|
|
Ειδήσεις 03-02-06
Οι επιθεωρητές συνομιλούν κατ'ιδίαν με Ιρακινό επιστήμονα
Βασικός μάρτυρας στη δίκη Μιλόσεβιτς
Απουσία Θεού στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Απόπειρες αυτοκτονίας στο Γκουαντάναμο
Απειλές Β. Κορέας εναντίον ΗΠΑ
Απόπειρες αυτοκτονίας στο Γκουαντάναμο
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν
Επιθεωρητές εναντίον Βαγδάτης
Μείωση των βρετανικών επιτοκίων
Έξι νεκροί στη Μέση Ανατολή
Πιέσεις δέχεται η Βαγδάτη ...
Eπτά άτομα συλλαμβάνει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Η NASA απορρίπτει τη θεωρία για τα αίτια διάλυσης του Κολούμπια
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν
Οι ΗΠΑ δεν πείθουν τους διστακτικούς
Έξι νεκροί στη Μέση Ανατολή
Η Βόρειος Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με προληπτική επίθεση
Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2003 - 03:06 ('Ωρα Λονδίνου) Οι επιθεωρητές συνομιλούν κατ'ιδίαν με Ιρακινό επιστήμονα
|
Σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, η Βαγδάτη δεν έχει συνεργασθεί επαρκώς |
Τo Iράκ δέχτηκε ένα από τα βασικά αιτήματα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ κι επέτρεψε έτσι για πρώτη φορά σε έναν επιστήμονά του να μιλήσει στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή "καλό σημάδι", πρόκειται για έναν βιολόγο που δέχτηκε οικειοθελώς ν'απαντήσει στις ερωτήσεις των επιθεωρητών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ θα προβεί και σε άλλες παραχωρήσεις.
Η αποστολή μας στη Βαγδάτη αυτό το Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμη. Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε το 100% της συνεργασίας των ιρακινών αρχών | Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας | Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υποβάθμισε τη σημασία της ανάκρισης, λέγοντας ότι δεν έχει καμμία αμφιβολία ότι το Ιράκ θα «αρχίσει νέο γύρο ανούσιων παραχωρήσεων», καθώς εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται.
Προηγουμένως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, προειδοποίησε το Ιράκ ότι ουσιαστικά έχει μία εβδομάδα για να αποκαλύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει και να συνεργασθεί με τις αρμόδιες επιτροπές.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή τους με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, υπογράμμισαν ότι η Βαγδάτη πρέπει να δράσει για να αποφύγει μία αρνητική έκθεση των επιθεωρητών όπλων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα.
«Ελπίζουμε ότι η Βαγδάτη θα επιδείξει μία θετική αντίδραση, ακόμη και τώρα που τα περιθώρια στενεύουν. Εάν το κάνει αυτό τότε υπάρχει πιθανότητα να είναι θετική η έκθεσή μας», είπε ο κ. Μπλιξ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έκθεση που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, για το οπλοστάσιο του Ιράκ δεν φαίνεται να έχει πείσει τους διαφωνούντες.
Ωστόσο, πιστεύεται ότι εάν και η δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων είναι αρνητική, πολλές χώρες μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους για το Ιράκ.
Αλλαγή στάσης της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κατέδειξε για πρώτη φορά ότι ουστιαστικά προτίθεται να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.
Θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας | *Υπέρ της στρατιωτικής δράσης: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία
*Σκεπτικοί και διαφωνούντες: Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Συρία
*Εκφράζουν αμφιβολίες: Ανγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γκουϊνέα, Μεξικό, Πακιστάν
*Για την θέσπιση ψηφίσματος απαιτούνται: Εννέα θετικές ψήφοι και κανένα βέτο | Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών βάσεων από τον αμερικανικό στρατό εν όψει του πολέμου στο Ιράκ.
