|
|
Ειδήσεις 03-01-29
Οκτώ «Ευρωπαίοι» στηρίζουν τις ΗΠΑ
Η δυσκολότερη προεδρία
Ισραήλ: Εκκλήσεις συνεργασίας
Κατάπαυση πυρός στο Νεπάλ
Αθωώνεται ο Ρολάν Ντυμά
Η δυσκολότερη προεδρία
Εισβολή Καμποτζιανών στην πρεσβεία της Ταιλάνδης
Στα ίχνη των αφγανών ανταρτών οι αμερικανικές δυνάμεις
Θετικά σχόλια από Γαλλία και Ρωσία
Τα «χρυσά» γενέθλια της Αθηνάς
Μπους: Προετοιμασία για πόλεμο
Πόλεμος και Οικονομία στο επικεντρο της ομιλίας Μπους
Νέα πτώση των μετοχών
Αδοξο τέλος των συνομιλιών στην Κορέα
Τα «σουρεαλιστικά» κελιά
Συνάντηση Ερντογάν - ντε Σότο
Ενότητα ζητά ο Σαρόν
Μπους: Προετοιμασία για πόλεμο
Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2003 - 00:13 ('Ωρα Λονδίνου) Οκτώ «Ευρωπαίοι» στηρίζουν τις ΗΠΑ
|
Για απομόνωση του Σρέντερ και του Σιράκ κάνει λόγο αμερικανική εφημερίδα |
Οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση υποστήριξης της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στο Ιράκ, την οποία απέστειλαν σε εφημερίδες στην ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.
Πάντως η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αλλά και η Βρετανική Times υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ηγέτες οκτώ χωρών (Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Δανίας, Ουγγαρία και Τσεχία) ενώ η ιταλική Il Giornale για επτά.
Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας δέχονται πυρά ένθεν κακείθεν | Σε κάθε περίπτωση δεδομένο θεωρείται ότι την σχετική κίνηση δεν στηρίζουν η Γαλλία και η Γερμανία. Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα αυτό αφήνει τις δυο ισχυρές χώρες της ΕΕ «απομονωμένες».
Οι Times σχολιάζουν ότι η πρωτοβουλία ενισχύει τους ηγέτες της Βρετανίας και των ΗΠΑ που θα συναντηθούν στο Κάμπ Ντέιβιντ ενώ αφήνει αιχμές εναντίον των προέδρων της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Φραστική σύγκρουση και στο ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η ένταση και μέσα στο ΝΑΤΟ μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη μια πλευρά και της Γαλλίας από την άλλη.
Όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή η Γαλλία θα επανεξετάσει τη στάση της είπε ο Κόλιν Πάουελ | Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, κατά τη διάρκεια του τακτικού εβδομαδιαίου δείπνου των 19 μονίμων αντιπροσώπων σημειώθηκε φραστική σύγκρουση με διαξιφισμούς μεγάλης έντασης.
Αφορμή αποτέλεσε η πρωτοβουλία του Αμερικανού αντιπροσώπου Νίκολας Μπερνς να επαναφέρει το αίτημα να αποφασίσουν οι σύμμαχοι για τα μέτρα νατοϊκής υποστήριξης της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 22:32 ('Ωρα Λονδίνου) Η δυσκολότερη προεδρία
|
|
Του Στέφανου Διανέλλου
Η τέταρτη φορά για την Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ίσως, είναι και η πιο δύσκολη εκτιμούν σχεδόν οι πάντες πλέον.
Ήδη, αρκετές εβδομάδες στην προεδρία, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην κρίση με το Ιράκ όχι μόνο προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά και επιχειρώντας να αποτρέψει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας φωνής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα αυτό.
«Σωκράτης και Πλάτων»
Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να τα καταφέρει σε αυτή την δύσκολη αποστολή; Η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αναγνωρίζει τις δυσκολίες:
«H επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του Ιράκ απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την Ελληνική προεδρία» | «Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας ήταν πολύ σαφής στο θέμα του Ιράκ. Είχε πει τότε ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί και να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πάντα μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Ελληνίδα Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας στη συνέχεια:
«Η ελληνική προεδρία στην περίπτωση του Ιράκ θα έχει τη μεγάλη δυσκολία να πετύχει συναίνεση μεταξύ των χωρών κρατών-μελών γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χώρες που είναι πιο προσανατολισμένες στις Αμερικανικές θέσεις και η τελική επίτευξη συναίνεσης απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την Ελληνική προεδρία. Στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ είπε στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα Σωκράτης και Πλάτων».
Οι τρεις προηγούμενες φορές
Αρχηγός της κυβέρνησης και στις τρεις προηγούμενες προεδρίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1983 η κατάρριψη νοτιοκορεατικού τζάμπο από τη Ρωσία δοκίμασε την Ελληνική προεδρία, το 1988 η Ελληνική προεδρία σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, ενώ το 1994 η Ελληνική προεδρία φιλοξένησε στη Κέρκυρα την υπογραφή της ένταξης της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η μοίρα το φέρνει έτσι ώστε και αυτή τη φορά στην Ελλάδα θα υπογραφεί - στις 16 Απριλίου - η Συνθήκη ένταξης των 10 καινούριων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Ατού και αδυναμίες
Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Economist» Μπρους Κλαρκ γνωρίζει καλά, από τη θητεία του ως ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, την Ελληνική πραγματικότητα, τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες της Eλληνικής προεδρίας:
O βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ | Άννα Διαμαντοπούλου | «Και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης έχουν καλό όνομα στην Ευρώπη και εκτιμούνται από τους ομολόγους τους. Είναι σπουδαίο και θετικό ότι τυχαίνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να είναι άνθρωποι κύρους στην Ευρώπη, στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ.
