Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-18

  1. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
  2. Το «χρυσό» κορίτσι του Μποντ
  3. Έκρηξη νάρκης στην Ινδία
  4. Νέα επίθεση Ισραηλινών στην Γάζα
  5. Μπερλουσκόνι: Πολιτική η απόφαση για τον Αντρεότι
  6. Ιρανοί φοιτητές κατά ακραίων ισλαμιστών
  7. Χανς Μπλιξ: «Νέοι ορίζοντες»
  8. Ελεύθεροι οι μαθητές - όμηροι
  9. Άφιξη των πρώτων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
  10. Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας
  11. Ομηροι μαθητές σχολείου στην Ισπανία
  12. Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας
  13. Επέτειος με επεισόδια
  14. Μπερλουσκόνι: Πολιτική η απόφαση για τον Ανδρεότι
  15. Αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης
  16. Άφιξη των πρώτων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
  17. Πεδίο μάχης το Καράκας
  18. Άφιξη των πρώτων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
  19. Αμφισβητείται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας
  20. Πυρετός στην Ισπανία για να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή
  21. Αμφισβητείται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β.Κορέας
  22. Eπισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  23. Απόπειρα αεροπειρατίας στην Ελ Αλ
  24. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  25. Επίθεση Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας
  26. Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας
  27. Θα θεραπεύονται καρδιοπάθειες με βλαστοκύτταρα

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2002 - 02:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Ολομέτωπη επίθεση προς όσους θεωρεί υπεύθυνους για τα ναυτικά ατυχήματα πραγματοποιεί η γαλλική Liberation με αφορμή το ναυάγιο του –ελληνικών συμφερόντων-δεξαμενόπλοιου Πρεστίζ.

Η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «διεφθαρμένους πλοιοκτήτες που κυκλοφορούν πλωτά φέρετρα» αλλά και για «ανεύθυνες κυβερνήσεις που πουλάνε τη σημαία τους με κλειστά τα μάτια».

Η Liberation αναφέρεται ακόμη σε εμπόρους που ενδιαφέρονται να «μειώσουν το κόστος μεταφοράς και να αποφύγουν τους φόρους και τις νομικές υποχρεώσεις που ισχύουν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες».

Ο κίνδυνος παρόμοιων καταστροφών, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, μπορεί να περιοριστεί αν οι πλοιοκτήτες επωμίζονται το συνολικό κόστος της καταστροφής που προκαλείται από τα ναυάγια των πλοίων τους.

Η διεθνής κοινότητα, καταλήγει η Liberation «διαθέτει τα μέσα για να επιβάλει λύσεις αλλά δεν διαθέτει και την πολιτική θέληση».

Το χαρτί της Κύπρου

Κριτική προς την Τουρκία για την απόφασή της να «παίξει το χαρτί της Κύπρου» για να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, ασκεί η εφημερίδα Μπερλίνγκσκε Τιντέντε από την Κοπεγχάγη.

Όποια πολιτική και αν ακολουθήσει η Τουρκία η ένταξή της απέχει ακόμη σημαντικά, αναφέρει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει«Η Τουρκία πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τα του οίκου της και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν θέτει εμπόδια στην ένταξη πιο ώριμων υποψηφίων.

Μυστηριώδης συνάντηση

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, δεν μπορούν όμως να αποφασίσουν αν κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού πορέδρου Τζορτζ Μπους με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ετσι, η Ντερ Ταγεσπίγκελ, που θεωρεί δεδομένη τη συνάντηση αναρωτιέται αν θα διεξαχθεί σε φιλικό κλίμα ενώ η Φρανφούρτερ Ρουντσάου αναφέρει ότι ο Τζορτζ Μπούς έχει πολύ σημαντικότερα ραντεβού με τον Τόνι Μπλέρ, τον Ζακ Σιράκ αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Το «χρυσό» κορίτσι του Μποντ
 

Χαλ Μπέρι: Το «χρυσό» κορίτσι του Τζέιμς Μποντ

Για πρώτη φορά το «κορίτσι» του Βρετανού πράκτορα, Τζέιμς Μποντ, είναι «χρυσό» και κάτοχος του βραβείου Όσκαρ της Κινηματογραφικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην τελευταία ταινία της κινηματογραφικής σειράς του θρυλικού 007 η Χαλ Μπέρι υποδύεται μια πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία καταλήγει να συνεργάζεται στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ για τη σύλληψη του «κακού» της ταινίας.


Τώρα έχω τα δικά μου όρια, τα οποία φροντίζω να μην ξεπερνώ
Χαλ Μπέρι
Η ηθοποιός δήλωσε πρόσφατα ότι αρχικώς εξεπλάγην από την επιλογή της στο καστ της ταινίας, καθώς ουδέποτε είχε φανταστεί τον εαυτό της ως παρτενέρ του Τζέιμς Μποντ.

Η ίδια θυμάται: «Όταν μου πρότειναν το ρόλο, αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσα να υποδυθώ το κορίτσι του Μποντ. Αργότερα διάβασα το σενάριο και σκέφτηκα ότι μου ταιριάζει γάντι».

Και πρόσθεσε, «στην ταινία κοιτάζω τον Τζέιμς Μποντ στα μάτια, είμαι ίση. Μου φάνηκε, λοιπόν, όχι μόνο διασκεδαστικός ως ρόλος αλλά ότι μ' εμπνέει ως ηθοποιό και ως γυναίκα».

Χαλ η «γουρσούζα»

Η περσόνα που υποδύεται η Χαλ Μπέρι στην καινούργια ταινία του Τζέιμς Μποντ ονομάζεται Jinx (σ.σ γουρσούζα). Ένα όνομα λιγότερο προκληρικό και εξωτικό σε σχέση με τα ονόματα που έφεραν οι προκάτοχές της.


Η Jinx κοιτάζει τον Μποντ στα μάτια
Η δε είσοδος της Μπέρι στην ταινία χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς η ηθοποιός αναδύεται από τη θάλασσα με ένα καυτό μπικίνι παραπέμποντας στη πρώτη εμφάνιση της Ούρσουλα Άντρες, επίσης, στο πλευρό του Τζέιμς Μποντ, τον οποίο υποδυόταν το 1962 ο Σον Κόνερι.

Σύμβολο του σεξ

Το γεγονός ότι η Χαλ Μπέρι έχει υπερτονίσει κάποια από τα σωματικά της προσόντα στις ταινίες, στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει έχει επικριθεί από κάποιους κριτικούς κινηματογράφου.



Αδιαφορώ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα
Χαλ Μπέρι
Η ίδια, όμως, υποστηρίζει: «Είμαι αυτό που είμαι και δε δίνω λογαριασμό για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα. Είμαι ικανοποιημένη με τον εαυτό μου, διότι απέβαλα από πάνω μου τις χειροπέδες. Κάποτε αναλογιζόμουν κάθε μου κίνηση σύμφωνα με το τι σκέφτονταν οι άλλοι για μένα. Τώρα κάνω εγώ αυτο που θέλω. Τώρα πλέον έχω θέσει τα δικά μου όρια, τα οποία φροντίζω να μην ξεπερνώ».


