Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-15

  1. ΝΑΤΟ: «Επιχείρηση συμβιβασμός»
  2. Επιστολή Αθνάρ στον Σημίτη
  3. Εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο
  4. Αντιπολεμικός πυρετός στο Λονδίνο
  5. Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
  6. Επιτυχία διαστημικού προγράμματος
  7. Μπλερ: «Διακυβεύεται το κύρος των ΗΕ»
  8. Guardian: «Ενα θαύμα για Κληρίδη»
  9. Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
  10. Μπλερ: «Διακυβεύεται το κύρος των ΗΕ»
  11. «Αυθεντική» η κασέτα Μπιν Λάντεν
  12. Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
  13. Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας
  14. Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 - 00:17 ('Ωρα Λονδίνου)
ΝΑΤΟ: «Επιχείρηση συμβιβασμός»
 

H υποστήριξη της Τουρκίας δίχασε τους συμμάχους

Υπουργοί των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται το πρωί της Κυριακής σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε ύστερα από την άρνηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου να εγκρίνουν αμερικανική πρόταση για την προστασία της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις χώρες είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Τουρκία με την προϋπόθεση ότι το ΝΑΤΟ θα αποδεχτεί ότι η κίνηση αυτή έχει αμυντικό χαρακτήρα και δεν σημαίνει εμπλοκή της συμμαχίας σε ενδεχόμενο πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες στο ΝΑΤΟ ξεκινούν με την επιτροπή αμυντικού σχεδιασμού, στην οποία δεν συμμετέχει η Γαλλία, και θα ακολουθήσει συνάντηση και των 19 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ.

Εξελίξεις στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Άγκυρα επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια με την οποία ευελπιστούν να κάμψουν τις αντιδράσεις για παροχή βοήθειας σε ενδεχόμενο πόλεμο.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε δάνειο έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και εγγυήσεις δανείων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι αυτοκινητοπομπή από οχήματα 4Χ4, που ενδεχομένως να μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ.

Την πληροφορία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk και η εφημερίδα Sabah.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 22:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστολή Αθνάρ στον Σημίτη
 

O Ισπανός πρωθυπουργός είχε υπογράψει το κείμενο υποστήριξης των αμερικανικών θέσεων

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, με επιστολή που απέστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ζητά την άμεση και κατά γράμμα εφαρμογή του ψηφίσματος 1441 του ΟΗΕ για το Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η επιστολή Αθνάρ αποστέλλεται στον κ. Σημίτη καθώς η Ελλάδα διατηρεί την προεδρία της ΕΕ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ιράκ.


Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχουν πιθανότατα καιρό για γέλια ΄στη σύνοδο της Δευτέρας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες που συνυπέγραψαν επιστολή υποστήριξης των αμερικανικών θέσεων για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να αποφύγει «στρατιωτικές περιπέτειες».

Ο Έλληνας υπουργός θα παραστεί την Κυριακή σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο της Αιγύπτου.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 19:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο
 

Η συγκέντρωση του Λονδίνου θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδήλωσαν ενάντια στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Στο Λονδίνο οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου δυο εκατομμύρια άτομα ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για λιγότερο από ένα εκατομμύριο.

Αργά το απόγευμα η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρική πλατεία της πόλης. Ακολούθησε ένταση και προσαγωγές αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Σε αρκετά εκατομμύρια υπολογίζονται οι διαδηλωτές και σε αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ενώ μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη σε χώρες της Ασίας, στη Μέση Ανατολή.

Στο Τελ Αβίβ τρεις χιλιάδες Εβραίοι και Άραβες διαδήλωσαν μαζί ενάντια στον πόλεμο ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Βαγδάτη με τη συμμετοχή Ιρακινών αλλά και ξένων ακτιβιστών.

Στις ΗΠΑ το παρόν στις εκδηλώσεις δίνουν αστέρες του Χόλιγουντ αλλά και γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκατοντάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον 60 χώρες.

