Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-09

  1. Ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
  2. Χιλιάδες περικοπές στη FIAT
  3. Καχύποπτοι οι Ρώσοι για την απογραφή
  4. 'Είμαι ο Θεός'
  5. Η διεύρυνση της ΕΕ περνάει από την Ιρλανδία
  6. Η διεύρυνση της ΕΕ περνάει από την Ιρλανδία
  7. Τελεσίγραφο προτεσταντών στο Σιν Φέιν
  8. Εβδομάδα μόδας στο Παρίσι
  9. Συλλήψεις για την επίθεση κατά Αμερικανών στο Κουβέιτ
  10. Μπλερ: «Λύση οπωσδήποτε για το Ιράκ»
  11. Ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
  12. Συλλήψεις για την επίθεση κατά Αμερικανών στο Κουβέιτ
  13. Ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
  14. ΗΠΑ: Άνοιγμα των λιμανιών διέταξε δικαστήριο
  15. Η Ένωση των... 25
  16. Εβδομάδα μόδας στο Παρίσι
  17. Εκτελέσεις: Μια οικογενειακή υπόθεση
  18. Η Ενωση των... 25
  19. ΗΠΑ: Άνοιγμα των λιμανιών διέταξε δικαστήριο
  20. Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
  21. Η Άγκυρα «δεν ξέρει τι θέλει» για την Κύπρο
  22. Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 23:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
 

Σε πρώτη φάση, 10 σημαίες χωρών αναμένεται να προστεθούν στο «χάρτη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δεκατρία χρόνια μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνσή της, καθώς η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις προόδου που ενέκρινε και οι οποίες είχαν συνταχθεί για την κάθε μία από τις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2004, ενώ απορρίπτει την αίτηση της Τουρκίας για τον προσδιορισμό ημερομηνίας ενάρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Eυρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας επειδή κρίθηκε ότι χρειάζεται να προβεί και σε άλλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στη Κοπεγχάγη της Δανίας τον Δεκέμβριο.
Τα 10 νέα μέλη
-Κύπρος
-Τσεχία
-Εσθονία
-Ουγγαρία
-Λετονία
-Λιθουανία
-Μάλτα
-Πολωνία
-Σλοβακία
-Σλοβενία

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών, η Κύπρος κατέχει τη πρώτη θέση ως προς το βαθμό ετοιμότητας για ένταξη.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, παρά την αρνητική έκθεση, μπορεί να αναμένει ακόμη και διπλασιασμό της χορηγούμενης οικονομικής βοήθειας.

Στην 93σέλιδη έκθεση προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση της πορείας των δέκα χωρών οι οποίες θα βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια.

Τρεις μήνες πριν από την επίσημη ένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με το βαθμό επιτυχούς προσαρμογής των υποψήφιων χωρών σε τομείς, όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι συνοριακοί έλεγχοι.

Συνέντευξη του Γκύντερ Φερχόιγκεν

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης μίλησε στο BBC και στην Οάνα Λουνγκέσκου, η οποία τον ρώτησε εάν η πρόταση της Ε.Ε για συνεχή παρακολούθηση της πορείας των δέκα χωρών για τα επόμενα χρόνια σημαίνει οτι υπάρχει δυσπιστία απέναντι στα κράτη αυτά.

"Το γεγονός οτι οι χώρες θα βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που υπαγορεύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία" δήλωσε στο BBC ο επίτροπος.

Διευκρίνισε όμως οτι τώρα η διεύρυνση έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

"Οι πρός ένταξη χώρες έχουν πολύ διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό ιστορικό. Έχουν διαφορετική πολιτική και κοινωνική δομή απο τα υπόλοιπα 15 μέλη της κοινότητας" τονίζει ο κ. Φερχόιγκεν.

"Παράλληλα, μέσα στα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και η μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα είναι πιό ολοκληρωμένη με την ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Επομένως υπάρχουν αρκετοί τομείς όπου τα δέκα αυτά κράτη είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες κατά την ένταξη τους."

