Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-20

  1. Αμερικανός ένοχος για κατασκοπεία
  2. Άσκησε έφεση ο Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ
  3. Σύλληψη Παλαιστίνιου καθηγητή στις ΗΠΑ
  4. Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
  5. Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
  6. Βενεζουέλα: Εν αναμονή κινητοποιήσεων
  7. Σύλληψη Παλαιστίνιου καθηγητή στις ΗΠΑ
  8. Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
  9. Μία νέα αμφιλεγόμενη έκθεση για το AIDS
  10. Επίθεση κατά Βρετανού στη Σαουδική Αραβία
  11. Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
  12. Μία νέα αμφιλεγόμενη έκθεση για το AIDS
  13. Καταγγελίες Ρωσίας για «πιέσεις»
  14. Συνέχεια στο Αμερικανοτουρκικό παζάρι
  15. «Μπλόφα» των ΗΠΑ στην Τουρκία
  16. Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
  17. Πτώση αεροσκάφους με τον επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν
  18. Συνεχίζεται το Αμερικανοτουρκικό παζάρι
  19. «Μπλόφα» των ΗΠΑ στην Τουρκία
  20. Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
  21. Κανένας επιζών από την πτώση του αεροσκάφους στο Ιράν
  22. Πτώση αεροσκάφους με τον επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν
  23. Μία νέα αμφιλεγόμενη έκθεση για το AIDS
  24. Βορειοκορεατικό μαχητικό στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας
  25. Στην Κύπρο ο Τόμας Γουέστον
  26. Ιράν: 302 νεκροί από πτώση αεροσκάφους
  27. Ιρακ: Διαβουλεύσεις για το δεύτερο ψήφισμα
  28. Απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα
  29. Nέα γενιά πυρηνικών προετοιμάζουν οι ΗΠΑ
  30. 'Ενοχος ο Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ
  31. ΗΠΑ: Εν αναμονή της τουρκικής απόφασης ...

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003 - 00:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανός ένοχος για κατασκοπεία
 


Ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράκ και της Κίνας εκρίθη Αμερικανός πρώην μέλος της πολεμικής αεροπορίας και αναλυτής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι ένορκοι συσκέπτονταν πέντε ημέρες μέχρι να καταλήξουν στην καταδικαστική απόφαση και πλέον 12μελής των ενόρκων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου καλείται να αποφανθεί εάν θα επιβληθεί στον καταδικασθέντα η εσχάτη των ποινών.

Εάν τελικά ο 40χρονος Μπράιαν Ρίγκαν καταδικαστεί με τη θανατική ποινή θα είναι ο πρώτος Αμερικανός που καταδικάζεται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ από το 1953.

Ο Μπράιαν Ρίγκαν κατηγορήθηκε αλλά αθωώθηκε, επίσης, για κατασκοπεία υπέρ της Λιβύης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η εισαγγελική αρχή υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, διοχέτευε πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στη Βαγδάτη για την απόκρυψη των αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο καταδικασθείς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Νταλς κοντά στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με την αστυνομία στο πορτοφόλι του συλληφθέντος είχαν τότε βρεθεί διευθύνσεις των πρεσβειών της Κίνας και του Ιράκ στην Ελβετία και την Αυστρία.

Ο Ρίγκαν είχε επίσης εργαστεί στην στρατιωτική υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία κατασκευάζει και επιμελείται της λειτουργίας του δικτύου δορυφόρων για κατασκοπευτικούς σκοπούς.

Η τελευταία μεγάλη υπόθεση κατασκοπείας εκδικάστηκε πέρσι στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέληξε στην καταδίκη του κατηγορουμένου, Ρόμπερτ Χάνσεν, ο οποίος ομολόγησε ότι πουλούσε πληροφορίες στους Ρώσους έναντι αδρής αμοιβής σε χρήματα ή διαμάντια.

Στην εν λόγω υπόθεση η εισαγγελική αρχή συμφώνησε να μην κυνηγήσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών με αντάλλαγμα την πλήρη συνεργασία του καταδικασθέντος στην αποκάλυψη των δοσοληψιών με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 21:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Άσκησε έφεση ο Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ
 

Ο Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ

Ο Μαροκινός, Μουνίρ ελ Μουτασαντέκ, ο οποίος καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο για έμμεση συνεργεία στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση.

Γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Μαροκινός, Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ, ήταν συνεργός στις επιθέσεις που έγιναν την 11η Σεπτεμβρίου κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και κατά του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

Το δικαστήριο του Αμβούργου τον καταδίκασε σε φυλάκιση 15 ετών για συνεργία στη δολοφονία πλέον των 3.000 ανθρώπων και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η 15ετής κάθειρξη είναι η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του καταδικασθέντος υποστήριξαν ότι η έφεση ασκείται κυρίως με αφορμή την απόφαση των Αμερικανών να μην επιτρέψουν σ΄έναν εκ των βασικότερων μαρτύρων υπεράσπισης να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας είναι υεμενικής καταγωγής και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές.


Καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης ο Μοτασαντέκ επέμεινε ότι είναι αθώος.

Η ενάγουσα αρχή υποστήρισε ότι είχε στενές σχέσεις με τους δράστες των επιθέσεων και υπέγραψε την τελευταία διαθήκη του Μωχάμεντ Άτα, που πιστεύεται ότι ήταν ο ηγέτης των αεροπειρατών.

Επίσης ήταν υπεύθυνος για τον τραπεζικό λογαρισμό του Μαρουάν αλ Σέχι ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ήταν ο αεροπειρατής που συνέτριψε το δεύτερο αεροσκάφος στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 21:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Σύλληψη Παλαιστίνιου καθηγητή στις ΗΠΑ
 

Ο συλληφθείς Παλαιστίνιος καθηγητής πληροφορικής

Ποινική δίωξη για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων άσκησαν οι αμερικανικές αρχές σε οκτώ ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας είναι Παλαιστίνιος και εργάζεται ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κατηγορητήριο των οκτώ περιλαμβάνει πενήντα κατηγορίες για οικονομική και άλλη ενίσχυση στην παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση, Τζιχάντ, η οποία κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών ο καθηγητής Σαμί Αλ Αριάν εμφανίζεται ως ο επικεφαλής της ομάδας των οκτώ.

Η σύλληψη του Σαμί Αλ Αριάν πραγματοποιήθηκε παρουσία άλλων τριών Αμερικανών πολιτών.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ζουν στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συλλήψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο 45χρονος Παλαιστίνιος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις απόψεις του κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.

Σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία ο Σαμί Αλ Αριάν παρακολουθείται από τις αμερικανικές αρχές από τη δεκαετία του '90 όταν μαζί με άλλους ίδρυσε μια πανεπιστημιακή ομάδα ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα που αφορούν το ισλάμ.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση του ισλαμικού «ιερού πολέμου», τζιχάντ.

Ο συλληφθείς δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν και αποκάλεσε τη σύλληψή του «πολιτικό θέμα».

Ο συλληφθείς εάν καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 21:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
 

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας συζήτησαν για το νέο ψήφισμα, που αναμένεται να καταθέσουν για το Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 30 λεπτών είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ την Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, για να οριστικοποιήσουν το νέο ψήφισμα που πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτιμά ένα σύντομο κείμενο που θα αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα του περασμένου Νοεμβρίου, με το οποίο καλείται να αφοπλιστεί, και θα απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

Ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους προτείνουν να δοθεί στο Ιράκ ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα, ενώ άλλοι πιο σκληροπυρηνικοί προτείνουν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσει το δικό της τελεσίγραφο στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Όμως, αρκετά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν, σε αυτή τη φάση, ένα ψήφισμα, που θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
 

Τη χρήση του εναερίου χώρου και του εδάφους της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας από την Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας όσον αφορά την ανάπτυξη ή μη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του.

«Θα σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις αύριο, Παρασκευή», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το εν λόγω θέμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται να χάνουν την υπομονή τους με την τουρκική στάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

Ανταλλάγματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

  • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

  • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

  • Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 21:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βενεζουέλα: Εν αναμονή κινητοποιήσεων
     

    Επί δύο μήνες οι πολίτες της Βενεζουέλας κατέκλυζαν καθημερινά τους δρόμους του Καράκας

    Με έκκληση για νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων απειλεί η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας μετά τη σύλληψη του ηγετικού της στελέχους της, Κάρλος Φερνάντες, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία και για υποκίνηση εξέγερσης.

    Ο Κάρλος Φερνάντες, επικεφαλής ένας εκ των μεγαλύτερων συνδέσμων ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνελήφθη σε εστιατόριο του Καράκας από μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης οι αστυνομικές αρχές χρειάστηκε να πυροβολήσουν στο αέρα για να απομακρύνουν τους σωματοφύλακες του Κάρλος Φερνάντες.

    Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του επίσης ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης και των απεργιακών κινητοποιήσεων, Ντανιέλ Ορντέγα.

    Τόσο ο Φερνάντες όσο και ο Ορντέγα ηγήθηκαν των απεργιακών κινητοποιήσεων που διήρκεσαν δύο μήνες και είχαν ως αίτημα την απομάκρυνση του Ούγο Τσάβες από το προεδρικό αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας.

    Στο μεταξύ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπέγραψαν προ ημερών συμφωνία για την αποκατάσταση της τάξης στη Βενεζουέλα, η οικονομία της οποίας έχει κυριολεκτικά παραλύσει.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 20:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Σύλληψη Παλαιστίνιου καθηγητή στις ΗΠΑ
     

    Ο συλληφθείς Παλαιστίνιος καθηγητής πληροφορικής

    Ποινική δίωξη για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων άσκησαν οι αμερικανικές αρχές σε οκτώ ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας είναι Παλαιστίνιος και εργάζεται ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το κατηγορητήριο των οκτώ περιλαμβάνει πενήντα κατηγορίες για οικονομική και άλλη ενίσχυση στην παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση, Τζιχάντ, η οποία κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών ο καθηγητής Σαμί Αλ Αριάν εμφανίζεται ως ο επικεφαλής της ομάδας των οκτώ.

    Η σύλληψη του Σαμί Αλ Αριάν πραγματοποιήθηκε παρουσία άλλων τριών Αμερικανών πολιτών.

    Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ζουν στο εξωτερικό.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συλλήψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αμερικανικής εκστρατείας για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο 45χρονος Παλαιστίνιος ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τις απόψεις του κατά της ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη.

    Σύμφωνα με την αμερικανική ηγεσία ο Σαμί Αλ Αριάν παρακολουθείται από τις αμερικανικές αρχές από τη δεκαετία του '90 όταν μαζί με άλλους ίδρυσε μια πανεπιστημιακή ομάδα ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα που αφορούν το ισλάμ.

    Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση του ισλαμικού «ιερού πολέμου», τζιχάντ.

    Ο συλληφθείς δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με τα όσα του προσάπτουν και αποκάλεσε τη σύλληψή του «πολιτικό θέμα».

    Ο συλληφθείς εάν καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 16:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
     

    Τη χρήση του εναερίου χώρου και του εδάφους της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας από την Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η αμερικανική ηγεσία είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που προσφέρει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας όσον αφορά την ανάπτυξη ή μη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του.

    «Θα σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις αύριο, Παρασκευή», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το εν λόγω θέμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται να χάνουν την υπομονή τους με την τουρκική στάση.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

    • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

    • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μία νέα αμφιλεγόμενη έκθεση για το AIDS
     

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του AIDS

    Μία νέα έκθεση επιστημόνων λέει ότι το 75% των κρουσμάτων HIV στην Αφρική δεν προκλήθηκαν από σεξουαλική επαφή αλλά από μολυσμένες βελόνες και από άλλες παρατυπίες στην διαδικασία μετάγγισης αίματος. Η έκθεση αυτή αντικρούει την επικρατούσα επιστημονική άποψη ότι ο ιός HIV που προκαλεί την ασθένεια AIDS μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο ιός HIV εξαπλώνεται περισσότερο στις κωμοπόλεις και τις πόλεις της Αφρικής όπου η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην ύπαιθρο. Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει ορισμένος αριθμός βρεφών έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV μολονότι προέρχονται από απόλυτα υγιείς μητέρες.

    Πάντως η υπηρεσία των ΗΕ που έχει τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας για την καταπολέμηση του AIDS αμφισβητεί τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Η υπηρεσία αυτή υπογραμμίζει ότι μόνο το 5% των περιπτώσεων ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV οφείλεται σε παρατυπίες που έχουν σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος.

    Η υπηρεσία των ΗΕ εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η έκθεση συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι να γίνουν λιγότερο προσεκτικοί όσον αφορά τη διάδοση της ασθένειας AIDS.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου)
    Επίθεση κατά Βρετανού στη Σαουδική Αραβία
     

    Το συμβάν σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ

    Ένας Βρετανός πολίτης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς, που δέχτηκε από έναν Σαουδάραβα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.

    Ο συλληφθείς είναι ο υπάλληλος εταιρείας αυτοκινήτων Σαούντ μπιν Αλί μπιν Νάσερ.

