Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-25

  1. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  2. Το Πακιστάν καταδικάζει τις επιθέσεις στο Κασμίρ
  3. Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ιδρύεται στις ΗΠΑ
  4. Παραίτηση Χάιντερ από τη θέση του κυβερνήτη
  5. Νέα επίθεση στο Κασμίρ
  6. Επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
  7. Καινούρια στοιχεία για τις επιθέσεις στο Μπαλί
  8. Επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
  9. Νέα επίθεση στο Κασμίρ
  10. Οδοφράγματα στη Γαλλία
  11. Επιστρέφουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ
  12. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  13. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2002 - 02:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Ο απόηχος από το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών απασχολεί όλα τα πρωτοσέλιδα σε Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ουγγαρία και Γαλλία.

Η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών ως νίκη του Λαϊκού Κόμματος και προσωπικά του καγγελαρίου Βόλφγκανγκ Σούσελ επί των Σοσιαλδημοκρατών και του ηγέτη τους, Άλφρεντ Γκούσενμπαουερ.

«Εάν ο Βόλφγκανγκ Σούσελ εκλεγόταν απευθείας τότε οι ψήφοι υπέρ του θα έφταναν το 53 %», γράφει και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά το Λαϊκό Κόμμα ήλθε πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών.

«Σβήνει το ηφαίστειο της ακροδεξιάς»

Στο Μόναχο η Sueddeutsche Zeitung επικεντρώνει την προσοχή της στην ήττα του ακροδεξιού ηγέτη, Γιόργκ Χάϊντερ.

«Ο Χάϊντερ στον Άδη, ο Σούσελ στον Παράδεισο» και «Ένα πρόβλημα που λύθηκε από μόνο του» είναι οι τίτλοι της εφημερίδας αναφορικά με την κατάρρευση της ακροδεξιάς ψήφου.

Και στο άρθρο της σύνταξης - υπό τον τίτλο «το σβησμένο ηφαίστειο της Βιέννης» - η εφημερίδα υποστηρίζει ότι εάν ο κ. Χάϊντερ είναι πράγματι τόσο πατριώτης όπως λέει, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει από τα πολιτικά πράγματα, για λόγους πολιτικής υγιεινής.

Η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι η νίκη του κ. Σούσελ σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα κατόρθωσε να υπερκεράσει την πολιτική κληρονομιά του δημοφιλέστατου πρώην καγγελάριου και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Μπρούνο Κράϊσκι.

«Για πρώτη φορά από το 1970 και δέκα χρόνια μετά το θάνατου του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, η συντηρητική παράταξη καταφέρνει να γίνει το πρώτο κόμμα στην Αυστρία», διαπιστώνει η εφημερίδα.

Στην Κοπεγχάγη, για την Berlinske Tidende η πιό σημαντική πτυχή των αυστριακών εκλογών είναι η ραγδαία εκλογική πτώση του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», η οποία - γράφει - θα προκαλέσει ανακούφιση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και η επίσης καθημερινή της Κοπεγχάγης, Information θεωρεί ότι η ήττα της ακροδεξιάς δείχνει το τέλος μιας εποχής.

«Η άνοδος των ακροδεξιών ρευμάτων που φαινόταν ως επικρατούσα τάση, φαίνεται να υποχωρεί. Ακόμα και εάν το Κόμμα Ελευθερίας συνεχίσει την πολιτική του δράση και συμμαχία με τους συντηρητικούς, θα πρόκειται για ένα νέο κόμμα, χωρίς την καθοριστική επιρροή του Γιόργκ Χάϊντερ.

Μεγάλη έκπληξη

Στην Ουγγαρία η Magyar Nemzet χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα «μεγάλη έκπληξη» και το αποδίδει τόσο στην προσωπική απήχηση του συντηρητικού καγγελαρίου Σούσελ, όσο και στο αποτυχημένο παράδειγμα οικονομικής διαχείρισης της γειτονικής, γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας.

Για τη γαλλική Liberation η νίκη των συντηρητικών στην Αυστρία πρέπει να αποδοθεί στην τακτική που εφήρμοσε ο καγγελάριος Σούσελ.

