|
|
Ειδήσεις 03-02-16
Νατοϊκός συμβιβασμός
Επτά ημέρες σε εικόνες: 9-15 Φεβρουαρίου
Αντιπολεμικός πυρετός στο Λονδίνο
ΝΑΤΟ: Σκληρό παζάρι για την Τουρκία
Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν
Κρίσιμες εκλογές στην Κύπρο
Τέσσερις νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
ΝΑΤΟ: «Επιχείρηση συμβιβασμός»
Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων
ΝΑΤΟ: «Επιχείρηση συμβιβασμός»
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 23:28 ('Ωρα Λονδίνου) Νατοϊκός συμβιβασμός
|
Οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις αποστέλουν ήδη ενίσχυση προς την Τουρκία |
Ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις τα 18 από τα 19 μέλη του ΝΑΤΟ κατάληξαν σε συμφωνία για την υπό όρους στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας εν όψει ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.
Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι ενίσχυση της Τουρκίας θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.
Η Άγκυρα είχε ζητήσει την ανάπτυξη στο έδαφός της αντιπυραυλικών συστοιχιών τύπου Πάτριοτ, ειδικών ομάδων για την αντιμετώπιση επίθεσης με χημικά όπλα αλλά και την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της από κατασκοπευτικά αεροσκάφη.
Η Γαλλία (η οποία να σημειωθεί δεν συμμετέχει στην επιτροπή αμυντικού σχεδιασμού που έλαβε την τελική απόφαση) μαζί με τη Γερμανία και το Βέλγιο είχαν μπλοκάρει τη σχετική πρόταση των ΗΠΑ θεωρώντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο η επίθεση εναντίον του Ιράκ φαντάζει αναπότρεπτη.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκβαση των συνομιλιών αναφέροντας μάλιστα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει στις πολύ ισχυρές πιέσεις που ασκούνταν. |
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου) ΝΑΤΟ: Σκληρό παζάρι για την Τουρκία
|
Στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ επικράτησε και πάλι ένταση |
Ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου στους κόλπους του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων και των 19 χωρών μελών.
Ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου, Λουίς Μισέλ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος από την πρόοδο των συνομιλιών και έκανε λόγο για πολύ ισχυρές πιέσεις στις οποίες η χώρα του, όπως είπε, δεν θα υποχωρήσει.
Η Γαλλία εμμένει στην άρνησή της να στηρίξει μια πρόταση που όπως υποστηρίζει θα αποτελέσει απόδειξη ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.
Η διαμάχη, που σύμφωνα μα αρκετούς αναλυτές απειλεί την ίδια την ενότητα της συμμαχίας, ξέσπασε όταν η Γαλλία η Γερμανία και το Βέλγιο αρνήθηκαν να εγκρίνουν σχέδιο στρατιωτικής ενίσχυσης της Τουρκίας εν όψει ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.
Το Σάββατο το Βέλγιο είχε υποστηρίξει χτες ότι μπορεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις να άρει το βέτο του όσον αφορά τη ΝΑΤΟϊκή βοήθεια προς την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να αναμένει άμεσα άδεια ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη της χώρας του. |
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου) Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν
|
Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου |
Νέο ηχητικό μήνυμα, που πιστεύεται ότι είναι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιχειρούν να εξαφανίσουν τις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής προς όφελος του Ισραήλ.
Το μήνυμα απευθύνει εκκλήσεις προς τους μουσουλμάνους «να πολεμήσουν εναντίον του εχθρού», χαρακτηρίζοντας τον ιερό πόλεμο ως αναγκαιότητα.
Ενας πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι μόνο η αρχή για την έναρξη επιθέσεων και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν, η Αίγυπτος και το Σουδάν | Απόσπασμα από το μήνυμα | Η φωνή στην κασέτα χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Μπους «ανόητο» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει μία «σταυροφορία σιωνισμού».
Αποσπάσματα της κασέτας, η οποία είναι διάρκειας 53 λεπτών, δημοσιεύθηκαν την Κυριακή από τη Σαουδαραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ.
