Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-20

  1. Ενότητα ζήτησε ο Μπλερ
  2. «Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κουβέιτ»
  3. Επιθέσεις από όλα τα μέτωπα
  4. «Καλά προετοιμασμένο» το Ισραήλ
  5. Η Βαγδάτη στο στόχαστρο
  6. Ίχνη ρικίνης στο Παρίσι
  7. Μηνύσεις για το AIDS
  8. Η Βαγδάτη στο στόχαστρο
  9. Παγκόσμιες κινητοποιήσεις
  10. Η Βαγδάτη στο στόχαστρο
  11. Το «ναι» της Τουρκίας
  12. Το ξέσπασμα του μυστηριώδους ιού
  13. Διεθνείς αντιδράσεις
  14. Ανάλυση: Ο γρίφος της Τουρκίας
  15. Επιχείρηση και στο Αφγανιστάν
  16. Διεθνείς αντιδράσεις
  17. Έναρξη επιθέσεων
  18. Έναρξη επιθέσεων
  19. «Η απάντηση του Σ. Χουσεΐν»
  20. «Σε βαρύ κλίμα το εαρινό συμβούλιο κορυφής»
  21. Διεθνείς αντιδράσεις
  22. Έναρξη επιθέσεων
  23. «Η απάντηση του Σ. Χουσεΐν»
  24. Ιράκ: Ώρα μηδέν

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 02:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενότητα ζήτησε ο Μπλερ
 

Αποφασισμένος να απομακρύνει το Σαντάμ Χουσεΐν απο την εξουσία

O Βρετανός πρωθυπουργός, Τονι Μπλερ, απηύθυνε, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, τηλεοπτικό διάγγελμα στο λαό της Βρετανίας και επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας λαμβάνουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι αποστολή των συμμαχικών δυνάμεων είναι να απομακρύνουν το Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία και να αφοπλίσουν το Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι η απόφαση του να εμπλέξει το στρατό της χώρας στις επιθέσεις εναντίον του Ιράκ έχει προκαλέσει διχογνωμία στη Βρετανία.

Βρετανός στρατιώτης στο πεδίο της μάχης

Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι τώρα ο λαός της Βρετανίας θα επιδείξει ενότητα προκειμένου να στηρίξει τους άνδρες και τις γυναίκες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος στη Βαγδάτη.

Κομάντος του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας έπληξαν στρατηγικής σημασίας στόχους ανοίγοντας το δρόμο για την επίθεση στη Βαγδάτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επαίνεσε τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Όπως συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν, η τύχη πολλών λαών βασίζεται στους άνδρες και στις γυναίκες που υπηρετούν στη χώρα μας.»

Μήνυμα στους Ιρακινούς

Ο Τόνι Μπλερ επανέλαβε τη δέσμευση του στον ιρακινό λαό και φρόντισε να υπενθυμίσει στους πολίτες της Βρετανίας τις ενέργειες του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, είπε, απο το να προχωρήσουμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά από 12 χρόνια , κατά τα οποία ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε επανειλημμένα αρνηθεί να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του.

Ο κ. Μπλερ απηύθυνε ειδικό μήνυμα στους πολίτες του Ιράκ, στο οποίο είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη συμβολή της Βρετανίας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, όταν ο πόλεμος τελειώσει.

«Εχθρός μας δεν είστε εσείς, αλλά οι βάρβαροι ηγέτες,» είπε απευθυνόμενος στους Ιρακινούς.

Η "λογική" του πολέμου

Ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι ο πλανήτης τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τα «βάρβαρα καθεστώτα» που διαθέτουν όπλα μαζικού ολέθρου και με την απειλή της τρομοκρατίας.

«Βάσει των στοιχείων που διαθέτουν οι μυστικές υπηρεσίες, ο βαθύτερος φόβος μου είναι ότι βλέπω αυτές τις απειλές να αποκτούν οντότητα και να φέρνουν την καταστροφή στη χώρα μας και στον πλανήτη μας,» είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τόσο τη δέσμευση του όσο και του προέδρου των ΗΠΑ για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Τόνι Μπλερ απάντησε και σε όσους πιστεύουν οτι ο πόλεμος στο Ιράκ διεξάγεται με πραγματική αφορμή τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, λέγοντας ότι με τη λήξη του πολέμου ο ΟΗΕ θα διαχειρίζεται την παραγωγή πετρελαίου προς όφελος του Ιράκ.


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 03:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Συνετρίβη ελικόπτερο στο Κουβέιτ»
 


Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ότι 12 Αμερικανοί και 4 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για δυστύχημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επρόκειτο για ελικόπτερο τύπου Σινούκ που μάλλον κατέπεσε στο έδαφος του Κουβέιτ.

Αξιωματούχος από το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι χάθηκε ένα ελικόπτερο του ναυτικού.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιθέσεις από όλα τα μέτωπα
 

Στη Βαγδάτη ακούγονταν σειρήνες και αντιαεροπορικά πυρά

Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει επιθέσεις από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των επιδρομών εναντίον του Ιράκ.

Οι ιρακινοί στόχοι νοτίως της χώρας έχουν υποστεί σφοδρότατους βομβαρδισμούς, ενώ σημειώθηκαν και δεύτερες επιθέσεις από αέρως στη Βαγδάτη, όπου οι σειρήνες ηχούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.


Οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα των εφημερίδων παγκοσμίως
Στο μεταξύ, τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα του Ιράκ από το Κουβέιτ και πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις.

Στην Ουάσινγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι βασικές επιχειρήσεις στο Ιράκ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και προειδοποίησαν ότι πρόκειται να είναι οι σφοδρότερες που έχουν γίνει ποτέ.

Εν τω μεταξύ, η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ένα νέο ανακοινωθέν του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος δήλωσε ότι ο λαός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους εισβολείς.

«Τέσσερις νεκροί»

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επετέθησαν με 72 συνολικά πυραύλους από την έναρξη της εκστρατείας, καθώς και ότι τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίσθηκαν.


Τα βλέμματα όλου του κόσμου μπροστά στις οθόνες
Παράλληλα, μετέδωσε ότι στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν το σπίτι της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεϊν, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η σύζυγος όσο και οι κόρες του Ιρακινού ηγέτη είναι σώες.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουνότι τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν από τις επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους Αμερικανούς στρατιώτες, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τους καλύτερους πολίτες τους στο Ιράκ.

Διάγγελμα Ράμσφελντ

Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο του διάγγελμα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο της ιρακινής ηγεσίας.