Η τουρκική βουλή ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό αδιευκρινίστου αριθμού βάσεων και λιμανιών της χώρας, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την εν λόγω τουρκική απόφαση ως την πρώτη απτή χειρονομία υποστήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αποκλείεται να εμπλέξουν την Τουρκία σε ένα πόλεμο που η ίδια θεωρεί ότι θα διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα επιβαρρύνει την τουρκική οικονομία.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται επίσης να ψηφίσει στις 18 Φεβρουαρίου για το θέμα ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης, υπογράμμισε ότι το Ιράκ «οφείλει να ανταποκριθεί αμέσως στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας».
Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν τόνισε, ωστόσο, ότι «η στιγμή δεν είναι κατάλληλη» για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι αντιδράσεις μετά την παρουσίαση των στοιχείων του Κόλιν Πάουελ για το οπλοστάσιο του Ιράκ ήταν ποικίλες.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υποστήριζε ένθερμα τις θέσεις της Ουάσιγκτον, όμως τρία μέλη-κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία - λένε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.
Την Πέμπτη, η Βρετανία - η οποία έχει ήδη στείλει χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο - ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκεί ακόμη 8.000 στρατιώτες.
Η Βαγδάτη απέρριψε τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να «πουλήσει την ιδέα του πολέμου». |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 23:47 ('Ωρα Λονδίνου) Βασικός μάρτυρας στη δίκη Μιλόσεβιτς
|
Η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο |
Ενας βασικός μάρτυρας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε σήμερα στη Χάγη ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να γνώριζε ότι τα σερβικά στρατεύματα δρούσαν στην Κροατία κατά την περίοδο που διεπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου.
Ο πρώην στρατηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς, δήλωσε ότι οι σερβικές μονάδες δεν μπορούσαν να αναλάβουν δράση στην Κροατία χωρίς προεδρική έγκριση.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε επιστολές των Σερβο-Κροατών ηγετών, οι οποίοι ζητούσαν από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ασκήσει πιέσεις προς το γιουγκοσλαβικό στρατό να τους βοηθήσει.
Σύμφωνα με το στρατηγό Βασίλιεβιτς, οι επιστολές καταδεικνύουν ότι οι Σερβο-Κροάτες πίστευαν ότι είχαν επιρροή στο γιουγκοσλαβικό στρατό.
Βασικός μάρτυρας
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο στρατηγός Βασίλιεβιτς ήταν ένας από τους πλέον βασικούς μάρτυρες που κατέθεσε μέχρι στιγμής στη δίκη Μιλόσεβιτς.
Ο στρατηγός αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεσή του και τις επόμενες ημέρες, ενώ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις του ίδιου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο ίδιος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για γενοκτονία κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων στη Βοσνία, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 22:46 ('Ωρα Λονδίνου) Απουσία Θεού στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα
|
Τα σχέδια παρουσίασε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν |
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες παρέλειψαν τη λέξη «Θεός» από τα σχέδια για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο επικεφαλής της επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, αποκάλυψε τα πρώτα 15 άρθρα του καταρτιζόμενου σχεδίου για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ρήτρες για το σεβασμό της εθνικής ταυτότητας των χωρών-μελών, μνείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και υποχρεώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, σε κανένα από τα άρθρα δεν γίνεται αναφορά στο Θεό ή στις θρησκευτικές αξίες του Χριστιανισμού, που θεωρείται ότι αποτελεί βάση για όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια.
Αισθητή παράλειψη
Ορισμένες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως για παράδειγμα η Πολωνία, είχαν επιμείνει για τέτοιου είδους αναφορές.
Ωστόσο, η παράλειψη αυτή έγινε αισθητή τόσο από το Βατικανό όσο και από οργάνωσεις Εβραίων, Μουσουλμάνων και Προτεσταντών.
