Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-17

  1. Τελεσίγραφο 48 ωρών
  2. Ύστατο μήνυμα ΗΠΑ στο Σαντάμ Χουσεΐν
  3. Τουρκική χείρα βοηθείας προς την Ουάσινγκτον
  4. Παραίτηση Κουκ λόγω Ιράκ
  5. Πάουελ: «Έκλεισε το παράθυρο διπλωματίας»
  6. Παραιτήθηκε ο Ρόμπιν Κουκ
  7. Προφίλ: Ρόμπιν Κουκ
  8. Το αφανές κόστος των κυρώσεων
  9. Παραιτήθηκε ο Ρόμπιν Κουκ
  10. «Δεν διαθέτουμε όπλα μαζικής καταστροφής»
  11. Συνελήφθη η χήρα του Αρκάν
  12. Παράνομο το «Μπατασούνα»
  13. Νέα εισβολή Ισραηλινών στην Γάζα
  14. Σε «πλήρη ετοιμότητα», παντός καιρού
  15. Επιμένει στο «όχι» η Τουρκία
  16. Αυτονομία υπό όρους
  17. Στο εδώλιο 37 κατηγορούμενοι
  18. Νέα εισβολή Ισραηλινών στην Γάζα
  19. Στο εδώλιο 37 κατηγορούμενοι
  20. Αρχίζει η αποχώρηση των επιθεωρητών
  21. Νέα εισβολή Ισραηλινών στην Γάζα
  22. Αντίστροφη μέτρηση
  23. Αρχίζει η αποχώρηση
  24. Φινλανδία: Μικρή εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης
  25. Νεκρή Αμερικανίδα από το Ισραήλ
  26. Αντίστροφη μέτρηση

Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 01:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο 48 ωρών
 

Να φύγει μέσα σε 48 ώρες από τη χώρα του ζήτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους από τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

Τελεσίγραφο 48 ωρών έδωσε στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του για να φύγουν από τη χώρα τους ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον Αμερικανικό λαό.

Ο κ. Μπους είπε ότι οι προσπάθειες για ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ απέτυχαν επανειλημμένα αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν φύγουν άμεσα από το Ιράκ, τότε θα ξεκινήσουν σύντομα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

«Όπλα μαζικής καταστροφής»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ακόμα ότι το Ιράκ συνεχίζει να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία, ήδη, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει εναντίον γειτονικών κρατών του και των ίδιων των κατοίκων του Ιράκ.

«Το Ιράκ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί όσο στην εξουσία της χώρας βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν», είπε ο κ. Μπους ο οποίος, απευθυνόμενος άμεσα προς το λαό του Ιράκ, είπε ότι η ημέρα της «απελευθέρωσής» τους είναι κοντά κάνοντας λόγο για «ένα νέο και ειρηνικό Ιράκ».

Ο κ. Μπους απηύθυνε και μήνυμα προς τους στρατιώτες του Ιράκ λέγοντας ότι, σε περίπτωση πολέμου, όσοι διαπράξουν εγκλήματα πολέμου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ότι δεν θα αποτελέσει τότε καλή δικαιολογία για τους ίδιους να πουν ότι απλώς εκτελούσαν οδηγίες.


Τρίτη 18 Μαρτίου 2003 - 00:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Ύστατο μήνυμα ΗΠΑ στο Σαντάμ Χουσεΐν
 

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση Σαντάμ Χουσεΐν - Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος Μπους θα προβεί σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις των ΗΠΑ σ' ό,τι αφορά την κρίση με το Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει ακόμα ένα τελεσίγραφο προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο θα θέτει τον Ιρακινό πρόεδρο προ του διλήμματος: «είτε εγκαταλείπει τη χώρα είτε αρχίζει ο πόλεμος».

Ο Άρι Φλάισερ επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ απέτυχε να επιβάλει τους όρους του και ως εκ τούτου, είπε, «το παράθυρο της διπλωματίας έχει κλείσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελεσίγραφο θα είναι βραχυπρόθεσμο και θα απευθύνεται στον ίδιο τον Ιρακινό ηγέτη και στα ανώτατα κλιμάκια του καθεστώτος.

Εκ των προτέρων απόρριψη

Από την άλλη πλευρά η Βαγδάτη απέρριψε προκαταβολικά το αναμενόμενο αμερικανικό τελεσίγραφο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νατζί Σάμπρι, είπε ότι ο Σαντάμ Χουσείν δεν θα αποδεχθεί ποτέ να εγκαταλείψει το ιρακινό έδαφος και να ακολουθήσει το δρόμο της εξορίας.

Εξάλλου νωρίτερα ο ίδιος ο Ιρακινός ηγέτης επανέλαβε εκ νέου στην ιρακινή τηλεόραση ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, μιλώντας σε εκπομπή του νεανικού τηλεοπτικού δικτύου, δήλωσε: «Δεν είμαστε συλλέκτες όπλων, αλλά η χώρα διέθετε στο παρελθόν τέτοια όπλα για την άμυνά της στο πόλεμο με το Ιράν, στις αρχές της δεκαετίας του '90.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 23:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκική χείρα βοηθείας προς την Ουάσινγκτον
 

Τούρκοι βουλευτές πρόσφατα καταψήφισαν την πρόταση ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα τους

Η τουρκική ηγεσία άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε να βοηθήσει τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσής τους στο Ιράκ.

Μετά από συνάντηση που είχαν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της χώρας και με τους στρατηγούς - μέλη του πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται εκ νέου το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ανάπτυξη και διέλευση 60 χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος.


Η Τουρκία θα κάνει επειγόντως βήματα για τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων
Τατζάν Ιλντέμ, προεδρικός εκπρόσωπος
Στην σύσκεψη αυτή, υπό την προεδρία του Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, συμμετείχαν από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ της στρατιωτικής αντιπροσαωπείας προΐστατο ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η δήλωση που έκανε ο προεδρικός εκπρόσωπος, Τατζάν Ιλντέμ, που επεσήμανε σε δημοσιογράφους, ότι η Τουρκία αποφάσισε να κάνει επειγόντως βήματα για τη διαφύλαξη των εθνικών της συμφερόντων.

Χωρίς να δημοσιοποιήσει σαφέστερες λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Ιλντέμ είπε ότι οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης θα είναι σύμφωνες με τις υποδείξεις του Εθνικού Συμβουλείου Ασφαλείας.


H πλειοψηφία της τουρκικής κοινής γνώμης είναι κατά του πολέμου
Και σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υπουργός Άμυνας Βεζντί Γκιονούλ, επεσήμανε ότι η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μπορεί να βρουν λύση που να βοηθά της ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει στις αρχές Μαρτίου την πρόταση για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα να αποσύρει η Ουάσινγκτον το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προσέφερε στην Άγκυρα εις αντάλλαγμα.

