|
|
Ειδήσεις 03-01-17
Συνέχιση των επιθέσεων, υπόσχεται η Χαμάς
Ψυχραιμία συνιστά η Ευρώπη
Δίωξη στο 'δίωξης ναρκωτικών'
'Το Ιράκ δεν αφοπλίζεται'
Ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη Ντιτρού
Ψυχραιμία συνιστά η Ευρώπη
Φόβος για ανασυγκρότηση των Ταλιμπάν
Ψυχραιμία συνιστά η Ευρώπη
Συνέχιση των επιθέσεων, υπόσχεται η Χαμάς
Ανασυντάσσονται οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
Ενώπιον της δικαιοσύνης ο Ντιτρού
Ασυδοσία στην πώληση βρεφικού γάλακτος
Υπέρ της ανατροπής του Σαντάμ οι Σαουδάραβες
«Το πάθημα δεν έγινε μάθημα»
Στρατός κατά της δίωξης ναρκωτικών
«Ναι» στο Ιράκ, αλλά με δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ
Ασυδοσία στην πώληση βρεφικού γάλακτος
Συμφωνία Αργεντινής-ΔΝΤ
«Πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη»
«Το πάθημα δεν έγινε μάθημα»
Στρατός κατά της δίωξης ναρκωτικών
Σομαλία: «Χωρίς οικογένεια»
«Πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη»
Όλων τα μάτια σε 11 άδειες κεφαλές
Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
Συμφωνία Αργεντινής-ΔΝΤ
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου) Συνέχιση των επιθέσεων, υπόσχεται η Χαμάς
|
Οι Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας βρίσκονται υπο τον αυστηρό έλεγχο των Ισραηλινών. |
Τη δέσμευσή για συνέχιση των επιθέσεων αυτοκτονίας εξέφρασαν μέλη της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς».
Η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί στην ουσία απόρριψη του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός, το οποίο φέρεται να έχει καταθέσει η Αίγυπτος.
Η πρόταση της Αιγύπτου προηγείται συνάντησης μελών ισλαμικών οργανώσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο με θέμα τη χάραξη μιας συντονισμένης πολιτικής των οργανώσεων απέναντι στο Ισραήλ.
Η βία συνεχίζεται
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκαν σε σύγκρουση κοντά στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε σπίτι που βρισκόταν σε απόμερη περιοχή, κοντά σε εβραϊκό οικισμό, σκοτώνοντας έναν ισραηλινό έποικο.
Κάποιος από τους ενοίκους του σπιτιού ανταπέδωσε τις βολές σκοτώνοντας τον ένα Παλαιστίνιο, ενώ ο άλλος κατάφερε να διαφύγει
Στο Ισραήλ, οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού έπληξαν και κατέστρεψαν μια σχεδία, η οποία απεδείχθη ότι ήταν μια πλωτή παγίδα.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συνεχώς αυξάνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τους αντιπάλους του ενώ υπολείπονται 11 ημέρες από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η πρόταση της Αιγύπτου
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Αιγύπτου καλεί τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και υπόσχεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταματήσουν να βάλλουν κάτα φερόμενων μελών τους.
Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση του Καΐρου θα συμμετέχουν έως και 10 ισλαμικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η «Χαμάς», «Ισλαμική Τζιχάντ» και η «Φατάχ», η οποία πρόσκειται στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Ανώτατος στέλεχος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, δήλωσε ότι η οργάνωση θα συμμετάσχει στη συνάντηση αλλά δεν αποδέχεται την ειρηνευτική πρόταση. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου) Ψυχραιμία συνιστά η Ευρώπη
|
Η Ευρώπη θέλει να παραμείνουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ |
Ο πρόεδρος της Γαλλία, Ζακ Σιράκ, προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας μονομερούς επίθεσης εναντίον του Ιράκ, λέγοντας ότι μια τέτοια τακτική αντιτίθεται στη διεθνή νομοθεσία.
Η Ευρώπη στηρίζει τον Χ. Μπλιξ | Ο κ. Σιράκ υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, στο Παρίσι.
Ο κ. Μπλιξ συναντήθηκε και με το βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τους επιθεωρητές.
Αλλά και η Ρωσία τάχθηκε κατά της λήψης βιαστικών αποφάσεων ύστερα απο την ανακάλυψη των έντεκα άδειων χημικών κεφαλών, που εντοπίστηκαν εχθές στο Ιράκ, και για τις οποίες οι επιθεωρητές είπαν ότι είχαν σχεδιαστεί για την κατασκευή χημικών όπλων.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ανακάλυψη "σοβαρή και ανησυχητική".
Αλλού στην Ευρώπη
• Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το έργο των επιθεωρητών φέρει αποτελέσματα και θα ήταν λογικό να παραταθεί μέχρι το Φεβρουάριο
•Η Ελλάδα είπε ότι το εύρημα της Τετάρτης αποτελεί δείγμα της "καλής δουλειάς των επιθεωρητών".
• Τουρκία είπε ότι θα παρέχει περιορισμένη στήριξη σε μια αμερικανική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης και δεν θα επιτρέψει τη χρήση των βάσεων της.
•Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, προσθέτοντας όμως ότι θα ήταν χαρούμενος εάν έβλεπε εξόριστο
το Σαντάμ Χουσεΐν.
"Το πάθημα δεν έγινε μάθημα"
Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή τη 12η επέτειο από την έναρξη του πολέμου στον Περσικό, το 1991, προειδοποίησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι θα βρουν σίγουρο θάνατο εάν επιτεθούν κατά της χώρας του.
Στο διάγγελμα που ήταν διανθισμένο με ιστορικές αναφορές ο Σαντάμ Χουσείν συνέκρινε τους Αμερικανούς με τους Μογγόλους, οι οποίοι έφθασαν μεν μέχρι τη Βαγδάτη το 13ο αιώνα, αλλά υποχρεώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις σε μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας μπροστά στα τείχη της πόλης.
"Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το Ιράκ, και απέδειξαν ότι πάθημα δεν τους έγινε μάθημα", είπε ο ιρακινός ηγέτης.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναφέρθηκε στις χημικές κεφαλές που βρέθηκαν στη χώρα του.
Διαδηλώσεις στη Γάζα
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζοντας τη στήριξη τους στο Ιράκ.
Ανώτατο μέλος της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς φέρεται να δήλωσε ότι σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, θα πληγούν οι Αμερικανοί και τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Επικεφαλής της διαδήλωσης τέθηκε ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς , Σέικ Γιασίν και ακολούθησαν άλλοι αρχηγοί παλαιστινιακών οργανώσεων.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου) Δίωξη στο 'δίωξης ναρκωτικών'
|
Η αστυνομία συμμετείχε συχνά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. |
Στο Μεξικό, ο Γενικός Εισαγγελέας, Ραφαέλ Μασέντο διέταξε τη διάλυση του σώματος δίωξης ναρκωτικών, στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς στους κόλπους των μεξικανικών διωκτικών αρχών.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η αστυνομική αυτή δύναμη θα σταματήσει το έργο της και τα 700 ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της θα υποβληθούν σε ανακρίσεις.
