Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-20

  1. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  2. Ανοικτός στις συνομιλίες
  3. Η Μις Κόσμος διχάζει τη Νιγηρία
  4. Στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης
  5. Ο πρόεδρος του Πακιστάν αγνοεί τους επικριτές του
  6. «Θα μας στηρίξει η Βρετανία στην Κοπεγχάγη»
  7. Έκκληση ΗΠΑ για κοινό μέτωπο κατά του Ιράκ
  8. ΝΑΤΟ: Προς αναζήτησιν ταυτότητας
  9. Δεύτερη πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Γαλικία
  10. Ο πόλεμος ...κοστίζει
  11. NATO: Από το 1949 έως σήμερα
  12. Διεθνείς πιέσεις φέρνουν αυξήσεις στην Αργεντινή
  13. «Πλήρη συνεργασία» υποσχέθηκε το Ιράκ
  14. «Θα μας στηρίξει η Βρετανία στην Κοπεγχάγη»
  15. «Φρούριο» Πράγα ενόψει Συνόδου του ΝΑΤΟ
  16. Ροκ: Διαγωγή κοσμία
  17. Το ευρωπαϊκό όραμα του Γκιούλ
  18. Στήριξη του ΝΑΤΟ ζητά ο Μπους
  19. Διεθνείς αντιδράσεις για τα τάνκερ
  20. Προειδοποίηση για επανεμφάνιση φονικών ασθενειών
  21. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 03:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ εξακολουθεί να απασχολεί αρκετές βρετανικές εφημερίδες. Η Guardian υποστηρίζει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell, η BP και η ExxonMobil εξακολουθούν να ναυλώνουν πλοία με ηλικία εξίσου μεγάλη με αυτή του Πρεστίζ. Στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες αυτές επιλέγουν τους μεταφορείς του με βάση το κόστος και όχι την ασφάλεια.

Ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα αναφέρεται η Daily Telegrpah υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ είναι ένα: Ξοδέψτε περισσότερα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τώρα ότι χωρίς του αμερικάνους δεν έχουν καθόλου άμυνα, αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ σταμάτησαν να δαπανούν για την άμυνα στην Ευρώπη και στρέφονται προς τη Μέση Ανατολή και σε περιοχές του ειρηνικού ωκεανού.

Οι τεχνοκράτες της Τουρκίας

Στη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας αναφέρονται με κολακευτικό σχόλιό τους οι Financial Times χαρακτηρίζοντάς την μετριοπαθή και τεχνοκρατική. Πρώτη προτεραιότητα της νέας αυτής κυβέρνησης αναφέρει η βρετανική εφημερίδα θα πρέπει να είναι να πειστούν οι Τουρκοκύπριοι να αποδεχτούν ένα συνομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης της Κύπρου. Σε διαφορετική περίπτωση η ένταξη στην ΕΕ μόνο των ελληνοκυπρίων θα δηλητηριάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ένωση και ίσως οδηγήσει τους ισλαμοδημοκράτες σε πιο ακραίες θέσεις.

Η ίδια εφημερίδα αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στα μάλλον απαισιόδοξα μηνύματα του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η βρετανική οικονομία δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Για Ιράκ πάμε καλά;

Τέλος η βρετανική εφημερίδα Daily Mirror ζήτησε από 100 αμερικάνους να εντοπίσουν σε ένα χάρτη το Ιράκ, τη χώρα που θέλει να βομβαρδίσει ο Τζορτζ Μπους- και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Οκτώ στους δέκα δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη χώρα του Σαντάμ Χουσείν και αρκετοί έδειχναν τη Γαλλία, την Κίνα η ακόμη και τη Νικαράγουα. Μεγαλύτερη ανησυχία πάντως προκάλεσε στους συντάκτες της Daily Mirror το γεγονός ότι το 10% των αμερικανών δεν γνώριζε σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκονται οι ΗΠΑ.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοικτός στις συνομιλίες
 

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών εξελέγη με 54% των ψήφων

Ο νέος ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, στρατηγός Αμράμ Μίτζνα, δήλωσε ότι η εκλογή του αποτελεί απόδειξη ότι ο ισραηλινός λαός είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις.

Ο δήμαρχος της Χάιφα, πόλης στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, εξελέγη με 54% των ψήφων και επικράτησε των άλλων δύο υποψηφίων, μεταξύ των οποίων, ήταν και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.


Ικανοποιημένος από την εκλογή του κ. Μίτζνα δήλωσε ο Γιασέρ Αραφάτ
Ο Αμράμ Μίτζνα, ο οποίος ανήκει στην πτέρυγα των μετριοπαθών, υπογράμμισε ότι «εφόσον οι Ισραηλινοί αισθανθούν ότι υπάρχει κάποιος συνομιλητής στην αντίπαλη πλευρά, τότε θα αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι για συμβιβασμούς».

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, υποδέχτηκε με ικανοποίηση την εκλογή του κ. Μίτζνα και εξέφρασε την ελπίδα να «ακολουθήσει τα βήματα του εκλιπόντος πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και να ολοκληρώσει το έργο του».

Σε συνέντευξή του στο BBC ο νεοεκλεγείς ηγέτης απέφυγε να δηλώσει εάν είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον ηγέτη των Παλαιστινίων.

«Θα μιλήσω μ' εκείνη την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία θα είναι εις θέσιν να παρουσιάσει έργο», είπε χαρακτηριστικά ο 57χρονος, Αμράμ Μίτζνα.

Ο δήμαρχος της Χάιφα θα ηγηθεί των Εργατικών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 28 Ιανουαρίου.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 23:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Μις Κόσμος διχάζει τη Νιγηρία
 

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας για το διαγωνισμό ομορφιάς

Φωτιά στις εγκαταστάσεις εφημερίδας στην Καντούνα της Νιγηρίας έβαλαν ακραίοι ισλαμιστές διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση άρθρου, το οποίο συσχετίζει τον προφήτη Μωάμεθ με τον διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κόσμος που διεξάγεται στην αφρικανική χώρα.

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» επιτέθηκαν για δεύτερη ημέρα στα γραφεία της εφημερίδας «Σήμερα».


Η περσινή νικήτρια Μις Κόσμος κατάγεται από τη Νιγηρία
Τα διεθνή πρακτορεία χαρακτηρίζουν την Καντούνα επίκεντρο συχνών συγκρούσεων εξαιτίας της συνύπαρξης της μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας.

Πριν από δύο χρόνια, 2.000 και πλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας.

Το επίμαχο άρθρο υποστήριζε ότι μέχρι και ο προφήτης Μωάμεθ θα νυμφευόταν μία από τις καλλονές του διαγωνισμού.

