Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-11-03

  1. Κατηγορηματικό «όχι» από Ριάντ στην Ουάσινγκτον
  2. Τουρκία: Θρίαμβος του φιλο-ισλαμικού κόμματος
  3. Οι μονομάχοι των εκλογών
  4. Τουρκία: Θρίαμβος του φιλο-ισλαμικού κόμματος
  5. Κηδεύτηκαν τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
  6. Επτά ημέρες σε εικόνες: 27 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου
  7. Αιματηρή αντεπίθεση στην Τσετσενία
  8. Ισραήλ: Όροι Νετανιάχου προς Σαρόν
  9. Νίκη του φιλο-ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία
  10. Επτά ημέρες σε εικόνες: 27 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου
  11. 'Η απαγωγή της Βικτόρια Μπέκαμ'
  12. Ρωσική επίθεση στην Τσετσενία
  13. Ισραήλ: Υπουργός Εξωτερικών ο Νετανιάχου
  14. Κηδεύτηκαν τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
  15. Ειρηνευτική συμφωνία για τη Σρι Λάνκα
  16. Η οικονομία του «Μεγάλου Ασθενή»
  17. Κηδεύονται τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
  18. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  19. Κηδεύονται τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
  20. ΗΠΑ: Επιστρατεύεται το «βαρύ πυροβολικό»
  21. Οι μονομάχοι των εκλογών
  22. Κοινή κηδεία των θυμάτων του σεισμού
  23. Οι μονομάχοι των εκλογών
  24. Στις κάλπες η Τουρκία

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2002 - 00:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατηγορηματικό «όχι» από Ριάντ στην Ουάσινγκτον
 

«Όχι» του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών σε ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ

Η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της προκειμένου να επιτεθούν στο γειτονικό Ιράκ, ακόμα και στην περίπτωση που τέτοια επίθεση έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Πρίγκηπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, είπε ότι η χώρα του προσβλέπει σε πολιτική επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τις επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου.

Πρόσθεσε δε ότι η Σαουδική Αραβία θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και θα συνεργαστεί μαζί του.

Αλλά επεσήμανε ότι μια τέτοια συνεργασία δεν θα σημαίνει και παραχώρηση σαουδαραβικών στρατιωτικών δυνάμεων, εγκαταστάσεων ή διευκολύνσεων προς τους επιτιθέμενους.

Οι δηλώσεις αυτές του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών χαρακτηρίζονται από ανταποκριτές ως η πλέον σαφής άρνηση της Ριάντ στα σχέδια της Ουάσινγκτον για ενδεχόμενη επίθεση κατά της Βαγδάτης.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Θρίαμβος του φιλο-ισλαμικού κόμματος
 

Οπαδοί του φιλο-ισλαμικού κόμματος πανηγυρίζουν στην Άγκυρα

Στην Τουρκία το φιλο-ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), έχει ξεκάθαρο προβάδισμα 15 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων έναντι των άλλων κομμάτων, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 83,9 % των έγκυρων ψηφοδελτίων, το ΚΔΑ αποσπά το 34,57 % των ψήφων, ποσοστό που τού δίνει 361 από τις 550 συνολικά έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,48 % των καταμετρημένων ψήφων και 180 έδρες έρχεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΛΡΚ) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, στο οποίο είχαν πρόσφατα προσχωρήσει ο πρώην υπουργός οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, και πλειάδα κυβερνητικών βουλευτών.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα (83,9 % εγκύρων ψηφοδελτίων)
•Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Ρετζέπ Ερντογάν) 34,57 %
•Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Ντενίζ Μπαϋκάλ) 19,48 %
•Κόμμα Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ) 9,65 %
•Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Ντεβλέτ Μπαχτσελί) 8,46 %
•Νέο Κόμμα (Τζεμ Ουζάν) 7,25 %
•Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα -DEHAP (Μουράτ Μπολζάκ) 5,52 %
•Κόμμα Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ) 5,18 %
•Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετσεβίτ) 1,25 %
•Κόμμα Νέας Τουρκίας (Ισμαήλ Τζεμ) 1,14 %
Μάχη για την τρίτη θέση (και το ποσοστό 10 %, που αποτελεί όριο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο) δίνει το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (ΚΟΔ) της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, που έχει μέχρι στιγμής ποσοστό 9,65 % των καταμετρημένων ψήφων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συναδέλφων της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, είναι πολύ πιθανό το κόμμα της κ. Τσιλέρ να πετύχει την είσοδο του στη Βουλή.

Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει πιθανότητες να φτάσει το εκλογικό κατώφλι του 10%. Έτσι οι έδρες της τουρκικής εθνοσυνέλευσης φαίνεται να πηγαίνουν σε εκπροσώπους των δύο πρώτων κομμάτων - ίσως και του τρίτου - και σε 9 ανεξάρτητους βουλευτές.

Συγκεκριμένα το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί λαμβάνει ποσοστό 8,46 % των ψήφων, το νεοεμφανιζόμενο «Νέο Κόμμα» του επιχειρηματία Ουζάν αποσπά το 7,25 %, το φιλοκουρδικό «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα - DEHAP» 5,52 %, το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ 5,18 %, το κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ μόλις 1,25 % και το κόμμα «Νέας Τουρκίας» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ 1,14 %.

Δηλώσεις Ερντογάν περί νίκης και αυτοδυναμίας

Ο ηγέτης του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για ισλαμιστικές τάσεις, δήλωσε ότι αναμένει να σχηματίσει κυβέρνηση με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις εκλογές της Κυριακής.


Σίγουρος για αυτοδυναμία ο κ. Ερντογάν
«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Πάντως ο ηγέτης του ΚΔΑ είπε ότι σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας, είναι πρόθυμος και έτοιμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα.

Σε συνέντευξή του ο κ. Ερντογάν είπε ότι εάν το ΚΔΑ σχηματίσει κυβέρνηση θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την επανεξέταση των όρων του προγράμματος οικονομικής βοήθειας - ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων - εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το κόμμα αυτό στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ότι θα τηρήσει το πρόγραμμα οικονομικής σωτηρίας που είχε υπογράψει η απερχόμενη κυβέρνηση με το ΔΝΤ.

Με νέες του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η επιτάχυνση στους ρυθμούς προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει βασική προτεραιότητά του.

Επίσης ο ηγέτης του ΚΔΑ είπε ότι το κόμμα του θα σεβαστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού πολιτεύματος.

Ομολογία ήττας από Ετσεβίτ - Μπαχτσελί
Στο μεταξύ ο αποχωρών πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, λέγοντας ότι δεν τού προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και ο εταίρος του στην κυβέρνηση και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε εμφανώς σοκαρισμένος και άφησε να εννοηθεί ότι η αποτυχία του κόμματός του να μπεί στο κοινοβούλιο ίσως τον αναγκάσει να παραιτηθεί.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 22:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι μονομάχοι των εκλογών
 

Το Ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις

Tης Λένας Χουρμούζη

Δεκαοκτώ πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους διεκδίκησαν τη ψήφο των περίπου 42 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για κόμματα με μεγάλη παράδοση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Σχετικά θέματα
Ωστόσο, σε αυτήν την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύεται ότι οι πρωτοεμφανιζόμενοι των εκλογών ήταν αποφασισμένοι να κλέψουν την παράσταση και τις έδρες από τους παλαιότερους.

Οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων αποδείχθησαν ακριβείς, και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Το Ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

«ΑΚ» στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «λευκό», «αγνό» και το κόμμα έχει ως έμβλημα ένα γλόμπο.

Σχηματίστηκε το περασμένο έτος από μετριοπαθή μέλη του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ηγέτης του είναι ο δημοφιλής 40χρονος πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόφοιτος ισλαμικού σχολείου.

Εχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και γνωρίστηκε με τον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, στα φοιτητικά του χρόνια.

Η πρώτη του διαφορά με τη δικαιοσύνη ήρθε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, όταν ένας απόστρατος συνταγματάρχης και συνάμα αφεντικό του στην υπηρεσία συγκοινωνιών του ζήτησε να ξυρίσει το μουστάκι του.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε και έχασε τη δουλειά του.

Το 1998, ο Ερντογάν καταδικάστηκε για υποκίνηση θρηκευτικού μίσους.

Αν και εξέτισε την ποινή του, η κεντρική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας του αφαίρεσε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του 2002.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος δεν αισθάνονται αδικημένοι από την απαγόρευση που επεβλήθη στον αρχηγό τους, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Σιρίν Εμίν:

«Αντιθέτως πιστεύω ότι η απαγόρευση συμμετοχής του Ερντογάν στις εκλογές θα δώσει ακόμα περισσότερες ψήφους στο κόμμα μας, αφού έχει ήδη εξοργίσει το λαό, ο οποίος δεν μπορεί άλλο να αποδεχτεί αυτήν την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα», τόνισε ο υποψήφιος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σιρίν Εμίν.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Το κόμμα αυτό και ο ηγέτης του, Ντενίζ Μπαϊκάλ εμφανίζονται ως οι πιο σημαντικοί εκλογικοί διεκδικητές και αντίπαλοι του Μπουλέντ Ετσεβίτ, στα πλαίσια της κεντροαριστεράς.

Οι εσωκομματικές διαμάχες ήταν επί σειρά ετών το βασικό πρόβλημα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από τη δεινή κριτική που ασκούσε απέναντι στην οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σήμερα εμφανίζεται ενισχυμένο και κατεβαίνει στις εκλογές έχοντας στις τάξεις του τον πρώην υπουργό Οικονομίας και πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς.

Το κόμμα του Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ)

Στο τιμόνι του βρίσκεται η Τανσού Τσιλέρ, η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος, η οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 1993-1996.

Τανσού Τσιλέρ

Ήταν μια περίοδος συνυφασμένη με σκάνδαλα διαφθοράς και με την άνοδο στην εξουσία του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού, του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Όμως, η Τανσού Τσιλέρ δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής σκακιέρας.

Το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (Ντεβλέτ Μπαχτσελί)

Εθεωρείτο από τα ισχυρότερα κόμματα της Τουρκίας, αλλά δεν μπόρεσε να μπεί στο κοινοβούλιο. Πρόσκειται στη Δεξιά και τάσσεται κατά των αυτονομιστικών οργανώσεων των Κούρδων και της δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Βλέπει με καχυποψία τις απαιτούμενες για την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα μεταρρυθμίσεις και κατά καιρούς έχει ασκήσει κριτική στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έμβλημα του κόμματος είναι τρεις λευκές ημισέληνοι σε κόκκινο φόντο.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανήλθε στην ηγεσία της Εθνικιστικής Δράσης, πριν από τρία χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Αλπαρσλάν Τουρκές.

Τα τελευταία χρόνια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει υιοθετήσει ένα πιο μετριοπαθές και λιγότερο εθνικιστικό προφίλ, ωστόσο, μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του οφείλεται στη στάση απέναντι στο κουρδικό ζήτημα.

Έχει οπαδούς στο μπλοκ των ισλαμιστών, ενώ τα κρούσματα διαφθοράς στα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν ενισχύσει τους εθνικιστές.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θεωρείται άνθρωπος εσωστρεφής, ο οποίος σπανίως δίνει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Το Νέο Κόμμα

Μία από τις εκπλήξεις των εκλογών αυτών ήταν και η θεαματικές επιδόσεις του πρωτοεμφανιζόμενου «Νέου Κόμματος», του 42χρονου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Τζεμ Ουζάν.

Με μια σειρά πρωτότυπων προεκλογικών υποσχέσεων, όπως την παροχή γης στους ανύπαντρους και με φαινομενικά αστείρευτο προεκλογικό προυπολογισμό, ο κ. Ουζάν παρομοιάζεται από πολλούς στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ)

Επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος της Μητέρας Πατρίδας - του τρίτου στην παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας - είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ, αρμόδιος στην κυβέρνηση Ετσεβίτ για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας

Το Χαντέπ είναι το κόμμα, το οποίο αντιπροσωπεύει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τα 12 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας, έχοντας ως επικεφαλής τον Μουράτ Μπολζάκ.

Αλλάτο κόμμα αυτό δεν φάνηκε ικανό να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, και τα ποσοστά του δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τους εκπροσώπους του στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετσεβίτ)

Μέχρι τον Ιούλιο ήταν το μεγαλύτερο στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και το ισχυρότερο της Τουρκίας.

Μπουλέντ Ετσεβίτ

Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας του 77χρονου Ετσεβίτ και το κενό εξουσίας που προκάλεσαν στάθηκαν αφορμή για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Επαληθεύθηκαν οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν το άλλοτε κραταιό κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς αδύναμο να συγκεντρώσει το απαραίτητο 10% των ψήφων για την είσοδό του στη νέα Εθνοσυνέλευση.

«Απευθύνω μήνυμα ενότητας προς το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς προς όλους τους αριστερούς αλλά και σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν μάθει να εκτιμούν τις προσπάθειές μας.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι η μοναδική παράταξη στην Τουρκία, η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των άλλων κομμάτων», είχε πει ο ηγέτης της, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Το κόμμα της Νέας Τουρκίας (Ισμαΐλ Τζεμ)

Πρόκειται για ένα πραγματικά νέο κόμμα, αφού συστάθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Ισμαΐλ Τζεμ

Ιδρυτές του είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν.

