|
|
Ειδήσεις 02-11-09
Mεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Φλωρεντία
Τι απέγινε ο εγκέφαλος της Ούλρικε Μάινχοφ;
Συλλήψεις διαδηλωτών στην Κίνα
Γεωλόγοι εντοπίζουν τον ισχυρότερο σειμό της χρονιάς
Αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στην Βόρεια Κύπρο
Ιρακ: Αδικη η απόφαση των ΗΕ
Θανατηφόρα έκρηξη στην Λωρίδα της Γάζας
Επτά ημέρες σε εικόνες: 3 Νοεμβρίου - 9 Νοεμβρίου
Mεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Φλωρεντία
Θύελλα διαμαρτυριών για την καταδίκη του Αγκαζάρι
Νεκρός από τα ισραηλινά πυρά Παλαιστίνιος εξτρεμιστής
Αποστολή στην Αφροδίτη
Φλωρεντία: Mεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ
Ιρακ: Αδικη η απόφαση των ΗΕ
Ιράκ: «Αδικο» το νέο ψήφισμα
Νέες φωτογραφίες Αφγανών κρατουμένων
Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου
Αντιπολεμικός πυρετός στη Φλωρεντία
Επισκόπηση Ευρωπαϊκού Τύπου
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 23:47 ('Ωρα Λονδίνου) Mεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Φλωρεντία
| Διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης |
Στη Φλωρεντία περίπου 500 χιλίαδες διαδηλωτές , σύμφωνα με τους διοργανωτές , συμμετείχαν στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Η πορεία διαμαρτυρίας ήταν η κορύφωση της πρώτης συνάντησης του Ευρωπαϊκόυ Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο ένωσε διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης , η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, συνέδρια και συναυλίες.
Η διαδήλωση ήταν ειρηνική , αλλά οι ιταλικές αρχές δεν αποκλείουν αργότερα σήμερα να σημειωθούν επεισόδια.
Χιλιάδες αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή στους δρόμους της Φλωρεντίας.
Την Παρασκευή το βράδυ, μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών, πραγματοποίησε, εισβολή στο εργοστάσιο της κατασκευαστικής εταιρίας Κατερπίλαρ.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία αυτή αποκομίζει κέρδη από την πώληση γαιοπροωθητών στον ισραηλινό στρατό. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 23:34 ('Ωρα Λονδίνου) Τι απέγινε ο εγκέφαλος της Ούλρικε Μάινχοφ;
| Μέλη της ομάδας ΡΑΦ, Κόκκινος Στρατός |
Η κόρη της Ούλρικε Μάινχοφ, της ηγέριας των Γερμανών ακροαριστερών της δεκαετίας του 70 και συνιδρύτριας της οργάνωσης "ΡΑΦ- Κόκκινος Στρατός", ισχυρίζεται πως το μυαλό της μητέρας της αφαιρέθηκε από το σώμα της και χρησιμοποιήθηκε για επιστημονική έρευνα, δίχως να ζητηθεί η άδεια της οικογένειάς της.
Η "ΡΑΦ-Κόκκινος Στρατός", γνωστή επίσης και ως Ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, ενεπλάκει σε σειρά δολοφονιών, βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγών, στόχοι των οποίων ήταν μεγαλοβιομήχανοι της εποχής εκείνης.
Η Ούλρικε Μάινχοφ που αυτοκτόνησε στις φυλακές το 1976 μαζί με δύο άκόμα μέλη της οργάνωσης, θεωρείται ως μια από τις πιο μυστηριώδεις και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της μεταπολεμικής εποχής.
Κανείς, εως σήμερα, δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιό ήταν το στοιχεία εκείνο που ώθησε μια πετυχημένη δημοσιογράφο να μετατραπεί σε αντάρτισσα πόλεων μοναδική επιδίωξη της οποίας ήταν η ανατροπή της εξουσίας με την βία.
Η κόρη της Μάινχοφ, Μπεττίνα Ρόελ, ισχυρίζεται πως οι μετα-θανάτιες εξετάσεις έδειξαν πως η μητέρα της έπασχε από κάποια μορφή εγκεφαλικής ανωμαλίας που αν είχε γίνει γνωστή νωρίτερα θα την έκανε ανίκανη να παραστεί σε δίκη.
Εικοσιπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Ούλρικε Μάινχοφ, η κόρη της ζητά να της δωθεί πίσω ο εγκέφαλος της μητέρας της. Λέει πως ο εγκέφαλος της Μάινχοφ διατηρείται στην φορμόλη και βρίσκεται στα επιστημονικά εργαστήρια που Πανιπιστημίου του Μαγδεμβούργου.
Την υπόθεση έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 21:34 ('Ωρα Λονδίνου) Συλλήψεις διαδηλωτών στην Κίνα
| Δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κομματος Κίνας |
Τουλάχιστον έξη άτομα συνελήφθησαν από την κινεζική αστυνομία στο Πεκίνο την στιγμή που πραγματοποιούσαν καθιστική διαδήλωση έξω από το Κονγρέσου όπου πραγματοποιείται από χθες το 16ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δύο από τους συλληφθέντες είναι γυναίκες.
Την ίδια στιγμή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκέσου, χιλιάδες εκπρόσωποι του Κομουνιστικού Κόμματος από ολη την Κινεζική επικράτεια συζητούν τις κατευθύσεις που θα πάρει το κόμμα τα επομενα χρόνια.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Κίνας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κομματος, Ζιανγκ Ζεμίν, επεσήμανε την ανάγκη να συνεχισθεί η εκσυγχρονιστική πορεία της χώρας, δίχως να παραμερισθούν οι αρχές του Κομμουνισμού.
Ο κ. Ζεμίν αναμένεται, μετα το πέρα του Συνεδρίου, να υποβάλλει την παραίτηση του από την ηγεσία του κόμματος αλλά θα παραμείνει στην προεδρία εως τον ερχόμενο χρόνο.
Ακόμα και μετά την παραίτηση του, ομως, ο Ζιανγκ Ζεμίν, θα εξακολουθήσει να είναι ο ισχυρός άνδρας του κοματος, αυτός που θα κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια.
Πρόκειται για το πιο σημαντικό συνέδριο του ομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια επειδή για πρώτη φορά θα γίνουν δεκτοί, ως μέλη του κόμματος, μεγαλοεπιχειρηματίες και διευθυντες επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 21:53 ('Ωρα Λονδίνου) Γεωλόγοι εντοπίζουν τον ισχυρότερο σειμό της χρονιάς
| Η Αλάσκα το επίκεντρο του ισχυρότερου για φέτος σεισμού |
Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση αυτού του χρόνου σημειώθηκε στην κεντρική Αλάσκα δίχως ευτυχώς ανθρώπινες ή υλικές απώλειες.
Παρά την ένταση του σεισμού- 7.9 Ρίχτερ- δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις πετρελαικές εγκαταστάσεις που βρισκονται πολύ κοντά στο επίκεντρό του.
Σύμφωνα μέ πληροφορίες ο πετρελαικός αγωγός που διασχίζει την κεντρική Αλάσκα, παρέμεινε ανέπαφος, οπως άλλωστε είχαν προβλέψει οι μηχανικοί που τον σχεδίασαν.
Ο σεισμός προκάλεσε βαθύ χάσμα στο έδαφος και στην περιοχή έσπευσαν σεισμολόγοι από το Γεοδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Η Αλάσκα είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή επειδή βρίσκεται πάνω από το ρήγμα Ντενάλι.
Οπως εκτιμούν οι επιστήμονες δεν σημειώθηκε μία αλλά αλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που ξεκίνησαν από την Δυτική Αλάσκα και επεκτάθηκαν στην Ανατολική. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 21:08 ('Ωρα Λονδίνου) Αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στην Βόρεια Κύπρο
| Ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία |
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης της Ανάπτυξης της Τουρκίας, που κατήγαγε περιφανή νίκη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανέβαλε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα, επίσκεψη του στην Βόρεια Κύπρο.
Η επίσκεψη είχε αρχικά προγραμματισθεί για την Τετάρτη. Στην διάρκεια αυτής ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιούσε διεξοδικές συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, την στιγμή αυτή, στο Κυπριακό.
Η αναβολή της επίσκεψης του νέου ισχυρού άνδρα της Τουρκίας στην ούτως καλουμένη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, οφείλεται στην απουσία του κ. Ντενκτάς.
Ο 78χρονος ηγέτης αποφάσισε να παρατείνει την ανάρρωση του σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά την σοβαρή εγχείρηση καρδίας στην οποία υπεβλήθει.
Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να καταθέσουν νέο σχέδιο ειρήνευσης την Δευτέρα. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 19:43 ('Ωρα Λονδίνου) Ιρακ: Αδικη η απόφαση των ΗΕ
| Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ |
Το Ιράκ χαρακτήρισε "εσφαλμένη και άδικη" την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.
Ο υπουργός των Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι υπογράμμισε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ κατά της χώρας του "έχουν ανατραπεί".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκρισή του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν "άσκοπο" έγγραφο.
Μάλιστα μια εφημερίδα ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ουντάι Χουσείν, πρωτότοκος γυιος του προέδρου του Ιρακ-έγραψε πως το ψήφισμα δίνει το δικαίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν στο έργο των επιθεωρητών με απώτερο στόχο την αποτυχία της αποστολής τους και την προσφυγή στα όπλα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".
|
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 20:21 ('Ωρα Λονδίνου) Θανατηφόρα έκρηξη στην Λωρίδα της Γάζας
| Μία από τις βομβιστικές επιθέσεις των Παλαιστινίων |
Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματισθηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κοντά σε εβραικό οικισμό στην Λωρίδα της Γάζας.
Εκπρόσωπος του Ιραηλινού στρατού είπε πως η βόμβα ερίφθει εναντίον τεθωρακισμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν στρατιώτες.
Η έκρηξη έγινε αισθητή εως την Πόλη της Γάζας αρκετά χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο της επίθεσης.
Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία οργάνωση Παλαιστινιακή Τζιχάντ ως αντίποινα για τον θάνατο ενός ηγέτικού της στελέχους, του Ιγιάντ Σαουάλχα, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα από τον ισραηλινό στρατό.
Ο Σαουάλχα σκοτώθηκε αφού πρώτα έδωσε μάχη με ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν περικυκλώσει την οικία στην οποία κρυβόταν.
Το επεισόδιο έλαβε χώρα στα περίχωρα της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη.
Οι Ισραηλινοί λένε πως ο Ιγιαντ Σαουάλχα, ηταν ο ιθύνων νούς πίσω από την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ εξ αιτίας της οποίας σκοτώθηκαν πάνω από 30 ισραηλινοί πολίτες.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφατ χαρακτηρισε "εγκλημα" τον θάνατο του Σαουάλχα. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 16:36 ('Ωρα Λονδίνου) Mεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Φλωρεντία
| Διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης |
Στη Φλωρεντία περίπου 500 χιλίαδες διαδηλωτές , σύμφωνα με τους διοργανωτές , συμμετείχαν στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Η πορεία διαμαρτυρίας ήταν η κορύφωση της πρώτης συνάντησης του Ευρωπαϊκόυ Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο ένωσε διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης , η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, συνέδρια και συναυλίες.
Η διαδήλωση ήταν ειρηνική , αλλά οι ιταλικές αρχές δεν αποκλείουν αργότερα σήμερα να σημειωθούν επεισόδια.
Χιλιάδες αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή στους δρόμους της Φλωρεντίας.
Την Παρασκευή το βράδυ, μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών, πραγματοποίησε, εισβολή στο εργοστάσιο της κατασκευαστικής εταιρίας Κατερπίλαρ.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία αυτή αποκομίζει κέρδη από την πώληση γαιοπροωθητών στον ισραηλινό στρατό. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 17:20 ('Ωρα Λονδίνου) Θύελλα διαμαρτυριών για την καταδίκη του Αγκαζάρι
| Ο Χασέμ Αγκαζάρι καταδικάσθηκε σε θάνατο |
Η θανατική καταδίκη ενός φιλελεύθερου ακαδημαϊκού από δικαστήριο του Ιράν, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους ιρανικούς μεταρρυθμιστικούς κύκλους , όπως και παγκόσμιο ενδιαφέρον και ανησυχία.
Ο Χασέμ Αγκαζάρι είχε καταδικαστεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για θρησκευτική αποστασία, εξαιτίας ομιλίας που είχε εκφωνήσει στην ιρανική πολη Χαμεντάν.
Στην ομιλία του ο Αγκαζάρι είχε ζητήσει μεταρρυθμίσεις στο ισλαμικό ιερατείο.
