Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-03-04

  1. ΗΠΑ: Ανάπτυξη δυνάμεων κοντά στη Β. Κορέα
  2. Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Στάλιν
  3. Δικαστικός αγώνας κατά του πολέμου στις ΗΠΑ
  4. Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Στάλιν
  5. Αρχίζει η δίκη του Γιοχάνες Βάινριχ
  6. Ιβανόφ: 'Aνοικτό το ενδεχόμενο του βέτο'
  7. Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σιράκ στην Αλγερία
  8. Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
  9. Ειδική συνεδρίαση για τη RAI
  10. Σφίγγει ο στρατιωτικός κλοιός στον Περσικό
  11. «Νίκη επί του εχθρού» υπόσχεται ο Σαντάμ
  12. Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
  13. «Αποκαλύψεις» για την Αλ Κάιντα
  14. Κρίση στην ιταλική ραδιοφωνία
  15. «Θερμό επεισόδιο» μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας
  16. «Αναπόφευκτος» ο πόλεμος
  17. Εναλλακτικά σχέδια πολέμου

Τετάρτη 05 Μαρτίου 2003 - 02:34 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Ανάπτυξη δυνάμεων κοντά στη Β. Κορέα
 

Τα αεροσκάφη τύπου RC-135 πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις για τις μυστικές υπηρεσίες

Την ανάπτυξη επιπρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη Βόρειο Κορέα διέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την αναχαίτιση αμερικανικού αεροσκάφους από την Πιονγκ Γιανγκ.


Πρόκειται να αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνάμεις στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, παρά το γεγονός ότι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση σε άλλο σημείο
Πτέραρχος Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Πενταγώνου
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να συνοδεύουν τα αναγνωριστικά αεροπλάνα.

Οι αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν τι είδους στρατιωτικές δυνάμεις πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή, όμως ο ανταποκριτής του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει ότι μπορεί να σταλούν και βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν να στείλουν περισσότερα από 20 βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-1 and B-52 στο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, Γκουάμ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν εκεί και περίπου 2.000 στρατιώτες.

Ιστορικό της αναχαίτισης

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιμένουν ότι η εν λόγω απόφαση είχε ληφθεί την Παρασκευή και ότι δεν πρόκειται για αντίποινα μετά την αναχαίτιση του αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από μαχητικά της Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, τα αεροσκάφη της Βορείου Κορέας αναχαίτισαν το αμερικανικό αεροσκάφος σε διεθνή εναέριο χώρο και το παρακολούθησαν για 22 λεπτά.


Η κυβέρνηση Μπους έχει κατατάξει τη Βόρειο Κορέα στον «άξονα του κακού»
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα τύπου MiG προσέγγισαν το αμερικανικό αεροπλάνο τύπου RC-135 σε απόσταση 15 μέτρων.

Επρόκειτο για το πρώτο τέτοιου είδους επεισόδιο εδώ και 30 χρόνια, το οποίο μάλιστα έλαβε χώρα σε μία περίοδο κρίσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκ Γιανγκ λόγω του πυρηνικού προγράμματος της τελευταίας.

Το Πεντάγωνο επισημαίνει ότι το αεροσκάφος τύπου RC-135 πραγματοποιούσε μία αποστολή ρουτίνας.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Στάλιν
 

Ο «ισχυρός ανήρ» της Σοβιετικής Ένωσης

Πενήντα χρόνια έχουν παρέλθει από το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν (5 Μαρτίου, 1953) και ορισμένοι ακόμη σήμερα αναρωτιούνται αν ο θάνατος του δικτάτορα οφείλεται σε φυσικά αίτια, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ή αν ήταν αποτέλεσμα δολοφονικής ενέργειας, επειδή ο «πατέρας της νίκης» κατά της ναζιστικής Γερμανίας - όπως πολλοί Ρώσοι τον χαρακτηρίζουν - ήταν στα πρόθυρα να οδηγήσει τη Σοβιετική Ένωση σ' ένα νέο πόλεμο.

Μία νύχτα διαφορετική από τις άλλες

Η νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου,1953, ήταν μία συνηθισμένη νύχτα στο Κρεμλίνο. Ο Στάλιν με τους στενούς του συνεργάτες Λαβρέντι Μπέρια, Νικίτα Χρουτσόφ, Νικολάι Μπουλγκάνιν και Γκεόργκι Μαλένκοφ είδαν μία κινηματογραφική ταινία και έπειτα όλοι μαζί αναχώρησαν με προορισμό την εξοχική κατοικία του δικτάτορα στα περίχωρα της Μόσχας.

Στη «ντάτσα» του Στάλιν η διασκέδαση συνεχίσθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης όταν οι συνεργάτες του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης επέστρεψαν στις κατοικίες τους στην πρωτεύουσα.

Μετά την αποχώρησή τους, ο Στάλιν ζήτησε από τους προσωπικούς του φρουρούς να αποσυρθούν στα δωμάτιά τους και να κοιμηθούν.

Σύμφωνα με ορισμένους, η απόφαση του να μείνει «απροστάτευτος», στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται «παράξενη», αν λάβουμε υπόψη μας τις «έμμονες ιδέες» του Στάλιν σε ό,τι αφορά την προσωπική του ασφάλεια.

