Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-02-08

  1. Ικανοποιημένος ο Μπλιξ απο τη Βαγδάτη
  2. «Όλα παίζονται» για τη Βόρειο Κορέα
  3. Οι ώρες φάνηκαν αιώνες σε τρένο της Γιούροσταρ
  4. 'Εξαιρετικά κρίσιμες' οι σχέσεις Ινδίας- Πακιστάν
  5. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
  6. Η Γερμανία αμφισβητεί τις ΗΠΑ
  7. Ο Αννάν 'μαλώνει' την Ουάσιγκτον
  8. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
  9. Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
  10. Την υποστήριξη των Ευρωπαίων επιζητεί ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  11. Στην Ευρώπη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  12. Σε αναμονή τρομοκρατικού χτυπήματος οι ΗΠΑ
  13. Κρίσιμες συνομιλίες στη Βαγδάτη
  14. Η Ινδία απελαύνει Πακιστανό διπλωμάτη

Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 23:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποιημένος ο Μπλιξ απο τη Βαγδάτη
 

Οι Μπαραντέι και Μπλιξ είχαν μια καλή πρώτη ημέρα στο Ιράκ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, χαρακτήρισε «πολύ ουσιώδεις» τις συνομιλίες που είχε με ιρακινούς αξιωματούχους, την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στη Βαγδάτη.

Πηγή από τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι οι ιρακινοί παρέδωσαν σημαντικά έγγραφα και συνομίλησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες με τον Χ. Μπλιξ και με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Οι επιθεωρητές αναμένεται να παραδώσουν μια δεύτερη έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή. Αν η έκθεση αυτή είναι αρνητική τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ένα νέο πόλεμο στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους τους για στήριξη στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ. Διαφορετικά, η Ουάσιγκτον έχει κάνει σαφές ότι είναι έτοιμη για την ανάληψη μονομερούς δράσης.

Όμως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν τάχθηκε ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

O κ. Αννάν, απηύθυνε θερμή έκκληση προς τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στα μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μια συλλογική απόφαση για την τύχη του Ιράκ.

Ο Κόφι Αννάν έκανε σαφές ότι το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ θα εξεταστεί αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα αφοπλισμού του Ιράκ.

"Δεν πρόκειται για θέμα κάθε μιας χώρας ξεχωριστά, αλλά αφορά τη διεθνή κοινότητα," είπε ο κ. Αννάν κατά την ομιλία του στη Βιρτζίνια.


Ο Πάπας στο πλευρό του Αννάν

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος ζήτησε να γίνουν νέες προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου.

«Δεν πρέπει να παραιτείται κανείς (των προσπαθειών) σαν να είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος.»

Ο Ποντόφικας θα συναντηθεί την επόμενη Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, και με τον Κόφι Αννάν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αύξηση Δυνάμεων

Καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται, οι ΗΠΑ κάνουν ένα ακόμα βήμα με πολεμική κατεύθυνση.

Διέταξε την αποστολή στον Περσικό ενός πέμπτου αεροπλανοφόρου, του Κίτι Χοκ.

Τρία αεροπλανοφόρα βρίσκονται ήδη στον Κόλπο του Περσικού και ένα τέταρτο πλέει προς την περιοχή.


Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2003 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όλα παίζονται» για τη Βόρειο Κορέα
 

Οι απειλές της Πιονγκ Γιανγκ ανησυχούν τις γείτονες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η κρίση με τη Βόρειο Κορέα μπορεί να διευθετηθεί διπλωματικά.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Πιονγκ Γιανγκ.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκε μετά τους ισχυρισμούς της Ιυάσιγκτον ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας έχει παραδεχθεί την επαναλειτουργία των πυρηνικών της προγραμμάτων.

