|
|
Ειδήσεις 03-01-19
Με παραίτηση απειλεί πάλι ο Ντενκτάς
Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
Αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ
Προς Χάγη ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς;
Ουάσιγκτον πιέζει 'Αγκυρα για Ιράκ
'Εποικοδομητικές' συνομιλίες ΟΗΕ-Ιράκ
Αμερικανοβρετανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ
Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
Τελευταία ευκαιρία του ΟΗΕ προς Σαντάμ
Νέα πρόταση ΗΠΑ προς Βόρειο Κορέα
Βολές Σαρόν κατά νέου ειρηνευτικού σχεδίου
Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
Αντιδικία βρετανικής εφημερίδας με Σρέντερ
Τελευταία ευκαιρία του ΟΗΕ προς Σαντάμ
Κατάσχεση τροφίμων και ποτών
Βουλευτικές εκλογές στην Κούβα
Απάτη υψηλής τεχνολογίας
Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
Κρίσιμες συνομιλίες ΟΗΕ - Βαγδάτης
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2003 - 03:04 ('Ωρα Λονδίνου) Με παραίτηση απειλεί πάλι ο Ντενκτάς
|
Πολλοί Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών |
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε την απειλή του ότι προτιμά να παραιτηθεί από το να υπογράψει το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του κυπριακού.
Στη συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα, ο κ.Ντενκτάς είπε ότι το σχέδιο όπως έχει σήμερα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Ειδικότερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει αντιρρήσεις στη συνταγματική δομή του νέου κράτους που προβλέπει το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ.Ντενκτάς είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν».
Ο κ.Ντεντάς αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες πιέσεις για να αποδεχθεί το σχέδιο του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Δεν πρόκειται να υπογράψω αυτό το σχέδιο ως έχει» είπε ο κ.Ντενκτάς στην εφημερίδα Μιλιέτ.
«Θέλω μια ειρήνη που θα εγγυάται την ύπαρξη, την ασφάλεια, το μέλλον και την ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το σχέδιο δεν δίνει αυτές τις εγγυήσεις» τόνισε στη συνεντευξη του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
«Αν ο λαός θέλει αυτό το σχέδιο, θα ζητήσω από το κοινοβούλιο να επιλέξει κάποιον άλλον για να το υπογράψει» συνέχισε ο κ.Ντενκτάς επαναλαμβάνοντας την απειλή του να παραιτηθεί αν δεχθεί πιέσεις.
Ο κ.Ντενκτάς επέκρινε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορώντας τον Γενικό Γραμματέα, Κίφι Ανάν, ότι υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους.
Αναφορικά με τις μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου ο κ.Ντεντάς είπε ότι «με μαχαίρωσαν στην πλάτη».
|
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 19:36 ('Ωρα Λονδίνου) Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
|
Εκατοντάδες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία της περιοχής με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα |
Του ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ Γιώργου Διαμαντούλη
Τέσσερις νεκρούς, εκατοντάδες τραυματισμένους, με δεκάδες από αυτούς σοβαρά και επιβεβαιωμένα 247 σπίτια να καπνίζουν ακόμα άφησε με το πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά που άρχισε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.
Οι πολύ καλά οργανωμένες δυνάμεις της δασοπυροσβεστικής, της αστυνομίας, των ειδικών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και των αρχών γενικώς, αποδείχθηκαν -σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Περιφέρειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας - ανεπαρκείς μπροστά στη δύναμη του φαινομένου.
Η κατάσταση στην Καμπέρα, την πόλη των 350.000 κατοίκων και έδρα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Αυστραλίας είναι ακόμα και για τους ειδικούς ιδιαιτέρως συγκεχυμένη.
Ο αριθμός των τεσσάρων θυμάτων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί τελικός και χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο θύμα ανακαλύφθηκε όταν οι συνθήκες επέτρεψαν την επίσκεψη των πυροσβεστών στις «καμένες συνοικίες» της πόλης.
Εκκρεμεί, επίσης, ακόμα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των τραυματισμένων που εισήχθησαν στα τοπικά νοσοκομεία αλλά και αυτών που έχουν μεταφερθεί σε ειδικές μονάδες εγκαυμάτων στο Σίδνεϊ, οι περισσότεροι με σοβαρά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνών.
