|
|
Ειδήσεις 02-10-18
Μποντ, Τζέιμς Μποντ
Αγκόλα: Άδεια τα κρατικά ταμεία
Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
Σχέδιο ηπιότερου ψήφισματος για το Ιράκ
Γερμανία: Αίσιο τέλος για Έλληνα όμηρο
Γενική απεργία στην Ιταλία
Νέα έκρηξη με τρεις νεκρούς στις Φιλιππίνες
Νεκρός στη Μόσχα Ρώσος κυβερνήτης
Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γαλλίας για το Ιράκ
Τσάβες: «Όχι στο εμπάργκο πετρελαίου για το Ιράκ»
Γενική απεργία στην Ιταλία
Προσπάθειες για εκεχειρία στην Ακτή Ελεφαντοστού
Αγκόλα: Άδεια τα κρατικά ταμεία
Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
Συγκρούσεις στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν
Η Μαλαισία αρνείται κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα
Νεκρός στη Μόσχα Ρώσος κυβερνήτης
Μποντ, Τζέιμς Μποντ
Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
Οι χειρότερες στιγμές του Ντέιβιντ Σίμαν
Κέρδη πέρα από κάθε πρόβλεψη
Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
Σχέδιο ηπιότερου ψήφισματος για το Ιράκ
Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 22:39 ('Ωρα Λονδίνου) Αγκόλα: Άδεια τα κρατικά ταμεία
| Το κρατικό έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΔΝΤ προς την Αγκόλα |
Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγγέλλει ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ εξαφανίστηκαν από τα κρατικά ταμεία της Αγκόλας το περασμένο έτος.
Το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο απο το συνολικό πόσο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έλαβε η αφρικανική χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι από το 1997 περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί από τα κρατικά ταμεία.
Η κυβέρνηση της Αγκόλας αρνείται τις κατηγορίες. Η αφρικανική χώρα έχει μακρά ιστορία οικονομικών σκανδάλων και διαφθοράς, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγγέλεται τέτοιας κλίμακας κακοδιαχείριση και από ένα ίδρυμα όπως το ΔΝΤ.
Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Αγκόλα διευκρίνισε ότι διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν το τεράστιο έλλειμμα σε λογιστικό λάθος.
Δεν αποκλείουν, όμως, ότι κάποιοι να επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη χαλαρή διαχείριση των οικονομικών της χώρας και να μεταβιβάσουν τα χρήματα του κράτους στους τραπεζικούς τους λογαρισμούς. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 22:25 ('Ωρα Λονδίνου) Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
| Ο Τζον Χάουαρντ καταθέτει στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας |
Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.
Προηγήθηκαν έντονες διπλωματικές πιέσεις απο τη διεθνή κοινότητα για ανάληψη δράσης εναντίον παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Πιθανές μεταρρυθμίσεις | • Σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας
• Κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για ένα χρόνο
• Δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου. | Το διάταγμα πρόκειται να υπογραφεί εντός της ημέρας η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε οτι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" των δύο χωρών στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.
Ο κ. Χάουαρντ βρίσκεται στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ θα παραστεί σε ειδική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων.
Ανακρίσεις
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές στην Ινδονησία επρόκειτο να καλέσουν το Σάββατο για εξέταση τον μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως αρχηγός της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια
Η εν λόγω οργάνωση φέρεται να συνδέεται με το δίκτυο Αλ Κάιντα. Ωστόσο, ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός εισήχθη επειγόντως σε νοσοκομείο.
Ο γιατρός του ανακοίνωσε ότι ο ασθενής παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα της Τζακάρτα.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί τουρίστες.
Παράλληλα, οι αρχές της Αυστραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.
Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των νεκρών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.
Αναζήτηση στοιχείων
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξέφρασε παράπονα για την πορεία των ερευνών των αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας.
Συγκεκριμένα, ο Τζον Χάουαρντ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές άργησαν να αποκλείσουν τον τόπο της επίθεσης.
«Σημειώθηκαν κάποια περιστατικά αδιαφορίας όσον αφορά τον τόπο της επίθεσης, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν ήδη θέσει εμπόδια στην πορεία των ερευνών. Ωστόσο, είμαι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία των δικών μας αστυνομικών με τους Ινδονήσιους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Αυτσραλίας.
Ο Τζον Χάουαρντ, επίσης, τόνισε ότι οι σκέψεις του βρίσκονται αποκλειστικά στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων και διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 22:28 ('Ωρα Λονδίνου) Σχέδιο ηπιότερου ψήφισματος για το Ιράκ
| Πολλές χώρες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Βαγδάτη |
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι σύντομα θα υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, με σαφείς απαιτήσεις και άμεσες συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Βαγδάτης.