Οι μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς προσβάλλει το ισλάμ.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 18:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης
 

Δυσοίωνο το μέλλον για το οικοσύστημα και την οικονομία της Γαλικίας

Λύσεις και απαντήσεις καλείται να δώσει η κυβέρνηση της Ισπανίας στις εύλογες απορίες και ανησυχίες των κατοίκων των βορειοδυτικών ακτών της ιβηρικής χρεσονήσου μετά το ναυάγιο του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ».

Εκτός της οικολογικής καταστροφής η περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας φαίνεται να βρίσκεται μιας αναπάντεχης οικονομικής κρίσης.

Στις γραφικές παραλίες της Γαλικίας πλέον κυριαρχεί το μαύρο χρώμα και η μυρωδιά του αργού πετρέλαιου.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι η οικολογική ισορροπία δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί στις ακτές της Γαλικίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαίωσεις των τοπικών αρχών.

Η Γαλικία αν και δεν είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, ωστόσο, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινότητας εξαρτάται από τους τουρίστες.

«Αυτήν την εποχή η τουριστική κίνηση είναι μικρή. Εάν, όμως, το ναυάγιο συνέβαινε το καλοκαίρι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», δήλωσε υπάλληλος του γραφείου ταξιδίων «Μαγεία της Ισπανίας».

Απόγνωση ψαράδων

Το Φίγκο της Γαλικίας είναι από τα σημαντικότερα αλιευτικά λιμάνια της Ευρώπης, στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 25.000 αλιείς.

Έως και 25.000 άνθρωποι, κυρίως, γυναίκες απασχολούνται στη βιομηχανία μυδοκαλλιέργειας στη Γαλικίας, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Την ίδια ώρα κινδυνεύουν, επίσης, οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων στην Γαλικία, οι οποίοι ασχολούνται στους τομείς επεξεργασίας και διανομής των αλιευτικών προϊόντων.

Την περασμένη, μόλις, εβδομάδα άλλη μία καταστροφή βρήκε τον ντόπιο πληθυσμό του Φίγκο καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχύλιση του ποταμού Λαγκάρες.

«Ο κόσμος ζει από την αλιεία», δήλωσε στο BBC ο Αντόνιο Γκονθάλεθ, και πρόσθεσε, «αναρωτιέμαι, όμως, επίσης, ποιος μου εγγυάται εμένα και την οικογένειά μου για την ασφάλεια των ψαριών που κάποια στιγμή θα φάμε ως άνθρωποι».

Ο Έκο Μάτσερς της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης «Γκρίνπις» τόνισε ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται.

«Το πρόβλημα δεν είναι η πετρελαιοκηλίδα, η οποία περιορίζεται στα επιφανειακά ύδατα, αλλά τι θα συμβεί εάν το πετρέλαιο αγγίξει τις παράκτιες περιοχές ή εάν κατακαθίσει στο βυθό της θάλασσας. Τότε θα βρεθούν σε πλέον δεινή θέση όχι μόνο τα ψάρια αλλά κυρίως τα οστρακοειδή. Η μόλυνση αυτών θα επηρεάσει αλυσιδωτά όλα τα έμβια όντα της περιοχής», κατέληξε ο Έκο Μάτσερς.


Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2002 - 00:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πρόεδρος του Πακιστάν αγνοεί τους επικριτές του
 

Το Πακιστάν βρίσκεται στον ορθρό δρόμο, είπε ο πρόεδρος της χώρας

Ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν, πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, υπεραμύνθηκε της τριετούς πολιτικής του σταδιοδρομίας και διεμήνυσε στη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας να λάβει υπόψιν το μεταρρυθμιστικό του έργο.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν προέβη στην εν λόγω δήλωση παραμονή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, από την οποία θα αναδειχθεί ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του 1999, με το οποίο ανήλθε στην εξουσία ο Περβέζ Μουσάραφ.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο στρατηγός Μουσάραφ υπογράμμισε ότι θα εκπληρώσει την υπόσχεση να παραχωρήσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης ημέρας.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την προεδρία ή την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν.

Ο Πακιστανός πρόεδρος αγνόησε, πλήρως, τις πιέσεις και τις ενστάσεις πολλών βουλευτών όσον αφορά το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει μετά το σχηματισμό της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης αλλά και το περιεχόμενο των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που προωθεί.

Ανάμεσα σ΄αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι και η νομιμοποίηση του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων στη διακυβέρνηση του Πακιστάν.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 21:49 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα μας στηρίξει η Βρετανία στην Κοπεγχάγη»
 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις με τους κ.κ. Μπλερ και Στρο στο Λονδίνο

Ρεπορτάζ του Βύρωνα Καρύδη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 Δεκεμβρίου.

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νικητής των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον κ. Μπλερ, το πρωί της Τετάρτης, στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα είναι δύο ξεχωριστά θέματα και δεν συνδέονται μεταξύ τους.


Ο κ. Ερντογάν συζήτησε με τη βρετανική ηγεσία για Ιράκ, Κυπριακό και ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας

Παράλληλα είπε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συζητήσει το σχέδιο επίλυσης Ανάν, δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι η τουρκική πλευρά είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η συνάντηση με τον κ. Μπλερ διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, και πριν απ' αυτή είχε προηγηθεί πρόγευμα εργασίας - διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών - του κ. Ερντογάν με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

Δηλώσεις Στρo για τη συνάντηση

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον κ. Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό μου στο Λονδίνο» , είπε ο κ. Στρο έξω από την επίσημη κατοικία του, στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο κ. Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, μου εξέθεσαν λεπτομερώς τα σχέδια του κόμματός τους για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Τουρκία», συνέχισε ο κ. Στρο.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπογράμμισε στους συνομιλητές του για άλλη μία φορά την υποστήριξη που παρέχει η Βρετανία στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ .

Πάντως σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το εάν η Βρετανία θα επιδιώξει στην Κοπεγχάγη να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ , ο Τζακ Στρο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι θέμα προς διαπραγμάτευση μεταξύ των 15 χωρών μελών.

«Συζητήσαμε επίσης και για το Κυπριακό. Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο σθεναρά υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης» σημείωσε ο κ. Στρο.

Εξάλλου ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν - Στρο ήταν και το πρόβλημα του Ιράκ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια και συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενή επαφή», υπογράμμισε ο κ. Στρο.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση ΗΠΑ για κοινό μέτωπο κατά του Ιράκ
 

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να ανασυντάσσονται

Τη στρατιωτική συνδρομή δεκάδων κρατών ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περίπτωση που αναλάβουν δράση εναντίον του Ιράκ.

Η Βρετανία και ο Καναδάς, παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, έχουν ήδη συμφωνήσει να συνδράμουν στρατιωτικά τις ΗΠΑ εάν και όταν ο ΟΗΕ εγκρίνει την ανάληψη δράσης.