Το μήνυμα αναφέρει επίσης ότι «ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι μόνο η αρχή για την έναρξη επιθέσεων και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν, η Αίγυπτος και το Σουδάν».
«Σταυροφορία»
Η φωνή του μηνύματος χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ως «σταυροφόρους που επιθυμούν να καταστρέψουν το έθνος του Ισλάμ».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να ιδρύσουν «ένα μεγάλο Ισραήλ» στην περιοχή, το οποίο θα περιλαμβάνει τμήματα από το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.
Πριν από δύο ημέρες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι μία πρόσφατη κασέτα που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ανήκε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι τεχνικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της κασέτας.
Το μήνυμα, διάρκειας 16 λεπτών, μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα την περασμένη Τρίτη. Σε αυτό, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζητούσε να υπάρξουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών στόχων και να ενταθεί η αντίσταση για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ. |
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμες εκλογές στην Κύπρο
|
Οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών άρχισαν από νωρίς |
Κρίσιμες προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες πιστεύεται ότι μπορεί να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται δύο μόλις εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Εθνη για την υπογραφή συμφωνίας με στόχο την επανένωση της νήσου.
Πολλοί κατηγορούν τον κ. Κληρίδη για μεγάλους συμβιβασμούς | Οι δύο βασικοί υποψήφιοι - από τους 10 συνολικά - είναι ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, ο 84χρονος Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος προηγείται κατά 12% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Εάν ένας από τους δύο υποψηφίους συγκεντρώσει το 51% των ψήφων αυτή την Κυριακή δεν θα χρειασθεί να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος εκλογών.
Ο νικητής των εκλογών θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στόχος των οποίων είναι η επανένωση της νήσου πριν από την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004.
Επίσκεψη Ανάν
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναμένεται να επισκεφθεί τη νήσο στις 26 Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια να επιταχύνει τη διπλωματική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.
Οι υποστηρικτές του Γλαύκου Κληρίδη θεωρούν ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να επιφέρει μία επίλυση του Κυπριακού.
Ωστόσο, ο δεξιός αντίπαλός του, Τάσσος Παπαδόπουλος, έχει λάβει την υποστήριξη της Αριστεράς στην Κύπρο.
Πιστεύεται επίσης ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα λάβει ψήφους και από εκείνους που έχουν απογοητευθεί από τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών και θεωρούν ότι ο κ. Κληρίδης έχει κάνει πολλούς συμβιβασμούς προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. |
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 11:10 ('Ωρα Λονδίνου) Τέσσερις νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
|
Το ισραηλινό άρμα μάχης τυλίχθηκε στις φλόγες |
Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση εναντίον ενός ισραηλινού άρματος μάχης σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Παρατηρούμε μία αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων, αλλά και των απειλών εναντίον μας | Στρατηγός Αλμόγκ, Ισραηλινός διοικητής στη Λωρίδα της Γάζας | Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το άρμα μάχης τυλίχθηκε στις φλόγες, καθώς διέσχιζε τον εβραϊκό οικισμό Ντουγκίτ το Σάββατο.
Ο ισραηλινός στρατός δεν γνωστοποίησε το θάνατο των τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών παρά μόνο όταν είχαν πλέον μάθει τα νέα οι οικογένειές τους.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.
Αντίποινα
Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Χαμάς, η επίθεση ήταν αντίποινα για το θάνατο δύο μελών της οργάνωσης από ισραηλινά στρατεύματα πριν από λίγες ημέρες.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση, πληροφορίες από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν με μπουλντόζες στην παλαιστινιακή πόλη Μπεϊτ Λαχίγια και κατέστρεψαν πολλά σπίτια.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατεστράφησαν μόνο δύο σπίτια, τα οποία εχρησιμοποιούντο ως κρησφύγετο από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, τραυματίσθηκε και ένας 12χρονος Παλαιστίνιος κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ Παλαιστίνιων οπλοφόρων και Ισραηλινών στρατιωτών στη περιοχή Ραφάχ της Λωρίδας της Γάζας. |
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 10:04 ('Ωρα Λονδίνου) ΝΑΤΟ: «Επιχείρηση συμβιβασμός»
|
H υποστήριξη της Τουρκίας δίχασε τους συμμάχους |
Πρόταση για την αποφυγή του αδιεξόδου που έχει προκύψει με αφορμή την προστασία της Τουρκίας σε ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, υπέβαλε το Βέλγιο.