«Το Ιράκ θα έχει την εξής επιλογή. Θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκμεταλλευθεί αυτή την ύστατη ευκαιρία για να συμμορφωθεί, κάτι που ελπίζουμε να κάνει. Εάν δεν πράξει τα απαιτούμενα, εμείς θα επιδιώξουμε τη συμμόρφωση και τον αφοπλισμό του με άλλα μέσα» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο δρόμος του αίματος οδηγεί σε περισόττερο αίμα | Σαντάμ Χουσεΐν | Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος θα έχει ηπιότερη διατύπωση, ώστε να καμφούν οι αντιρρήσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Γαλλία έχει προτείνει την έκδοση δύο ψηφισμάτων, με το πρώτο να περιέχει τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τη Βαγδάτη και το δεύτερο - εαν δεν τηρηθεί το πρώτο- τις επαπειλούμενες κυρώσεις, με ύστατο μέσο πίεσης τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Το νέο αμερικανικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τις δύο παραπάνω διαδικασίες σε ένα ψήφισμα.
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διεκήρυξε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το Ιράκ, με αλλά και χωρίς τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.
Το Ιράκ θα έχει την εξής επιλογή. Θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκμεταλλευθεί αυτή την ύστατη ευκαιρία για να συμμορφωθεί | Τζον Νεγκρεπόντε | Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν ορκίστηκε χθές πρόεδρος για μία ακόμα επταετία, μία ημέρα μετά το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος για ανανέωση της θητείας του, στο οποίο επικράτησε με ποσοστό 100%.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Ιρακινός ηγέτης απήυθυνε νέα προειδοποίηση για το τί θα συμβεί σε περίπτωση επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο δρόμος του αίματος οδηγεί σε περισόττερο αίμα και αυτοί που επιδιώκουν να χύσουν το αίμα άλλων ανθρώπων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι θα υποστούν αιματηρότατες απώλειες» είπε ο Ιρακινός ηγέτης. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 22:34 ('Ωρα Λονδίνου) Γερμανία: Αίσιο τέλος για Έλληνα όμηρο
| Ο δράστης είναι 16χρονος μαθητής που είχε αποβληθεί από το συγκεριμένο σχολείο |
Ένα παιδί ελληνικής καταγωγής βρισκόταν μεταξύ των ομήρων που κρατούσε νεαρός οπλοφόρος σε σχολείο του Βάιμπλιγκεν, βορειοδυτικά της Στουτγάρδης.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στη Γερμανία, Θύμιος Μπαμπανάτσας, το παιδί ονομάζεται Αθανάσιος Άτζιος.
Ο δράστης, ο οποίος παραδόθηκε τελικά στις αρχές, ήταν 16χρονος μαθητής που είχε αποβληθεί από το συγκεκριμένο σχολείο.
Μιλώντας στον ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ο κ. Πασχάλης Σιαμές, πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου γονέων του σχολείου, χαρακτήρισε το δράστη ως ένα παιδί «με διαταραγμένη προσωπικότητας».
Συμμαθητές του τον περιέγραφαν ως μοναχικό τύπο που επιδίδονταν σε κλοπές.
Αρχικά κρατούσε τέσσερις ομήρους αλλά στη συνέχεια απελευθέρωσε δύο κρατώντας μόνο δύο παιδιά 12 ετών.
Οι υπόλοιποι μαθητές και καθηγητές είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν τις σχολικές εγκαταστάσεις που περικυκλώθηκαν αμέσως από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας.
Όπως μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο δράστης ζητούσε λύτρα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ αλλά και ένα αυτοκίνητο για να διαφύγει.
Το περιστατικό σημειώνεται έξι μήνες ύστερα από την επίθεση ένοπλου 19χρονου σε σχολείο της Ερφούρτης ο οποίος είχε σκοτώσει 13 καθηγητές, δυο μαθητές και έναν αστυνομικό πριν αυτοκτονήσει.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στη Γερμανία με αποτέλεσμα να ψηφιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοφορία και οπλοχρησία. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 14:29 ('Ωρα Λονδίνου) Γενική απεργία στην Ιταλία
| Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τορίνο |
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ιταλία στο πλαίσιο της οκτώρης απεργίας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (CGIL).
Η απεργία έχει κηρυχθεί ως απάντηση στις προτάσεις της κυβέρνησης για την εργατική νομοθεσία και την οικονομία.
Οι κινητοποιήσεις αναμένεται δημιουργήσουν μεγάλο κυκλοφοριακό χάος με αποτέλεσμα πολλοί Ιταλοί να δηλώνουν ότι δεν θα επιχειρήσουν να μεταβούν στις εργασίες τους.
Αυτή η διαμαρτυρία, λίγο μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Φίατ ότι πρόκειται να απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, χαρακτηρίστηκε από τους εργαζομένους ως η μοναδική διέξοδος των εργαζομένων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Αναστάτωση
Η κατάσταση στους δρόμους αναμένεται χαοτική αφού είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσει ο υπόγειος σιδηρόδρομος, το τραμ αλλά και τα λεωφορεία. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και θα λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν και τις αερομεταφορές αφού ο εθνικός αερομεταφορέας «Αλ Ιτάλια» ματαίωσε τις περισσότερες πτήσεις εσωτερικού και κάποιες εξωτερικού. Δεκάδες χιλιάδες επιβατών θα ταλαιπωρηθούν.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο CGIL είναι αντίθετο με τα σχέδια της κυβέρνησης να τροποποιήσει εργατικό νόμο του 1970.
Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να απολύουν εργαζόμενους και να βοηθήσει την εξάπλωση των μικρών επιχειρήσεων.
Η σημερινή κινητοποίηση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία από την αρχή του έτους. Τον Απρίλιο τα δύο μεγάλα σωματεία CGIL και UIL είχαν οργανώσει την πρώτη γενική απεργία τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Σε 120 πόλεις οι διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες και συνθήματα κατά της κυβέρνησης έχουν καταλάβει τους δρόμους.
Η μεγαλύτερη από τις κινητοποιήσεις πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Τορίνο οπού βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Φίατ. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 18:38 ('Ωρα Λονδίνου) Νέα έκρηξη με τρεις νεκρούς στις Φιλιππίνες
| Μεγάλες ζημιές υπέστη το λεωφορείο |
Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε λεωφορείο σε προάστιο της πρωτεύουσας Μανίλα των Φιλιππίνων και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.
«Το λεωφορείο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και φοβόμαστε ότι υπάρχουν πολλά θύματα», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας των Φιλιππίνων.
Η νέα έκρηξη σημειώθηκε επτά ημέρες μετά τις δύο εκρήξεις σε εμπορικό κέντρο της Ζαμπροάγκα, στις νότιες Φιλιππίνες, όπου στην πλειονότητά τους οι πολίτες είναι χριστιανοί.
Σε αυτές τις εκρήξεις σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 12:27 ('Ωρα Λονδίνου) Νεκρός στη Μόσχα Ρώσος κυβερνήτης
| Οι δράστες φέρονται να έχουν διαφύγει με αυτοκίνητο |
Στη Μόσχα πυροβολήθηκε θανάσιμα από δύο άγνωστους ενόπλους ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μαγκαντάν, Βαλεντίν Τσεβτκόφ.
Ο επικεφαλής των ρωσικών αστυνομικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του Τσεβτκόφ σχετίζεται με την επαγγελματική του ιδιότητα και ότι η επίθεση εναντίον του πιστεύεται ότι έγινε από πληρωνένους δολοφόνους .
Ο Τσεβτκόφ είχε αναχωρήσει από τα περιφερειακά γραφεία της επαρχίας Μαγκαντάν, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας , όταν δύο άγνωστοι τον πλησιάσαν σε ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής κοντά στο Κρεμλίνο και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Οι δολοφόνοι διέφυγαν με αυτοκίνητο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ερευνών στο ανώτατο επίπεδο.
Ο Βαλεντίν Τσβετκόφ ανέλαβε κυβερνήτης της Μαγκαντάν το 1996 και επανεξελέγη το Νοέμβριο του 2000.
Η επαρχία Μαγκαντάν βρίσκεται στη ρωσική Άπω Ανατολή , κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό , και είναι γνωστή για τα ορυχεία χρυσού και για τα στρατόπεδα εργασίας κατά τη σταλινική περίοδο. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 23:20 ('Ωρα Λονδίνου) Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Γαλλίας για το Ιράκ
| Η πρόταση των ΗΠΑ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ έχει διχάσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας |
Μαραθώνιο διπλωματικών επαφών για την τελική διατύπωση νέου σχεδίου ψηφίσματος για το Ιράκ έχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία σύμφωνα με πηγές από το αρχηγείο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το ψήφισμα θα αναφέρεται στην ύπαρξη σοβαρών συνεπειών για στο ενδεχόμενο που ο Σαντάμ Χουσείν δε συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ.
Η διάσταση απόψεων συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας | Παρόλα αυτά υπάρχουν διαφωνίες για το αν θα δίνεται άμεσα το δικαίωμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.
Η Γαλλία έχει προτείνει την έκδοση ψηφίσματος με δυο στάδια αντίδρασης. Αρχικά θα απαιτείται η πλήρης συμμόρφωση του Ιράκ με τους όρους των επιθεωρητών και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, το ζήτημα θα επανέρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποφασιστεί η ανάληψη δράσης.
Επίθεση και χωρίς της διεθνή κοινότητα
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διακήρυξε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το Ιράκ, με αλλά και χωρίς τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.
Νωρίτερα η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι ίσως δώσει τη συγκατάθεσή της σε ενδεχόμενη επίθεση αν δοθεί σχετική έγκριση του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αφήνει να εννοηθεί ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική απόφαση για την ακριβή διατύπωση του ψηφίσματος. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 16:17 ('Ωρα Λονδίνου) Τσάβες: «Όχι στο εμπάργκο πετρελαίου για το Ιράκ»
| Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «εκβιαμούς» τις εκκλήσεις για παραίτησή του από την εξουσία |
Αποφασισμένος να μην συνταχθεί με το εμπάργκο που σχεδιάζουν οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπογράμμισε ότι οι Άραβες πετρελαιοπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ως σύνολο μέσα στον ΟΠΕΚ.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας σ' ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο και ο ΟΠΕΚ οφείλει να το γνωρίζει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, της πέμπτης σε παραγωγή πετρελαίου χώρας στον κόσμο.