    Σύμφωνα με την τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, το θύμα εργαζόταν σε αεροπορική εταιρεία και δέχτηκε την επίθεση την ώρα που περίμενε μέσα στο αυτοκίνητό του σε φανάρι.

    Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της επίθεσης που δέχθηκε.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 16:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Τελευταία προθεσμία στη Τουρκία
     

    Τη χρήση του εναερίου χώρου και του εδάφους της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας από την Τουρκία να αποφασίσει αν θα επιτρέψει σε χιλιάδες στρατιώτες της χώρας του να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της ενόψει ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Πάουελ είπε ότι η χώρα του είναι όσο γενναιόδωρη μπορεί με την οικονομική και άλλη βοήθεια, που δίνει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

    Πάντως, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν δείχνει να βιάζεται να πάρει την απόφαση για το εάν θα επιτρέψει την στάθμευση και διέλευση στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφός της εν αναμονή ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί επίσημοι δείχνουν ότι χάνουν την υπομονή τους με την Τουρκία.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει σύντομα το «πράσινο φως».

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

    • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

    • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μία νέα αμφιλεγόμενη έκθεση για το AIDS
     

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του AIDS

    Μία νέα έκθεση επιστημόνων λέει ότι το 75% των κρουσμάτων HIV στην Αφρική δεν προκλήθηκαν από σεξουαλική επαφή αλλά από μολυσμένες βελόνες και από άλλες παρατυπίες στην διαδικασία μετάγγισης αίματος. Η έκθεση αυτή αντικρούει την επικρατούσα επιστημονική άποψη ότι ο ιός HIV που προκαλεί την ασθένεια AIDS μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο ιός HIV εξαπλώνεται περισσότερο στις κωμοπόλεις και τις πόλεις της Αφρικής όπου η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην ύπαιθρο. Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει ορισμένος αριθμός βρεφών έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV μολονότι προέρχονται από απόλυτα υγιείς μητέρες.

    Πάντως η υπηρεσία των ΗΕ που έχει τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας για την καταπολέμηση του AIDS αμφισβητεί τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Η υπηρεσία αυτή υπογραμμίζει ότι μόνο το 5% των περιπτώσεων ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV οφείλεται σε παρατυπίες που έχουν σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος.

    Η υπηρεσία των ΗΕ εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η έκθεση συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι να γίνουν λιγότερο προσεκτικοί όσον αφορά τη διάδοση της ασθένειας AIDS.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 14:30 ('Ωρα Λονδίνου)
    Καταγγελίες Ρωσίας για «πιέσεις»
     

    Υπονοούμενα για άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιούν από τα τέλη του περασμένου χρόνου επιθεωρήσεις μετά από περίπου τέσσερα χρόνια στο εσωτερικό του Ιράκ αναζητώντας αν η χώρα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, δέχονται μεγάλες πιέσεις να οδηγηθούν σε συμπεράσματα, που μπορεί να προκαλέσουν την αφορμή για πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε ότι ασκούνται πιέσεις στους επιθεωρητές να εγκαταλείψουν το Ιράκ χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει από ποιούς πιστεύει ότι ασκούνται αυτές οι πιέσεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το έργο των επιθεωρητών, ενώ πρόσθεσε ότι το Ιράκ πρέπει να είναι συνεργάσιμο.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 14:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συνέχεια στο Αμερικανοτουρκικό παζάρι
     

    Τη χρήση του εναερίου χώρου και του εδάφους της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

    Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν δείχνει να βιάζεται να πάρει την απόφαση για το εάν θα επιτρέψει την στάθμευση και διέλευση στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφός της εν αναμονή ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί επίσημοι δείχνουν ότι χάνουν την υπομονή τους με την Τουρκία.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει το «πράσινο φως» αυτή την εβδομάδα.

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

    • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

    • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Μπλόφα» των ΗΠΑ στην Τουρκία
     

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ

    Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη

    Η επιφυλακτική στάση της Τουρκίας απέναντι στην ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων φαίνεται να αποτελεί ένα από τα τελευταία εμπόδια που αντιμετωπίζει το Πεντάγωνο στις προετοιμασίες του για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ. Πως ερμηνεύεται, όμως, αυτή η «σκληρή» στάση της Άγκυρας;

    Σύμφωνα με τον δόκτορα Τζορτζ Φρίντμαν, πρόεδρο του οργανισμού πληροφοριών, Στράτφορ, που εδρεύει στις ΗΠΑ «υπάρχει μια εσωτερική αντίφαση στην τουρκική πολιτική μεταξύ μιας ισλαμικής κυβέρνησης και ενός κοσμικού στρατού, κι έτσι υπάρχουν εσωτερικές διενέξεις. Νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο εμφανές είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως το βόρειο μέτωπο είναι ζωτικής σημασίας ή πρακτικό. Αν δει κανείς τη μορφολογία του εδάφους στα τουρκο-ιρακινά σύνορα δεν είναι βολικό για μια χερσαία εισβολή ως τη Βαγδάτη».

    «Νομίζω» συνέχισε ο Αμερικανός αναλυτής «πως οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά το χρησιμοποίησαν ως μπλόφα, παρασύροντας πολλές ιρακινές μεραρχίες στο βορά. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει πλέον μετατοπίσει το βάρος της στο μέτωπο του Κουβέιτ και συνεπώς δεν έχει ανάγκη να πιέσει την Τουρκία. Έχει πιο σοβαρά θέματα με την Άγκυρα και συγκεκριμένα το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά την λήξη του πολέμου».

    Τέλος χρόνου

    Ο δόκτωρ Φρίντμαν εκτιμά ότι ήδη έχει περάσει το χρονικό όριο κατά το οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη επαρκών αμερικανικών δυνάμεων στα τουρκικά σύνορα. «Δεν υπάρχει πλέον τουρκική επιλογή» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αργότερα είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν ποτέ στα σοβαρά να υπάρχει μια «τουρκική επιλογή» και ακόμα ποιο είναι το αμερικανικό παιχνίδι στην Τουρκία, καθώς από τη μια η Ουάσιγκτον απαιτεί πρόσβαση στην Τουρκία και από την άλλη η πρόσβαση αυτή είναι τελείως άσχετη με τον επικείμενο πόλεμο».

    Έτσι η κατάσταση αυτή πρέπει μάλλον να ερμηνευθεί όχι τόσο με βάση τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά την μεταπολεμική περίοδο που θα δούμε. Η πραγματικότητα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επαφίενται στις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή και η τουρκική αλλά και η ιρανική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου χαρούμενες με αυτό. Αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να «στήσουν» μια δικαιολογία ώστε να χρησιμοποιηθούν οι κουρδικές δυνάμεις, αφού δεν έγινε δυνατή η συνεργασία με τους Τούρκους.