«Επί δυόμιση χρόνια ο καγγελάριος στρίμωξε τους ακροδεξιούς που βρίσκονταν μέσα στην κυβέρνηση συνασπισμού και δεν τούς άφησε να κερδίσουν κανένα από τα αμφιλεγόμενα ζητήματα»

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η Le Monde, η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Σούσελ ως συντηρητικό προμαχώνα απέναντι στην επέλαση ακραίων πολιτικών και κοινωνικών ιδεών.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 22:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Πακιστάν καταδικάζει τις επιθέσεις στο Κασμίρ
 

Τουλάχιστον 14 νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι τα θύματα της επίθεσης

To Πακιστάν αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ινδίας ότι βρίσκεται πίσω από τις χθεσινές εξτρεμιστικές επιθέσεις στο Κασμίρ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50.

Ο Πακιστανός υπουργός εξωτερικών, μάλιστα, δήλωσε στο BBC ότι το Πακιστάν εκφράζει τη θλίψη του για τα θύματα των επιθέσεων, και τις καταδικάζει, υπογράμμισε όμως ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει το Πακιστάν.

Νωρίτερα ο αντιπροέδρος της ινδικής κυβέρνησης ΛΚ Αντβανί, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την απελευθέρωση από το Πακιστάν του αρχηγού μια παράνομης ισλαμιστικής ομάδας, ο οποίος, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε ότι 'ο ιερός πόλεμος στο Κασμίρ θα συνεχιστεί'.

Επίθεση σε ναούς

Οι Ισλαμιστές αντάρτες επετέθηκαν σε ινδουϊστικό τέμενος στη πόλη Τζαμού στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η πολιορκία του τεμένους έληξε με την εισβολή των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Από την Κυριακή τη νύχτα που άρχισε η πρώτη επίθεση των ανταρτών σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους είναι και τρεις ισλαμιστές.

Πάνω από 50 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ιερείς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλλαν στο ναό Ραγουνάθ και σκότωσαν δύο αντάρτες.

Όμως λίγο μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από τον γειτονικό ναό Σιβ και μετά από συγκρούσεις σκοτώθηκε τρίτος ισλαμιστής αντάρτης.

Οι αρχές ανακοίνωσαν, αφού ο στρατός ερεύνησε την περιοχή γύρω από το τέμενος, ότι ο ναός Ραγκουνάθ είναι ασφαλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ο συγκεκριμένος ναός. Τον περασμένο Μάρτιο 10 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και 15 είχαν τραυματιστεί σε παρόμοιο περιστατικό.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί λέει ότι η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί δοκιμασία για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του Κασμίρ, που έχει θέσει ως στόχο της τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 22:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ιδρύεται στις ΗΠΑ
 

'Να αποφευχθεί μια επανάληψη της 11ης' θα είναι ο στόχος του νέου υπουργείου

Ο Προέδρος Μπους υπέγραψε νομοθετικό διάταγμα με το οποίο ιδρύεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας - σε μια απροσπάθεια, όπως δήλωσε ο ίδιος, να αντιμετωπιστεί ο συνεχιζόμενος κίνδυνος της τρομοκρατίας εναντίον αμερικανικών στόχων.

Ο υποψήφιος για τη θέση του πρώτου υπουργού εσωτερικής ασφαλείας είναι το Τομ Ριτζ, πρώην κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για αρκετές επιχειρήσεις ασφαλείας έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου.

Το νέο υπουργείο θα έχει 170.000 υπαλλήλους, ενοποιώντας τη λειτουργία τουλάχιστον 22 κυβερνητικών οργανώσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 40 δις δολλάρια.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 16:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραίτηση Χάιντερ από τη θέση του κυβερνήτη
 

Μετά από τη μεγάλη ήττα, που υπέστη το ακροδεξιό κόμμα του στις εκλογές της Κυριακής στην Αυστρία, ο Γιοργκ Χάιντερ παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνήτη

Ο ακροδεξιός πολιτικός Γιoργκ Χάιντερ δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του κυβερνήτη σε περιοχή, όπου κατείχε τη θέση αυτή στα νότια της Αυστρίας.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ένα εικοσιτετράωρο μετά από την ήττα που υπέστη το κόμμα του - στο οποίο ήταν ηγέτης μέχρι το Μάιο - στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας την Κυριακή.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα πέτυχε συντριπτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Το κόμμα της Ελευθερίας έλαβε μόλις λίγο πάνω από το 10%, που είναι ένα ποσοστό λιγότερο από το μισό από αυτό, που είχε λάβει τις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Βόλφγκαν Σούσελ παίρνει ποσοστό 42,3%, ενώ δεύτερο κόμμα έρχεται αυτό των Σοσιαλδημοκρατών.