«Θα γίνει στάχτη»

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Παρασκευή ότι ο απευθείας διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, το Κεντρικό Κορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που ενέχει η ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ολόκληρη η κορεατική χερσόνησος θα μετατραπεί σε στάχτη και οι Κορεάτες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τον πυρηνικό όλεθρο,» έλεγε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως έχει καταστρώσει σχέδια για την αποτελεσματική, όπως είπε, αντιμετώπιση μιας "προληπτικής επίθεσης" που θα εξαπέλυε, όπως έχει απειλήσει η Βόρειος Κορέα, εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην Κορεατική χερσόνησο.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βορείου Κορέας, ο Κιμ Πγιονγκ Γκαπ, υποστήριξε στο BBC ότι η βορειοκορεατική ηγεσία εκλαμβάνει την αποστολή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ως απόδειξη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον της Βορείου Κορέας


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 22:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ώρες φάνηκαν αιώνες σε τρένο της Γιούροσταρ
 

Ανάλογο επεισόδιο είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2002

Η Γιούροσταρ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο εκατοντάδες επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι, για πέντε ώρες, σε τρένο της εταιρείας που υπέστη βλάβη.

Το τρένο που είχε αναχωρήσει από το σταθμό Γουότερλού στις 17.15 ώρα Αγγλίας, υπέστη μηχανική βλάβη λίγα λεπτά αργότερα και ενώ διέσχιζε μια γέφυρα.

Το Γιούροσταρ ακινητοποιήθηκε και λίγα λεπτά αργότερα έσβησαν τα φώτα και ο κλιματισμός σταμάτησε να λειτουργεί.

Πολύ σύντομα σημειώθηκε έλλειψη τροφίμων και νερού.

Όσο περνούσαν οι ώρες, ο πανικός μεγάλωνε και οι επιβάτες, που περίμεναν βοήθεια, άρχισαν να σπάνε τα τζάμια του τρένου για να πάρουν αέρα.

Τελικά, το τρένο ρυμουλκήθηκε στο σταθμό του Γουότερλού στις 22.30, ενώ η εταιρεία Γιούροσταρ είχε πληρώσει ταξί και ξενοδοχεία για τους ταλαιπωρημένους επιβάτες.

Οι μηχανικοί προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν τι προκάλεσε τη βλάβη στο τρένο, το οποίο ακινητοποιήθηκε πάνω σε μια γέφυρα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις προσπάθειες ρυμούλκησης του.

Εκπρόσωπος της Γιούροσταρ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα αποζημιώσει τους επιβάτες και θα τους χαρίσει και ένα εισιτήριο.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 21:54 ('Ωρα Λονδίνου)
'Εξαιρετικά κρίσιμες' οι σχέσεις Ινδίας- Πακιστάν
 

Πρίν την απέλαση του διπλωμάτη δύο μέλη του αυτονομιστικού κινήματος είχαν συλληφθεί

Ως «εξαιρετικά κρίσιμες» περιγράφονται οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τις αμφότερες απελάσεις ανωτάτων διπλωματών.

Το Πακιστάν διέταξε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στην Ισλαμαμπάντ και τέσσερις συναδέλφους του να αποχωρήσουν από το Πακιστάν ενώ οι οικογένειες τους θα έχουν περιθώριο επτά ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.


H Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για πρόκληση επεισοδίων στο Κασμίρ
Είχε προηγηθεί η απέλαση από το Δελχί του ανωτάτου αντιπροσώπου του Πακιστάν. Και τεσσάρων υπαλλήλων της πακιστανικής πρεσβείας.

Εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης είπε ότι ο κ. Τζαλίλ Αμπάς Τζιλανί, που εκτελούσε χρέη πρέσβη, ενίσχυε με χρηματικά ποσά τους αυτονομιστές στην υπό ινδική διοίκηση περιοχή του Κασμίρ.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο κ. Τζιλανί έδωσε περισσότερα από 6 χιλιάδες δολάρια σε μία γυναίκα από το Κασμίρ για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει στους ακραίους αυτονομιστές.

Ο κ. Τζιλανί αρνείται την κατηγορία αυτή.

"Πρόκειται για άλλη μία κακόγουστη απόπειρα παρενόχλησης και εκφοβισμού των υπαλλήλων της ύπατης αρμοστείας του Πακιστάν," δήλωσε ο Πακιστανός διπλωμάτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Αζίζ Αχμέντ Κχαν, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες.

«Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικά κακές», είπε. «Είναι κακές εξαιτίας των πράξεων της Ινδίας και όπως φαίνεται είναι προς συμφέρον τους να παραμείνουν οι σχέσεις τεταμένες.»

