|
|
Ειδήσεις 03-01-16
Κεφαλές για χημικά όπλα βρέθηκαν στο Ιράκ
«Ο Αντρεότι ήταν άνθρωπος της Μαφίας» λέει πληροφοριοδότης
Αρχίζει η υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
Σύλληψη 32χρονου Αλγερινού στο Μάντσεστερ
«Όχι στον πόλεμο» από Τουρκία-Συρία
Μπλιξ: Tο Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς
Κεφαλές για χημικά όπλα βρέθηκαν στο Ιράκ
Σύλληψη 32χρονου Αλγερινού στο Μάντσεστερ
Η Τουρκία καλεί σύνοδο για το Ιράκ
Εκτοξεύεται το Κολούμπια στο διάστημα
Μπλιξ: το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς
Σύλληψη 32χρονου Αλγερινού στο Μάντζεστερ
Αρχίζει η υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
Μπλιξ: το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς
Eπιτιμητική η B. Kορέα προς τις ΗΠΑ
Αρχίζει η υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
Δέσμευση Μπλερ κατά της τρομοκρατίας
Eπιτιμητική η B. Kορέα προς τις ΗΠΑ
«Συστηματικοί βιασμοί» στη Σιέρα Λεόνε
Διαμεσολαβήσεις για τη Βενεζουέλα
Ενεργός ρόλος της Ρωσίας για το Ιράκ
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 21:29 ('Ωρα Λονδίνου) Κεφαλές για χημικά όπλα βρέθηκαν στο Ιράκ
|
Η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού συνεχίζεται |
Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ δήλωσαν ότι βρήκαν 12 άδειες κεφαλές για χημικά όπλα όταν ερευνούσαν αποθήκη πυρομαχικών.
Οι κεφαλές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χημικές ουσίες, εξετάζονται τώρα από εμπειρογνώμονες δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι κεφαλές ήταν σε αρίστη κατάσταση και παρόμοιες με αυτές που είχε αγοράσει το Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980» είπε ο Χίρο Ουέκι.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δεν ανέλυσε τη σημασία της ανακάλυψης όμως το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη είπε αργότερα στο BBC ότι η ανακάλυψη των κεφαλών δεν θεωρείται, προς το παρόν, «όπλο που καπνίζει» όπως είχε περιγράψει τυχόν σημαντική ανακάλυψη ιρακινών όπλων ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.
Το Ιράκ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με τη λήψη στρατιωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι το Ιράκ έχει παραβιάσει το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο υποχρέωνε τη Βαγδάτη να δώσει κατάλογο με όλα τα όπλα που διαθέτει και επίσης να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ απόλυτη πρόσβαση σε όλες της τις εγκαταστάσεις.
Λίγες ώρες πριν από την ανακάλυψη των κεφαλών ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ είχε καλέσει το Ιράκ να συνεργαστεί καλλίτερα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και να αποδείξει έμπρακτα ότι όντως δεν διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Μπλιξ στις Βρυξέλλες αφού ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η ομάδα των επιθεωρητών.
Ο κ.Μπλιξ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη το Σαββατοκύριακο, είπε επίσης ότι το μήνυμα που στέλνει στην ιρακινή ηγεσία είναι ότι «η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και εποκίνδυνη».
|
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου) «Ο Αντρεότι ήταν άνθρωπος της Μαφίας» λέει πληροφοριοδότης
|
Ο Τζούλιο Αντρεότι αρνείται τις κατηγορίες |
Ο Αντόνιο Τζιούφρε, μέλος της Μαφίας που έγινε πληροφοριοδότης της αστυνομίας μετά τη σύλληψη του, κατέθεσε σε ιταλικό δικαστήριο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι συνεργαζόταν με τη Μαφία στη διάρκεια της πολύχρονης πολιτικής του καριέρας.
Ο κ.Τζιούφρε είπε ότι η Κόζα Νόστρα βοήθησε τον κ.Αντρεότι να ανέλθει στην κορυφή της πολιτικής ζωής με αντάλλαγμα να προστατεύει τα μέλη της από τις διωκτικές αρχές.
Ο κ.Αντρεότι, 83 ετών, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ επαφή με τους αρχηγούς της Μαφίας ή τους συνεργάτες τους.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε 10 ετών κάθειρξη.
Το 1999 δικάστηκε με την κατηγορία της συνεργασίας με τη Μαφία και αθωώθηκε. Η τρέχουσα δίκη είναι μετά από έφεση που άσκησε κατά της απόφασης ο εισαγγελέας.
Η κατάθεση του Αντόνιο Τζιούφρε αποτελεί ένα από τα κύρια στοιχεία του κατηγορητηρίου.
Πριν την σύλληψη του τον περασμένο Απρίλιο ο Αντόνιο Τζιούφρε ήταν στενός συνεργάτης του «αρχηγού των αρχηγών» της Κόζα Νόστρα Μπερνάρντο Προβεντζάνο ο οποίος καταζητείται από την αστυνομία εδώ και 30 χρόνια.
Ο κ.Τζιούφρε υποστηρίζει ότι ο κ.Αντρεότι είχε συναντήσει διάφορους αρχηγούς της Μαφίας τους οποίους έχει κατονομάσει.
Υποστηρίζει επίσης ότι ένας από τους αρχηγούς της Μαφίας, ο Μικέλε Γκρέκο εξέφρασε την ικανοποίηση τους για τις «θετικές απαντήσεις» που όπως είπε έλαβε από τον κ.Αντρεότι όταν του ζήτησε να προστατεύσει τη Μαφία από τις διωκτικές αρχές.
Κατά τον κ.Τζιούφρε οι σχέσεις του κ.Αντρεότι με τη Μαφία ενίσχυσε την επιρροή του στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Ο κ.Αντρεότι απέρριψε ως γελοίους τους ισχυρισμούς του κ.Τζιούφρε και είπε ότι όταν διατυπώνονται τέτοιου είδους κατηγορίες πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήματ όπως «πότε τους βοήθησα», «πως τους βοήθησα» και «για ποιο λόγο».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη πέρσι για συνεργασία στη δολοφονία δημοσιογράφου.