Και κατέληξε, «το πετρέλαιο είναι μια στρατηγικής σημασίας πηγή ενέργειας. Δεν μπορείς να εκμεταλλεύεται κάποιος το πετρέλαιο με τέτοιο τρόπο ώστε να αφαιρεί από τους ανθρώπους το δικαίωμα στη θέρμανση, στην ηλεκτροδότηση ή στις αερομεταφορές. Με αυτό τον τρόπο προξενούν δεινά μόνο στους πολίτες και την κοινωνία ως σύνολο».
Η Βενεζουέλα είχε υπονομεύσει το εμπάργκο των Αραβικών κρατών και το 1973 καλύπτοντας το κενό με τα αποθέματά της.
Η Λιβύη και το Ιράκ πρωτοστατούν στην επιβολή αυτού του εμπάργκο. Το Ιράν, επίσης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εμπάργκο, το οποίο θα επιθυμούσε να επιβάλει ως απάντηση στις ενέργειες των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων.
Αντιθέτως, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας στο εμπάργκο, η οποία και θεωρείται από τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 14:29 ('Ωρα Λονδίνου) Γενική απεργία στην Ιταλία
| Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τορίνο |
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ιταλία στα πλαίσια της οκτώρης απεργίας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (CGIL), που έχει κηρυχθεί ως απάντηση στις προτάσεις της κυβέρνησης για την εργατική νομοθεσία και την οικονομία.
Οι κινητοποιήσεις αναμένεται δημιουργήσουν μεγάλο κυκλοφοριακό χάος με αποτέλεσμα πολλοί Ιταλοί να δηλώνουν ότι δεν θα επιχειρήσουν να μεταβούν στις εργασίες τους.
Αυτή η διαμαρτυρία, λίγο μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Φίατ ότι πρόκειται να απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, χαρακτηρίστηκε από τους εργαζομένους ως η μοναδική διέξοδός τους εργαζομένων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Αναστάτωση
Η κατάσταση στους δρόμους αναμένεται χαοτική αφού είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσει ο υπόγειος σιδηρόδρομος, το τραμ αλλά και τα λεωφορεία. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και θα λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν και τις αερομεταφορές αφού ο εθνικός αερομεταφορέας «Αλ Ιτάλια» ματαίωσε τις περισσότερες πτήσεις εσωτερικού και κάποιες εξωτερικού. Δεκάδες χιλιάδες επιβατών θα ταλαιπωρηθούν.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο CGIL είναι αντίθετο με τα σχέδια της κυβέρνησης να τροποποιήσει εργατικό νόμο του 1970.
Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να απολύουν εργαζόμενους και να βοηθήσει την εξάπλωση των μικρών επιχειρήσεων.
Η σημερινή κινητοποίηση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απεργία από την αρχή του έτους. Τον Απρίλιο τα δύο μεγάλα σωματεία CGIL και UIL είχαν οργανώσει την πρώτη γενική απεργία τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Σε 120 πόλεις οι διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες και συνθήματα κατά της κυβέρνησης έχουν καταλάβει τους δρόμους.
Η μεγαλύτερη από τις κινητοποιήσεις πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Τορίνο οπού βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Φίατ. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 15:09 ('Ωρα Λονδίνου) Προσπάθειες για εκεχειρία στην Ακτή Ελεφαντοστού
| Η συμφωνία επήλθε τέσσερις εβδομάδες μετά την εξέγερση |
Οι επικεφαλής των ανταρτών στην Ακτή Ελεφαντοστού προσπαθούν να πείσουν τους στρατιώτες τους να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο ανταποκριτής του BBC, Πολ Γουέλς, ο οποίος βρίσκεται στην Μπουάκε, το προπύργιο των ανταρτών, υποστηρίζει ότι η επίτευξη της εκεχειρίας βρίσκεται στα χεριά των επικεφαλής των ανταρτών.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάμπο, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι αποδέχτηκε την ειρηνευτική πρόταση, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση αξιωματούχων από τη δυτική Αφρική.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οποίες ξέσπασαν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού έχει ζητήσει από τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην αφρικανική αυτή χώρα, να προχωρήσει στη δημιουργία ουδέτερης ζώνης μεταξύ των κυβερνητικών και των δυνάμεων των ανταρτών.
Περίπου 1.000 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού για την ασφάλεια των Γάλλων και των άλλων αλλοδαπών πολιτών. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 12:09 ('Ωρα Λονδίνου) Αγκόλα: Άδεια τα κρατικά ταμεία
| Το κρατικό έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΔΝΤ προς την Αγκόλα |
Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγγέλλει ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ εξαφανίστηκαν από τα κρατικά ταμεία της Αγκόλας το περασμένο έτος.