"Θα απαλλαγούμε από αυτούς τους ανθρώπους. Θα βρεθούν είτε στο δρόμο είτε στη φυλακή" δήλωσε σε τοπικό ραδιόφωνο.
Την Πέμπτη, στρατιωτικές δυνάμεις του Μεξικού πραγματοποίησαν εφόδους στα γραφεία της μονάδας .
Ο πρόεδρος Βισέντε Φοξ είπε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στους κόλπους των αρχών ασφαλείας.
"Πόλεμος" εναντίον της διαφθοράς
Η εν λόγο μονάδα είχε και στο παρελθόν συνδεθεί με παράνομες υποθέσεις και 200 από τους αξιωματούχους της υποβάλλονται σε ανακρίσεις.
Όμως η επιδρομή της Πέμπτης αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το γόητρο των αστυνομικών δυνάμεων και χτύπημα στην καρδιά της διαφθοράς.
Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες κατέλαβαν τα γραφεία της ειδικής μονάδας δίωξης ναρκωτικών σε έντεκα πολιτείες.
Είχε προηγηθεί, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η σύλληψη επτά αστυνομικών της μονάδας στην Τιχουάνα για διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμό και απαγωγή.
Στην κατοχή των επτά ανδρών βρέθηκαν περισσότεροι από τέσσερις τόνοι μαριχουάνας, που δεν είχαν δηλωθεί στις αρχές.
Επίσης, κρατούσαν παράνομα δύο λαθρέμπορους από τους οποίους ζητούσαν δύο εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να τους απελευθερώσουν και να επιστρέψουν το εμπόρευμα τους.
Ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει την αναδιάρθρωση των δυνάμεων ασφαλείας.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 23:21 ('Ωρα Λονδίνου) 'Το Ιράκ δεν αφοπλίζεται'
|
Η Ευρώπη θέλει τους επιθεωρητές στο Ιράκ. |
Η αμερικανική κυβέρνηση λέει ότι είναι «πλέον φανερό» πως η Βαγδάτη δεν πρόκειται να αφοπλιστεί και εκφράζει την ανησυχία της για τις άδειες χημικές κεφαλές που βρέθηκαν στο Ιράκ από τους επιθεωρητές όπλων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε σε γερμανική εφημερίδα την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα το Ιράκ δεν θα είναι συνεργάσιμο με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.
Χανς Μπλιξ: ζήτησε διευκρινίσεις απο το Ιράκ |
Την ίδια ώρα ο Άρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου χαρακτήριζε «σοβαρό και ανησυχητικό» γεγονός ότι βρέθηκαν έντεκα χημικές κεφαλές στο Ιράκ.
Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν για τους κινδύνους που είναι δυνατόν να ενέχει μια μονομερής επίθεση εναντίον της Βαγδάτης. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη ζήτησαν να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους επιθεωρητές όπλων για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα ηττηθούν εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν στη χώρα του.
"Δεν αφοπλίζεται"
Ο εκπρόσωπος του κ. Μπούς, Άρι Φλάισερ, απέρριψε τις διαβεβαιώσεις του Ιράκ ότι οι έντεκα κεφαλές που εντοπίστηκαν από τους επιθεωρητές περιέχονταν στον κατάλογο με τα οπλικά συστήματα της χώρας που παρέδωσε η Βαγδάτη στα Ηνωμένα Έθνη.
Πιστεύουμε οτι στο τέλος του μήνα θα έχει αποδειχθεί οτι το Ιράκ δεν συνεργάζεται | Κόλιν Πάουελ |
«Το γεγονός ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του αδήλωτα χημικά όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, είναι σε άρτια κατάσταση, είναι σοβαρό και ανησυχητικό.»
«Σύμφωνα με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το Ιράκ είναι υποχρεωμένο να αφοπλιστεί. Είναι όμως σαφές ότι δεν πρόκειται να το πράξει»
Οι κεφαλες εξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν περιείχαν κάποτε απαγορευμένες ουσίες. Η Βαγδάτη λέει ότι πρόκειται για σχεδόν άδειες ρουκέτες , οι οποίες μάλιστα έχουν λήξει.
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από το Ιράκ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου για να εξετάσει την έκθεση που θα έχουν συντάξει οι επιθεωρητές όπλων.
Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, στο Παρίσι.
Ο κ. Μπλιξ συναντήθηκε και με το βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει του επιθεωρητές.
Αλλά και η Ρωσία τάχθηκε κατά της λήψης βιαστικών αποφάσεων ύστερα απο την ανακάλυψη των έντεκα άδειων χημικών κεφαλών, που εντοπίστηκαν εχθές στο Ιράκ, και για τις οποίες οι επιθεωρητές είπαν ότι είχαν σχεδιαστεί για την κατασκευή χημικών όπλων.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το έργο των επιθεωρητών φέρει αποτελέσματα και θα ήταν λογικό να παραταθεί μέχρι το Φεβρουάριο
Η Ελλάδα είπε ότι το εύρημα της Τετάρτης αποτελεί δείγμα της "καλής δουλειάς των επιθεωρητών".
Τουρκία είπε ότι θα παρέχει περιορισμένη στήριξη σε μια αμερικανική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης και δεν θα επιτρέψει τη χρήση των βάσεων της.
Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, προσθέτοντας όμως ότι θα ήταν χαρούμενος εάν έβλεπε εξόριστο
το Σαντάμ Χουσεΐν.
"Το πάθημα δεν έγινε μάθημα"
Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή τη 12η επέτειο από την έναρξη του πολέμου στον Περσικό, το 1991, προειδοποίησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι θα βρουν σίγουρο θάνατο εάν επιτεθούν κατά της χώρας του.
Στο διάγγελμα που ήταν διανθισμένο με ιστορικές αναφορές ο Σαντάμ Χουσείν συνέκρινε τους Αμερικανούς με τους Μογγόλους, οι οποίοι έφθασαν μεν μέχρι τη Βαγδάτη το 13ο αιώνα, αλλά υποχρεώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις σε μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας μπροστά στα τείχη της πόλης.
"Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το Ιράκ, και απέδειξαν ότι πάθημα δεν τους έγινε μάθημα", είπε ο ιρακινός ηγέτης.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναφέρθηκε στις χημικές κεφαλές που βρέθηκαν στη χώρα του.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 19:41 ('Ωρα Λονδίνου) Ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη Ντιτρού
|
Ο Ντιτρού φθάνει στο δικαστήριο του Νεφσατό |
Δικαστήριο στο Βέλγιο αποφάσισε ότι ο άνδρας που κατηγορείται για τα πλέον απεχθή εγκλήματα, μπορεί πλέον να προσαχθεί στη δικαιοσύνη, έξι χρόνια μετά από τη σύλληψη του.
Ο Μαρκ Ντιτρού για το βιασμό και τη δολοφονία τεσσάρων κοριτσιών και το βιασμό δύο ακόμα κοριτσιών που βρέθηκαν ζωντανά σε ένα από τα σπίτια του.
Πένθος σε ολόκληρο το Βέλγιο |
Το δικαστήριο στη Νεφσατό, στο νότιο-ανατολικό Βέλγιο, απεφάνθη ότι υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία για να προσαχθούν ο Ντιτρού, η σύζυγος του Μισέλ και ο συγκατηγορούμενος του, Μισέλ Λελίβρ, ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ωστόσο, οι ανταποκριτές λένε ότι η δίκη είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.