Ο αριθμός των κατεστραμμένων σπιτιών αναμένεται να φτάσει τα 400 ενώ η αποκατάσταση του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο ένα πέμπτο της πόλης που παραμένει στο σκοτάδι, υπολογίζεται χρονικά στο τέλος της εβδομάδας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη στις πληγείσες περιοχές υπάρχει έλλειψη εμφιαλωμένου νερού και μπαταριών.
Ο Γενικός Κυβερνήτης κ. Χολινγουόρθ και ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Χάουαρντ διέκοψαν τις διακοπές τους για να παρηγορήσουν και να υποσχεθούν αποζημιώσεις στα θύματα.
Η πόλη, πρότυπο της Αυστραλίας -το ρυμοτομικό θαύμα- που η περιδιάβαση στους δρόμους της παρέπεμπε σε διάβαση δασικής περιοχής, γνώρισε την χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της που συμβαδίζει με την ιστορία της χώρας.
Το ένα τρίτο της πόλης είναι ισοπεδωμένο, οι ζημιές αναμένεται να φτάσουν στα 200 εκατ. αυστραλιανά δολάρια ενώ παρατηρούνται και εγκληματικές ενέργειες με την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστον ένα ύποπτο με την κατηγορία λεηλασίας.
Το οικολογικό κόστος από τις φωτιές, η ένταση των οποίων έχει μετριαστεί προσωρινά λόγω ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών, είναι δυσβάσταχτο.
Τα τεράστια σε έκταση φυτώρια που χρησιμοποιούνταν για την αναδάσωση των δασών της Καμπέρας καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.
Εκτός από την Καμπέρα, φωτιές συνεχίζουν να κατακαίουν δασικές περιοχές και σε γειτονικές ορεινές κωμοπόλεις στις Αυστραλιανές Άλπεις οι κάτοικοι των οποίων είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης και μεταφοράς τους σε ασφαλέστερες περιοχές.
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή ότι στις μέρες που έρχονται οι μετεωρολογικές συνθήκες, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 40 βαθμούς και την ένταση των ανέμων να εντείνεται, δε θα είναι οι ιδανικότερες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 20:12 ('Ωρα Λονδίνου) Αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ
|
Εντείνουν τις επιθέσεις οι αμερικανοί |
Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στο Ιράκ που σχετίζονται με συστήματα αεράμυνας.
Εκπρόσωποι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη έπληξαν 8 εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών στα νότια του Ιράκ.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις καταστροφές που προξένησαν οι βομβαρδισμοί, ούτε λεπτομέρειες για τυχόν θύματα.
Τους τελευταίους μήνες οι αεροπορικές επιθέσεις συμμαχικών αεροσκαφών κατά στόχων στο Ιράκ έχουν ενταθεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέλνουν ενισχύσεις στη περιοχή του Περσικού Κόλπου. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 21:18 ('Ωρα Λονδίνου) Προς Χάγη ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς;
|
Στενές σχέσεις Μιλόσεβιτς - Μιλουτίνοβιτς |
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βελιγράδι ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, πρόκειται να παραδοθεί οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κύριος Μιλουτίνοβιτς θα αναχωρήσει για τη Χάγη αύριο, Δευτέρα.
Το Διεθνές Δικαστήριο έχει απευθύνει κατηγορίες στον κύριο Μιλουτίνοβιτς που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.
H θητεία του κυρίου Μιλουτίνοβιτς ολοκληρώθηκε το 2002 |
Όμως καθώς ο Σέρβος πολιτικός εξακολουθούσε να ήταν πρόεδρος της Σερβίας απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στο τέλος του 2002.
Ο κύριος Μιλουτίνοβιτς έχει απορρίψει τις εικασίες ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει την δίκη στη Χάγη.
Πλούσια πολιτική καριέρα
Καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας ο κύριος Μιλουτίνοβιτς ήταν στενός συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Το 1995 με την ιδιότητα του υπουργού εξωτερικών έλαβε ενεργό μέρος στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον που τερμάτισαν τον πόλεμο στην Βοσνία.
Τον Δεκέμβριο του 1997 εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και βοήθησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας να διατηρήσει τον έλεγχο της Σερβικής κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο ο κύριος Μιλουτίνοβιτς ήταν μέλος της Επιτροπής Αμύνης της Γιουγκοσλαβίας και συμμετείχε στις αποφάσεις που σχετίζονταν με τις επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας στην επαρχία.
