Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-05

  1. Νέο πολιτικό κλίμα στην Άγκυρα
  2. 'Η Ρωσία πολεμά εναντίον της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα'
  3. 'Η Ρωσία πολεμά εναντίον της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα'
  4. Ο 'Γερμανός' Χαριστέας
  5. Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
  6. Κοινοτική νουθεσία προς Λισαβόνα
  7. Ανώτατο όριο στις αποδοχές ποδοσφαιριστών
  8. Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
  9. Δικαστική απόφαση για τους «ανοικτούς αιθέρες»
  10. Ο 'Γερμανός' Χαριστέας
  11. Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
  12. Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
  13. Απειλές από Βόρεια Κορέα για νέες δοκιμές
  14. Τι λέει ο τουρκικός τύπος για τις εκλογές
  15. Ικανοποίηση στη χρηματαγορά από τις Τουρκικές εκλογές
  16. Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
  17. Συμπλοκές με δεκάδες τραυματίες στο Καράκας
  18. Ικανοποίηση στη χρηματαγορά από τις Τουρκικές εκλογές
  19. Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
  20. Κρίσιμη δοκιμασία για Μπους
  21. Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
  22. Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
  23. Αγωνία για την απόφαση Σαρόν
  24. Η επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  25. Δολοφονία 6 υπόπτων από τη CIA στην Υεμένη

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 19:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο πολιτικό κλίμα στην Άγκυρα
 

Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Η δημιουργία νέου πολιτικού κλίματος, μαζί με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την οικονομία, είναι οι προτεραιότητες του κ. Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ετοιμάζεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ για να συζητήσει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Ερντογάν έδωσε έμπρακτα δείγματα του νέου πολιτικού ύφους ανακοινώνοντας την στενή συνεργασία του με το Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

«Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε συντονισμένα για να ενισχύσουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας», δήλωσε κ. Ερντογάν, μετά την συνάντηση του με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε ότι η στρατηγική της «κοσμικής αντιπολίτευσης», δεν θα είναι η αμφισβήτηση της εξουσίας του κ. Ταγίπ Ερντογάν και απέκλεισε έτσι όλα τα σενάρια έντασης που καλλιεργούνταν αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η παραίτηση τεσσάρων αρχηγών κομμάτων που εξαφανίσθηκαν από την Εθνοσυνέλευση, δεν αφήνει άλλωστε πολλά περιθώρια για στρατηγικές έντασης, λένε στην Άγκυρα.

Ο κ. Μπαϋκάλ, προφανώς ερμηνεύοντας την αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς που περιορίζονται σε ένα ισχνό 20%, επιλέγει μία στρατηγική θετικής αντιπολίτευσης, και όχι μία στρατηγική κρίσης.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση και μία ισχυρή αντιπολίτευση», είπε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι ανάγκες της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Τουρκίας δεν θα συγχωρούσαν άλλωστε εύκολα οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθεί πολιτική κρίση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

«Η ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης πρέπει να δώσει στην Τουρκία το αποτέλεσμα που περιμένει», δηλαδή να αποφασίσει την έναρξη το 2003 ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Ερντογάν, και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε την πολιτική μας προς την Ε.Ε. θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας τους νόμους που εναρμονίζονται με τα αιτήματα του λαού».


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 19:36 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η Ρωσία πολεμά εναντίον της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα'
 

«Η Ρωσία δίνει έναν πόλεμο χωρίς σύνορα ή μέτωπα» σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης, Ιγκόρ Ιβανώφ

Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών - αξιωματούχοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ρωσικός στρατός διατηρεί το δικαίωμα να λαμβάνει προληπτική δράση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης Ιγκόρ Ιβανώφ, 'η Ρωσία δίνει έναν πόλεμο χωρίς σύνορα ή μέτωπα, χωρίς έναν συγκεκριμενο και ορατό εχθρό'.

Ο Ρώσος υπουργός συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με άλλες χώρες θα επηρεάζονται από εδώ και στο εξής από το πώς θα ενεργούν αυτές οι χώρες στο θέμα της τρομοκρατίας.

Η Μόσχα αυξάνει την πίεση προς τη Δανία για την έκδοση του Τσετσένου απεσταλμένου Αχμέντ Ζακάγιεφ, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Κοπεγχάγη, καθώς καταζητείται στη Ρωσία για ανάμιξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 19:22 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η Ρωσία πολεμά εναντίον της τρομοκρατίας σε όλα τα μέτωπα'
 


Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών - αξιωματούχοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι ο ρωσικός στρατός διατηρεί το δικαίωμα να λαμβάνει προληπτική δράση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης Ιγκόρ Ιβανώφ, 'η Ρωσία δίνει έναν πόλεμο χωρίς σύνορα ή μέτωπα, χωρίς έναν συγκεκριμενο και ορατό εχθρό'.

Ο Ρώσος υπουργός συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με άλλες χώρες θα επηρεάζονται από εδώ και στο εξής από το πώς θα ενεργούν αυτές οι χώρες στο θέμα της τρομοκρατίας.

Η Μόσχα αυξάνει την πίεση προς τη Δανία για την έκδοση του Τσετσένου απεσταλμένου Αχμέντ Ζακάγιεφ, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Κοπεγχάγη, καθώς καταζητείται στη Ρωσία για ανάμιξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 16:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο 'Γερμανός' Χαριστέας
 

Ο Άγγελος Χαριστέας σε αγώνα της εθνικής εναντίoν της Αγγλίας

Συνέντευξη στο Στέφανο Διανέλλο


Ο διεθνής πρώην παίκτης του Άρη, Άγγελος Χαριστέας κάνει τώρα επιτυχημένη καριέρα στην Μπουντεσλίγκα με τη Βέρντερ Βρέμης. Με το νούμερο εννιά στη φανέλα, ηγείται της επίθεσης της γερμανικής ομάδας, η οποία ξεκίνησε το πρωτάθλημα με φιλοδοξίες και με γκολ από τον Έλληνα άσο.

