Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-03

  1. Η Κύπρος σήμερα
  2. Αυστηρά μέτρα από Σαουδική Αραβία
  3. Η Τουρκία εκφέρει γνώμη για το Ιράκ
  4. Η Κύπρος σήμερα
  5. «Ωρα για αλλαγές»
  6. Η Κύπρος σήμερα
  7. «Ωρα για αλλαγές στην παλαιστινιακή ηγεσία»
  8. Προειδοποιήσεις του Μπλερ για το Ιράκ
  9. Η Δανία απελευθερώνει Τσετσένο μαχητή
  10. Υποσχέσεις υπακοής από το Ιράκ
  11. Ο στόλος της «ντροπής»
  12. «Ο πόλεμος δεν είναι αναπότρεπτος»
  13. «Θα δώσουμε κατάλογο με όπλα»
  14. Γερμανικές αντιρρήσεις για ένταξη Τουρκίας
  15. Ιράκ: Επιθεώρηση σε προεδρικό μέγαρο
  16. Η Αλ Κάιντα πίσω απο την Κένυα
  17. Το Ιράκ 'παραβίασε το εμπάργκο όπλων'
  18. Δικαιοσύνη επιζητούν οι 'όμηροι της Μόσχας'

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κύπρος σήμερα
 

Η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου θα της επέτρεπε νωρίτερα την ένταξη αν δεν υπήρχε το Κυπριακό

Από τη Μέττα Τσικρικά

Εικοσιοκτώ χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στο βόρειο μέρος του νησιού, η Κύπρος, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι θα προσφέρει το νησί της Αφροδίτης στην Ευρώπη; Ποια είναι η Κύπρος σήμερα;

H Κύπρος στην ΕΕ
«Η Κύπρος είναι και αναπτυγμένη χώρα και σίγουρα Ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τον τρόπο σκέψης και το πού ανήκει, αλλά είναι ταυτόχρονα και στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολή», λέει ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Και εξηγεί: «Η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, όσο και με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αφρικής».

«Η Κύπρος θα παίξει ένα ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπόλοιπου γειτονικού κόσμου», σχολιάζει ο κ. Βασιλείου.


Υπάρχει η αντίληψη ότι η ένταξη της διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένας πονοκέφαλος που δεν τον χρειάζεται η ΕΕ
Μπρους Κλαρκ
Η Κύπρος είναι τόσο αναπτυγμένη οικονομικά που θα μπορούσε να είχε μπει νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υπήρχε το Κυπριακό, υποστηρίζει ο βρετανός δημοσιογράφος του Economist, Bruce Clark.

«Όσοι Άγγλοι γνωρίζουν την Κύπρο, την βλέπουν σαν μια χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, μια χώρα που έχει ξεπεράσει, στο οικονομικό πεδίο την τραγωδία του '74, και από την άποψη της οικονομίας είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για την ένταξη» λέει ο Μπρους Κλαρκ.

«Σε ορισμένους Άγγλους υπάρχει η αρνητική εικόνα ότι η Κύπρος είναι και ένα κέντρο για το ξέπλυμα των χρημάτων για τους Ρώσους και τους μαφιόζους της Ανατολικής Ευρώπης.


Ντυμένες στα μαύρα, ακόμη περιμένουν τους άνδρες τους, οι γυναίκες των αγνοουμένων
... Στην πολιτική τάξη στην Αγγλία υπάρχει η αντίληψη ότι η ένταξη της διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένας πονοκέφαλος που δεν τον χρειάζεται η ΕΕ», υποστηρίζει ο Μπρους Κλαρκ.

Το ιστορικό γεγονός της ένταξης ήταν μέχρι πρότινος το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους, η ένταξη όμως έχει πλέον επισκιαστεί από τις συζητήσεις για τον σχέδιο που υπέβαλε προσφάτως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

«Σύγχυση, αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας, κυριαρχούν πλέον ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους», μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρις Ποταμίτης.


Θλίβομαι για την κατάντια μας. Σε λίγα χρόνια (βάσει του σχεδίου Ανάν) θα έχει γίνει τουρκοποίηση της Κύπρου
Σαραντάχρονη πρόσφυγας από την Κυθραία
Ακόμη και αυτοί που θεωρούνται οι πλέον ευνοούμενοι, όπως οι πρόσφυγες που θα επανέλθουν στην υπό επιστροφή περιοχές είναι διστακτικοί. Όπως ο έμπορος Νικόλας Πανούδης, 44χρονος πρόσφυγας από την Κατωκοπιά.

Το χωριό του είναι ανάμεσα σε αυτά που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό.

«Στην Κατωκοπιά φαίνεται ότι ναι, όποιος θέλει θα μπορεί να πάει. Αλλά, δεν ξέρω πόσοι θα θέλουν να πάνε. Εγώ ακόμη δεν το έχω σκεφτεί αν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου όπως είναι σήμερα ρυθμισμένη».

Του επισημάναμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, θα μπορεί μεν να επιστρέψει στην Κατωκοπιά, αλλά τα τρία πρώτα χρόνια θα έχει Τουρκοκύπριο διοικητή.

«E, τότε δεν έχω πρόθεση να επιστρέψω με τέτοιον όρο», είπε ο Νικόλας Πανούδης.


Eρειπωμένο Τουρκικό χωριό
«Αυτό που αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι», λέει ο ανταποκριτής μας, «είναι ότι βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, σε ένα μονόδρομο».

Έτσι αισθάνεται μια 24χρονη φαρμακοποιός από τη Λευκωσία, ένας νέος άνθρωπος που μη έχοντας τις εμπειρίες του παρελθόντος, βλέπει ίσως τα πράγματα κάπως πιο ψυχρά.

«To τρεις κυβερνήσεις, μια ελληνοτουρκική, μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή και μετά μια κοινή είναι λίγο παρατραβηγμένο για ένα χώρο μικρό όπως την Κύπρο, πλην όμως δεν γίνεται αλλιώς, διότι η άλλη λύση είναι η διχοτόμηση και δεν θα δεχτεί κανένας τη διχοτόμηση, κανένας πρόσφυγας, κανένας Κύπριος».

