Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-05

  1. Βενεζουέλα: Ένοπλες δυνάμεις κατά απεργών
  2. Tουρκία: Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη
  3. Γαλλογερμανική προσφορά στην Άγκυρα
  4. Λονδίνο: Αίσιο τέλος σε δίωρη ομηρία
  5. Δηλώσεις Σαντάμ υπέρ των επιθεωρήσεων
  6. Ο στρατός ελέγχει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Βενεζουέλα
  7. Ενοπλος κρατά ομήρους σε τράπεζα του Λονδίνου
  8. Ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης στη Σρι Λάνκα
  9. Από πού πάνε στο Ιράκ;
  10. Γαλλογερμανική στήριξη στην Άγκυρα
  11. Ιράκ: Διαμαρτύρονται οι επιθεωρητές των ΗΕ
  12. «Υποχρεωτική» η λύση στο Κυπριακό
  13. Η Βαγδάτη κατηγορεί τους επιθεωρητές των ΗΕ για κατασκοπεία
  14. Βομβιστική ενέργεια εναντίον του προξενείου της ΠΓΔΜ στο Καράτσι
  15. Ουί και Γιαβόλ για την Άγκυρα

Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2002 - 00:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Βενεζουέλα: Ένοπλες δυνάμεις κατά απεργών
 

Υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες συμμετέχουν σε διαδήλωση κατά της απεργίας

Στη Βενεζουέλα το ναυτικό κατέλαβε δεξαμενόπλοιο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων το πλήρωμα του οποίου είχε δηλώσει συμμετοχή στην πανεθνική απεργία που προκήρυξε η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι διέταξε μονάδες του στόλου να καταλάβουν το δεξαμενόπλοιο.

Αλλά παρά την παρέμβαση του στρατού της χώρας, πολλά ακόμη πληρώματα τάνκερ συμμετέχουν στην απεργία και το διοικητικό προσωπικό στους σταθμούς μεταφόρτωσης πετρελαίου αρνούνται να παραλάβουν τα φορτία μαύρου χρυσού.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος Τσάβες είπε ότι έθεσε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου υπό «στρατιωτική προστασία», μετά την κήρυξη απεργίας σε αυτές από την αντιπολίτευση.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του προέδρου

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του Ούγκο Τσάβες, αλλά και οι αντιδιαδηλώσεις από υποστηρικτές του προέδρου.

Στο μεταξύ δεκάδες υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες έχουν λάβει θέσεις μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίων, εκεί όπου η αντιπολίτευση θέλει να τερματίσει απόψε μία από τις πορείες διαμαρτυρίας.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία συνεισφέρει το 80% από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας και συμβάλει κατά το ήμισυ στα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού.


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2002 - 14:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Tουρκία: Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη
 

Ορισμένοι στις Βρυξέλλες ελπίζουν να μην μπει ποτέ η Τουρκία στην ΕΕ

Από τις Βρυξέλλες, η ανταποκρίτρια του BBC, Οάνα Λουνγκέσκου, μεταδίδει

Καθώς η Ευρωπαική Ενωση ετοιμάζεται να δεχτεί 10 νέα μέλη, σε μία άνευ προηγουμένου διεύρυνση, έρχεται και η στιγμή της αλήθειας στις σχέσεις με το παλαιότερο, χρονικά, υποψήφιο προς ένταξιν κράτος, την Τουρκία.

Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε πρόσφατη συνέντευξη στη Βελγική ημερησία, Le Soir, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος, Γκύντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι ο ορισμός χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της Τουρκίας παραμένει ανοικτό ερώτημα.

"Η Βουλγαρία και Ρουμανία πιθανόν να ενταχθούν το 2007", φέρεται να είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

"Μετά αρχίζουν τα ερωτηματικά. Η Τουρκία; Tα Βαλκάνια; Ανοικτά ερωτηματικά", είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

Η Ευρωπαική Επιτροπή δυσαρέστησε την Τουρκία με τις τελευταίες της προτάσεις που θα τεθούν υπόψιν των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες, αυτή την εβδομάδα.


Το να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαικής 'Ενωσης είναι σα να γίνει το Μεξικό 51η πολιτεία των ΗΠΑ μέσα σε μία νύχτα
Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες
Οι προτάσεις δεν προβλέπει τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής χαιρετίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκίας, καθώς και την χορήγηση γλωσσικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στους Κούρδους, προσθέτει όμως ότι η Τουρκία ακόμη δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια για ένταξη.