Παρ' όλα αυτά, ορισμένες χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Γαλλία, αρνήθηκαν οποιαδήποτε αναφορά στο Θεό στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Τον περασμένο μήνα, η αρμόδια επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν 105 αντιπρόσωποι από 15 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδρύματα - είχε πραγματοποιήσει μαραθώνιες συνομιλίες για το πως πρέπει να αντιμετωπισθούν τα θέματα της θρησκείας. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 20:11 ('Ωρα Λονδίνου) Απόπειρες αυτοκτονίας στο Γκουαντάναμο
|
Στους κρατουμένους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες |
Τέσσερις κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα επεχείρησαν να αυτοκτονήσουν τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το ότι προσπαθούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους υποδεικνύει τις δυσκολίες στις οποίες έχουν εμπεριέλθει λόγω της τρομερής κατάστασης που αντιμετωπίζουν | Διεθνής Αμνηστεία | Ο συνολικός αριθμός των ατόμων στο Γκουαντάναμο που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν τους τελευταίους 12 μήνες ανέρχεται σε 14 άτομα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.
Η πλέον σοβαρή απόπειρα έγινε στις 16 Ιανουαρίου όταν ένας από τους κρατούμενους επεχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του δια απαγχονισμού.
Ο κρατούμενος διασώθηκε την τελευταία στιγμή όταν τον ανακάλυψε κρεμασμένο στο κελί του ένας από τους φρουρούς. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη.
Καθεστώς κράτησης
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι για την κατάσταση της υγείας του κρατουμένου ενημερώθηκε η κυβέρνηση της χώρας απο την οποία προέρχεται.
Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τους χαρακτηρίζει «παράνομους μαχητές» | Οι άλλοι τρείς κρατούμενοι που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν έχουν επιστρέψει στα κελιά τους και δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο χαρακτηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση «παράνομοι μαχητές» και όχι ως «αιχμάλωτοι πολέμου», γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης και επιπλέον δεν τους επιτρέπεται να δέχονται μέλη της οικογένειάς τους.
Οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης για το εν λόγω γεγονός έχουν απορριφθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 19:21 ('Ωρα Λονδίνου) Απειλές Β. Κορέας εναντίον ΗΠΑ
|
Διαδηλώσεις εναντίον μιας εκστρατείας στη Β. Κορέα πραγματοποιήθηκαν στη Σεούλ |
Προειδοποιητική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί ότι θα εξαπολύσει η Βόρειος Κορέα, εάν συνεχισθεί η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Κλιμακώνεται η ένταση για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βορείου Κορέας | Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βορείου Κορέας, ο Κιμ Πγιονγκ Γκαπ, υποστήριξε στο BBC ότι η βορειοκορεατική ηγεσία εκλαμβάνει την αποστολή αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών ως απόδειξη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον της Βορείου Κορέας.
Οι δηλώσεις του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Πιονγκ Γιανγκ ότι θα θέσει σε επαναλειτουργία το πυρηνικό της πρόγραμμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη. Πρόκεται για μία επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας μας, λόγω της εχθρικής πολιτικής που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο κ. Κιμ.
«Η κυβέρνηση Μπους έχει εντάξει τη χώρα μας στον "άξονα του κακού" και υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το καθεστώς μας», τόνισε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.
«Ζήτημα ζωής ή θανάτου»
Ερωτηθείς τι θα κάνει η Πιονγκ Γιανγκ σε περίπτωση που συνεχισθεί η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, ο κ. Κιμ είπε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπεράσουν τα όρια, τότε η Βόρειος Κορέα θα αναγκασθεί να αναλάβει αυστηρά μέτρα.
Οταν ερωτήθη τι είδους μέτρα μπορεί να είναι αυτά, ο κ. Κιμ υπογράμμισε ότι η Πιονγκ Γιανγκ μπορεί να προβεί σε προειδοποιητικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς κάτι τέτοιο «θα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι εις θέσιν να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε απρόοπτη εξέλιξη» στην οποία θα εμπλακεί ενδεχομένως η Βόρειος Κορέα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον σκέπτεται να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στον Ειρηνικό ωκεανό ως ανασταλτικό μέσο για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας.
Η Βόρειος Κορέα έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων στην Γιονμπιόν θα πυροδοτήσει «γενικευμένο πόλεμο». |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 18:18 ('Ωρα Λονδίνου) Απόπειρες αυτοκτονίας στο Γκουαντάναμο
|
Σε κάνενα από τους 600 κρατούμενος στο Γκουαντάναμο δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες |
Τέσσερις κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα επεχείρησαν να αυτοκτονήσουν τις τελευταίες τρείς εβδομάδες . Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων στο Γκουαντάναμο που τους τελευταίους 12 μήνες προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ανέρχεται σε 14 , σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.
