Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-14

  1. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  2. Προειδοποιήσεις ΗΠΑ προς Ιράκ
  3. Διογκώνεται το χρέος της Αργεντινής
  4. Πρώτη σύγκληση της τουρκικής βουλής
  5. Απαιτούνται πρόστιμα από τον Σόρος
  6. Συνέντευξη του λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό
  7. Τεράστιες ζημιές στη Ντόϊτσε Τέλεκομ
  8. Η συνέντευξη Χάνεϊ
  9. Πάπας: «Κάντε περισσότερα παιδιά»
  10. Ξανά υποψήφιος ο Κοστούνιτσα
  11. Απεργία πυροσβεστών στη Βρετανία
  12. Κίνα: Δεκτοί στο Κόμμα οι.... καπιταλιστές
  13. Συνέντευξη του λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό
  14. Η συνέντευξη Χάνεϊ
  15. Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς το Ιράκ
  16. Συγκαλείται η τουρκική Εθνοσυνέλευση
  17. «Αλλαγή φρουράς» στην Κίνα
  18. Εληξε η «πολιορκία» μεταναστών στη Γαλλία
  19. Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
  20. «Αλλαγή φρουράς» στην Κίνα
  21. Στα δίκτυα της αμερικανικής δικαιοσύνης ...
  22. Αντιμέτωπη με νέα στάση πληρωμών η Αργεντινή
  23. Ιράκ: Ετοιμοι οι επιθεωρητές να αναχωρήσουν...
  24. Εληξε το δράμα των προσφύγων στη Γαλλία
  25. Ιράκ: Ετοιμοι οι επιθεωρητές να αναχωρήσουν...
  26. Νέα επιδρομή των Ισραηλινών...
  27. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
  28. Αλλαγές στην ηγεσία του ΚΚ στην Κίνα
  29. Αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
  30. Ιράκ: «Ναι» στο ψήφισμα των ΗΕ
  31. Προειδoποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
  32. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
  33. Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2002 - 03:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Η απεργία των πυροσβεστών είναι το θέμα που κυριαρχεί στο βρετανικό Τύπο.

Φωτιά στην απεργία των πυροσβεστών

Ανεβαίνουν οι παλμοί στην πρώτη, μετά απο 25 χρόνια, απεργία των πυροσβεστών της Βρετανίας.

Καθώς, μάλιστα, το Πυροσβεστικό Σώμα απειλεί με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις πριν καν ολοκληρώσει την πρώτη 48ωρη αποχή απο τα καθήκοντα του, η κυβέρνηση Μπλαίρ ετοιμάζει σχέδιο δράσης.

Όπως γράφουν οι Times, "οι υπουργοί ορκίζονται να σπάσουν την απεργία."

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ενδεχόμενες νέες κινητοποιήσεις, ο Τόνυ Μπλαίρ και ο Τζον Πρέσκοτ θα διατάξουν το στρατό να αναλάβει τη λειτουργία των πυροσβεστικών σταθμών.

"Ο Μπλαίρ πολεμάει τους πυροσβέστες με φωτιά", είναι ο πηχιαίος τίτλος στην εφημερίδα Independent.

Καθώς η απεργία του Πυροσβεστικού Σώματος εισέρχεται στο δεύτερο εικοσιτετράωρο, η κυβέρνηση Μπλαίρ απειλεί ακόμα και με δικαστικά μέτρα, σημειώνει η εφημερίδα η οποία δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ταλαιπωρία των κατοίκων του Λονδίνου, καθώς πολλά δρομολόγια του υπόγειου σιδηροδρόμου ματαιώθηκαν εξαιτίας της απεργίας.

Πολλοί μηχανοδηγοί αρνήθηκαν να εργαστούν για λόγους ασφαλείας.

Η κυβέρνηση Μπλαίρ καταδίκασε τους 100 περίπου εργαζόμενους στον υπόγειο σιδηρόδρομο, που αρνήθηκαν να προσέλθουν στα καθήκοντα τους για λόγους ασφαλείας, γράφει η Guardian.

Το ΝΑΤΟ στη πΓΔΜ

Οι Financial Times γράφουν οτι το ΝΑΤΟ αναμένεται να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της ειρηνευτικής αποστολής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις επιφυλάξεις τους.

Σε δημοσίευμα της, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει οτι η αναπάντεχη αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον έχει σαν στόχο να αμβλύνει τις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία για να συγκατατεθεί στη χρήση ΝΑΤΟικού οπλισμού και εγκαταστάσεων από την Ευρωπιακή Ενωση.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή ουσιαστικά υπονομεύει τα σχέδια για τον ευρωστρατό και αναιρεί ένα μοχλό πίεσης που είχε η Ευρωπιακή Ενωση προς τη Τουρκία.

Δεν μπορούμε να πιά να απειλούμε ότι θα αναλάβουμε τη διοίκηση των ειρηνευτικών δυνάμεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χωρίς συμφωνία με το ΝΑΤΟ, είπε αξιωματούχος της Ευρωπιακής Ενωσης στην εφημερίδα Financial Times.

Τα βέλη στον Τζακ Στρω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω, δέχθηκε τα πυρά των συναδέλφων του , όταν δήλωσε οτι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η χώρα του, "βασιζόμενη στην παράδοση του βρετανικού ιμπεριαλισμού, ευθύνεται για τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις του πλανήτη".

Η Daily Telegraph σχολιάζει: "Ο κ. Στρω δεν είναι πιά ένας ακτιβιστής φοιτητής. Είναι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών....Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, να λέει κάτι ανάλογο... Αποδυναμώνει τη θέση της Βρετανίας διεθνώς."




Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποιήσεις ΗΠΑ προς Ιράκ
 

ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανακοινώνει ότι το Ιράκ απεδέχθη το ψήφισμα του Συβουλίου Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν το Ιράκ να μην παρενοχλήσει τις εργασίες των επιθεωρητών όπλων, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα.


Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για στρατιωτική επιχείρηση εδώ και μήνες
Η προειδοποίηση απευθύνεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και πραγματοποιείται μετά την αρνητική στάση του ιρανικού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε ομόφωνα το ψήφισμα των ΗΕ.

Μετά τη διαμεσολάβηση του Σαντάμ Χουσεϊν, η Βαγδάτη δέχθηκε να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων, με επιστολή που εστάλη προς το γενικό γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

Παρ' όλα αυτά, η Βαγδάτη υπογράμμισε ότι πρόκειται να στείλει μία ακόμη επιστολή στην οποία θα αναφέρονται οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο νέο ψήφισμα των ΗΕ.

Η τελευταία ανακοίνωση έκανε ορισμένους να πιστεύουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση μπορεί να παρεμποδίσει τους επιθεωρητές όπλων στην αποστολή τους.

Η ομάδα των επιθεωρητών όπλων αναμένεται στη Βαγδάτη από τη επόμενη Δευτέρα και οι Ιρακινοί θα πρέπει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν πλήρη κατάλογο των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτουν.

Αποδοχή ψηφίσματος από Ιράκ

Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Διογκώνεται το χρέος της Αργεντινής
 


Η Αργεντινή δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα χρέη της - ύψους πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια - προς την Παγκόσμια Τράπεζα κατά τη λήξη της προθεσμίας την Πέμπτη.



Ο κ. Λαβάνια κάνει όλες τις δυνατές προσπάθειες
«Η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε έναντι μόνο 79,2 εκατομμύρια δολάρια από το χρέος της Αργεντινής, το οποίο ανέρχεται σε 805 εκατομμύρια δολάρια», ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δεν πρόκειται προφανώς να χορηγήσει άλλα δάνεια προς τη χώρα, ενώ τα μπορεί να αποσύρει και τα ισχύοντα δάνεια εάν η Αργεντινή δεν αποπληρώσει τα χρέη της μέσα σε 30 ημέρες.

Η Αργεντινή, εν τω μεταξύ, αισιοδοξούσε ότι θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της προς την Παγκόσμια Τράπεζα.

Υστατη προσπάθεια

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Ρομπέρτο Λαβάνια, συναντήθηκε με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας του.

Στο τέλος του 2001 η Αργεντινή είχε κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος προς τους ιδιώτες επενδυτές, μια ενέργεια που πυροδότησε τη σοβαρότερη κρίση στην οικονομική ιστορία της.

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης του Μπουένος Άϊρες με το ΔΝΤ για την παροχή νέας δέσμης διεθνούς οικονομικής βοήθειας συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί απτή πρόοδος.

Δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές σε τι είδους ενέργειες θα προβεί η Αργεντινή για να εξοφλήσει τη Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους διεθνείς πιστωτές της.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρώτη σύγκληση της τουρκικής βουλής
 

Ο Αμπντουλά Γκουλ ενδέχεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός

Το τουρκικό κοινοβούλιο συνήλθε για πρώτη φορά μετά την εντυπωσιακή νίκη του φιλο-ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Ο κόσμος μας παρακολουθεί, καθώς διερχόμαστε από μία περίοδο δοκιμασίας της δημοκρατίας
Σουκρού Ελεκντάγκ, βουλευτής
Ο ηγέτης του κόμματος, Ταϊγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να παραστεί στο κοινοβούλιο καθώς έχει καταδικασθεί στο παρελθόν για πυροδότηση θρησκευτικού μίσους.

Ο ίδιος συναντήθηκε σήμερα με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, Χαβιέ Σολάνα.

