|
|
Ειδήσεις 03-03-13
Βομβιστική επίθεση στην Ινδία
Η αμερικανική Γερουσία απαγορεύει μέθοδο άμβλωσης
Συλλήψεις για τη δολοφονία Τζίντζιτς
Πολύνεκρη έκρηξη σε τρένο στην Ινδία
Προσπάθειες συμβιβασμού για το Ιράκ
Θάνατος επιθεωρητή όπλων στο Ιράκ
Ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα
«Άφαντος» ο Μπιν Λάντεν
«Κενό εξουσίας» στη Σερβία
Ανησυχίες προκαλεί η Βόρεια Κορέα
«Κενό εξουσίας» στη Σερβία
Προσπάθειες συμβιβασμού για το Ιράκ
Θάνατος επιθεωρητή όπλων στο Ιράκ
Μικρός «συμβιβασμός» της Ουάσινγκτον
Απαγόρευση κουρδικού κόμματος
Συναγερμός για επιδημία γρίπης
Βρετανία: «Ο πόλεμος πλησιάζει»
Τέσσερις νεκροί στο Κασμίρ
Ανησυχίες προκαλεί η Βόρειος Κορέα
«Κενό εξουσίας» στη Σερβία
Υστατη προσπάθεια της Βρετανίας
Πολιτικό κενό στη Σερβία
Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα
Όροι προς τον Σαντάμ Χουσεΐν
ΗΠΑ: Πιθανότητα «μικρής παράτασης» για Ιράκ
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2003 - 02:20 ('Ωρα Λονδίνου) Βομβιστική επίθεση στην Ινδία
|
Τον Δεκέμβριο είχε γίνει βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο |
Δέκα νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε σε τρένο στη Βομβάη.
Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν πως πρόκειται για βομβιστική επίθεση.
Η Βομβάη, το εμπορικό κέντρο της Ινδίας, έχει γίνει στόχος βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε βαγόνι για γυναίκες την ώρα που η αμαξοστοιχία ήταν στον πολυσύχναστο σταθμό Μουλούντ.
Τον Ιανουάριο 30 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αγορά της Βομβάης ενώ τον Δεκέμβριο εξερράγη βόμβα σε λεωφορείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματισθούν 30 άλλα.
Μετά τις επιθέσεις αυτές οι αρχές αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα ειδικό σώμα πεζοναυτών που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Λίγο μετά όμως σημειώθηκε έκρηξη σε συγκρότημα στο οποίο υπήρχε εστιατόριο McDonald με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 23 ανθρώπων.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.
|
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2003 - 02:52 ('Ωρα Λονδίνου) Η αμερικανική Γερουσία απαγορεύει μέθοδο άμβλωσης
|
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των αμβλώσεων το 1973 |
Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης.
Είναι η πρώτη φορά που περιορίζεται νομοθετικά το δικαίωμα άμβλωσης μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 που κατοχύρωνε το δικαίωμα αυτό.
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο με 65 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά και το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε την απόφαση της Γερουσίας τονίζοντας ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση ενός τρόπου ζωής στην Αμερική».
Η ψηφοφορία στη Γερουσία έγινε μετά από τριήμερη έντονη συζήτηση κατά την οποία οι υποστηριχτές του νομοσχεδίου χαρακτήρισαν τη μέθοδο αυτή άμβλωσης «βάρβαρη» ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί Γερουσιαστές υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί την αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά των αμβλώσεων.
Η Γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ του Δημοκρατικού κόμματος είπε ότι η « μέθοδος άμβλωσης χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που οποιαδήποτε άλλη μέθοδος θα έβλαπτε σοβαρά τη γυναίκα».
Οι οργανώσεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου στα δικαστήρια.
|
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου) Συλλήψεις για τη δολοφονία Τζίντζιτς
|
Οι σερβικές εφημερίδες δημοσιεύουν στην πρώτη τους σελίδα τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς |
Μία εγκληματική οργάνωση του Βελιγραδίου κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.
Η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς ήταν μία προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης να αποτρέψει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος | Κυβερνητικό ανακοινωθέν | Οι σερβικές αρχές αναμένεται να ανακρίνουν 40 άτομα για τη δολοφονία του Τζίντζιτς. Ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν είναι και ο πρώην διοικητής μιας αστυνομικής μονάδας, Μίλοραντ Λούκοβιτς, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Τζίντζιτς σκοτώθηκε από σφαίρα στο στομάχι από επίθεση που πραγματοποιήθηκε πίσω από τα κυβερνητικά γραφεία του Βελιγραδίου.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ο Σέρβος πολιτικός υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Η εκτελούσα καθήκοντα προέδρου της Σερβίας, Νατάσα Μίτσιτς, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σερβία, ζητώντας από το στρατό να αναλάβει καθήκοντα της αστυνομίας.
Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία | Ανακοινωθέν Ευρωπαϊκής Ενωσης | Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς σηματοδοτεί την αρχή νέων περιπετειών για τη Σερβία, καθώς δημιουργείται ένα κενό εξουσίας που πολλοί θα επιθυμήσουν να καταλάβουν.
Οι σερβικές αρχές ματαίωσαν όλες τις πτήσεις και διέκοψαν την κυκλοφορία τρένων και οχημάτων από και προς το Βελιγράδι.
Το σερβικό υπουργικό συμβούλιο κήρυξε τρεις ημέρες εθνικού πένθους μετά την έκτακτη σύσκεψή του το απόγευμα της Τετάρτης.
Αποτροπιασμός
Η κ. Μίτσιτς συνέστησε ψυχραιμία, αλλά υπογράμμισε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Με αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Τζίντζιτς εκδόθηκε ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη | Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και αντίπαλος του Τζίντζιτς, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση.
