Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-27

  1. Το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό
  2. Τέσσερις νεκροί στη Χεβρώνα
  3. Β. Κορέα: «Απέλαση των επιθεωρητών»
  4. Εξάρθρωση ισλαμικού πυρήνα στη Γαλλία
  5. Ιστορικές εκλογές στην Κένυα
  6. Ερντογάν: Ας αποφασίσουν πρώτα τα ΗΕ για Ιράκ
  7. «Με πόλεμο θα ξεκινήσει το 2003»
  8. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι
  9. «Υποπτη συναλλαγή» για το όνομα
  10. Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι
  11. Η Πιονγκ Γιανγκ αψηφά την Ουάσινγκτον
  12. «Με πόλεμο θα ξεκινήσει το 2003»

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 22:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό
 

Η κλωνοποίηση του πρώτου μωρού αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις

Μία αμφιλεγόμενη εταιρεία, η οποία συνδέεται με τις οργανώσεις μιας αίρεσης, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προέβη στη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου μωρού στην ιστορία.


Είναι ένα πάρα πολύ υγιές μωρό
Μπριζίτ Μπουασελιέ, εκπρόσωπος της Clonaid
Ωστόσο, η ανακοίνωσε έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν χορηγηθεί αποδεικτικά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εταιρεία Clonaid ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή γεννήθηκε ένα υγιές κλωνοποιημένο κοριτσάκι, το οποίο έχει βαπτισθεί ως Ιβ.

Το μωρό γεννήθηκε έπειτα από καισαρική τομή από μία 31χρονη Αμερικανίδα. Η ακριβής τοποθεσία όπου έλαβε χώρα η γέννηση του κλωνοποιημένου μωρού παραμένει κρυφή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για την κλωνοποίηση χρησιμοποιήθηκε το γεννητικό υλικό από τα κύτταρα του δέρματος της μητέρας.

«Επιστημονική επιτυχία»

Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Μπριζίτ Μπουασελιέ, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία μεγάλη επιστημονική επιτυχία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ένα ακόμη κλωνοποιημένο μωρό αναμένεται να γεννηθεί κάπου στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει η γέννηση τριών ακόμη σύντομα.

Δύο από τα μωρά που πρόκειται να γεννηθούν θεωρούνται «πιστά αντίγραφα» νεκρών μωρών, καθώς για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα των νεκρών μωρών. Τα κύτταρα είχαν συντηρηθεί από την εταιρεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «τα κλωνοποιημένα μωρά δεν είναι τέρατα» και ότι τα πειράματα θα βοηθήσουν ουσιαστικά όλους εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Η Clonaid διατηρεί συνδέσμους με οργανώσεις της αίρεσης των Ραελιανών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι προήλθαν ουσιαστικά από εξωγήινες μορφές ύπαρξης.

Η εταιρεία ανταγωνιζόταν με τον Ιταλό επιστήμονα Σεβερίνο Αντινόρι για το ποιός θα προλάβει να προβεί στην κλωνοποίηση του πρώτου μωρού.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 20:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Τέσσερις νεκροί στη Χεβρώνα
 

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε εβραϊκό οικισμό στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Χεβρώνα, από Παλαιστίνιο εξτρεμιστή.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον οκτώ ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν, ενώ κατά την επίθεση σκοτώθηκε επίσης και ο Παλαιστίνιος εξτρεμιστής.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας πέταξε χειροβομβίδες εναντίον ενός σπιτιού στον εβραϊκό οικισμό Οτνιέλ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ραμαντάν Αμπντουλά Αλ-Σαλάχ, δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για το θάνατο ορισμένων Παλαιστίνων από Ισραηλινούς στρατιώτες την Πέμπτη.

Ελεγχοι ασφαλείας

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους από σπίτι σε σπίτι σε ορισμένα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς διαθέτουν πληροφορίες ότι εκεί μπορεί να έχει βρει καταφύγιο ένας από τους συνεργούς του βομβιστή αυτοκτονίας.

Η επίθεση των Παλαιστινίων πραγματοποιείται μία ημέρα μετά το θάνατο επτά Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.