Ο Άγγελος Χαριστέας, σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του με τη Βέρντερ και την εθνική ομάδα, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για τους πρώτους μήνες της ζωής του στη Γερμανία και για τους μελλοντικούς του στόχους:


Ο Άγγελος Χαριστέας με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης
«Περίμενα να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για μένα. Καινούργια χώρα, καινούργιο πρωτάθλημα… Ομολογώ, όμως, ότι τώρα είμαι πολύ ικανοποιημένος από όλη την οργάνωση, το πώς λειτουργεί η ομάδα. Ήδη, έχω εγκατασταθεί μόνιμα σε σπίτι στη Βρέμη και αυτό με βοήθησε παρά πολύ να μπω στο κλίμα εύκολα».

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που έχεις επισημάνει μέχρι στιγμής στο γερμανικό πρωτάθλημα σε σχέση με το ελληνικό;

«Οι βασικές διαφορές είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα ονόματα στο γερμανικό πρωτάθλημα, πάρα πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κλάσης και αυτό κάνει το πρωτάθλημα ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Σίγουρα οι ομάδες έχουν σπουδαία οργάνωση, έχουν πάρα πολλά γήπεδα, αυτές είναι οι βασικές διαφορές. Αγωνιστικά, το ποδόσφαιρο είναι πιο γρήγορο και λίγο πιο σκληρό».

Υπάρχει κάτι που σου λείπει ιδιαίτερα αυτούς τους τέσσερις μήνες που είσαι στη Γερμανία από την Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα;

«To ελληνικό πρωτάθλημα θα έλεγα ότι δε μου λείπει γιατί ήταν επιλογή μου να έρθω εδώ. Ήξερα ότι θα άφηνα το ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλιώς, θα έμενα στην Ελλάδα να συνεχίσω να παίζω εκεί. Αλλά αυτό που μου λείπει κυρίως είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου και ίσως κάποια πρόσωπα, εννοώ παίκτες, κλπ, που τώρα δεν έχω τη δυνατότητα να δω».

Υπάρχουν κάποια περιστατικά από τη μέχρι τώρα καριέρα σου στο γερμανικό πρωτάθλημα που σου έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είτε μέσα είτε έξω από τον αγωνιστικό χώρο;


Το να χορεύει κάθε φορά που βάζω γκολ όλο το γήπεδο συρτάκι, είναι ένα πράγμα που δεν το περίμενα
Άγγελος Χαριστέας
«Πολλά περιστατικά, κυρίως έχουν να κάνουν με τον κόσμο. Ας πούμε, έρχονται κάθε μέρα στο γήπεδο, από την πρώτη μέρα που ήρθα μέχρι τώρα που μιλάμε, σε κάθε προπόνηση και από το πρώτο λεπτό της προπόνησης μέχρι το τελευταίο, πέντε-έξι άτομα τα οποία είναι φίλαθλοι της ομάδας. Αυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση. Έχουμε, για παράδειγμα, προπόνηση στις δέκα, αυτοί θα είναι εκεί από τις εννέα, θα περιμένουν. Έχουμε το βράδυ, θα έρθουν το βράδυ. Είναι πάντα μαζί με την ομάδα».

Οι Γερμανοί φίλαθλοι πώς σε αντιμετωπίζουν; Υπάρχουν, για παράδειγμα, φαντάζομαι στην μπουτίκ της ομάδας φανέλες με το όνομά σου. Έχεις δει στους δρόμους παιδιά να τις φορούν;

«Απ' ό,τι μου έχουν πει οι άνθρωποι της ομάδας, πολύς κόσμος έχει αγοράσει τη φανέλα μου από την μπουτίκ της ομάδας. Αυτό είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό, κάτι πολύ θετικό. Βλέπω την αγάπη τους κάθε μέρα να μεγαλώνει γιατί, δε σου κρύβω, ότι για μένα το να χορεύει κάθε φορά που βάζω γκολ όλο το γήπεδο συρτάκι, είναι ένα πράγμα που δεν το περίμενα, είναι κάτι που με άφησε έκπληκτο την πρώτη φορά που έγινε. Σίγουρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα ποδοσφαιριστή».

Βλέπεις τον εαυτό σου αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία;

«Έτσι όπως το βλέπω το πράγμα, δηλαδή καθώς είμαι ικανοποιημένος από την αρχή, θα ήθελα να παίξω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο γερμανικό πρωτάθλημα. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάθε ποδοσφαιριστής. Θα είναι πολύ καλό και θα ήθελα να συνεχίσω να αγωνίζομαι στο εξωτερικό για πολλά ακόμη χρόνια».


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 15:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
 

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία δηλώνει ότι μπορούν να λυθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές (φωτογραφία αρχείου)

Συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Τουρκία, Άρη Χατζηστεφάνου

Να μη γίνεται διάκριση μεταξύ νοτίου και βορείου Κύπρου σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να αναφέρεται απλώς ότι «η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ», συνιστά ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο κ. Ερντογάν διατυπώνει μία άποψη που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών σχετικά με τη θέση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το κυπριακό. Πάντως, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα, η δήλωση του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο BBC δείχνει να υποβαθμίζει τη σημασία ενός από τους πυλώνες της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ότι δηλαδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνότητες, με ξεχωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Στη συνέντευξή του προς τον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα του να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως είναι η δυνατή η λύση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μίλησε ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Άρης Χατζηστεφάνου.

«Είναι λάθος, όταν αναφερόμαστε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλάμε για νότια και για βόρεια Κύπρο. Πρέπει απλώς να λέμε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συζητηθούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι το Κυπριακό.

Ενημέρωση

Πάντως, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί επισήμως από την απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Καθώς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτά τα θέματα, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας και θα πιάσουμε δουλειά», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που, πάντως, σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και «θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά».

Η ένταξη στην Ε.Ε.

«H Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πρότυπο για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπoρούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.»

