Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-12-02

  1. Ενταξη της Τουρκίας ζητούν οι ΗΠΑ
  2. Αλ Κάιντα: «Ευθύνη για Κένυα»
  3. Αντιπαράθεση Ισραήλ - Ηνωμένων Εθνών
  4. Συγκρότηση στρατού στο Αφγανιστάν
  5. Μέτρα κατά του καπνίσματος
  6. Ερωτηματικά για την Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ
  7. Αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ
  8. Κρίσιμη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Βόννη
  9. Συγκρότηση στρατού στο Αφγανιστάν
  10. Ενταξη της Τουρκίας ζητούν οι ΗΠΑ
  11. Μέτρα κατά του καπνίσματος
  12. «Πρόβα πολέμου» στο Κατάρ
  13. Βρετανία κατά Ιράκ
  14. Βρετανία κατά Ιράκ
  15. Πυρκαγιά στη Βενεζουέλα
  16. Κρίσιμη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Βόννη
  17. Κρίσιμη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Βόννη
  18. Νέα οικολογική καταστροφή στην Ισπανία

Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 18:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενταξη της Τουρκίας ζητούν οι ΗΠΑ
 

Η τουρκική βάση Ιντσιρλίκ θεωρείται πολύ σημαντική για μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί την υποψηφιότητα της Τουρκίας άσκησε ο υφυπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.


Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει μία χώρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο στον ισλαμικό κόσμο
Πολ Γούλφοβιτς
Ο κ. Γούλφοβιτς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει μία μοναδική ευκαιρία να βοηθήσει μία χώρα που θα μπορούσε αν αποτελέσει παράδειγμα στον ισλαμικό κόσμο.

Τόνισε επίσης ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν απαράδεκτος.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσέφερε ένα παράδειγμα στους περίπου ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους του κόσμου ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από εκείνον που προτείνουν οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.

Ο Πολ Γούλφοβιτς αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίτη την Τουρκία για έναν νέο γύρο συνομιλιών με την τουρκική ηγεσία.

Γεωστρατηγική θέση

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.



Ο Πολ Γούλφοβιτς επισκέπτεται την Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα
Πριν από ένα μήνα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν - ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης - προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Γούλφοβιτς παραδέχθηκε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμβάλλουν ουσιαστικά στις προσπάθειες εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εάν αποδεχθούν στους κόλπους της κοινότητας την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας για μία πιθανή εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.


Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2002 - 00:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλ Κάιντα: «Ευθύνη για Κένυα»
 

Ανάμεσα στους νεκρούς στη Μομπάσα ήταν και αρκετοί Κενυάτες

Ισλαμική ιστοσελίδα δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα ανακοινωθέν της Αλ Κάιντα, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στην Κένυα.


Με την ευχή του θεού οι μαχητές πραγματοποίησαν και τις δύο επιθέσεις στη Μομπάσα εναντίον ισραηλινών συμφερόντων
Απόσπασμα από την ισραηλινή ιστοσελίδα
Η πηγή του ανακοινωθέντος δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, ωστόσο σε αυτό γίνονται προειδοποιήσεις προς τους μουσουλμάνους να μην συνεργασθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία πιθανή εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχει προφανώς σχέση ανάμεσα στις επιθέσεις στην Κένυα και στην επίθεση εναντίον αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο.

Για άλλη μια φορά πάντως, το διαδίκτυο γίνεται μέσο για να δημοσιευθούν ανακοινώσεις της Αλ Κάιντα.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μομπάσα αναλαμβάνει το «πολιτικό γραφείο» της οργάνωσης, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι επιθέσεις είχαν στόχο «να καταστρέψουν τα όνειρα των Εβραίων και των συμμάχων τους».

Το ανακοινωθέν υπογραμμίζει επίσης ότι οι επιθέσεις στην Κένυα καταδεικνύουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους μουτζαχεντίν που κινούνται στην Αφρική.

Ωστόσο, εάν όντως το ανακοινωθέν προέρχεται από την Αλ Κάιντα, αυτό σημαίνει πως η οργάνωση έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Και αυτό γιατί η Αλ Κάιντα προτιμά συνήθως να τηρεί καθεστώς ανωνυμότητας και να μην αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων.