Η πλέον σοβαρή απόπειρα δια απαγχονισμού έγινε στις 16 Ιανουαρίου όταν ένας από τους κρατούμενους επεχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του. Ο κρατούμενος διασώθηκε την τελευταία στιγμή όταν τον ανακάλυψε κρεμασμένο στο κελί του ένας από τους φρουρούς. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι για την κατάσταση της υγείας του κρατουμένου αυτού ενημερώθηκε η κυβέρνηση της χώρας απο την οποία προέρχεται.
Οι άλλοι τρείς κρατούμενοι που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν έχουν επιστρέψει στα κελιά τους και δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας , δήλωσε η εκπρόσωπος.
|
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 18:08 ('Ωρα Λονδίνου) Οι Ευρωπαίοι επιμένουν
|
Η παρουσίαση του Κόλιν Πάουελ προκάλεσε εκκλήσεις για τριπλασιασμό των επιθεωρητών |
Οι Eυρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στον πόλεμο με το Ιράκ δεν φαίνεται να πείστηκαν για την αναγκαιότητα του πολέμου, παρά την παρουσίαση των νέων στοιχείων στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.
Ας διπλασιάσουμε, ας τριπλασιάσουμε τον αριθμό των επιθεωρητών | Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών | Τα ισχυρά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Γαλλία, χώρες που έχουν και οι δύο δικαίωμα βέτο, δήλωσαν ότι η παρουσίαση του κ. Πάουελ δείχνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις όπλων.
Η Γαλλία πρότεινε να αυξηθεί μαζικά ο αριθμός των επιθεωρητών όπλων.
«Ας διπλασιάσουμε, ας τριπλασιάσουμε τον αριθμό των επιθεωρητών», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Φίσερ: προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης | Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος προήδρευε της συνεδρίασης, χαρακτήρισε τη γαλλική πρόταση «ενδιαφέρουσα» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «αυστηρό καθεστώς εντατικών επιθεωρήσεων».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, είπε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάουελ πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και να δοθούν στους επιθεωρητές των όπλων.
«Η δράση των διεθνών επιθεωρητών πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Ιβανώφ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ενιαία στάση μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ δύσκολης μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε. «Η ενότητα της διεθνούς κοινότητας παραμένει η βασική εγγύηση για την αποτελεσματικότητά μας». |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 18:50 ('Ωρα Λονδίνου) Επιθεωρητές εναντίον Βαγδάτης
|
Σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, η Βαγδάτη δεν έχει συνεργασθεί επαρκώς |
Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν το Ιράκ ότι ουσιαστικά έχει μία εβδομάδα για να αποκαλύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει και να συνεργασθεί με τις αρμόδιες επιτροπές.
Η αποστολή μας στη Βαγδάτη αυτό το Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμη. Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε το 100% της συνεργασίας των ιρακινών αρχών | Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας | Μιλώντας μετά τη συνάντησή τους με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υπογράμμισαν ότι η Βαγδάτη πρέπει να δράσει για να αποφύγει μία αρνητική έκθεση των επιθεωρητών όπλων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα.
«Ελπίζουμε ότι η Βαγδάτη θα επιδείξει μία θετική αντίδραση, ακόμη και τώρα που τα περιθώρια στενεύουν. Εάν το κάνει αυτό τότε υπάρχει πιθανότητα να είναι θετική η έκθεσή μας», είπε ο κ. Μπλιξ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η έκθεση που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, για το οπλοστάσιο του Ιράκ δεν φαίνεται να έχει πείσει τους διαφωνούντες.
Ωστόσο, πιστεύεται ότι εάν και η δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών όπλων είναι αρνητική, πολλές χώρες μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους για το Ιράκ.
Αλλαγή στάσης της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κατέδειξε για πρώτη φορά ότι ουστιαστικά προτίθεται να συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ.
Θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας | *Υπέρ της στρατιωτικής δράσης: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία
*Σκεπτικοί και διαφωνούντες: Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Συρία
*Εκφράζουν αμφιβολίες: Ανγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γκουϊνέα, Μεξικό, Πακιστάν
*Για την θέσπιση ψηφίσματος απαιτούνται: Επτά θετικές ψήφοι και κανένα βέτο | Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών βάσεων από τον αμερικανικό στρατό εν όψει του πολέμου στο Ιράκ.
Η τουρκική βουλή ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό αδιευκρινίστου αριθμού βάσεων και λιμανιών της χώρας, τα οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ.
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την εν λόγω τουρκική απόφαση ως την πρώτη απτή χειρονομία υποστήριξης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αποκλείεται να εμπλέξουν την Τουρκία σε ένα πόλεμο που η ίδια θεωρεί ότι θα διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα επιβαρρύνει την τουρκική οικονομία.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται επίσης να ψηφίσει στις 18 Φεβρουαρίου για το θέμα ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης, υπογράμμισε ότι το Ιράκ «οφείλει να ανταποκριθεί αμέσως στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας».
Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν τόνισε, ωστόσο, ότι «η στιγμή δεν είναι κατάλληλη» για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι αντιδράσεις μετά την παρουσίαση των στοιχείων του Κόλιν Πάουελ για το οπλοστάσιο του Ιράκ ήταν ποικίλες.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υποστήριζε ένθερμα τις θέσεις της Ουάσιγκτον, όμως τρία μέλη-κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας - η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία - λένε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.
Την Πέμπτη, η Βρετανία - η οποία έχει ήδη στείλει χιλιάδες στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο - ανακοίνωσε ότι θα στείλει εκεί ακόμη 8.000 στρατιώτες.
Η Βαγδάτη απέρριψε τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να «πουλήσει την ιδέα του πολέμου». |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 16:00 ('Ωρα Λονδίνου) Μείωση των βρετανικών επιτοκίων
|
Η μείωση των επιτοκίων θα ανακουφίσει τη βρετανική χαλυβουργία |
Η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδίασε του αναλυτές του Σίτι με την απόφασή της να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%.
Μετά από 14 μήνες διατήρησης των δανειστικών επιτοκίων στο επίπεδο του 4% αποφασίσθηκε η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο επίπεδο του 3,75%.
Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι ο δανεισμός στη Βρετανία να είναι στο χαμηλότερο σημείο από το 1955.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της εταιρείας Halifax , που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία δανεισμού για την αγορά κατοικίας στη Βρετανία , οι τιμές των σπιτιών τον περασμένο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 24,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2002.
Η Τράπεζα της Αγγλίας όμως προειδοποίησε για το ενδεχόενο επιδείνωσης της οικονομίας.
"Τα επόμενα δύο χρόνια οι προοπτικές για τη ζήτηση εδώ στη Βρετανία αλλά και σε διεθνές επίπεδο είναι εν μέρει περιορισμένες σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών" , επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο των χωρών της ευρωζώνης στο επίπεδο του 2,75%.
|
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 16:31 ('Ωρα Λονδίνου) Έξι νεκροί στη Μέση Ανατολή
|
Tην Τετάρτη Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτι στη Γάζα |
Τέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, μετά από μία νύχτα βίας στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε πυρ με οπλοπολυβόλα στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές οι νεκροί είναι δύο Παλαιστίνιοι νοσοκόμοι.
Ο διευθυντής τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι, και οι δύο γύρω στα 20, υπέκυψαν στα πυρά που δέχτηκαν την ώρα που δούλευαν σε γειτονικό γηροκομείο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο Παλαιστίνιοι οπλοφόροι σκοτώθηκαν την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση σε Ισραηκινό φυλάκιο, στη πόλη Ναμπλούς στην Δυτική Όχθη.
Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Την Τετάρτη, Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, σε δύο χωριστά περιστατικά, στη Δυτική Όχθη.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα της οποίας το σπίτι ανατινάχθηκε. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 14:59 ('Ωρα Λονδίνου) Πιέσεις δέχεται η Βαγδάτη ...
|
Η Γαλλία και Γερμανία αντιδρούν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης |
Πιέσεις δέχεται η Βαγδάτη να αντιδράσει στις βαριές κατηγορίες των ΗΠΑ για αθέτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας - που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για μία νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης - υπογράμμισε ότι το Ιράκ "οφείλει να ανταποκριθεί αμέσως στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας".
Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Dominique de Villepin υπογράμμισε πάντως ότι "η στιγμή δεν είναι κατάλληλη" γιά ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που να προβλέπει την προσφυγή στα όπλα.
Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις μετά την παρουσίαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, των στοιχείων που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν έχει αφοπλιστεί. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, υποστήριζε ένθερμα τις θέσεις της Ουάσιγκτον, άλλα τρία όμως μέλη κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία, λένε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.
Η Βαγδάτη απέρριψε τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να "πωλήσει την ιδέα του πολέμου".
|
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 09:37 ('Ωρα Λονδίνου) Eπτά άτομα συλλαμβάνει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία
|
Η αστυνομία κάνει έρευνες στα σπίτια όπου έγιναν οι συλλήψεις |
Έξι άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν από την αστυνομία σε τέσσερεις πόλεις της Βρετανίας, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.
Οι συλλήψεις, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2000, έγιναν στην Γλασκώβη, το Εδιμβούργο, το Μάντζεστερ και το Λονδίνο.
Τομ Γουντ: «επιτυχής η επιχείρηση» | Η επιχείριση έχει σχέση με τις συλλήψεις επτά Βορειοαφρικανών τον Δεκέμβριο.
Η αστυνομία κάνει ελέγχους στα σπίτια όπου έγιναν συλλήψεις.
Οπως όμως ανακοίνωσε η αστυνομία, «επικίνδυνες ουσίες» δεν εντοπίστηκαν.
O υποδιοικητής της αστυνομικής υπηρεσίας, Τομ Γουντ, είπε ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Εδιμβούργο, ένας στο Μάντζεστερ, ένας άνδρας και μία γυναίκα στη Γλασκώβη και δύο άνδρες στο Λονδίνο. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 10:00 ('Ωρα Λονδίνου) Η NASA απορρίπτει τη θεωρία για τα αίτια διάλυσης του Κολούμπια
|
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμίων του Κολούμπια έχουν επεκταθεί |
Η NASA φαίνεται να μην αποδέχεται τη θεωρία ότι η αποκόλληση τμήματος της εξωτερικής δεξαμενής των καυσίμων που προσέκρουσε στο αριστερό πτερό του Κολούμπια είναι η αιτία για τη διάλυση του διαστημικού λεωφορείου κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης.
Ο Ron Dittemore, υπεύθυνος του προγράμματος της NASA για το Κολούμπια, από την αρχή αμφέβαλε για τη θεωρία αυτή.
Σε συνέντευξη τύπου στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον , ο Dittemore για άλλη μία φορά υπογράμμισε ότι η καταστροφή του Κολούμπια οφείλεται σε άλλες αιτίες.
"Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα κομμάτι που αποκολλήθηκε από το διαστημικό λεωφορείο μπορεί να είναι η βασική αιτία της τραγωδίας .... θα πρέπει να υπάρχουν άλλοι λόγοι .....", είπε ο Ron Dittemore.
Στη σύντομη συνέντευξή του ο ειδικός της NASA ανέφερε ότι αυτοί που διεξάγουν τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος έχουν μελετήσει τη βιντεοταινία της εκτόξευσης και ειδικότερα έχουν δεί με πολύ προσοχή το σημείο εκείνο στο οποίο τμήμα της εξωτερικής δεξαμενής προσκρούει στο αριστερό πτερό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA η πρόσκρουση αυτή δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο αριστερό πτερό.