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 21:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη νάρκης στην Ινδία
 

Η αστυνομία κατηγορεί τους μαοϊστές αντάρτες για την επίθεση

Τουλάχιστον 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων από έκρηξη νάρκης στο κρατίδιο, Αντρά Πράντές της Ινδίας.

Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία αριστεροί αντάρτες πυροδότησαν τη νάρκη την ώρα που περνούσε πάνω από αυτή ένα λεωφορείο με 40 επιβαίνοντες.

Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών επέρριψε την ευθύνη σε οργάνωση Μαοϊστών ανταρτών, οι οποίοι εξαπολύουν επιθέσεις σε τέσσερα κρατίδια της νότιας Ινδίας.

Ο ίδιος αστυνομικός πρόσθεσε ότι οι επιτιθέμενοι άνοιξαν πυρ κατά του λεωφορείου, το οποίο πίστευαν ότι μετέφερε αστυνομικούς.

Την Κυριακή η αστυνομία σκότωσε πέντε αντάρτες.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 22:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επίθεση Ισραηλινών στην Γάζα
 

Ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις να 'απαντήσει' στη επίθεση της Χεβρώνας

Ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν από αέρος επίθεση κατά στόχων ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για θύματα.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τουλάχιστον δύο ισραηλινά ελικόπτερα, τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση, και πρόσθεσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον επτά εκρήξεις.

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν προέβη σε δήλωση όσον αφορά την επίθεση.

Νωρίτερα, ισραηλινά άρματα μάχης, με την ενίσχυση ελικοπτέρων, εισέβαλαν στην πόλη της Γάζας και βομβάρδισαν σταθμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν οτι κτίριο χτυπήθηκε απο δύο οβίδες, ενώ οι ανταποκριτές μεταδίδουν οτι ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν τμήμα του συγκροτήματος.

Είναι η πέμπτη συνεχιζόμενη νύχτα που οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Περαιτέρω αντίποινα

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε προτείνει "αλλαγές στο χάρτη" με μεγαλύτερα τμήματα της πόλης της Χεβρώνας να τίθενται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών.

Ο κ.Σαρόν επισκέφθηκε την Κυριακή την Χεβρώνα όπου δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει εδαφική συνέχεια μεταξύ των εβραϊκών συνοικιών της πόλης και εβραϊκού οικισμού στα περίχωρα της».

Την Παρασκευή σε επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σκοτώθηκαν 12 Ισραηλινοί και 3 Παλαιστίνιοι.

Η επίθεαση δημιούργησε ερωτήματα στο Ισραήλ για τον τρόπο που αντέδρασε ο στρατός. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένας συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκ νέου την Κυριακή για να αποφασίσει περαιτέρω αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση στη Χεβρώνα.

Η κατάσταση στη Χεβρώνα είναι τεταμένη εδώ και πολλά χρόνια καθώς στη πόλη αυτή που έχει πληθυσμό 130 χιλιάδων Παλαιστινίων έχουν εγκατασταθεί 450 Εβραίοι έποικοι.

Νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τα κόμματα που τη στηρίζουν να απαντήσει αποφασιστικά στην επίθεση της Παρασκευής, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Αλλά την ίδια στιγμή - σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας - υπάρχουν αμερικανικές πιέσεις προς τη κυβέρνηση Σαρόν για αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, ενόψει της ενδεχόμενης ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 14:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπερλουσκόνι: Πολιτική η απόφαση για τον Αντρεότι
 

Ο 83χρονος Αντρεότι είναι σήμερα γερουσιαστής

Σύσσωμη η ιταλική δεξιά και το Βατικανό κατήγγειλαν την απόφαση εφετείου που επιδικάζει ποινή καθείρξεως 24 χρόνων στο βετεράνο πολιτικό Τζούλιο Αντρεότι.

"Πολιτική" χαρακτήρισε την απόφαση ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της δικαιοσύνης την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υποκαταστήσει την πολιτική εξουσία.


Συνεχίζω να πιστεύω στη δικαιοσύνη, ακόμα και αν αυτό το απόγευμα δεν μπορώ να δεχτώ αυτές τις ανοησίες
Τζούλιο Αντρεότι
"Οι καταδίκες και οι απαλλαγές εναλλάσονται με ταχύτατους ρυθμούς, πέρα από κάθε λογική, σε ένα δικαστικό περιβάλλον καταπονημένο από τον κομματισμό και τα συνεχιζόμενα πάθη", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό κανάλι.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι, που συμφωνα με το σύνταγμα είναι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας. Ο Τσάμπι τόνισε ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχος με αυτή την εξέλιξη.

Μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας καταδίκασαν την απόφαση.

"Αυτή απόφαση είναι το αποτέλεσμα ενός δικαστικού συστήματος που περπατά με το κεφάλι στο έδαφος και τα πόδια στον αέρα", είπε ο Μάρκο Φολίνι, ηγέτης του Χριστιανο-δημοκρατικού Κέντρου.

Ο κ. Αντρεότι, που συμφωνα με στενούς του συνεργάτες είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός για την δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το 1979.


Λέγεται ότι ο Πεκορέλι "γνώριζε πολλά" για τους πολιτικούς
Η δολοφονία του Πεκορέλι ήταν έργο της Μαφίας με την οποία οι δεσμοί του πρώην ιταλού πρωθυπουργού είναι αποδεδειγμένοι.

Ο Τζούλιο Αντρεότι είχε, πρωτοδίκως, απαλλαγεί των κατηγοριών αλλά αυτή τη φορά οι κατήγοροι κατάφεραν να αποδείξουν με στοιχεία ότι την εντολή για την δολοφονία του Πεκορέλι την είχε δώσει ο κ. Αντρεότι.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ισόβιος γερουσιαστής αρνήθηκε, και στις δύο δίκες, τις κατηγορίες.

Ο 83χρονος πολιτικός δήλωσε πως παρά την "παράλογη" απόφαση ο ίδιος δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ιταλική δικαιοσύνη.

Σοκ

Η νέα απόφαση του δικαστηρίου έσκασε σα βόμβα στους πολιτικούς κύκλους της Ρώμης.

Ο Τζούλιο Αντρεότι υπηρέτησε τη χώρα του ως πρωθυπουργός επτά φορές, απο το 1972 έως το 1992.
Συμμετείχε, σχεδόν, σε κάθε Χριστιανο-δημοκρατική κυβέρνηση απο το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου μέχρι και την απομάκρυνση του απο την ενεργό πολιτική δράση.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 21:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιρανοί φοιτητές κατά ακραίων ισλαμιστών
 

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά το τέλος της ομιλίας ενός φοιτητή

Χιλιάδες Ιρανοί φοιτητές συγκρούστηκαν με μέλη ακραίων οργανώσεων στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι περίπου 5.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον φιλελεύθερο ακαδημαϊκό, Χασέμ Αγκατζαρί.


Το πρόβλημά μας δεν είναι η επανεξέταση της θανατικής ποινής του Χασέμ Αγκατζαρί αλλά η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία εν γένει
Επικεφαλής φοιτητών, Αμπντολάχ Μομενί
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά το τέλος ομιλίας φοιτητή σε αίθουσα του πανεπιστημίου στην οποία εισέβαλαν εκατοντάδες μέλη ακραίων οργανώσεων.

Οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν με την εκδήλωση διαμαρτυρίας παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωσε ότι η καταδίκη του ακαδημαϊκού θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν ότι η παρέμβαση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν ήταν αρκετά πειστική.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι απλά η επανεξέταση της θανατικής ποινής του Χασέμ Αγκατζαρί, αλλά η ελευθερία του λόγου. Η ελευθερία εν γένει», τόνισε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής των φοιτητών, Αμπντολάχ Μομενί.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη διευκρίνισε ότι η απόφαση περί επανεξέτασης της θανατικής ποινής του Χασέμ Αχαζαρί, είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει η ιρανική ηγεσία στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών.

Βετεράνος πολέμου

Οι διαδηλώσεις της διαμαρτυρίας της Δευτέρας εντάσσονται σε μια σειρά εκδηλώσεων υπέρ του καθηγητή ιστορίας, Χασέμ Αγκατζαρί.

Ο φιλελεύθερος πανεπιστημιακός καταδικάστηκε ως θρησκευτικός αποστάτης γιατί σε ομιλία του υποστήριξε ότι κάθε γενιά πρέπει να ερμηνεύει εκ νέου τις πλευρές του Ισλάμ παρά να ακολουθεί τυφλά τα κηρύγματα του ιερατείου.

Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις με αίτημα την εκτέλση του καθηγητή, τον οποίο αποκαλούν ως τον «Σαλμάν Ρούσντι του Ιράν».

Ο Χασέμ Αγκατζαρί είναι βετεράνος πολέμου, ο οποίος έχασε το πόδι του στον πόλεμο του 1980-88 με το Ιράκ και είναι μέλος της αριστερής πολιτικής οργάνωσης.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 20:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Χανς Μπλιξ: «Νέοι ορίζοντες»
 

Συνεχίζονται οι πτήσεις των Αμερικανικών αεροσκαφών στο Ιράκ παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης

Ολοκληρώθηκε στη Βαγδάτη η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ της ηγεσία του Ιράκ και των επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επικεφαλής της 25μελούς ομάδας του ΟΗΕ είναι ο Σουηδός αξιωματούχος Χανς Μπλιξ και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.


Οι κύριοι Μoχάμεντ Μπαραντάι και Χανς Μπλιξ
Στην πρώτη αποστολή συμμετέχει και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντάι.
Το περιεχόμενο των πρώτων συνομιλιών δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προετοιμάζουν το έδαφος για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων όσον αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Σε δήλωσή του στο αεροδρόμιο «Σαντάμ», ο κ. Μπλιξ επανέλαβε πως η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για το Ιράκ. Δίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, μια ευκαιρία στην διπλωματία εφόσον η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν παρεκλίνει από τις δεσμεύσεις της.

Ο Σουηδός αξιωματούχος διευκρίνισε κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη ότι στόχος της αποστολής τους είναι να πραγματοποιήσουν μια «αξιόπιστη επιθεώρηση» προς όφελος όχι μόνο του Ιράκ αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι τόνισε πως η επιτυχία της αποστολής των επιθεωρητών θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό της διαφάνειας που θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Από την πλευρά της η ηγεσία του Ιράκ έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές όπλων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει, «το Ιράκ δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Νέα ιρακινή «παραβίαση»

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Ιράκ έχει κατ' επανάληψη εξαπολύσει επιθέσεις κατά συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων και ως εκ τούτου η ιρακινή ηγεσία έχει ήδη παραβιάσει το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφάλεια του ΟΗΕ είναι αυτοί που τελικά θα κρίνουν τη συμπεριφορά του Ιράκ
Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι από την αρχή του μήνα τα αμερικανοβρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτελούν πτήσεις πάνω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, έχουν δεχθεί τουλάχιστον τρεις επιθέσεις.

Το Ιράκ κατήγγειλε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με την επιβολή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 19:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ελεύθεροι οι μαθητές - όμηροι
 

Γονείς εναγωνίως περιμένουν νέα

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ισπανίας συνέλαβαν τον άγνωστο, ο οποίος εισέβαλε οπλισμένος με ένα μαχαίρι και κρατούσε ομήρους 25 μαθητές σχολείου σε προάστιο της Βαρκελώνης.

Κανείς από τους μαθητές δεν έχει τραυματιστεί ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είναι πρώην απόφοιτος του σχολείου στο προάστιο, Οσπιταλέτ Ντε Λιομπρεγκάτ, ανατολικά της Βαρκελώνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέβες, επιβεβαίωσε τη σύλληψη αλλά και την ταυτότητα του δράστη.

Η ομηρία των 25 μαθητών διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Στο διάστημα αυτό , οι ισπανικές αρχές αλλά και τα μέσα ενημέρωσης πίστευαν ότι ο δράστης ήταν ενήλικος.

Από τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι ο δράστης ήταν ανήλικος.

Στην πλειονότητά τους οι μαθητές είναι ηλικίας 11 και 12 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης ζήτησε λύτρα της τάξεως τους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μη κατονομαζόμενος μαθητής περιέγραψε στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τον τρόπο με τον οποίο οι καθηγητές του σχολείου έσπευσαν να εκκενώσουν τις αίθουσες μόλις αντιλήφθηκαν τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Μία εκ των καθηγητών του σχολείου, ονόματι Νούρια, διευκρίνισε ότι ο δράστης χτύπησε το κουδούνι του σχολείου δίνοντας σε όλους την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάποιο γονέα.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 17:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Άφιξη των πρώτων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
 

Ο Σουηδός αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα όπλα, Χανς Μπλιξ (δεξιά), τόνισε ότι οι επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου αυτό το μήνα

Στην Βαγδάτη βρίσκονται οι πρώτοι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Στόχος της πρώτης αποστολής της οποίας προΐσταται ο Σουηδός διπλωμάτης Χανς Μπλιξ είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη περίπου 80 επιθεωρητών στα τέλη του Νοεμβρίου.

Σε δήλωσή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σαντάμ, ο κ. Μπλίξ επανέλαβε πως η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για το Ιράκ. Δίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, μια ευκαιρία στην διπλωματία εφόσον η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν παρεκλίνει από τις δεσμεύσεις της.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντέι τόνισε πως η επιτυχία της αποστολής των επιθεωρητών θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό της διαφάνειας που θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Οι κύριοι Μωχάμεντ Μπαραντάι και Χανς Μπλιξ
Στην πρώτη αποστολή συμμετέχει και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντάι.

Οι κύριοι Μπλιξ και Μπαραντάι αναμένεται να έχουν στην διάρκεια των επόμενων ημερών σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Βαγδάτη.

Στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης υποσχέθηκαν πως δεν πρόκειται να προβάλλουν κανένα εμπόδιο στο έργο των επιθεωρητών, ακόμη κι αν διαφωνούν με την μεθόδευση των επιθεωρήσεων.

Έργο της 25μελούς ομάδας του ΟΗΕ είναι η εκπόνηση μιας προκαταρτικής έκθεσης για το τι ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε ότι αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Με βάση την έκθεση αυτή θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα οι επιθεωρήσεις από την 80μελή πλέον ομάδα των επιθεωρητών.

"Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ" δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Καρλ Μπλιξ. Προσέθεσε δε πως με την νέα τεχνολογία που διαθέτουν, οι επιθεωρητές θα μπορούν να ανιχνεύουν όπλα όπου κι αν είναι κρυμμένα.


Είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ
Μωχάμεντ Μπαραντάι

Βάσει του σχετικού ψηφισματος του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές έχουν διευρυμμένες εξουσίες και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πάντα ακόμη και στην προεδρική κατοικία του Σαντάμ Χουσσείν.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι το Ιράκ προετοιμαζόταν για την εξέλιξη αυτή εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης εξακολουθεί να διακηρύττει πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλά, οι ΗΠΑ επιμένει πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως όλα αυτά τα χρόνια το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει πρώτες ύλες και τεχνολογία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 17:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας
 

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Την σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε στην Αγκυρα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Στην ανακοίνωση προέβη ο κ. Γκιούλ μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, ο οποίος ενέκρινε το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα πλαισιώνεται απο τους στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και νικητή στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι μικρότερο σε αριθμό. Συγκεκριμένα αντί 38 υπουργών που διέθετε η κυβέρνηση συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, η κυβέρνηση των ισλαμιστών θα έχει μόνο 24 υπουργούς.

Όπως τόνισε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, η μείωση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια.

Η επιλογή του Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού έγινε προσωπικά από τον ηγλετη του κόμματος Ταγιπ Ερντογάν, που ως γνωστόν δεν μπορει να κατέχει δημόσιο αξίωμα, επειδή είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για αντεθνική δράση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην διπλωμάτης καριέρας με ειδίκευση στον Αραβικό Κόσμο.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 17:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Ομηροι μαθητές σχολείου στην Ισπανία
 

Δράμα ομήρων στην Ισπανία

Ενοπλος εισέβαλε σε σχολείο στην Ισπανία και κρατά σε ομηρεία 25 μικρούς μαθητές και τον δάσκαλο τους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μετα το μεσημέρι στο σχολείο Casa del Angel στην βιομηχανική κωμόπολη Hospitalet de Llobregat, νότια της Βαρκελώνης.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ο απαγωγέας ζητά ενα μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να αφήσει ελεύθερα τα 25 παιδιά τα οποία είναι ηλίας μόλις 12 ετών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το ποσό που απαιτεί ο δράστης είναι 1 εκ. ευρώ.

Αστυνομικοί και αξιωματούχοι των τοπικών αρχών διαπραγματεύονται την απελευθέρωση των νεαρών ομήρων.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 16:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας
 

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Την σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε στην Αγκυρα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αμπντουλά Γκιούλ.

Στην ανακοίνωση προέβη ο κ. Γκιούλ μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμεντ Σεζέρ, ο οποίος ενέκρινε το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα πλαισιώνεται απο τους στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που σαρωσε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου

Το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι μικρότερο σε αριθμό. Συγκεκριμένα αντί 38 υπουργών που διέθετε η κυβέρνηση συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Μπουλεντ Ετσεβίτ, η κυβέρνηση των ισλαμιστών θα έχει μόνο 24.

Οπως τόνισε ο Αμπνουλά Γκιούλ, η μείωση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια.

Η επιλογή του Αμντουλά Γκιούλ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού έγινε προσωπικά από τον ηγλετη του κόμματος Ταγιπ Ερντογάν, που ως γνωστόν δεν μπορει να κατέχει δημόσιο αξίωμα, επειδή είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για αντεθνική δράση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην διπλωμάτης καρριέρας με ειδίσκευση στον Αραβικό Κόσμο.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 13:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επέτειος με επεισόδια
 

Μαύρος πυκνός καπνός καλύπτει την περιοχή γύρω από την Αμερικανική πρεσβεία

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία που ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα και με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 29η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μια ομάδα κουκουλοφόρων που φώναζε συνθήματα υπέρ των εγκλείστων κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και την αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη, είχε προσχωρήσει στην πορεία και άρχισε να προκαλεί επεισόδια από το ύψος της βουλής, τα οποία γενικεύτηκαν λίγο αργότερα.

Η ομάδα των κουκουλοφόρων άρχισε να πετά βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έβαλαν φωτιά σε περίπτερα, στάσεις λεωφορείων και κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να καλύψει μαύρος πυκνός καπνός την περιοχή γύρω από την Αμερικανική πρεσβεία.

Από νωρίς η τροχαία είχε κλείσει τους κεντρικούς δρόμους, απ όπου θα περνούσε η πορεία, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπάρχουν στους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τόσο των εκπροσώπων της ΕΦΕΕ όσο και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής, ήταν μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών.

Τα μέλη της ΕΦΕΕ, καθηγητές και εκπρόσωποι της Πρυτανείας, κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, σταμάτησαν για λίγο έξω απο το Ελληνικό Κοινοβούλιο φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιπολεμικά συνθήματα.

Η εξέγερση δεν τελείωσε, δεν εξαργυρώνεται και δεν δυσφημείται» έγραφε το πρώτο πανό της πορείας που είχαν αναρτήσει οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 14:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπερλουσκόνι: Πολιτική η απόφαση για τον Ανδρεότι
 

Ο 83χρονος Αντρεότι είναι σήμερα γερουσιαστής

Σύσσωμη η ιταλική δεξιά και το Βατικανό κατήγγειλαν την απόφαση εφετείου που επιδικάζει ποινή καθείρξεως 24 χρόνων στον βετεράνο πολιτικό Τζούλιο Αντρεότι.

"Πολιτική" χαρακτήρισε την απόφαση ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της δικαιοσύνης την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υποκαταστήσει την πολιτική εξουσία.


Συνεχίζω να πιστεύω στη δικαιοσύνη, ακόμα και αν αυτό το απόγευμα δεν μπορώ να δεχτώ αυτές τις ανοησίες
Τζούλιο Αντρεότι
"Οι καταδίκες και οι απαλλαγές εναλλάσονται με ταχύτατους ρυθμούς, πέρα από κάθε λογική, σε ένα δικαστικό περιβάλλον καταπονημένο από τον κομματισμό και τα συνεχιζόμενα πάθη", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό κανάλι.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ιταλίας, Τσιάμπι, που συμφωνα με το σύνταγμα είναι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας. Ο κ. Τσιάμπι τόνισε ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχος με αυτή την εξέλιξη.

Μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας καταδίκασαν την απόφαση.

"Αυτή απόφαση είναι το αποτέλεσμα ενός δικαστικού συστήματος που περπατά με το κεφάλι στο έδαφος και τα πόδια στον αέρα", είπε ο Μάρκο Φολίνι, ηγέτης του Χριστιανο-δημοκρατικού Κέντρου.

Ο κ. Αντρεότι, που συμφωνα με στενούς του συνεργάτες είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός για την δολοφονία του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το 1979.


Λέγεται ότι ο Πεκορέλι "γνώριζε πολλά" για τους πολιτικούς
Η δολοφονία του Πεκορέλι ήταν έργο της Μαφίας με την οποία οι δεσμοί του πρώην ιταλού πρωθυπουργού είναι αποδεδειγμένοι.