Η συμπεριφορά αυτή κίνησε το ενδιαφέρον του ιστορικού Έντβαρντ Ραντζίνσκι ο οποίος πριν από μερικά χρόνια εντόπισε έναν από τους φρουρούς του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που εκείνη τη νύχτα είχε υπηρεσία.

Οι φρουροί ανησυχούν


Ο αρχηγός της ΚGB, Λαβρέντι Μπέρια
Η μαρτυρία του Πιότρ Λοζγκατσόφ οδήγησε τον Ραντζίνσκι να δώσει μία διαφορετική ερμηνεία για το θάνατο του Στάλιν. Ο Λοζγκατσόφ επιβεβαίωσε στον Ραντζίνσκι ότι ο ίδιος ο Στάλιν δεν είχε δώσει τη διαταγή για την απόσυρση των φρουρών. Την εντολή «οι φρουροί να πάνε για ύπνο» είχε δώσει ο επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Στάλιν - ο Χρουστάλεφ.

Οι φρουροί κοιμήθηκαν μέχρι αργά το πρωί και το ίδιο φαίνεται ότι έκανε ο Στάλιν. Άρχισαν όμως να ανησυχούν όταν τις πρώτες απογευματινές ώρες ο δικτάτορας δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του.

Στις 18.30 ένα φως άναψε στο διαμέρισμα του Στάλιν. Οι φρουροί εν μέρει εφησυχάζουν. Αρχίζουν όμως να ανησυχούν και πάλι όταν οι ώρες περνούν και αυτός δεν εμφανίζεται για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Στις 10 το βράδυ ο Λοζγκατσόφ αποφασίζει να πάει να δει τι συμβαίνει. Ο φρουρός βρίσκει τον δικτάτορα να κείται στο πάτωμα. Δίπλα του ήταν ένα φύλλο της εφημερίδας «Πράβντα» και το ρολόι του, με τους δείκτες σταματημένους και να δείχνουν 6.30 το βράδυ.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι φρουροί ειδοποίησαν αμέσως τους στενούς συνεργάτες του Στάλιν στο Πολιτικό Γραφείο. Αυτοί όμως δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε να αντιδράσουν υπό ομαλές συνθήκες. Ειδικότερα δεν έσπευσαν αμέσως να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τον ιστορικό Ραντζίνσκι που θεωρεί ότι οι συνεργάτες του Στάλιν ήδη «γνώριζαν πολλά» για τα αίτια του εγκεφαλικού που υπέστη ο Στάλιν.

Ο Ραντζίνσκι υποθέτει ότι ο αρχιφρουρός Χρουστάλεφ έκανε μία ένεση με δηλητήριο στον Στάλιν μετά από διαταγή του αρχηγού της KGB Λαβρέντι Μπέρια.

Ποια ήταν η αιτία για τη «δολοφονία» του δικτάτορα;

O Ρώσος ιστορικός υπογραμμίζει ότι οι συνεργάτες του Στάλιν στο Πολιτικό Γραφείο είχαν αντιληφθεί ότι ήθελε να «προετοιμάσει τη χώρα» για ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση όμως, εκτιμούσαν ο Μπέρια, ο Μαλένκοφ και ο Χρουτσόφ δεν ήταν σε θέσει να «αντέξει» ένα νέο πόλεμο και μάλιστα εναντίον των ΗΠΑ.

Ήθελε λοιπόν ο Στάλιν, σύμφωνα με τον ιστορικό Ραντζίσνσκι, να προκαλέσει την Αμερική σε μία νέα πολεμική σύρραξη. Γι' αυτό, ισχυρίζεται ο Ραντζίνσκι, είχε προγραμματίσει την εκτόπιση των Εβραίων από τη Μόσχα. Το σχέδιο κατά των Εβραίων επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Μαρτίου, 1953.



Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 23:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαστικός αγώνας κατά του πολέμου στις ΗΠΑ
 

Ο Τζόρτζ Μπους με τον υπουργό των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ

Του απεσταλμένου μας στη Νέα Υόρκη Τάσου Κοκκινίδη

Μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών, οι συγγενείς τους και 12 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προσέφυγαν στην δικαιοσύνη για να αποτρέψουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη ο δικηγόρος των εναγόντων , Τζον Μπόνιφαζ, τόνισε ότι η προσφυγή στον πόλεμο είναι "παράνομη και αντισυνταγματική" καθώς το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει ούτε έχει επίσημα κηρύξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Ο κύριος Μπόνιφαζ ανακοίνωσε ότι η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η διαδικασία θα είναι σύντομη καθώς όπως είπε το δικαστήριο δείχνει διατεθειμένο «να επισπεύσει τις διαδικασίες».