Προηγουμένως οι συγγενείς του Ίσραηλινού αστροναύτη Ilan Ramon υποστήριξαν ότι το πλήρωμα του Κολούμπια θα είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε κάποια βλάβη στο διαστημικό λεωφορείο τουλάχιστον ένα λεπτό πρίν αρχίσει η διάλυσή του στην ατμόσφαιρα. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου) Οι Ευρωπαίοι επιμένουν
|
Η παρουσίαση του Κόλιν Πάουελ προκάλεσε εκκλήσεις για τριπλασιασμό των επιθεωρητών |
Οι Ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στον πόλεμο με το Ιράκ δεν φαίνεται να πείστηκαν για την αναγκαιότητα του πολέμου, παρά την παρουσίαση των νέων στοιχείων στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.
Ας διπλασιάσουμε, ας τριπλασιάσουμε τον αριθμό των επιθεωρητών | Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών | Τα ισχυρά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Γαλλία, χώρες που έχουν και οι δύο δικαίωμα βέτο, δήλωσαν ότι η παρουσίαση του κ. Πάουελ δείχνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις όπλων.
Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίο προήδρευε της συνεδρίασης, είπε ότι το
Η Γαλλία πρότεινε να αυξηθεί μαζικά ο αριθμός των επιθεωρητών όπλων.
«Ας διπλασιάσουμε, ας τριπλασιάσουμε τον αριθμό των επιθεωρητών», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Φίσερ: προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης | Ο κ. Φίσερ χαρακτήρισε την Γαλλική πρόταση «ενδιαφέρουσα» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «αυστηρό καθεστώς εντατικών επιθεωρήσεων».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, είπε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάουελ πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και να δοθούν στους επιθεωρητές των όπλων.
«Η δράση των διεθνών επιθεωρητών πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Ιβανώφ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ενιαία στάση μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ δύσκολης μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε. «Η ενότητα της διεθνούς κοινότητας παραμένει η βασική εγγύηση για την αποτελεσματικότητά μας». |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 08:03 ('Ωρα Λονδίνου) Οι ΗΠΑ δεν πείθουν τους διστακτικούς
|
Η Γαλλία λέει ότι πρέπει να τριπλασιαστούν οι επιθεωρήσεις |
Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις προς την παρουσίαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, των στοιχείων που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν ότι το Ιράκ δεν έχει αφοπλιστεί.
Αν το Ιράκ συνεχίσει να μην συνεργάζεται, το Συμβούλιο θα αναλάβει τις ευθύνες του | Τζακ Στρω, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών | Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, υποστήριζε ένθερμα τις θέσεις της Ουάσιγκτον, άλλα τρία όμως μέλη κλειδιά του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία, λένε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είπε ότι διεθνής κοινότητα έστειλε σαφές μήνυμα στο Ιράκ, που θα πρέπει να ακούσει προσεκτικά.
Ωστόσο, η Βαγδάτη απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Πάουελ, λέγοντας ότι στόχος του ήταν να προπαγανδίσει την ιδέα του πολέμου κατά του Ιράκ.
Η αναλυτική απάντηση της Βαγδάτης αναμένεται σήμερα.
Συνάντηση Μπλαιρ-Μπλιξ
Σήμερα, εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ, θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος θα επιστρέψει στη Βαγδάτη.
Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οιαδήποτε καθυστέρηση θα ενισχύσει τις, όπως τις χαρακτήρισε, φιλοδοξίες χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων της Βαγδάτης.
Ισορροπίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας | -Υπέρ του πολέμου: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία
-Κατά του πολέμου: Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Συρία
-Αναποφάσιστοι: Αγκόλα, Καμερούν, Χιλή, Γουινέα, Μεξικό, Πακιστάν |
| «Το να αφήσουμε τον Σαντάμ Χουσείν να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής για μερικούς ακόμη μήνες ή χρόνια δεν είναι λύση», είπε ο κ. Πάουελ
«Αυτό το σώμα κινδυνεύει να χάσει την αξία του αν το Ιράκ συνεχίζει να το περιφρονεί και δεν υπάρχει άμεση και αποτελεσματική απάντηση», είπε ο κ. Πάουελ.
Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι βρίσκονται πάνω από 110.000 αμερικανοί στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο κ. Πάουελ δεν ασκήσει περαιτέρω διπλωματικές πιέσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα παρουσιάσει την αναφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Χανς Μπλιξ.
