Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-12

  1. Ολα ανοικτά
  2. Κίνηση καλής θέλησης του Ιράκ για το Κουβέιτ
  3. Βία χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή
  4. Επαναλειτουργούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας
  5. Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής
  6. Μείωση της παραγωγής πετρελαίου
  7. Κοπεγχάγη: Συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν
  8. Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
  9. Κοπεγχάγη: Συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν
  10. Μείωση της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
  11. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής
  12. Κοπεγχάγη: Συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν
  13. Εξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
  14. Επαναλειτουργούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας
  15. Στην πρωτεύουσα της Δανίας η νέα τουρκική ηγεσία
  16. Απέτυχε στο παρθενικό του ταξίδι ο Ariane
  17. Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό
  18. Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής
  19. Εμβόλιο κατά της ευλογιάς στους Αμερικανούς πολίτες
  20. Λύση του κυπριακού στη σύνοδο βλέπει ο Σολάνα
  21. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη
  22. Λύση του κυπριακού στην Κοπεγχάγη βλέπει ο Σολάνα

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2002 - 01:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολα ανοικτά
 

«Το Κυπριακό δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου», δήλωσε o πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη

Μέχρι το απόγευμα στις 5:30 ώρα Ελλάδος θα πρέπει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να γνωστοποιήσει στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν μπορεί να υπογραφεί μια καταρχήν συμφωνία για το Κυπριακό, όπως αποφάσισαν οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται στη Κοπεγχάγη, στη διάρκεια δείπνου εργασίας αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, αποφασίστηκε το θέμα της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση να συζητηθεί το νωρίτερο το Δεκέμβριο του 2004 όταν και θα αξιολογηθεί τότε αν η Τουρκία πληρεί τα κριτήρια για ένταξη.

Απεσταλμένος του BBC στη Σύνοδο Κορυφής επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή περιπλέκει τα πράγματα, αφού τον Δεκέμβριο του 2004 η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αριθμεί δέκα καινούρια μέλη.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η απόφαση αυτή είναι οριστική ή - αναλόγως και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό - οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορέσουν να τη βελτιώσουν μέχρι το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης προς όφελος της Τουρκίας.

Παράλληλα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιά είναι η θέση της Τουρκίας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 22:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνηση καλής θέλησης του Ιράκ για το Κουβέιτ
 

Οικογένειες από το Κουβέϊτ ακόμη αναζητούν τους αγνοουμένους συγγενείς τους

Το Ιράκ προσκάλεσε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη τον αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που είναι υπεύθυνος για τους αγνοουμένους και για τα θέματα της ιδιοκτησίας, που προέκυψαν από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ στις αρχές της δεκατίας του '90.

Ο αξιωματούχος αυτός, που νομάζεται Γιούλι Βορόντσοφ, είχε τοποθετηθεί στη θέση του πριν από δύο χρόνια περίπου, όμως το Ιράκ δεν του επέτρεπε την είσοδο κατηγορώντας τον για εχθρική στάση απέναντι στο Ιράκ.

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία που θα πάει στο Ιράκ, όμως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η κίνηση αυτή του Ιράκ αποτελεί ένδειξη ότι συνεργάζεται.

Πάντως, όπως προσθέτουν οι αναλυτές, η πρόσφατη απόφαση του Ιράκ για χορήγηση αμνηστείας σε φυλακισμένους, του δίνει τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι από την εισβολή στο Κουβέιτ.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, η απολογία του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν για την εισβολή στο Κουβέιτ.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 22:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Βία χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή
 

Το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή παραμένει

Συνεχίζεται η βία και η ένταση στη Μέση Ανατολή. Στα τελευταία περιστατικά βίας στην περιοχή, πέντε άοπλοι Παλαιστίνιοι και δύο στρατιώτες του Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, οι πέντε Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να περάσουν ένα φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Στην περιοχή απαγορεύεται να μπαίνουν Παλαιστίνιοι.

