα παραμείνει τέτοια.

Και διαβεβαίωσε ότι η Συρία δεν αποτελεί στόχο στρατιωτικής επίθεσης.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ, απέφυγε να χαρακτηρίσει τη Συρία "κράτος παρία" και "χορηγό της τορμοκρατίας" όπως είχαν κάνει Αμερικανοί παράγοντες.

Υπερθεματίζει το Ισραήλ κατά Συρίας

Εξαίρεση στις αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις αποτέλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν ακόμα πιο έντονες πιέσεις, προκειμένου η Συρία να εκδιώξει από το έδαφός της και από το νότιο Λίβανο τις παλαιστινιακές και ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει.

Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Γιεντότ Αχαρονότ, ο κ. Σαρόν χαρακτήρισε το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ "επικίνδυνο", αφού επέλεξε να μην συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράκ, και όπως είπε - μπορεί να επαναλάβει το ίδιο λάθος όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ.

«Αυτή τη λάθος εκτίμηση ο Σύρος πρόεδρος μπορεί να επαναλάβει και στο επίπεδο ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ» είπε ο κ. Σαρόν.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 14:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεταμένη η κατάσταση στις ιρακινές πόλεις
 

Τεθωρακισμένο των ΗΠΑ σε περιπολία μέσα στην πόλη του Τικρίτ

Η κατάσταση ασφαλείας στη Βαγδάτη αλλά και σε άλλες ιρακινές πόλεις που έχουν καταληφθεί από δυνάμεις των ΗΠΑ εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με ανταποκριτές του ΒΒC και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Λιζ Ντουσέ, μεταδίδει ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν εκρήξεις στην πόλη.

Τα νοσοκομεία της ιρακινής πρωτεύουσας παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και εφόδια πρώτης ανάγκης και εξακολουθούν να υφίστανται λεηλασίες και ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε βοήθεια και προστασία από τις αμερικανικές δυνάμεις που ελέγχουν την πόλη.


Έλεγχος στοιχείων κατοίκου του Τικρίτ από πεζοναύτη
Η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν πόλη του Τικρίτ εξακολουθεί να είναι έρημωμένη σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΒΒC, Καρολάιν Χόλι, καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι λιγοστοί πολίτες που κυκλοφορούν ελέγχονται από τους Αμερικανούς πεζοναύτες.

Στη Μοσούλη συνεχίζονται οι λεηλασίες και τα βίαια περιστατικά αντεκδίκησης, σύμφωνα με καταγγελίες της οργάνωσης "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (Human Rights Watch).

Σύμφωνα με αναφορά της οργάνωσης δεκάδες κάτοικοι της πόλης έχουν βρει το θάνατο από τις 10 Απριλίου, όταν η Μοσούλη κατελήφθη από τις αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις.

Εισβολή σε ξενοδοχείο δημοσιογράφων

Το πρωί Αμερικανοί πεζοναύτες επέδραμαν στο ξενοδοχείο “Παλαιστίνη” της κεντρικής Βαγδάτης, όπου βρίσκονται πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν με βίαιο τρόπο τις πόρτες των δωματίων, ξυπνώντας τους δημοσιογράφους και ακινητοποιώντας τους υπό την απειλή των όπλων.

Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ατόμων που σύμφωνα με τους Αμερικανούς ήταν Ιρακινοί.


Δεκάδες άτομα εξακολουθούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία της Βαγδάτης
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δύο εικονολήπτες σκοτώθηκαν, όταν το ξενοδοχείο δέχθηκε πυρά από αμερικανικό άρμα μάχης.

Έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση Ιρακινών, οι οποίοι ζητούν την επιβολή του νόμου και την αποκατάσταση της τάξης.

Νωρίτερα τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε αντιαμερικανική διαδήλωση που διεξάγεται για τρίτη κατά σειρά ημέρα έξω από ξενοδοχείο της πόλης που στεγάζει επιχειρησιακό κέντρο των ΗΠΑ.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το Ιράκ με απουσίες
 

Καθοδόν προς τη Νασιρίγια ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ

Με μια συνάντηση στην ιρακινή πόλη Νασιρίγια ξεκινούν σήμερα οι ΗΠΑ την προσπάθεια εγκαθίδρυσης μεταβατικής κυβέρνησης στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ συναντώνται εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, θρησκευτικοί και τοπικοί ηγέτες του Ιράκ και πρώην εξόριστα μέλη της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσει η χώρα να περάσει σε μια νέα πολιτική εποχή.