Σενάρια για πρόταση στην εθνοσυνέλευση

Εξάλλου αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η τουρκική εθνοσυνέλευση με αντικείμενο τον πόλεμο στο Ιράκ και την παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση Ερντογάν σκέπτεται να φέρει ενώπιον της εθνοσυνέλευσης σε πρώτη φάση μια τροποποιημένη πρόταση, που θα προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των αμερικανικών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο καθώς και την έγκριση αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

Στη συνέχεια και εφόσον η αμερικανοβρετανική εκστρατεία συνεχίζεται, εξετάζεται το ενδεχόμενο υποβολής εκ νέου στην εθνοσυνέλευση, της πρότασης για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραίτηση Κουκ λόγω Ιράκ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, υπέβαλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Ρόμπιν Κουκ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας την τετραετία 1997-2001, ο οποίος λαμβάνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, εκδήλωσε με αυτή την ενέργειά του δυσαρέσκειά για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με δήλωση που μοιράστηκε στον Τύπο ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός».


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Κουκ στην παραίτηση
Και πρόσθεσε: «Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρεισμα».

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπιν Κουκ θα προβεί σε αναλυτική δήλωση για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, το βράδυ της Δευτέρας.

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.

Νύκτα αποφάσεων για την Κλερ Σορτ

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα Κουκ, αλλά μετά τη συνάντηση που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι θα εξετάσει τί στάση θα κρατήσει στο θέμα κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».


Δεν μπορώ να επωμισθώ τη συλλογική ευθύνη για πράξη που δεν έχει διεθνή νομιμοποίηση, ούτε στηρίζεται από το λαό
Ρόμπιν Κουκ
Πάντως πληθαίνουν οι φήμες ότι πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, θα κάνουν σαφή την αντίθεσή τους στα πολεμικά σχέδια κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Η ανησυχία του κυβερνώντος κόμματος για ενδεχόμενη κοινοβουλευτική ανταρσία μεγάλων διαστάσεων είναι έντονη και γι' αυτό το λόγο ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο πρωθυπουργός Μπλερ θα μιλήσει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το πρωί της Τρίτης, πριν την προ ημερησίας διατάξεως σύγκλιση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση 122 βουλευτές των Εργατικών καταψήφισαν ανάλογη κυβερνητική πρόταση για βίαιο αφοπλισμό του Ιράκ.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: «Έκλεισε το παράθυρο διπλωματίας»
 

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βρετανίας, Ισπανίας και ΗΠΑ ανακοινώνουν την εγκατάλειψη των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης της κρίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εγκατέλειψαν οριστικά τις προσπάθειες επίλυσης της ιρακινής κρίσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την πρόταση ψηφίσματος για την παροχή τελεσιγράφου στο Ιράκ και το Σαντάμ Χουσεϊν.


Εάν αναληφθεί δράση χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου, η νομιμότητά της αμφισβητείται και η στήριξή της θα συρρικνωθεί
Κόφι Ανάν
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ανακοινώνοντας την απόφαση είπε ότι μετά από νέες διαβουλεύσεις με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες και ώρες, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση σύμφωνα με το ψήφισμα 1441».

«Μία χώρα ειδικότερα υπογράμμισε ότι προτίθεται να μπλοκάρει με βέτο ένα τελεσίγραφο σε οποιαδήποτε περίπτωση», είπε - αναφερόμενος στη Γαλλία - ο Βρετανός πρέσβης.

Άκαρπη συνεδρίαση στα Η.Ε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεκλήθη εκτάκτως το απόγευμα σε μια ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού, αλλά η Γαλλία και η Ρωσία είχαν απορρίψει νωρίτερα το τελεσίγραφο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, προς το Ιράκ.


Aνησυχίες εξέφρασε ο Κόφι Ανάν
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί το ψήφισμα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ισπανίας με το οποίο απευθύνεται τελεσίγραφο και προβλέπεται η αυτόματη χρήση βίας.

Ενώ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ θα έχει τις σοβαρότερες των συνεπειών και θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης.

Πάουελ: «Έχουμε δικαίωμα να επιτεθούμε»

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε τη νομιμότητα της στρατιωτικής δράσης επικαλούμενος έγγραφο του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκεί αναφέρεται ότι η ανάληψη δράσης στηρίζεται όχι μόνο στο ομόφωνο ψήφισμα 1441 του περασμένου Νοεμβρίου αλλά και σε προηγούμενα, που χρονολογούνται από την εποχή του προηγούμενου πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Νομικά αστήρικτος ο πόλεμος

Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, χαρακτήρισε την πολεμική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, ως ενέργεια που στερείται νομικής βάσης.

Και λίγο αργότερα, μετά την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι πόλεμος χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας είναι ενέργεια νομικά αμφιλεγόμενη που υπονομεύει την αρμοδιότητα και αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 16:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο Ρόμπιν Κουκ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, υπέβαλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Ρόμπιν Κουκ.


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Κουκ στην παραίτηση
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος λαμβάνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, εκδήλωσε με την εν λόγω ενέργειά του τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα Κουκ.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».

Σε δήλωσή του ο κ. Κουκ υπογράμμισε: «συμμετείχα για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός. Με λύπη μου υποβάλλω την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη της συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρισμα».

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπιν Κουκ θα προβεί σε δηλώσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση το βράδυ της Δευτέρας.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 18:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Προφίλ: Ρόμπιν Κουκ
 

Ο Ρόμπιν Κουκ με τη δεύτερη σύζυγότ του

Κατά κοινή ομολογία ο Ρόμπιν Κουκ θεωρείται από τους πλέον οξυδερκείς και δεινούς ομιλητές στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από το δημοτικό συμβούλιο του Εδιμβούργου, ο Ρόμπιν Κουκ εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων την ημέρα που είχε συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του, το 1974.

Τη δεκαετία του '70, ο Ρόμπιν Κουκ αντιτίθετο στην ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και στην μεταβίβαση εξουσιών σε τοπικά συμβούλια της Σκωτίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ήταν τότε ένθερμος υποστηρικτής της φιλελευθεροποίησης και χαλάρωσης της βρετανικής νομοθεσίας όσον αφορά την ομοφυλοφιλία.

Το 1982 κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Βρετανίας στις νήσους Φόκλαντ ο Ρόμπιν Κουκ δήλωνε ότι «η Βρετανία οδηγείται σε μια στρατιωτική αλλά και διπλωματική αποτυχία».

Ένα μήνα μετά το τέλος του πολέμου στα Φόκλαντ ο Ρόμπιν Κουκ αναφερόμενος στο κόστος αυτής της εκστρατείας – ένα δισεκατομμύριο λίρες – είχε πει ότι το εν λόγω κεφάλαιο έπρεπε να διατεθεί για άλλους σκοπούς.

Ο Ρόμπιν Κουκ είχε ηγηθεί της επιτυχημένης υποψηφιότητας του Νιλ Κίνοκ για την ανάληψη της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος μετά την εκλογική αποτυχία του 1983.

Από το 1987 έως το 1992 διετέλεσε σκιώδης υπουργός Υγείας και υπήρξε δεινός επικριτής των μεταρρυθμίσεων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το 1991 στον πόλεμο του Περσικού, ο Ρόμπιν Κουκ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του αλλά απέφευγε τις συζητήσεις όσον αφορά τη συλλογική ευθύνη.

Μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος, το 1997, ο Ρόμπιν Κουκ ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και υπήρξε εμπνευστής της εκστρατείας για μια «εξωτερική πολιτική με ηθικές αρχές».