«Στη Διάσκεψη Κορυφής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί επί τάπητος το προτεινόμενο Σύνταγμα για την Ευρώπη και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το χειριστεί αρκετά καλά η Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τα μεγάλα εσωτερικά θέματα της Ένωσης χρειάζεται ένας αποτελεσματικός γραφειοκρατικός μηχανισμός και, ίσως, αυτή η δουλειά ρουτίνας να αποδειχθεί δύσκολη για τις ελληνικές υπηρεσίες», εκτιμά ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Economist» Μπρους Κλαρκ.
Η δικλείδα ασφαλείας
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας τού BBC στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, τον οποίο ρωτήσαμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η απάντησή του ήταν θετική και εξηγεί το γιατί:
«Υπάρχουν χώρες μικρότερες από τη Ελλάδα, όπως π. χ. το Λουξεμβούργο με περίπου 350.000 κατοίκους, που πετυχαίνουν την εξάμηνη προεδρία τους και αυτό γίνεται διότι υπάρχει μία τεράστια υποδομή στις Βρυξέλλες και η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου των υπουργών έχει ως έργο να κάνει τη μία προεδρία μετά την άλλη». |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 22:53 ('Ωρα Λονδίνου) Ισραήλ: Εκκλήσεις συνεργασίας
|
Η νίκη του Σαρόν δεν αποτέλεσε το τέλος των εκλογών |
Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου
Νέες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η παρέμβαση του Προέδρου του Ισραήλ και η έκκληση που απηύθυνε στον ηγέτη του εργατικού κόμματος Άμραμ Μίτζνα για αποδοχή της πρότασης συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η παρέμβαση του προέδρου Κατσάβ ήρθε σε μια χρονική στιγμή όπου ήδη είχαν ξεκινήσει παρασκηνιακά οι συζητήσεις στο Εργατικό κόμμα για να ασκηθούν πιέσεις από μερίδα στελεχών ώστε ο κ.Μίτζνα, να διαφοροποιήσει τη θέση του ή αλλιώς να κατανοήσει ότι λίαν συντόμως θα αμφισβητηθεί.
Η αντιπολίτευση δεν είναι ντροπή δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών | Μέχρι στιγμής ο ηγέτης του εργατικού κόμματος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις , βρίσκεται στην πλέον δύσκολη θέση από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του.
Το γεγονός πως το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του στις προχθεσινές εκλογές είναι το χειρότερο που υπήρξε από το 1949 προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ασχέτως από το τι είχε δηλώσει προεκλογικά – για μη συμμετοχή του σε κυβέρνηση του Σαρόν - ένα μεγάλο μέρος βουλευτών του , κατέστησαν σαφές ότι δυσανασχετούν με την απόφαση για παραμονή στην αντιπολίτευση.
Τα προβλήματα των νικητών
Τα πράγματα όμως δεν είναι αισιόδοξα ούτε για το νικητή των εκλογών αυτών αφού το να σχηματίσει ο Σαρόν μια κυβέρνηση με τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα του δημιουργεί προβλήματα τα οποία είναι πέρα των προσδοκιών του.
Καταρχήν το Σινούι κόμμα που κατέλαβε την τρίτη θέση σε αυτές τις εκλογές, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα φιλοξενεί στους κόλπους της, τα ορθόδοξα θρησκευτικά κόμματα
Ήδη από προχθές το βράδυ και ο κ.Λαπίντ – ηγέτης του Σινούι – ζήτησε από το Μίτζνα να απομακρυνθεί από τις δηλώσεις του παρελθόντος και να σχηματίσουν τα τρία κόμματα (Λικούντ-Εργατικό-Σινούι) μια κυβέρνηση η οποία θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών.
Η ίδια επιθυμία φέρεται να διακατέχει και τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες κατανοεί πως εφόσον συνεργαστεί μόνο με ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην πλειοψηφία των πολιτών αφού τα κόμματα αυτά δεν τους αντιπροσωπεύουν.
Το περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης για το Σαρόν είναι τριάντα ημέρες και όπως βεβαίως διαφαίνεται τις μελλοντικές εξελίξεις θα ορίσει και θα κατευθύνει ο δεύτερος των εκλογών δηλαδή το εργατικό κόμμα. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 19:28 ('Ωρα Λονδίνου) Κατάπαυση πυρός στο Νεπάλ
|
Τουλάχιστον 7.500 ανθρωποι σκοτώθηκαν τα τεέυταία τέσσερα χρόνια |
Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσαν οι μαοϊστές αντάρτες του Νεπάλ και η κυβέρνηση της χώρας.
Ο αρχηγός των ανταρτών, Πατσάντα, ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία έχει άμεση ισχύ και πως ο ίδιος επιθυμεί την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή της μοναρχίας, ξεκίνησε πριν από περίπου 7 χρόνια. Μόνο στα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7.500 άτομα.
Όπως ανακοινώθηκε, οι αντάρτες έθεσαν ως όρο για την έναρξη συνομιλιών να σταματήσει η κυβέρνηση να τους αποκαλεί τρομοκράτες, να σταματήσουν να προσφέρονται χρηματικά ποσά για τη σύλληψή τους, και να αρθούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.
Ο αρχηγός των ανταρτών επανέλαβε το πάγιο αίτημα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις όχι όμως και για κατάργηση της μοναρχίας.
Παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις είχαν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες αναλυτές θεωρούσαν απίθανο ότι κάποια από τις δυο πλευρές θα ήταν σε θέση να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό της. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 17:27 ('Ωρα Λονδίνου) Αθωώνεται ο Ρολάν Ντυμά
|
Ο πρώην υπουργός Ρολάν Ντυμά |
Εν μέσω μελλοδραματικών σκηνών, το εφετείο του Παρισιού αθώωσε τον πρώην υπουργό εξωτερικών Ρολάν Ντυμά.
Ο κ. Ντυμά κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που γνώρισε ποτέ η Γαλλία.
