Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-04-11

  1. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  2. Αναρχία στη Βαγδάτη
  3. Τριμερής διάσκεψη για το Ιράκ
  4. Ιράκ: τo εθνικό και θρησκευτικό μωσαϊκό
  5. Eκτελούνται στην Κούβα oι ηγέτες των «πειρατών»
  6. Χάος στη Μοσούλη
  7. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  8. Χάος στη Μοσούλη
  9. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  10. Χάος στη Μοσούλη
  11. Μεγάλη απόδραση
  12. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  13. Αίσιο πέρας είχε η πειρατεία
  14. Τριμερής διάσκεψη για το Ιράκ
  15. Χάος στη Μοσούλη
  16. To NATO προειδοποιεί...
  17. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  18. Oι Κούρδοι μπήκαν στη Μοσούλη
  19. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  20. Η ανομία μαστίζει τη Βαγδάτη
  21. Η Μοσούλη «στα χέρια των Κούρδων»
  22. Δολοφονήθηκε ηγέτης των Σιιτών στο Ιράκ
  23. Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας
  24. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  25. «Δεν θέλουμε κυβέρνηση των ΗΠΑ»
  26. Τριμερής διάσκεψη για το Ιράκ
  27. Η Μοσούλη στο στόχαστρο
  28. Δολοφονήθηκε ηγέτης των Σιΐτών στο Ιράκ
  29. Προειδοποίηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
  30. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
  31. Η Μοσούλη στο στόχαστρο
  32. Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά

Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
 


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
(ώρα Λονδίνου)


1954: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε δεν πρέπει επ΄ουδενί να επιτραπεί νέα αποικιοκρατία στο Ιράκ και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν έκτακτα μέτρα για να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη ρόλος στο μεταπολεμικό Ιράκ.

1945: Ο αμερικανός προέδρος Μπους είπε ότι ο πόλεμος θα λήξει όταν του πει ο στρατηγός Τόμι Φρανκς ότι έχουν εκπληρωθεί οι στρατιωτθικοί στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

1929: Στη Βαγδάτη λεηλατούνται ακόμη και τα νοσοκομεία. Το προσωπικό παίρνει όπλα για να προστατεύσει γιατρούς, ασθενείς και τα πρωτόλεια μέσα ιατρικής περίθαλψης.

1925: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διερωτάται γιατί οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη βρει όπλα μαζικής καταστροφής.

1922: Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη, ζητούν να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

1900: Ο προέδρος Πούτιν λέει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την παραγραφή του χρέους του Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείςε ζήτησαν από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να εξετάσουν το θέμα για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας του Ιράκ.

1843: Ανταλλαγές πυροβολισμών στην «πόλη του Σαντάμ», στην ανατολική Βαγδάτη

1829: O αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τον πόλεμο στο Ιράκ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που, σύμφωνα με τον κ. Ράμσφελντ, υπερβάλλουν όταν μιλούν για αναρχία και ανομία μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

1630: H ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί χωρίς σύνορα" ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη δύο συνεργατών της από τις 2 Απριλίου--τη μέρα εκείνη βγήκαν από τις φυλακές όπουω είχαν κρατηθεί επί 9 ημέρες.

1625: Ένα ηγετικό στέλεχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ο Μπαχράμ Σαλέχ, δήλωσε πως οι Κούρδοι αντάρτες άρχισαν τώρα ν'αποσύρονται από το Κιρκούκ.

1615: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν κυβερνητικά και εμπορικά κτίρια που καίγονται στη Βαγδάτη.

1520: Πλήθη στη Βαγδάτη λεηλάτησαν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

1410: O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την κατάσταση στη Βαγδάτη, όπου καταρρεύει το σύστημα υγείας. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ελπίδα πως μπορεί ν'αρχίσει σύντομα να βελτιώνεται η κατάσταση.

1330: O Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, στον οποίον έχει αναθέσει η αμερικανική κυβέρνηση την εποπτεία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, επισκέπτεται τον λιμένα Ουμ Κασρ του Ν. Ιράκ για να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τους βοηθήσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους και όχι για να την καταλάβουν.

1225: O Toύρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε πως η χώρα του στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να παρακολουθήσουν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

1202: Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μαχητές τους αρχίζουν να εγκαταλείπουν το Κιρκούκ, που θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αλλά η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

1145: Η Βρετανία αρχίζει να μειώνει τον αριθμό των δυνάμεών της στον Περσικό Κόλπο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Άνταμ Ίνγκραμ, ο οποίος εξήγησε ότι ορισμένοι στρατιώτες επέστρεψαν ήδη ή θα επιστρέψουν σύντομα.

1136: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε πως το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης θ'αρχίσει
"σύντομα" να δέχεται αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά "όι κίνδυνοι παραμένουν".

1113: Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς, τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

1108: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων βρήκαν και κατέστρεψαν πέντε μικρά αεροσκάφη βορείως του Τικρίτ που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσιουν ηγετικά στελέχη του καθεστώτος για να διαφύγουν.

1020: Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

1015: Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

1003: O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

0950: O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

0819: Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

0745: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν λεηλασίες στο κέντρο της Μοσούλης.

0736: Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτίθενται εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 22:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναρχία στη Βαγδάτη
 

Aμερικανοί στρατιώτες με οδοφράγματα στο κέντρο της Βαγδάτης

Οι λεηλασίες και η πλήρης ανομία βασιλεύουν στους δρόμους της Βαγδάτης.

Ο όχλος εξακολουθεί να έχει στόχο τα νοσοκομεία της πόλης και τις ιατρικές εγκαταστάσεις.


Καταρρέει το ιατρικό σύστημα
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι το σύστημα περίθαλψης έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου, των λεηλασιών και του φόβου της αναρχίας.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν επειγόντως την τάξη.

Σε ορισμένα νοσοκομεία το προσωπικό και πολίτες αναγκάστηκαν να πάρουν στα χέρια τους όπλα για να προστατευθούν από τις λεηλασίες και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Σε ένα νοσοκομείο στην κυρίως Σιιτική περιοχή «πόλη του Σαντάμ», ένοπλοι εθελοντές, που επίσης φοβούνται πιθανές επιθέσεις από μαχητές του Σαντάμ Χουσεΐν, φρουρούν το κτίριο απέξω.

Στην «πόλη του Σαντάμ» ξέσπασαν για δεύτερη νύχτα συμπλοκές.

Πυροβολισμοί έπεσαν στο στρατόπεδο των αμερικανών πεζοναυτών.

Δεν είναι σαφές αν ο στόχος ήταν οι αμερικανοί στρατιώτες ή αν οι πυροβολισμοί ήταν αποτέλεσμα μαχών ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η Βαγδάτη έχει γεμίσει οδοφράγματα που στήνουν οι κάτοικοι μιας περιοχής για να μην έρθουν να τους ληστέψουν από άλλες περιοχές.

Σε ένα προάστειο, στα βορειοανατολικά ακούγονται διαρκώς πυρά οπλοπολυβόλων.


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 23:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Τριμερής διάσκεψη για το Ιράκ
 


O προέδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι δεν πρέπει, επ'ουδενί, να επιτραπεί η εγκαθίδρυση μιας νέας αποικιοκρατίας στο Ιράκ.

Σε δηλώσεις που έκανε στην Αγία Πετρούπολη, σε τριμερή σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο κ. Πούτιν είπε ότι η τύχη του Ιράκ πρέπει να είναι στα χέρια του Ιρακινού λαού.

Βασικό θέμα των συνομιλιών των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι η ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Οι κ.κ. Πούτιν (αριστερά) και Σιράκ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχαν εκφράσει την αντιθεσή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον για ανάληψη στρτατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

Παράλληλα, και οι τρείς ηγέτες έχουν τονίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο κατά την μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

Πάντως, οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο χαρακτηρίζονται από ένα περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο πρός την Ουάσινγκτον.

Το Κρεμλίνο έχει κάνει σαφές ότι η σημερινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί "απάντηση" στη συνάντηση Μπους - Μπλερ αυτή την εβδομάδα στο Μπελφάστ.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε θέματα όπως την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και την πολιτική που ακολουθεί στην Τσετσενία.