Όμως, πηγές των Παλαιστινίων έλεγαν ότι τα θύματα προσπαθούσαν να μπουν στο Ισραήλ για να βρουν δουλειά.

Στο άλλο περιστατικό βίας, οι στρατιώτες του Ισραήλ σκοτώθηκαν όταν δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από Παλαιστινίους κοντά σε Εβραϊκό οικισμό της πόλης Χεβρώνα.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 23:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Επαναλειτουργούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας
 

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ ανησυχεί τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, που είχαν απενεργοποιηθεί μετά τη συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994.

Σε ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή κατέστη απαραίτητη λόγω των ενεργειακού ελλείμματος που προκάλεσε η απόφαση της Ουάσινγκτον να απαγορεύσει τις προμήθειες καυσίμων προς την Πιονγκ Γιάνγκ.

Η συμφωνία του 1994 προέβλεπε ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκατέλειπε το πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας και ως αντάλλαγμα θα παραλάμβανε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες από διεθνή κοινοπραξία και ποσότητες πετρελαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την προμήθεια πετρελαίου τον Οκτώβριο μετά από καταγγελίες ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς ήθελε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ στη Νότια Κορέα η κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας για να εξετάσει την κατάσταση, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, που βρίσκεται στο Πεκίνο, ζήτησε από την κινεζική ηγεσία να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.



Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής
 

'Θα υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης'

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Τα προβλήματα της Ολυμπιακής δεν προέρχονται από την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής αεροπορίας, Ρήγας Δογάνης.

«Τα προβλήματα της Ολυμπιακής προέρχονται από την κακή διαχείριση, απο τις διαρκείς παρεμβάσεις στη διοίκηση της εταιρείας και απο τον αρνητικό ρόλο που έχουν παίξει τα σωματεία σε όλη την ιστορία της Ολυμπιακής».

Ο πρώην πρόεδρος του ελληνικού αερομεταφορέα αναγνωρίζει οτι η απόφαση αυτή επιδεινώνει τα προβλήματα που έχει η Ολυμπιακή αεροπορία, αν και το πρόστιμο, όπως λέει, «είναι συμβολικό, δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να είχε επιβάλει η Κομισιόν».

Στην ερώτηση εάν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επηρεάσει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ο κ. Δογάνης απαντάει θετικά:

«Στην ουσία η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Ολυμπιακή. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα αεροπορική εταιρεία η οποία θα αγοράσει από την Ολυμπιακή, μεταξύ άλλων, ορισμένα αεροπλάνα», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Μείωση της παραγωγής πετρελαίου
 

Σημαντική απόφαση των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, που έλαβαν μέρος σε συνάντηση στη Βιέννη, ελπίζουν τώρα ότι η απόφασή τους αυτή, που τίθεται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμεναν τεχνικά σε υψηλά επίπεδα τον τελευταίο καιρό λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Βενεζουέλα και της κρίσης με το Ιράκ, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι, αν τα προβλήματα αυτά λυθούν, ενδέχεται οι τιμές του πετρελαίου να παρουσιάσουν σημαντική μείωση.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοπεγχάγη: Συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν
 

Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Κώστας Σημίτης

Ανταπόκριση του απεσταλμένου μας στην Κοπεγχάγη Πάρη Ποταμίτη

Απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004 είναι η θέση της Ελλάδας , δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά απο συνάντηση 90 λεπτών με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση , πρόσθεσε ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι οι δύο επόμενες προεδρίες στην Ενωση θα είναι η ελληνική και η ιταλική προεδρίες που στηρίζουν την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας και ως εκ τούτου θα υπάρξει αυτή την περίοδο περαιτέρω ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ήγειρε το ζήτημα της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού στους συνομιλιτές του.

«Και εμείς θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού», απάντησε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.... «Η πρόθεση υπάρχει αλλά υπάρχει και εύκολος τρόπος για να λυθούν αυτόματα όλα αυτά τα προβλήματα.... Ο τρόπος αυτός είναι αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε ο κ. Γκιούλ διασυνδέοντας έτσι ευθέως τη λύση του Κυπριακού με την επιθυμία ικανοποίησης του τουρκικών προσδοκιών σε σχέση με την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε δε για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης για καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του το 2003.