Ο κ.Αντρεότι ισχυρίζεται ότι είναι θύμα βεντέτας των πολιτικών του αντιπάλων και ότι έγινε στόχος του οργανωμένου εγκλήματος επειδή όταν ήταν στην εξουσία είχε αρχίσει εκστρατεία κατά της Μαφίας.
Πάντως ο ιταλικός νόμος δεν επιτρέπει τον εγκλεισμό στη φυλακή ατόμων πάνω από 75 ετών.
|
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου) Αρχίζει η υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
|
Πάνω από 120 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας |
Δικαστήριο της Ρωσίας άρχισε την εκδίκαση των μηνύσεων κατά των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν υποβάλει οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων της πολιορκίας θεάτρου στη Μόσχα - κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 129 άτομα.
Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τις αρχές | Η δίκη διεξάγεται σε μικρό τοπικό δικαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων είναι μικρό για τις 49 ατομικές υποθέσεις που εκδικάζονται.
Ο δικηγόρος τους, Ιγκόρ Τρουνώφ, ζήτησε να μεταφερθεί η δίκη σε άλλο δικαστήριο, ο δικαστής όμως απέρριψε το αίτημά του.
Παράλληλα, ο κ. Τρουνώφ κατηγόρησε το δικαστήριο ότι δεν είναι αντικειμενικό και ότι οι δικαστές εξαρτώνται οικονομικά από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τσετσένοι αντάρτες είχαν καταλάβει το θέατρο και κρατούσαν αιχμάλωτους πάνω από 700 ανθρώπους.
Οι απαγωγείς ήταν Τσετσένοι αυτονομιστές | Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια για να απομακρύνουν τους Τσετσένους. Ωστόσο, η επέμβασή τους είχε αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αιχμαλώτων, που πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια.
Οι δίκες έχουν διχάσει την κοινή γνώμη στη Ρωσία.
Οι αρχές θεωρούν ότι προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια, ωστόσο επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων ζητούν συνολική αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολλαρίων, διότι θεωρούν ότι η βοήθεια δεν ήταν επαρκής.
Oι περισσότεροι πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια που χρησιμοποίησαν οι αρχές | Ο δικηγόρος των εναγόντων υποστηρίζει ότι η όποια βοήθεια έδωσαν οι αρχές ήταν ανοργάνωτη, στιγμιαία και ανεπαρκής και ότι πελάτες του έχουν νομικό δικαίωμα να ζητούν αποζημίωση.
Για να αποδείξει πόσο υπέφεραν, ο δικηγόρος έχουν σκοπό να δείξουν στο δικαστήριο βιντεοκασέτα που μαγνητοσκόπησαν οι ίδιοι οι Τσετσένοι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
Είναι η πρώτη φορά που θα προβληθεί το βίντεο και δεν είναι σαφές πώς έφτασε στα χέρια των δικηγόρων.
Πιστεύεται ότι τους την έδωσε ή κάποιος όμηρος ή Βρετανός δημοσιογράφος που βρισκόταν στο θέατρο την ώρα της πολιορκίας. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου) Σύλληψη 32χρονου Αλγερινού στο Μάντσεστερ
|
Περαστικοί τοποθέτησαν λουλούδια στον τόπο της εφόδου |
Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας Αλγερινός, 32 ετών, συνελήφθη στο Μάντσεστερ, βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Η σύλληψή του, που γίνεται μετά τον θάνατο του αστυνομικού Στήβεν ΄Οακ στο Μάντσεστερ, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, δεν συνδέεται, όμως ανακοίνωσε η αστυνομία με την ανακάλυψη του θανάσιμου δηλητηρίου της ρικίνης στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, από την οποία έγιναν τέσσερεις συλλήψεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας ο άνδρας παραδόθηκε μόνος του την Τετάρτη στις αρχές.
Η διεθνής τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα και να συνεργασθούμε με άλλες χώρες | Τόνι Μπλερ | Εν τω μεταξύ, την υπόσχεση ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά το θάνατο του αστυνομικού Στήβεν Οακ, έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
Ο κ. Μπλερ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι το περιστατικό στο Μάντσεστερ καταδεικνύει και πάλι τον κίνδυνο της διεθνούς τρομοκρατίας.
Τρία άτομα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από την αστυνομία μετά τον θάνατο του Στήβεν ΄Οακ. Για το συμβάν θα διεξαχθεί και ανακριτική έρευνα.
Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Μάντσεστερ. Κατά την έφοδο συνελήφθησαν τρεις άνδρες βορειοαφρικανικής καταγωγής.
Επίθεση με μαχαίρι
Μία ώρα από την έναρξη της επιχείρησης, ο ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να ξεφύγει, πήρε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να μαχαιρώνει τους αστυνομικούς.
Ο 40χρονος Βρετανός αστυνομικός Στήβεν Όακ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο Στήβεν Οακ, που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση, ήταν πατέρας τριών παιδιών | Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε σχέση με την ανακάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, μιας τοξικής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βιολογικών όπλων σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα του Μάντσεστερ όπου έγινε η έφοδος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 20:37 ('Ωρα Λονδίνου) «Όχι στον πόλεμο» από Τουρκία-Συρία
|
Αντιπολεμική διαδήλωση στην Άγκυρα |
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ άρχισε το Σάββατο περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
Πρώτος σταθμός του κ.Γκιούλ ήταν η Συρία όπου φθάνοντας στη Δαμασκό δήλωσε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ένας πόλεμος στην περιοχή.
Ο κ.Γκιούλ θα επισκεφθεί την Κυριακή την Αίγυπτο και στη συνέχεια την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
Η κυβέρνηση της Άγκυρας εξετάζει αν θα πρέπει ή όχι να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.