Την Παρασκευή αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Σεζέρ, ενώ πιστεύεται ότι θα προβεί στην ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν θα προβεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να μπορέσει να αναλάβει την ηγεσία.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις;

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί, καθώς διερχόμαστε από μία περίοδο δοκιμασίας της δημοκρατίας», δήλωσε ο βουλευτής Σουκρού Ελεκντάγκ, ενώ ορκίζονταν οι υπόλοιποι βουλευτές.


Ο Χαβιέ Σολάνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Από τους 500 βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, οι 500 εισέρχονται για πρώτη φορά στη βουλή.

Πιστεύεται ότι ο Ταϊγίπ Ερντογάν θα διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Αμπντουλά Γκουλ.

Ο Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους πρότεινε να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τουρκία, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στον σχηματισμό της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης κατά τη σύνοδο της Πράγας την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα η Ευρωπαϊκή Ενωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κατά τη διάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη.

Ο Ταϊγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να μεταβεί στην Ελλάδα.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 20:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαιτούνται πρόστιμα από τον Σόρος
 

Ο ίδιος ο Τζορτζ Σόρος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος

Οι εισαγγελείς της Γαλλίας ζητούν 2,2 εκατομμύρια ευρώ από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ως πρόστιμο για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.


Οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του ο Τζορτζ Σόρος ήταν μεν εμπιστευτικές, αλλά ήταν η δουλειά του να τις γνωρίζει και όφειλε να τις γνωρίζει εάν ήθελε να προχωρήσει στην εξαγορά
Συνήγορος υπεράσπισης του Τζορτζ Σόρος
Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι γνώριζε εμπιστευτικές πληροφορίες πριν προχωρήσει στις προσπάθειες εξαγοράς μιας γαλλικής τράπεζας το 1988.

Σύμφωνα με ορισμένους ισχυρισμούς μάλιστα οι προσπάθειες εξαγοράς της τράπεζας Societe Generale απέτυχαν διότι υπήρχε ένα σχέδιο να επανακαταλάβει τον έλεγχο της τράπεζας η σοσιαλιστική κυβέρνηση και όχι οι δεξιοί αντίπαλοί της.

Το πρόστιμο που έχει επιβληθεί ισοδυναμεί με το χρηματικό ποσό που πιστεύεται ότι κέρδισε από αυτή την ιστορία ο Τζορτζ Σόρος.

Οι εισαγγελείς κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν το φυλακισμό του Τζορτζ Σόρος.

Κατηγορίες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζορτζ Σόρος γνώριζε τα σχέδια του επικεφαλής της τράπεζας, Ζορζ Πεμπερό, ο οποίος είχε αγοράσει ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της τράπεζας πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξαγοράς της.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι ο Τζορτζ Σόρος αγόρασε μετοχές της τράπεζας πριν δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος για την εξαγορά.

Αμέσως μετά, πώλησε τις μετοχές, όταν πλέον η τιμή τους είχε τριπλασιασθεί.

Ο ίδιος ο Τζορτζ Σόρος υποστηρίζει ότι η πρόθεση για εξαγορά της εταιρείας ήταν γνωστή στις αγορές και ότι ο ίδιος δεν διέθετε εμπιστευτικές πληροφορίες.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 19:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη του λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό
 

Ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Το κατά πόσον έχει λυθεί ή όχι το Κυπριακό θα ληφθεί υπ' όψιν στο σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο Ντέιβιντ Χάνεϊ αναφέρεται στον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, στις επιπτώσεις της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης και στις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα, ενόψει της πορείας ένταξης της Τουρκίας.

Επίλυση και ένταξη

Ερωτηθείς εάν οι πιέσεις που ασκούνται για τη λήψη απόφασης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βρετανός διπλωμάτης απάντησε, ότι η κοινότητα δεν έχει μεταβάλει τη θέση που είχε διατυπώσει στο Ελσίνκι, ότι δηλαδή η επίλυση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

Ο λόρδος Χάνεϊ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής, πως κάθε απόφαση θα ληφθεί υπό το φως των περιστάσεων της συγκεκριμένης στιγμής.

«Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία από τώρα μέχρι τότε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Το κοινοτικό κεκτημένο


Σε ερώτηση για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, ιδίως αναφορικά με τη μετακίνηση πολιτών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στις προβλέψεις του σχεδίου Ανάν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων και το δικαίωμα σύστασης επιχειρήσεων, για τη μετακίνηση Τούρκων από την Τουρκία προς τη βόρεια Κύπρο και για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.

«Η μετακίνηση των πολιτών από τη μια πλευρά στην άλλη θα διεξάγεται με βάσει τους κοινοτικούς κανονισμούς», σημείωσε ο Ντέιβιντ Χάνεϊ και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ιδέες αλλά πολιτικές πρακτικές, και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αυτών των πρακτικών στο βόρειο τμήμα του νησιού θα είναι διαφορετική από ότι στο νότιο.

Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη εάν σκεφτεί κανείς ότι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στη βόρεια Κύπρο είναι το ένα πέμπτο από αυτό στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο λόρδος Χάνεϊ εκτίμησε ότι η Κοινότητα έχει βρει λύσεις για τέτοια θέματα και έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία, όπου, όπως είπε, οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με εκείνους στην υπόλοιπη χώρα.

Οι επιπτώσεις της αποστρατιωτικοποίησης

Βάσει του σχεδίου επίλυσης που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κύπρο χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ.

Επ' αυτού, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό πάντοτε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολής του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης είναι ο εμπνευστής της πρότασης για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Ο Ντέιβντ Χάνεϊ είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων με βάση τη νήσο.

Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις καθιστούν σαφές ότι υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των κρατιδίων, όπως είπε, που την αποτελούν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 17:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Τεράστιες ζημιές στη Ντόϊτσε Τέλεκομ
 

Το διοικητικό συμβούλιο της Ντόϊτσε Τέλεκομ ανακοινώνει τις ζημιές ρεκόρ

Η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Ντόϊτσε Τέλεκομ, ανακοίνωσε ότι «έχασε» μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2002 πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην επιχειρηματική ιστορία της Γερμανίας.

Η εταιρεία που βαρύνεται με συσσωρευμένα χρέη 60 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προβεί σε εκτεταμένες περικοπές προσωπικού.

Συγκεκριμένα θα υπάρξουν περίπου 50 χιλιάδες απολύσεις, δηλαδή θα απομακρυνθεί το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της.

Η Ντόϊτσε Τέλεκομ, πρώην κρατικό μονοπώλιο στην σταθερή τηλεφωνία, ταλανίζεται από σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα την τελευταία διετία.

Οικονομικός συντάκτης του ΒΒC εκτιμά ότι οι πρωτοφανείς ζημιές της εταιρείας οφείλονται εν μέρει στις αποτυχημένες επενδύσεις της στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

Οι επενδύσεις αυτές πλέον εγγράφονται στο παθητικό της Νόϊτσε Τέλεκομ, εφόσον χαρακτηρίζονται ως επισφαλέστατες απαιτήσεις.

Εξάλλου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τοποθετείται ο Κάϊ-Ούβε Ρίκε, στη θέση του Ρον Σόμερ, που απομακρύνθηκε νωρίτερα.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 17:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Η συνέντευξη Χάνεϊ
 

Η επίλυση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη είναι ρεαλιστικό σενάριο λέει ο Βρετανός διαμεσολαβητής

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο Βρετανός διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, λόρδος Ντέιβιντ Χάνει στην Ελληνική και Τουρκική Υπηρεσία του BBC.
O λόρδος Χάνεϊ απάντησε σε ερωτήσεις του Άρη Χατζηστεφάνου και του Φαρούκ Τσαλισκάν.


Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Α. Χ: Οι πιέσεις για την λήψη απόφασης πριν από τη Κοπεγχάγη θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλλαγή στάσης της ΕΕ που υποστήριζε ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άλλαξε τη θέση που είχε διατυπώσει στο Ελσίνκι. Η επίλυση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου. Η ΕΕ βέβαια προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και όριζε πως κάθε απόφαση θα ληφθεί –και αυτό θα γίνει στην Κοπεγχάγη- υπό το φως των περιστάσεων την στιγμή εκείνη. Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Το Ελσίνκι θέτει τους κανόνες στην ΕΕ. Η Βρετανία κι όλες οι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή. Το Ελσίνκι δεν λέει ότι οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ δεν είναι σημαντικές. Τις θεωρεί σημαντικές και αναμένει αποτελέσματα πριν από τη Κοπεγχάγη. Αυτό άλλωστε είπε και το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες πριν από δυο εβδομάδες.

Φ.Τ: Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου;

Ναι είναι ρεαλιστικό σενάριο. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και περίπου 35 χρόνια. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται εδώ και 11 μήνες. Αυτά που αναφέρονται στο σχέδιο του ΟΗΕ δεν είναι καινοτομίες αλλά θέματα που έχουν συζητηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια για μήνες και χρόνια. Ο κ Κόφι Ανάν προσπάθησε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να γεφυρώσει το κενό μεταξύ των δυο πλευρών. Τώρα οι δυο πλευρές, ο κ Ντεκτάς κι ο κ. Κληρίδης καλούνται να εξετάσουν αυτές τις προτάσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε μια πρώτη αντίδραση αλλά όχι μια τελική απάντηση. Δεν αναμένει ένα ναι ή ένα όχι. Οι αποφάσεις θα ληφθούν λίγο αργότερα αλλά η πρώτη αντίδραση επείγει.

