Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-12

  1. Αγνοείται η τύχη των αιχμαλώτων
  2. To NATO προειδοποιεί
  3. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  4. «Ναι» των Ούγγρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  5. Πούτιν: «Αναμόρφωση του Ο.Η.Ε.»
  6. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
  7. Προσπάθεια για επαναφορά της τάξης
  8. «Ναι» των Ούγγρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  9. Παραδώθηκε σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν
  10. Αποσύρονται οι Κούρδοι από το Κιρκούκ
  11. Προσπάθεια για επαναφορά της τάξης
  12. Αμερικανοί αστυνομικοί στη Βαγδάτη
  13. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  14. Η Ουγγαρία ψηφίζει για την Ευρώπη
  15. «Αποσύρονται οι Κούρδοι από το Κιρκούκ»
  16. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  17. Συγγενείς θύματος μηνύουν τον Αθνάρ
  18. Αμερικανοί αστυνομικοί στη Βαγδάτη
  19. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  20. Αμερικανοί αστυνομικοί στη Βαγδάτη
  21. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  22. «Αποσύρονται οι Κούρδοι από το Κιρκούκ»
  23. Ουγγαρία-Σλοβενία: «Ομαλή» μετάβαση
  24. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  25. Η Ουγγαρία ψηφίζει για την Έυρώπη

Κυριακή 13 Απριλίου 2003 - 03:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγνοείται η τύχη των αιχμαλώτων
 

Ένας από τους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους πολέμου που έδειξε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει οτι κατάφερε να επισκεφθεί τους Ιρακινούς αιχμαλώτους που κρατούν οι Αμερικανοί, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που θεωρούνται επισήμως αιχμάλωτοι πολέμου.

Απλά δεν ξέρουμε ποιος τους κρατάει. Δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να είναι
Ερυθρός Σταυρός

Με τις ιρακινές δυνάμεις να έχουν διασκορπιστεί και τη διάλυση της κυβέρνησης στη Βαγδάτη, ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι δεν έχει ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκονται οι Αμερικανοί στρατιώτες ή ποιος τους κρατάει.

Πέντε από τους στρατιώτες – Έντγκαρ Χερνάντεζ, Τζόσεφ Χάντσον, Σοσάνα Τζόνσον, Πάτρικ Μίλερ και Τζέιμς Ρίλεΐ – είχε δείξει η τηλεόραση Αλ Τζαζίρα μετά την αιχμαλωσία τους στις 23 Μαρτίου, αλλά πλέον δεν υπάρχουν νέα τους.

Οι άλλοι δύο στρατιώτες είναι ο Ρόναλντ Γιάνγκ και ο Ντέιβιντ Γουίλιαμ, που αιχμαλωτίστηκαν στις 24 Μαρτίου, όταν το ελικόπτερο τους, τύπου Απάτσι, κατερρίφθη από τις ιρακινές δυνάμεις.

Οι εικόνες αυτές εξόργισαν τους Αμερικανούς

«Απλά δεν ξέρουμε ποιος τους κρατάει. Δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να είναι,» δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής στο BBC.

Ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο ιρακινές δυνάμεις να σεβαστούν τους διεθνείς κανονισμούς που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι σύμφωνα με τη συνθήκη, οι συλλαμβάνοντες είναι υπεύθυνοι για την καλή κατάσταση των αιχμαλώτων τους.

Την Παρασκευή, ο αμερικανικός στρατός είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τα μέλη του προσωπικού του που αγνοούνται.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τις ιρακινές αρχές για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης όταν το κανάλι Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες των πέντε αιχμαλώτων την ώρα που ανακρίνονταν από Ιρακινούς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιχείρησε αμέσως να συναντήσει τους Αμερικανούς αιχμαλώτους, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο ακόμα και πριν από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης, ένας ουδέτερος φορέας έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τους αιχμαλώτους πολέμου για να ελέγχει την κατάσταση τους και να μεταφέρει μηνύματα στις οικογένειες τους.

Πάντως παρά την επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ, ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει ότι θα μπορέσει να εντοπίσει τα ίχνη των Αμερικανών στρατιωτών.
Την Πέμπτη, ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Στάνλευ ΜακΚρίσταλ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου του Πενταγώνου ότι δεν διέθετε μυστικές πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκονται οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι ο εντοπισμός τους θα είναι ευκολότερος μετά την πτώση του καθεστώτος Χουσεΐν.

«Επειδή ως καθεστώς δεν θα μπορεί πια να φοβερίζει , πιστεύουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να μας μιλήσουν. Θα νοιώθουν ελεύθεροι να μας δώσουν πληροφορίες.»

Οκτώ ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες θεωρούνται αγνοούμενοι πολέμου.

Οι Ιρακινοί αιχμάλωτοι

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι μπόρεσε να επισκεφθεί τρεις χιλιάδες Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου.

Η Διεθνής Επιτροπή λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει να καταγράφει και να συνομιλεί μαζί τους.

Όμως πολιτική της Επιτροπής είναι να μη σχολιάζει την κατάσταση των αιχμαλώτων. Ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι εάν υπάρχουν προβλήματα προσπαθεί να τα λύνει με τις αρμόδιες αρχές.

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι κρατάει 7.300 Ιρακινούς αιχμαλώτους, ενώ οι Βρετανοί λένε ότι έχουν συλλάβει άλλους 6.5000.


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 13:36 ('Ωρα Λονδίνου)
To NATO προειδοποιεί
 

Ο Ράτκο Μπλάντιτς

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Λόρδος Ρόμπερτσον, προειδοποίησε ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μπλάντιτς, τους δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη από μέλη της ΝΑΤΟικής δύναμης ενός πρώην διοικητή των μουσουλμανικών δυνάμεων στην Βοσνία, του Νάσερ Όριτς, και την προσαγωγή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη.

Η σύλληψη Όριτς

Ο Νάσερ Όριτς συνελήφθη στη Βοσνία την Πέμπτη τη νύχτα, κοντά στην Τούζλα και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στα οποία περιλαμβάνονται δολοφονίες, καταστροφή περιουσιών κ.ά.


Δεν υπάρχει κανένα μέρος για να κρυφτούν όσοι κατηγορούνται από το δικαστήριο γι'αυτά τα τρομερά εγκλήματα. Έχετε μόνο δύο επιλογές: ή θα παραδοθείτε αξιοπρεπώς ή αλλιώς θα σας προσάγουμε εμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο κλοιός σφίγγει
Λόρδος Ρόμπερτρσον, γ.γ. ΝΑΤΟ
Οι Σερβοβόσνιοι υποστηρίζουν πως ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία 1.000 και πλέον ομοεθνών τους σε χωριά κοντά στη Σρεμπρενίτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995.

