Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-28

  1. Η ΕΕ επαναπατρίζει τους Αφγανούς πρόσφυγες
  2. Εκδίκηση υπόσχεται το Ισραήλ
  3. H «Νέα Ευρώπη» του Τόνι Μπλερ
  4. Επανεξελέγη ο Αριέλ Σαρόν
  5. Ν. Κορέα: «Δε σερβίρουμε σε Αμερικανούς»
  6. Η ΕΕ επαναπατρίζει τους Αφγανούς πρόσφυγες
  7. H «Νέα Ευρώπη» του Τόνι Μπλερ
  8. Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
  9. Διπλή επίθεση στην Κένυα
  10. Βέβαιη η εκλογή του Σαρόν
  11. Διπλή επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
  12. Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
  13. Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόρειο Ισραήλ
  14. Προωθούνται οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού
  15. Δίδυμη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
  16. Ψηφίστε το καλύτερο τραγούδι των τελευταίων 70 χρόνων
  17. Δίδυμη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
  18. ΗΠΑ :Στο προσκήνιο και πάλι ο Κίσινγκερ
  19. Φιλιππίνες : Στους ρυθμούς της τρομοκρατίας ...
  20. Δίδυμη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
  21. Κρίσιμη ψηφοφορία στο Ισραήλ
  22. ΗΠΑ : Επανεργοποιείται ο Κίσινγκερ
  23. Το Εϊντς προβληματίζει τη Μόσχα
  24. Διπλή επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
  25. Ερντογάν: Αλλάζει το Σύνταγμα
  26. Ιράκ: 'Καλή αρχή' στις επιθεωρήσεις όπλων
  27. «Ναι μεν, αλλά» από Ντενκτάς

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 23:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ΕΕ επαναπατρίζει τους Αφγανούς πρόσφυγες
 

Σύμφωνα με την ΕΕ στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου 400.000 Αφγανοί πρόσφυγες

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην έναρξη του προγράμματος επαναπατρισμού των χιλιάδων Αφγανών προσφύγων.

Το πρώτο κύμα προσφύγων, περίπου 1.500, πρόκειται να επαναπατριστεί τον πρώτο μήνα του 2003.


Τα Ηνωμένα Έθνη δε φαίνεται να συμφωνούν με την επιστροφή των προσφύγων στο Αφγανιστάν
Αξιωματούχοι της Κοινότητας δήλωσαν ότι το σχέδιο κάνει λόγο για εθελοντικό επαναπατρισμό και έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Ωστόσο, η απόφαση, την οποία έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 15 κρατών μελών της ΕΕ, δεν αποκλείει την εξαναγκαστική επιστροφή των προσφύγων στις περιπτώσεις που αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Οι υπουργοί των 15 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν, επίσης, να καταβάλουν το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής στο Αφγανιστάν αλλά και οικονομικών κινήτρων για την επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα τους.

Διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, αποδοκίμασαν την απόφαση υποστήριζοντας ότι δεν προβλέπονται σ΄αυτή τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

Η επιτυχία του προγράμματος, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εν πολλοίς εξαρτάται από τη συνεργασία της ηγεσίας του Αφγανιστάν.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκδίκηση υπόσχεται το Ισραήλ
 

Το ξενοδοχείο Πάρανταϊς μετά τη βομβιστική επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι η ηγεσία του θα αναζητήσει και θα εντοπίσει τους δράστες των δύο επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων στην Κένυα.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο στην Μομπάσα της Κένυας.

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο, το οποίο απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι εννέα Κενυάτες, τρεις Ισραηλινοί και άλλοι τρεις άνθρωποι, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία της Κένυας ήταν οι δράστες της επίθεσης.


Xάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση
Οι τραυματίες, κυρίως Κενυάτες, ανέρχονται στους 80. Ο επικεφαλής του γενικού νοσοκομείου της Μομπάσα διευκρίνισε ότι η κατάσταση της υγείας τριών τραυματιών είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει δύο υπόπτους ενώ οι έρευνές τους επικεντρώνονται στο κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση «Στρατός της Παλαιστίνης», η οποία στην προκήρυξή της ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν «να ακουστεί σε όλο τον κόσμο το δράμα των Παλαιστινίων προσφύγων και να αποκαλυφθεί η σιωνιστική τρομοκρατία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Ωστόσο, Κενυάτες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να κρύβεται πίσω από την επίθεση το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η αμερικανική ηγεσία καταδίκασε τη νέα επίθεση αυτοκτονίας, διευκρίνισε, όμως, ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα ως προς τους δράστες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ερευνούν την περιοχή, ενώ αποκλείστηκε και η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της Κένυας, Ντανιέλ Άραμπ Μόι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουγκάντα, και υπογράμμισε ότι οι δράστες δεν αντιπροσωπεύουν την Αφρική.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο, το οποίο απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Θραύσματα από τους πυραύλους προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου προς στιγμή σκέφτηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ναϊρόμπι, αλλά τελικά το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 260 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας, Ελ Αλ, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισράηλ πέντε ώρες μετά την επίθεση.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
H «Νέα Ευρώπη» του Τόνι Μπλερ
 


Τα κυριότερα σημεία του οράματός του για τη δημιουργία της «Νέας Ευρώπης» απαρίθμησε σε ομιλία του στο Κάρντιφ της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγεται η ευκαιρία για τη δημιουργία μιας «Νέας Ευρώπης».

Τα κύρια σημεία
•Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διεθνή κοινότητα

•Όχι σε υπερκράτος ομοσπονδιακού τύπου

•Αποφάσεις με πλεοψηφία

•Δημιουργία ευρωπαϊκής «προεδρικής ομάδας»

•Ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας

•Υιοθέτηση ευρωπαϊκού συντάγματος
Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της ΕΕ είναι κατά τον Τόνι Μπλερ η προϋπόθεση για τη δημιουργία της «Νέας Ευρώπης».