Διαφορετική γνώμη έχει όμως μια 40χρονη ιδιωτική υπάλληλος, πρόσφυγας από την Κυθραία, μια κωμόπολη στην Κυρήνεια που προβλέπεται να παραμείνει στο τουρκοκυπριακό συστατικό κράτος.


Σύγχυση, αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας, κυριαρχούν πλέον ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους
Πάρις Ποταμίτης
«Aκριβώς επειδή το θέμα της Κυθραίας με ενδιαφέρει άμεσα, λόγω της καταγωγής μου, θλίβομαι ιδιαίτερα για την κατάντια που έχουμε φτάσει.»

«Σήμερα μπορούμε να βλέπουμε το μέρος μας μόνο από μακριά, αλλά το να μπορείς να μπαίνεις μέσα στο χωριό σου και να βλέπεις το σπίτι σου και τη γη σου να την κρατούν κάποιοι άλλοι είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

...Και βλέπω ότι μετά από λίγα χρόνια η Κύπρος δεν θα είναι ελληνική. Θα είναι καθαρά Τούρκικη. Θα υπάρχει μια τουρκοποίηση πλέον», πιστεύει η Ελληνοκυπρία πρόσφυγας που προσθέτει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει με τους Τούρκους, καλύτερα χωριστά, λέει απερίφραστα.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 23:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρά μέτρα από Σαουδική Αραβία
 

Ο Τζορτζ Μπους με τον πρίγκιπα Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σειρά μέτρων για το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων προς τρομοκρατικές οργανώσεις, υποσχόμενη να αποτρέψει το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» από τις τράπεζες της χώρας.


Οι περισσότεροι από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες
Οι εν λόγω αποφάσεις λαμβάνονται μετά την αυξανόμενη κριτική των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι σαουδαραβικές αρχές δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ-Τζουμπεϊρ, μιλώντας από την Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυξάνεται το μίσος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα του μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι 19 από τους αεροπειρατές των επιθέσεων ήταν Σαουδάραβες.

«Αυστηρές τιμωρίες»

«Ολόκληρη η χώρα υπονομεύεται εξαιτίας ορισμένων ατόμων. Είναι άδικες οι κατηγορίες», δήλωσε ο Αντέλ Αλ-Τζουμπεϊρ.


Ο Αλ-Τζουμπεϊρ υπόσχεται να λάβει αυστηρά μέτρα
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι και οι δύο κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν τις καλές τους σχέσεις.

«Καταδιώκουμε τους τρομοκράτες και τους τιμωρούμε αυστηρά», υπογράμισε ο κ. Αλ-Τζουμπεϊρ, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα της χώρας του στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε, η Σαουδική Αραβία διέλυσε τρεις πυρήνες της Αλ Κάιντα και «πάγωσε» 33 τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 22:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Τουρκία εκφέρει γνώμη για το Ιράκ
 

Η τουρκική βάση Ιντσιρλίκ θεωρείται πολύ σημαντική για μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί τη θέσπιση ενός νέου, δεύτερου, ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών πριν πραγματοποιηθεί μία αμερικανική εκστρατεία στο Ιράκ.


Το ισχύον ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν επιτρέπει την αυτόματη προσφυγή στα όπλα
Γιασάρ Γιακίς, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί τον πόλεμο, αλλά διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο και τις βάσεις της χώρας εάν έχουν την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Γιακίς προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον υφυπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Αγκυρα ζητώντας την υποστήριξη της Τουρκίας σε μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Η συνεργασία της Τουρκίας σε μία τέτοια εκστρατεία θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της για μία επίθεση στο βόρειο Ιράκ.

Ο κ. Γούλφοβιτς υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θεωρείται το κλειδί για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης».

Ανταμοιβή

Ο κ. Γιακίς δήλωσε ότι οι στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή η επίθεση εναντίον στο Ιράκ μπορεί να κριθεί αναγκαία.


Ο Πολ Γούλφοβιτς έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το ισχύον ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών «δεν επιτρέπει την αυτόματη προσφυγή στα όπλα».

Σε περίπτωση όμως που τα Ηνωμένα Εθνη θέσπιζαν ένα νέο ψήφισμα, τότε η Τουρκία θα επέτρεπε στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της.

Ωστόσο, ο κ. Γιακίς προσέθεσε ότι η Τουρκία θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα εάν έπρεπε να μεριμνήσει για χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.

Η Τουρκία ανησυχεί για τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, όμως ο κ. Γούλφοβιτς υποσχέθηκε να στηρίξει οικονομικά την Αγκυρα.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 19:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κύπρος σήμερα
 

Η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου θα της επέτρεπε νωρίτερα την ένταξη αν δεν υπήρχε το Κυπριακό

Από τη Μέττα Τσικρικά

Εικοσιοκτώ χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στο βόρειο μέρος του νησιού, η Κύπρος, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι θα προσφέρει το νησί της Αφροδίτης στην Ευρώπη; Ποιά είναι η Κύπρος σήμερα;

H Κύπρος στην ΕΕ
«Η Κύπρος είναι και αναπτυγμένη χώρα και σίγουρα Ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τον τρόπο σκέψης και το πού ανήκει, αλλά είναι ταυτόχρονα και στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολή», λέει ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Και εξηγεί: «Η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, όσο και με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Αφρικής».

«Η Κύπρος θα παίξει ένα ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του υπόλοιπου γειτονικού κόσμου», σχολιάζει ο κ. Βασιλείου.


Υπάρχει η αντίληψη ότι η ένταξη της διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαν ένας πονοκέφαλος που δεν τον χρειάζεται η ΕΕ
Μπρους Κλαρκ
Η Κύπρος είναι τόσο αναπτυγμένη οικονομικά που θα μπορούσε να είχε μπει νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν υπήρχε το Κυπριακό, υποστηρίζει ο βρεταννός δημοσιογράφος του Economist, Bruce Clark.

«Όσοι Άγγλοι γνωρίζουν την Κύπρο, την βλέπουν σαν μια χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, μια χώρα που έχει ξεπεράσει, στο οικονομικό πεδίο την τραγωδία του '74, και από την άποψη της οικονομίας είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για την ένταξη» λέει ο Μπρους Κλαρκ.