Πέντε από τους Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν πιστεύεται ότι ήταν μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, ενώ δύο από τα θύματα ήταν απλοί πολίτες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Χαμζά Αμπού Ρουμπ, τοπικός ηγέτης της ισλαμικής Τζιχάντ.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 18:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Β. Κορέα: «Απέλαση των επιθεωρητών»
 

Τα μηχανήματα των επιθεωρητών έχουν απομακρυνθεί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Βόρειος Κορέα αποφάσισε να απελάσει τους επιθεωρητές πυρηνικού εξοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ενεργοποιήσει και πάλι το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σε επιστολή της προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, η Πιονγκ Γιανγκ υπογράμμισε επίσης ότι θα επαναθέσει σε λειτουργία και ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.


Η παραμονή των επιθεωρητών μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για την αποτροπή της κρίσης
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας
Στο εργοστάσιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλουτόνιο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Απαντώντας στην επιστολή της Βορείου Κορέας, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απηύθυνε εκκλήσεις στη χώρα να επιτρέψει την παραμονή των επιθεωρητών.

«Η παραμονή των επιθεωρητών μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για την αποτροπή της κρίσης», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βαδίζουν προς μία «εξαιρετικά επικίνδυνη αντιπαράθεση», μετά τις έντονες πιέσεις τους προς τη χώρα να μην θέσει εκ νέου σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο της στην Γιονγκ Μπιόν.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σπεύδουν να αντιπαρατεθούν κατά μέτωπο στο κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκοντας την ανατροπή του.

Εντείνονται οι διεθνείς ανησυχίες

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκ Γιανγκ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή κοινότητα, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είπε στις αρχές της εβδομάδας ότι τυχόν πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν θα απέτρεπε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ σε άλλο σημείο του πλανήτη.

Την Παρασκευή ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χίουν απηύθηνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις διαδικασίες επαναλειτουργίας του πυρηνικού της εργοστασίου που μπορεί να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για πυρηνικά όπλα.


Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού σταθμού της Γιόνγκ Μπιόν
Ο κ. Ρο είπε ότι η κίνηση αυτή του βορειοκορεατικού καθεστώτος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Η προειδοποίηση αυτή της Νότιας Κορέας απηχεί ανησυχίες που εξέφρασαν η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία για την επανενεργοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος.

Εξάλλου η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να αναστείλει το σχέδιο για άνοιγμα πρεσβείας στην Πιονγκ Γιανγκ, μετά την αποκάλυψη ότι οι Βορειοκορεάτες μετέφεραν χίλιες ράβδους καυσίμου στο πυρηνικό σταθμό Γιονγκ Μπιόν.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σημειώνουν ότι η παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για όπλα μπορεί να αρχίσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 17:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξάρθρωση ισλαμικού πυρήνα στη Γαλλία
 

Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει επαυξημένα μέτρα ασφαλείας

Στη Γαλλία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από επιδρομές της σε προάστια του Παρισιού συνέλαβε τέσσερα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις συλληφθέντες, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είχαν καταστρώσει σχέδιο επίθεσης εναντίον της Ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι.

«Η ομάδα αυτή είχε φτάσει σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά πλέον έχει εξαρθρωθεί» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα
Ανακοίνωση γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών
Η αστυνομία λέει ότι σε τουλάχιστον μία από τις διευθύνσεις όπου επέδραμε, βρέθηκε εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν εκπαιδευθεί στρατιωτικά στο φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας, όπου έχουν συναντηθεί με Τσετσένους στρατιωτικούς ηγέτες αλλά και με ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με ομολογία ενός εκ των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του η ομάδα είχε σκοπό να επιτεθεί σε στόχους ρωσικών συμφερόντων.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 16:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορικές εκλογές στην Κένυα
 

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν ανυπόμονα στα εκλογικά τμήματα από το πρωί

Μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες σημειώθηκε την Παρασκευή στην Κένυα, όπου διεξάγονται ιστορικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.


Ο Μβάι Κιμπάτα ψήφισε μέσα από το αυτοκίνητό του
Πέντε υποψήφιοι αγωνίζονται για το ποιός θα διαδεχθεί, έπειτα από 24 χρόνια εξουσίας, τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντάνιελ Αραπ Μόι.

Το κυβερνόν από το 1963, κόμμα Κανού, αντιμετωπίζει την πρόκληση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκατοντάδες ψηφοφόροι ανακάλυψαν πως δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκλογική νοθεία.