    Η παρουσία της Τουρκίας

    Πόσο πιθανό είναι, όμως, οι ΗΠΑ να δεχτούν μιαν ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία στο βόρειο Ιράκ; Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Φρίντμαν ανέφερε ότι «η αμερικανική επίθεση από το Κουβέιτ ως τη Βαγδάτη έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση. Κι αν αυτό είναι το μόνο μέτωπο μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στον βορά. Σε αυτή την περίοδο ο τουρκικός στρατός ή θα πρέπει να μείνει άπρακτος καθώς θα δημιουργείται ένα κουρδικό κράτος, ή θα πρέπει να κινηθεί ο ίδιος στον βορά».

    Σύμφωνα με τον Αμερικάνοι αναλυτή «οι ΗΠΑ προτιμούν να σηκώσει το βάρος των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός, αλλά αυτός είναι επιφυλακτικός. Στην κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα ή ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να κινηθεί στον βορά, εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα, ή θα επιτρέψει την εμφάνιση ενός κουρδικού κράτους που δεν θα ελέγχει -κάτι που δεν θα κάνουν. Στην πράξη οι ΗΠΑ έφεραν την Τουρκία στη θέση που αυτή δεν θα ήθελε να βρίσκεται: όχι μόνο να υποχρεωθεί να στείλει στρατεύματα της, αλλά και να τα στείλει χωρίς ουσιαστικές υποσχέσεις ότι θα υποστηριχθούν από τους Αμερικανούς. Κι αυτός ο διπλωματικός ελιγμός έγινε δυνατός λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων στην τουρκική κυβέρνηση».

    Αστάθεια στο βόρειο Ιράκ

    Η πιθανή εμφάνιση ενός κουρδικού κράτους, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Στράτφορ δημιουργεί ένα νέο παράγοντας αστάθειας, ο οποίος όμως είναι πιο ανεκτός για τις ΗΠΑ από ό,τι η παρούσα κατάσταση. «Πρέπει να καταλάβουμε πως τα αμερικανικά συμφέροντα προβλέπουν στη δημιουργία μιας κατάλληλης βάσης επιχειρήσεων για την περιοχή, γεγονός που απαιτεί την σταθερότητα του Ιράκ. Αλλά δεν αποτελεί θεμελιακό εθνικό συμφέρον για την αμερικανική πλευρά το καθεστώς του βόρειου Ιράκ. Αυτό έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία για την Τουρκία ή το Ιράν» κατέληξε ο πρόεδρος του Στράτφoρ, δόκτωρ Τζορτζ Φρίντμαν.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
     

    Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας συζήτησαν για το νέο ψήφισμα, που αναμένεται να καταθέσουν για το Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 30 λεπτών είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ την Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, για να οριστικοποιήσουν το νέο ψήφισμα που πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτιμά ένα σύντομο κείμενο που θα αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα του περασμένου Νοεμβρίου, με το οποίο καλείται να αφοπλιστεί, και θα απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

    Ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους προτείνουν να δοθεί στο Ιράκ ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα, ενώ άλλοι πιο σκληροπυρηνικοί προτείνουν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσει το δικό της τελεσίγραφο στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

    Όμως, αρκετά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν, σε αυτή τη φάση, ένα ψήφισμα, που θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πτώση αεροσκάφους με τον επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν
     

    Ο επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε, έπεσε

    Ο επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν Μουσάφ Αλί Μιρ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο υψηλόβαθμος αυτός αξιωματούχους του Πακιστάν είχε ως προορισμό του αεροπορική βάση στα βορειοδυτικά της χώρας όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε, έπεσε κοντά στην πόλη Κοχάτ.

    Μαζί του έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 16 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, ανάμεσά τους και η σύζυγός του και τουλάχιστον τρεις ακόμα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αεροπορίας του Πακιστάν.

    Εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν είπε ότι κανένας επιβάτης του αεροσκάφους δεν επέζησε. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του συμβάντος, όμως ορισμένοι αναφέρουν ότι η πτώση του αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται στην κακοκαιρία.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 13:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συνεχίζεται το Αμερικανοτουρκικό παζάρι
     

    Τη χρήση του εναερίου χώρου και του εδάφους της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

    Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν δείχνει να βιάζεται να πάρει την απόφαση για το εάν θα επιτρέψει την στάθμευση και διέλευση στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφός της εν αναμονή ενός πιθανού πολέμου κατά του Ιράκ.

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, όμως άλλοι Αμερικανοί επίσημοι δείχνουν ότι χάνουν την υπομονή τους με την Τουρκία.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς, που είπε ότι η χώρα του έχει δηλώσει στην Τουρκία ότι, αν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετύχουν τους στόχους τους και χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας.

    Ανταλλάγματα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία μεγάλη οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα με την προσδοκία ότι η χώρα θα δώσει το «πράσινο φως» αυτή την εβδομάδα.

    Όμως, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα δυσκολεύοντας έτσι τα στρατιωτικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για επιδείνωση της οικονομίας της χώρας σε περίπτωση πολέμου.

    Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών η Τουρκία έχει θέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τρεις όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί:

    • Οικονομική αποζημίωση, που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991 και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    • Εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας της στις περιοχές των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράκ.

    • Να δωθεί στην Τουρκία ρόλος στην «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κράτους των Κούρδων στα νοτιοανατολικά σύνορά της.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
    «Μπλόφα» των ΗΠΑ στην Τουρκία
     


    Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη

    Η επιφυλακτική στάση της Τουρκίας απέναντι στην ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων φαίνεται να αποτελεί ένα από τα τελευταία εμπόδια που αντιμετωπίζει το Πεντάγωνο στις προετοιμασίες του για μια πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ. Πως ερμηνεύεται, όμως, αυτή η «σκληρή» στάση της Άγκυρας;

    Σύμφωνα με τον δόκτορα Τζορτζ Φρίντμαν, πρόεδρο του οργανισμού πληροφοριών, Στράτφορ, που εδρεύει στις ΗΠΑ «υπάρχει μια εσωτερική αντίφαση στην τουρκική πολιτική μεταξύ μιας ισλαμικής κυβέρνησης και ενός κοσμικού στρατού, κι έτσι υπάρχουν εσωτερικές διενέξεις. Νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο εμφανές είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως το βόρειο μέτωπο είναι ζωτικής σημασίας ή πρακτικό. Αν δει κανείς τη μορφολογία του εδάφους στα τουρκο-ιρακινά σύνορα δεν είναι βολικό για μια χερσαία εισβολή ως τη Βαγδάτη».