«Το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει πολιτική βία σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας μας», δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την οδύνη της για τη δολοφονία, ενώ η Ελλάδα, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλε τα συλληπητήριά της, δια στόματος Γιώργου Παπανδρέου, τόσο στην οικογένεια του Τζίντζιτς όσο και σε ολόκληρο το σερβικό λαό.
«Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 21:26 ('Ωρα Λονδίνου) Πολύνεκρη έκρηξη σε τρένο στην Ινδία
|
Συχνό φαινόμενο οι εκρήξεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς της Ινδίας (φωτογραφία αρχείου) |
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 άλλοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη, που σημειώθηκε σε ένα τρένο γεμάτο με κόσμο στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας.
Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα σε ένα βαγόνι γεμάτο με γυναίκες, που επέστρεφαν από τη δουλειά τους.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης, που είναι η τρίτη που σημειώνεται στην πόλη Μουμπάι τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι προηγούμενες εκρήξεις είχαν στοιχήσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 20:42 ('Ωρα Λονδίνου) Προσπάθειες συμβιβασμού για το Ιράκ
|
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει τους όρους της Βρετανίας την Πέμπτη |
Οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ ενδέχεται να συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, πρόκειται για μία αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον, η οποία επέμενε ότι ήταν έτοιμη για πόλεμο ακόμη και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται. Και μπορεί να συνεχισθεί και αύριο και την επόμενη εβδομάδα | Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου | Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο ψήφισμα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον πιθανό, καθώς και ότι ο πόλεμος πλησιάζει, κατηγορώντας τη Γαλλία για την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Γαλλία εξέδωσε νέο ανακοινωθέν για το Ιράκ, λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί έναν συμβιβασμό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον πετύχει.
Βρετανικές προσπάθειες
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, πραγματοποιεί μία ύστατη προσπάθεια για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος.
Οι βρετανικές προτάσεις κατατίθενται για να κριθεί εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να διατηρήσουμε ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών | Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη | Νωρίτερα, οι προτεινόμενοι έξι όροι της Βρετανίας προς τη Βαγδάτη είχαν απορριφθεί όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από τη Ρωσία.
Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι να αποδεχτεί επισήμως ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, στην ιρακινή τηλεόραση ότι η χώρα του κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι πρόκειται να τα καταστρέψει.
Οι βρετανικές προτάσεις δεν είχαν τύχει αρχικώς θερμής υποδοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας για πολύ καιρό ακόμη.
Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Βρετανίας ως «μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια που πραγματοποιείται στο διπλωματικό πεδίο».
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε το θέμα για περισσότερες από τρεις ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά δεν κατάφερε να προβεί σε συμβιβασμό. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί και πάλι το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι έξι όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων | Ο Αμερικανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκροπόντε, τόνισε ότι εάν υπάρξουν χώρες που θα υποστηρίξουν τις βρετανικές προτάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δεχθούν να παρατείνουν την προθεσμία της 17 Μαρτίου για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν ότι είναι αποφασισμένες να προβούν σε εκστρατεία εναντίον της Βαγδάτης, ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία και η Ρωσία είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αλλάζουν τίποτα και είχαν πει κατηγορηματικά ότι ήταν έτοιμες να ασκήσουν βέτο.
Η Βρετανία και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 22:03 ('Ωρα Λονδίνου) Θάνατος επιθεωρητή όπλων στο Ιράκ
|
Οι επιθεωρητές όπλων επέστρεψαν στο Ιράκ στα τέλη του περασμένου χρόνου ύστερα από απουσία περίπου τεσσάρων ετών |
Μυστήριο καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενός επιθεωρητή όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.
Η είδηση έγινε γνωστή από επίσημη πηγή του Ιράκ. Η ταυτότητα του θύματος δεν αποκαλύφθηκε, όμως έγινε γνωστό ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με συνάδελφό του, που τραυματίστηκε, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό στην επιστροφή τους από επιθεώρηση, που είχαν πραγματοποιήσει στην πόλη Νουμανίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.
Αμέσως μετά από το δυστύχημα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, όπου και εξέπνευσε λίγο μετά από τη μεταφορά του. Ο δεύτερος επιθεωρητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να νοσηλεύεται και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζει σταθερή. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 21:13 ('Ωρα Λονδίνου) Ανησυχίες για τη Βόρεια Κορέα
|
Αυξάνεται η ένταση στη Βόρεια Κορέα |
Εκκλήσεις για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας απηύθυνε η Νότια Κορέα αναφερόμενη στις καταστροφικές επιπτώσεις ενός πιθανού πολέμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις αναγνωριστικές πτήσεις | Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ροχ Μου Χιουν υπογράμμισε ότι ένας ακόμη πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην ευημερία της χώρας του σχεδόν αυτομάτως.
Οι δηλώσεις του Ροχ Μου Χιουν έγιναν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Κέλι, ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να προβεί στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου μέσα σε μερικούς μήνες μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας υπογράμμισε ότι η διευθέτηση του προβλήματος έχει γίνει η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Πλουτόνιο και πυρηνικές βόμβες
Πιστεύεται ότι η Βόρειος Κορέα έχει θέσει και πάλι σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Γιονγκ Μπιον, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή πλουτονίου.
Κοντά στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται μονάδες του αμερικανικού στόλου | Ο εν λόγω τύπος πλουτονίου που μπορεί να παρασκευασθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκ Μπιον θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας.
Ορισμένα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι η Νότια Κορέα μπορεί να έχει ήδη στην κατοχή της πυρηνικές βόμβες.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι η Πιονγκ Γιανγκ είναι σε θέση να κατασκευάζει μία πυρηνική βόμβα το μήνα.