Η θέση του πρωθυπουργού

Όμως, τι πρόκειται να πράξει ο κ. Ερντογάν για το θέμα της πρωθυπουργίας της Τουρκίας με δεδομένο ότι απαγορεύεται λόγω παλαιότερης ποινής, που του είχε επιβληθεί, να διεκδικήσει τη θέση αυτή;

«Όπως γνωρίζετε με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός, ούτε καν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση και γι' αυτό δε θα ήθελα να πω τίποτα τώρα», είπε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας, επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, συμπλήρωσε:

«Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε. Μας ανέθεσαν -και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν αλλά και πολλούς ακόμα ανθρώπους- να ξεφορτωθούμε όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν ορισμένοι νόμοι», κατέληξε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ηγέτης του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία διασφαλίζοντας, μάλιστα, αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 16:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινοτική νουθεσία προς Λισαβόνα
 

Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας των '15' στις Βρυξέλλες

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, απηύθυνε επίσημη σύσταση προς την Πορτογαλία να μειώσει το έλλειμα του προϋπολογισμού της.

Το έλλειμα στον προυπολογισμό της Πορτογαλίας που ανήλθε στο 4,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2001, υπερβαίνει τα όρια που έχουν τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το Συμβούλιο υπουργών ζήτησε από την Κομισιόν να θέσει ακόμη αυστηρότερους όρους στη Λισαβόνα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού χάσματος με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι η Πορτογαλία θα πρέπει να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως τα τέλη του έτους και όχι έως το Μάρτιο του 2003, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομίας προσπάθησαν - χωρίς επιτυχία - να αναθεωρήσουν τους κανόνες λειτουργίας του Συνφώνου Σταθερότητας, με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σ' αυτό.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χώρες της ζώνης τουΕυρώ αγνοούν ή υπονομεύουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, που περιέχονται στο Σύμφωνο.

Υπό στενή παρακολούθηση Γερμανία και Γαλλία

Στο Εκοφίν συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα υπέρβασης στον προυπολογισμό της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στη Γερμανία το έλλειμμα του προυπολογισμού θα αγγίξει φέτος το 3,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2003 θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Σε ότι αφορά τη Γαλλία, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,6% φέτος και στο 2,8% το 2003.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν σχετικά με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης αναμένεται να γνωστοποιηθούν στις 13 Νοεμβρίου.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 16:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανώτατο όριο στις αποδοχές ποδοσφαιριστών
 

Υπέρογκες αμοιβές όπως αυτές των παιχτών της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης θα αποτελούν παρελθόν

Την καθιέρωση ανωτάτου ορίου στις αποδοχές των ποδοσφαιριστών αποφάσισαν οι εκπρόσωποι μερικών από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σωματεία της Ευρώπης, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των 18 ισχυρότερων οικονομικά συλλόγων της γηραιάς ηπείρου προτείνουν από την αγωνιστική περίοδο 2005 - 2006 οι συνολικές αμοιβές των άσσων του ποδοσφαίρου να μην υπερβαίνουν το 70 % του τζίρου της ομάδας τους.

Τα ποδοσφαιρικά σωματεία ανησυχούν κυρίως για τις υπέρογκες αμοιβές των διασήμων ποδοσφαιριστών και για την πτώση των εσόδων από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στη συνάντηση είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγιερν Μονάχου και η Μίλαν.

Ανταποκριτές εκτιμούν ότι αν και η συνάντηση των «18» δεν έχει επίσημη υπόσταση, ούτε την ισχύ να επιβάλλει οποιαδήποτε συμφωνία, εντούτοις θεωρείται ότι πμορεί να επηρρεάσει τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 16:54 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
 

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο αποφάσισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την αποτυχία του κ. Σαρόν να αποκτήσει και πάλι τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών στο Κοινοβούλιο, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.


O Βενιαμίν Νετανιάχου δέχθηκε -προς το παρόν- το υπουργείο Εξωτερικών
Ο κ. Σαρόν προσπάθησε να πετύχει τη στήριξη από ακροδεξιά και θρησκευτικά πολιτικά κόμματα, όμως αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές όταν δέχθηκε την άρνηση ομάδας ακροδεξιών βουλευτών να τον στηρίξει.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι έγιναν προσπάθειες να του επιβληθούν όροι, που δεν μπορούσε να δεχτεί προσθέτοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν η «λιγότερο κακή επιλογή».

Το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε γίνει ορατό μετά από την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαρόν την περασμένη εβδομάδα λόγω διαφωνιών για τον Προϋπολογισμό.

Νετανιάχου στο υπουργείο Εξωτερικών

Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Σαρόν, Βενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στα πλαίσια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι ο κ. Νετανιάχου είχε προ ημερών θέσει ως όρο για την τοποθέτησή του στο υπουργείο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Νετανιάχου να αμφισβητήσει την ηγεσία του Αριέλ Σαρόν, μέσα στο κόμμα Λικούντ.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών η τοποθέτηση του Βενιαμίν Νετανιάχου - γνωστού για τις σκληρές θέσεις του απέναντι στους Παλαιστινίους - ενδέχεται να θέσει τροχοπέδη στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 14:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Δικαστική απόφαση για τους «ανοικτούς αιθέρες»
 

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερους ναύλους

Οκτώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραβίασαν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες -γνωστές ως «συμφωνίες ανοιχτών αιθέρων» - με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται από παρατηρητές ως νίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι παρόμοιες συμφωνίες θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο συνολικής διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στις κοινοτικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Θεωρητικά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών, παρέχοντας στις αεροπορικές εταιρίες το δικαίωμα να πραγματοποιούν υπερατλαντικές πτήσεις από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτή η εξέλιξη, συμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα άνοιγε το δρόμο για χαμηλότερους ναύλους στις υπερατλαντικές πτήσεις, διευκολύνοντας ταυτόχρονα πιθανές συγχωνεύσεις Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών.

Παραβίαση των κανονισμών

Η Κομισιόν προσέφυγε για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 1998 εναντίον της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι χώρες αυτές συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ουσιαστικά προβαίνουν σε διακρίσεις έναντι των αεροπορικών εταιρειών από τις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες, παραβιάζοντας το νόμο περί ελεύθερου εμπορίου.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει η Επιτροπή, θα πρέπει να διαπραγματευτούν ως ενιαίος συνασπισμός τα αεροπορικά τους δικαιώματα.