Οι πρώτες σελίδες πολλών ιρανικών εφημερίδων αντανακλούν την αναμενόμενη οργή των μεταρρυθμιστικών κύκλων της Τεχεράνης.
Πολλές εφημερίδες παρουσιάζουν τη δήλωση του επικεφαλής της δικαστικής και νομικής επιτροπής του κοινοβουλίου, Νασέρ Κουαβάμι- υπέρμαχου των μεταρρυθμίσεων- ο οποίος είπε πως διάβασε τα επίμαχα αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Αγκαζάρι, και δεν εντόπισε τίποτα το οποίο να δικαιολογεί την επιβολή ποινής φυλάκισης, πόσο μάλλον της θανατικής ποινής.
|
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 15:50 ('Ωρα Λονδίνου) Νεκρός από τα ισραηλινά πυρά Παλαιστίνιος εξτρεμιστής
| Μία από τις βομβιστικές επιθέσεις των Παλαιστινίων |
Οι Ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν ένα από τα κορυφαία μέλη της ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης Τζιχάντ, σε νυχτερινή επιδρομή σε σπίτι της πόλης Τζενίν στη Δυτική Όχθη.
Ο Ιγιάντ Σαουάλχα 32 ετών, ήταν ύποπτος για το σχεδιασμό τουλάχιστον δύο βομβιστικών επιθέσεων σε ισραηλινά λεωφορεία.
Ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν το σπίτι στο οποίο ο Σαουάλχα είχε κρυφτεί μαζί με τη γυναίκα του περίπου στις 04.00 τοπική ώρα.
Τον διέταξαν να παραδοθεί, αλλά αυτός αρνήθηκε, πετώντας μια χειροβομβίδα, η οποία τραυμάτισε δύο ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.
Στη συμπλοκή που ακολούθησε, η οποία κράτησε μία ώρα, ο Ιγιάντ Σαουάλχα πυροβολήθηκε θανάσιμα.
Παλαιστίνιοι εκπρώσοποι νοσοκομείου επιβεβαίωσαν το θάνατό του.
Μάρτυρες από τη Τζενίν δήλωσαν πως στην επιχείρηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατευμάτων.
|
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 15:32 ('Ωρα Λονδίνου) Αποστολή στην Αφροδίτη
| Το διαστημόπλοιο Αφροδίτη Εξπρές |
Η ΕυρωπαΪκή Διαστημική Υπηρεσία έδωσε το πράσινο φως για μία αποστολή στην Αφροδίτη.
Ο πλανήτης, που είναι περίπου ίσος στο μέγεθος με τη Γη, είναι μόνιμα καλυμμένος με πυκνή ατμόσφαιρα.
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια είναι τόσο υψηλή ώστε να λυώνει ο μόλυβδος.
Για την κατασκευή του "Αφροδίτη Εξπρές" θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο σχέδιο που θα χρησιμοποιηθεί και στο μη επανδρωμένο διαστημικό εξερευνητικό όχημα "Άρης Εξπρές", το οποίο θα εκτοξευθεί με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη το 2003.
Οι αστρονόμοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί η Γη και η Αφροδίτη αναπτύχθηκαν με τόσο διαφορετικό τρόπο.
Το "Αφροδίτη Εξπρές" θα είναι έτοιμο για την αποστολή στην Αφροδίτη το 2005.
Το μέλλον της ευρωπαϊκής αποστολής στην Αφροδίτη ήταν αβέβαιο τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ιδέα για τη δημιουργία του "Αφροδίτη Εξπρές" γεννήθηκε το 2001, όταν η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία είχε ζητήσει την υποβολή ιδεών για την επαναχρησιμοποίηση του σχεδίου που θα στείλει την Ευρώπη στον πλανήτη Άρη για πρώτη φορά τον προσεχή Ιούνιο.
|
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 15:10 ('Ωρα Λονδίνου) Φλωρεντία: Mεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ
| Διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης |
Χιλίαδες διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στη Φλωρεντία συμμετέχουν στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη κατά του πολέμου στο Ιράκ.
Η πορεία αποτελεί την κορύφωση της πρώτης συνάντησης του Ευρωπαϊκόυ Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο ένωσε διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης , η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, συνέδρια και συναυλίες.