Το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο απο το συνολικό πόσο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έλαβε η αφρικανική χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι από το 1997 περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί από τα κρατικά ταμεία.
Η κυβέρνηση της Αγκόλας αρνείται τις κατηγορίες. Η αφρικανική χώρα έχει μακρά ιστορία οικονομικών σκανδάλων και διαφθοράς, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγγέλεται τέτοιας κλίμακας κακοδιαχείριση και από ένα ίδρυμα όπως το ΔΝΤ.
Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Αγκόλα διευκρίνισε ότι διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν το τεράστιο έλλειμμα σε λογιστικό λάθος.
Δεν αποκλείουν, όμως, ότι κάποιοι να επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη χαλαρή διαχείριση των οικονομικών της χώρας και να μεταβιβάσουν τα χρήματα του κράτους στους τραπεζικούς τους λογαρισμούς. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 13:04 ('Ωρα Λονδίνου) Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
| Ο Τζον Χάουαρντ καταθέτει στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας |
Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.
Πιθανές μεταρρυθμίσεις | Σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας.
Κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για ένα χρόνο.
Δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου. |
Προηγήθηκαν έντονες διπλωματικές πιέσεις απο τη διεθνή κοινότητα για ανάληψη δράσης εναντίον παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Το διάταγμα πρόκειται να υπογραφεί εντός της ημέραςν η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε οτι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" των δύο χωρών στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.
Ο κ. Χάουαρντ βρίσκεται στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ θα παραστεί σε ειδική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων.
Ανακρίσεις
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές στην Ινδονησία επρόκειτο να καλέσουν το Σάββατο για εξέταση τον μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως αρχηγός της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια
Η εν λόγω οργάνωση φέρεται να συνδέεται με το δίκτυο Αλ Κάιντα. Ωστόσο, ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός εισήχθη επειγόντως σε νοσοκομείο.
Ο γιατρός του ανακοίνωσε ότι ο ασθενής παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα της Τζακάρτα.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί τουρίστες.
Παράλληλα, οι αρχές της Αυστραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.
Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των νεκρών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.
Αναζήτηση στοιχείων
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξέφρασε παράπονα για την πορεία των ερευνών των αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας.
Συγκεκριμένα, ο Τζον Χάουαρντ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές άργησαν να αποκλείσουν τον τόπο της επίθεσης.
«Σημειώθηκαν κάποια περιστατικά αδιαφορίας όσον αφορά τον τόπο της επίθεσης, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν ήδη θέσει εμπόδια στην πορεία των ερευνών. Ωστόσο, είμαι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία των δικών μας αστυνομικών με τους Ινδονήσιους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Αυτσραλίας.
Ο Τζον Χάουαρντ, επίσης, τόνισε ότι οι σκέψεις του βρίσκονται αποκλειστικά στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων και διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 11:33 ('Ωρα Λονδίνου) Συγκρούσεις στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν
| Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ένα τετράχρονο κορίτσι |
Περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν σε επιχείρηση ανάληψης του ελέγχου της δεύτερης σε πληθυσμό πόλη της Κολομβίας, Μεντεγίν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 25 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με μέλη οργανώσεων αριστερών ανταρτών στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν.
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένα τετράχρονο κορίτσι.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας σκοτώθηκε στην πόλη Μεντεγίν από αντάρτες | Ο ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία μετέδωσε ότι τα θύματα, ως επί το πλείστον άμαχοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την ευόδωση της επιχείρησης που φέρει την ονομασία «Ωρίωνας», έχει ήδη μεταβεί στο Μεντεγίν μαζί με την υπουργό Άμυνας, Μάρτα Λουσία Ραμίρες.
Η υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα κατά των ανταρτών, οι οποίοι, όπως είπε, φαίνονται αποφασισμένοι να μεταφέρουν τον εμφύλιο πόλεμο από την επαρχία στα αστικά κέντρα της Κολομβίας.
Βομβιστική επίθεση
Νωρίτερα ο πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε εξέφρασε τη λύπη για τα θύματα και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με την εξάρθρωση των παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ήδη προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις υπόπτων ενώ στη Μεντεγίν έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Κολομβιανού προέδρου στο Μεντεγίν σημειώθηκε έκρηξη βόμβας κοντά σε κυβενρητικό κτίριο.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν θύματα καθώς η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί πριν την άφιξη των εργαζομένων.
Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαίωματα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεντεγίν.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας κατάγεται από τη Μεντεγίν και ο πατέρας έχασε τη ζωή του από πυρά ανταρτών.
Οι δύο μεγαλύτερες αριστερές οργανώσεις, οι οποίες θέλουν τον έλεγχο της πόλης, είναι οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και ο Εθνικός Απελευθεωτικός Στρατός (ELN). |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου) Η Μαλαισία αρνείται κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα
| Η Μαλαισία δηλώνει αφοσιώμενη στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας |
«Αναληθή και προσβλητική» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Μαλαισίας την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία καταγγέλλεται ότι η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα, του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντάλα Μπανταουί, υπογράμμισε ότι η έκθεση του ΟΗΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση της κυβέρνησης της Μαλαισίας στην εκστρατεία κατά των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.