Είναι ένα άκρως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο απαρτίζεται από πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ισμαΐλ Τζεμ από τη νέα Εθνοσυνέλευση μπορεί να σφραγίσει και το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών

«Οταν έρθουμε στην εξουσία πρόκειται να απαλλάξουμε το ποδόσφαιρο από τον κανονισμό του οφσάιντ», δηλώνει ο αρχηγός του μικρού σε δυναμικότητα κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μπεσίμ Τιμπούκ, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι απευθύνεται σε μια χώρα που τρελαίνεται με το ποδόσφαιρο, ειδικά μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας και της Ιαπωνίας.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 23:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Τουρκία: Θρίαμβος του φιλο-ισλαμικού κόμματος
 

Ψηφοφόροι σε εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης

Στην Τουρκία το φιλο-ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), έχει ξεκάθαρο προβάδισμα 15 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων έναντι των άλλων κομμάτων, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 83,9 % των έγκυρων ψηφοδελτίων, το ΚΔΑ αποσπά το 34,57 % των ψήφων, ποσοστό που τού δίνει 361 από τις 550 συνολικά έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,48 % των καταμετρημένων ψήφων και 180 έδρες έρχεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΛΡΚ) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, στο οποίο είχαν πρόσφατα προσχωρήσει ο πρώην υπουργός οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, και πλειάδα κυβερνητικών βουλευτών.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα (83,9 % εγκύρων ψηφοδελτίων)
•Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Ρετζέπ Ερντογάν) 34,57 %
•Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Ντενίζ Μπαϋκάλ) 19,48 %
•Κόμμα Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ) 9,65 %
•Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Ντεβλέτ Μπαχτσελί) 8,46 %
•Νέο Κόμμα (Τζεμ Ουζάν) 7,25 %
•Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα -DEHAP (Μουράτ Μπολζάκ) 5,52 %
•Κόμμα Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ) 5,18 %
•Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετσεβίτ) 1,25 %
•Κόμμα Νέας Τουρκίας (Ισμαήλ Τζεμ) 1,14 %
Μάχη για την τρίτη θέση (και το ποσοστό 10 %, που αποτελεί όριο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο) δίνει το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (ΚΟΔ) της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, που έχει μέχρι στιγμής ποσοστό 9,65 % των καταμετρημένων ψήφων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συναδέλφων της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, είναι πολύ πιθανό το κόμμα της κ. Τσιλέρ να πετύχει την είσοδο του στη Βουλή.

Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχει πιθανότητες να φτάσει το εκλογικό κατώφλι του 10%. Έτσι οι έδρες της τουρκικής εθνοσυνέλευσης φαίνεται να πηγαίνουν σε εκπροσώπους των δύο πρώτων κομμάτων - ίσως και του τρίτου - και σε 9 ανεξάρτητους βουλευτές.

Συγκεκριμένα το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί λαμβάνει ποσοστό 8,46 % των ψήφων, το νεοεμφανιζόμενο «Νέο Κόμμα» του επιχειρηματία Ουζάν αποσπά το 7,25 %, το φιλοκουρδικό «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα - DEHAP» 5,52 %, το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ 5,18 %, το κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ μόλις 1,25 % και το κόμμα «Νέας Τουρκίας» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ 1,14 %.

Δηλώσεις Ερντογάν περί νίκης και αυτοδυναμίας

Ο ηγέτης του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για ισλαμιστικές τάσεις, δήλωσε ότι αναμένει να σχηματίσει κυβέρνηση με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις εκλογές της Κυριακής.


Σίγουρος για αυτοδυναμία ο κ. Ερντογάν
«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Πάντως ο ηγέτης του ΚΔΑ είπε ότι σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας, είναι πρόθυμος και έτοιμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα.

Σε συνέντευξή του ο κ. Ερντογάν είπε ότι εάν το ΚΔΑ σχηματίσει κυβέρνηση θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την επανεξέταση των όρων του προγράμματος οικονομικής βοήθειας - ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων - εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το κόμμα αυτό στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ότι θα τηρήσει το πρόγραμμα οικονομικής σωτηρίας που είχε υπογράψει η απερχόμενη κυβέρνηση με το ΔΝΤ.

Με νέες του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η επιτάχυνση στους ρυθμούς προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει βασική προτεραιότητά του.

Επίσης ο ηγέτης του ΚΔΑ είπε ότι το κόμμα του θα σεβαστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού πολιτεύματος.

Ομολογία ήττας από Ετσεβίτ - Μπαχτσελί
Στο μεταξύ ο αποχωρών πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, λέγοντας ότι δεν τού προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και ο εταίρος του στην κυβέρνηση και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε εμφανώς σοκαρισμένος και άφησε να εννοηθεί ότι η αποτυχία του κόμματός του να μπεί στο κοινοβούλιο ίσως τον αναγκάσει να παραιτηθεί.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 14:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύτηκαν τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
 

Αστυνομικό άγημα μεταφέρει ένα από τα μικρά θύματα στην τελευταία κατοικία του

Οι χωρικοί του Σαν Τζουλιάνο της Πούλιας, στη νότια Ιταλία κήδεψαν σε κοινή τελετή τα 29 θύματα του καταστροφικού σεισμού της Πέμπτης.

Με εξαίρεση τρεις ενήλικες, όλα τα άλλα θύματα του σεισμού ήταν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο του σχολείου τους.

Στην τελετή παρέστησαν ο Ιταλός πρόεδρος και μέλης της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η συγκίνηση για τα θύματα ήταν διάχυτη σε όλη την Ιταλιά και οι περισσότερες οικογένειες παρακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση την τελετή.


Τρίτη νύχτα στις σκηνές για πολλούς

Ο καταλογισμός των ευθυνών απασχολεί τους Ιταλούς υπευθύνους αυτή τη στιγμή. Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού υπέστησαν ζημιές, αλλά το σχολικό κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατά την κατασκευή του δεύτερου ορόφου του κτιρίου δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί κανονισμοί.

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που επλήγη πέρασαν και τρίτη νύχτα σε σκηνές καθώς τα σπίτια τους ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 20:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 27 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου
 


Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία


Εικοσιέξι παιδιά σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το σχολείο τους, στο χωριό Σαν Τζουλιάνο της νότιας Ιταλίας


Έγιναν οι κηδείες των ομήρων που βρήκαν το θάνατο όταν οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε θέατρο της Μόσχας που είχαν καταλάβει Τσετσένοι αντάρτες


Η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες (αρ.) από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Αριέλ Σαρόν (δ.) σφράγισε το τέλος της


Επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων φιλάθλων στον αγώνα Φενέρ Μπαχτσέ-Παναθηναϊκού


Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Ευρώπη


Για κλοπές ρούχων από καταστήματα δικάζεται η γνωστή ηθοποιός Γουϊνόνα Ράϊντερ


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 17:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Αιματηρή αντεπίθεση στην Τσετσενία
 

Ρωσικά τεθωρακισμένα στην Τσετσενία

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση εναντίον θέσεων Τσετσένων ανταρτών, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέϊ Ιβανώφ.

Αλλά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Τσετσένοι αντάρτες έβαλαν με ρουκέτα εναντίον ελικοπτέρου του ρωσικού στρατού που πετούσε πάνω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι εννιά ρώσοι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας που καταρρίπτεται ρωσικό ελικόπτερο από πύραυλο εδάφους - αέρος.

Σκληρά αλλά κατά επιλεγμένων στόχων

Στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κ. Ιβανώφ χαρακτήρισε τα νέα στρατιωτικά μέτρα της χώρας του ως «σκληρά αλλά κατά επιλεγμένων στόχων», τονίζοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει οι Τσετσένοι αντάρτες σχεδίαζαν περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες τόσο στην Τσετσενία όσο και στο εξωτερικό.


Νέα ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι εγκαταλείπει προηγούμενα σχέδια για μείωση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία.