Στο πρόσφατο ανακοινωθέν πάντως επισημαίνεται ότι θα υπάρξουν στο μέλλον και άλλες επιθέσεις.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 23:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιπαράθεση Ισραήλ - Ηνωμένων Εθνών
 

Στο κτίριο βρίσκονταν εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ έχει εμπεριέλθει ο ισραηλινός στρατός, μετά την καταστροφή ενός κτιρίου με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκφράσει και επισήμως τη δυσαρέσκειά της προς τον ισραηλινό στρατό
Ζαν Μπρετές, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων είπε στο BBC ότι ο ισραηλινός στρατός πίστευε ότι στο κτίριο κρύβονταν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές και ότι δεν γνώριζε πως εκεί υπήρχε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τις ανησυχίες του και ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση.

«Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ ζητά από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στις διεθνείς οργανώσεις αρωγής να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη», σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα ΗΕ.

«Αδικαιολόγητη» συμπεριφορά

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιερουσαλήμ, Ζαν Μπρετές, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Χεβρώνα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα κτίρια πρέπει να κατεδαφισθούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πέρασμα για τους Εβραίους αποίκους που ζουν στην περιοχή.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 19:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρότηση στρατού στο Αφγανιστάν
 

Ενας αποτελεσματικός στρατός θεωρείται αναγκαίος για το Αφγανιστάν

Τα σχέδιά του για τη συγκρότηση ενός εθνικού στρατού που θα αποτελείται από 70.000 στρατιώτες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.


Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε έναν μικρό και αποτελεσματικό στρατό με υψηλές αποδοχές προς τους στρατιώτες. Ο στρατός θα τεθεί στην υπηρεσία της χώρας
Χαμίντ Καρζάι
Ο κ. Καρζάι δήλωσε κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Δύσης στη Βόννη ότι τα θέματα ασφαλείας είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες αντίπαλες ομάδες στο Αφγανιστάν.

Οι ανταποκριτές θεωρούν ότι οι συνεχόμενες συγκρούσεις καταδεικνύουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στη χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να λάβει τον έλεγχο σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την Καμπούλ.

Στρατός και σταθερότητα

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η σύσταση μιας στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν θα συμβάλλει στις προσπάθειες να υπάρξει σταθερότητα στο μέλλον.

Εναν χρόνο μετά την πτώση των Ταλιμπάν, ο Χαμίντ Καρζάι είχε δηλώσει πανηγυρικά ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει μία αυτοσυντηρούμενη χώρα.

Ωστόσο, το Αφγανιστάν φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να επιτύχει τους στόχους της.

Τα σχέδια του Χαμίντ Καρζάι περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα αφοπλισμού των πρώην Αφγανών μαχητών (μουτζαχεντίν) και την Απαγόρευση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που δεν ανήκουν στον εθνικό στρατό.

Μέχρι στιγμής, περίπου 2.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν έχουν εκπαιδευθεί από τον αμερικανικό στρατό.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 21:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα κατά του καπνίσματος
 

Διαφημίσεις προϊόντων καπνού απαγορεύονται στην τηλεόραση

Μέτρα κατά του καπνίσματος, που θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2005, υιοθέτησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Οι 15 υπουργοί ενέκριναν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - πρόταση που προβλέπει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση όλων των διαφημίσεων τσιγάρων όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και στις εφημερίδες, τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και το Ίντερνετ.

Με την απόφαση αυτή εναρμονίζεται η πολιτική όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα αυτό. Ηδη, σε ορισμένες χώρες-μέλη ισχύουν κάποιες από τις απαγορεύσεις.

Ομως, δύο χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης: η Γερμανία με το αιτιολογικό ότι τα νέα μέτρα είναι υπερβολικά και η Βρετανία με τη δικαιολογία ότι τα μέτρα, που ενεκρίθησαν, δεν είναι αρκετά.

Σινεμά και αφίσες

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση της Γερμανίας για αρνητική ψήφο απέναντι στα νέα μέτρα ενδεχομένως υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφημίσεις τσιγάρων.


Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν αυστηροί κανόνες
Πάντως, οι διαφημίσεις τσιγάρων θα συνεχίσουν να είναι νόμιμες στις αφίσες και στα σινεμά σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, οι καπνοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν πακέτα τσιγάρων σε περαστικούς στο πλαίσιο διαφημιστικής εκστρατείας σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία δεν θα επιτρέπεται σε καπνοβιομηχανίες να χορηγούν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα η Φόρμουλα 1.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 20:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερωτηματικά για την Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ
 

Το βρετανικό βοδινό υποβάλλεται σε πολλούς ελέγχους

Συνέντευξη στην Λένα Χουρμούζη

Aίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής Αμερικανού καθηγητή Σταν Προύισζνερ, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της νόσου των τρελών αγελάδων.

Ο Αμερικανός καθηγητής είπε την Κυριακή ότι «κάθε Βρετανός πρέπει να υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο του Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, δηλαδή την εκδοχή στον άνθρωπο της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών».

Ο Ρίτσαρντ Νάιτ, νευρολόγος της εθνικής μονάδας Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ της Βρετανίας, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τι εννοούσε ο Σταν Προύιζνερ, τονίζοντας ότι δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί διαγνωστικά τεστ της νόσου χωρίς να έχει προηγηθεί η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτής.


Οι βρετανικές αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα
«Όσον αφορά τον κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος άνθρωπος από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ στη Βρετανία, αναγνωρίζω ότι υπήρχε πρόβλημα στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι πλέον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και διενεργούνται έλεγχοι για την προστασία των τροφίμων», δήλωσε καθησυχαστικά ο κ. Νάιτ.

Ωστόσο επεσήμανε: «Θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπάρχει κάποια απλή και αναγνωρισμένη μέθοδος διάγνωσης για οποιαδήποτε μορφή της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η εξέταση σε υγιείς ανθρώπους δεν υφίσταται. Με λίγα λόγια επί του παρόντος είναι αδύνατο να διαπιστώσουμε εάν κάποιος άνθρωπος θα αναπτύξει την ασθένεια στο μέλλον», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Δεν υπάρχουν απαντήσεις»

Η κατανάλωση βοδινού κρέατος φέρεται ως μία από τις αιτίες πρόκλησης της ασθένειας στον άνθρωπο. Ο κ. Ρίτσαρντ Νάιτ, πάντως, επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC ότι δεν γνωρίζουν ακόμα οι ειδικοί από ποια ποσότητα και πάνω εγκυμονεί ο κίνδυνος.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση διότι δεν έχουμε αποδείξεις και δεν γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα τρόφιμα μολύνθηκαν. Επιπλέον δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της μόλυνσης».


Οι έρευνες συνεχίζονται....
«Τέλος δε γνωρίζουμε εάν ένας άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο μετά την κατανάλωση μίας και μοναδικής δόσης της μολυσμένης τροφής ή εάν πρέπει να καταναλώσουν πολλές δόσεις. Απλώς, δεν έχουμε καμία ιδέα», επεσήμανε ο κ. Ρίτσαρντ Νάιτ.

Τι γίνεται όμως με τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Βρετανία κάθε χρόνο; Διατρέχουν κίνδυνο; Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πιστεύει ότι είναι ασφαλείς.

«Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή μια σειρά ελέγχων που εγγυώνται την προστασία των τροφών στη Βρετανία. Τα δε κρούσματα της επονομαζόμενης νόσου των τρελών αγελάδων βρίσκονται σε ύφεση. Εν αντιθέσει, κρούσματα της σπογγώδους εγκεφαλόπαθειας έχουν εντοπιστεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία πολύ αμφιβάλλω ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα», κατέληξε ο νευρολόγος Ρίτσαρντ Νάιτ.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 20:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ
 

Οι επιθεωρητές όπλων πραγματοποιούν αιφνίδιους ελέγχους

«Αποθαρρυντικές» χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράκ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας ότι το ιρακινό καθεστώς δεν συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει εκφράσει προθέσεις συνεργασίας
Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι οι επιθεωρήσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν η Βαγδάτη συμβαδίσει πλήρως με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους υπενθύμισε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έχει λάβει προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή για να αποδείξει ότι η χώρα του θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι εάν Σαντάμ Χουσεϊν δεν συνεργασθεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν ενός στρατιωτικού συνασπισμού για να τον εξαναγκάσουν σε αφοπλισμό.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων που περιπολούν στις ζώνες εναέριου αποκλεισμού συνεχίζονται, γεγονός που καταδεικνύει ότι το ιρακινό καθεστώς δεν έχει προθέσεις να συμμορφωθεί.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση που καταγράφει βασανισμούς και δολοφονίες χιλιάδων αντιπάλων του Σαντάμ Χουσεΐν.