Στο στόχαστρο οι αρχές
Η κοινωνία του Βελγίου που είχε αρχικά «μουδιάσει» από το σοκ , επαναστάτησε στη συνέχεια ζητώντας την καταδίκη του Ντιτρού όταν η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας τον Αύγουστο του 1996.
Η αδυναμία των αρχών να ανακαλύψουν εκείνα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που θα έστελναν τον κατηγορούμενο για πάντα στη φυλακή, ερμηνεύθηκε ως ανικανότητα από τα πλήθη που δεν άργησαν να κατέβουν στους δρόμους.
Πέρσυ, κάποιες από τις οικογένειες των νεαρών θυμάτων είχαν δηλώσει ότι αποσύρονταν από την υπόθεση καθώς είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη θέληση των αρχών να ανακαλύψουν την αλήθεια.
Ο Μαρκ Ντιτρού έχει παραδεχθεί την ανάμειξη του στην απαγωγή των έξι κοριτσιών.
Επιμένει όμως ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τους φόνους των δύο οκτάχρονων κοριτσιών και των δύο εφήβων, των οποίων οι σωροί βρέθηκαν σε οίκημα που ανήκει είτε στον ίδιο είτε σε έναν από τους φερόμενους ως συνεργάτες του, τον Μπέρναρντ Βέινστάιν.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 20:17 ('Ωρα Λονδίνου) Ψυχραιμία συνιστά η Ευρώπη
|
Η Ευρώπη θέλει να παραμείνουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ |
Ο πρόεδρος της Γαλλία, Ζακ Σιράκ, προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας μονομερούς επίθεσης εναντίον του Ιράκ, λέγοντας ότι μια τέτοια τακτική αντίκειται στη διεθνή νομοθεσία.
Η Ευρώπη στηρίζει τον Χ. Μπλιξ | Ο κ. Σιράκ υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, στο Παρίσι.
Ο κ. Μπλιξ συναντήθηκε και με το βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει του επιθεωρητές.
Αλλά και η Ρωσία τάχθηκε κατά της λήψης βιαστικών αποφάσεων ύστερα απο την ανακάλυψη των έντεκα άδειων χημικών κεφαλών, που εντοπίστηκαν εχθές στο Ιράκ, και για τις οποίες οι επιθεωρητές είπαν ότι είχαν σχεδιαστεί για την κατασκευή χημικών όπλων.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ανακάλυψη "σοβαρή και προβληματική".
Αλλού στην Ευρώπη
• Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το έργο των επιθεωρητών φέρει αποτελέσματα και θα ήταν λογικό να παραταθεί μέχρι το Φεβρουάριο
•Η Ελλάδα είπε ότι το εύρημα της Τετάρτης αποτελεί δείγμα της "καλής δουλειάς των επιθεωρητών".
• Τουρκία είπε ότι θα παρέχει περιορισμένη στήριξη σε μια αμερικανική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης και δεν θα επιτρέψει τη χρήση των βάσεων της.
•Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, προσθέτοντας όμως ότι θα ήταν χαρούμενος εάν έβλεπε εξόριστο
το Σαντάμ Χουσεΐν.
"Το πάθημα δεν έγινε μάθημα"
Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή τη 12η επέτειο από την έναρξη του πολέμου στον Περσικό, το 1991, προειδοποίησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι θα βρουν σίγουρο θάνατο εάν επιτεθούν κατά της χώρας του.
Στο διάγγελμα που ήταν διανθισμένο με ιστορικές αναφορές ο Σαντάμ Χουσείν συνέκρινε τους Αμερικανούς με τους Μογγόλους, οι οποίοι έφθασαν μεν μέχρι τη Βαγδάτη το 13ο αιώνα, αλλά υποχρεώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις σε μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας μπροστά στα τείχη της πόλης.
"Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το Ιράκ, και απέδειξαν ότι πάθημα δεν τους έγινε μάθημα", είπε ο ιρακινός ηγέτης.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναφέρθηκε στις χημικές κεφαλές που βρέθηκαν στη χώρα του.
Διαδηλώσεις στη Γάζα
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζοντας τη στήριξη τους στο Ιράκ.
Ανώτατο μέλος της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς φέρεται να δήλωσε ότι σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, θα πληγούν οι Αμερικανοί και τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Επικεφαλής της διαδήλωσης τέθηκε ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς , Σέικ Γιασίν και ακολούθησαν άλλοι αρχηγοί παλαιστινιακών οργανώσεων.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 18:39 ('Ωρα Λονδίνου) Φόβος για ανασυγκρότηση των Ταλιμπάν
|
Η πόλη Σπιν Μπολντάκ έχει γίνει το καταφύγιο πολλών προσφύγων |
Η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν λαμβάνει σειρά μέτρων για να προλάβει την ανασυγκρότηση μαχητών των Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα στα νότια της χώρας.
Περίπου πέντε χιλιάδες αστυνομικοί έχουν σταλεί στην πόλη Σπιν Μπολντάκ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι μαχητές των Ταλιμπάν προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για συγκρούσεις μεταξύ των φερόμενων ως μέλη των Ταλιμπάν και δυνάμεων της Αφγανικής κυβέρνησης στην ίδια περιοχή.
Ο υπεύθυνος ασφαλείας της πόλης δήλωσε στο BBC ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, ο Χαφίζ Αμπντούρ Ραχίμ, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές, είχε βρει καταφύγιο στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων , οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι σκότωσαν τέσσερα άτομα και τραυμάτισαν άλλα τέσσερα.
Πέντε ακόμα άτομα συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ασφαλείας, οι εννέα επιζώντες μεταφέρθηκαν στην Κανταχάρ για ανακρίσεις.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου) Ψυχραιμία συνιστά η Ευρώπη
|
Οι κεφαλές εξετάζονται απο τους ειδικούς. |
Ο πρόεδρος της Γαλλία, Ζακ Σιράκ, προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας μονομερούς επίθεσης εναντίον του Ιράκ, λέγοντας ότι μια τέτοια τακτική αντίκειται στη διεθνή νομοθεσία.
Η Ευρώπη στηρίζει τον Χ. Μπλιξ | Ο κ. Σιράκ υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, στο Παρίσι.
Ο κ. Μπλιξ συναντήθηκε και με το βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει του επιθεωρητές.
Αλλά και η Ρωσία τάχθηκε κατά της λήψης βιαστικών αποφάσεων ύστερα απο την ανακάλυψη των έντεκα άδειων χημικών κεφαλών, που εντοπίστηκαν εχθές στο Ιράκ, και για τις οποίες οι επιθεωρητές είπαν ότι είχαν σχεδιαστεί για την κατασκευή χημικών όπλων.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την ανακάλυψη "σοβαρή και προβληματική".
Αλλού στην Ευρώπη
• Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το έργο των επιθεωρητών φέρει αποτελέσματα και θα ήταν λογικό να παραταθεί μέχρι το Φεβρουάριο
•Η Ελλάδα είπε ότι το εύρημα της Τετάρτης αποτελεί δείγμα της "καλής δουλειάς των επιθεωρητών".
