|
|
Ειδήσεις 02-10-28
Βραζιλία: μήνυμα Λούλα προς τις αγορές
Ετοιμάζεται το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»
Η Δύση στηρίζει τη σκληρή τακτική Πούτιν
Χειμερινή ώρα
Βραζιλία: μήνυμα Λούλα προς τις αγορές
Ετοιμάζεται το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»
Ο Σημίτης στο Λονδίνο
Μακελλειό σε πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Ανυποχώρητη η Γαλλία στο θέμα Ιράκ
Ο Σημίτης στο Λονδίνο
Ιταλία: Ζωντάνεψε ξανά η Αίτνα
Η Ευρώπη μετά την κακοκαιρία
Δικάζονται 'μέλη της Αλ Κάιντα'
Ο Πούτιν δεσμεύεται να 'συντρίψει τους αντάρτες'
Ο Σημίτης στο Λονδίνο
Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
Η Ευρώπη μετά την κακοκαιρία
Γερμανία: Απαισιόδοξες προβλέψεις
Ο Πούτιν δεσμεύεται να 'συντρίψει τους αντάρτες'
Ρωσία: Ημέρα εθνικού πένθους
Δικάζονται 'μέλη της Αλ Κάιντα'
Ο Σημίτης στο Λονδίνο
Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
Αριστερό πρόεδρο εκλέγει η Βραζιλία
Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
Κύμα κακοκαιρίας με δεκάδες θύματα
Ρωσία: Ημέρα εθνικού πένθους
Βοσνία: Καταγγελίες περί πώλησης όπλων στο Ιράκ
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
Καθ΄οδόν για ανάκριση
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 00:18 ('Ωρα Λονδίνου) Βραζιλία: μήνυμα Λούλα προς τις αγορές
| Πανηγυρισμοί οπαδών του Κόμματος των Εργατών του νεοεκλεγέντα προέδρου στην Κοπακαμπάνα |
Καθησυχαστικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές θέλησε να στείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάτσιο Λούλα Ντα Σίλβα, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, με ποσοστό 61 % των ψήφων.
Έτσι ο Λούλα, όπως είναι γνωστός στους υποστηρικτές του, υποσχέθηκε ότι θα τιμήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των πιστωτών της χώρας.
Ο Λούλα πανηγυρίζει τη νίκη του | Επίσης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει το καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας του προκατόχου του, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο και ότι θα διατηρήσει υπό τον έλεγχο του τον πληθωρισμό.
Παράλληλα κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει τη Βραζιλία ώστε να ξεπεράσει τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται, και ζήτησε από τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς να μην διακόψουν τις πιστώσεις προς τις βραζιλιάνικες επιχειρήσεις.
Αλλά οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου είχαν ως αποδέκτες και τους φτωχούς συμπολίτες του που τον στήριξαν στην εκλογική μάχη.
Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα εξήγγειλε ότι μέσα στις προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της πείνας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, στόχοι που θα επιτευχθούν με την αλλαγή ενός άδικου - όπως είπε - κοινωνικού συστήματος που οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στο περιθώριο.
Οι αλλαγές στις οποίες προσβλέπουμε θα γίνουν χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς | Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας | Ανακοινώνοντας τη σύσταση γραμματείας καταπολέμησης της φτώχειας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι θα έχει επιτελέσει την αποστολή του στη ζωή εάν μέχρι το τέλος της θητείας του κάθε Βραζιλιάνος έχει τρία πλήρη γεύματα την ημέρα.
Προειδοποίησε όμως ότι οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται δεν πρόκειται να συμβούν εν μία νυκτί.
Αλλαγή εικόνας
Με το νέο έτος ο κ. Λούλα Ντα Σίλβα αναλαμβάνει τις τύχες της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, που διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση και είναι υπερχρεωμένη.
Ο Λούλα σε παλαιότερες, πιό επαναστατικές στιγμές του | Στην προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.
Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. |
Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2002 - 00:20 ('Ωρα Λονδίνου) Ετοιμάζεται το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»
| Ο προεδρεύων στη Συντακτική Συνέλευση, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν |
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, παρουσίασε σήμερα ένα προσχέδιο κειμένου, το οποίο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Συντακτική Συνέλευση εκπροσωπούνται | • Κυβερνήσεις κρατών και κοινοβούλια
• Ευρωπαϊκή Επιτροπή
• Ευρωκοινοβούλιο
• Oι 13 υπό ένταξη χώρες
• Μη κυβερνητικοί οργανισμοί και πανεπιστημιακοί
| Μεταξύ των προτάσεων προβλέπεται η δημιουργία θέσης υπουργού εξωτερικών της Κοινότητας, η σύσταση κοινού σώματος με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και μελών των εθνικών κοινοβουλίων και η ενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ένα ενιαίο κείμενο.
Το προσχέδιο του κ. Ντ' Εστέν υιοθετεί ένα βασικό ορισμό για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση – μία ένωση ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία αν και διατηρούν τις εθνικές τους ταυτότητες, συντονίζουν στενά τις πολιτικές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ασκούν ορισμένες αρμοδιότητες σε ομοσπονδιακή βάση, όπως λέει.
Αν και το προσχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα επιμέρους κεφάλαιά του του περιλαμβάνουν:
Ονομασία:Το προοίμιο του Συντάγματος θα εξαγγέλει τις αξίες του Ευρωπαϊκού σχηματισμού κρατών και θα ορίζει τόσο τους στόχους του όσο και το όνομά του. Υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές ονομασίες – Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ή Ενωμένη Ευρώπη.
Δικαιώματα και διπλή υπηκοότητα:Αυτό το κεφάλαιο θα ορίζει τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη και θα απονέμει διπλή υπηκοότητα, τόσο την υπερεθνική-Ευρωπαϊκή όσο και την εθνική.
Κατανομή αρμοδιοτήτων:Το Σύνταγμα θα οριοθετεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβυλίου, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Διαφάνεια και δικαίωμα αποχώρησης:Το σχέδιο Συντάγματος επιτάσσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν διαφάνεια και προβλέπει ότι οι νομοθετικές διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι δημόσιες. Για πρώτη φορά επίσης το κείμενο θα προβλέπει τη διαδικασία αποχώρησης κράτους – μέλους, και ό,τι μια τετοια απόφαση συνεπάγεται.
Ήδη ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου Συντάγματος προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, που σύμφωνα με αναλυτή του ΒΒC δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την ονομασία «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ενώ αντιτίθεται και στην απονομή διπλής υπηκοότητας στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι είναι η Συντακτική Συνέλευση
Ο κ. Ντ' Εστέν προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση, ένα όργανο με 105 αντιπροσώπους από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σκοπός της Συνέλευσης είναι να απλοποιήσει τις συνθήκες της ΕΕ, να εκλαϊκεύσει τις θέσεις της και να φέρει τα κοινοτικά όργανα πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.
Η Συντακτική Συνέλευση που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες πρόκειται να τερματίσει τις εργασίες της μέσα στο 2003.
Κατόπιν ελπίζεται ότι το νέο Σύνταγμα μπορεί να τεθεί προς έγκριση των χωρών μελών, πριν από την προγραμματισμένη διεύρυνση της Κοινότητας το 2004. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 23:56 ('Ωρα Λονδίνου) Η Δύση στηρίζει τη σκληρή τακτική Πούτιν
| Δάκρυα από Ρωσίδα - συγγενή θύματος, έξω από το νοσοκομείο |
Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έσπευσαν να υπεραμυνθούν της ανυποχώρητης στάσης που τήρησαν οι ρωσικές αρχές απέναντι στους Τσετσένους αντάρτες, στην πρόσφατη κρίση με τους ομήρους στη Μόσχα και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση της κρίσης.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, επέρριψε δια του εκπροσώπου του αποκλειστικά την ευθύνη για το θάνατο δεκάδων αθώων θυμάτων στους Τσετσένους αντάρτες που τους κρατούσαν ομήρους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ, «ο πρόεδρος κατανοεί ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι τρομοκράτες».
Στο μεταξύ και ο Βρετανός πορωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έσπευσε να υποστηρίξει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σκληρή στάση που κράτησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες και εκ του ασφαλούς λύσεις» σε μια τέτοια κρίση.
«Ελπίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει το τεράστιο δίλημμα που είχε μπροστά του ο πρόεδρος Πούτιν, καθώς εξέταζε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να λύσει την πολιορκία με το ελάχιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που θα προκαλούσε υπαναχώρησή του στις παράλογες απαιτήσεις των τρομοκρατών από την Τσετσενία» σημείωσε ο κ. Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέδεσε την κατάληψη του θεάτρου στη Μόσχα από Τσετσένους αντάρτες, τη δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία και την πρόσφατη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, χαρακτηρίζοντας όλα τα περιστατικά ως τμήμα μιας νέας τρομακτικής μορφής τρομοκρατίας.