Επιπλέον, εφαρμόζοντας αυτήν την τακτική, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες θα μπορέσουν να επιτύχουν πιο συμφέροντες όρους από την Ουάσινγκτον.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 11:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο 'Γερμανός' Χαριστέας
 

Ο Άγγελος Χαριστέας σε αγώνα της εθνικής εναντίoν της Αγγλίας

Συνέντευξη στο Στέφανο Διανέλλο


Ο διεθνής πρώην παίκτης του Άρη, Άγγελος Χαριστέας κάνει τώρα επιτυχημένη καριέρα στην Μπουντεσλίγκα με τη Βέρντερ Βρέμης. Με το νούμερο εννιά στη φανέλα, ηγείται της επίθεσης της γερμανικής ομάδας, η οποία ξεκίνησε το πρωτάθλημα με φιλοδοξίες και με γκολ από τον Έλληνα άσο.

Ο Άγγελος Χαριστέας, σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του με τη Βέρντερ και την εθνική ομάδα, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για τους πρώτους μήνες της ζωής του στη Γερμανία και για τους μελλοντικούς του στόχους:


Ο Άγγελος Χαριστέας με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης
«Περίμενα να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για μένα. Καινούργια χώρα, καινούργιο πρωτάθλημα… Ομολογώ, όμως, ότι τώρα είμαι πολύ ικανοποιημένος από όλη την οργάνωση, το πώς λειτουργεί η ομάδα. Ήδη, έχω εγκατασταθεί μόνιμα σε σπίτι στη Βρέμη και αυτό με βοήθησε παρά πολύ να μπω στο κλίμα εύκολα».

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που έχεις επισημάνει μέχρι στιγμής στο γερμανικό πρωτάθλημα σε σχέση με το ελληνικό;

«Οι βασικές διαφορές είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα ονόματα στο γερμανικό πρωτάθλημα, πάρα πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές παγκοσμίου κλάσης και αυτό κάνει το πρωτάθλημα ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Σίγουρα οι ομάδες έχουν σπουδαία οργάνωση, έχουν πάρα πολλά γήπεδα, αυτές είναι οι βασικές διαφορές. Αγωνιστικά, το ποδόσφαιρο είναι πιο γρήγορο και λίγο πιο σκληρό».

Υπάρχει κάτι που σου λείπει ιδιαίτερα αυτούς τους τέσσερις μήνες που είσαι στη Γερμανία από την Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα;


Το να χορεύει κάθε φορά που βάζω γκολ όλο το γήπεδο συρτάκι, είναι ένα πράγμα που δεν το περίμενα
Άγγελος Χαριστέας
«To ελληνικό πρωτάθλημα θα έλεγα ότι δε μου λείπει γιατί ήταν επιλογή μου να έρθω εδώ. Ήξερα ότι θα άφηνα το ελληνικό πρωτάθλημα. Αλλιώς, θα έμενα στην Ελλάδα να συνεχίσω να παίζω εκεί. Αλλά αυτό που μου λείπει κυρίως είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου και ίσως κάποια πρόσωπα, εννοώ παίκτες, κλπ, που τώρα δεν έχω τη δυνατότητα να δω».

Υπάρχουν κάποια περιστατικά από τη μέχρι τώρα καριέρα σου στο γερμανικό πρωτάθλημα που σου έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είτε μέσα είτε έξω από τον αγωνιστικό χώρο;

«Πολλά περιστατικά, κυρίως έχουν να κάνουν με τον κόσμο. Ας πούμε, έρχονται κάθε μέρα στο γήπεδο, από την πρώτη μέρα που ήρθα μέχρι τώρα που μιλάμε, σε κάθε προπόνηση και από το πρώτο λεπτό της προπόνησης μέχρι το τελευταίο, πέντε-έξι άτομα τα οποία είναι φίλαθλοι της ομάδας. Αυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση. Έχουμε, για παράδειγμα, προπόνηση στις δέκα, αυτοί θα είναι εκεί από τις εννέα, θα περιμένουν. Έχουμε το βράδυ, θα έρθουν το βράδυ. Είναι πάντα μαζί με την ομάδα».

Οι Γερμανοί φίλαθλοι πώς σε αντιμετωπίζουν; Υπάρχουν, για παράδειγμα, φαντάζομαι στην μπουτίκ της ομάδας φανέλες με το όνομά σου. Έχεις δει στους δρόμους παιδιά να τις φορούν;

«Απ' ό,τι μου έχουν πει οι άνθρωποι της ομάδας, πολύς κόσμος έχει αγοράσει τη φανέλα μου από την μπουτίκ της ομάδας. Αυτό είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό, κάτι πολύ θετικό. Βλέπω την αγάπη τους κάθε μέρα να μεγαλώνει γιατί, δε σου κρύβω, ότι για μένα το να χορεύει κάθε φορά που βάζω γκολ όλο το γήπεδο συρτάκι, είναι ένα πράγμα που δεν το περίμενα, είναι κάτι που με άφησε έκπληκτο την πρώτη φορά που έγινε. Σίγουρα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα ποδοσφαιριστή».

Βλέπεις τον εαυτό σου αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία;

«Έτσι όπως το βλέπω το πράγμα, δηλαδή καθώς είμαι ικανοποιημένος από την αρχή, θα ήθελα να παίξω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στο γερμανικό πρωτάθλημα. Είναι μία εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάθε ποδοσφαιριστής. Θα είναι πολύ καλό και θα ήθελα να συνεχίσω να αγωνίζομαι στο εξωτερικό για πολλά ακόμη χρόνια».