Το Ιράκ χρειάζεται κυβέρνηση Ιρακινών. Ό,τιδήποτε άλλο αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού
Αμπντούλ Αζίζ Χακίμ, εκπρόσωπος Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης Ιράκ
Στη διάσκεψη θα προεδρεύσει ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποιος είχε αναλάβει παρόμοια αποστολή στο Αφγανιστάν, μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Πάντως τα πρώτα προβλήματα για τους Aμερικανούς ανέκυψαν με την κατηγορηματική άρνηση της μεγαλύτερης οργάνωσης των Σιιτών, να συμμετάσχει στην συνάντηση της Νασιρίγια.

Πρόκειται για το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, κίνημα με 15.000 ενόπλους μαχητές.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλάμπι - ο οποίος πιστεύεται οτι έχει τη στήριξη των ΗΠΑ - αρνηθηκε να λάβει μέρος στη συνάντηση αλλά έστειλε εκπρόσωπο του.

Να σημειωθεί οτι στη συνάντηση της Νασιρίγια δεν λαμβάνουν μέρος ούτε τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι στη συνάντηση – που διεξάγεται στην πανάρχαια πόλη της Ουρ - θα συμμετέχουν περισσότεροι απο 100 Ιρακινοί αντιπρόσωποι.

«Οι σύνεδροι θα συγκεντρωθούν σε ένα τεράστιο κλιματιζόμενο αντίσκηνο», μεταδίδει η Τζένιφερ Γκλας του BBC, που εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το να επιτευχθεί ομοφωνία στο θέμα της διακυβέρνησης.


Αποχή των Σιϊτών από τη συνάντηση ανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ
Πάντως σύμφωνα με αναλυτές η συνάντηση θα έχει μάλλον τυπικό και συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά όμως των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Τζέιμς Γκάρνερ, ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Ιράκ μέχρι να συσταθεί ιρακινή κυβέρνηση, λέει ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται να αναδεχθούν οι μελλοντικοί ηγέτες της χώρας.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τρίτη 15 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


1240:Η κατάσταση ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στην πόλη, Λιζ Ντουσέ. Εκρήξεις σημειώνονταν όλο το πρωί στη Βαγδάτη, λέει.

1230:Αναφορά της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch λέει τις τελευταίες ημέρες ότι δεκάδες πολίτες έχουν βρει το θάνατο στην πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την αναφορά οι λεηλασίες και οι εκδιώξεις κατοίκων συνεχίζονται στη Μοσούλη

1200:Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, χαρακτήρισε τη Συρία φίλη χώρα και διαβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί στόχο στρατιωτικής επέμβασης.

1056:Επιδρομή Αμερικανών πεζοναυτών στο ξενοδοχείο “Παλαιστίνη” της Βαγδάτης όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι. Μετά από έρευνες στα δωμάτια οι Αμερικανοί συλλαμβάνουν αριθμό Ιρακινών ατόμων.

1013:Παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις ο διοικητής του ιρακινού Στρατού στην δυτική επαρχία Ανμπάρ, που είχε υπό τις διαταγές του 16.000 άνδρες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

0939:Στο Κουβέϊτ γιατροί λένε ότι προετοιμάζονται να μεταφέρουν για επείγουσα εγχείριση τον 12χρονο Ιρακινό Αλί Ισμαήλ Αμπάς, που έχασε μέλη της οικογενειάς του και τα δυο του χέρια από αμερικανοβρετανικό βομβαρδισμό.

0834:Στη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε αντιαμερικανική διαδήλωση που διεξάγεται για τρίτη κατά σειρά ημέρα έξω από ξενοδοχείο της πόλης που στεγάζει επιχειρησιακό κέντρο των ΗΠΑ.