Δημοσκοπήσεις

Η ένταση είναι εμφανής στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας, κυρίως όμως σε εκείνα της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται ότι την εξουσία θα καταλάβει το κόμμα της αντιπολίτευσης, Εθνικός Συνασπισμός Ουράνιου Τόξου, του οποίου ηγείται ο Μβάι Κιμπάκι.

Ωστόσο, ορισμένοι ανταποκριτές εκτιμούν ότι μεγάλες πιθανότητες έχει και ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος προτάθηκε στη θέση του απερχόμενου προέδρου, Ντάνιελ Αραπ Μόι.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Οι 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Κένυας ψηφίζουν επίσης για την ανάδειξη βουλευτών και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 23:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: Ας αποφασίσουν πρώτα τα ΗΕ για Ιράκ
 

Ο κ. Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει βεβιασμένες αποφάσεις όσον αφορά την ιρακινή κρίση

Στην Τουρκία ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ, μόνο εάν προηγουμένως εκδοθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να εξουσιοδοτεί μια τέτοια εκστρατεία.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις και να λάβει αποφάσεις επί της κρίσης.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (όργανο στο οποίο συμμετέχει η κορυφή της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας) για να εξετάσει τη θέση που θα κρατήσει η χώρα απέναντι στο Ιράκ.

Στις αρχές της εβδομάδας συνεδρίασε για το θέμα το υπουργικό συμβούλιο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν γίνονται ενώ βρίσκεται στην Άγκυρα αμερικανική αντιπροσωπεία για να συζητήσει τις επιπτώσεις που θα είχε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Για το σκοπό αυτό οι αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μαρκ Γκρόσμαν, και του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, Τζον Τέηλορ, συναντήθηκαν ήδη με Τούρκους ομολόγους τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Άγκυρα εκτιμά ότι η Τουρκία αναζητεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα αποζημιωθεί για τις οικονομικές απώλειες που θα υποστεί σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 14:03 ('Ωρα Λονδίνου)
«Με πόλεμο θα ξεκινήσει το 2003»
 

Οι Αμερικανοί επιδίδονται καθημερινά σε στρατιωτικές ασκήσεις

Της Λένας Χουρμούζη

Λίγες ημέρες πριν από το τέλος κάθε έτους, ειδικοί αναλυτές και μη, έχοντας ως βάση τα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει επιχειρούν προβλέψεις για το επόμενο έτος. Τι μας επιφυλάσσει, λοιπόν, το 2003;


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ οδηγεί τη χώρα του για άλλη μία περιπέτεια στο Ιράκ
Νέα μέτωπα πολέμου ή ειρήνη; Επαναστάσεις στους δρόμους ή στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας;

Ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι; Οι ανά τον κόσμο ανταποκριτές και αναλυτές του BBC δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις εξελίξεις που αναμένονται και τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη διεθνή κοινότητα το 2003.

Σύννεφα πολέμου

Στο Ιράν και τη Ζιμπάμπουε αναμένονται αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, το Σουδάν και η Σρι Λάνκα βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης. Έπειτα από χρόνια εργαστηριακών ερευνών οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό του ΗIV που προκαλεί το Έιτζ.

Όλα αυτά -ή κάποια από αυτά- υποστηρίζουν οι αναλυτές του BBC, θα μπορούσαν να συμβούν μέσα στο 2003.


Ιρακινοί σε διαδήλωση υπέρ του προέδρου τους
Κανείς, όμως, δε διαφωνεί ως προς το Ιράκ. Για τους πολιτικούς αναλυτές η δεύτερη αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ είναι δεδομένη.

Οι στρατιωτικές παρελάσεις στη Βαγδάτη είναι μια οικεία εικόνα στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας με την οποία ο πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν, επιδεικνύει στο λαό του και στο εξωτερικό τη στρατιωτική μηχανή της χώρας.