Αφορμή για τις πρόωρες εκλογές έδωσε η κρίση στους κόλπους της ακρoδεξιάς, που προκλήθηκε από τις μόνιμες παρεμβάσεις του Γιοργκ Χάιντερ στο κυβερνητικό έργο και την υπονόμευση των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να έχει συγκεντρώσει αυτοδυναμία κι έτσι η επιστροφή της ακροδεξιάς στη νέα κυβέρνηση δεν αποκλείεται ακόμη ως ενδεχόμενο.

Ο κ. Χάιντερ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την πολιτική, όμως οι ανταποκριτές στην Αυστρία αναφέρουν ότι ο κ. Χάιντερ έχει αλλάξει και στο παρελθόν τέτοιες αποφάσεις.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 18:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στο Κασμίρ
 

Τουλάχιστον 14 νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι τα θύματα της επίθεσης

Η ινδική κυβέρνηση κατηγόρησε επισήμως το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από τις χθεσινές εξτρεμιστικές επιθέσεις στο Κασμίρ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ινδικής κυβέρνησης ΛΚ Αντβανί, οι επιθέσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την απελευθέρωση από το Πακιστάν του αρχηγού μια παράνομης ισλαμιστικής ομάδας, ο οποίος, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε ότι 'ο ιερός πόλεμος στο Κασμίρ θα συνεχιστεί'.

Επίθεση σε ναό

Οι Ισλαμιστές αντάρτες επετέθηκαν σε ινδουϊστικό τέμενος στη πόλη Τζαμού στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η πολιορκία του τεμένους έληξε με την εισβολή των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Από την Κυριακή τη νύχτα που άρχισε η πρώτη επίθεση των ανταρτών σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους είναι και τρεις ισλαμιστές.

Πάνω από 50 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ιερείς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλλαν στο ναό Ραγουνάθ και σκότωσαν δύο αντάρτες.

Όμως λίγο μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από τον γειτονικό ναό Σιβ και μετά από συγκρούσεις σκοτώθηκε τρίτος ισλαμιστής αντάρτης.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αφού ο στρατός ερεύνησε την περιοχή γύρω από το τέμενος, ότι ο ναός Ραγκουνάθ είναι ασφαλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ο συγκεκριμένος ναός. Τον περασμένο Μάρτιο 10 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και 15 είχαν τραυματιστεί σε παρόμοιο περιστατικό.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί λέει ότι η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί δοκιμασία για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του Κασμίρ, που έχει θέσει ως στόχο της τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 15:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
 

Η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών όπλων έφτασε σήμερα στο Ιράκ με αεροσκάφος, που απογειώθηκε από τη Κύπρο

Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών επέστρεψαν μετά από 4 χρόνια στο Ιράκ.

Η πρώτη ομάδα από 18 ειδικούς φθάνει στη Βαγδάτη από την Κύπρο για να αρχίσει την Τετάρτη την πρώτη επιθεώρηση ιρακινών εγκαταστάσεων.

Πριν από τρεις εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ένα αυστηρό ψήφισμα το οποίο υποχρεώνει το Ιράκ να παραδώσει όλα τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα που διαθέτει διαφορετικά θα αντιμετωπίσει «σοβαρότατες συνέπειες».

Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί τους επιθεωρητές να ερευνήσουν όλες τις εγκαταστάσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες.

Την Κυριακή η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στην επιστολή του ο κ. Σάμπρι καταδίκαζε το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο χαρακτήριζε «πρόσχημα για να κηρύξει πόλεμο η Αμερική στο Ιράκ».

Η πρώτη αποστολή


Η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από έξι ειδικούς της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ και 12 της επιτροπής που έχει αναλάβει τις έρευνες για όπλα άλλων κατηγοριών.

