Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-10

  1. Στήριξη Μπους στην Τουρκία για ένταξη
  2. «Σύντομα» η εκτίμηση των εγγράφων του Ιράκ
  3. Ερευνα σε πλοίο με πυραύλους Σκουντ
  4. Επικρίσεις Ντενκτάς στο νέο σχέδιο Ανάν
  5. Διαμάχη για τα έγγραφα του Ιράκ
  6. Επικρίσεις Ντενκτάς στο νέο σχέδιο Ανάν
  7. Διαμάχη για τα έγγραφα του Ιράκ
  8. Yπεβλήθη το αναθεωρημένο σχέδιο Aνάν
  9. Επικρίσεις Ντενκτάς στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν
  10. Επικρίσεις Ντενκτάς στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν
  11. Αντιπολεμικό μήνυμα του Χολυγουντ στον Μπους
  12. «Όχι» στον επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών
  13. Yπεβλήθη το αναθεωρημένο σχέδιο Aνάν
  14. Παπανδρέου: Αδιαμφισβήτητη η ένταξη της Κύπρου
  15. Δεκάδες θύματα κατολισθήσεων
  16. «Όχι» στον επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών
  17. Αντιπολίτευση με χρήματα των ΗΠΑ
  18. Ο φάκελος του Ιράκ διχάζει τον ΟΗΕ
  19. Έτοιμη για διαπραγματεύσεις

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 23:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη Μπους στην Τουρκία για ένταξη
 

Τη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο αίτημα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πλήρη στήριξη στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, που συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι η συνάντηση δείχνει πόσο σημαντική θεωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη σχέση τους με τη Τουρκία.

Οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, επιδιώκουν την υποστήριξη της Τουρκίας σε ενδεχόμενη επίθεσή τους κατά του Ιράκ, ενώ θεωρούν ότι η πρόοδος, που έχει συντελέσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πρέπει να θεωρείται υπόδειγμα για τις άλλες χώρες στις οποίες κυριαρχούν οι Μουσουλμάνοι.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
«Σύντομα» η εκτίμηση των εγγράφων του Ιράκ
 

Οι βαλίτσες με τα έγγραφα του Ιράκ προκαλούν «πονοκέφαλο» στη διεθνή κοινότητα

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, θα είναι έτοιμος να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των εγγράφων, που κατέθεσε το Ιράκ, σύμφωνα με το τελευταίο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Παράλληλα, το Ιράκ άσκησε δριμεία επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενέργεια τους να παρέμβουν στη διαδικασία της διανομής των εγγράφων, που παρέδωσε.

Τα έγγραφα, που αριθμούν περίπου 12.000 σελίδες, δώθηκαν από το Ιράκ το Σάββατο με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που, παράλληλα, άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, πριν από μερικές ημέρες, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το Ιράκ χαρακτήρισε την ενέργεια Αμερικανών αξιωματούχων να πάρουν το μοναδικό ολοκληρωμένο αντίγραφο των εγγράφων από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως «ληστεία χωρίς προηγούμενο». Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν ότι τα σχόλια του Ιράκ είναι «για γέλια».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή επειδή ήθελαν να διασφαλίσουν ότι ευαίσθητες πληροφορίες δεν θα είχαν λανθασμένους αποδέκτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν ολοκληρωμένα αντίγραφα των εγγράφων μόνο στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση δύο μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - της Συρίας και της Νορβηγίας - που ζήτησαν να δουν το πλήρες κείμενο των εγγράφων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μόνο στα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα «κείμενο εργασίας».

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν υποψίες ότι τα πέντε μόνιμα μέλη θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν τα στοιχεία των εγγράφων, που δείχνουν την εμπλοκή τους στη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων του Ιράκ.

Αιχμές Κάρτερ

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2002 από τον ίδιο, προειδοποίησε για τους κινδύνους του πολέμου ως μέσου επίλυσης διεθνών προβλημάτων.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράκ, ο κ. Κάρτερ είπε ότι πάντοτε πρέπει να δίνεται έμφαση στη ειρήνη προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Κάρτερ, που διετέλεσε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 ως το 1981, πήρε το φετινό βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων και για την προβολή της δημοκρατίας και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 23:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα σε πλοίο με πυραύλους Σκουντ
 

Στο πλοίο βρέθηκαν αρκετοί πύραυλοι Σκουντ

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν γνωστό ότι ερευνάται ένα πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό, που βρέθηκε να έχει ύποπτο φορτίο, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πυραύλος τύπους Σκουντ και άλλα όπλα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει από τη Βόρεια Κορέα με προορισμό την Υεμένη και πρώτοι το είδαν μέλη των αρχών της Ισπανίας.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι αποκλείστηκε η εκδοχή το πλοίο να είχε ως προορισμό του το Ιράκ.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 21:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις Ντενκτάς στο νέο σχέδιο Ανάν
 

Ο Αλβάρο ντε Σότο επέδωσε το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν στους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς

Ανικανοποίητος και από το αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει o ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αγκυρα, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του θα υποβληθεί σε νέα εγχείριση.