Παραδόξως, δεδομένης της ιστορικής ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας, η Ελλάδα είναι η χώρα που κατέληξε να είναι υπερασπίζεται την Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη στιγμή που η Αγκυρα εξέφραζε την απογοήτευσή της με την κοινοτική έκθεση, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τηλεφωνούσε στον Τούρκο ομόλογό του, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να δοθεί ένα "θετικό μήνυμα" προς την Τουρκίας, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη.


H Toυρκία αυτοπροβάλλεται ως σύγχρονο, δυτικού προσανατολισμού έθνος
Παρά όμως τη διάθεση της Ελλάδας να προβεί σε μείζονα πολιτική χειρονομία προς την Τουρκία, διπλωμάτες
σχολιάζουν ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να προσφέρει το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αγκυρα είναι ο "καθορισμός ημερομηνίας για να οριστεί ημερομηνία", κατά την οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες.

Εκτός από την Ελλάδα, η Βρεταννία, και πιο διακριτικά, η Ιταλία είναι τα μόνα άλλα κράτη μέλη που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

Ανώτερος Βρεταννός διπλωμάτης επισήμανε την στρατηγική θέση της Τουρκίας, η οποία, μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο τους ερχόμενους μήνες.

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους να δώσουν στην Τουρκία το πράσινο φως της ένταξης, δεδομένης της σημαντικής θέσης που επέχει στο ΝΑΤΟ.


Εδώ δεν πρόκειται για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ -- είναι μια απόφαση με επιπτώσεις πέρα από την εξωτερική πολιτική
Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες
Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει "έλλειψη σεβασμού" προς τους Τούρκους.

Η αμερικανική στάση δεν σχολιάστηκε ευνοϊκά στις Βρυξέλλες.

"Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν πόσο πολύπλοκο θέμα είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση", λέει άλλος αξιωματούχος.

"Το να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαικής 'Ενωσης είναι σα να γίνει το Μεξικό 51η πολιτεία των ΗΠΑ μέσα σε μία νύχτα", εξηγεί.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, Ενέκο Λανταμπούρου, επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι θρησκευτικό, ούτε πολιτιστικό, αλλά θρησκευτικό.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι κλαμπ Χριστιανών
Ενέκο Λανταμπούρου, Κοινοτικός αξιωματούχος
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κλαμπ Χριστιανών", λέει ο κ. Λανταμπούρου. "Αν μια χώρα συμμερίζεται τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει εμπόδιο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας".

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια "κεκλεισμένων των θυρών" συζήτησης για την διεύρυνση, ένας κοινοτικός επίτροπος σχολίασε ότι μόνο το 4% της τουρκικής επικράτειας βρίσκεται στην Ευρώπη.

Επανεξέταση

Πρέπει να δούμε ποιά είναι τα όρια της Ευρώπης, είπε ο επίτροπος, συγκρίνοντας τον Βόσπορο με τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Κατ'ιδίαν, κοινοτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν είναι σίγουροι για το αν η Τουρκία πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ορισμένοι στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι, στο τέλος, η Τουρκία θα κουραστεί να περιμένει την ένταξη και θα επιλέξει, αντί για την ένταξη, τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμη να συνορεύει με χώρες όπως το Ιράκ και τη Συρία, αναρωτήθηκε κάποιος, ιδίως όταν η παράνομη μετανάστευση είναι μείζον πρόβλημα.

Το άλλο ζήτημα είναι ο πληθυσμός της Τουρκίας, τα 68 εκατομμύρια άτομα. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμη να έχει τη Τουρκία ως το δεύτερο, μετά τη Γερμανία, πολυπληθέστερο μέλος της, ή ίσως και το πρώτο μετά από μερικές δεκαετίες, γύρω στο 2025;

Tον Αύγουστο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν τρίωρη συζήτηση για τη διεύρυνση στην πόλη Ελσινορ, της Δανίας, με κύριο θέμα την Τουρκία.

Ενημερωτική συζήτηση

"Ηταν ενημερωτική συζήτηση για την τωρινή κατάσταση", είπε ένας διπλωμάτης. "Ολοι συμφωνήσαμε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά".