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η αμερικανική αεροπορία είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Κορέα δέκα μέρες μετά από την αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού από βορεοκορεατικά μαχητικά αεροσκάφη. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου) «Άφαντος» ο Μπιν Λάντεν
|
O Οσάμα Μπιν Λάντεν σε ένα από τα τηλεοπτικά μηνύματά του |
Ανώτατος αξιωματούχος του Πακιστάν υπογράμμισε στο BBC ότι δεν ευσταθεί η πληροφορία για τη σύλληψη του αρχηγού της Αλ-Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν.
Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.
Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την είδηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν - «σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν» - τελείως «επιδερμική».
Ο Πακιστανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια επιχείρηση για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν μέσα στο Πακιστάν.
Παράλληλα ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει ποιά είναι η κατάσταση, όσον αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν , στο Αφγανιστάν.
Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες για επιχειρήσεις ασφαλείας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μετά τη σύλληψη του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που είναι ηγετικό στέλεχος της Aλ-Κάιντα.
Αξιωματικοί όμως των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν έχουν κάνει σαφές ότι μολονότι ο Σεΐχ Μοχάμεντ έχει δώσει ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν εν τούτοις «δεν επίκειται κάποια σύλληψη». |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου) «Κενό εξουσίας» στη Σερβία
|
Οι σερβικές εφημερίδες δημοσιεύουν στην πρώτη τους σελίδα τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς |
Μία εγκληματική οργάνωση του Βελιγραδίου κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Τζίντζιτς, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.
Η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς ήταν μία προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης να αποτρέψει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος | Κυβερνητικό ανακοινωθέν | Οι σερβικές αρχές αναμένεται να ανακρίνουν 40 άτομα για τη δολοφονία του Τζίντζιτς. Ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν είναι και ο πρώην διοικητής μιας αστυνομικής μονάδας, Μίλοραντ Λούκοβιτς, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Τζίντζιτς σκοτώθηκε από σφαίρα στο στομάχι από επίθεση που πραγματοποιήθηκε πίσω από τα κυβερνητικά γραφεία του Βελιγραδίου.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ο Σέρβος πολιτικός υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Η εκτελούσα καθήκοντα προέδρου της Σερβίας, Νατάσα Μίτσιτς, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σερβία, ζητώντας από το στρατό να αναλάβει καθήκοντα της αστυνομίας.
Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία | Ανακοινωθέν Ευρωπαϊκής Ενωσης | Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς σηματοδοτεί την αρχή νέων περιπετειών για τη Σερβία, καθώς δημιουργείται ένα κενό εξουσίας που πολλοί θα επιθυμήσουν να καταλάβουν.
Οι σερβικές αρχές ματαίωσαν όλες τις πτήσεις και διέκοψαν την κυκλοφορία τρένων και οχημάτων από και προς το Βελιγράδι.
Το σερβικό υπουργικό συμβούλιο κήρυξε τρεις ημέρες εθνικού πένθους μετά την έκτακτη σύσκεψή του το απόγευμα της Τετάρτης.
Αποτροπιασμός
Η κ. Μίτσιτς συνέστησε ψυχραιμία, αλλά υπογράμμισε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Με αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Τζίντζιτς εκδόθηκε ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη | Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και αντίπαλος του Τζίντζιτς, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση.
«Το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει πολιτική βία σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας μας», δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την οδύνη της για τη δολοφονία, ενώ η Ελλάδα, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλε τα συλληπητήριά της, δια στόματος Γιώργου Παπανδρέου, τόσο στην οικογένεια του Τζίντζιτς όσο και σε ολόκληρο το σερβικό λαό.
«Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 21:13 ('Ωρα Λονδίνου) Ανησυχίες προκαλεί η Βόρεια Κορέα
|
Αυξάνεται η ένταση στη Βόρεια Κορέα |
Εκκλήσεις για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας απηύθυνε η Νότια Κορέα αναφερόμενη στις καταστροφικές επιπτώσεις ενός πιθανού πολέμου.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις αναγνωριστικές πτήσεις | Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ροχ Μου Χιουν υπογράμμισε ότι ένας ακόμη πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην ευημερία της χώρας του σχεδόν αυτομάτως.
Οι δηλώσεις του Ροχ Μου Χιουν έγιναν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Κέλι, ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να προβεί στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου μέσα σε μερικούς μήνες μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας υπογράμμισε ότι η διευθέτηση του προβλήματος έχει γίνει η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Πλουτόνιο και πυρηνικές βόμβες
Πιστεύεται ότι η Βόρειος Κορέα έχει θέσει και πάλι σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Γιονγκ Μπιον, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή πλουτονίου.
Κοντά στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται μονάδες του αμερικανικού στόλου | Ο εν λόγω τύπος πλουτονίου που μπορεί να παρασκευασθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκ Μπιον θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας.
Ορισμένα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι η Νότια Κορέα μπορεί να έχει ήδη στην κατοχή της πυρηνικές βόμβες.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι η Πιονγκ Γιανγκ είναι σε θέση να κατασκευάζει μία πυρηνική βόμβα το μήνα.
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η αμερικανική αεροπορία είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Κορέα δέκα μέρες μετά από την αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού από βορεοκορεατικά μαχητικά αεροσκάφη. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 10:47 ('Ωρα Λονδίνου) «Κενό εξουσίας» στη Σερβία
|
Στο οργανωμένο έγκλημα στρέφονται οι υποψίες των αρχών |
Μία εγκληματική οργάνωση του Βελιγραδίου κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ντζίντζιτς, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.
Η δολοφονία του Ζόραν Ντζίντζιτς ήταν μία προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης να αποτρέψει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος | Κυβερνητικό ανακοινωθέν | Οι σερβικές αρχές αναμένεται να ανακρίνουν 40 άτομα για τη δολοφονία του Ντζίντζιτς. Ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν είναι και ο πρώην διοικητής μιας αστυνομικής μονάδας, Μίλοραντ Λούκοβιτς, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Ντζίντζιτς σκοτώθηκε από σφαίρα στο στομάχι από επίθεση που πραγματοποιήθηκε πίσω από τα κυβερνητικά γραφεία του Βελιγραδίου.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ο Σέρβος πολιτικός υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Η εκτελούσα καθήκοντα προέδρου της Σερβίας, Νατάσα Μίτσιτς, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σερβία, ζητώντας από το στρατό να αναλάβει καθήκοντα της αστυνομίας.
Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία | Ανακοινωθέν Ευρωπαϊκής Ενωσης | Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Ζόραν Ντζίντζιτς σηματοδοτεί την αρχή νέων περιπετειών για τη Σερβία, καθώς δημιουργείται ένα κενό εξουσίας που πολλοί θα επιθυμήσουν να καταλάβουν.
Οι σερβικές αρχές ματαίωσαν όλες τις πτήσεις και διέκοψαν την κυκλοφορία τρένων και οχημάτων από και προς το Βελιγράδι.
Το σερβικό υπουργικό συμβούλιο κήρυξε τρεις ημέρες εθνικού πένθους μετά την έκτακτη σύσκεψή του το απόγευμα της Τετάρτης.
Αποτροπιασμός
Η κ. Μίτσιτς συνέστησε ψυχραιμία, αλλά υπογράμμισε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Με αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Ντζίντζιτς εκδόθηκε ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη | Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και αντίπαλος του Ντζίντζιτς, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση.
«Το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει πολιτική βία σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας μας», δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την οδύνη της για τη δολοφονία, ενώ η Ελλάδα, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλε τα συλληπητήριά της, δια στόματος Γιώργου Παπανδρέου, τόσο στην οικογένεια του Ντζίντζιτς όσο και σε ολόκληρο το σερβικό λαό.
«Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 17:42 ('Ωρα Λονδίνου) Προσπάθειες συμβιβασμού για το Ιράκ
|
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει τους όρους της Βρετανίας την Πέμπτη |
Οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ ενδέχεται να συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, πρόκειται για μία αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον, η οποία επέμενε ότι ήταν έτοιμη για πόλεμο ακόμη και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται. Και μπορεί να συνεχισθεί και αύριο και την επόμενη εβδομάδα | Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου | Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο ψήφισμα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον πιθανό, καθώς και ότι ο πόλεμος πλησιάζει, κατηγορώντας τη Γαλλία για την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Γαλλία εξέδωσε νέο ανακοινωθέν για το Ιράκ, λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί έναν συμβιβασμό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον πετύχει.
Βρετανικές προσπάθειες
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, πραγματοποιεί μία ύστατη προσπάθεια για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος.
Οι βρετανικές προτάσεις κατατίθενται για να κριθεί εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να διατηρήσουμε ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών | Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη | Νωρίτερα, οι προτεινόμενοι έξι όροι της Βρετανίας προς τη Βαγδάτη είχαν απορριφθεί όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από τη Ρωσία.
Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι να αποδεχτεί επισήμως ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, στην ιρακινή τηλεόραση ότι η χώρα του κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι πρόκειται να τα καταστρέψει.
Οι βρετανικές προτάσεις δεν είχαν τύχει αρχικώς θερμής υποδοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας για πολύ καιρό ακόμη.
Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Βρετανίας ως «μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια που πραγματοποιείται στο διπλωματικό πεδίο».
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε το θέμα για περισσότερες από τρεις ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά δεν κατάφερε να προβεί σε συμβιβασμό. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί και πάλι το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι έξι όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων | Ο Αμερικανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκροπόντε, τόνισε ότι εάν υπάρξουν χώρες που θα υποστηρίξουν τις βρετανικές προτάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δεχθούν να παρατείνουν την προθεσμία της 17 Μαρτίου για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν ότι είναι αποφασισμένες να προβούν σε εκστρατεία εναντίον της Βαγδάτης, ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία και η Ρωσία είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αλλάζουν τίποτα και είχαν πει κατηγορηματικά ότι ήταν έτοιμες να ασκήσουν βέτο.
Η Βρετανία και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 18:03 ('Ωρα Λονδίνου) Θάνατος επιθεωρητή όπλων στο Ιράκ
|
Οι επιθεωρητές όπλων επέστρεψαν στο Ιράκ στα τέλη του περασμένου χρόνου ύστερα από απουσία περίπου τεσσάρων ετών |
Μυστήριο καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενός επιθεωρητή όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.
Η είδηση έγινε γνωστή από επίσημη πηγή του Ιράκ. Η ταυτότητα του θύματος δεν αποκαλύφθηκε, όμως έγινε γνωστό ότι επέστρεφε με ένα συνάδελφό του, που τραυματίστηκε, από επιθεώρηση που είχαν πραγματοποιήσει στην πόλη Νουμανίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράκ Βαγδάτης.
Αμέσως μετά από το δυστύχημα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, όπου και εξέπνευσε λίγο μετά από τη μεταφορά του. Ο δεύτερος επιθεωρητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να νοσηλεύεται και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζει σταθερή. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 16:36 ('Ωρα Λονδίνου) Μικρός «συμβιβασμός» της Ουάσινγκτον
|
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει τους όρους της Βρετανίας την Πέμπτη |
Οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ ενδέχεται να συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, πρόκειται για μία αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον, η οποία επέμενε ότι ήταν έτοιμη για πόλεμο ακόμη και χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται. Και μπορεί να συνεχισθεί και αύριο και την επόμενη εβδομάδα | Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος Λευκού Οίκου | Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο ψήφισμα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον πιθανό, καθώς και ότι ο πόλεμος πλησιάζει.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Βρετανίας έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Γαλλία ότι δημιουργεί ρήγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο.
Βρετανικές προσπάθειες
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, πραγματοποιεί μία ύστατη προσπάθεια για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος.