Στη μήνυση τονίζεται ότι ο πρόεδρος Μπους συμπεριφέρεται σαν "μονάρχης" και όχι σαν ηγέτης δημοκρατικής χώρας

Ο πρόεδρος Μπους είναι υπεύθυνος για την διεξαγωγή του πολέμου αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μονομερώς την κήρυξη του, είπε ο Τζον Μπόνιφαζ.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν και τρεις γονείς αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο Τσαρλς Ρίτσαρτσον πατέρας στρατιώτη που βρίσκεται ήδη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου είπε ότι ο "πρόεδρος δεν είναι βασιλιάς".

"Εάν θέλει να προχωρήσει σε πόλεμο θα πρέπει να λάβει τη ρητή έγκριση του Κογκρέσου. Θα πρέπει το Κογκρέσο να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο", είπε ο κ. Ρίτσαρτσον.

Ο Ρίτσαρτσον που απεύθυνε έκκληση για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης με το Ιράκ είπε ότι από την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου «κρέμεται το μέλλον του παιδιού του».

«Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα θα είναι εάν κάποιος με ειδοποιήσει ότι το παιδί μου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός άδικου και αντισυνταγματικού πολέμου», κατέληξε ο κ. Ρίτσαρτσον.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Στάλιν
 

Ο «ισχυρός ανήρ» της Σοβιετικής Ένωσης

Πενήντα χρόνια έχουν παρέλθει από το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν (5 Μαρτίου, 1953) και ορισμένοι ακόμη σήμερα αναρωτιούνται αν ο θάνατος του δικτάτορα οφείλεται σε φυσικά αίτια, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ή αν ήταν αποτέλεσμα δολοφονικής ενέργειας, επειδή ο «πατέρας της νίκης» κατά της ναζιστικής Γερμανίας - όπως πολλοί Ρώσοι τον χαρακτηρίζουν - ήταν στα πρόθυρα να οδηγήσει τη Σοβιετική Ένωση σ' ένα νέο πόλεμο.

Η νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου,1953, ήταν μία συνηθισμένη νύχτα στο Κρεμλίνο. Ο Στάλιν με τους στενούς του συνεργάτες Λαβρέντι Μπέρια, Νικίτα Χρουτσόφ, Νικολάι Μπουλγκάνιν και Γκεόργκι Μαλένκοφ είδαν μία κινηματογραφική ταινία και έπειτα όλοι μαζί αναχώρησαν με προορισμό την εξοχική κατοικία του δικτάτορα στα περίχωρα της Μόσχας.

Στη «ντάτσα» του Στάλιν η διασκέδαση συνεχίσθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης όταν οι συνεργάτες του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης επέστρεψαν στις κατοικίες τους στην πρωτεύουσα.

Μετά την αποχώρησή τους, ο Στάλιν ζήτησε από τους προσωπικούς του φρουρούς να αποσυρθούν στα δωμάτιά τους και να κοιμηθούν.

Σύμφωνα με ορισμένους, η απόφαση του να μείνει «απροστάτευτος», στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται «παράξενη», αν λάβουμε υπόψη μας τις «έμμονες ιδέες» του Στάλιν σε ό,τι αφορά την προσωπική του ασφάλεια.

Η συμπεριφορά αυτή κίνησε το ενδιαφέρον του ιστορικού Έντβαρντ Ραντζίνσκι ο οποίος πριν από μερικά χρόνια εντόπισε έναν από τους φρουρούς του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που εκείνη τη νύχτα είχε υπηρεσία.

Οι φρουροί ανησυχούν


Ο αρχηγός της ΚGB, Λαβρέντι Μπέρια
Η μαρτυρία του Πιότρ Λοζγκατσόφ οδήγησε τον Ραντζίνσκι να δώσει μία διαφορετική ερμηνεία για το θάνατο του Στάλιν. Ο Λοζγκατσόφ επιβεβαίωσε στον Ραντζίνσκι ότι ο ίδιος ο Στάλιν δεν είχε δώσει τη διαταγή για την απόσυρση των φρουρών. Την εντολή «οι φρουροί να πάνε για ύπνο» είχε δώσει ο επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Στάλιν - ο Χρουστάλεφ.

Οι φρουροί κοιμήθηκαν μέχρι αργά το πρωί και το ίδιο φαίνεται ότι έκανε ο Στάλιν. Άρχισαν όμως να ανησυχούν όταν τις πρώτες απογευματινές ώρες ο δικτάτορας δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του.

Στις 18.30 ένα φως άναψε στο διαμέρισμα του Στάλιν. Οι φρουροί εν μέρει εφησυχάζουν. Αρχίζουν όμως να ανησυχούν και πάλι όταν οι ώρες περνούν και αυτός δεν εμφανίζεται για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Στις 10 το βράδυ ο Λοζγκατσόφ αποφασίζει να πάει να δει τι συμβαίνει. Ο φρουρός βρίσκει τον δικτάτορα να κείται στο πάτωμα. Δίπλα του ήταν ένα φύλλο της εφημερίδας «Πράβντα» και το ρολόι του, με τους δείκτες σταματημένους και να δείχνουν 6.30 το βράδυ.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι φρουροί ειδοποίησαν αμέσως τους στενούς συνεργάτες του Στάλιν στο Πολιτικό Γραφείο. Αυτοί όμως δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε να αντιδράσουν υπό ομαλές συνθήκες. Ειδικότερα δεν έσπευσαν αμέσως να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τον ιστορικό Ραντζίνσκι που θεωρεί ότι οι συνεργάτες του Στάλιν ήδη «γνώριζαν πολλά» για τα αίτια του εγκεφαλικού που υπέστη ο Στάλιν.

