|
|
Ειδήσεις 02-11-02
Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν κληρικό
Ιταλία: ερωτηματικά και αγανάκτηση
Η οικονομία του «Μεγάλου Ασθενή»
Σκληροπυρηνικός υπουργός Άμυνας στο Ισραήλ
Ιταλία: ερωτηματικά και αγανάκτηση
Σε προεκλογικό πυρετό η Τουρκία
Η ιστορία του τουρκικού κράτους
'Η απαγωγή της Βικτόρια Μπέκαμ'
Προεκλογικός πυρετός στην Τουρκία
Νέα κυβέρνηση και νέα επεισόδια βίας στο Κασμίρ
Νέο ντοκουμέντο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
Ερωτηματικά και οργή στην Ιταλία
Βασιλική παρέμβαση για τον μπάτλερ της Νταϊάνας
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 23:43 ('Ωρα Λονδίνου) Οι αρχές της Ινδονησίας ανακρίνουν κληρικό
| Η κράτηση του Μπασίρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις |
Η αστυνομία στην Ινδονησία ανακρίνει τον ακραίο Ισλαμιστή, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργια σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε Χριστιανικές εκκλησίες και για το σχεδιασμό ενός πλάνου που προέβλεπε τη δολοφονία της προέδρου, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.
Ο Μπασίρ αρνείται τις κατηγορίες | Η ανάκριση διεξάγεται σε νοσοκομείο της αστυνομίας, στην ανατολική Τζακάρτα, καθώς ο κατηγορούμενος κατέρρευσε μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, οι ιατροί επιβεβαίωσαν οτι ο Μπασίρ είναι καλά στην υγεία του και η αστυνομία έχει ετοιμάσει μια λίστα με 50 ερωτήσεις.
Οι κυβερνήσεις της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας λένε οτι ο 64χρονος κληρικός είναι ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Τζεμαά Ισλαμίγια, που κατηγορείται απο πολλούς για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Ένας απο τους συνηγόρους του κ Μπασίρ είπε οτι ο πελάτης του δε θα απαντήσει στις ερωτήσεις της αστυνομίας.
Ο Αχμέντ Μιχντάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Είναι κατηγορούμενος. Έχει το διακαίωμα να μη μιλήσει."
|
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 23:11 ('Ωρα Λονδίνου) Ιταλία: ερωτηματικά και αγανάκτηση
| Οι σκηνές έγιναν τα 'σπίτια΄πολλών οικογενειών |
Εισαγγελική έρευνα διετάχθη στη νότιο Ιτάλία για να διαπιστωθεί εάν και εναντίον ποιών πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για το θάνατο 26 παιδιών και τριών ενηλίκων μετά την κατάρρευση σχολείου απο ισχυρό σεισμό.
Οι κατηγορίες που ενδέχεται να απαγγελθούν είναι αυτές της ανθρωποκτονίας ή της εγκληματικής αμέλειας.
Εν τω μεταξύ στο χωριό Σαν Τζουλιάνο, όπου έχει εκκενωθεί απο το φόβο νέων σεισμικών δονήσεων, οι κάτοικοι δεν μπορούν να κρύψουν την αγανάκτηση τους για τον άδικο χαμό των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Ερωτηματικά γιατί μόνο το κτίριο του σχολείου κατέρρευσε | Με τα τελευταία πτώματα να έχουν πλέον απομακρυνθεί από τα συντρίμμια η προσοχή τώρα στρέφεται στο γιατί το σχολείο κατέρρευσε την ώρα που άλλα πολύ παλιότερα κτίρια γύρω του παρέμειναν άθικτα.
Στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής ασφαλείας συναντώνται για να εξετάσουν μέτρα προστασίας της περιοχής που δεν έχει χαρακτηριστεί σεισμογενής.
Στην ύπαιθρο
Στο μεταξύ οι κάτοικοι του Σαν Τζουλιάνο πέρασαν και δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο.
Την Παρασκευή σημειώθηκε νέος σεισμός -ισχυρός σχεδόν όσο και ο πρώτος της Πέμπτης- στέλνοντας τους τρομοκρατημένους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους.
Οι ιταλικές αρχές διέταξαν την εκκένωση του χωριού που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε μια κοιλάδα όπου και μένουν σε σκηνές.
Περίπου 3.500 άνθρωποι στην περιοχή βορειοανατολικά της Νάπολης έχουν μείνει άστεγοι από τον σεισμό.
Η έκρηξη της Αίτνας
Οι σεισμικές δονήσεις συμπίπτουν με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, του πλέον ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη, στη Σικελία.
Η έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε την Κυριακή.
Ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις, μεταξύ των οποίων ένας σεισμός έντασης 4.3 βαθμών Ρίχτερ την Τρίτη.
Υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι και ζουν σε αντίσκηνα και πανδοχεία.