Έτσι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον θεωρεί ένοχο για τις ωμότητες που διέπραξαν οι υφιστάμενοι του.
|
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 20:05 ('Ωρα Λονδίνου) Ουάσιγκτον πιέζει 'Αγκυρα για Ιράκ
|
Πολλοί Τούρκοι δεν επιθυμούν ανάμειξη της χώρας τους στο πόλεμο στο Ιράκ |
Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, έφτασε στην Τουρκία για να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας τις προετοιμασίες για ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία χρησιμοποιούν τη βάση Ινσιρλίκ στα νότιο-ανατολικά της χώρας, απ' όπου αεροσκάφη επιτηρούν τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στο βόρειο Ιράκ.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι οι αμερικανική ηγεσία ασκεί έντονες πιέσεις στην Άγκυρα να αποδεχθεί στο έδαφος της δεκάδες χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει οικονομικά ανταλλάγματα στην Άγκυρα καθώς και τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Τι ανταλλάγματα θα προσφέρει ο αμερικάνος στρατιωτικός; |
Όμως η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις καθώς έχει ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Ιράκ.
Παράλληλα η πλειοψηφία του τουρκικού λαού- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- δηλώνει αρνητική σε ανάμειξη της χώρας στον ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.
Συμβιβασμός στον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών;
Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία θα ήθελε να στείλει στη Τουρκία περίπου 80 χιλιάδες στρατιώτες.
Πάντως –όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές – εμφανίζεται μια συμβιβαστική λύση μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων στρατιωτών.
Πολλοί διερωτούνται εάν αυτός ο αριθμός είναι ικανός έτσι ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο κατά του Ιράκ, πραγματοποιώντας επίθεση μέσα από τις Κουρδικές περιοχές.
Ο στρατηγός Μάιερς θα ήθελε σε αυτή τη φάση να μάθει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που θα είναι αποδεκτός από την τουρκική ηγεσία καθώς πιέζει ο χρόνος για την ολοκλήρωση των στρατιωτικών σχεδίων του αμερικανικού Πενταγώνου.
Ένα άλλο συμβιβαστικό σενάριο λέει ότι η Άγκυρα θα επιτρέψει την διάβαση των αμερικανών στρατιωτών που επιθυμεί η Ουάσιγκτον με την προϋπόθεση να μην ξεπερνούν τους 20 χιλιάδες οι αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι ανά πάσα στιγμή στη Τουρκία. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 17:40 ('Ωρα Λονδίνου) 'Εποικοδομητικές' συνομιλίες ΟΗΕ-Ιράκ
|
Οι κ. Χανς Μπλιξ (αριστερά) και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζητούν απαντήσεις από το Ιράκ |
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπάραντει, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες που είχε με ιρακινούς επισήμους σημείωσαν "κάποια πρόοδο".
Ο κύριος ελ Μπάραντει χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες στη Βαγδάτη ως "εποικοδομητικές" και πρόσθεσε ότι θα συνεχισθούν τη Δευτέρα.
Στην δίωρη συνάντηση του με τους ιρακινούς επισήμους παρευρίσκονταν επίσης ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ, καθώς και ο επιστημονικός σύμβουλος του ιρακινού προέδρου Αμίρ αλ-Σααντί.
Κατά την άφιξη του στη Βαγδάτη, ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι ο "πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος" και ότι το Ιράκ θα πρέπει να δίνει καλύτερες πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Οι δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν χθες ότι οι επιθεωρητές όπλων βρήκαν τρεις χιλιάδες σελίδες εγγράφων που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα τα οποία δεν κατετέθησαν στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο κύριος Μπλιξ χαρακτήρισε "ανησυχητική" την ανακάλυψη των εγγράφων.
Ο Ιρακινός επιστήμονας, δρ. Φαλέχ Χαμζά, υποστήριξε ότι τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι επιθεωρητές είναι κατά κύριο λόγο οι προσωπικές του σημειώσεις πάνω σε μια έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον ΟΗΕ.
Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να καταθέσουν την έκθεση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 27 Ιανουαρίου.