Την Πέμπτη η Ινδία είχε συλλάβει δύο μέλη του αυτονομιστικού κινήματος Χουριάτ, με την κατηγορία οτι ενίσχυαν οικονομικά τους παραστρατιωτικούς.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 17:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
 

Δύο ώρες χρειάστηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Τουλάχιστον 25 είναι τα θύματα της ισχυρής έκρηξης που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο κλαμπ Ελ Νογκάλ στο οποίο συχνάζουν ξένοι διπλωμάτες και η πολιτική ελίτ της χώρας.

Αμέσως εκδηλώθηκε φωτιά

Σύμφωνα με τις αρχές, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά είχε τοποθετηθεί στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων του κλαμπ.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Από την έκρηξη κατέρρευσε η πρόσοψη του δεκαώροφου κτιρίου και η Έβδομη Λεωφόρος - ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της Μπογκοτά - γέμισε συντρίμμια.

Ήταν μια εκκωφαντική έκρηξη – Νόμιζα ότι συνετρίβη αεροσκάφος στο δρόμο
Κάτοικος περιοχής

Τα συνεργία διάσωσης κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουν τη φωτιά και να φτάσουν εγκαίρως σε άτομα που ήταν εγκλωβισμένα μεταξύ του έκτου και του όγδοου ορόφου.

Η δωδεκάχρονη Μαρία Καμίλα Γκαρθία ήταν η τελευταία που ανασύρθηκε ζωντανή από τα χαλάσματα, και ενώ οι ελπίδες των πυροσβεστών για την ανεύρεση επιζώντων είχαν αρχίσει να σβήνουν.

Οι γονείς της σκοτώθηκαν," είπε ο θείος του κοριτσιού.

«Ήταν μια εκκωφαντική έκρηξη – Νόμιζα ότι συνετρίβη αεροσκάφος στο δρόμο,» δήλωσε ο Λουίς Μορένο, που κατοικεί απέναντι από το κλαμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο βρίσκονταν και πολλά παιδιά, καθώς διέθετε παιδικό σταθμό.

Στο δεκαώροφο συγκρότημα φιλοξενούνταν ένα ξενοδοχείο, πισίνα και σάουνα, αρκετά εστιατόρια, αθλητικοί χώροι και συνεδριακές αίθουσες

Οι υποψίες στους αντάρτες

Η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αρχηγού της αστυνομίας, Τεοντόρο Κάμπο, ότι οι αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα.


Κατέρρευσε η πρόσοψη
Περιστατικά σαν και αυτό είναι συχνά στην Μπογκοτά και συνήθως η ευθύνη επιρρίπτεται σε αντάρτες.

Αυτή τη φορά, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φραντσίσκο Σάντος, είπε οτι πίσω απο την επίθεση κρύβονται οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας αποτελούν την πλέον ισχυρή ομάδα αυτονομιστών της χώρας.

Πρόκειται για μια οργάνωση με 39 χρόνια ιστορίας, που έχει μεταφέρει τον "αγώνα" της μέσα στις πόλεις με σειρές βομβιστικών επιθέσεων σε κυβερνητικά και άλλα κτίρια.

Επίσημα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.




Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Γερμανία αμφισβητεί τις ΗΠΑ
 

Στον κ. Φίσερ δεν άρεσαν τα λόγια του Αμερικανού υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, προκάλεσε ανοιχτά τις ΗΠΑ στο θέμα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

«Δεν είμαι πεπεισμένος… Δεν μπορώ να απευθυνθώ στους πολίτες και να τους πω ότι αυτοί είναι οι λόγοι, γιατί δεν τους πιστεύω,» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που διεξάγεται στο Μόναχο.

Περισσότεροι απο 10 χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Μονάχου

Ο κ. Φίσερ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα ενός νέου πολέμου κατά του Ιράκ και απέρριψε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη στο ζήτημα αυτό.

"Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι σαφώς εναντίον του πολέμου," τόνισε ο κ. Φίσερ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε ζητήσει από τους συμμάχους των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν "τη διπλή απειλή της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής".

«Το Ιράκ πρέπει να περιοριστεί διαφορετικά το κόστος θα είναι αφάνταστο,» υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη διάσκεψη, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον "έχουν αλλάξει την υφή της διεθνούς τρομοκρατίας για πάντα".


Ράμσφελντ:Το Ιράκ παραβίασε διεθνείς κανονισμούς
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας παρατήρησε ότι "είναι εύκολο για ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία να αποκρύπτει τις πράξεις του και να χρησιμοποιεί τρομοκρατικούς πυρήνες και πράκτορες σε άλλες χώρες".