Ο κ. Ράμσφελντ ζήτησε για άλλη μια φορά από το Σαντάμ Χουσεϊν να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να εξαπολυθεί η σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες του Ιράκ να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είχε δηλώσει ότι η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε σκοπό να σκοτώσει τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, εμφανίσθηκε στην τηλεόραση για να καταδικάσει την επίθεση και να αποδείξει ότι είναι σώος. Ο Ιρακινός ηγέτης χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 - 00:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καλά προετοιμασμένο» το Ισραήλ
 

Οι πύραυλοι Φρογκ μπορούν να αντιμετωπισθούν από τους Πάτριοτ του Ισραήλ

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

«Το Ισραήλ δεν διατρέχει κάποιον ορατό κίνδυνο, ωστόσο εφόσον απειληθούμε γνωρίζουμε πολύ καλά τι ακριβώς πρέπει να πράξουμε για να τον αντιμετωπίσουμε».

Με τη φράση αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αναφέρθηκε χθες στους υπουργούς του εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει σύντομη διάρκεια και θετικά για την περιοχή αποτελέσματα.


Οι Ισραηλινοί είναι εξοπλισμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες
Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός διέρρευσε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που αφορούν το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους πυραύλους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να πλήξουν το Κουβέιτ, αυτοί δεν είναι τύπου Σκουντ αλλά Φρογκ.

Είναι μικρής εμβέλειας, μόλις 70 χιλιομέτρων και μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις συστοιχίες των Πάτριοτ.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ εκτιμούν επίσης πως στο οπλοστάσιο του Ιράκ δεν βρίσκονται περισσότεροι από 12 – 20 πύραυλοι Σκουντ, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αφοπλισμός του Ιράκ επετεύχθη ήδη στο διάστημα από το 1991 κι έπειτα.

Παλαιστινιακές αντιδράσεις

Στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία τελούν υπό απαγόρευση εισόδου και εξόδου των πολιτών τους λόγω του σφραγίσματος από τις ισραηλινές αρχές, οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στις αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Γάζας παρέμειναν κλειστά στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και εκατοντάδες παλαιστίνιοι μαθητές διαδήλωσαν σε προάστια της πόλης.

Ωστόσο, αυτό που δείχνει να έχει περάσει στο περιθώριο της ενημέρωσης, είναι οι εξελίξεις στην παλαιστινιακή αρχή και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε εδώ και δύο εικοσιτετράωρα.

Συγκεκριμένα, ο Αμπού Μαζέν, ο πρώτος πρωθυπουργός της παλαιστινιακής αρχής βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιές ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες του και που θα σταματούν εκείνες του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ.

Άραβες αναλυτές και Παλαιστίνιοι πολιτικοί, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν ως θετικό βήμα την απόφαση του προέδρου Αραφάτ να προχωρήσει σε διαχωρισμό των εξουσιών, η συμβίωση θα είναι δύσκολη και ενδεχομένως σε μερικούς μήνες από τώρα να οδηγηθούμε στην αποτυχία του πειράματος.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη στο στόχαστρο
 

Στη Βαγδάτη ακούγονταν σειρήνες και αντιαεροπορικά πυρά

Ισχυρές εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαγδάτη, κατά τη δεύτερη ημέρα των αμερικανικών βομβαρδισμών, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη χώρα. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, σήμαναν οι σειρήνες, ενώ ακούγονταν επίσης και αντι-αεροπορικά πυρά.

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επετέθησαν με 72 συνολικά πυραύλους από την έναρξη της εκστρατείας, καθώς και ότι τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίσθηκαν.


Οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα των εφημερίδων παγκοσμίως
Παράλληλα, μετέδωσε ότι στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν το σπίτι της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεϊν, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η σύζυγος όσο και οι κόρες του Ιρακινού ηγέτη είναι σώες.

Από την άλλη πλευρά, τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται από το Κουβέιτ προς το νότιο Ιράκ, ενώ το αμερικανικό πυροβολικό έβαλε κατά ιρακινών θέσεων στα νότια της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος ακολουθεί τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, ανέφερε ότι η αναχώρηση ήταν εσπευσμένη και ότι οι στρατιώτες φορούσαν στολές μάχης. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Πιστεύεται ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών που θα διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράκ ανέρχονται σε 10.000.

Διάγγελμα Ράμσφελντ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πετρελαιοπηγών στο νότιο Ιράκ έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.


Τα βλέμματα όλου του κόσμου μπροστά στις οθόνες
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι καπνοί προέρχονται από το κέντρο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ, Βασόρα, όπου νωρίτερα είχαν ακουσθεί ισχυρές εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο του διάγγελμα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο της ιρακινής ηγεσίας.

Ο κ. Ράμσφελντ ζήτησε για άλλη μια φορά από το Σαντάμ Χουσεϊν να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να εξαπολυθεί η σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες του Ιράκ να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η αντίδραση του Ιράκ

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είχε δηλώσει ότι η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε σκοπό να σκοτώσει τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ δήλωσε επίσης ότι από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίσθηκαν αρκετά άλλα.

Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν εμφανίσθηκε στην τηλεόραση για να καταδικάσει την επίθεση και να αποδείξει ότι είναι σώος. Ο Ιρακινός ηγέτης χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Νωρίτερα, το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι είχε δεχθεί επιθέσεις με πυραύλους από το Ιράκ. Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας, ενώ ο ένας από αυτούς είχε στόχο να πλήξει την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Δύο από τους πυραύλους κατερρίφθησαν από αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ οι άλλοι δύο συνετρίβησαν στην έρημο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ίχνη ρικίνης στο Παρίσι
 

Ίχνη ρικίνης είχαν βρεθεί πρόσφατα σε διαμέρισμα στο Λονδίνο

Ίχνη της θανατηφόρου και δηλητηριώδους ουσίας ρικίνης εντοπίσθηκαν στο μετρό του Παρισιού, σύμφωνα με ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.


Η ρικίνη προέρχεται από κόκκους καστορέλαιου
Τα ίχνη της ουσίας εντοπίσθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντε Λιόν, σύμφωνα με αξιωματούχους του αρμόδιου υπουργείου.

Η ρικίνη είναι μία τοξική ουσία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρος εάν κάποιος την εισπνεύσει.

Η ουσία, η οποία θεωρείται 6.000 φορές πιο ισχυρή από το υδροκυάνιο, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως βιολογικό όπλο.