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 20:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: τo εθνικό και θρησκευτικό μωσαϊκό
 


Καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία των μεταπολεμικών σχεδίων στο Ιράκ είναι η σχέση ανάμεσα στις πολλές και διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας.

Εθνικές ομάδες

Υπάρχουν πέντε μεγάλες ομάδες: Οι Σουνίτες, οι Σιίτες, οι Κούρδοι, οι Ασσύριοι και οι Τουρκομάνοι.

Οι Σουνίτες Άραβες είναι μειονότητα -- γύρω στο 20% του πληθυσμού. Από τη δεκαετία του 1920 κρατούν στα χέρια τους την εξουσία.

Το κόμμα Μπάαθ, που ήταν στην εξουσία μέχρι τώρα, ελέγχεται κυρίως από τις φυλές των Σουνιτών Αράβων που ζουν σε επαρχίες στο βορειοδυτικό Ιράκ. Η προσωπική βάση εξουσίας του Σαντάμ Χουσεΐν είναι η φυλή των Σουνιτών γύρω από την πόλη Τικρίτ.

Οι Σιίτες Άραβες συνιστούν το 55% του πληθυσμού. Ζουν κυρίως στο νοτιοανατολικό Ιράκ γύρω από τη Βασόρα, συνιστούν όμως και σημαντική αριθμητικά μειονότητα του πληθυσμού της Βαγδάτης. Παρά την αριθμητική τους υπεροχή, έχουν μέχρι τώρα αποκλειστεί από τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας.

Οι Κούρδοι ανήκουν στο έθνος που είναι διασκορπισμένο στην Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία και το βόρειο Ιράκ. Οι Ιρακινοί Κούρδοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ιράκ. Ο αγώνας τους για ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη ξεκίνησε το 1961.

Οι κατ΄εξοχήν μουσουλμάνοι Τουρκομάνοι είναι εθνική ομάδα με στενούς πολιτισμικούς και γλωσσικούς δεσμούς με την Ανατολία, στη Τουρκία. Αποτελούν το 2% του πληθυσμού. Ζουν κυρίως στο βόρειο Ιράκ, ιδίως στην περιοχή γύρω από τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Οι Ασσύριοι είναι απόγονοι των αρχαίων αυτοκρατοριών της Ασσυρίας και της Βαβυλωνίας.

Στο παρελθόν, εκατοντάδες ασσυριανά χωριά στο βόρειο Ιράκ καταστράφηκαν από Ιρακινές δυνάμεις. Από τους Ασσυρίους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της θρησκευτικής έκφρασης, της κουλτούρας και της γλώσσας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπήρχε μεγαλύτερη ανοχή της ασσυριανής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θρησκευτικές ομάδες

Παρόλο που η επικρατέστερη θρησκεία είναι η μουσουλμανική, το Ιράκ είναι κοσμικό κράτος.

Πριν από τον πόλεμο του Περσικού, οι Χριστιανοί ανέρχονταν στο ένα εκατομμύριο. Τώρα είναι 650.000, αλλά πολλές εκκλησίες αναφέρουν ότι ο αριθμός τους μειώνεται.

Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή Εβραϊκή κοινότητα.

Μεταπολεμικά σχέδια

Αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τα σχέδια για το μεταπολεμικό Ιράκ.

Ωστόσο οι διάφορες εθνικές ομάδες έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα κέρδη στο πεδίο της μάχης όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι θα περιμένουν, για πρώτη φορά, να παίξουν σημαντικό ρόλο στη νέα διοίκηση. Οι Κούρδοι μπορεί να αδράξουν την ευκαιρία να κατοχυρώσουν την αυτονομία τους.

Μπορεί, ωστόσο, υποστηρίζουν ορισμένοι, να γίνουν οι διαχωριστικές γραμμές λιγότερο σημαντικές όταν οι Ιρακινοί αρχίζουν να συνεργάζονται για τη νέα τους κυβέρνηση.

Και ίσως, για τις χιλιάδες των Ιρακινών που εκτοπίστηκαν για πολιτικούς λόγους ή λόγω του πολέμου, η καθεστωτική αλλαγή να αποτελέσει την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 21:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Eκτελούνται στην Κούβα oι ηγέτες των «πειρατών»
 

To φέρρυ μπώτ που κατέλαβαν οι «πειρατές»

Στη Κούβα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα τρία ηγετικά μέλη της ομάδας των «πειρατών» που κατέλαβαν φέρρυ μπώτ την περασμένη εβδομάδα εκτελέστηκαν.

Επίσημο ανακοινωθέν αναφέρει ότι τρεις άνδρες εκτελέστηκαν το πρωί, αφού καταδικάστηκαν για τρομοκρατία.

Τέσσερεις άλλοι πειρατές καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Το πλοίο κατέλαβε ομάδα ατόμων που προσπάθησαν να διαφύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πλοίο έμεινε χωρίς καύσιμα και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κούβας από σκάφη της ακτοφυλακής.

Οι αρχές της Κούβας υποστηρίζουν ότι ειδικές ομάδες του κράτους μπήκαν στο πλοίο και το πήραν υπό τον έλεγχό τους.

Οι αρχές λένε ότι οι πειρατές έπεσαν στο νερό, αλλά συνελήφθησαν.

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων έγινε όταν απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, που λέγεται ότι απειλούσαν να σκοτώσουν τους ομήρους αν το σκάφος δεν ανεφοδιαζόταν και δεν έφτανε στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Χάος στη Μοσούλη
 


Μία μέρα μετά την πτώση του Κιρκούκ, άλλη μία πόλη του Β. Ιράκ έπεσε στα χέρια των Κούρδων μαχητών--η Μοσούλη.


Δεν υπάρχουν πια εδώ οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ. Είναι σαφές αυτό.
Κούρδος διοικητής κοντά στη Μοσούλη
Οι Κούρδοι ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ότι γίνονται πολλές λεηλασίες--ο κόσμος μάζευε χαρτονομίσματα που είχαν πέσει στο δρόμο, πολλοί κουβαλούσαν κρεβάτια κι άλλα έπιπλα.

Μία πλατεία στο κέντρο της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ καταστράφηκαν πολλές φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις λέγεται πως έχουν εισέλθει στην πόλη.

Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Κιρκούκ

Στο Κιρκούκ, εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θ'αρχίσουν σύντομα να παραδίδουν τον έλεγχο της πόλης στους Αμερικανούς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν το πρωί την αποχώρησή τους και ότι ο έλεγχος της πόλης είναι πλέον στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι η Τoυρκία αποστέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές που θα βρίσκονται σύντομα στην πόλη.

Ωστόσο, η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν αργά την Πέμπτη στο Κιρκούκ--η Τουρκία είχε απειλήσει πως θα επενέβαινε στρατιωτικά.

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΗΠΑ: 99 νεκροί
Βρετανία: 30 νεκροί
Ιράκ: Τουλάχιστον 1.252 άμαχοι*, άγνωστος ο αριθμός των στρατιωτών

* Στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος, 3 Απρ.
Η Άγκυρα στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές για να εποπτεύσουν την παράδοση του ελέγχου του Κιρκούκ από τους Κούρδους στους Αμερικανούς.

Η Τουρκία έχει τονίσει επανειλημμέναπως η περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε τους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Όπως εκτιμά ένας από τους απεσταλμένους του BBC, ο Μάλκολμ Μπράμπαντ, η πτώση του Κιρκούκ και της Μοσούλης διευκολύνει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μπορούν τώρα να επιτεθούν κατά της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η Τικρίτ είνα η τελευταία πόλη-κλειδί που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

Άλλες εξελίξεις:

  • Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

  • Δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

  • Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

  • H αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθησαν έξι βόμβες μεγάλης ακριβείας εναντίον του σπιτιού του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος--στο Ραμαντί, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

  • O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την κατάσταση στη Βαγδάτη, όπου καταρρεύει το σύστημα υγείας. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ελπίδα πως μπορεί ν'αρχίσει σύντομα να βελτιώνεται η κατάσταση.

  • Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

  • Ο πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, ο πρώτος Ιρακινός αξιωματούχος που αναγνώρισε πως ηττήθηκε η χώρα του από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, πρόκειται ν'αναχωρήσει για τη Γαλλία.



  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    1630: H ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί χωρίς σύνορα" ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη δύο συνεργατών της από τις 2 Απριλίου--τη μέρα εκείνη βγήκαν από τις φυλακές όπουω είχαν κρατηθεί επί 9 ημέρες.

    1625: Ένα ηγετικό στέλεχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ο Μπαχράμ Σαλέχ, δήλωσε πως οι Κούρδοι αντάρτες άρχισαν τώρα ν'αποσύρονται από το Κιρκούκ.

    1615: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν κυβερνητικά και εμπορικά κτίρια που καίγονται στη Βαγδάτη.

    1520: Πλήθη στη Βαγδάτη λεηλάτησαν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του Ιράκ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    1410: O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την κατάσταση στη Βαγδάτη, όπου καταρρεύει το σύστημα υγείας. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ελπίδα πως μπορεί ν'αρχίσει σύντομα να βελτιώνεται η κατάσταση.

    1330: O Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, στον οποίον έχει αναθέσει η αμερικανική κυβέρνηση την εποπτεία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, επισκέπτεται τον λιμένα Ουμ Κασρ του Ν. Ιράκ για να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τους βοηθήσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους και όχι για να την καταλάβουν.

    1225: O Toύρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε πως η χώρα του στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να παρακολουθήσουν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

    1202: Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μαχητές τους αρχίζουν να εγκαταλείπουν το Κιρκούκ, που θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αλλά η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

    1145: Η Βρετανία αρχίζει να μειώνει τον αριθμό των δυνάμεών της στον Περσικό Κόλπο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Άνταμ Ίνγκραμ, ο οποίος εξήγησε ότι ορισμένοι στρατιώτες επέστρεψαν ήδη ή θα επιστρέψουν σύντομα.

    1136: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε πως το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης θ'αρχίσει
    "σύντομα" να δέχεται αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά "όι κίνδυνοι παραμένουν".

    1113: Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς, τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

    1108: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων βρήκαν και κατέστρεψαν πέντε μικρά αεροσκάφη βορείως του Τικρίτ που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσιουν ηγετικά στελέχη του καθεστώτος για να διαφύγουν.

    1020: Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    1015: Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

    1003: O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

    0950: O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

    0819: Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

    0745: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν λεηλασίες στο κέντρο της Μοσούλης.

    0736: Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτίθενται εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

    0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Χάος στη Μοσούλη
     


    Μία μέρα μετά την πτώση του Κιρκούκ, άλλη μία πόλη του Β. Ιράκ έπεσε στα χέρια των Κούρδων μαχητών--η Μοσούλη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.


    Δεν υπάρχουν πια εδώ οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ. Είναι σαφές αυτό.
    Κούρδος διοικητής κοντά στη Μοσούλη
    Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι Κούρδοι ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ότι γίνονται πολλές λεηλασίες--ο κόσμος μάζευε χαρτονομίσματα που είχαν πέσει στο δρόμο, πολλοί κουβαλούσαν κρεβάτια κι άλλα έπιπλα.

    Μία πλατεία στο κέντρο της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ καταστράφηκαν πολλές φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις λέγεται πως έχουν εισέλθει στην πόλη.

    Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Κιρκούκ

    Στο Κιρκούκ, εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θ'αρχίσουν σύντομα να παραδίδουν τον έλεγχο της πόλης στους Αμερικανούς.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν το πρωί την αποχώρησή τους και ότι ο έλεγχος της πόλης είναι πλέον στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων.

    Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι η Τoυρκία αποστέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές που θα βρίσκονται σύντομα στην πόλη.

    Ωστόσο, η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

    Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν αργά την Πέμπτη στο Κιρκούκ--η Τουρκία είχε απειλήσει πως θα επενέβαινε στρατιωτικά.

    ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    ΗΠΑ: 99 νεκροί
    Βρετανία: 30 νεκροί
    Ιράκ: Τουλάχιστον 1.252 άμαχοι*, άγνωστος ο αριθμός των στρατιωτών

    * Στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος, 3 Απρ.
    Η Άγκυρα στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές για να εποπτεύσουν την παράδοση του ελέγχου του Κιρκούκ από τους Κούρδους στους Αμερικανούς.

    Η Τουρκία έχει τονίσει επανειλημμέναπως η περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε τους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Όπως εκτιμά ένας από τους απεσταλμένους του BBC, ο Μάλκολμ Μπράμπαντ, η πτώση του Κιρκούκ και της Μοσούλης διευκολύνει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μπορούν τώρα να επιτεθούν κατά της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η Τικρίτ είνα η τελευταία πόλη-κλειδί που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

    Άλλες εξελίξεις:

  • Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

  • Δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

  • Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

  • H αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθησαν έξι βόμβες μεγάλης ακριβείας εναντίον του σπιτιού του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος--στο Ραμαντί, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

  • O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την κατάσταση στη Βαγδάτη, όπου καταρρεύει το σύστημα υγείας. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ελπίδα πως μπορεί ν'αρχίσει σύντομα να βελτιώνεται η κατάσταση.

  • Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

  • Ο πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, ο πρώτος Ιρακινός αξιωματούχος που αναγνώρισε πως ηττήθηκε η χώρα του από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, πρόκειται ν'αναχωρήσει για τη Γαλλία.



  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    1410: O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την κατάσταση στη Βαγδάτη, όπου καταρρεύει το σύστημα υγείας. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ελπίδα πως μπορεί ν'αρχίσει σύντομα να βελτιώνεται η κατάσταση.

    1330: O Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, στον οποίον έχει αναθέσει η αμερικανική κυβέρνηση την εποπτεία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, επισκέπτεται τον λιμένα Ουμ Κασρ του Ν. Ιράκ για να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τους βοηθήσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους και όχι για να την καταλάβουν.

    1225: O Toύρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε πως η χώρα του στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να παρακολουθήσουν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

    1202: Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μαχητές τους αρχίζουν να εγκαταλείπουν το Κιρκούκ, που θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αλλά η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

    1145: Η Βρετανία αρχίζει να μειώνει τον αριθμό των δυνάμεών της στον Περσικό Κόλπο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Άνταμ Ίνγκραμ, ο οποίος εξήγησε ότι ορισμένοι στρατιώτες επέστρεψαν ήδη ή θα επιστρέψουν σύντομα.

    1136: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε πως το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης θ'αρχίσει
    "σύντομα" να δέχεται αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά "όι κίνδυνοι παραμένουν".

    1113: Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς, τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

    1108: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων βρήκαν και κατέστρεψαν πέντε μικρά αεροσκάφη βορείως του Τικρίτ που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσιουν ηγετικά στελέχη του καθεστώτος για να διαφύγουν.

    1020: Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    1015: Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

    1003: O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

    0950: O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

    0819: Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

    0745: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν λεηλασίες στο κέντρο της Μοσούλης.

    0736: Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτίθενται εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

    0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
    Χάος στη Μοσούλη
     


    Μία μέρα μετά την πτώση του Κιρκούκ, άλλη μία πόλη του Β. Ιράκ έπεσε στα χέρια των Κούρδων μαχητών--η Μοσούλη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.


    Δεν υπάρχουν πια εδώ οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ. Είναι σαφές αυτό.
    Κούρδος διοικητής κοντά στη Μοσούλη
    Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι Κούρδοι ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ότι γίνονται πολλές λεηλασίες--ο κόσμος μάζευε χαρτονομίσματα που είχαν πέσει στο δρόμο, πολλοί κουβαλούσαν κρεβάτια κι άλλα έπιπλα.

    Μία πλατεία στο κέντρο της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ καταστράφηκαν πολλές φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις λέγεται πως έχουν εισέλθει στην πόλη.

    Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Κιρκούκ

    Στο Κιρκούκ, εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θ'αρχίσουν σύντομα να παραδίδουν τον έλεγχο της πόλης στους Αμερικανούς.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν το πρωί την αποχώρησή τους και ότι ο έλεγχος της πόλης είναι πλέον στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων.

    Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι η Τoυρκία αποστέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές που θα βρίσκονται σύντομα στην πόλη.

    Ωστόσο, η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

    Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν αργά την Πέμπτη στο Κιρκούκ--η Τουρκία είχε απειλήσει πως θα επενέβαινε στρατιωτικά.

    ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    ΗΠΑ: 99 νεκροί
    Βρετανία: 30 νεκροί
    Ιράκ: Τουλάχιστον 1.252 άμαχοι*, άγνωστος ο αριθμός των στρατιωτών

    * Στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος, 3 Απρ.
    Η Άγκυρα στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές για να εποπτεύσουν την παράδοση του ελέγχου του Κιρκούκ από τους Κούρδους στους Αμερικανούς.

    Η Τουρκία έχει τονίσει επανειλημμέναπως η περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε τους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Όπως εκτιμά ένας από τους απεσταλμένους του BBC, ο Μάλκολμ Μπράμπαντ, η πτώση του Κιρκούκ και της Μοσούλης διευκολύνει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μπορούν τώρα να επιτεθούν κατά της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η Τικρίτ είνα η τελευταία πόλη-κλειδί που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

    Άλλες εξελίξεις:

  • Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

  • Δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

  • Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

  • H αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθησαν έξι βόμβες μεγάλης ακριβείας εναντίον του σπιτιού του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος--στο Ραμαντί, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

  • O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" την κατάσταση στη Βαγδάτη, όπου καταρρεύει το σύστημα υγείας. Μετά τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκφράζει την ελπίδα πως μπορεί ν'αρχίσει σύντομα να βελτιώνεται η κατάσταση.

  • Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

  • Ο πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, ο πρώτος Ιρακινός αξιωματούχος που αναγνώρισε πως ηττήθηκε η χώρα του από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, πρόκειται ν'αναχωρήσει για τη Βαγδάτη.



  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μεγάλη απόδραση
     

    To αμερικανικό πλοίο 'Κόουλ' στο οποίο έγινε βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2000.

    Aξιωματούχοι στην Υεμένη δήλωσαν ότι δέκα άτομα, που εκρατούντο με την κατηγορία πως είχαν ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση που είχε γίνει εναντίον ενός πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, δραπέτευσαν από τις φυλακές του Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Οι αρχές δεν δήλωσαν με ποιό τρόπο διέφυγαν οι κρατούμενοι.

    Όπως είπαν, οι αρχές ασφαλείας άρχισαν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των κρατουμένων, διένειμαν τις φωτογραφίες τους στην αστυνομία κι ερεύνησαν σπίτια συγγενών των υπόπτων.

    Μεταξύ αυτών που καταζητούνται είναι και ο Τζαμάλ αλ-Μπαντάουι που συνελήφθη μετά τη βομβιστική επίθεσ κατά του αμερικανικού πλοίου τον Οκτώβριο του 2000.

    Από την επίθεση αυτή είχαν σκοτωθεί 17 Αμερικανοί ναύτες.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    1330: O Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, στον οποίον έχει αναθέσει η αμερικανική κυβέρνηση την εποπτεία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, επισκέπτεται τον λιμένα Ουμ Κασρ του Ν. Ιράκ για να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τους βοηθήσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους και όχι για να την καταλάβουν.

    1225: O Toύρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε πως η χώρα του στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές στο Κιρκούκ για να παρακολουθήσουν την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

    1202: Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μαχητές τους αρχίζουν να εγκαταλείπουν το Κιρκούκ, που θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αλλά η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

    1145: Η Βρετανία αρχίζει να μειώνει τον αριθμό των δυνάμεών της στον Περσικό Κόλπο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Άνταμ Ίνγκραμ, ο οποίος εξήγησε ότι ορισμένοι στρατιώτες επέστρεψαν ήδη ή θα επιστρέψουν σύντομα.

    1136: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε πως το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης θ'αρχίσει
    "σύντομα" να δέχεται αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά "όι κίνδυνοι παραμένουν".

    1113: Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς, τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

    1108: Ο Αμερικανός στρατηγός Μπρουκς δήλωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων βρήκαν και κατέστρεψαν πέντε μικρά αεροσκάφη βορείως του Τικρίτ που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσιουν ηγετικά στελέχη του καθεστώτος για να διαφύγουν.

    1020: Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    1015: Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

    1003: O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

    0950: O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

    0819: Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

    0745: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν λεηλασίες στο κέντρο της Μοσούλης.

    0736: Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτίθενται εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

    0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 15:11 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αίσιο πέρας είχε η πειρατεία
     


    Η γερμανική αστυνομία έκανε έφοδο στο αστικό λεωφορείο που είχε καταληφθεί στο Βερολίνο από ένοπλο άνδρα, τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε και απελευθέρωσε τους δύο ομήρους που είχαν παραμείνει στο όχημα.

    Κομάντος της αστυνομίας έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου και μπήκαν σ'αυτό.


    Ο ένοπλος είχε ληστέψει νωρίτερα υποκατάστημα της Γερμανικής Εμπορικής Τράπεζας σε πολυσύχναστη περιοχή του δυτικού Βερολίνου.

    Η αστυνομία κατεδίωξε το λεωφορείο, το σταμάτησε και κύκλωσε την περιοχή με ισχυρές δυνάμεις της.

    Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν 20 επιβάτες στο λεωφορείο, αλλά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο πειρατής είχε επιτρέψει στους περισσότερους να φύγουν.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 15:18 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τριμερής διάσκεψη για το Ιράκ
     


    Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν σήμερα συνομιλίες στην Πετρούπολη.

    Βασικό θέμα των συνομιλιών τους θα είναι η ανοικοδόμηση του Ιράκ.


    Οι κ.κ. Πούτιν (αριστερά) και Σιράκ
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχαν εκφράσει την αντιθεσή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον για ανάληψη στρτατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

    Παράλληλα, και οι τρείς ηγέτες έχουν τονίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο κατά την μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

    Πάντως, οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο χαρακτηρίζονται από ένα περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο πρός την Ουάσινγκτον.

    Το Κρεμλίνο έχει κάνει σαφές ότι η σημερινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί "απάντηση" στη συνάντηση Μπους - Μπλερ αυτή την εβδομάδα στο Μπελφάστ.

    Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε θέματα όπως είναι η ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και η πολιτική που ακολουθεί στην Τσετσενία.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 15:07 ('Ωρα Λονδίνου)
    Χάος στη Μοσούλη
     


    Μία μέρα μετά την πτώση του Κιρκούκ, άλλη μία πόλη του Β. Ιράκ έπεσε στα χέρια των Κούρδων μαχητών--η Μοσούλη.


    Δεν υπάρχουν πια εδώ οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ. Είναι σαφές αυτό.
    Κούρδος διοικητής κοντά στη Μοσούλη
    Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι Κούρδοι ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ότι γίνονται πολλές λεηλασίες--ο κόσμος μάζευε χαρτονομίσματα που είχαν πέσει στο δρόμο, πολλοί κουβαλούσαν κρεβάτια κι άλλα έπιπλα.

    Μία πλατεία στο κέντρο της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ καταστράφηκαν πολλές φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις λέγεται πως βρίσκονται στην πόλη.

    Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Κιρκούκ

    Στο Κιρκούκ, εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θ'αρχίσουν σύντομα να παραδίδουν τον έλεγχο της πόλης στους Αμερικανούς.

    H Toυρκία δήλωσε πως άρχισε το πρωί της Παρασκευής η απομάκρυνση των Κούρδων από το Κιρκούκ και πως στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές που θα βρίσκονται σύντομα στην πόλη.

    Ωστόσο, η απεσταλμένη του BBC, Ντουμίθα Λούθρα, μεταδίδει ότι δεν βλέπει ακόμη καμία αλλαγή.

    Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν αργά την Πέμπτη στο Κιρκούκ--η Τουρκία είχε απειλήσει πως θα επενέβαινε στρατιωτικά.

    ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    ΗΠΑ: 99 νεκροί
    Βρετανία: 30 νεκροί
    Ιράκ: Τουλάχιστον 1.252 άμαχοι*, άγνωστος ο αριθμός των στρατιωτών

    * Στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος, 3 Απρ.
    Η Άγκυρα στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές για να εποπτεύσουν την παράδοση του ελέγχου του Κιρκούκ από τους Κούρδους στους Αμερικανούς.

    Η Τουρκία έχει τονίσει επανειλημμέναπως η περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε τους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Όπως εκτιμά ένας από τους απεσταλμένους του BBC, ο Μάλκολμ Μπράμπαντ, η πτώση του Κιρκούκ και της Μοσούλης διευκολύνει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μπορούν τώρα να επιτεθούν κατά της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η Τικρίτ είνα η τελευταία πόλη-κλειδί που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

    Άλλες εξελίξεις:

  • Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα 55 ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που καταζητούνται "ζωντανοί ή νεκροί".

  • Δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

  • Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

  • H αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθησαν έξι βόμβες μεγάλης ακριβείας εναντίον του σπιτιού του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος--στο Ραμαντί, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

  • Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

  • Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

  • Ο πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, ο πρώτος Ιρακινός αξιωματούχος που αναγνώρισε πως ηττήθηκε η χώρα του από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, πρόκειται ν'αναχωρήσει για τη Βαγδάτη.



  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 13:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    To NATO προειδοποιεί...
     

    Ο Ράτκο Μπλάντιτς

    Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Λόρδος Ρόμπερτσον, προειδοποίησε ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μπλάντιτς, τους δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας που καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου.

    Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη από μέλη της ΝΑΤΟικής δύναμης ενός πρώην διοικητή των μουσουλμανικών δυνάμεων στην Βοσνία, του Νάσερ Όριτς, και την προσαγωγή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη.

    Η σύλληψη Όριτς

    Ο Νάσερ Όριτς συνελήφθη στη Βοσνία την Πέμπτη τη νύχτα, κοντά στην Τούζλα και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στα οποία περιλαμβάνονται δολοφονίες, καταστροφή περιουσιών κ.ά.


    Δεν υπάρχει κανένα μέρος για να κρυφτούν όσοι κατηγορούνται από το δικαστήριο γι'αυτά τα τρομερά εγκλήματα. Έχετε μόνο δύο επιλογές: ή θα παραδοθείτε αξιοπρεπώς ή αλλιώς θα σας προσάγουμε εμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο κλοιός σφίγγει
    Λόρδος Ρόμπερτρσον, γ.γ. ΝΑΤΟ
    Οι Σερβοβόσνιοι υποστηρίζουν πως ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία 1.000 και πλέον ομοεθνών τους σε χωριά κοντά στη Σρεμπρενίτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995.

    Πολλοί μουσουλμάνοι, όμως, στην Ανατολική Βοσνία τον θεωρούν ήρωα.

    Ο Όριτς είχε αναλάβει την υπεράσπιση της Σρεμπρενίτσα που δεχόταν επίθρση από τις σερβικές δυνάμεις, αλλά έφυγε από την πόλη πριν καταληφθεί τον 1995, όταν χιλιάδες κάτοικοί της σφαγιάστηκαν.

    Κάρατζιτς και Μλάντιτς

    Οι δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς πιστεύεται πως κρύβεται στην ανατολική Βοσνία ή στο Μαυροβούνιο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ ο στρατηγός Μλάντιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζούσε μέσα ή κοντά στο Βελιγράδι, προστατευόμενος από μέλη ισχυρών παραστρατιωτικών ομάδων.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 11:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    1020: Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    1015: Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

    1003: O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

    0950: O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

    0819: Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

    0745: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν λεηλασίες στο κέντρο της Μοσούλης.

    0736: Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτίθενται εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

    0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 12:21 ('Ωρα Λονδίνου)
    Oι Κούρδοι μπήκαν στη Μοσούλη
     


    Μία μέρα μετά την πτώση του Κιρκούκ, άλλη μία πόλη του Β. Ιράκ έπεσε στα χέρια των Κούρδων μαχητών--η Μοσούλη.


    Δεν υπάρχουν πια εδώ οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ. Είναι σαφές αυτό.
    Κούρδος διοικητής κοντά στη Μοσούλη
    Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι Κούρδοι ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ότι γίνονται πολλές λεηλασίες--ο κόσμος μάζευε χαρτονομίσματα που είχαν πέσει στο δρόμο, πολλοί κουβαλούσαν κρεβάτια κι άλλα έπιπλα.

    Μία πλατεία στο κέντρο της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ καταστράφηκαν πολλές φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις λέγεται πως βρίσκονται στην πόλη, αλλά δεν τους είδε κανείς δημοσιογράφος.

    Aμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ολόκληρο το 5ο σώμα στρατού του ιρακινού στρατού παραδόθηκε στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Κιρκούκ

    Στο Κιρκούκ, εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θ'αρχίσουν σύντομα να παραδίδουν τον έλεγχο της πόλης στους Αμερικανούς.

    Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν αργά την Πέμπτη στο Κιρκούκ--η Τουρκία είχε απειλήσει πως θα επενέβαινε στρατιωτικά.

    ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
    ΗΠΑ: 99 νεκροί
    Βρετανία: 30 νεκροί
    Ιράκ: Τουλάχιστον 1.252 άμαχοι*, άγνωστος ο αριθμός των στρατιωτών

    * Στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος, 3 Απρ.
    Η Άγκυρα στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές για να εποπτεύσουν την παράδοση του ελέγχου του Κιρκούκ από τους Κούρδους στους Αμερικανούς.

    Η Τουρκία έχει τονίσει επανειλημμέναπως η περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε τους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Όπως εκτιμά ένας από τους απεσταλμένους του BBC, ο Μάλκολμ Μπράμπαντ, η πτώση του Κιρκούκ και της Μοσούλης διευκολύνει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μπορούν τώρα να επιτεθούν κατά της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η Τικρίτ είνα η τελευταία πόλη-κλειδί που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις:

  • H αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθησαν έξι βόμβες μεγάλης ακριβείας εναντίον του σπιτιού του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος--στο Ραμαντί, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

  • Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτέθησαν εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

  • Δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

  • Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού εκφράζει ανησυχία για τις λεηλασίες και την ανομία στη Βαγδάτη και στη Βασόρα και καλεί τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους να επιβάλουν την τάξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

  • Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

  • Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου της αντιπολίτευσης, Αχμέντ Τσαλάμπι, υπογράμμισε ότι στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ δεν υπάρχουν θέσεις για Αμερικανούς.

  • Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

  • Ο πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, ο πρώτος Ιρακινός αξιωματούχος που αναγνώρισε πως ηττήθηκε η χώρα του από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, πρόκειται ν'αναχωρήσει για τη Βαγδάτη.

  • O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

  • O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 11:17 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    1003: O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

    0950: O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

    0819: Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

    0745: Tηλεοπτικά πλάνα δείχνουν λεηλασίες στο κέντρο της Μοσούλης.

    0736: Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτίθενται εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

    0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 11:03 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η ανομία μαστίζει τη Βαγδάτη
     

    Έπιπλα αφαίρεσαν από τη γερμανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

    Μεγάλα κρούσματα ανομίας έχουν εκδηλωθεί στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την πτώση της Βαγδάτης στους Αμερικανούς--με κύριο χαρακτηριστικό τις λεηλασίες oι οποίες έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας, όπως παρατηρούν οι απεσταλμένοι του BBC.

    Λεηλασίες

    Αξιωματούχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι τα νοσοκομεία έχουν καταλεηλατηθεί--ομάδες ενόπλων αφαίρεσαν από το νοσοκομείο Αλ Κίντι, για παράδειγμα, τα πάντα, από ηλεκτρικές μπρίζες έως ιατρικό εξοπλισμό και κρεββάτια.


    Πολλοί Ιρακινοί κλείστηκαν στα σπίτια τους γιατί φοβούνται πως θα λεηλατηθούν.
    Ράγκι Ομάρ, Απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη
    Άλλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, λόγω της παντελούς έλλειψης τάξης.