Εκεί στη Βαγδάτη επέστρεψαν έπειτα από τέσσερα χρόνια οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ για να διαπιστώσουν εάν το Ιράκ εξακολουθεί να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αυτή την φορά η αποστολή των επιθεωρητών χαίρει της υποστήριξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν προβάλλει εμπόδια στο έργο τους.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. Στόχος μας είναι ο αφοπλισμός του. Ο δικτάτορας του Ιράκ είτε θα παραδώσει τα όπλα του είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να ηγηθούν εκστρατείας για να τον αφοπλίσουν», τόνισε στη δήλωση με μορφή τελεσιγράφου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Πιο καταστροφικός και γρήγορος

Τι μορφή, όμως, θα έχει ο ενδεχόμενος νέος πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Ο αναλυτής του ΒΒC, Τζόναθαν Μάρκους, δίνει τη δική του εκτίμηση:


Ο δικτάτορας του Ιράκ είτε θα παραδώσει τα όπλα του είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να ηγηθούν εκστρατείας για να τον αφοπλίσουν
Τζορτζ Μπους, πρόεδρος ΗΠΑ
«Στον πόλεμο θα συμμετάσχουν από 200 έως 250.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα υποστηρίζονται από την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Σημαντική θα είναι η στρατιωτική συνεισφορά των Βρετανών, ενώ δεν αποκλείεται να συνδράμουν και οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος θα διαφέρει από τον προηγούμενο του Περσικού. Θα είναι περισσότερο καταστροφικός και σύντομος σε διάρκεια», ακούσαμε να λέει ο Τζόναθαν Μάρκους.

Όσον αφορά την τελική έκβαση του πολέμου ο αναλυτής του BBC υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την αμερικανική επικράτηση.

«Θα κερδίσουν τον πόλεμο. Το βασικό, όμως, ερώτημα είναι εάν μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη. Οι Αμερικανοί προσβλέπουν σ΄ ένα μεταβατικό στρατιωτικό καθεστώς, στο πρότυπο του καθεστώτος που επεβλήθη στην Ιαπωνία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ολοφάνερα, οι Αμερικανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δε θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», τόνισε ο αναλυτής του ΒΒC.

Αλλαγές στο Ιράν

Το 2002, οι Ηνωμένες Πολιτείες το συμπεριέλαβαν στον αποκαλούμενο από τον Αμερικανό ηγέτη «άξονα του κακού», μαζί με το Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα.

Το Ιράν, η χώρα, η οποία πριν από 20 χρόνια και πλέον, ήταν η πρώτη, η οποία υιοθέτησε στη διακυβέρνησή της τον ισλαμικό νόμο, εμφανίζεται τώρα περισσότερο διχασμένη από ποτέ.


Εκσυγρονισμός είναι το αίτημα των γυναικών στο Ιράν
Ο Σαντέκ Σαμπά, αναλυτής του BBC για ζητήματα της ιρανικής πολιτικής, εκτιμά ότι το 2003 οι μεταρρυθμιστές θα έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με το κυβερνών ισλαμικό κατεστημένο.

«Αυτό που ζητάει ο λαός είναι ένα κοσμικό κράτος. Όλοι, πολίτες και διανοούμενοι, επιθυμούν την άνοδο μιας κοσμικής εξουσίας. Έπειτα από δύο δεκαετίες ισλαμικής διακυβέρνησης, ο λαός συνειδητοποιεί ότι το ισλάμ είναι περισσότερο προσωπική υπόθεση παρά σύστημα εξουσίας», επεσήμανε ο Σαντέκ Σαμπά.

Το όνειρο της Τουρκίας

Περνώντας από το ισλαμικό Ιράν στην κοσμική Τουρκία, εκεί όπου το με ισλαμικές ρίζες κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ανήλθε προ μηνών στην εξουσία.

Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος δηλώνει περισσότερο μουσουλμάνος δημοκράτης παρά ισλαμιστής.


Η κοσμική Τουρκία ζητά την ένταξή της στο κλαμπ της ΕΕ
Ο Ερντογάν οδήγησε το κόμμα του στην εξουσία αλλά όχι και τον εαυτό του λόγω πρότερης καταδίκης του.

Ο φόβος για το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας είναι μήπως ο Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, προσδώσει πιο ισλαμικό χαρακτήρα στη χώρα, στο πρότυπο του μέντορά του και πρώην πρωθυπουργού, Νετσεμετίν Ερμπακάν.

Η Φιντέους Ρόμπινσον της τουρκικής υπηρεσίας του BBC αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Η ατζέντα, με την οποία ο κ. Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές, ήταν κάθε άλλο παρά ισλαμική. Τουναντίον, οι άξονές της ήταν δύο, αυτός της οικονομικής ανάκαμψης και της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των ψηφοφόρων για το 2003, ακόμη και των ισλαμιστών, είναι η επίτευξη αυτών των στόχων», διευκρίνισε η Φιντέους Ρόμπινσον.