Πρόσθεσε, δε, ότι προτίθεται να διεκδικήσει δικαστικά την αποκατάσταση του ονόματος της Μαλαισίας από τον συντάκτη της έκθεσης.
Ο Ροχάν Γκουναράτα από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος συνέταξε την έκθεση με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μαλαισίας συνδέεται με την Αλ Κάιντα μέσω της ισλαμικής οργάνωσης των Φιλιππίνων, Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο.
Ο συντάκτης της έκθεσης διευκρινίσει ότι η Μαλαισία και η Αλ Κάιντα έχουν κοινούς πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους.
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας προβάλλει την αφοσίωσή της στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας επισημαίνοντας από την αρχή του έτους έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 συλλήψεις μελών ισλαμικών οργανώσεων.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανησυχεί ότι πιθανή σύνδεσή της με την Αλ Κάιντα θα έχει επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και δεν αποκλείεται να αποθαρρύνει, επίσης, τους ξένους επενδυτές. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 12:27 ('Ωρα Λονδίνου) Νεκρός στη Μόσχα Ρώσος κυβερνήτης
| Οι δράστες φέρονται να έχουν διαφύγει με αυτοκίνητο |
Στη Μόσχα πυροβολήθηκε θανάσιμα από δύο άγνωστους ενόπλους ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μαγκαντάν, Βαλεντίν Τσεβτκόφ.
Ο επικεφαλής των ρωσικών αστυνομικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του Τσεβτκόφ σχετίζεται με την επαγγελματική του ιδιότητα και ότι η επίθεση εναντίον του πιστεύεται ότι έγινε από πληρωνένους δολοφόνους .
Ο Τσεβτκόφ είχε αναχωρήσει από τα περιφερειακά γραφεία της επαρχίας Μαγκαντάν , στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας , όταν δύο άγνωστοι τον πλησιάσαν σε ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής κοντά στο Κρεμλίνο και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Οι δολοφόνοι διέφυγαν με αυτοκίνητο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ερευνών στο ανώτατο επίπεδο.
Ο Βαλεντίν Τσβετκόφ ανέλαβε κυβερνήτης της μαγκαντάν το 1996 και επανεξελέγη το Νοέμβριο του 2000.
Η επαρχία Μαγκαντάν βρίσκεται στη ρωσική Άπω Ανατολή , κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό , και είναι γνωστή για τα ορυχεία χρυσού και για τα στρατόπεδα εργασίας κατά τη σταλινική περίοδο. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 05:51 ('Ωρα Λονδίνου) Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
| Ο κ. Χάουαρντ καταθέτει στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας |
Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.
Πιθανές μεταρρυθμίσεις | Σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας.
Κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για ένα χρόνο.
Δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου. |
Προηγήθηκαν έντονες διπλωματικές πιέσεις απο τη διεθνή κοινότητα για ανάληψη δράσης εναντίον παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Το διάταγμα πρόκειται να υπογραφεί εντός της ημέραςν η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε οτι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" των δύο χωρών στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.
Ο κ. Χάουαρντ βρίσκεται στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ θα παραστεί σε ειδική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων.
Ανακρίσεις
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές στην Ινδονησία κάλεσαν για εξέταση τον μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ.
Θεωρείται από πολλούς ως αρχηγός της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Ο κληρικός αρνείται τις κατηγορίες .
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί τουρίστες.
Παράλληλα, οι αρχές της Αυστραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.
Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των νεκρών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.
Αναζήτηση στοιχείων
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας εξέφρασε παράπονα για την πορεία των ερευνών των αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας.
Συγκεκριμένα, ο Τζον Χάουαρντ χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές άργησαν να αποκλείσουν τον τόπο της επίθεσης.
«Σημειώθηκαν κάποια περιστατικά αδιαφορίας όσον αφορά τον τόπο της επίθεσης, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν ήδη θέσει εμπόδια στην πορεία των ερευνών. Ωστόσο, είμαι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία των δικών μας αστυνομικών με τους Ινδονήσιους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Αυτσραλίας.
Ο Τζον Χάουαρντ, επίσης, τόνισε ότι οι σκέψεις του βρίσκονται αποκλειστικά στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων και διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 08:55 ('Ωρα Λονδίνου) Κέρδη πέρα από κάθε πρόβλεψη
| Το νέο αναβαθμισμένο λογισμικό πρόγραμμα της Μάικροσοφτ αύξησε τις πωλήσεις της εταιρείας |
Στα ύψη έφτασε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας λογισμικών προγραμμάτων «Μάικροσοφτ» μετά τη δημοσιοποίηση των αστρονομικών, όπως χαρακτηρίστηκαν, κερδών της εταιρείας για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Αμέσως μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το οποίο παρεμπιπτόντως έκλεισε την Πέμπτη ανοδικά, η «Μάικροσοφτ» ανακοίνωσε ότι σημείωσε άνοδο των κερδών της κατά 16%, το οποίο επέφερε αύξηση 5,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου υπολογίζονται στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 50 σεντς η μετοχή, διαψεύδοντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες των εκτιμήσεων, οι οποίες τοποθετούσαν τα κέρδη της «Μάικροσοφτ» στα περίπου 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 43 σεντς η μετοχή.