Σε απευθείας τηλεοπτική συνδεση με την Λευκωσία, όπου χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν κατά των προτάσεων Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο επεδώθη το πρωί και στις δυο πλευρές, δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις τουρκοκυπριακές απόψεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, επέδωσε στους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, ο απεσταλμένος του ΓΓ, Αλβάρο ντε Σότο μαζί με μία γραπτή δήλωση του κ. Ανάν στην οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνει:

"Η Κύπρος έχει ραντεβού με την ιστορία και δεν θα πρέπει να το χάσει".

Προσδοκία του ΟΗΕ είναι ότι το σχεδιο, έστω και ως περίγραμμα, θα γίνει αποδεκτό πριν την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nτε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες, αν χρειασθεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Kοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα.

Πηγές των ΗΕ επισημαίνουν πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα ως προς τη μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να μειωθεί όχι όμως σημαντικά, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων, οριακή μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου με αντάλλαγμα την απόδοση της Καρπασίας στην Ελληνοκυπριακή πλευρα καθώς και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.

Eν τω μεταξύ, άρχισε ήδη η μελέτη του αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και πρόσθεσε ότι θα ετοιμασθεί σχετικό σημείωμα, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 6 το απόγευμα.

O κ. Παπαπέτρου είπε επίσης, ότι ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο το απόγευμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι στο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνεται μόνο ένας χάρτης. Είπε επίσης, ότι δεν έχει τεθεί τελεσιγραφικά και δεν έχει τη μορφή του “πάρτε το ή αφήστε το”.

Αν δεν καταλήξουμε -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί η προσπάθεια μετά την Κοπεγχάγη. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Κληρίδης δεν προτίθεται να υπογράψει οτιδήποτε υπό πίεση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας -ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- θα υπογράψει μόνο αν η λύση είναι προς το συμφέρον του τόπου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Kυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε, ότι το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλεται την Tρίτη, ώστε να υπάρξει κάποιο, έστω και μικρό, χρονικό διάστημα προκειμένου οι δύο πλευρές να το μελετήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν το βάζουν κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για κρίσιμες στιγμές έως το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.

Eν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 6 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για να ενημερωθεί για το αναθεωρημένο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Κληρίδης κάλεσε στο Προεδρικό Mέγαρο για ενημέρωση τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ενώ θα ενημερώσει και τα μικρά κόμματα, δηλαδή τους Νέους Ορίζοντες, τους Οικολόγους, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Τέλος, φαίνεται να μεταβάλλεται η αρχική απόφαση των ηγετών των κομμάτων να μη συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον κ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να μεταβούν στην Κοπεγχάγη, αν ο Πρόεδρος το θεωρήσει αναγκαίο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμάχη για τα έγγραφα του Ιράκ
 

Οι βαλίτσες με τα έγγραφα του Ιράκ προκαλούν «πονοκέφαλο» στη διεθνή κοινότητα

Δριμεία επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε το Ιράκ για την ενέργεια τους να παρέμβουν στη διαδικασία της διανομής των εγγράφων, που παρέδωσε το Ιράκ, σύμφωνα με τα οποία αρνείται ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα έγγραφα, που αριθμούν περίπου 12.000 σελίδες, δώθηκαν από το Ιράκ το Σάββατο με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που, παράλληλα, άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, πριν από μερικές ημέρες, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το Ιράκ χαρακτήρισε την ενέργεια Αμερικανών αξιωματούχων να πάρουν το μοναδικό ολοκληρωμένο αντίγραφο των εγγράφων από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως «ληστεία χωρίς προηγούμενο». Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν ότι τα σχόλια του Ιράκ είναι «για γέλια».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή επειδή ήθελαν να διασφαλίσουν ότι ευαίσθητες πληροφορίες δεν θα είχαν λανθασμένους αποδέκτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν ολοκληρωμένα αντίγραφα των εγγράφων μόνο στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση δύο μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - της Συρίας και της Νορβηγίας - που ζήτησαν να δουν το πλήρες κείμενο των εγγράφων, που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μόνο στα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα «κείμενο εργασίας».

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν υποψίες ότι τα πέντε μόνιμα μέλη θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν τα στοιχεία των εγγράφων, που δείχνουν την εμπλοκή τους στη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων του Ιράκ.

Αιχμές Κάρτερ

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2002 από τον ίδιο, προειδοποίησε για τους κινδύνους του πολέμου ως μέσου επίλυσης διεθνών προβλημάτων.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράκ, ο κ. Κάρτερ είπε ότι πάντοτε πρέπει να δίνεται έμφαση στη ειρήνη προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Κάρτερ, που διετέλεσε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 ως το 1981, πήρε το φετινό βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων και για την προβολή της δημοκρατίας και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 19:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις Ντενκτάς στο νέο σχέδιο Ανάν
 

Στα χέρια Kληρίδη και Nτενκτάς το αναθεωρημένο σχέδιο

Ανικανοποίητος και από το αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει o ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αγκυρα, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του θα υποβληθεί σε νέα εγχείριση.