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, μια νέα, μεταρρυθμιστική Τουρκική κυβέρνηση θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών, που προς το παρόν εμποδίζουν την συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Δύναμης Ταχείας Αντιδράσεως. Το σενάριο αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να δοθεί στην Τουρκία σαφές πολιτικό μήνυμα κατά τη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσκαλέσει την Κύπρο να γίνει ένα από τα δέκα μέλη της, γεγονός που θα προκαλέσει τη Αγκυρα να απειλήσει ότι θα προσαρτήσει το βόρειο μέρος του νησιού.

Στην περίπτωση αυτή, η σύνοδος της Κοπεγχάγης θα σημάνει την αρχή μιας σοβαρής κρίσης με την Τουρκία.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο.

Ορισμένοι στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι, στο τέλος, η Τουρκία θα κουραστεί να περιμένει την ένταξη και θα επιλέξει, αντί για την ένταξη, τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευσεβής πόθος.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλογερμανική προσφορά στην Άγκυρα
 

Η γαλλογερμανική πρόταση εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σιράκ - Σρέντερ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Γερμανία συμφώνησαν να προτείνουν υπό όρους στην Τουρκία την πρώτη Ιουλίου του 2005 ως ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την Κοινότητα.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον Δανό πρωθιυπουργό και προεδρέυοντα της Κοινότητας στο τρέχον εξάμηνο, Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, ο κ. Σιράκ είπε ότι εάν ικανοποιηθούν τα «κριτήρια της Κοπεγχάγης» τότε οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν τον Ιούλιο του 2005.

Από την πλευρά του ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι είναι νωρίς για τον ίδιο να κάνει κάποιο σχόλιο επί της γαλλογερμανικής πρότασης, καθώς θα πρέπει και τα 15 κράτη - μέλη της Κοινότητας να συναινέσουν επί του θέματος μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Υπό όρους προσφέρει ημερομηνία στην Άγκυρα ο Ζακ Σιράκ

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει ότι η Κομισιόν θα συντάξει το δεύτερο μισό του 2004 μία αναφορά για την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Εάν η αναφορά αυτή είναι θετική τότε θα προχωρήσουν από τον Ιούλιο του 2005 οι ενταξιακές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τελικές λεπτομέρειες της γαλλογερμανικής πρότασης διευθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 16:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Λονδίνο: Αίσιο τέλος σε δίωρη ομηρία
 

Αστυνομικοί μεταφέρουν σιδηροδέσμιο το δράστη της απόπειρας ληστείας

Στο Λονδίνο αίσιο τέλος είχε η υπόθεση απόπειρας ένοπλης ληστείας και δίωρης ομηρίας που ακολούθησε, καθώς ειδικές δυνάμεις της μητροπολιτικής αστυνομίας, με τη βοήθεια σκύλων, εξουδετέρωσαν το δράστη της.

Σύμφωνα με στιγμιότυπα που μετέδωσε η βρετανική τηλεόραση δύο αστυνομικοί συνόδευσαν το δράστη σιδηροδέσμιο έξω από την τράπεζα όπου είχε οχυρωθεί.

Ο ένοπλος δράστης κρατούσε με την απειλή όπλου τρεις υπαλλήλους του υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC στη συνοικία Μπελγκράβια του κεντρικού Λονδίνου, μετά την αποτυχημένη του απόπειρα ληστείας.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τη γύρω περιοχή, που είναι πολύ κοντά στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και στο αρχηγείο της Σκότλαντ Γιάρντ.

Νωρίτερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας συνεργός του ενόπλου είχε συλληφθεί ενώ στο κτίριο απέμενε ο δράστης, με τον οποίο προσπαθούσε να συνομιλήσει ειδική ομάδα διαπραγματευτών.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 19:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Δηλώσεις Σαντάμ υπέρ των επιθεωρήσεων
 

Κάτοικοι της Βαγδάτης γιόρτασαν σε πάρκο το τέλος του Ραμαζανιού, υπό το βλέμμα του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είπε ότι οι επιθεωρήσεις όπλων που διεξάγονται στην χώρα του αποτελούν ευκαιρία για να αποδειχθεί πόσο εσφαλμένες είναι οι αμερικανικές καταγγελίες ότι η Βαγδάτη διατηρεί όπλα μαζικής καταστροφής.

Μιλώντας για πρώτη φορά μετά την επανέναρξη των επιθεωρήσεων ο Ιρακινός ηγέτης είπε ότι συμμορφώθηκε με τις επιταγές του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποφευχθεί πιθανή επίθεση κατά της χώρας του.