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
 

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία δηλώνει ότι μπορούν να λυθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές (φωτογραφία αρχείου)

Συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Τουρκία, Αρη Χατζηστεφάνου

Να μη γίνεται διάκριση μεταξύ νοτίου και βορείου Κύπρου σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να αναφέρεται απλώς ότι “η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ”, συνιστά ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο κ. Ερντογάν διατυπώνει μία άποψη που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών σχετικά με τη θέση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το κυπριακό. Πάντως, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα, η δήλωση του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο BBC δείχνει να υποβαθμίζει τη σημασία ενός από τους πυλώνες της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πολιτικής στο κυπριακό, ότι δηλαδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνότητες, με ξεχωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Στη συνέντευξή του προς τον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα του να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ένωση και τόνισε πως είναι η δυνατή η λύση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μίλησε ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Άρης Χατζηστεφάνου.

«Είναι λάθος, όταν αναφερόμαστε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλάμε για νότια και για βόρεια Κύπρο. Πρέπει απλώς να λέμε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συζητηθούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι το Κυπριακό.

Ενημέρωση
Πάντως, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί επισήμως από την απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Καθώς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτά τα θέματα, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας και θα πιάσουμε δουλειά», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που, πάντως, σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και «θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά».

Η ένταξη στην Ε.Ε.
«H Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πρότυπο για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπoρούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.»

Η θέση του πρωθυπουργού
Όμως, τι πρόκειται να πράξει ο κ. Ερντογάν για το θέμα της πρωθυπουργίας της Τουρκίας με δεδομένο ότι απαγορεύεται λόγω παλαιότερης ποινής, που του είχε επιβληθεί, να διεκδικήσει τη θέση αυτή;

«Όπως γνωρίζετε με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός, ούτε καν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση και γι' αυτό δε θα ήθελα να πω τίποτα τώρα», είπε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας, επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, συμπλήρωσε:

«Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε. Μας ανέθεσαν -και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν αλλά και πολλούς ακόμα ανθρώπους- να ξεφορτωθούμε όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν ορισμένοι νόμοι», κατέληξε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ηγέτης του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία διασφαλίζοντας, μάλιστα, αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 14:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
 

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο αποφάσισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την αποτυχία του κ. Σαρόν να αποκτήσει και πάλι τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών στο Κοινοβούλιο, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Σαρόν προσπάθησε να πετύχει τη στήριξη από ακροδεξιά και θρησκευτικά πολιτικά κόμματα, όμως αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές όταν δέχθηκε την άρνηση ομάδας ακροδεξιών βουλευτών να τον στηρίξει.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι έγιναν προσπάθειες να του επιβληθούν όροι, που δεν μπορούσε να δεχτεί προσθέτοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν η «λιγότερο κακή επιλογή».

Το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε γίνει ορατό μετά από την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαρόν την περασμένη εβδομάδα λόγω διαφωνιών για τον Προϋπολογισμό.

Νετανιάχου στο υπουργείο Εξωτερικών

Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Σαρόν, Βενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στα πλαίσια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.


O Βενιαμίν Νετανιάχου δέχθηκε -προς το παρόν- το υπουργείο Εξωτερικών

Σημειωτέον ότι ο κ. Νετανιάχου είχε προ ημερών θέσει ως όρο για την τοποθέτησή του στο υπουργείο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Νετανιάχου να αμφισβητήσει την ηγεσία του Αριέλ Σαρόν, μέσα στο κόμμα Λικούντ.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών η τοποθέτηση του Βενιαμίν Νετανιάχου - γνωστού για τις σκληρές θέσεις του απέναντι στους Παλαιστινίους - ενδέχεται να θέσει τροχοπέδη στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 13:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Απειλές από Βόρεια Κορέα για νέες δοκιμές
 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ

Η Βόρεια Κορέα απειλεί να επανεξετάσει το μορατόριουμ πυραυλικών δοκιμών που ισχύει από το 1999, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διπλωματικές συνομιλίες της με την Ιαπωνία.

Το Σεπτέμβριο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι, είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιόνγκ Ιλ, για παράταση της προσωρινής αναστολής των δοκιμών, η οποία κανονικά έληγε στο τέλος του 2003.

Όμως οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λαμπούρ, ανέδειξαν τις ριζικά διαφορετικές απόψεις των δύο χωρών σε καίρια ζητήματα, όπως στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγ Γιάνγκ και στην απαίτηση του Τόκιο για άμεση επιστροφή πέντε Ιαπώνων πολιτών, τους οποίους είχε απαγάγει η Βόρεια Κορέα το 1978.

Επιδείνωση των διμερών σχέσεων

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περισσότερο όταν η Πιονγκ Γιανγκ φέρεται να αποκάλυψε σε Αμερικανούς αξιωματούχους την ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τη στάση της Ιαπωνίας ως επιζήμια για το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών και κατηγόρησε το Τόκιο για έλλειψη έμπρακτης μεταμέλειας για την κατοχή της Κορεάτικης χερσονήσου κατά την περίοδο 1910-1945.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας πως εάν η Ιαπωνία δεν επιδείξει καλή θέληση, τηρώντας παράλληλα τις υποσχέσεις της, η χώρα του δε θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει το μορατόριουμ.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 13:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Τι λέει ο τουρκικός τύπος για τις εκλογές
 

'Αν ο πρωθυπουργός αυτός δεν πετύχει χάθηκα και εγώ', είπε ο Ερντογάν , σύμφωνα με τη 'Χουριέτ'

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

"Κάλεσμα στο Μπαϊκάλ", είναι ο τίτλος της "Μιλιέτ" την Τρίτη και εκτιμά ότι ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καλέσει τον πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ να εργαστούν μαζί για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις παραιτήσεις του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ.

"Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης", είναι ο τίτλος της "Σαμπάχ" και αναφέρεται στη θετική αντίδραση των αγορών και στα θετικά μηνύματα από την Ε.Ε.. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι σήμερα αναμένεται να συναντηθούν Ερντογάν και Μπαϊκάλ.

"Δε θα είναι κηδεμόνας", είναι ο τίτλος της "Χουριέτ" και αναφέρεται σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι πρωθυπουργός που θα προτείνει θα είναι ένας ισχυρός άνδρας, που δε θα αναλάβει την πρωθυπουργία απλά περιμένοντας τον ίδιο.