• Τουρκία είπε ότι θα παρέχει περιορισμένη στήριξη σε μια αμερικανική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης και δεν θα επιτρέψει τη χρήση των βάσεων της.
•Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ επανέλαβε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ, προσθέτοντας όμως ότι θα ήταν χαρούμενος εάν έβλεπε εξόριστο
το Σαντάμ Χουσεΐν.
"Το πάθημα δεν έγινε μάθημα"
Στη Βαγδάτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με αφορμή τη 12η επέτειο από την έναρξη του πολέμου στον Περσικό, το 1991, προειδοποίησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι θα βρουν σίγουρο θάνατο εάν επιτεθούν κατά της χώρας του.
Στο διάγγελμα που ήταν διανθισμένο με ιστορικές αναφορές ο Σαντάμ Χουσείν συνέκρινε τους Αμερικανούς με τους Μογγόλους, οι οποίοι έφθασαν μεν μέχρι τη Βαγδάτη το 13ο αιώνα, αλλά υποχρεώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις σε μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας μπροστά στα τείχη της πόλης.
"Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το Ιράκ, και απέδειξαν ότι πάθημα δεν τους έγινε μάθημα", είπε ο ιρακινός ηγέτης.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναφέρθηκε στις χημικές κεφαλές που βρέθηκαν στη χώρα του.
Διαδηλώσεις στη Γάζα
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζοντας τη στήριξη τους στο Ιράκ.
Ανώτατο μέλος της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς φέρεται να δήλωσε ότι σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, θα πληγούν οι Αμερικανοί και τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Επικεφαλής της διαδήλωσης τέθηκε ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς , Σέικ Γιασίν και ακολούθησαν άλλοι αρχηγοί παλαιστινιακών οργανώσεων.
|
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου) Συνέχιση των επιθέσεων, υπόσχεται η Χαμάς
|
Το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου καλεί το Ισραήλ να σταματήσεις τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων |
Τη δέσμευσή για συνέχιση των επιθέσεων αυτοκτονίας εξέφρασαν μέλη της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς».
Η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί στην ουσία απόρριψη του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός, το οποίο φέρεται να έχει καταθέσει η Αίγυπτος.
Η πρόταση της Αιγύπτου προηγείται συνάντησης μελών ισλαμικών οργανώσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο με θέμα τη χάραξη μιας συντονισμένης πολιτικής των οργανώσεων απέναντι στο Ισραήλ.
Στο Ισραήλ, οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού έπληξαν και κατέστρεψαν μια σχεδία, η οποία απεδείχθη ότι ήταν μια πλωτή παγίδα.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, συνεχώς αυξάνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τους αντιπάλους του ενώ υπολείπονται 11 ημέρες από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η πρόταση της Αιγύπτου
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Αιγύπτου καλεί τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και υπόσχεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταματήσουν να βάλλουν κάτα φερόμενων μελών τους.
Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση του Καΐρου θα συμμετέχουν έως και 10 ισλαμικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η «Χαμάς», «Ισλαμική Τζιχάντ» και η «Φατάχ», η οποία πρόσκειται στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.
Ανώτατος στέλεχος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, δήλωσε ότι η οργάνωση θα συμμετάσχει στη συνάντηση αλλά δεν αποδέχεται την ειρηνευτική πρόταση. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 13:27 ('Ωρα Λονδίνου) Ανασυντάσσονται οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν
|
Περίπου 5.000 αστυνομικοί απεστάλησαν στο Σπιν Μπολντάν |
Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φερόμενης ανασύνταξης των δυνάμεων του πρώην ισλαμικού καθεστώτος των Ταλεμπάν ανακοίνωσε η ηγεσία του Αφγανιστάν.
Περίπου 5.000 αστυνομικοί απεστάλησαν στο Σπιν Μπολντάν, στο νότιο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες πηγές πρώην μέλη των Ταλεμπάν ανασυντάσσονται στην εν λόγω περιοχή.
Ο επικεφαλής για ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή Μαμά Ουμπαϊντουλάχ δήλωσε στο BBC ότι ο επικηρυγμένος επικεφαλής των Ταλεμπάν, Χαφίζ Αμπντούρ Ραχίμ, δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή.
Ο ίδιος αξιωματούχος του Αφγανιστάν δήλωσε ότι σε σύγκρουση των δυνάμεων του με τις δυνάμεις του φερόμενου ως επικεφαλής των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη συνοριακή γραμμή Πακιστάν – Αφγανιστάν έχει υιοθετήσει και η πακιστανική κυβέρνηση.
Πριν από δύο εβδομάδες ορισμένοι Αφγανοί συνελήφθησαν καθώς διέσχιζαν τα σύνορα της χώρας αλλά αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 13:43 ('Ωρα Λονδίνου) Ενώπιον της δικαιοσύνης ο Ντιτρού
|
Στα τέλη του 2003 πιθανή ημερομηνία έναρξης της δίκης του Ντιτρού |
Ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθεί έξι χρόνια μετά τη σύλληψή του ο Βέλγος κατηγορούμενος για δολοφονίες και βιασμούς παιδιών, Πιέρ Ντιτρού, σύμφωνα με απόφαση βελγικού δικαστηρίου.
Το δικαστήριο του Νέφσατο, στο νότιο Βέλγιο, απεφάνθη, ότι υπάρχουν ικανοποιητικές πλέον αποδείξεις για να διενεργηθεί η δίκη του Πιέρ Ντιτρού.
Ο Βέλγος κατηγορείται για το βιασμό και τη δολοφονία τεσσάρων κοριτσιών και των βιασμό άλλων δύο, τα οποία βρέθηκα σώα σε μία από τις ιδιοκτησίες του κατηγορουμένου.
Ωστόσο οι ανταποκριτές υποστηρίζουν ότι η δίκη δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η κοινή γνώμη του Βελγίου είχε συγκλονιστεί το 1996 όταν η αστυνομία συνέδεσε τον Ντιτρού με τα εν λόγω εγκλήματα.
Αλλά το σοκ γρήγορα μετατράπηκε σε οργή απέναντι στις δικαστικές αρχές του Βελγίου, οι οποίες επέδειξαν ανικανότητα στη σύνταξη δικογραφίας.
Το περασμένο έτος αρκετοί συγγενείς των θυμάτων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις κατηγορίες διαμαρτυρόμενες για την απροθυμία των αρχών να ξεσκεπάσουν την αλήθεια.
Ο Πιέρ Ντιτρού έχει ομολογήσει ότι βοήθησε στην απαγωγή των έξι κοριτσιών.
Αλλά εμμένει στην αθωότητά του ως προς τη δολοφονία αυτών. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ασυδοσία στην πώληση βρεφικού γάλακτος
|
Το βρεφικό γάλα σε σκόνη διατίθεται στην αγορά χωρίς τις απαραί |
Οι κατασκευάστριες εταιρείες βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, όπως η Νεστλέ και η Ντανόνε, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες της αγοράς κατά την πώληση των προϊόντων τους σε χώρες της δυτικής Αφρικής.