Πολλοί μουσουλμάνοι, όμως, στην Ανατολική Βοσνία τον θεωρούν ήρωα.

Ο Όριτς είχε αναλάβει την υπεράσπιση της Σρεμπρενίτσα που δεχόταν επίθρση από τις σερβικές δυνάμεις, αλλά έφυγε από την πόλη πριν καταληφθεί τον 1995, όταν χιλιάδες κάτοικοί της σφαγιάστηκαν.

Κάρατζιτς και Μλάντιτς

Οι δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς πιστεύεται πως κρύβεται στην ανατολική Βοσνία ή στο Μαυροβούνιο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ ο στρατηγός Μλάντιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζούσε μέσα ή κοντά στο Βελιγράδι, προστατευόμενος από μέλη ισχυρών παραστρατιωτικών ομάδων.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 23:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 12 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)

22:10 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα λένε ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και στηρίζουν την έκκληση του G7 για νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανοικοδόμηση της χώρας.

21:25 Η πρώην αιχμάλωτη πολέμου, Τζέσικα Λιντς επέστρεψε στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον.

20:28 Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Μοχάμεντ αλ-Ντούρι φτάνει στη Συρία.

17:34 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποιεί ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ αν δεν επιβληθεί η τάξη.

16:29 Πληροφορίες από την πόλη Μοσούλη κάνουν λόγο για 15 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ Αράβων της πόλης και στρατιωτών των Κούρδων.

15:50 Μεγάλες διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ σε πολλές πόλεις του κόσμου.

15:05 Περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες στην πόλη Μοσούλη αναγκάζονται να αποχωρήσουν ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν.

15:00 Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών κοντά στο ξενοδοχείο που μένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη.

10:52 Εκατοντάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά της τάξης στην πόλη τους.

10:46 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα να σταλούν στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες της Τουρκίας βρίσκονται σε συναγερμό.

09:30: Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν ότι βρέθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης. Ένας από αυτούς είναι νεκρός, δύο τραυματίες και ένας είναι καλά στην υγεία του.

08:07: Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Πολ Γουντ, στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των Σουνιτών Μουσουλμάνων και των Σηιτών.

07:49: Οι Βρετανοί στρατιώτες ελπίζουν να ξεκινήσουν τις περιπολίες με την τοπική αστυνομία της Βασόρας για την αποκατάσταση της τάξης, είπε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

06:58: Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικές ενισχύσεις έφθασαν στη Μοσούλη.

06:40: Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στο Τικρίτ, που πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο οχυρό των δυνάμεων της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

04:52: Οι Κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει την Πέμπτη.

03:00: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να παρέχει άσυλο στους φυγάδες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους προειδοποίησε ότι περιμένει απόλυτη συνεργασία από τη Δαμασκό.

02:22: Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ Ντουρ, αναχωρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. Προορισμός του το Παρίσι και στη συνέχεια η Δαμασκός.

02:00: Η επίσημη απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τη νύχτα στη Μοσούλη από τους Αμερικανούς στρατιώτες λήγει στις 06:00 τοπική ώρα.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι» των Ούγγρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 

Η ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνοδευτεί σύντομα από την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος με το ευρώ

Οι πολίτες της Ουγγαρίας δίνουν το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη το Σάββατο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μικρή, όμως, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, το ποσοστό αυτών που ψήφισαν «ναι» στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 84%.

Πρόκειται για την τρίτη υπό ένταξη χώρα που προσέρχεται στις κάλπες για το μέλλον της στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες της Μάλτας και της Ιρλανδίας έδωσαν το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις τους για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαδικασιών.

Και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ουγγαρίας, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποια άλλα μικρότερα κόμματα είχαν καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» με το επιχείρημα ότι οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψουν συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις.

Η καμπάνια

Η εκστρατεία για αυτό το δημοψήφισμα εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Η Κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ουγγαρίας ίδρυσε μια υπηρεσία επικοινωνιών, η οποία διεξήγε μια πολύ μοντέρνα διαφημιστική καμπάνια.

Στήθηκε ένα ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο έδινε προκαθορισμένες απαντήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήσεις.

Η πρωθυπουργός της χώρας έχει τονίσει ότι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει όλους τους πολίτες.

Το Κεντροδεξιό κόμμα Φιντέζ έχει προειδοποιήσει ότι στην αρχή κάποιοι θα υποφέρουν, στη συνέχεια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει την Ουγγαρία.


Κυριακή 13 Απριλίου 2003 - 21:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Πούτιν: «Αναμόρφωση του Ο.Η.Ε.»
 

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη

O προέδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κρίση στο Ιράκ έδειξε την ανάγκη για αναμόρφωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλου του συστήματος για την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων.

Μιλώντας κατά την έναρξη συνεδρίου για τη διεθνή νομοθεσία, που πραγματοποιείται στην πόλη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αναμόρφωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το συνέδριο πραγματοποιείται μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης που είχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που είναι οι τρεις χώρες που ηγήθηκαν των αντιδράσεων κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Βασικό θέμα των συνομιλιών των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν η ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Και οι τρεις ηγέτες έχουν τονίσει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο κατά την μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

Πάντως, οι πρόσφατες ανακοινώσεις των τριών αυτών χωρών χαρακτηρίζονται από ένα περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
 

Η μεγαλύτερη διαδήλωση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο το Σάββατο με αίτημα τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στην πρωτεύουσα της Ιταλίας Ρώμη, όπου, σύμφωνα με τους οργανωτές της διαδήλωσης, πάνω από 150.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην πορεία που πραγματοποιήθηκε.

Στο Παρίσι περίπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ στο Λονδίνο ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους 20.000. Μάλιστα, στο Λονδίνο, πριν ξεκινήσει η πορεία, πραγματοποιήθηκε δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου στο Ιράκ.

Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ η διαδήλωση σκιάστηκε από επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, που προσπαθούσαν να κάνουν πορεία προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη αυτή.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 20:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσπάθεια για επαναφορά της τάξης
 

Λεηλασίες και πυρκαγιές σε κτίρια από κατοίκους της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού είπαν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη προσπαθούν να προστατεύσουν εγκαταστάσεις, όπως είναι νοσοκομεία, που υπάρχουν στην πόλη.

Στη Βαγδάτη επικρατεί χάος από τη μέση περίπου της εβδομάδας όταν και έγινε σαφές ότι το καθεστώς του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν έχει καταρεύσει.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη είναι αποφασισμένες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στη διάρκεια της νύχτας.