    Ο απεσταλμένος του BBC στη Βαγδάτη, Άντριου Γκίλιγκαν, μεταδίδει ότι είδε τον όχλο να αφαιρεί από τα νοσοκομεία "ό,τι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους"--ένα παιδάκι που λέγεται πως προσπαθούσε να κλέψει κάτι σκοτώθηκε από εξαγριωμένους κατοίκους που πήραν το νόμο στα χέρια τους.
    Αλλά δεν λεηλατήθηκαν μόνο τα νοσοκομεία: ο όχλος λεηλάτησε τη γερμανική πρεσβεία και το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο που λειτουργούσαν στη Βαγδάτη, απ' όπου αφαίρεσαν έπιπλα, ψυγεία κι άλλα ηλεκτρικά είδη.

    Λεηλατήθηκαν επίσης οι πολυτελείς κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως του γιού του, Ουντάι, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ.


    Οι δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους δεν μπορούν να σταματήσουν τις λεηλασίες ή να ελέγξουν τον όχλο που κυβερνά τώρα στους δρόμους.
    Βερονίκ Ταβό, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικού Συντονισμού του ΟΗΕ για το Ιράκ
    Όπως δήλωσε όμως ένας Αμερικανός στρατιωτικός, δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι λεηλατούνται υπουργεία ή οι οι κατοικίες αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν: "αυτό που πρέπει όμως να προστατεύσουμε", δήλωσε, "είναι η υποδομή του κράτους--τα νοσοκομεία, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι εγκαταστάσεις ύδρευσης."

    Όμως, όταν δέχτηκε επίθεση ένα από τα νοσοκομεία-κλειδιά της Βαγδάτης, το νοσοκομείο αλ-Κίντι, από ομάδα ενόπλων που το λεηλάτησαν, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν επενέβησαν γιατί, όπως είπαν, είχαν διαταγές να μην επέμβουν.

    Η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικού Συντονισμού του ΟΗΕ για το Ιράκ, Βερονίκ Ταβό δήλωσε πως η απραξία των αμερικανικών δυνάμεων "συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης".

    Λίγο αργότερα, όμως, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης: θ'αρχίσει να λειτουργεί, είπαν, ένα κέντρο επιχειρήσεων στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" κι απηύθυναν έκκληση στους Ιρακινούς που είναι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας να τους βοηθήσουν.

    Ιρακινή αντίσταση

    Τα ιρακινά στρατεύματα δέχτηκαν πυρά την Πέμπτη σε διάφορες περιοχές της πόλης.

    Σε ένα σημείο ελέγχου στην περιοχή "Πόλη του Σαντάμ", όπου ζουν κυρίως Σιίτες μουσουλμάνοι, τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    Στη Β. Βαγδάτη, επί τέσσερις ώρες μαίνονταν οι μάχες γύρω από ισλαμικό τέμενος πριν καμφθεί η ιρακινή αντίσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί πίστευαν ότι κρύβονταν εκεί Ιρακινοί ηγέτες.

    Ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και μέχρι 20 άλλοι τραυματίστηκαν από ενέδρα που είχαν στήσει Ιρακινοί στρατιώτες οι οποίοιμ πιστεύεται ότι ήταν μέλη της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 11:20 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Μοσούλη «στα χέρια των Κούρδων»
     


    Μία μέρα μετά την πτώση του Κιρκούκ, άλλη μία πόλη του Β. Ιράκ πέφτει κατά τα φαινόμενα στα χέρια των Κούρδων μαχητών--η Μοσούλη.


    Δεν υπάρχουν πια εδώ οπαδοί του καθεστώτος του Σαντάμ. Είναι σαφές αυτό.
    Κούρδος διοικητής κοντά στη Μοσούλη
    Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι Κούρδοι ελέγχουν το κέντρο της Μοσούλης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ότι ηρεμία επικρατεί στην πόλη, αλλά υπάρχουν μεγάλα πλήθη στους δρόμους κι έγιναν κάποιες λεηλασίες.

    Σύμφωνα με πολλές πληροφορίες, κανείς δεν προέβαλε αντίσταση--ούτε ο ιρακινός στρατός ούτε καμία άλλη δύναμη που να παραμένει πιστή στον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Κιρκούκ

    Στο Κιρκούκ, εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι δήλωσαν ότι θ'αρχίσουν σύντομα να παραδίδουν τον έλεγχο της πόλης στους Αμερικανούς.

    Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν αργά την Πέμπτη στο Κιρκούκ--η Τουρκία είχε απειλήσει πως θα επενέβαινε στρατιωτικά.

    Η Άγκυρα στέλλει στρατιωτικούς παρατηρητές για να εποπτεύσουν την παράδοση του ελέγχου του Κιρκούκ από τους Κούρδους στους Αμερικανούς.

    Η Τουρκία έχει επανειλημμένα τονίσει πως η περιοχή αυτή του Β. Ιράκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενεθάρρυνε τους Κούρδους της Ν.Α. Τουρκίας που θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

    Όπως εκτιμά ένας από τους απεσταλμένους του BBC, η πτώση του Κιρκούκ και της Μοσούλης διευκολύνει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία μπορούν τώρα να επιτεθούν κατά της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η Τικρίτ είνα η τελευταία πόλη-κλειδί που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο.

    Τα Ηνωμένα Έθνη, εν τω μεταξύ, επέκριναν τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα γιατί δεν σταμάτησαν τις λεηλασίες.

    Το Πεντάγωνο, όμως, υποστηρίζει ότι προτεραιότητα των αμερικανικών στρατευμάτων είναι η αντιμετώπιση των ιρακινών εστιών αντίστασης--μόνον όταν αντιμετωπίσουν αυτές τις εστίες, είπαν, θα στρέψουν την προσοχή τους στην αποκατάσταση της έννομης τάξης.

    Άλλες σημαντικές εξελίξεις:

  • H αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθησαν έξι βόμβες μεγάλης ακριβείας εναντίον του σπιτιού του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος--στο Ραμαντί, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

  • Iρακινοί αντίπαλοι του Σαντάμ Χουσείν επιτέθησαν εναντίον της ιρακινής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

  • Δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

  • Aμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν στον στρατιωτικό συντάκτη του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, ότι οι μεγάλες μάχες που γίνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία μπορεί να οφείλεται σε Ιρακινούς που υπερασπίζονται εγκατάσταση που περιέχει πυραύλους ή ακόμη και όπλα μαζικού ολέθρου.

  • Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου της αντιπολίτευσης, Αχμέντ Τσαλάμπι, υπογράμμισε ότι στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ δεν υπάρχουν θέσεις για Αμερικανούς.

  • H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι η ανομία καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τα νοσοκομεία να βοηθήσουν εκατοντάδες τραυματίες--λεηλατήθηκαν νοσοκομεία της Βαγδάτης.

  • Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντώνται την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν την ανοικοδόμηση του μεταπολεμικού Ιράκ.

  • O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους "επιθετική ενέργει κατά του Ισλάμ", αλλά πρόσθεσε πως η χώρα του χαίρεται για το τέλος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσδεΐν.

  • O διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τόμι Φρανκς, δήλωσε ότι οι ηγέτες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ή είναι νεκροί ή προσπαθούν να διαφύγουν.

  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 08:52 ('Ωρα Λονδίνου)
    Δολοφονήθηκε ηγέτης των Σιιτών στο Ιράκ
     

    Ο δολοφονηθείς Σιΐτης κληρικός σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ

    Ηγετικό στέλεχος της κοινότητας των Σιϊτών στο Ιράκ, ο μουσουλμάνος κληρικός Αμπντ αλ Μαζίντ αλ Χόι βρήκε το θάνατο μέσα σε ισλαμικό τέμενος της ιερής πόλης Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ.

    Ενας από τους υποστηρικές του αλ Χόι είπε στο BBC ότι μια ομάδα Σιϊτών που είχε αναλάβει τη φρούρηση του τζαμιού Ιμάμ Αλί μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, συγκρούσθηκε με τους οπαδούς του Αμπντ αλ Μαζίντ αλ Χόι με αποτέλεσμα ο τελευταίος να σκοτωθεί.

    Οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ηγέτης των Σιϊτών έχασε τη ζωή του ακόμη δεν είναι σαφείς.

    Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από υποστηρικτή της αντίπαλης παράταξης.

    Ο Αμπντ αλ Μαζίντ αλ Χόι, ο πατέρας του οποίου ήταν ο πνευματικός ηγέτης των Σιϊτών του Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991 είχε επιστρέψει από το Λονδίνο στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

    Στην Ουάσινγκτον εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέκρινε τη δολοφονία του αλ Χόι και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιβάλλουν το νόμο και την τάξη στο Ιράκ.

    Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η δολοφονία του αλ Χόι ίσως να είναι η απαρχή της διαμάχης για την κάλυψη του κενού εξουσίας που έχει δημιουργηθεί μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 07:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας
     

    Αμερικανικό άρμα μάχης σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Βαγδάτη

    Πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου.

    Η βομβιστική επίθεση έγινε κοντά στο ξενοδοχείο Παλαιστίνη, κοντά στην πλατεία που ήταν την Τετάρτη ο χώρος πανηγυρικών σκηνών όταν Ιρακινοί έριξαν στο έδαφος άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, φωνάζοντας φιλοαμερικανικά συνθήματα.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν σθεναρή αντίσταση στη Βαγδάτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πόλης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται μάχες στο δυτικό και το βορειοανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Αμερικανοί πεζοναύτες έγιναν στόχος μεγάλων πυρών στις όχθες του Τίγρη, κοντά σ'ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσείν.

    Μία μεγάλη ομάδα Ιρακινών λέγεται πως έχει καταλάβει θέσεις στην περιοχή, όπου πιστεύεται πως συναντάται η ιρακινή ηγεσία.

    Σε άλλες περιοχές, τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχουν Άραβες μη Ιρακινοί μαχητές στην περιοχή Μανσούρ της Δυτικής Βαγδάτης.

    Ο απεσταλμένος του BBC το δυτικό τμήμα της πόλης μεταδίδει ότι ομάδες οπλισμένες με οβίδες και αυτόματα όπλα επετέθησαν εναντίον μιας αμερικανικής μονάδας.

    Άραβες μαχητές, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ελέγχουν δρόμους στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 02:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    0723: O απεσταλμένος του BBC, Άνταμ Μάινοτ, μεταδίδει ότι δύο ιρακινά παιδιά σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά Αμερικανών πεζοναυτών σε σημείο ελέγχου στη Νασιρίγια.

    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έρριψαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του Β. Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Δεν θέλουμε κυβέρνηση των ΗΠΑ»
     

    Ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλάμπι

    Ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ιρακινής αντιπολίτευσης, ο Αχμέντ Τσαλάμπι , υπογράμμισε ότι στη μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ δεν υπάρχει θέση για τις ΗΠΑ.

    Μιλώντας στο BBC ο κ. Τσαλάμπι είπε ότι το Ιράκ διαφέρει κατά πολύ από τις γειτονικές προς αυτό χώρες.

    «Πρόκειται για ένα κράτος πολυεθνικό που διαθέτει πολλές θρησκευτικές παραδόσεις» είπε.

    Και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι του Ιράκ είναι μορφωμένοι και αστικοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό».


    Θέση στη κυβέρνηση μας έχουν μόνο οι Ιρακινοί, λέει ο Αχμέντ Τσαλάμπι
    Για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι οι Ιρακινοί έχουν καταπιεστεί όσο κάνενας άλλος λαός στη Μέση Ανατολή και η επιθυμία τους για ελευθερία και για αντιπροσωπευτική κυβέρνηση είναι τεράστια.

    Χθες ο κ. Τσαλάμπι μίλησε σε μια από τις πρώτες πολιτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκε στο νότιο Ιράκ, μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

    Τα κυριότερα σημεία του «σχεδίου Τσαλάμπι» για το σταδιακό εκδημοκρατισμό του Ιράκ είναι:

  • Οι Ιρακινοί θα σχηματίσουν μία προσωρινή κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο Σύνταγμα.

  • Ο καταστατικός αυτός χάρτης του Ιράκ θα εγκριθεί από μία συνταγματική εθνοσυνέλευση, η οποία και θα προετοιμάσει τη χώρα για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

  • Οι εκλογές αυτές θα αναδείξουν μία νέα Βουλή μέσα σε μία περίοδο δύο ετών.

    Ο κ. Τσαλάμπι είναι ο ηγέτης του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει την υποστήριξη του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας γιά την ανάληψη της εξουσίας στο Ιράκ της μετα- Σαντάμ εποχής.

  • Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τριμερής διάσκεψη για το Ιράκ
     

    Οι κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ μεταβαίνουν στην Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν

    Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να έχουν συνομιλίες το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Πετρούπολη.

    Βασικό θέμα των συνομιλιών τους θα είναι η ανοικοδόμηση του Ιράκ.


    Οι κ.κ. Πούτιν και Σιράκ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την ιρακινή κρίση
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχαν εκφράσει την αντιθεσή τους στην απόφαση της Ουάσινγκτον για ανάληψη στρτατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

    Παράλληλα και οι τρείς ηγέτες έχουν τονίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο κατά την μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

    Πάντως οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο χαρακτηρίζονται από ένα περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο πρός την Ουάσινγκτον.

    Το Κρεμλίνο έχει κάνει σαφές ότι η σημερινή συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη δεν αποτελεί "απάντηση" στη συνάντηση Μπους - Μπλερ αυτή την εβδομάδα στο Μπελφάστ.

    Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε θέματα όπως είναι η ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και η πολιτική που ακολουθεί στην Τσετσενία.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Μοσούλη στο στόχαστρο
     

    Κούρδοι μαχητές στα περίχωρα του Κιρκούκ

    Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις μετά τη Βαγδάτη και τη Βασόρα τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Μοσούλη, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ.

    Μονάδες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων κατευθύνονται πρός την περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, και μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μαζί με Κούρδους μαχητές, διαθέτοντας αεροπορική κάλυψη πυρός, ετοιμάζονται να μπούν στην πόλη, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    Ένας Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων που βρίσκοντια έξω από τη Μοσούλη, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με ιρακινούς εκπροσώπους για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συνθηκολόγησης.


    Έχουμε διατάξει τους μαχητές μας να αποχωρήσουν από το Κιρκούκ
    Κ. Ταλαμπάνι, εκπρόσωπος Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αμερικανικές δυνάμεις διεμήνυσαν στους Κούρδους μαχητές που τις συνοδεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν στα περίχωρα της πόλης.

    Στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε στους δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις τα ιρακινά στρατεύματα που βρίσκονται στη Μοσούλη και τα περίχωρά της έχουν αποφασίσει να μην φέρουν αντίσταση και δεν συνιστούν πλέον απειλή για τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Περικύκλωση του Τικρίτ

    Απεσταλμένος του BBC στο Κατάρ, όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο των δυνάμεων εισβολής, μεταδίδει ότι η πτώση του Κιρκούκ την Πέμπτη και της Μοσούλης σήμερα θα ανοίξει νέες διόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί για επιτεθούν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, το Τικρίτ.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC τα συμμαχικά αεροσκάφη αναμένεται να βομβαρδίσουν το Τικρίτ και τη γύρω περιοχή τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

    Η μάχη του Τικρίτ μπορεί να είναι η τελευταία μεγάλη μάχη του πολέμου στο Ιράκ , λέγει ο απεσταλμένος του BBC.

    Οι Κούρδοι υπόσχονται αποχώρηση

    Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Τούρκους στρατιωτικούς παρατηρητές μέσα στο έδαφος του βορείου Ιράκ, μετά από τα παράπονα που διατύπωσε η Άγκυρα προς την Ουάσινγκτον για την εισβολή Κούρδων μαχητών στο Κιρκούκ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Τούρκους αξιωματούχους λέγοντας ότι η είσοδος των Κούρδων στο Κιρκούκ έγινε παρά τις αντίθετες συστάσεις και θα τερματισθεί άμεσα.