Το Εφετείο ακύρωσε την πρωτοδικη απόφαση με την οποία ο 80χρόνος Ντυμά βρέθηκε ένοχος όλων των κατηγοριών και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση.
Ο Ρολάν Ντυμά κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από την πετρελαιική εταιρεία Ελφ, μέσω της ερωμένης του.
"Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Αποδόθηκε δικαιοσύνη" ήταν η πρώτη δήλωση του Ρολάν Ντυμά στο αλλικό Πρακτορείο.
|
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου) Η δυσκολότερη προεδρία
|
|
Του Στέφανου Διανέλλου
Η τέταρτη φορά για την Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ίσως, είναι και η πιο δύσκολη εκτιμούν σχεδόν οι πάντες πλέον.
Ήδη, αρκετές εβδομάδες στην προεδρία, η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην κρίση με το Ιράκ όχι μόνο προσπαθώντας να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά και επιχειρώντας να αποτρέψει το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών παράλληλα με τις προσπάθειες δημιουργίας μιας ενιαίας φωνής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα αυτό.
«Σωκράτης και Πλάτων»
Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να τα καταφέρει σε αυτή την δύσκολη αποστολή; Η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, αναγνωρίζει τις δυσκολίες:
«H επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του Ιράκ απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την Ελληνική προεδρία» | «Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας ήταν πολύ σαφής στο θέμα του Ιράκ. Είχε πει τότε ότι ο βασικός στόχος της προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί και να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πάντα μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Ελληνίδα Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου προσθέτοντας στη συνέχεια:
«Η ελληνική προεδρία στην περίπτωση του Ιράκ θα έχει τη μεγάλη δυσκολία να πετύχει συναίνεση μεταξύ των χωρών κρατών-μελών γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χώρες που είναι πιο προσανατολισμένες στις Αμερικανικές θέσεις και η τελική επίτευξη συναίνεσης απαιτεί μεγάλη διπλωματική ικανότητα από την Ελληνική προεδρία. Στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ είπε στον πρωθυπουργό ότι για να μπορέσει να λύσει αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα Σωκράτης και Πλάτων».
Οι τρεις προηγούμενες φορές
Αρχηγός της κυβέρνησης και στις τρεις προηγούμενες προεδρίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το 1983 η κατάρριψη νοτιοκορεατικού τζάμπο από τη Ρωσία δοκίμασε την Ελληνική προεδρία, το 1988 η Ελληνική προεδρία σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, ενώ το 1994 η Ελληνική προεδρία φιλοξένησε στη Κέρκυρα την υπογραφή της ένταξης της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η μοίρα το φέρνει έτσι ώστε και αυτή τη φορά στην Ελλάδα θα υπογραφεί - στις 16 Απριλίου - η Συνθήκη ένταξης των 10 καινούριων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Ατού και αδυναμίες
Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Economist» Μπρους Κλαρκ γνωρίζει καλά, από τη θητεία του ως ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, την Ελληνική πραγματικότητα, τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες της Eλληνικής προεδρίας:
O βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας θα είναι να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ | Άννα Διαμαντοπούλου | «Και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης έχουν καλό όνομα στην Ευρώπη και εκτιμούνται από τους ομολόγους τους. Είναι σπουδαίο και θετικό ότι τυχαίνουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να είναι άνθρωποι κύρους στην Ευρώπη, στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ.
«Στη Διάσκεψη Κορυφής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί επί τάπητος το προτεινόμενο Σύνταγμα για την Ευρώπη και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το χειριστεί αρκετά καλά η Ελλάδα. Όταν όμως πρόκειται για τα μεγάλα εσωτερικά θέματα της Ένωσης χρειάζεται ένας αποτελεσματικός γραφειοκρατικός μηχανισμός και, ίσως, αυτή η δουλειά ρουτίνας να αποδειχθεί δύσκολη για τις ελληνικές υπηρεσίες», εκτιμά ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Economist» Μπρους Κλαρκ.
Η δικλείδα ασφαλείας
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει προβλέψει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας τού BBC στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, τον οποίο ρωτήσαμε αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Η απάντησή του ήταν θετική και εξηγεί το γιατί:
«Υπάρχουν χώρες μικρότερες από τη Ελλάδα, όπως π. χ. το Λουξεμβούργο με περίπου 350.000 κατοίκους, που πετυχαίνουν την εξάμηνη προεδρία τους και αυτό γίνεται διότι υπάρχει μία τεράστια υποδομή στις Βρυξέλλες και η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου των υπουργών έχει ως έργο να κάνει τη μία προεδρία μετά την άλλη». |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου) Εισβολή Καμποτζιανών στην πρεσβεία της Ταιλάνδης
|
Η αστυνομία της Καμπότζης δηλώνει αδυναμία να επέμβει |
Διαδηλωτές στην πρωτευουσα της Καμπότζης Πνομ Πένχ πυρπόλησαν την πρεσβεία της Ταιλάνδης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αρνητικά σχολία Ταιλανδής ηθοποιού σχετικά με το πιο σημαντικό ιερό μνημείο της Καμπότζης, τον ναό Ανγκορ Γουάτ.
Ο Πρωθυπουργός της Ταιλάνδης Θακσίν Σιναουάτρα, αντέδρασε με οργή στα γεγονότα απειλόντας να στείλει ακόμη και στρατό για να προστατεύσει τους διπλωμάτες του. Αργότερα ομως απέσυρε την απειλή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές επετέθηκαν εναντίον της πρεσβείας καθώς και άλλων παρακείμενων κτιρίων. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 13:31 ('Ωρα Λονδίνου) Στα ίχνη των αφγανών ανταρτών οι αμερικανικές δυνάμεις
|
Αμερικανικές δυνάμεις σε επιχείρηση εντοπισμού υπολλειμάτων Ταλιμπάν |
Εκατοντάδες άνδρες των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων σαρώνουν το νότιο Αφγανιστάν με στόχο να ανακαλύψουν τα κρυσφύγετα των ισλαμιστών ανταρτών, με τους οποίους συνεκρούσθησαν, βίαια, την Τρίτη.