«Τα κέρδη αυτού του τριμήνου ήταν πολύ αυξημένα και υπεράνω των προβλέψεων μας», παραδέχτηκε ο οικονομικός διευθυντής της «Μάικροσοφτ», Τζον Κόνερ.
Οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προώθηση στην αγορά του αναβαθμισμένου λογισμικού προγράμματος της «Μάικροσοφτ» συνέβαλε πολύ στην αύξηση των κερδών της εταιρείας.
Η επιλογή της συνδρομής στα προγραμμάτα της «Μάικροσοφτ», η οποία επιτρέπει στους χρήστες αυτών να αποπληρώνουν σταδικά το εν λόγω λογισμικό πακέτο αντί της απευθείας καταβολής των χρημάτων, απεδείχθη ιδιαίτερα δημοφιλής.
Κρίνοντας από τη θετική πορεία της εταιρείας για το εν λόγω τρίμηνο, οι υπεύθυνοι της «Μάικροσοφτ» εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση των κερδών τους.
Για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, η «Μάικροσοφτ» ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι μετοχή της θα κυμανθεί στα 45 με 46 σεντς και ότι τα κέρδη της θα αγγίξουν τα 8,5% δισεκατομμύρια δολάρια. |
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 05:51 ('Ωρα Λονδίνου) Ινδονησία: έκτακτα μέτρα ασφαλείας
| Ο κ. Χάουαρντ καταθέτει στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας |
Ειδικό διάταγμα για την ενίσχυση των εξουσιών των αρχών προωθεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ύστερα από την επίθεση στο Μπαλί.
Πιθανές μεταρρυθμίσεις | Σχηματισμός αντιτρομοκρατικής μονάδας.
Κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για ένα χρόνο.
Δυνατότητα επιβολής της ποινής του θανάτου. |
Προηγήθηκαν έντονες διπλωματικές πιέσεις απο τη διεθνή κοινότητα για ανάληψη δράσης εναντίον παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, δήλωσε οτι θα υπάρξει κοινή "απάντηση" των δύο χωρών στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου.
Ο κ. Χάουαρντ βρίσκεται στο Μπαλί για συνομιλίες με Ινδονήσιους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ θα παραστεί σε ειδική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων.
Ανακρίσεις
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές στην Ινδονησία κάλεσαν για εξέταση τον μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ.
Θεωρείται από πολλούς ως αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, που πιστεύεται οτι συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Ο κληρικός αρνείται τις κατηγορίες .
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπαλί που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους απο 180 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ξένους τουρίστες.
Παράλληλα, οι αρχές της Αυστραλίας απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ινδονησία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση έλαβε ανησυχητικές προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις εναντίον Αυστραλών στο Μπαλί.
Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των νεκρών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.
|
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 06:32 ('Ωρα Λονδίνου) Σχέδιο ηπιότερου ψήφισματος για το Ιράκ
| Πολλές χώρες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Βαγδάτη |
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι σύντομα θα υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, με σαφείς απαιτήσεις και άμεσες συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Βαγδάτης.
Το Ιράκ θα έχει την εξής επιλογή. Θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκμεταλλευθεί αυτή την ύστατη ευκαιρία για να συμμορφωθεί | Τζον Νεγκρεπόντε |
«Το Ιράκ θα έχει την εξής επιλογή. Θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκμεταλλευθεί αυτή την ύστατη ευκαιρία για να συμμορφωθεί, κάτι που ελπίζουμε να κάνει. Εάν δεν πράξει τα απαιτούμενα, εμείς θα επιδιώξουμε τη συμμόρφωση και τον αφοπλισμό του με άλλα μέσα» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος θα έχει ηπιότερη διατύπωση, ώστε να καμφούν οι αντιρρήσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Γαλλία έχει προτείνει την έκδοση δύο ψηφισμάτων, με το πρώτο να περιέχει τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τη Βαγδάτη και το δεύτερο - εαν δεν τηρηθεί το πρώτο- τις επαπειλούμενες κυρώσεις, με ύστατο μέσο πίεσης τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Το νέο αμερικανικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τις δύο παραπάνω διαδικασίες σε ένα ψήφισμα.
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διεκήρυξε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το Ιράκ, με αλλά και χωρίς τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας.