Το 1980, από σεισμό που έγινε στην Νάπολη σκοτώθηκαν 2.570 άτομα. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 21:44 ('Ωρα Λονδίνου) Η οικονομία του «Μεγάλου Ασθενή»
| Οι αγορές απλησίαστες για τους περισσότερους Τούρκους |
Του απεσταλμένου μας στην Αγκυρα, Αρη Χατζηστεφάνου
Η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς αν επισκεφθεί μεσημέρι την Άγκυρα είναι οι τεράστιες ουρές ανθρώπων που περιμένουν με κουπόνια να αγοράσουν το φτηνό ψωμί που επιχορηγεί ο δήμος.
Οι ουρές για φτηνό ψωμί και συσσίτιο διπλασιάστηκαν ύστερα από την οικονομική κρίση του 2001 που προκάλεσε την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 50%.
Η οικονομική κρίση άφησε πίσω της δυο εκατομμύρια ανέργους και οδήγησε περίπου το 60% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Κωσταντινούπολη αυξήθηκε δραματικά.
Ο πληθωρισμός έφτασε αρχικά στο 70% και οι περισσότεροι Τούρκοι πιστευουν ότι δεν θα καταφέρουν να τον μειώσουν στο 35% όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ετσι μια εφημερίδα κοστίζει ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες, ενώ όποιος μπορεί να αγοράσει ένα CD ξένου καλλιτέχνη θα πρέπει να δώσει περίπου 22 εκατομμύρια λίρες (περίπου 14 ευρώ).
Για την Ευρώπη το ποσό αυτό είναι σχετικά μικρό. Στην Τουρκία, ισοδυναμεί με πέντε ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.
Κοινωνικοί κραδασμοί
Εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία λαμβάνουν 180 εκατομμύρια λίρες (περίπου 110 ευρώ) το μήνα. Κάποιοι άλλοι μπορούν να χαλάσουν το ίδιο ποσό στο Reina, ένα από τα γνωστότερα κλαμπ της Κωσταντινούπολης.
Περρισότερο και από τη φτώχεια οι Τούρκοι φαίνεται να ενοχλούνται από την τεράστια ανισοκατανομή του εισοδήματος.
Ορισμένοι, όπως ο Ντενίζ, ένας οδηγός ταξί στην Κωνσταντινούπολη, θεωρούν ότι οι φτωχώτεροι επωμίζονται όλο το βάρος της «θεραπείας σοκ» που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και των μέτρων λιτότητας του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα χαρακτηρίζονται καζάνια που βράζουν και αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την ενίσχυση των ισλαμικών και φιλοϊσλαμικών κομμάτων σε αυτήν ακριβώς την λαϊκή αγανάκτηση και όχι σε θρησκευτικά κίνητρα.
Τις πταίει
Αρκετές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την εξήγηση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.
Ύστερα από την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής αρκετοί οικονομολόγοι άρχισαν να αμφισβητούν την πολιτική που επιβάλλει το ΔΝΤ στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες αγορές.
Η «θεραπεία» του διεθνούς οργανισμού, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, στηρίζεται στην επιβολή εξοντωτικών μέτρων λιτότητας που μέσω μιας αλυσιδωτής αντίδρασης αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων και αύξηση των επενδύσεων.
Ακόμη και οι υποστηρικτές αυτής της τακτικής, όμως, αναγνωρίζουν ότι για να τεθεί σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός, απαιτείται ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα- στοιχεία που μόνο ως δεδομένα δεν μπορούν να θεωρηθούν για την Τουρκία.
Η συζήτηση για το γενικότερο ρόλο του ΔΝΤ θα μπορούσε να επαναληφθεί για μια σειρά χωρών, μόνο που η Τουρκία φαίνεται ότι παρουσιάζει σημαντικές ιδιατερότητες.
Η πλειονότητα των Τούρκων αρθρογράφων θα συμφωνήσει ότι τα κριτήρια για την παροχή δανείων αλλά και την γενικότερη πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Τουρκία δεν είναι αμιγώς οικονομικά.
Ο ρόλος της χώρας ως ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η δίοδος που προσφέρει για την προώθηση ξένων άμεσων επενδύσεων προς την κεντρική Ασία και το γεγονός ότι σύντομα θα φιλοξενεί τον αγωγό πετρελαίου Μπακού-Τσειχάν, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα της Κασπίας στις αγορές της Δύσης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ίσως δικαιολογούν την πολιτική του ΔΝΤ.
Κρατικός καπιταλισμός
Η Τουρκία, όμως, διαφέρει και λόγω της εσωτερικής δομής της οικονομίας της. Οπως ανέφερε σε σχετικό αφιέρωμά της η Monde-Diplomatique, η εμπλοκή του στρατού στην οικονομία δημιουργεί ένα είδος κρατικού καπιταλισμού.
Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό, η εμπλοκή αυτή εξασφαλίζεται μέσω του Συνδέσμου Αλληλοβοήθειας του Στρατού (ΟΥΑΚ) που ιδρύθηκε μετά το πραξικόπημα του 1960 και σύντομα μετατράπηκε σε ένα άτυπο όμιλο επιχειρήσεων.