Μέλη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος απέρριψαν τις προτάσεις του Μπλερ, τον οποίο και κατηγόρησαν ως υπερασπιστή της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους ομοσπονδιακού τύπου.

Ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη του μέλλοντος οφείλει να είναι πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και πιο δυναμική σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτήρισε την παρούσα ηγεσία της Ευρώπης και το ρόλο αυτής στη διεθνή κοινότητα ως «εξαιρετικά αποδυναμωμένο» και διευκρίνισε ότι ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις είναι αργός.

Υπέρ της προεδρίας

Ο ηγέτης των Εργατικών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας «σταθερής προεδρίας», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία επί του παρόντος λειτουργεί εκ περιτροπής ανά εξάμηνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πως είναι δυνατόν να εκτιμάται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η Ευρώπη στις διεθνείς συνόδους κορυφής όταν η προεδρία του Συμβουλίου είναι εδώ σήμερα και αλλού αύριο», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

Και πρόσθεσε, «ότι το παλιό σύστημα έχει φτάσει στα όρια του. Δημιουργεί μια αδυναμία συνέχισης στην Ευρώπη και ένα μοιραίο ελάττωμα για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής κοινή εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας».

Αντ΄αυτού ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένας είδος «προεδρικής ομάδας», στην οποία θα υπάρχει ένας συλλογικός πρόεδρος εκλεγμένος από εκπροσώπους των κρατών μελών, ενώ η προεδρία στα διαφορετικά συμβούλια υπουργών θα μοιράζεται μεταξύ των κρατών μελών.

Ευρώ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε ότι η χώρα του θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όταν το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι η χώρα πληροί τα πέντε κριτήρια.

«Βεβαίως και θα υιοθετήσουμε το ευρώ όταν οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες », είπε ο Τόνι Μπλερ, και συμπλήρωσε, «ένα ενιαίο νόμισμα σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά είναι από οικονομικής απόψεως απολύτως κατανοητό».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι συνέταιρος των ΗΠΑ, όχι δούλος, ούτε αντίπαλος», διευκρίνισε ο Τόνι Μπλερ.

Ο ηγέτης των Εργατικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να έχει περισσότερες εξουσίες για να μπορεί να επεμβαίνει στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Επανεξελέγη ο Αριέλ Σαρόν
 

Τα θέματα ασφαλείας απασχολούν τον Αριέλ Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανεξελέγη με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος Λικούντ στις εκλογές που διενεργήθηκαν ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 28ης Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπενιαμίν Νετανιάχουν, αποδέχτηκε την ήττα του και δήλωσε ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι επόμενη κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη να νικήσει την τρομοκρατία».


Ελάχιστες ήταν οι πιθανότητες εκλογής για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit poll) ο Αριέλ Σαρόν έλαβε το 61% των ψήφων έναντι του 37% που απέσπασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συνολικά ψήφισαν 305.000 μέλη του Λικούντ.

Οι πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούν ότι ο Αριέλ Σαρόν έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να διατηρήσει το πρωθυπουργικό του αξίωμα, το οποίο κατέχει εδώ και δύο χρόνια.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός ωρών.

Επίθεση σε εκλογικό τμήμα

Νωρίτερα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στο Μπεΐτ Σεάν στο βόρειο Ισραήλ κοντά σε εκλογικό τμήμα του Λικούντ.


Τουλάχιστον δύο από τους ενόπλους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας ένας εκ των δραστών ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία΄, όπως, δεν πρόλαβε να πυροδοτήσει.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση, «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Λικούντ.

Στο μεταξύ, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι ένα παιδί τριών ετών σκοτώθηκε από πυρα Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 23:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ν. Κορέα: «Δε σερβίρουμε σε Αμερικανούς»
 

«Οι Αμερικανοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ»

Δεκάδες εστιατόρια και παμπ στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πελάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθώωση δύο Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι κατηγορούνταν για το θάνατο δύο εφήβων σε τροχαίο δυστύχημα.


Ο θάνατος των δύο κοριτσιών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων
«Οι Αμερικανοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», διαβάζει κανείς στην είσοδο του εστιατορίου «Ζενό» στη Σεούλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, με επιστολή την Τετάρτη προς τη νοτιοκορεατική ηγεσία εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των δύο κοριτσιών, οι οποίες σκοτώθηκαν από αμερικανικό στρατιωτικό όχημα τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν ότι η απολογία του Μπους δεν είναι αρκετή για να πνίξει την οργή τους.

Επί του παρόντος, περίπου 37.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Νότιο Κορέα.

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανικό στρατοδικείο έκρινε ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και αθώωσε τους Αμερικανούς στρατιώτες, Νίνο Φερνάντο και Μαρκ Γουόκερ.

Η οργή των Νοτιοκορεατών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν επετράπη η διεξαγωγή της δίκης από δικαστήριο της Νοτίου Κορέας.

«Δε θέλω να προσφέρω στους Αμερικανούς ούτε μια σταγόνα νερού», τόνισε ο ιδιοκτήτης, Λι Τσανγκ Γονγκ του εστιατορίου «Ζενό», και κατέληξε, «το επεισόδιο πλήγωσε βαθύτατα την εθνική μας περηφάνεια».


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 23:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Η ΕΕ επαναπατρίζει τους Αφγανούς πρόσφυγες
 

Σύμφωνα με την ΕΕ στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου 400.000 Αφγανοί πρόσφυγες

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην έναρξη του προγράμματος επαναπατρισμού των χιλιάδων Αφγανών προσφύγων.