Η περιοδεία αποτελεί «δοκιμασία» για τις διπλωματικές ικανότητε ςτου κ.Γκυλ |
Ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να αποτραπεί ο πόλεμος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε την Παρασκευή ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για μια διπλωματική λύση.
Συνεργάτης του κ.Γκιούλ είπε πως στόχος της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού είναι επίσης να ενημερωθεί για τις απόψεις της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για το ενδεχόμενο πολέμου και ειδικότερα για το πώς βλέπουν την πιθανότητα ανάμειξης της Τουρκίας στον πόλεμο.
Η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι έχει απομονωθεί από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, απομόνωση που υπογράμμισαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο οι ένοπλες δυνάμεις της με τις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις.
Η Άγκυρα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίζεται ως «κάλυψη για την Αμερική» , όπως είπε σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης.
Όμως παράλληλα δίνει μεγάλο βάρος στις σχέσεις της με τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ο κ.Γκιούλ θα επιδιώξει να εξηγήσει τη δύσκολη θέση της χώρας του και να λάβει διαβεβαιώσεις από τις χώρες που θα επισκεφθεί. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 15:36 ('Ωρα Λονδίνου) Μπλιξ: Tο Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς
|
Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό συνεχίζεται |
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για να γίνουν πιστευτοί οι ισχυρισμοί του ότι έχει καταστρέψει απαγορευμένα όπλα.
Διαφορετικά, είπε ο κ. Μπλιξ, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον πόλεμο.
Ακόμη υπάρχει καιρός για να βγουν οι Ιρακικοί από την επικίνδυνη αυτή κατάσταση | Χανς Μπλιξ | Ο κ. Μπλιξ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊικής Ένωσης για την πρόοδο των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.
Ο κ. Μπλιξ θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο στη βαγδάτη.
Μετά από τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Μπλιξ είπε ότι ανησυχεί επειδή «η συνεργασία με το Ιράκ δεν είναι ικανοποιητική».
Στο Ιράκ, οι επιθεωρητές εισήλθαν αιφνίδια σε δύο ιδιωτικές κατοικίες, και μίλησαν με Ιρακινούς πυρηνικούς επιστήμονες.
Ανησυχία
«Κατανοώ πλήρως τη θέση του Χανς Μπλιξ... Απαιτούμε πιο ενεργό συνεργασία από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σολάνα.
«Πιστεύω ότι ο πόλεμος με το Ιράκ μπορεί να αποτραπεί. Η ευθύνη είναι κυρίως στην πλευρά του Σαντάμ Χουσεΐν»
Το Ιράκ δεν εξηγεί τι απέγιναν | - Τέσσερεις τόνοι χημικών αερίων (VX) που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα
- Μέσα κατασκευής 20.000 λίτρων ουσιών βιολογικού πολέμου
- 15.000 βλήματα για βιολογικά όπλα
- 6.000 βόμβες για χημικά όπλα
- Πληροφορίες για πυρηνικά όπλα | Προηγουμένως, ο κ. Μπλιξ είχε δηλώσει ότι το Ιράκ έχει επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών και έχει συνεργαστεί σε πρακτικά θέματα.
«Χρειάζεται όμως να κάνουν πολλά περισσότερα και να δώσουν αποδείξεις για να αποφύγουμε χειρότερες εξελίξεις».
Ο κ. Μπλιξ είπε ότι ακόμη υπάρχει χρόνος για «βγουν οι Ιρακινοί από τη δύσκολη αυτή κατάσταση».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Κρις Μόρις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράκ, υπάρχουν όμως σαφείς διαφορές απόψεων στα κράτη μέλη.
Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θέλουν να υποστηρίξουν την αμερικανική πολιτική, με την οποία ευθυγραμμίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ.
Ο κ. Μπλαιρ θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στις 31 Ιανουαρίου -- τέσσερεις μέρες αφότου ο κ. Μπλιξ υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την έκθεσή του, η οποία μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα του πολέμου.
Διάσκεψη της Άγκυρας
Η Τουρκία προσκάλεσε χώρες της Μέσης Ανατολής στην Αγκυρα, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο προσπαθειών για την αποτροπή πολέμου με το Ιράκ.
Στην περιφερειακή διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Η Τουρκία έχει προετοιμάσει διακήρυξη στην οποία ζητά ειρηνικό τέλος στην κρίση με Βαγδάτη -- όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η Τουρκία είναι κατά του πολέμου με το Ιράκ, επειδή φοβάται ότι θα πλήξει την τουρκική οικονομία και μπορεί να πυροδοτήσει εξεγέρσεις των Κούρδων εκατέρωθεν των τουρκο-ιρακινών συνόρων. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 20:00 ('Ωρα Λονδίνου) Κεφαλές για χημικά όπλα βρέθηκαν στο Ιράκ
|
Η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Περσικού συνεχίζεται |
Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ δήλωσαν ότι βρήκαν 12 άδειες κεφαλές για χημικά όπλα όταν ερευνούσαν αποθήκη πυρομαχικών.
Οι κεφαλές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χημικές ουσίες, εξετάζονται τώρα από εμπειρογνώμονες δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι κεφαλές ήταν σε αρίστη κατάσταση και παρόμοιες με αυτές που είχε αγοράσει το Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του 1980» είπε ο Χίρο Ουέκι.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δεν ανέλυσε τη σημασία της ανακάλυψης όμως το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη είπε αργότερα στο BBC ότι η ανακάλυψη των κεφαλών δεν θεωρείται, προς το παρόν, «όπλο που καπνίζει» όπως είχε περιγράψει τυχόν σημαντική ανακάλυψη ιρακινών όπλων ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.