0800:O υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο δηλώνει από το Κατάρ, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του.

0740:Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ζητά από τη Συρία να συνεργαστεί με τις συμμαχία των δυνάμεων εισβολής στο Ιράκ.

0539:Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Συρία, με σκοπό την εκδίωξη παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων από τη Δαμασκό και το νότιο Λίβανο.

03:00 Η κυβέρνησης της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αναζητήσουν όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, οι θεωρίες για την ύπαρξη των οποίων δικαιολόγησαν την εισβολή.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 13:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το Ιράκ με... απουσίες
 

Καθοδόν προς τη Νασιρίγια ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ

Με μια συνάντηση στην ιρακινή πόλη Νασιρίγια ξεκινούν σήμερα οι ΗΠΑ την προσπάθεια εγκαθίδρυσης μεταβατικής κυβέρνησης στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Στην πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ συναντώνται εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, θρησκευτικοί και τοπικοί ηγέτες του Ιράκ και πρώην εξόριστα μέλη της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν πώς θα μπορέσει η χώρα να περάσει σε μια νέα πολιτική εποχή.


Το Ιράκ χρειάζεται κυβέρνηση Ιρακινών. Ό,τιδήποτε άλλο αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού
Αμπντούλ Αζίζ Χακίμ, εκπρόσωπος Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης Ιράκ
Στη διάσκεψη θα προεδρεύσει ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποιος είχε αναλάβει παρόμοια αποστολή στο Αφγανιστάν, μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Πάντως τα πρώτα προβλήματα για τους Aμερικανούς ανέκυψαν με την κατηγορηματική άρνηση της μεγαλύτερης οργάνωσης των Σιιτών, να συμμετάσχει στην συνάντηση της Νασιρίγια.

Πρόκειται για το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, κίνημα με 15.000 ενόπλους μαχητές.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, Αχμέντ Τσαλάμπι - ο οποίος πιστεύεται οτι έχει τη στήριξη των ΗΠΑ - αρνηθηκε να λάβει μέρος στη συνάντηση αλλά έστειλε εκπρόσωπο του.

Να σημειωθεί οτι στη συνάντηση της Νασιρίγια δεν λαμβάνουν μέρος ούτε τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανταποκρίτρια του BBC μεταδίδει ότι στη συνάντηση – που διεξάγεται στην πανάρχαια πόλη της Ουρ - θα συμμετέχουν περισσότεροι απο 100 Ιρακινοί αντιπρόσωποι.

«Οι σύνεδροι θα συγκεντρωθούν σε ένα τεράστιο κλιματιζόμενο αντίσκηνο», μεταδίδει η Τζένιφερ Γκλας του BBC, που εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το να επιτευχθεί ομοφωνία στο θέμα της διακυβέρνησης.


Αποχή των Σιϊτών από τη συνάντηση ανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ
Πάντως σύμφωνα με αναλυτές η συνάντηση θα έχει μάλλον τυπικό και συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά όμως των ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Τζέιμς Γκάρνερ, ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του Ιράκ μέχρι να συσταθεί ιρακινή κυβέρνηση, λέει ότι μέσω αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται να αναδεχθούν οι μελλοντικοί ηγέτες της χώρας.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 09:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη των Φιλελευθέρων στο Κεμπέκ
 

Ο νικητής των εκλογών, ηγέτης των Φιλελευθέρων Ζαν Σαρέτ, χαιρετά υποστηρικτές του

Νικητής στις εκλογές που έγιναν στο Κεμπέκ του Καναδά αναδείχθηκε ένα κόμμα που επιθυμεί να διατηρήσει τους δεσμούς της γαλλόφωνης αυτής επαρχίας με τον υπόλοιπο Καναδά.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, που ελέγχει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά απέσπασε άνετη πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική συνέλευση έναντι του αντιπάλου “Κόμματος των Κεμπεκουά”.

Το "Kόμμα των Κεμπεκουά" κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης παραμονής του στην εξουσία προώθησε την ανεξαρτησία της επαρχίας από την καναδική ομοσπονδία.