Στην ιδιοκτησία του ΟΥΑΚ πέρασαν δεκάδες βιομηχανίες αλλά ακόμη και ποσοστά από το τουρκικό παράρτημα της Ρενό, του εργοστασίου της Γκουντγίαρ κ.ά.
Σύμφωνα πάντα με την Monde-Diplomatique, ο ΟΥΑΚ είναι απαλλαγμένος από κάθε φορολογία ή δασμό. Γεγονός που ίσως μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις «ιδιοτροπίες» της τουρκικής οικονομίας που προβληματίζουν τους οικονομολόγους.
|
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 20:05 ('Ωρα Λονδίνου) Σκληροπυρηνικός υπουργός Άμυνας στο Ισραήλ
| Ο Μοφάζ έχει τη φήμη του σκληροπυρηνικού |
O πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας, Αριέλ Σαρόν, να αναλάβει το υπουργείο Αμύνης.
Εάν το νομοθετικό σώμα επικυρώσει την απόφαση αυτή, ο στρατηγός Μοφάζ θα αντικαταστήσει τον Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος έχασε τη θέση του μετά την παραίτηση του Εργατικού κόμματος, στο οποίο ανήκει, απο την κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Σαούλ Μοφάζ ανακοίνωσε απόψε οτι αποδέχεται τη θέση του υπουργού Άμυνας | Επίσημη ανακοίνωση |
Ο Αριέλ Σαρόν προσέφερε τη θέση στο στρατηγό την Τρίτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος πιστεύει οτι η διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα εισέλθει σε πιό "σκοτεινή" περίοδο μετά την άνοδο στην εξουσία ενός αυστηρά δεξιού συνασπισμού.
Σε μια άλλη εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν οτι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στον πρώην πρωθυπουργό και αντίπαλο του στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν συνομιλίες την Κυριακή, αλλά ο κ. Νετανιάχου έχει ήδη δηλώσει οτι σκοπεύει να έλθει αντιμέτωπος με τον κ. Σαρόν στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του Λικούντ - αποφεύγοντας, έτσι, την υπουργική καρέκλα.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ασκεί πιέσεις στον Αριέλ Σαρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
"Αναζητούνται συνεργάτες"
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι ο στρατηγός Σαούλ Μοφάζ αποδέχθηκε τη θέση που του πρότεινε ο Αριέλ Σαρόν.
Τη Δευτέρα, η βουλή αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση.
Ο Σαρόν χρειάζεται συνεργάτες | Μετά την αποχώρηση του Εργατικού κόμματος για το θέμα του προυπολογισμού, ο Αριέλ Σαρόν έχει πλέον τη στήριξη μόνο 55 μελών απο τα 120 που σχημάτιζαν την κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει στραφεί σε ακραία εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα για την ανεύρεση συνεργατών.
Αυτά τα κόμματα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγματεύσεων με την παλαιστινιακή πλευρά και προασπίζουν την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Σκληροπυρηνικός
Είναι γνωστό οτι ο στρατηγός Σαούλ Μοφάζ ακολουθεί μια σκληρή πολιτική εναντίον των Παλαιστινίων και τάσσεται υπέρ της εξορίας του Γιασέρ Αραφάτ.
Τα δύο τελευταία χρόνια είχε αναλάβει να καταπνίξει τον ξεσηκωμό των Παλαιστινίων.
Οι τακτικές που ακολούθησε προκάλεσαν συχνά τις αντιδράσεις αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάτω απο τις διαταγές του, Ισραηλινοί στρατιώτες πολλαπλασίασαν τις δολοφονίες ανθρώπων που θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, κατεδάφισαν σπίτια και προχώρησαν στον αποκλεισμό παλαιστινιακών πόλεων και χωριών.
Ο ηγέτης των Παλάιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε οτι ο διορισμός του Σαούλ Μοφάζ δε συνάδει με τις ειρηνευτικές διαδικασίες, ενώ αντιθέτως ανεμένεται κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον των Παλαιστινίων. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 20:48 ('Ωρα Λονδίνου) Ιταλία: ερωτηματικά και αγανάκτηση
| Όλοι στο χωριό γνωρίζουν κάποιο απο τα θύματα |
Εισαγγελική έρευνα διετάχθη στη νότιο Ιτάλία για να διαπιστωθεί εάν και εναντίον ποιών πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για το θάνατο 26 παιδιών και τριών ενηλίκων μετά την κατάρρευση σχολείου απο ισχυρό σεισμό.
Οι κατηγορίες που ενδέχεται να απαγγελθούν είναι αυτές της ανθρωποκτονίας ή της εγκληματικής αμέλειας.
Εν τω μεταξύ στο χωριό Σαν Τζουλιάνο, όπου έχει εκκενωθεί απο το φόβο νέων σεισμικών δονήσεων, οι κάτοικοι δεν μπορούν να κρύψουν την αγανάκτηση τους για τον άδικο χαμό των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Ερωτηματικά γιατί μόνο το κτίριο του σχολείου κατέρρευσε | Με τα τελευταία πτώματα να έχουν πλέον απομακρυνθεί από τα συντρίμμια η προσοχή τώρα στρέφεται στο γιατί το σχολείο κατέρρευσε την ώρα που άλλα πολύ παλιότερα κτίρια γύρω του παρέμειναν άθικτα.
Στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής ασφαλείας συναντώνται για να εξετάσουν μέτρα προστασίας της περιοχής που δεν έχει χαρακτηριστεί σεισμογενής.
Στην ύπαιθρο
Στο μεταξύ οι κάτοικοι του Σαν Τζουλιάνο πέρασαν και δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο.
Την Παρασκευή σημειώθηκε νέος σεισμός -ισχυρός σχεδόν όσο και ο πρώτος της Πέμπτης- στέλνοντας τους τρομοκρατημένους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους.
Οι ιταλικές αρχές διέταξαν την εκκένωση του χωριού που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε μια κοιλάδα όπου και μένουν σε σκηνές.
Περίπου 3.500 άνθρωποι στην περιοχή βορειοανατολικά της Νάπολης έχουν μείνει άστεγοι από τον σεισμό.
Η έκρηξη της Αίτνας
Οι σεισμικές δονήσεις συμπίπτουν με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, του πλέον ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη, στη Σικελία.
Η έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε την Κυριακή.
Ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις, μεταξύ των οποίων ένας σεισμός έντασης 4.3 βαθμών Ρίχτερ την Τρίτη.
Υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι και ζουν σε αντίσκηνα και πανδοχεία.
Το 1980, από σεισμό που έγινε στην Νάπολη σκοτώθηκαν 2.570 άτομα. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου) Σε προεκλογικό πυρετό η Τουρκία
| Αποχαιρετά την εξουσία ο Μπουλέντ Ετσεβίτ; |
Του απεσταλμένου μας στην Τουρκία, Άρη Χατζηστεφάνου
Στο ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον των κοινοβουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στο φιλοϊσλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ταιγίπ Ερντογάν και τη δεύτερη θέση στο Λαϊκό Ρεπουπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Σύμφωνα με αναλυτές, αν κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τα δυο κόμματα θα μοιραστούν όλες τις έδρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Οι στρεβλώσεις που προκαλεί στο εκλογικό σύστημα το κατώφλι του 10% απασχολούν αρκετούς αναλυτές στην Άγκυρα καθώς η ψήφος ενός μεγάλου ποσοστού του εκλογικού σώματος ουσιαστικά χάνεται, δημιουργώντας πρόβλημα άνισης εκπροσώπησης.
Σε περίπτωση - λόγου χάρη - που το κόμμα DEHAP (φιλοκουρδικό κόμμα υπό την ομπρέλα του οποίου κατεβαίνουν στις εκλογές τρία κόμματα) δεν εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αυτομάτως τίθεται θέμα εκπροσώπησης των περίπου 12 εκατομμυρίων Kούρδων της Τουρκίας.
Στέλεχος του ΟΑΣΕ, που στέλνει για πρώτη φορά παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το θέμα ενδέχεται να συμπεριληφθεί στην αναφορά που θα καταθέσουν τα μέλη τη αποστολής σε περίπου δυο εβδομάδες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο την Παρασκευή κλήθηκε να προετοιμάσει την απολογία που θα παρουσιάσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Το κόμμα απειλείται με απαγόρευση λειτουργίας λόγω παλαιότερης καταδίκης του αρχηγού του, Ταιγίπ Ερντογάν, για την απαγγελία ποιήματος που σύμφωνα με τις αρχές προκαλεί θρησκευτικό μίσος.
Ο Ερντογάν παραμένει αρχηγός του κόμματος, αλλά όχι και μέλος, αλλά λόγω της καταδίκης δεν μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του στην εθνοσυνέλευση και την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Το ζήτημα προκάλεσε νέα ένταση τις τελευταίες ημέρες όταν ο πρόεδρος της χώρας, Νετζντέτ Σεζέρ, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ηγεσία του Ερντογάν, δήλωσε ότι θα είναι αυτός που θα ορίσει το νέο πρωθυπουργό και όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Την ίδια ώρα όμως έντονα σχόλια εξακολουθεί να προκαλεί πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, καταδίκαζε τις δικαστικές διώξεις εναντίον κομμάτων της Τουρκίας.
|
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2002 - 23:59 ('Ωρα Λονδίνου) Η ιστορία του τουρκικού κράτους
|
|
Oι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Οι ψηφοφόροι καλούνται επίσης να αποφασίσουν ουσιαστικά αν το πιο αναπτυγμένο βιομηχανικά κράτος της Μέσης Ανατολής μετά το Ισραήλ θα συνεχίσει την πορεία του από την Ανατολή προς τη Δύση.
Ο Ατατούρκ
Μια πορεία η οποία ξεκίνησε το 1923 με την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κοσμικού κράτους από το Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον επονομαζόμενο και «πατέρα των Τούρκων».
Η επιρροή και η λατρεία στο πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι διαχρονική και εκδηλώνεται σε κάθε έκφανση της ζωής στη σύγχρονη Τουρκία.
Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τα κόμματα εμφανίζονται σχεδόν όλα ως συνεχιστές του έργου του Κεμάλ.
Μετά το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ το 1938, στην εξουσία ανήλθε ο Ισμέτ Ινονού, ο οποίος κράτησε την Τουρκία μακριά από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμεινε στην πολιτική με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι την εκδήλωση του πρώτου στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1960, το οποίο δεν ήταν και το τελευταίο.
Ο ρόλος του στρατού
Το 1971 ο στρατός εξαναγκάζει τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε παραίτηση, ενώ, εννέα χρόνια μετά, το 1980, ο στρατός αποφασίζει να επέμβει εκ νέου στη διακυβέρνηση της χώρας εκδηλώνοντας άλλο ένα σχεδόν αναίμακτο πραξικόπημα, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση είχε ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.
Η οικονομία είχε περιέλθει σε τέλμα, η εγκληματικότητα είχε αυξηθεί δραστικά και στην εθνοσυνέλευση, οι βουλευτές της Δεξιάς και της Αριστεράς δεν μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος πουθενά.
Το φλερτ με την Ευρώπη
Στο μεσοδιάστημα των δύο πραξικοπημάτων η Τουρκία έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ένταξη ακόμα εκκρεμεί αλλά η Τελωνειακή Ένωση με την Κοινότητα ισχύει από το 1963.
Η Ελλάδα έστειλε άμεση βοήθεια όταν σημειώθηκε ο σεισμός στην Τουρκία |
Από το τελευταίο πραξικόπημα έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει τέσσερις πρόεδροι, μια αιματηρή συγκρούση με τους Κούρδους, αρκετοί σεισμοί και αληλλοδιαδοχή κρίσεων και προσεγγίσεων με την Ελλάδα.
Το 2000 αναλαμβάνει την προεδρία ο δικαστής Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού ή της πολιτικής.
Ο Ετσεβίτ
Το Φεβρουάριο του 2001 ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης του πρωθυπουργικής θητείας, το 1974, είχε διατάξει την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με το Σεζέρ.
Ο νέος πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ετσεβίτ για αδυναμία στον αγώνα κατά της διαφθοράς, η οποία οδήγησε τη χώρα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Ο "τσάρος" Ντερβίς
Με πρόσκληση του Μπουλέντ Ετσεβίτ επιστρέφει στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.
Μπουλέντ Ετσεβίτ | Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός, τον οποίο απαρτίζουν το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετσεβίτ, το δεξιό κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας με επικεφαλής τον Μεσούτ Γιλμάζ, γίνονται ακόμα πιο σοβαρά μετά την εισαγωγή του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο το Μάιο του 2002.
Η εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές ικανότητες του Ετσεβίτ και στη διατήρηση της σταθερότητας συνεχώς αμφισβητούνται καθώς η κατάσταση της υγείας του δε δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Οι ρήξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνονται συνεχώς.
Πιέσεις από τις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την πρόωθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει από την Τουρκία ως προϋπόθεση για την υιοθέτηση συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράδοση και στην ευρωπαϊκή πορεία της | Οι εθνικιστές αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα φέρουν τη χώρα σε μειονεκτική θέση.
Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, εν αντιθέσει, πιέζει για το σχηματισμό μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης χωρίς τους εθνικιστές.
Όμως, το καλοκαίρι η κρίση φτάνει στο αποκορύφωμά της με τη μαζική αποχώρηση 60 βουλευτών από το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Ανάμεσά τους και ο "τσάρος" της οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς.
Πρόωρα στις κάλπες
Παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ προκηρύσσει, τελικά, εκλογές 18 μήνες νωρίτερα από τη κανονική διεξαγωγή τους.
Πρόκειται για τις πλέον κρίσιμες εκλογές της τελευταίας δεκαετίας, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η συνέχιση του οικονομικού πακέτου βοηθείας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η στάση της Άγκυρας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 18:43 ('Ωρα Λονδίνου) 'Η απαγωγή της Βικτόρια Μπέκαμ'
| Οι Μπέκαμ: ένα απο τα πιό διάσημα ζευγάρια της Βρετανία |
Τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε σενάριο απαγωγής της Βικτόρια Μπέκαμ, συζύγου του διάσημου ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ.
Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσε: "Τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν σήμερα απο αξιωματούχους της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος με την κατηγορία της κλοπής και συμμετοχής σε σχέδιο απαγωγής, ύστερα απο πληροφορίες που έλαβαν οι αστυνομικές αρχές."
Και οι πέντε κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα περιοχής που δεν έχει κατονομαστεί.
Η Βικτόρια Μπέκαμ - σύζυγος του διεθνούς άσου του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ - είναι μια απο τις πλέον διάσημες γυναίκες στην Αγγλία.