Ο Τζούλιο Αντρεότι είχε, πρωτοδίκως, απαλλαγεί των κατηγοριών αλλά αυτή τη φορά οι κατήγοροι κατάφεραν να αποδείξουν με στοιχεία ότι την εντολή για την δολοφονία του Πεκορέλι την είχε δώσει ο κ. Αντρεότι.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ισόβιος γερουσιαστής αρνήθηκε, και στις δύο δίκες, τις κατηγορίες.

Ο 83χρονος πολιτικός δήλωσε πως παρά την "παράλογη" απόφαση ο ίδιος δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην ιταλική δικαιοσύνη.

Σοκ

Η νέα απόφαση του δικαστηρίου έσκασε σα βόμβα στους πολιτικούς κύκλους της Ρώμης.

Ο Τζουλιάνο Αντρεότι υπηρέτησε τη χώρα του ως πρωθυπουργός επτά φορές, απο το 1972 έως το 1992.
Συμμετείχε, σχεδόν, σε κάθε Χριστιανο-δημοκρατική κυβέρνηση απο το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου μέχρι και την απομάκρυνση του απο την ενεργό πολιτική δράση.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 15:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης
 


Αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν στο 2.3% τον μήνα Οκτώβριο σημειώνοντας μικρή αλλά ενδεικτική αύξηση κατά 0.2% απο τον Σεπτέμβριο του 2002.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ξεπερνά τις οικονομικές προβλέψεις για το ίδιο
διάστημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Αρμοδίου για Οικονομικά θέματα, η αύξηση του πληθωρισμού δεν πρόκειται να επηρρεάσει αισθητά την οικονομία της Γαλλίας ή της Γερμανίας, που θεωρούνται ως ατμομηχανές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θά έχει επιπτώσεις, ενδεχομένως στις χώρες της περιφέρειας.

Όπως ανακοίνωσε ο κοινοτικός εκπρόσωπος, η αυξηση του πληθωρισμού στις Μεσογειακές χώρες, ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη λόγω της απότομης αύξησης των τιμών στα είδη κλωστουφαντουργίας.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή, θεωρεί μάλιστα πως πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και πως πολύ συντομα οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν.

Ωστόσο, η έστω και παροδική άνοδος του πληθωρισμού λειτουργεί ανασταλτικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα επίπεδα των επιτοκίων.

Αν οι πληθωριστικές αυτές τάσεις εξακολουθήσουν, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε μειωση των επιτοκίων.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 13:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Άφιξη των πρώτων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
 

Ομαλή η ζωή στην Βαγδάτη

Στην Βαγδάτη βρίσκονται οι πρώτοι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Στόχος της πρώτης αποστολής της οποίας προΐσταται ο Σουηδός διπλωμάτης Χανς Μπλιξ είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη περίπου 80 επιθεωρητών στα τέλη του Νοεμβρίου.

Σε δήλωσή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σαντάμ, ο κ. Μπλίξ επανέλαβε πως η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για το Ιράκ. Δίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, μια ευκαιρία στην διπλωματία εφόσον η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν παρεκλίνει από τις δεσμεύσεις της.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντέι τόνισε πως η επιτυχία της αποστολής των επιθεωρητών θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό της διαφάνειας που θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Οι κύριοι Μωχάμεντ Μπαραντάι και Χανς Μπλιξ
Στην πρώτη αποστολή συμμετέχει και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντάι.

Οι κύριοι Μπλιξ και Μπαραντάι αναμένεται να έχουν στην διάρκεια των επόμενων ημερών σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Βαγδάτη.

Στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης υποσχέθηκαν πως δεν πρόκειται να προβάλλουν κανένα εμπόδιο στο έργο των επιθεωρητών, ακόμη κι αν διαφωνούν με την μεθόδευση των επιθεωρήσεων.

Έργο της 25μελούς ομάδας του ΟΗΕ είναι η εκπόνηση μιας προκαταρτικής έκθεσης για το τι ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε ότι αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Με βάση την έκθεση αυτή θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα οι επιθεωρήσεις από την 80μελή πλέον ομάδα των επιθεωρητών.

"Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ" δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Καρλ Μπλιξ. Προσέθεσε δε πως με την νέα τεχνολογία που διαθέτουν, οι επιθεωρητές θα μπορούν να ανιχνεύουν όπλα όπου κι αν είναι κρυμμένα.


Είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ
Μωχάμεντ Μπαραντάι

Βάσει του σχετικού ψηφισματος του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές έχουν διευρυμμένες εξουσίες και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πάντα ακόμη και στην προεδρική κατοικία του Σαντάμ Χουσσείν.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι το Ιράκ προετοιμαζόταν για την εξέλιξη αυτή εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης εξακολουθεί να διακηρύττει πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλά, οι ΗΠΑ επιμένει πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως όλα αυτά τα χρόνια το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει πρώτες ύλες και τεχνολογία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 09:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Πεδίο μάχης το Καράκας
 

Ο στρατός προστατεύει την αστυνομία του Καράκας

Δυνάμεις του στρατού στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλα χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Προέδρου Ούγο Τσάβες να αναλάβει ο ίδιος την διοίκηση της Αστυνομίας του Καράκας.

Οι διαδηλωτές κτυπώντας κατσαρόρες μπλόκαραν την κεντρική είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Καράκας και επεχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Δεκάδες θωρακισμένα οχήματα του Στρατού περιπολούν απ' άκρου εις άκρον το Καράκας για να αποτρέψουν κλιμάκωση των διαδηλώσεων.

Οργανωτικός νους της διαδήλωσης, πιστεύεται πως είναι ο Δήμαρχος του Καράκας και ένας από τους κυριώτερους πολιτικούς αντιπάλλους του Προέδρου Τσάβες


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 13:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Άφιξη των πρώτων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ
 

Ομαλή η ζωή στην Βαγδάτη

Στην Βαγδάτη βρίσκονται οι πρώτοι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Στόχος της πρώτης αποστολής της οποίας προΐσταται ο Σουηδός διπλωμάτης Χανς Μπλιξ είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη περίπου 80 επιθεωρητών στα τέλη του Νοεμβρίου.

Σε δήλωση του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σαντάμ, ο κ. Μπλίξ επανέλαβε πως η αποστολή αυτη ανοίγει νέους ορίζοντες για το Ιρακ. Δίνει, οπως είπε χαρακτηριστικά, μια ευκαιρία στην διπλωματία εφόσον η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν παρεκλίνει από τις δεσμεύσεις της.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντέι τόνισε πως η επιτυχία της αποστολής των επιθεωρητών θα κριθεί εν πολλοίς από τον βαθμό της διαφάνειας που θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.


Οι κύριοι Μωχάμεντ Μπαραντάι και Χανς Μπλιξ
Στην πρώτη αποστολή συμμετέχει και ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας, Μωχάμεντ Μπαραντάι.

Οι κύριοι Μπλιξ και Μπαραντάι αναμένεται να έχουν στην διάρκεια των επόμενων ημερών σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Βαγδάτη.

Στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης υποσχέθηκαν πως δεν πρόκειται να προβάλλουν κανένα εμπόδιο στο έργο των επιθεωρητών, ακόμη κι αν διαφωνούν με την μεθόδευση των επιθεωρήσεων.