Σε απευθείας τηλεοπτική συνδεση με την Λευκωσία, όπου χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν κατά των προτάσεων Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο επεδώθη το πρωί και στις δυο πλευρές, δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις τουρκοκυπριακές απόψεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, επέδωσε στους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, ο απεσταλμένος του Γ.Γ, Αλβάρο ντε Σότο μαζί με μία γραπτή δήλωση του κ. Ανάν στην οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνει:

"Η Κύπρος έχει ραντεβού με την ιστορία και δεν θα πρέπει να το χάσει".

Προσδοκία του ΟΗΕ είναι ότι το σχεδιο, έστω και ως περίγραμμα, θα γίνει αποδεκτό πριν την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nτε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες, αν χρειασθεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Kοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα.

Πηγές των ΗΕ επισημαίνουν πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα ως προς τη μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να μειωθεί όχι όμως σημαντικά, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων, οριακή μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου με αντάλλαγμα την απόδοση της Καρπασίας στην Ελληνοκυπριακή πλευρα καθώς και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.

Eν τω μεταξύ, άρχισε ήδη η μελέτη του αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και πρόσθεσε ότι θα ετοιμασθεί σχετικό σημείωμα, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 6 το απόγευμα.

O κ. Παπαπέτρου είπε επίσης, ότι ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο το απόγευμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι στο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνεται μόνο ένας χάρτης. Είπε επίσης, ότι δεν έχει τεθεί τελεσιγραφικά και δεν έχει τη μορφή του “πάρτε το ή αφήστε το”.

Αν δεν καταλήξουμε -πρόσθεσε- θα συνεχιστεί η προσπάθεια μετά την Κοπεγχάγη. Τόνισε επίσης ότι ο κ. Κληρίδης δεν προτίθεται να υπογράψει οτιδήποτε υπό πίεση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας -ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- θα υπογράψει μόνο αν η λύση είναι προς το συμφέρον του τόπου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Kυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε, ότι το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλεται την Tρίτη, ώστε να υπάρξει κάποιο, έστω και μικρό, χρονικό διάστημα προκειμένου οι δύο πλευρές να το μελετήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν το βάζουν κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για κρίσιμες στιγμές έως το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.

Eν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 6 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για να ενημερωθεί για το αναθεωρημένο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Κληρίδης κάλεσε στο Προεδρικό Mέγαρο για ενημέρωση τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ενώ θα ενημερώσει και τα μικρά κόμματα, δηλαδή τους Νέους Ορίζοντες, τους Οικολόγους, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Τέλος, φαίνεται να μεταβάλλεται η αρχική απόφαση των ηγετών των κομμάτων να μη συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον κ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να μεταβούν στην Κοπεγχάγη, αν ο Πρόεδρος το θεωρήσει αναγκαίο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 19:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμάχη για τα έγγραφα του Ιράκ
 

Οι βαλίτσες με τα έγγραφα του Ιράκ προκαλούν «πονοκέφαλο» στη διεθνή κοινότητα

Δριμεία επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε το Ιράκ για την ενέργεια τους να παρέμβουν στη διαδικασία της διανομής των εγγράφων, που παρέδωσε το Ιράκ, σύμφωνα με τα οποία αρνείται ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα έγγραφα, που αριθμούν περίπου 12.000 σελίδες, δώθηκαν από το Ιράκ το Σάββατο με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που, παράλληλα, άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, πριν από μερικές ημέρες, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το Ιράκ χαρακτήρισε την ενέργεια Αμερικανών αξιωματούχων να πάρουν το μοναδικό ολοκληρωμένο αντίγραφο των εγγράφων από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως «ληστεία χωρίς προηγούμενο».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή επειδή ήθελαν να διασφαλίσουν ότι ευαίσθητες πληροφορίες δεν θα είχαν λανθασμένους αποδέκτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν ολοκληρωμένα αντίγραφα των εγγράφων μόνο στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν μια περιορισμένη μορφή των εγγράφων στις άλλες χώρες-μέλη.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Συρίας, που δήλωσε ότι το τελευταίο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ ψηφίστηκε ομόφωνα, επομένως, όπως υποστηρίζει η Συρία, κάθε χώρα-μέλος έχει δικαίωμα να δει ολοκληρωμένα τα έγγραφα που παρέδωσε το Ιράκ.