Σε αντίθεση με την πρότερη σταδιοδρομία του ο Ρόμπιν Κουκ εξελίχθηκε σε ένθερμο υποστηρικτή της ανάμειξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο Ρόμπιν Κουκ απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επανεκλογή των Εργατικών στην εξουσία, γεγονός που δυσαρέστησε πολύ τον παραιτηθέντα επικεφαλής της βρετανικής κοινοβουλευτικής ομάδος.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 17:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Το αφανές κόστος των κυρώσεων
 

Οι κυρώσεις προκαλούν διαμαρτυρίες εντός και εκτός του Ιράκ

Οι κυρώσεις που επέβαλλαν τα ΗΕ κατά του Ιράκ μετά τον πολεμο στον Περσικό, ευθύνονται για τον θάνατο περισσοτέρων των 500.000 παιδιών. Θάνατοι που προκαλούνται από την χρόνια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων.

Πριν από 1991 μόλις 5% των παιδιών του Ιράκ δεν εγγράφονταν στο σχολείο, πέντε χρόνια αργότερα, το 1995, το ποσοστό ξεπερνούσε το 18%.


Παιδιά περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα
Οι δρόμοι της Βαγδάτης και των άλλων μεγάλων ιρακινών πόλεων βρίθουν με παιδιά σχολικής, ακόμα και προ-σχολικής ηλικίας που συνδράμουν κυρίως με την επαιτεία το οικογενειακό εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο σε ένα ακαδημαικό έτος, το 97-98 το 53% των μαθητών του δημοτικού, παράτησαν το σχολείο.

Ετσι μια χώρα με ποσοστά αλφαβητισμού να ξεπερνούν πρίν το 1991 το 90%, επιδεικνύει σήμερα επίπεδα αναλφαβητισμού που συγκρίνονται μόνο με τις φτωχές αφρικανικές χώρες.

'Εκθεση της Γιούνισεφ το 1997 αναφέρει ότι πάνω από το 1/3 των παιδιών στο Ιράκ έχει φανερά σημάδια του χρόνιου υποσιτισμού.

Βάσει της έκθεσης στο Ιράκ υποσιτίζονται περισσότερα παιδιά απ΄ότι στη Γκάνα ή το Μάλι, δυο από τις φτωχώτερες χώρες της Αφρικής.

Ακόμη και όσα παιδιά είναι "τυχερά" και συνεχίζουν το σχολείο, αυτό δεν έχει να προσφέρει και πολλά. Τα σχολεία, ακόμα και στην Βαγδάτη, λειτουργούν με τις χειρότερες προδιαγραφές, χρόνια έλλειψη βιβλίων, τετράδιων και βασικού εποπτικού υλικού.

Η κατάσταση είναι εξ ίσου απελπιστική και σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Πάνω από το 30% των φοιτητών εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Η επιστημονική κοινότητα του Ιράκ, παραμένει αποκομένη από τις επιστημονικές εξελίξεις.

Τα πανεπιστημιακά ιδρυματα που πριν το 1991 ήταν εφάμιλλα των δυτικών πανεπιστημίων, έχουν επιστρέψει "¨στην προιστορική εποχή" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έκθεση του Κέντρου Προστασίας Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ουάσινκτον.

Η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται ακόμα και μετά το ' 95 οπότε ξεκινά το πρόγραμμα του ΟΗΕ "Πετρέλαιο για τρόφιμα".

Από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν το καθεστώς και η νέα εισοδηματική τάξη την οποία δημιούργησαν οι κυρώσεις: οι μαυραγορίτες, οι λαθρέμποροι και όσοι μονοπωλούν τις κρατικές συμβάσεις, αναφέρει ο Ντίλιπ Χίρο στο βιβλίο του "Το άγνωστο Ιράκ".

Τα κέρδη που αποκομίζει το Ιράκ με βάση το προγραμμα "Πετρέλαιο για τρόφιμα" περνούν μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ σε τραπεζικούς λογαριαμούς που ελέγχει το καθεστώς της Βαγδάτης.

Περίπου 20 εκατ. ιρακινών εξαρτώνται από τα κουπόνια που διανέμει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσειν κατόρθωσε να διατηρηθεί στην εξουσία ακόμη και μετά την ήττα το 1991.


Οι κυρώσεις επηρρέασαν αρνητικά τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου
Ο Χανς Φον Σπόνεκ, επικεφαλής από το 1998 έως το 2000 της υπηρεσίας των ΗΕ αρμόδιας για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ, είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές των κυρώσεων.

"Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις έλλειψεις τροφίμων ή φαρμάκων. Οι κυρώσεις έχουν μια πιο μακροχρόνια τραυματική διάσταση : Η απαγόρευση όλων των διεθνών επιστημονικών επιθεωρήσεων, εφημερίδων, βιβλίων και υπολογιστών, τα οποία θεωρούνται από το ψήφισμα 661 των ΗΕ ως μη απαραίτητα, έχουν προκαλέσει πνευματική γενοκτονία στο Ιράκ, λέει ο πρώην αξιωματούχος των ΗΕ Χανς Φον Σπόνεκ.

Οι επιπτώσεις των κυρώσεων είναι ορατές περισσότερο στην μεσαία τάξη, τους διανοούμενους και τουςεπιστημονες. Διερρηξαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Προστασίας Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο μισθός ενός πανεπιστημιακού δασκάλου στο Ιράκ είναι σήμερα λιγώτερο από το 1/10 από το μισθό του πριν από 12 χρόνια ενώ τα έξοδα διαβιωσής έχουν εκατονταπλασιασθεί.

Η μόνη διέξοδος για πολλούς ιρακινούς είναι τα χρήματα που στέλνουν τα 2 εκατ. συμπατριωτών τους που ζουν στο εξωτερικό.

Λόγω των απαγορευμένων από τις κυρώσεις τραπεζικών συναλλαγών, τα εμβάσματα από το εξωτερικό στο Ιράκ, διεκπεραιώνονται με το αρχαίο σύστημα hawala, των ατύπων τραπεζών που λειτουργούν σε όλες τις χώρες στις υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός.

Μέσω των hawala, εισρέουν στο Ιράκ 1.2 δισ. δολ. Ωστόσο, ένα από τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν να θέσει εκτός νόμου το σύστημα των hawala, μέσω του οποίου, σύμφωνα με την CIA χρηματοδοτείται το δίκτυο Αλ Κάιντα και άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 16:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτήθηκε ο Ρόμπιν Κουκ
 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, υπέβαλε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Ρόμπιν Κουκ.


Η πολιτική Μπλερ για το Ιράκ οδήγησε τον Κουκ στην παραίτηση
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος λαμβάνει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο, εκδήλωσε με την εν λόγω ενέργειά του τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ δίχως σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αν και ο κ. Κουκ στη διάρκεια της κρίσης τήρησε στάση χαμηλών τόνων, εντούτοις, οι συνεργάτες του είχαν αφήσει να διαφανεί ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα Κουκ.

Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα υπουργός είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει την πολιτική Μπλερ απέναντι στο Ιράκ «ανεύθυνη».