Καταδικάζουν την τακτική οι συγγενείς των θυμάτων
Την ίδια στιγμή στη Ρωσία πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.
Την οργή των Ρώσων πολιτών προκαλεί κυρίως το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο 117 αθώων.
Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες.
Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν οτι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.
Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.
Πάντως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε στο BBC ότι πρόκειται πιθανότατα για παράγωγο του οπίου. |
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2002 - 16:12 ('Ωρα Λονδίνου) Χειμερινή ώρα
| |
Από την Κυριακή επανέρχεται η χειμερινή ώρα. Στις 27 Οκτωβρίου, στις 4:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 22:11 ('Ωρα Λονδίνου) Βραζιλία: μήνυμα Λούλα προς τις αγορές
| Πανηγυρισμοί οπαδών του Κόμματος των Εργατών του νεοεκλεγέντα προέδρου στην Κοπακαμπάνα |
Καθησυχαστικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές θέλησε να στείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάτσιο Λούλα Ντα Σίλβα, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, με ποσοστό 61 % των ψήφων.
Έτσι ο Λούλα, όπως είναι γνωστός στους υποστηρικτές του, υποσχέθηκε ότι θα τιμήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των πιστωτών της χώρας.
Επίσης ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσει το καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας του προκατόχου του, Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο και ότι θα διατηρήσει υπό τον έλεγχο του τον πληθωρισμό.
Οι αλλαγές στις οποίες προσβλέπουμε θα γίνουν χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς | Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας | Παράλληλα κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει τη Βραζιλία ώστε να ξεπεράσει τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται, και ζήτησε από τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς να μην διακόψουν τις πιστώσεις προς τις βραζιλιάνικες επιχειρήσεις.
Αλλά οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου είχαν ως αποδέκτες και τους φτωχούς συμπολίτες του που τον στήριξαν στην εκλογική μάχη.
Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα εξήγγειλε ότι μέσα στις προτεραιότητές του περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της πείνας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, στόχοι που θα επιτευχθούν με την αλλαγή ενός άδικου - όπως είπε - κοινωνικού συστήματος που οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στο περιθώριο.
Ο Λούλα πανηγυρίζει τη νίκη του |
Ανακοινώνοντας τη σύσταση γραμματείας καταπολέμησης της φτώχειας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι θα έχει επιτελέσει την αποστολή του στη ζωή εάν μέχρι το τέλος της θητείας του κάθε Βραζιλιάνος έχει τρία πλήρη γεύματα την ημέρα.
Προειδοποίησε όμως ότι οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται δεν πρόκειται να συμβούν εν μία νυκτί.
Αλλαγή εικόνας
Με το νέο έτος ο κ. Λούλα Ντα Σίλβα αναλαμβάνει τις τύχες της πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, που διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση και είναι υπερχρεωμένη.
Στην προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.
Ο Λούλα σε παλαιότερες, πιό επαναστατικές στιγμές του | Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 23:06 ('Ωρα Λονδίνου) Ετοιμάζεται το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»
| Ο προεδρεύων στη Συντακτική Συνέλευση, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν |
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, παρουσίασε σήμερα ένα προσχέδιο κειμένου, το οποίο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ των προτάσεων προβλέπεται η δημιουργία θέσης υπουργού εξωτερικών της Κοινότητας, η σύσταση κοινού σώματος με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και μελών των εθνικών κοινοβουλίων και η ενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ένα ενιαίο κείμενο.
Στη Συντακτική Συνέλευση εκπροσωπούνται | • Κυβερνήσεις κρατών και κοινοβούλια
• Ευρωπαϊκή Επιτροπή
• Ευρωκοινοβούλιο
• 13 υπό ένταξη χώρες
• Μη κυβερνητικοί οργανισμοί και πανεπιστημιακοί
| Το προσχέδιο του κ. Ντ' Εστέν υιοθετεί ένα βασικό ορισμό για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση – μία ένωση ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία αν και διατηρούν τις εθνικές τους ταυτότητες, συντονίζουν στενά τις πολιτικές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ασκούν ορισμένες αρμοδιότητες σε ομοσπονδιακή βάση, όπως λέει.
Αν και το προσχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα επιμέρους κεφάλαιά του του περιλαμβάνουν:
Ονομασία:Το προοίμιο του Συντάγματος θα εξαγγέλει τις αξίες του Ευρωπαϊκού σχηματισμού κρατών και θα ορίζει τόσο τους στόχους του όσο και το όνομά του. Υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές ονομασίες – Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, ή Ενωμένη Ευρώπη.
Δικαιώματα και διπλή υπηκοότητα:Αυτό το κεφάλαιο θα ορίζει τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη και θα απονέμει διπλή υπηκοότητα, τόσο την υπερεθνική-Ευρωπαϊκή όσο και την εθνική.
Κατανομή αρμοδιοτήτων:Το Σύνταγμα θα οριοθετεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβυλίου, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Διαφάνεια και δικαίωμα αποχώρησης:Το σχέδιο Συντάγματος επιτάσσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν διαφάνεια και προβλέπει ότι οι νομοθετικές διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι δημόσιες. Για πρώτη φορά επίσης το κείμενο θα προβλέπει τη διαδικασία αποχώρησης κράτους – μέλους, και ό,τι μια τετοια απόφαση συνεπάγεται.
Ήδη ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου Συντάγματος προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, που σύμφωνα με αναλυτή του ΒΒC δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την ονομασία «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ενώ αντιτίθεται και στην απονομή διπλής υπηκοότητας στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι είναι η Συντακτική Συνέλευση
Ο κ. Ντ' Εστέν προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση, ένα όργανο με 105 αντιπροσώπους από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σκοπός της Συνέλευσης είναι να απλοποιήσει τις συνθήκες της ΕΕ, να εκλαϊκεύσει τις θέσεις της και να φέρει τα κοινοτικά όργανα πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.
Η Συντακτική Συνέλευση που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες πρόκειται να τερματίσει τις εργασίες της μέσα στο 2003.
Κατόπιν ελπίζεται ότι το νέο Σύνταγμα μπορεί να τεθεί προς έγκριση των χωρών μελών, πριν από την προγραμματισμένη διεύρυνση της Κοινότητας το 2004. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 21:32 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Σημίτης στο Λονδίνο
| Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ |
Ενενήντα λεπτά διήρκεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.
O κ. Σημίτης, που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη, δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπλερ σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς επίσης και αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα.
Μέρος γλυπτού που διακοσμούσε τη ζωφόρο του Παρθενώνα | Σχετικά με το ζήτημα των μαρμάρων, ο κ. Σημίτης είπε ότι έδωσε στον Τόνι Μπλερ ένα σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθουν στην Αθήνα το 2004 και μέχρι τότε θα είναι έτοιμο το μουσείο της Ακροπόλεως, το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο μόνο εάν επιστρέψουν σε αυτό τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα αποτελέσουν την αφορμή για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Κώστας Σημίτης κατέθεσε στο Βρετανό ομόλογό του πρόταση για μια μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, η οποία προβλέπει την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα με τη μορφή μόνιμου δανεισμού, προκειμένου να εκτεθούν στο μουσείο της Ακροπόλεως.
Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στέλνει στο Βρετανικό Μουσείο - σε τακτά διαστήματα - διάφορα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας για σειρά εκθέσεων.
Ερωτηθείς για το πώς σχολίασε την πρόταση αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν απάντησε.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους 12 Βρετανούς και 2 Ολλανδούς παρατηρητές αεροπλάνων που έχουν καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ο κ. Σημίτης είπε: "Η υπόθεση θα κριθεί στο ελληνικό δικαστήριο στις 5 Νοεμβρίου. Οπωσδήποτε θα υπάρξει θετική εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με το δικό μας νομικό καθεστώς, την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη."
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι λέγοντας "θετική εξέλιξη" εννοεί ότι το θέμα "θα εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή από τη δικαιοσύνη".
Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν ακόμη το Κυπριακό, η διεύρυνση και η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρειάζεται προσοχή
Για το Κυπριακό ο κ. Σημίτης είπε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να προληφθούν, και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εάν εκδηλωθούν πιέσεις από τους Ευρωπαίους στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, με το αιτιολογικό ότι η Κύπρος έχει το "πράσινο φως" για την ένταξη της.