Η στάση της Βρετανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, είπε ότι ο στόχος της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν είναι υπόλογη μόνο για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και για το γεγονός ότι καταφεύγει στη βία.


Ο Τζακ Στρο προετοιμάζει το έδαφος, σύμφωνα με τους αναλυτές
Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας επιδιώκει να ενισχύσει την άποψη ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναγκαίος.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας εκμεταλλεύεται το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ για τους δικούς της σκοπούς.

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές όπλων συνεχίζουν τους ελέγχους τους για διαπιστώσουν αν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Την Τρίτη πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε διάφορες εγκαταστάσεις για να ανακαλύψουν εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει πυραυλικό πρόγραμμα Σκουντ.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Βόννη
 

Μια απο τις πολιτοφυλακές του Αφγανιστάν

Τη Δευτέρα διεξάγεται στη Βόννη διεθνής διάσκεψη προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν απο την εξουσία.

Είχαμε 23 χρόνια βίαιων συγκρούσεων - είναι αφελές να πιστεύετε οτι θα ανασυγκροτήσετε το Αφγανιστάν σε 23 μήνες
Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Στη διάκεψη συμμετέχουν η ηγεσία του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον Χαμίντ Καρζάι, και εκπρόσωποι των κρατών που έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της χώρας.

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες θα είναι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας.

Την Κυριακή, αμερικανικό Βήτα-52 βομβάρδισε το δυτικό Αφγανιστάν, όταν Αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν πυρά από μία από τις δύο αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές των Αφγανών που συγκρούονταν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει εκεχειρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Λακχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε στο BBC οτι δεν είναι εύκολο για τον ηγέτη του Αφγανιστάν να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του.

"Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό που θα της επέτρεπε να έχει υπο έλεγχο ολόκληρη τη χώρα."

"Είχαμε 23 χρόνια βίαιων συγκρούσεων. Είναι αφελές να πιστεύετε οτι θα ανασυγκροτήσετε το Αφγανιστάν σε 23 μήνες", τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 19:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρότηση στρατού στο Αφγανιστάν
 

Ενας αποτελεσματικός στρατός θεωρείται αναγκαίος για το Αφγανιστάν

Τα σχέδιά του για τη συγκρότηση ενός εθνικού στρατού που θα αποτελείται από 70.000 στρατιώτες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.


Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε έναν μικρό και αποτελεσματικό στρατό με υψηλές αποδοχές προς τους στρατιώτες. Ο στρατός θα τεθεί στην υπηρεσία της χώρας
Χαμίντ Καρζάι
Ο κ. Καρζάι δήλωσε κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Δύσης στη Βόννη ότι τα θέματα ασφαλείας είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Την ίδια στιγμή πάντως, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες αντίπαλες ομάδες στο Αφγανιστάν.

Οι ανταποκριτές θεωρούν ότι οι συνεχόμενες συγκρούσεις καταδεικνύουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στη χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να λάβει τον έλεγχο σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την Καμπούλ.

Στρατός και σταθερότητα

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η σύσταση μιας στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν θα συμβάλλει στις προσπάθειες να υπάρξει σταθερότητα στο μέλλον.

Εναν χρόνο μετά την πτώση των Ταλιμπάν, ο Χαμίντ Καρζάι είχε δηλώσει πανηγυρικά ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει μία αυτοσυντηρούμενη χώρα.

Ωστόσο, το Αφγανιστάν φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να επιτύχει τους στόχους της.

Τα σχέδια του Χαμίντ Καρζάι περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα αφοπλισμού των πρώην Αφγανών μαχητών (μουτζαχεντίν) και την Απαγόρευση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που δεν ανήκουν στον εθνικό στρατό.