Στην διάρκεια της σύγκρουσης που σύμφωνα με την διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης στην Καμπούλ, ήταν η σφοδρότερη από την λήξη του πολέμου, σκοτώθηκαν 18 αντάρτες.
Στην επιχείρηση, εκτός από τις ειδικές δυνάμεις συμμετέχουν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη τα οποία βομβάρδισαν την ορεινή περιοχή κοντά στην κωμόπολη Σπίν Μπολντάκ, στην μεθόριο με το Πακιστάν.
Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση στο Αφγανιστάν, οι αντάρτες, είναι υπολείμματα των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, που ένωσαν τις δυνάμεις τους με αυτές του φυλάρχου Γκιουλμπουντιν Χακμπαχτυάρ.
Ο Χεκμπαχτυάρ, ένας από τους πλέον βίαιους και φανατικούς μουντζαχεντιν είχε πρωτοστατήσει στις σφαγές της Καμπούλ στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Προέρχεται από την φυλή των Παστούν, όπως και οι Ταλιμπάν, και έχει κηρύξει ιερό πόλεμο "Τζιχάντ" εναντίον των αμερικανών και της κυβέρνησης της Καμπούλ. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 12:56 ('Ωρα Λονδίνου) Θετικά σχόλια από Γαλλία και Ρωσία
|
Το Ιράκ επιμένει οτι συνεργάζεται με τους επιθεωρητές |
Θετική υποδοχή από Παρίσι και Μόσχα είχε η διαβεβαιωση του αμερικανού Προέδρου ότι η Ουάσινκτον θα παράσχει νέα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το Ιρακ όντως έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.
Μάλιστα, την Τρίτη η Μόσχα, με μια διαφαινόμενη αλλαγή στάσης κάλεσε τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί με τις συστάσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ για μεγαλύτερη συμβολή στις έρευνες που διεξάγονται σε επιλεγμένες τοποθεσίες της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ιράκ, εάν η Βαγδάτη εμποδίσει τους επιθεωρητές στις έρευνες τους για τον εντοπισμό όπλων μαζικού ολέθρου.
Προηγουμένως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, είχε καλέσει το Ιράκ να λάβει σοβαρά υπ' οψιν τις συστάσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, εάν θέλει να αποφύγει τον πόλεμο.
Η Ρωσία είναι από τις χώρες που, στο παρελθόν, είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.
Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορεί να ψεύδεται επ' αόριστον για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα του.
Πιθανή αλλαγή στη στάση Πούτιν | ΗΠΑ και επιθεωρητές
Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα συναντηθεί στο Καμπ Ντέιβιντ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι στενεύουν τα περιθώρια για τον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζάστιν Γουέμπ, η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει καταλήξει στο ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της, ωστόσο, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος θα διατυπώσει τις θέσεις του το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.
Κ. Πάουελ: στενεύουν τα περιθώρια |
Η έκθεση Μπλιξ
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι το Ιράκ δεν έχει ακόμα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα:
• Σχετικά με 8.500 λίτρα του βακίλου άνθρακα, τα οποία το Ιράκ έχει δηλώσει ότι κατέστρεψε το καλοκαίρι του 1991, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπλιξ, δεν έχει δώσει πειστικές αποδείξεις για τη καταστροφή αυτής της ποσότητας.
• Σχετικά με χημικά όπλα και, συγκεκριμένα, το τοξικό αέριο VX. Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι παρήγαγε δοκιμαστικά μερικούς τόνους αυτού του αερίου, τους οποίους απέσυρε και κατέστρεψε το 1991. Ομως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράκ προσπάθησε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του VX.
• Σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, αφού, όπως είπε ο κ. Μπλιξ, υπάρχουν ανάπαντητα ερωτήματα για το εάν το Ιράκ διατήρησε πυραύλους Σκουντ μετά από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράκ δήλωσε ότι κατέστρεψε αυτούς τους πυραύλους, όμως ο κ. Μπλιξ είπε ότι δεν έχει προσφέρει ικανοποιητικές αποδείξεις για αυτό.
Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το Ιράκ δίνει πρόσβαση στους επιθεωρητές και δεν εμποδίζει το έργο τους προσθέτοντας, όμως, ότι δεν φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την ανάγκη αφοπλισμού.
Απειλές προς το Κουβέιτ
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβερνησης του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, δεν αποκλύει το ενδεχόμενο επίθεσης εναντιον του Κουβέιτ.
Ο κύριος Αζίζ διευκρίνισε οτι εάν μια αμερικανική επίθεση εναντίον της χώρας του εξαπολυθεί απο το Κουβέιτ τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι ιρακινές δυνάμεις να ανταποδώσουν.
Υποσχέθηκε όμως οτι η χώρα του θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών |
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου) Τα «χρυσά» γενέθλια της Αθηνάς
|
Η Αθηνά Ωνάση είναι και τυπικά μια απο τις πλουσιότερες νέες του πλανήτη |
Για 15 χρόνια, από τότε που η Χριστίνα Ωνάση έφυγε από τη ζωή, οι Έλληνες περίμεναν την ενηλικίωση της μοναδικής κληρονόμου της θρυλικής στο όνομα και στα πλούτη οικογένειας.
Στις 29 Ιανουαρίου η Αθηνά Ωνάση - Ρουσέλ έγινε 18 ετών και το μεγαλύτερο δώρο είναι αυτό του παππού της, Αριστοτέλη: μια κληρονομιά αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ψιλόλιγνη νεαρή με τα ελληνικά χαρακτηριστικά μεταμορφώθηκε από την πιο διάσημη κληρονόμο στην πιο πλούσια έφηβο του πλανήτη.
Τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ανέκαθεν στραμμένα επάνω της.
Το μελαχρινό κορίτσι, που ζει στην Ελβετία μαζί με τον πατέρα της Τιερί Ρουσέλ , προστατευόταν μέχρι τώρα αρκετά από τα μέσα ενημέρωσης λόγω του νεαρού της ηλικίας της.
Όμως η Αθηνά ενηλικιώθηκε και περνά πια μπροστά από τους αδιάκριτους προβολείς. Η ελβετική τηλεόραση έχει ήδη ετοιμάσει και – πλέον έχει κάθε δικαίωμα να προβάλει - μια σειρά προγραμμάτων για τη ζωή της διάσημης κληρονόμου.
Πολύ σύντομα η Αθηνά Ωνάση θα φιγουράρει και στο εξώφυλλο αμερικανικού περιοδικού.
'Χρόνια πολλά' από τον Τύπο
Η ενηλικίωση της Αθηνάς Ωνάση αποτελεί είδηση για τους δημοσιογραφικούς κύκλους, τουλάχιστον της Ευρώπης.
"Η Αθηνά είναι ένα είδωλο στην Ελλάδα, όπως για τους Βρετανούς ήταν η Νταϊάνα, αν και τα ελληνικά της είναι φτωχά ενώ τα σουηδικά αποτελούν την πρώτη της γλώσσα,» γράφει η Γκάρντιαν.
Η τοπική εφημερίδα του Λονδίνου Ίβνινγκ Στάνταρντ επιρρίπτει ευθύνες στον Τιερί Ρουσέλ για την αποξένωση της Αθηνάς από την πατρίδα του παππού της, Αριστοτέλη Ωνάση, για τα φτωχά ελληνικά της, ακόμα και για κάποιες απαξιωτικές δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει η εγγονή του μεγιστάνα για την καταγωγή της.
Όμως κάποιοι λένε ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία, "ακόμα και εάν φυλάσσονται σε 217 τράπεζες και μεταφράζονται σε επενδύσεις και ακίνητα σε τρεις ηπείρους", σχολιάζει η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ
Από το θάνατο της Χριστίνας Ωνάση, η κληρονομιά της Αθηνάς έχει γίνει το αντικείμενο πολλών δικαστικών μαχών μεταξύ του Γάλλου πατέρα της, Τιερί Ρουσέλ και του "ιδρύματος Ωνάση".
"Τώρα η Αθηνά κατηγορείται ότι διέλυσε ένα γάμο προκειμένου να νοιώσει τη στοργή της πρώτης αγάπης, του Βραζιλιάνου Ολυμπιονίκη ιππέα 'Ντόντα' Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτα." γράφει η Γκάρντιαν.
"Τον έλκουν τα χρήματά της," δήλωσε στην εφημερίδα η προσφάτως διαζευγμένη σύζυγός του.
Η ιστορία αυτή μοιάζει με λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα, γράφουν οι Τάιμς, εκφράζοντας την υποψία και το φόβο ότι η Αθηνά θα ζήσει μια ζωή στα αχνάρια της μητέρας της.
"Τα χρήματα έχουν το τίμημά τους," προσθέτουν οι Τάιμς. Η τεράστια κληρονομιά συνοδεύεται από την ιστορία μιας βασανισμένης οικογένειας, την οποία στοίχειωσαν τα τραγικά γεγονότα, η απιστία και οι βεντέτες.
Τούρτα με χρυσά κεράκια
Ο Αλέξης Μανθεάκης, ο οποίος έχει γράψει τη βιογραφία της Αθηνάς, εξήγησε στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ, ότι η ημέρα της ενηλικίωσής της είναι εξαιρετικά σημαντική για την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση.
"Η Αθηνά κληρονομεί μια περιουσία την οποία μπορεί πλέον να αγγίξει: κτίρια, χρυσός, μετοχές και μετρητά" δηλώνει ο κ. Μανθεάκης και καταλήγει: "Η ημέρα ολοκληρώνεται με μια θεσπέσια τελετή, που έχει προγραμματιστεί εδώ και χρόνια."
"Αθηνά, παντρέψου με..."
Πάντως στη Βρετανία, ακόμη και οι απλοί πολίτες, που μόνο στα όνειρά τους μπορούν δουν μια τέτοια περιουσία, παίρνουν μέρος στη συζήτηση γύρω από το τι μπορείς να κάνεις με τόσα λεφτά.
"Θα άφηνα οπωσδήποτε τη δουλειά μου", λένε κάποιοι... "Θα αγόραζα ένα γιοτ ή μια βίλα στην εξοχή", λένε κάποιοι άλλοι...
Και στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του BBC, Μπρέκφαστ, μερικοί δε δίστασαν να της κάνουν πρόταση γάμου: "Αθηνά, σ' αγαπώ γίνε γυναίκα μου" έγραφε στο μήνυμά του απελπισμένος τηλεθεατής από μια μικρή αγγλική πόλη. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 12:38 ('Ωρα Λονδίνου) Μπους: Προετοιμασία για πόλεμο
|
Ο πρόεδρος Μπους προσπάθησε να αναστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο ετήσιο διάγγελμά προς το αμερικανικό έθνος προετοίμασε το έδαφος για την αμερικανική πολεμική εκστρατεία κατά του Ιράκ.
Περιμένουμε 12 χρόνια το Ιράκ να αφοπλισθεί. Η Αμερική δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή την επικίνδυνη και διογκούμενη απειλη για την χώρα μας και τους συμμάχους μας. | Τζορτζ Μπους, πρόεδρος ΗΠΑ | «Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλισθεί για την ασφάλεια του λαού μας και για την ειρήνη στο κόσμο θα ηγηθούμε εκστρατείας για να τον αφοπλίσουμε» είπε ο πρόεδρος Μπους καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του στο Κογκρέσο.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι στις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στοιχεία για τα όπλα του Ιράκ.