Μάλιστα το 1995 διεξήχθη και σχετικό δημοψήφισμα, στο οποίο οι υπέρμαχοι της απόσχισης του Κεμπέκ από τον Καναδά έχασαν με μικρή διαφορά.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Ζαν Σαρέτ, χαρακτήρισε τη νίκη του κόμματός του ως μήνυμα για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο λαός του Κεμπέκ έδειξε με την ψήφο του ότι επιθυμεί οι πολιτικοί του να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην οικονομία και στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων παρά στο διχαστικό ζήτημα της ανεξαρτησίας της επαρχίας.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Τρίτη 15 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)


03:00 Η κυβέρνησης της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αναζητήσουν όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, οι θεωρίες για την ύπαρξη των οποίων δικαιολόγησαν την εισβολή.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη: «Η Συρία να παραδειγματιστεί»
 

Το American Enterprise Institute πιστεύεται ότι επηρεάζει την πολιτική του Λευκού Οίκου

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκινίδη

Ένα από τα αμερικανικά ιδρύματα μελετών που πιστεύεται ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής του προέδρου Μπους είναι το American Enterprise Institute μεταξύ των στελεχών του οποίου βρίσκονται γνωστοί «ιέρακες» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπως ο Ρίτσαρντ Περλ και ο Μάικλ Λεντίν.

Η Ντανιέλ Πλέτκα, αντιπρόεδρος του ιδρύματος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC με αφορμή τη σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης απέναντι στη Δαμασκό.

Η Ντανιέλ Πλέτκα τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας αλλά σημείωσε ότι υποστηρίζει «την άσκηση σθεναρής πίεσης κατά της Συρίας αλλά και οιασδήποτε άλλης χώρας που έχει χημικά όπλα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε η ίδια «έχουν πολλούς τρόπους για να ασκήσουν πιέσεις ενώ υποστήριξε ότι καταφεύγουν σπάνια σε πόλεμο και ακόμη και τότε δεν το κάνουν με ιδιαίτερη προθυμία».

«Νομίζω ότι η Συρία θα πρέπει να παραδειγματισθεί από την εμπειρία του Ιράκ» σημείωσε η Αμερικανίδα αναλύτρια συμπληρώνοντας ότι «ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι ένας δικτάτορας που προωθεί προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής και έχει δώσει καταφύγιο σε πολλούς τρομοκράτες».

«Αναποτελεσματικός ο ΟΗΕ»

Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο η Ντανιέλ Πλέτκα είπε ότι «τα ΗΕ έχουν αποδείξει ότι είναι αναποτελεσματικά. Αν αναγκασθούμε να περιμένουμε 12 χρόνια - όπως συνέβει με την περίπτωση του Ιράκ - για τον αφοπλισμό μιας χώρας και μάλιστα χωρίς επιτυχία αυτό σίγουρα δεν είναι το μοντέλο που θέλουμε να ακολουθήσουμε».

Η ίδια ανέφερε ως παράδειγμα την παραπομπή της Βόρειας Κορέας από τη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς η χώρα δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες για την διασπορά πυρηνικών όπλων. «Από τότε» είπε η Ντανιέλ Πλέτκα, το Συμβούλιο Ασφαλείας όχι μόνο δεν πήρε κάποια απόφαση για το θέμα αλλά δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση».

«Δεν σκότωσαν Αμερικανούς»

Στην Ερώτηση γιατί αφού ανησυχεί η Ουάσιγκτον τόσο πολύ για τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν κάνει τίποτε για το οπλοστάσιο του Ισραήλ η Ντανιέλ Πλέτκα απάντησε ότι «οι χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν όπλα μαζικής καταστροφής είναι η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Αίγυπτος.

«Τη στιγμή που το Ισραήλ σταματήσει να απειλείται από τους γείτονες του τότε θα ζητήσουμε και από αυτό να συμμορφωθεί είπε η αμερικανίδα αναλύτρια προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι ένα κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία και δεν είναι υπεύθυνο για το θάνατο Αμερικανών».