Αιχμές Κάρτερ

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ, κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για το 2002 από τον ίδιο, προειδοποίησε για τους κινδύνους του πολέμου ως μέσου επίλυσης διεθνών προβλημάτων.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράκ, ο κ. Κάρτερ είπε ότι πάντοτε πρέπει να δίνεται έμφαση στη ειρήνη προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Κάρτερ, που διετέλεσε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1977 ως το 1981, πήρε το φετινό βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων και για την προβολή της δημοκρατίας και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Yπεβλήθη το αναθεωρημένο σχέδιο Aνάν
 

Στα χέρια Kληρίδη και Nτενκτάς το αναθεωρημένο σχέδιο

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν την Tρίτη νέο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του προβλήματος, με την προσδοκία ότι θα γίνει αποδεκτό, έστω και ως περίγραμμα, μέχρι τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Άλβαρο Nτε Σότο επέδωσε το νέο σχέδιο στον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στον ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς την Tρίτη το πρωί, ενώ θα έχει μία ακόμη συνάντηση με τον Kληρίδη το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nτε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες, αν χρειασθεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Kοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα ως προς τη μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να μειωθεί σε 6 - 9 μήνες, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων κατά 35.000, πρόνοιες για αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Kυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε, ότι το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλεται την Tρίτη, ώστε να υπάρξει κάποιο, έστω και μικρό, χρονικό διάστημα προκειμένου οι δύο πλευρές να το μελετήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν το βάζουν κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για κρίσιμες στιγμές έως το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Κληρίδης κάλεσε στο Προεδρικό Mέγαρο για ενημέρωση τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ενώ θα ενημερώσει και τα μικρά κόμματα, δηλαδή τους Νέους Ορίζοντες, τους Οικολόγους, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Eν τω μεταξύ, φαίνεται να μεταβάλλεται η αρχική απόφαση των ηγετών των κομμάτων να μη συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον κ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να μεταβούν στην Κοπεγχάγη, αν ο Πρόεδρος το θεωρήσει αναγκαίο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις Ντενκτάς στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν
 

Στα χέρια Kληρίδη και Nτενκτάς το αναθεωρημένο σχέδιο

Ανικανοποίητος και από το αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, λίγο πρίν την αναχώρησή του για την Αγκυρα, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του θα υποβληθεί σε νέα εγχείρηση.

Σε απευθείας τηλεοπτική συνδεση με την Λευκωσία, όπου χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν κατά των προτάσεων Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο επεδώθη το πρωι και στις δυο πλευρές, δεν λαμβάνει υπ' οψιν τις Τουρκοκυπριακές απόψεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, επέδωσε στους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, ο απεσταλμένος του Γ.Γ, Αλβάρο ντε Σότο μαζί με μία γραπτή δήλωση του κ. Ανάν στην οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνει:

"Η Κύπρος έχει ραντεβού με την Ιστορία και δεν θα πρέπει να το χάσει"

Προσδοκία του ΟΗΕ είναι ότι το σχεδιο, έστω και ως περίγραμμα, θα γίνει αποδεκτό πριν την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nτε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες, αν χρειασθεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Kοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα.

Πηγές των ΗΕ επισημαίνουν πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα ως προς τη μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να μειωθεί όχι όμως σημαντικά, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων, οριακή μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου με αντάλλαγμα την απόδοση της Καρπασίας στην Ελληνοκυπριακή πλευρα καθώς και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.

Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Kυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε, ότι το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλεται την Tρίτη, ώστε να υπάρξει κάποιο, έστω και μικρό, χρονικό διάστημα προκειμένου οι δύο πλευρές να το μελετήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν το βάζουν κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για κρίσιμες στιγμές έως το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Κληρίδης κάλεσε στο Προεδρικό Mέγαρο για ενημέρωση τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ενώ θα ενημερώσει και τα μικρά κόμματα, δηλαδή τους Νέους Ορίζοντες, τους Οικολόγους, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Eν τω μεταξύ, φαίνεται να μεταβάλλεται η αρχική απόφαση των ηγετών των κομμάτων να μη συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον κ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να μεταβούν στην Κοπεγχάγη, αν ο Πρόεδρος το θεωρήσει αναγκαίο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 14:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Επικρίσεις Ντενκτάς στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν
 

Στα χέρια Kληρίδη και Nτενκτάς το αναθεωρημένο σχέδιο

Ανικανοποίητος και από το αναθεωρημένο σχέδιο του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

Σε απευθείας τηλεοπτική συνδεση με την Λευκωσία, οπου χιλιάδες Τουρκοκύπριοι διαδήλωναν κατά των προτάσεων Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, το οποίο επεδώθη το πρωι και στις δυο πλευρές, δεν λαμβάνει υπ' οψιν τις Τουρκοκυπριακές απόψεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, επέδωσε στους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, ο απεσταλμένος του Γ.Γ, Αλβάρο ντε Σότο μαζί με μία γραπτή δήλωση του κ. Ανάν στην οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνει:

"Η Κύπρος έχει ραντεβού με την Ιστορία και δεν θα πρέπει να το χάσει"

Προσδοκία του ΟΗΕ είναι ότι το σχεδιο, έστω και ως περίγραμμα, θα γίνει αποδεκτό πριν την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nτε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες, αν χρειασθεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Kοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα.