Το πρώτο κύμα προσφύγων, περίπου 1.500, πρόκειται να επαναπατριστεί τον πρώτο μήνα του 2003.


Τα Ηνωμένα Έθνη δε φαίνεται να συμφωνούν με την επιστροφή των προσφύγων στο Αφγανιστάν
Αξιμωατούχοι της Κοινότητας δήλωσαν ότι το σχέδιο κάνει λόγο για εθελοντικό επαναπατρισμό και έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Ωστόσο, η απόφαση, την οποία έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 15 κρατών μελών της ΕΕ, δεν αποκλείει την εξαναγκαστική επιστροφή των προσφύγων στις περιπτώσεις που αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Οι υπουργοί των 15 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν, επίσης, να καταβάλουν το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής στο Αφγανιστάν αλλά και οικονομικών κινήτρων για την επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα τους.

Διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, αποδοκίμασαν την απόφαση υποστήριζοντας ότι δεν προβλέπονται σ΄αυτή τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

Η επιτυχία του προγράμματος, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εν πολλοίς εξαρτάται από τη συνεργασία της ηγεσίας του Αφγανιστάν.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 23:04 ('Ωρα Λονδίνου)
H «Νέα Ευρώπη» του Τόνι Μπλερ
 


Τα κυριότερα σημεία του οράματός του για τη δημιουργία της «Νέας Ευρώπης» απαρίθμησε σε ομιλία του στο Κάρντιφ της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγεται η ευκαιρία για τη δημιουργία μιας «Νέας Ευρώπης».

Τα κύρια σημεία
•Ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διεθνή κοινότητα

•Όχι σε υπερκράτος ομοσπονδιακού τύπου

•Αποφάσεις με πλεοψηφία

•Δημιουργία ευρωπαϊκής «προεδρικής ομάδας»

•Ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας

•Υιοθέτηση ευρωπαϊκού συντάγματος
Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της ΕΕ είναι κατά τον Τόνι Μπλερ η προϋπόθεση για τη δημιουργία της «Νέας Ευρώπης».

Μέλη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος απέρριψαν τις προτάσεις του Μπλερ, τον οποίο και κατηγόρησαν ως υπερασπιστή της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους ομοσπονδιακού τύπου.

Ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη του μέλλοντος οφείλει να είναι πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και πιο δυναμική σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτήρισε την παρούσα ηγεσία της Ευρώπης και το ρόλο της στη διεθνή κοινότητα ως «εξαιρετικά αποδυναμωμένο» και διευκρίνισε ότι ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις είναι αργός.

Υπέρ της προεδρίας

Ο ηγέτης των Εργατικών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας «σταθερής προεδρία», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία επί του παρόντος λειτουργεί εκ περιτροπής ανά εξάμηνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πως είναι δυνατόν να εκτιμάται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η Ευρώπη στις διεθνείς συνόδους κορυφής όταν η προεδρία του Συμβουλίου είναι εδώ σήμερα και αλλού αύριο», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος, πρόσθεσε, «ότι το παλιό σύστημα έχει φτάσει στα όρια του. Δημιουργεί μια αδυναμία συνέχισης στην Ευρώπη και μια μοιραία αδυναμία για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής κοινή εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας».

Ανταυτού ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένας είδος «προεδρικής ομάδας», στην οποία θα υπάρχει ένας συλλογικός πρόεδρος εκλεγμένος από εκπροσώπους των κρατών μελών, ενώ η προεδρία στα διαφορετικά συμβούλια υπουργών θα μοιράζεται μεταξύ των κρατών μελών.

Ευρώ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε ότι η χώρα θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όταν το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι η χώρα πληροί τα πέντε κριτήρια.

«Βεβαίως και θα υιοθετήσουμε το ευρώ όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες», είπε ο Τόνι Μπλερ, και συμπλήρωσε, «ένα ενιαίο νόμισμα σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά είναι από οικονομικής απόψεως απολύτως κατανοητό».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι συνέταιρος των ΗΠΑ, όχι δούλος, ούτε αντίπαλος», διευκρίνισε ο Τόνι Μπλερ.

Ο ηγέτης των εργατικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να έχει περισσότερες εξουσίες και να μπορεί να επεμβαίνει στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
 

Επιθεωρητές των ΗΕ στο εργοστάσιο αλ- Nτόρα

Οι επιθεωρητές όπλων των ΗΕ για δεύτερη μέρα σήμερα συνεχίζουν το έργο τους στο Ιράκ.

Έχουν επισκεφθεί εργοστάσιο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής όπλων βιολογικού πολέμου και ένα άλλο εργοστάσιο κοντά στη Βαγδάτη.

Αμέσως μετά την επανάληψη των επιθεωρήσεων χθες, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, εκπρόσωπος των επιθεωρητών είπε ότι οι ιρακινές αρχές "συνεργάζονται απόλυτα".

Αλλά ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Πόλ Βόλφοβιτς υπογράμμισε ότι ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να αποδειξεί ότι ειλικρινά επιθυμεί οι επιθεωρητές να πετύχουν στο έργο τους.

Οι επιθεωρήτες ανεχώρησαν σήμερα το πρωΐ από τα κεντρικά τους γραφεία στα περίχωρα της Βαγδάτης στις 0530 ώρα Γκρίνουΐτς.

Τους ακολουθούσαν δημοσιογράφοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Μία ομάδα επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων για ζώα στην αλ- Ντόρα, νότια της Βαγδάτης.