Συνομιλίες Κληρίδη - ντε Σότο

Οσον αφορά το Κυπριακό , τον πρόεδρο Κληρίδη επισκέφθηκε το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του γγ. των ΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος σύμφωνα με διπλώματικές πηγές άφησε να εννοηθεί πως τα ΗΕ θα ήθελαν να δούν τον πρόεδρο Κληρίδη να υπογράφει έστω μονομερώς το σχέδιο Αναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αίτημα αυτό ο πρόεδρος Κληρίδης το χαρακτήρισε "υπερβολικό" , δεδομένης της πλήρης αρνητικής τοποθέτησης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο ίδιος ο Αλβάρο ντε Σότο δήλωσε ότι τα ΗΕ θα επιμείνουν για συμφωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
 

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν ακραίο Παλαιστίνιο την Τετάρτη

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας , ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στο σημείο ελέγχου Καρμί αφού πρώτα ο ισραηλινός στρατός είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο Παλαιστίνιοι να εισχωρήσουν σε περιοχή Ισραηλινών.

Ο έκτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε ενώ είχε διειδύσει σε ισραηλινό οικισμό.

Οι πέντε Παλαιστίνοι που σκότωσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν άοπλοι και προσπαθούσαν να περάσουν φράκτη και να μπούν σε περιοχή απαγορευμένη για τους Παλαιστίνιους.

Τα στοιχεία των Παλαιστινίων αυτών πρός το παρόν παραμένουν άγνωστα και δεν είναι σαφές αν ήταν ακραίοι Παλαιστίνιοι η άν ήταν εργάτες προς αναζήτηση εργασίας.

Νωρίτερα , ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν προσπάθηκε να κόψει το συρματόπλεγμα και να εισχωρήσει στον εβραικό οικισμό Γκους Κατίφ.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος που τον συνόδευε διέφυγε και τα ίχνη του χάθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνις.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είπε ότι ήταν πίσω από την απόπειρα για διείσδυση του ισραηλινού οικισμού Γκους Κατίφ.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοπεγχάγη: Συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν
 

Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Κώστας Σημίτης

Ανταπόκριση του απεσταλμένου μας στην Κοπεγχάγη Πάρι Ποταμίτη

Απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004 είναι η θέση της Ελλάδας , δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά απο συνάντηση 90 λεπτών με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση , πρόσθεσε ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι οι δύο επόμενες προεδρίες στην Ενωση θα είναι η ελληνική και η ιταλική προεδρίες που στηρίζουν την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας και ως εκ τούτου θα υπάρξει αυτή την περίοδο περαιτέρω ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ήγειρε το ζήτημα της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού στους συνομιλιτές του.

«Και εμείς θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού», απάντησε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.... «Η πρόθεση υπάρχει αλλά υπάρχει και εύκολος τρόπος για να λυθούν αυτόματα όλα αυτά τα προβλήματα.... Ο τρόπος αυτός είναι αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε ο κ. Γκιούλ διασυνδέοντας έτσι ευθέως τη λύση του Κυπριακού με την επιθυμία ικανοποίησης του τουρκικών προσδοκιών σε σχέση με την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε δε για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης για καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του το 2003.

Συνομιλίες Κληρίδη - ντε Σότο

Οσον αφορά το Κυπριακό , τον πρόεδρο Κληρίδη επισκέφθηκε το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του γγ. των ΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος σύμφωνα με διπλώματικές πηγές άφησε να εννοηθεί πως τα ΗΕ θα ήθελαν να δούν τον πρόεδρο Κληρίδη να υπογράφει έστω μονομερώς το σχέδιο Αναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αίτημα αυτό ο πρόεδρος Κληρίδης το χαρακτήρισε "υπερβολικό" , δεδομένης της πλήρης αρνητικής τοποθέτησης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο ίδιος ο Αλβάρο ντε Σότο δήλωσε ότι τα ΗΕ θα επιμείνουν για συμφωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 18:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Μείωση της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
 

Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ

Οι χώρες μελή του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά ώστε να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο των τιμών.