"Αν ο πρωθυπουργός αυτός δεν πετύχει χάθηκα και εγώ", είπε ο Ερντογάν , σύμφωνα με τη "Χουριέτ".

"Στο καλό", είναι ο τίτλος της Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρεται στην αποχώρηση από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας των αρχηγών των κομμάτων που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 10%. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι αγορές ανύψωσαν το ηθικό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

"Ερντογάν: Βγαίνω στο δρόμο για την πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού μας ονείρου", είναι ο τίτλος της Ζαμάν και αναφέρεται στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αρχίσει περιοδεία στην Ευρώπη με σκοπό να ενισχύσει την θέση της Τουρκίας εν όψει της συνάντησης της Κοπεγχάγης.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 11:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση στη χρηματαγορά από τις Τουρκικές εκλογές
 

Θεαματική ήταν η «κατρακύλα»της Τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια

Ο σχηματισμός της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά από 15 χρόνια στην Τουρκία προκάλεσε τις θετικές αντιδράσεις του Τουρκικού χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 7,2% φτάνοντας τις 10.952 μονάδες.

Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως η άνοδος οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον της Τουρκικής οικονομίας.

Παρά τους αρχικούς φόβους πως η νέα φιλοϊσλαμική κυβέρνηση θα απομονώσει τη χώρα, η διαβεβαίωση του ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πως θα επιδιώξει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό προκάλεσε ανακούφιση στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης να συσφίξει της σχέσεις της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για οικονομική ανάκαμψη, έρχονται στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για την Τουρκία.

Η ευθύνη για την οικονομική κρίση που ξέσπασε πέρσι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές αψιμαχίες μεταξύ των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η λίρα έχασε πάνω από το 50% της αξίας της, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 80% και εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά βυθίζοντας την Τουρκία στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 χρόνων.

Ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συνεργαστεί άμεσα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ταυτόχρονα "διαφυλάσσοντας το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας".

Ο βασικός οικονομικός σύμβουλος της νέας κυβέρνησης Αλί Κοσκούν υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τις φήμες για επαναδιαπραγμάτευση που κυκλοφορούσαν πριν τις εκλογές.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
 

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία δηλώνει ότι μπορούν να λυθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές (φωτογραφία αρχείου)

Συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Τουρκία, Αρη Χατζηστεφάνου

Ο νικητής των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, υπογράμμισε πως είναι λάθος να ομιλεί κανείς, όταν αναφέρεται στην ένταξη στην Κοινότητα, για Νότια και Βόρεια Κύπρο. Πρέπει να λέμε, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, πως «η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα του να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ένωση και τόνισε πως είναι η δυνατή η λύση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μίλησε ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Άρης Χατζηστεφάνου.

«Είναι λάθος, όταν αναφερόμαστε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλάμε για νότια και για βόρεια Κύπρο. Πρέπει απλώς να λέμε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συζητηθούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι το Κυπριακό.

Ενημέρωση
Πάντως, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί επισήμως από την απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Καθώς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτά τα θέματα, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας και θα πιάσουμε δουλειά», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που, πάντως, σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και «θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά».

Η ένταξη στην Ε.Ε.
«H Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πρότυπο για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπoρούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.»

Η θέση του πρωθυπουργού
Όμως, τι πρόκειται να πράξει ο κ. Ερντογάν για το θέμα της πρωθυπουργίας της Τουρκίας με δεδομένο ότι απαγορεύεται λόγω παλαιότερης ποινής, που του είχε επιβληθεί, να διεκδικήσει τη θέση αυτή;

«Όπως γνωρίζετε με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός, ούτε καν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση και γι' αυτό δε θα ήθελα να πω τίποτα τώρα», είπε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας, επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, συμπλήρωσε:

«Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε. Μας ανέθεσαν -και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν αλλά και πολλούς ακόμα ανθρώπους- να ξεφορτωθούμε όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν ορισμένοι νόμοι», κατέληξε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ηγέτης του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία διασφαλίζοντας, μάλιστα, αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 09:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμπλοκές με δεκάδες τραυματίες στο Καράκας
 

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει συγκέντρωση οπαδών του προέδρου Τσάβες

Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, σε συμπλοκές ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Εκατοντάδες οπαδοί του προέδρου Τσάβες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο που στεγάζεται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στο Καράκας.

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο με σκοπό να παραδώσουν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αίτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του προέδρου, συνοδευόμενη από δύο εκατομμύρια υπογραφές.

«Πεδίο Μάχης»

Όταν στελέχη της κυβέρνησης προσπάθησαν να πείσουν τους υποστηρικτές του προέδρου να απομακρυνθούν, αυτοί εξοργισμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας.


Διαδήλωση οπαδών του προέδρου Τσάβες

Οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απωθήσουν το πλήθος.

Επακολούθησε χάος και ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκάδες άτομα, μερικά από τα οποία σοβαρά.

Τελικά οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να διαλύσουν τη συγκέντρωση των οπαδών του προέδρου Τσάβες.

Παράδοση των υπογραφών

Λίγο αργότερα ένα φορτηγό καλλυμένο με μιά τεράστια εθνική σημαία και ένα πανώ που έγραφε «Ιδού οι υπογραφές που θα σώσουν τη Βενεζουέλα», έφτασε στο κτίριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, αφού παρέδωσε τα δύο εκατομμύρια υπογραφές, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται σε σταυροδρόμι ανάμεσα σε περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη βία.

Οι αντίπαλοι του προέδρου Τσάβες τον κατηγορούν για δημαγωγία και πολιτική διχασμού που προωθεί το ταξικό μίσος, με αποτέλεσμα - όπως λένε - να έχει παραλύσει η οικονομία της πέμπτης σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο.


Μέλος της αντιπολίτευσης μεταφέρει κιβώτιο με υπογραφές που ζητούν δημοψήφισμα

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Βενεζουέλας που υποβάλλεται αίτηση από το λαό για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Αξιωματούχοι της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν 30 ημέρες για την επαλήθευση και πιστοποίηση των υπογραφών που ζητούν δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας χρειάζονται περισσότερες από 1.200.000 υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα.


Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2002 - 23:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ικανοποίηση στη χρηματαγορά από τις Τουρκικές εκλογές
 

Θεαματική ήταν η «κατρακύλα»της Τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια

Ο σχηματισμός της πρώτης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά από 15 χρόνια στην Τουρκία προκάλεσε τις θετικές αντιδράσεις του Τουρκικού χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 7,2% φτάνοντας τις 10.952 μονάδες.

Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως η άνοδος οφείλεται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον της Τουρκικής οικονομίας.

Παρά τους αρχικούς φόβους πως η νέα φιλοϊσλαμική κυβέρνηση θα απομονώσει τη χώρα, η διαβεβαίωση του ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πως θα επιδιώξει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό προκάλεσε ανακούφιση στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης να συσφίξει της σχέσεις της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για οικονομική ανάκαμψη, έρχονται στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για την Τουρκία.

Η ευθύνη για την οικονομική κρίση που ξέσπασε πέρσι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές αψιμαχίες μεταξύ των κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η λίρα έχασε πάνω από το 50% της αξίας της, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 80% και εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά βυθίζοντας την Τουρκία στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 χρόνων.

Ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συνεργαστεί άμεσα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ταυτόχρονα "διαφυλάσσοντας το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας".

Ο βασικός οικονομικός σύμβουλος της νέας κυβέρνησης Αλί Κοσκούν υπογράμμισε πως η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τις φήμες για επαναδιαπραγμάτευση που κυκλοφορούσαν πριν τις εκλογές.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ
 

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο αποφάσισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την αποτυχία του κ. Σαρόν να αποκτήσει και πάλι την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε γίνει ορατό μετά από την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαρόν την περασμένη εβδομάδα λόγω διαφωνιών για τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Σαρόν προσπάθησε να πετύχει τη στήριξη από ακροδεξιά και θρησκευτικά πολιτικά κόμματα, όμως αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές όταν δέχθηκε την άρνηση ομάδας ακροδεξιών βουλευτών να τον στηρίξει.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι έγιναν προσπάθειες να του επιβληθούν όροι, που δεν μπορούσε να δεχτεί προσθέτοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ήταν η «λιγότερο κακή επιλογή».

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι τώρα δεν αποκλείεται ο κ. Σαρόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να δεχθεί την αμφισβήτηση της ηγεσίας του στο κόμμα Λικούντ από τον πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 07:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Κρίσιμη δοκιμασία για Μπους
 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους προσπάθησε στην προεκλογική εκστρατεία να προσελκύσει τους ψηφοφόρους

Η πιο κρίσιμη δοκιμασία για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Μπους, στα δύο χρόνια περίπου που είναι στην εξουσία, ξεκινάει σε λίγες ώρες με το άνοιγμα της κάλπης για τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πραγματοποιούνται στο μέσον της θητείας της κυβέρνησης.

Οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της Γερουσίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας.

Χθες, ο κ. Μπους πραγματοποίησε περιοδεία σε 4 Πολιτείες και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες λέγοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο κ. Μπους ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εκλεγούν οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματός του στη Γερουσία, που σήμερα ελέγχεται, με μικρή πλειοψηφία, από τους Δημοκρατικούς, ώστε το κόμμα του να ελέγχει το σώμα αυτό και να είναι ευκολότερο για τον ίδιο να περνάει κρίσιμα ζητήματα.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 06:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Χείρα φιλίας από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα
 

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία λέει ότι μπορούν να λυθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές (στο στιγμιότυπο, φωτογραφία αρχείου)

Συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Τουρκία Αρη Χατζηστεφάνου

«H Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να δωθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο εικοσιτετράωρα μετά από την θριαμβευτική επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές της Τουρκίας.

«Μια τέτοια κίνηση», συνέχισε ο κύριος Ερντογάν, «θα αποτελέσει πρότυπο για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπoρούμε να λύσουμε όλα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», λέει ο κ. Ερντογάν, που χθες δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

Κυπριακό-ελληνοτουρκικά

Χθες, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συζητηθούν Ευρωπαϊκά θέματα και όχι το Κυπριακό. Ομως, ποιά είναι η θέση του κόμματός του για την Κύπρο και συγκεκριμένα πώς θα αντιδράσει η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας αν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά;

«Είναι λάθος, όταν αναφερόμαστε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να μιλάμε για νότια και για βόρεια Κύπρο. Πρέπει απλώς να λέμε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», λέει διπλωματικά ο νικητής των εκλογών της Τουρκίας.

Πάντως, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί επισήμως από την απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας:

«Καθώς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω για αυτά τα θέματα, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας και θα πιάσουμε δουλειά μας», είπε στην Ελληνική Υπηρρεσία του BBC ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που, πάντως, σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και «θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά».

Η θέση του Πρωθυπουργού

Ομως, τί πρόκειται να πράξει ο κ. Ερντογάν για το θέμα της Πρωθυπουργίας της Τουρκίας με δεδομένο ότι απαγορεύεται λόγω παλαιότερης ποινής, που του είχε επιβληθεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή;

«Οπως γνωρίζετε με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορώ να γίνω Πρωθυπουργός, αλλά ούτε καν να θέσω υποψηφιότητα για αυτή τη θέση και για αυτό δεν θα ήθελα να πω τίποτα τώρα», είπε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση του Πρωθυπουργού.

Ομως, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, συμπλήρωσε:

«Εχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε. Μας ανέθεσαν - και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν αλλά και πολλούς ακόμα ανθρώπους - να ξεφορτωθούμε όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν ορισμένοι νόμοι», κατέληξε, μιλώντας αποκλειστικά στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαισύνης και Ανάπτυξης, που κέρδισε στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία διασφαλίζοντας, μάλιστα, αυτοδυναμία στο νέο Κοινοβούλιο.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 04:09 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
 

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων της Ευρώπης

Η θριαμβευτική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κυριαρχεί σήμερα στις εφημερίδες της Ευρώπης.