Η νέα αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων γίνεται μία εβδομάδα μετά την έφοδο των ρωσικών επιλέκτων δυνάμεων σε θέατρο της Μόσχας, όπου Τσετσένοι αντάρτες κρατούσαν πανώ από 700 άτομα ομήρους.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 19:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Όροι Νετανιάχου προς Σαρόν
 

Όρους έθεσε στον Αριέλ Σαρόν ο Βενιαμίν Νετανιάχου

Ο γνωστός για τις σκληρές θέσεις του έναντι των Παλαιστινίων, πρώην πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε σήμερα, «κατ' αρχάς» όπως δήλωσε ο ίδιος, την πρόσκληση του Αριέλ Σαρόν, για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση.

Ο κ. Νετανυάχου είπε ότι δέχεται το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον όρο ο κ. Σαρόν να δεχθεί να προκηρύξει πρόωρα γενικές εκλογές.

Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο αίτημα του κ. Νετανιάχου δεν έχει γίνει γνωστή.

Σημειωτέον ότι οι κ.κ. Σαρόν και Νετανιάχου είναι εσωκομματικοί αντίπαλοι για την αρχηγία του Λικούντ.

Ο κ. Σαρόν προσπαθεί να σχηματίσει με τη συνεργασία ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων και του κόμματος του - Λικούντ - μία νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται μετά την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με την παραίτηση των υπουργών Άμυνας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, και Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη του φιλο-ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία
 

Ψηφοφόροι σε εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης

Στην Τουρκία το φιλο-ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ), έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των σημερινών εκλογών, και φαίνεται να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένες περισσότερες από τις μισές ψήφους, το ΚΔΑ αποσπά το 35 % των ψήφων, ποσοστό που θα τού δώσει πάνω από 350 από τις 550 συνολικά έδρες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20 % των καταμετρημένων ψήφων και 186 έδρες έρχεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΛΡΚ) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, στο οποίο είχαν πρόσφατα προσχωρήσει ο πρώην υπουργός οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ετσεβίτ, Χουσαμετίν Οζκάν και πλειάδα κυβερνητικών βουλευτών.

Μάχη για την τρίτη θέση (και το ποσοστό 10 %, που αποτελεί όριο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο) δίνει το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (ΚΟΔ) της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, που έχει μέχρι στιγμής ποσοστό 9,1 % των καταμετρημένων ψήφων.

Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται ικανό να φτάσει το εκλογικό κατώφλι του 10%.

Δηλώσεις Ερντογάν περί νίκης και αυτοδυναμίας

Ο ηγέτης του ΚΔΑ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για ισλαμιστικές τάσεις, δήλωσε ότι αναμένει να σχηματίσει κυβέρνηση με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τις εκλογές της Κυριακής.


Σίγουρος για αυτοδυναμία ο κ. Ερντογάν
«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας», είπε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Πάντως ο ηγέτης του ΚΔΑ είπε ότι σε περίπτωση μη κατάκτησης της αυτοδυναμίας, είναι πρόθυμος και έτοιμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα.

Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερς ο κ. Ερντογάν είπε ότι εάν το ΚΔΑ σχηματίσει κυβέρνηση θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την επανεξέταση των όρων του προγράμματος οικονομικής βοήθειας - ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων - εάν κάτι τέτοιο θεωρηθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το κόμμα αυτό στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ότι θα τηρήσει το πρόγραμμα οικονομικής σωτηρίας που είχε υπογράψει η απερχόμενη κυβέρνηση με το ΔΝΤ.


Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 12:48 ('Ωρα Λονδίνου)
Επτά ημέρες σε εικόνες: 27 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου
 


Ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετσέπ Ταγιπ Ερτογκάν, μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία


Εικοσιέξι παιδιά σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το σχολείο τους στο χωριό Σαν Τζουλιάνο της νότιας Ιταλιας


Έγιναν οι κηδείες των ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο όταν οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε θέατρο που είχαν καταλάβει Τσετσένοι αντάρτες


Επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων φιλάθλων στον αγώνα Φενέρ Μπαχτσέ-Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη


Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την Ευρώπη


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 16:50 ('Ωρα Λονδίνου)
'Η απαγωγή της Βικτόρια Μπέκαμ'
 

Οι Μπέκαμ: ένα απο τα πιό διάσημα ζευγάρια της Βρετανίας

Εννιά άνθρωποι ανακρίνονται με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν τη Βικτόρια Μπέκαμ, σύζυγο του διάσημου ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα News of the World, σπείρα ρουμάνων και αλβανών κακοποιοών σχεδίαζε την απαγωγή της Μπέκαμ και των παιδιών της με σκοπό να ζητήσει λύτρα άνω των επτά εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βικτόρια Μπέκαμ - σύζυγος του διεθνούς άσου του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ - είναι μια απο τις πλέον διάσημες γυναίκες στην Αγγλία.

Πρώην μέλος του συγκροτήματος, Σπάις Γκερλς, η εύπορη Βικτόρια απολαμβάνει τώρα την οικογενειακή ζωή με τους δύο γιούς της, Μπρούκλιν και Ρωμαίο.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 16:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσική επίθεση στην Τσετσενία
 

Russia has halted a planned scaling down of operations

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα μεγάλη επιχείρηση εναντίον θέσεων Τσετσένων ανταρτών, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Ιβανώφ, να αποτραπούν νέες πράξεις τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρώϋτερ που αναμεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ, Τσετσένοι αντάρτες έβαλαν με ρουκέτα εναντίον ελικοπτέρου του ρωσικού στρατού που πετούσε πάνω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι εννιά ρώσοι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 17:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Ισραήλ: Υπουργός Εξωτερικών ο Νετανιάχου
 

Όρους έθεσε στον Αριέλ Σαρόν ο Βενιαμίν Νετανιάχου

Ο γνωστός για τις σκληρές θέσεις του έναντι των Παλαιστινίων, πρώην πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε σήμερα, «κατ' αρχάς» όπως δήλωσε ο ίδιος, την πρόσκληση του Αριέλ Σαρόν, για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση.

Ο κ. Νετανυάχου είπε ότι δέχεται το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον όρο ο κ. Σαρόν να δεχθεί να προκηρύξει πρόωρα γενικές εκλογές.

Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο αίτημα του κ. Νετανιάχου δεν έχει γίνει γνωστή.

Σημειωτέον ότι οι κ.κ. Σαρόν και Νετανιάχου είναι εσωκομματικοί αντίπαλοι για την αρχηγία του Λικούντ.

Ο κ. Σαρόν προσπαθεί να σχηματίσει με τη συνεργασία ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων και του κόμματος του - Λικούντ - μία νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται μετά την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με την παραίτηση των υπουργών Άμυνας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, και Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 14:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύτηκαν τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
 

Δεν επαρκούσαν τα λευκά φέρετρα που υπήρχαν και που παραδοσιακά χρησιμοπούνται στην Ιταλία για την ταφή μικρών παιδιών

Οι χωρικοί του Σαν Τζουλιάνο της Πούλιας, στη νότια Ιταλία κήδεψαν σε κοινή τελετή τα 29 θύματα του καταστροφικού σεισμού της Πέμπτης.

Με εξαίρεση τρεις ενήλικες, όλα τα άλλα θύματα του σεισμού ήταν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο του σχολείου τους.