Ο δρόμος του αίματος οδηγεί σε περισόττερο αίμα | Σαντάμ Χουσεΐν |
Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν ορκίστηκε χθές πρόεδρος για μία ακόμα επταετία, μία ημέρα μετά το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος για ανανέωση της θητείας του, στο οποίο επικράτησε με ποσοστό 100%.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Ιρακινός ηγέτης απήυθυνε νέα προειδοποίηση για το τί θα συμβεί σε περίπτωση επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο δρόμος του αίματος οδηγεί σε περισόττερο αίμα και αυτοί που επιδιώκουν να χύσουν το αίμα άλλων ανθρώπων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι θα υποστούν αιματηρότατες απώλειες» είπε ο Ιρακινός ηγέτης.
|
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου) Κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
| Η Συνθήκη είχε απορριφθεί πριν απο 16 μήνες |
Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι πολίτες της Ιρλανδίας στο πλαίσιο δημοψηφίσματος για τη «Συνθήκη της Νίκαιας», τη συμφωνία που θεωρείται ως θεμέλιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δημοψήφισμα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού η πλειοψηφία των Ιρλανδών είχε απορρίψει τη Συνθήκη πριν από 16 μήνες.
Η Συνθήκη της Νίκαιας, που είχε υπογραφεί στη Γαλλική αυτή πόλη τον Δεκέμβριο του 2000, πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα που, με βάση το Σύνταγμά της, πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα για το θέμα.
Στο δημοψήφισμα, που είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2001, οι Ιρλανδοί είχαν, στην πλειοψηφία τους, απορρίψει την Συνθήκη της Νίκαιας δημιουργώντας ανησυχίες ακόμα και για αναστολή της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως, τότε η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή - μόλις 35% - δημιουργώντας ελπίδες στους φιλοευρωπαϊστές ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Αυτή την φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Ιρλανδών είναι έτοιμοι να ψηφίσουν "ναι" στη Συνθήκη της Νίκαιας, που, μεταξύ άλλων, προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν ενταχτούν οι καινούριες χώρες στις τάξεις της.
|
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2002 - 04:34 ('Ωρα Λονδίνου) Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Τύπου
| |
Το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρωπαϊκού Τύπου, ενόψει μάλιστα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Νίκαιας.
Ανησυχία για το αποτέλεσμα
Η Αυστριακή De Standard σχολιάζει οτι το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία είναι ενδεικτικό ενός δημοκρατικού πνεύματος που απουσιάζει απο άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, τονίζει η εφημερίδα, στην πραγματικότητα πρόκειται για διαστρέβλωση της δημοκρατίας, γιατί "εάν ένα ιρλανδικό 'όχι' εμποδίσει τη διεύρυνση, τότε τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν αποφασίσει για τις ζωές 445 εκατομμυρίων ανθρώπων".
Η Die Welt του Βερολίνου φιλοξενεί άρθρο του πρώην Δανού υπουργού Εξωτερικών Ούφε Έλεμαν Χένσεν, ο οποίος προειδοποιεί για τις συνέπειες ενδεχόμενης απόρριψης της Συνθήκης της Νίκαιας απο τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους.
"Εάν οι Ιρλανδοί πουν 'όχι' για δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα την αναβολή της διεύρυνσης, θα έχουν αδικαιολόγητα αποθέσει ένα ακόμα φορτίο στην Ευρώπη."
Ο πρώην υπουργός πιστεύει οτι εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό τότε θα είναι αδύνατο για την Ιρλανδία να παραμείνει πλήρες μέλος των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Η Σουηδική Sydsvenska Dagbladet επισημαίνει οτι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί περισσότερη ελαστικότητα στη λήψη αποφάσεων και όχι δημοψηφίσματα.
Απογοήτευση για τις δηλώσεις Πρόντι
Οργισμένη είναι η αντίδραση της γερμανικής Berliner Zeitung στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος χαρακτήρισε "βλακώδες" το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης.
Στο άρθρο της, που φέρει τον τίτλο "Ο Ρομάνο Πρόντι είναι βλάκας", η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει οτι μπορεί κάποιος να μείνει άφωνος με το μέγεθος της απερισκεψίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα δεν έγκειται στην έλλειψη ελαστικότητας στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά "στη συνήθεια των Ευρωπαίων πολιτικών να προτιμούν τα χρέη προκειμένου να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως ευεργέτες του λαού τους."
Η αυστριακή Die Presse κατηγορεί τη Γερμανία για το γεγονός "οτι το Σύμφωνο είναι νεκρό."
Η εφημερίδα αναφέρεται στην παραδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών οτι η χώρα δεν θα καταφέρει να διατρηρήσει το έλλειμμα της κάτω απο το 3%, που έχει τεθεί ως όριο απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόρριψη της Τουρκίας
Η Ουγκρική εφημερίδα Magyar Nemzet σχολιάζει την απόρριψη της Τουρκίας απο τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Είναι προφανές οτι η Ένωση δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας" σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: "όμως αυτή τη φορά, η συνηθισμένη συμβιβαστική πολιτική των Βρυξελλών δεν θα έχει αποτέλεσμα."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγκυρα έχει τον τρόπο να κάνει δύσκολη τη ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
|
|