Το Βέλγιο δεν θέλει να επιτρέψει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, εάν αυτή είναι ουσιαστικά ένα βήμα για τις προετοιμασίες ενός πολέμου | Γκι Βέρχοφσταντ, πρωθυπουργός του Βελγίου | Οι Βρυξέλλες τώρα επισημαίνουν ότι είναι έτοιμες να άρουν το βέτο τους όσον αφορά τη ΝΑΤΟϊκή βοήθεια προς την Τουρκία.
Το Βέλγιο υποστηρίζει ότι θα συμφωνήσει με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία, μόνο εάν το ΝΑΤΟ καταστήσει σαφές ότι αυτό θα γίνει για αμυντικούς λόγους και όχι για την προετοιμασία ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.
Η κρίση ξέσπασε όταν η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ενόψει μιας πιθανής επίθεσης στο Ιράκ.
Μεγάλη κρίση
Οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή, σε μία ακόμη προσπάθεια να ξεπερασθεί μία από τις χειρότερες κρίσεις στην 50χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.
Η ανάπτυξη στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο συνεχίζεται | Εκτακτη διάσκεψη για το θέμα του Ιράκ πραγματοποιούν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μπορεί να ξεπερασθεί στο περιθώριο της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ωστόσο, ακόμη και εάν το Βέλγιο συμφωνήσει δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να κάνουν το ίδιο.
Εξελίξεις στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Άγκυρα επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια με την οποία ευελπιστούν να κάμψουν τις αντιδράσεις για παροχή βοήθειας σε ενδεχόμενο πόλεμο.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε δάνειο έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και εγγυήσεις δανείων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι αυτοκινητοπομπή από οχήματα 4Χ4, που ενδεχομένως μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες, εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ.
Την πληροφορία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk και η εφημερίδα Sabah. |
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 08:46 ('Ωρα Λονδίνου) Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων
|
Οι διαδηλωτές στην Αυστραλία τάσσονται εναντίον της πολιτικής του πρωθυπουργού τους |
Συνεχίζονται και την Κυριακή ορισμένες από τις μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, μετά τις διαδηλώσεις περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων ατόμων το Σάββατο.
Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές και στη Νότιο Κορέα, παρά τις απαγορεύσεις | Η παγκόσμια συμμετοχή των διαδηλωτών στο αντιπολεμικό κάλεσμα εναντίον μιας σύρραξης στο Ιράκ ήταν πρωτοφανής και ξεπέρασε ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των διοργανωτών.
Υπολογίζεται ότι οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 600 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι μεγαλύτερες ήταν εκείνες που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Βερολίνο.
Στην Αυστραλία, συνεχίσθηκαν και για δεύτερη ημέρα οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Απτόητος ο Χάουαρντ
Μετά τη Μελβούρνη ήρθε η σειρά του Σίδνεϊ, όπου την Κυριακή συγκεντρώθηκαν περίπου 250.000 διαδηλωτές κατά τη μεγαλύτερη ειρηνική κινητοποίηση στη χώρα από τον πόλεμο του Βιετνάμ πριν από 30 χρόνια.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να βασισθεί κανείς στον αριθμό των ατόμων μιας πορείας για να καταγράψει τις πραγματικές απόψεις της κοινής γνώμης | Τζον Χάουαρντ, πρωθυπουργός Αυστραλίας | Ερωτώμενος για τις διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της πολιτικής Μπους, φάνηκε απτόητος.