Οι βρετανικές προτάσεις κατατίθενται για να κριθεί εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να διατηρήσουμε ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών | Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη | Ωστόσο, οι προτεινόμενοι έξι όροι της Βρετανίας προς τη Βαγδάτη έχουν απορριφθεί όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από τη Ρωσία.
Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι να αποδεχτεί επισήμως ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, στην ιρακινή τηλεόραση ότι η χώρα του κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι πρόκειται να τα καταστρέψει.
Οι βρετανικές προτάσεις δεν έτυχαν θερμής υποδοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας για πολύ καιρό ακόμη.
Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Βρετανίας ως «μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια που πραγματοποιείται στο διπλωματικό πεδίο».
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε το θέμα για περισσότερες από τρεις ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά δεν κατάφερε να προβεί σε συμβιβασμό. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί και πάλι το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι έξι όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων | Ο Αμερικανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκροπόντε, τόνισε ότι εάν υπάρξουν χώρες που θα υποστηρίξουν τις βρετανικές προτάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δεχθούν να παρατείνουν την προθεσμία της 17 Μαρτίου για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η τελική απόφαση για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι είναι αποφασισμένες να προβούν σε εκστρατεία εναντίον της Βαγδάτης, ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία και η Ρωσία πιστεύουν πάντως ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αλλάζουν τίποτα και επιμένουν ότι είναι έτοιμες να ασκήσουν βέτο.
Η Βρετανία και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 15:45 ('Ωρα Λονδίνου) Απαγόρευση κουρδικού κόμματος
|
Οι κουρδικές κοινότητες στην Τουρκία είναι απομονωμένες |
Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε εκτός νόμου το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι έχει σχέσεις με οργανώσεις ανταρτών.
Ο επικεφαλής του δικαστηρίου, Μουσταφά Μπουμίν, ισχυρίσθηκε ότι το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) συνεργαζόταν με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο.
Το HADEP ζητά περισσότερα δικαιώματα για τους Κούρδους | Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι διατηρεί δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει κηρύξει ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης εδώ και 15 χρόνια.
Το δικαστήριο απαγόρευσε τη συμμετοχή σε πολιτικές εκδηλώσεις 46 μελών του κόμματος, ανάμεσα στα οποία και του προέδρου Μουράτ Μποζλάκ.
Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε κατέβει στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά ορισμένα μέλη του είχαν θέσει την υποψηφιότητά τους μέσω του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DEHAP).
Αμπντουλά Οτσαλάν
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, ο γενικός εισαγγελέας, Σαμπίχ Κανάντογλου, ζήτησε την απαγόρευση και του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος.
Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας ανακοινώνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι οι τουρκικές αρχές παραβίασαν τα δικαιώματα του ηγέτη του PKK, Αμπντουλά Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Αμπντουλά Οτσαλάν - ο μόνος κρατούμενος στο νησί Ιμραλί - δεν έτυχε δίκαιης δίκης.
Η Τουρκία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 14:24 ('Ωρα Λονδίνου) Συναγερμός για επιδημία γρίπης
|
Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα |
Παγκόσμιες προειδοποιήσεις για μία θανατηφόρο επιδημία γρίπης και πνευμονίας που έχει ξεσπάσει σε δύο ασιατικές χώρες, εξέδωσαν γιατροί και επιστήμονες.
Η επιδημία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και κάνει τους ασθενείς να φθάνουν σε κρίσιμη κατάσταση πολύ σύντομα | Τζον Ταμ, γιατρός στο Χονγκ Κονγκ | Μέχρι στιγμής, ένας άνδρας έχει πεθάνει, δεκάδες εργαζόμενοι νοσοκομείων έχουν προσβληθεί και πολλά άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της γρίπης.
Τα αίτια της επιδημίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, όμως η παγκόσμια ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε συναγερμό μετά το θάνατο ενός Αμερικανού επιχειρηματία σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ.
Ο Αμερικανός ασθενής διεκομίσθη σε νοσοκομείο του Χανόι του Βιετνάμ, όταν έπειτα από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Σανγκάη άρχισε να υποφέρει από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Εξάπλωση ιού
Οταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, οι γιατροί αποφάσισαν να τον στείλουν στο Χονγκ Κονγκ για να λάβει καλύτερη μεταχείριση.
Επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανησυχούν ότι το θύμα μπορεί να συνέβαλε ουσιαστικά στην εξάπλωση του ιού σε διάφορες χώρες.
Ο οργανισμός εξέδωσε μία παγκόσμια ανακοίνωση, εφιστώντας την προσοχή των γιατρών όλου του κόσμου για τα συμπτώματα της ασθένειας.
Μετά τη νοσηλεία του Αμερικανού ασθενούς στο Χανόι, τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι του νοσοκομείου παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα.
Από αυτούς, ορισμένοι παρουσίασαν και συμπτώματα πνευμονίας με αποτέλεσμα να κάνουν την ιατρική κοινότητα να ανησυχεί ιδιαιτέρως. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου) Βρετανία: «Ο πόλεμος πλησιάζει»
|
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει τους όρους της Βρετανίας την Πέμπτη |
Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι στενεύουν τα περιθώρια χρόνου για έναν πόλεμο στο Ιράκ, ακόμη και εάν δεν εκδοθεί δεύτερο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να εξουσιοδοτεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Μου φαίνεται αδιανόητο ότι η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε τους έξι όρους της Βρετανίας χωρίς ακόμη να τους εξετάσει | Τζακ Στρο, υπουργός Εξωτερικών Βρετανίας | Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για έναν πόλεμο, ακόμη και χωρίς την έκδοση νέου ψηφίσματος. Η Βρετανία όμως κάνει μία ύστατη προσπάθεια για να βρει υποστηρικτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, μετά τη συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θεωρεί πιθανή την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος, αλλά πιστεύει ότι ο πόλεμος πλησιάζει.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Γαλλία ότι δημιουργεί ρήγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο.
