Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-11

  1. Ιρακινές βολές εναντίον του ψηφίσματος του OHE
  2. Παραιτείται ο πρόεδρος της Hewlett-Packard
  3. Ολλανδική έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα
  4. Ιρακινές βολές εναντίον του ψηφίσματος
  5. Διεξαγωγή έρευνας από τον Αραφάτ
  6. Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ
  7. Οι ορισμοί της τρομοκρατίας
  8. Η Μόσχα, η Ericsson και οι «κατάσκοποι»
  9. Οι ορισμοί της τρομοκρατίας
  10. Διεξαγωγή έρευνας για τη Σρεμπρένιτσα
  11. Κατατίθεται το σχέδιο για το Κυπριακό
  12. Καταστροφικός λιμός απειλεί την Αιθιοπία
  13. Συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες
  14. Δυσανασχετούν οι Βρετανοί βιομήχανοι
  15. Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα
  16. Το Ιράκ αποφασίζει για το ψήφισμα του ΟΗΕ
  17. Αποφασίζει η ιρακινή βουλή για το ψήφισμα του ΟΗΕ
  18. Κυνήγι ακραίων ισλαμιστών στην Ιορδανία
  19. Επίθεση σε ισραηλινό κιμπούτζ
  20. Συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες
  21. Εκλογές στη Σλοβενία
  22. Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
  23. Επισκόπηση του Ευρωπαικού Τύπου

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιρακινές βολές εναντίον του ψηφίσματος του OHE
 

Το ιρακινό κοινοβούλιο εκφράζει την απόλυτη πίστητου στον Σαντάμ Χουσεϊν

Μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του Ιρακινού Κοινοβουλίου σήμερα, ο Πρόεδρός του σώματος Σααντούν Χαμαντί, είπε ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αποτελεί παραβίαση της Ιρακινής κυριαρχίας.

Μια σειρά άλλων ομιλητών εκφράστηκε επίσης εναντίον του ψηφίσματος - μεταξύ σ' αυτούς ήταν και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

Το Κοινοβούλιο εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στις κινήσεις του Προέδρου Χουσεϊν, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Ιρακινός ηγέτης θα έχει τον τελευταίο λόγο ό,τι και να συμβεί.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η ατμόσφαιρα που επικράτησε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιρακινής βουλής ήλθε σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των παρατηρητών, που ανέμεναν ότι η Βαγδάτη θα δεχθεί τελικά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αποτραπεί επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να αποδεχθεί κάθε ψήφισμα που δεν φέρει την απειλή ενός πολέμου
Υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου
Η ειδική συνεδρίαση της βουλής είχε ως μόνο θέμα την επίσημη αντίδραση της Βαγδάτης στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις όπλων. Η συνεδρίαση θα συνεχισθεί την Τρίτη.

Η Βαγδάτη, εντωμεταξύ, δέχεται πιέσεις από τα αραβικά κράτη κατά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αίγυπτο, τα αραβικά κράτη θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία έναν πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιοχές όπου θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις μετά την επίθεση.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπους έχει εγκρίνει σχέδιο αποστολής τουλάχιστον 250.000 στρατιωτών.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την αποστολή 15.000 στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

«Άδικο ψήφισμα»

Το Ιράκ χαρακτήρισε «εσφαλμένη και άδικη» την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.


Η αποδοχή του ψηφίσματος από τη Συρία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν «άσκοπο» έγγραφο.

Μάλιστα μια εφημερίδα - ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ουντάι Χουσεϊν, πρωτότοκος γιος του προέδρου του Ιράκ - έγραψε πως το ψήφισμα δίνει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στο έργο των επιθεωρητών με απώτερο στόχο την αποτυχία της αποστολής τους και την προσφυγή στα όπλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, εξέφρασε, σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 21:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Παραιτείται ο πρόεδρος της Hewlett-Packard
 

Ο Μάϊκ Καπέλλας θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο

Ο Μάίκλ Καπέλλας, που πολλοί θεωρούν ιθύνοντα νου της συγχώνευσης των εταιρειών ηλεκτρονικών συστημάτων Compaq και Hewlett-Packard, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της νέας εταιρείας που κατείχε εδώ και ένα χρόνο.

Η παραίτησή του ανακοίνώθηκε λίγες ώρες μετά τη διαρροή, από οικονομική εφημερίδα, ότι είναι πιθανό να οριστεί νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών WorldCom.

Αν ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών στο κόσμο (θέση που κατέκτησε η Hewlett Packard μετά την αγορά της Compaq) όντως μεταπηδήσει στη WorldCom θα έχει να αντιμετωπίσει, λένε οι αναλυτές, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του.

H εταιρεία τηλεπικοινωνιών WorldCom βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, έπειτα από τις πρόσφατες ανακαλύψεις για ψεύτικους ισολογισμούς, που την έφεραν στο χείλος της χρεωκοπίας.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Καπέλλα είχε άμεση επίπτωση στην τιμή της μετοχής της Hewlett-Packard, που τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σημείωνε κατακόρυφη πτώση μεγαλύτερη του 10%.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Ολλανδική έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα
 

Οι συγγενείς των νεκρών ζητούσαν εδώ και χρόνια τη διεξαγωγή έρευνας

Τη διεξαγωγή έρευνας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995 διέταξε το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, καθώς την περιοχή επιτηρούσε ολλανδική ειρηνευτική δύναμη.


Πρόκειται για μία από τις χειρότερες σφαγές στην ιστορία
Περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών και υπό την επιτήρηση των Ολλανδών.