Ήδη έχουν αποσταλεί στη Βαγδάτη 20 περίπου τόνοι μηχανημάτων, επικοινωνιακού εξοπλισμού και ιατρικών εφοδείων.

Εκπρόσωπος των επιθεωρητών δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική απευθείας γραμμή που συνδέει το κέντρο επιχειρήσεων σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης με την Εθνική Διεύθυνση Παρακολούθησης του Ιράκ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν «προβλήματα» όταν αρχίσουν οι έρευνες.

Η πρώτη αποστολή της ομάδας θα είναι να ελέγξουν τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετήσει σε διάφορες ιρακινές εγκαταστάσεις κατά την τελευταία επίσκεψη τους στη χώρα στη δεκαετία του 1990.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 11:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Καινούρια στοιχεία για τις επιθέσεις στο Μπαλί
 

Οι έρευνες έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου στο Μπαλί

Νέα στοιχεία για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί έκανε γνωστό ότι βρήκε η αστυνομία της Ινδονησίας στη διάρκεια ερευνών, που πραγματοποίησε σε τέσσερα σπίτια, που χρησιμοποιούνταν από άνδρες, που θεωρούνται ύποπτοι ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις σε δύο νυκτερινά κέντρα του νησιού Μπαλί της Ινδονησίας σημειώθηκαν τον Οκτώβριο και είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους ξένοι τουρίστες.

Τα νέα στοιχεία, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προέκυψαν στην διάρκεια ερευνών, που είχαν διάρκεια δύο ημερών και έγιναν σε συνεργασία με την αστυνομία της Αυστραλίας. Ανάμεσα στα ευρύματα είναι και ένα βίντεο με ομιλίες του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν, που είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ-Κάιντα, που θεωρείται ότι υποκίνησε τις επιθυέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, βρέθηκαν και αρκετά όπλα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα μεταδίδει ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, αφού επιβεβαιώνει την υποψία ότι οι δράστες είχαν επιροή από τον Οσάμα μπιν Λάντεν παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για σχέση τους με την οργάνωσή του.

Το συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται τώρα να καταλήγουν οι έρευνες είναι ότι στις επιθέσεις είχαν εμπλακεί μέχρι και 12 άνθρωποι χωρισμένοι σε δύο ομάδες.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ
 

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα έχει πάνω από 300 μέλη

Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών επιστρέφουν μετά από 4 χρόνια στο Ιράκ.

Η πρώτη ομάδα από 18 ειδικούς φθάνει στη Βαγδάτη από την Κύπρο για να αρχίσει την Τετάρτη την πρώτη επιθεώρηση ιρακινών εγκαταστάσεων.

Πριν από τρεις εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ένα αυστηρό ψήφισμα το οποίο υποχρεώνει το Ιράκ να παραδώσει όλα τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα που διαθέτει διαφορετικά θα αντιμετωπίσει «σοβαρότατες συνέπειες».

Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί τους επιθεωρητές να ερευνήσουν όλες τις εγκαταστάσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες.

Την Κυριακή η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στην επιστολή του ο κ.Σάμπρι καταδίκαζε το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο χαρακτήριζε «πρόσχημα για να κηρύξει πόλεμο η Αμερική στο Ιράκ».

Η πρώτη αποστολή


Η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από έξι ειδικούς της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ και 12 της επιτροπής που έχει αναλάβει τις έρευνες για όπλα άλλων κατηγοριών.

Ήδη έχουν αποσταλεί στη Βαγδάτη 20 περίπου τόνοι μηχανημάτων, επικοινωνιακού εξοπλισμού και ιατρικών εφοδείων.

Εκπρόσωπος των επιθεωρητών δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική απευθείας γραμμή που συνδέει το κέντρο επιχειρήσεων σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης με την Εθνική Διεύθυνση Παρακολούθησης του Ιράκ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν «προβλήματα» όταν αρχίσουν οι έρευνες.