Βρετανικές προσπάθειες
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, πραγματοποιεί μία ύστατη προσπάθεια για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος.
Οι βρετανικές προτάσεις κατατίθενται για να κριθεί εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να διατηρήσουμε ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών | Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη | Ωστόσο, οι προτεινόμενοι έξι όροι της Βρετανίας προς τη Βαγδάτη έχουν απορριφθεί όχι μόνο από τη Γαλλία αλλά και από τη Ρωσία.
Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι να αποδεχτεί επισήμως ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, στην ιρακινή τηλεόραση ότι η χώρα του κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι πρόκειται να τα καταστρέψει.
Οι βρετανικές προτάσεις δεν έτυχαν θερμής υποδοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας για πολύ καιρό ακόμη.
Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Βρετανίας ως «μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια που πραγματοποιείται στο διπλωματικό πεδίο».
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε το θέμα για περισσότερες από τρεις ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά δεν κατάφερε να προβεί σε συμβιβασμό. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί και πάλι το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι έξι όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων | Ο Αμερικανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκροπόντε, τόνισε ότι εάν υπάρξουν χώρες που θα υποστηρίξουν τις βρετανικές προτάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δεχθούν να παρατείνουν την προθεσμία της 17 Μαρτίου για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η τελική απόφαση για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι είναι αποφασισμένες να προβούν σε εκστρατεία εναντίον της Βαγδάτης, ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία και η Ρωσία πιστεύουν πάντως ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αλλάζουν τίποτα και επιμένουν ότι είναι έτοιμες να ασκήσουν βέτο.
Η Βρετανία και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 12:32 ('Ωρα Λονδίνου) Τέσσερις νεκροί στο Κασμίρ
|
Οι αυτονομιστές επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση του Κασμίρ |
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 20 τραυματίσθηκαν από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.
Η έκρηξη έλαβε χώρα ενώ το λεωφορείο ήταν σταθμευμένο μπροστά από μία στάση στην πόλη Ρατζούρι, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Η Ισλαμαμπάντ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι παρέχει καταφύγιο στους αυτονομιστές | Ο ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί αναφέρει ότι ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της αστυνομίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη νέα βομβιστική επίθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών.
Περισσότερα από 60.000 άτομα, κυρίως μουσουλμάνοι, έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ, από τότε που άρχισε η εκστρατεία των αυτονομιστικών οργανώσεων το 1989.
Οι οργανώσεις των αυτονομιστών τάσσονται εναντίον της ινδικής διοίκησης και επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παρέχει καταφύγιο στους αυτονομιστές, κάτι που η Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 13:03 ('Ωρα Λονδίνου) Ανησυχίες προκαλεί η Βόρειος Κορέα
|
Η Βόρεια Κορέα θεωρεί τις ΗΠΑ ως κύριο εχθρό της |
Εκκλήσεις για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, απηύθυνε η Νότιος Κορέα, αναφερόμενη στις καταστροφικές επιπτώσεις ενός πιθανού πολέμου.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις αναγνωριστικές πτήσεις | Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Ροχ Μου Χιουν, υπογράμμισε ότι ένας ακόμη πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στην ευημερία της χώρας του σχεδόν αυτομάτως.
Οι δηλώσεις του Ροχ Μου Χιουν έγιναν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Κέλι, ότι η Βόρειος Κορέα έχει τη δυνατότητα να προβεί στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου μέσα σε μερικούς μήνες μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, υπογράμμισε ότι η διευθέτηση του προβλήματος έχει γίνει η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
Πλουτόνιο και πυρηνικές βόμβες
Πιστεύεται ότι η Βόρειος Κορέα έχει θέσει και πάλι σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιό της στη Γιονγκ Μπιον, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή πλουτονίου.
Κοντά στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται μονάδες του αμερικανικού στόλου | Ο εν λόγω τύπος πλουτονίου που μπορεί να παρασκευασθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκ Μπιον θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας.
Ορισμένα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι η Νότιος Κορέα μπορεί να έχει ήδη στην κατοχή της πυρηνικές βόμβες.
Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι η Πιονγκ Γιανγκ είναι σε θέση να κατασκευάζει μία πυρηνική βόμβα το μήνα.
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η αμερικανική αεροπορία είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Κορέα, δέκα μέρες μετά την αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού από βορεοκορεατικά μαχητικά αεροσκάφη. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 10:47 ('Ωρα Λονδίνου) «Κενό εξουσίας» στη Σερβία
|
Στο οργανωμένο έγκλημα στρέφονται οι υποψίες των αρχών |
Μία εγκληματική οργάνωση του Βελιγραδίου κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ντζίντζιτς, σύμφωνα με τη σερβική κυβέρνηση.
Η δολοφονία του Ζόραν Ντζίντζιτς ήταν μία προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης να αποτρέψει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος | Κυβερνητικό ανακοινωθέν | Οι σερβικές αρχές αναμένεται να ανακρίνουν 20 άτομα για τη δολοφονία του Ντζίντζιτς. Ανάμεσα σε αυτούς που θα ανακριθούν είναι και ο πρώην διοικητής μιας αστυνομικής μονάδας, Μίλοραντ Λούκοβιτς, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Ντζίντζιτς σκοτώθηκε από σφαίρα στο στομάχι από επίθεση που πραγματοποιήθηκε πίσω από τα κυβερνητικά γραφεία του Βελιγραδίου.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ο Σέρβος πολιτικός υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Η εκτελούσα καθήκοντα προέδρου της Σερβίας, Νατάσα Μίτσιτς, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Σερβία, ζητώντας από το στρατό να αναλάβει καθήκοντα της αστυνομίας.
Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία | Ανακοινωθέν Ευρωπαϊκής Ενωσης | Οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Ζόραν Ντζίντζιτς σηματοδοτεί την αρχή νέων περιπετειών για τη Σερβία, καθώς δημιουργείται ένα κενό εξουσίας που πολλοί θα επιθυμήσουν να καταλάβουν.