Πηγές των ΗΕ επισημαίνουν πως το νέο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα ως προς τη μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να μειωθεί σε 6 - 9 μήνες, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων κατά 35.000, πρόνοιες για αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.

Νωρίτερα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Kυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε, ότι το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλεται την Tρίτη, ώστε να υπάρξει κάποιο, έστω και μικρό, χρονικό διάστημα προκειμένου οι δύο πλευρές να το μελετήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν το βάζουν κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για κρίσιμες στιγμές έως το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Κληρίδης κάλεσε στο Προεδρικό Mέγαρο για ενημέρωση τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ενώ θα ενημερώσει και τα μικρά κόμματα, δηλαδή τους Νέους Ορίζοντες, τους Οικολόγους, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Eν τω μεταξύ, φαίνεται να μεταβάλλεται η αρχική απόφαση των ηγετών των κομμάτων να μη συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον κ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να μεταβούν στην Κοπεγχάγη, αν ο Πρόεδρος το θεωρήσει αναγκαίο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολεμικό μήνυμα του Χολυγουντ στον Μπους
 

Ο Μάρτιν Σην στον ρόλο του Προέδρου στο σήριαλ West Wing

Διακήρυξη εναντιον πολέμου στο Ιρακ, υπέγραψαν 100 προσωπικότητες των Γραμμάτων και της Τέχνης στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Κίμ Μπάσιντζερ, ο Σάμουελ Τζάκσον, η Τζέσικα Λάνγκ, η Αντέλικα Χιούστον, ο Μάρτιν Σήν, ο οποίος υποδύεται τον Αμερικανό Πρόεδρο στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά The West Wing, ο Ματ Ντέιμον, Ηθαν Χώουκ και Ουμα Θέρμαν.

Το κείμενο της διακήρυξης που θα επιδοθεί στον Λευκό Οίκο, συνέταξε ο ηθοποιός Μάικ Φάρελλ ο οποίος υποδύεται τον Λοχαγό Χάνικατ στην τηλεοπτική σειρά Mash, που βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία της δεκαετίας του 70.

Το περιεχόμενο της διακήρυξης θα δημοσιοποιηθεί μετά την επίδοση του στον Πρόεδρο.

Η δημοσιοποιηση της διακήρυξης εντάσεται στο πλαισιο των αντι-πολεμικών διαδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν σε όλη την Αμερική.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 07:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» στον επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών
 

Και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης υπέγραψε τη διακήρυξη

Κατά του επαναπατρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς άλλων κρατών τάχθηκαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Τη διακήρυξη υπέγραψαν:
Ινστιτούτο Τέχνης (Σικάγο)

Κρατικό Μουσείο Βαυαρίας (Μόναχο)

Κρατικό Μουσείο (Βερολίνο)

Μουσείο Τέχνης (Κλίβελαντ)

Μουσείο Τζ. Π. Γκέτι (Λος Άντζελες)

Μουσείο Σόλομον Ρ. Γούγκενχαϊμ (Νέα Υόρκη)

Μουσείο Τέχνης (Λος Άντζελες)

Λούβρο (Παρίσι)

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη)

Μουσείο Καλών Τεχνών (Βοστώνη)

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Νέα Υόρκη)

Οπιφίτσιο Ντελέ Πιέτρε Ντούρε (Φλωρεντία)

Μουσείο Τέχνης (Φιλαδέλφεια)

Πράδο (Μαδρίτη)

Ριίκσμουζέουμ (Άμστερνταμ)

Ερμιτάζ (Πετρούπολη)

Τίσεν - Μπορνεμίζα (Μαδρίτη)

Μουσείο Γουίτνεϊ (Νέα Υόρκη)
Διευθυντές 19 μουσείων, από την Πετρούπολη μέχρι τη Νέα Υόρκη, υπέγραψαν διακήρυξη, στην οποία δηλώνουν ότι οι συλλογές παρέχουν μια «γενική θεώρηση» του παγκόσμιου πολιτισμού.

Επιπλέον, οι διευθυντές των εν λόγω μουσείων υποστηρίζουν ότι προσφέρουν στους ανά τον κόσμο επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάζουν και να εκτιμούν τους θησαυρούς των αρχαίων πολιτισμών.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν συνυπέγραψε τη δήλωση αλλά ανακοίνωσε ότι τη στηρίζει πλήρως.

Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αιθιοπία και η Νιγηρία διεξάγουν εκστρατεία για τον επαναπατρισμό ιστορικής αξίας κειμηλίων που, όπως καταγγέλουν, αφαιρέθηκαν ανά τους αιώνες από χώρες που χρησιμοποίησαν την ιμπεριλιαστική ισχύ τους για να απογυμνώσουν τις πιο αδύναμες χώρες από τους ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς τους.

Τα Μουσεία -μεταξύ των οποίων, είναι το Λούβρο των Παρισίων, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Πράδο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη το μέγεθος της εκτίμησης και αναγνώρισης που χαίρει σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός οφείλεται εν μέρει στα διεθνή μουσεία.

