Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-23

  1. Πρόβες πολέμου στον Περσικό
  2. Ισραήλ: Συγγνώμη για το θάνατο Βρετανού
  3. Αιματηρών ταραχών συνέχεια στη Νιγηρία
  4. Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία
  5. Περιοδεία Μπους σε Λιθουανία - Ρουμανία
  6. Επίθεση αυτοκτονίας από...θαλάσσης
  7. Νέα αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
  8. Περιορίζεται η μόλυνση από το Πρεστίζ
  9. Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
  10. «Καθαρές λύσεις» για τη Κύπρο ζητά ο Σημίτης
  11. Τουρκία: Ελευθερία έκφρασης με το...σταγονόμετρο
  12. Επίσκεψη Μπους στη Ρουμανία
  13. Επίθεση αυτοκτονίας από...θαλάσσης
  14. Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
  15. Τουρκία: Ελευθερία έκφρασης με το ... σταγονόμετρο
  16. Ερευνα για το βυθισμένο τάνκερ
  17. Επίσκεψη Μπους στη Λιθουανία
  18. Επίθεση αυτοκτονίας από...θαλάσσης
  19. Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
  20. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  21. Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 23:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόβες πολέμου στον Περσικό
 


Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη μεθόριο Κουβέϊτ - Ιράκ οι ΗΠΑ πραγματοποιούν γυμνάσια με πραγματικά πυρά




Για δέκα χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σ΄αυτή, η άσκηση Desert Spring αποτελεί πρόβα πολέμου



Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των ΗΠΑ δοκιμάζονται στις σκληρές συνθήκες της ερήμου



Και τα ελικόπτερα Απάτσι πραγματοποιούν βολές χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά



Στα γυμνάσια συμμετέχουν και οι συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ



Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν και σενάρια βιολογικού, χημικού και πυρηνικού πολέμου



Το πυροβολικό πραγματοποιεί βολές σε απόσταση 15 χιλιομέτρων



Αλλά πρόκειται για γυμνάσια, και τα στρατεύματα μπορούν ν΄απολαμβάνουν κλιματιζόμενες σκηνές


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Συγγνώμη για το θάνατο Βρετανού
 

Το συγκρότημα της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Τζενίν όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Βρετανός Ίαν Χουκ

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι δυνάμεις του σκότωσαν ένα Βρετανό υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, την Παρασκευή.


Οι ισραηλινές δυνάμεις Άμυνας εκφράζουν λύπη για το θάνατο του υπαλλήλου της Ούνρα
Ανακοίνωση ισραηλινού στρατού
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, οι έρευνες που διεξήχθησαν μετά το συμβάν έδειξαν ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες είδαν έναν άνδρα - το θύμα - να βρίσκεται μέσα σε κτιριακό συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών στη Τζενίν, και να κρατά στα χέρια του ένα αντικείμενο που «έμοιαζε με πιστόλι».

Στη συνέχεια οι δύο στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο του Ίαν Χουκ, υπαλλήλου της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Προσφύγων του ΟΗΕ (γνωστής και στην Ελλάδα ως Ούνρα από τα αρχικά της UNRWA).

Το θύμα, 53 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του πριν μεταφερθεί στο τοπικό νοσοκομείο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επέκρινε δριμύτατα τη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων σε σχέση με το συμβάν, εκφράζοντας την οργή του για το θάνατο του Βρετανού υπαλλήλου του ΟΗΕ.

«Λυπούμεθα για το θάνατο, αλλά...»

Αν και στο ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού πεκφράζεται λύπη για το θάνατο του εργαζομένου στην Ούνρα, εντούτοις γίνεται και προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αντίδραση των στρατιωτών που πυροβόλησαν, λέγοντας ότι είχαν δεχθεί προηγουμένως πυρά μέσα από το κτιριακό συγκρότημα όπου βρισκόταν το θύμα.


Παλαιστίνιοι μεταφέρουν συμβολικά σε φορείο σημαία του ΟΗΕ, για να τιμήσουν τον θανόντα Ίαν Χουκ

Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη διαψεύδουν ότι μέσα στο κτίριο υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές που έβαλλαν κατά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Πωλ Μακάν, λέει ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η υπηρεσία του δεν στοιχειοθετείται ο ισραηλινός ισχυρισμός για πυρά προερχόμενα από το κτίριο της Ούνρα.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι το θύμα χρησιμοποιούσε την ώρα που πυροβολήθηκε το κινητό του τηλέφωνο, προσπαθώντας να κανινίσει τις λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη εκκένωση του κτιρίου από το προσωπικό του ΟΗΕ.

Ο θανών βρισκόταν στη Δυτική Όχθη εργαζόμενος σε πρόγραμμα ανοικοδόμησης παλαιστινιακών κατοικιών, που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων ισραηλινών επιδρομών.

Η σορός του πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ για ιατροδικαστική εξέταση, πριν επιστραφεί στη Βρετανία.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 22:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρών ταραχών συνέχεια στη Νιγηρία
 

Συνεργεία απομακρύνουν ένα από τα θύματα της βίας υπό το βλέμμα στρατιωτών

Στη Νιγηρία, τα αιματηρά επεισόδια που έχουν στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 105 ατόμων συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, παρά την απόφαση των διοργανωτών των διεθνών καλλιστείων Μις Κόσμος να μεταθέσουν το διαγωνισμό από τη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα, στο Λονδίνο.