Οι κ. Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών και θα προειδοποιήσουν τη Βαγδάτη για τις συνέπειες που την περιμένουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με το ψήφιμα 1441 του ΟΗΕ.
«Το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί επαρκώς με τους επιθεωρητές και επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές τη σοβαρότητα του ζητήματος», τόνισε ο Χανς Μπλιξ.
«Τα περιθώρια στενεύουν και η διεθνής κοινότητα γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονη», τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
|
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 18:02 ('Ωρα Λονδίνου) Αμερικανοβρετανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ
|
Πολλοί Τούρκοι αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια |
Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στο Ιράκ που σχετίζονται με συστήματα αεράμυνας.
Εκπρόσωποι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη έπληξαν 8 εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών στα νότια του Ιράκ.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις καταστροφές που προξένησαν οι βομβαρδισμοί, ούτε λεπτομέρειες για τυχόν θύματα.
Τους τελευταίους μήνες οι αεροπορικές επιθέσεις συμμαχικών αεροσκαφών κατά στόχων στο Ιράκ έχουν ενταθεί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στέλνουν ενισχύσεις στη περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Ο στρατηγός Μάιερς στην Άγκυρα
Εν τω μεταξύ ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, έφτασε στην Τουρκία για να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας τις προετοιμασίες για ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι οι αμερικανική ηγεσία ασκεί έντονες πιέσεις στην Άγκυρα να αποδεχθεί στο έδαφος της δεκάδες χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες.
Ο στρατηγός Μάιερς θα ήθελε σε αυτή τη φάση να μάθει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που θα είναι αποδεκτός από την τουρκική ηγεσία η οποία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο πολέμου. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 14:52 ('Ωρα Λονδίνου) Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
|
Εκατοντάδες έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία της περιοχής με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα |
Του ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ Γιώργου Διαμαντούλη
Τέσσερις νεκρούς, εκατοντάδες τραυματισμένους, με δεκάδες από αυτούς σοβαρά και επιβεβαιωμένα 247 σπίτια να καπνίζουν ακόμα άφησε με το πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά που άρχισε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.
Οι πολύ καλά οργανωμένες δυνάμεις της δασοπυροσβεστικής, της αστυνομίας, των ειδικών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και των αρχών γενικώς, αποδείχθηκαν -σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Περιφέρειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας - ανεπαρκείς μπροστά στη δύναμη του φαινομένου.
Η κατάσταση στην Καμπέρα, την πόλη των 350.000 κατοίκων και έδρα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Αυστραλίας είναι ακόμα και για τους ειδικούς ιδιαιτέρως συγκεχυμένη.
Ο αριθμός των τεσσάρων θυμάτων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να θεωρηθεί τελικός και χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο θύμα ανακαλύφθηκε όταν οι συνθήκες επέτρεψαν την επίσκεψη των πυροσβεστών στις «καμένες συνοικίες» της πόλης.
Εκκρεμεί, επίσης, ακόμα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των τραυματισμένων που εισήχθησαν στα τοπικά νοσοκομεία αλλά και αυτών που έχουν μεταφερθεί σε ειδικές μονάδες εγκαυμάτων στο Σίδνεϊ, οι περισσότεροι με σοβαρά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνών.
Ο αριθμός των κατεστραμμένων σπιτιών αναμένεται να φτάσει τα 400 ενώ η αποκατάσταση του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο ένα πέμπτο της πόλης που παραμένει στο σκοτάδι, υπολογίζεται χρονικά στο τέλος της εβδομάδας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη στις πληγείσες περιοχές υπάρχει έλλειψη εμφιαλωμένου νερού και μπαταριών.
Ο Γενικός Κυβερνήτης κ. Χολινγουόρθ και ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Χάουαρντ διέκοψαν τις διακοπές τους για να παρηγορήσουν και να υποσχεθούν αποζημιώσεις στα θύματα.
Η πόλη, πρότυπο της Αυστραλίας -το ρυμοτομικό θαύμα- που η περιδιάβαση στους δρόμους της παρέπεμπε σε διάβαση δασικής περιοχής, γνώρισε την χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της που συμβαδίζει με την ιστορία της χώρας.
Το ένα τρίτο της πόλης είναι ισοπεδωμένο, οι ζημιές αναμένεται να φτάσουν στα 200 εκατ. αυστραλιανά δολάρια ενώ παρατηρούνται και εγκληματικές ενέργειες με την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστον ένα ύποπτο με την κατηγορία λεηλασίας.