Ο κ. Χάουαρντ δήλωσε ότι θεωρεί τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο σημαντική από εκείνην με τα Ηνωμένα Εθνη και επανέλαβε ότι υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μπους για το θέμα του Ιράκ.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα διαδήλωσαν στο Λονδίνο το Σάββατο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του Τόνι Μπλερ, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει υπέρμαχος της αμερικανικής πολιτικής.
«Ηθική υποχρέωση»
Το Σάββατο μάλιστα, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι η χώρα του έχει την «ηθική υποχρέωση» να συμβάλει στις προσπάθειες για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.
Αυτός ο πόλεμος γίνεται μόνο για το πετρέλαιο. Ο Τζορτζ Μπους δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα ανθρώπινα δικαιώματα | Κεν Λίβινγκστον, δήμαρχος του Λονδίνου | Το κύρος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έχει πληγεί μετά την ανενδοίαστη συμπαράστασή του προς τα σχέδια της Ουάσινγκτον για ανάληψη στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε ολόκληρη την ανατολική Ασία.
Σε μία σπάνια ένδειξη ενότητας, περίπου 3.000 Εβραίοι και Αραβες διαδήλωσαν μαζί στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.
Διαδηλώσεις στη Βαγδάτη
Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαγδάτης, ενώ στη Δαμασκό της Συρίας, οι περίπου 200.000 διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν η φράση: «Αξονας του κακού: Αμερική, Βρετανία, Ισραήλ».
Στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας - μίας χώρας που θεωρείται ένας από τους βασικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία - οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Μπους, τρομοκράτη».
Στη Μαλαισία, ένα κυρίως μουσουλμανικό κράτος, εκαντοντάδες άτομα διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ, παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας.
Στην Ταϊλάνδη, περίπου 2.000 άτομα - κυρίως μουσουλμάνοι - διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική και βρετανική πρεσβεία. |
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 09:12 ('Ωρα Λονδίνου) ΝΑΤΟ: «Επιχείρηση συμβιβασμός»
|
H υποστήριξη της Τουρκίας δίχασε τους συμμάχους |
Πρόταση για την αποφυγή του αδιεξόδου που έχει προκύψει με αφορμή την προστασία της Τουρκίας σε ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, υπέβαλε το Βέλγιο.
Το Βέλγιο δεν θέλει να επιτρέψει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, εάν αυτή είναι ουσιαστικά ένα βήμα για τις προετοιμασίες ενός πολέμου | Γκι Βέρχοφσταντ, πρωθυπουργός του Βελγίου | Οι Βρυξέλλες τώρα επισημαίνουν ότι είναι έτοιμες να άρουν το βέτο τους όσον αφορά τη ΝΑΤΟϊκή βοήθεια προς την Τουρκία.
Το Βέλγιο υποστηρίζει ότι θα συμφωνήσει με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία, μόνο εάν το ΝΑΤΟ καταστήσει σαφές ότι αυτό θα γίνει για αμυντικούς λόγους και όχι για την προετοιμασία ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ.
Η κρίση ξέσπασε όταν η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, ενόψει μιας πιθανής επίθεσης στο Ιράκ.
Μεγάλη κρίση
Οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή, σε μία ακόμη προσπάθεια να ξεπερασθεί μία από τις χειρότερες κρίσεις στην 50χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.
Εκτακτη διάσκεψη για το θέμα του Ιράκ πραγματοποιούν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μπορεί να ξεπερασθεί στο περιθώριο της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ωστόσο, ακόμη και εάν το Βέλγιο συμφωνήσει δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να κάνουν το ίδιο.
Εξελίξεις στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Άγκυρα επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια με την οποία ευελπιστούν να κάμψουν τις αντιδράσεις για παροχή βοήθειας σε ενδεχόμενο πόλεμο.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε δάνειο έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και εγγυήσεις δανείων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι αυτοκινητοπομπή από οχήματα 4Χ4, που ενδεχομένως μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες, εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ.
Την πληροφορία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk και η εφημερίδα Sabah. |
|