Μία έκθεση για το εν λόγω θέμα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο, προκάλεσε την παραίτηση υπουργών και ενός στρατηγού της χώρας.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου και αναμένεται να επιφέρει εκατοντάδες προσφυγές από συγγενείς των θυμάτων εναντίον του ολλανδικού κράτους.

Επτά χρόνια μετά

Χρειάσθηκαν επτά χρόνια για να αποφασισθεί η διεξαγωγή της έρευνας, όμως οι συγγενείς των θυμάτων στη Σρεμπρένιτσα φαίνονται αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και τώρα στη δικαιοσύνη.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσας θεωρείται η χειρότερη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγγενείς των θυμάτων μάλιστα ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπήρχε μία σκευωρία για την κάλυψη των εγκλημάτων από τις σερβικές δυνάμεις.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο απηύθυνε κατηγορίες τόσο στην ολλανδική κυβέρνηση όσο και στα Ηνωμένα Εθνη.

Η επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου θα ανακρίνει 30 αυτόπτες μάρτυρες, πολιτικούς, στρατιωτικούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 18:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιρακινές βολές εναντίον του ψηφίσματος
 

Το ιρακινό κοινοβούλιο εκφράζει την απόλυτη πίστητου στον Σαντάμ Χουσεϊν

Μιλώντας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του Ιρακινού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρός του σώματος Σααντούν Χαμαντί, είπε ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αποτελεί παραβίαση της Ιρακινής κυριαρχίας.

Μια σειρά άλλων ομιλητών εκφράστηκε επίσης εναντίον του ψηφίσματος - μεταξύ σ' αυτούς ήταν και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

Το Κοινοβούλιο έχει επίσης εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στις κινήσεις του Προέδρου Χουσεϊν, και πολλοί ομιλητές τονίζουν ότι αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο ό,τι και να συμβεί.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιρακινής βουλής έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των παρατηρητών, που ανέμεναν ότι η Βαγδάτη θα δεχθεί τελικά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αποτραπεί επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να αποδεχθεί κάθε ψήφισμα που δεν φέρει την απειλή ενός πολέμου
Υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου
Η ειδική συνεδρίαση της βουλής έχει ως μόνο θέμα την επίσημη αντίδραση της Βαγδάτης στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις όπλων.

Η Βαγδάτη, εντωμεταξύ, δέχεται πιέσεις από τα αραβικά κράτη κατά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αίγυπτο, τα αραβικά κράτη θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία έναν πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιοχές όπου θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις μετά την επίθεση.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπους έχει εγκρίνει σχέδιο αποστολής τουλάχιστον 250.000 στρατιωτών.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την αποστολή 15.000 στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

«Άδικο ψήφισμα»

Το Ιράκ χαρακτήρισε «εσφαλμένη και άδικη» την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.


Η αποδοχή του ψηφίσματος από τη Συρία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν «άσκοπο» έγγραφο.

Μάλιστα μια εφημερίδα - ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ουντάι Χουσεϊν, πρωτότοκος γιος του προέδρου του Ιράκ - έγραψε πως το ψήφισμα δίνει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στο έργο των επιθεωρητών με απώτερο στόχο την αποτυχία της αποστολής τους και την προσφυγή στα όπλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, εξέφρασε, σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 05:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεξαγωγή έρευνας από τον Αραφάτ
 

Ισραηλινές ρουκέτες έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, ανακοίνωσε ότι θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση σε καταυλισμό του βόρειου Ισραήλ, όπου ένας Παλαιστίνιος οπλοφόρος σκότωσε πέντε άτομα.



Ανάμεσα στα θύματα ήταν και δύο παιδιά
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσά, η οποία συνεργάζεται με την οργάνωση Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός ηγέτης της ισλαμικής Τζιχάντ.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μία μητέρα και τα δύο παιδιά της, ηλικίας τεσσάρων και πέντε χρόνων.

Αντεπίθεση

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί».

Ο εβραϊκός αγροτικός καταυλισμός, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, βρίσκεται κοντά στη Δυτική Όχθη.

Σχεδόν δύο ώρες μετά την επίθεση στον καταυλισμό, ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού εκτόξευσαν τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες κατά εργαστηρίου μετάλλων στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τόπο της επίθεσης δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε την επίθεση στον καταυλισμό ως την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι φερόμενοι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφεραν πάνω τους μόλις συνειδητοποίησαν ότι παρακολουθούνταν από ισραηλινή περίπολο.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 15:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ
 

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί

Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι και τις νότιες περιοχές της χώρας.


Ορισμένες περιοχές καταστράφηκαν ολοσχερώς
Περισσότερα από 30 άτομα έχουν σκοτωθεί σε ορισμένες περιοχές, ενώ τα σωστικά συνεργεία πιστεύουν ότι ο αριθμός των νεκρών πρόκειται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Δεκάδες άτομα αγνοούνται στις πολιτείες Οχάιο, Τενεσί και Αλαμπάμα, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιστεύεται ότι οι ανεμοστρόβιλοι προκλήθηκαν από τις ασυνήθιστες εναλλαγές της θερμοκρασίας, η οποία κυμαινόταν τον τελευταίο καιρό από πολύ υψηλά μέχρι πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παγιδευμένοι

Μία από τις πληγείσες περιοχές ήταν και το Μόσι Γκρόουβ στο Τενεσί, όπου σκοτώθηκαν επτά άτομα όταν ένας τυφώνας σάρωσε τα πάντα σε μία απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Ενα από τα θύματα ήταν και ένα μωρό τεσσάρων μηνών. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής έχουν μείνει άστεγοι.