Το οικολογικό κόστος από τις φωτιές, η ένταση των οποίων έχει μετριαστεί προσωρινά λόγω ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών, είναι δυσβάσταχτο.
Τα τεράστια σε έκταση φυτώρια που χρησιμοποιούνταν για την αναδάσωση των δασών της Καμπέρας καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.
Εκτός από την Καμπέρα, φωτιές συνεχίζουν να κατακαίουν δασικές περιοχές και σε γειτονικές ορεινές κωμοπόλεις στις Αυστραλιανές Άλπεις οι κάτοικοι των οποίων είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης και μεταφοράς τους σε ασφαλέστερες περιοχές.
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή ότι στις μέρες που έρχονται οι μετεωρολογικές συνθήκες, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 40 βαθμούς και την ένταση των ανέμων να εντείνεται, δε θα είναι οι ιδανικότερες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 11:12 ('Ωρα Λονδίνου) Τελευταία ευκαιρία του ΟΗΕ προς Σαντάμ
|
Οι κ. Χανς Μπλιξ (αριστερά) και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζητούν απαντήσεις από το Ιράκ |
Έφτασαν στη Βαγδάτη ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για τις πλεόν κρίσιμες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία.
Κατά την άφιξη του ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι ο «πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο πρόγραμμα επιθεωρήσεων με την ενεργή συμμετοχή του Ιράκ».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αξιωματούχοι θα ζητήσουν από τη Βαγδάτη να επιδείξει μεγαλύτερη συνεργασία στο έργο των επιθεωρητών.
Οι κ. Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών και θα προειδοποιήσουν τη Βαγδάτη για τις συνέπειες που την περιμένουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με το ψήφιμα 1441 του ΟΗΕ.
«Το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί επαρκώς με τους επιθεωρητές και επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές τη σοβαρότητα του ζητήματος», τόνισε ο Χανς Μπλιξ.
«Τα περιθώρια στενεύουν και η διεθνής κοινότητα γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονη», τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Λίγο πριν από την αναχώρησή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων ανακάλυψαν 3000 έγγραφα σε κατοικία Ιρακινού επιστήμονα, τα οποία δεν συμπεριλήφθησαν στην έκθεση που παρέδωσε το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από ένα μήνα.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διευκρίνισε ότι τα νέα έγγραφα δεν αποτελούν αφορμή για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ, αλλά καταδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και των επιθεωρητών.
Ο Ιρακινός επιστήμονας, δρ. Φαλέχ Χαμζά, υποστήριξε ότι τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι επιθεωρητές είναι κατά κύριο λόγο οι προσωπικές του σημειώσεις πάνω σε μια έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον ΟΗΕ. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 14:14 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα πρόταση ΗΠΑ προς Βόρειο Κορέα
|
Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Σεούλ υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών |
Τρόφιμα και οικονομική ενίσχυση υπόσχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Βόρειο Κορέα εάν η ηγεσία της Πιονγκ Γιανγκ τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας, Τόμας Χάμπαρντ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν μεγάλη οικονομική βοήθεια εάν η Βόρειος Κορέας εγκαταλείψει τις «πυρηνικές της φιλοδοξίες».
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατέθεσε σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης, η οποία ξέσπασε με την επαναλειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βορείου Κορέας.
Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η προσφορά του Χάμπαρντ είναι μια επιπλέον απόδειξη των διαθέσεων της Ουάσινγκτον για αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Βόρειο Κορέα.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Πιονγκ Γιανγκ εκμεταλλεύεται το πυρηνικό της πρόγραμμα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τις ΗΠΑ για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κρατών και για να εξασφαλίσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια.
Το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Βόρειος Κορέα επιθυμεί διευθέτηση με απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ και όχι με μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σεούλ διευκρίνισε ότι αποκλιμάκωση της κρίσης δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ουάσινγκτον. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 13:47 ('Ωρα Λονδίνου) Βολές Σαρόν κατά νέου ειρηνευτικού σχεδίου
|
Υπέρ των διαπραγματεύσεων εφόσον σταματήσουν οι επιθέσεις Παλαιστινίων |
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, υποστήριξε ότι ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προωθεί η διεθνής κοινότητα, δεν θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Νιούζγουικ» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα ήταν εις θέσιν να αποδεκτεί τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με την προϋποθέση ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων του.