Πρώην μέλος του συγκροτήματος, Σπάις Γκερλς, η εύπορη Βικτόρια απολαμβάνει τώρα την οικογενειακή ζωή με τους δύο γιούς της, Μπρούκλιν και Ρωμαίο. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 18:40 ('Ωρα Λονδίνου) Προεκλογικός πυρετός στην Τουρκία
| Αποχαιρετά την εξουσία ο Μπουλέντ Ετσεβίτ; |
Του απεσταλμένου μας στην Τουρκία, Άρη Χατζηστεφάνου
Στο ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον των κοινοβουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στο φιλοϊσλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ταιγίπ Ερντογάν και τη δεύτερη θέση στο Λαϊκό Ρεπουπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Σύμφωνα με αναλυτές, αν κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στην τουρκική εθνοσυνέλευση, τα δυο κόμματα θα μοιραστούν όλες τις έδρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Οι στρεβλώσεις που προκαλεί στο εκλογικό σύστημα το κατώφλι του 10% απασχολούν αρκετούς αναλυτές στην Άγκυρα καθώς η ψήφος ενός μεγάλου ποσοστού του εκλογικού σώματος ουσιαστικά χάνεται, δημιουργώντας πρόβλημα άνισης εκπροσώπησης.
Σε περίπτωση - λόγου χάρη - που το κόμμα DEHAP (φιλοκουρδικό κόμμα υπό την ομπρέλα του οποίου κατεβαίνουν στις εκλογές τρία κόμματα) δεν εισέλθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αυτομάτως τίθεται θέμα εκπροσώπησης των περίπου 12 εκατομμυρίων Kούρδων της Τουρκίας.
Στέλεχος του ΟΑΣΕ, που στέλνει για πρώτη φορά παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το θέμα ενδέχεται να συμπεριληφθεί στην αναφορά που θα καταθέσουν τα μέλη τη αποστολής σε περίπου δυο εβδομάδες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο την Παρασκευή κλήθηκε να προετοιμάσει την απολογία που θα παρουσιάσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Το κόμμα απειλείται με απαγόρευση λειτουργίας λόγω παλαιότερης καταδίκης του αρχηγού του, Ταιγίπ Ερντογάν, για την απαγγελία ποιήματος που σύμφωνα με τις αρχές προκαλεί θρησκευτικό μίσος.
Ο Ερντογάν παραμένει αρχηγός του κόμματος, αλλά όχι και μέλος, αλλά λόγω της καταδίκης δεν μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του στην εθνοσυνέλευση και την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Το ζήτημα προκάλεσε νέα ένταση τις τελευταίες ημέρες όταν ο πρόεδρος της χώρας, Νετζντέτ Σεζέρ, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ηγεσία του Ερντογάν, δήλωσε ότι θα είναι αυτός που θα ορίσει το νέο πρωθυπουργό και όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Την ίδια ώρα όμως έντονα σχόλια εξακολουθεί να προκαλεί πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, καταδίκαζε τις δικαστικές διώξεις εναντίον κομμάτων της Τουρκίας.
|
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 15:08 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα κυβέρνηση και νέα επεισόδια βίας στο Κασμίρ
| Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι υποστηρικτές του Μουφτί Μωχάμεντ Σαγίντ στην οικογένειά του |
Σειρά επιθέσεων αυτονομιστών στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ σημειώθηκαν σήμερα, ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην περιοχή.
Το σπίτι του νέου υπουργού-κυβερνήτη του Κασμίρ, Μουφτί Μωχάμεντ Σαγίντ, εβλήθη με χειροβομβίδες.
Επίσης, λίγη μόνο ώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο τοπικός αρχηγός του δεύτερου κόμματος που σχημάτιζε την κυβέρνηση συνασπισμού στο Κασμίρ, του Κόμματος του Κογκρέσου, έπεφτε νεκρός από πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα Σριναγκάρ.
Νωρίτερα επίσης ένας αστυνομικός είχε σκοτωθεί από πυρά εξτρεμιστών.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι η έκκληση του κ. Σαγίντ για αυτοσυγκράτηση και ειρηνευτικές συνομιλίες στην περιοχή θα εισακουόταν, και ότι ο ίδιος θα μεσολαβούσε μεταξύ των ομάδων των αυτονομιστών και της Ινδικής κυβέρνησης, στην προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική λύση στο Κασμίρ. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 11:37 ('Ωρα Λονδίνου) Νέο ντοκουμέντο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
| Τα μάρμαρα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία το 1799 |
Ένα γράμμα που θα διατεθεί σε δημοπρασία στις 6 Νοεμβρίου, φέρνει ξανά στη δημοσιότητα το θέμα της κυριότητας των Μαρμάρων του Παρθενώνα, και κυρίως το κατά πόσο ήταν νόμιμη η μεταφορά τους στη Βρετανία από το Λόρδο Έλγιν.
Το χειρόγραφο σημείωμα που πρόκειται να πωληθεί από τις δημοπρασίες του οίκου Ντόμινικ Γουΐντερ στο Wiltshire γράφτηκε το 1811 από τον Πρέσβη της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, Ρόμπερτ Άνταιρ.
Παραλήπτης τους ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγιν.