Η εν λόγω διαπίστωση προκύπτει από έρευνα που διενήργησε στο Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο η Ιατρική Επιθεώρηση της Βρετανίας.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εταιρείες δεν τηρούν τον Διεθνή Κανονισμό Αγοράς Ουσιών Βρεφικού Γάλακτος, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1982 και έθεσε το μίνιμουν των προϋποθέσεων που οφείλει να πληροί το γαλακτοκομικό προϊόν για την πώλησή του.
Οι αξιωματούχοι της βρετανικής υπηρεσίας επισκέφτηκαν και διενήργησαν ελέγχους σε εγκαταστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας, σε ερευνητικά και κέντρα διανομής και σε γραφεία μέσων ενημέρωσης των δύο αυτών δυτικοαφρικανικών κρατών.
Κάποιες εταιρείες παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στα προϊόντα τους τις απαραίτητες οδηγίες για τα οφέλη του θηλασμού, οδηγίες για την αποθήκευση και διατήρηση του γάλακτος σε σκόνη καθώς και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την λανθασμένη χρήση του γαλακτοκομικού προϊόντος. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 11:50 ('Ωρα Λονδίνου) Υπέρ της ανατροπής του Σαντάμ οι Σαουδάραβες
|
Ο πρίγκιπας Αμπντάλα φέρεται να έχει συζητήσει το σχέδιο ανατροπής του Σαντάμ |
Σχέδιο ανατροπής του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, επεξεργάζεται η Σαουδική Αραβία σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Τάιμ» και τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Μαζί με τον Ιρακινό πρόεδρο βάλλεται και ο στενός κύκλος των συνεργατών του | Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες η κυβέρνηση στο Ριάντ προσπαθεί να ενθαρρύνει τη στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ να ανατρέψει τον Ιρακινό πρόεδρο με αντάλλαγμα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που θα παρέχει αμνηστία σε όλο το στρατιωτικό κατεστημένο του Ιράκ πλην περίπου 100 ανώτατων αξιωματούχων.
Στο αμερικανικό περιοδικό μίλησαν αξιωματούχοι, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Όπως σημειώνει ο ειδικός αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής, Ρότζερ Χάρντι, οι πληροφορίες αυτές είναι πιστευτές καθώς συνάδουν με τις ανησυχίες της κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία.
«Το Ριάντ», επισημαίνει ο Βρετανός αναλυτής, «δεν εμπιστεύεται τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τις οποίες στηρίζει η Ουάσιγκτον καθώς αυτές κυριαρχούνται από Κούρδους και σιίτες μουσουλμάνους».
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία προτιμά να υπάρξει συνέχεια και σταθερότητα στην περιοχή κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνο η στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 11:36 ('Ωρα Λονδίνου) «Το πάθημα δεν έγινε μάθημα»
|
Οι κεφαλές ήταν σε άριστη κατάσταση, λέει η αναφορά του ΟΗΕ |
«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηττηθούν στις πύλες της Βαγδάτης, αν επιχειρήσουν εισβολή στο Ιράκ», τόνισε από τηλεοράσεως ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν με αφορμή τη 12η επέτειο από της έναρξης του πολέμου στον Περσικό, το 1991.
Η Βαγδάτη, ο λάος της και η ηγεσία της, είναι αποφασισμένοι να υποχρεώσουν τους Μογγόλους της σύγχρονης εποχής, σε μαζικές αυτοκτονίες έξω από τα τείχη της πόλης | Σταντάμ Χουσεΐ, πρόεδρος του Ιράκ | Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ιρακινός ηγέτης έκανε συχνές αναφορές στην ιστορία της χώρας και συνέκρινε τους Αμερικανούς με τους Μογγόλους, οι οποίοι έφθασαν μεν μέχρι τη Βαγδάτη το 13ο αιώνα, αλλά υποχρεώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις σε μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας μπροστά στα τείχη της πόλης.
Σύμφωνα με το Σαντάμ Χουσεϊν ο ιρακινός λαός και οι ταγοί του είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν νέους εισβολείς και να τους κάνουν να αυτοκτονήσουν μπροστά στις πύλες της Βαγδάτης.
Ο πρόεδρος του Ιράκ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να τους υποτάξουν στην προηγούμενη τους εκστρατεία και σήμερα αποδεικνύουν ότι το «πάθημα δεν τους έγινε μάθημα», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Ιράκ.
Έκκληση Σιράκ για συνεργασία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ζήτησε από το Ιράκ να αποδείξει έμπρακτα ότι προτίθεται να συνεργαστεί και να διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέβη στις εν λόγω δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Έντεκα κεφαλές στο Ιράκ
Σε χημικές αναλύσεις υποβάλλονται οι έντεκα άδειες χημικές κεφαλές που εντοπίσθηκαν χθες στο Ιράκ, ωστόσο η σπουδαιότητα του ευρήματος παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.
Οι χημικές κεφαλές εντοπίσθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ουκχαϊντέρ, νοτίως της Βαγδάτης, σε άρτια κατάσταση.
Με επιφύλαξη αντέδρασαν στην είδηση τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα» την ανακάλυψη.
Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι εάν αποκαλυφθεί ότι το Ιράκ άδειασε προσφάτως τις χημικές κεφαλές τότε αυτό θα συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Βαγδάτη είχε υποστηρίξει ότι δεν διέθετε χημικά όπλα.
'Πρόκειται για ρουκέτες, η ημερομηνία λήξεως των οποίων έχει περάσει εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκονταν κάπου ξεχασμένες γιατί κανείς δεν επρόκειτο να τις χρησιμοποιήσει. | Ιρακινός εκπρόσωπος | Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ιράκ, ο στρατηγός Αμίν, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για παλιές ρουκέτες του πυροβολικού, οι οποίες αναφέρονταν στο κείμενο που εστάλη στα Ηνωμένα Εθνη το Δεκέμβριο για το οπλοστάσιο του Ιράκ.
'Πρόκειται για ρουκέτες, η ημερομηνία λήξεως των οποίων έχει περάσει εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκονταν κάπου ξεχασμένες γιατί κανείς δεν επρόκειτο να τις χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράκ, στρατηγός Αμίν.
Διαβουλεύσεις και επαφές
Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές για το θέμα του Ιράκ.
Σήμερα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι και το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας.
'Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιχειρήσει να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα', λέει ο δημοσιογράφος του BBC που παρακολουθεί θέματα Πενταγώνου.
Πιστεύεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να μεταβούν στην Τουρκία περίπου 80.000 στρατιώτες. Η απροθυμία όμως που επιδεικνύει η Τουρκία κάνει πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους να δυσανασχετούν γιατί καθυστερούν οι προετοιμασίες τους. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου) Στρατός κατά της δίωξης ναρκωτικών
|
Ο στρατός έχει επωμιστεί την αποστολή για την πάταξη της διαφθοράς στην αστυνομία |
Έφοδο σε γραφεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών πραγματοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μεξικού.
Η επιχείρηση, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς στους κόλπους των μεξικανικών διωκτικών αρχών, χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο προηγήθηκε σειρά συλλήψεων αστυνομικών στην Τιχουάνα του Μεξικού με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εκβιασμών για την απόσπαση χρημάτων και απαγωγών.