Οι απεσταλμένοι στην πόλη μεταδίδουν ότι οι περιπολίες από τους Αμερικανούς στρατιώτες είναι, πλέον, περισσότερες από τις προηγούμενες ημέρες.

Η αίσθηση που έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι ότι ο κόσμος επιθυμεί την επαναφορά της τάξης. Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση φοιτητών με αίτημα την επαναφορά του νόμου και της τάξης στη Βαγδάτη.

Λεηλασίες

Η ιρακινή πρωτεύουσα βυθίστηκε στο χάος τρεις ημέρες μετά την πτώση της σε αμερικανικά χέρια. Καταστήματα, σπίτια ακόμα και νοσοκομεία λεηλατήθηκαν.

Στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, οι γιατροί και οι νοσοκόμες κατέφυγαν στα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Αμερικανός διοικητής, που ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη, λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φρουρούν, τώρα, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους», είπε ο συνταγματάρχης Πίτερ Ζαρκόνε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν στήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και καλούν όλους τους ειδικούς να βοηθήσουν.

Από την αναρχία κινδυνεύει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι λεηλατήθηκε το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ και ότι αρχαιολογικοί θησαυροί καταστράφηκαν ή εκλάπησαν.

Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη Ντέιβιντ Γουίλις μεταδίδει ότι τις λεηλασίες πραγματοποιεί μικρός αριθμός πολιτών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.

Σε άλλες εξελίξεις:

• Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν γνωστό ότι στρατιώτες της χώρας τους βρήκαν ένα νεκρό δημοσιογράφο και δύο τραυματίες συναδέλφους του σε νοσοκομείο της Βαγδάτης. Στο νοσοκομείο βρέθηκε και ένας ακόμα δημοσιογράφος, που ήταν καλά στην υγεία του.

• Ηρεμία επικρατεί στην πόλη της Βασόρας ύστερα από αρκετές ημέρες χάους.

• Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι στρατιωτικοί διοικητές δηλώσουν ότι επετεύχθη ο στόχος τους.

• Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι επικρατεί χάος στο Ιράκ.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 22:43 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι» των Ούγγρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 

Η ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνοδευτεί σύντομα από την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος με το ευρώ

Οι πολίτες της Ουγγαρίας δίνουν το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη το Σάββατο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν μικρή, όμως, με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, το ποσοστό αυτών που ψήφισαν «ναι» στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο 84%.

Πρόκειται για την τρίτη υπό ένταξη χώρα που προσέρχεται στις κάλπες για το μέλλον της στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες της Μάλτας και της Ιρλανδίας έδωσαν το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις τους για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαδικασιών.

Και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ουγγαρίας, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποια άλλα μικρότερα κόμματα είχαν καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» με το επιχείρημα ότι οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψουν συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις.

Η καμπάνια

Η εκστρατεία για αυτό το δημοψήφισμα εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Η Κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ουγγαρίας ίδρυσε μια υπηρεσία επικοινωνιών, η οποία διεξήγε μια πολύ μοντέρνα διαφημιστική καμπάνια.

Στήθηκε ένα ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο έδινε προκαθορισμένες απαντήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήσεις.

Η πρωθυπουργός της χώρας έχει τονίσει ότι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει όλους τους πολίτες.

Το Κεντροδεξιό κόμμα Φιντέζ έχει προειδοποιήσει ότι στην αρχή κάποιοι θα υποφέρουν, στη συνέχεια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει την Ουγγαρία.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 21:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραδώθηκε σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν
 

Ο Στρατηγός Αμέρ αλ-Σααντί έκανε τις επαφές για λογαριασμό του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με τους επιθεωρητές όπλων του Ο. H. E.

Ο στενός σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, Στρατηγός Αμέρ αλ-Σααντί παραδώθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη.

Ο κ. αλ-Σααντί, που έκανε τις επαφές για λογαριασμό του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με τους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το διάστημα που ξανάρχισαν τις επιθεωρήσεις τους στο Ιράκ πριν από την έναρξη του πολέμου, είπε ότι πάντοτε θα λέει την αλήθεια προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Επίσης, ο άλλοτε στενός σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την τύχη του.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 21:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποσύρονται οι Κούρδοι από το Κιρκούκ
 

Κούρδοι μαχητές έξω απο την πόλη Κιρκούκ

Οι δυνάμεις των Κούρδων άρχισαν να αποσύρονται τηρώντας την υπόσχεσή τους από την πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Ο απεσταλμένος του BBC στο Κιρκούκ μεταδίδει ότι μικρές ομάδες εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ Κούρδοι αξιωματούχοι λένε ότι θα αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους μόλις φθάσουν στην περιοχή περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι Αμερικανοί που βρίσκονται ήδη στο Κιρκούκ έχουν αυξήσει τις περιπολίες στην πόλη παρέχοντας διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Τουρκία απειλεί με αποστολή στρατιωτών της φοβούμενη ότι η κατάληψη της πόλης με τις πετρελαιοπηγές από τις δυνάμεις των Κούρδων θα τους δώσει οικονομική ανεξαρτησία και θα οδηγήσει σε αυτονομιστικές τάσεις τους Κούρδους της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους Κούρδους να ελέγξουν το Κιρκούκ και τις πετρελαιοπηγές αποτρέποντας το ενδεχόμενο κήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Εκτόνωση της έντασης στη Μοσούλη

Όμως, οι Κούρδοι μαχητές, με τη στήριξη των Αμερικανικών δυνάμεων, έχουν καταλάβει και την πόλη Μοσούλη.

Όπως συνέβη και στο Κιρκούκ, η Μοσούλη – η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - έπεσε στα κουρδικά χέρια χωρίς αντίσταση, αλλά σύντομα τα πλήθη ξεσηκώθηκαν και λεηλάτησαν δημόσια κτίρια, σχολεία και την κεντρική αγορά. Στόχο αποτέλεσε και η κεντρική τράπεζα με τους πολίτες να αρπάζουν χαρτονομίσματα και να τα πετούν στον αέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών των Κούρδων και Αράβων της πόλης.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν σφοδρή επίθεση και αναγκάστηκαν προσωρινά να αποχωρήσουν από το κέντρο της πόλης.

Πάντως, η κατάσταση τώρα έχει εκτονωθεί και οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών περιπολούν το κέντρο της πόλης.