Το Ιράκ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με τη λήψη στρατιωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι το Ιράκ έχει παραβιάσει το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο υποχρέωνε τη Βαγδάτη να δώσει κατάλογο με όλα τα όπλα που διαθέτει και επίσης να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ απόλυτη πρόσβαση σε όλες της τις εγκαταστάσεις.
Λίγες ώρες πριν από την ανακάλυψη των κεφαλών ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ είχε καλέσει το Ιράκ να συνεργαστεί καλλίτερα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και να αποδείξει έμπρακτα ότι όντως δεν διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Μπλιξ στις Βρυξέλλες αφού ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η ομάδα των επιθεωρητών.
Ο κ.Μπλιξ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη το Σαββατοκύριακο, είπε επίσης ότι το μήνυμα που στέλνει στην ιρακινή ηγεσία είναι ότι «η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και εποκίνδυνη».
|
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου) Σύλληψη 32χρονου Αλγερινού στο Μάντσεστερ
|
Περαστικοί τοποθέτησαν λουλούδια στον τόπο της εφόδου |
Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας Αλγερινός, 32 ετών, συνελήφθη στο Μάντσεστερ, βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Η σύλληψή του, που γίνεται μετά τον θάνατο του αστυνομικού Στήβεν ΄Οακ στο Μάντσεστερ, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, δεν συνδέεται, όμως ανακοίνωσε η αστυνομία με την ανακάλυψη του θανάσιμου δηλητηρίου της ρικίνης στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, από την οποία έγιναν τέσσερεις συλλήψεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας ο άνδρας παραδόθηκε μόνος του την Τετάρτη στις αρχές.
Η διεθνής τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα και να συνεργασθούμε με άλλες χώρες | Τόνι Μπλερ | Εν τω μεταξύ, την υπόσχεση ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά το θάνατο του αστυνομικού Στήβεν Οακ, έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
Ο κ. Μπλερ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι το περιστατικό στο Μάντσεστερ καταδεικνύει και πάλι τον κίνδυνο της διεθνούς τρομοκρατίας.
Τρία άτομα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από την αστυνομία μετά τον θάνατο του Στήβεν ΄Οακ. Για το συμβάν θα διεξαχθεί και ανακριτική έρευνα.
Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Μάντσεστερ. Κατά την έφοδο συνελήφθησαν τρεις άνδρες βορειοαφρικανικής καταγωγής.
Επίθεση με μαχαίρι
Μία ώρα από την έναρξη της επιχείρησης, ο ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να ξεφύγει, πήρε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να μαχαιρώνει τους αστυνομικούς.
Ο 40χρονος Βρετανός αστυνομικός Στήβεν Όακ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο Στήβεν Οακ, που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση, ήταν πατέρας τριών παιδιών | Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε σχέση με την ανακάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, μιας τοξικής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βιολογικών όπλων σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα του Μάντσεστερ όπου έγινε η έφοδος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 20:55 ('Ωρα Λονδίνου) Η Τουρκία καλεί σύνοδο για το Ιράκ
|
Το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να χρησιμοποιήσει τουρκικές εγκαταστάσεις |
Η Τουρκία κάλεσε τους ηγέτες πέντε χωρών της Μέσης Ανατολής σε σύνοδο που στόχο έχει την αποτροπή του πολέμου εναντίον του Ιράκ.
Στη σύνοδο προσκλήθηκαν οι ηγέτες της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, των πέντε δηλαδή χωρών που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τις τελευταίες δέκα μέρες.
Η επιτυχία της περιοδείας του αυτής ενθάρρυνε τον κ.Γκιούλ να συνεχίσει τις προσπάθειες που στόχο έχουν να πεισθεί το Ιράκ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Τουρκία είναι ικανοποιημένη με την υποδοχή που επιφύλαξαν οι πέντε αυτές χώρες στον κ.Γκιούλ.
Οι σχέσεις της Άγκυρας με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν ήταν πάντα πολύ θερμές.
Τώρα φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει πως μπορεί να εκμεταλλευθεί τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή για τις συνέπειες που θα έχει ένας πόλεμος κατά του Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει σχέδιο ψηφίσματος για να υιοθετηθεί από τη σύνοδο κορυφής.
Είναι πιθανό το σχέδιο ψηφίσματος να καλεί τον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσείν, να συνεργαστεί πλήρως με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Άγκυρα ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει ένας πόλεμος στην οικονομία της αλλά και στη σταθερότητα της περιοχής.
Από την άλλη πλευρά δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.
|
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου) Εκτοξεύεται το Κολούμπια στο διάστημα
|
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας |
Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Κένεντυ, στη Φλόριντα.
Στο διαστημικό λεωφορείο επιβαίνουν έξι αστροναύτες και ο πρώτος Ισραηλινός που θα ταξιδεύσει στο διάστημα.
Το εργαστήριο του διαστημικού λεωφορείου θα ελέγξει την μικροβαρύτητα |
Ο Ιλάν Ραμόν είναι έμπειρος πιλότος και γυιός επιζήσαντος από το Ολοκαύτωμα.
Πήρε μαζί του τη Βίβλο και είπε ότι θα τρώει μόνο τροφή κοσέρ.
Όπως είπε, η πτήση του είναι συμβολική για τον Εβραϊκό λαό.
Η εκτόξευση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Το διαστημικό λεωφορείο περιέχει ένα συμπιεσμένο εργαστήριο όπου το πλήρωμα θα κάνει πειράματα κατά τη διάρκεια της αποστολής του, που θα διαρκέσει 16 ημέρες.
Οι επτά αστροναύτες θα δουλεύουν σε βάρδιες 24 ώρες την ημέρα. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 15:36 ('Ωρα Λονδίνου) Μπλιξ: το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς
|
Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό συνεχίζεται |
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για να γίνουν πιστευτοί οι ισχυρισμοί του ότι έχει καταστρέψει απαγορευμένα όπλα.
Διαφορετικά, είπε ο κ. Μπλιξ, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον πόλεμο.