Στο σημείωμα, ο διπλωμάτης συμβουλεύει το Bρετανό ευγενή και υποστηρίζει ότι κατά τη γνώμη του δεν έχει κανένα δικαίωμα να αγοράσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με τον εκτιμητή του οίκου Ντόμινικ Γουΐντερ, Κρις Άλμπουρυ, η ιστορική αξία του σημειώματος είναι μεγάλη, και η τιμή στη δημοπρασία αναμένεται να ανέβει αρκετά υψηλότερα από τις 1.000 στερλίνες που έχει οριστεί ως τιμή εκκίνησης.
«Περιμένουμε προσφορές και από την ελληνική και από τη βρετανική πλευρά», τόνισε στο BBC o Βρετανός εκτιμητής.
Σύμφωνα με τον οίκο που το διαθέτει, το σημείωμα είναι μοναδικό και αυθεντικό αν και, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας, η ιστορική του ερμηνεία και η αξία του ως ντοκουμέντου θα καθοριστεί από την επιστημονική έρευνα. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 09:45 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
| |
Οι φωτογραφίες του εμφανώς ικανοποιημένου και ανακουφισμένου πρώην μπάτλερ της πριγκίπισσας Νταϊάνας, Πολ Μπάρελ, βρίσκονται στα περισσότερα βρετανικά πρωτοσέλιδα, καθώς αυτός γιορτάζει την αθώωσή του από τις κατηγορίες ότι είχε κλέψει προσωπικά αντικείμενα της Νταϊάνας.
Η δίκη του μπάτλερ
«Δεν το έκανε ο Μπάτλερ» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της ευρείας κυκλοφορίας Σαν (The Sun) που αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχονται αστυνομία και εισαγγελικές αρχές για την παρουσίαση της υπόθεσης.
Δηκτικότερη η Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail) λέει ότι «για επίδειξη ανικανότητας που μπορεί να σε αφήσει άναυδο, η βασιλική οικογένεια, η αστυνομία και η βρετανική δικαιοσύνη είναι ένοχοι, τόσο που δεν γίνεται άλλο».
Η παρέμβαση της βασίλισσας της Αγγλίας που οδήγησε σε κατάρρευση της δίκης αποτελεί για την Ντέιλι Εξπρές (Daily Express) «το συγκλονιστικότερο γεγονός στην νομική ιστορία» της χώρας.
Η Γκάρντιαν (The Guardian) εκτιμά ότι ο Μπάρελ αθωώθηκε σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προστατευθεί το κύρος του πρίγκιπα Κάρολου.
«Τα ανάκτορα, λέει η Γκάρντιαν (The Guardian) δείλιασαν πρώτα στο παιχνίδι πόκερ με τα μεγάλα πονταρίσματα σχετικά με το τι θα κατέθετε ο πρώην μπάτλερ στο δικαστήριο».
Η Ιντιπέντεντ (The Independent) δίνει στην πρώτη σελίδα της τα στοιχεία που όπως λέει συνιστούν το κατηγορητήριο κατά του στέμματος:
«-Γιατί ξοδεύτηκαν 1,5 εκ. στερλίνες για τη δίκη του μπάτλερ;
-Γιατί η βασίλισσα περίμενε τόσο πολύ καιρό πριν μιλήσει;
-Γιατί η αστυνομία δεν επεδίωξε να εξετάσει τη βασίλισσα;
-Γιατί η αστυνομία παραπλάνησε τον πρίγκιπα Κάρολο;
-Γιατί η ενάγουσα αρχή προσπάθησε να κρατήσει τα αποδεικτικά στοιχεία απόρρητα;»
Άτυχες στιγμές
Ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, μάλλον θα είναι δυσαρεστημένος με τους υπεύθυνους των δημοσίων σχέσεων του.
Οι εφημερίδες δημοσιεύουν ορισμένες καθόλου κολακευτικές φωτογραφίες του από την επίσκεψή του στις εργατικές περιοχές της Γλασκόβης.
Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) τον εμφανίζει να σηκώνει τα παντελόνια του, προφανώς εν όψει κάποιας φωτογράφησης.
Ενώ η Ιντιπέντεντ τον εμφανίζει να κοιτά τον φακό με ύφος που λέει «δεν φαντάζομαι να πήρες τώρα φωτογραφία».
Και η Γκάρντιαν τον εμφανίζει με την πλάτη στο φακό, λέγοντας ότι αφήνει πίσω του τα προβλήματα της αρχηγίας του.
Η μάχη του Ρίο
Η Μίρορ (The Mirror) αποκαλύπτει μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με μια διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας αμυντικού υλικού BAe Systems.
Η εταιρεία διαφημίζει την ανάπτυξη νέων όπλων με μια φωτογραφία που δείχνει τα αποδυτήρια μιας ποδοσφαιρικής ομάδας όπου σε κάθε κρεμάστρα είναι κρεμασμένη η φανέλα του διάσημου αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίο Φέρντιναντ.
Εκπρόσωπος του Φέρντιναντ είπε ότι αυτός δεν είναι καθόλου χαρούμενος να συνδέεται το όνομά του με την εταιρεία.