Ο κ. Ράμσφελντ επεσήμανε ότι ένα αρραγές μέτωπο συμμαχικών χωρών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κράτη από την Ανατολική Ευρώπη έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιράκ: "ότι οφείλει να αφοπλιστεί".

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για τη δράση του Σαντάμ Χουσεΐν, μετά και τις μυστικές πληροφορίες που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών απάντησε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Γάλλο- Γερμανική εναλλακτική λύση

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται για να υπάρξει μία νέα πρωτοβουλία με στόχο την αποφυγή του πολέμου.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, όμως είχε προηγηθεί άρθρο του περιοδικού Ντε Σπίγκελ το οποίο συνόψιζε τις βασικές προτάσεις ενός σχεδίου που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υιοθετήσει και οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο προβλέπει:

•Ανάπτυξη στρατού του ΟΗΕ στο Ιράκ, που θα στηρίξει τις επιθεωρήσεις όπλων.
•Κήρυξη του Ιράκ σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
•Αυστηρότερες κυρώσεις στις εξαγωγές προς το Ιράκ.


Σύμφωνα με το περιοδικό, οι προτάσεις αυτές ενδέχεται να παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που πρόκειται να λάβει την δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων την ερχόμενη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, στο Μόναχο πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στην πόλη τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 18:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο Αννάν 'μαλώνει' την Ουάσιγκτον
 

Οι δηλώσεις Αννάν συμπίπτουν με την επιστροφή των Μπλιξ και Μπαραντέι στο Ιράκ

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, απηύθυνε θερμή έκκληση προς τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στα μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μια συλλογική απόφαση για την τύχη του Ιράκ.

Ο ΟΗΕ είναι επιτυχής με όλα του τα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όταν είναι ενωμένος και εργάζεται συλλογικά
Κόφι Αννάν

Την ίδια ώρα, οι δύο άνδρες που ηγούνται της ομάδας του ΟΗΕ για το ελέγχους όπλων στο Ιράκ έχουν επιστρέψει στη Βαγδάτη για σημαντικές συνομιλίες και ασκούν πιέσεις στις ιρακινές αρχές για συνεργασία, λίγες ημέρες πριν από την παράδοση της δεύτερης κρίσιμης έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αν η έκθεση των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ - την επόμενη Παρασκευή - είναι αρνητική, τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ένα νέο πόλεμο στο Ιράκ.

Ωστόσο ο Κόφι Αννάν έκανε σαφές ότι το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ θα εξεταστεί αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα αφοπλισμού του Ιράκ.

"Δεν πρόκειται για θέμα κάθε μιας χώρας ξεχωριστά, αλλά αφορά τη διεθνή κοινότητα," είπε ο κ. Αννάν κατά την ομιλία του στη Βιρτζίνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει επανειλημμένα καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει τον τρόπο αφοπλισμού του Ιράκ και έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης .


Επι της ουσίας...

Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έφθασαν το Σάββατο στη Βαγδάτη αποφασισμένοι να ζητήσουν επι της ουσίας συνεργασία από τις ιρακινές αρχές.

«Θεωρούμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τους ελέγχους , εκτιμούμε όμως ότι οι ιρακινές αρχές οφείλουν να εξετάσουν σοβαρά τα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί και να δώσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε μας τις πληροφορίες που θέλουμε,» υπογράμμισε ο Χανς Μπλιξ.

Πέντε συνολικά ιρακινοί επιστήμονες έχουν δώσει προσωπικές συνεντεύξεις σε άλλους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα βασικά αιτήματα της ομάδας του Χανς Μπλιξ.

Ο Πάπας στο πλευρό του Αννάν

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος ζήτησε να γίνουν νέες προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου.

«Δεν πρέπει να παραιτείται κανείς (των προσπαθειών) σαν να είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος.»

Ο Ποντόφικας θα συναντηθεί την επόμενη Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ, και με τον Κόφι Αννάν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αύξηση Δυνάμεων

Καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται, οι ΗΠΑ κάνουν ένα ακόμα βήμα με πολεμική κατεύθυνση.

Διέταξε την αποστολή στον Περσικό ενός πέμπτου αεροπλανοφόρου, του Κίτι Χοκ.