Τον Ιανουάριο, η βρετανική αστυνομία ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες ρικίνης κατά τη διάρκεια επιδρομής σε διαμέρισμα του Λονδίνου.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 22:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Μηνύσεις για το AIDS
 

Στη χώρα πραγματοποιούνται συνεχώς κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση του AIDS

Μηνύσεις εναντίον δύο υπουργών της Νοτίου Αφρικής υπέβαλαν μέλη οργανώσεων για την αντιμετώπιση του AIDS, ζητώντας μάλιστα τη σύλληψη των δύο ατόμων.


Διαδηλωτές ζητούν φάρμακα για τους φορείς του ιού HIV
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νοτίου Αφρικής απέτυχαν να αποτρέψουν τους θανάτους αρκετών ατόμων, επειδή δεν παρείχαν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στη Νότιο Αφρική, υπάρχουν οι περισσότεροι φορείς του ιού HIV από οποιαδήποτε άλλη χώρα, γεγονός που έχει κάνει τις οργανώσεις για την αντιμετώπιση του AIDS να εγκαινιάσουν εκστρατεία κατά της κυβέρνησης.

Περίπου 200 μέλη των εν λόγω οργανώσεων πραγματοποίησαν πορεία προς αστυνομικό τμήμα του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου και υπέβαλαν τη μήνυση εναντίον του υπουργού Υγείας, Μάντο Τσαμπάλα Μσιμάνγκ και του υπουργού Εμπορίου και Τεχνολογίας, Αλεκ Έρβιν.

Κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με τις εν λόγω οργανώσεις, περίπου 600 πολίτες της χώρας πεθαίνουν καθημερινώς από AIDS.

Αξιωματούχοι της χώρας ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τις κατηγορίες, ωστόσο οι δύο υπουργοί ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρισμούς.

Στην υπόλοιπη χώρα, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης. Στο Κέιπ Τάουν περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν για καθιστική διαμαρτυρία, ενώ στο Ντουρμπάν περίπου 70 άτομα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις.
Η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι ακριβά και επικίνδυνα για τους ασθενείς.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη στο στόχαστρο
 

Στη Βαγδάτη ακούγονταν σειρήνες και αντιαεροπορικά πυρά

Ισχυρές εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαγδάτη, κατά τη δεύτερη ημέρα των αμερικανικών βομβαρδισμών, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη χώρα. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, σήμαναν οι σειρήνες, ενώ ακούγονταν επίσης και αντι-αεροπορικά πυρά.

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επετέθησαν με 72 συνολικά πυραύλους από την έναρξη της εκστρατείας, καθώς και ότι τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίσθηκαν.


Οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα των εφημερίδων παγκοσμίως
Παράλληλα, μετέδωσε ότι στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν το σπίτι της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεϊν, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η σύζυγος όσο και οι κόρες του Ιρακινού ηγέτη είναι σώες.

Από την άλλη πλευρά, τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται από το Κουβέιτ προς το νότιο Ιράκ, ενώ το αμερικανικό πυροβολικό έβαλε κατά ιρακινών θέσεων στα νότια της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος ακολουθεί τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, ανέφερε ότι η αναχώρηση ήταν εσπευσμένη και ότι οι στρατιώτες φορούσαν στολές μάχης. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Πιστεύεται ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών που θα διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράκ ανέρχονται σε 10.000.

Διάγγελμα Ράμσφελντ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πετρελαιοπηγών στο νότιο Ιράκ έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.


Τα βλέμματα όλου του κόσμου μπροστά στις οθόνες
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι καπνοί προέρχονται από το κέντρο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ, Βασόρα, όπου νωρίτερα είχαν ακουσθεί ισχυρές εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο του διάγγελμα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο της ιρακινής ηγεσίας.

Ο κ. Ράμσφελντ ζήτησε για άλλη μια φορά από το Σαντάμ Χουσεϊν να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να εξαπολυθεί η σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες του Ιράκ να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η αντίδραση του Ιράκ

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είχε δηλώσει ότι η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε σκοπό να σκοτώσει τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ δήλωσε επίσης ότι από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίσθηκαν αρκετά άλλα.

Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν εμφανίσθηκε στην τηλεόραση για να καταδικάσει την επίθεση και να αποδείξει ότι είναι σώος. Ο Ιρακινός ηγέτης χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Νωρίτερα, το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι είχε δεχθεί επιθέσεις με πυραύλους από το Ιράκ. Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας, ενώ ο ένας από αυτούς είχε στόχο να πλήξει την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Δύο από τους πυραύλους κατερρίφθησαν από αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ οι άλλοι δύο συνετρίβησαν στην έρημο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμιες κινητοποιήσεις
 

Στις διαδηλώσεις στο Λονδίνο συμμετείχαν και πολλοί μαθητές

Η έναρξη της αμερικανικής και βρετανικής εκστρατείας εναντίον Ιράκ πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.


Θέλουμε να πούμε στους Αμερικανούς ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι εδώ
Φοιτητής στο Κάιρο
Στην Αίγυπτο, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

Στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, οι διαδηλωτές κρατούσαν ιρακινές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Μπους, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου».

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, οι αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με μία ομάδα διαδηλωτών, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς.

Στην Τουρκία, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες, την ίδια στιγμή που το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφιζε για το θέμα χρησιμοποίησης του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Ευρώπη και Ασία

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Ανάμεσα στις πιο δυναμικές ήταν και εκείνη που έγινε στην Αθήνα, όπου συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 100.000 άτομα.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέκλυσαν τους δρόμους πολλών ιταλικών πόλεων, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές.

Διαδηλώσεις όμως πραγματοποιήθηκαν και στην Ασία. Στην Ινδονησία, περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν σε μία πορεία στη Τζακάρτα, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης.

Κινητοποιήσεις όμως σημειώθηκαν και στην Αυστραλία, όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποστήριξη που παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση της χώρας.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 19:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη στο στόχαστρο
 

Στη Βαγδάτη ακούγονταν σειρήνες και αντιαεροπορικά πυρά

Ισχυρές εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαγδάτη, κατά τη δεύτερη ημέρα των αμερικανικών βομβαρδισμών, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στη χώρα. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, σήμαναν οι σειρήνες, ενώ ακούγονταν επίσης και αντι-αεροπορικά πυρά.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη ανέφερε ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη ήταν πολύ πιο ισχυρές από τους βομβαρδισμούς της Τετάρτης.


Οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ ήταν το πρώτο θέμα των εφημερίδων παγκοσμίως
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν το σπίτι της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεϊν, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η σύζυγος όσο και οι κόρες του Ιρακινού ηγέτη είναι σώες.