Κι αν το 2003 διαγράφεται ήρεμο για την Τουρκία, αλλαγές, ανακατατάξεις και ταραχές αναμένονται για τις υπόλοιπες γειτονικές προς το Ιράκ χώρες της Μέσης Ανατολής με αποκορύφωμα το Ισραήλ, όπου τον Ιανουάριο διεξάγονται πρόωρες εκλογές αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή, όπου δεν αποκλείεται ο Γιασέρ Αραφάτ, να αναγκαστεί να παραδώσει τα σκήπτρα.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 15:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι
 

Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την Παρασκευή την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, προκαλώντας δεκάδες θύματα.


Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό πτωμάτων συνεχίζονται
O αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς, με ορισμένες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης και κατέστρεψαν το κτίριο όπου εδρεύει η φιλορωσική τοπική κυβέρνηση της δημοκρατίας.

Η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο γεμάτα εκρηκτικά οδηγήθηκαν από αγνώστους κοντά στο κτίριο και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν.

Δεκάδες τραυματίες

Η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει σε στιγμιότυπα από το Γκρόζνι ανθρώπους να βαδίζουν ανάμεσα στα ερείπια, ορισμένοι εξ αυτών τραυματισμένοι.


Ορισμένοι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου
Τα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι δεκάδες άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Την ώρα της έκρηξης δεν ευρίσκονταν στο κτίριο ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης στην Τσετσενία, Αχμέντ Καντίροφ.

Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται οργανώσεις Τσετσένων αυτονομιστών.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 14:50 ('Ωρα Λονδίνου)
«Υποπτη συναλλαγή» για το όνομα
 

O κ. Τσερβένκοφσκι θεωρεί το θέμα του ονόματος εμπόδιο για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, για «ύποπτη συναλλαγή» που προώθησε με την Ελλάδα γύρω από το θέμα του ονόματος, αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του, όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι επίσης σε συνέντευξή του σε πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων εκτίμησε ότι η διαφορά σχετικά με το θέμα του ονόματος αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ικανοποιητική την οικονομική συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα, με εξαίρεση την περίπτωση της ΟΚΤΑ, η οποία το 1999 εξαγοράστηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, μία συμφωνία η οποία έχει επικριθεί ιδιαίτερα από τον κ. Τσερβένκοφσκι.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 12:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι
 

Διπλή βομβιστική επίθεση στην Τσετσενία

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, προκαλώντας δεκάδες θύματα.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Τας και Ιντερφάξ ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 25 νεκρούς.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης και κατέστρεψαν το κτίριο όπου εδρεύει η φιλορωσική τοπική κυβέρνηση της δημοκρατίας.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο γεμάτα εκρηκτικά οδηγήθηκαν από αγνώστους κοντά στο κτίριο και στη συνέχεια ανατινάχθηκαν.

Σύμφωνα με μία πληροφορία ο τελευταίος όροφος του κτιρίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η ρωσική τηλεόραση μεταδίδει σε στιγμιότυπα από το Γκρόζνι ανθρώπους να βαδίζουν ανάμεσα στα ερείπια, ορισμένοι εξ αυτών τραυματισμένοι.

Τα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι δεκάδες άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Την ώρα της έκρηξης δεν ευρίσκονταν στο κτίριο ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης στην Τσετσενία, Αχμέντ Καντύροφ.


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2002 - 12:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Πιονγκ Γιανγκ αψηφά την Ουάσινγκτον
 

Μετά τα μηχανήματα επιεθεώρησης, απομακρύνονται και οι επιθεωρητές από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν προς μία «εξαιρετικά επικίνδυνη αντιπαράθεση», μετά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις που δέχθηκε για να μην θέσει εκ νέου σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο της στην Γιονγκ Μπιόν.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σπεύδουν να αντιπαρατεθούν κατά μέτωπο στο κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκοντας την ανατροπή του.

Στο μεταξύ το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να απελάσει τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθούσαν το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η είδηση που προέρχεται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας αναφέρει ότι θα ζητηθεί από δύο επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εντείνονται οι διεθνείς ανησυχίες

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκ Γιανγκ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή κοινότητα, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος είπε στις αρχές της εβδομάδας ότι τυχόν πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν θα απέτρεπε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ σε άλλο σημείο του πλανήτη.