Ο ανταποκριτής του BBC στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταδίδει ότι στο εργοστάσιο αυτό στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις για παραγωγή άνθρακα και άλλων βιολογικών όπλων.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλή επίθεση στην Κένυα
 

Το ξενοδοχείο Πάρανταϊς μετά τη βομβιστική επίθεση

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο στην Μομπάσα της Κένυας.

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο, το οποίο απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι εννέα Κενυάτες, τρεις Ισραηλινοί και άλλοι τρεις άνθρωποι, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία της Κένυας ήταν οι δράστες της επίθεσης.


Xάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση
Οι τραυματίες, κυρίως Κενυάτες, ανέρχονται στους 80. Ο επικεφαλής του γενικού νοσοκομείου της Μομπάσα διευκρίνισε ότι η κατάσταση της υγείας τριών τραυματιών είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει δύο υπόπτους ενώ οι έρευνές τους επικεντρώνονται στο κρατήρα που άφησε πίσω της η έκρηξη.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση «Στρατός της Παλαιστίνης», η οποία στην προκήρυξή της ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν «να ακουστεί σε όλο τον κόσμο το δράμα των Παλαιστινίων προσφύγων και να αποκαλυφθεί η σιωνιστική τρομοκρατία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Ωστόσο, Κενυάτες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να κρύβεται πίσω από την επίθεση το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η αμερικανική ηγεσία καταδίκασε τη νέα επίθεση αυτοκτονίας, διευκρίνισε, όμως, ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα ως προς τους δράστες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ερευνούν την περιοχή, ενώ αποκλείστηκε και η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της Κένυας, Ντανιέλ Άραμπ Μόι, ο οποίος βρίσκεται στην Ουγκάντα, και υπογράμμισε ότι οι δράστες δεν αντιπροσωπεύουν την Αφρική.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο, το οποίο απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Θραύσματα από τους πυραύλους προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου προς στιγμή σκέφτηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ναϊρόμπι, αλλά τελικά το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 260 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας, Ελ Αλ, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισράηλ πέντε ώρες μετά την επίθεση.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Βέβαιη η εκλογή του Σαρόν
 

Τα θέματα ασφαλείας απασχολούν τον Αριέλ Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επικράτησε του υπουργού Εξωτερικών, Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Λικούντ ενόψει των πρόωρων εκλογών στις αρχές του νέου έτους.


Ελάχιστες ήταν οι πιθανότητες εκλογής για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit poll) ο Αριέλ Σαρόν έλαβε το 67% των ψήφων έναντι του 37% που απέσπασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συνολικά ψήφισαν 305.000 μέλη του Λικούντ.

Οι πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούν ότι ο Αριέλ Σαρόν έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να διατηρήσει το πρωθυπουργικό του αξίωμα, το οποίο κατέχει εδώ και δύο χρόνια.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός ωρών.

Επίθεση σε εκλογικό τμήμα

Νωρίτερα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών στο Μπεΐτ Σεάν στο βόρειο Ισραήλ κοντά σε εκλογικό τμήμα του Λικούντ.


Τουλάχιστον δύο από τους ενόπλους έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας ένας εκ των δραστών ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, τα οποία΄, όπως, δεν πρόλαβε να πυροδοτήσει.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση, «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Λικούντ.

Στο μεταξύ, παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι ένα παιδί τριών ετών σκοτώθηκε από πυρα Ισραηλινών στρατιωτών στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλή επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
 

Το ξενοδοχείο Paradise μετά την τρομοκρατική επίθεση

Διπλό πλήγμα εναντίον ισραηλινών στόχων σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κένυα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έκρηξη - που αποδίδεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας - συγκλόνισε το ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Paradise ( = Παράδεισος ), στο τουριστικό θέρετρο της Μομπάσα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

O συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον σε 14 άτομα.

Μεταξύ των νεκρών είναι έξη Κενυάτες, δύο Ισραηλινοί και τρείς καμικάζι βομβιστές , ανακοίνωσε η αστυνομία.

Δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο, μεταδίδει ότι μπόρεσε να μετρήσει τουλάχιστον 8 σορούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση έγινε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.


Xάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση
Άλλες πληροφορίες από τη Μομπάσα αναφέρουν ότι ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει σε τοπικά νοσοκομεία 15 τραυματίες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ερευνούν την περιοχή, ενώ αποκλείστηκε και η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Θραύσματα από τους πυραύλους προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου προς στιγμή σκέφτηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ναϊρόμπι, αλλά τελικά το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 260 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας, Ελ Αλ, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε Παλαιστινιακή οργάνωση γνωστή ως Στρατός της Παλαιστίνης.

Η αστυνομία στην Κένυα ανακρίνει δύο άτομα , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 13:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ
 

Επιθεωρητές των ΗΕ στο εργοστάσιο αλ- Nτόρα

Οι επιθεωρητές όπλων των ΗΕ γιά δεύτερη μέρα σήμερα συνεχίζουν το έργο τους στο Ιράκ.

Εχουν επισκεφθεί εργοστάσιο για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής όπλων βιολογικού πολέμου και ένα άλλο εργοστάσιο κοντά στη Βαγδάτη.

Αμέσως μετά την επανάληψη των επιθεωρήσεων χθες , έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, εκπρόσωπος των επιθεωρητών είπε ότι οι ιρακινές αρχές "συνεργάζονται απόλυτα".

Αλλά ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πόλ Βόλφοβιτς υπογράμμισε ότι ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν θα πρέπει να αποδειξεί ότι ειλικρινά επιθυμεί οι επιθεωρητές να πετύχουν στο έργο τους.

Οι επιθεωρήτες ανεχώρησαν σήμερα το πρωΐ από τα κεντρικά τους γραφεία στα περίχωρα της Βαγδάτης στις 0530 ώρα Γκρίνουΐτς .