Από την άλλη πλευρά, τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται από το Κουβέιτ προς το νότιο Ιράκ, ενώ το αμερικανικό πυροβολικό έβαλε κατά ιρακινών θέσεων στα νότια της χώρας.

Ο ανταποκριτής του BBC, ο οποίος ακολουθεί τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, ανέφερε ότι η αναχώρηση ήταν εσπευσμένη και ότι οι στρατιώτες φορούσαν στολές μάχης. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Πιστεύεται ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Τρίτης Μεραρχίας Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών που θα διασχίσουν τα σύνορα με το Ιράκ ανέρχονται σε 10.000.

Διάγγελμα Ράμσφελντ

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πετρελαιοπηγών στο νότιο Ιράκ έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.


Τα βλέμματα όλου του κόσμου μπροστά στις οθόνες
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι καπνοί προέρχονται από το κέντρο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ, Βασόρα, όπου νωρίτερα είχαν ακουσθεί ισχυρές εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ, κατά το πρώτο του διάγγελμα από την έναρξη των βομβαρδισμών, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κτίριο της ιρακινής ηγεσίας.

Ο κ. Ράμσφελντ ζήτησε για άλλη μια φορά από το Σαντάμ Χουσεϊν να εγκαταλείψει τη χώρα, προειδοποιώντας ότι πρόκειται να εξαπολυθεί η σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες του Ιράκ να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η αντίδραση του Ιράκ

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ, Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ, είχε δηλώσει ότι η αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε σκοπό να σκοτώσει τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Μοχάμεντ Σαϊντ Αλ Σαχάφ δήλωσε επίσης ότι από τις επιθέσεις σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίσθηκαν αρκετά άλλα.

Λίγο μετά τους βομβαρδισμούς ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν εμφανίσθηκε στην τηλεόραση για να καταδικάσει την επίθεση και να αποδείξει ότι είναι σώος. Ο Ιρακινός ηγέτης χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Νωρίτερα, το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι είχε δεχθεί επιθέσεις με πυραύλους από το Ιράκ. Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της χώρας, ενώ ο ένας από αυτούς είχε στόχο να πλήξει την πρωτεύουσα του Κουβέιτ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Δύο από τους πυραύλους κατερρίφθησαν από αμερικανικά αεροσκάφη, ενώ οι άλλοι δύο συνετρίβησαν στην έρημο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 18:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «ναι» της Τουρκίας
 

Οι Τούρκοι βουλευτές είχαν αρχικώς καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στα αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο για επιθέσεις στο Ιράκ.


H πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης είναι κατά του πολέμου
Παράλληλα, ενέκρινε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ. Το νομοσχέδιο, το οποίο ενεκρίθη με άνετη πλειοψηφία, θα επιτρέψει στα αμερικανικά αεροσκάφη να διασχίζουν την Τουρκία για να επιτεθούν στο Ιράκ από το βορρά.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία αναφέρει ότι δεν αποκλείεται τα τουρκικά στρατεύματα να αποτελέσουν ένα «δεύτερο μέτωπο» στις προσπάθειες κατάληψης της Βαγδάτης.

Ωστόσο, οι Κούρδοι που ζουν στο βόρειο Ιράκ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις προτάσεις για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και την κουρδική κοινότητα, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές αποτελούν στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην εν λόγω περίπτωση.

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας

Η Τουρκία ανησυχεί ότι οι Κούρδοι να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να καταλάβουν τον έλεγχο σε περισσότερες περιοχές του βορείου Ιράκ ή ακόμη και να προβούν στην ίδρυση κουρδικού κράτους.


Ελπίζω η απόφαση να είναι ευεργετική για τη χώρα μας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που περίμενα
Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, Τούρκος πρωθυπουργός
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις, ούτε καν σε περίπτωση ανεφοδιασμού. Επιπλέον, δεν επέτρεψε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Τουρκία μόνο για τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου.

Η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας, το οποίο ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 17:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ξέσπασμα του μυστηριώδους ιού
 

Η επιδημία πιστεύεται ότι ξέσπασε σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ

Από ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ πιστεύεται ότι ξέσπασε αρχικώς η επιδημία του μυστηριώδους ιού, που έχει επιφέρει το θάνατο αρκετών ατόμων σε όλο τον κόσμο.


Το ξενοδοχείο Μετροπόλ στο Χονγκ Κονγκ
Ο ιός της άτυπης μορφής πνευμονίας πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, Μετροπόλ.

Πιστεύεται ότι ο πρώτος ασθενής ήταν ένας φοιτητής Ιατρικής από την Κίνα, ο οποίος μετέδωσε τον ιό σε έξι ακόμη επισκέπτες του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί.

Η επιστημονική κοινότητα τώρα πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση με το ξέσπασμα ανάλογης επιδημίας στην Κίνα, όπου προσεβλήθησαν περισσότερα από 300 άτομα και σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 14 συνολικά άτομα από τον ιό σε όλο τον κόσμο.

Ταυτότητα ιού

Πιστεύεται ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν συνολικά προσβληθεί από το ιό ανέρχεται σε 264. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει 11 κρούσματα από άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ασία. Ιατρικά τεστ πραγματοποιούνται επίσης και σε δύο Βρετανούς, που είχαν ταξιδέψει σε ασιατικές χώρες.

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι αναγνώρισαν την ταυτότητα του μυστηριώδους ιού, αναφέροντας ότι πρόκειται για ιό της οικογενείας των παραμυξοϊών, οι οποίοι ευθύνονται για ασθένειες όπως η παρωτίτιδα και ιλαρά.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου που διενέργησε την έρευνα δήλωσε στο ΒΒC ότι χρειάζονται περαιτέρω εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για θεραπεύσιμο ή μη ιό, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 16:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνείς αντιδράσεις
 

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο εναντίον του πολέμου

Η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη απέναντι στους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος Μπους έκανε στο διάγγελμά του χτες το βράδυ λόγο για συμμαχία 35 χωρών. Όμως Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική επίθεση.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του πολέμου πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία του πλανήτη. Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κάιρο μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησαν να κάνουν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Αυστραλία.

Στην Άγκυρα χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία έξω από το κοινοβούλιο την ώρα που συζητείτο κεκλεισμένων των θυρών την πρόταση της κυβέρνησης να επιτραπεί η χρήση του εναερίου χώρου της Τουρκίας από αμερικανικά αεροσκάφη.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο Βερολίνο αλλά και σε πολλές ιταλικές πόλεις.