«Πόλεμος για το πετρέλαιο»

Απευθυνόμενοι σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβινγκστον, δήλωσε ότι «αυτός ο πόλεμος αφορά το πετρέλαιο» και πως ο πρόεδρος Μπους «δεν έδωσε ποτέ δεκάρα τσακιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η συγκέντρωση του Σαββάτου αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τη δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Την αμερικανική πολιτική καταδίκασε ακόμη ο γνωστός συγγραφέας Ταρίκ Αλί και άλλοι γνωστοί ακτιβιστές.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 17:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικός πυρετός στο Λονδίνο
 

Τουλάχιστον δυο εκατομμύρια διαδηλωτές συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση του Σαββάτου στο κέντρο του Λονδίνου.

Φωτογραφίες: Άρης Χατζηστεφάνου


Στρατιώτες της ειρήνης καταλαμβάνουν την πλατεία Τραφάλγκαρ


Τα McDonald's θεωρούνται και πάλι «πρεσβευτές» της αμερικανικής πολιτικής


Μνημεία στο κέντρο της πόλης «συμμετέχουν» στην πορεία


Η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή αν και όχι σε… πρώτο πλάνο


Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα δυο εκατομμύρια


Πληρώστε το φόρο του αίματος με το αίμα του Μπλερ αναγράφεται σε ένα πανό-Απάντηση σε σχετικές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού


Στην πορεία…δεν συμμετέχει ο Τζορτζ Μπους


Συνθήματα και σε βρετανικές σημαίες


Το Λονδίνο λέει «ΟΧΙ»


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
 

Στη Μελβούρνη οι διαδηλώσεις θα κρατήσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο

Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις μαζικές αντι-πολεμικές διαδηλώσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα θα παραστούν στις διαδηλώσεις που κορυφώνονται στο Χάιντ Παρκ αλλά οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.


Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Λονδίνο
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Κέιπ Τάουν, την Αθήνα, το Τόκιο, το Δουβλίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Αμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, το Τορόντο και εκατοντάδες ακόμη πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Νέα Ζηλανδία, όπου μέλη της οργάνωσης Greenpeace έστησαν ένα μεγάλο πανό με τον τίτλο «Οχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη, τώρα».

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, περίπου 150.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες στη χώρα από την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ πριν από 30 χρόνια.

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Στο Λονδίνο, οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα είναι οι μεγαλύτερες αντι-πολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το κύρος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχει πληγεί μετά την αμέριστη συμπαράστασή του προς τα σχέδια της Ουάσινγκτον εναντίον της Βαγδάτης.


Ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Λονδίνο αναμένεται να είναι και ο Τζέσε Τζάκσον
Στο Λονδίνο, ανάμεσα στους ομιλητές στο Χάιντ Πάρκ - όπου θα κορυφωθούν οι διαδηλώσεις - θα είναι ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ και ο γνωστός Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζέσε Τζάκσον.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, όπου μία ημέρα πριν παρουσίασε την πολυαναμενόμενη έκθεσή του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις είναι η Σούζαν Σάραντον και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου και η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αντζελα Ντέιβις.

11η Σεπτεμβρίου

Επιπλέον, στις διαδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και πολλοί συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές πιστεύεται ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο άτομα.

Στην Ασία, μαζικές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο, τη Μπανγκόγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται και σε πολλές πόλεις της Ινδίας και του Πακιστάν.

Οι διαδηλωτές στην Τουρκία έχουν ζητήσει από τους πολίτες στη χώρα να σβήσουν όλα τα φώτα γύρω στις οκτώ τοπική ώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Κινητοποιήσεις όμως αναμένονται ακόμη και στα νησιά Φίτζι του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν μηνύματα ειρήνης σε όλες τις πρεσβείες της χώρας.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 13:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιτυχία διαστημικού προγράμματος
 

Οι πύραυλοι Ariane-4 αναμένεται να αποσυρθούν

Η αποστολή εκτόξευσης πυραύλων Ariane-4 της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, καθώς ετέθη σε τροχιά και ο τελευταίος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών το Σάββατο.

Το πρόγραμμα Arianespace πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 ασφαλείς αποστολές.