Ο αρμόδιος επίτροπος εξήγησε οτι το καθεστώς εποπτείας δεν στρέφεται εναντίον αυτών των χωρών αλλά επιτρέπει σε θεσμικά όργανα, όπως το Κοινοβούλιο, να αναλάβουν δράση εάν παρουσιαστούν προβλήματα προσαρμογής.

Ερωτηθείς για το έαν συμμερίζεται την απογοήτευση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Γκύντερ Φερχόιγκεν δήλωσε:

"Το μήνυμα μας προς την Τουρκία είναι ηχηρό και σαφές και ενθαρρυντικό.
Νομίζω οτι κανένας στην Ευρώπη δεν το έχει αναφέρει μέχρι σήμερα αλλά εγώ θέλω να τονίσω οτι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες είναι οι πιο ριζικές των τελευταίων 50 χρόνων"

Η Τουρκία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ακόμα χρειάζεται να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ικανοποιήσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ο Γκύντερ Φρχόιγκεν

"Θα ήταν ουτοπικό για την τουρκική κυβέρνηση να πιστέψει οτι θα ήταν δυναντό να ικανοποιήσει τα πολύ φιλόδοξα πολιτικά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε λιγότερο απο δύο χρόνια" κατέλειξε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 20:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Χιλιάδες περικοπές στη FIAT
 

Μόνο ένα από τα εργοστάσια της Ιταλίας θα μείνει ανεπηρέαστο

H ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, FIAT, ανακοίνωσε οτι σκοπεύει να δώσει υποχρεωτική ετήσια άδεια, άνευ αποδοχών, σε 7.600 εργαζόμενους.

Το Δεκέμβριο, 5.600 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς εργασία για ένα χρόνο, ενώ τον Ιούλιο του 2003, επιπλέον 2000 εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα.

Την Τρίτη, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση κατά 6%.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις ενισχύουν το ενδεχόμενο πώλησης της FIAT στην αμερικανική General Motors, που έχει ήδη στην κατοχή της το 20% των μετοχών της ιταλικής εταιρείας.

H διοίκηση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιμένει οτι FIAT AUTO μπορεί να επιβιώσει, αλλά χρειάζεται μια σειρά δραστικών μέτρων.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 20:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Καχύποπτοι οι Ρώσοι για την απογραφή
 

Οι μετανάστες έχουν αλλάξει την μορφή του ρωσικού πληθυσμού

Η πρώτη απογραφή μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πραγματοποιείται σήμερα στη Ρωσία.

Περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κληθεί να συλλέξουν πληροφορίες. Η ρωσική ηγεσία ελπίζει με την απογραφή να σχηματίσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση της μετασοβιετικής Ρωσίας, της οποίας ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραστικά.


Δεν θα αποκαλύψω τίποτα στις Αρχές
Ρώσος κάτοικος

Οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικίας τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, την εθνικότητα τους και τη μόρφωση τους.

Όμως σε μια χώρα που η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κρατικές αρχές έχει βαθυές ρίζες, πολλοί απο τους πολίτες λένε οτι είτε θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη διαδικασία, είτε θα πούν ψέματα.

Πρόκειται για μια υπογραφή - μαμούθ καθώς περιλαμβάνει 80 περιφέρειες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Μάλιστα ξεπέρασε την ατμόσφαιρα της γης καθώς οι φόρμες εστάλησαν με πύραυλο στους δύο ρώσους κοσμοναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ψέματα και στατιστικές

Η διαδικασία της απογραφής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.


Το αλκοόλ ευθύνεται για τις αποτυχημένες απογραφές της Ρωσίας

Αναμένεται να προσφέρει στις αρχές μια σαφή εικόνα για το μέγεθος και τη σύνθεση του πληθυσμού, που πιστεύεται οτι συρρικνώνεται κατά ένα εκατομμύριο ετησίως.