Στην πόλη Καντούνα ο στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο βίας.

Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί επίσης πάνω από 400 άτομα.

Μέσα στην πόλη αυτή της βόρειας Νιγηρίας, απ΄όπου άρχισαν τα επεισόδια με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που θεωρήθηκε βλάσφημο από Μουσουλμάνους πιστούς, διεξάγονταν και σήμερα οδομαχίες ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και πλήθη διαδηλωτών.


Χριστιανική εκκλησία της Καντούνα, θύμα εμπρησμού του όχλου

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ανταποκριτή του BBC ότι η αστυνομία πυροβόλησε στο ψαχνό για να επιβάλει την τάξη και ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων υπήρξαν νέα θύματα.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού λένε ότι πάνω από τέσερεις χιλιάδες κάτοικοι της πόλης- στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί - έχουν διαφύγει στις γύρω περιοχές, σε μια προσπάθεια να σωθούν.

Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία
 

Τρείς προτάσεις παρουσιάστηκαν σε προεκλογική μονομαχία: Tου σoσιαλδημοκράτη Γκούσενμπαουερ (αρ.) του ακροδεξιού Χάουπτ και του συντηρητικού καγγελάριου Σούσελ (δεξιά)

Ανταπόκριση του Θύμιου Μπαμπανάτσα

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Αυστρία, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκαγκ Σούσελ και του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Η κρίση που ξέσπασε στους ακρoδεξιούς της Αυστρίας εξαιτίας των μονίμων παρεμβάσεων του Γιόργκ Χάϊντερ στο κυβερνητικό έργο και της υπονόμευσης των εκπροσώπων του κόμματός του στην κυβέρνηση, κατέστησαν την προσφυγή στις κάλπες αναπόφευκτη.

Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 183 εκπροσώπους τους στη νέα Βουλή, από τους υποψηφίους 6 κομμάτων.

Μόνο τέσσερα κόμματα όμως – Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκό Κόμμα, Κόμμα της Ελευθερίας και Πράσινοι - έχουν προοπτικές εκπροσώπησης στο «Νατιονάλρατ» της Βιέννης.

Αμφίρροπη αναμέτρηση

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Θύμιος Μπαμπανάτσας, η έκβαση της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης κρίνεται ως η πλέον αμφίρροπη στην ιστορία της χώρας, καθώς υπολογίζεται στο ¼ του εκλογικού σώματος το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα αλλάξουν πολιτικό στρατόπεδο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Γκούσενμπάουερ δεν καταφέρνει να συγκινήσει όπως οι χαρισματικοί προκάτοχοί του

Στις δημοσκοπήσεις σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί εμφανίζονται ισοδύναμοι στις πρώτες θέσεις.

Βέβαιο θεωρείται ότι το κόμμα του Γιόργκ Χάϊντερ θα υπολείπεται κατά πολύ από το ποσοστό των περίπου 27% που συγκέντρωσε το 1999 και με το οποίο αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα.

Εκ προοιμίου δεδομένο είναι ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες υπό τον «άχρωμο» ηγέτη τους, ΄Αλφρεντ Γκούσενμπαουερ, αποκλείεται η κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα της Ελευθερίας, με το οποίο σημειωτέον συνεργάσθηκαν στην κυβέρνηση από το 1983 μέχρι το 1986, πριν εμφανισθεί φυσικά στο προσκήνιο ο Γιόργκ Χάϊντερ.

Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της πρώτης θέσης, που θα τους επιτρέψει είτε το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους, είτε με το κόμμα του Σούσελ, από θέση όμως ισχύος.

Οι επιδιώξεις του Λαϊκού Κόμματος

Ο Βόλφγκαγκ Σούσελ, που έγινε το 2000 καγκελάριος παρότι το κόμμα του είχε καταταχθεί τρίτο, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, προσεγγίζοντας τις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» του Κόμματος της Ελευθερίας και δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν αποκλείει τη συνεργασία με κανέναν.

Ο πρωθυπουργός Βόλφγκανγκ Σούσελ ελπίζει να διατηρήσει τη θέση του

Στόχος του όμως είναι η άλωση του εκλογικού δυναμικού των ακροδεξιών και η περιθωριοποίηση του Χάϊντερ, χωρίς να «γκρεμίσει» «γέφυρες».

Για το σκοπό αυτό προσέλκυσε τον πλέον φέρελπι και δημοφιλή πολιτικό της Αυστρίας, τον 34χρονο αντίποδα του Χάϊντερ στους ακροδεξιούς, πρώην υπουργό Οικονομικών Κάρλ-Χάϊντς Γκάσερ.

Ο Σούσελ δεσμεύτηκε να τον υπουργοποιήσει ως ανεξάρτητο, αν κερδίσει τις εκλογές.

Ρόλο ρυθμιστή επιθυμούν οι Πράσινοι

Στην προσέλκυση των ψηφοφόρων του Κόμματος της Ελευθερίας αποσκοπούν και οι Πράσινοι που θέτουν ως στόχο το διπλασιασμό των ψήφων τους (7,4% το 1999).