Ο Ραντζίνσκι υποθέτει ότι ο αρχιφρουρός Χρουστάλεφ έκανε μία ένεση με δηλητήριο στον Στάλιν μετά από διαταγή του αρχηγού της KGB Λαβρέντι Μπέρια.

Ποια ήταν η αιτία για τη δολοφονία του δικτάτορα;

O Ρώσος ιστορικός υπογραμμίζει ότι οι συνεργάτες του Στάλιν στο Πολιτικό Γραφείο είχαν αντιληφθεί ότι ήθελε να «προετοιμάσει τη χώρα» για ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση όμως, εκτιμούσαν ο Μπέρια, ο Μαλένκοφ και ο Χρουτσόφ δεν ήταν σε θέσει να «αντέξει» ένα νέο πόλεμο και μάλιστα εναντίον των ΗΠΑ.

Ήθελε λοιπόν ο Στάλιν, σύμφωνα με τον ιστορικό Ραντζίσνσκι, να προκαλέσει την Αμερική σε μία νέα πολεμική σύρραξη. Γι' αυτό, ισχυρίζεται ο Ραντζίνσκι, είχε προγραμματίσει την εκτόπιση των Εβραίων από τη Μόσχα. Το σχέδιο κατά των Εβραίων επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Μαρτίου, 1953.



Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 21:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αρχίζει η δίκη του Γιοχάνες Βάινριχ
 

Γιοχάνες Βάινριχ: «Το δεξί χέρι του Κάρλος»

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλου

Αρχίζει την Τετάρτη στο κακουργοδικείο του Βερολίνου η δίκη του Γιοχάνες Βάινριχ, ή «το δεξί χέρι του Κάρλος» όπως είναι πιο γνωστός, που μεταξύ άλλων κατηγορείται για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Σαουδάραβα πρέσβη το 1983 στην Αθήνα.


Ο Κάρλος «το τσακάλι»
Ο Βάινριχ, υπαρχηγός της οργάνωσης του Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντζεζ ή Κάρλος «Διεθνείς Επαναστάτες», εκτίει ήδη ποινή ισόβιας φυλάκισης για τη βομβιστική επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο, τον Αύγουστο του 1983, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή.

Στη δίκη που διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο εισαγγελέας Ντέτλεφ Μέλις, κατηγορεί τον 55χρονο για έξι φόνους και δεκάδες απόπειρες φόνων.

Συγκεκριμένα το κατηγορητήριο αναφέρει για την επίθεση στην Αθήνα ότι ο Βάινριχ το πρωί της 13ης Απριλίου 1983, τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο τον Σαουδάραβα πρέσβη στο Ψυχικό, μετά από εντολή των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης και με την υποστήριξη της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ.

Οι σημειώσεις που κράτησε ο Βάινριχ για την επίθεση αυτή, αναφέρονταν στα μέλη του ΕΛΑ (που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνεργάστηκαν μαζί του), έπεσαν στα χέρια της Στάζι και βρέθηκαν αργότερα στα αρχεία της.

Υποστηρίζεται ότι βοήθησαν, μέχρι ενός σημείου, στην εξάρθρωση του ΕΛΑ και τις πρόσφατες συλλήψεις στην Ελλαδα.

Άλλες κατηγορίες

Ο Βάινριχ κατηγορείται επίσης:

- Για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε κεντρικό δρόμο στο Παρίσι, στις 22.4.82, έξω από τα γραφεία της αραβικής εφημερίδας Ουατάν αλ Άραμπ, μετά από εντολή των συριακών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Από τη βόμβα, σκοτώθηκε μια διερχόμενη έγκυος γυναίκα και τραυματίσθηκαν πολλά άλλα άτομα.

- Για εκτόξευση ρουκέτας, στις 13.1.75 κατά αεροσκάφους της Ελ Αλ, στο αεροδρόμιο Ορλί. Η ρουκέτα δε βρήκε τον στόχο της, αλλά χτύπησε άλλο αεροσκάφος των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών.

- Για βομβιστικές επιθέσεις στις 31.12.83 στο τρένο υψηλών ταχυτήτων, λίγο έξω από τη Μασαλία, αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Οι δύο αυτές επιθέσεις ήταν οι πιο αιματηρές, αφού σκοτώθηκαν πέντε πολίτες και τραυματίσθηκαν δεκάδες άλλοι.

- Για βομβιστική επίθεση κατά του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη» στις 22.2.81 στο Μόναχο, με σκοπό τη δολοφονία του διευθυντή της ρουμανικής εκπομπής.

Σύμφωνα με την Εισαγγελεία, η επίθεση αυτή έγινε μετά από εντολή των ρουμανικών μυστικών υπηρεσιών. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο κτίριο ενώ τραυματίσθηκαν και τρεις εργαζόμενοι.