Σε συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου στη Βιέννη αποφασίσθηκε η μείωση της παραγωγής από 1,5 μέχρι 1,7 εκατομμύρια βαρέλία την ημέρα.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που ο ΟΠΕΚ αποφασίζει να αλλάξει τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Η απόφαση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα δυσαρεστήσει τις καταναλώτριες χώρες που ανησυχούν για την άνοδο των τιμών.

Οι χώρες αυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που αποβλέπουν στην οικονομική ανάκαμψη.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 06:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής
 

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο χώρο της συνόδου

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Κοπεγχάγη Ειρήνης Ρουμπόγλου

Η δανική προεδρία κατάφερε να ευθυγραμμίσει τις επιδιώξεις των υποψηφίων μελών και να καταγράψει μια επιτυχία το ενεργητικό της, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι διαδικασίες της διεύρυνσης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Υπολογίζεται ότι το κόστος της διεύρυνσης σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι νέες χώρες μέλη θα προσφέρουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα υπόλοιπα 25, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε πολίτης της κοινότητας θα κληθεί να καταβάλει περίπου 66 ευρώ για τους σκοπούς της διεύρυνσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των περισσοτέρων πολιτικών ηγετών, το σενάριο μιας πιθανής κατάρρευσης όλων των διαδικασιών εξακολουθεί να υπάρχει.

Η ένταξη της Κύπρου, ο καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και η πολιτική λύση στο Κυπριακό, είναι τα θέματα που θα καθορίσουν στην Κοπεγχάγη, όχι μόνο το μέλλον της διευρυμένης Ευρώπης, αλλά και το μέλλον της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και του Ευρωστρατού.

Οι διαφωνίες των εμπλεκομένων κάθε άλλο παρά αμβλύνονται ενώ την ίδια στιγμή ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Ανάν, από την κυβέρνηση Μπους, η οποία τάσσεται στο πλευρό της Τουρκίας, αλλά και από τη δανική προεδρία, η οποία θέλει να αποτρέψει μια αποτυχία της περίφημης συνόδου της Κοπεγχάγης.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοπεγχάγη: Συνάντηση Σημίτη - Ερντογάν
 

Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Κώστας Σημίτης

Ανταπόκριση του απεσταλμένου μας στην Κοπεγχάγη Πάρι Ποταμίτη

Απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2004 είναι η θέση της Ελλάδας , δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά απο συνάντηση 90 λεπτών με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση , πρόσθεσε ο κ. Σημίτης σημειώνοντας ότι οι δύο επόμενες προεδρίες στην Ενωση θα είναι η ελληνική και η ιταλική προεδρίες που στηρίζουν την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας και ως εκ τούτου θα υπάρξει αυτή την περίοδο περαιτέρω ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ήγειρε το ζήτημα της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού στους συνομιλιτές του.

Και μείς θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού, απάντησε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ .... Η πρόθεση υπάρχει αλλά υπάρχει και εύκολος τρόπος γιά να λυθούν αυτόματα όλα αυτά τα προβλήματα .... Ο τρόπος αυτός είναι αντιμε΄τ'ωπιση των προπβλημάτων μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ , τόνισε ο κ. Γκιούλ διασυνδέοντας έτσι ευθέως τη λύση του Κυπριακού με την επιθυμία ικανοποίησης του τουρκικών προσδοκιών σε σχέση με την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε δε για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης για καθορισμό ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη χώρα του το 2003.