«Σε ορισμένους Άγγλους υπάρχει η αρνητική εικόνα ότι η Κύπρος είναι και ένα κέντρο για το ξέπλυμα των χρημάτων για τους Ρώσους και τους μαφιόζους της Ανατολικής Ευρώπης.


Ντυμένες στα μαύρα, ακόμη περιμένουν τους άνδρες τους, οι γυναίκες των αγνοουμένων
... Στην πολιτική τάξη στην Αγγλία υπάρχει η αντίληψη ότι η ένταξη της διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένας πονοκέφαλος που δεν τον χρειάζεται η ΕΕ», υποστηρίζει ο Μπρους Κλαρκ.

Το ιστορικό γεγονός της ένταξης ήταν μέχρι πρότινος το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους, η ένταξη όμως έχει πλέον επισκιαστεί από τις συζητήσεις για τον σχέδιο που υπέβαλε προσφάτως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

«Σύγχυση, αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας, κυριαρχούν πλέον ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους», μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρις Ποταμίτης.


Θλίβομαι για την κατάντεια μας. Σε λίγα χρόνια (βάσει του σχεδίου Αννάν) θα έχει γίνει τουρκοποίηση της Κύπρου
Σαραντάχρονη πρόσφυγας από την Κυθραία
Ακόμη και αυτοί που θεωρούνται οι πλέον ευνοούμενοι, όπως οι πρόσφυγες που θα επανέλθουν στην υπό επιστροφή περιοχές είναι διστακτικοί. Οπως ο έμπορος Νικόλας Πανούδης, 44χρονος πρόσφυγας από την Κατωκοπιά.

Το χωριό του είναι ανάμεσα σε αυτά που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αν το σχέδιο Αννάν γίνει αποδεκτό.

«Στην Κατωκοπιά φαίνεται ότι ναι, όποιος θέλει θα μπορεί να πάει. Αλλά, δεν ξέρω πόσοι θα θέλουν να πάνε. Εγώ ακόμη δεν το έχω σκεφτεί αν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου όπως είναι σήμερα ρυθμισμένη».

Του επισημάναμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Αννάν, θα μπορεί μεν να επιστρέψει στην Κατωκοπιά, αλλά τα τρία πρώτα χρόνια θα έχει Τουρκοκύπριο διοικητή.

«E, τότε δεν έχω πρόθεση να επιστρέψω με τέτοιον όρο», είπε ο Νικόλας Πανούδης.


Eρειπωμένο Τουρκικό χωριό
«Αυτό που αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι», λέει ο ανταποκριτής μας, «είναι ότι βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, σε ένα μονόδρομο».

Ετσι αισθάνεται μια 24χρονη φαρμακοποιός από τη Λευκωσία, ένας νέος άνθρωπος που μη έχοντας τις εμπειρίες του παρελθόντος, βλέπει ίσως τα πράγματα κάπως πιο ψυχρά.

«To τρεις κυβερνήσεις, μια ελληνοτουρκική, μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή και μετά μια κοινή είναι λίγο παρατραβηγμένο για ένα χώρο μικρό όπως την Κύπρο, πλην όμως δεν γίνεται αλλιώς, διότι η άλλη λύση είναι η διχοτόμηση και δεν θα δεχτεί κανένας τη διχοτόμηση, κανένας πρόσφυγας, κανένας Κύπριος».

Διαφορετική γνώμη έχει όμως μια 40χρονη ιδιωτική υπάλληλος, πρόσφυγας από την Κυθραία, μια κωμόπολη στην Κυρήνεια που προβλέπεται να παραμείνει στο τουρκοκυπριακό συστατικό κράτος.


Σύγχυση, αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας, κυριαρχούν πλέον ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους
Πάρις Ποταμίτης
«Aκριβώς επειδή το θέμα της Κυθραίας με ενδιαφέρει άμεσα, λόγω της καταγωγής μου, θλίβομαι ιδιαίτερα για την κατάντεια που έχουμε φτάσει.»

«Σήμερα μπορούμε να βλέπουμε το μέρος μας μόνο από μακριά, αλλά το να μπορείς να μπαίνεις μέσα στο χωριό σου και να βλέπεις το σπίτι σου και τη γη σου να την κρατούν κάποιοι άλλοι είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

...Και βλέπω ότι μετά από λίγα χρόνια η Κύπρος δεν θα είναι ελληνική. Θα είναι καθαρά Τούρκικη. Θα υπάρχει μια τουρκοποίηση πλέον», πιστεύει η Ελληνοκυπρία πρόσφυγας που προσθέτει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει με τους Τούρκους, καλύτερα χωριστά, λέει απερίφραστα.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 21:31 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ωρα για αλλαγές»
 

Ο Μαρβάν Μπαρχουτί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης

Ενας από τους υποκινητές της τελευταίας παλαιστινιακής εξέγερσης, ο Μαρβάν Μπαρχουτί, ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία.


Ο Γιασέρ Αραφάτ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής
Ο Μαρβάν Μπαρχουτί, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση σε ισραηλινό στρατόπεδο, κατηγορούμενος για τρομοκρατία, δεν αναφέρθηκε ειδικά στον Γιασέρ Αραφάτ, αλλά υπογράμμισε ότι η παλαιστινιακή αρχή πρέπει να αλλάξει προφίλ, καθώς μέχρι στιγμής η ηγεσία δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Ο Παλαιστίνιος μαχητής - ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Δυτική Οχθη, όπου πιστεύεται ότι ουσιαστικά υποκίνησε την τελευταία ιντιφάντα - θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στη νέα γενιά των Παλαιστινίων.

Η απολογία του ενώπιον ισραηλινού δικαστηρίου έχει ενισχύσει το κύρος του στους κύκλους της παλαιστινιακής αντίστασης.

Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ο Μαρβάν Μπαρχουτί υπογράμμισε ότι ήρθε ο καιρός για την παλαιότερη γενιά των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, καθώς δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους.