Τώρα, οι πύραυλοι θα αντικατασταθούν από τους Ariane-5, οι οποίοι είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Οι πύραυλοι Ariane-5 έχουν τεθεί σε λειτουργία από το 1999, όμως υπήρξαν προβληματικοί για το Arianespace.

Προβλήματα

Ενας από τους πυραύλους εξερράγη κατά την πιλοτική εκτόξευση το 1996, ενώ ένας ακόμη πύραυλος καταστράφηκε πέρυσι το Δεκέμβριο.

Υπολογίζεται ότι η καταστροφή του πυραύλου στοίχισε στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η εκτόξευση του Σαββάτου ήταν η 116η στην ιστορία του προγράμματος και είχε ματαιωθεί τρεις φορές, λόγω ισχυρών ανέμων.

Ωστόσο, μετά τη συντριβή του αμερικανικού διαστημόπλοιου Κολούμπια, οι επικεφαλής του προγράμματος έχουν γίνει περισσότερο επιφυλακτικοί.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 13:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Διακυβεύεται το κύρος των ΗΕ»
 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο για το θέμα της Βαγδάτης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, αλλά επεσήμανε ότι διακυβεύεται το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τόνι Μπλερ, κατά την πρώτη του ομιλία μετά την τελευταία παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι το θέμα του Ιράκ πρέπει να αντιμετωπισθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι ο ίδιος επιθυμεί μία ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.


Οι επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ συνεχίζονται
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιστρέφουν το Σάββατο στις βάσεις τους, για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την τελευταία παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Πιστεύεται πάντως ότι οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράκ είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Ο πρέσβυς της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον εξετάζουν ακόμη την πρόταση για θέσπιση νέου ψηφίσματος που θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Ομως, τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα - που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων.

Δηλώσεις Μπλιξ

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι έπειτα από τρεις μήνες ερευνών δεν έχουν εντοπισθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Παρ' όλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για την εξαφάνιση μεγάλων ποσοτήτων χημικών και βιολογικών υλικών, επισημαίνοντας επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες τον τελευταίο καιρό.

Το χρονικό των επιθεωρήσεων
*25 Νοεμβρίου 2002: Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράκ

*21 Δεκεμβρίου 2002: Ο Μπλιξ ζητά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών

*16 Ιανουαρίου 2003: Ανακάλυψη άδειων χημικών κεφαλών

*27 Ιανουαρίου 2003: Πρώτη παρουσίαση έκθεσης των επιθεωρητών
Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, όμως οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι μία καθυστέρηση στο θέμα του Ιράκ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Συμβούλιο Ασφαλείας στο εγγύς προσεχές μέλλον.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει ότι διπλωματικοί κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να εξασφαλίσει υπό τις παρούσες συνθήκες ένα νέο ψήφισμα από τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας έληξε χωρίς να υπάρξουν συζητήσεις για τη θέσπιση ενός δεύτερου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη που θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 11:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Guardian: «Ενα θαύμα για Κληρίδη»
 

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να χάσει τις εκλογές από τον πρώτο κιόλας γύρο

Κρίσιμες για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μιά πιθανή ήττα του νυν προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Λευκωσία, Ελενα Σμιθ, επισημαίνει, ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο ένα θαύμα μπορεί να σώσει τον κ. Κληρίδη και να του επιτρέψει να διατηρήσει το αξίωμά του.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το προβάδισμα έχει λάβει ο δεξιός ηγέτης του κόμματος ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναμένεται να συνεργασθεί με το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ.

Ελπίδες

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας πιστεύει ότι μάλλον ο Γλαύκος Κληρίδης δεν πρόκειται να αυτός που θα συμμετάσχει στην υπογραφή μιας πιθανής συμφωνίας για την επανένωση του νησιού στις 28 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, το άρθρο επισημαίνει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να χάσει τις εκλογές από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Το δημοσίευμα κρίνει ότι η διασπορά των Ελληνοκυπρίων σε όλο τον κόσμο επιθυμεί αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει τελικά να κερδίσει τις εκλογές την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το άρθρο, πολλοί πιστεύουν πως μόνο ο κ. Κληρίδης θα ήταν σε θέση να προβεί σε αρκετούς συμβιβασμούς για να καταλήξει σε μία συμφωνία.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
 

Στη Μελβούρνη οι διαδηλώσεις θα κρατήσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο

Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις μαζικές αντι-πολεμικές διαδηλώσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Δύο από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα πιστεύεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα θα παραστούν στις διαδηλώσεις που θα κορυφωθούν στο Χάιντ Παρκ.