Συνομιλίες Κληρίδη - ντε Σότο

Οσον αφορά το Κυπριακό , τον πρόεδρο Κληρίδη επισκέφθηκε το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του γγ. των ΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος σύμφωνα με διπλώματικές πηγές άφησε να εννοηθεί πως τα ΗΕ θα ήθελαν να δούν τον πρόεδρο Κληρίδη να υπογράφει έστω μονομερώς το σχέδιο Αναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το αίτημα αυτό ο πρόεδρος Κληρίδης το χαρακτήρισε "υπερβολικό" , δεδομένης της πλήρης αρνητικής τοποθέτησης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο ίδιος ο Αλβάρο ντε Σότο δήλωσε ότι τα ΗΕ θα επιμείνουν για συμφωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Εξι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα
 

Οι ισραηλινοί σκότωσαν ακραίο Παλαιστίνιο την Τετάρτη

Οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 6 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας , ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στο σημείο ελέγχου Καρμί αφού πρώτα ο ισραηλινός στρατός είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο Παλαιστίνιοι να εισχωρήσουν σε περιοχή Ισραηλινών.

Ο έκτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε ενώ είχε διειδύσει σε ισραηλινό οικισμό.

Οι πέντε Παλαιστίνοι που σκότωσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν άοπλοι και προσπαθούσαν να περάσουν φράκτη και να μπούν σε περιοχή απαγορευμένη για τους Παλαιστίνιους.

Τα στοιχεία των Παλαιστινίων αυτών πρός το παρόν παραμένουν άγνωστα και δεν είναι σαφές αν ήταν ακραίοι Παλαιστίνιοι η άν ήταν εργάτες προς αναζήτηση εργασίας.

Νωρίτερα , ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν προσπάθηκε να κόψει το συρματόπλεγμα και να εισχωρήσει στον εβραικό οικισμό Γκούς Κατίφ.

Ενας άλλος Παλαιστίνιος που τον συνόδευε διέφυγε και τα ίχνη του χάθηκαν στην πόλη Χαν Γιούνις.

Το Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είπε ότι ήταν πίσω από την απόπειρα γιά διείσδυση του ισραηλινιού οικισμού Γκούς Κατίφ.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Επαναλειτουργούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας
 

Η σημαία της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, που είχαν απενεργοποιηθεί μετά τη συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994.

Σε ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή κατέστη απαραίτητη λόγω των ενεργειακού ελλείμματος που προκάλεσε η απόφαση της Ουάσινγκτον να απαγορεύσει τις προμήθειες καυσίμων προς την Πιονγκ Γιάνγκ.

Η συμφωνία του 1994 προέβλεπε ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκατέλειπε το πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας και ως αντάλλαγμα θα παραλάμβανε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες από διεθνή κοινοπραξία και ποσότητες πετρελαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την προμήθεια πετρελαίου τον Οκτώβριο μετά από καταγγελίες ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς ήθελε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ στη Νότια Κορέα η κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας για να εξετάσει την κατάσταση, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, που βρίσκεται στο Πεκίνο, ζήτησε από την κινεζική ηγεσία να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.



Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 15:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Στην πρωτεύουσα της Δανίας η νέα τουρκική ηγεσία
 

Αντιμέτωπος με τους 15 ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κοπεγχάγη

Ανταπόκριση του Αλκη Κούρκουλα από την Κωνσταντινούπολη

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο Γιασάρ Γιακίς, η νέα ηγεσία της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα στην Κοπεγχάγη αντιμέτωπη με τη σημαντικότερη απόφαση μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σ΄αυτό συγκλίνουν πολιτικοί, αναλυτές και διπλωμάτες που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα, λεπτό πρός λεπτό τις εξελίξεις.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης πριν τη διεύρυνση των 15 σε 25, θεωρείται εδώ ως απτή απόδειξη της διατήρησης της Τουρκίας στην τροχιά της Ε.Ε.

Κλειδί στην ιστορική απόφαση είναι το Κυπριακό, συμφωνούν πλέον όλοι , που τονίζουν ότι το βάρος της μεγάλης απόφασης βρίσκεται στους ώμους της νέας ηγεσίας.

Οι κοινωνικές και οικονομικές ηγεσίες, και η κοινή γνώμη είναι έτοιμες -μέσα σ' αυτή την ανεπανάληπτη συγκυρία- για μία γενναία κίνηση στο Κυπριακό, συμφωνούν όλοι .