Τους ακολουθούσαν δημοσιογράφοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Μία ομάδα επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων για ζώα στην αλ- Ντόρα , νότια της Βαγδάτης.

Ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην ιρακινή πρωτεύουσα μεταδίδει ότι στο εργοστάσιο αυτό στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις για παραγωγή άνθρακα και άλλων βιολογικών όπλων.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 17:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόρειο Ισραήλ
 

Τα θέματα ασφαλείας απασχολούν τον Αριέλ Σαρόν

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών στην πόλη Μπεΐτ Σιν στο Βόρειο Ισραήλ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τρείς ένοπλοι, αγνώστων στοιχείων, άνοιξαν πυρ σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων.


Παράλληλα οι ένοπλοι επιτέθηκαν και εναντίον εκλογικού κέντρου όπου μέλη του κόμματος Λικούντ είχαν πάει για να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν μέλη της οργάνωσης Μάρτυρες των Ταξιαρχιών του Αλ-Αξά.

Η πολιτιφυλακή αυτή συνδέται με το κίνημα Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίσθηκαν.

Η πόλη Μπέϊτ Σιν είναι κοντά στις πόλεις Ζενίν και ναμπλούς στη Δυτική οχθη , και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει έναν από του ενόλπους σε κτίριο της περιοχής όπου έγιναν οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες , ένας από τους οπλοφόρους έφερε στο σώμα του εκρηκτικό μηχανισμό που δεν μπόρεσε να ενεργοποιήσει.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 14:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Προωθούνται οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού
 

Αντάρτες στρατιώτες στη Μπουακέ

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο φάλαγγες κυβερνητικών στρατευμάτων μαζί με μισθοφόρους προωθούνται εναντίον των ανταρτών στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Νωρίτερα οι αντάρτες είπαν ότι δέχθηκαν επίθεση από πολεμικά ελικόπτερα κοντά στη Βανούα και ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τους αντάρτες ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος.

Η συμφωνία εκεχειρίας που οι δύο αντιμαχόμενες είχαν αποδεχθεί υπό την εποπτεία του γαλλικού στρατού άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο μήνα , μίκρη πρόοδος όμως έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι αντάρτες ελέγχουν τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας όπου κατοικούν κυρίως Μουσουλμάνοι , ενώ στο νότο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Χριστιανοί τον έλεγχο έχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Πηγές του γαλλικού στρατού απέρριψαν ως αβάσιμες τις πληροφορίες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες είχαν αρχίσει επίθεση στις νότιες περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ ο σημαντικότερος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλασάνε Κουατάρα εγκατέλειψε την Ακτή του Ελεφαντοστού αφού επί δύο μήνες είχε παραμείνει στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη στο Αμπιντζάν.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίδυμη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
 

Το ξενοδοχείο Paradise μετά την τρομοκρατική επίθεση

Διπλό πλήγμα εναντίον ισραηλινών στόχων σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κένυα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έκρηξη - που αποδίδεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας - συγκλόνισε το ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Paradise ( = Παράδεισος ), στο τουριστικό θέρετρο της Μομπάσα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

O συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον σε 14 άτομα.

Μεταξύ των νεκρών είναι έξη Κενυάτες, δύο Ισραηλινοί και τρείς καμικάζι βομβιστές , ανακοίνωσε η αστυνομία.

Δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο, μεταδίδει ότι μπόρεσε να μετρήσει τουλάχιστον 8 σορούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση έγινε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.


Xάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση
Άλλες πληροφορίες από τη Μομπάσα αναφέρουν ότι ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει σε τοπικά νοσοκομεία 15 τραυματίες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ερευνούν την περιοχή, ενώ αποκλείστηκε και η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Θραύσματα από τους πυραύλους προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου προς στιγμή σκέφτηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ναϊρόμπι, αλλά τελικά το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 260 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας, Ελ Αλ, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε Παλαιστινιακή οργάνωση γνωστή ως Στρατός της Παλαιστίνης.

Η αστυνομία στην Κένυα ανακρίνει δύο άτομα , μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 13:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Ψηφίστε το καλύτερο τραγούδι των τελευταίων 70 χρόνων
 


Οι Παγκόσμιες Υπηρεσίες του BBC (BBC World Service) γιορτάζουν φέτος 70 χρόνια παρουσίας στο ραδιόφωνο.

Σήμερα, οι Παγκόσμιες Υπηρεσίες του BBC ενημερώνουν το κοινό, μέσα από το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο, σε 43 γλώσσες, μεταξύ των οποίων είναι και τα ελληνικά.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, το BBC διοργανώνει διαγωνισμό για το καλύτερο τραγούδι στον κόσμο.

Μπορείτε να ψηφίσετε όποιο τραγούδι -ελληνικό ή ξένο- πιστεύετε πως ήταν το καλύτερο.

Οι ψήφοι από όλο τον κόσμο θα διαμορφώσουν τον κατάλογο με τα δέκα καλύτερα τραγούδια, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου σε ειδικό πρόγραμμα του BBC.

Επιλέξτε το τραγούδι που αγαπάτε και εξηγήστε τους λόγους που το κάνουν να ξεχωρίζει για σας.

Ίσως κερδίσετε ένα δώρο-μυστήριο.

Για να ψηφίσετε κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα επάνω δεξιά (η σελίδα της ψηφοφορίας είναι στα αγγλικά)


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 13:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίδυμη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
 

Το ξενοδοχείο Paradise μετά την τρομοκρατική επίθεση

Διπλό πλήγμα εναντίον ισραηλινών στόχων σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κένυα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έκρηξη - που αποδίδεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας - συγκλόνισε το ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Paradise ( = Παράδεισος ), στο τουριστικό θέρετρο της Μομπάσα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Διευθυντής του ξενοδοχείου είπε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13 άτομα.