Στην τελετή παρέστησαν ο Ιταλός πρόεδρος και μέλης της κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η συγκίνηση για τα θύματα ήταν διάχυτη σε όλη την Ιταλιά και οι περισσότερες οικογένειες παρακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση την τελετή.


Τρίτη νύχτα στις σκηνές για πολλούς

Ο καταλογισμός των ευθυνών απασχολεί τους Ιταλούς υπευθύνους αυτή τη στιγμή. Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού υπέστησαν ζημιές, αλλά το σχολικό κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατά την κατασκευή του δεύτερου ορόφου του κτιρίου δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί κανονισμοί.

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που επλήγη πέρασαν και τρίτη νύχτα σε σκηνές καθώς τα σπίτια τους ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 14:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Ειρηνευτική συμφωνία για τη Σρι Λάνκα
 

Οι Νορβηγοί διαπραγμευτές τόνισαν ότι οι δύο πλευρές επέδειξαν πνεύμα συνδιαλλαγής και υποχωρήσεων

Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στη Σρι Λάνκα φαίνεται ότι πλησιάζει προς το τέλος του έπειτα από 19 χρόνια εχθροπραξιών.

Σε συμφωνία ειρήνευσης φαίνεται να έφτασαν οι αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, έπειτα από τετραήμερες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των δύο μερών με νορβηγική διαμεσολάβηση στην Ταϊλάνδη.

Οι Τίγρεις Ταμίλ απέσυραν το αίτημά τους για ανεξαρτητοποίηση από τον Σεπτέμβρη του βορειοαντολικού τμήματος της Σρι Λάνκα, που κατοικείται στην πλειοψηφία από τους Ταμίλ, και οι περισσότερες περιοχές του οποίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό των έλεγχο τους.

Σε αντιστάθμισμα η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε να προχωρήσει σε γρήγορες πολιτικές αλλαγές, που στόχο θα έχουν τον τερματισμό 19 χρόνων αιματηρής αντιπαράθεσης, παροχή αυτονομίας στις μειονοτικές περιοχές και παροχή πόρων ανοικοδόμησης στα μέρη που πλήγηκαν από την εμφύλια διαμάχη.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 12:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Η οικονομία του «Μεγάλου Ασθενή»
 

Οι αγορές απλησίαστες για τους περισσότερους Τούρκους

Του απεσταλμένου μας στην Αγκυρα, Αρη Χατζηστεφάνου

Η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς αν επισκεφθεί μεσημέρι την Άγκυρα είναι οι τεράστιες ουρές ανθρώπων που περιμένουν με κουπόνια να αγοράσουν το φτηνό ψωμί που επιχορηγεί ο δήμος.

Οι ουρές για φτηνό ψωμί και συσσίτιο διπλασιάστηκαν ύστερα από την οικονομική κρίση του 2001 που προκάλεσε την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 50%.

Η οικονομική κρίση άφησε πίσω της δυο εκατομμύρια ανέργους και οδήγησε περίπου το 60% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Κωσταντινούπολη αυξήθηκε δραματικά.

Ο πληθωρισμός έφτασε αρχικά στο 70% και οι περισσότεροι Τούρκοι πιστευουν ότι δεν θα καταφέρουν να τον μειώσουν στο 35% όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ετσι μια εφημερίδα κοστίζει ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες, ενώ όποιος μπορεί να αγοράσει ένα CD ξένου καλλιτέχνη θα πρέπει να δώσει περίπου 22 εκατομμύρια λίρες (περίπου 14 ευρώ).

Για την Ευρώπη το ποσό αυτό είναι σχετικά μικρό. Στην Τουρκία, ισοδυναμεί με πέντε ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Κοινωνικοί κραδασμοί

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία λαμβάνουν 180 εκατομμύρια λίρες (περίπου 110 ευρώ) το μήνα. Κάποιοι άλλοι μπορούν να χαλάσουν το ίδιο ποσό στο Reina, ένα από τα γνωστότερα κλαμπ της Κωσταντινούπολης.

Περρισότερο και από τη φτώχεια οι Τούρκοι φαίνεται να ενοχλούνται από την τεράστια ανισοκατανομή του εισοδήματος.

Ορισμένοι, όπως ο Ντενίζ, ένας οδηγός ταξί στην Κωνσταντινούπολη, θεωρούν ότι οι φτωχώτεροι επωμίζονται όλο το βάρος της «θεραπείας σοκ» που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και των μέτρων λιτότητας του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα χαρακτηρίζονται καζάνια που βράζουν και αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την ενίσχυση των ισλαμικών και φιλοϊσλαμικών κομμάτων σε αυτήν ακριβώς την λαϊκή αγανάκτηση και όχι σε θρησκευτικά κίνητρα.

Τις πταίει

Αρκετές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την εξήγηση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.

Ύστερα από την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής αρκετοί οικονομολόγοι άρχισαν να αμφισβητούν την πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες αγορές.

Η «θεραπεία» του διεθνούς οργανισμού, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, στηρίζεται στην επιβολή εξοντωτικών μέτρων λιτότητας που μέσω μιας αλυσιδωτής αντίδρασης αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων και αύξηση των επενδύσεων.

Ακόμη και οι υποστηρικτές αυτής της τακτικής, όμως, αναγνωρίζουν ότι για να τεθεί σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός, απαιτείται ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα- στοιχεία που μόνο ως δεδομένα δεν μπορούν να θεωρηθούν για την Τουρκία.

Η συζήτηση για το γενικότερο ρόλο του ΔΝΤ θα μπορούσε να επαναληφθεί για μια σειρά χωρών, μόνο που η Τουρκία φαίνεται ότι παρουσιάζει σημαντικές ιδιατερότητες.

Η πλειονότητα των Τούρκων αρθρογράφων θα συμφωνήσει ότι τα κριτήρια για την παροχή δανείων αλλά και την γενικότερη πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Τουρκία δεν είναι αμιγώς οικονομικά.

Ο ρόλος της χώρας ως ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η δίοδος που προσφέρει για την προώθηση ξένων άμεσων επενδύσεων προς την κεντρική Ασία και το γεγονός ότι σύντομα θα φιλοξενεί τον αγωγό πετρελαίου Μπακού-Τσειχάν, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα της Κασπίας στις αγορές της Δύσης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ίσως δικαιολογούν την πολιτική του ΔΝΤ.

Κρατικός καπιταλισμός

Η Τουρκία, όμως, διαφέρει και λόγω της εσωτερικής δομής της οικονομίας της. Οπως ανέφερε σε σχετικό αφιέρωμά της η Monde-Diplomatique, η εμπλοκή του στρατού στην οικονομία δημιουργεί ένα είδος κρατικού καπιταλισμού.

Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό, η εμπλοκή αυτή εξασφαλίζεται μέσω του Συνδέσμου Αλληλοβοήθειας του Στρατού (ΟΥΑΚ) που ιδρύθηκε μετά το πραξικόπημα του 1960 και σύντομα μετατράπηκε σε ένα άτυπο όμιλο επιχειρήσεων.

Στην ιδιοκτησία του ΟΥΑΚ πέρασαν δεκάδες βιομηχανίες αλλά ακόμη και ποσοστά από το τουρκικό παράρτημα της Ρενό, του εργοστασίου της Γκουντγίαρ κ.ά.