Έργο της 25μελούς ομάδας του ΟΗΕ είναι η εκπόνηση μιας προκαταρτικής έκθεσης για το τι ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε ότι αφορά το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Με βάση την έκθεση αυτή θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα οι επιθεωρήσεις από την 80μελή πλέον ομάδα των επιθεωρητών.

"Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ" δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Καρλ Μπλιξ. Προσέθεσε δε πως με την νέα τεχνολογία που διαθέτουν, οι επιθεωρητές θα μπορούν να ανιχνεύουν όπλα όπου κι αν είναι κρυμμένα.


Είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράκ
Μωχάμεντ Μπαραντάι

Βάσει του σχετικού ψηφισματος του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές έχουν διευρυμμένες εξουσίες και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πάντα ακόμη και στην προεδρική κατοικία του Σαντάμ Χουσσείν.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι το Ιράκ προετοιμαζόταν για την εξέλιξη αυτή εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης εξακολουθεί να διακηρύττει πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλά, οι ΗΠΑ επιμένει πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως όλα αυτά τα χρόνια το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει πρώτες ύλες και τεχνολογία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 13:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμφισβητείται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β. Κορέας
 

Η πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας έχει θορυβήσει γειτονικές χώρες

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Νότιος Κορέα για την εγκυρότητα της πληροφορίας που μεταδόθηκε από το Βορειο-Κορεατικό ραδιόφωνο βάσει της οποίας η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ παραδέχεται, για πρώτη φορά, ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Νοτιο-Κορεάτες αξιωματούχοι είπαν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δυσερμηνείας ενός ρήματος στην πρόταση που αναφερόταν στα πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, η Υπηρεσία του BBC που παρακολουθεί τα Μέσα Ενημέρωσης επιμένει πως η επίμαχη φράση ήταν σαφής και συγκεκριμένα αναφερόταν στην ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Συγκεκριμένα, το σχόλιο που μετέδωσε η ραδιοφωνία της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι η χώρα έχει αναπτύξει «ισχυρά στρατιωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών όπλων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι έχει πρόγραμμα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι βασικό υλικό των πυρηνικών όπλων.

Είναι η πρώτη φορά που το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παραδέχεται πως έχει αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο ανέφερε απλώς ότι η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει επανειλημμένα καλέσει την Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τα αιτήματα της Πιονγκγιάνγκ

Το σχόλιο που μεταδόθηκε την Κυριακή ανέφερε ότι «οι επικίνδυνοι ελιγμοί» της Ουάσιγκτον απειλούν το δικαίωμα της χώρας να υπάρχει και την κυριαρχία της.

Η Πιονγκγιάνγκ ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν συμφωνία που θα εγγυάται ότι δεν θα επιτεθούν εναντίον της Βόρειας Κορέας τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του πυρηνικού της προγράμματος.

Το 1994 η Βόρεια Κορέα είχε συμφωνήσει να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα βοήθεια 500 χιλιάδων τόνων πετρελαίου τον χρόνο.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Πιονγκγιάνγκ καταπάτησε την συμφωνία και πρόσφατα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διέκοψαν την βοήθεια σε καύσιμα που παρείχαν.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 11:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πυρετός στην Ισπανία για να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή
 

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται για την αποφυγή οικολογικής καταστροφής

Σωστικά συνεργεία στην Ισπανία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποτρέψουν τον οικολογικό όλεθρο που απειλεί να προκαλέσει το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά των ακτών της Γαλικίας.

70.000 τόννοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα και δημιούργησαν μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

Το φορτηγό σκάφος, υπό την επωνυμία Πρεστίζ, που να σημειωθεί είναι ελληνικών συμφερόντων, κινδυνεύει να κοπεί στα δύο.

Οι ισπανικές αρχές πιστεύουν πως η πετρελαιοκηλίδα θα απομακρυνθεί λόγω της αλλαγής των ανέμων καθώς και των πλωτών εποδίων που εχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της ακτής.

Ο Έλληνας καπετάνιος του Πρεστίζ, Απόστολος Μανγκούρας ο οποίος είχε αρχικά συλληφθεί από την ισπανική αστυνομία, αφέθηκε την Κυριακή το βράδυ ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 3 εκ. ευρώ.

Εκτός από τις οικολογικές, το ναυάγιο του Πρεστίζ είχε και διπλωματικές επιπτώσεις, μεταξύ της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Η Μαδρίτη επιμένει πως τελικός προορισμός του φορτηγού ήταν το Γιβραλτάρ, κάτι που διαψεύδεται από το Λονδίνο.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 10:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμφισβητείται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Β.Κορέας
 

Η πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας έχει θορυβήσει γειτονικές χώρες

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει η Νότιος Κορέα για την εγκυρότητα της πληροφορίας που μεταδόθηκε από το Βορειο-Κορεατικό ραδιόφωνο βάσει της οποίας η ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ παραδέχεται, για πρώτη φορά, ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Νοτιο-Κορεάτες αξιωματούχοι είπαν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δυσερμηνείας ενός ρήματος στην πρόταση που αναφερόταν στα πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, η Υπηρεσία του BBC που παρακολουθεί τα Μέσα Ενημέρωσης επιμένει πως η επίμαχη φράση ήταν σαφής και συγκεκριμένα αναφερόταν στην ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Συγκεκριμένα, το σχόλιο που μετέδωσε η ραδιοφωνία της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι η χώρα έχει αναπτύξει «ισχυρά στρατιωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών όπλων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι έχει πρόγραμμα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι βασικό υλικό των πυρηνικών όπλων.

Είναι η πρώτη φορά που το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παραδέχεται πως έχει αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο ανέφερε απλώς ότι η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει επανειλημμένα καλέσει την Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τα αιτήματα της Πιονγκγιάνγκ

Το σχόλιο που μεταδόθηκε την Κυριακή ανέφερε ότι «οι επικίνδυνοι ελιγμοί» της Ουάσιγκτον απειλούν το δικαίωμα της χώρας να υπάρχει και την κυριαρχία της.

Η Πιονγκγιάνγκ ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν συμφωνία που θα εγγυάται ότι δεν θα επιτεθούν εναντίον της Βόρειας Κορέας τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του πυρηνικού της προγράμματος.

Το 1994 η Βόρεια Κορέα είχε συμφωνήσει να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα βοήθεια 500 χιλιάδων τόνων πετρελαίου τον χρόνο.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Πιονγκγιάνγκ καταπάτησε την συμφωνία και πρόσφατα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διέκοψαν την βοήθεια σε καύσιμα που παρείχαν.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 05:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Eπισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία, το θέμα της απεργίας των Βρετανών πυροσβεστών και η διαρροή πετρελαίου κοντά στις ακτές της βορειοδυτικής Ισπανίας κυριαρχούν σήμερα στον βρετανικό Τύπο.

Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

«Το ΜΙ5 ανακαλύπτει απειλή επίθεσης με χημικές ουσίες στον υπόγειο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Times.

Το άρθρο μας πληροφορεί ότι οι τρεις άνδρες από την Βόρεια Αφρική είχαν συλληφθεί πριν από 9 μέρες και θα προσαχθούν σήμερα στο δικαστήριο με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης.