Παρότι οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν εκτός Γερμανίας, ο Βάινριχ θα δικαστεί στο Βερολίνο αφού εδώ εκτίει ποινή φυλάκισης.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 18:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιβανόφ: 'Aνοικτό το ενδεχόμενο του βέτο'
 

Ο Ιγκόρ Ιβανόφ με τη Μπρίζετ Κένταλ του BBC

Η Ρωσία δεν αποκλείει να ασκήσει το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Βρετανία καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.

Αυτό έκανε σαφές ο υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ στο BBC.

"Δεν αποκλείω τίποτα επειδή το δικαίωμα βέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας", υπογράμμισε ο κ. Ιβανόφ.

"Αν η κατάσταση το απαιτεί η Ρωσία ασφαλώς και θα κάνει χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας" , είπε ο κ. Ιβανός λίγο πρίν αρχίσει τις επίσημες συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

"Η αποχή δεν είναι λύση για τη Ρωσία , οφείλουμε η στάση μας να είναι σαφής και επιδιώκουμε μία πολιτική λύση" , τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι αναμένει ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ στη νέα τους έκθεση για τον αφοπλισμό του Ιράκ να καθορίζουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση των επιθεωρήσεων.

Προειδοποίηση Ανάν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προειδοποίησε ότι αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράκ χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υπονομευθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού.

Ο κύριος Ανάν υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξαντλήσει τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αντιμετωπίζουν μιά κρίσιμη περίοδο αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 16:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σιράκ στην Αλγερία
 

Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξε στον Ζακ Σιράκ ο λαός της Αλγερίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ολοκλήρωσε την Τρίτη την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αλγερία, περιγράφοντας τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας ως «αδελφική επανένωση» και προσθέτοντας ότι οι δεσμοί ανάμεσα στη Γαλλία και την πρώην γαλλική αποικία παραμένουν ζωντανοί όσο ποτέ.

Ο κ. Σιράκ είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Αλγέρι εδώ και 41 χρόνια, από τότε που η χώρα κατέκτησε την ανεξαρτησία της από το Παρίσι.

Ο κ. Σιράκ είπε επίσης ότι το σύμφωνο φιλίας που υπέγραψε με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αποτελεί την αρχή μιας εξαιρετικής σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Χαρακτήρισε δε τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών που έληξε το 1962 με την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας, ως τραγωδία που που κόστισε πολύ πόνο εκατέρωθεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε την επίσκεψή του για να επαναλάβει την αντίθεση της Γαλλίας σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας εναντίον του Ιρά


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
 

Τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Στις Φιλιππίνες αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη που συγκλόνισε το απόγευμα της Τρίτης το αεροδρόμιο Νταβάο του νησιού Μιντανάο, στο νότιο τμήμα της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άτομα και να τραυματιστούν 54.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο συνωστισμένο χώρο υποδοχής επιβατών του αεροδρομίου.

Δεκάδες θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νταβάο ενώ οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο ανεστάλησαν επ΄αόριστον.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε και δεύτερη έκρηξη σε οδική αρτηρία της παρακείμενης πόλης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Όμως η περιοχή αυτή των Φιλιππίνων που κατοικείται από χριστιανικό στην πλειοψηφία του πληθυσμό έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται για τη δημιουργία αυτόνομου μουσουλμανικού κράτους.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 17:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ειδική συνεδρίαση για τη RAI
 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στη Ρώμη συνεδριάζουν από κοινού τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου για να καθορίσουν τη μελλοντική διεύθυνση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, της RAI, εν μέσω συνεχιζόμενων αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και την αντιπολίτευση.

Η συνεδρίαση προμηνύεται θυελλώδης, καθώς οι πρόεδροι της Βουλής και Γερουσίας αναμένεται να διορίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της ραδιοτηλεόρασης.

Ο πρόεδρος του προηγούμενου συμβουλίου Αντόνιο Μπαλντασάρε και πολλοί σύμβουλοι παραιτήθηκαν καταγγέλοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είναι και ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, προσπαθεί να υπονομεύσει την κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη δεν είναι βέβαιο ότι το κοινοβούλιο θα συμφωνήσει στην επιλογή των υποψηφίων μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιό σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μπερλουσκόνι δεν έχει επιλύσει τη σύγκρουση ανάμεσα στα δημόσια καθήκοντά του ως πρωθυπουργού και τα ιδιωτικά του συμφέροντα.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σφίγγει ο στρατιωτικός κλοιός στον Περσικό
 

Άρματα μάχης της δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών, σε γυμνάσια στα σύνορα Κουβέιτ - Ιράκ

Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στο BBC ότι θα αποστείλουν στον Περσικό Κόλπο ενισχύσεις 60 χιλιάδων στρατευμάτων, τα οποία θα κληθούν να προφέρουν τις υπηρεσίες μετά το τέλος του ενδεχόμενου πολέμου.

Στις ενισχύσεις αυτές περιλαμβάνονται μια μεραρχία τεθωρακισμένων, μια μεραρχία πεζικού καθώς και μονάδες επιμελητείας και υποστήριξης.

Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή σταθμεύουν ήδη περισσότεροι από 200.000 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες.

Δυσπιστούν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι δεν θεωρεί την καταστροφή των ιρακινών πυραύλων Αλ Σαμούντ ως ένδειξη ότι οι επιθεωρητές όπλων έχουν πείσει το Ιράκ να προβεί σε αφοπλισμό.

Αμερικανός πιλότος ετοιμάζεται για αποστολή πάνω από το Ιράκ

Ο κ. Ράμσφελντ υποστήριξε ότι κάθε ενέργεια του Σαντάμ Χουσεΐν, την οποία κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως δείγμα συνεργασίας, επιτυγχάνεται έπειτα από μια μακρά περίοδο πιέσεων και συνεχών ιρακινών απορρίψεων.

«Πρόκειται για διαδικασία κωλυσιεργίας που θα έπαιρνε πολλά χρόνια και επομένως είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο στόχος του αφοπλισμού μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άρχισε ο 2ος πόλεμος στον Περσικό

Σύμφωνα πάντως με το σκιώδη υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Μπέρναντ Τζένκιν, ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει.

Ο κ. Τζένκιν που επισκέφθηκε πρόσφατα βρετανικά στρατεύματα στον Περσικό Κόλπο δήλωσε ότι τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό δυνάμεων στα σύνορα του Κουβέιτ με το Ιράκ.

«Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε με ασφάλεια τις χερσαίες δυνάμεις μας πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει ίχνος ιρακινού πυροβολικού στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. Υπό αυτήν την έννοια είναι ολοφάνερο ότι έπεσαν τα πρώτα πυρά του πολέμου στον Περσικό», τόνισε ο Βρετανός βουλευτής.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 13:22 ('Ωρα Λονδίνου)
«Νίκη επί του εχθρού» υπόσχεται ο Σαντάμ
 

Νέο διάγγελμα του Ιρακινού ηγέτη υπόσχεται θρίαμβο επί του εχθρού

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, με διάγγελμά του προς τον ιρακινό λαό επ' ευκαιρία του μουσουλμανικού Νέου Έτους εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα του θα θριαμβεύσει εάν κληθεί να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γράμμα του Ιρακινού ηγέτη που διαβάστηκε στα κρατικά ΜΜΕ απευθύνεται στους Ιρακινούς πολίτες:
«Ο καρπός της πίστης και της υπομονής σας θα είναι η νίκη επί του εχθρού σας» γράφει.


Η τυραννία θα ηττηθεί... και η αλλαζονεία της δεν θα την ωφελήσει
Σαντάμ Χουσεΐν
Και συνεχίζει: «Θεού θέλοντος οι πιστοί θα επικρατήσουν του τυράννου και των συνεργατών του».

«Ο τύραννος της εποχής μας νομίζει ότι αποτελεί αντικαταστάτη και σκιά του Θεού επί της γης» σημειώνει η επιστολή του Ιρακινού ηγέτη αναφερόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ιρακινός ηγέτης κάνει επίσης στο μήνυμά του πολλές αναφορές στην αντιπαράθεση Ισραήλ - Παλαιστινίων και ταυτίζει το Ιράκ με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ιράκ: Αψηφά αλλά συμμορφώνεται

Πάντως παρά το επιθετικό ύφος του προεδρικού μηνύματος, το Ιράκ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι θα καταστρέψει σήμερα - σε στρατιωτική περιοχή βορείως της Βαγδάτης ακόμα 2-3 από τους πυραύλους Αλ Σαμούντ που διαθέτει, ικανοποιώντας το αίτημα των επιθεωρητών όπλων.

Μέχρι στιγμής το Ιράκ έχει καταστρέψει χρησιμοποιώντας μπουλντόζες 16 από τους πυραύλους αυτούς, που σύμφωνα με τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
 

Πολύνεκρη έκρηξη στις νότιες Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες αξιωματούχοι λένε ότι η έκρηξη που συγκλόνισε το απόγευμα της Τρίτης το αεροδρόμιο Νταβάο του νησιού Μιντανάο, στο νότιο τμήμα της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άτομα και να τραυματιστούν 54.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο συνωστισμένο χώρο υποδοχής επιβατών του αεροδρομίου.

Δεκάδες θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νταβάο ενώ οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο ανεστάλησαν επ΄αόριστον.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε και δεύτερη έκρηξη σε οδική αρτηρία της παρακείμενης πόλης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Όμως η περιοχή αυτή των Φιλιππίνων που κατοικείται από χριστιανικό στην πλειοψηφία του πληθυσμό έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται για τη δημιουργία αυτόνομου μουσουλμανικού κράτους.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 07:20 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αποκαλύψεις» για την Αλ Κάιντα
 

Στο Κουβέιτ, την πατρίδα του Σεϊχ Μοχάμεντ, ίσως παραδώσουν οι πακιστανικές αρχές το 'μέλος της Αλ Κάιντα'

Σημαντικές λεπτομέρειες για τη δράση της Αλ Κάιντα αποφέρει η ανάκριση του συλληφθέντος Καλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.


