Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-01-25

  1. Αιματηρή εισβολή στη Γάζα
  2. «Όχι» επιστημόνων Ιράκ σε κατ' ιδίαν συνεντεύξεις
  3. ΗΠΑ: «Δεν βιαζόμαστε για πόλεμο»
  4. Συμφωνία ειρήνευσης στην Ακτή Ελεφαντοστού
  5. Λονδίνο: Σοβαρό ατύχημα στο Mετρό
  6. ΗΠΑ: «Δεν βιαζόμαστε για πόλεμο»
  7. Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 18-25 Ιανουαρίου
  8. Το εκλογικό σύστημα
  9. Ατύχημα στο μετρό του Λονδίνου
  10. Πάουελ: «Θα μας στηρίξουν οι σύμμαχοι»

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 23:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή εισβολή στη Γάζα
 

Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης Μπέιτ Χανούν στέλουν δίπλα στα ερείπια γέφυρας που κατέστρεψαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Τέσσερεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν αργά τη νύκτα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης, το Σεπτέμβριο του 2000.

Αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν από πολλές πλευρές στην πόλη, εισχωρώντας μάλιστα και σε συνοικία της που θεωρείται ορμητήριο των ισλαμικών οργανώσεων.


Ένοπλα μέλη της οργάνωσης Χαμάς ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι το κέντρο της Γάζας.

Την ίδια στιγμή εξοργισμένοι κάτοικοι της πόλης, που είχαν ειδοποιηθεί για την εισβολή από τα μεγάφωνα των μουσουλμανικών ναών, κατέβηκαν με τα όπλα στους δρόμους προσπαθώντας να αποκρούσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.

Στις σφοδρές συγκρούσεις που επακολούθησαν βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίσθηκαν δεκάδες.

Ισραηλινή αποχώρηση από Μπέιτ Χανούν

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από την πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινός αστυνομικός συλλέγει θραύσμα παλαιστινιακής ρουκέτας στην πόλη Σντερότ

Εκεί ένας Παλαιστίνιος έφηβος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 25 κάτοικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν την ισραηλινή επιχείρηση αντιποίνων για προηγούμενες επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέστρεψαν τέσσερις μικρές γέφυρες στην πόλη, απ΄ όπου λένε ότι οι Παλαιστίνιοι εξαπέλυαν ρουκέτες κατά της παρακείμενης ισραηλινής πόλης Σντερότ.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» επιστημόνων Ιράκ σε κατ' ιδίαν συνεντεύξεις
 

Οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ επί τω έργον στη Βαγδάτη

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι τρεις επιστήμονές του αρνήθηκαν να μιλήσουν κατ΄ιδίαν με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις επίμονες προσπάθειες των τελευταίων και την σχετική απαίτηση της Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της ιρακινής επιτροπής ελέγχου των επιθεωρήσεων, στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι τρεις επιστήμονες επέμειναν στην παρουσία μαρτύρων, παρατηρητών και κυβερνητικών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με επιθεωρητές.

Ημερομηνίες - κλειδιά
* 27 Ιανουαρίου - Παρουσίαση της πρώτης έκθεσης των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας

* 29 Ιανουαρίου - Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν την έκθεση

* 31 Ιανουαρίου - Συνάντηση Μπους Μπλερ

* Μέσα Φεβρουαρίου - Περίπου 150.000 στρατεύματα αναμένονται στον Περσικό Κόλπο

* 15 Φεβρουαρίου - Προγραμματισμένες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη
Και αυτό παρόλο που προηγουμένως το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι ενθαρρύνει τους επιστήμονες με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή οι επιθεωρητές να προσέλθουν στις κατ΄ιδίαν συνεντεύξεις.

Ο στρατηγός Αμίν είπε επίσης ότι οι επιθεωρητές όπλων είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν επί μία και πλέον ώρα το Σάββατο έναν από τους τρεις επιστήμονες, ο οποίος προσήλθε συνοδευόμενος από Ιρακινούς αξιωματούχους σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης και δέχθηκε τα ερωτήματα των επιθεωρητών.

Ο εν λόγω επιστήμονας - το όνομα του oποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα - απεχώρησε μετά από μιάμιση ώρα εξέτασης από το ξενοδοχείο αρνούμενος να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από τους επιθεωρητές όπλων των ΗΕ να συνομιλήσουν - χωρίς την παρουσία Ιρακινών αξιωματούχων - με επιστήμονες που κατά το παρελθόν είχαν απασχοληθεί σε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Με Ιρακινούς εμπειρογνώμονες θέλουν να μιλήσουν οι επιθεωρητές

Μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν προτείνει την μεταφορά των Ιρακινών επιστημόνων σε τρίτη χώρα ώστε να μπορέσουν οι επιθεωρητές όπλων να τους εξετάσουν απερίσπαστοι, και η Κύπρος έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει παρόμοιου τύπου συνεντεύξεις.

Αμερικανικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσείν, έχει απειλήσει με θάνατο όποιον επιστήμονα παρέχει πληροφορίες στους επιθεωρητές σχετικά με το οπλοστάσιο της χώρας.


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2003 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Δεν βιαζόμαστε για πόλεμο»
 

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι μπορούν να επιτεθούν και χωρίς υποστήριξη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επισπεύσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ στα πλαίσια της εκστρατείας τους για αφοπλισμό του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Πάουελ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει με υπομονή την πρώτη επί της ουσίας αναφορά των επιθεωρητών όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ, και αναμένεται να υποβληθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι θα συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της για να καθορισθούν τα επόμενα βήματα.

Υπομονή και διαβουλεύσεις συνιστά ο Κόλιν Πάουελ

Αλλά υπογράμμισε ότι εάν η χρήση στρατιωτικής βίας καταστεί απαραίτητη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μια ισχυρής συμμαχίας κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πάουελ ζήτησε από το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις αφοπλισμού του σύμφωνα με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναφέρθηκε στο «σοβαρότατο ζήτημα» ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής για τα οποία το ιρακινό καθεστώς δεν έχει κάνει απολογισμό, όπως είπε.

«Αυτή την ώρα η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις αφοπλισμού του Ιράκ» είπε ο κ. Πάουελ.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες άτομα που αντιτίθενται σε ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ συγκεντρώθηκαν στο Νταβός, για να διαδηλώσουν στο περιθώριο της συνόδου του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 20:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία ειρήνευσης στην Ακτή Ελεφαντοστού
 

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λωράν Γκμπάγκμπο, έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ

Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λωράν Γκμπάγκμπο, απεδέχθη τη συμφωνία τερματισμού του τετράμηνου εμφυλίου πολέμου, που έχει στοιχίσει εκατοντάδες θύματα στη χώρα.

Όλα αυτά μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις εννέα ημερών στο Παρίσι μεταξύ των κύριων πολιτικών παρατάξεων και των τριών ανταρτικών οργανώσεων της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο κ. Γκμπάγκμπο όρισε επίσης τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σεϊντού Ντιάρα, ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Ντιάρα είχε χρηματίσει πρωθυπουργός στην Ακτή Ελεφαντοστού και την περίοδο 1999-2000, υπό το στρατιωτικό καθεστώς του Ρόμπερτ Γκουέι.

Τα κύρια σημεία της ειρηνευτικής συμφωνίας
•Παραμονή του προέδρου Γκμπάγκμπο στην εξουσία

•Σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης συνασπισμού

•Ορισμός ανεξάρτητου πρωθυπουργού

•Προετοιμασία νέων εκλογών
Το σχέδιο ειρήνευσης προβλέπει ότι ο πρόεδρος θα παραχωρήσει μέρος των εξουσιών του στη νέα προσωρινή κυβέρνηση και αυτή θα προετοιμάσει τη χώρα για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

Στη νέα κυβέρνηση τα χαρτοφυλάκια εθνικής άμυνας και εσωτερικών θα έχουν υπουργοί προερχόμενοι από τη μεγαλύτερη ανταρτική οργάνωση, το Λαϊκό Μέτωπο Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο πρόεδρος Γκμπάγκμπο δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματισθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και θα έχει δύο ουσιαστικές προτεραιότητες: «να λυτρώσει τη χώρα από τον εμφύλιο πόλεμο και να επαναφέρει την ευημερία».

Αφρικανική στήριξη – Ενδοιασμοί Σιράκ

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής ένδεκα Αφρικανών ηγετών, που συνεκλήθη στο Παρίσι προς υποστήριξη της ειρηνευτικής συμφωνίας, με τη συμμετοχή επίσης Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ και παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Πολλοί ηγέτες της Μαύρης Ηπείρου εξέφρασαν ικανοποίηση για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, είπε στο BBC ότι η συμφωνία αποτελεί ένα καλό αποτέλεσμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημάνει την ειρήνευση στην περιοχή.