Οι απεσταλμένοι στην περιοχή μεταδίδουν ότι ο έλεγχος του Κιρκούκ και της Μοσούλης από τις αμερικανικές δυνάμεις ανοίγει το δρόμο για την προέλαση στην πόλη Τικρίτ όπου ενδέχεται να έουν οχυρωθεί οι εναπομείνασες δυνάμεις της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 20:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Προσπάθεια για επαναφορά της τάξης
 

Λεηλασίες και πυρκαγιές σε κτίρια από κατοίκους της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού είπαν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη προσπαθούν να προστατεύσουν εγκαταστάσεις, όπως είναι νοσοκομεία, που υπάρχουν στην πόλη.

Στη Βαγδάτη επικρατεί χάος από τη μέση περίπου της εβδομάδας όταν και έγινε σαφές ότι το καθεστώς του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν έχει καταρεύσει.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη είναι αποφασισμένες, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να απαγορεύσουν την κυκλοφορία στη διάρκεια της νύχτας.

Οι απεσταλμένοι στην πόλη μεταδίδουν ότι οι περιπολίες από τους Αμερικανούς στρατιώτες είναι, πλέον, περισσότερες από τις προηγούμενες ημέρες.

Η αίσθηση που έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι ότι ο κόσμος επιθυμεί την επαναφορά της τάξης. Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση φοιτητών με αίτημα την επαναφορά του νόμου και της τάξης στη Βαγδάτη.

Λεηλασίες

Η ιρακινή πρωτεύουσα βυθίστηκε στο χάος τρεις ημέρες μετά την πτώση της σε αμερικανικά χέρια. Καταστήματα, σπίτια ακόμα και νοσοκομεία λεηλατήθηκαν.

Στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, οι γιατροί και οι νοσοκόμες κατέφυγαν στα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Αμερικανός διοικητής, που ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη, λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φρουρούν, τώρα, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους», είπε ο συνταγματάρχης Πίτερ Ζαρκόνε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν στήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και καλούν όλους τους ειδικούς να βοηθήσουν.

Από την αναρχία κινδυνεύει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι λεηλατήθηκε το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ και ότι αρχαιολογικοί θησαυροί καταστράφηκαν ή εκλάπησαν.

Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη Ντέιβιντ Γουίλις μεταδίδει ότι τις λεηλασίες πραγματοποιεί μικρός αριθμός πολιτών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.

Σε άλλες εξελίξεις:

• Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι στρατιωτικοί διοικητές δηλώσουν ότι επετεύχθη ο στόχος τους.

• Ηρεμία επικρατεί στην πόλη της Βασόρας ύστερα από αρκετές ημέρες χάους.

• Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι επικρατεί χάος στο Ιράκ.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αστυνομικοί στη Βαγδάτη
 

Λεηλασίες και πυρκαγιές σε κτίρια, αυτή τη φορά όχι απο βόμβες

Οι ΗΠΑ λένε ότι λαμβάνουν μέτρα για να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη στη Βαγδάτη, καθώς συνεχίζονται οι λεηλασίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 1200 αστυνομικοί και νομικοί ειδικοί θα σταλούν στο Ιράκ προκειμένου να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Αλλά και οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ιρακινή πρωτεύουσα κάλεσαν τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Οι πρόσφατες φωτιές δεν είναι απο βόμβες

Η ιρακινή πρωτεύουσα βυθίστηκε στο χάος τρεις ημέρες μετά την πτώση της σε αμερικανικά χέρια. Καταστήματα, σπίτια ακόμα και νοσοκομεία λεηλατούνται και καίγονται.

Στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, οι γιατροί και οι νοσοκόμες κατέφυγαν στα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Αμερικανός διοικητής, που ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη, λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φρουρούν, τώρα, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους,» είπε ο συνταγματάρχης Πίτερ Ζαρκόνε.

Είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αστυνομικές αρχές της ιρακινής πρωτεύουσας μέσω ραδιοφωνικών μηνυμάτων και, μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει «με τρία άτομα».

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν στήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και καλούν όλους τους ειδικούς να βοηθήσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαγδάτη λέει ότι το ένοπλο πλήθος των Ιρακινών δεν αποθαρρύνεται από την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών.

Σε άλλες εξελίξεις

• Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν τη νύχτα απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μοσούλη η οποία έπεσε αμαχητί στις κουρδικές δυνάμεις.

• Ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος λέει ότι τα κουρδικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το Κιρκούκ, όμως οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα.

• Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι στρατιωτικοί διοικητές πουν ότι επετεύχθη ο στόχος τους.

«Μεταβατική περίοδος»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση.

«Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν λάθη και εγκλήματα και άσχημα πράγματα,» είπε στους δημοσιογράφους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτές τις φωτογραφίες που δεν προτιμάει να είναι ελεύθερος και δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο και δεν δέχεται ότι είναι το τίμημα της μετάβασης από ένα καταπιεστικό καθεστώς στην ελευθερία.»

Όμως η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βαγδάτη η οποία βρίσκεται στο χείλος της αναρχίας.

Η οργάνωση υπενθύμισε στις ΗΠΑ και στην Βρετανία την νομική ευθύνη που έχουν για την προστασία των πολιτών, καθώς από τις λεηλασίες είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία κάποιων νοσοκομείων.

Πολύ σημαντικά ιατρικά όργανα, όπως καρδιογράφοι και θερμοκοιτίδες έχουν κλαπεί και τα εργαστήρια έχουν καταστραφεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να στείλουν τους εργαζόμενους τους στην περιοχή για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Από την αναρχία κινδυνεύει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι λεηλατήθηκε το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ και ότι αρχαιολογικοί θησαυροί καταστράφηκαν ή εκλάπησαν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Ντέιβιντ Γουίλις, λέει ότι τις λεηλασίες πραγματοποιεί μικρός αριθμός πολιτών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι, τρομοκρατημένοι, έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 15:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Σάββατο 12 Απριλίου 2003

(Ώρα Λονδίνου)

15:50 Μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βρετανίας Λονδίνο.

15:05 Περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες στην πόλη Μοσούλη αναγκάζονται να αποχωρήσουν ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν.

15:00 Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών κοντά στο ξενοδοχείο που μένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη.

10:52 Εκατοντάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά της τάξης στην πόλη τους.

10:46 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα να σταλούν στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες της Τουρκίας βρίσκονται σε συναγερμό.

09:30: Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν ότι βρέθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης. Ένας από αυτούς είναι νεκρός, δύο τραυματίες και ένας είναι καλά στην υγεία του.

08:07: Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Πολ Γουντ, στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των Σουνιτών Μουσουλμάνων και των Σηιτών.