Η πρώτη αποστολή της ομάδας θα είναι να ελέγξουν τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετήσει σε διάφορες ιρακινές εγκαταστάσεις κατά την τελευταία επίσκεψη τους στη χώρα στη δεκαετία του 1990.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 07:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση στο Κασμίρ
 

Τουλάχιστον 14 νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι τα θύματα της επίθεσης

Ισλαμιστές αντάρτες επετέθηκαν σε ινδουϊστικό τέμενος στη πόλη Τζαμού στο υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η πολιορκία του τεμένους έληξε με την εισβολή των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Από την Κυριακή τη νύχτα που άρχισε η πρώτη επίθεση των ανταρτών σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους είναι και τρεις ισλαμιστές.

Πάνω από 50 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ανάμεσα στους τραυματίες είναι δύο ιερείς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλλαν στο ναό Ραγουνάθ και σκότωσαν δύο αντάρτες.

Όμως λίγο μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από τον γειτονικό ναό Σιβ και μετά από συγκρούσεις σκοτώθηκε τρίτος ισλαμιστής αντάρτης.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αφού ο στρατός ερεύνησε την περιοχή γύρω από το τέμενος, ότι ο ναός Ραγκουνάθ είναι ασφαλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ο συγκεκριμένος ναός. Τον περασμένο Μάρτιο 10 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και 15 είχαν τραυματιστεί σε παρόμοιο περιστατικό.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Δελχί λέει ότι η τελευταία αυτή επίθεση αποτελεί δοκιμασία για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του Κασμίρ, που έχει θέσει ως στόχο της τη βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 06:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Οδοφράγματα στη Γαλλία
 

Οι οδηγοί φορτηγών μπορεί να αποκλείσουν στη συνέχεια τις αποθήκες καυσίμων

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων οι οδηγοί φορτηγών στη Γαλλία άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι οδηγοί απέκλεισαν τα κεντρικά γραφεία μεγάλου γραφείου μεταφορών κοντά στο Μπορντώ καθώς και αγορά χονδρικής πώλησης στη Λίλη πριν ακόμη καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Οι κινητοποιήσεις μας άρχισαν. Η εργοδοσία έκανε μια προσφορά που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας», δήλωσε στέλεχος του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους οδηγούς φορτηγών, προσθέτοντας ότι έχουν οργανωθεί ως και 80 οδοφράγματα σε κύριες οδικές αρτηρίες.

Η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η αστυνομία θα επέμβει για να σταματήσει τα οδοφράγματα και απείλησε με αφαίρεση άδειας τους οδηγούς που θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Ουρές στα πρατήρια βενζίνης

Οι κινητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να σχηματιστούν μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης καθώς οι οδηγοί φοβούνται ότι επόμενος στόχος των απεργών θα είναι οι αποθήκες καυσίμων.

Χιλιάδες οδηγοί φρόντισαν να αγοράσουν επιπλέον βενζίνη

Οι ηγέτες του συνδικάτου ανακοίνωσαν ότι κατά την πρώτη φάση των κινητοποιήσεων στόχος τους είναι να εμποδίσουν την διακίνηση εμπορευμάτων και να δημιουργήσουν κυκλοφοριακά προβλήματα. Όμως σκοπεύουν, αν δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, να διευρύνουν τις κινητοποιήσεις σε βιομηχανικούς στόχους.

Την Τρίτη κατεβαίνουν σε εικοσιτετράωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Η απεργία θα παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας ενώ το υπουργείο Συγκοινωνίας ανακοίνωσε ότι ίσως ματαιωθούν πτήσεις καθώς ορσιμένοι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας αποφάσιαν επίσης να απεργήσουν.

Καθώς η Γαλλία συνορεύει με έξι χώρες και συνδέεται με φέρυμποτ και τη σήραγγα της Μάγχης με την Βρετανία, οι κινητοποίησεις των οδηγών φορτηγών μπορεί να έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 05:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Επιστρέφουν οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ
 

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα έχει πάνω από 300 μέλη

Οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών επιστρέφουν μετά από 4 χρόνια στο Ιράκ.

Η πρώτη ομάδα από 18 ειδικούς φθάνει στη Βαγδάτη από την Κύπρο για να αρχίσει την Τετάρτη την πρώτη επιθεώρηση ιρακινών εγκαταστάσεων.

Πριν από τρεις εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ένα αυστηρό ψήφισμα το οποίο υποχρεώνει το Ιράκ να παραδώσει όλα τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα που διαθέτει διαφορετικά θα αντιμετωπίσει «σοβαρότατες συνέπειες».

Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί τους επιθεωρητές να ερευνήσουν όλες τις εγκαταστάσεις οι οποίες θεωρούνται ύποπτες.

Την Κυριακή η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στην επιστολή του ο κ.Σάμπρι καταδίκαζε το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο χαρακτήριζε «πρόσχημα για να κηρύξει πόλεμο η Αμερική στο Ιράκ».

Η πρώτη αποστολή


Η πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελείται από έξι ειδικούς της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ και 12 της επιτροπής που έχει αναλάβει τις έρευνες για όπλα άλλων κατηγοριών.

Ήδη έχουν αποσταλεί στη Βαγδάτη 20 περίπου τόνοι μηχανημάτων, επικοινωνιακού εξοπλισμού και ιατρικών εφοδείων.

Εκπρόσωπος των επιθεωρητών δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική απευθείας γραμμή που συνδέει το κέντρο επιχειρήσεων σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης με την Εθνική Διεύθυνση Παρακολούθησης του Ιράκ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν «προβλήματα» όταν αρχίσουν οι έρευνες.

Η πρώτη αποστολή της ομάδας θα είναι να ελέγξουν τα μηχανήματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετήσει σε διάφορες ιρακινές εγκαταστάσεις κατά την τελευταία επίσκεψη τους στη χώρα στη δεκαετία του 1990.


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 04:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η απεργία των πυροσβεστών και η αναμενόμενη σήμερα παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι το θέμα που κυριαρχεί στον βρετανικό τύπο

Το θέμα της συνεχιζόμενης απεργίας των πυροσβεστών της Βρετανίας - για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες - κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων της χώρας.

Παρέμβαση Μπλερ

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες συμφωνούν στην εκτίμηση ότι «το χάος που προκάλεσε η απεργία αναγκάζει τον Μπλερ να βγει στην πρώτη γραμμή» όπως υπογραμμίζει ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Times.

«Ο Μπλερ παίρνει τα ηνία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Guardian, ενώ σύμφωνα με ττην Independent ο Μπλερ «θα απευθυνθεί στο πορτοφόλι των ψηφοφόρων» προσπαθώντας να κερδίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης που προς το παρόν χαίρουν οι απεργοί πυροσβέστες.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Financial Times υπάρχουν οι φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών, του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους πυροσβέστες. Πάνω από τις τρεις φωτογραφίες η λεζάντα « ο κακός χωροφύλακας, ο καλός χωροφύλακας και ο μέσος δρόμος».

Μις Κόσμος

Σε πολλές βρετανικές εφημερίδες κυριαρχούν φωτογραφίες των υποψηφίων Μις Κόσμος που καταφθάνουν στο Λονδίνο μετά την διακοπή του διαγωνισμού στη Νιγηρία λόγω των αιματηρών ταραχών που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.

«Ο διαγωνισμός συνεχίζεται, συνεχίζονται και οι σκοτωμοί» είναι ο χαρακτηριστικός υπότιτλος της Guardian.

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί

Σύμφωνα με δύο εφημερίδες, την Financial Times και την Times, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπάουν σκοπεύει να αυξήσει τον δημόσιο δανεισμό για να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία όπως είχε υποσχεθεί ότι θα πράξει.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Financial Times αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας, η εμπιστοσύνη για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως και η εφημερίδα Daily Telegraph δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της για να διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία.

Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσκόπηση η διάθεση που επικρατεί στη χώρα είναι απαισιόδοξη και για την οικονομία και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Το 85 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στις δημόσιες υπηρεσίες και το 53 % συμφωνεί με την εκτίμηση των ξένων «ότι τίποτα στην Βρετανία δεν λειτουργεί».

Η δημοσκόπηση δείχνει, σύμφωνα με την Daily Telegraph, την απογοήτευση των ψηφοφόρων με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο οποίος δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών.

Η ανατολική Ευρώπη οπλίζει τον Σαντάμ


Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο για την πώληση όπλων από γιουγκοσλαβικές επιχειρήσεις στην κυβέρνηση του Ιράκ.