Οι Πράσινοι ευελπιστούν να αποτρέψουν τον μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς, με βάση την εμπειρία της πολιτικής παραλυσίας στο πρόσφατο παρελθόν, δεν επικροτείται από την κοινή γνώμη.

Η κατάκτηση της τρίτης και ρυθμιστικής για τη συνέχεια θέσης στο πολιτικό στερέωμα, είναι –κατά το γερμανικό πρότυπο- για τους οικολόγους της Αυστρίας το ζητούμενο.

Αίνιγμα η τύχη του «Κόμματος Ελευθερίας»

«Θαύμα» θα ήταν σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εάν το ακέφαλο ουσιαστικά Κόμμα της Ελευθερίας, κατορθώσει να επαναλάβει την επιτυχία των τελευταίων εκλογών.

Χαμόγελα για τον Γιόργκ Χάϊντερ παρά το διχασμό στο κόμμα του

Ρεαλιστικό θεωρείται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 16%, και αυτό όχι εξαιτίας του άτυπου αρχηγού του, κ. Χάϊντερ, αλλά για τη σθεναρή στάση που επέδειξαν στην αντιπαράθεση μαζί του ορισμένα από τα στελέχη - μέλη της κυβέρνησης Σούσελ, όπως για παράδειγμα ο κ. Γκάσερ.

Ο Χάϊντερ διαβλέποντας τον κίνδυνο να τεθεί συν τω χρόνω στα πολιτικά «αζήτητα» εστίασε στις προεκλογικές του εμφανίσεις τις επιθέσεις εναντίον του καγκελάριου Σούσελ, για τον οποίο η ηπιότερη έκφραση που χρησιμοποίησε ήταν «τρελός».

Οι ακροδεξιοί βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας τους, καθώς χρεώνονται όλα τα «καπρίτσια» του εγωκεντρικού τους ηγέτη, από τις κατά καιρούς φιλο-ναζιστικές του κορώνες, μέχρι τις επιθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής και τις επισκέψεις του στο Σαντάμ Χουσεΐν.

Προς τα πού οδεύει η Αυστρία

Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή του Kόμματος της Ελευθερίας στην εξουσία, την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θύελλα των αντιδράσεων που επακολούθησε σε διεθνές επίπεδο, η Αυστρία εξακολουθεί να βρίσκεται ουσιαστικά σε μία ιδιότυπη «καραντίνα».

Ο καγγελάριος Σούσελ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ακροδεξιές με τις μετριοπαθείς τάσεις

Οι ξένοι ηγέτες αποφεύγουν τις επίσημες επισκέψεις στη Βιέννη, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις η εναντίωση του Κόμματος της Ελευθερίας στη διεύρυνση προς Ανατολάς.

Ανοιχτά αυστριακοί διπλωμάτες τονίζουν ότι εκείνο που θα δώσει την αποφασιστική χροιά στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο πόθος της πλήρους αποκατάστασης της χώρας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και λιγότερο οι θέσεις στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής.

Αν είναι έτσι, οι ακροδεξιοί και ο Γιόργκ Χάϊντερ θα επιστρέψουν στα ποσοστά που τους εξασφαλίζουν οι «αδιόρθωτοι», σταθεροί τους ψηφοφόροι.

Εκείνοι που τους ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μόνο το 1999, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και την εικόνα της μελλοντικής κυβέρνησης.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιοδεία Μπους σε Λιθουανία - Ρουμανία
 

Ο πρόεδρος Μπους έχοντας δίπλα του τον Λιθουανό ομόλογό του, Βάλντας Αντάμκους, χαιρετά τα πλήθη στο Βίλνιους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζώρτζ Μπους περιοδεύει σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης καλοσωρίζοντας τις στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνήσεων τους σε ενδεχόμενη εκστρατεία εναντίον του Ιράκ.

Μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία «Επανάστασης» του Βουκουρεστίου ενώπιον πλήθους δεκάδων χιλιάδων, ο κ. Μπους χαιρέτισε την είσοδο της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και συνέκρινε τον πρώην δικτάτορα της χώρας, Νικολάε Τσαουσέσκου, με τον Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ο πλανήτης υπέφερε αρκετά από το φανατισμό... θα αντιμετωπίσουμε τους νέους εχθρούς της ελευθερίας και θα νικήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θερμή υποδοχή στη Λιθουανία

Προηγουμένως, το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος Μπους βρέθηκε στη Λιθουανία, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές.

Ήταν η η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη χώρα αυτή, η οποία μαζί με άλλες 6 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έγινε δεκτή την εβδομάδα αυτή στους κόλπους τού ΝΑΤΟ.