Ενισχυμένο κύρος

Επιπλέον, επανέλαβε ότι απαιτείται μία αλλαγή με δημοκρατικές διαδικασίες.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μαρβάν Μπαρχουτί μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση όταν εγκαταλείψει την εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 21% των Παλαιστινίων τάσσεται υπέρ του Μαρβάν Μπαρχουτί, ενώ το 35% υπέρ του Γιασέρ Αραφάτ.

Ωστόσο, οι πολιτικές του φιλοδοξίες μπορεί να μη γίνουν πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας και συνέργιας σε φόνο.

Εάν καταδικασθεί μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 19:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Κύπρος σήμερα
 

Η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου θα την επέτρεπε νωρίτερα την ένταξη αν δεν υπήρχε το Κυπριακό

Από τη Μέττα Τσικρικά

Εικοσιοκτώ χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στο βόρειο μέρος του νησιού, η Κύπρος, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι θα προσφέρει το νησί της Αφροδίτης στην Ευρώπη; Ποιά είναι η Κύπρος σήμερα;

H Κύπρος στην ΕΕ
«Η Κύπρος είναι και αναπτυγμένη χώρα και σίγουρα Ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τον τρόπο σκέψης και το πού ανήκει, αλλά είναι ταυτόχρονα και στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ανατολή», λέει ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Και εξηγεί: «Η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, όσο και με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Αφρικής».

«Η Κύπρος θα παίξει ένα ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του υπόλοιπου γειτονικού κόσμου», σχολιάζει ο κ. Βασιλείου.


Υπάρχει η αντίληψη ότι η ένταξη της διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαν ένας πονοκέφαλος που δεν τον χρειάζεται η ΕΕ
Μπρους Κλαρκ
Η Κύπρος είναι τόσο αναπτυγμένη οικονομικά που θα μπορούσε να είχε μπει νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν υπήρχε το Κυπριακό, υποστηρίζει ο βρεταννός δημοσιογράφος του Economist, Bruce Clark.

«Όσοι Άγγλοι γνωρίζουν την Κύπρο, την βλέπουν σαν μια χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, μια χώρα που έχει ξεπεράσει, στο οικονομικό πεδίο την τραγωδία του '74, και από την άποψη της οικονομίας είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για την ένταξη» λέει ο Μπρους Κλαρκ.

«Σε ορισμένους Άγγλους υπάρχει η αρνητική εικόνα ότι η Κύπρος είναι και ένα κέντρο για το ξέπλυμα των χρημάτων για τους Ρώσους και τους μαφιόζους της Ανατολικής Ευρώπης.


Ντυμένες στα μαύρα, ακόμη περιμένουν τους άνδρες τους, οι γυναίκες των αγνοουμένων
... Στην πολιτική τάξη στην Αγγλία υπάρχει η αντίληψη ότι η ένταξη της διχασμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένας πονοκέφαλος που δεν τον χρειάζεται η ΕΕ», υποστηρίζει ο Μπρους Κλαρκ.

Το ιστορικό γεγονός της ένταξης ήταν μέχρι πρότινος το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους, η ένταξη όμως έχει πλέον επισκιαστεί από τις συζητήσεις για τον σχέδιο που υπέβαλε προσφάτως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, για την επίλυση του Κυπριακού.

«Σύγχυση, αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας, κυριαρχούν πλέον ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους», μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρις Ποταμίτης.



Θλίβομαι για την κατάντεια μας. Σε λίγα χρόνια (βάσει του σχεδίου Αννάν) θα έχει γίνει τουρκοποίηση της Κύπρου
Σαραντάχρονη πρόσφυγας από την Κυθραία
Ακόμη και αυτοί που θεωρούνται οι πλέον ευνοούμενοι, όπως οι πρόσφυγες που θα επανέλθουν στην υπό επιστροφή περιοχές είναι διστακτικοί. Οπως ο έμπορος Νικόλας Πανούδης, 44χρονος πρόσφυγας από την Κατωκοπιά.

Το χωριό του είναι ανάμεσα σε αυτά που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αν το σχέδιο Αννάν γίνει αποδεκτό.

«Στην Κατωκοπιά φαίνεται ότι ναι, όποιος θέλει θα μπορεί να πάει. Αλλά, δεν ξέρω πόσοι θα θέλουν να πάνε. Εγώ ακόμη δεν το έχω σκεφτεί αν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου όπως είναι σήμερα ρυθμισμένη».

Του επισημάναμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Αννάν, θα μπορεί μεν να επιστρέψει στην Κατωκοπιά, αλλά τα τρία πρώτα χρόνια θα έχει Τουρκοκύπριο διοικητή.

«E, τότε δεν έχω πρόθεση να επιστρέψω με τέτοιον όρο», είπε ο Νικόλας Πανούδης.


Eρειπωμένο Τουρκικό χωριό
«Αυτό που αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι», λέει ο ανταποκριτής μας, «είναι ότι βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, σε ένα μονόδρομο».

Ετσι αισθάνεται μια 24χρονη φαρμακοποιός από τη Λευκωσία, ένας νέος άνθρωπος που μη έχοντας τις εμπειρίες του παρελθόντος, βλέπει ίσως τα πράγματα κάπως πιο ψυχρά.

«To τρεις κυβερνήσεις, μια ελληνοτουρκική, μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή και μετά μια κοινή είναι λίγο παρατραβηγμένο για ένα χώρο μικρό όπως την Κύπρο, πλην όμως δεν γίνεται αλλιώς, διότι η άλλη λύση είναι η διχοτόμηση και δεν θα δεχτεί κανένας τη διχοτόμηση, κανένας πρόσφυγας, κανένας Κύπριος».

Αλλά η 40χρονη ιδιωτική υπάλληλος, πρόσφυγας από την Κυθραία, μια κωμόπολη στην Κυρήνεια που προβλέπεται να παραμείνει στο τουρκοκυπριακό συστατικό κράτος.


Σύγχυση, αβεβαιότητα και αίσθημα ανασφάλειας, κυριαρχούν πλέον ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους
Πάρις Ποταμίτης
«Aκριβώς επειδή το θέμα της Κυθραίας με ενδιαφέρει άμεσα, λόγω της καταγωγής μου, θλίβομαι ιδιαίτερα για την κατάντεια που έχουμε φτάσει.»