Το Ιράκ είναι διατεθειμένο να παρουσιάσει όλο το οπλοστάσιο του
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, διοικητής ΔΕΑΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος βρίσκεται στην Πράγα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, απηύθυνε έκκληση προς τους ομολόγους του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για συμμετοχή «στον συνασπισμό των επιθυμούντων» να πολεμήσουν εναντίον του Ιράκ, εάν η ηγεσία του δε συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο από τη Βαγδάτη, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πόλεμος θα αποτραπεί αυτή τη φορά.

Βρετανικό «ναι»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ενώπιον των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη στρατιωτική βοήθεια 60 κρατών.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρείται ο πλέον «πιστός» σύμμαχος του Τζορτζ Μπους
«Εάν σημειωθεί παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στα όπλα. Εάν οι συνθήκες είναι δικαιολογημένες, τότε θα συμμετάσχουμε σε αυτό το συνασπισμό για να διασφαλίσουμε τις επιθυμίες του ΟΗΕ», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του Καναδά διευκρίνισε ότι θα έδινε το πράσινο φως στις ένοπλες δυνάμεις της μόνο έπειτα από αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
ΝΑΤΟ: Προς αναζήτησιν ταυτότητας
 

Παντού είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων

Της απεσταλμένης μας στην Πράγα, Μαρίας Καστρισιανάκη

«Αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας» θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σε λίγες ώρες τις εργασίες της στην Πράγα.

Στη διήμερη τους συνάντηση οι 19 ηγέτες των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καθώς και οι ομόλογοί τους από 10 χώρες της ανατολικής Ευρώπης καλούνται να εξετάσουν πρωτίστως ένα θέμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα: το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην Πράγα

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, χθες, με τον Τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Χάβελ.

Έκανε σαφές ο Αμερικανός πρόεδρος πως η χώρα δε θα προβεί σε καμία κίνηση δίχως να ενημερώσει και να διαβουλευθεί τους συμμάχους της.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η πόλεμος εναντίον της Βαγδάτης θα είναι αναπόφευκτος εάν η πολιτική της ηγεσία αθετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της διεθνούς κοινότητας, προβάλλοντας εμπόδια στο έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Προς Ανατολάς διεύρυνση

Κατά τα' άλλα αυτή η σύνοδος εστιάζεται στην προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη σε αυτό σε πρώτη φάση επτά χωρών: Κροατία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Ημερομηνία ένταξης ενδεχομένως θα δοθεί στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ενώ η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παραμείνουν για πολύ ακόμη εκτός συμμαχίας λόγω της
γενικότερης εσωτερικής αστάθειας που τις χαρακτηρίζει.

Άλλες επτά χώρες αναμένεται να μπουν στο ΝΑΤΟ

Τη στιγμή που μέσα στο συνεδριακό κέντρο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα εξετάζουν τις νέες προκλήσεις που διαμόρφωσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε παγκόσμιο επίπεδο, μεθοδεύοντας σε διαφορετικές βάσεις τη συνεργασία τους ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας, στους δρόμους της Πράγας μερικές χιλιάδες διαδηλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με 12.000 αστυνομικούς.

Φρούριο Πράγα

Τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο αλλά και τα περίχωρα της πόλης είναι δρακόντεια. «Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη των εκτρόπων που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2000», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

«Η πόλη επουλώνει ακόμα τις πληγές της μετά τις καταστροφικής πλημμύρες του Αυγούστου. Δεν αντέχει κι άλλο πλήγμα», συμπληρώνει ο δήμαρχος της Πράγας.

Πάντως καλού κακού ορισμένοι καταστηματάρχες φρόντισαν και θωράκισαν τα καταστήματά τους.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν ότι αυτή τη φορά οι διαδηλώσεις θα είναι υποβαθμισμένες.

Αυτή είναι και η εκτίμηση των αρχών.

Υποτονικές διαδηλώσεις

Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις όπως η «Greenpeace», η «Jubilee 2000», η INPEG και η Armica καθώς και η Σοσιαλιστική Συμμαχία δεν πρόκειται να δώσουν το παρόν.


Το 2000 οι διαδηλώσεις ήταν πολύ πιο μαχητικές
«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν είναι στις προτεραιότητες μας», λέει χαρακτηριστικά μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Τσεχίας.

Από κυβερνητικής πλευράς, ο Αλεξάντρ Βόντρα, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπεύθυνος για όλη τη διοργάνωση της συνόδου εκτιμά πως οι περισσότεροι διαδηλωτές θα προέρχονται από τον και τον αναρχικό χώρο.

«Η αστυνομία έχει ένα κατάλογο με 2.200 ονόματα ξένων ταραχοποιών στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα», δηλώνει.

Αυτό, πάντως, που ανησυχεί τον αστυνομικό διευθυντή της Πράγας είναι η αναρχική ομάδα με την επωνυμία Μαύροι Μέτωπο μέλη της οποίας είχαν διεισδύσει στις διαδηλώσεις του 2000 και πιστεύεται ότι προκάλεσαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.


Το ΝΑΤΟ ... συμφέρει

Όσο για το κόστος των μέτρων ασφαλείας το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων οι αρχές της Τσεχίας θεωρούν ότι θα το εισπράξουν στο πολλαπλάσιο από τα έσοδα που θα αποφέρει η παραμονή στην πόλη συμμετεχόντων και δημοσιογράφων.

Μόνο της η αμερικανική αποστολή αποτελείται από 700 άτομα.

Τα ξενοδοχεία που γονάτισαν από τη δραματική μείωση των τουριστών μετά τις πλημμύρες ελπίζουν πως θα αποζημιωθούν με τις δύο ημέρες της συνόδου, αν όχι, παντελώς τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος.


Το ΝΑΤΟ δεν είναι στις προτεραιότητές μας
Μέλος εκτελεστικής γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ
Το πρόβλημα μετατίθεται τώρα στους καταστηματάρχες που ετοιμάζονται για τουλάχιστον μία εβδομάδα αναδουλειάς αφού είναι τη φορά αυτή οι κάτοικοι της Πράγας που εγκαταλείπουν ομαδικά την πόλη.

Αυτό άλλωστε ήταν και η επιδίωξη των αρχών για να μπορέσουν να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 20:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Δεύτερη πετρελαιοκηλίδα απειλεί τη Γαλικία
 

Τα συνεργεία καθαρισμού ελπίζουν τώρα οι δεξαμενές να μείνουν ανέπαφες στο βυθό

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στη βορειοδυτική Ισπανία, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής από την πετρελαιοκηλίδα που άφησε κατά τη βύθισή του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ».