Το ερώτημα είναι αν η νέα ηγεσία έχει τα κότσια να εκφράσει εκεί την καθολική εντολή "εμπρός για την Ευρώπη, ναι στη νέα Κύπρο".

Οι ευθύνες είναι τεράστιες , αλλά εξίσου μεγάλο είναι και το κόστος της αδράνειας και της ατολμίας.

Χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη , η σημερινή εξουσία δεν μπορεί να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Η ευρωπαϊκή στήριξη είναι αδιανόητη χωρίς την απεμπλοκή από το Κυπριακό.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 11:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Απέτυχε στο παρθενικό του ταξίδι ο Ariane
 

Η πτήση του Ariane έχει διάρκεια μόνο λίγων λεπτών

Ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Ο Ariane 5- ESCA εκτοξεύθηκε από το διαστημικό σταθμό Kourou στη γαλλική Γουϊάνα στις 1921 τοπική ώρα και συνετρίβη στον Ατλαντικό τρία λεπτά αργότερα.

Πηγές προσκείμενες στο διαστημικό σταθμό είπαν στο BBC ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις παρουσιάσθηκαν προβλήματα στη βασική μηχανή του πυραύλου (Vulcain 2).

Η απόδοση της μηχανής μειώθηκε δραματικά πρίν ο πύραυλος αλλάξει τροχιά.

Μετά τη σημερινή αποτυχία, η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Ariane 5 πρόκειται να καθυστερήσει.

Είναι πολύ πιθανό πλέον να ματαιωθεί η αποστολή Rosetta.

Στόχος της αποστολής αυτής είναι η προσεδάφιση ενός μικρού διαστημικού οχήματος σ'ένα κομίτη.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 09:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό
 

Τόμας Γουέστον: «Ιδανική η επίτευξη μιας διαρκούς λύσης, η οποία θα βρίσκει σύμφωνες τις δύο πλευρές»

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Τη βεβαιότητα ότι η επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό είναι δυνατή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης εξέφρασε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ο ειδικός εντεταλμένος των ΗΠΑ Τόμας Γουέστον.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος την Τρίτη βρέθηκε στο Λονδίνο, τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού, υπογράμμισε στην ελληνική υπηρεσία του BΒC ότι η πρόταση Ανάν είναι η καλύτερη που έχει κατατεθεί έως τώρα.


Υπάρχουν κενά στην πρόταση και ζητήματα τα οποία εκκρεμούν
Τόμας Γουέστον
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καλύψει μια ευρεία γκάμα ζητημάτων. Πρόκειται για την πιο ισορροπημένη, δυναμική και πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την επίλυση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη», τόνισε ο Τόμας Γουέστον, ο οποίος εκτιμά ότι το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν απέχει πολύ από το τέλειο.

Πάντως ο Αμερικανός αξιωματούχος θα χαρακτήριζε ως ιδανική την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης λύσης, η οποία θα βρίσκει σύμφωνες τις δύο πλευρές και θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματά τους.


Ο Τόμας Γουέστον συναντήθηκε πρόσφατα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα.

Ωστόσο, θα απέφευγε, όπως είπε, να χαρακτηρίσει ιδανική, μια προσπάθεια, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Υπάρχουν κενά στην πρόταση και ζητήματα τα οποία εκκρεμούν. Η πρόταση πάντως που έχει κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αγγίζει το ιδεατό, το οποίο είναι η διευθέτηση του Κυπριακού», είπε ο Τόμας Γουέστον.

Στην ερώτηση τι είδους πιέσεις ασκούνται από την Ουάσινγκτον στις δύο πλευρές, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε οτι δεν είναι δουλειά τους να ασκούν πιέσεις στους εμπλεκόμενους.
Απλώς συνδράμουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Αυτό συνίσταται σε ώρες διαπραγματεύσεων με όλες τις πλευρές», υποστήριξε ο Τόμας Γουέστον.


Πρόκειται για την πιο ισορροπημένη, δυναμική και πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την επίλυση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη
Τόμας Γουέστον
Σε ερώτηση επί των κενών της πρότασης Ανάν διευκρίνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές και από κανέναν άλλο.