Το Βατικανό εξέφρασε τη συντριβή του για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Πάπα Ιωάννη Παύλου είπε ότι το Βατικανό 'θρηνεί' για το γεγονός ότι το Ιράκ δεν ήταν διατεθειμένο να ακολουθήσει τις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών και να αφοπλιστεί ειρηνικά.

Ένας από τους απεσταλμένους του Πάπα για την ειρήνη, ο Καρδινάλιος Πίο Λάγκι, αποκάλεσε την επίθεση τραγική και καταστροφική. Είπε επίσης ότι η πρεσβεία του Βατικανού στη Βαγδάτη θα παραμείνει ανοιχτή κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ώστε να βοηθήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νουθεσίες Αννάν

Ο γγ. του ΟΗΕ Κόφφι Άνναν ζήτησε και από τα δύο στρατόπεδα, να ακολουθήσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να κάνουν ό,τι τους είναι δυνατό ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι πληθυσμοί. Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Ιρακινό λαό.

Ο παραδοσιακός εχθρός της Βαγδάτης, το Ιράν, καταδίκασε την επίθεση. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών , Καμάλ Χαραζί, χαρακτήρισε "παράνομη" την αμερικανική επίθεση.

Η Γερμανία τόνισε ότι η έναρξη της εκστρατείας προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Η Κίνα καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας οτι συνιστούν παραβίαση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς νομοθεσίας. Εκπρόσωπος του υπουργειου Εξωτερικών είπε οτι δεν είναι πολύ αργά για την επανάληψη των διαπραγματρεύσεων με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί σαν να είναι ο πλανήτης ολόκληρος το τσιφλίκι της. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό λάθος που έχει κόστος στη διεθνή ασφάλεια, υπονομεύει τη διεθνή νομοθεσία και προσβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είπε ότι κατανοεί και υποστηρίζει την χρήση στρατιωτικών μέσων. Υποστήριξη εξέφρασε και η πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Με τη ρίψη των πρώτων πυρών κατά της Βαγδάτης, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εξέδωσαν προειδοποιήσεις στους πολίτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για πιθανά τρομοκρατικά αντίποινα.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 15:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανάλυση: Ο γρίφος της Τουρκίας
 

Λεπτή ισορροπία καλείται να κρατήσει η Άγκυρα με τους κουρδικούς πληθυσμούς μέσα και έξω από τα σύνορά της

Γράφει ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Ντιάρμπακιρ, Μιχάλης Κοσμίδης

Όταν ο καιρός είναι καθαρός, μπορεί κανείς να δει από το παράθυρο του ξενοδοχείου στο οποίο βρίσκομαι στο Ντιάρμπακιρ, τις συστοιχίες αντιπυραυλικής προστασίας Πάτριοτ που έχει στείλει η Ολλανδία και έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Αν το Ιράκ αποφασίσει να επιτεθεί με πυραύλους στην Τουρκία, η περιοχή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό στόχο.

Μια άλλη μονάδα ολλανδικών Πάτριοτ έχει αναπτυχθεί ανατολικότερα στην Μπατμάν.

Έτσι η ένταση στην πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με τον κατ' εξοχήν κουρδικό πληθυσμό είναι εμφανής. Και όχι μόνο για το μάλλον μακρινό ενδεχόμενο να δεχτούν επίθεση.

Τούρκος επίσημος συνόψισε την κατάσταση λέγοντας πως για τους Κούρδους ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα κράτος στο βόρειο Ιράκ - κάτι που προξενεί σοβαρές ανησυχίες όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο Ιράν και στη Συρία, όπου ζουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες.

Μπορεί το PKK να έχει μείνει ανενεργό εδώ και καιρό, αλλά όπως σημείωνε ο ίδιος αξιωματούχος, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να νιώθει συγγένεια προς τους στόχους του.

Η λεπτή αυτή ισορροπία που πρέπει να κρατήσει η Άγκυρα στη σχέση της με τον κουρδικό πληθυσμό μέσα κι έξω από τα σύνορά της εξηγεί ίσως και τη στάση της.

Στις αλεπάλληλες συναντήσεις με την κουρδική αντιπολίτευση του βορείου Ιράκ η Τουρκία εμμένει στην ανάγκη προστασίας των Τουρκομάνων του βορείου Ιράκ, που όπως τονίζει θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στην όποια νέα διοίκηση δημιουργηθεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ζαλμάι Χαλιζάντ, σε μια προσπάθεια προφανώς να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες, σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να επιτρέψει στους Κούρδους να θέσουν -βεβιασμένα όπως λέει- υπό τον έλεγχό τους τις ευαίσθητες πετρελαιοφόρες περιοχές του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Όλα δείχνουν ότι η αμερικανική επίθεση θα έχει σαν αποτέλεσμα η ισορροπία αυτή να δοκιμαστεί σοβαρά.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 16:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιχείρηση και στο Αφγανιστάν
 

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο πλέον καταζητούμενος των Ηνωμένων Πολιτειών

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση, εδώ και ένα χρόνο, πραγματοποίησαν τα αμερικανικά στρατεύματα στο νότιο Αφγανιστάν, αναζητώντας μέλη της Αλ Κάιντα.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν εφόδους κοντά στην πόλη Κανταχάρ, όπου πιστεύεται ότι μπορεί να κρύβονται μέλη του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο Σεϊχ Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείται ηγετικό μέλος της Αλ Κάιντα, συνελήφθη στο Πακιστάν
Οι Αμερικανοί στρατιώτες αναζητούν επίσης μέλη του πρώην καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβονται επίσης στην πόλη Κανταχάρ.

Σε αμερικανικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν και αεροπορικές επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, συνταγματάρχης Ρότζερ Κινγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αναζητούν «συγκεκριμένους στόχους».

«Καμία σχέση» με Ιράκ

Οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα με την έναρξη της εκστρατείας στο Ιράκ, όταν έληξε η προθεσμία των 48 ωρών που είχε δώσει η κυβέρνηση Μπους στο Σαντάμ Χουσεϊν.

Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Κινγκ υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους και ότι οι επιδρομές στο Αφγανιστάν είναι ανεξάρτητες από την εκστρατεία στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το συνταγματάρχη Κινγκ, οι προετοιμασίες για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν γίνονταν εδώ και πολλούς μήνες.