«Θα ζητήσουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 5 Φεβρουαρίου για να επανεξετάσουμε το θέμα… Ο (υπουργός Εξωτερικών) Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ» είπε ο πρόεδρος Μπους.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
Ένα χρόνο μετά την ομιλία του για τον «άξονα του κακού» στην οποία είχε συνδέσει το Ιράκ με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ο αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά τον κερδίζουμε» είπε ο Τζορτζ Μπους που επανέλαβε την άποψή του ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης διατηρεί σχέσεις με την αλ Κάιντα.
Προσοχή στην οικονομία
Η ομιλία του προέδρου Μπους περιείχε και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η οικονομία δεν έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάκαμψης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και τα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει την αγορά.
Πρότεινε μια σειρά μέτρων όπως άμεση μείωση της φορολογίας.
Για το περιβάλλον πρότεινε τη χορήγηση κονδυλίων για την έρευνα και την προώθηση των αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης και την μείωση της εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές πετρελαίου.
Παράλληλα πρότεινε σειρά μέτρων για τη καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική και την Καραϊβική.
Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις του για την απαγόρευση των εκτρώσεων και την συνέχιση της απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 12:23 ('Ωρα Λονδίνου) Πόλεμος και Οικονομία στο επικεντρο της ομιλίας Μπους
|
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους |
Γεμάτο με εκλήσεις προς τον πατριωτισμό των Αμερικανών αλλά και επικλίσεις στον Θέο, ήταν το πολλά αναμενόμενο ετήσιο διάγγελμα του προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον αμερικανικό λαό.
Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν καμμία απειλή από οπουδήποτε κι αν προέρχεται | Τζορτζ Μπους | Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, λόγω του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ αλλά και των δυσάρεστων οικονομικών επιπτώσεων που δημιουργεί η παρατεταμένη αναμονή, ο Τζορτζ Μπους, μέσα από τον, ομολογουμένως, άριστα διατυπωμένο λόγο του, αναφέρθηκε σε μια σειρά θέματα με κυρίαρχο, βεβαίως τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας που όπως τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος συνδέεται άμεσα με το θέμα του Ιράκ.
Στην ομιλία του ο Τζορτζ Μπους, επεσήμανε, επίσης, την "απειλή που συνιστά για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας"
Η Οικονομία στο επίκεντρο
Η συνεχιζόμενη πτώση των μετοχών στην Γουόλ Στρητ καταδεικνύει πως Πόλεμος και Οικονομία είναι δύο εννοιες αλληλένδετες. Αυτό απεδείχθει και στον προηγούμενο πολεμου του Περσικού. Είναι ενα μάθημα που θα πρέπει να δίδαξε στον νύν Πρόεδρο ο πατέρας του, ο οποίος ηγήθηκε του πρώτου πολέμου εναντίον του Ιράκ πριν 12 χρόνια, υπογραμμιζουν οι πολιτικοί αναλυτές.
Το μήνυμα που στέλνουν στον Λευκό Οίκο οι χρηματαγορές είναι σαφές "Η αναμονή πρέπει να τερματισθεί. Ή κρίση με το Ιράκ έχει διαμορφώσει μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας που επηρρεάζει άμεσα την αγορά" επισημαίνει αναλυτής της τράπεζας επενδύσεων Μέρυλ Λιντς.
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε κατάσταση αναμονής. Ως αποτέλεσμα, το δολλάριο έχει, στο διάστημα αυτό, μειωθεί κατά 8% έναντι του ευρώ, ενώ η Γουόλ Στρητ παρουσιάζει μια σταθερή διολίσθηση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Αύξηση της τιμής του πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σημαντική αύξηση μετά την δήλωση του αντιπροέδρου του Ιράκ, Ταρίκ Αζίζ, πως σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης, η χώρα του θα επιτεθεί εναντίον του Κουβέιτ.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις από πλευράς Ουάσινγκτον και Βαγδάτης το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια, τον χειρότερο εχθρό της αγοράς.
Πόλεμος και Οικονομία
Η άποψη πως ο πόλεμος είναι ένας βασικός παράγων για την αναζωογόνηση της οικονομίας, άποψη που εξέφρασαν οικονομολόγοι αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απεδείχθει εσφαλμένη, επισημαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτς.
"Θα χαρακτηριζα την άποψη αυτή επιεικώς ανόητη" αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής Στίγλιτς.
"Το οικονομικό μπούμ του '90 καταδεικνύει πως η οικονομία αναπτύσσεται πολύ περισσότερο σε περιόδους ειρήνης παρά πολέμου. Ο πόλεμος του Περσικού το '91 απέδειξε πως πόλεμος και οικονομική ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Είναι γνωστό ότι η οικονομική ύφεση που σημειώθηκε μετά το '91, δηλαδή, μετά τον πολεμο του Περσικού, ήταν η αιτία της μή επανεκλογής του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου" αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στιγκλιτς επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ένας νέος πόλεμος εναντίον του Ιρακ θά έχει πολλαπλές επιπτώσεις με βασική τον πλήρη μηδενισμό των επενδύσεων. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 12:09 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα πτώση των μετοχών
|
Την κατιούσα εχουν πάρει τα χρηματιστήρια |
Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν σημερα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ με το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, προετοιμάζει τον αμερικανικό λαό για ένα νέο πόλεμο εναντίον του Ιρακ.
Ο δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, έπεσε κάτω από το όριο των 3.400 μονάδων, μια μόλις ώρα μετά την έναρξη των εργασιών.
Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο δεικτης CAC, παρουσιαζε μείωση κατά 1.6% και στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ήταν μειωμένος κατά 3%.