Μεταξύ των νεκρών είναι έξη Κενυάτες, δύο Ισραηλινοί και τρείς καμικάζι βομβιστές.

Δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο, μεταδίδει ότι μπόρεσε να μετρήσει τουλάχιστον 8 σορούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση έγινε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.


Xάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση
Άλλες πληροφορίες από τη Μομπάσα αναφέρουν ότι ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει σε τοπικά νοσοκομεία 15 τραυματίες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ερευνούν την περιοχή, ενώ αποκλείστηκε και η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Θραύσματα από τους πυραύλους προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου προς στιγμή σκέφτηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ναϊρόμπι, αλλά τελικά το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 260 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας, Ελ Αλ, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης του διπλού κτυπήματος από καμία οργάνωση, αλλά αξιωματούχοι ασφαλείας της Κένυας πιθανολογούν ότι το δίκτυο της Αλ Κάϊντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ :Στο προσκήνιο και πάλι ο Κίσινγκερ
 

Ο Χένρι Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Μπους αποφάσισε ο παλαίμαχος διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ να τεθεί επικεφαλής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει θέματα ασφαλείας μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στη σύσταση της επιτροπής είχε αρχικά αντιδράσει ο Λευκός Οίκος , αργότερα όμως συμφώνησε για τη σύσταση της επιτροπής αυτής μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ουάσινγκτον η επιτυχής έκβαση του έργου της επιτροπής δεν είναι καθόλου βεβαία και πρός το παρόν ο δημόσιος διάλογος για τους στόχους της επιτροπής συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος Μπους υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών της επιτροπής μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να πληροφορηθεί για τα μελλοντικά σχέδια των εχθρών των ΗΠΑ.

Ορισμένα όμως μέλη της επιτροπής θα ήθελαν οι έρευνες να επικεντρωθούν στην αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να αντιληφθούν του κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως είναι η αλ- Κάϊντα.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 11:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Φιλιππίνες : Στους ρυθμούς της τρομοκρατίας ...
 

Αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας έξω απο τις διπλωματικές αποστολές στη Μανίλα

Ο Καναδάς και οι χώρες μέλη της ΕΕ μαζί με την Αυστραλία αποφάσισαν να κλείσουν τις πρεσβείες τους στη Μανίλα "επ' αόριστο" μετά από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "επίκειται" τρομοκρατικό κτύπημα.

Η απόφαση ελήφθη όταν αξιωματούχοι της Αυστραλιανής πρεσβείας είπαν ότι έχουν έγκυρες πληροφορίες για τρομοκρατικό κτύπημα κατά της επίσημης αντιπροσωπείας της Αυστραλίας στη Μανίλα από ακραίους Ισλαμιστές τις επόμενες ημέρες.

Στις αρχές του μηνός οι αρχές στις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι ματαίωσαν σχέδιο οργάνωσης που διατηρούσε σχέσεις με την αλ- Κάϊντα και η οποία σκόπευσε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα.

Οι φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή έχουν ενταθεί μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί τον περασμένο μήνα που είχαν ως αποτέλεσμα 200 άνθρωποι , οι περισσότεροι Αυστραλοί , να χάσουν τη ζωή τους.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 11:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Δίδυμη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
 

Το ξενοδοχείο Paradise, σε φωτογραφία που μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση

Διπλό πλήγμα εναντίον ισραηλινών στόχων σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κένυα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έκρηξη - που αποδίδεται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας - συγκλόνισε το ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Paradise ( = Παράδεισος ), στο τουριστικό θέρετρο της Μομπάσα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει τα ένδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων είναι έξη Κενυάτες, δύο Ισραηλινοί και τρείς καμικάζι βομβιστές.

Δημοσιογράφος του BBC που βρέθηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο, μεταδίδει ότι μπόρεσε να μετρήσει τουλάχιστον 8 σορούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση έγινε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο παιδιά.


Xάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε η διπλή επίθεση
Άλλες πληροφορίες από τη Μομπάσα αναφέρουν ότι ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει σε τοπικά νοσοκομεία 15 τραυματίες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ερευνούν την περιοχή, ενώ αποκλείστηκε και η περιοχή γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Θραύσματα από τους πυραύλους προκάλεσαν μικρές ζημιές στο αεροσκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου προς στιγμή σκέφτηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Ναϊρόμπι, αλλά τελικά το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 260 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας, Ελ Αλ, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού.

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης του διπλού κτυπήματος από καμία οργάνωση, αλλά αξιωματούχοι ασφαλείας της Κένυας πιθανολογούν ότι το δίκτυο της Αλ Κάϊντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 10:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη ψηφοφορία στο Ισραήλ
 

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει να αναλάβει την ηγεσία του Λικούντ

Το κόμμα Λικούντ στο Ισραήλ προετοιμάζεται για την κρίσιμη ψηφοφορία που θα οδηγήσει στην ανάδειξη του νέου ηγέτη .