07:49: Οι Βρετανοί στρατιώτες ελπίζουν να ξεκινήσουν τις περιπολίες με την τοπική αστυνομία της Βασόρας για την αποκατάσταση της τάξης, είπε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

06:58: Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικές ενισχύσεις έφθασαν στη Μοσούλη.

06:40: Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στο Τικρίτ, που πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο οχυρό των δυνάμεων της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

04:52: Οι Κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει την Πέμπτη.

03:00: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να παρέχει άσυλο στους φυγάδες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους προειδοποίησε ότι περιμένει απόλυτη συνεργασία από τη Δαμασκό.

02:22: Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ Ντουρ, αναχωρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς. Προορισμός του το Παρίσι και στη συνέχεια η Δαμασκός.

02:00: Η επίσημη απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τη νύχτα στη Μοσούλη από τους Αμερικανούς στρατιώτες λήγει στις 06:00 τοπική ώρα.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ουγγαρία ψηφίζει για την Ευρώπη
 

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα τάσσονται υπέρ της ένταξης

Οι πολίτες της Ουγγαρίας καλούνται να αποφασίσουν για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοψήφισμα που διεξάγεται το Σάββατο.

Πρόκειται για την τρίτη υπό ένταξη χώρα που προσέρχεται στις κάλπες για το μέλλον της στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες της Μάλτας και της Ιρλανδίας έδωσαν το πράσινο φως στις κυβερνήσεις τους για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαδικασιών.

Και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ουγγαρίας, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Κάποια άλλα μικρότερα κόμματα, που πρόσκεινται κυρίως στη 'δεξιά' καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι», λέγοντας ότι οι όροι που θέτουν οι Βρυξέλλες θα βλάψουν συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις.

Η εκστρατεία για αυτό το δημοψήφισμα εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Η κέντρο-αριστερή κυβέρνηση ίδρυσε μια υπηρεσία επικοινωνιών, η οποία διεξήγε μια πολύ μοντέρνα διαφημιστική καμπάνια.

Στήθηκε ένα ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο προκαθορισμένες απαντήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήσεις.

«Χωρίς αντίλογο»

Η πρωθυπουργός της χώρας έχει τονίσει ότι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει όλους τους πολίτες.

Το κέντρο-δεξιό κόμμα Φιντέζ προειδοποιεί ότι στην αρχή κάποιοι θα υποφέρουν, στη συνέχεια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει την Ουγγαρία.

Μια μικρή ομάδα κομμάτων που πρόσκεινται στη δεξιά, μάχεται εναντίον, σχεδόν, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου και καλεί τους πολίτες να αντισταθούν στην ευρωπαϊκή πρόκληση.

Λένε ότι η χώρα θα «πουληθεί στο ξένο κεφάλαιο» και ότι οι μικροεπενδυτές της Ουγγαρίας θα υποφέρουν.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποσύρονται οι Κούρδοι από το Κιρκούκ»
 

Κούρδοι μαχητές έξω απο την πόλη Κιρκούκ

Οι Κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την πόλη του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κιρκούκ λέει ότι μικρές ομάδες εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ Κούρδοι αξιωματούχοι λένε ότι θα αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους, μόλις φθάσουν στην περιοχή περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι Αμερικανοί που βρίσκονται ήδη στο Κιρκούκ έχουν αυξήσει τις περιπολίες στην πόλη παρέχοντας διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Άγκυρα είχε απειλήσει με αποστολή τουρκικών δυνάμεων, φοβούμενη ότι η κατάληψη της πόλης με τις πετρελαιοπηγές από τις κουρδικές δυνάμεις θα μπορούσε να δώσει στους Κούρδους οικονομική ανεξαρτησία και να οδηγήσει σε αυτονομιστικές τάσεις τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να επιβεβαιώσει την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους Κούρδους να ελέγξουν το Κιρκούκ και τις πετρελαιοπηγές, αποτρέποντας το ενδεχόμενο κήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μοσούλη

Οι Κούρδοι μαχητές με τη στήριξη των Αμερικανικών δυνάμεων κατέλαβαν και τη Μοσούλη.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, μετά από μια ημέρα λεηλασιών.

Όπως συνέβη και στο Κιρκούκ, η Μοσούλη – η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - έπεσε στα κουρδικά χέρια χωρίς αντίσταση, αλλά σύντομα τα πλήθη ξεσηκώθηκαν και απογύμνωσαν δημόσια κτίρια, σχολεία και την κεντρική αγορά.

Στόχο αποτέλεσε και η κεντρική τράπεζα, με τους πολίτες να αρπάζουν χούφτες χαρτονομίσματα και να τα πετούν στον αέρα.

Αργότερα οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 2200 έως τις 0600.

Οι ανταποκριτές λένε ότι ο έλεγχος του Κιρκούκ και της Μοσούλης από τις αμερικανικές δυνάμεις ανοίγει το δρόμο για την προέλαση στο Τικρίτ, όπου πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί οι εναπομείνασες δυνάμεις της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Σάββατο 12 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


0807: Ο ανταποκριτής του ΒΒC, Πολ Γουντ, στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των Σουνιτών Μουσουλμάνων και των Σηιτών.

0749: Οι Βρετανοί στρατιώτες ελπίζουν να ξεκινήσουν τις περιπολίες με την τοπική αστυνομία της Βασόρας για την αποκατάσταση της τάξης, είπε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

0658: Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικές ενισχύσεις έφθασαν στη Μοσούλη.

0640: Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στο Τικρίτ, που πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο οχυρό των δυνάμεων της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

0452: Οι Κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει την Πέμπτη.

0300: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να παρέχει άσυλο στους φυγάδες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους προειδοποίησε ότι περιμένει απόλυτη συνεργασία από τη Δαμασκό.

0222: Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ Ντουρ, αναχωρεί από τις ΗΠΑ, λέει το πρακτορείο Ρόιτερς. Προορισμός του το Παρίσι και στη συνέχεια η Δαμασκός.

0200: Η επίσημη απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τη νύχτα στη Μοσούλη από τους Αμερικανούς στρατιώτες λήγει στις 0600, τοπική ώρα.



Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 08:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγγενείς θύματος μηνύουν τον Αθνάρ
 

Απο τους ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου

Τα αδέρφια του Ισπανού εικονολήπτη που σκοτώθηκε από τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη στηρίζουν τη μήνυση που πρόκειται να κατατεθεί εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού.