«Σήμερα μπορούμε να βλέπουμε το μέρος μας μόνο από μακριά, αλλά το να μπορείς να μπαίνεις μέσα στο χωριό σου και να βλέπεις το σπίτι σου και τη γη σου να την κρατούν κάποιοι άλλοι είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

...Και βλέπω ότι μετά από λίγα χρόνια η Κύπρος δεν θα είναι ελληνική. Θα είναι καθαρά Τούρκικη. Θα υπάρχει μια τουρκοποίηση πλέον», πιστεύει η Ελληνοκυπρία πρόσφυγας που προσθέτει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ζήσει με τους Τούρκους, καλύτερα χωριστά, λέει απερίφραστα.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 19:02 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ωρα για αλλαγές στην παλαιστινιακή ηγεσία»
 

Ο Μαρβάν Μπαρχουτί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης

Ενας από τους υποκινητές της τελευταίας παλαιστινιακής εξέγερσης, ο Μαρβάν Μπαρχουτί, ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία.


Ο Γιασέρ Αραφάτ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής
Ο Μαρβάν Μπαρχουτί, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση σε ισραηλινό στρατόπεδο, κατηγορούμενος για τρομοκρατία, δεν αναφέρθηκε ειδικά στον Γιασέρ Αραφάτ, αλλά υπογράμμισε ότι η παλαιστινιακή αρχή πρέπει να αλλάξει προφίλ, καθώς μέχρι στιγμής η ηγεσία δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Ο Παλαιστίνιος μαχητής - ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Δυτική Οχθη, όπου πιστεύεται ότι ουσιαστικά υποκίνησε την τελευταία ιντιφάντα - θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στη νέα γενιά των Παλαιστινίων.

Η απολογία του ενώπιον ισραηλινού δικαστηρίου έχει ενισχύσει το κύρος του στους κύκλους της παλαιστινιακής αντίστασης.

Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, ο Μαρβάν Μπαρχουτί υπογράμμισε ότι ήρθε ο καιρός για την παλαιότερη γενιά των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, καθώς δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους.

Ενισχυμένο κύρος

Επιπλέον, επανέλαβε ότι απαιτείται μία αλλαγή με δημοκρατικές διαδικασίες.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μαρβάν Μπαρχουτί μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση όταν εγκαταλείψει την εξουσία ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 21% των Παλαιστινίων τάσσεται υπέρ του Μαρβάν Μπαρχουτί, ενώ το 35% υπέρ του Γιασέρ Αραφάτ.

Ωστόσο, οι πολιτικές του φιλοδοξίες μπορεί να μη γίνουν πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας και συνέργιας σε φόνο.

Εάν καταδικασθεί μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 19:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις του Μπλερ για το Ιράκ
 

Ο Τόνι Μπλερ δέχθηκε καταγγελίες για βασανιστήρια στο Ιράκ

Σε κατηγορηματικές δηλώσεις για πιθανή μελλοντική σύνδεση των διεθνών δικτύων τρομοκρατίας με χώρες όπως το Ιράκ, προέβη μιλώντας στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος υπογράμμισε αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό «εάν δεν αντιμετωπισθούν δικτάτορες όπως ο Σαντάμ Χουσεϊν».


Εάν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα του Ιράκ, τότε τα όπλα μαζικής καταστροφής θα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών
Τόνι Μπλερ
Ο κ. Μπλερ πιστεύει ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής μπορεί να καταλήξουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις εάν δεν αντιμετωπισθούν οι χώρες που τα διαθέτουν.

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν «πραγματική απειλή», γεγονός που σημαίνει ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν και το «δικτατορικό καθεστώς του» συνεχίσουν να τα αναπτύσσουν αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Εάν τα όπλα μαζικής καταστροφής ελέγχονται από κράτη-παρίες τότε σίγουρα θα καταλήξουν κάποια στιγμή στα χέρια τρομοκρατών», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

Κράτη-παρίες

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε και τις δύο απειλές», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Τα διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας συνδέονται με τα κράτη-παρίες διότι πλέον η τρομοκρατία δεν έχει εθνικά σύνορα», τόνισε ο Τόνι Μπλερ.


Εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν αρνηθεί να συνεργασθεί, τότε πρέπει να αφοπλισθεί δια της βίας
Τόνι Μπλερ
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ιράκ συνεχίζει να παρασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν αρνηθεί να συνεργασθεί, τότε πρέπει να αφοπλισθεί δια της βίας», τόνισε ο Τόνι Μπλερ.

«Θα βασισθούμε σε χώρες που θέλουν να συνεργασθούν μαζί μας. Εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμβαδίσει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τότε η διεθνής κοινότητα θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αναληφθεί δράση», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο BBC.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Δανία απελευθερώνει Τσετσένο μαχητή
 

Πολλοί διαδήλωσαν υπέρ του Ζακάγιεφ στην πρεσβεία της Δανίας στη Μόσχα

Δικαστήριο της Δανίας αποφάσισε να απελευθερώσει τον Τσετσένο Αχμέντ Ζακάγιεφ, απορρίπτοντας το αίτημα της Ρωσίας για την έκδοσή του.


Βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε δεν μπορούμε να αποφασίσουμε την έκδοση του Αχμέντ Ζακάγιεφ
Υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας αναφέρει σε ανακοινωθέν του ότι δεν διαθέτει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία από τη Μόσχα για να εκδώσει τον Ζακάγιεφ, ο οποίος είναι απεσταλμένος του ηγέτη των Τσετσένων, Ασλάν Μασχάντοφ.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι η απόφαση είναι πολιτικής βαρύτητας.

Η Μόσχα διατείνεται ότι ο Ζακάγιεφ, 43 χρόνων, έχει διοργανώσει επιθέσεις εναντίον Ρώσων πολιτών.

Τεταμένες σχέσεις

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι ο Ζακάγιεφ είχε λάβει μέρος στην πρόσφατη απαγωγή ομήρων σε θέατρο της Μόσχας, όπου είχαν σκοτωθεί περίπου 120 άτομα.