H Κύπρος έχει το "πράσινο φως" για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση | Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι σε αντίθεση με την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πολιτικό πρόβλημα δεν έχει υπάρξει πρόοδος, πράγμα που απέδωσε στην άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς και στην εμμονή της Άγκυρας σε παραδοσιακές της θέσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές - όπως είπε.
Οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν και τη γενικότερη διαδικασία της διεύρυνσης, που φαίνεται να έχει λάβει νέα ώθηση μετά τη συμφωνία - συμβιβασμό για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής των "15".
Ο κ. Σημίτης είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ενταξιακή διαδικασία προχωρά με καλούς ρυθμούς και ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις υποψηφιότητες της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Για το θέμα του Ευρωστρατού ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να συμφωνήσει τελικά στη δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης και - όπως σημείωσε - μπορεί μέχρι το τέλος του έτους η τις αρχές του 2003 να είναι έτοιμη η δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ερωτώμενος σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη γείτονα χώρα, ο κ. Σημίτης είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα, πάντως δεν απέκλεισε τις εκπλήξεις της κάλπης. Σημείωσε δε ότι τυχόν νίκη των Ισλαμιστών, δεν θα σημάνει αυτόματα και απομάκρυνση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.
«Μην ξεχνάτε ότι και ο πρωθυπουργός του τουρκικού Αττίλα, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανήκει σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τουλάχιστον κατ' όνομα κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 21:25 ('Ωρα Λονδίνου) Μακελλειό σε πανεπιστήμιο της Αριζόνα
| Η αστυνομία απεμάκρυνε τους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη |
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους από ένοπλη επίθεση στη σχολή νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου, στην πόλη Τουσόν της Αριζόνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο δράστης της επίθεσης ήταν δυσαρεστημένος φοιτητής που εισέβαλε σε αίθουσα διδασκαλίας, πυροβόλησε δύο καθηγήτριες του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του.
Έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να πυροβολεί τους καθηγητές | Αυτόπτης μάρτυρας, για το δράστη της επίθεσης | Ένα ακόμα άτομο βρέθηκε νεκρό σε άλλο τμήμα του κτιρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πανεπιστημίου.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ο δράστης έχασε τη ψυχραιμία του όταν δεν τού επετράπη να λάβει στις εξετάσεις.
«Κάντε την προσευχή σας»
Η φοιτήτρια Μέημπελ Αλβάρεθ-Τόρνχιλ ήταν ανάμεσα σε 30 φοιτητές που ελάμβαναν μέρος στις εξετάσεις, όταν ο ένοπλος δράστης μπήκε στην αίθουσα.
Η αυτόπτης μάρτυς είπε σε τοπική εφημερίδα ότι ο δράστης ήταν ήρεμος και είχε στα χέρια του επιπρόσθετες φυσιγγιοθήκες.
Χάρτης της ευρύτερης περιοχής όπου σημιεώθηκε η επίθεση | Σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα είπε στα θύματα του να κάνουν την προσευχή τους, πριν αρχίσει να τα πυροβολεί.
Η αστυνομία της Τουσόν απέκλεισε την πανεπηστιμιούπολη και απεμάκρυνε τους φοιτητές καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δράστης μετέφερε εκρηκτικά μέσα σε σακκίδιο.
Η αστυνομία λέει ότι στην περιοχή μετέβη ομάδα πυροτεχνουργών η οποία και εντόπισε ίχνη εκρηκτικής ουσίας μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη της επίθεσης. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 21:03 ('Ωρα Λονδίνου) Ανυποχώρητη η Γαλλία στο θέμα Ιράκ
| Εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο χρειάζεται το ψήφισμα για να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας |
Η Γαλλία επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις για υπερψήφιση του «αυστηρού» σχεδίου ψηφίσματος, που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το σχέδιο που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία περιέχει σκληρή διατύπωση έναντι της Βαγδάτης, και προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση που το ιρακινό καθεστώς δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό του.
Απορρίπτουμε κάθε διάταξη αυτόματης προσφυγής στη χρήση βίας... | Ντομινίκ ντε Βιλεπάν, υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας | Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλεπάν, είπε στο BBC ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίση στο Ιράκ θα πρέπει να είναι ομόφωνη.
Ο κ. Βιλεπάν είπε ότι εάν οι ΗΠΑ λάβουν μονομερώς απόφαση επί του θέματος, δεν θα δώσουν με αυτό τον τρόπο το σκληρό μήνυμα που απαιτείται, προκειμένου το Ιράκ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
Από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα έχουν και αυτές διατυπώσει επιφυλάξεις για το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ.
«Ήγγικεν η ώρα των αποφάσεων»
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπους επανέλαβε δια εκπροσώπου της ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ψηφίσουν τώρα για το Ιράκ, καθώς το ζήτημα έχει εκτενώς συζητηθεί.
Στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ | Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάϊσερ, είπε ότι έχει έρθει η ώρα να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εξάλλου στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Αλ Μπαραντέϊ, ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο θέμα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου.
Ανώνυμοι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους κ.κ. Μπλιξ και Μπαραντέϊ.
Αναμένεται δε να τους ρωτήσουν κατά πόσο οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να υποβοηθήσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο των επιθεωρητών όπλων. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 21:11 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Σημίτης στο Λονδίνο
| Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ |
Ενενήντα λεπτά διήρκεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.
O κ. Σημίτης, που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη, δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπλερ σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς επίσης και αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα.
Σχετικά με το ζήτημα των μαρμάρων, ο κ. Σημίτης είπε ότι έδωσε στον Τόνι Μπλερ ένα σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθουν στην Αθήνα το 2004 και μέχρι τότε θα είναι έτοιμο το μουσείο της Ακροπόλεως, το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο μόνο εάν επιστρέψουν σε αυτό τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα αποτελέσουν την αφορμή για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Κώστας Σημίτης κατέθεσε στο Βρετανό ομόλογό του πρόταση για μια μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, η οποία προβλέπει την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα με τη μορφή μόνιμου δανεισμού, προκειμένου να εκτεθούν στο μουσείο της Ακροπόλεως.
Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στέλνει στο Βρετανικό Μουσείο - σε τακτά διαστήματα - διάφορα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας για σειρά εκθέσεων.
Ερωτηθείς για το πώς σχολίασε την πρόταση αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν απάντησε.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους 12 Βρετανούς και 2 Ολλανδούς παρατηρητές αεροπλάνων που έχουν καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ο κ. Σημίτης είπε: "Η υπόθεση θα κριθεί στο ελληνικό δικαστήριο στις 5 Νοεμβρίου. Οπωσδήποτε θα υπάρξει θετική εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με το δικό μας νομικό καθεστώς, την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη."
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι λέγοντας "θετική εξέλιξη" εννοεί ότι το θέμα "θα εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή από τη δικαιοσύνη".
Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν ακόμη το Κυπριακό, η διεύρυνση και η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρειάζεται προσοχή
Για το Κυπριακό ο κ. Σημίτης είπε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να προληφθούν, και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά εάν εκδηλωθούν πιέσεις από τους Ευρωπαίους στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, με το αιτιολογικό ότι η Κύπρος έχει το "πράσινο φως" για την ένταξη της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι σε αντίθεση με την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πολιτικό πρόβλημα δεν έχει υπάρξει πρόοδος, πράγμα που απέδωσε στην άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς και στην εμμονή της Άγκυρας σε παραδοσιακές της θέσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές - όπως είπε.
Οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν και τη γενικότερη διαδικασία της διεύρυνσης, που φαίνεται να έχει λάβει νέα ώθηση μετά τη συμφωνία - συμβιβασμό για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής των "15".
Ο κ. Σημίτης είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ενταξιακή διαδικασία προχωρά με καλούς ρυθμούς και ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις υποψηφιότητες της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Για το θέμα του Ευρωστρατού ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να συμφωνήσει τελικά στη δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης και - όπως σημείωσε - μπορεί μέχρι το τέλος του έτους η τις αρχές του 2003 να είναι έτοιμη η δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ερωτώμενος σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη γείτονα χώρα, ο κ. Σημίτης είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα, πάντως δεν απέκλεισε τις εκπλήξεις της κάλπης. Σημείωσε δε ότι τυχόν νίκη των Ισλαμιστών, δεν θα σημάνει αυτόματα και απομάκρυνση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.