Δορυφορική φωτογραφία του πυρηνικού σταθμού της Γιόνγκ Μπιόν

Την Παρασκευή ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου Χίουν απηύθηνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις διαδικασίες επαναλειτουργίας του πυρηνικού της εργοστασίου που μπορεί να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για πυρηνικά όπλα.

Ο κ. Ρο είπε ότι η κίνηση αυτή του βορειοκορεατικού καθεστώτος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Η προειδοποίηση αυτή της Νότιας Κορέας απηχεί ανησυχίες που εξέφρασαν η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία για την επανενεργοποίηση του πυρηνικού της προγράμματος.

Εξάλλου η Αυστραλία ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να αναστείλει το σχέδιο για άνοιγμα πρεσβείας στην Πιονγκ Γιανγκ, μετά την αποκάλυψη ότι οι Βορειοκορεάτες μετέφεραν χίλιες ράβδους καυσίμου στο πυρηνικό σταθμό Γιονγκ Μπιόν.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σημειώνουν ότι η παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για όπλα μπορεί να αρχίσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών.


Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2002 - 18:30 ('Ωρα Λονδίνου)
«Με πόλεμο θα ξεκινήσει το 2003»
 

Οι Αμερικανοί επιδίδονται καθημερινά σε στρατιωτικές ασκήσεις

Της Λένας Χουρμούζη

Λίγες ημέρες πριν από το τέλος κάθε έτους, ειδικοί αναλυτές και μη, έχοντας ως βάση τα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει επιχειρούν προβλέψεις για το επόμενο έτος. Τι μας επιφυλάσσει, λοιπόν, το 2003;


Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ οδηγεί τη χώρα του για άλλη μία περιπέτεια στο Ιράκ
Νέα μέτωπα πολέμου ή ειρήνη; Επαναστάσεις στους δρόμους ή στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας;

Ποιοι θα είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι; Οι ανά τον κόσμο ανταποκριτές και αναλυτές του BBC δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις εξελίξεις που αναμένονται και τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη διεθνή κοινότητα το 2003.

Σύννεφα πολέμου

Στο Ιράν και τη Ζιμπάμπουε αναμένονται αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, το Σουδάν και η Σρι Λάνκα βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης. Έπειτα από χρόνια εργαστηριακών ερευνών οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό του ΗIV που προκαλεί το Έιτζ.

Όλα αυτά -ή κάποια από αυτά- υποστηρίζουν οι αναλυτές του BBC, θα μπορούσαν να συμβούν μέσα στο 2003.


Ιρακινοί σε διαδήλωση υπέρ του προέδρου τους
Κανείς, όμως, δε διαφωνεί ως προς το Ιράκ. Για τους πολιτικούς αναλυτές η δεύτερη αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ είναι δεδομένη.

Οι στρατιωτικές παρελάσεις στη Βαγδάτη είναι μια οικεία εικόνα στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας με την οποία ο πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν, επιδεικνύει στο λαό του και στο εξωτερικό τη στρατιωτική μηχανή της χώρας.

Εκεί στη Βαγδάτη επέστρεψαν έπειτα από τέσσερα χρόνια οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ για να διαπιστώσουν εάν το Ιράκ εξακολουθεί να κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αυτή την φορά η αποστολή των επιθεωρητών χαίρει της υποστήριξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν προβάλλει εμπόδια στο έργο τους.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. Στόχος μας είναι ο αφοπλισμός του. Ο δικτάτορας του Ιράκ είτε θα παραδώσει τα όπλα του είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να ηγηθούν εκστρατείας για να τον αφοπλίσουν», τόνισε στη δήλωση με μορφή τελεσιγράφου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Πιο καταστροφικός και γρήγορος

Τι μορφή, όμως, θα έχει ο ενδεχόμενος νέος πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Ο αναλυτής του ΒΒC, Τζόναθαν Μάρκους, δίνει τη δική του εκτίμηση:


Ο δικτάτορας του Ιράκ είτε θα παραδώσει τα όπλα του είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν να ηγηθούν εκστρατείας για να τον αφοπλίσουν
Τζορτζ Μπους, πρόεδρος ΗΠΑ
«Στον πόλεμο θα συμμετάσχουν από 200 έως 250.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι θα υποστηρίζονται από την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Σημαντική θα είναι η στρατιωτική συνεισφορά των Βρετανών, ενώ δεν αποκλείεται να συνδράμουν και οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος θα διαφέρει από τον προηγούμενο του Περσικού. Θα είναι περισσότερο καταστροφικός και σύντομος σε διάρκεια», ακούσαμε να λέει ο Τζόναθαν Μάρκους.