Οι σερβικές αρχές ματαίωσαν όλες τις πτήσεις και διέκοψαν την κυκλοφορία τρένων και οχημάτων από και προς το Βελιγράδι.
Το σερβικό υπουργικό συμβούλιο κήρυξε τρεις ημέρες εθνικού πένθους μετά την έκτακτη σύσκεψή του το απόγευμα της Τετάρτης.
Αποτροπιασμός
Η κ. Μίτσιτς συνέστησε ψυχραιμία, αλλά υπογράμμισε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Με αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Ντζίντζιτς εκδόθηκε ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη | Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και αντίπαλος του Ντζίντζιτς, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση.
«Το γεγονός ότι συνεχίζει να υπάρχει πολιτική βία σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας μας», δήλωσε ο κ. Κοστούνιτσα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την οδύνη της για τη δολοφονία, ενώ η Ελλάδα, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλε τα συλληπητήριά της, δια στόματος Γιώργου Παπανδρέου, τόσο στην οικογένεια του Ντζίντζιτς όσο και σε ολόκληρο το σερβικό λαό.
«Η Ευρώπη έχασε έναν φίλο, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δημοκρατία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 10:09 ('Ωρα Λονδίνου) Υστατη προσπάθεια της Βρετανίας
|
Ο πρόεδρος Μπους κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα |
Η Βρετανία πραγματοποιεί μία ύστατη προσπάθεια να βρει υποστηρικτές για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.
Οι βρετανικές προτάσεις κατατίθενται για να κριθεί εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και να διατηρήσουμε ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών | Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη | Ωστόσο, οι προτεινόμενοι έξι όροι της Βρετανίας προς τη Βαγδάτη έχουν απορριφθεί τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Ρωσία.
Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι να αποδεχτεί επισήμως ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, στην ιρακινή τηλεόραση ότι η χώρα του κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι πρόκειται να τα καταστρέψει.
Οι βρετανικές προτάσεις δεν έτυχαν θερμής υποδοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας για πολύ καιρό ακόμη.
Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη, Γκρεγκ Μπάροου, χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Βρετανίας ως «μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια που πραγματοποιείται στο διπλωματικό πεδίο».
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε το θέμα για περισσότερες από τρεις ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά δεν κατάφερε να προβεί σε συμβιβασμό. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί και πάλι το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι έξι όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων | Ο Αμερικανός πρέσβυς στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκροπόντε, τόνισε ότι εάν υπάρξουν χώρες που θα υποστηρίξουν τις βρετανικές προτάσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να δεχθούν να παρατείνουν την προθεσμία της 17 Μαρτίου για τον αφοπλισμό του Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι η τελική απόφαση για την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι είναι αποφασισμένες να προβούν σε εκστρατεία εναντίον της Βαγδάτης, ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία και η Ρωσία πιστεύουν πάντως ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αλλάζουν τίποτα και επιμένουν ότι είναι έτοιμες να ασκήσουν βέτο.
Η Βρετανία και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 07:47 ('Ωρα Λονδίνου) Πολιτικό κενό στη Σερβία
|
Στο οργανωμένο έγκλημα στρέφονται οι υποψίες των αρχών |
Σε εγκληματική οργάνωση αποδίδουν οι σερβικές αρχές την δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίτζιτς την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση λέει πως η οργάνωση Ζεμούν, «προσπαθεί να σταματήσει τον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που μόλις άρχισε, και να εμποδίσει τη σύλληψη των μελών της».
H πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νατάσα Μίτσιτς, που ασκεί καθήκοντα πρόεδρου της Σερβίας, έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη δολοφονία του Τζίτζις έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι.
Φιλοδυτικός και μη δημοφιλής
Με αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Τζίτζιτς εκδόθηκε ο Μιλόσεβιτς στη Χάγη | Ο Τζίτζιτς ήταν φιλοδυτικός πολιτικός που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην πτώση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στην έκδοσή του στο ειδικό διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο διευθυντής της σερβικής υπηρεσίας του BBC, Αλέξα Ζόριτς λέει ότι ο Τζίτζιτς δεν ήταν εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός στο εκλογικό σώμα επειδή πολλοί πίστευαν ότι προκάλεσε πολλές δύσκολες καταστάσεις στη Σερβία, λόγω του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
«Κάποιοι λένε ότι διάλεξε την πιο δύσκολη οδό και οι Σέρβοι δεν ήταν έτοιμοι για τόσο απότομες αλλαγές. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους πολιτικούς αντιπάλους του, κυρίως γιατί ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός» είπε ο Αλέξα Ζόριτς.
Πολιτικό κενό
Υπάρχουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της χώρας, αν κρίνει κανείς από τις ενέργειες της σερβικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από την πρόεδρο του κοινοβουλίου να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λέει ο διευθυντής της σερβικής υπηρεσίας του BBC.
«Ο Ζόραν Τζίτζιτς είχε απόλυτο έλεγχο της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Τώρα δημιουργείται πλέον ένα πολιτικό κενό, το οποίο πολλοί θα προσπαθήσουν να καλύψουν. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο» επισημαίνει ο Αλέξα Ζόριτς.
Ο διευθυντής της σερβικής υπηρεσίας του BBC λέει ότι μπορεί να κάνει την επανεμφάνισή του ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα -ο οποίος εξαφανίσθηκε πρόσφατα από το πολιτικό σκηνικό.
Ενδέχεται ακόμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό της Σερβίας. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 08:39 ('Ωρα Λονδίνου) Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα
|
Η Βόρεια Κορέα θεωρεί τις ΗΠΑ ως κύριο εχθρό της |
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Βόρειος Κορέα βρίσκεται πιθανότατα πολύ πιο κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα από ό,τι πολλοί πιστεύουν.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι είπε μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Βόρειας Κορέας βρίσκεται ίσως μόνο μήνες πριν το σημείο που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει υλικό κατάλληλο για χρήση σε πυρηνικά όπλα.