«Η συλλογή των κρατικών μουσείων ανά τον κόσμο κατοχύρωσε τη σημασία της ελληνικής γλυπτικής για την ανθρωπότητα και της διαχρονικής αξίας της στο σύγχρονο κόσμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.

Οι διευθυντές των μουσείων υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι συνθήκες απόκτησης όλων των ιστορικών κειμηλίων στα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σημερινές.

Όσον αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι «είναι ο ιδανικότερος εκθεσειακός χώρος».

«Πρέπει να παραμείνουν εδώ εάν πρόκειται το μουσείο να συνεχίσει να εκπληρώνει το στόχο του, ο οποίος είναι να παρουσιάζει τον κόσμο στον κόσμο», σημείωσε πρόσφατα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Yπεβλήθη το αναθεωρημένο σχέδιο Aνάν
 

Στα χέρια Kληρίδη και Nτενκτάς το αναθεωρημένο σχέδιο

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν την Tρίτη νέο αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του προβλήματος, με την προσδοκία ότι θα γίνει αποδεκτό, έστω και ως περίγραμμα, μέχρι τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Άλβαρο Nτε Σότο επέδωσε το νέο σχέδιο στον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στον ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς την Tρίτη το πρωί, ενώ θα έχει μία ακόμη συνάντηση με τον Kληρίδη το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nτε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες, αν χρειασθεί, να είναι διαθέσιμοι για συνομιλίες στην Kοπεγχάγη αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αναθεωρημένο σχέδιο περιλαμβάνει κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα ως προς τη μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να μειωθεί σε 6 - 9 μήνες, ρητή πρόνοια για μείωση των εποίκων κατά 35.000, πρόνοιες για αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου και έμφαση στο δικαίωμα ιδιοκτησίας παρά στο δικαίωμα για αποζημίωση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Kυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε, ότι το αναθεωρημένο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών υποβάλλεται την Tρίτη, ώστε να υπάρξει κάποιο, έστω και μικρό, χρονικό διάστημα προκειμένου οι δύο πλευρές να το μελετήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη. “Τα Ηνωμένα Έθνη δεν το βάζουν κάτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι είναι εντελώς ανεπαρκής ο χρόνος για πλήρη και σοβαρή διαπραγμάτευση”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε για κρίσιμες στιγμές έως το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στα ουσιώδη.

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Κληρίδης κάλεσε στο Προεδρικό Mέγαρο για ενημέρωση τους αρχηγούς των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ενώ θα ενημερώσει και τα μικρά κόμματα, δηλαδή τους Νέους Ορίζοντες, τους Οικολόγους, το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Eν τω μεταξύ, φαίνεται να μεταβάλλεται η αρχική απόφαση των ηγετών των κομμάτων να μη συνοδεύσει το Εθνικό Συμβούλιο τον κ. Κληρίδη στην Κοπεγχάγη. Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να μεταβούν στην Κοπεγχάγη, αν ο Πρόεδρος το θεωρήσει αναγκαίο.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 10:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Παπανδρέου: Αδιαμφισβήτητη η ένταξη της Κύπρου
 

Οι υπουργοί Εξωτερικών Δανίας και Ελλάδας

Στην τελική ευθεία προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται πλέον η Κύπρος μετά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στης Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο προεδρεύων του συμβουλίου Δανός ομόλογός του Περ Στιγκ Μέλερ, στην εισαγωγή του για το θέμα της ένταξης της Κύπρου, ζήτησε να συνδεθεί του θέματος με τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Με την παρατήρηση του Δανού προεδρεύοντος συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε επίσης πως το γενικότερο κλίμα της συνόδου ήταν υπέρ των γαλλογερμανικών προτάσεων, και ότι οι περισσότεροι υπουργοί των 15 εκτιμούν ότι οι αυτές αφενός μεν δίνουν στην Τουρκία το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να αποδείξει ότι όντως έχει κάνει βήματα προόδου και αφετέρου της εξασφαλίζουν το ευρωπαϊκό μέλλον της.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έκβαση των προσπαθειών που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και σημείωσε ότι η τακτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ αντίθετα χαρακτήρισε θετική τη στάση του προέδρου Κληρίδη.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι βέβαιο αν εκ των πραγμάτων υπάρχει αρκετός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπέγχάγης επεσήμανε δε πως αν μέχρι τότε δεν έχει κλείσει το Κυπριακό, θα πρέπει να συνεχισθεί η δυναμική που διέπει το ζήτημα αυτη τη στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως αναφορικά με τη την ένταξη της Κύπρου υπάρχουν ουσιαστικά δύο σενάρια:

  • Ένταξη της Κύπρου με παράλληλη επίλυση του Κυπριακού. Στην περίπωση αυτή θα προβλέπεται η παροχή γενναίας οικονομικής ενίσχυσης στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

  • Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί η επίτευξη ιδρυτικής συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή το κοινοτικό κεκτημένο θα εφαρμοστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία με παράλληλη αναστολή της εφαρμογής του στην κατεχόμενη Κύπρο.
Αναφερόμενος στο θέμα του λεγόμενου Ευρωστρατού, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι «15» ζήτησαν από τον Χαβιέ Σολάνα να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με την τουρκική πλευρά.