«Υπάρχουν κάποια ευαίσθητα σημεία, όπως για παράδειγμα, η νομοθεσία που διέπει το δημόσιο τομέα. Τα κενά αυτά στο σχέδιο Ανάν δεν είναι ανοιχτά σε προτάσεις τρίτων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου το ίδιο το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων», υπογράμμισε ο ειδικός εντεταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό.

Ο Αμερικανός εντεταλμένος εξέφρασε την πεποίθηση οτι η επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη είναι εφικτή και για το λόγο αυτό όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής
 

'Θα υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης'

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

Τα προβλήματα της Ολυμπιακής δεν προέρχονται από την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, δηλώνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής αεροπορίας, Ρήγας Δογάνης.

"Τα προβλήματα της Ολυμπιακής προέρχονται από την κακή διαχείριση, απο τις διαρκείς παρεμβάσεις στη διοίκηση της εταιρείας και απο τον αρνητικό ρόλο που έχουν παίξει τα σωματεία σε όλη την ιστορία της Ολυμπιακής."

Ο πρώην πρόεδρος του ελληνικού αερομεταφορέα αναγνωρίζει οτι η απόφαση αυτή επιδεινώνει τα προβλήματα που έχει η Ολυμπιακή αεροπορία, αν και το πρόστιμο, όπως λέει, "είναι συμβολικό, δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να είχε επιβάλει η Κομισιόν".

Στην ερώτηση εάν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επηρεάσει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ο κ. Δογάνης απαντάει θετικά.

"Στην ουσία η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Ολυμπιακή. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα αεροπορική εταιρεία η οποία θα αγοράσει από την Ολυμπιακή ορισμένα αεροπλάνα κτλ," τονίζει ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας.



Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 08:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Εμβόλιο κατά της ευλογιάς στους Αμερικανούς πολίτες
 

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα είναι διαθέσιμο σε όποιον Αμερικανό πολίτη επιθυμεί να εμβολιαστεί.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε τον εμβολιασμό… Νομίζω ότι οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζουν τί είναι το καλύτερο για τις οικογένειες τους,» δήλωσε ο κ. Μπους σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου δράσης σε περίπτωση βιολογικής επίθεσης.

Η κυρία Μπους θέλει να εμβολιάσει τις κόρες της

Ο ιός της ευλογιάς είχε εξαλειφθεί πριν από 20 χρόνια, αλλά αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ανάμεσα τους και το Ιράκ, διαθέτουν παράνομα αποθέματα του ιού.

Χρόνος δράσης

Σύμφωνα με το σχέδιο των ΗΠΑ, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα χορηγηθεί πρώτα σε περίπου 500 χιλιάδες μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων.

Επιπλέον 500 χιλιάδες εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες – αυτοί δηλαδή που θα αποτελέσουν την πρώτη γραμμή σε περίπτωση επίθεσης – θα εμβολιαστούν κατά του ιού.

Το πρόγραμμα αυτών των εμβολιασμών είναι πιθανό να ξεκινήσει το 2003, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα εμβολιασμών για εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους στις ιατρικές υπηρεσίες.

Μέχρι το 2004, οπότε η νέα παρτίδα εμβολίων θα έχει παρασκευαστεί, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς θα είναι διαθέσιμο σε ολόκληρο τον αμερικανικό πληθυσμό.

Οι κίνδυνοι του εμβολίου

Ο ιός της ευλογιάς
Υπάρχει 3000 χρόνια
Μεταδίδεται με τον αέρα
Μοιραίος για το 30% των ασθενών
Δεν έχει βρεθεί θεραπεία
Ο εμβολιασμός πριν ή 2-3 ημέρες μετά την μόλυνση σώζει ζωές
Σοβαρές παρενέργεις
Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες και κάποιες από αυτές μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, εάν εμβολιαστούν 80 χιλιάδες άτομα κάτω των τριάντα ετών, ο αριθμός των θανάτων θα πλησιάσει τους 200

«Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λάβουν μια σωστή απόφαση»

Η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Λόρα Μπους, δήλωσε στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν φοβάται να εμβολιάσει τις κόρες της.