Σε δήλωσή του ο κ. Κουκ υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά συμμετείχα στο υπουργικό συμβούλιο πριν από 20 χρόνια ως σκιώδης υπουργός. Με λύπη μου υποβάλλω την παράιτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν μπορώ να επωμιστώ τη συλλογική ευθύνη γιά την απόφαση συμμετοχής της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ χωρίς τη διεθνή νομιμοποίηση και χωρίς το λαϊκό έρισμα».

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπιν Κουκ θα προβεί σε δηλώσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση το βράδυ της Δευτέρας.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 15:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Δεν διαθέτουμε όπλα μαζικής καταστροφής»
 

Τελευταία ημέρα σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

«Δεν διαθέτουμε όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν στην κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι η «χώρα διέθετε στο παρελθόν τέτοια όπλα για την άμυνά της στο πόλεμο Ιράκ – Ιράν στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα προβεί σε διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών, στο οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις των ΗΠΑ σ' ό,τι αφορά την κρίση με το Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει ακόμα ένα τελεσίγραφο προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο θα θέτει τον Ιρακινό πρόεδρο προ του διλήμματος: «είτε εγκαταλείπει τη χώρα είτε αρχίζει ο πόλεμος».

Ο Άρι Φλάισερ επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ απέτυχε να επιβάλει τους όρους του και ως εκ τούτου, είπε, «το παράθυρο της διπλωματίας έχει κλείσει».

Εμμένουν στο βέτο

Παρά το τελεσίγραφο που απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία την Κυριακή απαιτώντας τόσο άμεσο αφοπλισμό του Ιράκ όσο και αλλαγή θέσης των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γαλλία και η Ρωσία φαίνεται ότι εμμένουν στη θέση τους ότι δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ.


Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζιάοξινγκ, υπογράμμισε ότι η κρίση στο Ιράκ οφείλει να διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σαχάφ, χαρακτήρισε τη συνάντηση κορυφής στις Αζόρες, «συνάντηση των παρανόμων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα περιλαμβάνει τελεσίγραφο προς το Ιράκ ή θα προβλέπει προσφυγή στη βία.

O κ. ντε Βιλπέν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και στην οργάνωση Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είχε καταστήσει σαφές, νωρίτερα, ότι δεν βλέπει το λόγο η χώρα του να αποσύρει την απειλή της για χρήση του δικαιώματος βέτο, που έχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση κατάθεσης ψηφίσματος που θα δίνει το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Από την πλευρά της η Ρωσία διεμήνυσε ότι παραμένει σταθερή στη θέση ότι δεν χρειάζονται άλλα ψηφίσματα για το Ιράκ.

«Η ώρα της αλήθειας»

Την Κυριακή, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η Δευτέρα είναι «η ώρα της αλήθειας» για όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά την κρίση με το Ιράκ.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπους επιβεβαίωσε ότι με τα λόγια αυτά σηματοδοτεί το τέλος των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης της κρίσης εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν εγκρίνουν δεύτερο ψήφισμα, που να προβλέπει τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Απάντηση Ιράκ

Από την πλευρά του το Ιράκ, δια του υπουργού Εξωτερικών του Νατζί Σαμπρί, απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της «περιφρονούν» τη διεθνή κοινή γνώμη. Νωρίτερα, ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση επίθεση εναντίον της χώρας του, ο πόλεμος θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη.


Στους διαδρόμους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. μεταφέρεται η κρίση
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι, αν καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το Ιράκ, τότε ο κ. Μπους δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό ζητώντας από τον Σαντάμ Χουσεΐν να φύγει από τη χώρα του μέσα σε λίγες ώρες ή να δεχτεί επίθεση.

«Τη Δευτέρα θα μάθουμε εάν είναι εφικτή ακόμα η διπλωματική λύση αφοπλισμού του Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο Τζορτζ Μπους.

Όσο για το ενδεχόμενο έκφρασης αντιθέσεων από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Μπους, παρομοιάζοντας τη διεθνή διπλωματία με παρτίδα πόκερ, είπε ότι η Γαλλία ήδη έχει «δείξει τα χαρτιά της» όταν δήλωσε ότι θα προβάλει βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Θα δούμε αύριο εάν η Γαλλία υλοποιήσει τις υποσχέσεις της», είχε τονίσει την Κυριακή στις Αζόρες με εμφανώς ειρωνικό ύφος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 16:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη η χήρα του Αρκάν
 

Ο Αρκάν δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2000

Η αστυνομία της Σερβίας συνέλαβε τη χήρα του εκλιπόντος επικεφαλής των σερβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστός, επίσης, ως Αρκάν.

Η σύλληψη εντάσσεται στην επιχείρηση της σερβικής αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Σβετλάνα Ραζνάτοβιτς, δημοφιλής τραγουδίστρια με το καλλιτεχνικό όνομα «Τσέτσα», κρατείται από τις αστυνομικές αρχές εξαιτίας των φερομένων διασυνδέσεων της με μέλη της σερβικής μαφίας, οι οποίοι θεωρούνται οι υπ' αριθμόν ένα ύποπτοι για τη δολοφονία του Τζίντζιτς.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη των ειδικών σερβικών δυνάμεων εισέβαλαν στο σπίτι της «Τσέτσα», όπου συνέλαβαν, επίσης, μέλη της προσωπικής της φρουράς.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει συλλάβει 300 υπόπτους και η Σερβία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς, έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας τις φυλακές της χώρας με στόχο να εμποδίσει οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας των κρατουμένων με τον έξω κόσμο.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Παράνομο το «Μπατασούνα»
 

Συνθήματα κατά της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων στους δρόμους του Μπιλμπάο

Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έθεσε δια παντός εκτός νόμου το βασκικό εθνικιστικό κόμμα, «Έρι Μπατασούνα», το οποίο κατηγορείτο για επαφές και διασυνδέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

Την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση διάβασε ο επικεφαλής των 16 δικαστών, Φανθίθκο Ερνάντο, ο οποίος θα ανακοινώσει την επιχειρηματολογία του δικαστηρίου εντός των επόμενων ημερών.

Στην δικαιοσύνη προσέφυγε προ έξι μηνών η κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία υποστηρίζει ότι το βασκικό κόμμα υποστήριζε την ΕΤΑ στην 34ετή ένοπλη δραστηριότητά της στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία το 1975 με το θάνατο του στρατηγού Φρανθίθκο Φράνκο που ένα κόμμα κηρύσσεται παράνομο.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα εισβολή Ισραηλινών στην Γάζα
 

Στόχος της νέας εισβολής των Ισραηλινών το σπίτι φερόμενου ως μέλους ισλαμικής οργάνωσης

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό στην Γάζα.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό Νουσεϊράτ με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μελών ισλαμικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου νοσοκομειακού υπάλληλου ανάμεσα στα θύματα της νέας εισβολής είναι ένα κορίτσι τεσσάρων ετών και ένα αγόρι 13 ετών.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν με 20 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, τα οποία υποστηρίζονταν από ελικόπτερα.