Γιόσκα Φίσερ: Η Ευρώπη εγκρίνει την Γαλλο-Γερμανική πρόταση

"Ομόφωνα εγκρίνουν οι 15 την Γαλλο-γερμανική πρόταση με την οποία δίδεται ημερομηνία έναρξης διαπραυγματεύσεων με την Τουρκία το 2005, δήλωσε την Δευτάρα το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

"Πιστεύω πως η Αγκυρα θα δεί σε ποιο βαθμό της έχουν ανοιχθεί οι πόρτες της Ευρώπης" παρατήρησε ο γερμανός αξιωματούχος.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 07:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεκάδες θύματα κατολισθήσεων
 

Βροχή δύο μηνών έπεσε σε μία ημέρα

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των κατολισθήσεων που έχουν προκαλέσει οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο Άνγρα Ντος Ρέις, 160 χιλιόμετρα από το Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.


Εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο διάσωσης αν και οι ελπίδες εντοπισμού τυχόν επιζώντων είναι πλέον ελάχιστες.

Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 50. Οι κατολισθήσεις έπληξαν τουλάχιστον οκτώ γειτονιές, τα σπίτια των οποίων θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.

Τα σωστικά συνεργεία έφτσαν με καθυστέρηση καθώς ήταν η πρόσβαση στην πόλη οδικώς ήταν αδύνατη.

Το δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 07:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όχι» στον επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών
 

Και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης υπέγραψε τη διακήρυξη

Κατά του επαναπατρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς άλλων κρατών τάχθηκαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Τη διακήρυξη υπέγραψαν:
Ινστιτούτο Τέχνης (Σικάγο)

Κρατικό Μουσείο Βαυαρίας (Μόναχο)

Κρατικό Μουσείο (Βερολίνο)

Μουσείο Τέχνης (Κλίβελαντ)

Μουσείο Τζ. Π. Γκέτι (Λος Άντζελες)

Μουσείο Σόλομον Ρ. Γούγκενχαϊμ (Νέα Υόρκη)

Μουσείο Τέχνης (Λος Άντζελες)

Λούβρο (Παρίσι)

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη)

Μουσείο Καλών Τεχνών (Βοστώνη)

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Νέα Υόρκη)

Οπιφίτσιο Ντελέ Πιέτρε Ντούρε (Φλωρεντία)

Μουσείο Τέχνης (Φιλαδέλφεια)

Πράδο (Μαδρίτη)

Ριίκσμουζέουμ (Άμστερνταμ)

Ερμιτάζ (Πετρούπολη)

Τίσεν - Μπορνεμίζα (Μαδρίτη)

Μουσείο Γουίτνεϊ (Νέα Υόρκη)
Διευθυντές 18 μουσείων, από την Πετρούπολη μέχρι τη Νέα Υόρκη, υπέγραψαν διακήρυξη, στην οποία δηλώνουν ότι οι συλλογές παρέχουν μια «γενική θεώρηση» του παγκόσμιου πολιτισμού.

Επιπλέον, υποστηρίζουν οι διευθυντές των εν λόγω μουσείων ότι προσέφεραν στους ανά τον κόσμο επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάζουν και να εκτιμούν τους θησαυρούς των αρχαίων πολιτισμών.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν συνυπέγραψε τη δήλωση αλλά ανακοίνωσε ότι τη στηρίζει πλήρως.

Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αιθιοπία και η Νιγηρία διεξάγουν εκστρατεία για τον επαναπατρισμό ιστορικής αξίας κειμηλίων που, όπως καταγγέλουν, αφαιρέθηκαν ανά τους αιώνες από χώρες που χρησιμοποίησαν την ιμπεριλιαστική ισχύ τους για να απογυμνώσουν τις πιο αδύναμες χώρες από τους ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς τους.

Τα Μουσεία -μεταξύ των οποίων, είναι το Λούβρο των Παρισίων, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Πράδο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη το μέγεθος της εκτίμησης και αναγνώρισης που χαίρει σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός οφείλεται εν μέρει στα διεθνή μουσεία.

«Η συλλογή των κρατικών μουσείων ανά τον κόσμο κατοχύρωσε τη σημασία της ελληνικής γλυπτικής για την ανθρωπότητα και της διαχρονικής αξίας της στο σύγχρονο κόσμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.

Οι διευθυντές των μουσείων υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι συνθήκες απόκτησης όλων των ιστορικών κειμηλίων στα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σημερινές.

Όσον αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι «είναι ο ιδανικότερος εκθεσειακός χώρος».