Οι αντάρτες ελέγχουν το ήμισυ της χώρας

Την βαθιά ευχαρίστησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο πρόεδρος Τέιλορ της Λιβερίας - που συνορεύει από δυτικά με την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο πρόεδρος της γειτονικής επίσης Γκάνας, Τζον Κουφουόρ, χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ θετική εξέλιξη που υποστηρίζεται από όλους.

Αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υπογράμμισε προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη ότι απομένουν πολλά να γίνουν για την ειρήνευση και ότι τώρα πλέον όλοι οι αντιμαχόμενοι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες του παιγνιδιού, επί των οποίων συμφώνησαν.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Σοβαρό ατύχημα στο Mετρό
 

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή

Στο Λονδίνο σιδηροδρομικό ατύχημα συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 13¨54 τοπική ώρα) με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων επιβατών στο σταθμό Τσάνσερι Λέην του υπογείου μετρό της πόλης.

Το ατύχημα συνέβη όταν μία αμαξοστοιχία με οκτώ συρμούς εκτροχιάσθηκε προσεγγίζοντας την αποβάθρα και το οπίσθιο τμήμα της προσέκρουσε σε τοίχο.

Δεκάδες πυροσβεστικές αντλίες, ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα έσπευσαν στον σταθμό, που βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου.

Τα σωστικά συνεργεία απεμάκρυναν περίπου 800 επιβάτες από το τραίνο και τον σταθμό και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες ελαφρά τραυματίες, ενώ περίπου τριάντα άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από αναθυμιάσεις καπνού.

Οι αρχές τελικά ανακοίνωσαν ότι, μετά από ενδελεχή έρευνα που έκαναν κατά μήκος της γραμμής του υπογείου, δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, αλλά όπως επεσήμαναν επρόκειτο για σοβαρό ατύχημα, τα αίτια του οποίου διερευνούνται από εμπειρογνώμονες του υπουργείου Μεταφορών.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: «Δεν βιαζόμαστε για πόλεμο»
 

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι μπορούν να επιτεθούν και χωρίς υποστήριξη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επισπεύσουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ στα πλαίσια της εκστρατείας τους για αφοπλισμό του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Πάουελ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει με υπομονή την πρώτη επί της ουσίας αναφορά των επιθεωρητών όπλων που βρίσκονται στο Ιράκ, και αναμένεται να υποβληθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι θα συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της για να καθορισθούν τα επόμενα βήματα.

Υπομονή και διαβουλεύσεις συνιστά ο Κόλιν Πάουελ

Αλλά υπογράμμισε ότι εάν η χρήση στρατιωτικής βίας καταστεί απαραίτητη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν μια ισχυρής συμμαχίας κατά του Ιράκ, ακόμα και χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πάουελ ζήτησε από το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις αφοπλισμού του σύμφωνα με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναφέρθηκε στο «σοβαρότατο ζήτημα» ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής για τα οποία το ιρακινό καθεστώς δεν έχει κάνει απολογισμό, όπως είπε.

«Αυτή την ώρα η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις αφοπλισμού του Ιράκ» είπε ο κ. Πάουελ.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες άτομα που αντιτίθενται σε ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ συγκεντρώθηκαν στο Νταβός, για να διαδηλώσουν στο περιθώριο της συνόδου του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 15:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: Εβδομάδα 18-25 Ιανουαρίου
 

H Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει ακόμη 26.000 στρατιώτες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου

ΦΡΟΥΡΙΟ ΝΤΑΒΟΣ


Ειδικές δυνάμεις του ελβετικού στρατού περιπολούν το χώρο όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ «ΑΓΑΠΗΣ»


Γαλλία και Γερμανία γιορτάζουν 40 χρόνια φιλίας

ΠΕΤΡΕΣ, ΣΚΟΝΗ, ΛΑΣΠΗ


Τελικό στάδιο δοκιμασίας για τους αθλητές του ράλυ Ντακάρ

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕΡ


Οι Βρετανοί πυροσβέστες συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και η μάνικα περνάει και πάλι στο στρατό

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει πέντε Μαροκινούς στην κατοχή των οποίων βρίσκονται εκρηκτικά χάρτες νατοϊκών βάσεων αλλά και του κεντρικού Λονδίνου


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 14:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Το εκλογικό σύστημα
 

Τα μικρά κόμματα αναμένεται να παίξουν και πάλι καθοριστικό ρόλο

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιούνται στο Ισραήλ οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Ύστερα από μια περίοδο όπου οι Ισραηλινοί προσέρχονταν δυο φορές στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του κοινοβουλίου και τον πρωθυπουργό, από φέτος επιστρέφουν στο παλαιότερο εκλογικό σύστημα με μια διαδικασία για την εκλογή του κυβερνώντος κόμματος.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2003
Οι βουλευτές καταλαμβάνουν τις έδρες τους στη βουλή (την Κνεσέτ) με σύστημα απλής αναλογικής. Ο εκλογικός νόμος ευνοεί την ανάπτυξη πολλών κομμάτων καθός κάθε κόμμα μπορεί να καταλάβει μια έδρα στην Κνεσέτ ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει μόνο το 1.5% των ψήφων.