Σύμφωνα πάντα με την Monde-Diplomatique, ο ΟΥΑΚ είναι απαλλαγμένος από κάθε φορολογία ή δασμό. Γεγονός που ίσως μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις «ιδιοτροπίες» της τουρκικής οικονομίας που προβληματίζουν τους οικονομολόγους.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύονται τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
 

Δεν επαρκούσαν τα λευκά φέρετρα που υπήρχαν και που παραδοσιακά χρησιμοπούνται στην Ιταλία για την ταφή μικρών παιδιών

Οι χωρικοί του Σαν Τζουλιάνο ντι Πούλια, στη νότια Ιταλία κηδεύουν σε κοινή τελετή τα 29 θύματα του καταστροφικού σεισμού της Πέμπτης.

Με εξαίρεση τρεις ενήλικες, όλα τα άλλα θύματα του σεισμού ήταν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο του σχολείου τους.


Τρίτη νύχτα στις σκηνές για πολλούς
Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού υπέστησαν ζημιές, αλλά το σχολικό κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατά την κατασκευή του δεύτερου ορόφου του κτιρίου δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί κανονισμοί.

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που επλήγη πέρασαν και τρίτη νύχτα σε σκηνές καθώς τα σπίτια τους ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 10:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Ο κυριακάτικος βρετανικός τύπος εξακολουθεί να ασχολείται με τον πρώην μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνας, Πολ Μπάρελ, που μετά από μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη παρέμβαση της βασίλισσας της Αγγλίας , αθωώθηκε από τις κατηγορίες ότι είχε κλέψει προσωπικά αντικείμενα της Νταϊάνας.

Συνέχεια των ερωτημάτων

Η Ομπσέρβερ (The Observer) δημοσιεύει ένα κατάλογο με 10 ερωτήματα που θα ήθελε να θέσουν οι βουλευτές στον γενικό εισαγγελέα της χώρας, σχετικά με την παρέμβαση της βασίλισσας της Αγγλίας.

«Γιατί, ρωτά η βρετανική εφημερίδα, δόθηκε βάση σε ένα απαράδεκτο αποδεικτικό στοιχείο από δεύτερο χέρι όταν η αστυνομία θα έπρεπε να ζητήσει μαρτυρική κατάθεση από τη βασίλισσα;»

Η δικαιοσύνη γελοιοποιήθηκε κρίνει η Ομπσέρβερ.

Και η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) χαρακτηρίζει τη δίκη, παρωδία.

«Οι Ουΐνδσορ, λέει, έχουν πολλά ακόμα να μάθουν.»

Όπως και οι υπήκοοί τους, κατά την Σάντεϊ Εξπρές (Sunday Express) που λέει ότι «τα ισχυρά όργανα του κράτους έβγαλαν το καπέλο τους στο βασιλικό και γαλαζοαίματο κατεστημένο σαν να ήταν μεσαιωνικοί κολίγοι.

«Επέτρεψαν στους εαυτούς τους να χρησιμοποιηθούν από το ταξικό σύστημα για να σταυρώσουν έναν αθώο» λέει η εφημερίδα.

Αλλά η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) διαφωνεί.

Η καταγγελία ότι η βασίλισσα αποκάλυψε τι της είχε πει ιδιαιτέρως ο Μπάρελ μόνο και μόνο για να σώσει την βασιλική οικογένεια από επικείμενη ταπείνωση, δεν βασίζεται πουθενά,, λέει η εφημερίδα.

Φαντάσματα στο τιμόνι

Η Ντέιλι Σταρ Σάντεϊ (Daily Star Sunday) αναφέρεται σε μια μεταφυσική παρέμβαση που πιστεύεται πως ευθύνεται για μια σειρά δυστυχημάτων σε επαρχιακό δρόμο στην αγγλική επαρχία του Χερφορντσάιρ

Όπως λέει, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καλέσει εξορκιστή επειδή πιστεύουν πως ένα φάντασμα τραβά ξαφνικά απότομα το τιμόνι των αυτοκινήτων που κινούνται στον δρόμο A465 κοντά στο χωριό Στόουκ Λέισι.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 10:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Κηδεύονται τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
 

Δεν επαρκούσαν τα λευκά φέρετρα που υπήρχαν και που παραδοσιακά χρησιμοπούνται στην Ιταλία για την ταφή μικρών παιδιών

Οι χωρικοί του Σαν Τζουλιάνο ντι Πούλια, στη νότια Ιταλία κηδεύουν σε κοινή τελετή τα 29 θύματα του καταστροφικού σεισμού της Πέμπτης.

Με εξαίρεση τρεις ενήλικες, όλα τα άλλα θύματα του σεισμού ήταν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο του σχολείου τους.


Τρίτη νύχτα στις σκηνές για πολλούς
Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού υπέστησαν ζημιές, αλλά το σχολικό κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατά την κατασκευή του δεύτερου ορόφου του κτιρίου δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί κανονισμοί.

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που επλήγη πέρασαν και τρίτη νύχτα σε σκηνές καθώς τα σπίτια τους ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Επιστρατεύεται το «βαρύ πυροβολικό»
 

Ο πρόεδρος Μπους ρίχτηκε στη μάχη για να βοηθήσει την εκλογή του αδελφού του στη Φλόριδα

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για τις ενδιάμεσες εκλογές της ερχόμενης Τρίτη, η προσοχή στρέφεται στην πολιτεία της Φλόριδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση του αδελφού του, Τζεμπ, στην Τάμπα.

Ο Τζεμπ Μπους κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί κυβερνήτης της πολιτείας.

Στο Μαϊάμι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον καλούσε τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τον αντίπαλό του Τζεμπ Μπους, υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπιλ Μακ Μπράιντ.

Την Κυριακή αναμένεται να προσφέρει την υποστήριξή του στον Μακ Μπράιντ, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Η εκλογική αναμέτρηση στη Φλόριδα έχει προξενήσει το ενδιαφέρον σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η έκβασή της μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το 2000, καθυστέρηση η έκδοση των αποτελεσμάτων λόγω αντιδικιών σχετικά με παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία στη Φλόριδα.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 05:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι μονομάχοι των εκλογών
 

Το Ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Tης Λένας Χουρμούζη

Δεκαοκτώ πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους διεκδικούν την ψήφο των περίπου 42 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για κόμματα με μεγάλη παράδοση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Σχετικά θέματα
Ωστόσο, σε αυτήν την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύεται ότι οι πρωτοεμφανιζόμενοι των εκλογών είναι αποφασισμένοι να κλέψουν την παράσταση και τις έδρες από τους παλαιότερους.

Εάν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων αποδειχθούν ακριβείς, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Το Ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

«Ακ» στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «λευκό», «αγνό» και το κόμμα έχει ως έμβλημα μια λάμπα.

Σχηματίστηκε το περασμένο έτος από μετριοπαθή μέλη του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου.

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ηγέτης του είναι ο δημοφιλής 40χρονος πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόφοιτος ισλαμικού σχολείου.

Εχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και γνωρίστηκε με τον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, στα φοιτητικά του χρόνια.