Ακόμη υπάρχει καιρός για να βγουν οι Ιρακικοί από την επικίνδυνη αυτή κατάσταση | Χανς Μπλιξ | Ο κ. Μπλιξ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊικής Ένωσης για την πρόοδο των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.
Ο κ. Μπλιξ θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο στη βαγδάτη.
Μετά από τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Μπλιξ είπε ότι ανησυχεί επειδή «η συνεργασία με το Ιράκ δεν είναι ικανοποιητική».
Στο Ιράκ, οι επιθεωρητές εισήλθαν αιφνίδια σε δύο ιδιωτικές κατοικίες, και μίλησαν με Ιρακινούς πυρηνικούς επιστήμονες.
Ανησυχία
«Κατανοώ πλήρως τη θέση του Χανς Μπλιξ... Απαιτούμε πιο ενεργό συνεργασία από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σολάνα.
«Πιστεύω ότι ο πόλεμος με το Ιράκ μπορεί να αποτραπεί. Η ευθύνη είναι κυρίως στην πλευρά του Σαντάμ Χουσεΐν»
Το Ιράκ δεν εξηγεί τι απέγιναν | - Τέσσερεις τόνοι χημικών αερίων (VX) που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα
- Μέσα κατασκευής 20.000 λίτρων ουσιών βιολογικού πολέμου
- 15.000 βλήματα για βιολογικά όπλα
- 6.000 βόμβες για χημικά όπλα
- Πληροφορίες για πυρηνικά όπλα | Προηγουμένως, ο κ. Μπλιξ είχε δηλώσει ότι το Ιράκ έχει επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών και έχει συνεργαστεί σε πρακτικά θέματα.
«Χρειάζεται όμως να κάνουν πολλά περισσότερα και να δώσουν αποδείξεις για να αποφύγουμε χειρότερες εξελίξεις».
Ο κ. Μπλιξ είπε ότι ακόμη υπάρχει χρόνος για «βγουν οι Ιρακινοί από τη δύσκολη αυτή κατάσταση».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Κρις Μόρις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράκ, υπάρχουν όμως σαφείς διαφορές απόψεων στα κράτη μέλη.
Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θέλουν να υποστηρίξουν την αμερικανική πολιτική, με την οποία ευθυγραμμίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ.
Ο κ. Μπλαιρ θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στις 31 Ιανουαρίου -- τέσσερεις μέρες αφότου ο κ. Μπλιξ υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την έκθεσή του, η οποία μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα του πολέμου.
Διάσκεψη της Άγκυρας
Η Τουρκία προσκάλεσε χώρες της Μέσης Ανατολής στην Αγκυρα, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο προσπαθειών για την αποτροπή πολέμου με το Ιράκ.
Στην περιφερειακή διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Η Τουρκία έχει προετοιμάσει διακήρυξη στην οποία ζητά ειρηνικό τέλος στην κρίση με Βαγδάτη -- όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η Τουρκία είναι κατά του πολέμου με το Ιράκ, επειδή φοβάται ότι θα πλήξει την τουρκική οικονομία και μπορεί να πυροδοτήσει εξεγέρσεις των Κούρδων εκατέρωθεν των τουρκο-ιρακινών συνόρων. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 15:57 ('Ωρα Λονδίνου) Σύλληψη 32χρονου Αλγερινού στο Μάντζεστερ
|
Περαστικοί τοποθέτησαν λουλούδια στον τόπο της εφόδου |
Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας Αλγερινός, 32 ετών, συνελήφθη στο Μάντζεστερ, βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Η σύλληψή του, που γίνεται μετά τον θάνατο του αστυνομικού Στήβεν ΄Οακ στο Μάντζεστερ, κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, δεν συνδέεται, όμως ανακοίνωσε η αστυνομία με την ανακάλυψη του θανάσιμου δηλητηρίου της ρικίνης στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, από την οποία έγιναν τέσσερεις συλλήψεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας ο άνδρας παραδόθηκε μόνος του την Τετάρτη στις αρχές.
Η διεθνής τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα και να συνεργασθούμε με άλλες χώρες | Τόνι Μπλερ | Εν τω μεταξύ, την υπόσχεση ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά το θάνατο του αστυνομικού Στήβεν Οακ, έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
Ο κ. Μπλερ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι το περιστατικό στο Μάντσεστερ καταδεικνύει και πάλι τον κίνδυνο της διεθνούς τρομοκρατίας.
Τρία άτομα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από την αστυνομία μετά τον θάνατο του Στήβεν ΄Οακ. Για το συμβάν θα διεξαχθεί και ανακριτική έρευνα.
Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Μάντσεστερ. Κατά την έφοδο συνελήφθησαν τρεις άνδρες Βορειοαφρικανικής καταγωγής.
Επίθεση με μαχαίρι
Μία ώρα από την έναρξη της επιχείρησης, ο ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να ξεφύγει, πήρε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να μαχαιρώνει τους αστυνομικούς.
Ο 40χρονος Βρετανός αστυνομικός Στήβεν Όακ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο Στήβεν Οακ, που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση, ήταν πατέρας τριών παιδιών | Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε σχέση με την ανακάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, μιας τοξικής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βιολογικών όπλων σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα του Μάντσεστερ όπου έγινε η έφοδος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 14:51 ('Ωρα Λονδίνου) Αρχίζει η υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
|
Πάνω από 120 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας |
Δικαστήριο της Ρωσίας άρχισε την εκδίκαση των μηνύσεων κατά των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν υποβάλει οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων της πολιορκίας θεάτρου στη Μόσχα - κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 129 άτομα.
Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τις αρχές | Η δίκη διεξάγεται σε μικρό τοπικό δικαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τον δικηγόρο των εναγόντων είναι μικρό για τις 49 ατομικές υποθέσεις που εκδικάζονται.