Όσον αφορά την τελική έκβαση του πολέμου ο αναλυτής του BBC υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την αμερικανική επικράτηση.

«Θα κερδίσουν τον πόλεμο. Το βασικό, όμως, ερώτημα είναι εάν μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη. Οι Αμερικανοί προσβλέπουν σ΄ ένα μεταβατικό στρατιωτικό καθεστώς, στο πρότυπο του καθεστώτος που επεβλήθη στην Ιαπωνία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ολοφάνερα, οι Αμερικανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δε θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», τόνισε ο αναλυτής του ΒΒC.

Αλλαγές στο Ιράν

Το 2002, οι Ηνωμένες Πολιτείες το συμπεριέλαβαν στον αποκαλούμενο από τον Αμερικανό ηγέτη «άξονα του κακού», μαζί με το Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα.

Το Ιράν, η χώρα, η οποία πριν από 20 χρόνια και πλέον, ήταν η πρώτη, η οποία υιοθέτησε στη διακυβέρνησή της τον ισλαμικό νόμο, εμφανίζεται τώρα περισσότερο διχασμένη από ποτέ.


Εκσυγρονισμός είναι το αίτημα των γυναικών στο Ιράν
Ο Σαντέκ Σαμπά, αναλυτής του BBC για ζητήματα της ιρανικής πολιτικής, εκτιμά ότι το 2003 οι μεταρρυθμιστές θα έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με το κυβερνών ισλαμικό κατεστημένο.

«Αυτό που ζητάει ο λαός είναι ένα κοσμικό κράτος. Όλοι, πολίτες και διανοούμενοι, επιθυμούν την άνοδο μιας κοσμικής εξουσίας. Έπειτα από δύο δεκαετίες ισλαμικής διακυβέρνησης, ο λαός συνειδητοποιεί ότι το ισλάμ είναι περισσότερο προσωπική υπόθεση παρά σύστημα εξουσίας», επεσήμανε ο Σαντέκ Σαμπά.

Το όνειρο της Τουρκίας

Περνώντας από το ισλαμικό Ιράν στην κοσμική Τουρκία, εκεί όπου το με ισλαμικές ρίζες κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ανήλθε προ μηνών στην εξουσία.

Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος δηλώνει περισσότερο μουσουλμάνος δημοκράτης παρά ισλαμιστής.


Η κοσμική Τουρκία ζητά την ένταξή της στο κλαμπ της ΕΕ
Ο Ερντογάν οδήγησε το κόμμα του στην εξουσία αλλά όχι και τον εαυτό του λόγω πρότερης καταδίκης του.

Ο φόβος για το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας είναι μήπως ο Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, προσδώσει πιο ισλαμικό χαρακτήρα στη χώρα, στο πρότυπο του μέντορά του και πρώην πρωθυπουργού, Νετσεμετίν Ερμπακάν.

Η Φιντέους Ρόμπινσον της τουρκικής υπηρεσίας του BBC αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Η ατζέντα, με την οποία ο κ. Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές, ήταν κάθε άλλο παρά ισλαμική. Τουναντίον, οι άξονές της ήταν δύο, αυτός της οικονομικής ανάκαμψης και της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των ψηφοφόρων για το 2003, ακόμη και των ισλαμιστών, είναι η επίτευξη αυτών των στόχων», διευκρίνισε η Φιντέους Ρόμπινσον.

Κι αν το 2003 διαγράφεται ήρεμο για την Τουρκία, αλλαγές, ανακατατάξεις και ταραχές αναμένονται για τις υπόλοιπες γειτονικές προς το Ιράκ χώρες της Μέσης Ανατολής με αποκορύφωμα το Ισραήλ, όπου τον Ιανουάριο διεξάγονται πρόωρες εκλογές αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή, όπου δεν αποκλείεται ο Γιασέρ Αραφάτ, να αναγκαστεί να παραδώσει τα σκήπτρα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.