Μισό εκατομμύριο άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν στο Λονδίνο
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ακόμη στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Κέιπ Τάουν, την Αθήνα, το Δουβλίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Αμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, το Τορόντο και εκατοντάδες ακόμη πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ιαπωνία.

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, περίπου 150.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες στη χώρα από την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ πριν από 30 χρόνια.

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Στο Λονδίνο, οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα είναι οι μεγαλύτερες αντι-πολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το κύρος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχει πληγεί μετά την αμέριστη συμπαράστασή του προς τα σχέδια της Ουάσινγκτον εναντίον της Βαγδάτης.


Ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Λονδίνο αναμένεται να είναι και ο Τζέσε Τζάκσον
Στο Λονδίνο, ανάμεσα στους ομιλητές στο Χάιντ Πάρκ - όπου θα κορυφωθούν οι διαδηλώσεις - θα είναι ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ και ο γνωστός Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζέσε Τζάκσον.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, όπου μία ημέρα πριν παρουσίασε την πολυαναμενόμενη έκθεσή του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις είναι η Σούζαν Σάραντον και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου και η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αντζελα Ντέιβις.

11η Σεπτεμβρίου

Επιπλέον, στις διαδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και πολλοί συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές πιστεύεται ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο άτομα.

Στην Ασία, μαζικές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο, τη Μπανγκόγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται και σε πολλές πόλεις της Ινδίας και του Πακιστάν.

Οι διαδηλωτές στην Τουρκία έχουν ζητήσει από τους πολίτες στη χώρα να σβήσουν όλα τα φώτα γύρω στις οκτώ τοπική ώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Κινητοποιήσεις όμως αναμένονται ακόμη και στα νησιά Φίτζι του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν μηνύματα ειρήνης σε όλες τις πρεσβείες της χώρας.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 12:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Διακυβεύεται το κύρος των ΗΕ»
 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο για το θέμα της Βαγδάτης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ, αλλά επεσήμανε ότι διακυβεύεται το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τόνι Μπλερ, κατά την πρώτη του ομιλία μετά την τελευταία παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι το θέμα του Ιράκ πρέπει να αντιμετωπισθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι ο ίδιος επιθυμεί μία ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.


Οι επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ συνεχίζονται
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιστρέφουν το Σάββατο στις βάσεις τους, για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την τελευταία παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Πιστεύεται πάντως ότι οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράκ είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Ο πρέσβυς της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον εξετάζουν ακόμη την πρόταση για θέσπιση νέου ψηφίσματος που θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Ομως, τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα - που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων.

Δηλώσεις Μπλιξ

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι έπειτα από τρεις μήνες ερευνών δεν έχουν εντοπισθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Παρ' όλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για την εξαφάνιση μεγάλων ποσοτήτων χημικών και βιολογικών υλικών, επισημαίνοντας επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες τον τελευταίο καιρό.

Το χρονικό των επιθεωρήσεων
*25 Νοεμβρίου 2002: Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράκ

*21 Δεκεμβρίου 2002: Ο Μπλιξ ζητά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών

*16 Ιανουαρίου 2003: Ανακάλυψη άδειων χημικών κεφαλών

*27 Ιανουαρίου 2003: Πρώτη παρουσίαση έκθεσης των επιθεωρητών
Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, όμως οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι μία καθυστέρηση στο θέμα του Ιράκ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Συμβούλιο Ασφαλείας στο εγγύς προσεχές μέλλον.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει ότι διπλωματικοί κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να εξασφαλίσει υπό τις παρούσες συνθήκες ένα νέο ψήφισμα από τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας έληξε χωρίς να υπάρξουν συζητήσεις για τη θέσπιση ενός δεύτερου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη που θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 10:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αυθεντική» η κασέτα Μπιν Λάντεν
 

Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι πλέον βέβαιες ότι η κασέτα που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ανήκε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Οι τεχνικές αναλύσεις έχουν αποδείξει ότι επρόκειτο όντως για τον Μπιν Λάντεν
Αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι τεχνικές αναλύσεις επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα της κασέτας.