Τρία αεροπλανοφόρα βρίσκονται ήδη στον Κόλπο του Περσικού και ένα τέταρτο πλέει προς την περιοχή.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 17:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Κολομβία
 

Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση των εγκλωβισμένων

Τουλάχιστον 20 είναι τα θύματα της ισχυρής έκρηξης που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο κλαμπ Ελ Νογκάλ στο οποίο συχνάζουν ξένοι διπλωμάτες και η πολιτική ελίτ της χώρας.

Αμέσως εκδηλώθηκε φωτιά

Σύμφωνα με τις αρχές, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά είχε τοποθετηθεί στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων του κλαμπ.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Από την έκρηξη κατέρρευσε η πρόσοψη του δεκαώροφου κτιρίου και η Έβδομη Λεωφόρος - ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της Μπογκοτά - γέμισε συντρίμμια.

Ήταν μια εκκωφαντική έκρηξη – Νόμιζα ότι συνετρίβη αεροσκάφος στο δρόμο
Κάτοικος περιοχής


Τα συνεργία διάσωσης καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουν τη φωτιά και να φτάσουν εγκαίρως σε άτομα που πιστεύεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ του έκτου και του όγδοου ορόφου.

«Ήταν μια εκκωφαντική έκρηξη – Νόμιζα ότι συνετρίβη αεροσκάφος στο δρόμο,» δήλωσε ο Λουίς Μορένο, που κατοικεί απέναντι από το κλαμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο βρίσκονταν και πολλά παιδιά, καθώς διέθετε παιδικό σταθμό.

Στο δεκαώροφο συγκρότημα φιλοξενούνταν ένα ξενοδοχείο, πισίνα και σάουνα, αρκετά εστιατόρια, αθλητικοί χώροι και συνεδριακές αίθουσες

Οι υποψίες στους αντάρτες

Η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αρχηγού της αστυνομίας, Τεοντόρο Κάμπο, ότι οι αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα.


Κατέρρευσε η πρόσοψη
Περιστατικά σαν και αυτό είναι συχνά στην Μπογκοτά και συνήθως η ευθύνη επιρρίπτεται σε αντάρτες.

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας αποτελούν την πλέον ισχυρή ομάδα αυτονομιστών της χώρας.

Πρόκειται για μια οργάνωση με 39 χρόνια ιστορίας, που έχει μεταφέρει τον "αγώνα" της μέσα στις πόλεις με σειρές βομβιστικών επιθέσεων σε κυβερνητικά και άλλα κτίρια.

Ο πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε επισκέφθηκε το χώρο του δυστυχήματος.




Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν
 

Πρίν την απέλαση του διπλωμάτη δύο μέλη του αυτονομιστικού κινήματος είχαν συλληφθεί

Η Ινδία απέλασε τον ανώτατο αντιπρόσωπο του Πακιστάν στο Δελχί καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της πακιστανικής πρεσβείας.

Εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης είπε ότι ο κ. Jalil Abbas Jeelani , που εκτελούσε χρέη πρέσβη , ενίσχυε με χρηματικά ποσά τους αυτονομιστές στο υπό ινδική δίοικηση Κασμίρ.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο κ. Jeelani έδωσε περισσότερα από 6 χιλιάδες δολάρια σε μία γυναίκα από το Κασμίρ για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει στους ακραίους αυτονομιστές.

Ο κ. Jeelani αρνείται την κατηγορία αυτή.

"Πρόκειται για άλλη μία κακόγουστη απόπειρα παρενόχλησης και εκφοβισμού των υπαλληλών της ύπατης αρμοστείας του Πακιστάν" , δήλωσε ο Πακιστανός διπλωμάτης.

Ο κ. Jeelani έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ουδέποτε στο παρελθόν στις σχέσεις μεταξύ του Δελχί και της Ισλαμαμπάντ είχε γίνει προσπάθεια για την εμπλοκή διπλωματών των δύο χωρών "σε υποθέσεις που βασίζονται σε ψευδείς κατηγορίες".

Στην Ισλαμαμπάντ το πακιστανικό υπουργείο των Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στην πακιστανική πρωτεύουσα και διαμαρτυρήθηκε για τις κατηγορίες εναντίον του κ. Jeelani.