Μέχρι στιγμής, περίπου 2.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν έχουν εκπαιδευθεί από τον αμερικανικό στρατό.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 18:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενταξη της Τουρκίας ζητούν οι ΗΠΑ
 

Η τουρκική βάση Ιντσιρλίκ θεωρείται πολύ σημαντική για μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί την υποψηφιότητα της Τουρκίας άσκησε ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.


Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει μία χώρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο στον ισλαμικό κόσμο
Πολ Γούλφοβιτς
Ο κ. Γούλφοβιτς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει μία μοναδική ευκαιρία να βοηθήσει μία χώρα που θα μπορούσε αν αποτελέσει παράδειγμα στον ισλαμικό κόσμο.

Τόνισε επίσης ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν απαράδεκτος.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσέφερε ένα παράδειγμα στους περίπου ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους του κόσμου ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός από εκείνον που προτείνουν οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.

Ο Πολ Γούλφοβιτς αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίτη την Τουρκία για έναν νέο γύρο συνομιλιών με την τουρκική ηγεσία.

Γεωστρατηγική θέση

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.



Ο Πολ Γούλφοβιτς επισκέπτεται την Τουρκία για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα
Πριν από ένα μήνα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν - ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης - προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Γούλφοβιτς παραδέχθηκε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμβάλλουν ουσιαστικά στις προσπάθειες εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εάν αποδεχθούν στους κόλπους της κοινότητας την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας για μία πιθανή εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 16:07 ('Ωρα Λονδίνου)
Μέτρα κατά του καπνίσματος
 

Στόχος των καινούριων μέτρων είναι να μειωθεί το κάπνισμα

Μέτρα κατά του καπνίσματος, που θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2005, υιοθέτησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Οι 15 υπουργοί ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση όλων των διαφημίσεων τσιγάρων, μετά από την τηλεόραση, και στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στο Ίντερνετ.

Με την απόφαση αυτή εναρμονίζεται η πολιτική όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα αυτό. Ηδη, σε ορισμένες χώρες-μέλη ισχύουν κάποιες από τις απαγορεύσεις.

Ομως, δύο χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης: η Γερμανία με το αιτιολογικό ότι τα νέα μέτρα είναι υπερβολικά και η Βρετανία με τη δικαιολογία ότι τα μέτρα, που ενεκρίθησαν, δεν είναι αρκετά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση της Γερμανίας για αρνητική ψήφο απέναντι στα νέα μέτρα, ίσως, να υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφημίσεις τσιγάρων.

Πάντως, οι διαφημίσεις τσιγάρων θα συνεχίσουν να είναι νόμιμες στις αφίσες και στα σινεμά σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 15:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πρόβα πολέμου» στο Κατάρ
 

Σε συνθήκες πολέμου η στρατιωτική άσκηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κατάρ

Στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κατάρ, το οποίο θεωρείται εξαιρετικής σημασίας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ.

Η άσκηση περιλαμβάνει μετακίνηση μέρους της κεντρικής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κατάρ, όπου αναμένεται να δοκιμαστεί αν λειτουργούν σωστά οι επικοινωνίες στην περίπτωση πολέμου.

Στο Κατάρ θα βρίσκεται και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρατηγός Τόμας Φρανκς μαζί με το επιτελείο του.

Ηδη, μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού έχουν μεταφερθεί στη χώρα αυτή, όπου λειτουργεί αεροπορική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα αναφέρει ότι οι δοκιμές αυτές έχουν ως στόχο, στην περίπτωση πραγματικής σύγκρουσης, να χρειαστεί ελάχιστος χρόνος στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δραστηριοποιηθούν.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία κατά Ιράκ
 

Για χιλιάδες δολοφονίες αντιφρονούντων κατηγορεί η Βρετανία τον Σαντάμ Χουσεΐν (στη φωτογραφία, στο μέσον, από παλαιότερη συνάντηση με συμβούλους του)

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό κατάλογο με λεπτομέρειες, όπως υποστηρίζει, για βασανισμούς και δολοφονίες χιλιάδων αντιπάλων του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω είπε ότι στόχος της δημοσιοποίησης αυτού του καταλόγου είναι να γίνει υπενθύμιση σε όλο τον κόσμο ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν είναι υπόλογη μόνο για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τη βία και τον τρόμο.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας επιδιώκει με τη δημοσιοποίηση αυτού του καταλόγου να ενισχύσει την άποψη για πόλεμο εναντίον του Ιράκ αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής αρνηθεί τον αφοπλισμό της με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας εκμεταλλεύεται το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ για τους δικούς της σκοπούς.