Το μήνυμα, διάρκειας 16 λεπτών, μεταδόθηκε από το Αλ Τζαζίρα την Τρίτη. Σε αυτό ακούγεται η φωνή ενός άνδρα ο οποίος ζητά να υπάρξουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών στόχων και να ενταθεί η αντίσταση για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Το εν λόγω μήνυμα μεταδόθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, προειδοποιούσε ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επιθέσεις της Αλ Κάιντα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Πιθανές επιθέσεις

Προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις σύντομα στις ΗΠΑ έχει απευθύνει και ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ.


Είναι μεγάλη η σημασία των επιθέσεων των μαρτύρων μας εναντίον του εχθρού
Η αντρική φωνή του μηνύματος
Και οι δυό τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιθέσεων με βιολογικά και χημικά όπλα.

Η ποιότητα ηχογράφησης του τελευταίου μηνύματος ήταν κακή, αλλά σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η τελευταία ηχογράφηση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τις τελευταίες τεχνικές της τεχνολογίας για να συγκρίνουν τη φωνή του νέου μηνύματος με τις προηγούμενες.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
 

Στη Μελβούρνη οι διαδηλώσεις θα κρατήσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο

Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν στις μαζικές αντι-πολεμικές διαδηλώσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Δύο από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να λάβουν χώρα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα πιστεύεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα θα παραστούν στις διαδηλώσεις που θα κορυφωθούν στο Χάιντ Παρκ.


Μισό εκατομμύριο άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν στο Λονδίνο
Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Κέιπ Τάουν, την Αθήνα, το Τόκιο, το Δουβλίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Αμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, το Τορόντο και εκατοντάδες ακόμη πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Νέα Ζηλανδία, όπου μέλη της οργάνωσης Greenpeace έστησαν ένα μεγάλο πανό με τον τίτλο «Οχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη, τώρα».

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, περίπου 150.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες στη χώρα από την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ πριν από 30 χρόνια.

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Στο Λονδίνο, οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα είναι οι μεγαλύτερες αντι-πολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το κύρος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχει πληγεί μετά την αμέριστη συμπαράστασή του προς τα σχέδια της Ουάσινγκτον εναντίον της Βαγδάτης.


Ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Λονδίνο αναμένεται να είναι και ο Τζέσε Τζάκσον
Στο Λονδίνο, ανάμεσα στους ομιλητές στο Χάιντ Πάρκ - όπου θα κορυφωθούν οι διαδηλώσεις - θα είναι ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ και ο γνωστός Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζέσε Τζάκσον.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, όπου μία ημέρα πριν παρουσίασε την πολυαναμενόμενη έκθεσή του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις είναι η Σούζαν Σάραντον και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου και η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αντζελα Ντέιβις.

11η Σεπτεμβρίου

Επιπλέον, στις διαδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και πολλοί συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές πιστεύεται ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο άτομα.

Στην Ασία, μαζικές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο, τη Μπανγκόγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται και σε πολλές πόλεις της Ινδίας και του Πακιστάν.

Οι διαδηλωτές στην Τουρκία έχουν ζητήσει από τους πολίτες στη χώρα να σβήσουν όλα τα φώτα γύρω στις οκτώ τοπική ώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Κινητοποιήσεις όμως αναμένονται ακόμη και στα νησιά Φίτζι του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν μηνύματα ειρήνης σε όλες τις πρεσβείες της χώρας.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 10:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Η παρουσίαση της έκθεσης Μπλιξ προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιστρέφουν το Σάββατο στις βάσεις τους, για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την τελευταία παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Πιστεύεται πάντως ότι οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράκ είναι μεγαλύτερες από ποτέ.