Πληροφορίες από τα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν αναφέρουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις άρχισαν μετά τη δολοφονία τριών Αφγανών στρατιωτών από αγνώστους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα σε σημείο ελέγχου στην περιοχή Σαρόμπο του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 15:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνείς αντιδράσεις
 

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο εναντίον του πολέμου

Η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη απέναντι στους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος Μπους έκανε στο διάγγελμά του χτες το βράδυ λόγο για συμμαχία 35 χωρών. Όμως Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα εξέφρασαν την λύπη σου για την αμερικανική επίθεση.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του πολέμου πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία του πλανήτη. Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κάιρο μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησαν να κάνουν πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Αυστραλία.

Στην Άγκυρα χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία έξω από το κοινοβούλιο την ώρα που συζητείτο κεκλεισμένων των θυρών την πρόταση της κυβέρνησης να επιτραπεί η χρήση του εναερίου χώρου της Τουρκίας από αμερικανικά αεροσκάφη.

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στο Βερολίνο αλλά και σε πολλές ιταλικές πόλεις.

Το Βατικανό εξέφρασε τη συντριβή του για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Πάπα Ιωάννη Παύλου είπε ότι το Βατικανό 'θρηνεί' για το γεγονός ότι το Ιράκ δεν ήταν διατεθειμένο να ακολουθήσει τις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών και να αφοπλιστεί ειρηνικά.

Ένας από τους απεσταλμένους του Πάπα για την ειρήνη, ο Καρδινάλιος Πίο Λάγκι, αποκάλεσε την επίθεση τραγική και καταστροφική. Είπε επίσης ότι η πρεσβεία του Βατικανού στη Βαγδάτη θα παραμείνει ανοιχτή κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ώστε να βοηθήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νουθεσίες Αννάν

Ο γγ. του ΟΗΕ Κόφφι Άνναν ζήτησε και από τα δύο στρατόπεδα, να ακολουθήσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να κάνουν ό,τι τους είναι δυνατό ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι πληθυσμοί. Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον Ιρακινό λαό.

Ο παραδοσιακός εχθρός της Βαγδάτης, το Ιράν, καταδίκασε την επίθεση. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών , Καμάλ Χαραζί, χαρακτήρισε "παράνομη" την αμερικανική επίθεση.

Η Γερμανία τόνισε ότι η έναρξη της εκστρατείας προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Η Κίνα καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας οτι συνιστούν παραβίαση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς νομοθεσίας. Εκπρόσωπος του υπουργειου Εξωτερικών είπε οτι δεν είναι πολύ αργά για την επανάληψη των διαπραγματρεύσεων με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί σαν να είναι ο πλανήτης ολόκληρος το τσιφλίκι της. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό λάθος που έχει κόστος στη διεθνή ασφάλεια, υπονομεύει τη διεθνή νομοθεσία και προσβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είπε ότι κατανοεί και υποστηρίζει την χρήση στρατιωτικών μέσων. Υποστήριξη εξέφρασε και η πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Με τη ρίψη των πρώτων πυρών κατά της Βαγδάτης, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εξέδωσαν προειδοποιήσεις στους πολίτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για πιθανά τρομοκρατικά αντίποινα.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη επιθέσεων
 

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ιράκ ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Ιράκ. Στις έξι το πρωί τοπική ώρα σημειώθηκε σειρά εκρήξεων στη Βαγδάτη από πυραύλους και βόμβες που εκτόξευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράκ απάντησε με ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά.

Οι ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν ήταν τόσο σφοδροί όσο αναμένετο και ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται ότι ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας του Ιράκ. Πλήρεις αεροπορικές επιχειρήσεις και χερσαίες επιθέσεις δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, ένας άμαχος σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Αντίδραση Ιράκ

Αρκετές ώρες μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών η τηλεόραση του Ιράκ υποστήριξε ότι ο ηγέτης της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε, στη διάρκεια μηνύματός του που μετέδωσε, ότι η χώρα του θα είναι η τελική νικήτρια της διένεξης.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού στρατού, τρεις πύραυλοι Σκουντ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ έπληξαν το Κουβέϊτ. Δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση αυτή, την οποία αρνείται το Ιράκ.

Τα τμήματα του βρετανικού στρατού που σταθμεύουν στο Κουβέϊτ βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή. Οι στρατιώτες κλήθηκαν να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες και στολές προστασίας από χημικά όπλα, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι πύραυλοι είχαν συμβατικές και όχι χημικές κεφαλές.

Εξ άλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένα ελικόπτερο που μετέφερε ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού έπεσε στο νότιο Ιράκ χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Επρόκειτο για ένα από τα ελικόπτερα που μετέφεραν στρατιώτες στην περιοχή ως μέρος σχεδίου για από ξηράς εισβολή.

Το διάγγελμα Μπους

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις βάλουν εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράκ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έδωσε την εντολή για επίθεση σε εξαιρετικά σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους προκειμένου να αποδυναμωθεί η άμυνα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τζόρτζ Μπους κατηγόρησε τον ηγέτη του Ιράκ ότι θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αθώους πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και επιβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη προστασία των αμάχων.

«Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας ευρύτερης εκστρατείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας θα είναι η νίκη.

Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα εξαλειφθούν και τελικά θα επικρατήσει ειρήνη, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές χώρες δεν θα ζήσουν στο έλεος ενός καθεστώτος που διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν υπό τον έλεγχο τους τη συχνότητα του ιρακινού κρατικού ραδιοφώνου. Η μετάδοση του προγράμματος διεκόπη προσωρινά και όταν η ζεύξη αποκαταστάθηκε, οι ακροατές άκουσαν στα αραβικά την εξής ανακοίνωση: «Αυτή είναι η ημέρα που περιμέναμε. Η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται κάτω από επίθεση».

Διάγγελμα και στην Αυστραλία

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, επιβεβαίωσε με τη σειρά του την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλευρό των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών.

Ο κ. Χάουαρντ είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης με το Ιράκ, έχει στείλει περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη επιθέσεων
 

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ιράκ ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Ιράκ. Στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη σημειώθηκε σειρά εκρήξεων από πυραύλους και βόμβες που εκτόξευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράκ απάντησε με ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά.

Οι ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν ήταν τόσο σφοδροί όσο αναμένετο και ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται ότι ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας του Ιράκ. Πλήρεις αεροπορικές επιχειρήσεις και χερσαίες επιθέσεις δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

Αντίδραση Ιράκ

Αρκετές ώρες μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών η τηλεόραση του Ιράκ υποστήριξε ότι ο ηγέτης της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε, στη διάρκεια μηνύματός του που μετέδωσε, ότι η χώρα του θα είναι η τελική νικήτρια της διένεξης.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πηγές του βρετανικού στρατού, τρεις πύραυλοι Σκουντ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ έπληξαν το Κουβέϊτ. Δεν υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θύματα.