Πηγή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είπε στην εφημερίδα ότι η ομάδα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη να συνδέεται με μια εταιρεία που πουλάει όπλα.
Αλλά η BAe είπε στη Μίρορ ότι εφόσον δεν αφήνεται να εννοηθεί πως ο Φέρντιναντ ή η Γιουνάιτεντ προωθούν τα προϊόντα της και δεν έχουν καταπατηθεί πνευματικά δικαιώματα, δεν υπήρχε λόγος να ζητηθεί άδεια. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου) Ερωτηματικά και οργή στην Ιταλία
| Ο δεύτερος σεισμός τρομοκράτησε του ήδη συγκλονισμένους κατοίκους |
Οργή και ερωτηματικά στην Ιταλία μεταξύ των κατοίκων του χωριού Σαν Τζουλιάνο, όπου την Πέμπτη κατέρρευσε από ισχυρό σεισμό το κτίριο ενός σχολείου σκοτώνοντας 26 παιδιά και τρεις ενήλικες.
Ερωτηματικά γιατί μόνο το κτίριο του σχολείου κατέρρευσε | Με τα τελευταία πτώματα να έχουν πλέον απομακρυνθεί από τα συντρίμμια η προσοχή τώρα στρέφεται στο γιατί το σχολείο κατέρρευσε την ώρα που άλλα πολύ παλιότερα κτίρια γύρω του παρέμειναν άθικτα.
Στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής ασφαλείας συναντώνται για να εξετάσουν μέτρα προστασίας της περιοχής που δεν έχει χαρακτηριστεί σεισμογενής.
Ο υπουργός Υποδομής, Πιέτρο Λουνάρντι, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να διατάξει έρευνα για τις συνθήκες κατάρρευσης του σχολικού κτιρίου.
Στην ύπαιθρο
Στο μεταξύ οι κάτοικοι του Σαν Τζουλιάνο πέρασαν και δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο.
Την Παρασκευή σημειώθηκε νέος σεισμός -ισχυρός σχεδόν όσο και ο πρώτος της Πέμπτης- στέλνοντας τους τρομοκρατημένους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους.
Οι ιταλικές αρχές διέταξαν την εκκένωση του χωριού που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε μια κοιλάδα όπου και μένουν σε σκηνές.
Περίπου 3.500 άνθρωποι στην περιοχή βορειοανατολικά της Νάπολης έχουν μείνει άστεγοι από τον σεισμό.
Η έκρηξη της Αίτνας
Οι σεισμικές δονήσεις συμπίπτουν με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, του πλέον ενεργού ηφαιστείου στην Ευρώπη, στη Σικελία.
Η έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε την Κυριακή.
Ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις, μεταξύ των οποίων ένας σεισμός έντασης 4.3 βαθμών Ρίχτερ την Τρίτη.
Υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι και ζουν σε αντίσκηνα και πανδοχεία.
Το 1980, από σεισμό που έγινε στην Νάπολη σκοτώθηκαν 2.570 άτομα. |
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2002 - 05:14 ('Ωρα Λονδίνου) Βασιλική παρέμβαση για τον μπάτλερ της Νταϊάνας
| Ο Μπάρελ (αριστερά) με τον δικηγόρο του αναχωρούν ικανοποιημένοι από την έκβαση της υπόθεσης |
Σοκ έχει προκαλέσει στους νομικούς κύκλους η κατάρρευση –έπειτα από παρέμβαση της βασίλισσας της Αγγλίας- της δίκης του μπάτλερ της πρώην πριγκίπισσας της Ουαλίας, Νταϊάνας.
Ο Πολ Μπάρελ αθωώθηκε έτσι από τις σε βάρος του κατηγορίες ότι είχε κλέψει εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα της Νταϊάνας τα οποία βρέθηκαν σε επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι του.
Η δραματική για τα νομικά χρονικά εξέλιξη σημειώθηκε την ώρα που η υπεράσπιση επρόκειτο να αρχίσει να παρουσιάζει τη θέση της.
Πολλοί ανέμεναν ότι η κατάθεση του Μπάρελ θα έφερνε σε δύσκολη θέση της βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.
Αλλά τελικά η δίκη κατέρρευσε και ο Μπάρελ αθωώθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως το γραφείο της βασίλισσας της Αγγλίας είχε επικοινωνήσει με την αστυνομία για να την ενημερώσει πως η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ενημερωθεί από τον ίδιο τον Μπάρελ ότι επρόκειτο να κρατήσει προσωπικά αντικείμενα της Νταϊάνας, σύμφωνα με την επιθυμία της ίδιας.
Η βασίλισσα της Αγγλίας φέρεται να δήλωσε ότι δεν είχε σκεφτεί πως αυτή η πληροφορία ήταν σχετική με τη δίκη του Μπάρελ.
Οι δικηγόροι του Μπάρελ εξήραν την διακριτικότητα του πελάτη τους και την αφοσίωσή του στη βασιλική οικογένεια. |
|