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η αμερικανική αεροπορία είναι έτοιμη να αρχίσει ξανά τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Κορέα, δέκα μέρες μετά την αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού από Κορεατικά τζετ.
Επίσημοι των ΗΠΑ λένε πώς κατά τη γνώμη τους στόχος των Βορειοκορεατών ήταν να υποχρεώσουν το αμερικανικό αεροσκάφος σε προσγείωση στη Βόρεια Κορέα ώστε να συλλάβουν το πλήρωμα ως ομήρους.
Όταν τα αμερικανικά αεροσκάφη επαναλάβουν τις πτήσεις τους πιστεύεται ότι θα συνοδεύονται από αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 03:17 ('Ωρα Λονδίνου) Όροι προς τον Σαντάμ Χουσεΐν
|
Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση |
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θέτει έξη όρους που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράκ για να αποφύγει τον πόλεμο.
Οι έξη όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων |
Ο κ. Μπλερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι εργάζεται σκληρά με τους συμμάχους για να περιλάβουν τους όρους στο νέο ψήφισμα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ανάμεσα στους όρους είναι να μπορούν να μιλήσουν οι Ιρακινοί επιστήμονες έξω από το Ιράκ, και να εξηγήσει το Ιράκ τι έγιναν οι ποσότητες άνθρακα που κατηγορείται ότι αποκρύπτει.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει ότι το νέο ψήφισμα που θα εξουσιοδοτεί πόλεμο κατά του Ιράκ θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στρο είπε: «ας δούμε πρώτα αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
«Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Δεν περίμενα ότι ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δήλωνε ότι θα ασκήσει ούτως ή άλλως βέτο», είπε ο κ. Στρο, αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, που δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο νέο ψήφισμα «υπό οιεσδήποτε συνθήκες».
Προηγουμένως η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Άνα Παλάθιο, είχε αφήσει να εννοηθεί πως η δήλωση των Γάλλων ότι θα ασκήσουν ούτως ή άλλως βέτο στο νέο ψήφισμα μπορεί να σημαίνει ότι το νέο ψήφισμα δεν θα κατατεθεί προς ψήφιση.
Η Βρετανία έχει ήδη προτείνει να δοθεί στον Σαντάμ Χουσεΐν τελεσίγραφο μέχρι τις 17 Μαρτίου.
Η ημερομηνία μπορεί να παραταθεί όχι όμως πέρα από τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ. |
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2003 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου) ΗΠΑ: Πιθανότητα «μικρής παράτασης» για Ιράκ
|
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει σε κλειστή συνεδρίαση τις προτάσεις |
Νέο σχέδιο που προωθεί η Βρετανία θέτει έξι όρους για τον αφοπλισμό του Ιράκ προκειμένου να πειστούν οι έξι αναποφάσιστες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξουν ένα νέο ψήφισμα.
Οι έξι όροι | Να παραδεχτεί από τηλεοράσεως, στα αραβικά, ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι έχει όπλα μαζικής καταστροφής
Να επιτραπεί σε τουλάχιστον 30 Ιρακινούς επιστήμονες, με τις οικογένειές τους, να μεταβούν στην Κύπρο για να καταθέσουν στους επιθεωρητές του ΟΗΕ
Να παραδοθούν όλα τα αποθέματα άνθρακα και άλλων παρόμοιων όπλων ή να αποδειχθεί ότι έχουν καταστραφεί
Να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι Σαμούντ 2
Να γίνει απολογισμός όλων των μικρών αεροσκαφών χωρίς πλήρωμα
Να παραδοθούν για να καταστραφούν όλα τα κινητά εργαστήρια βιολογικών και χημικών όπλων | Ανάμεσα στους όρους αυτούς είναι να αποδεχτεί επισήμως ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν στην Ιρακινή τηλεόραση ότι η χώρα του κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι πρόκειται να τα καταστρέψει.
Ο πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει το σχέδιο την Πέμπτη σε κλειστή συνεδρίαση.
«Θετικές αντιδράσεις»
Ο κ. Γκρίνστοκ είπε ότι τα έξι αναποφάσιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν ήδη πολύ θετικά στην νέα βρετανική πρωτοβουλία και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει παράταση στη διορία της 17ης Μαρτίου που προβλέπεται να δοθεί στο Ιράκ για να αφοπλιστεί.
«Αν αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρήσουν τη νέα πρόταση καταλυτική, τότε είμαστε διατεθειμένοι να αφαιρέσουμε τα σημεία εκείνα του σχεδίου μας που μερικοί θεωρούν ως τελεσίγραφο» είπε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγρεπόντε είπε ότι αν και άλλες χώρες υποστηρίξουν τη νέα βρετανική πρόταση, θα μπορούσε τότε να δοθεί μια μικρή παράσταση και μετά τις 17 Μαρτίου στο Ιράκ για να δείξει την έμπρακτη διάθεσή του να αφοπλιστεί.
Απειλή βέτο
Αλλά Ρωσία και Γαλλία επανέλαβαν πως θα προβάλλουν βέτο σε κάθε ψήφισμα που θα δίνει έγκριση για στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ.
Η Βρετανία και η Ισπανία άφησαν να εννοηθεί ότι αν η Γαλλία συνεχίσει να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της τότε ένα τέτοιο ψήφισμα μπορεί τελικά να μην υποβληθεί.
Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Άνα Παλάθιο έπειτα από συνάντησή της με τον Γάλλο ομόλογό της Νομινίκ ντε Βιλπέν στη Μαδρίτη είπε ότι το να μην υποβληθεί πρόταση για νέο ψήφισμα «είναι πλέον μια σαφής προοπτική». |
|