Ιανουάριος 1991: Σοβιετικό άρμα μάχης σε δρόμο του Βίλνιους
Μιλώντας στη κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Λιθουανίας Βίλνιους, μπροστά σε χιλιάδες κατοίκους της χώρας, ο κ. Μπους είπε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται τη Λιθουανία, επευφημούμενος από το πλήθος, όπως μετέδωσε ανταποκριτής μας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή εκτιμά ότι η ημέρα είχε ιστορική σημασία για τους Λιθουανούς, αφού επισφράγισε την από Ανατολάς απεξάρτησή τους, 10 χρόνια περίπου μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 18:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας από...θαλάσσης
 

Η βία και η ένταση συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή (φωτογραφία αρχείου)

Τέσσερις ναύτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν, κοντά στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας, όταν εξεράγη ένα αλιευτικό σκάφος, που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά και στο οποίο επέβαιναν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.

Οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ».

Εκπρόσωπος του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι οι τραυματίες ναύτες επέβαιναν σε ένα περιπολικό σκάφος του Ναυτικού της χώρας, που πλησίασε το αλιευτικό σκάφος όταν αυτό πέρασε στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Οταν οι προσπάθειες για επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος δεν καρποφόρησαν, οι ναύτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε μια προσπάθεια να το σταματήσουν.

Ακολούθησε η έκρηξη του αλιευτικού σκάφους, που προκάλεσε τον τραυματισμό των ναυτών και μεγάλες ζημιές στο πλοίο στο οποίο επέβαιναν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χαρακτήρισε την επίθεση πρωτοφανή στα χρονικά και ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τη Λωρίδα της Γάζας


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 18:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα αιματηρά επεισόδια στη Νιγηρία
 

Κάτοικοι της Καντούνα διαφεύγουν με τα λιγοστά τους υπάρχοντα

Στη Νιγηρία, τα αιματηρά επεισόδια που έχουν στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 105 ατόμων συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, παρά την απόφαση των διοργανωτών των διεθνών καλλιστείων Μις Κόσμος να μεταθέσουν το διαγωνισμό από τη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα, στο Λονδίνο.

Στην πόλη Καντούνα, απ΄όπου άρχισαν τα επεισόδια με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που θεωρήθηκε βλάσφημο από Μουσουλμάνους πιστούς, διεξάγονταν και σήμερα οδομαχίες ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και πλήθη διαδηλωτών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ανταποκριτή του BBC ότι η αστυνομία πυροβόλησε στο ψαχνό για να επιβάλει την τάξη και ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων υπήρξαν νέα θύματα.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού λένε ότι πάνω από τέσερεις χιλιάδες κάτοικοι της πόλης- στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί - έχουν διαφύγει στις γύρω περιοχές, σε μια προσπάθεια να σωθούν.

Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Περιορίζεται η μόλυνση από το Πρεστίζ
 

Καθαρισμός παραλίας μολυσμένης από πετρέλαιο

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας βοηθά τα συνεργεία στο έργο καθαρισμού πάνω από 100 παραλιών της περιοχής από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ.

Εκατοντάδες στρατιώτες, μαθητές και άλλοι εθελοντές προσπαθούν να συλλέξουν τις μεγάλες ποσότητες τοξικού αργού πετρελαίου, που εξεβράσθη στις ακτές από το τάνκερ που βυθίστηκε την περασμένη Τρίτη.

Γαλλικό ερευνητικό υποβρύχιο κατευθύνεται προς την περιοχή του ναυαγίου για να εξετάσει εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο.


Θαλασσινά Γαλικίας καλυμμένα από πετρέλαιο

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε να γίνει η υποβρύχια αυτή έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν οι 60 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου που υπολογίζεται ότι απέμειναν στις δεξαμενές του Πρεστίζ, έχουν μεταβληθεί σε στερεό, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής.

Στο μεταξύ μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τα νομαρχιακά γραφεία της περιοχής ζητώντας από τις αρχές να λάβουν περισσότερα μέτρα επειγόντως για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Οι ακτιβιστές μάλιστα απόθεσαν έξω από τα γραφεία κουβάδες γεμάτους με πετρέλαιο και λάσπη από τις ακτές που έχουν μολυνθεί.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 14:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη προστατεύει τις διαγωνιζόμενες για τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος

Η βία συνεχίζεται στη Νιγηρία παρά την απόφαση των διοργανωτών των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Κόσμος ότι ο φετινός διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα αυτή, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί βίαιες ταραχές λόγω του διαγωνισμού, που είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Από τα επεισόδια έχουν γίνει γνωστοί οι θάνατοι πάνω από 100 ανθρώπων.

Νέα τοποθεσία για τα φετινά καλλιστεία ορίστηκε το Λονδίνο. Αρκετές από τις διαγωνιζόμενες για το φετινό παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω των επεισοδίων, που επεκτάθηκαν την Παρασκευή και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολασεγκάν Ομπασάνιο δήλωσε ότι η ανεύθυνη δημοσιογραφία είναι η αιτία αναβολής του διαγωνισμού.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πόλη Καντούνα, που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, αν ζούσε σήμερα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης αυτής συγκρούσθηκαν μεταξύ τους.

Πλήθη νεαρών εξοργισμένων Μουσουλμάνων, βγαίνοντας από τα τεμένη μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η αστυνομία προσπάθησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας στον αέρα να επιβάλλει την τάξη, και πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις.

Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 17:22 ('Ωρα Λονδίνου)
«Καθαρές λύσεις» για τη Κύπρο ζητά ο Σημίτης
 

Οχι «υποπαραγράφους και αστερίσκους» για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά ο Ελληνας Πρωθυπουργός (φωτογραφία αρχείου)

Της απεσταλμένης της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Πράγα Μαρίας Καστρισιανάκη

«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει τις θέσεις της για το Κυπριακό, τον ευρωστρατό και το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Τουρκία», τόνισε στην ενημέρωσή του στο Κέντρο Τύπου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

«Η αίσθησή μου είναι ότι, αν και εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, το γενικό κλίμα είναι ότι δεν μπορεί να παραμένει εκκρεμές το Κυπριακό», δήλωσε ο κ. Σημίτης, που επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος τού νησιού, η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

«Θα επιδιώξουμε καθαρές λύσεις τόσο στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου όσο και στο θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίχως υποπαραγράφους ή αστερίσκους», είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Για το θέμα του αιτήματος της Τουρκίας να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως «η Τουρκία δεν μπορεί να τα έχει όλα δικά της», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ είπε ότι κανείς δεν του έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα αν προϋπόθεση για να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Ωστόσο, ο κ. Σεζέρ εξαίρεσε από τη δήλωσή του αυτή τους ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι, όπως είπε, στις κατ'ιδίαν συναντήσεις, που είχε μαζί τους ήταν σαφείς ότι πρέπει να δωθεί στη Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Σεζέρ είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Τζωρτζ Μπους όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δεσμεύτηκαν ότι θα ασκήσουν όσο περισσότερη πίεση μπορούν ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 12:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ελευθερία έκφρασης με το...σταγονόμετρο
 

Τα γραφεία του κουρδικού ραδιοφώνου Οζγκιούρ, που τέθηκε εκτός νόμου από τις τουρκικές αρχές

Με απογοήτευση αντέδρασαν Κούρδοι πολιτικοί και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολυαναμενόμενη απόφαση της Αγκυρας, που επιτρέπει για πρώτη φορά τη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

Και αυτό γιατί η απόφαση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου παρέχει το δικαίωμα μετάδοσης προγραμμάτων στη Κουρδική γλώσσα μόνο για μισή ώρα ημερησίως στην τηλεόραση και για 45 λεπτά στο ραδιόφωνο.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα, αλλά και πολύ μικρό συνάμα
Ναζμί Γκιορ, Κούρδος πολιτικός
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα πολιτικά κριτήρια, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως όρο για την έναρξη διμερών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ Γκιούλ παραμένει ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη των συνομιλιών από τους ηγέτες των «15», που συναντώνται στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου.
Η στέρηση των δικαιωμάτων ελευθερίας έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού της μεγάλης κουρδικής μειονότητας, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κούρδος πολιτικός, Ναζμί Γκιόρ, είπε στο ΒΒC αναφερόμενος στην απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα αλλά και πολύ μικρό συνάμα».

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι η απόφαση δείχνει την επιθυμία του τουρκικού κράτους να ελέγχει και να περιορίζει τα δικαιώματα των Κούρδων.

Γλώσσα υπαρκτή αλλά απαγορευμένη

Η ύπαρξη του κουρδικού λαού και της γλώσσας του αποτελούσε για την Άγκυρα ταμπού επί σειρά δεκαετιών.


Η παραγωγός ραδιοφώνου, Φουσούν Ερντογάν επιμένει ότι δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία
Αυτά μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όταν κατόπιν κοινοτικών πιέσεων, θεσπίσθηκε το δικαίωμα εκπαίδευσης και έκφρασης στην κουρδική γλώσσα.

Η απόφαση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου την Παρασκευή αποτελεί μέτρο υλοποίησης του δικαιώματος αυτού.

Αλλά οι Κούρδοι θεωρούν σημαντικότερο - σύμφωνα με ανταπόκριση του συντάκτη μας, Νικ Θορπ από την Κωνσταντινούπολη - το απεριόριστο δικαίωμα μετάδοσης εκπομπών λόγου και πολιτισμού στην κουρδική γλώσσα από ελεύθερα και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα πολύ καιρό για να πραγματοποιηθεί, καταλήγει ο ανταποκριτής μας.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 12:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίσκεψη Μπους στη Ρουμανία
 

Πριν από τη Ρουμανία, ο κ. Μπους επισκέφθηκε τη Λιθουανία (στη φωτογραφία, στα δεξιά, με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Βάλντας Αντάμκους)

Τη Ρουμανία επισκέπτεται, μετά από τη Λιθουανία, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους.

Οι δύο αυτές χώρες είναι ανάμεσα στις εφτά, που έγιναν δεκτές την εβδομάδα αυτή στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του κ. Μπους στη Λιθουανία ήταν η πρώτη Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή.

Μιλώντας στη κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Λιθουανίας Βίλνιους, μπροστά σε χιλιάδες κατοίκους της χώρας, ο κ. Μπους είπε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται τη Λιθουανία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η ημέρα είχε ιστορική σημασία για τους Λιθουανούς περίπου 10 χρόνια μετά από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 12:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας από...θαλάσσης
 

Η βία και η ένταση συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή (φωτογραφία αρχείου)

Τέσσερις ναύτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν, κοντά στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας, όταν εξεράγη ένα αλιευτικό σκάφος, που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά και στο οποίο επέβαιναν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.

Οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ».

Εκπρόσωπος του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι οι τραυματίες ναύτες επέβαιναν σε ένα περιπολικό σκάφος του Ναυτικού της χώρας, που πλησίασε το αλιευτικό σκάφος όταν αυτό πέρασε στα ύδατα του Ισραήλ, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Οταν οι προσπάθειες για επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος δεν καρποφόρησαν, οι ναύτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε μια προσπάθεια να το σταματήσουν.

Ακολούθησε η έκρηξη του αλιευτικού σκάφους, που προκάλεσε τον τραυματισμό των ναυτών και μεγάλες ζημιές στο πλοίο στο οποίο επέβαιναν.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 12:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη προστατεύει τις διαγωνιζόμενες για τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος

Η βία συνεχίζεται στη Νιγηρία παρά την απόφαση των οργανωτών των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Κόσμος ότι ο φετινός διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα αυτή, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί βίαιες ταραχές με πάνω από 100 νεκρούς λόγω του διαγωνισμού, που είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο.

Νέα τοποθεσία για τα φετινά καλλιστεία ορίστηκε το Λονδίνο. Αρκετές από τις διαγωνιζόμενες για το φετινό παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω των επεισοδίων, που επεκτάθηκαν την Παρασκευή και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολασεγκάν Ομπασάνιο δήλωσε ότι η ανεύθυνη δημοσιογραφία είναι η αιτία αναβολής του διαγωνισμού.

Ταραχές σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πόλη Καντούνα, που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, αν ζούσε σήμερα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης αυτής συγκρούσθηκαν μεταξύ τους.

Πλήθη νεαρών εξοργισμένων Μουσουλμάνων, βγαίνοντας από τα τεμένη μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η αστυνομία προσπάθησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας στον αέρα να επιβάλλει την τάξη, και πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις.

Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 23:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Ελευθερία έκφρασης με το ... σταγονόμετρο
 

Τα γραφεία του κουρδικού ραδιοφώνου Οζγκιούρ, που τέθηκε εκτός νόμου από τις τουρκικές αρχές

Με απογοήτευση αντέδρασαν Κούρδοι πολιτικοί και μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολυαναμενόμενη απόφαση της Αγκυρας, που επιτρέπει για πρώτη φορά τη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

Και αυτό γιατί η απόφαση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου παρέχει το δικαίωμα μετάδοσης προγραμμάτων στη Κουρδική γλώσσα μόνο για μισή ώρα ημερησίως στην τηλεόραση και για 45 λεπτά στο ραδιόφωνο.


Πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα, αλλά και πολύ μικρό συνάμα
Ναζμί Γκιορ, Κούρδος πολιτικός
Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις πολιτικά κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως όρο για την έναρξη διμερών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στόχος της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ Γκιούλ παραμένει ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη των συνομιλιών από τους ηγέτες των «15», που συναντώνται στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου.

Η στέρηση των δικαιωμάτων ελευθερίας έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού της μεγάλης κουρδικής μειονότητας, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κούρδος πολιτικός, Ναζμί Γκιόρ, είπε στο ΒΒC αναφερόμενος στην απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα αλλά και πολύ μικρό συνάμα».

Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι η απόφαση δείχνει την επιθυμία του τουρκικού κράτους να ελέγχει και να περιορίζει τα δικαιώματα των Κούρδων.

Γλώσσα υπαρκτή αλλά απαγορευμένη

Η ύπαρξη του κουρδικού λαού και της γλώσσας του αποτελούσε για την Άγκυρα ταμπού επί σειρά δεκαετιών.


Η παραγωγός ραδιοφώνου, Φουσούν Ερντογάν επιμένει ότι δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία
Αυτά μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όταν κατόπιν κοινοτικών πιέσεων, θεσπίσθηκε το δικαίωμα εκπαίδευσης και έκφρασης στην κουρδική γλώσσα.

Η απόφαση του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου την Παρασκευή αποτελεί μέτρο υλοποίησης του δικαιώματος αυτού.

Αλλά οι Κούρδοι θεωρούν σημαντικότερο - σύμφωνα με ανταπόκριση του συντάκτη μας, Νικ Θορπ από την Κωνσταντινούπολη - το απεριόριστο δικαίωμα μετάδοσης εκπομπών λόγου και πολιτισμού στην κουρδική γλώσσα από ελεύθερα και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να χρειάζεται ακόμα πολύ καιρό για να πραγματοποιηθεί, καταλήγει ο ανταποκριτής μας.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 22:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Ερευνα για το βυθισμένο τάνκερ
 

Παραλία μαυρισμένη από το πετρέλαιο, κοντά στο ακρωτήριο Φινιστέρ της Ισπανίας

Η ισπανική κυβέρνηση στέλνει υποβρύχιο να ερευνήσει την περιοχή όπου βυθίστηκε την Τρίτη το τάνκερ Πρεστίζ, για να διαπιστωθεί εάν συνεχίζεται η διαρροή πετρελαίου από τις δεξαμενές του.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι το υποβρύχιο θα μπορέσει να δει εάν το φορτίο αργού πετρελαίου που μετέφερε το πλοίο έχει στερεοποιηθεί στον παγωμένο βυθό του Ατλαντικού, όπως ελπίζουν ορισμένοι ειδικοί.