    «Νομίζω» συνέχισε ο Αμερικανός αναλυτής «πως οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά το χρησιμοποίησαν ως μπλόφα, παρασύροντας πολλές ιρακινές μεραρχίες στο βορά. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει πλέον μετατοπίσει το βάρος της στο μέτωπο του Κουβέιτ και συνεπώς δεν έχει ανάγκη να πιέσει την Τουρκία. Έχει πιο σοβαρά θέματα με την Άγκυρα και συγκεκριμένα το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά την λήξη του πολέμου».

    Τέλος χρόνου

    Ο δόκτωρ Φρίντμαν εκτιμά ότι ήδη έχει περάσει το χρονικό όριο κατά το οποίο είναι δυνατή η ανάπτυξη επαρκών αμερικανικών δυνάμεων στα τουρκικά σύνορα. «Δεν υπάρχει πλέον τουρκική επιλογή» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αργότερα είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν ποτέ στα σοβαρά να υπάρχει μια «τουρκική επιλογή» και ακόμα ποιο είναι το αμερικανικό παιχνίδι στην Τουρκία, καθώς από τη μια η Ουάσιγκτον απαιτεί πρόσβαση στην Τουρκία και από την άλλη η πρόσβαση αυτή είναι τελείως άσχετη με τον επικείμενο πόλεμο».

    Έτσι η κατάσταση αυτή πρέπει μάλλον να ερμηνευθεί όχι τόσο με βάση τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά την μεταπολεμική περίοδο που θα δούμε. Η πραγματικότητα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επαφίενται στις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή και η τουρκική αλλά και η ιρανική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου χαρούμενες με αυτό. Αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να «στήσουν» μια δικαιολογία ώστε να χρησιμοποιηθούν οι κουρδικές δυνάμεις, αφού δεν έγινε δυνατή η συνεργασία με τους Τούρκους.

    Η παρουσία της Τουρκίας

    Πόσο πιθανό είναι, όμως, οι ΗΠΑ να δεχτούν μιαν ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία στο βόρειο Ιράκ; Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Φρίντμαν ανέφερε ότι «η αμερικανική επίθεση από το Κουβέιτ ως τη Βαγδάτη έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση. Κι αν αυτό είναι το μόνο μέτωπο μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στον βορά. Σε αυτή την περίοδο ο τουρκικός στρατός ή θα πρέπει να μείνει άπρακτος καθώς θα δημιουργείται ένα κουρδικό κράτος, ή θα πρέπει να κινηθεί ο ίδιος στον βορά».

    Σύμφωνα με τον Αμερικάνοι αναλυτή «οι ΗΠΑ προτιμούν να σηκώσει το βάρος των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός, αλλά αυτός είναι επιφυλακτικός. Στην κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα ή ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να κινηθεί στον βορά, εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα, ή θα επιτρέψει την εμφάνιση ενός κουρδικού κράτους που δεν θα ελέγχει -κάτι που δεν θα κάνουν. Στην πράξη οι ΗΠΑ έφεραν την Τουρκία στη θέση που αυτή δεν θα ήθελε να βρίσκεται: όχι μόνο να υποχρεωθεί να στείλει στρατεύματα της, αλλά και να τα στείλει χωρίς ουσιαστικές υποσχέσεις ότι θα υποστηριχθούν από τους Αμερικανούς. Κι αυτός ο διπλωματικός ελιγμός έγινε δυνατός λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων στην τουρκική κυβέρνηση».

    Αστάθεια στο βόρειο Ιράκ

    Η πιθανή εμφάνιση ενός κουρδικού κράτους, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Στράτφορ δημιουργεί ένα νέο παράγοντας αστάθειας, ο οποίος όμως είναι πιο ανεκτός για τις ΗΠΑ από ό,τι η παρούσα κατάσταση. «Πρέπει να καταλάβουμε πως τα αμερικανικά συμφέροντα προβλέπουν στη δημιουργία μιας κατάλληλης βάσης επιχειρήσεων για την περιοχή, γεγονός που απαιτεί την σταθερότητα του Ιράκ. Αλλά δεν αποτελεί θεμελιακό εθνικό συμφέρον για την αμερικανική πλευρά το καθεστώς του βόρειου Ιράκ. Αυτό έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία για την Τουρκία ή το Ιράν» κατέληξε ο πρόεδρος του Στράτφoρ, δόκτωρ Τζορτζ Φρίντμαν.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 10:06 ('Ωρα Λονδίνου)
    Συζήτησαν για το νέο ψήφισμα
     

    Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας συζήτησαν για το νέο ψήφισμα, που αναμένεται να καταθέσουν για το Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας περίπου 30 λεπτών είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ την Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, για να οριστικοποιήσουν το νέο ψήφισμα που πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτιμά ένα σύντομο κέιμενο που θα αναφέρει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα του περασμένου Νοεμβρίου, με το οποίο καλείται να αφοπλιστεί, και θα απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

    Ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους προτείνουν να δοθεί στο Ιράκ ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα, ενώ άλλοι πιο σκληροπυρηνικοί προτείνουν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να θέσει το δικό της τελεσίγραφο στον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

    Όμως, αρκετά κράτη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, λεχουν αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν, σε αυτή τη φάση, ένα ψήφισμα, που θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη επιχειρήσεων κατά του Ιράκ.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
    Κανένας επιζών από την πτώση του αεροσκάφους στο Ιράν
     

    Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε αναφέρει ότι συνάντησε άσχημες καιρικές συνθήκες (φωτογραφία αρχείου)

    Οι αρχές του Ιράν έκαναν γνωστό ότι βρήκαν το στρατιωτικό αεροσκάφος, που έπεσε στα νοτιοανατολικά της χώρας την Τετάρτη στοιχίζοντας τη ζωή και στους 302 επιβάτες.

    Το αεροσκάφος ήταν Ρωσικό τύπου Ιλιούσιν και μετέφερε μέλη της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν.

    Ο πιλότος ανέφερε ότι συνάντησε άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα που πλησίαζε στην πόλη Κερμάν.

    Τα μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούσαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης να απεγκλωβίσουν τα πτώματα.

    Άλλα αεροπορικά δυστυχήματα στο Ιράν

    Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί στο Ιράν αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα με αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. Το Δεκέμβριο του 2002 τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος που τους μετέφερε συνετρίβη κοντά στην πόλη Ισφαχάν.

    Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους 119 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν ένα, επίσης, ρωσικής κατασκευής αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ προσέκρουσε σε οροσειρά.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 10:42 ('Ωρα Λονδίνου)
    Πτώση αεροσκάφους με τον επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν
     

    Ο επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε, έπεσε

    Ο επικεφαλής της Αεροπορίας του Πακιστάν Μουσάφ Αλί Μιρ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Το αεροπλάνο είχε ως προορισμό του αεροπορική βάση στο βορειοδυτικό Πακιστάν όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε, έπεσε κοντά στην πόλη Κοχάτ.

    Μαζί του έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 16 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, ανάμεσά τους και η σύζυγός του και τουλάχιστον τρεις ακόμα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αεροπορίας του Πακιστάν.

    Εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν είπε ότι κανένας επιβάτης του αεροσκάφους δεν επέζησε. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του συμβάντος, όμως ορισμένοι αναφέρουν ότι η πτώση του αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται στην κακοκαιρία.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου)
    Μία νέα αμφιλεγόμενη έκθεση για το AIDS
     

    Ενα από τα θύματα του AIDS στη Ζάμπια

    Μία νέα έκθεση επιστημόνων λέει ότι το 75% των κρουσμάτων HIV στην Αφρική δεν προκλήθηκαν από σεξουαλική επαφή αλλά από μολυσμένες βελόνες και από άλλες παρατυπίες στην διαδικασία μετάγγισης αίματος. Η έκθεση αυτή αντικρούει την επικρατούσα επιστημονική άποψη ότι ο ιός HIV που προκαλεί την ασθένεια AIDS μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο ιός HIV εξαπλώνεται περισσότερο στις κωμοπόλεις και τις πόλεις της Αφρικής όπου η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην ύπαιθρο. Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει ορισμένος αριθμός βρεφών έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV μολονότι προέρχονται από απόλυτα υγιείς μητέρες.

    Πάντως η υπηρεσία των ΗΕ που έχει τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας για την καταπολέμηση του AIDS αμφισβητεί τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Η υπηρεσία αυτή υπογραμμίζει ότι μόνο το 5% των περιπτώσεων ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV οφείλεται σε παρατυπίες που έχουν σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος.

    Η υπηρεσία των ΗΕ εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η έκθεση συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι να γίνουν λιγότερο προσεκτικοί όσον αφορά τη διάδοση της ασθένειας AIDS.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 08:05 ('Ωρα Λονδίνου)
    Βορειοκορεατικό μαχητικό στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας
     

    H Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να αντιμτωπίσει επίθεση των ΗΠΑ

    Μαχητικό αεροσκάφος της Βόρειας Κορέας για περιορισμένο χρονικό διάστημα παραβίασε τη μεθόριο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

    Το βορειοκορεατικό μαχητικό υπεχώρησε όταν αναχαιτίσθηκε από δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Νότιας Κορέας.

    Ηταν η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που πολεμικό αεροσκάφος της Βόρειας Κορέας παραβιάζει τα σύνορα με τη Νότια Κορέα και η Σεούλ έσπευσε να δηλώσει ότι θα διαμαρτυρηθεί έντονα.

    Αργότερα άλλα τέσσερα μαχητικά της νοτιοκορεατικής πολεμικής αεροπορίας μετέβησαν στην περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει αποτελέσει σημείο έντονης αντιδικίας μεταξύ των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου.

    Η Πιόνγιανγκ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στη θαλάσσια περιοχή και τον περασμένο Ιούνιο το βορειοκορεατικό ναυτικό βύθισε κανονιοφόρο της Νότιας Κορέας.

    Το Σαββατικύριακο αναμένεται στη Σεούλ ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 05:45 ('Ωρα Λονδίνου)
    Στην Κύπρο ο Τόμας Γουέστον
     

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πρέπει να είναι 'ρεαλιστής', λέγει ο Ραούφ Ντενκτάς

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Τόμας Γουέστον ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό αναχωρεί σήμερα με προορισμό την Κύπρο για να βοηθήσει την προσπάθεια που καταβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη για επίτευξη συμφωνίας πριν τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , ο κ. Γουέστον θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Άγκυρα.

    Εν τω μεταξύ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Ουάσινγκτον μετά την νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο για τη νίκη του και υπογράμμισε ότι πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εργασθούν για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στα πλαίσια του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών.

    Συνομιλίες Παπαδόπουλου - ντε Σότο

    Καθώς πλησιάζει η 28η Φεβρουαρίου - ημερομηνία που έχουν θέσει ως προθεσμία τα Ηνωμένα Εθνη για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό - ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο θα έχει σήμερα δύο ενημερωτικές συναντήσεις με τον νέο πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κύριος ντε Σότο σε συνέντευξη του στο BBC παραδέχθηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι της 28 του μηνός "καθίσταται όλο και πιό δύσκολη όσο περνούν οι μέρες".

    Απαντώντας ε στην ερώτηση εάν η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, ο κύριος ντε Σότο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός :

    "Δεν πρόκειται να κρίνω προκαταβολικά τον κύριο Παπαδόπουλο. Είχα μιά συνάντηση μαζί του στην οποία επανέλαβε την πρόθεση του να διαπραγματετευθεί μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν το οποίο μεταξύ των άλλων καθορίζει και την ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Ο κύριος Παπαδόπουλος θα συναnτηθεί με τον γενικό γραμματέα Κόφι Ανάν, με τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς και θέλει να συμπεριλάβει τον απερχόμενο πρόεδρο Κληρίδη στη διαπραγματευτική του ομάδα. Δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι δεν θα διαπραγματευθεί με καλή τη πίστει" , κατέληξε ο Αλβάρο ντε Σότο.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 05:28 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιράν: 302 νεκροί από πτώση αεροσκάφους
     


    Αεροσκάφος που μετέφερε στρατιώτες της Φρουράς της Επανάστασης συνετρίβη στο νοτιανατολικό Ιράν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 302 επιβαίνοντες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου στην πόλη Κερμάν.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στο Ιράν αλλά και από τις μεγαλύτερες σε όλο το κόσμο.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη σε μιά ορεινή περιοχή 35 περίπου χιλιόμετρα έξω από τη πόλη Κερμάν όπου ήταν και ο προορισμός του. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Ζαχεντάν κοντά στο Πακιστάν με προορισμό το Κερμάν. Το ιρανικό πρακτoρείο ειδήσεων μετέδvσε ότι σκοτώθηκαν 302 άτομα - τα 18 μέλη του πληρώματος και όλοι οι επιβάτες που ήταν στρατιώτες της επίλεκτης δύναμης της Φρουράς της Επανάστασης.

    Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί στο Ιράν αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα με αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. Το Δεκέμβριο του 2002 τουλάχιστον 46 άτομα σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος που τους μετέφερε συνετρίβη κοντά στην πόλη Ισφαχάν. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους 119 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους όταν ένα επίσης ρωσικής κατασκευής αεροπλάνο , τύπου Τουπόλεφ , προσέκρουσε σε οροσειρά.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
    Ιρακ: Διαβουλεύσεις για το δεύτερο ψήφισμα
     

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πόλεμο

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπους είχε 30λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για να οριστικοποιήσουν το νέο ψήφισμα που πρόκειται να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις επόμενες ημέρες.

    Ο ανταποκριτής του ΒBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Μπους προτιμά ένα σύντομο κέιμενο που θα λέει ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί με το ψήφισμα 14-41 του περασμένου Νοεμβρίου και θα απειλεί με σοβαρές συνέπειες. Ορισμένοι κύκλοι της κυβέρνησης Μπους προτείνουν να δοθεί στο Ιράκ ένα μικρό χρονικό διάστημα για να συμμορφωθεί με το νέο ψήφισμα, ενώ άλλοι - πιό σκληροπυρηνικοί - προτείνουν όπως η Ουάσιγκτον εκδώσει το δικό της τελεσίγραφο στον Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ταξιδιωτική οδηγία του Φόρεϊν Οφις

    H Βρετανία συμβουλεύει τους Βρετανούς υπηκόους στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, λόγω της έντασης και του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης.

    Η τελευταία ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών συμβουλεύει «τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στο Ιράκ να φύγουν αμέσως. Η οδηγία εκδίδεται λόγω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή και του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης».


    Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη διαδήλωσαν κατά του πολέμου

    Ο Μπους υπεραμύνεται της πολιτικής του

    Εν τω μεταξύ, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το πλανήτη κατά του πολέμου, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

    «Η δημοκρατία είναι ένα όμορφο πράγμα. Δίνει στους ανθρώπους την δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους και αυτό είναι δικαίωμα τους », υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος που πρόσθεσε όμως ότι διαφωνεί ριζικά με αυτούς που δεν θεωρούν τον Σαντάμ Χουσείν απειλή για την ειρήνη.

    «Ο Σαντάμ Χουσείν είναι απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα τον αντιμετωπίσουμε», είπε ο Τζορτζ Μπους, που στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μαρία Αθνάρ τους οποίους χαρακτήρισε «θαρραλέους που δεν ενδίδουν στις απαιτήσεις των διαδηλωτών».

    Πάντως ο Τζορτζ Μπους δείχνει να αναγνωρίζει τις ανησυχίες της αμερικανικής κοινής γνώμης που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προτιμά την υιοθέτηση ενός δεύτερου ψηφίσματος πριν την επίθεση κατά του Ιράκ.


    Για να περάσει νέο ψήφισμα χρειάζονται εννέα θετικές ψήφοι και κανένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Επιθυμητό το δεύτερο ψήφισμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ένα δεύτερο ψήφισμα «δεν είναι μεν απαραίτητο αλλά είναι επιθυμητό».

    «Ένα δεύτερο ψήφισμα θα αποδειχθεί χρήσιμο. Δεν το χρειαζόμαστε καθώς έτσι και αλλιώς ο Σαντάμ Χουσείν δεν ενδιαφέρεται ούτε για το πρώτο. Ομως θέλουμε να συνεργασθούμε με τους συμμάχους μας για να συμφωνήσουμε σε ένα δεύτερο ψήφισμα», είπε ο κύριος Μπους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Ηνωμένα Εθνη η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επεξεργάζονται ήδη σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ίσως κατατεθεί ακόμη και τις επόμενες ημέρες.

    Η βρετανική εφημερίδα Times γράφει ότι το Λονδίνο προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να δώσει στις διπλωματικές προσπάθειες περιθώριο τριών ακόμη εβδομάδων.

    Σύμφωνα με τους Times η βρετανική πρόταση προβλέπει ότι στις 14 Μαρτίου θα διεξαχθεί η τελευταία και καθοριστική σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία και θα εξουσιοδοτήσει τον πόλεμο κατά του Ιράκ.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 06:16 ('Ωρα Λονδίνου)
    Απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα
     

    Εκφράζονται φόβοι για επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις

    Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου

    Η απάντηση της Χαμάς στην πολύνεκρη εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας, ήταν η επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα με έντεκα πυραύλους Κάσαμ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σντερότ.

    Έντεκα ήταν και οι παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους στην προχθεσινή επίθεση και μετά απο την αντίδραση της Ισλαμικής οργάνωσης θεωρείται δεδομένο ότι ανοίγει ξανά ο κύκλος της ένοπλης αντιπαράθεσης, η οποία άτυπα τουλάχιστον είχε περάσει στο περιθώριο αφού απο τα τέλη του Ιανουαρίου, η Χαμάς δεν είχε πραγματοποιήσει καμμία επίθεση.

    Στην πόλη της Γάζας αυτό που γίνεται κατανοητό εξ αρχής σε κάθε ξένο επισκέπτη, είναι πως η παλαιστινιακή αρχή έρχεται σε δεύτερη μοίρα και η Χαμάς είναι το κόμμα ή η οργάνωση η οποία έχει απήχηση και οι παλαιστίνιοι πολίτες νοιώθουν πολύ πιο κοντά της.

    Ο λόγος σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Χ.Ραντίσι, είναι πολύ απλός. Η οργάνωση «αντιστέκεται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού, για όσο οι ισραηλινές δυνάμεις δεν εγκαταλείπουν τα παλαιστινιακά εδάφη και συνεχίζουν την τακτική εξόντωσης των παλαιστίνων πολιτών».

    Για τον ισραηλινό πρωθυπουργό όμως, «οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κρίνονται επιβεβλημένες, αφού ο στόχος δεν είναι άλλος απο τον περιορισμό των τρομοκρατικών χτυπημάτων».

    Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον ο Αριέλ Σαρόν βρίσκεται στο ότι τόσο ο ίδιος καθώς και ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ επιθυμούν την αύξηση των επιχειρήσεων στη λωρίδα της Γάζας με απότερο στόχο την αποδυνάμωση της Χαμάς και τον ουσιαστικό έλεγχο του οπλισμού και των πυρομαχικών που διαθέτουν οι παλαιστίνιοι στην συγκεκριμένη περιοχή.