Τα τμήματα του βρετανικού στρατού που σταθμεύουν στο Κουβέϊτ βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή. Οι στρατιώτες κλήθηκαν να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες και στολές προστασίας από χημικά όπλα, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι πύραυλοι είχαν συμβατικές και όχι χημικές κεφαλές.


Το διάγγελμα Μπους

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις βάλουν εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράκ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Είπε ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση σε εξαιρετικά σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους προκειμένου να αποδυναμωθεί η άμυνα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τζόρτζ Μπους κατηγόρησε τον ηγέτη του Ιράκ ότι θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αθώους πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και επιβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη προστασία των αμάχων.

«Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας ευρύτερης εκστρατείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας θα είναι η νίκη.

Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα εξαλειφθούν και τελικά θα επικρατήσει ειρήνη, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές χώρες δεν θα ζήσουν στο έλεος ενός καθεστώτος που διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν υπό τον έλεγχο τους τη συχνότητα του ιρακινού κρατικού ραδιοφώνου. Η μετάδοση του προγράμματος διεκόπη προσωρινά και όταν η ζεύξη αποκαταστάθηκε, οι ακροατές άκουσαν στα αραβικά την εξής ανακοίνωση: «Αυτή είναι η ημέρα που περιμέναμε. Η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται κάτω από επίθεση».

Διάγγελμα και στην Αυστραλία

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, επιβεβαίωσε με τη σειρά του την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλευρό των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών.

Ο κ. Χάουαρντ είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης με το Ιράκ, έχει στείλει περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 10:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η απάντηση του Σ. Χουσεΐν»
 

'Ο Θεός να βοηθήσει το Ιράκ και τους Παλαιστίνιους'

Απάντηση στο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου φέρεται να έδωσε ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ο ηγέτης της χώρας απηύθυνε - σε απευθείας σύνδεση με τα γραφεία του - διάγγελμα στο λαό του Ιράκ.

Ο κ. Χουσεΐν σε μια προσπάθεια να τονώσει τι ηθικό των Ιρακινών, έκανε λόγο για νίκη του λαού του. Είπε ότι οι εχθροί του Ιράκ πρέπει να εξοντωθούν.

«Υποσχόμαστε στο όνομα μας, στο όνομα της κυβέρνησης μας, στο όνομα του ιρακινού λαού και του ηρωικού στρατού του Ιράκ, του ιρακινού πολιτισμού, της πίστης και της ιστορίας ότι θα αντισταθούμε στους εισβολείς.»

Ο ηγέτης του Ιράκ τόνισε ότι στόχος του Αμερικανού προέδρου, Μπους, είναι να βλάψει τον ιρακινό λαό και το Ισλάμ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι ο οι εισβολείς παρακινούνται από τους Σιωνιστές.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ιράκ παρακάλεσε το Θεό να βοηθήσει τους Ιρακινούς και τους Παλαιστίνιους.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 07:46 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σε βαρύ κλίμα το εαρινό συμβούλιο κορυφής»
 

Το απόγευμα της Πέμπτης το εαρινό συμβούλιο

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου


Μέσα σε ένα βαρύ κλίμα , εξαιτίας της ιρακινής κρίσης και της διαίρεσης των κοινοτικών χωρών υπέρ και κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, αρχίζουν τη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες του εαρινού συμβουλίου κορυφής.

Διπλωματικοί παρατηρητές στη βελγική πρωτεύουσα παρομοιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα πυγμάχο ο οποίος – από τα χτυπήματα που έχει φάει από τον αντίπαλο του – παραπατάει επάνω στο ρινγκ, αλλά προσπαθεί να μη βγει νοκ άουτ, ελπίζοντας ότι κάτι θα συμβεί την τελευταία στιγμή που θα τον βγάλει από τη δεινή θέση.

Έτσι, με σπασμένα τα νεύρα από την παράταση της ιρακινής κρίσης που έχει οδηγήσει σε ανεπάλληλα ενδοκοινοτικά μαχαιρώματα, οι 15 ηγέτες θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν – υποτίθεται ψύχραιμα - τί ακριβώς πρέπει να κάνουν προκειμένου να οδηγήσουν την Ε.Ε. στις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν μέχρι το 2010 τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

Η ίδια φαίνεται σήμερα – με τον εμφύλιο σπαραγμό των κρατών μελών της – έτοιμη να καταρρεύσει σε πολλά μικρά κομμάτια.

«Δεν αναβάλλεται»

Η ελληνική προεδρεία στην Ε.Ε απέρριψε κάθε ιδέα για αναβολή ή ματαίωσης της διεξαγωγής του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής.

Η ελληνική προεδρεία ψύχραιμα επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι μέσα σε τέτοιες κρίσεις μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, που προήδρευσε των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πραγματικά πολλές και σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ως προς τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Ο ίδιος όμως επέμεινε λέγοντας ότι παρά τις διαφορές αυτές, η Κοινότητα οφείλει να ασχοληθεί με την μεταπολεμική εποχή και με το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι σοβαρό το ζήτημα της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Αλλά οι χώρες μέλη της Ένωσης θα πρέπει – εάν θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτόν – να επιδιώξουν την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα επικαλύψει την ανοικοδόμηση αυτή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε συστηματικά σε όλες τις παρεμβάσεις του να διαψεύσει την ύπαρξη κλίματος κρίσης στους κόλπους της Ένωσης εξαιτίας των πραγματικών αντικρουόμενων απόψεων των κοινοτικών χωρών ως προς την καλύτερη και ορθότερη προσέγγιση του ιρακινού προβλήματος


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνείς αντιδράσεις
 

Ο Τόνι Μπλερ δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο

Με τη ρήψη των πρώτων πυρών κατά της Βαγδάτης, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εξέδωσαν προειδοποιήσεις στους πολίτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για πιθανά τρομοκρατικά αντίποινα.

Στη Βρετανία οι αρχές συστήνουν "επιφυλακή όχι πανικό".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενημερώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, ότι επρόκειτο να χτυπηθεί περιορισμένος αριθμός διοικητικών κέντρων του Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος της Νταουνινγκ Στριτ.

Ωστόσο, πληροφορίες από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού λένε ότι ο κ. Μπλερ θα ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμα της ημέρας και θα παρευρεθεί στο εαρινό συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τον Τόνι Μπλερ να μην κάνει καμία δήλωση για την έναρξη του πολέμου στο ιράκ.