Στο Μόσι Γκρόουβ αγνοούνται 40 άτομα, ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων γίνονται ακόμη πιο δύσκολες λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης και των τηλεφωνικών γραμμών.

Ορισμένα από τα θύματα σκοτώθηκαν επειδή παγιδεύθηκαν στα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 14:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ορισμοί της τρομοκρατίας
 

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία έγινε περισσότερο ανησυχητική από ποτέ

Της Ειρήνης Ρουμπόγλου

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, φράσεις όπως διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας, όπλα μαζικής καταστροφής, άξονας του κακού, παγκόσμια τζιχάντ, ισλαμικός εξτρεμισμός και πολιτική βία έχουν γίνει αναπόσπαστα σημεία αναφοράς της καθημερινότητάς μας.

Άλλα άρθρα του αφιερώματος
Οι λέξεις τρομοκρατία και τρομοκράτες χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Οι ίδιες λέξεις μάλιστα εκτοξεύονται και από αντίπαλες ομάδες.

Το ερώτημα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό είναι ποιός είναι τελικά ο ορισμός της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ η τρομοκρατία είναι η άσκηση ή η απειλή άσκησης βίας εναντίον άμαχων, ανυπεράσπιστων πολιτών για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου.

Διαχωριστικές γραμμές

Εάν όντως είναι λοιπόν έτσι τότε ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις ενέργειες εξτρεμιστικών οργανώσεων και κρατών; Πότε είναι η τρομοκρατία μέσο άμυνας και πότε μέσο επίθεσης; Και πόσο ξεκάθαρα είναι τα όρια και οι διαχωριστικές γραμμές στο φαινόμενο της τρομοκρατίας;


Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε λάβει στο παρελθόν την υποστήριξη των ΗΠΑ
O καθηγητής Πολ Ρότζερς από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ υπογραμμίζει ότι εάν ανατρέξει κανείς στην ιστορία θα συνειδητοποιήσει πως υπάρχει και ένα είδος τρομοκρατίας που ασκείται κυρίως από τις κυβερνήσεις, το οποίο είναι μερικές φορές ισχυρότερο από την τρομοκρατία που ασκείται από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, εάν θέλουμε να ελέγξουμε την ανάπτυξη του φαινομένου», επεσήμανε ο καθηγητής Πολ Ρότζερς.

Πώς μπορεί τότε κανείς να ορίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας σε περιπτώσεις όπως εκείνη στη Μέση Ανατολή;

«Κρατική τρομοκρατία»

Στην ερώτηση ποιοί είναι οι τρομοκράτες και ποιοί οι αμυνόμενοι ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, ο Ναντίμ Σεχαντί, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που εδρεύει στο Λονδίνο, απαντάει ότι και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της άλλης πλευράς «τρομοκρατικές».


Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών γίνεται για λόγους ασφαλείας
«Οι Ισραηλινοί ασκούν ένα είδος κρατικής τρομοκρατίας, το οποίο είναι ίσως πιο καταδικαστέο, καθώς οι όποιες τρομοκρατικές ενέργειες γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Ισραήλ», δήλωσε ο Ναντίμ Σεχαντί.

«Στην περίπτωση της τρομοκρατίας που ασκείται από τους Παλαιστινίους δεν ευθύνεται η παλαιστινιακή αρχή, αλλά ορισμένες εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις. Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, η τρομοκρατία που ασκείται δεν είναι νομιμοποιημένη, ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ είναι», τόνισε ο Αραβας αναλυτής.

«Και στις δύο περιπτώσεις όμως πρόκειται για τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Αραβας αναλυτής Ναντίμ Σεχαντί.

Ανισοι πόλεμοι

Ο Αμερικανός αναλυτής, Αντονι Κόρντεσμαν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι οι προσπάθειες να ορίσει κανείς το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι χάσιμο χρόνου.

«Φυσικά και υπάρχει κρατική τρομοκρατία ή ακόμη και τρομοκρατία που ασκείται από ένα μόνο άτομο. Μάλιστα δεν υπάρχουν πολλές φορές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τρομοκρατία και τις στρατιωτικές εκστρατείες, όταν αυτές οδηγούν σε έναν άνισο πόλεμο», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Ρότζερς.


Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, η τρομοκρατία που ασκείται δεν είναι νομιμοποιημένη, ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ είναι
Ναντίμ Σεχαντί
«Η τρομοκρατία στρέφεται πάντα εναντίον άμαχων και αθώων πολιτών», υπογράμμισε ο Αντονι Κόρντεσμαν.

Σχετικά με το ίδιο θέμα ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Πικάγιεφ του Ινστιτούτου Καρνέγκι πιστεύει ότι το πιο επικίνδυνο στις προσπάθειες για ορισμό της τρομοκρατίας είναι οι απλουστεύσεις.

«Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι εκείνοι που σκοτώνουν Αμερικανούς πολίτες είναι μαχητές ελευθερίας και όχι τρομοκράτες», τόνιζει ο Ρώσος αναλυτής.

«Οι ρίζες του φαινομένου μπορεί να προέρχονται όντως από τους αγώνες για ελευθερία, όμως τα τυφλά χτυπήματα δεν θα πάψουν ποτέ να θεωρούνται καταδικαστέα», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Πικάγιεφ.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 15:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Μόσχα, η Ericsson και οι «κατάσκοποι»
 

H Ericsson παράγει τεχνολογία για τα μαχητικά Gripen

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει κάθε δικαίωμα να λάβει μέτρα για την απόφαση της Σουηδίας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν την τεχνολογία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και αμυντικού εξοπλισμού Ericsson.