Μια δεύτερη πετρελαιοκηλίδα απειλεί τις παράκτιες περιοχές της Γαλικίας καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ δυνατοί.


Δορυφορική λήψη της πετρελαιοκηλίδας
Εξαιτίας των δυνατών ανέμων αναβλήθηκε, επίσης, η επιχείρηση των ντόπιων ψαράδων σχηματισμού ενός αυτοσχέδιου φράγματος ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν δυτικοί και βορειοδυτικοί για τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες με αποτέλεσμα να κινδυνέουν πλέον από την πετρελαιοκηλίδα και οι ακτές της γειτονικής Πορτογαλίας.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αποβούν σωτήριες για το οικοσύστημα των ισπανικών ακτών, εάν οι άνεμοι διασπάσουν τις κηλίδες και καθαρίσουν τις παράκτιες περιοχές από το πετρέλαιο.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων προειδοποιούν ότι η υποθαλάσσια πίεση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει νέες ρωγμές στα ήδη βυθισμένα μέρη του δεξαμενόπλοιου με κίνδυνο να απελευθερωθεί ακόμη περισσότερο αργό πετρέλαιο στις ισπανικές ακτές.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 90 παραλίες της Γαλικίας έχουν μολυνθεί από την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στη βορειοδυτική Ισπανία.

Διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνείς αντιδράσεις και καταγγελίες για ελλιπείς ελέγχους στα δεξαμενόπλοια μονού τοιχώματος ακολουθούν τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ στις ακτές της Ισπανίας

Η αρμόδια επίτροπος για τις μεταφορές, Λογιόλα ντε Παλάθιο, δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι τέτοιων τάνκερ. Η ίδια πιστεύει ότι για τέτοιου είδους καταστροφές ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των πλοίων. «Το τάνκερ έχει γίνει γνωστό ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση» υπογράμμισε ο Λογιόλα ντε Παλάθιο.

Μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές
Ιανουάριος 1993: 85.000 τόννοι στις νήσους Σέτλαντς

Δεκέμβριος 1992: 80.000 τόννοι κοντά στο λιμάνι της Λα Κορούνια της Ισπανίας

Μάρτιος 1989: 38.800 τόννοι στα ανοιχτά της Αλάσκας

Μάρτιος 1967: 119.000 τόννοι ανοικτά των βρετανικών ακτών
Οικολογικές οργανώσεις αλλά και η ΕΕ εκφράζουν ανησυχίες για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καθώς στο τάνκερ είχαν απομείνει τουλάχιστον 60 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου.

Προς το παρόν πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Πρεστίζ».

H βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι σύμφωνα με εφοπλιστικούς κύκλους, το πλοίο συνδέεται με την ελληνική δυναστεία της οικογένειας Κουλουθρού.

Έντονη κριτική για την άρνηση της να δεχτεί το πλοίο πριν βυθιστεί δέχεται και η Ισπανία η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ευθύνης για την καταστροφή.

Πάντως η οικολογική οργάνωση «Γρίνπις» υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο που μετέφερε το «Πρεστίζ» θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί πριν από τη βύθιση του πλοίου.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 18:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πόλεμος ...κοστίζει
 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των οικονομολόγων στο ενδεχόμενο νέου πολέμου στο Ιράκ

Οι φιλοπολεμικές κραυγές, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, δεν κοπάζουν παρά την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Αν τελικά γίνει η στρατιωτική επιχείρηση, την οποία πολλοί προβλέπουν, ποιο θα είναι το κόστος από οικονομικής απόψεως;

Σύμφωνα με μια θεωρία, ένας πόλεμος στο Ιράκ δε θα κόστιζε πολύ και ίσως να επετύγχανε την αναζωογόνηση ορισμένων οικονομιών, όπως έκανε, πάντα κατά την ίδια θεωρία, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος έβγαλε τον κόσμο από τη μεγάλη ύφεση που είχε προηγηθεί.

Αβεβαιότητα και άνοδος τιμών

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Τζο Στίγκλετς θεωρεί ότι ενδεχόμενη αναμέτρηση στο Ιράκ θα είναι διαφορετική, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά η περίπτωση αυτή μοιάζει περισσότερο με εκείνη του πολέμου στον Περσικό.

«Έπειτα από εκείνο τον πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν σε περίοδο ύφεσης. Οι δαπάνες αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένες. Ωστόσο, θα υπάρξουν και αρνητικές επιπτώσεις λόγω της αβεβαιότητας που θα δημιουργηθεί και των συνεπειών που θα έχει πιθανή άνοδος των τιμών του πετρελαίου», υποστήριξε ο νομπελίστας καθηγητής, Τζο Στίγκλετς.


Ελλείματα στον ενεργειακό τομέα, ο εφιάλτης κάθε πολιτικού
Ακόμη πιο κατηγορηματικός είναι ο Λάρι Γκόλνσταϊν, πρόεδρος του Ερευνητικού Ιδρύματος της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας, συμβούλου πολλών κυβερνήσεων, της αμερικανικής συμπεριλαμβανομένης.

«Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Οι πόλεμοι κατά κανόνα αποβαίνουν πολύ πιο δαπανηροί από τις εκτιμήσεις», υπογράμμισε ο Λάρι Γκόλνσταϊν.

Σύμφωνα με πρόεδρος του Ερευνητικού Ιδρύματος της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας, ήδη, έχουν αναβληθεί αποφάσεις για επενδύσεις και δεν υπάρχει επιθυμία για πρόσληψη εργαζομένων σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας.

«Οπότε το τίμημα του πολέμου έχουμε αρχίσει να το πληρώνουμε πριν από την έναρξή του», κατέληξε ο σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 17:44 ('Ωρα Λονδίνου)
NATO: Από το 1949 έως σήμερα
 

Δώδεκα χώρες αποτελούσαν αρχικώς το ΝΑΤΟ

Της Ειρήνης Ρουμπόγλου

Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949, οι χώρες της Δύσης προέβησαν στην πανηγυρική διακήρυξης της ίδρυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ήταν η εποχή κατά την οποία άρχιζε η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου - το σιδηρούν παραπέτασμα.

Σχετικά Θέματα
Ο εχθρός ήταν η «κομμουνιστική» απειλή, δηλαδή η ισχυρή Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε μόλις εδραιώσει την κυριαρχία της στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τον Απρίλιο του 1949, οι ηγέτες της συμμαχίας συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να υπογράψουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, επί προεδρίας Χάρι Τρούμαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με αυτή τη συνθήκη θέλουμε να απελευθερωθούμε από τις επιθέσεις και τις συγκρούσεις», είχε πει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, και πρόσθεσε, «θέλουμε να προστατεύσουμε την περιοχή που έγινε το επίκεντρο δύο παγκοσμίων πολέμων».