Ο παραδοσιακός εχθρός της Βαγδάτης, το Ιράν, καταδίκασε την επίθεση. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών , Καμάλ Χαραζί, χαρακτήρισε "παράνομη" την αμερικανική επίθεση.

Η Γερμανία τόνισε ότι η έναρξη της εκστρατείας προκαλεί σοβαρές ανησυχίες.

Η Κίνα καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας οτι συνιστούν παραβίαση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς νομοθεσίας. Εκπρόσωπος του υπουργειου Εξωτερικών είπε οτι δεν είναι πολύ αργά για την επανάληψη των διαπραγματρεύσεων με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο πρώην ηγέτης της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενεργεί σαν να είναι ο πλανήτης ολόκληρος το τσιφλίκι της. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικό λάθος που έχει κόστος στη διεθνή ασφάλεια, υπονομεύει τη διεθνή νομοθεσία και προσβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είπε ότι κατανοεί και υποστηρίζει την χρήση στρατιωτικών μέσων. Υποστήριξη εξέφρασε και η πρόεδρος των Φιλιππίνων.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Έναρξη επιθέσεων
 

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ιράκ ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Ιράκ. Στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη σημειώθηκε σειρά εκρήξεων από πυραύλους και βόμβες που εκτόξευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράκ απάντησε με ισχυρά αντιαεροπορικά πυρά.

Οι ανταποκριτές στην περιοχή μεταδίδουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν ήταν τόσο σφοδροί όσο αναμένετο και ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται ότι ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας του Ιράκ. Πλήρεις αεροπορικές επιχειρήσεις και χερσαίες επιθέσεις δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

Αρκετές ώρες μετά από την έναρξη των βομβαρδισμών η τηλεόραση του Ιράκ υποστήριξε ότι ο ηγέτης της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε, στη διάρκεια μηνύματός του που μετέδωσε, ότι η χώρα του θα είναι η τελική νικήτρια της διένεξης.

Το διάγγελμα Μπους

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις βάλουν εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράκ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Είπε ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση σε εξαιρετικά σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους προκειμένου να αποδυναμωθεί η άμυνα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τζόρτζ Μπους κατηγόρησε τον ηγέτη του Ιράκ ότι θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αθώους πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και επιβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη προστασία των αμάχων.

«Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας ευρύτερης εκστρατείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας θα είναι η νίκη.

Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα εξαλειφθούν και τελικά θα επικρατήσει ειρήνη, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές χώρες δεν θα ζήσουν στο έλεος ενός καθεστώτος που διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν υπό τον έλεγχο τους τη συχνότητα του ιρακινού κρατικού ραδιοφώνου. Η μετάδοση του προγράμματος διεκόπη προσωρινά και όταν η ζεύξη αποκαταστάθηκε, οι ακροατές άκουσαν στα αραβικά την εξής ανακοίνωση: «Αυτή είναι η ημέρα που περιμέναμε. Η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται κάτω από επίθεση».

Διάγγελμα και στην Αυστραλία

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, επιβεβαίωσε με τη σειρά του την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλευρό των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών.

Ο κ. Χάουαρντ είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης με το Ιράκ, έχει στείλει περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 06:51 ('Ωρα Λονδίνου)
«Η απάντηση του Σ. Χουσεΐν»
 

'Ο Θεός να βοηθήσει το Ιράκ και τους Παλαιστίνιους'

Απάντηση στο διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου φέρεται να έδωσε ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ο ηγέτης της χώρας απηύθυνε - σε απευθείας σύνδεση με τα γραφεία του - διάγγελμα στο λαό του Ιράκ.

Ο κ. Χουσεΐν σε μια προσπάθεια να τονώσει τι ηθικό των Ιρακινών, έκανε λόγο για νίκη του λαού του. Είπε ότι οι εχθροί του Ιράκ πρέπει να εξοντωθούν.

«Υποσχόμαστε στο όνομα μας, στο όνομα της κυβέρνησης μας, στο όνομα του ιρακινού λαού και του ηρωικού στρατού του Ιράκ, του ιρακινού πολιτισμού, της πίστης και της ιστορίας ότι θα αντισταθούμε στους εισβολείς.»

Ο ηγέτης του Ιράκ τόνισε ότι στόχος του Αμερικανού προέδρου, Μπους, είναι να βλάψει τον ιρακινό λαό και το Ισλάμ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι ο οι εισβολείς παρακινούνται από τους Σιωνιστές.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ιράκ παρακάλεσε το Θεό να βοηθήσει τους Ιρακινούς και τους Παλαιστίνιους.


Πέμπτη 20 Μαρτίου 2003 - 04:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Ώρα μηδέν
 


Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν στη Βαγδάτη. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην ιρακινή πρωτεύουσα σημειώνονται εκρήξεις, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη.

O ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι ακούγονται εκρήξεις και σποραδικά αντιαεροπορικά πυρά στα περίχωρα της πόλης.

Στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας η ζωή ξεκινάει φυσιολογικά αυτό το πρωινό της Πέμπτης, με τους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους και με τη συνηθισμένη κίνηση στους δρόμους, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επιβεβαίωσε ότι «οι συμμαχικές δυνάμεις βάλουν εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράκ».

Διάγγελμα Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Είπε ότι έδωσε την εντολή για την επίθεση σε εξαιρετικά σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους προκειμένου να αποδυναμωθεί η άμυνα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τζόρτζ Μπους κατηγόρησε τον ηγέτη του Ιράκ ότι θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αθώους πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες και επιβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη προστασία των αμάχων.

Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας ευρύτερης εκστρατείας", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας θα είναι η νίκη.

Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα εξαλειφθούν και τελικά θα επικρατήσει ειρήνη, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές χώρες δε θα ζήσουν στο έλεος ενός καθεστώτος που διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.

Εν τω ματεξύ πληροφορίες από τη Βαγδάτη αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν υπό τον έλεγχο τους τη συχνότητα του ιρακινού κρατικού ραδιοφώνου. Η μετάδοση του προγράμματος διεκόπη προσωρινά και όταν η ζεύξη αποκαταστάθηκε, οι ακροατές άκουσαν στα αραβικά την εξής ανακοίνωση: «Αυτή είναι η ημέρα που περιμέναμε. Η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται κάτω από επίθεση.»

Διάγγελμα και στην Αυστραλία

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, επιβεβαίωσε με τη σειρά του την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι Αυστραλοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στις πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλευρό των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών.

Ο κ. Χάουαρντ είπε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης με το Ιράκ, έχει στείλει περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.