Η ρωσική πλευρά έχει κάθε δικαίωμα να λάβει μέτρα για το εν λόγω θέμα
Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Σουηδίας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα μπορεί να αναλάβει δράση και ότι ίσως προβεί σε αντίποινα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Σουηδίας, οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες έχουν ήδη φύγει από τη Σουηδία.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι δραστηριότητές τους δεν ήταν συμβατές με τα διπλωματικά τους καθήκοντα».

Εμπιστευτικές πληροφορίες

Αν και είναι γνωστή για τα κινητά της τηλέφωνα, η Ericsson κατασκευάζει επίσης ραντάρ και συστήματα καθοδήγησης για τα μαχητικά αεροσκάφη Gripen - τα ισχυρότερα μαχητικά αεροσκάφη της Σουηδίας.


Η Ericsson δεν παράγει μόνο κινητά
Από τους περίπου 72.000 υπαλλήλους της Ericsson, οι 2.000 απασχολούνται στον τομέα παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού.

Πέντε μέλη της εταιρείας ανακρίνονται κατηγορούμενα ότι παραχώρησαν εμπιστευτικές πληροφορίες σε ξένες δυνάμεις.

Ορισμένοι υπάλληλοι κατηγορούνται ότι συνεργάσθηκαν με μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η αστυνομία παρακολουθούσε τους υπαλλήλους της εταιρείας για ένα περίπου μήνα.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 11:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ορισμοί της τρομοκρατίας
 

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία έγινε περισσότερο ανησυχητική από ποτέ

Της Ειρήνης Ρουμπόγλου

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, φράσεις όπως διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας, όπλα μαζικής καταστροφής, άξονας του κακού, παγκόσμια τζιχάντ, ισλαμικός εξτρεμισμός και πολιτική βία έχουν γίνει αναπόσπαστα σημεία αναφοράς της καθημερινότητάς μας.


Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε λάβει στο παρελθόν την υποστήριξη των ΗΠΑ
Οι λέξεις τρομοκρατία και τρομοκράτες χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Οι ίδιες λέξεις μάλιστα εκτοξεύονται και από αντίπαλες ομάδες.

Το ερώτημα που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό είναι ποιός είναι τελικά ο ορισμός της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ η τρομοκρατία είναι η άσκηση ή η απειλή άσκησης βίας εναντίον άμαχων, ανυπεράσπιστων πολιτών για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου.

Διαχωριστικές γραμμές

Εάν όντως είναι λοιπόν έτσι τότε ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις ενέργειες εξτρεμιστικών οργανώσεων και κρατών; Πότε είναι η τρομοκρατία μέσο άμυνας και πότε μέσο επίθεσης; Και πόσο ξεκάθαρα είναι τα όρια και οι διαχωριστικές γραμμές στο φαινόμενο της τρομοκρατίας;


Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών γίνεται για λόγους ασφαλείας
O καθηγητής Πολ Ρότζερς από το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ υπογραμμίζει ότι εάν ανατρέξει κανείς στην ιστορία θα συνειδητοποιήσει πως υπάρχει και ένα είδος τρομοκρατίας που ασκείται κυρίως από τις κυβερνήσεις, το οποίο είναι μερικές φορές ισχυρότερο από την τρομοκρατία που ασκείται από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, εάν θέλουμε να ελέγξουμε την ανάπτυξη του φαινομένου», επεσήμανε ο καθηγητής Πολ Ρότζερς.

Πώς μπορεί τότε κανείς να ορίσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας σε περιπτώσεις όπως εκείνη στη Μέση Ανατολή;

«Κρατική τρομοκρατία»

Στην ερώτηση ποιοί είναι οι τρομοκράτες και ποιοί οι αμυνόμενοι ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, ο Ναντίμ Σεχαντί, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που εδρεύει στο Λονδίνο, απαντάει ότι και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της άλλης πλευράς «τρομοκρατικές».


Η σχέση της Χαμάς με το Γιασέρ Αραφάτ θεωρείται αμφιλεγόμενη
«Οι Ισραηλινοί ασκούν ένα είδος κρατικής τρομοκρατίας, το οποίο είναι ίσως πιο καταδικαστέο, καθώς οι όποιες τρομοκρατικές ενέργειες γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Ισραήλ», δήλωσε ο Ναντίμ Σεχαντί.

«Στην περίπτωση της τρομοκρατίας που ασκείται από τους Παλαιστινίους δεν ευθύνεται η παλαιστινιακή αρχή, αλλά ορισμένες εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις. Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, η τρομοκρατία που ασκείται δεν είναι νομιμοποιημένη, ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ είναι», τόνισε ο Αραβας αναλυτής.

«Και στις δύο περιπτώσεις όμως πρόκειται για τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Αραβας αναλυτής Ναντίμ Σεχαντί.

Ανισοι πόλεμοι

Ο Αμερικανός αναλυτής, Αντονι Κόρντεσμαν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι οι προσπάθειες να ορίσει κανείς το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι χάσιμο χρόνου.

«Φυσικά και υπάρχει κρατική τρομοκρατία ή ακόμη και τρομοκρατία που ασκείται από ένα μόνο άτομο. Μάλιστα δεν υπάρχουν πολλές φορές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τρομοκρατία και τις στρατιωτικές εκστρατείες, όταν αυτές οδηγούν σε έναν άνισο πόλεμο», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Ρότζερς.


Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, η τρομοκρατία που ασκείται δεν είναι νομιμοποιημένη, ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ είναι
Ναντίμ Σεχαντί
«Η τρομοκρατία στρέφεται πάντα εναντίον άμαχων και αθώων πολιτών», υπογράμμισε ο Αντονι Κόρντεσμαν.