Παρά τους ορατούς κινδύνους, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ, τα 2/3 των Αμερικανών δηλώνουν έτοιμα να εμβολιαστούν όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Λύση του κυπριακού στη σύνοδο βλέπει ο Σολάνα
 

'Λύση και στα τρία σημεία του προβλήματος'

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, είπε ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης μπορεί να φέρει τη λύση του Κυπριακού.

“Ειλικρινά νομίζω ότι με λίγη προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύση και στα τρία σημεία του προβλήματος κι ελπίζω μέσα στις επόμενες ώρες να μπορέσει να σημειωθεί πρόοδος," δήλωσε ο κ. Σολάνα

"Ελπίζω, αν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία τουλάχιστον να έχουμε ένα πλαίσιο συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού," είπε ο Χαβιέρ Σολάνα.

Ο ευρωπαίος επίσημος πρόσθεσε οτι μια τέτοια συμφωνία θα έχει στόχο να επιλύσει δύο άλλες πτυχές του προβλήματος: να δώσει στη Τουρκία ημερομηνία έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων και να οικοδομήσει ένα στρατιωτικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παραμένει εκτός κοινότητας.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 06:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη
 

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο χώρο της συνόδου

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Κοπεγχάγη Ειρήνης Ρουμπόγλου

Η δανική προεδρία κατάφερε να ευθυγραμμίσει τις επιδιώξεις των υποψηφίων μελών και να καταγράψει μια επιτυχία το ενεργητικό της, σύμφωνα τουλάχιστον με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι διαδικασίες της διεύρυνσης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Υπολογίζεται ότι το κόστος της διεύρυνσης σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι νέες χώρες μέλη θα προσφέρουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα υπόλοιπα 25, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε πολίτης της κοινότητας θα κληθεί να καταβάλει περίπου 66 ευρώ για τους σκοπούς της διεύρυνσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των περισσοτέρων πολιτικών ηγετών, το σενάριο μιας πιθανής κατάρρευσης όλων των διαδικασιών εξακολουθεί να υπάρχει.

Η ένταξη της Κύπρου, ο καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και η πολιτική λύση στο Κυπριακό, είναι τα θέματα που θα καθορίσουν στην Κοπεγχάγη, όχι μόνο το μέλλον της διευρυμένης Ευρώπης, αλλά και το μέλλον της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και του Ευρωστρατού.

Οι διαφωνίες των εμπλεκομένων κάθε άλλο παρά αμβλύνονται ενώ την ίδια στιγμή ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφυ Ανάν, από την κυβέρνηση Μπους, η οποία τάσσεται στο πλευρό της Τουρκίας, αλλά και από τη δανική προεδρία, η οποία θέλει να αποτρέψει μια αποτυχία της περίφημης συνόδου της Κοπεγχάγης.


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 - 05:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Λύση του κυπριακού στην Κοπεγχάγη βλέπει ο Σολάνα
 

'Λύση και στα τρία σημεία του προβλήματος'

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, είπε ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης μπορεί να φέρει τη λύση του Κυπριακού.

“Ειλικρινά νομίζω ότι με λίγη προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύση και στα τρία σημεία του προβλήματος κι ελπίζω μέσα στις επόμενες ώρες να μπορέσει να σημειωθεί πρόοδος," δήλωσε ο κ. Σολάνα

"Ελπίζω, αν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία τουλάχιστον να έχουμε ένα πλαίσιο συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού," είπε ο Χαβιέρ Σολάνα.

Ο ευρωπαίος επίσημος πρόσθεσε οτι μια τέτοια συμφωνία θα έχει στόχο να επιλύσει δύο άλλες πτυχές του προβλήματος: να δώσει στη Τουρκία ημερομηνία έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων και να οικοδομήσει ένα στρατιωτικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παραμένει εκτός κοινότητας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.