Φ.Τ: Ακόμη και αν οι δυο πλευρές συμφωνήσουν ίσως υποστηρίξουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων. Τι θα συμβεί τότε;

Δε νομίζω ότι αυτή είναι μια σώφρον σκέψη, γιατί δεν ξέρουν αν θα έχουν ακόμη την ευκαιρία μετά την Κοπεγχάγη. Είναι σημαντικό και οι δυο πλευρές να συνεργαστούν με τον κ Ανάν για την εξεύρεση λύσης. Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν θεσμική σημασία όπως είπε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και δεν είναι θέμα προσωπικοτήτων. Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό και το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση χωρίς να εικάζουμε τη θα συμβεί στη συνέχεια.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο και Ευρωστρατός

Α.Χ: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Ανάν αλλάζει το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο κυρίως σε ότι αφορά την ελευθερία μετακίνησης πληθυσμού και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πως απαντάτε σε αυτό;

Δεν έχω δει κάτι σχετικό με την μετακίνηση των πολιτών αλλά απλώς ορισμένες ρυθμίσεις για ην αγορά περιουσιακών στοιχείων και το δικαίωμα σύστασης επιχειρήσεων καθώς επίσης και ορισμένες ρυθμίσεις για την μετακίνηση τούρκων από την Τουρκία προς τη Βόρεια Κύπρο. Ακόμη υπάρχουν ρυθμίσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΚΕΠΑΑ της ΕΕ. Η μετακίνηση των πολιτών από τη μια πλευρά στην άλλη θα διεξάγεται με βάσει τους κοινούς κοινοτικούς κανονισμούς πρακτική.
Η ΕΕ έχει συγκεκριμένες πολιτικές αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αυτών των πρακτικών στο βόρειο τμήμα του νησιού θα είναι διαφορετική από ότι στο νότο.
Αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη αν σκεφτείτε ότι το ΑΕΠ κατά κεφαλή στο Βορρά είναι το ένα πέμπτο από αυτό στο νότο. Δεν είναι έκπληξη αν λάβουμε υπόψη μας τα τραύματα και τις εντάσεις των τελευταίων είκοσι ή τριάντα χρόνων. Αλλά ειλικρινά η ΕΕ βρήκε λύσεις σε παρόμοια θέματα στο παρελθόν. Θα δείτε, λόγου χάρη ότι οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς στο υπόλοιπο τμήμα της Φινλανδίας. Ούτε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν γη σε αυτές τις περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για περιοχές της Δανίας. Δεν υπάρχει κάτι πολύ διαφορετικό εκτός φυσικά από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια διαφορετική περίπτωση και οι ειδικές ρυθμίσεις θα είναι διαφορετικές από αυτές που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Α.Χ Βάσει του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από το έδαφος της Κύπρου χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ΚΕΠΑΑ;

Υπάρχει μια παρεξήγηση σχετικά με την ΚΕΠΑΑ. Δεν αφορά την εδαφική άμυνα των μελών της ΕΕ αλλά έχει ως στόχο να ικανοποιήσει του στόχους του Πετερσμπουργκ, δηλαδή να παρέχει ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές. Αυτό είναι το ένα σημείο, το δεύτερο σημείο είναι ότι πάντοτε αποτελούσε κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολή του ΟΗΕ. Και ο κύριος Κληρίδης είναι αυτός που εισήγαγε την πρόταση ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί.
Δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι συμφωνίες διευκρινίζουν ότι υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των δυο κρατιδίων (states) που την αποτελούν.

Τουρκία και ένοπλες δυνάμεις

Φ.Τ: Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά της μετά τις εκλογές. Δεν είναι αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προς μια νέα κυβέρνηση να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Δεν είναι θέμα πίεσης. Η πίεση προέρχεται από τα γεγονότα όχι από τις προτάσεις. Και τα γεγονότα είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Ότι δηλαδή η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις για τη μελλοντική διεύρυνση της και ότι έχει σημασία να γνωρίζει αν ήταν επιτυχείς οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Η Νέα κυβέρνηση Η νέα κυβέρνηση ίσως αναλάβει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει πλειοψηφία.
Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αλλά υπάρχει αυτό που λέμε να αδράξεις την ευκερεία. Η κυβέρνηση μου πιστεύει ότι είναι η καλύτερη πρόταση που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια αλλά και η καλύτερη που θα υπάρχει για το ορατό μέλλον.

Φ.Τ: Σας έθεσα αυτή την ερώτηση γιατί αν λόγου χάρη στη Βρετανία κανείς δεν θα αναρωτηθεί ποια είναι η γνώμη του αρχηγού γενικού επιτελείου στρατού για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, στη Τουρκία, ακόμη και αν δεν το αποδέχονται, γνωρίζουν αυτή τη δυσκολία που μπορεί να παρουσιαστεί.

Κάθε χώρα στον κόσμο είναι σύνθετη αν την εξετάσεις και κάθε χώρα έχει διαφορετικά σύνθετα προβλήματα από τις υπόλοιπες. Δεν θα ασχοληθούμε με το πως λαμβάνει τις αποφάσεις της η Τουρκία. Η Τουρκία θα καταλήξει σε μια θέση. Είδα τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα αντιμετωπίζεται σαν εθνικό ζήτημα. Άλλωστε η αντιπολίτευση, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα έχει τις δικές του απόψεις για το θέμα.
Δεν είναι δουλειά μας να παραπονούμαστε ή να ασκούμε κριτική. Εμείς απλώς ελπίζουμε ότι η απάντησή σας θα είναι θετική στις προτάσεις του γγ του ΟΗΕ.

Το ανώτατο δικαστήριο

Α.Χ: Στο ανώτατο δικαστήριο που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν υπάρχουν τρία μέλη από κάθε κοινότητα και τρία ακόμη μέλη από άλλες χώρες. Πως αναμένετε να αντιδράσουν οι κάτοικοι της Κύπρου εάν, σε περίπτωση αδιεξόδου, η τελική απόφαση δίνεται τελικά από τις ψήφους των ξένων δικαστών;

Αυτή, αν μου επιτρέπετε, είναι μια κυπριακή προσέγγιση για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι δικαστές αυτοί- Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και οι τρεις ξένοι- θα έχουν δώσει όρκο να λαμβάνουν αποφάσεις αμερόληπτα με βάση το σύνταγμα και να διασφαλίσουν ότι αυτό θα λειτουργεί ομαλά. Γιατί να υποθέσουμε ότι κάθε φορά οι τρεις Ελληνοκύπριοι και οι τρεις Τουρκοκύπριοι θα έχουν διαφορετικέ απόψεις. Νομίζω ότι είναι μια πεσιμιστική και οπισθοδρομική αντιμετώπιση. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ασκήσουμε κριτική στη συμμετοχή ορισμένων ξένων. Εγώ δε συμφωνώ. Ετσι ήταν τα πράγματα και στις ρυθμίσεις για τα σύνταγμα του 1960. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν ξένοι με τις κατάλληλες νομικές ικανότητες οι οποίοι θα είναι αμερόληπτοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντιθέτως η νέα μορφή της Κύπρου πιστεύουμε ότι θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να παρουσιάζονται τα αδιέξοδα της δεκαετίας του 60 και

Κυπριακό και ένταξη της Τουρκίας

Φ.Τ: Η Βρετανία είναι μια χώρα που υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ποιος ήταν ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό;

Η Βρετανία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, όπως έκανε στο παρελθόν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν γύρισε από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο το έκανε σαφές στη Βουλή των Λόρδων. Και όταν αργότερα χαιρέτησε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και δήλωσε ότι ανέμενε τον κύριο Ερντογάν στο Λονδίνο τον οποίο θα συναντήσει την επόμενη Τετάρτη.
Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ αποφάσισε ότι στην Κοπεγχάγη θα εξέταζε με προσοχή την αίτηση και θα προχωρούσε στα απαιτούμενα βήματα.
Σε ότι αφορά την Κύπρο όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα δεδομένης και της αίτησης της Κύπρου για ένταξη. Το ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για ένα ενωμένο ή ένα διαιρεμένο νησί, ζήτημα που θα συζητηθεί επίσης στην Κοπεγχάγη.
Τα δυο θέματα (η ένταξη της Τουρκίας και το Κυπριακό) είναι δυο ζητήματα που σχετίζονται μεταξύ τους αλλά δεν υπάρχει άμεση αλληλοεξάρτηση. Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να κάνετε την εξής κίνηση για να πετύχετε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Φ.Τ: Έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα αποτελέσουν αυτές θετικό ή αρνητικό στοιχείο για την επίλυση του κυπριακού

Είναι γεγονός ότι σε μια ένωση 15 χωρών θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ποιες θέσεις κατέχουν αυτοί που εκφράζουν αυτές τις απόψεις. Οι ηγέτες των χωρών μελών εξέφρασαν την άποψή τους, στο Ελσίνκι ότι η Τουρκία μπορεί να δεκτή και να συμμετάσχει στις διαδικασίες στην ίδια βάση με άλλες υποψήφιες χώρες.
Δεν έχω ακούσει κανένα ηγέτη να διαφωνεί με αυτό. Ο Ζισκάρ Ντ Εστεν ως πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη διεύρυνση . Εξέφρασε θέσεις που είχε για χρόνια και έχει το δικαίωμα να το κάνει αλλά όπως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, εξέφραζε την προσωπική του γνώμη.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 18:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Πάπας: «Κάντε περισσότερα παιδιά»
 

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του πάπα στο κοινοβούλιο

Κατά την πρώτη ομιλία ενός ποντίφικα στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' απηύθυνε εκκλήσεις στους Ιταλούς να κάνουν περισσότερα παιδιά.