Παράλληλα όμως διεμήνυσε στη διεθνή κοινότητα ότι η τελική νίκη – όπως είπε - θα είναι του ιρακινού λαού.

Οι επιθεωρητές επί τω έργω

Σήμερα οι επιθεωρητές όπλων δεν επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις και παρέμειναν στο ξενοδοχείο τους εξετάζοντας τα στοιχεία που συνέλεξαν τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιθεωρήσεις όπλων δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ιράκ καθώς εορτάζεται το τέλος της μουσουλμανικής μήνα νηστειών (το γνωστό Ραμαζάνι), και χιλιάδες Ιρακινοί πέρασαν την ημέρα στην ύπαιθρο.

Τα Ηνωμένα Έθνη με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δώσει διορία μέχρι την Κυριακή στην ιρακινή κυβέρνηση να παραδώσει κατάλογο των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων που διαθέτει.

Αυστηρή προειδοποίηση Πάουελ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι το Ιράκ θα πρέπει είτε να αποκαλύψει την αλήθεια είτε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.

«Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οι Ιρακινοί συνέχισαν να αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής» και μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών το 1998, είπε ο κ. Πάουελ.

Νωρίτερα ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος εναντίον της χώρας του ίσως είναι αναπόφευκτος.

Νέα ναυτική αψιμαχία Κουβέιτ – Ιράκ

Στο μεταξύ η ένταση διατηρήθηκε στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το ναυτικό του Κουβέιτ σταμάτησε ρυμουλκό πλοίο του Ιράκ που επιχείρησε να εισχωρήσει στα χωρικά ύδατα της χώρας και συνέλαβε το τετραμελές πλήρωμά του, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο υπουργός Άμυνας της χώρας, σεΐχης Τζαμπέρ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ ζήτησε από το ναυτικό να παραδώσει τους 4 συλληφθέντες στο υπουργείο εσωτερικών για ανακρίσεις και απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 16:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο στρατός ελέγχει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Βενεζουέλα
 


Στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι έθεσε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου υπό "στρατιωτική προστασία", μετά την κήρυξη απεργίας σε αυτές από την αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρόεδρος Τσάβες είπε επίσης ότι διέταξε μονάδες του στόλου να καταλάβουν ένα δεξαμενόπλοιο οι ναύτες του οποίου συμμετέχουν στην απεργία.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την παραίτηση του Ούγκο Τσάβες, αλλά και οι αντιδιαδηλώσεις από υποστηρικτές του προέδρου.

Στο μεταξύ δεκάδες υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες έχουν λάβει θέσεις μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κρατικής εταιρείας πετρελαίων, εκεί όπου η αντιπολίτευση θέλει να τερματίσει απόψε μία από τις πορείες διαμαρτυρίας.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία συνεισφέρει το 80% από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας και συμβάλει κατά το ήμισυ στα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 15:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενοπλος κρατά ομήρους σε τράπεζα του Λονδίνου
 

H αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την τράπεζα

Τέσσερα άτομα κρατούνται όμηροι σε τράπεζα του κεντρικού Λονδίνου από ένοπλο ληστή που σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία πήδησε πάνω από μία θυρίδα του υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC στην περιοχή Βικτόρια και με την απειλή όπλου κρατά αιχμαλώτο το προσωπικό.

Επίλεκτες δυνάμεις της Μητροπολιτικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την περιοχή, που είναι πολύ κοντά στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και στο αρχηγείο της Σκότλαντ Γιάρντ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα άτομο έχει ήδη συλληφθεί ενώ στο κτίριο έχει απομείνει ένας ένοπλος, με τον οποίο προσπαθεί να συνομιλήσει ειδική ομάδα διαπραγματευτών.

Οι αστυνομικοί συνιστούν στους εργαζόμενους στα κτίρια που είναι δίπλα στο υποκατάστημα της HSBC να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μη επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Γιά προληπτικούς λόγους έκλεισε μέχρι νεωτέρας και ο παρακείμενος σταθμός λεωφορείων της Βικτόρια.





Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 11:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομοσπονδιακό μοντέλο διακυβέρνησης στη Σρι Λάνκα
 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Σρι Λάνκα

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και οι Τίγρεις Ταμίλ συμφώνησαν στη εφαρμοφή ενός ομοσπονδιακού μοντέλου διακυβέρνησης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Στι Λάνκα.