Ο Ζακάγιεφ δηλώνει αθώος
Ο Ζακάγιεφ συνελήφθη στην Κοπεγχάγη στις 30 Οκτωβρίου έπειτα από αίτημα των ρωσικών αρχών. Ο ίδιος βρέθηκε στη Δανία για να παρακολουθήσει μία αμφιλεγόμενη συνεδρίαση Τσετσένων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση της Δανίας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ίδιος ο Ζακάγιεφ αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή του σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα.

Η Δανία είχε δώσει προθεσμία στη Ρωσία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να παρουσιάσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του Ζακάγιεφ.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 20:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποσχέσεις υπακοής από το Ιράκ
 

Οι επιθεωρητές βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα στο Ιράκ

Το Ιράκ υπόσχεται να υποβάλει κατάλογο που θα καταγράφει όλο το πυρηνικό, βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο της χώρας στις 7 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία των Ηνωμένων Εθνών.


Η επιθεώρηση στα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσεϊν αποκάλυψε ότι οι Ιρακινοί είνοι έτοιμοι να συνεργασθούν. Ομως, αυτή είναι μόνο η αρχή....
Κόφι Ανάν
«Θα υποβάλλουμε το σχετικό έγγραφο εγκαίρως», υπογράμμισε ο Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος που ασχολείται με το θέμα των επιθεωρήσεων όπλων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις εκδίδονται μία ημέρα μετά τις νέες προειδοποιήσεις του Τζορτζ Μπους, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ενέργειες του Ιράκ δεν είναι «ενθαρρυντικές».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των ιρακινών αρχών με τους επιθεωρητές όπλων, ωστόσο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Ανάμεσα στις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη ήταν και εκείνη στα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσεϊν, στα οποία έγινε αιφνιδιαστική επίσκεψη των επιθεωρητών όπλων.

Αψιμαχία στον Περσικό

Η επιθεώρηση διήρκεσε δύο ώρες και κάλυψε μεγάλο τμήμα του συγκροτήματος που καλύπτει έκταση έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων.


Όχημα των Ηνωμένων Εθνών στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου
Η επίσκεψη είχε συμβολικό χαρακτήρα, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχουν στο Ιράκ τοποθεσίες απροσπέλαστες για τους επιθεωρητές.

Η προηγούμενη άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει στους επιθεωρητές την είσοδο στα ανάκτορα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους απεχώρησαν από το Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή όμως εντείνονται οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέιτ, το οποίο υποστηρίζει ότι ένα ιρακινό σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον της ακτοφυλακής του Κουβέιτ στο νησί Γουάρμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μόνο ένας τραυματίας από το περιστατικό, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ιρακινής πλευράς.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 18:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο στόλος της «ντροπής»
 

Χελώνα - θύμα της μόλυνσης των ισπανικών ακτών από την πετρελαιοκηλίδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κατάλογο 66 εμπορικών πλοίων, τα οποία θεωρεί ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές πλοϊμότητας και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να επιτραπεί η κυκλοφορία τους σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.

Από τα εμπορικά αυτά σκάφη τα μισά είτε φέρουν σημαία Τουρκίας είτε του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδίνων της Καραϊβικής, ενώ εννέα είναι εγγεγραμμένα σε νηολόγιο Καμπότζης.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι εάν είχε εφαρμοστεί η νομοθεσία που ενεκρίθη πριν από τρία χρόνια, τότε θα είχε ήδη απογορευθεί ο πλους των σκαφών αυτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Κομισιόν παράλληλα πρότεινε όπως οι χώρες-μέλη απαγορεύσουν τα πλοία με μονό τοίχωμα - όπως το δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ που βυθίστηκε πρόσφατα στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Τα πλοία αυτά θεωρούνται ως επισφαλή τόσο από άποψη προσωπικής ασφάλειας των πληρωμάτων τους όσο και λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων που προκαλεί η συνεχιζόμενη λειτουργία τους.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 15:21 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ο πόλεμος δεν είναι αναπότρεπτος»
 

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ θεωρείται πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ, σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ

Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτζ, μιλώντας στο ΒBC, τόνισε ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος.

Ο κ. Γούλφοβιτζ επεσήμανε ότι η Βαγδάτη εάν θέλει να αποφύγει την πολεμική αναμέτρηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς προσπάθειες αφοπλισμού της.

Πρόσθεσε δε ότι βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο κεφάλαιο των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία 11 χρόνια για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι διαλλακτικού χαρακτήρα δηλώσεις του Αμερικανού επισήμου είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς αυτός θεωρείται μεταξύ των "σκληροπυρηνικών" στελεχών της κυβέρνησης Μπους.

Συνάντηση με Γκιούλ στην Άγκυρα

Τις δηλώσεις αυτές πραγματοποίησε ο κ. Γούλφοβιτζ λίγο πριν τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα το μεσημέρι της Τρίτης, με το νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Μετά τη συνάντηση - την πρώτη μεταξύ υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης Μπους και του νεοεκλεγέντα Τούρκου πρωθυπουργού - ο κ. Γούλφοβιτζ χαρακτήρισε τις επαφές του ως πολύ εποικοδομητικές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία αναδεικνύεται σε σύμμαχο - κλειδί των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον θελήσει να αναλάβει στρατιωτική δράσης εναντίον τη Βαγδάτης.

Σημειωτέον ότι ευρισκόμενος τη Δευτέρα στο Λονδίνο, ο κ. Γούλφοβιτς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 15:44 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα δώσουμε κατάλογο με όπλα»
 

Οι επιθεωρητές όπλων καταφθάνουν ως απρόσκλητοι επισκέπτες στο ιρακινό προεδρικό μέγαρο

Το Ιράκ πρόκειται να παραδώσει κατάλογο με τα προγράμματα οπλικών συστημάτων του στις 7 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία που θέτει στη Βαγδάτη το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ιρακινός αξιωματούχος, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, που εκτελεί χρέη συνδέσμου με την ομάδα των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το περιεχόμενο του καταλόγου, ο κ. Αμίν είπε ότι θα περιέχει νέα στοιχεία αλλά όχι απαραίτητα σχετικά με προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής.