Υπάρχει μία ανάγκη να διαφυλαχθεί στο έθνος και η θρησκεία
Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'
Ο ποντίφικας χαρακτήρισε τη μειωμένη γεννητικότητα στην Ιταλία «μεγάλη κρίση» και απηύθηνε εκκλήσεις προς τον πολιτικό κόσμο να υποστηρίζει τους γονείς τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Ο πάπας αναφέρθηκε επίσης και στην εχθρικότητα ανάμεσα το Βατικανό και το πολιτικό καθεστώς στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, επισημαίνοντας ότι πλέον το κλίμα έχει αλλάξει και ότι διαπνέεται από συνεργασία και αλληλοσεβασμό.

Το Βατικανό έμεινε με ένα μικρό μέρος της περιουσίας του και των συνόρων του όταν ανακηρύχθηκε το ιταλικό κράτος κατά το 19ο αιώνα.

Χριστιανική κληρονομιά

Ορισμένοι ποντίφικες μάλιστα είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το ιταλικό κράτος.

Κατά την ιστορική ομιλία του, ο ηλικιωμένος ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης και στην ανάγκη αλληλεγγύης στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Επίσης, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του συνωστισμού στις ιταλικές φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι βουλευτές απείχαν από τη συνεδρίαση, εκφράζοντας τη διαμαρτυρίας τους για την εμπλοκή του Βατικανού στην πολιτική της χώρας.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 18:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Ξανά υποψήφιος ο Κοστούνιτσα
 

Οι προηγούμενες εκλογές δεν είχαν θεωρηθεί έγκυρες

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ξανά ως υποψήφιος στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Σερβίας το Δεκέμβριο.


Δεν πρόκειται να παραδοθώ, θα συνεχίσω να μάχομαι για το πολιτικό μου πρόγραμμα
Βόισλαβ Κοστούνιτσα
Η προηγούμενη εκλογική διαδικασία απέτυχε, καθώς στις κάλπες δεν προσήλθε το 50% των ψηφοφόρων.

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, προσπάθησε να κηρύξει έγκυρο το αποτέλεσμα μέσω της δικαστικής οδού, αλλά απέτυχε.

Ο κύριος αντίπαλός του, Μιρολτζούμπ Λαμπούς, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.

Σερβικός νόμος

Ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής ηγέτης, Βόισλαβ Σέσελι - ο οποίος συγκέντρωσε το 23% των ψήφων - αισιοδοξεί ότι αυτή τη φορά θα αυξήσει το ποσοστό του.

Ο ανταποκριτής του BBC υπογραμμίζει ότι ο Σέσελι δεν έχει πολλές πιθανότητες να νικήσει τον Κοστούνιτσα.

Οι εκλογές του περασμένου μήνα απέτυχαν διότι σύμφωνα με το σερβικό νόμο πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων για να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, καθώς οι εκλογές πραγματοποιούνται στις 8 Δεκεμβρίου.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 14:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Απεργία πυροσβεστών στη Βρετανία
 

Μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων σε καθήκοντα πυρόσβεσης

Στη Βρετανία εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις που εκτελούν καθήκοντα πυρόσβεσης, καθώς για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια οι πυροσβέστες κατέρχονται σήμερα και αύριο σε απεργία για την ικανοποίηση μισθολογικών τους αιτημάτων.

Πολλά από τα τηλεφωνήματα αποδείχθηκαν φάρσες ενώ υπήρξαν και σοβαρότερα περιστατικά, στα οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον τρία ηλικιωμένα άτομα, σε πυρκαγιές που ξέσπασαν στα σπίτια τους.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντοπίσει τους κακοήθεις φαρσέρ και θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους.

Εξάλλου στη Βόρεια Ιρλανδία στρατιωτικό άγημα που ανταποκρίθηκε σε κλήση για βοήθεια δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότωφ μέσα σε περιοχή εθνικιστών.

Η κυβέρνηση των Εργατικών προσέφερε στους πυροσβέστες αυξήσεις 11% αλλά τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις αποδοχών κατά 40%, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη τους αμοίβονται πολύ λιγότερο από άλλους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 10:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Κίνα: Δεκτοί στο Κόμμα οι.... καπιταλιστές
 

Σε ίση μοίρα ο κ. Ζιανγκ με τους προκατόχους του, Μάο και Ντενκ

Στην Κίνα το 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος άλλαξε τακτική μισού αιώνα και καλωσόρισε στις τάξεις του τους πάλαι ποτέ «εχθρούς του λαού» επιχειρηματίες.

Με απόλυτη ομοφωνία - όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις - οι σύνεδροι υπερψήφισαν την αλλαγή στο καταστατικό του Κόμματος, το οποίο πλέον θα έχει ανοικτές τις πόρτες για τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές η αλλαγή αυτή αποτελεί ένδειξη της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας της αγοράς στην Κίνα, το κυβερνών κόμμα της οποίας φαίνεται ότι δεν θέλει να μείνει εκτός των εξελίξεων.

Η αλλαγή της στάσης του Κομμουνιστικού Κόμματος απέναντι στους επιχειρηματίες αποδίδεται σε πρωτοβουλία του απερχόμενου προέδρου της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν.

Ο κ. Ζιανγκ ήταν αυτός που εισηγήθηκε ότι το Κόμμα εκπροσωπεί όχι μόνο τις παραδοσιακές τάξεις των αγροτών και εργατών αλλά και τις «προηγμένες παραγωγικές δυνάμεις», μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες.

Μάλιστα ο κ. Ζιάνγκ επέτυχε να περιληφθεί η θεωρητική αυτή επεξεργασία στο επίσημο κομματικό δόγμα.

Το γεγονός αυτό κατατάσσει τις ιδέες του κ. Ζιάνγκ στην ίδια κατηγορία με τις θέσεις του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, και του διαδόχου του, Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, ο οποίος εισηγήθηκε για πρώτη φορά την ιδέα του «σοσιαλιστικού καπιταλισμού».


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 16:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνέντευξη του λόρδου Χάνεϊ για το Κυπριακό
 

Ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ

Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου

Το κατά πόσον έχει λυθεί ή όχι το Κυπριακό θα ληφθεί υπ' όψιν στο σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο Ντέιβιντ Χάνεϊ αναφέρεται στον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, στις επιπτώσεις της διαδικασίας αποστρατιωτικοποίησης και στις πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα, ενόψει της πορείας ένταξης της Τουρκίας.

Επίλυση και ένταξη

Ερωτηθείς εάν οι πιέσεις που ασκούνται για τη λήψη απόφασης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βρετανός διπλωμάτης απάντησε, ότι η κοινότητα δεν έχει μεταβάλει τη θέση που είχε διατυπώσει στο Ελσίνκι, ότι δηλαδή η επίλυση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

Ο λόρδος Χάνεϊ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής, πως κάθε απόφαση θα ληφθεί υπό το φως των περιστάσεων της συγκεκριμένης στιγμής.

«Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία από τώρα μέχρι τότε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Το κοινοτικό κεκτημένο


Σε ερώτηση για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, ιδίως αναφορικά με τη μετακίνηση πολιτών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στις προβλέψεις του σχεδίου Ανάν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων και το δικαίωμα σύστασης επιχειρήσεων, για τη μετακίνηση Τούρκων από την Τουρκία προς τη βόρεια Κύπρο και για την ένταξη της Κύπρου στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε.

«Η μετακίνηση των πολιτών από τη μια πλευρά στην άλλη θα διεξάγεται με βάσει τους κοινοτικούς κανονισμούς», σημείωσε ο Ντέιβιντ Χάνεϊ και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ιδέες αλλά πολιτικές πρακτικές, και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αυτών των πρακτικών στο βόρειο τμήμα του νησιού θα είναι διαφορετική από ότι στο νότιο.

Ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη εάν σκεφτεί κανείς ότι το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στη βόρεια Κύπρο είναι το ένα πέμπτο από αυτό στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο λόρδος Χάνεϊ εκτίμησε ότι η Κοινότητα έχει βρει λύσεις για τέτοια θέματα και έφερε ως παράδειγμα τη Φινλανδία, όπου, όπως είπε, οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με εκείνους στην υπόλοιπη χώρα.

Οι επιπτώσεις της αποστρατιωτικοποίησης

Βάσει του σχεδίου επίλυσης που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κύπρο χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ.

Επ' αυτού, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό πάντοτε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολής του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης είναι ο εμπνευστής της πρότασης για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Ο Ντέιβντ Χάνεϊ είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων με βάση τη νήσο.

Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις καθιστούν σαφές ότι υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των κρατιδίων, όπως είπε, που την αποτελούν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 17:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Η συνέντευξη Χάνεϊ
 

Η επίλυση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη είναι ρεαλιστικό σενάριο λέει ο Βρετανός διαμεσολαβητής

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε, ο Βρετανός διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, λόρδος Ντέιβιντ Χάνει στην Ελληνική και Τουρκική Υπηρεσία του BBC.
O λόρδος Χάνει απάντησε σε ερωτήσεις του Άρη Χατζηστεφάνου και του Φαρούκ Τσαλισκάν.


Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Α. Χ: Οι πιέσεις για την λήψη απόφασης πριν από τη Κοπεγχάγη θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλλαγή στάσης της ΕΕ που υποστήριζε ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άλλαξε τη θέση που είχε διατυπώσει στο Ελσίνκι. Η επίλυση δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου. Η ΕΕ βέβαια προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και όριζε πως κάθε απόφαση θα ληφθεί –και αυτό θα γίνει στην Κοπεγχάγη- υπό το φως των περιστάσεων την στιγμή εκείνη. Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Το Ελσίνκι θέτει τους κανόνες στην ΕΕ. Η Βρετανία κι όλες οι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή. Το Ελσίνκι δεν λέει ότι οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ δεν είναι σημαντικές. Τις θεωρεί σημαντικές και αναμένει αποτελέσματα πριν από τη Κοπεγχάγη. Αυτό άλλωστε είπε και το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες πριν από δυο εβδομάδες.

Φ.Τ: Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου;

Ναι είναι ρεαλιστικό σενάριο. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και περίπου 35 χρόνια. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται εδώ και 11 μήνες. Αυτά που αναφέρονται στο σχέδιο του ΟΗΕ δεν είναι καινοτομίες αλλά θέματα που έχουν συζητηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια για μήνες και χρόνια. Ο κ Κόφι Ανάν προσπάθησε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να γεφυρώσει το κενό μεταξύ των δυο πλευρών. Τώρα οι δυο πλευρές, ο κ Ντεκτάς κι ο κ. Κληρίδης καλούνται να εξετάσουν αυτές τις προτάσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε μια πρώτη αντίδραση αλλά όχι μια τελική απάντηση. Δεν αναμένει ένα ναι ή ένα όχι. Οι αποφάσεις θα ληφθούν λίγο αργότερα αλλά η πρώτη αντίδραση επείγει.

Φ.Τ: Ακόμη και αν οι δυο πλευρές συμφωνήσουν ίσως υποστηρίξουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων. Τι θα συμβεί τότε;

Δε νομίζω ότι αυτή είναι μια σώφρον σκέψη, γιατί δεν ξέρουν αν θα έχουν ακόμη την ευκαιρία μετά την Κοπεγχάγη. Είναι σημαντικό και οι δυο πλευρές να συνεργαστούν με τον κ Ανάν για την εξεύρεση λύσης. Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν θεσμική σημασία όπως είπε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και δεν είναι θέμα προσωπικοτήτων. Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό και το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση χωρίς να εικάζουμε τη θα συμβεί στη συνέχεια.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο και Ευρωστρατός

Α.Χ: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Ανάν αλλάζει το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο κυρίως σε ότι αφορά την ελευθερία μετακίνησης πληθυσμού και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πως απαντάτε σε αυτό;

Δεν έχω δει κάτι σχετικό με την μετακίνηση των πολιτών αλλά απλώς ορισμένες ρυθμίσεις για ην αγορά περιουσιακών στοιχείων και το δικαίωμα σύστασης επιχειρήσεων καθώς επίσης και ορισμένες ρυθμίσεις για την μετακίνηση τούρκων από την Τουρκία προς τη Βόρεια Κύπρο. Ακόμη υπάρχουν ρυθμίσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΚΕΠΑΑ της ΕΕ. Η μετακίνηση των πολιτών από τη μια πλευρά στην άλλη θα διεξάγεται με βάσει τους κοινούς κοινοτικούς κανονισμούς πρακτική.
Η ΕΕ έχει συγκεκριμένες πολιτικές αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εφαρμογή αυτών των πρακτικών στο βόρειο τμήμα του νησιού θα είναι διαφορετική από ότι στο νότο.
Αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη αν σκεφτείτε ότι το ΑΕΠ κατά κεφαλή στο Βορρά είναι το ένα πέμπτο από αυτό στο νότο. Δεν είναι έκπληξη αν λάβουμε υπόψη μας τα τραύματα και τις εντάσεις των τελευταίων είκοσι ή τριάντα χρόνων. Αλλά ειλικρινά η ΕΕ βρήκε λύσεις σε παρόμοια θέματα στο παρελθόν. Θα δείτε, λόγου χάρη ότι οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς στο υπόλοιπο τμήμα της Φινλανδίας. Ούτε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν γη σε αυτές τις περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για περιοχές της Δανίας. Δεν υπάρχει κάτι πολύ διαφορετικό εκτός φυσικά από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια διαφορετική περίπτωση και οι ειδικές ρυθμίσεις θα είναι διαφορετικές από αυτές που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Α.Χ Βάσει του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από το έδαφος της Κύπρου χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ΚΕΠΑΑ;

Υπάρχει μια παρεξήγηση σχετικά με την ΚΕΠΑΑ. Δεν αφορά την εδαφική άμυνα των μελών της ΕΕ αλλά έχει ως στόχο να ικανοποιήσει του στόχους του Πετερσμπουργκ, δηλαδή να παρέχει ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές. Αυτό είναι το ένα σημείο, το δεύτερο σημείο είναι ότι πάντοτε αποτελούσε κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολή του ΟΗΕ. Και ο κύριος Κληρίδης είναι αυτός που εισήγαγε την πρόταση ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί.
Δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι συμφωνίες διευκρινίζουν ότι υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των δυο κρατιδίων (states) που την αποτελούν.

Τουρκία και ένοπλες δυνάμεις

Φ.Τ: Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά της μετά τις εκλογές. Δεν είναι αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προς μια νέα κυβέρνηση να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Δεν είναι θέμα πίεσης. Η πίεση προέρχεται από τα γεγονότα όχι από τις προτάσεις. Και τα γεγονότα είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Ότι δηλαδή η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις για τη μελλοντική διεύρυνση της και ότι έχει σημασία να γνωρίζει αν ήταν επιτυχείς οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Η Νέα κυβέρνηση Η νέα κυβέρνηση ίσως αναλάβει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει πλειοψηφία.
Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αλλά υπάρχει αυτό που λέμε να αδράξεις την ευκερεία. Η κυβέρνηση μου πιστεύει ότι είναι η καλύτερη πρόταση που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια αλλά και η καλύτερη που θα υπάρχει για το ορατό μέλλον.

Φ.Τ: Σας έθεσα αυτή την ερώτηση γιατί αν λόγου χάρη στη Βρετανία κανείς δεν θα αναρωτηθεί ποια είναι η γνώμη του αρχηγού γενικού επιτελείου στρατού για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, στη Τουρκία, ακόμη και αν δεν το αποδέχονται, γνωρίζουν αυτή τη δυσκολία που μπορεί να παρουσιαστεί.

Κάθε χώρα στον κόσμο είναι σύνθετη αν την εξετάσεις και κάθε χώρα έχει διαφορετικά σύνθετα προβλήματα από τις υπόλοιπες. Δεν θα ασχοληθούμε με το πως λαμβάνει τις αποφάσεις της η Τουρκία. Η Τουρκία θα καταλήξει σε μια θέση. Είδα τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα αντιμετωπίζεται σαν εθνικό ζήτημα. Άλλωστε η αντιπολίτευση, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα έχει τις δικές του απόψεις για το θέμα.
Δεν είναι δουλειά μας να παραπονούμαστε ή να ασκούμε κριτική. Εμείς απλώς ελπίζουμε ότι η απάντησή σας θα είναι θετική στις προτάσεις του γγ του ΟΗΕ.

Το ανώτατο δικαστήριο

Α.Χ: Στο ανώτατο δικαστήριο που προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν υπάρχουν τρία μέλη από κάθε κοινότητα και τρία ακόμη μέλη από άλλες χώρες. Πως αναμένετε να αντιδράσουν οι κάτοικοι της Κύπρου εάν, σε περίπτωση αδιεξόδου, η τελική απόφαση δίνεται τελικά από τις ψήφους των ξένων δικαστών;

Αυτή, αν μου επιτρέπετε, είναι μια κυπριακή προσέγγιση για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι δικαστές αυτοί- Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και οι τρεις ξένοι- θα έχουν δώσει όρκο να λαμβάνουν αποφάσεις αμερόληπτα με βάση το σύνταγμα και να διασφαλίσουν ότι αυτό θα λειτουργεί ομαλά. Γιατί να υποθέσουμε ότι κάθε φορά οι τρεις Ελληνοκύπριοι και οι τρεις Τουρκοκύπριοι θα έχουν διαφορετικέ απόψεις. Νομίζω ότι είναι μια πεσιμιστική και οπισθοδρομική αντιμετώπιση. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ασκήσουμε κριτική στη συμμετοχή ορισμένων ξένων. Εγώ δε συμφωνώ. Ετσι ήταν τα πράγματα και στις ρυθμίσεις για τα σύνταγμα του 1960. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν ξένοι με τις κατάλληλες νομικές ικανότητες οι οποίοι θα είναι αμερόληπτοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντιθέτως η νέα μορφή της Κύπρου πιστεύουμε ότι θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να παρουσιάζονται τα αδιέξοδα της δεκαετίας του 60 και

Κυπριακό και ένταξη της Τουρκίας

Φ.Τ: Η Βρετανία είναι μια χώρα που υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ποιος ήταν ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό;

Η Βρετανία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, όπως έκανε στο παρελθόν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν γύρισε από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο το έκανε σαφές στη Βουλή των Λόρδων. Και όταν αργότερα χαιρέτησε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και δήλωσε ότι ανέμενε τον κύριο Ερντογάν στο Λονδίνο τον οποίο θα συναντήσει την επόμενη Τετάρτη.
Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ αποφάσισε ότι στην Κοπεγχάγη θα εξέταζε με προσοχή την αίτηση και θα προχωρούσε στα απαιτούμενα βήματα.
Σε ότι αφορά την Κύπρο όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα δεδομένης και της αίτησης της Κύπρου για ένταξη. Το ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για ένα ενωμένο ή ένα διαιρεμένο νησί, ζήτημα που θα συζητηθεί επίσης στην Κοπεγχάγη.
Τα δυο θέματα (η ένταξη της Τουρκίας και το Κυπριακό) είναι δυο ζητήματα που σχετίζονται μεταξύ τους αλλά δεν υπάρχει άμεση αλληλοεξάρτηση. Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να κάνετε την εξής κίνηση για να πετύχετε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Φ.Τ: Έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα αποτελέσουν αυτές θετικό ή αρνητικό στοιχείο για την επίλυση του κυπριακού