Στην κατοχή των συλληφθέντων οι Μεξικανοί στρατιώτες βρήκαν περισσότερους από τέσσερις τόννους μαριχουάνας.
Επιπλέον οι συλληφθέντες αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών κρατούσαν παρανόμους δύο φερόμενους ως λαθρεμπόρους ναρκωτικών, στους οποίους έδωσαν την υπόσχεση να τους αφήσουν ελεύθερους έναντι του ποσού των περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για συλλήψεις στις τελευταίες εφόδους των στρατιωτικών δυνάμεων αλλά εκατοντάδες αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών ανακρίνονται από την εισαγγελική αρχή του Μεξικού.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Μεξικού δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει από το 2000 περίπου 1.180 παρόμοιες υποθέσεις.
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2000 υποσχόμενος να βάλει ένα τέλος στη διαφθορά και στη διακίνηση των ναρκωτικών. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου) «Ναι» στο Ιράκ, αλλά με δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ
|
Απαραίτητο το δεύτερο ψήφιμα του ΟΗΕ, δηλώνει ο Σεζέρ |
Χωρίς την υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Ιράκ, το κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκστρατεία εναντίον της Βαγδάτης, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα ηγηθούν της ενδεχόμενης νέας εκστρατείας εναντίον του Ιράκ, ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της Τουρκίας ως εφαλτήριο των από βορρά επιθέσεων τους.
«Οφείλουμε να κοινοποιήσουμε ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα εγκρίνει πολύ δύσκολα τον πόλεμο στο Ιράκ χωρίς δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ», τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Τασάν Ιλντέμ.
Ο Μάιερς στην Άγκυρα
To αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, θα μεταβεί στην Τουρκία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για συνομιλίες με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι ο στρατηγός Μάιερς θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία το αίτημα της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Τουρκία στα πλαίσια των προετοιμασιών για στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.
Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιχειρήσει να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Πεντάγωνο επιδιώκει την ανάπτυξη περίπου 80.000 στρατιώτες στην Τουρκία.
Η απροθυμία, όμως, που επιδεικνύει η Τουρκία κάνει πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους να δυσανασχετούν γιατί καθυστερούν οι προετοιμασίες τους. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 11:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ασυδοσία στην πώληση βρεφικού γάλακτος
|
Το βρεφικό γάλα σε σκόνη διατίθεται στην αγορά χωρίς τις απαραί |
Οι κατασκευάστριες εταιρείες βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, όπως η Νεστλέ και η Ντανόνε, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες της αγοράς κατά την πώληση των προϊόντων τους σε χώρες της δυτικής Αφρικής.
Η εν λόγω διαπίστωση προκύπτει από έρευνα που διενήργησε στο Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο η Ιατρική Επιθεώρηση της Βρετανίας.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εταιρείες δεν τηρούν τον Διεθνή Κανονισμό Αγοράς Ουσιών Βρεφικού Γάλακτος, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1982 και έθεσε θέτει το μίνιμουν των προϋποθέσεων που οφείλει να πληροί το γαλακτοκομικό προϊόν για την πώλησή του.
Οι αξιωματούχοι της βρετανικής υπηρεσίας επισκέφτηκαν και διενήργησαν ελέγχους σε εγκαταστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας, σε ερευνητικά και κέντρα διανομής και σε γραφεία μέσων ενημέρωσης των δύο αυτών δυτικοαφρικανικών κρατών.
Κάποιες εταιρείες παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στα προϊόντα τους τις απαραίτητες οδηγίες για τα οφέλη του θηλασμού, οδηγίες για την αποθήκευση και διατήρηση του γάλακτος σε σκόνη καθώς και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την λανθασμένη χρήση του γαλακτοκομικού προϊόντος. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου) Συμφωνία Αργεντινής-ΔΝΤ
|
Οι Αργεντινοί διαδηλώνουν καθώς η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το μέσο νοικοκυριό |
Συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θέτει νέους όρους για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, υπέγραψε η κυβέρνηση της Αργεντινής.
Το χρέος της Αργεντινής προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε εξήμισυ δισεκατομμύρια δολάρια.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρομπέρτο Λαβάνια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει σήμερα περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο ΔΝΤ.
Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους όρους της συμφωνίας, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες ότι η Αργεντινή θα καταφέρει τελικά να αποπληρώσει έστω και ένα μικρό μέρος του χρέους της.
Η συμφωνία πρόκειται ουσιαστικά να δώσει μία ανάσα στην Αργεντινή μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο, εκτιμούν οι ανταποκριτές.
Ωστόσο, επισημαίνεται, η Αργεντινή πρέπει να καταφέρει να αποπληρώσει και μέρος των χρεών της προς τους υπόλοιπους δανειστές της, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 09:00 ('Ωρα Λονδίνου) «Πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη»
|
Συνεχιστής του έργου του προκατόχου του, δήλωσε ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος |
Συνέντευξη στον Βύρωνα Καρύδη
Ο Έλληνας «Συνήγορος του Πολίτη», καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι πλέον ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.
Την Τετάρτη ο κ. Διαμαντούρος συγκέντρωσε 293 ψήφους στο δεύτερο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά τις αλλαγές και τα μέτρα, τα οποία σκοπεύει να εισηγηθεί ο Έλληνας αξιωματούχος με στόχο την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς «για τέτοιου είδους εξαγγελλίες».
«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσω χτίζοντας και οικοδομώντας πάνω στο έργο, το οποίο έχει αφήσει πίσω του προκάτοχός μου. Αυτή τη στιγμή το μόνο που θα μπορούσα να πω ότι σκοπεύω να αλλάξω με την έννοια του εντείνω όσον αφορά τις προσπάθειες για να μπορέσουμε με τα πλαίσια, τα οποία δημιουργεί η διεύρυνση να προσεγγίσουμε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών τόσο στην Ευρώπη των 15 όσο και στην Ευρώπη των 25», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Ευρωπαίοι πολίτες και προβλήματα
Σύμφωνα με τον νέο «Συνήγορο του Πολίτη» τα βασικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, σήμερα, δεν διαφοροποιούνται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των κρατών μελών της Κοινότητας.
«Υπάρχει μεγάλη άρνηση στη χορήγηση εγγράφων», υποστήριξε ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και κατέληξε λέγοντας, ότι το «71% των προβλημάτων στρέφεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου) «Το πάθημα δεν έγινε μάθημα»
|
Οι κεφαλές ήταν σε άριστη κατάσταση, λέει η αναφορά του ΟΗΕ |
«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηττηθούν στις πύλες της Βαγδάτης, αν επιχειρήσουν εισβολή στο Ιράκ», τόνισε από τηλεοράσεως ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν με αφορμή τη 12η επέτειο από της έναρξης του πολέμου στον Περσικό, το 1991.
Η Βαγδάτη, ο λάος της και η ηγεσία της, είναι αποφασισμένοι να υποχρεώσουν τους Μογγόλους της σύγχρονης εποχής, σε μαζικές αυτοκτονίες έξω από τα τείχη της πόλης | Σταντάμ Χουσεΐ, πρόεδρος του Ιράκ | Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ιρακινός ηγέτης έκανε συχνές αναφορές στην ιστορία της χώρας και συνέκρινε τους Αμερικανούς με τους Μογγόλους, οι οποίοι έφθασαν μεν μέχρι τη Βαγδάτη το 13ο αιώνα, αλλά υποχρεώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις σε μαζικές απόπειρες αυτοκτονίας μπροστά στα τείχη της πόλης.