Η κοινή ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε μετά τη λήξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Οσλο.

Η Νορβηγική κυβέρνηση , που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλεύρες , είπε ότι επήλθε συμφωνία για ένα σύστημα διακυβέρνησης "εσωτερικής αυτονομίας που θα βασίζεται σ'ένα ομοσπονδιακό μοντέλο στα πλαίσια μιας ενωμένης Σρι Λάνκα".

Με βάση τη συμφωνία του Οσλο , η μειονότητα των Ταμίλ θα έχει αυτονομία στις βόρειες και ανατολικές περιοχές του νησιού όπου κατοικούν κυρίως Ταμίλ.

"Το ομοσπονδιακό αυτό μοντέλο θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια μιας ομόσπονδης Σρι Λάνκα" , ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ομάδας των Ταμίλ διαπραγματευτών Anton Balasingham.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας GL Pieris είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η συμφωνία με τους Τίγρεις Ταμίλ αποτελεί "σημαντική ώθηση για την ειρήνη".


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 10:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Από πού πάνε στο Ιράκ;
 

Πού είναι τo Ιράκ; Θα σας γελάσω!

Η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ ζήτησε από 100 αμερικάνους να εντοπίσουν σε ένα χάρτη το Ιράκ, τη χώρα που θέλει να βομβαρδίσει ο Τζορτζ Μπους- και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Έρευνα της ANGS στις ΗΠΑ
•Το 11% δε γνώριζε πού βρίσκονται οι ΗΠΑ

•Το 71% δεν μπορούσε να εντοπίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό

•Το 34% γνώριζε τα νησιά Μαρκέσας στη Γαλλική Πολυνησία, όπου γυρίστηκε το ριάλιτι σόου Survivor
Οκτώ στους δέκα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη χώρα του Σαντάμ Χουσεΐν και αρκετοί έδειχναν τη Γαλλία, την Κίνα η ακόμη και τη Νικαράγουα.

Μεγαλύτερη ανησυχία πάντως προκάλεσε στους συντάκτες της Ντέιλι Μίρορ το γεγονός ότι το 10% των Aμερικανών δεν γνώριζε σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόμοια έρευνα, σε αισθητά μεγαλύτερο δείγμα, πραγματοποίησε και η Αμερική Γεωγραφική Εταιρεία (ANGS) με εξίσου απογοητευτικά αποτελέσματα.

Περίπου 3.000 νεαρά άτομα από εννέα χώρες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 56 ερωτήσεις γεωγραφίας και ως ικανοποιητικό ποσοστό ορίστηκαν οι 42 σωστές απαντήσεις.

Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, οι Σουηδοί μαθητές κατάφεραν να απαντήσουν σωστά σε 40 ερωτήσεις, ενώ την τελευταία θέση κατέλαβαν οι Μεξικανοί με μέσο όρο 21 σωστών απαντήσεων.


«Θα έπρεπε να ξέρω, ασχολούμαι με τις διεθνείς σχέσεις.»

«Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει. Ούτως ή άλλως δεν θα μείνει τίποτα από αυτό σε λίγο.»

«Εμείς οι Αμερικάνοι δεν είμαστε τόσο χαζοί όσο νομίζετε.»
Απαντήσεις Αμερικανών πολιτών για το Ιράκ στη Ντέιλι Μίρορ
Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι Ιταλοί με μικρή διαφορά από τους Γερμανούς, ενώ για πρώτη φορά οι Αμερικανοί δεν κατέλαβαν την τελευταία αλλά την προτελευταία θέση.

Ορισμένα από τα πλέον ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι μόλις το 25% των Γάλλων, Καναδών, Ιταλών, Βρετανών και Αμερικανών γνώριζαν τέσσερις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Αντίστοιχα μόλις το 58% των Αμερικανών ήξεραν ότι οι Ταλεμπάν και η Αλ Κάιντα δρούσαν στο Αφγανιστάν και μόλις το 17% μπορούσε να εντοπίσει τη χώρα στο χάρτη.

Με εξαίρεση τη Σουηδία, το 40% των ερωτηθέντων δε γνώριζαν ότι μόνο η Κίνα και η Ινδία έχουν πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, ενώ το 56% των Αμερικανών δεν μπορούσε να εντοπίσει την Ινδία-τη χώρα που φιλοξενεί το 17% των κατοίκων του πλανήτη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου του 2002.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 05:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Γαλλογερμανική στήριξη στην Άγκυρα
 

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας φαίνεται να συμφώνησαν σε κοινή στάση ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

"Κοινή στάση" στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα θα υιοθετήσουν στην Κοπεγχάγη, όπως όλα δείχνουν, η Γερμανία και η Γαλλία.

'Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό, ενθαρρυντικό μήνυμα στην Τουρκία', δήλωσε χθες ο καγκελάριος Σρέντερ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σιράκ κοντά στο Βερολίνο.

Νωρίτερα, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο κ. Σρέντερ είχε τονίσει πως έχει σημασία να υποστηριχθούν οι δυνάμεις που θέλουν ένα δημοκρατικό, κοσμικό τουρκικό κράτος για να μη διολισθήσει η χώρα αυτή στον ακραίο ισλαμισμό.

'Ημερομηνία για την ημερομηνία'

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαικής Ένωσης, θα καθορισθεί στην Κοπεγχάγη η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Δηλώνουν μάλιστα στο ΒBC ότι πιστεύουν πως η ημερομηνία αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Ιούνιος του 2004.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, και ο εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, φαίνεται να έχει μια παρόμοια θέση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σολάνα πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί στην Κοπενχάγη μία σαφής απάντηση στις ενταξιακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αλλά η απάντηση αυτή, τονίζει, θα είναι λιγότερο θετική εάν η Άγκυρα δεν ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ώστε να συμφωνήσει με το σχέδιο Ανάν ώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντιδράσεις στη γερμανική βουλη

Στη συζήτηση που έγινε εχθές στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο καγκελάριος Σρέντερ και ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξέθεσαν μεν τα επιχειρήματα υπέρ της τουρκικής ένταξης, δέχθηκαν όμως και την έντονη κριτική μελών της αντιπολίτευσης για το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ο Μικαελ Γκλος, ανώτατο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική Βουλή ότι 'η Τουρκία δεν έχει ούτε την οικονομική ούτε την πολιτική ωριμότητα για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

Ο Γερμανός βουλευτής είπε επίσης ότι η ενδεχόμενη εξάπλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα από τον Βόσπορο 'θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση'.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 11:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Διαμαρτύρονται οι επιθεωρητές των ΗΕ
 

Επιθεωρητές των ΗΕ στο συγκρότημα Μουτχάνα στην έρημο

Οι επιθεωρητές των ΗΕ στο Ιρακ αποφάσισαν να αντιδράσουν μετά τις καταγγελίες της Βαγδάτης για κατασκοπεία και τις επικρίσεις από πλευράς Ουάσινγκτον για "χαλαρές" και όχι "αυστηρές" επιθεωρήσεις.

Η Βαγδάτη κατηγόρησε του επιθεωρητές του ΟΗΕ ότι παρέχουν μυστικές πληροφορίες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να βοηθήσουν στις προετοιμασίες γιά μία νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Παράλληλα, στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσει ότι οι "επιθεωρήσεις όπλων δεν είναι ικανοποιητικές".

"Εκτιμούμε ότι κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει ...... επισκέφθηκαμε εγκαταστάσεις χωρίς να έχουν προειδοποιηθεί προηγουμένως οι ιρακινές αρχές και οι έρευνες μας ήταν ενδελεχείς" , υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας .

Η κα. Φλέμινγκ απέρριψε τις κατηγορίες για κατασκοπεία και πρόσθεσε ότι "αν αποδειχθεί ότι ένας από τους επιθεωρητές είναι κατάσκοπος τότε ο επιθεωρητής αυτός θα απομακρυνθεί από την ομάδα επιθεωρητών που είναι στο Ιράκ".

"Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι δεν υπάρχει θέση για κατασκόπους στην ομάδα των επιθεωρητών" , είπε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας .

Εχουν απομείνει λίγες μέρες μέχρις ότου το Ιράκ καταθέσει έκθεση για όλα τα προγράμματα παραγωγής όπλων.


Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2002 - 22:54 ('Ωρα Λονδίνου)
«Υποχρεωτική» η λύση στο Κυπριακό
 

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται....

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

«Υποχρεωτική» χαρακτηρίζει την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό μέχρι τη 12η Δεκεμβρίου ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμεταλί Ταλάτ, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.