Σχετικά με το ίδιο θέμα ο Ρώσος αναλυτής Αλεξάντερ Πικάγιεφ του Ινστιτούτου Καρνίγκι πιστεύει ότι το πιο επικίνδυνο στις προσπάθειες για ορισμό της τρομοκρατίας είναι οι απλουστεύσεις.

«Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι εκείνοι που σκοτώνουν Αμερικανούς πολίτες είναι μαχητές ελευθερίας και όχι τρομοκράτες», τόνιζει ο Ρώσος αναλυτής.

«Οι ρίζες του φαινομένου μπορεί να προέρχονται όντως από τους αγώνες για ελευθερία, όμως τα τυφλά χτυπήματα δεν θα πάψουν ποτέ να θεωρούνται καταδικαστέα», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Πικάγιεφ.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Διεξαγωγή έρευνας για τη Σρεμπρένιτσα
 

Οι συγγενείς των νεκρών ζητούσαν εδώ και χρόνια τη διεξαγωγή έρευνας

Τη διεξαγωγή έρευνας για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995 διέταξε το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, καθώς την περιοχή επιτηρούσε ολλανδική ειρηνευτική δύναμη.


Πρόκειται για μία από τις χειρότερες σφαγές στην ιστορία
Περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών και υπό την επιτήρηση των Ολλανδών.

Μία έκθεση για το εν λόγω θέμα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο, προκάλεσε την παραίτηση υπουργών και ενός στρατηγού της χώρας.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου και αναμένεται να επιφέρει εκατοντάδες προσφυγές από συγγενείς των θυμάτων εναντίον του ολλανδικού κράτους.

Επτά χρόνια μετά

Χρειάσθηκαν επτά χρόνια για να αποφασισθεί η διεξαγωγή της έρευνας, όμως οι συγγενείς των θυμάτων στη Σρεμπρένιτσα φαίνονται αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και τώρα στη δικαιοσύνη.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσας θεωρείται η χειρότερη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγγενείς των θυμάτων μάλιστα ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπήρχε μία σκευωρία για την κάλυψη των εγκλημάτων από τις σερβικές δυνάμεις.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο απηύθυνε κατηγορίες τόσο στην ολλανδική κυβέρνηση όσο και στα Ηνωμένα Εθνη.

Η επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου θα ανακρίνει 30 αυτόπτες μάρτυρες, πολιτικούς, στρατιωτικούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 09:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατατίθεται το σχέδιο για το Κυπριακό
 

O γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν

Το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού καταθέτει σήμερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στη Λευκωσία, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλβάρο Ντε Σότο, θα είναι αυτός, ο οποίος θα παραδώσει το αντίγραφο του σχεδίου στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Στη Νεά Υόρκη για την τουρκοκυπριακή πλευρά το έγγραφο θα παραλάβει ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, Εργκούν Ολγκιούν.

Για «νέο κράτος», «ίσους συνιδρυτές» και «ισότιμους εταίρους» κάνει λόγο το σχέδιο συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», που αποκαλύπτει βασικά στοιχεία της πρότασης, επικαλούμενη και ενημερωτικές εκθέσεις που διαβιβάσθηκαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο σχέδιο Ανάν προβλέπεται ισότιμη νομή της κεντρικής εξουσίας με ποσοστό 60 προς 40, με σύστημα εκ περιτροπής εκπροσώπησης του κράτους από προεδρεύοντα του υπουργικού Συμβουλίου, με αντιπρόεδρο μέλος του σώματος, εναλλάξ από τις δύο κοινότητες, κατά το ελβετικό πρότυπο.

Το κρίσιμο θέμα της ιθαγένειας παραπέμπεται στα συστατικά κράτη, ως συνιδρυτές του νέου κράτους, τα οποία έχουν ισότιμο καθεστώς και «ίδιον έδαφος».

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", στο πλαίσιο του συστήματος ασφαλείας θα εξακολουθήσει να ισχύει πλήρως η Συνθήκη Εγγυήσεως, με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο τουρκοκυπριακό τμήμα και ελληνικών στο Ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, που θα εγγυώνται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την συνταγματική τάξη των δύο πολιτειών αντιστοίχως.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 09:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Καταστροφικός λιμός απειλεί την Αιθιοπία
 

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Μέλες Ζεναβί, προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι η χώρα του πρόκειται να αντιμετωπίσει έναν ακόμη πιο καταστροφικό λιμό από εκείνον του 1984, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν πεθάνει ένα εκατομμύριο άτομα.


Εάν ο λιμός του 1984 ήταν ένας εφιάλτης τότε ο νέος λιμός θα είναι κάτι ακόμη πιο φρικιαστικό
Μέλες Ζεναβί, πρωθυπουργός της Αιθιοπίας
Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε στο BBC ότι περίπου έξι εκατομμύρια άτομα έχουν άμεση ανάγκη βοηθείας και ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τα 15 εκατομμύρια εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει εγκαίρως δράση για την αποστολή βοηθείας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μέλες Ζεναβί, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν μπορεί να κρατήσει ζωντανούς τους πολίτες της, καθώς, μετά την τελευταία ξηρασία, έχουν καταστραφεί όλα τα αποθέματα, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά προϊόντων από το εξωτερικό.

Ο ίδιος ο Μέλες Ζεναβί υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση τον κάνει να ξαναζεί έναν φρικιαστικό εφιάλτη.

Τριπλάσιος αριθμός

Ο γνωστός τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των προσπαθειών της Δύσης να συγκεντρώσει χρήματα για την Αιθιοπία το 1984, στο πλαίσιο της εκστρατείας Live Aid, επεσήμανε ότι τα προγράμματα βοηθείας των τελευταίων χρόνων δεν απέφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα.