Τη μήνυση θα καταθέσουν αντιπολεμικές οργανώσεις που κατηγορούν τον κ. Αθνάρ ότι στήριξε την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ χωρίς την έγκριση του ισπανικού κοινοβουλίου και του αρχηγού του κράτους, Βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Ο εικονολήπτης, Χοσέ Κούσο, 37 ετών, σκοτώθηκε την Τρίτη όταν ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο χτύπησε το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν ξένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη.

Παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις, η συντηρητική κυβέρνηση του κ. Αθνάρ υπήρξε μια από τις πιο ένθερμες οπαδούς του πολέμου.

Τα αδέλφια του Χοσέ Κούσο έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αστυνομικοί στη Βαγδάτη
 

Λεηλασίες και πυρκαγιές σε κτίρια, αυτή τη φορά όχι απο βόμβες

Οι ΗΠΑ λένε ότι λαμβάνουν μέτρα για να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη στη Βαγδάτη, καθώς συνεχίζονται οι λεηλασίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 1200 αστυνομικοί και νομικοί ειδικοί θα σταλούν στο Ιράκ προκειμένου να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Αλλά και οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ιρακινή πρωτεύουσα κάλεσαν τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Οι πρόσφατες φωτιές δεν είναι απο βόμβες

Η ιρακινή πρωτεύουσα βυθίστηκε στο χάος τρεις ημέρες μετά την πτώση της σε αμερικανικά χέρια. Καταστήματα, σπίτια ακόμα και νοσοκομεία λεηλατούνται και καίγονται.

Στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, οι γιατροί και οι νοσοκόμες κατέφυγαν στα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Αμερικανός διοικητής, που ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη, λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φρουρούν, τώρα, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους,» είπε ο συνταγματάρχης Πίτερ Ζαρκόνε.

Είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αστυνομικές αρχές της ιρακινής πρωτεύουσας μέσω ραδιοφωνικών μηνυμάτων και, μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει «με τρία άτομα».

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν στήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και καλούν όλους τους ειδικούς να βοηθήσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαγδάτη λέει ότι το ένοπλο πλήθος των Ιρακινών δεν αποθαρρύνεται από την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών.

Σε άλλες εξελίξεις

• Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν τη νύχτα απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μοσούλη η οποία έπεσε αμαχητί στις κουρδικές δυνάμεις.

• Ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος λέει ότι τα κουρδικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το Κιρκούκ, όμως οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα.

• Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι στρατιωτικοί διοικητές πουν ότι επετεύχθη ο στόχος τους.

«Μεταβατική περίοδος»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση.

«Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν λάθη και εγκλήματα και άσχημα πράγματα,» είπε στους δημοσιογράφους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτές τις φωτογραφίες που δεν προτιμάει να είναι ελεύθερος και δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο και δεν δέχεται ότι είναι το τίμημα της μετάβασης από ένα καταπιεστικό καθεστώς στην ελευθερία.»

Όμως η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βαγδάτη η οποία βρίσκεται στο χείλος της αναρχίας.

Η οργάνωση υπενθύμισε στις ΗΠΑ και στην Βρετανία την νομική ευθύνη που έχουν για την προστασία των πολιτών, καθώς από τις λεηλασίες είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία κάποιων νοσοκομείων.

Πολύ σημαντικά ιατρικά όργανα, όπως καρδιογράφοι και θερμοκοιτίδες έχουν κλαπεί και τα εργαστήρια έχουν καταστραφεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να στείλουν τους εργαζόμενους τους στην περιοχή για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Από την αναρχία κινδυνεύει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι λεηλατήθηκε το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ και ότι αρχαιολογικοί θησαυροί καταστράφηκαν ή εκλάπησαν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Ντέιβιντ Γουίλις, λέει ότι τις λεηλασίες πραγματοποιεί μικρός αριθμός πολιτών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι, τρομοκρατημένοι, έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Σάββατο 12 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


0640: Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα στο Τικρίτ, που πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο οχυρό των δυνάμεων της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

0452: Οι Κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει την Πέμπτη.

0300: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να παρέχει άσυλο στους φυγάδες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους προειδοποίησε ότι περιμένει απόλυτη συνεργασία από τη Δαμασκό.

0222: Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ Ντουρ, αναχωρεί από τις ΗΠΑ, λέει το πρακτορείο Ρόιτερς. Προορισμός του το Παρίσι και στη συνέχεια η Δαμασκός.

0200: Η επίσημη απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τη νύχτα στη Μοσούλη από τους Αμερικανούς στρατιώτες λήγει στις 0600, τοπική ώρα.



Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 05:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί αστυνομικοί στη Βαγδάτη
 

Το ένοπλο πλήθος δεν αποθαρρύνεται απο τον αμερικανικό στρατό

Οι ΗΠΑ λένε ότι λαμβάνουν μέτρα για να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη στη Βαγδάτη, καθώς συνεχίζονται οι λεηλασίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 1200 αστυνομικοί και νομικοί ειδικοί θα σταλούν στο Ιράκ προκειμένου να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Αλλά και οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ιρακινή πρωτεύουσα κάλεσαν τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Οι πρόσφατες φωτιές δεν είναι απο βόμβες

Η ιρακινή πρωτεύουσα βυθίστηκε στο χάος τρεις ημέρες μετά την πτώση της σε αμερικανικά χέρια. Καταστήματα, σπίτια ακόμα και νοσοκομεία λεηλατούνται και καίγονται.

Στο νοσοκομείο Αλ Κίντι, οι γιατροί και οι νοσοκόμες κατέφυγαν στα όπλα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Αμερικανός διοικητής, που ηγείται των προσπαθειών για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη, λέει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα φρουρούν, τώρα, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους αστυνομικούς της Βαγδάτης να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους,» είπε ο συνταγματάρχης Πίτερ Ζαρκόνε.

Είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αστυνομικές αρχές της ιρακινής πρωτεύουσας μέσω ραδιοφωνικών μηνυμάτων και, μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει «με τρία άτομα».

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι έχουν στήσει ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» και καλούν όλους τους ειδικούς να βοηθήσουν.

Ο ανταποκριτής του BBC, στη Βαγδάτη λέει ότι το ένοπλο πλήθος των Ιρακινών δεν αποθαρρύνεται από την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών.

Σε άλλες εξελίξεις

• Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν τη νύχτα απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μοσούλη η οποία έπεσε αμαχητί στις κουρδικές δυνάμεις.

• Ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος λέει ότι τα κουρδικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται από το Κιρκούκ, όμως οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα.

• Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν οι στρατιωτικοί διοικητές πουν ότι επετεύχθη ο στόχος τους.

«Μεταβατική περίοδος»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση.

«Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν λάθη και εγκλήματα και άσχημα πράγματα,» είπε στους δημοσιογράφους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτές τις φωτογραφίες που δεν προτιμάει να είναι ελεύθερος και δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο και δεν δέχεται ότι είναι το τίμημα της μετάβασης από ένα καταπιεστικό καθεστώς στην ελευθερία.»

Όμως η Διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βαγδάτη η οποία βρίσκεται στο χείλος της αναρχίας.

Η οργάνωση υπενθύμισε στις ΗΠΑ και στην Βρετανία την νομική ευθύνη που έχουν για την προστασία των πολιτών, καθώς από τις λεηλασίες είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία κάποιων νοσοκομείων.

Πολύ σημαντικά ιατρικά όργανα, όπως καρδιογράφοι και θερμοκοιτίδες έχουν κλαπεί και τα εργαστήρια έχουν καταστραφεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να στείλουν τους εργαζόμενους τους στην περιοχή για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Από την αναρχία κινδυνεύει και η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι λεηλατήθηκε το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ και ότι αρχαιολογικοί θησαυροί καταστράφηκαν ή εκλάπησαν.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, Ντέιβιντ Γουίλις, λέει ότι τις λεηλασίες πραγματοποιεί μικρός αριθμός πολιτών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι, τρομοκρατημένοι, έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Σάββατο 12 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


0452: Οι Κουρδικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την πόλη Κιρκούκ που είχαν καταλάβει την Πέμπτη.

0300: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να παρέχει άσυλο στους φυγάδες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους προειδοποίησε ότι περιμένει απόλυτη συνεργασία από τη Δαμασκό.

0222: Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ Ντουρ, αναχωρεί από τις ΗΠΑ, λέει το πρακτορείο Ρόιτερς. Προορισμός του το Παρίσι και στη συνέχεια η Δαμασκός.

0200: Η επίσημη απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τη νύχτα στη Μοσούλη από τους Αμερικανούς στρατιώτες λήγει στις 0600, τοπική ώρα.



Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 07:23 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποσύρονται οι Κούρδοι από το Κιρκούκ»
 

Κούρδοι μαχητές έξω απο την πόλη Κιρκούκ

Οι Κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την πόλη του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κιρκούκ λέει ότι μικρές ομάδες εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ Κούρδοι αξιωματούχοι λένε ότι θα αποσύρουν όλες τις δυνάμεις τους, μόλις φθάσουν στην περιοχή περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι Αμερικανοί που βρίσκονται ήδη στο Κιρκούκ έχουν αυξήσει τις περιπολίες στην πόλη παρέχοντας διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Άγκυρα είχε απειλήσει με αποστολή τουρκικών δυνάμεων, φοβούμενη ότι η κατάληψη της πόλης με τις πετρελαιοπηγές από τις κουρδικές δυνάμεις θα μπορούσε να δώσει στους Κούρδους οικονομική ανεξαρτησία και να οδηγήσει σε αυτονομιστικές τάσεις τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να επιβεβαιώσει την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους Κούρδους να ελέγξουν το Κιρκούκ και τις πετρελαιοπηγές, αποτρέποντας το ενδεχόμενο κήρυξης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μοσούλη

Οι Κούρδοι μαχητές με τη στήριξη των Αμερικανικών δυνάμεων κατέλαβαν και τη Μοσούλη.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, μετά από μια ημέρα λεηλασιών.

Όπως συνέβη και στο Κιρκούκ, η Μοσούλη – η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ - έπεσε στα κουρδικά χέρια χωρίς αντίσταση, αλλά σύντομα τα πλήθη ξεσηκώθηκαν και απογύμνωσαν δημόσια κτίρια, σχολεία και την κεντρική αγορά.

Στόχο αποτέλεσε και η κεντρική τράπεζα, με τους πολίτες να αρπάζουν χούφτες χαρτονομίσματα και να τα πετούν στον αέρα.

Αργότερα οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 2200 έως τις 0600.

Οι ανταποκριτές λένε ότι ο έλεγχος του Κιρκούκ και της Μοσούλης από τις αμερικανικές δυνάμεις ανοίγει το δρόμο για την προέλαση στο Τικρίτ, όπου πιστεύεται ότι έχουν οχυρωθεί οι εναπομείνασες δυνάμεις της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2002 - 22:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Ουγγαρία-Σλοβενία: «Ομαλή» μετάβαση
 

Προβλήματα μειονοτήτων αντιμετωπίζει η Ουγγαρία

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Η Ουγγαρία χαρακτηριζόταν κάποτε ως το κακό παιδί του Ανατολικού Μπλοκ και επιβεβαίωσε την φήμη της αυτή το 1989 όταν άνοιξε τα σύνορά της με την Αυστρία επιτρέποντας σε χιλιάδες Ανατολικογερμανούς να περάσουν στη χώρα αυτή. Μια κίνηση που επιτάχυνε τις εξελίξεις πριν από την κατάρρευση του σιδηρούν παραπετάσματος.

Το προφίλ της διεύρυνσης
Αφού πραγματοποίησε τα πρώτα δειλά βήματα αποκρατικοποιήσεων ήδη από το 1968 η Ουγγαρία δεν ένοιωσε στον ίδιο βαθμό τις επιπτώσεις από τις θεραπείες σοκ που επιβλήθηκαν σε αρκετές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Σήμερα, με ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που φτάνει το 3,8% - ίδιο δηλαδή με αυτό της Ελλάδας- η Ουγγαρία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η οικονομία δεν θα είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα για την ενταξιακή πορεία.

Θεωρείται μάλιστα σημαντικός εισαγωγέας ευρωπαϊκών προϊόντων, κάτι που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την ΕΕ.

Ορισμένα προβλήματα προκύπτουν από τις εντάσεις που κατά καιρούς δημιουργούνται με τις εθνικές μειονότητες που ζουν στη χώρα αλλά και στη δράση κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος.

Εξίσου ανησυχητική θεωρείται από πολλούς και η άνοδος του εθνικισμού. Η ρατσιστική ρητορική προηγούμενων κυβερνήσεων είχε ως αποτέλεσμα να οξυνθούν οι σχέσεις της χώρας με αρκετούς γείτονές της.

Η Ουγγαρία σε πέντε λέξεις

Ζητήσαμε από την Ελιζαμπέτ Μπεϊκές της Ουγγρικής Υπηρεσίας του BBC να περιγράψει τη χώρα της με πέντε λέξεις και λάβαμε αυτή την απάντηση.