Υπάρχουν κάποιες ανακολουθίες και παραθυράκια στο σχέδιο αλλά σε γενικές γραμμές εκτιμούμε τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν
Μεχμεταλί Ταλάτ
Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός δήλωσε ότι αποδέχεται το σχέδιο Ανάν παρά τα ελαττώματά του. «Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα», λέει ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, «αποδέχεται το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για διαπραγμάτευση».

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα άκρως λεπτομερές και καλά προετοιμασμένο σχέδιο και ότι είναι το κατάλληλο για την επίλυση του Κυπριακού. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες ανακολουθίες και παραθυράκια στο σχέδιο αλλά σε γενικές γραμμές εκτιμούμε τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν», επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Τουρκοκύπριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιστεύει στη λύση.

«Και βέβαια πιστεύουμε ότι η λύση είναι πιθανή, αν όχι υποχρεωτική. Θεωρούμε ότι η λύση πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, διαφορετικά η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χάσει κάθε κίνητρο και διάθεση συνεργασίας».

Η «γραμμή» του Ντενκτάς

«Θα είναι ίσως λιγότερο γενναιόδωρη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, αφού, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ακολουθεί τη δική της γραμμή και θα μπορεί να απαιτήσει την παράδοση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Στην ουσία, το χρονικό όριο για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν είναι η σύνοδος της Κοπεγχάγης», τόνισε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Στην ερώτηση, εάν καθυστερεί και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Μεχμεταλί Ταλάλ, απάντησε:

«Δυστυχώς έχετε δίκιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεκτάς για τους δικούς του λόγους ακολουθεί την ίδια γραμμή με την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Αυτό θα λέγαμε είναι μια ατυχής σύμπτωση. Η αντίληψη του Ραούφ Ντεκτάς δε συμβαδίζει με τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτή είναι η κακοτυχία μας», υπογράμμισε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.


Ο χάρτης με τις προς ένταξη χώρες
Ο Μεχμεταλί Ταλάτ συμφωνεί ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μέρος του πακέτου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, της χορήγησης ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία αλλά και των εξελίξεων στο Ιράκ.

«Είναι πολύ πιθανό αυτό και μάλιστα ενδέχεται σε αυτό το πακέτο να συμπεριλαμβάνονται η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας. Το ένα θέμα σχετίζεται με το άλλο. Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη διευθέτηση των υπολοίπων. Για αυτόν και ακριβώς τον λόγο όλοι οι ενδιαφερόμενοι ασκούν πιέσεις προς τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο Μεχμεταλί Ταλάτ.

«Εφικτή η συμβίωση»

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη της αντιπολίτευσης, η συμβίωση των δύο κοινοτήτων είναι εφικτή.

Πολλοί Ελληνοκύπριοι τάσσονται εναντίον του σχεδίου Ανάν

«Για να συμβιώσουν οι δύο κοινότητες πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις. Η υιοθέτηση ενός διζωνικού και δικοινοτικού συστήματος, η αυτοδιοίκηση και η πολιτική ισότητα είναι μερικά από τα μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση».

«Εξίσου, όμως, σημαντική είναι η αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις εξελίξεις», είπε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό θα πάρει χρόνο.

«Η διευθέτηση είναι το πρώτο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας και μετά ακολουθεί η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Με την πάροδο των ετών θα έρθει η συνεργασία των δύο λαών. Χρειάζεται, όμως, χρόνος και πιστεύω ότι η σταδιακή προσέγγιση είναι πολύ πιο υγιής», κατέληξε o Τουρκοκύπριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μεχμεταλί Ταλάτ.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 05:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Βαγδάτη κατηγορεί τους επιθεωρητές των ΗΕ για κατασκοπεία
 

Οι επιθεωρήσεις των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Βαγδάτη χαρακτήρισε τις πρώτες κινήσεις των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ ως προκλητικές και κατασκοπικές.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίρ Ραμαντάν δήλωσε ότι στόχος των επιθεωρητών είναι να παράσχουν στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ λεπτομερέστερες πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάστιο, που θα προετοιμάσουν το έδαφος και θα βοηθήσουν μελλοντική επίθεση εναντίον της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν οι επιθεωρήσεις όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ να γίνουν «πιο επιθετικές».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε τους επιθεωρητές όπλων να πραγματοποιούν πολλές επιθεωρήσεις ταυτόχρονα.

Οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις επισκέψεις τους σε μέρη, όπου υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχουν όπλα μαζικής κασταστροφής, στα πλαίσια των επιθεωρήσεων, που ξεκίνησαν στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια, μετά από ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι μόνον ο χρόνος θα δείξει αν το Ιράκ, πραγματικά, συνεργάζεται με τους επιθεωρητές όπλων και κατηγόρησε τον ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν ότι δεν κάνει πολλά πράγματα για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

Το Ιράκ απέρριψε τα λεγόμενα των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέροντας ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν βρει όπλα μαζικής καταστροφής παρότι έχουν επισκεφτεί τοποθεσίες που έχουν υποδείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Αμερικανοτουρκικές διαφωνίες

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς δήλωσε ότι τα λεγόμενά του τη Τρίτη, σχετικά με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας από αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών σε ενδεχόμενο επιχείρησης κατά του Ιράκ, παρερμηνεύθηκαν.

Ο κ. Γιακίς είπε ότι η χώρα του δεν ανέλαβε καμία δέσμευση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο υφυπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς, ύστερα από επαφές που είχε στη Τουρκία, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές βάσεις στη Τουρκία ως μέρος της προετοιμασίας για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Ο κ. Γούλφοβιτς δήλωσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε συγκεριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν στα πλαίσια της προετοιμασίας για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Βομβιστική ενέργεια εναντίον του προξενείου της ΠΓΔΜ στο Καράτσι
 

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα τρία θύματα δολοφονήθηκαν πριν την ισχυρή έκρηξη

Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα ερείπια του προξενείου της ΠΓΔΜ στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, όπου εξερράγη μεγάλης ισχύος βόμβα.

Και τα τρία πτώματα -όλα, σύμφωνα με την αστυνομία, Πακιστανών- βρέθηκαν δεμένα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή τα θύματα είχαν βρει το θάνατο πριν την έκρηξη.

Ένας από τους νεκρούς εργαζόταν στο προξενείο ως φύλακας, ενώ δεν έγινε η γνωστή των άλλων δύο, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Είναι επίσης άγνωστη η ταυτότητα των δραστών.

Εντούτοις, πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε το συμβάν τρομοκρατική ενέργεια.

Ο επίτιμος πρόξενος της ΠΓΔΜ στο Καράτσι είναι αδερφός του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Πακιστάν Μοϊν Κουρέσι.


Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2002 - 05:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ουί και Γιαβόλ για την Άγκυρα
 

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας φαίνεται να συμφώνησαν σε κοινή στάση ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

"Κοινή στάση" στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα θα υιοθετήσουν στην Κοπεγχάγη, όπως όλα δείχνουν, η Γερμανία και η Γαλλία.

'Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό, ενθαρρυντικό μήνυμα στην Τουρκία', δήλωσε χθες ο καγκελάριος Σρέντερ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σιράκ κοντά στο Βερολίνο.

Νωρίτερα, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο κ. Σρέντερ είχε τονίσει πως έχει σημασία να υποστηριχθούν οι δυνάμεις που θέλουν ένα δημοκρατικό, κοσμικό τουρκικό κράτος για να μη διολισθήσει η χώρα αυτή στον ακραίο ισλαμισμό.

'Ημερομηνία για την ημερομηνία'

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαικής Ένωσης, θα καθορισθεί στην Κοπεγχάγη η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Δηλώνουν μάλιστα στο ΒBC ότι πιστεύουν πως η ημερομηνία αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Ιούνιος του 2004.

Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες, και ο εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, φαίνεται να έχει μια παρόμοια θέση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σολάνα πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί στην Κοπενχάγη μία σαφής απάντηση στις ενταξιακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αλλά η απάντηση αυτή, τονίζει, θα είναι λιγότερο θετική εάν η Άγκυρα δεν ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ώστε να συμφωνήσει με το σχέδιο Ανάν ώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντιδράσεις στη γερμανική βουλη

Στη συζήτηση που έγινε εχθές στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο καγκελάριος Σρέντερ και ο υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξέθεσαν μεν τα επιχειρήματα υπέρ της τουρκικής ένταξης, δέχθηκαν όμως και την έντονη κριτική μελών της αντιπολίτευσης για το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ο Μικαελ Γκλος, ανώτατο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική Βουλή ότι 'η Τουρκία δεν έχει ούτε την οικονομική ούτε την πολιτική ωριμότητα για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

Ο Γερμανός βουλευτής είπε επίσης ότι η ενδεχόμενη εξάπλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα από τον Βόσπορο 'θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση'.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.