Ο Μέλες Ζεναβί προειδοποιεί ότι ο λιμός μπορεί να είναι χειρότερος από εκείνον του 1984
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ατόμων που απειλούνται από τη νέα ξηρασία είναι τριπλάσιος από εκείνον κατά το λιμό του 1984.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι οι πολίτες της Δύσης μπορεί να θεωρούν ότι η ξηρασία είναι ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα, καθώς οι τηλεοπτικές εικόνες δεν παρουσιάζουν πλέον σκελετωμένα παιδιά όπως κατά τη δεκαετία του '80.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, η Αιθιοπία δεν διαθέτει συλλεκτήρες ομβρίων υδάτων, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποπληρώσει τα χρέη της προς τη Δύση.

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι δαπανά τεράστια ποσά για τις αγροτικές επιδοτήσεις προς τις χώρες-μέλη της, ενώ θα μπορούσε να επενδύσει ορισμένα ποσά και στην Αιθιοπία, ζητώντας ως αντάλλαγμα τα προϊόντα της χώρας.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες
 

Οι προσπάθειες γιά την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται στον κόλπο της Μανίλας

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πτώση αεροσκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Το αεροσκάφος με περίπου 30 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγα λεπτά μετά από την απογείωση και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 13 επιζώντες.

Το αεροσκάφος , τύπου Fokker 27, ανήκε σε μικρή εταιρεία εσωτερικών πτήσεων ( Laoag Air) και είχε απογειωθεί από τη Μανίλα με προορισμό την πόλη Λαοάγκ στις βόρειες Φιλιππίνες.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση ο πιλότος είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τις μηχανές του αεροπλάνου.

Ο πιλότος προσπάθησε να οδηγήσει το αεροσκάφος πίσω στη Μανίλα αλλά το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα μόλις ένα χιλιόμετρο από το διάδρομο προσγείωσης.

Πολλοί ξένοι , όπως Αυστραλοί, Νοτιοκορεάτες και Κινέζοι , ήταν ανάμεσα στους επιβάτες.

Αξιωματούχοι του αερολιμένος των Φιλιππίνων απέδωσαν το δυστύχημα σε μηχανική βλάβη.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 08:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Δυσανασχετούν οι Βρετανοί βιομήχανοι
 

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών Ντίγκμπι Τζόνς

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι υψηλοί φόροι αποτελούν τροχοπέδη για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Σε επιστολή του πρός τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών Ντίγκμπι Τζόνς , συνιστά στην κυβέρνηση να επιδείξει πνεύμα αυτοσυγκράτησης στο θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων.

"Οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από τη συνεχή αύξηση των φόρων", υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Τζόνς

Ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών υπολογίζει ότι η αύξηση των φόρων από τότε που το Εγατικό Κόμμα ανήλθε στην εξουσία το 1997 θα έχει κοστίσει στις βρετανικές εταιρείες 47 δισεκ. λίρες μέχρι το 2005.

"Οι υπουργοί δεν μπορούν να απαιτούν από τις επιχειρήσεις φόρους χωρίς να επηρεάζονται οι επενδύσεις , η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα" , σημειώνει στην επιστολή πρός τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών .


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα
 

Θεαματική η βιομηχανική ανάπτυξη στην Κίνα

Στο ανώτατο επίπεδο για φέτος έφθασε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον Οκτώβριο.

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η ζήτηση σε αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 14,2% το μήνα Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περιόδο πέρυσι.

Εκτός από την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης , η παραγωγή εξαγωγικών βιομηχανικών προϊόντων από ξένες εταιρείες συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα.

Τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Κίνα έρχονται σε αντίθεση με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ιαπωνική οικονομία.

Στην Ιαπωνία το εμπορικό πλεόνασμα έχει περιορισθεί σημαντικά και η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι παραγγελίες για μηχανήματα θα μειωθούν κατά 6,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2002.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράκ αποφασίζει για το ψήφισμα του ΟΗΕ
 

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι έχει επαφές με άραβες ομολόγους του

Πληθαίνουν οι ενδείξεις οτι το Ιράκ θα δεχθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους επιθεωρητές όπλων.

ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είχε συγκαλέσει για σήμερα ειδική συνεδρίαση της βουλής για να αποφασισθεί η επίσημη αντίδραση της Βαγδάτης στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις όπλων.

Η Βαγδάτη έχει δεχθεί τις πιέσεις των Αραβικών κρατών, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC απο το Κάιρο, όπου πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής, τα αραβικά κράτη θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία έναν πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.


Υπάρχουν ενδείξεις οτι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να αποδεχθεί κάθε ψήφισμα που δεν φέρει την απειλή ενός πολέμου
Υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου
Το Ιράκ έχει στη διάθεσή του λιγότερο από μια εβδομάδα να αποδεχθεί το ψήφισμα. Μέλη του Συνδέσμου έχουν ήδη εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι η Βαγδάτη τελικά θα το αποδεχθεί.

Την ίδια ώρα πάντως αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιοχές όπου θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις μετά την επίθεση.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει εγκρίνει σχέδιο αποστολής τουλάχιστον 250.000 στρατιωτών.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την αποστολή δεκαπέντε χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

«Άδικο ψήφισμα»

Το Ιράκ χαρακτήρισε «εσφαλμένη και άδικη» την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.


Η αποδοχή του ψηφίσματος από τη Συρία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκρισή του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν «άσκοπο» έγγραφο.