Ο Αριέλ Σαρόν επανέλαβε ότι είναι υπέρ της απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ από την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ή οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παλαιστινιακή κοινή γνώμη.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ διεξάγονται στις 28 Ιανουαρίου και ο αντίπαλος του Αριέλ Σαρόν είναι ο νεοεκλεγείς ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, ο οποίος είναι υπέρ του απευθείας διαλόγου με τους Παλαιστινίους.
Εν αντιθέσει, ο Ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο εάν σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.
Το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κρατούς σε διάστημα τριών ετών.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, τόνισε, στο ίδιο περιοδικό ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί την έναρξη του διαλόγου.
Στο μεταξύ, ισραηλινό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Παλαιστίνιου, Μαρουάν Μπαργκούτι, εκ των επικεφαλής της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, της επονομαζόμενης ιντιφάντα.
Η δίκη θα ξεκινήσει στις 6 Απριλίου. |
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου) Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
|
Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά την Καμπέρα |
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Καμπέρα.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις καταστροφές τις χειρότερες που έχει ποτέ αντικρίσει.
Τα μέτωπα των πυρκαγιών εξακολουθούν να μαίνονται και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι αρχές της Αυτσραλίας ανακοίνωσαν ότι αναμένουν και νέα μέτωπα φωτιάς καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν αλλαγή της κατευθύνσης των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Στο μεταξύ, τα πυκνά σύννεφα καπνού εμποδίζουν τις χαμηλές πτήσεις των ελικοπτέρων στις πληγείσες περιοχές.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλες οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικότερων πυρκαγιών των τελευταίων 50 ετών.
Η φωτιά στο εθνικό πάρκο της Καμπέρα προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων ενώ δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Ο στρατός έχει κληθεί να συνδράμει στο πλευρό των 2.000 πυροσβεστών.
Το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Χόθαμ εκκενώθηκε το Σάββατο και δεκάδες τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής έχουν τραπεί σε φυγή. |
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2003 - 22:22 ('Ωρα Λονδίνου) Αντιδικία βρετανικής εφημερίδας με Σρέντερ
|
Στα δικαστήρια καταφεύγει ο κύριος Σρέντερ για να σταματήσει τα δημοσιεύματα |
Η βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα «Μέιλ» ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, το οποίο απεφάνθη υπέρ της μη δημοσίευσης πληροφοριών για την ιδιωτική ζωή του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο διευθυντής της εφημερίδας, Πίτερ Ράιτ, είπε ότι η «Μέιλ» κυκλοφορεί στη Βρετανία και δεν υπόκειται στους γερμανικούς νόμους.
Ο κύριος Σρέντερ προσπαθεί να προστατέψει την προσωπική του ζωή |
Πρόσθεσε, ότι δεν αποδέχεται τη πρακτική του κ. Σρέντερ να καταφεύγει σε γερμανικά δικαστήρια για να του επιβάλει τι μπορεί να δημοσιεύει και τι όχι.
Πριν μερικές μέρες η «Μέιλ» δημοσίευσε πληροφορίες που εμφανίζουν τον Γερμανό καγκελάριο να διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τηλεπαρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης.
Η ιστορία αυτή αναδημοσιεύτηκε στον γερμανικό Τύπο.
Ο ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι η δικαστική οδός που επέλεξε ο κ. Σρέντερ κατά της βρετανικής εφημερίδας μάλλον αποσκοπεί στο να στείλει προειδοποίηση στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν την σκανδαλολογία για το πρόσωπο του. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 11:12 ('Ωρα Λονδίνου) Τελευταία ευκαιρία του ΟΗΕ προς Σαντάμ
|
Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ |
Έφτασαν στη Βαγδάτη ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για τις πλεόν κρίσιμες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία.
Κατά την άφιξη του ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι ο «πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο πρόγραμμα επιθεωρήσεων με την ενεργή συμμετοχή του Ιράκ».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αξιωματούχοι θα ζητήσουν από τη Βαγδάτη να επιδείξει μεγαλύτερη συνεργασία στο έργο των επιθεωρητών.