Το υπό Λιβεριανή σημαία δεξαμενόπλοιο έσπασε από τη δύναμη των κυμάτων και βυθίστηκε την περασμένη Τρίτη σε βάθος τρεισήμισυ χιλιάδων μέτρων, στα ανοικτά της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Tο πετρέλαιο που διέρρευσε από το πλοίο έχει προκαλέσει μείζονα οικονομική και οικολογική καταστροφή, αφού εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών αλιευτικών κοινοτήτων έχουν μείνει χωρίς εργασία και πάνω από 100 παραλίες της περιοχής έχουν μολυνθεί.

Το τάνκερ μετέφερε 77 χιλιαδες τόνους αργού πετρελαίου εκ των οποίων υπολογίζεται ότι διέρρρευσαν στο περιβάλλον δέκα τουλάχιστον χιλιάδες τόνοι.


17/11: Δορυφορική φωτογραφία δείχνει τη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο (αριστερά) προς τις ακτές
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης που επικρατούν στο βυθό του ναυαγίου δεν θα υπάρξει περαιτέρω διαρροή.

Αλλά περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή, εάν κάποιες από τις δεξαμενές του πλοίου διανοίχτηκαν κατά την πρόσκρουσή του στον πυθμένα του ωκεανού.

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα περιβαλλοντική καταστροφή από διαρροή πετρελαίου συνέβη στις ακτές της Αλάσκας το 1989, όταν το πετρελαιοφόρο Έξον Βαλντέζ προσάραξε με αποτέλεσμα τη διαρροή 37 χιλιάδων τόνων πετρελαίου στις γύρω περιοχές.

Ηδη την Παρασκευή η κυβέρνηση της Μαδρίτης επέκτεινε την απαγόρευση αλιείας που είχε επιβάλει στις βορειοδυτικές ακτές της.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι εκτός από την πρώτη πετρελαιοκηλίδα που έφτασε να έχει μήκος 100 χιλιομέτρων, υπάρχουν ακόμα τέσσερις μικρότερες πτετρελαιοκηλίδες που προσεγγίζουν τις ακτές λόγω των ισχυρών ανέμων και θαλασσίων ρευμάτων της περιοχής.

Ο κ. Ραχόϊ παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής, που περιλαμβάνει τη χορήγηση 200 εκατομμυρίων ευρώ στις τοπικές κοινότητες αλιέων, υπό μορφή άτοκων δανείων, φορολογικών απαλλαγών και κοινωνικών παροχών.

Εκτός από το γαλλικό υποβρύχιο ερευνών στην περιοχή βρίσκονται στόλος ρυμουλκών, πλοίων ναυτικής διάσωσης, σκαφών περιβαλλοντικού καθαρισμού και ελικοπτέρων.

Στις ακτές συνεργεία 500 ατόμων προσπαθούν να καθαρίσουν τις μολυσμένες παραλίες από το πετρέλαιο.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 10:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίσκεψη Μπους στη Λιθουανία
 

Ιστορική για τους Λιθουανούς θεωρείται η επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους στη χώρα τους (στη φωτογραφία, στα δεξιά, με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Βάλντας Αντάμκους

Με μεγάλες τιμές έγινε δεκτός στη Λιθουανία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή, που, μαζί με άλλες 6 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έγινε δεκτή την εβδομάδα αυτή στους κόλπους τού ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Λιθουανίας Βίλνιους, μπροστά σε χιλιάδες κατοίκους της χώρας, ο κ. Μπους είπε ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται τη Λιθουανία.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι η ημέρα είχε ιστορική σημασία για τους Λιθουανούς περίπου 10 χρόνια μετά από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 10:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση αυτοκτονίας από...θαλάσσης
 

Η βία και η ένταση συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή (φωτογραφία αρχείου)

Τέσσερις ναύτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν, κοντά στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας, όταν εξεράγη ένα ψαροκάικο, που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά και στο οποίο επέβαιναν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.

Οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ».

Εκπρόσωπος του Ισραήλ έκανε γνωστό ότι οι τραυματίες ναύτες επέβαιναν σε ένα περιπολικό σκάφος του Ναυτικού της χώρας, που πλησίασε το ψαροκάικο όταν αυτό πέρασε στα ύδατα του Ισραήλ, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Οταν οι προσπάθειες για επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στο ψαροκάικο δεν καρποφόρησαν, οι ναύτες έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε μια προσπάθεια να το σταματήσουν.