Σύμφωνα με το Σαντάμ Χουσεϊν ο ιρακινός λαός και οι ταγοί του είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν νέους εισβολείς και να τους κάνουν να αυτοκτονήσουν μπροστά στις πύλες της Βαγδάτης.
Ο πρόεδρος του Ιράκ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να τους υποτάξουν στην προηγούμενη τους εκστρατεία και σήμερα αποδεικνύουν ότι το «πάθημα δεν τους έγινε μάθημα», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Ιράκ.
Έκκληση Σιράκ για συνεργασία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ζήτησε από το Ιράκ να αποδείξει έμπρακτα ότι προτίθεται να συνεργαστεί και να διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέβη στις εν λόγω δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Έντεκα κεφαλές στο Ιράκ
Σε χημικές αναλύσεις υποβάλλονται οι έντεκα άδειες χημικές κεφαλές που εντοπίσθηκαν χθες στο Ιράκ, ωστόσο η σπουδαιότητα του ευρήματος παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.
Οι χημικές κεφαλές εντοπίσθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ουκχαϊντέρ, νοτίως της Βαγδάτης, σε άρτια κατάσταση.
Με επιφύλαξη αντέδρασαν στην είδηση τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα» την ανακάλυψη.
Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι εάν αποκαλυφθεί ότι το Ιράκ άδειασε προσφάτως τις χημικές κεφαλές τότε αυτό θα συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Βαγδάτη είχε υποστηρίξει ότι δεν διέθετε χημικά όπλα.
'Πρόκειται για ρουκέτες, η ημερομηνία λήξεως των οποίων έχει περάσει εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκονταν κάπου ξεχασμένες γιατί κανείς δεν επρόκειτο να τις χρησιμοποιήσει. | Ιρακινός εκπρόσωπος | Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ιράκ, ο στρατηγός Αμίν, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για παλιές ρουκέτες του πυροβολικού, οι οποίες αναφέρονταν στο κείμενο που εστάλη στα Ηνωμένα Εθνη το Δεκέμβριο για το οπλοστάσιο του Ιράκ.
'Πρόκειται για ρουκέτες, η ημερομηνία λήξεως των οποίων έχει περάσει εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκονταν κάπου ξεχασμένες γιατί κανείς δεν επρόκειτο να τις χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράκ, στρατηγός Αμίν.
Διαβουλεύσεις και επαφές
Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές για το θέμα του Ιράκ.
Σήμερα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι και το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας.
'Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιχειρήσει να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα', λέει ο δημοσιογράφος του BBC που παρακολουθεί θέματα Πενταγώνου.
Πιστεύεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να μεταβούν στην Τουρκία περίπου 80.000 στρατιώτες. Η απροθυμία όμως που επιδεικνύει η Τουρκία κάνει πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους να δυσανασχετούν γιατί καθυστερούν οι προετοιμασίες τους. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου) Στρατός κατά της δίωξης ναρκωτικών
|
Ο στρατός έχει επωμιστεί την αποστολή για την πάταξη της διαφθοράς στην αστυνομία |
Έφοδο σε γραφεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών πραγματοποίησαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μεξικού.
Η επιχείρηση, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς στους κόλπους των μεξικανικών διωκτικών αρχών, χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο προηγήθηκε σειρά συλλήψεων αστυνομικών στην Τιχουάνα του Μεξικού με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, εκβιασμών για την απόσπαση χρημάτων και απαγωγών.
Στην κατοχή των συλληφθέντων οι Μεξικανοί στρατιώτες βρήκαν περισσότερους από τέσσερις τόννους μαριχουάνας.
Επιπλέον οι συλληφθέντες αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών κρατούσαν παρανόμους δύο φερόμενους ως λαθρεμπόρους ναρκωτικών, στους οποίους έδωσαν την υπόσχεση να τους αφήσουν ελεύθερους έναντι του ποσού των περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για συλλήψεις στις τελευταίες εφόδους των στρατιωτικών δυνάμεων αλλά εκατοντάδες αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών ανακρίνονται από την εισαγγελική αρχή του Μεξικού.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Μεξικού δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει από το 2000 περίπου 1.180 παρόμοιες υποθέσεις.
Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2000 υποσχόμενος να βάλει ένα τέλος στη διαφθορά και στη διακίνηση των ναρκωτικών. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 10:21 ('Ωρα Λονδίνου) Σομαλία: «Χωρίς οικογένεια»
|
Οι γονείς ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους |
Οι γονείς των παιδιών στη Σομαλία καταβάλλουν έως και 10.000 ευρώ σε δουλεμπόρους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την μεταφορά των παιδιών στο εξωτερικό, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τα περισσότερα παιδιά καταλήγουν σε οίκους ανοχής της Σομαλίας | Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι το δουλεμπόριο παιδιών στη Σομαλία θεωρείται πλέον από τους γονείς ο πιο βέβαιος τρόπος για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον, μια πιο άνετη ζωή.
Ως επί το πλείστον οι δουλέμποροι εγκαταλείπουν αβοήθητα τα παιδιά σε αεροδρόμια και ενίοτε τα παιδιά καταλήγουν σε οίκους ανοχής.
Η Σομαλία παραμένει αποδεκατισμένη λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ των διαφορετικών φατριών της αφρικανικής χώρας, ενώ οι γονείς των παιδιών συνεχώς διαμαρτύρονται για την έλλειψη παροχών τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στης εκπαίδευσης.
Το δουλεμπόριο
Οι δουλέμποροι δήλωσαν στους αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίοι εκπόνησαν την εν λόγω έρευνα, ότι στο παρελθόν τουλάχιστον 250 παιδιά τον μήνα μεταφέρονταν παράνομα εκτός Σομαλίας.
Ο αριθμός αυτός μειώθηκε όταν η κυβέρνηση της Σομαλίας αποφάσισε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα αλλά και στα αεροδρόμια της χώρας, απόρροια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δε αμοιβή των δουλεμπόρων αυξήθηκε από τα 3.500 στα περίπου 10.000 ευρώ εξαιτίας των δυσκολιών μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι γονείς συγκεντρώνουν το ποσό που απαιτείται για το παράνομο εμπόριο των παιδιών πουλώντας τα υπάρχοντά τους και μετακομίζοντας στις οικίες των συγγενών τους. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 09:00 ('Ωρα Λονδίνου) «Πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη»
|
Συνεχιστής του έργου του προκατόχου του, δήλωσε ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος |
Συνέντευξη στον Βύρωνα Καρύδη
Ο Έλληνας «Συνήγορος του Πολίτη», καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι πλέον ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.
Την Πέμπτη ο κ. Διαμαντούρος συγκέντρωσε 293 ψήφους στο δεύτερο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά τις αλλαγές και τα μέτρα, τα οποία σκοπεύει να εισηγηθεί ο Έλληνας αξιωματούχος με στόχο την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς «για τέτοιου είδους εξαγγελλίες».