Κυβερνήσεις συνασπισμού

Κανέναν κόμμα δεν κατάφερε ποτέ να κατακτήσει και τις 120 έδρες που απαιτούνται για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης γεγονός που ενισχύει τη δύναμη μικρότερων κομμάτων που καλούνται να στηρίξουν κυβερνήσεις συνασπισμού.


Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προηγούμενη διαδικασία δύο εκλογικών αναμετρήσεων προκαλούσε στρεβλώσεις στην πολιτική σκηνή. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αριέλ Σαρόν εξελέγη πρωθυπουργός ενώ το κόμμα του (Λικούντ) είχε έρθει δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της χώρας καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση σε διάστημα 28 ημερών.

Την πολιτική σκηνή του Ισραήλ «μοιράζονται» ιστορικά δυο μεγάλα κόμματα, το κεντροδεξιό Λικούντ με σημερινό αρχηγό τον Αριέλ Σαρόν και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Αμράμ Μίτζνα.

Το μέλλον αυτών των κομμάτων και η διάρκεια παραμονής τους στην εξουσία καθορίζεται συχνά από τα μικρότερα κόμματα που καλούνται να στηρίξουν τις κυβερνήσεις συνασπισμού. Έτσι οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων πρωθυπουργών (Σαρόν, Μπάρακ, Νετανιάχου) δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους καθώς χάνουν την υποστήριξη των κυβερνητικών τους εταίρων.


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 15:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Ατύχημα στο μετρό του Λονδίνου
 

Το ατύχημα σημειώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου

Τρένο του μετρό του Λονδίνου εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκε με τοίχο στο σταθμό Τσάνσερι Λέιν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Συνεργεία διάσωσης, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και τουλάχιστον 10 ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή.

Πάντως η πυροσβεστική υπηρεσία δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων ότι είδαν καπνό να βγαίνει από το σταθμό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 16 τραυματίες στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο.

Το τραίνο είχε οκτώ βαγόνια και σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία τελευταία εκτροχιάστηκαν


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2003 - 10:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάουελ: «Θα μας στηρίξουν οι σύμμαχοι»
 

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι μπορούν να επιτεθούν και χωρίς υποστήριξη

Για συνέχιση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ ακόμη και μετά την πρώτη αναφορά που θα κατατεθεί τη Δευτέρα από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, κάνουν λόγο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.


Οι επιθεωρητές ζητούν περισσότερο χρόνο
Η Βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η αναφορά της Δευτέρας δεν θα περιέχει κανέναν στοιχείο για την ύπαρξη πυρηνικού προγράμματος στο Ιράκ γεγονός που όπως αναφέρεται θα αποτελέσει πλήγμα για τα «γεράκια» του Πενταγώνου.

Στο ίδιο το Ιράκ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εξετάζουν ιρακινό επιστήμονα μια ημέρα μετά τις καταγγελίες της Ουάσινγκτον ότι η Βαγδάτη εμποδίζει τους επιστήμονές της να καταθέσουν στον ΟΗΕ.

Στο παρελθόν Ιρακινοί επιστήμονες αρνήθηκαν να μιλήσουν σε εκπροσώπους των επιθεωρητών χωρίς την παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων του Ιράκ.

«Θα μας στηρίξουν»

Την πεποίθησή του ότι αρκετές ακόμη χώρες θα υποστηρίξουν τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από το Νταβός όπου θα παρακολουθεί τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Εν τω μεταξύ περίπου 50 ακτιβιστές αναχωρούν από το Λονδίνο για να μεταβούν οδικώς στη Βαγδάτη προκειμένου να αποτελέσουν μια ανθρώπινη ασπίδα απέναντι σε ενδεχόμενους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς.

Το κομβόι των αυτοκινήτων θα οδηγούν τρία διπλά λεωφορεία από το Λονδίνο.

Οι διοργανωτές ελπίζουν να φτάσουν στη Βαγδάτη στις 8 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε να έχουν συγκεντρώσει αρκετούς ακόμη υποστηρικτές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.