Στο Τόκυο, ο δείκτης NIKEI έκλεινε μειωμένος κατά 2%, το χαμηλώτερο επίπεδο εδω και 11 εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους ότι η στρατιωτική εμπλοκή στον Περσικό είναι αναπόφευκτη.
|
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 12:34 ('Ωρα Λονδίνου) Αδοξο τέλος των συνομιλιών στην Κορέα
|
Απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ ζητά η Β.Κορέα |
Αδοξα έληξε η αποστολή του νοτιοκορεάτη απεσταλμένου στην πρωτευουσα της Β.Κορέας.
Αντί του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο απεσταλμένος της Σεούλ συναντηθηκε με ανώτατους αξιωματούχους στους οποίους επέδωσε επιστολή του απερχόμενου Προέδρου της Ν.Κορέας Κιμ Ντάε Γιουγκ.
Σε αυτήν γίνεται έκκληση για την άμεση επανάληψη των συνομιλιών Βόρειας και Νότιας Κορέας καθώς και την αναστολή του πυρηνικού προγράματος της Βορειας Κορέας και την επιστροφή της στην Συμφωνία για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων από την οποία απεσύρθη μονομερώς τον περασμένο μήνα.
Παρά την αποτυχία των προσπαθειών της , η Σεούλ επανέλαβε πως άμεση προτεραιότητα της είναι η επανάληψη των συνομιλιών με την Πιογκγιανγκ.
Ζητούμενο των έντονων διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας είναι η υπογραφή ενός Συμφώνου μη επιθετικότητας.
|
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2003 - 16:58 ('Ωρα Λονδίνου) Τα «σουρεαλιστικά» κελιά
|
Πηγή έμπνευσης ο Σαλβατόρ Νταλί |
Τα βασανιστήρια είναι η εσκεμμένη πρόκληση αβάσταχτου πόνου για ένα συγκεκριμένο σκοπό.
Στα βασανιστήρια επιδίδονται όσοι θέλουν να αποσπάσουν πληροφορίες ή ομολογίες, να τιμωρήσουν, να πάρουν εκδίκηση, να τρομοκρατήσουν ή να εκφοβίσουν ένα λαό.
Στόχος των βασανιστηρίων δεν είναι ο θάνατος.
Οι βασανιστές επιδιώκουν να σπάσουν το ηθικό του βασανιζόμενου να εξευτελίσουν την προσωπικότητα του θύματος.
Τα βασανιστήρια είτε σωματικά είτε ψυχολογικά επιδιώκουν να παρατείνουν τον πόνο και το φόβο χωρίς να αφήνουν σημάδια στο σώμα του θύματος.
Η φάλαγγα, το ηλεκτροσόκ, η αϋπνία, το ανάποδο κρέμασμα, η απομόνωση είναι ορισμένα από τα βασανιστήρια που επινόησε η ανθρώπινη φαντασία.
Τα κελιά τύπου F ή λευκά κελιά της Τουρκίας, αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν στη Γερμανία τη δεκαετία του '70, είχαν σύμφωνα με τον Ισπανό ιστορικό Τέχνης, Χοσέ Μιλικούα, ένας είδος προγόνων, τα επονομαζόμενα «σουρεαλιστικά» κελιά.
Ο Ισπανός ιστορικός Τέχνης υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου αναρχικοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από το εικαστικό κίνημα των σουρεαλιστών κατασκεύαζαν κελιά - βασανιστήρια.
Οι τρισδιάστατες μεταφορές έργων όπως του Σαλβαντόρ Νταλί, του Βασίλι Καντίνσκι και του Πολ Κλε πρωτοεμφανίστηκαν το 1939 κυρίως σε φυλακές στη Βαρκελώνη αλλά και αλλού.
Ο Χοσέ Μιλικούα δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς ότι ανακάλυψε τα πρακτικά δίκης που διεξήχθη το 1939 σε στρατοδικείο με κατηγορούμενο τον Γάλλο αναρχικό, Αλφόνς Λορενσίκ, που αγωνιζόταν κατά του Φρανθίθκο Φράνκο.
Ο Λορενσίκ, ζωγράφος και διευθυντής ορχήστρας, είχε τότε αποκαλύψει ενώπιον των δικαστών ότι τα «χρωματιστά» κελιά ήταν η «συνεισφορά του στον αγώνα κατά των δεξιών δυνάμεων του Φράνκο».
Παιχνίδια με το μυαλό
Σύμφωνα με τον Γάλλο αναρχικό τα κρεβάτια των κελιών ήταν τοποθετημένα σε γωνίες 20ο καθιστώντας τον ύπνο των κρατουμένων σχεδόν ακατόρθωτο ενώ το πάτωμα των χαμηλοτάβανων αυτών κελιών υπήρχαν παντού τούβλα και άλλες γεωμετρικές κατασκευές για να μην μπορούν οι έγκλειστοι να μετακινούνται.
Έχοντας εκμηδενίσει πλήρως την κίνηση οι κρατούμενοι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να κοιτούν τους τοίχους.
Τοίχοι, πολύ διαφορετικοί από τους συμβατικούς. Πάνω τους υπήρχαν σχέδια σε σχήμα κύβων, τετραγώνων, τριγώνων αλλά και ευθείες γραμμές ζωγραφισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν παραισθήσεις και να παίζουν παιχνίδια με το μυαλό των κρατουμένων.
Ο Ισπανός ιστορικός Τέχνης υποστηρίζει, επίσης, ότι ορισμένα κελιά είχαν περαστεί με πίσσα με στόχο την αύξηση της θερμοκρασίας.