Η πρώτη του διαφορά με τη δικαιοσύνη ήρθε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, όταν ένας απόστρατος συνταγματάρχης και συνάμα αφεντικό του στην υπηρεσία συγκοινωνιών του ζήτησε να ξυρίσει το μουστάκι του.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε και έχασε τη δουλειά του.

Το 1998, ο Ερντογάν καταδικάστηκε για υποκίνηση θρηκευτικού μίσους.

Αν και εξέτισε την ποινή του, η κεντρική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας του αφαίρεσε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του 2002.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος δεν αισθάνονται αδικημένοι από την απαγόρευση που επεβλήθη στον αρχηγό τους, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Σιρίν Εμίν:

«Αντιθέτως πιστεύω ότι η απαγόρευση συμμετοχής του Ερντογάν στις εκλογές θα δώσει ακόμα περισσότερες ψήφους στο κόμμα μας, αφού έχει ήδη εξοργίσει το λαό, ο οποίος δεν μπορεί άλλο να αποδεχτεί αυτήν την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα», τόνισε ο υποψήφιος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σιρίν Εμίν.

Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ)

Επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος της Μητέρας Πατρίδας - του τρίτου στην παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας - είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ, αρμόδιος στην κυβέρνηση Ετσεβίτ για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετσεβίτ)

Μέχρι τον Ιούλιο ήταν το μεγαλύτερο στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και το ισχυρότερο της Τουρκίας.

Μπουλέντ Ετσεβίτ

Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας του 77χρονου Ετσεβίτ και το κενό εξουσίας που προκάλεσαν στάθηκαν αφορμή για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το άλλοτε κραταιό κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς αδύναμο να συγκεντρώσει το απαραίτητο 10% των ψήφων για την είσοδό του στη νέα Εθνοσυνέλευση.

«Απευθύνω μήνυμα ενότητας προς το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς προς όλους τους αριστερούς αλλά και σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν μάθει να εκτιμούν τις προσπάθειές μας.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι η μοναδική παράταξη στην Τουρκία, η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των άλλων κομμάτων», είπε ο ηγέτης της, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (Ντεβλέτ Μπαχτσελί)

Θεωρείται από τα ισχυρότερα της Τουρκίας. Πρόσκειται στη Δεξιά και τάσσεται κατά των αυτονομιστικών οργανώσεων των Κούρδων και της δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Βλέπει με καχυποψία τις απαιτούμενες για την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα μεταρρυθμίσεις και κατά καιρούς έχει ασκήσει κριτική στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έμβλημα του κόμματος είναι τρεις ημισέληνοι σε κόκκινο φόντο.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανήλθε στην ηγεσία της Εθνικιστικής Δράσης, πριν από τρία χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Αλπαρσλάν Τουρκές.

Τα τελευταία χρόνια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει υιοθετήσει ένα πιο μετριοπαθές και λιγότερο εθνικιστικό προφίλ, ωστόσο, μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του οφείλεται στη στάση απέναντι στο κουρδικό ζήτημα.

Έχει οπαδούς στο μπλοκ των ισλαμιστών, ενώ τα κρούσματα διαφθοράς στα κοινοβουλευτικά κόμματα ενίσχυσαν τους εθνικιστές.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θεωρείται άνθρωπος εσωστρεφής, ο οποίος σπανίως δίνει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Το κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας

Το Χαντέπ είναι το κόμμα, το οποίο αντιπροσωπεύει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τα 12 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας, έχοντας ως επικεφαλής τον Μουράτ Μπολζάκ.

Το κόμμα του Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ)

Στο τιμόνι του βρίσκεται η Τανσού Τσιλέρ, η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος, η οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 1993-1996.

Τανσού Τσιλέρ

Ήταν μια περίοδος συνυφασμένη με σκάνδαλα διαφθοράς και με την άνοδο στην εξουσία του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού, του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Όμως, η Τανσού Τσιλέρ δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής σκακιέρας.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Το κόμμα αυτό και ο ηγέτης του, Ντενίζ Μπαϊκάλ εμφανίζονται ως οι πιο σημαντικοί αντίπαλοι του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι εσωκομματικές διαμάχες ήταν επί σειρά ετών το βασικό πρόβλημα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από τη δεινή κριτική που ασκούσε απέναντι στην οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σήμερα εμφανίζεται ενισχυμένο και κατεβαίνει στις εκλογές έχοντας στις τάξεις του τον πρώην υπουργό Οικονομίας και πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς.

Το κόμμα της Νέας Τουρκίας (Ισμαΐλ Τζεμ)

Πρόκειται για ένα πραγματικά νέο κόμμα, αφού συστάθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Ισμαΐλ Τζεμ

Ιδρυτές του είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν.

Είναι ένα άκρως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο απαρτίζεται από πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ισμαΐλ Τζεμ από τη νέα Εθνοσυνέλευση μπορεί να σφραγίσει και το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών

«Οταν έρθουμε στην εξουσία πρόκειται να απαλλάξουμε το ποδόσφαιρο από τον κανονισμό του οφσάιντ», δηλώνει ο αρχηγός του μικρού σε δυναμικότητα κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μπεσίμ Τιμπούκ, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι απευθύνεται σε μια χώρα που τρελαίνεται με το ποδόσφαιρο, ειδικά μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας και της Ιαπωνίας.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 05:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Κοινή κηδεία των θυμάτων του σεισμού
 

Δεν επαρκούσαν τα λευκά φέρετρα που υπήρχαν και που παραδοσιακά χρησιμοπούνται στην Ιταλία για την ταφή μικρών παιδιών

Οι χωρικοί του Σαν Τζουλιάνο ντι Πούλια, στη νότια Ιταλία κηδεύουν το πρωί σε κοινή τελετή τα 29 θύματα του καταστροφικού σεισμού της Πέμπτης.

Με εξαίρεση τρεις ενήλικες, όλα τα άλλα θύματα του σεισμού ήταν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο του σχολείου τους.


Τρίτη νύχτα στις σκηνές για πολλούς
Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού υπέστησαν ζημιές, αλλά το σχολικό κτίριο ήταν ένα από τα ελάχιστα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κατά την κατασκευή του δεύτερου ορόφου του κτιρίου δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικοί κανονισμοί.

Στο μεταξύ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής που επλήγη περνούν και τρίτη νύχτα σε σκηνές καθώς τα σπίτια τους ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι μονομάχοι των εκλογών
 

Το Ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Tης Λένας Χουρμούζη

Δεκαοκτώ πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους διεκδικούν την ψήφο των περίπου 42 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για κόμματα με μεγάλη παράδοση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Σχετικά θέματα
Ωστόσο, σε αυτήν την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύεται ότι οι πρωτοεμφανιζόμενοι των εκλογών είναι αποφασισμένοι να κλέψουν την παράσταση και τις έδρες από τους παλαιότερους.

Εάν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων αποδειχθούν ακριβείς, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Το Ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

«Ακ» στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «λευκό», «αγνό» και το κόμμα έχει ως έμβλημα μια λάμπα.

Σχηματίστηκε το περασμένο έτος από μετριοπαθή μέλη του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου.

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ηγέτης του είναι ο δημοφιλής 40χρονος πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόφοιτος ισλαμικού σχολείου.

Εχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και γνωρίστηκε με τον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, στα φοιτητικά του χρόνια.

Η πρώτη του διαφορά με τη δικαιοσύνη ήρθε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, όταν ένας απόστρατος συνταγματάρχης και συνάμα αφεντικό του στην υπηρεσία συγκοινωνιών του ζήτησε να ξυρίσει το μουστάκι του.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε και έχασε τη δουλειά του.

Το 1998, ο Ερντογάν καταδικάστηκε για υποκίνηση θρηκευτικού μίσους.

Αν και εξέτισε την ποινή του, η κεντρική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας του αφαίρεσε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του 2002.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος δεν αισθάνονται αδικημένοι από την απαγόρευση που επεβλήθη στον αρχηγό τους, όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Σιρίν Εμίν:

«Αντιθέτως πιστεύω ότι η απαγόρευση συμμετοχής του Ερντογάν στις εκλογές θα δώσει ακόμα περισσότερες ψήφους στο κόμμα μας, αφού έχει ήδη εξοργίσει το λαό, ο οποίος δεν μπορεί άλλο να αποδεχτεί αυτήν την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα», τόνισε ο υποψήφιος του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σιρίν Εμίν.

Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ)

Επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος της Μητέρας Πατρίδας - του τρίτου στην παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας - είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ, αρμόδιος στην κυβέρνηση Ετσεβίτ για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (Μπουλέντ Ετσεβίτ)

Μέχρι τον Ιούλιο ήταν το μεγαλύτερο στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και το ισχυρότερο της Τουρκίας.

Μπουλέντ Ετσεβίτ

Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας του 77χρονου Ετσεβίτ και το κενό εξουσίας που προκάλεσαν στάθηκαν αφορμή για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το άλλοτε κραταιό κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς αδύναμο να συγκεντρώσει το απαραίτητο 10% των ψήφων για την είσοδό του στη νέα Εθνοσυνέλευση.

«Απευθύνω μήνυμα ενότητας προς το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς προς όλους τους αριστερούς αλλά και σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν μάθει να εκτιμούν τις προσπάθειές μας.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι η μοναδική παράταξη στην Τουρκία, η οποία έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των άλλων κομμάτων», είπε ο ηγέτης της, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (Ντεβλέτ Μπαχτσελί)

Θεωρείται από τα ισχυρότερα της Τουρκίας. Πρόσκειται στη Δεξιά και τάσσεται κατά των αυτονομιστικών οργανώσεων των Κούρδων και της δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Βλέπει με καχυποψία τις απαιτούμενες για την ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα μεταρρυθμίσεις και κατά καιρούς έχει ασκήσει κριτική στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έμβλημα του κόμματος είναι τρεις ημισέληνοι σε κόκκινο φόντο.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανήλθε στην ηγεσία της Εθνικιστικής Δράσης, πριν από τρία χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Αλπαρσλάν Τουρκές.

Τα τελευταία χρόνια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει υιοθετήσει ένα πιο μετριοπαθές και λιγότερο εθνικιστικό προφίλ, ωστόσο, μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του οφείλεται στη στάση απέναντι στο κουρδικό ζήτημα.

Έχει οπαδούς στο μπλοκ των ισλαμιστών, ενώ τα κρούσματα διαφθοράς στα κοινοβουλευτικά κόμματα ενίσχυσαν τους εθνικιστές.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θεωρείται άνθρωπος εσωστρεφής, ο οποίος σπανίως δίνει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Το κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας

Το Χαντέπ είναι το κόμμα, το οποίο αντιπροσωπεύει στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τα 12 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας, έχοντας ως επικεφαλής τον Μουράτ Μπολζάκ.

Το κόμμα του Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ)

Στο τιμόνι του βρίσκεται η Τανσού Τσιλέρ, η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος, η οποία έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 1993-1996.

Τανσού Τσιλέρ

Ήταν μια περίοδος συνυφασμένη με σκάνδαλα διαφθοράς και με την άνοδο στην εξουσία του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού, του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Όμως, η Τανσού Τσιλέρ δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής πολιτικής σκακιέρας.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Το κόμμα αυτό και ο ηγέτης του, Ντενίζ Μπαϊκάλ εμφανίζονται ως οι πιο σημαντικοί αντίπαλοι του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Οι εσωκομματικές διαμάχες ήταν επί σειρά ετών το βασικό πρόβλημα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από τη δεινή κριτική που ασκούσε απέναντι στην οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σήμερα εμφανίζεται ενισχυμένο και κατεβαίνει στις εκλογές έχοντας στις τάξεις του τον πρώην υπουργό Οικονομίας και πρώην αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς.

Το κόμμα της Νέας Τουρκίας (Ισμαΐλ Τζεμ)

Πρόκειται για ένα πραγματικά νέο κόμμα, αφού συστάθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Ισμαΐλ Τζεμ

Ιδρυτές του είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν.

Είναι ένα άκρως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο απαρτίζεται από πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Ισμαΐλ Τζεμ από τη νέα Εθνοσυνέλευση μπορεί να σφραγίσει και το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών

«Οταν έρθουμε στην εξουσία πρόκειται να απαλλάξουμε το ποδόσφαιρο από τον κανονισμό του οφσάιντ», δηλώνει ο αρχηγός του μικρού σε δυναμικότητα κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μπεσίμ Τιμπούκ, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι απευθύνεται σε μια χώρα που τρελαίνεται με το ποδόσφαιρο, ειδικά μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας και της Ιαπωνίας.


Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2002 - 05:02 ('Ωρα Λονδίνου)
Στις κάλπες η Τουρκία
 

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογκάν θεωρεί βέβαιη τη νίκη

Έχουν ανοίξει στην Τουρκία οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι κανένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό δεν θα κατορθώσει να κερδίσει το 10% που απαιτείται για την εκλογή βουλευτών.

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται το νέο κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που υποστηρίζει φιλοδυτική πολιτική και τη δεύτερη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εμμένει ότι έχει διακόψει τους δεσμούς με τον ακραίο ισλαμισμό.

Έχει απαγορευτεί στον ηγέτη του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν, να λάβει μέρος στις εκλογές επειδή στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για πρόκληση θρησκευτικού μίσους.

Το κατώφλι του 10%


Η εκπροσώπηση των γυναικών στο τουρκικό κοινοβούλιο είναι μικρότερη από 4%
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Άρης Χατζηστεφάνου, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως αν πράγματι κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τα δυο κόμματα που προηγούνται θα μοιραστούν όλες τις έδρες.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στο ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Οι στρεβλώσεις που προκαλεί στο εκλογικό σύστημα το κατώφλι του 10% απασχολούν αρκετούς αναλυτές στην Άγκυρα καθώς η ψήφος ενός μεγάλου ποσοστού του εκλογικού σώματος ουσιαστικά χάνεται, δημιουργώντας πρόβλημα άνισης εκπροσώπησης.

Στέλεχος του ΟΑΣΕ, που στέλνει για πρώτη φορά παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το θέμα ενδέχεται να συμπεριληφθεί στην αναφορά που θα καταθέσουν τα μέλη τη αποστολής σε περίπου δυο εβδομάδες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.