Είναι γεγονός ότι σε μια ένωση 15 χωρών θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ποιες θέσεις κατέχουν αυτοί που εκφράζουν αυτές τις απόψεις. Οι ηγέτες των χωρών μελών εξέφρασαν την άποψή τους, στο Ελσίνκι ότι η Τουρκία μπορεί να δεκτή και να συμμετάσχει στις διαδικασίες στην ίδια βάση με άλλες υποψήφιες χώρες.
Δεν έχω ακούσει κανένα ηγέτη να διαφωνεί με αυτό. Ο Ζισκάρ Ντ Εστεν ως πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη διεύρυνση . Εξέφρασε θέσεις που είχε για χρόνια και έχει το δικαίωμα να το κάνει αλλά όπως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, εξέφραζε την προσωπική του γνώμη.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 15:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς το Ιράκ
 

ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανακοινώνει ότι το Ιράκ απεδέχθη το ψήφισμα του Συβουλίου Ασφαλείας

Μετά την απόφαση του Ιράκ να αποδεχθεί τις διεθνείς επιθεωρήσεις όπλων, η Ουάσινγκτον απηύθυνε προς τη Βαγδάτη νέα προειδοποίηση, ότι δεν πρέπει να παρεκλίνει ούτε κατ' ελάχιστον από τις αυστηρές προβλέψεις του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και αυτό καθώς Ιρακινοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να διατυπώσουν νομικές επιφυλάξεις κατά του ψηφίσματος, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι το Ιράκ θα πρέπει να κατανοήσει ότι και τα 15 μέλη του Συμοβυλίου Ασφαλείας μίλησαν με ξακάθαρη και ενωμένη φωνή «η Βαγδάτη θα πρέπει να συμμορφωθεί και να αφοπλισθεί», είπε ο κ. Πάουελ.

Η ομάδα των επιθεωρητών όπλων αναμένεται στη Βαγδάτη από τη επόμενη Δευτέρα και οι Ιρακινοί θα πρέπει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν πλήρη κατάλογο των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτουν.

Αποδοχή ψηφίσματος από Ιράκ

Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκαλείται η τουρκική Εθνοσυνέλευση
 

Ο νικητής των τουρκικών εκλογών, κ. Ερντογάν, περιστοιχιζόμενος από υποστηρικτές του

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση συνέρχεται για πρώτη φορά σήμερα μετά τις πρόσφατες εκλογές, αλλά χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του φιλο-ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κέρδισε τις εκλογές, δεν μπορεί να παραστεί στο κοινοβούλιο καθώς έχει καταδικασθεί σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για αναζωπύρωση θρησκευτικού μίσους στο παρελθόν.

Το φιλο-ισλαμικό κόμμα του αναμένεται να ανακηρύξει πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ιταλία

Στο μεταξύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ιταλία προανήγγειλε δραστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Θα ενισχύσουμε την ανεξιθρησκεία, την ατομική ελευθερία και τις αστικές ελευθερίες" , είπε ο κύριος Ερντογάν που πρόσθεσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποδέιξει ότι το Ισλαμ και η Δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν.

"Καθώς η πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι Μουσουλμάνοι, η επιτυχής ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράδειγμα για όλα τα μουσουλμανικά κράτη και θα αποδείξει ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν", κατέληξε ο κύριος Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αλλαγή φρουράς» στην Κίνα
 

Ο Ζιανγκ Ζεμίν και ο Ζου Ρονγκζί δεν επανεξελέγησαν στην κεντρική επιτροπή του ΚΚ

Τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και μία δεκαετία αντιμετωπίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου της ηγεσίας του, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα το 16ο Συνέδριο του.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν, ο πρωθυπουργός, Ζου Ρονγκζί, ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, Λι Πένγκ, και άλλα τέσσερα μέλη της παλαιάς φρουράς δεν εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Το μόνο μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που επανεξελέγη είναι ο αντιπρόεδρος, Χου Ζιντάο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν αποχωρεί, θεωρείται ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί σημαντική επιρροή στα πολιτικά πεπραγμένα.

Ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπαθεί να διευρύνει την απήχησή του στις νέες μεσοαστικές τάξεις και ανοίγει τις πόρτες του στους επιχειρηματίες της χώρας.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 13:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Εληξε η «πολιορκία» μεταναστών στη Γαλλία
 

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε τις πρώτες πρωϊνές ώρες

Αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου κατέθεσαν οι περισσότεροι από τους σχεδόν 100 παράνομους μετανάστες, τους οποίους η αστυνομία εκδίωξε τις πρώτες πρωϊνές ώρες μέσα από εκκλησία της πόλης Καλαί, όπου είχαν βρεί καταφύγιο εδώ και πέντε ημέρες.

Δεκάδες αστυνομικοί των ειδικών σωμάτων καταστολής εισέβαλαν στην εκκλησία στις 05:00 τοπική ώρα και αντιμετώπισαν πολύ μικρή αντίσταση από τους Ιρακινούς, Κούρδους και Αφγανούς πρόσφυγες.

Οι παράνομοι μετανάστες με τη συνοδεία των αστυνομικών μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία.

Οι πρόσφυγες ζητούσαν να έχουν πρόσβαση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Σανγκάτ που θεωρείται ο προτελευταίος σταθμός των μεταναστών που επιζητούν να διασχίσουν τη Μάγχη και να εγκατασταθούν στη Βρετανία.

Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης το κέντρο αυτό πρός το παρόν δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες.


Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2002 - 17:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ
 


Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο στο κεντρικό Ισραήλ.

Η έκρηξη έγινε στις 18.15 τοπική ώρα στην Κφαρ Σαμπά , πόλη κοντά μεθόριο της Δυτικής Οχθης απέναντι από την παλαιστινιακή πόλη Καλκίλια.

Το Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι ο δράστης πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας .

Ο βομβιστής πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε προσδέσει στο σώμα του κοντά σ' ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί σοβαρά , ενώ στον τόπο της επίθεσης παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε πολλούς άλλους που είναι τραυματίες.

Στην περιοχή αυτή οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει κι άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας τα τελευταία δύο χρόνια.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
«Αλλαγή φρουράς» στην Κίνα
 

Ο Ζιανγκ Ζεμίν και ο Ζου Ρονγκζί δεν επανεξελέγησαν στην κεντρική επιτροπή του ΚΚ

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδος Ζιάνγκ Ζεμίν αποχωρεί από την ηγεσία του ΚΚ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος Ζιάνγκ δεν εξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του κόμματος.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι δεν εξελέγησαν στη Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ και άλλοι πέντε Κινέζοι ηγέτες , μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ζου Ρονγκζί και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Λι Πένγκ.

Το μόνο μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που επανεξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή είναι ο αντιπρόεδρος Χου Ζιντάο ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής , ο κ. Ζιανγκ και η πλειοψηφία των συναδέλφων του που κατέχουν ανώτατες θέσεις στην κυβέρνηση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πολιτικό Γραφείο που έχει μεγαλύτερη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Κίνας απ' ό,τι η Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Ζιανγκ διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον παλαίμαχο κινέζο πολιτικό Ντενγκ Ξιαόπινγκ το 1997.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 10:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Στα δίκτυα της αμερικανικής δικαιοσύνης ...
 

Ο πλέον καταζητούμενος αντάρτης στη Κολομβία Χόργκε Μπρισένο

Ηγετικά στελέχη των ανταρτών στην Κολομβία που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται τώρα ότι έχουν ανάμειξη σε απαγωγές Αμερικανών πολιτών και στο εμπόριο ναρκωτικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ απήγγηλε κατηγορίες εις βάρος μελών των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) για τις οποίες προβλέπεται η ποινή του θανάτου.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι κατηγορίες της Ουάσιγκτον εντάσσονται στις τελευταίες προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις δραστηριότητες των αντίπαλων ομάδων στον εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας και να αναχαιτίσουν το εμπόριο κοκαΐνης .


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 09:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιμέτωπη με νέα στάση πληρωμών η Αργεντινή
 

Μοναχικός διαδηλωτής με πλακάτ εναντίον του ΔΝΤ στους δρόμους του Μπουένος Άϊρες

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Ρομπέρτο Λαβάνια, συναντάται με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας του.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή δόσης οκτακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων από το ολοένα διογκούμενο εξωτερικό χρέος της Αργεντινής.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η αποτυχία εξόφλησης της δόσης μπορεί να οδηγήσει τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα.

Στο τέλος του 2001 η Αργεντινή είχε κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος προς τους ιδιώτες επενδυτές, μια ενέργεια που πυροδότησε τη σοβαρότερη κρίση στην οικονομική ιστορία της.

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης του Μπουένος Άϊρες με το ΔΝΤ για την παροχή νέας δέσμης διεθνούς οικονομικής βοήθειας συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί απτή πρόοδος.

Δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές σε τι είδους ενέργειες θα προβεί η Αργεντινή για να εξοφλήσει τη Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους διεθνείς πιστωτές της.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 11:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Ετοιμοι οι επιθεωρητές να αναχωρήσουν...
 

Το Ιράκ έχει δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον

Το Ιράκ αποδέχθηκε τους όρους του νέου ψηφίσματος, ενώ αναμένεται να παραδώσει και επίσημη επιστολή σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.

Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 09:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Εληξε το δράμα των προσφύγων στη Γαλλία
 

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε τις πρώτες πρωϊνές ώρες

Η αστυνομία στο Καλαί απομάκρυνε περίπου 100 παράνομους μετανάστες που είχαν καταφύγει σε εκκλησία.

Δεκάδες αστυνομικοί των ειδικών σωμάτων καταστολής εισέβαλαν στην εκκλησία στις 0500 τοπική ώρα και αντιμετώπισαν πολύ μικρή αντίσταση από του Ιρακινούς Κούρδους και τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Οι παράνομοι μετανάστες με τη συνοδεία των αστυνομικών μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία.

Οι πρόσφυγες ζητούσαν να έχουν πρόσβαση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Σανγκέτ που θεωρείται ο προτελευταίος σταθμός των μεταναστών που επιζητούν να διασχίσουν τη Μάγχη και να εγκατασταθούν στη Βρετανία.

Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης το κέντρο αυτό πρός το παρόν δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Ετοιμοι οι επιθεωρητές να αναχωρήσουν...
 

Το Ιράκ έχει δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον

Το Ιράκ αποδέχθηκε τους όρους του νέου ψηφίσματος, ενώ αναμένεται να παραδώσει και επίσημη επιστολή σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.

Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 08:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα επιδρομή των Ισραηλινών...
 

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν κυκλώσει τη Ναμπλούς

Ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και ελικόπτερα εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι επίσημοι ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ένα στέλεχος των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και τα τρία αδέλφια του στη πόλη της Γάζας, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κατέλαβαν θέσεις κοντά στο σπίτι του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Τουλάχιστον 2 πλαιστίνιοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν.

Ενας μικρός Παλαιστίνιος, ένα αγοράκι δύο ετών, σκοτώθηκε και η μητέρα του τραυματίστηκε όταν ισραηλινά τανκς άνοιξαν πυρ στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι το τέταρτο παιδί που πεθαίνει τις τελευταίες ημέρες στην έξαρση της βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.


Η πρώτη αποστολή της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι να εκδιώξει το Γιασέρ Αραφάτ
Μπένγιαμιν Νετανιάχου
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περίπου 30 μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς.

Η τελευταία ισραηλινή επιδρομή έγινε ως αντίποινα για την παλαιστινιακή επίθεση σε εβραϊκό καταυλισμό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, η ισραηλινή επιχείρηση της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών, καθώς συμμετείχαν δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν τη Ναμπλούς, αλλά και τις γύρω πόλεις Ασκάρ και Μπαλάτα.

Συλλήψεις

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός, τα άτομα που συνελήφθησαν στη Ναμπλούς ήταν κυρίως μέλη της Χαμάς.



Η συνεχιζόμενη βία παρακωλύει τις ειρηνευτικές διαδικασίες
Η επιδρομή στη Ναμπλούς πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης την πόλη της Δυτικής Οχθης, Μπιρ Ζεϊτ, βορείως της Ραμάλας.

Νωρίτερα, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ενός εργαστηρίου στην πόλη της Γάζας.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το εργαστήριο εχρησιμοποιείτο για την κατασκευή όπλων.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 07:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία
 

Εκστρατεία υπέρ της ΕΕ έχει αρχίσει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

O ηγέτης του τουρκικού κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ιταλία προανήγγειλε δραστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκόα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Θα ενισχύσουμε την ανεξιθρησκεία, την ατομική ελευθερία και τις αστικές ελευθερίες" , είπε ο κύριος Ερντογάν που πρόσθεσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποδέιξει ότι το Ισλαμ και η Δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν.

"Καθώς η πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι Μουσουλμάνοι, η επιτυχής ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράδειγμα για όλα τα μουσουλμανικά κράτη και θα αποδείξει ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν", κατέληξε ο κύριος Ερντογάν.

Μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Αργότερα σήμερα ο κύριος Ερντογάν θα συναντηθεί στην Αγκυρα με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Κοινότητας Χαβιέ Σολάνα.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 07:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγές στην ηγεσία του ΚΚ στην Κίνα
 

Ο Ζιανγκ Ζεμίν και ο Ζου Ρονγκζί δεν επανεξελέγησαν στην κεντρική επιτροπή του ΚΚ

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδος Ζιάνγκ Ζεμίν αποχωρεί από την ηγεσία του ΚΚ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος Ζιάνγκ δεν εξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του κόμματος.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι δεν εξελέγησαν στη Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ και άλλοι πέντε Κινέζοι ηγέτες , μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ζου Ρονγκζί και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Λι Πένγκ.

Το μόνο μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που επανεξελέγη στη νέα Κεντρική Επιτροπή είναι ο αντιπρόεδρος Χου Ζιντάο ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής , ο κ. Ζιανγκ και η πλειοψηφία των συναδέλφων του που κατέχουν ανώτατες θέσεις στην κυβέρνηση δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πολιτικό Γραφείο που έχει μεγαλύτερη επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Κίνας απ' ό,τι η Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Ζιανγκ διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον παλαίμαχο κινέζο πολιτικό Ντενγκ Ξιαόπινγκ το 1997.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 05:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν
 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις

Στη δήλωση ότι η Κύπρος θα αποδεχθεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Την ίδια στιγμή Λευκωσία και Αθήνα εξετάζουν τα θετικά αλλά κυρίως τα αρνητικά σημεία του σχεδίου Ανάν, όσον αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά.


Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα
Ραούφ Ντενκτάς
Προηγουμένως, επιφυλακτικός είχε εμφανισθεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, ο οποίος εστίασε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό.

Ο κ. Ντενκτάς άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο Ανάν δεν λαμβάνει υπόψιν τις δημογραφικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες.

"Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και ιδιαίτερα το εδαφικό. Εκτιμώ ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη σε αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά. Δεν μπορεί κάποιος να αναπλάσει τα πάντα στη Κύπρο σαν μην έγινε τίποτε τα τελευταία 40 χρόνια", είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Συνάντηση Ερντογάν-Μπερλουσκόνι

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο νικητής των εκλογών, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στη λύση μιας σειράς προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε στην Ιταλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μετά τις συνομιλίες έκανε σχόλια υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαική Ενωση και είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας θα αποδείξει στον κόσμο ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η νέα Τουρκική κυβέρνηση θα προασπίσει την ελευθερία του λόγου και των θρησκευτικών πεποιθήσεων και δεν θα δείξει ανοχή στα βασανιστήρια.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι η Τουρκία έχει την υποστήριξη της Ιταλίας.

Υπέρ του σχεδίου ο πρόεδρος Μπους

Υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε και με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ανάν στους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε έτοιμος να βοηθήσει για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επίλυση του Κυπριακού, είπε ο κ. Ανάν, θα χρειαστεί κουράγιο, όραμα και επιμονή και από τους δύο ηγέτες.

Κατά τον Γενικό Γραμματέα, η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην μια για πάντα βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

"Ενοχλημένος" ο Γκιουρέλ

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, εξέφρασε εγγράφως ενόχληση για τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των ΗΕ προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ο κ. Γκιουρέλ είπε: «Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.


Βεβαίως και ενοχληθήκαμε και το ανέφερα αυτό με μηνύματα που έστειλα τόσο στο γενικό γραμματέα όσο και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών
Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας
Το εάν η ενόχλησή μας αυτή θα διαρκέσει ή όχι θα το πω αργότερα, αφού εξετασθεί το κείμενο λεπτομερώς και συγκριθεί με τα όσα βγήκαν στον Τύπο».

Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί αναλυτές και σχολιαστές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι πίσω από την επιφάνεια των προσεκτικών δηλώσεων που έγιναν από την τουρκική πλευρά εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι υπονόμευσης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι προτάσεις του Κόφι Ανάν.

Στη Μόσχα, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι το σχέδιο Ανάν "έχει στόχο να δώσει ώθηση στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού".

Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με την αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: «Ναι» στο ψήφισμα των ΗΕ
 

Το Ιράκ έχει δεχθεί πολλές προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον

Το Ιράκ αποδέχθηκε τους όρους του νέου ψηφίσματος, ενώ αναμένεται να παραδώσει και επίσημη επιστολή σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής
Τζορτζ Μπους
Ο μόνιμος πρέσβυς του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Αλντουρί, παρέδωσε την επίσημη επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους, αν και δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις.

Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράκ να αποκαλύψει όλα τα πυρηνικά, βιολογικά και χημικά του προγράμματα και να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων.

Το Ιράκ είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να αποδεχθεί το ψήφισμα περί αφοπλισμού.

Καταγγελίες της Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάμβαναν δράση εάν το Ιράκ απέρριπτε το ψήφισμα.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράκ έχει προσπαθήσει να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες της ουσίας ατροπίνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στις επιθέσεις με αέρια νεύρων.

Η Ουάσινγκτον δήλωνε πεπεισμένη ότι το εν λόγω γεγονός σημαίνει πως το Ιράκ προετοιμάζοταν πιθανώς να χρησιμοποιήσει αέρια νεύρων εάν εμπλεκόταν σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω ανακοινώσεις εξεδόθησαν λίγες ώρες μετά τα επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης Μπους για την απόρριψη του νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας από το ιρακινό κοινοβούλιο.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι «η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε» και επανέλαβε ότι εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν συμφωνήσει με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση εναντίον του.