«Μην ξεχνάτε ότι και ο πρωθυπουργός του τουρκικού Αττίλα, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ανήκει σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τουλάχιστον κατ' όνομα κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 19:16 ('Ωρα Λονδίνου) Ιταλία: Ζωντάνεψε ξανά η Αίτνα
| Άποψη της Αίτνας από το λιμάνι της Κατάνια |
Το μεγαλύτερο και πιό ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης - η Αίτνα στη νότια Ιταλία - εξερράγη και πάλι, στέλνοντας μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και λάβας στις γύρω περιοχές.
Πυρκαγιά που προκάλεσε η λάβα της Αίτνας | Η λάβα προκάλεσε δασικές πυρκαγιές και έχει φτάσει σε τουριστικές περιοχές.
Ορισμένα ξενοδοχεία της Σικελίας αναγκάστηκαν να εκκενωθούν, αλλά οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τη δράση του ηφαιστείου.
Πάντως και το αεροδρόμιο της σικελικής πόλης Κατάνια έχει κλείσει.
Την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός δονήσεων - 200 κατά ορισμένες πληροφορίες - συγκλόνισαν την ανατολική Σικελία, προκαλώντας τον πανικό στους κατοίκους, που ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Τα τελευταία 30 χρόνια στο ηφαίστειο της Αίτνας έχουν σημειωθεί τέσσερις μείζονες εκρήξεις.
Οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι η δράση της Αίτνας γίνεται σταδιακά πιό εκρηκτική και πιό επικίνδυνη. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου) Η Ευρώπη μετά την κακοκαιρία
| Πολλές ζημιές προκλήθηκαν απο ξεριζωμένα δέντρα |
Περισσότεροι απο 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απο τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη βορειο-δυτική Ευρώπη.
Ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα προκάλεσαν χάος σε πολλούς δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφοντας αυτοκίνητα και σπίτια.
Κύματα πνίγουν χωριό στη βόρειο Γαλλία | Η καταιγίδα έπληξε ιδιαίτερα τη Γερμανία, όπου 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Στους αυτοκινητόδρομους και στα λιμάνια της χώρας οι υλικές καταστροφές ήταν μεγάλες, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε και σε αεροδρόμια, καθώς πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν.
Αλλά και σε άλλες χώρες, οι καιρικές συνθήκες αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές. Στη Βρετανία, επτά άνθρωποι ακοτώθηκαν, κυρίως απο ξεριζωμένα δέντρα- τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στην Ολανδία και τέσσερις στη Γαλλία.
Θύματα αναφέρθηκαν επίσης στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελβετία.
Από το βράδυ της Κυριακής, τουλάχιστον στη Βρετανία, σημειώθηκε υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και αναμένεται βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα.
Από δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρισμού προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση 12 χιλιάδων κατοικιών.
Στο λιμάνι Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας μία φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού παρασύρθηκε από τους ισχυρότατους ανέμους και συγκρούσθηκε με επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο.
Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 18:25 ('Ωρα Λονδίνου) Δικάζονται 'μέλη της Αλ Κάιντα'
| Οι τρείς κατηγορούμενοι από τη Σαουδική Αραβία |
Στην Καζαμπλάνκα, ξεκινάει σήμερα η δίκη τριών ανδρών από τη Σαουδική Αραβία, με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να σχηματίσουν πυρήνα της Αλ Κάιντα στο Μαρόκο και να "χτυπήσουν" τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στα στενά του Γιβραλτάρ.
Επίσης, επτά Μαροκινοί που κατηγορούνται για συνέργια, παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου.
Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες καθώς οι δικηγόροι αναμένεται να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν καλύτερα τη γραμμή υπεράσπισης.
Οι τρείς άνδρες από τη Σαουδική Αραβία συνελήφθησαν στο Μαρόκο, και μάλιστα δύο από αυτούς στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, ενώ επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Υπό παρακολούθηση
Οι μυστικές υπηρεσίες στο Μαρόκο ανακοίνωσαν ότι οι τρείς ύποπτοι ήταν υπό παρακολούθηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά απο πληροφορίες που έδωσαν για τη δράση τους κρατούμενοι στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Επί ένα μήνα, οι μαροκινές αρχές κρατούσαν και ανέκριναν τους τρείς άνδρες, διατηρώντας μυστική τη σύλληψη τους.
Λίγο αργότερα συνέλαβαν επτά επιπλέον Μαροκινούς - ανάμεσα τους και τις συζύγους των δύο εκ των τριών βασικών υπόπτων.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι τρείς Σαουδάραβες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί πλήρως στη μαροκινή κοινωνία, είχαν λάβει εντολή από την Αλ Κάιντα να ανατινάξουν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, στα στενά του Γιβραλτάρ.
"Ήσυχη ζωή"
Οι τρεις βασικοί ύποπτοι κατηγορούνται, επίσης, για το σχεδιασμό επιθέσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δηλώσουν 'αθώοι'.
Έχουν ήδη παραδεχθεί ότι βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, ενώ ένας εκ των τριών είπε ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά επέλεξε το Μαρόκο για να ζήσει μια ήσυχη ζωή.
Ένας από τους συνηγόρους δήλωσε ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για τη δράση των τριών ανδρών, αλλά το δικαστήριο στήθηκε "για να φανούν οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες καλές στα μάτια των ΗΠΑ". |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 17:54 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Πούτιν δεσμεύεται να 'συντρίψει τους αντάρτες'
| Δεν επιτρέπεται στους συγγενείς η είσοδος στο νοσοκομείο |
O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε οτι παραχωρεί περισσότερα δικαιώματα στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του για την πάταξη της τρομοκρατίας, δύο ημέρες μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων στο υπο κατάληψη θέατρο της Μόσχας.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.
Η Ρωσία δεν θα ενδόσει στους εκβιασμούς | Βλαντιμίρ Πούτιν | Την οργή των Ρώσων προκαλεί, κυρίως, το γεγονός οτι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο πολλών αθώων.
Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι υπέκυψαν στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.
Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν οτι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.
Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.
Αλλαγές στον στρατό
Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο οτι διέταξε την ηγεσία του ρωσικού στρατού να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά σε αναλόγες περιπτώσεις προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει "την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας."
Οι συγγενείς αγνοουμένων σε νοσοκομεία και στο νεκροτομείο | Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
"Η Ρωσία δεν θα ενδόσει στους εκβιασμούς," φέρεται να δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Τσετσενία--για πρώτη φορά μετά τις δραματικές εξελίξεις στο θέατρο της Μόσχας.
Σε κρίσιμη κατάσταση
Ημέρα εθνικού πένθους σημερα στη Ρωσία για τους ομήρους που έχασαν τη ζωη τους στην επιχείρηση κατα των Τσετσενων ανταρτών.
Οι ρωσικές σημαίες κυματιζουν μεσίστιες και τα σχολεία ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Στα νοσοκομεία της χώρας, εξακολουθούν να νοσηλεύονται 405 ασθενείς - εκ των οποίων 45 σε κρίσιμη κατάσταση.
Κατά την εισβολή, έχασαν τη ζωή τους και 50 Τσετσένοι αυτονομιστές, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι δηλητηριάστηκαν και πόσοι έπεσαν νεκροί απο σφαίρες.
Έξω απο το νοσοκομείο, Νούμερο 13, της Μόσχας εκτυλίσσονται σκηνές συγκίνησης με τις οικογένειες να ξαναβρίσκουν τα αγνοούμενα μέλη τους στο πλήθος.
Ωστόσο οι αρχές, μέχρι να ολοκληρώοσυν τις έρευνες, δεν επιτρέπουν στους συγγενείς την είσοδο στα δωμάτια του νοσοκομείου.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 17:51 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Σημίτης στο Λονδίνο
| Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ |
Ενενήντα λεπτά διήρκεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.
O κ. Σημίτης, που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη, δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπλερ σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς επίσης και αυτό των γλυπτών του Παρθενώνα.
Σχετικά με το ζήτημα των μαρμάρων, ο κ. Σημίτης είπε ότι έδωσε στον Τόνι Μπλερ ένα σημείωμα στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθουν στην Αθήνα το 2004 και μέχρι τότε θα είναι έτοιμο το μουσείο της Ακροπόλεως, το οποίο θα είναι ολοκληρωμένο μόνο εάν επιστρέψουν σε αυτό τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα αποτελέσουν την αφορμή για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Κώστας Σημίτης κατέθεσε στο Βρετανό ομόλογό του πρόταση για μια μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, η οποία προβλέπει την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα με τη μορφή μόνιμου δανεισμού, προκειμένου να εκτεθούν στο μουσείο της Ακροπόλεως.
Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στέλνει στο Βρετανικό Μουσείο - σε τακτά διαστήματα - διάφορα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας για σειρά εκθέσεων.
Ερωτηθείς για το πώς σχολίασε την πρόταση αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν απάντησε.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους 12 Βρετανούς και 2 Ολλανδούς παρατηρητές αεροπλάνων που έχουν καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ο κ. Σημίτης είπε: "Η υπόθεση θα κριθεί στο ελληνικό δικαστήριο στις 5 Νοεμβρίου. Οπωσδήποτε θα υπάρξει θετική εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με το δικό μας νομικό καθεστώς, την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη."
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι λέγοντας "θετική εξέλιξη" εννοεί ότι το θέμα "θα εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή από τη δικαιοσύνη".
Τους δύο ηγέτες απασχόλησαν ακόμη το Κυπριακό, η διεύρυνση και η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 18:17 ('Ωρα Λονδίνου) Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
| Τον Λόρενς Φόλεϋ πυροβόλησαν άγνωστοι έξω από το σπίτι του |
Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιορδανία δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Αμμάν.
Πρόκειται για τον Λόρενς Φόλεϋ, ο οποίος εργαζόταν για την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη και κατοικούσε στο δυτικό Αμμάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας, Μοχάμεντ Αντουάν.
Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας για τους ξένους διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του Φόλεϋ | "Άγνωστος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επί τόπου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από το σπίτι του για τη δουλειά του, νωρίς το πρωΐ," δήλωσε ο κ. Αντουάν.
Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των δραστών.
Τη σωρό του Αμερικανού διπλωματη βρήκε η σύζυγος του, στο προαύλιο του σπιτιού τους και ειδοποίησε την αστυνομία.
Ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου "εγκληματική και δόλια ενέργεια" και πρόσθεσε ότι "ανεξάρτητα απο τα κίνητρα, πρόκειται για επίθεση εναντίον της Ιορδανίας και της εθνικής ασφάλειας".
Είπε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη ή για απλό έγκλημα.
Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Αντι-αμερικανισμός
Η Ιορδανία είναι γνωστή για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, το αντι-αμερικανικό αίσθημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα.
Η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ, έχει προκαλέσει εχθρικά αισθήματα εναντίον των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, ότι η πολιτική που ακολουθεί θα μπορούσε να ενοχλήσει συμμαχικά κράτη, όπως η Ιορδανία. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου) Η Ευρώπη μετά την κακοκαιρία
| Πολλές ζημιές προκλήθηκαν απο ξεριζωμένα δέντρα |
Περισσότεροι απο 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους απο τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη βορειο-δυτική Ευρώπη.
Ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα προκάλεσαν χάος σε πολλούς δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφοντας αυτοκίνητα και σπίτια.
Κύματα πνίγουν χωριό στη βόρειο Γαλλία | Η καταιγίδα έπληξε ιδιαίτερα τη Γερμανία, όπου 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Στους αυτοκινητόδρομους και στα λιμάνια της χώρας οι υλικές καταστροφές ήταν μεγάλες, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε και σε αεροδρόμια, καθώς πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν.
Αλλά και σε άλλες χώρες, οι καιρικές συνθήκες αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές. Στη Βρετανία, επτά άνθρωποι ακοτώθηκαν, κυρίως απο ξεριζωμένα δέντρα- τέσσερις έχασαν τη ζωή τους στην Ολανδία και τέσσερις στη Γαλλία.
Θύματα αναφέρθηκαν επίσης στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελβετία.
Από το βράδυ της Κυριακής, τουλάχιστον στη Βρετανία, σημειώθηκε υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και αναμένεται βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα.
Από δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρισμού προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση 12 χιλιάδων κατοικιών.
Στο λιμάνι Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας μία φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού παρασύρθηκε από τους ισχυρότατους ανέμους και συγκρούσθηκε με επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο.
Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 16:51 ('Ωρα Λονδίνου) Γερμανία: Απαισιόδοξες προβλέψεις
| Σκεπτικισμός και ανησυχία στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης |
Δυσοίωνες εμφανίζονται - τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον - οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος δεν φαίνεται να πιστεύει σε σύντομη ανάκαμψη.
Η πάλαι ποτέ κραταιά γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, παρόλο που οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας προβλέπουν ελαφρώς λαμπρότερο μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα προέρχονται από το έγκυρο ινστιτούτο μετρήσεων Ifo, και δε'ιχνουν ότι έχει σημειωθεί μικρή πτώση στο επίπεδο των επιχειρηματικών προσδοκιών, όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας.
Συγκεκριμένα ο δείκτης που απεικονίζει τις εκτιμήσεις χιλιάδων επιχειρηματιών για τους επόμενους μήνες, έπεσε στις 97,9 μονάδες, από 99,3 που ήταν το Σεπτέμβριο.
Σημειωτέον ότι ο δείκτης αυτός είχε πέσει τον Οκτώβριο του 2001 στις 89,7 μονάδες.
Η πτώση αυτή αποδίδεται από τον πρόεδρο του ινστιτούτου, Χανς Βέρνερ Σιν, κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα.
Αντιθέτως στους τομείς των κατασκευών, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου οι προπτικές είναι πιό ευοίωνες, σύμφωνα με τον κ. Σιν.
Εξάλλου ο κύριος δείκτης του Ifo έπεσε τον Οκτώβριο στο επίπεδο των 87,7 μονάδων από 88,2 που ήταν το Σεπτέμβριο, ελαφρώς ψηλότερα απ΄ότι προβλεπόταν.
Αλλά ο δείκτης εμπιστοσύνης των γερμανικών επιχειρήσεων αναμένεται να πέσει ακόμα περισσότερο βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.
«Τα στοιχεία από το Ifo δεν είναι καλά, και αποτελούν ένδειξη επιδείνωσης του κλίματος ανάμεσα στους Γερμανούς επιχειρηματίες», λέει η οικονομολόγος Ώντρυ Τσίλντε-Φρήμαν, της εταιρείας CIBC World Markets.
«Η έρευνα δείχνει ότι η ανάγκη μείωσης των επιτοκίων είναι επιτακτική για την αναζωογόνηση της οικονομίας», σημειώνει. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 14:55 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Πούτιν δεσμεύεται να 'συντρίψει τους αντάρτες'
| Δεν επιτρέπεται στους συγγενείς η είσοδος στο νοσοκομείο |
O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε οτι παραχωρεί περισσότερα δικαιώματα στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του για την πάταξη της τρομοκρατίας, δύο ημέρες μετά την εισβολή των ειδικών δυνάμεων στο υπο κατάληψη θέατρο της Μόσχας.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι φωνές διαμαρτυρίας για τη μέθοδο που ακολούθησε ο ρωσικός στρατός προκειμένου να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές που είχαν καταλάβει το θέατρο, κρατώντας ομήρους περίπου 600 θεατές.
Την οργή των Ρώσων προκαλεί, κυρίως, το γεγονός οτι οι ειδικές δυνάμεις έκαναν χρήση δηλητηριώδους χημικού αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο πολλών αθώων.
Η Ρωσία δεν θα ενδόσει στους εκβιασμούς | Βλαντιμίρ Πούτιν | Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο ένα από τα 118 θύματα φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι υπέκυψαν στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.
Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί προειδοποιούν οτι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.
Ο Ρωσος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν της μεθόδου που ακολούθησαν οι ειδικές δυνάμεις, λέγοντας οτι ήταν αναγκαία για την αποφυγή μιας μεγαλύτερης τραγωδίας, καθώς οι Τσετσένοι αυτονομιστές ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.
Οι ρωσικές αρχές δέχονται και τα πυρά του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς δεν αποκαλύπουν τον τύπο του αερίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή.
Αλλαγές στον στρατό
Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο οτι διέταξε την ηγεσία του ρωσικού στρατού να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά σε αναλόγες περιπτώσεις προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει "την αυξανόμενη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας."
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
"Η Ρωσία δεν θα ενδόσει στους εκβιασμούς," φέρεται να δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι συγγενείς αγνοουμένων σε νοσοκομεία και στο νεκροτομείο | Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Τσετσενία--για πρώτη φορά μετά τις δραματικές εξελίξεις στο θέατρο της Μόσχας.
Σε κρίσιμη κατάσταση
Ημέρα εθνικού πένθους σημερα στη Ρωσία για τους ομήρους που έχασαν τη ζωη τους στην επιχείρηση κατα των Τσετσενων ανταρτών.