Τα μέλη

Αρχικώς το ΝΑΤΟ αποτελείτο από 12 χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία μπήκαν στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1952, ενώ η Δυτική Γερμανία και η Ισπανία μπήκαν πολύ αργότερα το 1982.

VIDEO
Το ΝΑΤΟ χαρακτήριζε πάντα τον εαυτό του μία συμμαχία δημοκρατικών χωρών. Παρ' όλα αυτά, η Πορτογαλία είχε δικτατορικό καθεστώς όταν εισήχθη στο ΝΑΤΟ, ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πέρασαν από περιόδους στρατιωτικών καθεστώτων ενώ ήταν μέλη του ΝΑΤΟ.

Το 1971, επί δικτατορίας στην Ελλάδα, οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδος. Ωστόσο, δεν έλαβαν καμία απόφαση τότε.

Χωρίς εχθρό

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και μετά το ΝΑΤΟ δεν είχε πλέον έναν ισχυρό εχθρό απέναντί του.

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ προσανατολίσθηκε προς άλλες κατευθύνσεις. Ήταν η εποχή των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και αργότερα η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.


Αμερικανοί στρατιώτες το '50 στην Ευρώπη
Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και η βομβιστική εκστρατεία στο Κοσσυφοπέδιο, έκαναν πολλούς - ανάμεσα σε αυτούς και τη Ρωσία - να κάνουν λόγο για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, οι χώρες-μέλη δεν μπορούν να απειλούν την εθνική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία μιας άλλης χώρας.

Στο όνομα της ειρήνης

Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, δήλωνε ότι όλα γίνονταν εις το όνομα της ειρήνης.

«Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να δείξουμε πόσο σοβαρός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, ώστε να το καταλάβουν οι Σέρβοι ηγέτες», διακήρρυτε τότε ο Μπιλ Κλίντον, αλλά η εκστρατεία είχε επιφέρει πολλές διαδηλώσεις.


Αντινατοϊκές διαδηλώσεις
Το θέμα είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όχι μόνο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε πολλές χώρες της Δύσης. Στην Ελλάδα είχαν μάλιστα πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το ΝΑΤΟ έκανε έκανε λόγο για «λάθος» στην περίπτωση του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Ο τότε Αμερικανός πρέσβυς στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς δήλωνε.

«Οταν μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε μία χώρα έντεκα εκατομμυρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει το 1999 ο τότε πρέσβυς των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς.

Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια έχουν αλλάξει και άλλα. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έκαναν για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ να αλλάξει προσανατολισμό και να στραφεί εναντίον των δικτύων τρομοκρατίας και εναντίον των κρατών που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει εισέλθει πλέον στον 21ο αιώνα.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 17:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνείς πιέσεις φέρνουν αυξήσεις στην Αργεντινή
 

Τουλάχιστον οκτώ νήπια έχουν πέσει θύματα υποσιτισμού στην Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε να αυξήσει με προεδρικό διάταγμα κατά 10% τις τιμές του νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, υποχωρώντας σε πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο όμως ζητούσε αυξήσεις τιμολογίων κατά 30 %.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρομπέρτο Λαβάνια, δήλωσε ότι η αύξηση - που θα γίνει χωρίς νομοθετική έγκριση και έλεγχο - είναι απαραίτητη ενέργεια ώστε να εξασφαλισθεί η παροχή νέων δανείων προς τη χειμαζόμενη οικονομία.

Πάντως ο κ. Λαβάνια δεν έδωσε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αυξήσεων


Σκληρές αποφάσεις λαμβάνει ο Ρομπέρτο Λαβάνια

Οι αυξήσεις αναμένεται να καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους της χώρας, μερικοί εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον οκτώ παιδιά έχουν υποκύψει στο μοιραίο εξαιτίας υποσιτισμού.

Πάντως την Τρίτη το ΔΝΤ την Τρίτη επαίνεσε την κυβέρνηση του προέδρου Εδουάρντο Ντουάλντε για την απόφασή της να περικόψει τους προυπολογισμούς των ομόσπονδων κρατιδίων και να τηρήσει εν ισχύ τους κανόνες περί χρεωκοπίας.

Και τα δύο από τα παραπάνω μέτρα αποτελούσαν απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ σταμάτησε τη χορήγηση δανείων προς την Αργεντινή το Δεκέμβριο του 2001, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών για το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού της χρέους, που έφθανε τα 141 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πενία διαμαρτυρίες κατεργάζεται»

Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Λαβάνια δήλωσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα.

Αλλά η οργάνωση καταναλωτών Αντέκουα, προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.

Στο παρελθόν τα δικαστήρια έχουν ακυρώσει αποφάσεις της κυβέρνησης που εισήγαγαν επαχθή οικονομικά μέτρα.

Έτσι η Αργεντινή προετοιμάζεται να ζήσει νέο κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις και στις οικονομικές πολιτικές του ΔΝΤ.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 15:46 ('Ωρα Λονδίνου)
«Πλήρη συνεργασία» υποσχέθηκε το Ιράκ
 

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις πρώτες επαφές που είχε με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ύστερα από δύο ημέρες συνομιλιών με ιρακινούς αξιωματούχους ο κ. Μπλιξ επέστρεψε στην Κύπρο, όπου δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ιρακινή κυβέρνηση για πλήρη συνεργασία.

Πρόσθεσε δε ότι αν και έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την αποφυγή ενός πολέμου, το Ιράκ πρέπει να αποδείξει ότι δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.


Το Ιράκ είναι διατεθειμένο να παρουσιάσει όλο το οπλοστάσιο του
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, διοικητής ΔΕΑΕ
Στη συνέντευξη Τύπου εκτός από τον κ. Μπλιξ παραβρέθηκε και ο διοικητής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να παραδώσουν δώσουν στους επιθεωρητές μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου κατάλογο με όσα τυχόν οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής διαθέτουν.

Η τήρηση της προθεσμίας είναι από τις προϋποθέσεις κλειδιά του νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Οι εργασίες των επιθεωρητών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 27 Νοεμβρίου.


Επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρουν εξοπλισμό τους στη Βαγδάτη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ιράκ είναι η συμμόρφωση της Βαγδάτης με τους όρους του ψηφίσματος.

Ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, επισημαίνει ότι ιδιαίτερη σημασία για το θέμα του Ιράκ θα έχουν οι συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει φανερά διαφωνήσει με τις ΗΠΑ στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Εξάλλου η χρήση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για κάθε αμερικανική επιδρομή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνει ο συντάκτης του BBC.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 14:56 ('Ωρα Λονδίνου)
«Θα μας στηρίξει η Βρετανία στην Κοπεγχάγη»
 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσεις με τους κ.κ. Μπλερ και Στρω στο Λονδίνο

Ρεπορτάζ του Βύρωνα Καρύδη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 Δεκεμβρίου.