Μάλιστα μια εφημερίδα ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ουντάι Χουσείν, πρωτότοκος γιος του προέδρου του Ιράκ-έγραψε πως το ψήφισμα δίνει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στο έργο των επιθεωρητών με απώτερο στόχο την αποτυχία της αποστολής τους και την προσφυγή στα όπλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 06:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αποφασίζει η ιρακινή βουλή για το ψήφισμα του ΟΗΕ
 

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι έχει επαφές με άραβες ομολόγους του

Πληθαίνουν οι ενδείξεις οτι το Ιράκ θα δεχθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους επιθεωρητές όπλων.

ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είχε συγκαλέσει για σήμερα ειδική συνεδρίαση της βουλής για να αποφασισθεί η επίσημη αντίδραση της Βαγδάτης στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις όπλων.

Η Βαγδάτη έχει δεχθεί τις πιέσεις των Αραβικών κρατών, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC απο το Κάιρο, όπου πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής, τα αραβικά κράτη θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία έναν πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.


Υπάρχουν ενδείξεις οτι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να αποδεχθεί κάθε ψήφισμα που δεν φέρει την απειλή ενός πολέμου
Υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου
Το Ιράκ έχει στη διάθεσή του λιγότερο από μια εβδομάδα να αποδεχθεί το ψήφισμα. Μέλη του Συνδέσμου έχουν ήδη εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι η Βαγδάτη τελικά θα το αποδεχθεί.

Την ίδια ώρα πάντως αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιοχές όπου θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις μετά την επίθεση.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει εγκρίνει σχέδιο αποστολής τουλάχιστον 250.000 στρατιωτών.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την αποστολή δεκαπέντε χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

«Άδικο ψήφισμα»

Το Ιράκ χαρακτήρισε «εσφαλμένη και άδικη» την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.


Η αποδοχή του ψηφίσματος από τη Συρία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκρισή του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν «άσκοπο» έγγραφο.

Μάλιστα μια εφημερίδα ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ουντάι Χουσείν, πρωτότοκος γιος του προέδρου του Ιράκ-έγραψε πως το ψήφισμα δίνει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στο έργο των επιθεωρητών με απώτερο στόχο την αποτυχία της αποστολής τους και την προσφυγή στα όπλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 07:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Κυνήγι ακραίων ισλαμιστών στην Ιορδανία
 

Συγκρούσεις αστυνομίας εξτρεμιστών στην Ιορδανία

Τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην Ιορδανία κατά τη διάκρεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας κατά μελών ισλαμικών οργανώσεων στο Μαάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιορδανικές αρχές αναζητούν τον Μοχάμαντ Σαλαμπί, ηγετικό στέλεχος ισλαμικών οργανώσεων, ο οποίος είναι επίσης γνωστός και ως Αμπού Σαγιάφ

Ο υπουργός Μωχάμεντ Αντουάν πρόεσθεσε πως η αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα, ωρισμένα από τα οποία προέρχονται από άλλες Αραβικές χώρες.

Η επιχείρηση οργανώθηκε μετά την δολοφονία ενός αμερικανού διπλωμάτη στο Αμμάν.


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 05:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση σε ισραηλινό κιμπούτζ
 

Ισραηλινές ρουκέτες έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλος φερόμενος ως Παλαιστίνιος εισέβαλε σε κιμπούτζ στο βόρειο Ισραήλ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο εβραϊκός αγροτικός καταυλισμός βρίσκεται κοντά στη Δυτική Όχθη.

Την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να έχει αναλάβει με ανώνυμο τηλέφωνημα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η ισλαμική οργάνωση, «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά».

Σχεδόν δύο ώρες μετά την επίθεση στο κιμπούτζ, ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού εκτόξευσαν τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες κατά εργαστηρίου μετάλλων στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τόπο της επίθεσης δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε την επίθεση στο κιμπούτζ ως την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι φερόμενοι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφεραν πάνω τους μόλις συνειδητοποίησαν ότι παρακολουθούνταν από ισραηλινή περίπολο.



Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 06:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή αεροσκάφους στις Φιλιππίνες
 

Οι προσπάθειες γιά την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται στον κόλπο της Μανίλας

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πτώση αεροσκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Το αεροσκάφος με περίπου 30 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγα λεπτά μετά από την απογείωση και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 13 επιζώντες.

Το αεροσκάφος , τύπου Fokker 27, ανήκε σε μικρή εταιρεία εσωτερικών πτήσεων ( Laoag Air) και είχε απογειωθεί από τη Μανίλα με προορισμό την πόλη Λαοάγκ στις βόρειες Φιλιππίνες.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση ο πιλότος είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τις μηχανές του αεροπλάνου.

Ο πιλότος προσπάθησε να οδηγήσει το αεροσκάφος πίσω στη Μανίλα αλλά το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα μόλις ένα χιλιόμετρο από το διάδρομο προσγείωσης.

Πολλοί ξένοι , όπως Αυστραλοί, Νοτιοκορεάτες και Κινέζοι , ήταν ανάμεσα στους επιβάτες.

Αξιωματούχοι του αερολιμένος των Φιλιππίνων απέδωσαν το δυστύχημα σε μηχανική βλάβη.


Δεύτερα 11 Νοεμβρίου 2002 - 06:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκλογές στη Σλοβενία
 

Οι Σλοβένοι στις κάλπες

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Ντρόβεζκ, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αλλά με ποσοστό μικρότερο του 50% των ψήφων, το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Με το ενα τρίτο των καταμετρημένων ψήφων, ο κ. Ντρόβζεκ συγκεντρώνει ποσοστό 45%, εναντι 30% της αντιπάλλου του Μπάρμπα Μπρεζιγκάρ, της πρώην γενικής εισαγγελέως.