Οι ρωσικές σημαίες κυματιζουν μεσίστιες και τα σχολεία ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Στα νοσοκομεία της χώρας, εξακολουθούν να νοσηλεύονται 405 ασθενείς - εκ των οποίων 45 σε κρίσιμη κατάσταση.
Κατά την εισβολή, έχασαν τη ζωή τους και 50 Τσετσένοι αυτονομιστές, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι δηλητηριάστηκαν και πόσοι έπεσαν νεκροί απο σφαίρες.
Έξω απο το νοσοκομείο, Νούμερο 13, της Μόσχας εκτυλίσσονται σκηνές συγκίνησης με τις οικογένειες να ξαναβρίσκουν τα αγνοούμενα μέλη τους στο πλήθος.
Ωστόσο οι αρχές, μέχρι να ολοκληρώοσυν τις έρευνες, δεν επιτρέπουν στους συγγενείς την είσοδο στα δωμάτια του νοσοκομείου.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 13:10 ('Ωρα Λονδίνου) Ρωσία: Ημέρα εθνικού πένθους
| Η ρωσική αστυνομία απαγορεύει την είσοδο των συγγενών στα νοσοκομεία |
Σφοδρές πιέσεις ασκούνται στις ρωσικές αρχές για την αποκάλυψη του αερίου που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας στην επιχέιρηση διάσωσης των ομήρων σε θέατρο της Μόσχας.
Η ρωσική ηγεσία παραδέχτηκε την Κυριακή ότι ο θάνατος των 115 από τους 117 συνολικά νεκρούς ομήρους οφείλεται σε δηλητηρίαση από το αέριο που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση απελευθέρωσής τους για να καμφθεί η αντίσταση των ανταρτών.
Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν επίσης από την κυβέρνηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποκαλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε η επιχείρηση.
Η 28η Οκτωβρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία στη μνήμη των 117 θυμάτων.
Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο δύο από τα 117 θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι υπέκυψαν στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.
Παροχή πρώτων βοηθειών σε όμηρο |
Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνολικά νοσηλεύονται 646 όμηροι, εκ των οποίων 150 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 45 σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Η ανακοίνωση του αυξανόμενου αριθμού θυμάτων γίνεται καθώς ασκούνται πιέσεις στις ρωσικές αρχές να αποκαλύψουν τί είδους αέριο χρησιμοποιήθηκε στην έφοδο μέσα στο θέατρο.
Ένας Ρώσος ειδικός είπε ότι μάλλον πρόκειται για χημικό παράγοντα που παρασκευάσθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προορίζεται για χρήση σε πεδία μαχών.
«Και αλλοδαποί ανάμεσα στους νεκρούς αντάρτες»
Στο μεταξύ οι φιλορωσικές αρχές της Τσετσενίας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μη Τσετσένων ανάμεσα στους πενήντα περίπου αντάρτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου των ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις γυναίκες ενόπλους πολλές κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς άνδρες βρέθηκαν και Άραβες και Αφγανοί.
Μία από τις γυναίκες ενόπλους | Και η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι εντόπισε τηλεφωνήματα που έγιναν από κινητά τηλέφωνα των ενόπλων ανταρτών μέσα στο θέατρο προς τρεις συγκεκριμένες χώρες - τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε πεί νωρίτερα ότι η επιχείρηση κατάληψης του θεάτρου και ομηρείας σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε σε μεγάλο βαθμό από αλλοδαπούς.
Με δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι οι συμπατριώτες του δεν πρόκειται να νοιώσουν ασφαλείς μέχρι να υπερνικηθεί η διεθνής τρομοκρατία. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 11:44 ('Ωρα Λονδίνου) Δικάζονται 'μέλη της Αλ Κάιντα'
| Οι τρείς κατηγορούμενοι απο τη Σαουδική Αραβία |
Στην Καζαμπλάνκα, ξεκινάει σήμερα η δίκη τριών ανδρών απο τη Σαουδική Αραβία, με την κατηγορία οτι επιχείρησαν να σχηματίσουν πυρήνα της Αλ Κάιντα στο Μαρόκο και να "χτυπήσουν" τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στα στενά του Γιβραλτάρ.
Επίσης, επτά Μαροκινοί που κατηγορούνται για συνέργια, παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου.
Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες καθώς οι δικηγόροι αναμένεται να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν καλύτερα τη γραμμή υπεράσπισης.
Οι τρείς άνδρες απο τη Σαουδική Αραβία συνελήφθησαν στο Μαρόκο, και μάλιστα δύο απο αυτούς στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, ενω επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Υπο παρακολούθηση
Οι μυστικές υπηρεσίες στο Μαρόκο ανακοίνωσαν οτι οι τρείς ύποπτοι ήταν υπο παρακολούθηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά απο πληροφορίες που έδωσαν για τη δράση τους κρατούμενοι στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Επι ένα μήνα, οι μαροκινές αρχές κρατούσαν και ανέκριναν τους τρείς άνδρες, διατηρώντας μυστική τη σύλληψη τους.
Λίγο αργότερα συνέλαβαν επτά επιπλέον Μαροκινούς - ανάμεσα τους και τις συζύγους των δύο εκ των τριών βασικών υπόπτων.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται οτι οι τρείς Σαουδάραβες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί πλήρως στη μαροκινή κοινωνία, είχαν λάβει εντολή απο την Αλ Κάιντα να ανατινάξουν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, στα στενά του Γιβραλτάρ.
"Ήσυχη ζωή"
Οι τρείς βασικοί ύποπτοι κατηγορούνται, επίσης, για το σχεδιασμό επιθέσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να δηλώσουν 'αθώοι'.
Έχουν ήδη παραδεχθεί οτι βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, ενώ ένας εκ των τριών είπε οτι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα πριν απο τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά επέλεξε το Μαρόκο για να ζήσει μια ήσυχη ζωή.
Ένας απο τους συνηγόρους δήλωσε οτι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για τη δράση των τριών ανδρών, αλλά το δικαστήριο στήθηκε "για να φανούν οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες καλές στα μάτια των ΗΠΑ". |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 12:26 ('Ωρα Λονδίνου) Ο Σημίτης στο Λονδίνο
| Στην πόλη του Λονδίνου ο Έλληνας πρωθυπουργός |
Στο Λονδίνο, πριν από λίγο, ξεκίνησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνυ Μπλαίρ, στη Ντάουνινγκ Στρίτ.
O κ. Σημίτης, που βρίσκεται στη Βρετανική πρωτεύουσα από την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη, αναμένεται να συζητήσει μια σειρά θεμάτων με τον κ. Blair.
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών αναμένεται να είναι η Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2003, το Κυπριακό και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, όπως εκτιμάται, η συζήτηση των δύο ηγετών θα στραφεί και στο θέμα της τρομοκρατίας.
Ο κ. Σημίτης αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Blair για τις εξελίξεις στο θέμα, που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει και στο θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών για την τρομοκρατία ενόψει και των μέτρων ασφαλείας, που λαμβάνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 11:48 ('Ωρα Λονδίνου) Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
| Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή |
Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιορδανία δολοφονήθηκε έξω απο το σπίτι του στο Αμμάν.
Πρόκειται για τον Λόρενς Φόλεϋ, ο οποίος εργαζόταν για την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη και κατοικούσε στο δυτικό Αμμάν, ανακοίνωσε πριν απο λίγο ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας, Μοχάμεντ Αντουάν.
"Άγνωστος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επι τόπου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει απο το σπίτι του για τη δουλειά του, νωρίς το πρωΐ," δήλωσε ο κ. Αντουάν.
Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των δραστών.
Τη σωρό του Αμερικανού διπλωματη βρήκε η σύζυγος του, στο προαύλιο του σπιτιού τους και ειδοποίησε την αστυνομία.
Ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου "εγκληματική και δόλια ενέργεια" και πρόσθεσε οτι "ανεξάρτητα απο τα κίνητρα, πρόκειται για επίθεση εναντίον της Ιορδανίας και της εθνικής ασφάλειας".
Είπε, ωστόσο, οτι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη ή για απλό έγκλημα.
Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Αντι-αμερικανισμός
Η Ιορδανία είναι γνωστή για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, το αντι- αμερικανικό αίσθημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα.
Η αντίληψη οτι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ, έχει προκαλέσει εχθρικά αισθήματα εναντίον των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, οτι η πολιτική που ακολουθεί θα μπορούσε να ενοχλήσει συμμαχικά κράτη, όπως η Ιορδανία.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 10:29 ('Ωρα Λονδίνου) Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
| Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή |
Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιορδανία δολοφονήθηκε έξω απο το σπίτι του στο Αμμάν.