Οι κ. Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών και θα προειδοποιήσουν τη Βαγδάτη για τις συνέπειες που την περιμένουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με το ψήφιμα 1441 του ΟΗΕ.
«Το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί επαρκώς με τους επιθεωρητές και επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές τη σοβαρότητα του ζητήματος», τόνισε ο Χανς Μπλιξ.
«Τα περιθώρια στενεύουν και η διεθνής κοινότητα γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονη», τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Λίγο πριν από την αναχώρησή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων ανακάλυψαν 3000 έγγραφα σε κατοικία Ιρακινού επιστήμονα, τα οποία δεν συμπεριλήφθησαν στην έκθεση που παρέδωσε το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από ένα μήνα.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διευκρίνισε ότι τα νέα έγγραφα δεν αποτελούν αφορμή για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ, αλλά καταδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και των επιθεωρητών.
Ο Ιρακινός επιστήμονας, δρ. Φαλέχ Χαμζά, υποστήριξε ότι τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι επιθεωρητές είναι κατά κύριο λόγο οι προσωπικές του σημειώσεις πάνω σε μια έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον ΟΗΕ. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 07:55 ('Ωρα Λονδίνου) Κατάσχεση τροφίμων και ποτών
|
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο Καράκας |
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ανακοίνωσε ότι οι κατασχέσεις τροφίμων και ποτών από τις αποθήκες της χώρας θα συνεχιστούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων που έχει δημιουργήσει η απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας της αντιπολίτευσης με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις να επιτάξουν όλα τα καταστήματα, τα οποία αρνούνται να διαθέσουν προς πώληση τα προϊόντα τους.
Επιπλέον, ο Ούγο Τσάβες προειδοποίησε ότι είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα κατά των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης.
Το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά της κυβέρνησης.
Αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, ο Ούγο Τσάβες έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 19ης Αυγούστου.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπογράμμισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης της κυβέρνησής του από τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο.
«Εάν αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε από τις διαπραγματεύσεις θα είναι διότι αυτοί οι άνθρωποι - αντιπολίτευση- με τις κινητοποιήσεις τους φανερώνουν ότι δεν επιθυμούν το δρόμο της δημοκρατίας», τόνισε ο Ούγο Τσάβες. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 08:36 ('Ωρα Λονδίνου) Βουλευτικές εκλογές στην Κούβα
|
Εκλογές χωρίς αντιπολίτευση και προεκλογική εκστρατεία |
Στις κάλπες προσέρχονται εκατομμύρια Κουβανοί για να αναδείξουν τα νέα μέλη της Εθοσυνέλευσης.
Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι βουλευτές είναι σε αριθμό όσες και οι έδρες της Εθνοσυνέλευσης και έχουν όλοι προταθεί από υπηρεσίες που έχουν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης.
Οι αντιφρονούντες της Κούβας έχουν κατ' επανάληψη χαρακτηρίσει «κοροϊδία» την εκλογική διαδικασία.
Εν αντιθέσει εκπρόσωποι του κυβενώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας υποστηρίζουν ότι αποτελεί την πιο διάφανη μορφή δημοκρατίας.
Εθνική ενότητα
Οι 609 υποψήφιοι της Εθνοσυνέλευσης, πάντως, δεν έχουν καμμία αγωνία για το αποτέλεσμα, καθώς η εκλογή τους είναι δεδομένη.
Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εκλογική διαδικασία είναι μια ευκαιρία για την ηγεσία της Κούβας να επιδείξει την εθνική ενότητα της χώρας.
Για τις εν λόγω εκλογές δεν προηγήθηκε προεκλογική περίοδος καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση.
Οι υποψήφιοι απλά παρουσιάζουν σε μία σελίδα τύπου βιογραφικού σημειώματος.
Η κυβέρνηση της Κούβας υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τις πρωσοποπαγείς αμερικανικού τύπου εκλογικές διαδικασίες.
Ο υποψήφιος και καθηγητής στη Νομική Σχολή της Αβάνας, Χοσέ Λουίς Τολέδο, χαρακτήρισε τις εκλογές «απολύτως δημοκρατικές».
«Στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ένας επιστήμονας και ένας αρτοποιός ή ένας εργάτης», επεσήμανε ο Χοσέ Λουίς Τολέδο. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 10:17 ('Ωρα Λονδίνου) Απάτη υψηλής τεχνολογίας
|
Έως και 36.000 ευρώ απέσυραν οι δράστες με πιστωτικές κάρτες άλλων |
Απάτη με μηχανές αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) ξεσκέπασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Μέχρι στιγμής, οι ισπανικές αρχές έχουν συλλάβει δύο υπόπτους στο τουριστικό παραλιακό θέρετρο Τορεβιέχα.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι αποθανάτιζαν με μικροσκοπικές φωτογραφικές μηχανές τους κωδικούς αριθμούς κατόχων πιστωτικών καρτών και έπειτα προχωρούσαν σε αναλήψεις χιλιάδων ευρώ.
Οι φωτογραφικές μηχανές ήταν κρυμμένες πάνω στα ΑΤΜ. Αμέσως μετά τη φωτογράφηση των κωδικών οι δράστες περνούσαν τις πληροφορίες των πιστωτικών καρτών στην μαγνητική ταινία νέων καρτών με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος.
Βάσει αυτών των πληροφοριών οι δράστες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Ισπανίας, κατάφεραν να αποσπάσουν έως 36.000 ευρώ σε διάφορες τοποθεσίες του Αλικάντε.
|
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2003 - 23:35 ('Ωρα Λονδίνου) Στις φλόγες η νοτιοανατολική Αυστραλία
|
Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά την Καμπέρα |
Ο πρωθυπουργός της Αυτσραλίας, Τζον Χάουαρντ, πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Καμπέρα.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις καταστροφές τις χειρότερες που έχει ποτέ αντικρίσει.
Τα μέτωπα των πυρκαγιών εξακολουθούν να μαίνονται και τουλάχιστον τρεις άνθρωπι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι αρχές της Αυτσραλίας ανακοίνωσαν ότι αναμένουν και νέα μέτωπα φωτιάς καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν αλλαγή της κατευθύνσης των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Στο μεταξύ, τα πυκνά σύννεφα καπνού εμποδίζουν τις χαμηλές πτήσεις των ελικοπτέρων στις πληγείσες περιοχές.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλες οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικότερων πυρκαγιών των τελευταίων 50 ετών.
Η φωτιά στο εθνικό πάρκο της Καμπέρα προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων ενώ δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.
Ο στρατός έχει κληθεί να συνδράμει στο πλευρό των 2.000 πυροσβεστών.
Το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Χόθαμ εκκενώθηκε το Σάββατο και δεκάδες τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής έχουν τραπεί σε φυγή. |
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2003 - 07:12 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμες συνομιλίες ΟΗΕ - Βαγδάτης
|
Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ |
Στη Βαγδάτη μεταβαίνουν ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλι και οε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για τις πλεόν κρίσιμες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αξιωματούχοι θα ζητήσουν από τη Βαγδάτη να επιδείξει μεγαλύτερη συνεργασία στο έργο των επιθεωρητών.
Οι κ. Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών και θα προειδοποιήσουν τη Βαγδάτη για τις συνέπειες που θα υποστεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με το ψήφιμα 1441 του ΟΗΕ.
«Το Ιράκ δεν έχει συνεργαστεί επαρκώς με τους επιθεωρητές και επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές τη σοβαρότητα του ζητήματος», τόνισε ο Χανς Μπλιξ.
«Τα πριθώρια στενεύουν και η διεθνής κοινότητα γίνεται ολοένα και πιο ανυπόμονη», τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Λίγο πριν από την αναχώρησή του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αποκάλυψε ότι οι επιθεωρητές όπλων ανακάλυψαν 3000 έγγραφα στην κατοικία Ιρακινού επιστήμονα, τα οποία δεν συμπεριλήφθησαν στην έκθεση που παρέδωσε το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από ένα μήνα.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διευκρίνισε ότι τα νέα έγγραφα δεν αποτελούν αφορμή για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράκ, αλλά καταδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιράκ και των επιθεωρητών.
Ο Ιρακινός επιστήμονας, δρ. Φαλέχ Χαμζά, υποστήριξε ότι τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι επιθεωρητές είναι κατά κύριο λόγο οι προσωπικές του σημειώσεις πάνω σε μια έκθεση, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον ΟΗΕ. |
|