Μοναδική: Γιατί έχουμε μια περίεργη γλώσσα που δεν συναντάς σε άλλες περιοχές του κόσμου και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που έχουμε κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Εφευρετικοί: Ανακαλύψαμε τη βιταμίνη C και ίσως να θυμάστε το κύβο του Ρούμπικ που επίσης ξεκίνησε από την Ουγγαρία.

Έξυπνοι: Με ένα περίεργο βέβαια τρόπο αφού Ούγγροι επιστήμονες συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην ανακάλυψη της ατομικής βόμβας. Και μάλιστα όλοι οι επιστήμονες προέρχονταν από το ίδιο σχολείο στη Βουδαπέστη.

Ρομαντικοί: Είμαστε συναισθηματικοί και ευέξαπτοι αλλά καμία φορά αυτό μας οδηγεί στον πεσιμισμό. Είμαστε τόσο πεσιμιστές που ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αισιόδοξοι είναι απλώς κακώς πληροφορημένοι πεσιμιστές.

Και η τελευταία λέξη η Ευρώπη: Είναι φιλοευρωπαίοι και πιστεύουν ότι ανήκουν στην Ευρώπη.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η Σλοβενία είναι πρώτη από τις χώρες που προέκυψαν από τις στάχτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που λαμβάνει το χρίσμα της ένταξης στην ΕΕ.


Η Σλοβενία κέρδισε την ανεξαρτησία της χωρίς να βυθιστεί στον πόλεμο
Τα χαμηλά ποσοστά ξένων εθνικών ομάδων στον πληθυσμό της συνέβαλαν σε μια αναίμακτη μετάβαση και δεν βύθισαν τη χώρα στον πόλεμο και την οικονομική καταστροφή. Η στρατιωτική ένταση κράτησε μόλις 12 ημέρες για τη Σλοβενία.

Ήταν άλλωστε η πλέον ανεπτυγμένη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, γεγονός που περιόρισε τις αρνητικές επιπτώσεις της αιφνίδιας μετάβασης στην οικονομία της αγοράς.

Οι στενές οικονομικές σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία είναι εμφανείς ακόμη και στους απλούς τουρίστες που από τις πρώτες ημέρες της ανεξαρτησίας δυσκολεύονταν να κινηθούν στη χώρα αν δεν είχαν μερικά γερμανικά μάρκα στην τσέπη.

Όπως μεταδίδει όμως ο ανταποκριτής του BBC στη Λιουμπλιάνα, Μπράνκο Καστέλιτς, οι Σλοβένοι έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια των ευρωενθουσιασμό τους.

Δεν δέχονται βέβαια την ταμπέλα του ευρωσκεπτικιστή αλλά προτιμούν τον όρο ευρωρεαλιστές.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η οικονομία πήγαινε αρκετά καλά και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα αρκετοί Σλοβένοι υποστηρίζουν ότι τα πηγαίνουν ακόμη καλύτερα και από την Πορτογαλία ή ακόμη και την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, λέει ο Μπράνκο Καστέλιτς, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν ράθυμα στις κάλπες στις αρχές του επόμενου χρόνου και κανείς δεν θα έβαζε και το χέρι του στη φωτιά ότι θα εγκρίνουν με τη ψήφο τους την ένταξη στην ΕΕ.

Η Σλοβενία σε πέντε λέξεις

Ζητήσαμε από έναν ακόμη δημοσιογράφο από τη Σλοβενία, τον Τάντετζ Ζουπάντζιτς, από την Σλοβένικη Υπηρεσία του ΒΒC να περιγράψει τη χώρα του χρησιμοποιώντας πέντε λέξεις.

Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι μικρή αφού ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια. Είναι σφηνωμένη μεταξύ της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας.

Γενναιότητα γιατί κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα εκατοντάδων χρόνων υπό τις απειλές και την κατοχή άλλων χωρών.

Αποφασιστικότητα γιατί αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι θα το πετύχουν.

Αισιοδοξία για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Και τέλος όραμα. Οι Σλοβένοι είναι οραματιστές γιατί κοιτάνε πάντα μπροστά και ποτέ πίσω μας, είπε ο Τάντετζ Ζουπάντζιτς.


Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 

Σάββατο 12 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


0300: Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Συρία να σταματήσει να παρέχει άσυλο στους φυγάδες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Μπους προειδοποίησε ότι περιμένει απόλυτη συνεργασία από τη Δαμασκό.

0222: Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ Ντουρ, αναχωρεί από τις ΗΠΑ, λέει το πρακτορείο Ρόιτερς. Προορισμός του το Παρίσι και στη συνέχεια η Δαμασκός.

0200: Η επίσημη απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τη νύχτα στη Μοσούλη από τους Αμερικανούς στρατιώτες λήγει στις 0600, τοπική ώρα.



Σάββατο 12 Απριλίου 2003 - 03:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ουγγαρία ψηφίζει για την Έυρώπη
 

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα τάσσονται υπέρ της ένταξης

Οι πολίτες της Ουγγαρίας καλούνται να αποφασίσουν για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοψήφισμα που διεξάγεται το Σάββατο.

Πρόκειται για την τρίτη υπό ένταξη χώρα που προσέρχεται στις κάλπες για το μέλλον της στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες της Μάλτας και της Ιρλανδίας έδωσαν το πράσινο φως στις κυβερνήσεις τους για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαδικασιών.

Και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ουγγαρίας, που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Κάποια άλλα μικρότερα κόμματα, που πρόσκεινται κυρίως στη 'δεξιά' καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι», λέγοντας ότι οι όροι που θέτουν οι Βρυξέλλες θα βλάψουν συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις.

Η εκστρατεία για αυτό το δημοψήφισμα εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Η κέντρο-αριστερή κυβέρνηση ίδρυσε μια υπηρεσία επικοινωνιών, η οποία διεξήγε μια πολύ μοντέρνα διαφημιστική καμπάνια.

Στήθηκε ένα ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο το οποίο προκαθορισμένες απαντήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήσεις.

«Χωρίς αντίλογο»

Η πρωθυπουργός της χώρας έχει τονίσει ότι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει όλους τους πολίτες.

Το κέντρο-δεξιό κόμμα Φιντέζ προειδοποιεί ότι στην αρχή κάποιοι θα υποφέρουν, στη συνέχεια, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει την Ουγγαρία.

Μια μικρή ομάδα κομμάτων που πρόσκεινται στη δεξιά, μάχεται εναντίον, σχεδόν, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου και καλεί τους πολίτες να αντισταθούν στην ευρωπαϊκή πρόκληση.

Λένε ότι η χώρα θα «πουληθεί στο ξένο κεφάλαιο» και ότι οι μικροεπενδυτές της Ουγγαρίας θα υποφέρουν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.