Πρόκειται για τον Λόρενς Φόλεϋ, ο οποίος εργαζόταν για την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη και κατοικούσε στο δυτικό Αμμάν, ανακοίνωσε πριν απο λίγο ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας, Μοχάμεντ Αντουάν.
"Άγνωστος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επι τόπου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει απο το σπίτι του για τη δουλειά του, νωρίς το πρωΐ," δήλωσε ο κ. Αντουάν.
Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των δραστών.
Τη σωρό του Αμερικανού διπλωματη βρήκε η σύζυγος του, στο προαύλιο του σπιτιού τους και ειδοποίησε την αστυνομία.
Ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου "εγκληματική και δόλια ενέργεια" και πρόσθεσε οτι "ανεξάρτητα απο τα κίνητρα, πρόκειται για επίθεση εναντίον της Ιορδανίας και της εθνικής ασφάλειας".
Είπε, ωστόσο, οτι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική πράξη ή για απλό έγκλημα.
Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Αντι-αμερικανισμός
Η Ιορδανία είναι γνωστή για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα, το αντι- αμερικανικό αίσθημα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα.
Η αντίληψη οτι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράκ, έχει προκαλέσει εχθρικά αισθήματα εναντίον των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ηγέτες των αραβικών χωρών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ, οτι η πολιτική που ακολουθεί θα μπορούσε να ενοχλήσει συμμαχικά κράτη, όπως η Ιορδανία.
|
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 08:00 ('Ωρα Λονδίνου) Αριστερό πρόεδρο εκλέγει η Βραζιλία
| Ο υποψήφιος της Αριστεράς και η σύζυγός του σχηματίζουν το σήμα της νίκης |
Νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας ανεδείχθη ο αριστερός υποψήφιος, Λουίς Ινάσιο Ντα Σίλβα, ο οποίος επικράτησε του κυβερνητικού προεδρικού υποψηφίου, Ζοζέ Σέρα.
Συγκεκριμένα με καταμετρημένο το 51% των ψηφοδελτίων, ο Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 60% ενώ ο Ζοζέ Σέρα το 40%.
Φιέστα δημοκρατίας
Χιλιάδες οπαδοί του Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, Σάο Παόυλο για να πανηγυρίσουν τη νίκη του υποψηφίου της Αριστεράς, η οποία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της.
Νωρίτερα από το πρωί, και σε πολλές περιοχές πριν ξημερώσει, σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, στα πλαίσια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.
115 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι εκλογείς ψήφισαν σε 406 χιλιάδες εκλογικά τμήματα με ηλεκτρονικές κάλπες, και ως εκ τούτου συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονται από το 70% των τμημάτων μέσα σε λίγες ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Ο Λούλα σε παλαιότερες, πιό επαναστατικές στιγμές του | Αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν ο υποψήφιος της αριστεράς, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού κόμματος, Χοζέ Σέρα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η Αριστερά θα πετύχαινε μια ιστορική εκλογική νίκη συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.
Ο κ. Λούλα ντα Σίλβα, 57 ετών, πρώην εργάτης σε εργοστάσιο και συνδικαλιστής, έχει μετριάσει τις ριζοσπαστικές του θέσεις και έχει μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο.
Έχει θέσει υποψηφιότητα τρεις φορές για τη προεδρία της χώρας χωρίς επιτυχία, καθώς όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η αντι-καπιταλιστική του ρητορική αποξένωσε και θορύβησε μεγάλα τμήματα του βραζιλιάνικου λαού.
Προεκλογική αφίσα του Λούλα στην Κοπακαμπάνα | Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Λούλα τόνισε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών αλλαγών για να αντιμετωπισθεί η φτώχεια στη χώρα.
Παράλληλα όμως προσπάθησε να διατηρήσει τις «γέφυρες» με τον επιχειρηματικό κόσμο που αρχικά τουλάχιστον ήταν αντίθετος σε πιθανή εκλογή του.
Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η επιλογή του να επιλέξει τον επιχειρηματία Χοζέ Αλενκάρ για τη θέση του αντιπροέδρου άμβλυνε τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Ο Χοζέ Σέρα βρισκόταν πολύ πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν φαινόταν ότι θα ξεπεράσει το 34%.
Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι φαίνεται ότι έχουν απογοητευθεί με το κατεστημένο και τα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 09:12 ('Ωρα Λονδίνου) Δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου στην Ιορδανία
| |
Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιορδανία δολοφονήθηκε έξω απο το σπίτι του στο Αμμάν.
Πρόκειται για τον Λόρενς Φόλεϋ, ο οποίος εργαζόταν στο γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη και κατοικούσε στο δυτικό Αμμάν, ανακοίνωσε πριν απο λίγο ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας, Μοχάμεντ Αντουάν.
"Άγνωστος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε επι τόπου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει απο το σπίτι του για τη δουλειά του, νωρίς το πρωΐ," δήλωσε ο κ. Αντουάν.
Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των δραστών.
Ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου "εγκληματική και δόλια ενέργεια" και πρόσθεσε οτι "ανεξάρτητα απο τα κίνητρα, πρόκειται για επίθεση εναντίον της Ιορδανίας και της εθνικής ασφάλειας".
"Ο δράστης θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ," κατέλειξε ο υπουργός Τύπου της Ιορδανίας.
|
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 17:05 ('Ωρα Λονδίνου) Κύμα κακοκαιρίας με δεκάδες θύματα
| Εκτεταμένες καταστροφές από τις καταιγίδες στο Cheshire της βόρειας Αγγλίας |
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Βρετανία και τη βορειοδυτική Ευρώπη.
Ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν με 130 χιλιόμετρα την ώρα, παρέσυραν δέντρα και πυλώνες ηλεκτροδότησης ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρία παιδιά σκοτώθηκαν στη Βρετανία. Οι πιο σφοδροί άνεμοι με ταχύτητα περίπου 130 χιλιομέτρων την ώρα καταγράφηκαν στις 19:00 τοπική ώρα στην περιοχή Μπαμπλς της νότιας Ουαλίας.
Άλλοι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Ευρώπη, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι, το οποίο καταπλακώθηκε από φορτηγό.
Από το βράδυ της Κυριακής, τουλάχιστον στη Βρετανία, σημειώθηκε υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και αναμένεται βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα.
Από δέντρα που έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρισμού προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση 12 χιλιάδων κατοικιών.
Η φρεγάτα HMS St Albans, που συγκρούσθηκε με φέρυμποτ | Στο λιμάνι Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας μία φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού παρασύρθηκε από τους ισχυρότατους ανέμους και συγκρούσθηκε με επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο.
Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.
Και στην ηπειρωτική Ευρώπη ματαιώθηκε αριθμός πτήσεων από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.
Στην Ολλανδία αποκλείσθηκαν οδικές και σιδηροδρομικές διαβάσεις, ενώ στην πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα.
Στη Γαλλία οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο άτομα, ένας πολίτης και ένας κυνηγός έχασαν τη ζωή τους από δέντρα που ξεριζώθηκαν από τους ανέμους και τους καταπλάκωσαν. |
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2002 - 17:57 ('Ωρα Λονδίνου) Ρωσία: Ημέρα εθνικού πένθους
| Η ρωσική αστυνομία απαγορεύει την είσοδο των συγγενών στα νοσοκομεία |
Σφοδρές πιέσεις ασκούνται στις ρωσικές αρχές για την αποκάλυψη του αερίου που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας στην επιχέιρηση διάσωσης των ομήρων σε θέατρο της Μόσχας.
Η ρωσική ηγεσία παραδέχτηκε την Κυριακή ότι ο θάνατος των 115 από τους 117 συνολικά νεκρούς ομήρους οφείλεται σε δηλητηρίαση από το αέριο που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις στην επιχείρηση απελευθέρωσής τους για να καμφθεί η αντίσταση των ανταρτών.
Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν επίσης από την κυβέρνηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποκαλύψει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε η επιχείρηση.
Η 28η Οκτωβρίου κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία στη μνήμη των 117 θυμάτων.
Σύμφωνα με δήλωση του αρχίατρου της ρωσικής πρωτεύουσας μόνο δύο από τα 117 θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι όμηροι υπέκυψαν στη χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας.
Παροχή πρώτων βοηθειών σε όμηρο |
Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνολικά νοσηλεύονται 646 όμηροι, εκ των οποίων 150 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 45 σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Η ανακοίνωση του αυξανόμενου αριθμού θυμάτων γίνεται καθώς ασκούνται πιέσεις στις ρωσικές αρχές να αποκαλύψουν τί είδους αέριο χρησιμοποιήθηκε στην έφοδο μέσα στο θέατρο.