Οταν ολοκληρωθεί η ανάκριση, τότε θα αποφασίσουμε τι πρέπει να πράξουμε βάσει του νόμου
Φαϊσάλ Σαλέχ Χαγιάτ, υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Φαϊσάλ Σαλέχ Χαγιάτ, δήλωσε ότι ο συλληφθείς συνεργάζεται με τις αρχές και παρέχει πληροφορίες.

Ο ίδιος υπεστήριξε ότι η ανάκριση μπορεί να επιφέρει «σημαντικές αποκαλύψεις», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την Τρίτη, η Αυστραλία δήλωσε ότι θέλει επίσης να ανακρίνει τον συλληφθέντα σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου είχαν σκοτωθεί πολλοί Αυστραλοί τουρίστες.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις στο Μπαλί ξεπέρασε το 200 άτομα. Από αυτούς οι 89 ήταν Αυστραλοί.

«Ιθύνων νους»

Ο Σεϊχ Μοχάμεντ, ο οποίος θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης των πακιστανικών αρχών και της CIA, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Η Ουάσινγκτον αισιοδοξεί ότι η σύλληψή του μπορεί να οδηγήσει στα ίχνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν και στους πυρήνες της οργάνωσης Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο φερόμενος ως μέλος της Αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις σε ΗΠΑ και Περσικό Κόλπο.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη σύλληψη «άκρως σημαντική εξέλιξη» και «βαρύ πλήγμα» για το δίκτυο, Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όμως οι πακιστανικές αρχές λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να τον παραδώσουν στις ΗΠΑ.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 08:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίση στην ιταλική ραδιοφωνία
 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για διαπλοκή συμφερόντων

Τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου αναμένεται να διορίσουν την Τρίτη νέο διοικητικό συμβούλιο για την κρατική ραδιοφωνία, ΡΑΙ.


Οι ανακοινώσεις για το μέλλον της ΡΑΙ θα γίνουν από το ιταλικό κοινοβούλιο
Η ιταλική ραδιοφωνία, η οποία χρηματοδοτείται τόσο από τις εισφορές των πολιτών όσο και από τις διαφημίσεις, βρισκόταν πάντοτε στο προσκήνιο των πολιτικών αλλαγών.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι υψηλόβαθμες θέσεις καταλαμβάνονται πάντα από άτομα που υποστηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση.

Εδώ και πολλούς μήνες, η ιταλική ραδιοφωνία, η ανεξαρτησία της οποίας υποτίθεται πως εγγυάται από το νόμο, διέρχεται από περίοδο κρίσης.

Παραιτήσεις

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραιτήθηκαν μετά τους ισχυρισμούς ότι ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε παρέμβει στις αποφάσεις τους.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για διαπλοκή συμφερόντων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να απαλλάξει τον εαυτό του από αυτές τις κατηγορίες.

Η κρίση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΡΑΙ, Αντόνιο Μπαλντασάρε.

Ο αντικαταστάτης του κ. Μπαλντασάρε και το νέο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη από το ιταλικό κοινοβούλιο.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 08:43 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας
 

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο RC-135 πραγματοποιούσε αποστολή ρουτίνας

Μαχητικά αεροπλάνα της Βορείου Κορέας αναχαίτισαν ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο σε διεθνή εναέριο χώρο και το παρακολούθησαν για 22 λεπτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.


Η κυβέρνηση Μπους έχει κατατάξει τη Βόρειο Κορέα στον «άξονα του κακού»
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τέσσερα μαχητικά αεροπλάνα τύπου MiG προσέγγισαν το αμερικανικό αεροπλάνο τύπου RC-135 σε απόσταση 15 μέτρων.

«Επρόκειτο για μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία ήρθαν σε πολύ κοντινή απόσταση με το RC-135», δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Τζεφ Ντέιβις.

Σύμφωνα με τον πτέραρχο Ντέιβις, το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο αναγκάσθηκε να ξεφύγει από την πορεία του και να επιστρέψει στη βάση Καντένα στην Ιαπωνία, χωρίς ζημίες ή προβλήματα.

Περίοδος κρίσης

Ο ανταποκριτής του BBC στο αμερικανικό Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, αναφέρει ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους επεισόδιο εδώ και 30 χρόνια, το οποίο μάλιστα πραγματοποιείται σε μία περίοδο κρίσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκ Γιανγκ λόγω του πυρηνικού προγράμματος της τελευταίας.


Επρόκειτο για μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία ήρθαν σε πολύ κοντινή απόσταση με το RC-135
Αμερικανός πτέραρχος Τζεφ Ντέιβις
Το επεισόδιο έλαβε χώρα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότιος Κορέα προετοιμάζονταν για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι θα εκδώσουν επίσημη ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα περίπου 240 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Βορείου Κορέας, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το Πεντάγωνο επισημαίνει ότι το αεροσκάφος τύπου RC-135 πραγματοποιούσε μία αποστολή ρουτίνας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Βορείου Κορέας δεν επέδειξαν «επιθετική συμπεριφορά».