Ένας από τους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης φέρεται να ήταν το σπίτι φερόμενου ως μέλους της ισλαμικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», ο οποίος θεωρείται ότι είχε, επίσης, επαφές με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις μέλους σκληροπυρηνικής ισλαμικής οργάνωσης μετέδωσε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι φερόμενοι ως μέλοι της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.


Σε άλλο επεισόδιο στο Μπεΐτ Λαχία στην Γάζα οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πύρ κατά οδοφράγματος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί.

Νεκρή Αμερικανίδα

Την Κυριακή η 23χρονη Αμερικανίδα, Ρέιτσελ Κόρι, έχασε τη ζωή της κατά την προσπάθειά της να εμποδίσει την καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσαν νοσοκομειακές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από το Ισραήλ να πραγματοποιήσει άμεσα πλήρη έρευνα για το θάνατο της Αμερικανίδας, η οποία ήταν μέλος ειρηνευτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ειρηνική διαδήλωση στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε αιματηρή κατάληξη όταν η Ρέιτσελ Κόρι καταπλακώθηκε από ισραηλινό εκσκαφέα που προσπαθούσε να κατεδαφίσει ένα σπίτι Παλαιστινίων.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ χαρακτήρισε «ατύχημα» το θάνατο της 23χρονης Αμερικανίδας από την Ολύμπια.

«Χαστούκι» στον Αραφάτ

Το κοινοβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής συνήλθε για να συζητήσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τις νέες αρμοδιότητες και εξουσίες του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες το παλαιστινιακό κοινοβούλιο ήδη απέρριψε το αίτημα του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει τον «τελευταίο λόγο» για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 13:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε «πλήρη ετοιμότητα», παντός καιρού
 

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνουν οι Αμερικανοί

Ο πόλεμος φαίνεται αναπόφευκτος. Όμως το πότε ακριβώς θα εξαπολυθεί η αμερικανοβρετανική επίθεση εξαρτάται από πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες.

Εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αποφασίσουν ότι ολοκληρώθηκε η διπλωματική προσπάθεια στα Ηνωμένα Έθνη τότε η επίθεση κατά του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμά ο στρατιωτικός συντάκτης του BBC, Τζόναθαν Μάρκους.

Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον μάλλον θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.


Η αναμονή σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να επιφέρει σύγχυση και να δώσει νέα ώθηση στις πολιτικές δυνάμεις που αντιδρούν.

Αλλά και από στρατιωτική άποψη όλα δείχνουν ότι η επίθεση είναι θέμα ημερών. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώνει έτοιμο.

Χθες, ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου μιλώντας στο BBC είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε «πλήρη ετοιμότητα».

Περίπου 225.000 Αμερικανοί και 45.000 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Περσικού, όπου έχουν αναπτυχθεί δεκάδες πολεμικά πλοία και περίπου 600 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Η επίθεση θα ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το φεγγάρι θα παίξει κάποιο ρόλο ειδικά εάν ταυτόχρονα με τις αεροπορικές επιθέσεις ξεκινήσουν και οι χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο καιρός είναι ένας ακόμη παράγοντας καθώς τα επιτελικά σχέδια του Πενταγώνου προβλέπουν διείσδυση βαθιά μέσα στο Ιράκ από αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Οι αμμοθύελλες θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε αυτά τα σχέδια. Υπάρχουν όμως και ανησυχίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει κάνοντας προληπτική επίθεση κατά των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού.

Αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί πιέσεις στο αμερικανικό επιτελείο να επισπεύσει τον πόλεμο. Την τελική απόφαση για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση θα την πάρει ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στρατηγός, Τόμι Φρανκς, αλλά αν οι διπλωματικές προσπάθειες τις τελευταίας στιγμής αποτύχουν τότε όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα ξεσπάσει κάποια στιγμή την τρέχουσα εβδομάδα καταλήγει ο συντάκτης του BBC.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 13:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιμένει στο «όχι» η Τουρκία
 

Αμπντουλάχ Γκιούλ: «Aναζητούμε τρόπους για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αφορούν το Ιράκ χωρίς να πληγούν οι σχέσεις μας»

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Την Tέταρτη αναμένεται συνάντηση στην Άγκυρα εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της ιρακινής αντιπολίτευσης για να συζητηθούν οι προθέσεις της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου και το μέλλον του Ιράκ.

Καθώς απομακρύνεται σταθερά ή προοπτική της τουρκικής εμπλοκής στο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, κορυφώνεται η αμερικανική δυσφορία, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει η ανακούφιση της τουρκικής κοινωνίας, που μοιάζει απόλυτα πεπεισμένη ότι η εμπλοκή σ' αυτό τον πόλεμο θα ήταν αρνητική.

Αναζητούμε «συμβιβαστική» λύση με την Ουάσινγκτον δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος τόνισε ότι «αναζητούμε τρόπους για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αφορούν το Ιράκ χωρίς να πληγούν οι σχέσεις μας».

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει τις κινήσεις χωρίς να υπολογίζει στα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τη Τουρκία και τα οποία είχαν υποβληθεί

Τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν είναι άλλα από τα θέματα των Κούρδων οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τους όρους που θέτει η Άγκυρα για την συμμετοχή στον πόλεμο.

Το δέλεαρ για τη συμμετοχή στην Τουρκία στον πόλεμο ήταν η δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την εικόνα της περιοχής μετά τον πόλεμο και φυσικά ή γενναία στήριξη την οποία η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί στην εύθραυστη τουρκική οικονομία.

Όλες οι τουρκικές ηγεσίες, αποφαίνονται, ωστόσο, ότι το κόστος της εμπλοκής στην περιπέτεια του πολέμου στο Ιράκ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την οικονομική βοήθεια.

Η Τουρκία βρίσκεται ξαφνικά σε διάσταση με τον στρατηγικό εταίρο της, τις ΗΠΑ, και σε πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή στρατηγική, με τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

Κανείς, ωστόσο, στην Ευρώπη δεν στήριξε της προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να απεμπλακεί από τον αμερικανικό εναγκαλισμό, διαμαρτύρονται στην Άγκυρα.

Η διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων ενόψει μιας επίθεσης κατά του Ιράκ από το βορρά και η χορήγηση άδειας για να χρησιμοποιηθεί ο τουρκικός εναέριος χώρος από τις αμερικανικές δυνάμεις, θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι αν και θέλει να πραγματοποιηθεί μια νέα ψηφοφορία, αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυτονομία υπό όρους
 

Έκκληση για συμμετοχή στο δημοψήφισμα απηύθυνε προς τους Τσετσένους ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ευρεία αυτονομία εντός της ρωσικής ομοσπονδίας πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στους Τσετσένους εάν αυτοί με τη σειρά τους εγκρίνουν νέο τροποποιημένο σύνταγμα.

Από τηλεοράσεως ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε τους Τσετσένους να προσέλθουν στις κάλπες στις 23 Μαρτίου, την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το οποίο θα καθορίσει το καθεστώς της Τσετσενίας ως κομμάτι της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 23ης Μαρτίου ως «βάση για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης και την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή».