Ο δικηγόρος τους, Ιγκόρ Τρουνώφ, ζήτησε να μεταφερθεί η δίκη σε άλλο δικαστήριο, ο δικαστής όμως απέρριψε το αίτημά του.
Παράλληλα, ο κ. Τρουνώφ κατηγόρησε το δικαστήριο ότι δεν είναι αντικειμενικό και ότι οι δικαστές εξαρτώνται οικονομικά από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τσετσένοι αντάρτες είχαν καταλάβει το θέατρο και κρατούσαν αιχμάλωτους πάνω από 700 ανθρώπους.
Οι απαγωγείς ήταν Τσετσένοι αυτονομιστές | Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια για να απομακρύνουν τους Τσετσένους. Ωστόσο, η επέμβασή τους είχε αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αιχμαλώτων, που πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια.
Οι δίκες έχουν διχάσει την κοινή γνώμη στη Ρωσία.
Οι αρχές θεωρούν ότι προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια, ωστόσο επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων ζητούν συνολική αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολλαρίων, διότι θεωρούν ότι η βοήθεια δεν ήταν επαρκής.
Oι περισσότεροι πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια που χρησιμοποίησαν οι αρχές | Ο δικηγόρος των εναγόντων υποστηρίζει ότι η όποια βοήθεια έδωσαν οι αρχές ήταν ανοργάνωτη, στιγμιαία και ανεπαρκής και ότι πελάτες του έχουν νομικό δικαίωμα να ζητούν αποζημίωση.
Για να αποδείξει πόσο υπέφεραν, ο δικηγόρος έχουν σκοπό να δείξουν στο δικαστήριο βιντεοκασέτα που μαγνητοσκόπησαν οι ίδιοι οι Τσετσένοι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
Είναι η πρώτη φορά που θα προβληθεί το βίντεο και δεν είναι σαφές πώς έφτασε στα χέρια των δικηγόρων.
Πιστεύεται ότι τους την έδωσε ή κάποιος όμηρος ή Βρετανός δημοσιογράφος που βρισκόταν στο θέατρο την ώρα της πολιορκίας. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 13:16 ('Ωρα Λονδίνου) Μπλιξ: το Ιράκ δεν συνεργάζεται επαρκώς
|
Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό συνεχίζεται |
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για να γίνουν πιστευτοί οι ισχυρισμοί του ότι έχει καταστρέψει απαγορευμένα όπλα.
Διαφορετικά, είπε ο κ. Μπλιξ, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον πόλεμο.
Ακόμη υπάρχει καιρός για να βγουν οι Ιρακικοί από την επικίνδυνη αυτή κατάσταση | Χανς Μπλιξ | Ο κ. Μπλιξ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊικής Ένωσης για την πρόοδο των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.
Ο κ. Μπλιξ θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο στη βαγδάτη.
Μετά από τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Μπλιξ είπε ότι ανησυχεί επειδή «η συνεργασία με το Ιράκ δεν είναι ικανοποιητική».
Στο Ιράκ, οι επιθεωρητές εισήλθαν αιφνίδια σε δύο ιδιωτικές κατοικίες, και μίλησαν με Ιρακινούς πυρηνικούς επιστήμονες.
Ανησυχία
«Κατανοώ πλήρως τη θέση του Χανς Μπλιξ... Απαιτούμε πιο ενεργό συνεργασία από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σολάνα.
«Πιστεύω ότι ο πόλεμος με το Ιράκ μπορεί να αποτραπεί. Η ευθύνη είναι κυρίως στην πλευρά του Σαντάμ Χουσεΐν»
Το Ιράκ δεν εξηγεί τι απέγιναν | - Τέσσερεις τόνοι χημικών αερίων (VX) που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα
- Μέσα κατασκευής 20.000 λίτρων ουσιών βιολογικού πολέμου
- 15.000 βλήματα για βιολογικά όπλα
- 6.000 βόμβες για χημικά όπλα
- Πληροφορίες για πυρηνικά όπλα | Προηγουμένως, ο κ. Μπλιξ είχε δηλώσει ότι το Ιράκ έχει επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών και έχει συνεργαστεί σε πρακτικά θέματα.
«Χρειάζεται όμως να κάνουν πολλά περισσότερα και να δώσουν αποδείξεις για να αποφύγουμε χειρότερες εξελίξεις».
Ο κ. Μπλιξ είπε ότι ακόμη υπάρχει χρόνος για «βγουν οι Ιρακινοί από τη δύσκολη αυτή κατάσταση».
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, Κρις Μόρις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράκ, υπάρχουν όμως σαφείς διαφορές απόψεων στα κράτη μέλη.
Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θέλουν να υποστηρίξουν την αμερικανική πολιτική, με την οποία ευθυγραμμίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ.
Ο κ. Μπλαιρ θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους στις 31 Ιανουαρίου -- τέσσερεις μέρες αφότου ο κ. Μπλιξ υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την έκθεσή του, η οποία μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα του πολέμου. |
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου) Eπιτιμητική η B. Kορέα προς τις ΗΠΑ
|
Η Σεούλ προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο |
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία, Τζέιμς Κέλι, δήλωσε ότι η επίλυση της κρίσης με τη Βόρειο Κορέα θα είναι μία μακρά και αργή διαδικασία.
Η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για διάλογο είναι ένα "παραπλανητικό πρόσχημα" που επιθυμεί να επηρεάσει τη διεθνή κοινότητα | Ανακοίνωση ΥΠΕΞ Βορείου Κορέας | Ο κ. Κέλι προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο, μετά τις επιτιμητικές δηλώσεις της Πιονγκ Γιανγκ ότι οι προτάσεις της Ουάσινγκτον να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος είναι ένα «παραπλανητικό πρόσχημα».
Σε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας, το οποίο μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται ότι η αντιπαράθεση θα λήξει μόνο όταν οι ΗΠΑ υπογράψουν συνθήκη, που να εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτεθούν.