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 05:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Μετ' εμποδίων η «μετάβαση»
 

H παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων ενοχλεί αρκετούς από τους συνέδρους

Μετ' εμποδίων πραγματοποιείται στην πόλη Νασιρίγια η συνάντηση Ιρακινών πολιτικών προσωπικοτήτων με αμερικανική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ ο οποίος θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

Η συνάντηση, σύμφωνα με αναλυτές, θα έχει μάλλον τυπικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα αφού βασικός στόχος είναι να φέρει σε επαφή τους φορείς που θα εμπλακούν στην μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας.

Ανταποκριτής του BBC στο Κουβέιτ υποστηρίζει ότι η ανακούφιση από την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε οργή για τον αποκαλούμενη αμερικανική κατοχή.

Πάντως τα πρώτα προβλήματα για τους αμερικανούς ανέκυψαν με την κατηγορηματική άρνηση της μεγαλύτερης οργάνωσης των Σιιτών, να συμμετάσχει στην συνάντηση της Νασιρίγια.

Πρόκειται για το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, κίνημα με 15.000 ενόπλους μαχητές.

Εκπρόσωπος του κινήματος, ο Χαμιντ Αλ Μπαγιάτι, δήλωσε ότι «η διάσκεψη οργανώθηκε από τον στρατηγό Τόμι Φράνκς και για λόγους αρχής δεν δεχόμαστε να λάβουμε μέρος σε συνάντηση που έχει οργανωθεί από έναν Aμερικανό στρατηγό.


Τρίτη 15 Απριλίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Οργή Αράβων για τις απειλές κατά της Συρίας
 

Προειδοποιήσεις στη Συρία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ

Ο αραβικός σύνδεσμος και σειρά αραβικών χωρών καταδίκασαν την αμερικανική ρητορική απέναντι στη Δαμασκό.

Ο γενικός γραμματέας του αραβικού συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε έκπληκτος από τις αμερικανικές απειλές ενώ εκπρόσωπος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε ότι οι αραβικές χώρες μπορεί να μετατραπούν σε στόχους η μια μετά την άλλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης διπλωματικών, οικονομικών και άλλων μέτρων κατά της Συρίας.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απηχώντας την αμερικανικη άποψη ότι η Συρία δεν πρέπει να προστατεύσει όσους παραμένουν φιλικά προσκείμενοι στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και φεύγουν από το Ιράκ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί, επίσης, τη Συρία ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι η Συρία έχει πραγματοποιήσει δοκιμή για χημικά όπλα τους τελευταίους 12 ως 15 μήνες.

Πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας αρνήθηκε ότι η χώρα του διαθέτει χημικά όπλα ή προστατεύει μέλη του καθεστώτος του Ιράκ προσθέτοντας ότι η Συρία επιθυμεί καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Αντιδράσεις Γαλλίας-Ρωσίας

Έντονη ήταν η αντίδραση στις αμερικανικές προειδοποιήσεις και της Ρωσίας, που, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών της Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις των Αμερικανών μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση και να κάνουν πιο περίπλοκη την ομαλοποίηση της πραγματικότητας στο Ιράκ μετά από τον πόλεμο.

Η άποψη της Ρωσίας βρήκε σύμφωνη τη Γαλλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Ντομινίκ ντε Βιλπέν είπε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος.

Ανάλογη ήταν και η άποψη του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα, που κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαμηλώσουν τους τόνους.

Και δηλώσεις Μπους κατά Συρίας

Την Κυριακή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τη Συρία να συνδράμει στην κατάρρευση της ιρακινής ηγεσίας του Σαντάμ Χουσεΐν και να σταματήσει να προσφέρει άσυλο σε αξιωματούχους του ιρακινού κόμματος Μπάαθ και σε οποιονδήποτε Ιρακινό στρατιωτικό αξιωματούχο προσπαθεί να διαφύγει των αμερικανικών δυνάμεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα.

Ο κ. Μπους προειδοποίησε, επίσης, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι «το παράδειγμα του Ιράκ δείχνει ότι μιλάμε σοβαρά όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής».

Σε ερώτηση για το τι μήνυμα θέλει να δώσει στους Ιρακινούς, ο κ. Μπους δήλωσε, «Είστε ελεύθεροι και η ελευθερία είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.