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται τρεισήμισι χρόνια μετά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Τσετσενίας.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν επανειλημμένα έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβολή του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή του δεν αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των Τσετσένων.

Την ίδια ώρα, τα μέλη των αυτονομιστικών ισλαμικών οργανώσεων απειλούν με νέο κύμα επιθέσεων εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 10:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο 37 κατηγορούμενοι
 

Για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατηγορούνται πρώην στελέχη της Ελφ

Στην Γαλλία ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία μία εκ των σημαντικότερων δικών στην ιστορία της γαλλικής δικαιοσύνης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 37 άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την πρώην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Ελφ.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποκόμισαν προσωπικά οφέλη από τις υπέρογκες προμήθειες που καταβάλλονταν σε μεσάζοντες και σε Αφρικανούς ηγέτες για το κλείσιμο συμβολαίων.

Από τους 37 κατηγορουμένους ξεχωρίζουν οι Λοΐκ Λε Φλος Πριζάν, πρώην πρόεδρος της Ελφ και το δεξί του χέρι, Αλφρέντ Σιρβάν, οι οποίοι ήδη εκτίουν ποινές φυλάκισης μετά την καταδίκη τους στην δίκη του Γάλλου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρολάν Ντιμά.

Ο κ. Πριζάν δεν προσήλθε ενώπιον του δικαστηρίου, επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

Την τρόικα των κατηγορουμένων κλειδιά κλείνει ο 75χρονος Αλφρέντ Ταραγιό, γνωστός ως και ο «κύριος Αφρική» εξαιτίας του δικτύου επαφών που διατηρούσε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Οι έρευνες των γαλλικών αρχών διήρκεσαν οκτώ χρόνια και συνολικά συγκεντρώθηκαν 250 τόμοι αποδεικτικών στοιχείων.

Στους τόμους των αποδεικτικών στοιχείων αναφέρονται δεκάδες ονόματα Αφρικανών ηγετών από κράτη με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όπως η Αγκόλα, η Γκαμπόν και το Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


Η Ελφ ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 13:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα εισβολή Ισραηλινών στην Γάζα
 

Στόχος της νέας εισβολής των Ισραηλινών το σπίτι φερόμενου ως μέλους ισλαμικής οργάνωσης

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό στην Γάζα.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό Νουσεϊράτ με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μελών ισλαμικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου νοσοκομειακού υπάλληλου ανάμεσα στα θύματα της νέας εισβολής είναι ένα κορίτσι δύο ετών και ένα αγόρι 13 ετών.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν με 20 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, τα οποία υποστηρίζονταν από ελικόπτερα.

Ένας από τους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης φέρεται να ήταν το σπίτι φερόμενου ως μέλους της ισλαμικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», ο οποίος θεωρείται ότι είχε, επίσης, επαφές με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις μέλους σκληροπυρηνικής ισλαμικής οργάνωσης μετέδωσε ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι φερόμενοι ως μέλοι της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Νεκρή Αμερικανίδα

Την Κυριακή η 23χρονη Αμερικανίδα, Ρέιτσελ Κόρι, έχασε τη ζωή της κατά την προσπάθειά της να εμποδίσει την καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσαν νοσοκομειακές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από το Ισραήλ να πραγματοποιήσει άμεσα πλήρη έρευνα για το θάνατο της Αμερικανίδας, η οποία ήταν μέλος ειρηνευτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ειρηνική διαδήλωση στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε αιματηρή κατάληξη όταν η Ρέιτσελ Κόρι καταπλακώθηκε από ισραηλινό εκσκαφέα που προσπαθούσε να κατεδαφίσει ένα σπίτι Παλαιστινίων.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ χαρακτήρισε «ατύχημα» το θάνατο της 23χρονης Αμερικανίδας από την Ολύμπια.

«Χαστούκι» στον Αραφάτ

Το κοινοβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής συνήλθε για να συζητήσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τις νέες αρμοδιότητες και εξουσίες του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Σύμφωνα με το Ασοσιέτεντ Πρες το παλαιστινιακό κοινοβούλιο ήδη απέρριψε το αίτημα του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, να έχει τον «τελευταίο λόγο» για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 10:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο 37 κατηγορούμενοι
 

Για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατηγορούνται πρώην στελέχη της Ελφ

Στην Γαλλία ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία μία εκ των σημαντικότερων δικών στην ιστορία της γαλλικής δικαιοσύνης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 37 άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την πρώην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Ελφ.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποκόμισαν προσωπικά οφέλη από τις υπέρογκες προμήθειες που καταβάλλονταν σε μεσάζοντες και σε Αφρικανούς ηγέτες για το κλείσιμο συμβολαίων.

Από τους 37 κατηγορουμένους ξεχωρίζουν οι Λοΐκ Λε Φλος Πριζάν, πρώην πρόεδρος της Ελφ και το δεξί του χέρι, Αλφρέντ Σιρβάν, οι οποίοι ήδη εκτίουν ποινές φυλάκισης μετά την καταδίκη τους στην δίκη του Γάλλου πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρολάν Ντιμά.

Ο κ. Πριζάν δεν δήλωσε παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

Την τρόικα των κατηγορουμένων κλειδιά κλείνει ο 75χρονος Αλφρέντ Ταραγιό, γνωστός ως και ο «κύριος Αφρική» εξαιτίας του δικτύου επαφών που διατηρούσε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Οι έρευνες των γαλλικών αρχών διήρκεσαν οκτώ χρόνια και συνολικά συγκεντρώθηκαν 250 τόμοι αποδεικτικών στοιχείων.

Στους τόμους των αποδεικτικών στοιχείων αναφέρονται δεκάδες ονόματα Αφρικανών ηγετών από κράτη με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όπως η Αγκόλα, η Γκαμπόν και το Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


Η Ελφ ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 11:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει η αποχώρηση των επιθεωρητών
 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που θα πάρει για τις εξελίξεις στο Ιράκ ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι του εζητήθη από την αμερικανική ηγεσία να αρχίσει η αποχώρηση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ από το Ιράκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο πηγή αξιωματούχου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι η εντολή για την απομάκρυνση των επιθεωρητών θα δοθεί επισήμως μετά το πέρας της συνάντησης των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Νέα Υόρκη.

Επί του παρόντος στην Βαγδάτη βρίσκονται περίπου 135 επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι όλο το προσωπικό του Οργανισμού είναι τώρα σε κατάσταση επιφυλακής για λόγους ασφαλείας.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ ολοκληρώνει έκθεση, που περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες στις οποίες το Ιράκ πρέπει να ανταποκριθεί για τον αφοπλισμό του.

Ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι είναι σχεδόν έτοιμος να παρουσιάσει αυτή την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κλείνουν οι πρεσβείες

Κι ενώ η απειλή του πολέμου πλησιάζει η Γερμανία διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας της στη Βαγδάτη και η Ρωσία προέτρεψε τους Ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν την ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν πολλούς διπλωμάτες τους και τις οικογένειές τους να φύγουν άμεσα από το Ισραήλ, το Κουβέιτ και τη Συρία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η διαταγή αυτή δίνεται για λόγους ασφαλείας ανάμεσα στους οποίους είναι, όπως είπε, και η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην περιοχή ως συνέπεια μιας πιθανής έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.