Ένας Ρώσος ειδικός είπε ότι μάλλον πρόκειται για χημικό παράγοντα που παρασκευάσθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προορίζεται για χρήση σε πεδία μαχών.
«Και αλλοδαποί ανάμεσα στους νεκρούς αντάρτες»
Στο μεταξύ οι φιλορωσικές αρχές της Τσετσενίας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μη Τσετσένων ανάμεσα στους πενήντα περίπου αντάρτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εφόδου των ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις γυναίκες ενόπλους πολλές κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς άνδρες βρέθηκαν και Άραβες και Αφγανοί.
Μία από τις γυναίκες ενόπλους | Και η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι εντόπισε τηλεφωνήματα που έγιναν από κινητά τηλέφωνα των ενόπλων ανταρτών μέσα στο θέατρο προς τρεις συγκεκριμένες χώρες - τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε πεί νωρίτερα ότι η επιχείρηση κατάληψης του θεάτρου και ομηρείας σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε σε μεγάλο βαθμό από αλλοδαπούς.
Με δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι οι συμπατριώτες του δεν πρόκειται να νοιώσουν ασφαλείς μέχρι να υπερνικηθεί η διεθνής τρομοκρατία. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 07:24 ('Ωρα Λονδίνου) Βοσνία: Καταγγελίες περί πώλησης όπλων στο Ιράκ
| Μηχανές των ιρακινών αεροσκαφών τύπου Μιγκ επιδιωρθώνονται από Βόσνιους |
Τη διεξαγωγή έρευνας ζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, λόρδος Πάντι Άσνταουν και ο επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων, S - For, όσον αφορά τις καταγγελίες για πώληση όπλων στο Ιράκ.
Σϋμφωνα με τις καταγγελίες το εργοστάσιο όπλων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το οποίο ελέγχεται από τους Σέρβους, και ανήκει στο κράτος.
Οι επιπλήξεις του Πάντι Άσνταουν στη σερβοσνιακή ηγεσία ήταν από τις σφοδρότερες από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο σημειώθηκε αεροπορική επιδρομή νατοϊκών δυνάμεων σε εργοστάσιο κατασκευής αεροκαφών, το οποίο αργότερο αποκαλύφτηκε ότι επιδιώρθωνε μηχανές για τα ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιγκ.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ρόμπερτ Μπίρκροφτ, επίσης, δήλωσε ότι διαθέτουν στοιχεία περί κατασκευής πυραύλου τύπου κρουζ από βοσνιακές, γιουγκοσλαβικές και ιρακινές εταιρείες.
Τόσο η ηγεσία των Σερβοβοσνίων όσο και των Σέρβων έχουν δεσμευτεί να προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας για την εξακρίβωση των παραπάνω καταγγελιών. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 04:21 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
| |
Ο θριαμβευτικός τόνος στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ρωσικής επιχείρησης στο θέατρο Ντουμπρόφκα της Μόσχας έχει αλλάξει σημαντικά και πλέον οι ευρωπαϊκές εφημερίδες επικεντρώνουν την προσοχή τους στα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από το θάνατο 115 από τους περίπου 600 ομήρους των Τσετσένων αυτονομιστών.
«Αιματοβαμμένη» νίκη
«Όλοι οι Τσετσένοι δεν είναι ίδιοι», είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας ΑΒC, η οποία υποστηρίζει ότι, «είναι νόμιμη και απαραίτητη η εξόντωση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Τσετσενία, αλλά αυτό δε δικαιολογεί τη χρήση συλλογικής τιμωρίας ή την επιστροφή σε τακτικές, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους».
«Η επίθεση στην Μόσχα απήλλαξε τον Πούτιν από κάθε προσωπική ευθύνη στον πόλεμο της Τσετσενία», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».
Και καταλήγει, «με την επίθεση στην Μόσχα οι τρομοκράτες ανέδειξαν την 23η Οκτωβρίου σε μια άλλη 11η του Σεπτέμβρη».
«Είναι δυνατόν να μιλούμε για επιτυχία με 120 και 150 ομήρους νεκρούς», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο θέμα της η γαλλική «Λιμπερασιόν».
«Στο Παρίσι, την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν και οι Ζακ Σιράκ, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ έσπευσαν να εκφράσουν την ανακούφισή τους και την υποστήριξή τους προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς πρώτα να έχουν εξετάσει το μέγεθος και τις συνέπειες της επιχείρησης», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
«Σήμερα το θέατρο, αύριο το Κρεμλίνο»
Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ» τονίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κατάφερε να διαφυλάξει τη φήμη του ισχυρού ηγέτη που κατέχει.
«Ο Ρώσος πρόεδρος δε δείχνει κανένα σημάδι αδυναμίας», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Προσθέτει, όμως, «ότι αν συνεχίσει να ενθαρρύνει με τη στάση του το φαύλο κύκλο της τρομοκρατίας, τότε την επόμενη φορά οι τρομοκράτες δεν αποκλείεται να καταλάβουν το ίδιο το Κρεμλίνο». |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 05:48 ('Ωρα Λονδίνου) Καθ΄οδόν για ανάκριση
| Οπαδοί του μουσουλμάνου κληρικού συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται |
Συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας και οπαδών του μουσουλμάνου κληρικού, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, κατά την έξοδο του κληρικού από το νοσοκομείο και τη μετάβασή του σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας επιθυμούν να ανακρίνουν τον επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμά Ισλαμίγια, για την ανάμειξή του στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί.
Οι εκατοντάδες οπαδοί του μουσουλμάνου κληρικού επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στη γενέτειρά του Σόλο στη νήσο Ιάβα και πρόκειται να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.
Οι ινδονησιακές αρχές κατηγορούν τον μουσουλμάνο κληρικό και για ανάμειξη σε απόπειρα δολοφονίας της προέδρου της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.
Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν.
Εισήχθη στην κλινική πριν από δύο εβδομάδες με αναπνευστικά προβλήματα.
Την Κυριακή ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ δήλωσε ότι θα προβάλει αντίσταση κατά των προσπαθειών της αστυνομίας για σύλληψή του και απομάκρυνσή του από το νοσοκομείο. |
Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2002 - 04:21 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
| |
Ο θριαμβευτικός τόνος στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ρωσικής επιχείρησης στο θέατρο Ντουμπρόφκα της Μόσχας έχει αλλάξει σημαντικά και πλέον οι ευρωπαϊκές εφημερίδες επικεντρώνουν την προσοχή τους στα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από το θάνατο 115 από τους περίπου 600 ομήρους των Τσετσένων αυτονομιστών.
«Αιματοβαμμένη» νίκη
«Όλοι Τσετσένοι δεν είναι ίδιοι», είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας ΑΒC, η οποία υποστηρίζει ότι, «είναι νόμιμη και απαραίτητη η εξόντωση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Τσετσενία, αλλά αυτό δε δικαιολογεί τη χρήση συλλογικής τιμωρίας ή την επιστροφή σε τακτικές, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους».
«Η επίθεση στην Μόσχα απήλλαξε τον Πούτιν από κάθε προσωπική ευθύνη στον πόλεμο της Τσετσενία», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».
Και καταλήγει, «με την επίθεση στην Μόσχα οι τρομοκράτες ανέδειξαν την 23η Οκτωβρίου σε μια άλλη 11η του Σεπτέμβρη».
«Είναι δυνατόν να μιλούμε για επιτυχία με 120 και 150 ομήρους νεκρούς», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο θέμα της η γαλλική «Λιμπερασιόν».
«Στο Παρίσι, την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν και οι Ζακ Σιράκ, Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ έσπευσαν να εκφράσουν την ανακούφισή τους και την υποστήριξή τους προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς πρώτα να έχουν εξετάσει το μέγεθος και τις συνέπειες της επιχείρησης», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
«Σήμερα το θέατρο, αύριο το Κρεμλίνο»
Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ» τονίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κατάφερε να διαφυλάξει τη φήμη του ισχυρού ηγέτη που κατέχει.
«Ο Ρώσος πρόεδρος δε δείχνει κανένα σημάδι αδυναμίας», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Προσθέτει, όμως, «ότι αν συνεχίσει να ενθαρρύνει με τη στάση του το φαύλο κύκλο της τρομοκρατίας, τότε την επόμενη φορά οι τρομοκράτες δεν αποκλείεται να καταλάβουν το ίδιο το Κρεμλίνο». |
|