Η διαδήλωση είναι ειρηνική, μέχρι στιγμής, αλλά οι ιταλικές αρχές φοβούνται μια πιθανή επανάληψη των επεισοδίων της περσινής διαδήλωσης στη Γένοβα, και χιλιάδες αστυνομικοί είναι σε επιφυλακή στους δρόμους της ιστορικής πόλης.
Την Παρασκευή το βράδυ, μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών, πραγματοποίησε, εισβολή στο εργοστάσιο της κατασκευαστικής εταιρίας Κατερπίλαρ.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία αυτή αποκομίζει κέρδη από την πώληση γαιοπροωθητών στον ισραηλινό στρατό.
|
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 14:34 ('Ωρα Λονδίνου) Ιρακ: Αδικη η απόφαση των ΗΕ
| Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ |
Το Ιράκ χαρακτήρισε "εσφαλμένη και άδικη" την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.
Ο υπουργός των Εξωτερικών Νατζί Σάμπρι υπογράμμισε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ κατά της χώρας "έχουν ανατραπεί".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε πως η ιρακινή ηγεσία εξετάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσημη απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αναμένεται να κοινοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.
Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επιτέθηκαν στη Συρία - τη μόνη αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- για την έγκρισή του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν "άσκοπο" έγγραφο.
Μια εφημερίδα ιδιοκτησίας του Ουντέι -του μεγαλύτερου γιού του Σαντάμ Χουσεϊν -έγραψε πως η απόφαση θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβει στο έργο των επιθεωρητών και να δημιουργήσει πρόφαση για στρατιωτική επίθεση.
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών , Χανς Μπλιξ, δήλωσε στο BBC πως ελπίζει ότι η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία ωστέ να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε το Ιρακ οτι θα αντιμετωπίσει "τις αυστηρότερες συνέπειες" αν δε συμμορφωθεί με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.
|
Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2002 - 17:59 ('Ωρα Λονδίνου) Ιράκ: «Αδικο» το νέο ψήφισμα
| Η ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήρθε μετά από οκτώ εβδομάδες διαπραγματεύσεων |
«Άδικη» χαρακτηρίζει το Ιράκ την υιοθέτηση από το Συμβούλιο ασφαλείας του νέου ψηφίσματος για τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, η κυβέρνηση θα εξετάσει το περιεχόμενο του ψηφίσματος και θα απαντήσει στις επόμενες ημέρες.
Η ιρακινή τηλεόραση έκανε λόγο για αμερικανικό εκβιασμό ενώ εφημερίδα που ανήκει στο γιο του Σαντάμ Χουσείν χαρακτηρίζει τη Συρία «Βρούτο» γιατί πρόδωσε το Ιράκ αποδεχόμενη το ψήφισμα.
Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ.
Το ψήφισμα απειλεί το καθεστώς της Βαγδάτης ότι εάν δεν αφοπλισθεί "θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες" - διατύπωση που για πολλούς αναλυτές σημαίνει πόλεμο.
Η ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε μετά από δύο μήνες έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαιρέτησε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε ότι το ψήφισμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις υποχρεώσεις του Ιράκ.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει τις ευθύνες του εάν η Βαγδάτη εξακολουθήσει να μην συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του.
Ικανοποίηση
Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους χαιρέτισε την απόφαση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δήλωσε ότι έχει γίνει σαφές στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι θα έλθει αντιμέτωπος με τις πιο αυστηρές συνέπειες εάν δεν συμβιβαστεί με τους όρους του ψηφίσματος.
Τόνισε πως εάν το Ιράκ δεν αφοπλιστεί άλλα έθνη θα αναλάβουν να αφοπλίσουν το Σαντάμ Χουσεΐν.
Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση δια στόματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την ικανοποίηση της για το υπο-συζήτηση ψήφισμα και με δεδομένη την ανάλογη στάση της Γαλλίας, άνοιξε ο δρόμος για την ομόφωνη έγκριση του.
Η εξέλιξη αυτή επιβραβεύει στην ουσία τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο αραβικός κόσμος
Ο Μαρουάν αλ Μαασάρ, υπουργός Εξωτερικών, της Ιορδανίας εκτιμά πως το ψήφισμα έχει πολλές πιθανότητες να αποτρέψει τον πόλεμο και πιστεύει ότι απετράπη η αυτόματη προσφυγή στα όπλα πριν δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.