    Κάτι τέτοιο, βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες άλλων κομμάτων όπως για παράδειγμα του Εργατικού κόμματος το οποίο ο Σαρόν επιθυμεί περισσότερο απο κάθε άλλον να ενταχθεί στην υπο διαμόρφωση , κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Επιθυμόντας να ισορροπίση κατά κατά κάποιο τρόπο την κατάσταση και να εμφανίσει υποχωρητικότητα – όχι όμως σε θέματα ασφάλειας των ισραηλινών πολιτών – επέτρεψε πριν απο λίγες ημέρες τη μετάβαση της παλαιστινιακής αντιπροσωπίας στη συνάντηση του Λονδίνου με στόχο τις μεταρυθμίσεις στην παλαιστινιακή αρχή. Πέραν αυτού, απέστειλε και ο ίδιος, ισραηλινούς αξιωματούχους και ασχέτως του αποτελέσματος, αυτό που επικαλείται, είναι διάθεση για συνεργασία σε ουσιαστικές προτάσεις.

    Οι προτάσεις αυτές όμως, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον σημερινό πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής Γιάσερ Αραφάτ και αυτό φρόντισε να το υπενθυμίσει με χθεσινοβραδινές δηλώσεις στενού του συνεργάτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο Αραφάτ δεν θα πρέπει να βρίσκεται στη θέση αυτή την επομένη του πολέμου στο Ιράκ.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 06:25 ('Ωρα Λονδίνου)
    Nέα γενιά πυρηνικών προετοιμάζουν οι ΗΠΑ
     

    Πυρηνικό καταφύγιο Σοβετικής εποχής στην Πολωνία

    Σε στρατηγικό σχεδιασμό για τη χρησιμοποίηση της νέας γενιάς πυρηνικών όπλων προβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που διέρρευσε στη δημοσιότητα.

    Στο έγγραφο - η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώνεται από Αμερικανούς αξιωματούχους - καταγράφονται οι συνομιλίες ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, οι οποίοι αναφέρονται σε νέα πυρηνικά όπλα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή αποθηκών που περιέχουν βιολογικά ή χημικά όπλα.

    Η συνάντηση των πυρηνικών επιστημόνων πραγματοποιήθηκε μετά την αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής για τα πυρηνικά όπλα από το αμερικανικό Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσινγκτον, τα σχέδια αυτά συνάδουν ουσιαστικά με τη στρατηγική του προέδρου Μπους, ο οποίος έχει κάνει λόγο για προειδοποιητικές επιθέσεις απέναντι σε κράτη-παρίες.

    Η οργάνωση για την παρακολούθηση των πυρηνικών όπλων, Los Alamos Study Group, θεωρεί ότι τα σχέδια αυτά της Ουάσινγκτον απειλούν ουσιαστικά την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απλώς εξετάζονται ορισμένα πιθανά σενάρια.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 05:20 ('Ωρα Λονδίνου)
    'Ενοχος ο Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ
     

    Ο Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ

    Γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Μαροκινός, Μουνίρ ελ Μουτασάντεκ, ήταν συνεργός στις επιθέσεις που έγιναν την 11η Σεπτεμβρίου κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και κατά του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

    Το δικαστήριο του Αμβούργου τον καταδίκασε σε φυλάκιση δεκαπέντε ετών για συνεργία στη δολοφονία πλέον των τριών χιλιάδων ατόμων και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Η δεκαπενταετής κάθειρξη είναι η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

    Καθόλη τη διάρκεια της δίκης ο Μοτασαντέκ επέμεινε ότι είναι αθώος και αναμένεται να ασκήσει έφεση.

    Η ενάγουσα αρχή υποστήρισε ότι είχε στενές σχέσεις με τους δράστες των επιθέσεων και υπέγραψε την τελευταία διαθήκη του Μωχάμεντ Άτα, που πιστεύεται ότι ήταν ο ηγέτης των αεροπειρατών.

    Επίσης ήταν υπεύθυνος για τον τραπεζικό λογαρισμό του Μαρουάν αλ Σέχι ο οποίος σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ήταν ο αεροπειρατής που συνέτριψε το δεύτερο αεροσκάφος στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.


    Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2003 - 03:46 ('Ωρα Λονδίνου)
    ΗΠΑ: Εν αναμονή της τουρκικής απόφασης ...
     

    Πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Τουρκίας

    Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η τουρκική κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται να πάρει την απόφαση για το εάν θα επιτρέψει τη στάθμευση και διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της.

    Καθώς α Aμερικανός υπουργός Eξωτερικών Κόλιν Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπτουλά Γκιούλ, άλλοι αμερικανοί επίσημοι έδειξαν ότι χάνουν την υπομονή τους με την Άγκυρα. Χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς

    "Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους τους τελευταίους μήνες - και νομίζω ότι το κατανοούν - ότι εάν καταστεί αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικά μέσα θα πετύχουμε τους στόχους μας και χωρίς την τουρκική συνεργασία", είπε ο κ. Γούλφοβιτς

    Η οικονομική βοήθεια

    Η Ουάσιγκτον που έχει υποσχεθεί μεγάλη οικονομική βοήθεια σαν αντάλλαγμα προσδοκούσε ότι η Αγκυρα θα έδινε το "πράσινο φως" αυτήν την εβδομάδα. Ομως η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν θα πάρει την απόφαση μέχρι το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα, δυσκολεύοντας έτσι τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η συντριπτικη πλειοψηφία του τουρκικού λαού αλλά και του πολιτικού κατεστημένου είναι κατά του πολέμου. Για να επιτρέψει την ανάπτυξη των χιλιάδων αμερικανών στρταιωτών έχει θέσει στην Ουάσιγκτον τρείς όρους κανείς από τους οποίους μέχρις στιγμής δεν έχει πλήρως ικανοποιηθεί.

    Πρώτον ζητά οικονομική αποζημίωση που ξεπερνά κατά πολύ τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη προσφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την οικονομική βοήθεια που της είχαν υποσχεθεί μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991, και τώρα ζητά εγγυήσεις ότι θα την λάβει. Ομως οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν να εννοηθεί ότι η προσφορά των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων είνια τελική και αδιαπραγμάτευτη.

    Εκτός όμως από τα οικονομικά ανταλλάγματα η Αγκυρα ζητά επίσης εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της με το Ιράκ και συμφωνία για το μέγεθος της στρατιωτικής της παρουσίας στις Κουρδικές περιοχές στο Βόρειο Ιράκ μετά την εισβολή. Τέλος ζητά να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μετά-Σαντάμ εποχή στο Ιράκ καθώς ανησυχεί έντονα με την προοπτική δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορα της.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.