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο νικητής των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον κ. Μπλερ, το πρωί της Τετάρτης, στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στρητ.

Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα είναι δύο ξεχωριστά θέματα και δεν συνδέονται μεταξύ τους.


Ο κ. Ερντογάν συζήτησε με τη βρετανική ηγεσία για Ιράκ, Κυπριακό και ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας

Παράλληλα είπε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συζητήσει το σχέδιο επίλυσης Ανάν, δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι η τουρκική πλευρά είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η συνάντηση με τον κ. Μπλερ διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, και πριν απ' αυτή είχε προηγηθεί πρόγευμα εργασίας - διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών - του κ. Ερντογάν με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρω.

Δηλώσεις Στρω για τη συνάντηση

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον κ. Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό μου στο Λονδίνο» , είπε ο κ. Στρω έξω από την επίσημη κατοικία του, στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο κ. Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, μου εξέθεσαν λεπτομερώς τα σχέδια του κόμματός τους για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Τουρκία», συνέχισε ο κ. Στρω.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπογράμμισε στους συνομιλητές του για άλλη μία φορά την υποστήριξη που παρέχει η Βρετανία στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ .

Πάντως σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το εάν η Βρετανία θα επιδιώξει στην Κοπεγχάγη να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ , ο Τζακ Στρω απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι θέμα προς διαπραγμάτευση μεταξύ των 15 χωρών μελών.

«Συζητήσαμε επίσης και για το Κυπριακό. Η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο σθεναρά υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης» σημείωσε ο κ. Στρω.

Εξάλλου ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν - Στρο ήταν και το πρόβλημα του Ιράκ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια και συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενή επαφή», υπογράμμισε ο κ. Στρω.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 13:36 ('Ωρα Λονδίνου)
«Φρούριο» Πράγα ενόψει Συνόδου του ΝΑΤΟ
 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου Μπους με τον Τσέχο ομόλογό του, Βάκλαβ Χάβελ

Οι ηγέτες των δυτικών χωρών άρχισαν να φθάνουν στην Πράγα, όπου την Πέμπτη αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει διαθέσει 15.000 μέλη των ειδικών δυνάμεων για την προστασία των αντιπροσωπειών, και στον ουρανό της Πράγας πετούν συνεχώς αμερικανικά αεροσκάφη F15 και F16, καθώς η τσεχική αεροπορία δεν κρίθηκε ικανή να προστατεύσει τον εθνικό εναέριο χώρο.


Εχθρός δεν είναι πλέον η Ρωσία... αλλά οι τρομοκράτες
Τζορτζ Μπους
Παράλληλα, συνοριακοί φρουροί δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα διαδηλωτών που βρίσκονται στις «μαύρες λίστες της Ιντερπόλ», προς αποφυγή διαδηλώσεων.

Διεύρυνση, Ευρωστρατός και... Ίράκ

Κυρίαρχο θέμα της Συνόδου θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Νατοϊκής Συμμαχίας διεύρυνση προς Ανατολάς, με την ένταξη επτά πρώην κομμουνιστικών χωρών μέχρι το 2004.

Στα θέματα της Συνόδου περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης (Ευρωστρατός).

Οι επτά υποψήφιες προς ένταξη χώρες
•Βουλγαρία
•Ρουμανία
•Σλοβενία
•Σλοβακία
•Εσθονία
•Λιθουανία
•Λετονία
Αν και το θέμα του Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, εντούτοις εκτιμάται ότι θα επισκιάσει τη Σύνοδο.

Μιλώντας στο BBC, ο γγ του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον δεν απέκλεισε συμμετοχή της συμμαχίας σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ και τόνισε ότι «οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα κατά τη διάσκεψη της Πράγας».

Ήδη κατά την άφιξη του στην τσεχική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους εξέφρασε την ελπίδα οτι το ΝΑΤΟ θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση εναντίον της Βαγδάτης.


Αμερικανικά μαχητικά περιπολούν στους ουρανούς της Πράγας

Ο κ. Μπους δήλωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του πριν από ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, και μετά - όπως είπε - η κάθε χώρα θα επιλέξει το εάν και το πώς θα συμπαραταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εχθρός του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον η Ρωσία αλλά οι τρομοκράτες», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ροκ: Διαγωγή κοσμία
 

Οι Αυστραλοί Vines επελαύνουν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Του Άρη Χατζηστεφάνου

«Η επιστροφή του Ροκ» ήταν, πριν από μερικές εβδομάδες, ο τίτλος του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stones.


The Strokes: Νέα ήθη σε παλιές σταθερές βάσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίστοιχη βρετανική «βίβλος» της ροκ σκηνής, το περιοδικό NME, αποθέωνε τη «μουσική της κιθάρας» υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στις καλύτερες ημέρες της από τα μέσα της δεκαετίας του 90- όταν δηλαδή συγκροτήματα όπως οι Oasis και οι Blur συντηρούσαν τη βρετανική ροκ παράδοση.

Και τα δυο έντυπα αναφέρονταν σε μια σειρά συγκροτημάτων που «ξεφύτρωσαν» ύστερα από την θριαμβευτική πορεία των νεοϋορκέζων Strokes- για ορισμένους ότι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα και για άλλους μια ρετρό αναγέννηση της πανκ σκηνής της Νέας Υόρκης.

Ονόματα όπως αυτά των Vines, των White Stripes, των Datsuns, των Hives και των Libertines κοσμούν τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών του χώρου και οι συντάκτες τους δεν προλαβαίνουν να αναγνωρίζουν στο πρόσωπό τους... τους νέους Rolling Stones.


Το ροκ φαίνεται να επανέρχεται στην πλέον «ατίθαση» και ακατέργαστη μορφή του αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι- με εξαίρεση τους Strokes και τους White Stripes- τα περισσότερα συγκροτήματα του χώρου δεν θα μακροημερεύσουν.

«Δεν αρκεί να έχεις μαύρα μαλλιά, μαύρα ρούχα και χλωμή επιδερμίδα» για να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά πρωτότυπο έλεγε χαρακτηριστικά ο Τζο Τέιλορ εκδότης του Record of the Day-μιας περιοδικής έκδοσης για το χώρο των δισκογραφικών εταιρειών.

Πανκ… ma non tropo

Πάντως αρκετοί από τους υποστηρικτές της παλαιάς ροκ και πανκ σκηνής κατηγορούν τη νέα γενιά δημιουργών για… πολιτική μυωπία.