Το πρόσωπο αυτό θα ηγηθεί του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, 2003, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τις κερδίσει το Λικούντ.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος είναι ο νυν πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο προαιώνιος αντίπαλός του και σήμερα υπουργός των Εξωτερικών Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις , με δείγμα τα μέλη του κόμματος , ο ο κ. Σαρόν προηγείται του κ. Νετανιάχου κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κ. Σαρόν παρουσιάζεται στους ψηφοφόρους ως εθνάρχης και ως η φωνή της μετριοπάθειας στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο κ. Νετανιάχου ο οποίος έχει κάνει σαφές ότι ουδέποτε θα δεχθεί τη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου Παλαιστινιακού κράτους ,εφόσον συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, κατηγορεί τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι τροφοδοτούν τους ψηφοφόρους με ψευδείς πληροφορίες και ότι οι εκτιμήσεις για το χάσμα που τον χωρίζει από τον κ. Σαρόν είναι υπερβολικές.

Ο τρίτος υποψήφιος για την αρχηγία του Λικούντ είναι ο Μοσέ Φεϊγκλίν που υποστηρίζει την κήρυξη "ιερού πολέμου" κατά των εχθρών του Ισραήλ και ο οποίος στη σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να συγκεντρώσει το 2% των ψήφων.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 10:14 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ : Επανεργοποιείται ο Κίσινγκερ
 

Ο Χένρι Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Μπους αποφάσισε ο παλαίμαχος διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ να τεθεί επικεφαλής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει θέματα ασφαλείας μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στη σύσταση της επιτροπής είχε αρχικά αντιδράσει ο Λευκός Οίκος , αργότερα όμως συμφώνησε για τη σύσταση της επιτροπής αυτής μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στην Ουάσινγκτον η επιτυχής έκβαση του έργου της επιτροπής δεν είναι καθόλου βεβαία και πρός το παρόν ο δημόσιος διάλογος για τους στόχους της επιτροπής συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος Μπους υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών της επιτροπής μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να πληροφορηθεί για τα μελλοντικά σχέδια των εχθρών των ΗΠΑ.

Ορισμένα όμως μέλη της επιτροπής θα ήθελαν οι έρευνες να επικεντρωθούν στην αποτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να αντιληφθούν του κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως είναι η αλ- Κάϊντα.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 09:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Εϊντς προβληματίζει τη Μόσχα
 

Στην Ανατολική Ευρώπη οι ναρκομανείς κινδυνεύουν περισσότερο από το Εϊντς

Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ρωσικός πληθυσμός λόγω των θανατηφόρων ασθενειών.

Ο Βαντίμ Ποκρόφσκι , ειδικός στην ασθένεια Εϊντς , υποστηρίζει ότι αν οι αρχές δεν εντείνουν τα μέτρα για τον έλεγχο της ασθένειας τουλάχιστον 500 χιλιάδες Ρώσοι θα πεθάνουν από Εϊντς μέχρι το έτος 2010.

Ο Ρώσος ειδικός εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV στη χώρα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό που παρουσιάζει η κυβέρνηση με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από Εϊντς στη Ρωσία είναι 220.000.

Το Εϊντς μαζί με άλλες σοβαρές ασθένειες εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στις ρωσικές φυλακές.

Ο Ρώσος υπουργός Δικαιοσύνης Γιούρι Καλίνιν είπε ότι το 50% των Ρώσων που είναι έγκλειστοι στις φυλακές πάσχουν από χρόνιες σοβαρές ασθένειες .


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 09:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Διπλή επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κένυα
 

Διπλή επίθεση κατά ισραηλινών στόχων στη Μομπάσα

Διπλό πλήγμα εναντίον ισραηλινών στόχων σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κένυα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έκρηξη - που αποδίδεται σε βομβιστική επίθεση - συγκλόνισε το ισραηλινής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο Paradise ( = Παράδεισος ), στο τουριστικό θέρετρο της Μομπάσα, με αποτέλεσμα το κτίριο να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και δύο παιδιά, δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ανεξακρίβωτος παραμένει ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επίθεσης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιογράφο του BBC που βρίσκεται έξω από το ξενοδοχείο τουλάχιστον 8 Ισραηλινοί, πελάτες του ξενοδοχείου έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επίθεση έγινε λίγα λεπτά μετά την άφιξη στο ξενοδοχείο ομάδας 60 Ισραηλινών τουριστών.

Άλλες πληροφορίες από τη Μομπάσα αναφέρουν ότι ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει σε τοπικά νοσοκομεία 15 τραυματίες.

Το ξενοδοχείο Παράδεισος είναι δυναμικότητας περίπου 400 κλινών και ανταποκριτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα στα συντρίμμια.

Επίθεση και στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν σημειωθεί η βομβιστική επίθεση στο παραλιακό ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης εκτοξεύθηκαν δύο πύραυλοι με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο που απογειωνόταν εκείνη την ώρα.

Το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην εταιρεία πτήσεων τσάρτερ "Αρκία", και σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών οι πύραυλοι που στόχευαν το ισραηλινό επιβατικό αστόχησαν για λίγα μέτρα.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 200 Ισραηλινοί τουρίστες και 10 μέλη του πληρώματος, συνέχισε το δρομολόγιό του με κατεύθυνση το Τελ-Αβίβ.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 08:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερντογάν: Αλλάζει το Σύνταγμα
 

Ριζικές αλλαγές στο τουρκικό Σύνταγμα προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση σχεδιάζει μείζονα αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, με σκοπό την εναρμόνιση του με τις πολιτικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στο εκλογικό σύστημα, στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και την ελευθερία της έκφρασης.

Οι τροποποιήσεις αυτές προτείνονται καθώς η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ερντογάν έχουν αποδοθεί σε μαραθώνιο επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με σκοπό να εξασφαλίσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κοινότητα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο κ. Ερντογάν θα αλλάξουν το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό σχεδιάστηκε από τον τουρκικό Στρατό και εγκαθιδρύθηκε το 1982, μετά το τέλος του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας ορισμένοι κύκλοι του πολιτικού κατεστημένου στην Άγκυρα θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις αυτές υπερβολικές.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 07:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: 'Καλή αρχή' στις επιθεωρήσεις όπλων
 

Η ομάδα των επιθεωρητών σε εργοστάσιο παραγωγής γραφίτη

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλίξ, χαρακτήρισε τη χθεσινή πρώτη ημέρα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ ως μία «καλή αρχή».