«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσω χτίζοντας και οικοδομώντας πάνω στο έργο, το οποίο έχει αφήσει πίσω του προκάτοχός μου. Αυτή τη στιγμή το μόνο που θα μπορούσα να πω ότι σκοπεύω να αλλάξω με την έννοια του εντείνω όσον αφορά τις προσπάθειες για να μπορέσουμε με τα πλαίσια, τα οποία δημιουργεί η διεύρυνση να προσεγγίσουμε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών τόσο στην Ευρώπη των 15 όσο και στην Ευρώπη των 25», τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Ευρωπαίοι πολίτες και προβλήματα
Σύμφωνα με τον νέο «Συνήγορο του Πολίτη» τα βασικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών, σήμερα, δεν διαφοροποιούνται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των κρατών μελών της Κοινότητας.
«Υπάρχει μεγάλη άρνηση στη χορήγηση εγγράφων», υποστήριξε ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και κατέληξε λέγοντας, ότι το «71% των προβλημάτων στρέφεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 07:36 ('Ωρα Λονδίνου) Όλων τα μάτια σε 11 άδειες κεφαλές
|
Οι κεφαλές ήταν σε άριστη κατάσταση, λέει η αναφορά του ΟΗΕ |
Σε χημικές αναλύσεις υποβάλλονται οι έντεκα άδειες χημικές κεφαλές που εντοπίσθηκαν χθες στο Ιράκ, ωστόσο η σπουδαιότητα του ευρήματος παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. Οι χημικές κεφαλές εντοπίσθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ουκχαϊντέρ, νοτίως της Βαγδάτης, σε άρτια κατάσταση.
Με επιφύλαξη αντέδρασαν στην είδηση τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα» την ανακάλυψη.
Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι εάν αποκαλυφθεί ότι το Ιράκ άδειασε προσφάτως τις χημικές κεφαλές τότε αυτό θα συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Βαγδάτη είχε υποστηρίξει ότι δεν διέθετε χημικά όπλα. 'Πρόκειται για ρουκέτες, η ημερομηνία λήξεως των οποίων έχει περάσει εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκονταν κάπου ξεχασμένες γιατί κανείς δεν επρόκειτο να τις χρησιμοποιήσει. | Ιρακινός εκπρόσωπος |
Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ιράκ, ο στρατηγός Αμίν, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για παλιές ρουκέτες του πυροβολικού, οι οποίες αναφέρονταν στο κείμενο που εστάλη στα Ηνωμένα Εθνη το Δεκέμβριο για το οπλοστάσιο του Ιράκ.
'Πρόκειται για ρουκέτες, η ημερομηνία λήξεως των οποίων έχει περάσει εδώ και δέκα χρόνια. Βρίσκονταν κάπου ξεχασμένες γιατί κανείς δεν επρόκειτο να τις χρησιμοποιήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράκ, στρατηγός Αμίν.
Διαβουλεύσεις και επαφές
Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι επαφές για το θέμα του Ιράκ.
Σήμερα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι και το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, μεταβαίνει στην Τουρκία για συνομιλίες με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας.
'Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιχειρήσει να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα', λέει ο δημοσιογράφος του BBC που παρακολουθεί θέματα Πενταγώνου.
Πιστεύεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να μεταβούν στην Τουρκία περίπου 80.000 στρατιώτες. Η απροθυμία όμως που επιδεικνύει η Τουρκία κάνει πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους να δυσανασχετούν γιατί καθυστερούν οι προετοιμασίες τους. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου) Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
|
Πάνω από 120 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας |
Δικαστήριο της Ρωσίας άρχισε την εκδίκαση των μηνύσεων κατά των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν υποβάλει οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων της πολιορκίας θεάτρου στη Μόσχα - κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 129 άτομα.
Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τις αρχές | Η δίκη διεξάγεται σε μικρό τοπικό δικαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων είναι μικρό για τις 49 ατομικές υποθέσεις που εκδικάζονται.
Ο δικηγόρος τους, Ιγκόρ Τρουνώφ, ζήτησε να μεταφερθεί η δίκη σε άλλο δικαστήριο, ο δικαστής όμως απέρριψε το αίτημά του.
Παράλληλα, ο κ. Τρουνώφ κατηγόρησε το δικαστήριο ότι δεν είναι αντικειμενικό και ότι οι δικαστές εξαρτώνται οικονομικά από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τσετσένοι αντάρτες είχαν καταλάβει το θέατρο και κρατούσαν αιχμάλωτους πάνω από 700 ανθρώπους.
Οι απαγωγείς ήταν Τσετσένοι αυτονομιστές | Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια για να απομακρύνουν τους Τσετσένους. Ωστόσο, η επέμβασή τους είχε αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αιχμαλώτων, που πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια.
Οι δίκες έχουν διχάσει την κοινή γνώμη στη Ρωσία.
Οι αρχές θεωρούν ότι προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια, ωστόσο επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων ζητούν συνολική αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολλαρίων, διότι θεωρούν ότι η βοήθεια δεν ήταν επαρκής.
Oι περισσότεροι πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια που χρησιμοποίησαν οι αρχές | Ο δικηγόρος των εναγόντων υποστηρίζει ότι η όποια βοήθεια έδωσαν οι αρχές ήταν ανοργάνωτη, στιγμιαία και ανεπαρκής και ότι πελάτες του έχουν νομικό δικαίωμα να ζητούν αποζημίωση.
Για να αποδείξει πόσο υπέφεραν, ο δικηγόρος έχουν σκοπό να δείξουν στο δικαστήριο βιντεοκασέτα που μαγνητοσκόπησαν οι ίδιοι οι Τσετσένοι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
Είναι η πρώτη φορά που θα προβληθεί το βίντεο και δεν είναι σαφές πώς έφτασε στα χέρια των δικηγόρων.
Πιστεύεται ότι τους την έδωσε ή κάποιος όμηρος ή Βρετανός δημοσιογράφος που βρισκόταν στο θέατρο την ώρα της πολιορκίας. |
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003 - 07:18 ('Ωρα Λονδίνου) Συμφωνία Αργεντινής-ΔΝΤ
|
Οι Αργεντινοί διαδηλώνουν καθώς η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το μέσο νοικοκυριό |
Συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θέτει νέους όρους για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, υπέγραψε η κυβέρνηση της Αργεντινής.
Το χρέος της Αργεντινής προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε εξήμισυ δισεκατομμύρια δολάρια.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρομπέρτο Λαβάνια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει σήμερα περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο ΔΝΤ.
Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους όρους της συμφωνίας, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες ότι η Αργεντινή θα καταφέρει τελικά να αποπληρώσει έστω και ένα μικρό μέρος του χρέους της.
Η συμφωνία πρόκειται ουσιαστικά να δώσει μία ανάσα στην Αργεντινή μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο, εκτιμούν οι ανταποκριτές.
Ωστόσο, επισημαίνεται, η Αργεντινή πρέπει να καταφέρει να αποπληρώσει και μέρος των χρεών της προς τους υπόλοιπους δανειστές της, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. |
|