    Κούρδος μαχητής κοντά σε φλεγόμενη πετρελαιοπηγή στα περίχωρα του Κιρκούκ
    Και οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κουρδικών παρατάξεων του βορείου Ιράκ, μαχητές των οποίων κατέλαβαν το Κιρκούκ, ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την πόλη.

    Σημειωτέον ότι η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα πως οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ δεν πρόκειται να αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης και της γύρω περιοχής που είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα.

    Οι τουρκικές ανησυχίες εστιάζονται στο ότι ενδεχόμενη δημιουργία κουρδικού ανεξάρτητου κρατιδίου στο βόρειο Ιράκ θα αποτελούσε το έναυσμα αποσχιστικών τάσεων από τους Κούρδους που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 08:52 ('Ωρα Λονδίνου)
    Δολοφονήθηκε ηγέτης των Σιΐτών στο Ιράκ
     

    Ο δολοφονηθείς Σιΐτης κληρικός σε παλαιότερο στιγμιότυπο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ

    Ηγετικό στέλεχος της κοινότητας των Σιϊτών στο Ιράκ, ο μουσουλμάνος κληρικός Αμπντ αλ Μαζίντ αλ Χόι βρήκε το θάνατο μέσα σε ισλαμικό τέμενος της ιερής πόλης Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ.

    Ενας από τους υποστηρικές του αλ Χόι είπε στο BBC ότι μια ομάδα Σιϊτών που είχε αναλάβει τη φρούρηση του τζαμιού Ιμάμ Αλί μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν, συγκρούσθηκε με τους οπαδούς του Αμπντ αλ Μαζίντ αλ Χόι με αποτέλεσμα ο τελευταίος να σκοτωθεί.

    Οι πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ηγέτης των Σιϊτών έχασε τη ζωή του ακόμη δεν είναι σαφείς.

    Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από υποστηρικτή της αντίπαλης παράταξης.

    Ο Αμπντ αλ Μαζίντ αλ Χόι, ο πατέρας του οποίου ήταν ο πνευματικός ηγέτης των Σιϊτών του Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991 είχε επιστρέψει από το Λονδίνο στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα.

    Στην Ουάσινγκτον εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέκρινε τη δολοφονία του αλ Χόι και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιβάλλουν το νόμο και την τάξη στο Ιράκ.

    Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η δολοφονία του αλ Χόι ίσως να είναι η απαρχή της διαμάχης για την κάλυψη του κενού εξουσίας που έχει δημιουργηθεί μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 08:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Προειδοποίηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
     

    Προειδοποίηση προς τις δυτικές χώρες απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στο ΒΒC

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποίησε εκ νέου ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αντιπαλότητα ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο, μετά την πολεμική εκστρατεία στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξή του προς τον ανταποκριτή του BBC Νικ Θόρπ, ο πνευματικός ηγέτης τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων, είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέυρεση μιας μόνιμης λύσης στην ιρακινή κρίση.


    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως άλλωστε και οι ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο κατά του Ιράκ, πολύ πριν αρχίσει η εισβολή των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων.

    Τώρα, καθώς η πολεμική εκστρατεία συνεχίζεται, ο Παναγιότατος απευθύνει νέα προειδοποίηση προς τους ηγέτες των δυτικών χωρών:

    «Υπάρχει ο κίνδυνος αντιπαράθεσης μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου» επισημαίνει.

    Και εξηγεί περαιτέρω: «Δηλαδή οι Μουσουλμάνοι στη Μέση Ανατολή να πουν ότι οι Χριστιανοί ήρθαν από τη Δύση και σκότωσαν τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας και τον άμαχο λαό μας, επομένως πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον τους».

    «Πρόκεται για υπαρκτό κίνδυνο» σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης» που σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εκφράζει την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να βρουν μια μόνιμη και ειρηνική λύση στην κρίση.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 02:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    0705:«ΤΑ Ήνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό και πρωταρχικό ρόλο στη διοίκηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

    0543:Ιρακινοί στρατιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, σύμφωνα με πληροφορίες Κούρδων και Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, οι δυνάμεις των οποίων βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έριξαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 05:47 ('Ωρα Λονδίνου)
    Η Μοσούλη στο στόχαστρο
     

    Πανηγυρισμοί Κούρδων στην πόλη του Κιρκούκ

    Οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις μετά τη Βαγδάτη και τη Βασόρα τώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στη Μοσούλη, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ.

    Μονάδες αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων κατευθύνονται πρός την περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ, και μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων μαζί με Κούρδους μαχητές, διαθέτοντας αεροπορική κάλυψη πυρός, ετοιμάζονται να μπούν στην πόλη, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    Ένας Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων που βρίσκοντια έξω από τη Μοσούλη, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με ιρακινούς εκπροσώπους για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συνθηκολόγησης.


    Έχουμε διατάξει τους μαχητές μας να αποχωρήσουν από το Κιρκούκ
    Κ. Ταλαμπάνι, εκπρόσωπος Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αμερικανικές δυνάμεις διεμήνυσαν στους Κούρδους μαχητές που τις συνοδεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν στα περίχωρα της πόλης.

    Στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε στους δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις τα ιρακινά στρατεύματα που βρίσκονται στη Μοσούλη και τα περίχωρά της έχουν αποφασίσει να μην φέρουν αντίσταση και δεν συνιστούν πλέον απειλή για τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Περικύκλωση του Τικρίτ

    Απεσταλμένος του BBC στο Κατάρ, όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο των δυνάμεων εισβολής, μεταδίδει ότι η πτώση του Κιρκούκ την Πέμπτη και της Μοσούλης σήμερα θα ανοίξει νέες διόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί για επιτεθούν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, το Τικρίτ.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC τα συμμαχικά αεροσκάφη αναμένεται να βομβαρδίσουν το Τικρίτ και τη γύρω περιοχή τις επόμενες τέσσερις με πέντε ημέρες ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν οι χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

    Η μάχη του Τικρίτ μπορεί να είναι η τελευταία μεγάλη μάχη του πολέμου στο Ιράκ , λέγει ο απεσταλμένος του BBC.

    Οι Κούρδοι υπόσχονται αποχώρηση

    Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Τούρκους στρατιωτικούς παρατηρητές μέσα στο έδαφος του βορείου Ιράκ, μετά από τα παράπονα που διατύπωσε η Άγκυρα προς την Ουάσινγκτον για την εισβολή Κούρδων μαχητών στο Κιρκούκ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Τούρκους αξιωματούχους λέγοντας ότι η είσοδος των Κούρδων στο Κιρκούκ έγινε παρά τις αντίθετες συστάσεις και θα τερματισθεί άμεσα.


    Κούρδος μαχητής κοντά σε φλεγόμενη πετρελαιοπηγή στα περίχωρα του Κιρκούκ
    Και οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κουρδικών παρατάξεων του βορείου Ιράκ, μαχητές των οποίων κατέλαβαν το Κιρκούκ, ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την πόλη.

    Σημειωτέον ότι η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα πως οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ δεν πρόκειται να αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης και της γύρω περιοχής που είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα.

    Οι τουρκικές ανησυχίες εστιάζονται στο ότι ενδεχόμενη δημιουργία κουρδικού ανεξάρτητου κρατιδίου στο βόρειο Ιράκ θα αποτελούσε το έναυσμα αποσχιστικών τάσεων από τους Κούρδους που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας.


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 - 02:50 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράκ: Οι εξελίξεις με μια ματιά
     


    Παρασκευή 11 Απριλίου 2003
    (ώρα Λονδίνου)


    0104:Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι αεροσκάφη τους έριξαν στη δυτική Βαγδάτη έξη τηλεκατευθυνόμενες «έξυπνες» βόμβες, στοχεύοντας το σπίτι του Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν Αλ Τικρίτι, ετεροθαλούς αδελφού του ιρακινού ηγέτη, που ήταν επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

    0028:Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι παρά τις συγκρούσεις που διεξάγονται γύρω από τις πετρελαιοπηγές του βορείου Ιράκ, συνεχίζεται η μεταφορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει τις περιοχές αυτές με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.