Παράλληλα ο κ. Μπλιξ δήλωσε ότι μόλις άρχισε μια μακρόχρονη διαδικασία ελέγχων, και ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιό θα είναι το τελικό της αποτέλεσμα.

«Δεν θα ήθελα να προβλέψω κάτι, μόνο και μόνο επειδή η πρώτη ημέρα των επιθεωρήσεων κύλησε χωρίς καμία προστριβή» είπε ο Σουηδός διπλωμάτης.

Μέρος του εξοπλισμού των επιθεωρητών όπλων

Οι δηλώσεις Μπλιξ έγιναν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αφού πρώτα είχαν ολοκληρωθεί οι πρώτες - από το 1998 - επισκέψεις των επιθεωρητών σε δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Η ομάδα των επιθεωρητών είπαν ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν πλήρως μαζί τους και τους παρείχαν ανεπμόδιστη πρόσβαση στα δύο εργοστάσια που διάλεξαν να ερευνήσουν.

ΗΠΑ: Αμετάπειστες για τις προθέσεις Σαντάμ

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Πωλ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι για να επιτύχουν το σκοπό τους οι επιθεωρήσεις θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής μεταμέλεια και αλλαγή πολιτικής του Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κ. Γούλφοβιτς - που θεωρείται στην Ουάσινγκτον ως υποστηρικτής της όσο το δυνατόν σκληρότερης αντιμετώπισης του Ιράκ - είπε επίσης ότι εάν η Βαγδάτη συνεχίσει να διακηρύττει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικού ολέθρου, αυτό θα ήταν ένδειξη μη συνεργασίας με τους επιθεωρητές όπλων.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2002 - 07:01 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ναι μεν, αλλά» από Ντενκτάς
 

Πρόθυμος για διάλογο αλλά επιφυλακτικός για το σχέδιο Ανάν, εμφανίζεται ο κ. Ντενκτάς

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς λέει ότι είναι πρόθυμος για διάλογο στα πλαίσια του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αλλά υπογραμίζει ότι το σχέδιο περιέχει πολλά στοιχεία που θεωρεί ο ίδιος απαράδεκτα.

Οι δηλώσεις του κ. Ντενκτάς έγιναν λίγο πριν την εκπνοή της διορίας που είχε θέσει ο κ. Ανάν στις δύο πλευρές του Κυπριακού, για να απαντήσουν εάν δέχονται το σχέδιό του ως αφετηρία διαπραγμάτευσης, και αφού προηγήθηκε η επίδοση της πολλά αναμενόμενης επιστολής του Ραούφ Ντενκτάς στο γ.γραμματέα του ΟΗΕ.

Έτοιμος για διάλογο, αλλά...

O ηγέτης των Τουρκοκυπρίων λέει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις, αλλά εκφράζει παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις για επιμέρους προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Σε σχετική ερώτηση για το «εδαφικό» ο κ. Ντενκτάς χαρακτηρίζει μάλιστα τη διάταξη του σχεδίου που προβλέπει την επιστροφή κατεχομένων εδαφών στους Ελληνοκυπρίους, ως απόλυτη ανοησία.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση δημοσιογράφου του BBC «πού έγκειται η διαφωνία σας, στο συνταγματικό ή το εδαφικό», ο κ. Ντενκτάς απαντά ως εξής:

Εξακολουθεί να φέρνει αντιρρήσεις στο σχέδιο Ανάν ο Ραούφ Ντενκτάς

«Από τουρκοκυπριακής πλευράς, οι πολιτικές προτάσεις του σχεδίου Ανάν είναι χειρότερες από τις αποφάσεις παλαιοτέρων συμφωνιών που αναγνώριζαν την ύπαρξη δυο εθνικών κοινοτήτων».

«Ο λαός μου διαφωνεί κάθετα με αυτές τις προτάσεις που αφαιρούν το ισότιμο καθεστώς της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και την μετατρέπουν σε μια προστατευόμενη μειοψηφία».

Και προσθέτει «Όσον αφορά στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για το εδαφικό, θα τις χαρακτήριζα απολύτως ανόητες. Είναι άδικες και μας βρίσκουν τελείως αντίθετους. Μπορώ να πω όμως πως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το εδαφικό στον κατάλληλο χρόνο» σημείωσε ο κ. Ντενκτάς.

Διαδηλώσεις στα κατεχόμενα

Όταν επισημάνθηκε στον κ. Ντενκτάς πως δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος όλων των Τουρκοκυπρίων, τη στιγμή που χιλιάδες εξ' αυτών διαδήλωσαν την Τετάρτη υπέρ της αποδοχής του σχεδίου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε:

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση Τουρκοκυπρίων κατά Ντενκτάς και υπέρ της επίλυσης

«Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν ενωμένοι, όπως λέτε, δεν εκπροσωπούν τις άλλες χιλιάδες χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν διαδήλωσαν».

Και συνέχισε: «Εκπροσωπούμε την πλειοψηφία και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις απευθείας συνομιλίες με τον κ. Κληρίδη, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε το σχέδιο του Κόφι Ανάν, αλλά του λέμε ειλικρινά, και νομίζω και η άλλη πλευρά επίσης, ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να αποτελέσει το σχέδιο αυτό βάση για επίλυση του Κυπριακού».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.