Οι επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ συνεχίζονται
Ο πρέσβυς της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον εξετάζουν ακόμη την πρόταση για θέσπιση νέου ψηφίσματος που θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Ομως, τα άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα - που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές όπλων.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι έπειτα από τρεις μήνες ερευνών δεν έχουν εντοπισθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Πρόοδος»

Παρ' όλα αυτά, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για την εξαφάνιση μεγάλων ποσοτήτων χημικών και βιολογικών υλικών, επισημαίνοντας επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις έρευνες τον τελευταίο καιρό.

Το χρονικό των επιθεωρήσεων
*25 Νοεμβρίου 2002: Οι επιθεωρητές επιστρέφουν στο Ιράκ

*21 Δεκεμβρίου 2002: Ο Μπλιξ ζητά τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών

*16 Ιανουαρίου 2003: Ανακάλυψη άδειων χημικών κεφαλών

*27 Ιανουαρίου 2003: Πρώτη παρουσίαση έκθεσης των επιθεωρητών
Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν ότι οι επιθεωρητές όπλων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, όμως οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν ότι δεν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι μία καθυστέρηση στο θέμα του Ιράκ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το Συμβούλιο Ασφαλείας στο εγγύς προσεχές μέλλον.

Ο ανταποκριτής του BBC στα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει ότι διπλωματικοί κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να εξασφαλίσει υπό τις παρούσες συνθήκες ένα νέο ψήφισμα από τα Ηνωμένα Εθνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας έληξε χωρίς να υπάρξουν συζητήσεις για τη θέσπιση ενός δεύτερου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη που θα επιτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2003 - 08:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρωτοφανείς αντι-πολεμικές διαδηλώσεις
 

Στη Μελβούρνη οι διαδηλώσεις θα κρατήσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο

Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν στις μαζικές αντι-πολεμικές διαδηλώσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Δύο από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να λάβουν χώρα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα πιστεύεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα θα παραστούν στις διαδηλώσεις που θα κορυφωθούν στο Χάιντ Παρκ.


Μισό εκατομμύριο άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν στο Λονδίνο
Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Κέιπ Τάουν, την Αθύνα, το Τόκιο, το Δουβλίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Αμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, το Τορόντο και εκατοντάδες ακόμη πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Νέα Ζηλανδία, όπου μέλη της οργάνωσης Greenpeace έστησαν ένα μεγάλο πανό με τον τίτλο «Οχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη, τώρα».

Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, περίπου 150.000 άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες στη χώρα από την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ πριν από 30 χρόνια.

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Στο Λονδίνο, οι διοργανωτές πιστεύουν ότι οι κινητοποιήσεις του Σαββάτου θα είναι οι μεγαλύτερες αντι-πολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Το κύρος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, έχει πληγεί μετά την αμέριστη συμπαράστασή του προς τα σχέδια της Ουάσινγκτον εναντίον της Βαγδάτης.


Ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Λονδίνο αναμένεται να είναι και ο Τζέσε Τζάκσον
Στο Λονδίνο, ανάμεσα στους ομιλητές στο Χάιντ Πάρκ - όπου θα κορυφωθούν οι διαδηλώσεις - θα είναι ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ και ο γνωστός Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζέσε Τζάκσον.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, όπου μία ημέρα πριν παρουσίασε την πολυαναμενόμενη έκθεσή του ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις είναι η Σούζαν Σάραντον και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου και η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αντζελα Ντέιβις.

11η Σεπτεμβρίου

Επιπλέον, στις διαδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και πολλοί συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές πιστεύεται ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο άτομα.

Στην Ασία, μαζικές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Τόκιο, τη Μπανγκόγκ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται και σε πολλές πόλεις της Ινδίας και του Πακιστάν.

Οι διαδηλωτές στην Τουρκία έχουν ζητήσει από τους πολίτες στη χώρα να σβήσουν όλα τα φώτα γύρω στις οκτώ τοπική ώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Κινητοποιήσεις όμως αναμένονται ακόμη και στα νησιά Φίτζι του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι διαδηλωτές έστειλαν μηνύματα ειρήνης σε όλες τις πρεσβείες της χώρας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.