Επόμενα βήματα
•Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος η χώρα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να αποκαλύψει όλα τα προγράμματα και τις τοποθεσίες παρασκευής όπλων

•Οι επιθεωρητές όπλων οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος

•Η επιτροπή των επιθεωρητών θα έχει μετά 60 ημέρες να εκπονήσει την αναφορά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους. «Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικής αντοχής. Τα τελευταία 11 χρόνια ο Σαντάμ Χουσεϊν θέλει να εξαπατήσει τον κόσμο, αλλά πλέον αυτό δεν είναι ανεκτό».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν έχει σκοπό να προβεί σε αφοπλισμό και ότι ήδη έχει κρύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράκ προσπάθησε να εισαγάγει από την Τουρκία 1,25 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης από την Τουρκία.

Οι μεγάλες ποσότητες της ουσίας έκαναν πολλούς να υποψιάζονται τις προθέσεις της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεϊν.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 05:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδoποιήσεις των ΗΠΑ για τον Μπιν Λάντεν
 

Ο Μπιν Λάντεν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2001

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε και πάλι τον κόσμο να ανησυχεί.


Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης
Τζορτζ Μπους
«Το μήνυμα αυτό μας κάνει να επαναλάβουμε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις απειλές», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει, αλλά θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά την επιβεβαίωση εμπειρογνωμόνων ότι όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ακόμη ζωντανός

Στο μήνυμα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων και προειδοποιεί τις χώρες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο Μπιν Λάντεν δεν σκοτώθηκε κατά την εκστρατεία στο Αφγανιστάν
Ο ηγέτης του δικτύου Αλ Κάιντα έκανε λόγο για τις επιθέσεις στο Μπαλί, το Κουβέιτ και την Υεμένη, αλλά και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων στη Μόσχα από Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το νέο μήνυμα κάνει σαφές ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ακόμη ζωντανός πριν από ένα μήνα, όταν έγινε το τελευταίο περιστατικό - η αιχμαλωσία εκατοντάδων ατόμων σε θέατρο της Μόσχας.

Μυστικοί πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρησιμοποιώντας μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το τελευταίο μαγνητοφωνημένο μήνυμα είναι κατά πάσα πιθανότητα γνήσιο. Ειδικοί στην Ουάσιγκτον λένε ότι κάνουν περαιτέρω ηλεκτρονικές αναλύσεις στην κασέτα για να αποφανθούν με βεβαιότητα ότι είναι αυθεντική.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η σαφέστερη απόδειξη ότι ο ηγέτης της Αλ Καίντα επέζησε της αμερικανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν.

Ανάλυση της φωνής

Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει να αναλύσουν τον τόνο της φωνής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και τους συντακτικούς κωδικούς που ενδεχομένως χρησιμοποιεί.

Ενας ειδικός αναλυτής γλωσσικής συμπεριφοράς, ο Τζορτζ Μάικλ, δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος θα μπορούσε να ορκισθεί και στο δικαστήριο ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Ο Μπιν Λάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιθέσεις στο Μπαλί
«Είμαι συνηθισμένος να ακούω αυτή τη φωνή. Αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για μία τόσο τέλεια μίμηση», είπε ο κ. Μάικλ.

Ωστόσο, ο ειδικός αναλυτής υπογράμμισε ότι σε αυτό το μήνυμα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χρησιμοποιεί σύντομες και κοφτές προτάσεις, σαν να χρησιμοποιεί κάποιο μηχάνημα για να μην του κόβεται η αναπνοή.

Πιστεύεται ότι ο Μπιν Λάντεν έχει σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά του.

Την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε και ένας Ιάπωνας ειδικός, ο Ματσούμι Σουζούκι.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 03:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 


Η απεργία των πυροσβεστών είναι το θέμα που κυριαρχεί στην εσωτερική επικαιρότητα.

"Δεν πρόκειται να υποκύψω στις μισθολογικές απαιτήσεις των πυροσβεστών , λέγει ο Μπλερ" - ο πηχιαίος τίτλος στη εφημερίδα Times .

Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα έκανε δεκτές τις απαιτήσεις των πυροσβεστών όσον αφορά τους μισθούς , υπογράμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός λίγες ώρες πρίν την έναρξη της πρώτης 48ης απεργίας.

"Η διένεξη με τους πυροσβέστες υπάρχει κίνδυνος να συνεχισθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο" , σημειώνει ο συντάκτης της Times.

"Οι πυροσβέστες αψηφούν τις προειδοποιήσεις του Μπλερ και κατεβαίνουν σε απεργία" , γράφει η Independent.

Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει τους απεργούς "δολιοφθορείς" .

"Να πάρουν αύξηση 16%" , ο σχετικός τίτλος στη Mirror που υποστηρίζει ότι η απεργία - η πρώτη των πυροσβεστών τα τελευταία 25 χρόνια - άρχισε μέσα σ 'ένα κλίμα "απίστευτης υποκρισίας από την πλευρά ορισμένων υπουργών" , ενώ παράλληλα ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού κόμματος "έχουν στασιάσει κατά της κυβέρνησης" .

Ενα άλλο θέμα της εσωτερικής επικαιρότητας είναι ο χθεσινός λόγος του θρόνου στον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ανέπτυξε στη Βουλή των Κοινοτήτων το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

"Ο Τόνι Μπλερ θεωρεί η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς πρέπει να είναι βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής" , επισημαίνει η Independent.

Δύο είναι τα θέματα της εξωτερικής επικαιρότητας που απασχολούν τις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες - η απόφαση της Βαγδάτης να αποδεχθεί το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις όπλων και η εκτίμηση των ειδικών ότι ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός.

"Το Ιράκ με απροθυμία αποδέχθηκε το νέο σκληρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό , συνεχίζει όμως να αρνείται ότι κρύβει όπλα μαζικής καταστροφής " , γράφει η Times.

"Χωρίς όρους το Ιράκ απόδέχεται το νέο ψήφισμα των ΗΕ" - ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην Independent.

"To Ιράκ υπέκυψε στις απειλές της Βρετανίας και των ΗΠΑ και αποδέχθηκε χωρίς όρους το νέο ψήφισμα των ΗΕ που δίνει στη Βαγδάτη μία τελευταία ευκαιρία γιά να αφοπλιστεί " , υπογραμμίζει ο συντάκτης της Independent.

"Ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και απειλεί τη Βρετανία" , σημειώνει η Telegraph .

"Είναι ζωντάνος ... δεν υπάρχει αμφιβολία γι ' αυτό ... " , γράφει για τον αρχηγό της αλ- Κάϊντα , ο Robert Fisk στην Independent.

"Υπάρχουν όμως δύο βασικά ερωτήματα .... που κρύβεται και γιατί αποφάσισε τώρα να επανεμφανισθεί στο προσκήνιο", αναρωτιέται ο παλαίμαχος βρετανός δημοσιογράφος και βαθύς γνώστης του Μεσανατολικού προβλήματος.


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2002 - 05:17 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η αποδοχή του ψηφίσματος των ΗΕ από το Ιράκ και η επανεμφάνιση του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι τα δύο κεντρικά θέματα των περισσοτέρων ευρωπαικών εφημερίδων.

Η γαλλική Liberation ελπίζει ότι το τελευταίο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν "θα ανοίξει τα μάτια αυτών που θέλουν να πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί να διαφύγει τον κίνδυνο των ισλαμιστών".

Η εφημερίδα εκτιμά ότι το νέο μήνυμα του αρχηγού της αλ- Κάϊντα απευθύνεται "στους θύλακες των φανατικών μουσουλμάνων που κρύβονται στις μουσουλμανικές κοινότητες της Δύσης" .

Παράλληλα , σύμφωνα με τη Liberation , το μήνυμα του Λάντεν στόχο έχει "τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης στη Δύση και τη διάσπαση της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας" .

Το μήνυμα υποσtηρίζει την εξέγερση των Τσετσένων , και όπως γράφει η Izvestiya , " ο Μπιν Λάντεν με το μήνυμα του προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στη ρωσική προπαγάνδα ".

Στην Ισπανία η La Vanguardia θεωρεί ότι η αποδοχή από το Ιράκ του νέου ψηφίσματος των ΗΕ συνιστά απόδειξη της απελπιστικής θέσης στην οποία βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Παράλληλα αποτελεί επιτυχία για τον πρόεδρο Μπους - " o οποίος στην πολιτική του έναντι του Ιράκ ούτε μία στιγμή δεν φάνηκε να αμφιταλαντεύεται " , γράφει η La Vanguardia.

"Η πίεση πρός τη Βαγδάτη μπορεί νά είναι αποτελεσματική μόνο αν βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ" , υπογραμμίζει η εφημερίδα .

Η El Pais επισημαίνει ότι η απόφαση του Σαντάμ Χουσεϊν να αποδεχθεί το ψήφισμα πρίν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας - "έχει εκπλήξει σχεδόν όλους".

"Πάντως μέ βάση την πείρα του παρελθόντος η αποδοχή του ψηφίσματος δεν θα πρέπει να σημαίνει απαραίτητα ότι η Βαγδάτη θα συνεργασθεί με τους επιθεωρητές όπλων" , σημειώνει ο συντάκτης της El Pais .

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.