Ο Γιάνεζ Ντροβζεκ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον απερχόμενο πρόεδρος Μίλαν Κούτσαν δήλωσε "ικανοποιημένος" απο το αποτελεσμα και ότι είναι πανέτοιμος΄για την αναμέτρηση του δεύτερου γύρου


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 04:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Βρετανικού Τύπου
 


Νέα σκάνδαλα "πολιορκούν" τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας .

Ολες οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στις "αποκαλύψεις" που αφορούν το βιασμό ένός άνδρα - υπηρέτη στον οίκο των Γουΐνσδορ από στενό βοηθό του πρίγκηπα Καρόλου.

"Ο πανικός καταλαμβάνει τα ανάκτορα" , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη MAIL.

"Η κρίση που αντιμετωπίζει η βασιλική οικογένεια έχει ενταθεί καθώς στενός βοηθός του πρίγκηπα Καρόλου υποχρεώθηκε να μιλήσει και να αρνηθεί ότι εβίασε έναν άλλο υπηρέτη" , γράφει η MAIL.

"Βοηθός του Καρόλου αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό" , ο πηχιαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα της TELEGRAPH.

"Ο βοηθός του Καρόλου που κατηγορείται για βίαιο ομοφυλοφιλικό σεξ θεωρεί ότι ο φερομένος ώς θύμα υπηρέτης είναι ένας ψεύτης αλκολικός" , επισημάινει η STAR.

"Η αληθινή ιστορία" του αρχιυπηρέτη της πριγκήπισας Νταΐανας Πόλ Μπάρελ - είναι το κύριο θέμα στη MIRROR.

Στη MIRROR , ο Μπάρελ υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός του Μάικλ Μπάριμορ - ομοφυλόφιλος και πρώην αστέρι της βρετανικής τηλεόρασης - για απόπειρα "αποπλάνησης" του από το Μπάρελ αποτελεί "αειθέστατο ψεύδος"


Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2002 - 03:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του Ευρωπαικού Τύπου
 


Η επίσημη αντίδραση της Βαγδάτης στο νέο ψήφισμα των ΗΕ , η μετανάστευση στην Ευρώπη , οι σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ και η διεύρυνση της ΕΕ είναι ορισμένα από τα θέματα των ευρωπαικών εφημερίδων.

Η γαλλική LE MONDE αναρωτιέται ποιά μπορεί να είναι η απάντηση του Σανμτάμ Χουσεΐν στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να πεί ΝΑΙ για να κερδίσει χρόνο" , γράφει η εφημερίδα. "Από την άλλη μεριά" , επισημαίνει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου, "μπορεί να θεωρήσει ότι συνιστά εξευτελισμό για τη χώρα του η αποδοχή του νέου ψηφίσματος".

Στην Αυστρία, η DER STANDARD εκτιμά ότι δηλώσεις του Ζισκάρ Ντεστέϊν κατά τη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ουσιαστικά "δεν εξυπηρετούν την Κοινότητα".

Η εφημερίδα δέχεται ότι "τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος" να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξεις
Τουρκίας - ΕΕ.

"Η ένταξη μία άλλης μεγάλης χώρας στην Κοινότητα που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα αυτή την περίοδο απλούστατα δεν είναι εφικτή" , παρατηρεί η DER STANDARD.

Επικρίνει όμως η αυστριακή εφημερίδα τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας και πρόεδρου της συντακτικής επιτροπής για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέϊν.

"Ο κ. Ντεστέϊν με τις δηλώσεις του απεδείχθη άτσαλος και έχει αποδυναμώσει τη θέση του ως προέδρου της Συντακτική Συνέλευσης της Ευρώπης" , τονίζει η DER STANDARD.

Η LE FIGARO εξετάζει τις συνέπειες της απόφασης που αφορά τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων στο προσφυγικό κέντρο Σανγκάτ κοντά στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με τη LE FIGARO, ο κομμουνηστής δήμαρχος του Καλαί ,το περασμένο Σάββατο, αποφάσισε να προσφέρει σε 100 πρόσφυγες καταφύγιο σε εκκλησία.

Οι πρόσφυγες αυτοί δεν είχαν έγιναν δεκτοί στο Σανγκάτ.

"Η πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στο Σανγκάτ δεν φαίνεται να πείθει τους εκλεγμένους τοπικούς αντιπροσώπους" , σημειώνει η LE FIGARO.

Το "καυτό" πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη απασχολεί και την ελβερική LE TEMPS.

Η εφημερίδα εξετάζει την πρόταση του δεξιού Λαικού Κόμματος για την επιστροφή όλων των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ελβετία στις χώρες που είχαν αρχικά καταφυγεί.

"Αν εφαρμόσουμε την πρόταση του Λαικού Κόμματος αυτό θα σημαίνει ότι το 95% των κατοίκων της Ελβετίας θα πρέπει να επιστρέψει στην Αυστρία , την Ιταλία , τη Γαλλία ή τη Γερμανία " , υπογραμμίζει η LE TEMPS.

Την ικανοποίησή της για την αναθέρμανση των σχέσεων Ουάσινγκτον - Βερολίνου εκφράζει η BERLINER ZEITUNG.

"Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει εγκαταλείψει τη δυσαρέσκειά της έναντι της κυβέρνησης Σρέντερ αποτελεί θετική εξέλιξη" , γράφει η γερμανική εφημερίδα.

"Θα πρέπει να είναι δυνατό γιά μία κυβέρνηση να έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές της αμερικανικής κυβέρνησης ακόμη και σε θέματα μεγάλης στρατηγικής σημασίας όπως είναι το ζήτημα του Ιράκ" , τονίζει η BERLINER ZEITUNG.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.