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 04:58 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αναπόφευκτος» ο πόλεμος
 

Ένα από τα αυτοκίνητα των επιθεωρητών στο Ιράκ

Συνέντευξη στον Βύρωνα Καρύδη

«Όποιες κι αν είναι οι παραχωρήσεις του Σαντάμ Χουσεΐν στο θέμα του αφοπλισμού, ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναπόφευκτος, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβυ της Βρετανίας στη Βαγδάτη, σερ Τζον Μόμπερλι.

Ο Βρετανός διπλωμάτης θεωρεί ότι τώρα πλέον είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τον πόλεμο, καθώς «ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εδώ και πολύ καιρό, είναι αποφασισμένος να προσφύγει στα όπλα, θεωρώντας τα αποτελέσματα της αποστολής των επιθεωρητών άνευ σημασίας».


Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εισβάλουν στο Ιράκ και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για περαιτέρω αναμονή
Σερ Τζον Μόμπερλι
«Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εισβάλουν στο Ιράκ και δεν υπάρχει πολύς χρόνος για περαιτέρω αναμονή», δήλωσε ο Βρετανός διπλωμάτης.

«Πολύ σύντομα οι καιρικές συνθήκες, με την αύξηση της θερμοκρασίας στο Ιράκ και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, θα είναι αντίξοες για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο σερ Τζον Μόμπερλι.

Ο Βρετανός διπλωμάτης εκτιμά ότι ίσως την τελευταία στιγμή ο Σαντάμ Χουσεϊν αποφασίσει να αποφύγει τον πόλεμο κάνοντας ορισμένα σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού.

Ωστόσο, θεωρεί ότι «αυτό είναι μάλλον απίθανο, καθώς ο πρωταρχικός στόχος του Ιρακινού ηγέτη είναι η διατήρηση της εξουσίας».

Η μετα-Σαντάμ εποχή

Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε σήμερα για τη μετα-Σαντάμ εποχή;

Kατά τον σερ Μόμπερλι είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος του Ιράκ να ανατραπεί. «Ο πόλεμος θα είναι σύντομος, τα αποτελέσματα όμως του πολέμου στην περιοχή μπορεί να είναι επώδυνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα κι αν ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν, «κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μία αύξηση του αριθμού των τρομοκρατικών ενεργειών», εκτιμά ο Βρετανός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβυ της Βρετανίας στη Βαγδάτη, «η περίοδος που θα επακολουθήσει του πολέμου θα είναι δύσκολη».

«Ορισμένα από τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα είναι τελείως ανεφάρμοστα», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο σερ Τζον Μόμπερλι.


Τρίτη 04 Μαρτίου 2003 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Εναλλακτικά σχέδια πολέμου
 

Η Βαγδάτη κατέστρεψε 16 πυραύλους Αλ-Σαμούντ ΙΙ τις τελευταίες τρεις μέρες

Εντονες διαβουλεύσεις για έναν ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την επιδρομή στο Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα - σύμφωνα τουλάχιστον με τη Βαγδάτη.


Οι προετοιμασίες για έναν πιθανό πόλεμο συνεχίζονται
Ο Αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί μιας εκστρατείας στο Ιράκ, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Οι δυό τους αναμένεται να εξετάσουν τα εναλλακτικά σχέδια πολέμου, μετά την απόρριψη από το τουρκικό κοινοβούλιο της πρότασης για τη μετάβαση 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ανέβαλε επ' αόριστω την ψηφοφορία για το εν λόγω θέμα, κάνοντας τα σχέδια της Ουάσινγκτον να παραμένουν εκκρεμή.

Διπλωματία

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο υπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόβ, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο θέμα του Ιράκ.

Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων
-Δημιουργήθηκαν το 1991
-Επιβλήθηκαν από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία
-Η Γαλλία αποσύρθηκε
-Η Βαγδάτη λέει ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις ζώνες
Η Ρωσία αντιτίθεται στην έκδοση ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, ψήφισμα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία και το οποίο θα εξουσιοδοτεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης, εάν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν δεν προβεί σε αφοπλισμό.

Η αεροπορική επιδρομή των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών στην περιοχή Μπάσρα του Ιράκ σηματοδοτεί μία κλιμάκωση των επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών στόχων που μπορούν να πληγούν από τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στις ζώνες εναέριου αποκλεισμού πάνω από Ιράκ.

Επιδρομή

Οι ιρακινές αρχές αναφέρουν ότι έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδρομής των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών.


Ο Αρι Φλάισερ θεωρεί ότι η Βαγδάτη συνεχίζει να ψεύδεται
Ωστόσο, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας επιμένει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νεκρούς ή τραυματίες στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες της Ουάσινγκτον για μία πιθανή εκστρατεία συνεχίζονται, παρά την καταστροφή 16 πυραύλων Αλ-Σαμούντ ΙΙ από τη Βαγδάτη τις τελευταίες τρεις μέρες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων αποδεικνύουν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έλεγε ψέμματα, καθώς δεν είχε αποκαλύψει την ύπαρξη των εν λόγω πυραύλων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.