Τραγούδια όπως το God Save the Queen των Sex Pistols (η μετάδοση του οποίου είχε απαγορευτεί από το BBC αφού χαρακτήριζε «φασιστικό» το καθεστώς της μοναρχίας) και το Spanish Bombs των Clash για τον ισπανικό εμφύλιο, δεν αντικαταστάθηκαν από τους «σκληρούς» της νέας ροκ σκηνής.


H κριτική των Sex Pistols για τον Μπλερ δε συγκίνησε τους θαυμαστές τους και σίγουρα ούτε τον ίδιο
Ακόμη και οι οπαδοί του «παλαιού καθεστώτος», βέβαια, δυσκολεύονται να εξηγήσουν γιατί οι Sex Pistols επανακυκλοφόρησαν το God Save the Queen την περίοδο που η βασίλισσα της Αγγλίας γιόρταζε το χρυσό ιωβηλαίο.

Ούτε αρκούνται βέβαια με τις, κατά γενική ομολογία, χλιαρές και ανούσιες τοποθετήσεις των μελών του συγκροτήματος απέναντι στη βασίλισσα και την κυβέρνηση των νέων εργατικών.

Πόσο τυχαίο να είναι ότι το λεγόμενο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης στράφηκε σε λιγότερο αστραφτερά ροκ ονόματα.

Στις διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΕΕ, κυριαρχούν οι ήχοι του Manu Chaο, που τραγουδά «Μ' αρέσει η Νικαράγουα, μ' αρέσεις και εσύ» αλλά και των International Noise Conspiracy που ανερυθρίαστα φωνάζουν «Ο καπιταλισμός μου έκλεψε την… παρθενιά».

Την ίδια ώρα οι Rage Against the Machine συνεχίζουν την παράδοση των «κακών παιδιών» και καθώς τραγουδούν «σου λένε πήδα και ρωτάς πόσο ψηλά» περνούν στη μαύρη λίστα των περισσότερων αμερικανικών ραδιοσταθμών μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τα πραγματικά κακά παιδιά κρίνονται από το πόσο ενοχλούν ανθρώπους και καταστάσεις και δεν χρειάζονται τη βοήθεια του μουσικού Τύπου και τη στολή του... μαύρου καβαλάρη





TA NEA «KAYTA» ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

The Strokes


Με φόρα από τη Νέα Υόρκη
Οι νεοϋορκέζοι που αμφισβήτησαν το μελαγχολικό ροκ των τελευταίων ετών ανταμείφθηκαν από τους θαυμαστές τους και τους κριτικούς στη Βρετανία και ολόκληρο τον κόσμο. Κέρδισαν σειρά βραβείων στην Αγγλία, άνοιξαν την αυλαία σε αρκετά ροκ φεστιβάλ και έπαιξαν μαζί με τους Rolling Stones.

Ακούστε το The Modern Age των Strokes

The Vines


Ο ορισμός του νέου ροκ: Μαύρα, μαλιά, ρούχα κτλ
Οι τέσσερις αυστραλοί έφτασαν στην τρίτη θέση των βρετανικών charts στην 11η του αμερικανικού. Οι οπαδοί τους, τους θεωρούν ισάξιους των Nirvana ίσως λόγω της μάλλον αντικομφορμιστικής συμπεριφοράς του τραγουδιστή Γκρέγκ Νίκολς.



Δείτε την εμφάνιση των Vines στην εκπομπή Top of the Pops

The White Stripes


ο Τζακ των White Stripes
Ροκ ήχοι από το Ντιτρόιτ που απασχόλησαν ακόμη και το σκανδαλοθηρικό τύπο της Βρετανίας, όταν το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδεία το 2001. Ο κίτρινος τύπος βέβαια ασχολήθηκε περισσότερο με το αν ο Τζακ και η Μεγκ Ουάιτ είναι αδέρφια ή πρώην ζευγάρι και όχι με τη μουσική που γοήτευσε τους θαυμαστές τους.

Δείτε τους White Stripes στην εκπομπή Top of the Pops

The Hives


Οι Hives κέρδισαν το βραβείο του περιοδικού Q για την καλύτερη σκηνική παρουσία
Σουηδοί και… ασπρόμαυροι στις εμφανίσεις τους, στηρίζονται στην garage ροκ σκηνή της δεκαετίας του 60' και του 70'. Η μουσική συνοδεύεται πάντα από πρωτότυπους αυτοσχεδιασμούς επί σκηνής.




Οι Hives τραγουδούν την επιτυχία τους Main Offender

The Libertines


Βρετανική παρουσία στη νέα ροκ σκηνή
H βρετανική παρουσία στο χώρο. Ο μάνατζερ που είχαν για τις περιοδείες, τους εγκατέλειψε αηδιασμένος από τη συμπεριφορά τους αλλά ο Μάικ Τζόουνς των Clash ανέλαβε την παραγωγή της τελευταίας τους συλλογής.



Ακούστε τους Libertines στο «Up the Bracket»


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Το ευρωπαϊκό όραμα του Γκιούλ
 

Ριζικές αλλαγές υποσχέται η κυβέρνηση του κ. Γκιούλ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης, υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Στην πρώτη του ομιλία για την εξωτερική πολιτική, από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο κ. Γκιούλ επεχείρησε να καθησυχάσει αυτούς που εκφράζουν φόβους για το ενδεχομένο το ισλαμικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αλλάξει το φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας.

"Η κυβέρνησή μου θα διατηρήσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και παράλληλα θα συνεχίσει την πορεία της πρoς την Ευρώπη", είπε ο κ. Γκιούλ.

Οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας γίνονται ενώ ο πρόεδρος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Τραγίπ Ερντογάν συνεχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία.

Ο κ. Ερντογάν αύριο θα εέχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τονι Μπλερ στο Λονδίνο.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 09:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη του ΝΑΤΟ ζητά ο Μπους
 

Αστυνομικοί προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές στην Πράγα

O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ. Ο Τζορτζ Μπους βρίσκεται στην Πράγα όπου θα παραστεί για πρώτη φορά σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στο BBC, ο γγ του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον δεν απέκλεισε συμμετοχή της συμμαχίας σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ και τόνισε ότι «οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα κατά τη διάσκεψη της Πράγας».


Αρκετοί διαδηλωτές δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην Τσεχία καθώς βρίσκονται σε «μαύρες λίστες της Ιντερπόλ»
Το θέμα του Ιράκ δεν απασχολεί άμεσα το ΝΑΤΟ, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι θα λάβουν την υποστήριξη της συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ, μεταδίδει συντάκτης αμυντικών θεμάτων του BBC.

Και μάλιστα ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να συναντηθεί στην Πράγα με τους ομολόγους τους από τη Γαλλία και την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες αυτές θεωρούνται ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, εξηγεί ο αναλυτής του BBC.