Το δημοσίευμα της Ελ Παΐς αναφέρει επίσης ότι στα «σουρεαλιστικά» κελιά πραγματοποιούνταν επίσης προβολές όλων των αποκρουστικών σκηνών της ταινίας «Ανδαλουσιανός Σκύλος» του Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 06:48 ('Ωρα Λονδίνου) Συνάντηση Ερντογάν - ντε Σότο
|
Δεν αποκλείεται η υποβολή νέου σχεδίου για το Κυπριακό από τον Κόφι Ανάν |
Στην Άγκυρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς η τουρκική ηγεσία ασκεί πιέσεις για την αναθεώρηση ορισμένων σημείων του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Γιακίς, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο Αλβάρο ντε Σότο με την τουρκική ηγεσία την Τρίτη στην Άγκυρα, είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει πως τα Ηνωμένα Έθνη θα λάβουν υπ΄ όψιν τους τις ανησυχίες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς και θα καταθέσουν νέο αναθεωρημένες προτάσεις.
Ο Αλβάρο ντε Σότο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πάρει οριστική απόφαση για το εάν θα καταθέσουν αναθεωρημένο σχέδιο. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 05:43 ('Ωρα Λονδίνου) Ενότητα ζητά ο Σαρόν
|
Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. |
Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αναμφισβήτητα νίκη του κόμματός μας, ωστόσο, δεν είναι τώρα η στιγμή για πανηγυρισμούς αλλά για εργασία στην κατεύθυνση της προσέγγισης της πραγματικής νίκης.»
Με τη φράση αυτή ο Αριέλ Σαρόν απευθύνθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στους οπαδούς του Λικούντ οι οποίοι παρά το γεγονός ότι στο Ισραήλ οι πολίτες δεν είναι οι πλέον θερμόαιμοι στις εκδηλώσεις τους, πανηγύρισαν χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στην αντίπερα όχθη προβληματισμός και απογοήτευση.
Το εργατικό κόμμα για πρώτη φορά από το 1949, έπεσε σε τόσο χαμηλά ποσοστά.
Ο Άμραμ Μίτζνα όμως, πιστός στα όσα είχε δηλώσει προεκλογικά, επανέλαβε ξανά πως δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας θα ηγείται ο Αριέλ Σαρόν.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ηγέτης του Σινούι –του κόμματος κατά της διαφθοράς– το οποίο ήρθε τρίτο με βάση τις έδρες που συγκεντρώνει.
Δεν πρόκειται να μετάσχουμε σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει στις τάξεις του τα θρησκευτικά κόμματα –δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κάτι τέτοιο όμως, είναι μάλλον απίθανο αφού ήδη από πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ο Σαρόν είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων.
Μεγάλη νίκη, αλλά…
Η νίκη του Λικούντ είναι αδιαμφισβήτητη.
Ο Σαρόν κατάφερε να διπλασιάσει τις έδρες συγκριτικά με όσες κατείχε στην προηγούμενη βουλή.
Όμως ακόμα κι έτσι οι αριθμοί δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να είναι ισχυρή θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον 70 έδρες.
Δίχως το Εργατικό κόμμα, δίχως το Σινούι και δίχως το Μέρετζ , το πιο αισιόδοξο σενάριο προσμετρά 67 έδρες σε μια κυβέρνηση όπου ο Σαρόν θα πρέπει να ικανοποιεί καθημερινά τα αιτήματα της άκρας δεξιάς και των εκφραστών της εκκλησίας στον πολιτικό στίβο.
Οι προβλέψεις στο Ισραήλ ήταν πάντα παρακινδυνευμένες.
Τα παραπάνω σενάρια αφορούν τα δεδομένα της παρούσας φάσης.
Ήδη στο εργατικό κόμμα κάποιες φωνές ζητούν την επιστροφή του Σιμόν Πέρες και πιθανότατα τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν κυρίως από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Εργατικού κόμματος κι από εκεί και πέρα το ίδιο το Λικούντ τόνισε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα μήνα για να καταλήξουν σε κάποιες ουσιαστικές και οριστικές συμμαχίες. |
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2003 - 05:22 ('Ωρα Λονδίνου) Μπους: Προετοιμασία για πόλεμο
|
Ο πρόεδρος Μπους προσπάθησε να αναστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του |
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο ετήσιο διάγγελμά προς το αμερικανικό έθνος προετοίμασε το έδαφος για την αμερικανική πολεμική εκστρατεία κατά του Ιράκ.
Περιμένουμε 12 χρόνια το Ιράκ να αφοπλισθεί. Η Αμερική δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτή την επικίνδυνη και διογκούμενη απειλη για την χώρα μας και τους συμμάχους μας. | Τζορτζ Μπους, πρόεδρος ΗΠΑ | «Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλισθεί για την ασφάλεια του λαού μας και για την ειρήνη στο κόσμο θα ηγηθούμε εκστρατείας για να τον αφοπλίσουμε» είπε ο πρόεδρος Μπους καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριό του στο Κογκρέσο.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι στις 5 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στοιχεία για τα όπλα του Ιράκ.
«Θα ζητήσουμε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 5 Φεβρουαρίου για να επανεξετάσουμε το θέμα… Ο (υπουργός Εξωτερικών) Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ» είπε ο πρόεδρος Μπους.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
Ένα χρόνο μετά την ομιλία του για τον «άξονα του κακού» στην οποία είχε συνδέσει το Ιράκ με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ο αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά τον κερδίζουμε» είπε ο Τζορτζ Μπους που επανέλαβε την άποψή του ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης διατηρεί σχέσεις με την αλ Κάιντα.
Προσοχή στην οικονομία
Η ομιλία του προέδρου Μπους περιείχε και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η οικονομία δεν έχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάκαμψης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και τα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει την αγορά.
Πρότεινε μια σειρά μέτρων όπως άμεση μείωση της φορολογίας.
Για το περιβάλλον πρότεινε τη χορήγηση κονδυλίων για την έρευνα και την προώθηση των αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης και την μείωση της εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές πετρελαίου.
Παράλληλα πρότεινε σειρά μέτρων για τη καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική και την Καραϊβική.
Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις του για την απαγόρευση των εκτρώσεων και την συνέχιση της απαγόρευσης της ανθρώπινης κλωνοποίησης. |
|