Ο ανταποκριτής μας σχολιάζει ότι σύμφωνα με την Ουάσιγκτον ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν κατ'ιδίαν μεγαλύτερη υποστήριξη προς τις ΗΠΑ απ'ό,τι δήλωσαν δημοσίως.
Τριπλασιασμό των επιθεωρήσεων ζητά η Γαλλία
Η Γαλλία, που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει ότι δεν έχει τελειώσει η αποστολή των επιθεωρητών και ο αριθμός τους, αν χρειαστεί, θα πρέπει να τριπλασιαστεί.
Για να εγκριθεί ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο.
«Προς το παρόν θα πρέπει να ενισχύσουμε τους επιθεωρητές. Ο πόλεμος θα πρέπει να είναι μόνο η έσχατη λύση», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
Στην πρώτη αντίδρασή της, η Βαγδάτη απέρριψε κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς.
Ο σύμβουλος του προέδρου Σαντάμ Χουσείν, Αμέρ Αλ Σααντί, είπε ότι οι υποκλοπές των φερομένων ως συνομιλιών ανάμεσα σε Ιρακινούς αξιωματούχους είναι «πλαστές».
Ο στρατηγός Αλ Σαάντι απέρριψε και άλλα στοιχεία του αμερικανικού ντοσιέ και είπε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει πλήρη απάντηση σήμερα. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 08:31 ('Ωρα Λονδίνου) Έξι νεκροί στη Μέση Ανατολή
|
Tην Τετάρτη Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτι στη Γάζα |
Τέσσερεις Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, μετά από μία νύχτα βίας στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε πυρ με οπλοπολυβόλα στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές οι νεκροί είναι δύο Παλαιστίνιοι νοσοκόμοι.
Ο διευθυντής τοπικού νοσοκομείου δήλωσε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι, και οι δύο γύρω στα 20, υπέκυψαν στα πυρά που δέχτηκαν την ώρα που δούλευαν σε γειτονικό γηροκομείο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο Παλαιστίνιοι οπλοφόροι σκοτώθηκαν την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση σε Ισραηκινό φυλάκιο, στη πόλη Ναμπλούς στην Δυτική Όχθη.
Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Την Τετάρτη, Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, σε δύο χωριστά περιστατικά, στη Δυτική Όχθη.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα της οποίας το σπίτι ανατινάχθηκε. |
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2003 - 09:20 ('Ωρα Λονδίνου) Η Βόρειος Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με προληπτική επίθεση
|
H ένταση στη Βόρειο Κορέα ανησυχεί τον νότο |
Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οιαδήποτε απόφαση αποστολής αμερικανικών ενισχύσεων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική επίθεση του βορρά κατά των αμερικανικών δυνάμεων.
Κλιμακώνεται η ένταση για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βορείου Κορέας | Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον σκέπτεται να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στον Ειρηνικό ωκεανό ως ανασταλτικό μέσο για τη Βόρεια Κορέα.
Οι ενισχύσεις, λένε οι αμερικανοί, θα είναι ένδειξη ότι παρά το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράκ, οι ΗΠΑ δεν παραμελούν την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τη Βόρειο Κορέα για τα πυρηνικά.
Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε ότι οιαδήποτε αμερικανική επίθεση κατά των πυρηνικών της εγκαταστάσεων στην Γιονμπιόν θα πυροδοτήσει «γενικευμένο πόλεμο».
Η Βόρειος Κορέα δήλωσε την Τετάρτη ότι επανεργοποίησε το εργοστάσιο παραγωγής ατομικής ενέργειας και η λειτουργία του είναι πλέον «φυσιολογική».
Η Πιόνγκ Γιάνγκ λέει ότι θα χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικού «στην παρούσα φάση».
Ωστόσο, αμεριακανοί και πυρηνικοί ειδικοί λένε ότι ο αντιδραστήρας της Γιονμπιόν είναι πολύ μικρός για να παράγει σημαντική ποσότητα ηλεκτρικού. |
|