Η ανακοίνωση εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για μια «τολμηρή πρωτοβουλία», με πλεονεκτήματα για τη Βόρεια Κορέα.
Οι δηλώσεις του κ. Μπους ερμηνεύθηκαν ως πρόθεση της Ουάσιγκτον να αρχίσει ξανά συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα - για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση, πριν από τρεις μήνες.
Συνομιλίες
Ωστόσο, ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η απάντηση της Πιονγκ Γιανγκ δεν πρέπει να εκληφθεί ως κατηγορηματική απόρριψη της αμερικανικής πρότασης.
Προηγουμένως, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα συμφώνησαν να διεξαγάγουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη στη Σεούλ.
Είναι η πρώτη συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο, αφότου η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.
Η Κίνα έχει προτείνει να διοργανώσει στο έδαφός της συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πιονγκ Γιανγκ έχει προσφερθεί να βοηθήσει. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 08:32 ('Ωρα Λονδίνου) Αρχίζει η υπόθεση των ομήρων στη Μόσχα
|
Πάνω από 120 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας |
Δικαστήριο της Ρωσίας αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή που έχουν επιβάλει οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων της πολιορκίας θεάτρου στη Μόσχα - πολιορκία που επέφερε το θάνατο 129 ατόμων.
Οι απαγωγείς ήταν Τσετσένοι αυτονομιστές | Ο αριθμός των προσφυγών αυξάνεται καθημερινά και έχει πλέον φθάσει τις 61. Εκτιμάται πάντως ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Περισσότερα από 700 άτομα είχαν κρατηθεί αιχμάλωτα για περισσότερο από τρεις ημέρες σε θέατρο της Μόσχας, το οποίο είχε καταληφθεί από τους Τσετσένους αντάρτες.
Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια σε μία προσπάθεια να απομακρύνουν τους απαγωγείς. Ωστόσο, η επέμβασή τους είχε αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αιχμαλώτων.
Εκατομμύρια δολάρια
Οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θυμάτων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητούν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την τοπική αυτοδιοίκηση της Μόσχας.
Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδικίες σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση της Μόσχας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι παρά τη βοήθεια που παρείχε στους συγγενείς των θυμάτων αυτοί απαιτούν και αποζημιώσεις.
Οι δικηγόροι όσων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θεωρούν ότι η βοήθεια που εδόθη από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ήταν αρκετή, τονίζοντας ότι οι επιζήσαντες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις. |
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου) Δέσμευση Μπλερ κατά της τρομοκρατίας
|
Περαστικοί τοποθέτησαν λουλούδια στον τόπο της εφόδου |
Την υπόσχεση ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά το θάνατο ενός αστυνομικού στο Μάντσεστερ, έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
Η διεθνής τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα και να συνεργασθούμε με άλλες χώρες | Τόνι Μπλερ | Ο κ. Μπλερ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι το περιστατικό στο Μάντσεστερ καταδεικνύει και πάλι τον κίνδυνο της διεθνούς τρομοκρατίας.
Tρία άτομα ανακρίνονται από την αστυνομία μετά τον θάνατο του αστυνομικού. Για το συμβάν θα διεξαχθεί και ανακριτική έρευνα.
Η δολοφονία του αστυνομικού έγινε κατά την επιδρομή της αστυνομίας σε διαμέρισμα του Μάντσεστερ. Κατά την έφοδο συνελήφθησαν τρεις άνδρες Βορειοαφρικανικής καταγωγής.
Επίθεση με μαχαίρι
Μία ώρα από την έναρξη της επιχείρησης, ο ένας από τους συλληφθέντες κατάφερε να ξεφύγει, πήρε ένα μαχαίρι κουζίνας και άρχισε να μαχαιρώνει τους αστυνομικούς.
Ο 40χρονος Βρετανός αστυνομικός Στίβεν Όακ μαχαιρώθηκε στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο Στήβεν Οακ, που σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση, ήταν πατέρας τριών παιδιών | Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε σχέση με την ανακάλυψη, την περασμένη εβδομάδα, μιας τοξικής ουσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βιολογικών όπλων σε διαμέρισμα στο Λονδίνο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδη αέρια στο διαμέρισμα του Μάντσεστερ όπου έγινε η έφοδος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλου τρομοκρατικού δικτύου που έχει τη βάση του στην Αλγερία και ετοίμαζε πιθανώς τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία. |
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου) Eπιτιμητική η B. Kορέα προς τις ΗΠΑ
|
Oι ΗΠΑ προσβλέπουν στη μεσολάβηση της Κίνας |
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία, Τζέιμς Κέλι, δήλωσε ότι η επίλυση της κρίσης με τη Βόρειο Κορέα θα είναι μία μακρά και αργή διαδικασία.
Η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για διάλογο είναι ένα "παραπλανητικό πρόσχημα" που επιθυμεί να επηρεάσει τη διεθνή κοινότητα | Ανακοίνωση ΥΠΕΞ Βορείου Κορέας | Ο κ. Κέλι προέβη στις εν λόγω δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο, μετά τις επιτιμητικές δηλώσεις της Πιονγκ Γιανγκ ότι οι προτάσεις της Ουάσινγκτον να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος είναι ένα «παραπλανητικό πρόσχημα».
Σε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Β. Κορέας, το οποίο μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρεται ότι η αντιπαράθεση θα λήξει μόνο όταν οι ΗΠΑ υπογράψουν συνθήκη, που να εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτεθούν.
Η ανακοίνωση εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για μια «τολμηρή πρωτοβουλία», με πλεονεκτήματα για τη Βόρεια Κορέα.
Οι δηλώσεις του κ. Μπους ερμηνεύθηκαν ως πρόθεση της Ουάσιγκτον να αρχίσει ξανά συνομιλίες με τη Βόρειο Κορέα - για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η κρίση, πριν από τρεις μήνες.