Σύμφωνα με το άρθρο, ανώτερο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών είπε στην εφημερίδα Times ότι το MI5 πιστεύει πως πρόλαβε στην αρχή της μια τρομοκρατική επίθεση.

Διαφορετική η έμφαση στον τίτλο του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας Daily Telegraph.

«Τρεις προσάγονται με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης αλλά αποκλείεται συνομωσία για επίθεση στον υπόγειο» είναι ο τίτλος άρθρου που υπογραμμίζει πως πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας διαψεύδουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΜΙ5 και η Σκότλαντ Γιάρντ πρόλαβαν επίθεση με υδροκυάνιο στον υπόγειο του Λονδίνου.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

«Ο Ερντογάν στην Αθήνα καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την Κύπρο» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Financial Times που σχολιάζει την επίσκεψη του ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αθήνα.

Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος ηγέτης προσκαλείται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας εδώ και πάνω από 10 χρόνια λέει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε ο κ.Ερντογάν στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρου όπου είπε το Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία και η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθούν ταυτόχρονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνουν οι ανταποκριτές της Financial Times.

«Η απαίτηση αυτή, αν είναι σοβαρή, θα μπορούσε να ανατρέψει το ενδεχόμενο του 'μεγάλου συμβιβασμού' στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης» τονίζει η βρετανική εφημερίδα που επίσης αναφέρει ότι Τούρκος σχολιαστής, που είχε συνοδεύσει τον κ.Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο, εξέφρασε την άποψη ότι το σχόλιο δεν ήταν μια σοβαρή διαπραγματευτική θέση.

Πυροσβέστες και οικονομία

«Οι μισθολογικές αυξήσεις των πυροσβεστών θα καταστρέψουν την οικονομία», υποστηρίζει ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Times, ενώ ο τίτλος της Daily Telegraph υπογραμμίζει πως ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων για τους μισθούς των Βρετανών πυροσβεστών.

«Η απεργία μπορεί να αναβληθεί για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις» πιστεύει μια άλλη βρετανική εφημερίδα.

Στο άρθρο της η Independent επισημαίνει την Κυριακή το βράδυ και η κυβέρνηση και το συνδικάτο των πυροσβεστών άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβαστική λύση.

Οικολογική καταστροφή στην Ισπανία

Οι συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας από το πετρελαιοφόρο Prestige που έφθασε τις ακτές της βορειο-δυτικής Ισπανίας απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Φωτογραφίες πουλιών καλυμμένων με πετρέλαιο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα τους.

«Εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά απειλούνται από τους 3 χιλιάδες τόνους πετρελαίου που διέρρευσαν» τονίζει η Daily Telegraph.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο της Guardian επισημαίνει πως η ισπανική κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στην Βρετανία καθώς έγινε γνωστό ότι προορισμός του πεπαλαιωμένου πετρελαιοφόρου ήταν το Γιβραλτάρ το οποίο βρίσκεται υπό βρετανικό έλεγχο.

Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Πρεστίζ δεν θα ελάμβανε άδεια να μπει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι διότι δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο Γιβραλτάρ έχουμε μια ακόμη περίπτωση φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και παράτυπης συμπεριφοράς» είπε η Επίτροπος αρμόδια για τις συγκοινωνίες Λοϊόλα ντε Παλάθιο σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais της Μαδρίτης.

Ο πρέσβυς της Βρετανίας στη Μαδρίτη χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι το πετρελαιοφόρο είχε προορισμό το Γιβραλτάρ.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Απόπειρα αεροπειρατίας στην Ελ Αλ
 

Ο δράστης της αποτυχημένης αεροπειρατίας ανακρίνεται

Το προσωπικό ασφαλείας των ισραηλινών αερογραμμών El Al κατάφερε να αποτρέψει απόπειρα αεροπειρατείας σε πτήση με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Η πτήση 581 από το Τελ Αβίβ έφθασε στην Κωνσταντινούπολη όπου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ο δράστης ονομάζεται Ταουφίκ Φούκρα και είναι 23 ετών.

Ο επίδοξος αεροπειρατής είχε απειλήσει μία αεροσυνοδό με σουγιά και προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο 10 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους, αλλά το προσωπικό ασφαλείας κατάφερε να τον αφοπλίσει.

Οι αρμόδιοι προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο δράστης κατάφερε να μεταφέρει μαχαίρι σε πτήση της El Al, όπου οι έλεγχοι ασφαλείας είναι από τους πιο αυστηρούς σε όλο τον κόσμο.

Ο γενικός διευθυντής της El Al, Αμός Σαπίρα είπε ότι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το προσωπικό ασφαλείας τον αφόπλισε και ότι όλοι οι επιβάτες είναι σώοι.

Πιστεύεται ότι ο δράστης δεν είχε συνένοχους και σύμφωνα με επιβάτες έδειχνε φοβισμένος όταν τον συνέλλαβαν.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα αεροπειρατίας.

Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας

Η Ελ Αλ είναι η αεροπορική εταιρεία με τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Σε όλες τις πτήσεις της Ελ Αλ υπάρχουν μυστικοί αστυνομικοί, αποσκευές και επιβάτες περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους και υπάρχουν ένοπλοι φρουροί σε όλα τα γραφεία εισητηρίων της εταιρείας.

Η μόνη επιτυχημένη αεροπειρατία σε αεροσκάφος της Ελ Αλ έγινε το 1968 όταν μέλη της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατέλαβαν αεροπλάνο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ρώμη και το υποχρέωσαν να προσγειωθεί στο Αλγέρι.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 04:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 


Το Ιράκ και ο πολιτικός αντίκτυπος των τελευταίων βίαιων επεισοδίων στη Μέση Ανατολή απασχολούν σήμερα τις ευρωπαϊκές εφημερίδες ενώ στη Γαλλία ο τύπος σχολιάζει εκτενώς την δημιουργία νέας συμμαχίας από τα κόμματα της δεξιάς.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για τεχνάσματα

Η εφημερίδα Liberation ασχολείται με την αναμενόμενη σήμερα άφιξη των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Σε άρθρο του συντάκτη της η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται τι θα συμβεί αν ο Σαντάμ Χουσείν εξακολουθήσει να ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει ούτε όπλα μαζικού ολέθρου ούτε εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν.

Ο συντάκτης της Liberation πιστεύει πως σε αυτή την περίπτωση μερικά μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης θα πιέσουν για την άμεση λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της Βαγδάτης, αλλά ο πρόεδρος Μπους θα δυσκολευτεί να εγκαταλείψει την στρατηγική εξασφάλισης της υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι δύσκολο για τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει στρατηγική και να καταρρίψει με την πρώτη πρόφαση την ομοφωνία που επετεύχθη με τόσες προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας» υποστηρίζει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

Μέση Ανατολή

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, στην οποία έχασαν την ζωή τους 12 Ισραηλινοί, η εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel επισημαίνει πως οι επιθέσεις ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων επηρεάζουν την πολιτική ατζέντα και των δύο πλευρών της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

«Η επίθεση, από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, ήταν ένα μήνυμα στις δύο σημαντικές πολιτικές παρατάξεις των Παλαιστινίων, το κίνημα Φατάχ του Γασέρ Αραφάτ και την Χαμάς», λέει η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτές οργανώσεςι είχαν συνομιλίες στο Κάιρο για το ενδεχόμενο κήρυξης εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Η Τζιχάντ κατέστησε σαφές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την συμμετοχή της, εξηγεί η Der Tagesspiegel που προσθέτει πως η επίθεση υπονομεύει και την θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, έναντι του υπουργού Εξωτερικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος Λικούντ.