Η Πόλις εάλω

Εν τω μεταξύ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Πράγα για την αποφυγή αντινατοϊκών διαδηλώσεων. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και του στρατού βρίσκονται σε επιφυλακή.

Καθώς η πολεμική αεροπορία της Τσεχίας κρίθηκε ακατάλληλη να φυλάξει τον εναέριο χώρο της, πάνω από την Πράγα θα περιπολούν αμερικανικά μαχητικά F-15 και F-16 καθώς επίσης και κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου AWACS.

Παράλληλα, συνοριακοί φρουροί δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα διαδηλωτών που βρίσκονται στις «μαύρες λίστες της Ιντερπόλ».


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 06:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεθνείς αντιδράσεις για τα τάνκερ
 

Τα συνεργεία καθαρισμού ελπίζουν τώρα οι δεξαμενές να μείνουν ανέπαφες στο βυθό

Διεθνείς αντιδράσεις και καταγγελίες για ελλιπείς ελέγχους στα δεξαμενόπλοια μονού τοιχώματος ακολουθούν τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ στις ακτές της Ισπανίας

Η αρμόδια επίτροπος για τις μεταφορές, Λοϊόλα ντε Παλάθιο, δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι τέτοιων τάνκερ. Η ίδια πιστεύει ότι για τέτοιου είδους καταστροφές ευθύνονται οι ιδιοκτήτες των πλοίων. «Το τάνκερ έχει γίνει γνωστό ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση» υπογράμμισε ο Λοϊόλα ντε Παλάθιο.

Οικολογικές οργανώσεις αλλά και η ΕΕ εκφράζουν ανησυχίες για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καθώς στο τάνκερ είχαν απομείνει τουλάχιστον 60 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου.

Προς το παρόν πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πρεστίζ. H βρετανική εφημερίδα Independent αναφέρει ότι σύμφωνα με εφοπλιστικούς κύκλους, το πλοίο συνδέεται με την ελληνική δυναστεία της οικογένειας Κουλουθρού.

Έντονη κριτική για την άρνηση της να δεχτεί το πλοίο πριν βυθιστεί δέχεται και η Ισπανία η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ευθύνης για την καταστροφή.

Πάντως η οικολογική οργάνωση Greanpeace υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο που μετέφερε το Πρεστίζ θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί πριν από τη βύθιση του πλοίου.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 12:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποίηση για επανεμφάνιση φονικών ασθενειών
 

Τα εμβόλια δε φθάνουν στις πληθυσμιακές ομάδες που τα έχουν ανάγκη περισσότερο

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Γιούνισεφ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιούν ότι ασθένειες που έχουν καταπολεμηθεί επιτυχώς είναι πιθανόν να επανεμφανισθούν, εάν δεν ενισχυθεί χρηματικά το παγκόσμιο πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού.


Όπου τα συστήματα υγείας είναι πολύ ανίσχυρα...βαδίζουμε σε καταστροφικό μονοπάτι
Κάρολ Μπέλαμυ, Γιούνισεφ
Σύμφωνα με κοινή έρευνα των τριών παραπάνω διεθνών οργανισμών, αν και τα εμβόλια έχουν σώσει δισεκατομμύρια ζωές τα τελευταία 100 χρόνια, εντούτοις δε φθάνουν στις πληθυσμιακές ομάδες που τα έχουν ανάγκη περισσότερο.

Η επικεφαλής της Γιούνισεφ, Κάρολ Μπέλαμυ, εξηγεί ότι εμβολιάζεται το 75% των παιδιών του πλανήτη, αλλά το πρόγραμμα δεν φθάνει σε χώρες της κεντρικής και νότιας Αφρικής.

«Όπου τα συστήματα υγείας είναι πολύ ανίσχυρα, όπου το AIDS έχει σκοτώσει χιλιάδες γιατρούς και νοσοκόμες και όπου οι πολεμικές συγκρούσεις εμποδίζουν την πρόσβαση των συνεργείων εμβολιασμού, βαδίζουμε σε καταστροφικό μονοπάτι», προειδοποιεί η Κάρολ Μπέλαμυ.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι στις απομεμακρυσμένες περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών μόνο ένα στα 20 παιδιά έχει εμβολιασθεί εναντίον κοινών ασθενειών όπως η φυματίωση, ο τέτανος και ο κοκίτης.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην ισχνή χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων παιδικού εμβολιασμού.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η πρόσφατη επανεμφάνιση της διφθερίτιδας στην ανατολική Ευρώπη και η παγκόσμια αναζωπύρωση της φυματίωσης αποτελούν δυσάρεστο οιωνό για το τί συνέπειες θα έχει η παραμέληση των προγραμμάτων εμβολιασμού.


Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η φωτογραφία του δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ, λίγο πριν βυθιστεί κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

H Independent αναφέρει ότι σύμφωνα με εφοπλιστικούς κύκλους, το πλοίο συνδέεται με την ελληνική δυναστεία της οικογένειας Κουλουθρού.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ταμείο που διαχειρίζεται την περιουσία του Γιάννη Κουλουθρού για λογαριασμό της οικογένειάς του βρίσκεται πιθανότατα πίσω από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Mare Shipping αλλά και την εταιρεία διαχείρισης Universe Maritime με έδρα την Αθήνα. Στο σχετικό άρθρο βέβαια αναφέρεται ότι εκπρόσωπος της Universe Maritime αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το πλοίο.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στους φόβους της Βρετανίας για την «ανασύσταση του γαλογερμανικού άξονα» αναφέρεται η Guardian εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η αναθέρμανση των γαλλογερμανικών σχέσεων ίσως να είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης του Λονδίνου και του Παρισιού για μια σειρά θεμάτων και κυρίως την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αφιερώνει ολοσέλιδή ανάλυσή της η εφημερίδα Financial Times που υποστηρίζει ότι «αν ο Μπους δεν διευκρινίσει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εμπλακεί σε κρίσιμα ζητήματα, τότε η συμμαχία θα ατροφήσει». Στην ανάλυση τονίζεται ότι η μονομερής πολιτική των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την απροθυμία των ευρωπαίων να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της συμμαχίας.

Από την πλευρά τους οι Times αναφέρονται στη στήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ που δέχεται από τις ΗΠΑ η Ρουμανία παρά το γεγονός ότι δεν πληροί τις δημοκρατικές προϋποθέσεις της Ευρώπης. Για το Πεντάγωνο, όμως, υποστηρίζει η εφημερίδα η χώρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στις ακτές της Μαύρης θάλασσας- βάσεις που θα φέρουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ πιο κοντά στο Ιράκ και την κεντρική Ασία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.