Σύμφωνα με το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, που επικαλείται «ανώτερα στελέχη δυτικών κυβερνήσεων», η Σερβία είναι το κέντρο του παράνομου εμπορίου όπλων στο οποίο είναι αναμεμειγμένες τουλάχιστον επτά χώρες των Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι χώρες που παραβίασαν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Ιράκ τα Ηνωμένα Έθνη είναι σύμφωνα με το άρθρο της Guardian, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Βοσνία και η Λευκορωσία.



Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 - 03:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Με την νίκη του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες στην Αυστρία ασχολούνται πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες ενώ οι ημερήσιες της Ουγγαρίας σχολιάζουν θετικά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η νίκη του Σούσελ

Οι αυστριακές εφημερίδες χρησιμοποιούν τη φράση «πολιτικός σεισμός» για να περιγράψουν την επικράτηση του Λαϊκού κόμματος και τον καταποντισμό του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας.

Η Die Presse της Βιέννης κρίνει πως το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε τον ηγέτη του Λαϊκού κόμματος, Βόλφγκανγκ Σούσελ, τον πιο αξιόπιστο πολιτικό της Αυστρίας.

Όμως δεύτερος νικητής στις χθεσινές εκλογές, πιστεύει η αυστριακή εφημερίδα, ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Καρλ Χάιντς Γκράσερ, διότι «οι ψηφοφόροι σαφώς εξέφρασαν χθες την υποστήριξη τους προς την μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης».

Τον καταποντισμό του ακροδεξιού κόμματος του Γιόργκ Χάιντερ σχολιάζουν πολλές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την αυστριακή Der Standard «οι ψηφοφόροι έθεσαν ουσιαστικά το κόμμα της Ελευθερίας εκτός κυβέρνησης καθώς η επιρροή του συρρικνώθηκε στο επίπεδο που ήταν το 1986».

Μια άλλη αυστριακή εφημερίδα, η Kurier, εκτιμά το αποτέλεσμα με ακόμη πιο δραματικό τρόπο θεωρώντας την μείωση της επιρροής του ακροδεξιού κόμματος «τρομερή και πιθανότατα οριστική».

Αλλά και στη Γερμανία η ήττα του κόμματος της Ελευθερίας προκάλεσε ικανοποίηση.

Η εφημερίδα Berliner Zeitung υπογραμμίζει ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ψήφοι για τον ακραίο λαϊκισμό του Γιόρκ Χάιντερ, όμως όχι τόσες πολλές ώστε να είναι κίνδυνος για την Αυστρία ή ακόμη και για την Ευρώπη».

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου θεωρεί πως δικαιώθηκε χθες η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πολιτικές κυρώσεις στην Αυστρία όταν το Λαϊκό κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της Ελευθερίας.

«Οι εξωτερικές πιέσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση της Βιέννης να μην συμπεριλάβει στα μέλη της τον Γιόρκ Χάιντερ, τον άνθρωπο που αντιπροσωπεύει την δεξιά της Αυστρίας« εξηγεί η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει «αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσβληθεί τόσο πολύ ώστε να υπονομεύσει την κυβέρνηση και να κερδίσει την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων».

Με ικανοποίηση είδαν το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών πολλές άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Είναι σαφές ότι οι πολίτες της Αυστρίας δεν θέλουν να συνεχίσουν να είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης» λέει η El Mundo της Μαδρίτης.

«Στο τέλος ο λαϊκισμός πάντα χάνει» εκτιμά η La Stampa του Τουρίνο.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Η εφημερίδα Magyar Hirlap της Ουγγαρίας εκτιμά ότι η απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στην Πράγα να δεχθεί νέα μέλη είναι «προς όφελος και της Ουγγαρίας».

Η ένταξη «στο κλαμπ σταθερότητας και δημοκρατικού ελέγχου» των νέων μελών, μεταξύ των οποίων είναι τρεις γείτονες της Ουγγαρίας, δεν μπορεί παρά να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στις χώρες αυτές, τονίζει η εφημερίδα Magyar Hirlap.

Μια άλλη εφημερίδα η Nepszabadsag επισημαίνει «η Σλοβακία και η Ρουμανία θα γίνουν ξανά σύμμαχοι μας. Από εδώ και πέρα οι δύο αυτές χώρες θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αποδείξουν τη χρησιμότητα τους στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις» τονίζει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.