Νέα Δεξιά στη Γαλλία

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde εκφράζει την άποψη ότι η δεξιά της Γαλλίας ακολούθησε το παράδειγμα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ ο οποίος σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «κατόρθωσε να ενώσει την δεξιά στη χώρα του».

Την παρουσία του Ισπανού πρωθυπουργού στο ιδρυτικό συνέδριο της νέας συμμαχίας που έγινε την Κυριακή, σχολιάζει και ο συντάκτης της ελβετικής εφημερίδας Le Temps.

«Με την νέα συμμαχία, την Ένωση για τη Λαϊκή Πλειοψηφία, η τάση πόλωσης στην πολιτική ζωή της Ευρώπης γίνεται ακόμη πιο έντονη» πιστεύει ο συντάκτης της Le Temps.

Γαλλο-ισπανικές ομοιότητες

Η εφημερίδα της Μαδρίτης ABC υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή ένα «σημαντικό τμήμα του γαλλικού πολιτικού φάσματος ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο».

Η ισπανική εφημερίδα εκτιμά ότι το γεγονός αυτό «σηματοδοτεί μια ριζική στροφή στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Παρισιού».

Την ίδρυση της Ένωσης για τη Λαϊκή Πλειοψηφία σχολιάζουν και οι γερμανικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με την Die Welt του Αμβούργου η συμμαχία των κομμάτων της δεξιάς θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας.

«Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες – και σε μικρότερο βαθμό τη Γερμανία – τώρα και η Γαλλία βαίνει προς ένα δικομματικό σύστημα», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα. που πιστεύει πως και τα κόμματα της αριστεράς στη Γαλλία θα προσπαθήσουν να συσπειρωθούν.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 03:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας
 

Ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις να 'απαντήσει' στη επίθεση της Χεβρώνας

Ισραηλινά άρματα μάχης, με την ενίσχυση ελικοπτέρων, εισέβαλαν στην πόλη της Γάζας και βομβάρδισαν σταθμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν οτι κτίριο χτυπήθηκε απο δύο οβίδες, ενώ οι ανταποκριτές μεταδίδουν οτι ισραηλινές μπουλντόζες κατεδαφίζουν τμήμα του συγκροτήματος.

Είναι η πέμπτη συνεχιζόμενη νύχτα που οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε προτείνει "αλλαγές στο χάρτη" με μεγαλύτερα τμήματα της πόλης της Χεβρώνας να τίθενται υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών.

Ο κ.Σαρόν επισκέφθηκε την Κυριακή την Χεβρώνα όπου δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει εδαφική συνέχεια μεταξύ των εβραϊκών συνοικιών της πόλης και εβραϊκού οικισμού στα περίχωρα της».

Την Παρασκευή σε επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σκοτώθηκαν 12 Ισραηλινοί και 3 Παλαιστίνιοι.

Η επίθεαση δημιούργησε ερωτήματα στο Ισραήλ για τον τρόπο που αντέδρασε ο στρατός. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένας συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε εκ νέου την Κυριακή για να αποφασίσει περαιτέρω αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση στη Χεβρώνα.

Η κατάσταση στη Χεβρώνα είναι τεταμένη εδώ και πολλά χρόνια καθώς στη πόλη αυτή που έχει πληθυσμό 130 χιλιάδων Παλαιστινίων έχουν εγκατασταθεί 450 Εβραίοι έποικοι.

Νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τα κόμματα που τη στηρίζουν να απαντήσει αποφασιστικά στην επίθεση της Παρασκευής, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Αλλά την ίδια στιγμή - σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας - υπάρχουν αμερικανικές πιέσεις προς τη κυβέρνηση Σαρόν για αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, ενόψει της ενδεχόμενης ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 07:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας
 

Η πυρηνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας έχει θορυβήσει γειτονικές χώρες

Η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε για πρώτη φορά επισήμως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Σχόλιο που μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία ανέφερε ότι η χώρα έχει αναπτύξει «ισχυρά στρατιωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών όπλων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τον περασμένο μήνα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι έχει πρόγραμμα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι βασικό υλικό των πυρηνικών όπλων.

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παραδέχεται πως έχει αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών τον Οκτώβριο ανέφερε απλώς ότι η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει επανειλημμένα καλέσει την Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τα αιτήματα της Πιονγκγιάνγκ

Το σχόλιο που μεταδόθηκε την Κυριακή ανέφερε ότι «οι επικίνδυνοι ελιγμοί» της Ουάσιγκτον απειλούν το δικαίωμα της χώρας να υπάρχει και την κυριαρχία της.

Η Πιονγκγιάνγκ ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν συμφωνία που θα εγγυάται ότι δεν θα επιτεθούν εναντίον της Βόρειας Κορέας τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του πυρηνικού της προγράμματος.

Το 1994 η Βόρεια Κορέα είχε συμφωνήσει να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα βοήθεια 500 χιλιάδων τόνων πετρελαίου τον χρόνο.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Πιονγκγιάνγκ καταπάτησε την συμφωνία και πρόσφατα τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διέκοψαν την βοήθεια σε καύσιμα που παρείχαν.


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2002 - 08:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Θα θεραπεύονται καρδιοπάθειες με βλαστοκύτταρα
 

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να επιδιορθώνουν όργανα

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας που ανακοινώθηκαν στην μεγαλύτερη διάσκεψη καρδιολόγων δημιουργούν ελπίδες ότι θα είναι σύντομα δυνατό να χρησιμοποιηθούν βλαστοκύτταρα του οργανισμού του ασθενούς για να θεραπευθούν οι ζημιές από καρδιοπάθειες.

Στο συνέδριο του Συνδέσμου Καρδιολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιείται στο Σικάγο, γιατροί ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από το νωτιαίο μυελό αρκετών ασθενών και ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Εν τω μεταξύ, άλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινη επιδερμίδα για να δημιουργήσουν νέες αρτηρίες.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει βλαστοκύτταρα του νωτιαίου μυελού για να θεραπεύσουν βλάβες στη καρδιά ζώων.

Τα βλαστοκύτταρα στην καρδιά μεταμορφώνονται σε μύες που αντικαθιστούν τα κύτταρα τα οποία κατεστράφησαν σε μια καρδιακή προσβολή.

Επιστήμονες από την Βρετανία δοκίμασαν την τεχνική αυτή σε ανθρώπους.

Αφαίρεσαν νωτιαίο μυελό από 14 άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και τοποθέτησαν τα βλαστοκύτταρα στις καρδιές των ασθενών.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η καρδιά των 14 ασθενών λειτουργούσε πολύ καλλίτερα και οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις δοκιμές της θεραπείας σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.