Όπως ανακοίνωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ινδός επιτετραμμένος και τέσσερις συνάδελφοί του, περιλαμβανομένου και του πρώτου γραμματέα ,έλαβαν την εντολή να αποχωρήσουν από το Πακιστάν ενώ οι οικογένειες τους θα έχουν περιθώριο επτά ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 09:55('Ωρα Λονδίνου)
Την υποστήριξη των Ευρωπαίων επιζητεί ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
 

Η Γερμανία αντιδρά έντονα στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σε ομιλία του στο Μόναχο ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν "τη διπλή απειλή της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής".

Σηη διάσκεψη για την ασφάλεια, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον "έχουν αλλάξει την υφή της διεθνούς τρομοκρατίας για πάντα".

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας παρατήρησε ότι "είναι εύκολο για ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία να αποκρύπτει τις πράξεις του και να χρησιμοποιεί τρομοκρατικούς πυρήνες και πράκτορες σε άλλες χώρες".

Ο κ. Ράμσφελντ επεσήμανε ότι ένα αρραγές μέτωπο συμμαχικών χωρών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κράτη από την Ανατολική Ευρώπη έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιρακ "ότι οφείλει να αφοπλιστεί".

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πόλεμος "είναι δυνατό να αποφευχθεί", και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "κανείς δεν επιθυμεί την πολεμική σύρραξη".

Από την πλευρά ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επα΄νέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα ενός νέου πολέμου κατά του Ιράκ και απέρριψε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη στο ζήτημα αυτό.

"Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι σαφώς εναντίον του πολέμου" , τόνισε ο κ. Φίσερ.

Εξάλλου εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέςρνησης επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται για να υπάρξει μία νέα πρωτοβουλία με στόχο την αποφυγή του πολέμου.

Στο Μόναχο πραγματοποιούνται αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Ράμσφελντ είχε ήδη συνομιλίες στην Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει τις αμερικανικές θέσεις.

'Ύστερα από χρόνια αποτυχημένης διπλωματίας, υπάρχει τώρα η κατάλληλη δυναμική ώστε να υποχρεωθεί το Ιράκ σε αποφοπλισμό'. δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ στη Ρώμη.

Στην ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι κατανοεί τους φόβους σχετικά με τη χρήση βίας, όμως υποστήριξε ότι "το να γίνει επίθεση εναντίον του Ιράκ εγκυμονεί πολύ λιγότερους κινδύνους από το να μη γίνει".

Στο μεαξύ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα είναι αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να αφεθούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους - "που ήδη αποδίδει καρπούς".


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 09:55('Ωρα Λονδίνου)
Στην Ευρώπη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
 

Η Γερμανία αντιδρά έντονα στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σε ομιλία του στο Μόναχο ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν "τη διπλή απειλή της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής".

Σηη διάσκεψη για την ασφάλεια, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον "έχουν αλλάξει την υφή της διεθνούς τρομοκρατίας για πάντα".

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας παρατήρησε ότι "είναι εύκολο για ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία να αποκρύπτει τις πράξεις του και να χρησιμοποιεί τρομοκρατικούς πυρήνες και πράκτορες σε άλλες χώρες".

Ο κ. Ράμσφελντ επεσήμανε ότι ένα αρραγές μέτωπο συμμαχικών χωρών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κράτη από την Ανατολική Ευρώπη έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιρακ "ότι οφείλει να αφοπλιστεί".

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πόλεμος "είναι δυνατό να αποφευχθεί", και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "κανείς δεν επιθυμεί την πολεμική σύρραξη".

Στο Μόναχο πραγματοποιούνται αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Ράμσφελντ είχε ήδη συνομιλίες στην Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει τις αμερικανικές θέσεις.

'Ύστερα από χρόνια αποτυχημένης διπλωματίας, υπάρχει τώρα η κατάλληλη δυναμική ώστε να υποχρεωθεί το Ιράκ σε αποφοπλισμό'. δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ στη Ρώμη.

Στην ιταλική πρωτεύουσα ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι κατανοεί τους φόβους σχετικά με τη χρήση βίας, όμως υποστήριξε ότι "το να γίνει επίθεση εναντίον του Ιράκ εγκυμονεί πολύ λιγότερους κινδύνους από το να μη γίνει".

Στο μεαξύ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα είναι αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να αφεθούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους - "που ήδη αποδίδει καρπούς".


Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2003 - 19:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε αναμονή τρομοκρατικού χτυπήματος οι ΗΠΑ
 

Ο Τζον Άσκροφντ είπε ότι η Αλ Κάϊντα ετοίμαζε και νέα χτυπήματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, τίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τζον Ασκροφντ.

Σύμφωνα με τον κ. Άσκροφντ, η απόφαση αυτή στηρίζεται σε στοιχεία που υπάρχουν για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο στα μέσα Φεβρουαρίου, που συμπίπτει με το τέλος της μουσουλμανικής περιόδου του Χατζ.

Ο κύριος Άσκροφντ είπε επίσης ότι από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν σαφές ότι η οργάνωση της αλ-Κάϊντα ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει και σε νέα χτυπήματα εναντίον αμερικανικών στόχων.

Πιθανοί στόχοι στα σχέδια της Αλ Κάϊντα ήταν, σύμφωνα πάντα με τον αμερικανό γενικό εισαγγελέα, σειρά ξενοδοχείων και κτιρίων διαμερισμάτων.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 10:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμες συνομιλίες στη Βαγδάτη
 

Αυτοκίνητα του ΟΗΕ εισέρχονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλ- Καραμέχ κοντά στη Βαγδάτη

Οι δύο άνδρες που ηγούνται της ομάδας του ΟΗΕ για το ελέγχους όπλων στο Ιράκ έχουν επιστρέψει στη Βαγδάτη για κρίσιμες συνομιλίες.

Αν η έκθεση των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη Παρασκευή είναι αρνητική, τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ένα νέο πόλεμο στο Ιράκ.

Πρίν την επάνοδο των δύο επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, τρείς ιρακινοί επιστήμονες μίλησαν με άλλους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού για τα οπλικά συστήματα του Ιρακ.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο πρόεδρος Μπους έχει αρχίσει μία νέα εκστρατεία για να πείσει τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποδεχθούν νέο ψήφισμα για το Ιράκ που θα προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπογράμμισε την Παρασκευή στη Ρώμη , ότι 12 χρόνια διπλωματικών προσπαθειών , κυρώσεων και περιορισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων "δεν έπεισαν τον Σαντάμ Χουσεΐν να συνεργασθεί".


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2003 - 08:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ινδία απελαύνει Πακιστανό διπλωμάτη
 

Πρίν την απέλαση του διπλωμάτη δύο μέλη του αυτονομιστικού κινήματος είχαν συλληφθεί

Η Ινδία απέλασε τον ανώτατο αντιπρόσωπο του Πακιστάν στο Δελχί καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της πακιστανικής πρεσβείας.

Εκπρόσωπος της ινδικής κυβέρνησης είπε ότι ο κ. Jalil Abbas Jeelani , που εκτελούσε χρέη πρέσβη , ενίσχυε με χρηματικά ποσά τους αυτονομιστές στο υπό ινδική δίοικηση Κασμίρ.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο κ. Jeelani έδωσε περισσότερα από 6 χιλιάδες δολάρια σε μία γυναίκα από το Κασμίρ για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει στους ακραίους αυτονομιστές.

Ο κ. Jeelani αρνείται την κατηγορία αυτή.

"Πρόκειται για άλλη μία κακόγουστη απόπειρα παρενόχλησης και εκφοβισμού των υπαλληλών της ύπατης αρμοστείας του Πακιστάν" , δήλωσε ο Πακιστανός διπλωμάτης.

Ο κ. Jeelani έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ουδέποτε στο παρελθόν στις σχέσεις μεταξύ του Δελχί και της Ισλαμαμπάντ είχε γίνει προσπάθεια για την εμπλοκή διπλωματών των δύο χωρών "σε υποθέσεις που βασίζονται σε ψευδείς κατηγορίες".

Στην Ισλαμαμπάντ το πακιστανικό υπουργείο των Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στην πακιστανική πρωτεύουσα Σουνχίρ Βίας και διαμαρτυρήθηκε για τις κατηγορίες εναντίον του κ. Jeelani.

Ο κ. Jeelani είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή πρέσβη από τότε που η ινδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απέλαση του ύπατου αρμοστή του Πακιστάν στο Δελχί μετά τη επίθεση στο ινδικό κοινοβούλιο πρίν από δύο χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.