«Είμαστε χώρα που δεν διαθέτει τέτοια όπλα μαζικού ολέθρου, κάτι που το γνωρίζει τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία» είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός αξιωματούχος.


Όχημα των Ηνωμένων Εθνών στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου

Νωρίτερα οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών έκαναν για πρώτη φορά έρευνα σε ένα από τα ανάκτορα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επιθεώρηση έγινε σε προεδρικό μέγαρο της Βαγδάτης, διήρκεσε δύο ώρες, και κάλυψε μεγάλο τμήμα του συγκροτήματος που καλύπτει έκταση έξη τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Η σημερινή επίσκεψη είχε συμβολικό χαρακτήρα, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχουν στο Ιράκ τοποθεσίες απροσπέλαστες για τους επιθεωρητές.

Η προηγούμενη άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει στους επιθεωρητές την είσοδο στα ανάκτορα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους απεχώρησαν από το Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια.

Αψιμαχία στον Περσικό

Στο μεταξύ δύο σκάφη της ακτοφυλακής του Κουβέιτ δέχθηκαν πυρά από ένα ιρακινό πλοίο και στη συνέχεια συγκρούσθηκαν μεταξύ τους, κοντά στο νησί Γουάρμπα του Περσικού Κόλπου, όπως δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της χώρας αυτής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει μόνο ένας τραυματίας από το περιστατικό, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ιρακινής πλευράς.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 13:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Γερμανικές αντιρρήσεις για ένταξη Τουρκίας
 

Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Συνεχίζεται η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πορεία προσέγγισης με την Τουρκία, καθώς η επικεφαλής του γερμανικού συντηρητικού κόμματος, κάλεσε τους ηγέτες των "15" να μην ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Άντζελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δοθούν στην Τουρκία ψεύτικες ελπίδες, αλλά παράλληλα πρότεινε να παραχωρηθεί προς την Άγκυρα μια προνομιακή σχέση εταίρου.

Η Τουρκία από την πλευρά της έχει αποδυθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο ώστε οι ηγέτες των χωρών - μελών της Κοινότητας να καθορίσουν ημερομηνία έναρξης για τις ενταξιακές συνομιλίες στις 12 Δεκεμβρίου.


Ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας θα κατέστρεφε την ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Ντ΄Εστέν

Μάλιστα ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επισκεφθεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προσπαθώντας να αποσπάσει την υποστήριξη των ηγετών στον καθορισμό ημερομηνίας.

Την Δευτέρα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πωλ Γούλφοβιτς, άσκησε εκ νέου πιέσεις προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, να δεχθούν το τουρκικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η είσοδός της στην Κοινότητα.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 11:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Επιθεώρηση σε προεδρικό μέγαρο
 

Έκτη ημέρα εργασιών για τους επιθεωρητές

Στο Ιράκ οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών έκαναν σήμερα για πρώτη φορά έρευνα σε ένα από τα ανάκτορά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η επιθεώρηση έγινε σε προεδρικό μέγαρο της Βαγδάτης, διήρκεσε δύο ώρες, και κάλυψε μεγάλο τμήμα του συγκροτήματος που καλύπτει έκταση έξη τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Η σημερινή επίσκεψη είχε συμβολικό χαρακτήρα, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχουν στο Ιράκ τοποθεσίες απροσπέλαστες για τους επιθεωρητές.

Η προηγούμενη άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει στους επιθεωρητές την είσοδο στα ανάκτορα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους απεχώρησαν από το Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια.

«Εισαγωγή σωλήνων αλουμινίου για όπλα»

Επιθεωρήτρια των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ

Νωρίτερα οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ δήλωναν πως το Ιράκ παραδέχτηκε ότι είχε εισαγάγει παράνομα σωλήνες αλουμινίου για την κατασκευή όπλων.

Η Βαγδάτη επιμένει ότι οι σωλήνες αυτές προορίζονταν για συμβατικά όπλα και όχι πυρηνικά, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒBC, είναι, κατά φαινόμενα, η πρώτη φορά αφότου ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις που το Ιράκ παραδέχεται ότι προσπάθησε να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων.

Διαλλακτικός ο Γούλφοβιτς

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, μιλώντας στο ΒBC, τόνισε ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος.

Πρόσθεσε, όμως, ότι βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο κεφάλαιο των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία 11 χρόνια για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι συμφιλιωτικές δηλώσεις Γούλφοφιτς είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί θεωρείται μεταξύ των "σκληροπυρηνικών" στελεχών της κυβέρνησης Μπους.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 07:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Αλ Κάιντα πίσω απο την Κένυα
 

Κενυάτες ανάμεσα στα θύματα

Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα στο Ίντερνετ, η Αλ Κάιντα φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα εναντίον ισραηλινών στην Κένυα.

Υπόσχεται, μάλιστα, ότι θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Πάντως, ο συντάκτης του ΒBC, που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας, επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές αν το μήνυμα προέρχεται όντως από την Αλ-Κάιντα, η οποία δεν αναλαμβάνει συνήθως την ευθύνη για επιθέσεις, αλλά πλέκει το εγκώμιο όσων τις πραγματοποιούν.

Αλλά για το ρόλο της οργάνωσης στις επιθέσεις στην Κένυα μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, o δημοσιογράφος της "Ιndependent", Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή, είναι η πρώτη φορά που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και το δίκτυο Αλ Κάιντα επιτίθενται κατά ισραηλινών στόχων.

"Συμπεριλαμβάνοντας το Ισραήλ στους στόχους της η Αλ Κάιντα διασφαλίζει ότι το Ισραήλ θα συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου ο αραβικός κόσμος θα αρχίσει να τρέφει ακόμα πιο φιλικά αισθήματα για την Αλ Κάιντα" σχολιάζει ο Ρόμπερτ Φίσκ.

Σύμγωνα με το δημοσιογράφο της "Ιndependent", αυτό σημαίνει ότι η Αλ Κάιντα αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα πριθώρια για να κερδίσει περισσότερους υποστηρικτές και συμμάχους στον αραβικό κόσμο.