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις εγκαταστάσεως της χώρας για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ξεκίνησαν να ερευνούν αν ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει πυραυλικό πρόγραμμα Σκουντ.

Οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν για το σκοπό αυτό αιφνίδια επίσκεψη σε εγκαταστάσεις του Ιράκ στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει ότι το Ιράκ διαθέτει παρανόμως περίπου 20 πυραύλους Σκουντ που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τις γειτονικές χώρες του, αλλά ακόμα και για τις στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας στη Κύπρο.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 11:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία κατά Ιράκ
 

Για χιλιάδες δολοφονίες αντιφρονούντων κατηγορεί η Βρετανία τον Σαντάμ Χουσεΐν (στη φωτογραφία, στο μέσον, από παλαιότερη συνάντηση με συμβούλους του)

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό κατάλογο με λεπτομέρειες, όπως υποστηρίζει, για βασανισμούς και δολοφονίες χιλιάδων αντιπάλων του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω είπε ότι στόχος της δημοσιοποίησης αυτού του καταλόγου είναι να γίνει υπενθύμιση σε όλο τον κόσμο ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν είναι υπόλογη μόνο για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τη βία και τον τρόμο.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας επιδιώκει με τη δημοσιοποίηση αυτού του καταλόγου να ενισχύσει την άποψη για πόλεμο εναντίον του Ιράκ αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής αρνηθεί τον αφοπλισμό της με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας εκμεταλλεύεται το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ για τους δικούς της σκοπούς.

Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις εγκαταστάσεως της χώρας για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ξεκίνησαν να ερευνούν αν ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει πυραυλικό πρόγραμμα Σκουντ.

Οι επιθεωρητές πραγματοποιούν για το σκοπό αυτό αιφνίδια επίσκεψη σε εγκαταστάσεις του Ιράκ στην πρωτεύουσα της χώρας Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει ότι το Ιράκ διαθέτει παρανόμως περίπου 20 πυραύλους Σκουντ που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τις γειτονικές χώρες του, αλλά ακόμα και για τις στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας στη Κύπρο.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρκαγιά στη Βενεζουέλα
 

Τουλάχιστον 400 θαμμώνες βρίσκονταν στο υπόγειο κλαμπ

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο διασκέδασης στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

Οκτώ άνθρωποι διεκομίσθησαν σε νοσοκομείο του Καράκας με ελαφρά εγκαύματα.

Η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει ακόμα άγνωστη.

Συνωστισμός

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Ροδόλφο Μπρισένο, δήλωσε ότι τουλάχιστον 400 άνθρωποι διασκέδαζαν στο υπόγειο κέντρο διασκέδασης, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ο Ροδόλφο Μπρισένο συμπλήρωσε ότι το κέντρο δεν φαίνεται να πληρούσε τους κανόνες πυρασφάλειας.

Τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την πυρκαγιά την μεγαλύτερη και καταστροφικότερη στην ιστορία της πρωτεύουσας.

Στην τελευταία φωτιά του 1985 στο Καράκας είχαν σκοτωθεί 25 άνθρωποι.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Βόννη
 

Μια απο τις πολιτοφυλακές του Αφγανιστάν

Τη Δευτέρα διεξάγεται στη Βόννη διεθνής διάσκεψη προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν απο την εξουσία.

Είχαμε 23 χρόνια βίαιων συγκρούσεων - είναι αφελές να πιστεύετε οτι θα ανασυγκροτήσετε το Αφγανιστάν σε 23 μήνες
Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Στη διάκεψη συμμετέχουν η ηγεσία του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον Χαμίντ Καρζάι, και εκπρόσωποι των κρατών που έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της χώρας.