«Πρέπει να παραμείνουν εδώ εάν πρόκειται το μουσείο να συνεχίσει να εκπληρώνει το στόχο του, ο οποίος είναι να παρουσιάζει τον κόσμο στον κόσμο», σημείωσε πρόσφατα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 08:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπολίτευση με χρήματα των ΗΠΑ
 

Προετοιμασίες πολέμου ΗΠΑ εναντίον Ιράκ

Οικονομική βοήθεια της τάξεως των περίπου 92 εκατομμυρίων ευρώ υποσχέθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, σε οργανώσεις που αντιτίθενται της εξουσίας του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να προσφέρει εξοπλισμό αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση σε ομάδες της ιρακινής αντιπολίτευσης με στόχο την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου.

Ανάμεσα στις οργανώσεις, οι οποίες θα λάβουν την αμερικανική βοήθεια, είναι: Το Εθνικό Ιρακινό Κονγκρέσο, η Πατριωτική Κουρδική Ένωση και το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε άλλες έξι οργανώσεις:, το Δημοκρατικό Κίνημα των Ασσύριων, το Κίνημα των Ελεύθερων Ιρακινών Αξιωματούχων και Πολιτών, το Ιρακινό Τουρκμενικό Μέτωπο και η Ισλαμική Συμμαχία για το Ιράκ.

Η ανακοίνωση της χρηματικής βοήθειας συνέπεσε με τη συνάντηση της ιρακινής αντιπολίτευσης στο Ιράν με θέμα τις συνομιλίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο για το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας και την αντικατάσταση του Σαντάμ Χουσεΐν.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 05:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο φάκελος του Ιράκ διχάζει τον ΟΗΕ
 

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράκ

Δριμεία κριτική κατά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άσκησε η ηγεσία της Συρίας διαμαρτυρόμενη για την παράδοση του φακέλου με τα όπλα του Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογική του Συμβουλίου Ασφαλείας
Μιχαήλ Ουεχμπέ
Ο εκπρόσωπος της συριακής ηγεσίας στον ΟΗΕ, Μιχαήλ Ουεχμπέ, υποστήριξε ότι η μη παράδοση του φακέλου και στα υπόλοιπα δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της απόφασης που ελήφθη ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο.

Η κολομβία, μέλος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Δεκέμβριο, διέψευσε ότι η Ουάσινγκτον άσκησε πιέσεις για να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο.

Ο εκπρόσωπος της Κολομβίας στον ΟΗΕ, Αλφόνσο Βαλδιβιέσο, υποστήριξε ότι η παράδοση του φακέλου πραγματοποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η απόφαση, πρόσθεσε ο Κολομβιανός αξιωματούχος, ελήφθη με το σκεπτικό ότι μόνο οι πέντε μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου είναι εις θέσιν να αξιολογήσουν το ιρακινό οπλοστάσιο.

Ο ανταποκριτής του Γκρεγκ Μπάροου, διευκρίνισε, ότι η απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του Ιράκ διακηρύσσει ότι ο φάκελος πρέπει να παραδοθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι σε επιλεγμένα μέλη.

Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, πολιτικοί κύκλοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που λέει πως διαθέτει τα οποία αποδεικνύουν ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται

Παρά τα στοιχεία που λένε ότι κατέχουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο και τα οποία αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζονται, την υπάρξη χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων στο Ιράκ, η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται την εκδοχή αυτή.


Κολομβία: Να αναλάβουν οι ειδικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ από τις 12.000 σελίδες του φακέλλου που κατετέθει το Σάββατο από την ιρακινή κυβέρνηση, μόνο 300 αναφέρονται σε όπλα μαζικής καταστροφής και αυτά τοποθετούνται χρονικά μετά το 1991.

Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΕ, επισημαίνουν ότι η Βαγδάτη έχει υποβάλλει οκτώ παρόμοιους φακέλλους στο παρελθόν στους οποίους υπάρχουν ηθελημένες παραλήψεις και ψευδείς αναφορές.


Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2002 - 06:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Έτοιμη για διαπραγματεύσεις
 

Αίτημα της αντιπολίτευσης η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εδώ και μία εβδομάδα έχει κυρήξει γενική απεργία με σκοπό την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες από την εξουσία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει το εχδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, το οποίο είναι και το κύριο των απεργιακών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης.


Η απεργία ξεκίνησε πριν από εννέα ημέρες
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από εννέα ημέρες με αποτέλεσμα η παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας να έχει κυριολεκτικά παραλύσει.

Τη Δευτέρα, τα μέλη της εθνοφρουράς ανέλαβε τον έλεγχο των κέντρων διανομής πετρελαίου αλλά και των πρατηρίων βενζίνης της χώρας, όπου σημειώνονται τεράστιες ουρές για προμήθεια καυσίμων.

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν αποκλείεται να αναβάλουν τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα, καθώς τα αεροσκάφη τους δεν θα μπορούν να ανεφοδιαστούν.

Ο πανικός, ο οποίος έχει καταλάβει τους κατοίκους της Βενεζουέλας, είχε ως συνέπεια να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από τα είδη πρώτης ανάγκης ενώ άδεια είναι και τα περισσότερα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.