Στην ερώτηση εάν η Αλ Κάιντα, η οποία φέρεται να κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις επιθέσεις, επιλέγει τους εχθρούς της ο Ρόμπερτ Φισκ εκτιμά ότι δεν φαντάζεται ότι πρόκειται για μια οργάνωση με δομή και ιεραρχία.

Ο ειδικός αναλυτής εξηγεί οτι κατά την άποψη του πίσω από την Αλ Κάιντα δεν υπάρχει ένας εγκέφαλος με ένα τηλέφωνο, ο οποίος κάθε φορά δίνει την εντολή για την εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής.

Ο κ Φίσκ που αρθρογραφεί απο το Λίβανο πιστεύει ότι το κάθε μέλος η κάθε οντότητα που ανήκει ή θα ήθελε να ανήκει στην Αλ Κάιντα θα συνεχίσει να εκδηλώνει επιθέσεις χωρίς να ζητά την άδεια για το χρόνο της επίθεσης από κανέναν.

Όσον αφορά το μέλλον στις σχέσεις Ισραήλ - Ηνωμένων Πολιτειών και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αμερικανικών πιέσεων στο Ισράηλ για δειυθέτηση του Μεσανατολικού ο Ρόμπερτ Φισκ διευκρίνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Κατά την άποψη του, ουδέποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πιέσεις στις διάφορες ηγεσίες του Ισραήλ.

"Το Ισραήλ ανέκαθεν έχαιρε άνευ όρων υποστήριξη των Αμερικανών με συνεχή χρηματοδότηση. Εξάλλου σε γενικές γραμμές η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ταυτίζεται απόλυτα με την ισραηλινή πολιτική" δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίσκ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολης.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 06:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ 'παραβίασε το εμπάργκο όπλων'
 

Έκτη ημέρα εργασιών για τους επιθεωρητές

Oι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ δήλωσαν ότι το Ιράκ παραδέχτηκε ότι είχε εισαγάγει παράνομα σωλήνες αλουμινίου για την κατασκευή όπλων.

Η Βαγδάτη, όμως, επιμένει ότι οι σωλήνες αυτές προορίζονταν για συμβατικά όπλα και όχι πυρηνικά, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Οι επιθεωρητές δεν βρίσκονται στο Ιράκ για να παίξουν κρυφτό με τον κ. Σαντάμ Χουσεΐν
Τζορτζ Μπους

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΒBC, είναι, κατά φαινόμενα, η πρώτη φορά αφότου ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις που το Ιράκ παραδέχεται ότι προσπάθησε να παραβιάσει το εμπάργκο όπλων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους, μιλώντας στην Ουάσινγκτον, μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, τόνισε πως οι ενδείξεις μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικές και πρόσθεσε οτι όσον αφορά τη διαδικασία των επιθεωρήσεων, το μόνο που θα κρίνουν οι ΗΠΑ είναι εάν ο Σαντάμ Χουσείν άλλαξε, μετά από 11 χρόνια, συμπεριφορά κι αν αποφάσισε να συνεργασθεί πλήρως και με προθυμία.

Έίναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε εκτενή δήλωση απο την ημέρα της επιστροφής των επιθεωρητών όλπων στη Βαγδάτη.

Ο κ. Μπούς κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράκ να προσκομίσει, μέχρι την Κυριακή, έναν "αξιόπιστο και ολοκληρωμένο" κατάλογο των πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων που διαθέτει.

Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που έχει το Ιράκ για να εναρμονιστεί με το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που δίνει στη χώρα μια τελευταία εκαιρία να αφοπλιστεί.

"Κάθε προσπάθεια καθυστέρησης, εξαπάτησης και ανυπακοής θα αποδείξει οτι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει επιλέξει το δρόμο της συμμόρφωσης και της ειρήνης," δήλωσε ο Τζορτζ Μπους σε ομιλία του σε στρατιωτικούς διοικητές στο Πεντάγωνο.

Διαλλακτικός ο Γούλφοβιτς

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, μιλώντας στο ΒBC, τόνισε ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος. Πρόσθεσε, όμως, ότι βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο κεφάλαιο των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία 11 χρόνια για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν ότι οι συμφιλιωτικές δηλώσεις Γούλφοφιτς είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί θεωρείται μεταξύ των "σκληροπυρηνικών" στελεχών της κυβέρνησης Μπους.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαιοσύνη επιζητούν οι 'όμηροι της Μόσχας'
 

O δήμαρχος της Μόσχας λέει οτι το αίτημα δεν ευσταθεί

Μήνυση εις βάρος των αρχών της Μόσχας υπέβαλαν οκτώ επιζώντες και συγγενείς θυμάτων της μοιραίας κατάληψης θεάτρου απο Τσετσένους αυτονομιστές, που συνέβη στη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση μέχρι και ένα εκατομμύριο δολάρια έκαστος.

Πολλοί επέκριναν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της

Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ενοχλημένος απο το αίτημα των 'οκτώ' και πρόσθεσε οτι έχει ήδη προσφερθεί υλική βοήθεια σε όλα τα θύματα της κατάληψης και οποιαδήποτε άλλη απαίτηση είναι παράνομη.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει το πρωί της Τρίτης και η ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι φορτισμένη.

Τα ποσά που εκδικάζονται είναι σχεδόν πρωτάκουστα στα χρονικά της ρωσικής δικαιοσύνης και πολλοί αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα της δίκης.

Μόνο πρόσφατα, ρωσική εφημερίδα αναγκάστηκε να καταβάλλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε τοπικό δικαστή για ψευδή προσβλητικά δημοσιεύματα εις βάρος του.

Πάντως ο συνήγορος των θυμάτων, Ιγκόρ Τρουνόφ, λέει οτι το αίτημα των πελατών του βασίζεται στη νέα αντι-τρομοκρατική νομοθεσία της Ρωσίας, η οποία προβλέπει οτι οι διοικητικές περιοχές και όχι οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις οφείλουν να αποζημιώνουν υλικά και ηθικά τα θύματα των επιθέσεων.

Ο κ. Τρουνόφ πρόσθεσε οτι όσοι απο τους ομήρους δεν είναι Ρώσοι πολίτες αλλά ζούν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.