Παράλληλα, η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κουβέιτ, εκτός από τους διπλωμάτες, να αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή όσο το δυνατόν πιο σύντομα.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα εισβολή Ισραηλινών στην Γάζα
 

Στόχος της νέας εισβολής των Ισραηλινών το σπίτι φερόμενου ως μέλους ισλαμικής οργάνωσης

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε προσφυγικό καταυλισμό στην Γάζα.

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό Νουσεϊράτ με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα ενώ σημειώθηκαν, επίσης, ανταλλαγές πυρών με Παλαιστίνιους μέλη ισλαμικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου νοσοκομειακού υπάλληλου ανάμεσα στα θύματα της νέας εισβολής είναι ένα κορίτσι δύο ετών και ένα αγόρι 13 ετών.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν με 20 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, τα οποία υποστηρίζονταν από ελικόπτερα.

Ένας από τους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης φέρεται να ήταν το σπίτι φερόμενου ως μέλους της ισλαμικής οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», ο οποίος θεωρείται ότι είχε, επίσης, επαφές με την οργάνωση Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Νεκρή Αμερικανίδα

Την Κυριακή η 23χρονη Αμερικανίδα, Ρέιτσελ Κόρι, έχασε τη ζωή της κατά την προσπάθειά της να εμποδίσει την καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαίωσαν νοσοκομειακές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από το Ισραήλ να πραγματοποιήσει άμεσα πλήρη έρευνα για το θάνατο της Αμερικανίδας, η οποία ήταν μέλος ειρηνευτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ειρηνική διαδήλωση στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε αιματηρή κατάληξη όταν η Ρέιτσελ Κόρι καταπλακώθηκε από ισραηλινό εκσκαφέα που προσπαθούσε να κατεδαφίσει ένα σπίτι Παλαιστινίων.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ χαρακτήρισε «ατύχημα» το θάνατο της 23χρονης Αμερικανίδας από την Ολύμπια.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 09:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντίστροφη μέτρηση
 

Τελευταία ημέρα σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Παρά το τελεσίγραφο που απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία την Κυριακή απαιτώντας τόσο άμεσο αφοπλισμό του Ιράκ όσο και αλλαγή θέσης των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γαλλία και η Ρωσία φαίνεται ότι εμμένουν στη θέση τους ότι δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζιάοξινγκ, υπογράμμισε ότι η κρίση στο Ιράκ οφείλει να διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράκ, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σαχάφ, χαρακτήρισε τη συνάντηση κορυφής στις Αζόρες, «συνάντηση των παρανόμων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα περιλαμβάνει τελεσίγραφο προς το Ιράκ ή θα προβλέπει προσφυγή στη βία.

O κ. ντε Βιλπέν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και στην οργάνωση Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου, Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος κατηγορείται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, είχε καταστήσει σαφές, νωρίτερα, ότι δεν βλέπει το λόγο η χώρα του να αποσύρει την απειλή της για χρήση του δικαιώματος βέτο, που έχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση κατάθεσης ψηφίσματος που θα δίνει το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Από την πλευρά της η Ρωσία διεμήνυσε ότι παραμένει σταθερή στη θέση ότι δεν χρειάζονται άλλα ψηφίσματα για το Ιράκ.

«Η ώρα της αλήθειας»

Την Κυριακή, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η Δευτέρα είναι «η ώρα της αλήθειας» για όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά την κρίση με το Ιράκ.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπους επιβεβαίωσε ότι με τα λόγια αυτά σηματοδοτεί το τέλος των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης της κρίσης εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν εγκρίνουν δεύτερο ψήφισμα, που να προβλέπει τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Απάντηση Ιράκ

Από την πλευρά του το Ιράκ, δια του υπουργού Εξωτερικών του Νατζί Σαμπρί, απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της «περιφρονούν» τη διεθνή κοινή γνώμη. Νωρίτερα, ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση επίθεση εναντίον της χώρας του, ο πόλεμος θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι, αν καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το Ιράκ, τότε ο κ. Μπους δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό ζητώντας από τον Σαντάμ Χουσεΐν να φύγει από τη χώρα του μέσα σε λίγες ώρες ή να δεχτεί επίθεση.


Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν
«Τη Δευτέρα θα μάθουμε εάν είναι εφικτή ακόμα η διπλωματική λύση αφοπλισμού του Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο Τζορτζ Μπους.

Όσο για το ενδεχόμενο έκφρασης αντιθέσεων από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Μπους, παρομοιάζοντας τη διεθνή διπλωματία με παρτίδα πόκερ, είπε ότι η Γαλλία ήδη έχει «δείξει τα χαρτιά της» όταν δήλωσε ότι θα προβάλει βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Θα δούμε αύριο εάν η Γαλλία υλοποιήσει τις υποσχέσεις της», είχε τονίσει την Κυριακή στις Αζόρες με εμφανώς ειρωνικό ύφος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά την προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον επικείμενο πόλεμο, ο κ. Μπους είπε ότι θα επιζητήσει τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών για το σκοπό αυτό.


Στους διαδρόμους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. μεταφέρεται η κρίση
Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ακολούθησαν πανομοιότυπες δηλώσεις των δύο στενότερων Ευρωπαίων συμμάχων του στην εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι απευθύνει μια ύστατη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την υιοθέτηση ενός «σκληρού» κοινού μυνήματος με αποδέκτη τη Βαγδάτη.

Ο κ. Αθνάρ δήλωσε εκ νέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού.

Στη συνάντηση και στη συνέντευξη Τύπου που ακολύθησε παρέστη ως οικοδεσπότης και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο.

Λίγο πριν τη συνάντηση στις νήσους Αζόρες και μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ προέβλεψε ότι πλησιάζει η ώρα του τέλους της διπλωματίας, ενώ πανομοιότυπη δήλωση έκανε και ο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει η αποχώρηση
 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που θα πάρει για τις εξελίξεις στο Ιράκ ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν πολλούς διπλωμάτες τους και τις οικογένειές τους να φύγουν άμεσα από το Ισραήλ, το Κουβέιτ και τη Συρία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η διαταγή αυτή δίνεται για λόγους ασφαλείας ανάμεσα στους οποίους είναι, όπως είπε, και η χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην περιοχή ως συνέπεια μιας πιθανής έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.

Παράλληλα, η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κουβέιτ, εκτός από τους διπλωμάτες, να αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι επιθεωρήσεις

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι δώθηκαν οδηγίες στους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ξανάρχισαν τις επιθεωρήσεις τους στο Ιράκ στα τέλη του περασμένου χρόνου ύστερα από διακοπή περίπου τεσσάρων χρόνων, να σταματήσουν τις επιθεωρήσεις τους στα σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι όλο το προσωπικό του Οργανισμού είναι τώρα σε κατάσταση επιφυλακής για λόγους ασφαλείας.

Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ ολοκληρώνει έκθεση, που περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες στις οποίες το Ιράκ πρέπει να ανταποκριθεί για τον αφοπλισμό του.

Ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι είναι σχεδόν έτοιμος να παρουσιάσει αυτή την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 05:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Φινλανδία: Μικρή εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης
 

Η νικήτρια των εκλογών Ανέλι Γιαατεενμάκι χαιρετά οπαδούς του Κεντρώου Κόμματος

Το Κεντρώο Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Φινλανδίας ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με βραχεία κεφαλή έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Περισσότεροι από 2.000 υποψήφιοι και 18 συνολικά κόμματα έλαβαν μέρος στις εκλογές αυτές, διεκδικώντας 200 βουλευτικές έδρες.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το Κεντρώο Κόμμα κατακτά 55 έδρες στη φιλανδική Βουλή - επτά περισσότερες από όσες διέθετε (εκλογικό ποσοστό 27,5%).

Δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται το μεγαλύτερο κόμμα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Πάαβο Λιπόνεν, που είχαν κέρδη δύο εδρών και καταλαμβάνουν 53 έδρες (ποσοστό 26,5%).

Στην τρίτη θέση έρχεται με 40 έδρες (έξι λιγότερες από όσες μέχρι σήμερα) το Συντηρητικό Κόμμα, που συμμετείχε στην κυβέρνηση Λιπόνεν.

Η συμμετοχή των εκλογέων στις εκλογές αυτές έφτασε το 69,6% των εγγεγραμμένων ελαφρά μεγαλύτερη από ότι στις τελευταίες εκλογές του 1999 (68%).

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας η πρόεδρος του πρώτου κόμματος Ανέλι Γιαατεενμάκι θα κληθεί να αναλάβει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο εφικτός είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία των Κεντρώων.

Εάν η κ. Γιαατεενμάκι κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρωθυπουργός στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Φινλανδίας.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Νεκρή Αμερικανίδα από το Ισραήλ
 

Η Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά της

Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στις περιοχές των Παλαιστινίων είχαν την Κυριακή το πρώτο θύμα τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια 23χρονη Αμερικανίδα, που ήταν μέλος ειρηνευτικής οργάνωσης, πλήρωσε με τη ζωή της την προσπάθεια της να εμποδίσει την καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες και επιβεβαιώνουν νοσοκομειακές πηγές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει άμεσα πλήρη έρευνα για το θάνατο της Αμερικανίδας.

Όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, η ειρηνική διαδήλωση στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε αιματηρή κατάληξη όταν η Ρέιτσελ Κόρι καταπλακώθηκε από ισραηλινό εκσκαφέα που προσπαθούσε να κατεδαφίσει ένα σπίτι Παλαιστινίων.

Εξάλλου ένας ακόμα έφηβος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

«Η μπουλντόζα δεν σταμάτησε»

Σύμφωνα με Αμερικανό αυτόπτη μάρτυρα, οκτώ διαδηλωτές προσπάθησαν να υπερασπίσουν το σπίτι του Παλαιστίνιου Σαμίρ Μασρί στη Ράφα από τις ισραηλινές μπουλντόζες.

«Η Ρέιτσελ βρισκόταν μπροστά στο κτίσμα και οι υπόλοιποι είχαμε μείνει μέσα, μαζί με τα μέλη της οικογένειας Μασρί», είπε ο Αμερικανός ακτιβιστής Γκρεγκ Σνάμπελ.

«Έκανε νόημα με τα χέρια της στον εκσκαφέα να σταματήσει, αλλά αυτός προχώρησε χωρίς να της δώσει σημασία», πρόσθεσε ο Αμερικανός ακτιβιστής.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θέλησαν να κάνουν αρχικά κάποιο σχόλιο και ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν έρευνες για το συμβάν.

Αργότερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξέφρασε λύπη για το θάνατο της Αμερικανίδας διαδηλώτριας, αλλά επέρριψε τις ευθύνες στα μέλη της ομάδα, γιατί «έθεσαν ανώφελα σε κίνδυνο τις ζωές τους».

Η Αμερικανίδα ήταν μέλος της οργάνωσης «Ομάδες Διεθνούς Αλληλεγγύης» που διοργάνωνε παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2003 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντίστροφη μέτρηση
 

Τελευταία ημέρα σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία απηύθυναν την Κυριακή 24ωρο τελεσίγραφο προς δύο κατευθύνσεις απαιτώντας τόσο άμεσο αφοπλισμό του Ιράκ όσο και αλλαγή θέσης των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η Δευτέρα είναι η ώρα της αλήθειας για όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά την κρίση με το Ιράκ.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μπους επιβεβαίωσε ότι με τα λόγια αυτά σηματοδοτεί το τέλος των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης της κρίσης εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν εγκρίνουν δεύτερο ψήφισμα, που να προβλέπει τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Από την πλευρά του το Ιράκ, δια του υπουργού Εξωτερικών του Νατζί Σαμπρί, απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της «περιφρονούν» τη διεθνή κοινή γνώμη. Νωρίτερα, ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση επίθεση εναντίον της χώρας του, ο πόλεμος θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη.

Επιμένει η Γαλλία

Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει λόγο η χώρα του να αποσύρει την απειλή της για χρήση του δικαιώματος βέτο, που έχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση κατάθεσης ψηφίσματος που ανάβει το πράσινο φως για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι, αν καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το Ιράκ, τότε ο κ. Μπους δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό ζητώντας από τον Σαντάμ Χουσεΐν να φύγει από τη χώρα του μέσα σε λίγες ώρες ή να δεχτεί επίθεση.


Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν
«Τη Δευτέρα θα μάθουμε εάν είναι εφικτή ακόμα η διπλωματική λύση αφοπλισμού του Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους.

Όσο για το ενδεχόμενο έκφρασης αντιθέσεων από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Μπους, παρομοιάζοντας τη διεθνή διπλωματία με παρτίδα πόκερ, είπε ότι η Γαλλία ήδη έχει «δείξει τα χαρτιά της» όταν δήλωσε ότι θα προβάλει βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Θα δούμε αύριο εάν η Γαλλία υλοποιήσει τις υποσχέσεις της» τόνισε με εμφανώς ειρωνικό ύφος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά τη προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά τον επικείμενο πόλεμο, ο κ. Μπους είπε ότι θα επιζητήσει τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών για το σκοπό αυτό.


Στους διαδρόμους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. μεταφέρεται η κρίση
Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ακολούθησαν πανομοιότυπες δηλώσεις των δύο στενότερων ευρωπαίων συμμάχων του στην εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι απευθύνει μια ύστατη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την υιοθέτηση ενός «σκληρού» κοινού μυνήματος με αποδέκτη τη Βαγδάτη.

Ο κ. Αθνάρ δήλωσε εκ νέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ισπανία δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού.

Στη συνάντηση και στη συνέντευξη Τύπου που ακολύθησε παρέστη ως οικοδεσπότης και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο.

Λίγο πριν τη συνάντηση στις νήσους Αζόρες και μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλάισερ προέβλεψε ότι πλησιάζει η ώρα του τέλους της διπλωματίας, ενώ πανομοιότυπη δήλωση έκανε και ο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.