Η Γαλλική εφημερίδα «Le Monde» γράφει ότι η νίκη του φιλοϊσλαμικού κόμματος αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης φέρει την ιστορική ευθύνη να δείξει ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία συμβαδίζουν», γράφει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της σήμερα συμπληρώνοντας ότι, αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταφέρει να συμφιλιώσει το Ισλάμ με το μοντερνισμό, τότε αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τον Αραβικό κόσμο.

Η εφημερίδα «Die Welt» της Γερμανίας αναφέρει ότι η θετική αντίδραση της κυβέρνησης της Γερμανίας στο εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας γίνεται με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση, παράλληλα με μια φιλοευρωπαϊκή στάση, θα φέρει τη σταθερότητα στη Τουρκία.

Μια άλλη εφημερίδα της Γερμανίας - η «Berliner Zeitung» - γράφει ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τη σταθερότητα στη Τουρκία είναι η οικονομική κρίση, που πλήττει τη χώρα και όχι η νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Ισπανική εφημερίδα «El Pais» χαρακτηρίζει ως «θύελλα» το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας.

«Η εκπληκτική νίκη στη Τουρκία ενός κόμματος, που έχει Ισλαμικές ρίζες, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την παλαιά πολιτική τάξη της χώρας και συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση από την ίδρυση της Τουρκικής δημοκρατίας πριν από 79 χρόνια», γράφει χαρακτηριστικά στο σημερινό της φύλλο η Ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Η εφημερίδα «Information» της Δανίας γράφει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δείχνει περισσότερο διατεθειμένο, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, για συμβιβασμό στο Κυπριακό, το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως ζήτημα-κλειδί για την προώθηση της αίτησης υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 07:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Αγωνία για την απόφαση Σαρόν
 

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν καλείται να αποφασίσει για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Εκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κάτσαβ είχε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Σαρόν, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει σε συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα, για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, όμως απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για το τί θα πει.

Ο κ. Σαρόν προσπαθεί να αποφύγει την κατάρευση της κυβέρνησής του επιδιώκοντας να αποκτήσει και πάλι την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Αυτό το ενδεχόμενο έγινε ορατό μετά από την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαρόν λόγω διαφωνιών για τον Προϋπολογισμό.

Χθες, η κυβέρνησή του κατάφερε να επιβιώσει, κατά τη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, που είχε κατατεθεί εναντίον της.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επεβίωσε χάρη στις ψήφους εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε λίγη ώρα μετά από την έκρηξη που συγκλόνισε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, κοντά στην πόλη Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ο βομβιστής και δύο Ισραηλινοί, ενώ τραυματίσθηκαν 20 τουλάχιστον άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Πάζνερ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή φέρει βαρύτατη ευθύνη για την επίθεση.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 05:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Η επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 

Με διάφορα θέματα ασχολούνται οι εφημερίδες της Βρετανίας σήμερα

Με ποικιλία θεμάτων από τη διεθνή, αλλά και από την εσωτερική επικαιρότητα της Βρετανίας ασχολούνται σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες της Βρετανίας.

«Επίθεση στο Ιράν την ημέρα, που θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ», ζητάει ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, που παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Times».

Η εφημερίδα «Times» αναφέρει, επίσης, στην πρώτη σελίδα της ότι προωθείται μυστική συμφωνία για το θέμα των παρατηρητών αεροπλάνων, που βρίσκονται στην Ελλάδα για την εκδίκαση της έφεσης, που έχουν υποβάλλει κατά της απόφασης, που είχε εκδώσει το δικαστήριο σύμφωνα με την οποία τους είχε καταδικάσει για κατασκοπεία.

Η εφημερίδα γράφει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση της ποινής των παρατηρητών αεροπλάνων με αντάλλαγμα περίπου 7.500 ευρώ, που θα πρέπει να καταβάλλουν για να τους δωθεί το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Η εφημερίδα «Independent» επέλεξε ως πρώτο της θέμα για σήμερα την κρίση που σημειώνεται στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας με αφορμή την αντίθεση του ηγέτη του κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ να συμφωνήσει σε πρόταση να δωθεί το δικαίωμα και σε μη παντρεμένα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.

Το ίδιο θέμα κυριαρχεί και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Guardian», που κάνει λόγο για «εξέγερση» κατά του ηγέτη του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης της Βρετανίας.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» γράφει ότι αμφισβητείται, πλέον ανοικτά, ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και τη θριαμβευτική νίκη του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ασχολείται σήμερα ιδιαίτερα η εφημερίδα «Financial Times», που σημειώνει, στην πρώτη σελίδα της, ότι κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εφημερίδα «Daily Mirror» φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη του πρώην βοηθού της πριγκίπισσας Νταϊάνας Πωλ Μπάρελ, που αθωώθηκε από την κατηγορία ότι έκλεψε προσωπικά αντικείμενα της πριγκίπισσας Νταϊάνας μετά από παρέμβαση της βασίλισσας της Αγγλίας, που είπε ότι του είχε δώσει άδεια να κρατήσει ορισμένα από αυτά.


Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2002 - 06:44 ('Ωρα Λονδίνου)
Δολοφονία 6 υπόπτων από τη CIA στην Υεμένη
 

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Υεμένη, όπου θεωρείται ότι η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν διατηρεί συνδέσμους

Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι η επίθεση με πύραυλο, που σημειώθηκε την Κυριακή στην Υεμένη και στην οποία σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι, που θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν, πραγματοποιήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA.

Ανάμεσα στους νεκρούς θεωρείται ότι είναι και ο Αλί Καέντ αλ-Χαρίτι, που κατηγορείτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση, πριν από δύο χρόνια περίπου, εναντίον Αμερικανικού πλοίου λίγο έξω από την Υεμένη.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι, αν επιβεβαιωθεί η είδηση, θα είναι η πρώτη φορά, που οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τέτοιου είδους επίθεση εκτός Αφγανιστάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.