Ακολούθησε η έκρηξη του ψαροκάικου, που προκάλεσε τον τραυματισμό των ναυτών και μεγάλες ζημιές στο πλοίο στο οποίο επέβαιναν.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη προστατεύει τις διαγωνιζόμενες για τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος

Η βία συνεχίζεται στη Νιγηρία παρά την απόφαση των οργανωτών των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Κόσμος ότι ο φετινός διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί στη χώρα αυτή, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί βίαιες ταραχές με πάνω από 100 νεκρούς λόγω του διαγωνισμού, που είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο.

Νέα τοποθεσία για τα φετινά καλλιστεία ορίστηκε το Λονδίνο. Αρκετές από τις διαγωνιζόμενες για το φετινό παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω των επεισοδίων, που επεκτάθηκαν την Παρασκευή και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολασεγκάν Ομπασάνιο δήλωσε ότι η ανεύθυνη δημοσιογραφία είναι η αιτία αναβολής του διαγωνισμού.


Ταραχές σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πόλη Καντούνα, που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, αν ζούσε σήμερα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης Καντούνα συγκρούσθηκαν μεταξύ τους.

Πλήθη νεαρών εξοργισμένων Μουσουλμάνων, βγαίνοντας από τα τεμένη μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η αστυνομία προσπάθησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας στον αέρα να επιβάλλει την τάξη, και πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις.

Η πόλη Καντούνα έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας εκεί τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.


Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002 - 09:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Η απεργία των πυροσβεστών της Βρετανίας κυριαρχεί στις σημερινές εφημερίδες της Βρετανίας

Το θέμα της δεύτερης απεργίας των τελευταίων ημερών, που ξεκίνησαν την Παρασκευή οι πυροσβέστες της Βρετανίας κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των περισσοτέρων εφημερίδων της χώρας.

Η εφημερίδα «The Mail» κατηγορεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βρετανίας Τζων Πρέσκοτ για λανθασμένους χειρισμούς στο αίτημα των πυροσβεστών για αύξηση των αποδοχών τους.

Ανάλογους τόνους υιοθετεί και η εφημερίδα «Mirror», ενώ σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει και η εφημερίδα «Express».

Αντίθετα, η εφημερίδα «Sun» στηρίζει τους χειρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βρετανίας. Αυτή η άποψη βρίσκει σύμφωνη και την εφημερίδα «The Independent».

Η εφημερίδα «Times», από την πλευρά της, κατηγορεί το συνδικαλιστικό σωματείο των πυροσβεστών για την απεργία, που είναι οκταήμερη, και, ήδη, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το κλείσιμο αρκετών σταθμών του μετρό του Λονδίνο επειδή δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για προστασία σε ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η εφημερίδα «Financial Times» κυκλοφορεί με μια μεγάλη φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της, που απεικονίζει στρατιώτες, που έχουν πάρει την θέση των πυροσβεστών και προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά.

Μια μεγάλη φωτογραφία με φωτιά που έχουν βάλει πυροσβέστες σε κάδους έχει επιλέξει για την πρώτη σελίδα της και η εφημερίδα «The Guardian».

Η Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ένα άλλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα σήμερα τις εφημερίδες της Βρετανίας.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» γράφει, στο σημερινό της φύλλο, ότι ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ πιστεύουν ότι ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ είναι τόσο απομονωμένος, που η ιδέα για εξορία του δεν είναι, πλέον, σωστή, αφού, σε μια τέτοια περίπτωση, η αλλαγή ηγεσίας στις τάξεις των Παλαιστινίων ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική λύση του Μεσανατολικού.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2002 - 19:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή τοποθεσίας των καλλιστείων λόγω βίας
 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη προστατεύει τις διαγωνιζόμενες για τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος

Οι οργανωτές των καλλιστείων για την ανάδειξη της Μις Κόσμος αποφάσισαν ότι ο φετινός διαγωνισμός δεν μπορεί να διεξαχθεί στη Νιγηρία, όπου τις τελευταίες έχουν πραγματοποιηθεί βίαιες ταραχές με πάνω από 100 νεκρούς λόγω του διαγωνισμού, που είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Νέα τοποθεσία για τα φετινά καλλιστεία ορίστηκε το Λονδίνο.

Αρκετές από τις διαγωνιζόμενες για το φετινό παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω των επεισοδίων, που επεκτάθηκαν την Παρασκευή και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολασεγκάν Ομπασάνιο δήλωσε ότι η ανεύθυνη δημοσιογραφία είναι η αιτία αναβολής του διαγωνισμού.


Ταραχές σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πόλη Καντούνα, που βρίσκεται στα βόρεια της Νιγηρίας, όταν μια εφημερίδα έγραψε ότι ο προφήτης Μοχάμεντ, αν ζούσε σήμερα, θα παντρευόταν μια από τις διαγωνιζόμενες για τον τίτλο της Μις Κόσμος.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης Καντούνα συγκρούσθηκαν μεταξύ τους.

Πλήθη νεαρών εξοργισμένων Μουσουλμάνων, βγαίνοντας από τα τεμένη μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η αστυνομία προσπάθησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας στον αέρα να επιβάλλει την τάξη, και πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις.

Η Καντούνα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, θεωρείται επίκεντρο συγκρούσεων εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας τόσο της μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια σε παρόμοιες ταραχές είχαν σκοτωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.