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες θα είναι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας.

Την Κυριακή, αμερικανικό Βήτα-52 βομβάρδισε το δυτικό Αφγανιστάν, όταν Αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν πυρά από μία από τις δύο αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές των Αφγανών που συγκρούονταν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει εκεχειρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Λακχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε στο BBC οτι δεν είναι εύκολο για τον ηγέτη του Αφγανιστάν να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του.

"Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό που θα της επέτρεπε να έχει υπο έλεγχο ολόκληρη τη χώρα."

"Είχαμε 23 χρόνια βίαιων συγκρούσεων. Είναι αφελές να πιστεύετε οτι θα ανασυγκροτήσετε το Αφγανιστάν σε 23 μήνες", τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 06:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη διάσκεψη για το Αφγανιστάν στη Βόννη
 

Μια απο τις πολιτοφυλακές του Αφγανιστάν

Τη Δευτέρα διεξάγεται στη Βόννη διεθνής διάσκεψη προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης στο Αφγανιστάν, ένα χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν απο την εξουσία.

Είχαμε 23 χρόνια βίαιων συγκρούσεων - είναι αφελές να πιστεύετε οτι θα ανασυγκροτήσετε το Αφγανιστάν σε 23 μήνες
Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Στη διάκεψη συμμετέχουν η ηγεσία του Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον Χαμίντ Καρζάι, και εκπρόσωποι των κρατών που έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της χώρας.

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες θα είναι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας.

Την Κυριακή, αμερικανικό Βήτα-52 βομβάρδισε το δυτικό Αφγανιστάν, όταν Αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν πυρά από μία από τις δύο αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές των Αφγανών που συγκρούονταν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει εκεχειρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Λακχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε στο BBC οτι δεν είναι εύκολο για τον ηγέτη του Αφγανιστάν να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του.

"Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό που θα της επέτρεπε να έχει υπο έλεγχο ολόκληρη τη χώρα."

"Είχαμε 23 χρόνια βίαιων συγκρούσεων. Είναι αφελές να πιστεύετε οτι θα ανασυγκροτήσετε το Αφγανιστάν σε 23 μήνες", τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος.


Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2002 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα οικολογική καταστροφή στην Ισπανία
 

Οικολογική και οικονομική καταστροφή

Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ξεβράζονται στις βορειοδυτικές ακτές της Ισπανίας και προκαλούν νέα οικολογική καταστροφή, δύο εβδομάδες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ".

Έχουμε καταστραφεί. Το Φινιστέρε ζει απο τη θάλασσα
Ραμόν Ντιάζ, κάτοικος

Την Κυριακή, παρέλυσε η πρωτεύουσα της Γαλικίας, Σαντιάγο δε Κομποστέλα, από τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησαν περίπου διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, διαμαρτυρόμενοι για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η βύθιση του "Πρεστίζ" στον Ατλαντικό.

Πάνω από 100 ακτές έχουν μολυνθεί και έχει απαγορευθεί η αλιεία σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας.

'Ποτέ ξανά' οικολογική καταστροφή ήταν το σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που δεν έκρυβαν την οργή τους για τη στάση των διεθνών αρχών που επιτρέπουν σε παλαιά και ανεπαρκή δεξαμενόπλοια, όπως ήταν το 'Πρεστίζ' , να διασχίζουν τις θάλασσες της Ευρώπης.

Στόχος των διαδηλωτών, όμως, ήταν και η ίδια η ισπανική κυβέρνηση την οποία κατηγορούν ότι προσπάθησε ν'άποκρύψει πολλά στοιχεία για την οικολογική αυτή καταστροφή.

Πολλοί κάτοικοι της Γαλικίας ζουν από τη θάλασσα και θα περάσουν χρόνια για ν'αποκασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η βύθιση του 'Πρεστίζ'.

"Κόστα δα Μόρτε", Ακτή του Θανάτου, χαρακτήρισε ένας εκπρόσωπος των ψαράδων μία από τις περιοχές της Γαλικίας όπου το παχύ στρώμα του πετρελαίου στους βράχους ξεπερνά το μισό μέτρο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.