Συνομιλίες
Ωστόσο, ανταποκριτές σχολιάζουν ότι η απάντηση της Πιονγκ Γιανγκ δεν πρέπει να εκληφθεί ως κατηγορηματική απόρριψη της αμερικανικής πρότασης.
Προηγουμένως, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα συμφώνησαν να διεξαγάγουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη στη Σεούλ.
Είναι η πρώτη συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο, αφότου η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.
Η Κίνα έχει προτείνει να διοργανώσει στο έδαφός της συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και η Ρωσία, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Πιονγκ Γιανγκ έχει προσφερθεί να βοηθήσει. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 02:37 ('Ωρα Λονδίνου) «Συστηματικοί βιασμοί» στη Σιέρα Λεόνε
|
Οι πολίτες της Σιέρα Λεόνε έχουν υποστεί πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων |
«Ολες οι πλευρές που συμμετείχαν στον 10ετή πόλεμο της Σιέρα Λεόνε είχαν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα», σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Ανήλικοι μαχητές βίασαν γυναίκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι γιαγιάδες τους | Human Rights Watch | Σύμφωνα με την έκθεση της Human Rights Watch, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύμα βιασμού - πολλές φορές ομαδικού.
Σύμφωνα με την έκθεση, βιασμοί διεπράχθησαν τόσο από τις οργανώσεις ανταρτών όσο και από τις κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.
Η έκθεση της οργάνωσης στηρίχθηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις θυμάτων, αυτόπων μαρτύρων και αξιωματούχων.
Παραβιάσεις δικαιωμάτων
«Εχουμε καταγράψει απίστευτες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των γυναικών στη Σιέρα Λεόνε», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Πίτερ Τακιραμπούντε.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες σεξουαλικές κακοποιήσεις έλαβαν χώρα από τις διάφορες οργανώσεις ανταρτών.
Ωστόσο, η έκθεση καταγράφει και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διεπράχθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς και από τους στρατιώτες των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από τη Γουϊνέα, τη Νιγηρία, την Ουκρανία και το Μπαγκλαντές.
Τουλάχιστον 30.000 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης, η οποία διήρκεσε από το 1991 μέχρι το 2001. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου) Διαμεσολαβήσεις για τη Βενεζουέλα
|
Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας περιμένουν σε ουρές για είδη πρώτης ανάγκης |
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουν εγκαινιάσει πέντε χώρες για την εξεύρεση λύσης στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα εδώ και επτά εβδομάδες.
Το πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες απέτυχε | Στην ομάδα των «φίλων της Βενεζουέλας» ανήκουν - εκτός από τις ΗΠΑ - η Βραζιλία, η Χιλή, η Ισπανία, το Μεξικό και η Πορτογαλία.
Η ομάδα αναμένεται να καταθέσει μία πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.
Η απεργία που έχουν κηρύξει οι αντίπαλοι του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες, απειλεί να καταστρέψει τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Διαδηλώσεις
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται προς την οικονομική καταστροφή, ο κ. Τσάβεζ αρνείται να παραιτηθεί ή να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν και νέες διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.
Ο πρόεδρος Τσάβες δήλωσε ότι θα απολύσει τους δασκάλους και τους καθηγητές που συμμετείχαν στην απεργία και ότι θα αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο των τραπεζών που είχαν κλείσει.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονταν απρόθυμες να διαμεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.
Ωστόσο, η Βενεζουέλα είναι μία χώρα που εξυπηρετεί πολλά από τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στη χώρα. |
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003 - 04:59 ('Ωρα Λονδίνου) Ενεργός ρόλος της Ρωσίας για το Ιράκ
|
Η ανάπτυξη στρατευμάτων στον Περσικό Κόλπο συνεχίζεται |
Η Ρωσία έστειλε ειδικό απεσταλμένο στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα ανάμεσα στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν και την Ουάσινγκτον.
Οι Ιρακινοί οφείλουν να κάνουν περισσότερα για να αποδείξουν ότι δεν διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής | Χανς Μπλιξ | Μιλώντας κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σαλτάνοβ, υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει στην εξεύρεση διπλωματικής και πολιτικής λύσης.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, έφυγε από τη Βαγδάτη και μετέβη στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις προόδους των επιθεωρήσεων.
Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι ο κ. Μπλιξ θέλει να λάβει την υποστήριξη της Ευρώπης για το έργο των επιθεωρητών όπλων.
Ο ίδιος ο Χανς Μπλιξ προειδοποίησε το Ιράκ ότι πρέπει να αποδείξει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής για να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός πολέμου.
Η στάση της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο, ωστόσο, ακόμη και στους κόλπους της κοινότητας υπάρχουν αντίθετες τάσεις.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ η Βρετανία έχει ταχθεί από την αρχή στο πλευρό της κυβέρνησης Μπους.
Από την άλλη πλευρά πάντως, η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει ότι χρειάζεται η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να γίνει μία επίθεση στο Ιράκ.
Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει επισήμως τη βοήθεια των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, για το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δέχθηκε προτάσεις για τη συμμετοχή της σε περίπτωση πολέμου.
Επιθεωρήσεις σε παλάτια
Ωστόσο, η Ρωσία προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει ένας πρόωρος πόλεμος, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών περισσότερος χρόνος για να επιτελέσουν το έργο τους.
Oι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν την Τετάρτη ένα από τα κύρια παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, στο κέντρο της Βαγδάτης.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ομάδα επιθεωρητών εισήλθε στο Παλάτι Αλ-Τζαμχουρί, όπου στεγάζεται το κύριο γραφείο του προέδρου.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιθεώρηση προεδρικού παλατιού αφότου οι επιθεωρητές άρχισαν το έργο τους στο τέλος του Νοεμβρίου, ψάχνοντας για όπλα μαζικής καταστροφής. |
|