«Θεωρώ πολύ θετικό το ότι το πρόβλημα θα το χειρισθούν από δω και στο εξής τα Ηνωμένα Έθνη και αν το Ιράκ τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε δεν νομίζω πως θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Μετά την επικύρωση του αμερικανικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δρομολογείται και η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Καρλ Μπλιξ θα πρέπει να αναμένεται σε μια εβδομάδα. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 09:42 ('Ωρα Λονδίνου) Νέες φωτογραφίες Αφγανών κρατουμένων
| Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναζητούν αυτόν που έβγαλε τις φωτογραφίες |
Το Πεντάγωνο διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει πως έφτασαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες μεταφοράς κρατουμένων από το Αφγανιστάν.
Οι κρατούμενοι εμφανίζονται μέσα σε μεταγωγικό αεροσκάφος σιδηροδέσμιοι, τυλιγμένοι με ιμάντες και με καλυμμένο το πρόσωπο να κάθονται κάτω από μια αμερικανική σημαία.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι από τις φωτογραφίες δεν προκύπτει περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αντιμετώπιση των αμερικανών κρατουμένων κυρίως στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που κατηγορούν τις ΗΠΑ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τους κρατούμενους ως αιχμάλωτους πολέμου και συνεπώς υποστηρίζει ότι δεν ισχύει γι αυτούς η συνθήκη της Γενεύης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου το αεροσκάφος που εμφανίζεται στην φωτογραφία είναι ένα C-130. Ο ίδιος εκτιμά ότι καθώς τέτοια αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, πιθανότατα πρόκειται για μεταφορά στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 06:18 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου
| |
Η φωτογραφία Βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων (plane spotters) που ποζάρουν μπροστά σε ένα μαχητικό F-16 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, παρουσιάζεται από αρκετές βρετανικές εφημερίδες.
Οι συγκεκριμένοι παρατηρητές επέστρεψαν ένα χρόνο μετά τη σύλληψή τους με την κατηγορία της κατασκοπίας, αλλά όπως δήλωσε ένας από αυτούς στην εφημερίδα Guardian στόχος τους δεν ήταν να προσβάλλουν τις ελληνικές αρχές μετά την αθώωσή τους αλλά να αποδείξουν ότι δεν «κρατάνε κακία» σε κανέναν.
Από διαφορετική οπτική γωνία εξετάζει το θέμα ο Φρανκ Τζόνσον της Daily Telegraph. «Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο την αρχαία τραγωδία και οι Βρετανοί τους παρατηρητές αεροπλάνων», αναφέρει ο Τζόνσον και θέτει το εξής ρητορικό ερώτημα:«Εμείς οι Βρετανοί φιλέλληνες μάθαμε τα πάντα για τον ελληνικό πολιτισμό. Στα ελληνικά σχολεία γιατί δεν διδάσκονται πλέον το δικό μας πολιτισμό με τη ζεστή μπύρα, τις αδιάβροχες γαλότσες και την μαρμελάδα»;
Alea iacta est
Οι περισσότερες εφημερίδες αφιερώνουν την πρώτη τους σελίδα στο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ.
Η Guardian υπογραμμίζει ότι εκ πρώτης όψεως οι αλλαγές που επέφερε το νέο ψήφισμα «θα μπορούσαν να προκαλέσουν γέλια».
Παρόλα αυτά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με βάση τις μικρές αυτές αλλαγές το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσει για να εξετάσει τις αναφορές των επιθεωρητών όπλων πριν ξεκινήσει πολεμική επιχείρηση.
Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη στρατιωτικούς αναλυτές παρουσιάζει πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της αμερικανικής δύναμης πυρός γύρω από το Ιράκ.
Ο Ρόμπερτ Φίσκ από τον Independent παρομοιάζει τις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους μετά την αποδοχή του ψηφίσματος με τη φράση του Ιούλιου Καίσαρα «Alea iacta est» που είπε όταν πέρασε τον ποταμό Ρουβικώνα. Και ο ποταμός Τίγρης, σημειώνει ο Φισκ είναι πιο βαθύς από το Ρουβικώνα.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπους ότι με αυτό το ψήφισμα δεν θα υπάρχουν άλλα ψέματα και υπεκφυγές από το Ιράκ, υπενθυμίζει τα ψηφίσματα 242 και 338 που καλούσαν του ισραηλινούς να αποχωρήσουν από τα αραβικά εδάφη που κατέλαβαν στον πόλεμο του 1967. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 07:25 ('Ωρα Λονδίνου) Αντιπολεμικός πυρετός στη Φλωρεντία
| Η πολιτική των ΗΠΑ στο στόχαστρο των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης |
Την οργή τους για το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ εξέφρασαν χιλιάδες μέλη οργανώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης, που έχουν συγκεντρωθεί στην Φλωρεντία της Ιταλίας.
Όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, αρκετοί θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν ως μοναδικό στόχο τον έλεγχο των ιρακινών κοιτασμάτων πετρελαίου.
Η πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράκ καθορίζεται από το πετρέλαιο, λένε οι διαδηλωτές |
Ακόμη κατηγορούν τη Ρωσία και την Κίνα ότι υπέκυψαν στις αμερικανικές πιέσεις.
Ύστερα από πέντε ημέρες ανταλλαγής απόψεων οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία στην οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές θα συμμετάσχουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Τις συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, απασχόλησαν θέματα όπως οι συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων αλλά κυρίως το ζήτημα του Ιράκ.
Τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται στην πόλη ενώ οι διοργανωτές κατηγορούν τις αρχές αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι επιχείρησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα πριν από την πορεία. |
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2002 - 06:18 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση Ευρωπαϊκού Τύπου
| |
Η φωτογραφία Βρετανών παρατηρητών αεροπλάνων (plane spotters) που ποζάρουν μπροστά σε ένα μαχητικό F-16 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, παρουσιάζεται από αρκετές βρετανικές εφημερίδες.
Οι συγκεκριμένοι παρατηρητές επέστρεψαν ένα χρόνο μετά τη σύλληψή τους με την κατηγορία της κατασκοπίας, αλλά όπως δήλωσε ένας από αυτούς στην εφημερίδα Guardian στόχος τους δεν ήταν να προσβάλλουν τις ελληνικές αρχές μετά την αθώωσή τους αλλά να αποδείξουν ότι δεν «κρατάνε κακία» σε κανέναν.
Από διαφορετική οπτική γωνία εξετάζει το θέμα ο Φρανκ Τζόνσον της Daily Telegraph. «Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο την αρχαία τραγωδία και οι Βρετανοί τους παρατηρητές αεροπλάνων», αναφέρει ο Τζόνσον και θέτει το εξής ρητορικό ερώτημα:«Εμείς οι Βρετανοί φιλέλληνες μάθαμε τα πάντα για τον ελληνικό πολιτισμό. Στα ελληνικά σχολεία γιατί δεν διδάσκονται πλέον το δικό μας πολιτισμό με τη ζεστή μπύρα, τις αδιάβροχες γαλότσες και την μαρμελάδα»;
Alea iacta est
Οι περισσότερες εφημερίδες αφιερώνουν την πρώτη τους σελίδα στο νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ.
Η Guardian υπογραμμίζει ότι εκ πρώτης όψεως οι αλλαγές που επέφερε το νέο ψήφισμα «θα μπορούσαν να προκαλέσουν γέλια».
Παρόλα αυτά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με βάση τις μικρές αυτές αλλαγές το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσει για να εξετάσει τις αναφορές των επιθεωρητών όπλων πριν ξεκινήσει πολεμική επιχείρηση.
Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη στρατιωτικούς αναλυτές παρουσιάζει πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της αμερικανικής δύναμης πυρός γύρω από το Ιράκ.
Ο Ρόμπερτ Φίσκ από τον Independent παρομοιάζει τις δηλώσεις του Τζορτζ Μπους μετά την αποδοχή του ψηφίσματος με τη φράση του Ιούλιου Καίσαρα «Alea iacta est» που είπε όταν πέρασε τον ποταμό Ρουβικώνα. Και ο ποταμός Τίγρης, σημειώνει ο Φισκ είναι πιο βαθύς από το Ρουβικώνα.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπους ότι με αυτό το ψήφισμα δεν θα υπάρχουν άλλα ψέματα και υπεκφυγές από το Ιράκ, υπενθυμίζει τα ψηφίσματα 242 και 338 που καλούσαν του ισραηλινούς να αποχωρήσουν από τα αραβικά εδάφη που κατέλαβαν στον πόλεμο του 1967. |
|