Ανεπίσημες πηγές κάνουν λόγο για 145 εκατομμύρια κατοίκους.

Με τους φακέλους στα χέρια, οι υπάλληλοι του δημοσίου πηγαίνουν απο πόρτα σε πόρτα και ζητούν προσωπικές πληροφορίες.

Σε μία χώρα, όμως, που το χτύπημα στην πόρτα θυμίζει δυσάρεστες εποχές, πιστεύεται οτι ένας στους δέκα κατοίκους δεν σκοπεύει να λάβει μέρος στη διαδικασία της απογραφής, αναφέρουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Για να ξεπεραστούν οι ενδοιασμοί των πολιτών, οι αρχές έχουν ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία, με την οποία διαβεβαιώνουν τους πολίτες οτι οι πληροφορίες είναι αυστηρά εμπιστευτικές και οτι οι ανώνυμες φόρμες που συμπληρώνονται θα καταστραφούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.

Καχυποψία

Μια τριαντάχρονη γυναίκα που εργάζεται για μια δυτική εταιρεία λέει οτι θα αποφύγει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.


Ρωσία:ένα γερασμένο έθνος

"Δεν θα αποκαλύψω τίποτα στις αρχές" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Διαφορετικά θα ανακαλύψουν οτι δεν έχω άδεια να κατοικώ στη Μόσχα."

Ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν, ένας στους τέσσερις δεν θα πει την αλήθεια.

Η τελευταία απογραφή έγινε το 1989, επι κομμουνιστικού καθεστώτος


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 19:37 ('Ωρα Λονδίνου)
'Είμαι ο Θεός'
 

Λέγεται οτι το χαρτί βρέθηκε μέσα στο δάσος

Στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, που τις τελευταίες ημέρες έχει αναστατωθεί απο τις δολοφονικές επιθέσεις οπλοφόρου, πληροφορίες αναφέρουν οτι η αστυνομία εντόπισε σημείωμα του δράστη.


Φοβάμαι οτι επιτρέπουμε σε έναν ακόμα τρομοκράτη να ελέγχει τις ζωές μας. Αρνούμαι να ζήσω με το φόβο
Τζένα, καθηγήτρια στη Βιρτζίνια

"Αγαπητέ αστυνόμε, είμαι ο Θεός," έλεγε το μήνυμα που είχε γραφεί σε κάρτα ταρό - στην κάρτα του Θανάτου- και βρέθηκε κοντά σε σχολείο της περιφέρειας του Prince George, ανέφερε αστυνομική πηγή στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Σε αυτό το σχολείο, την Τρίτη, ένας δεκατριάχρονος μαθητής πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν το περιστατικό συνδέεται με τον ελεύθερο σκοπευτή.

Αλλά και το πρωί της Τετάρτης, ένα ακόμα περιστατικό πυροβολισμών σημειώθηκε σε ξενώνα της ίδιας περιοχής.


Αγανάκτηση των αρχών

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μέριλαντ εξέφρασε την αγανάκτηση του, όταν διέρευσαν οι πληροφορίες για την ανακάλυψη του σημειώματος.


Κάποιος απο την ομάδα, κάποιος απο το αστυνομικό σώμα έκανε κάτι που βρίσκω απαράδεκτο
Αρχηγός της αστυνομίας

Ο Τσαρλς Μούς αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Τόνισε όμως οτι η διαρροή πληροφοριών δυσχεραίνει τις έρευνες της αστυνομίας.

"Κάποιος απο την ομάδα, κάποιος απο το αστυνομικό σώμα έκανε κάτι που βρίσκω απαράδεκτο. Αυτό σημαίνει οτι δεν έχω τον έλεγχο της ομάδας," είπε ο κ. Μούς

Παρά το γεγονός οτι η αστυνομία στο Μέριλαντ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του ελέυθερου σκοπευτή, ο δράστης παραμένει ελεύθερος.

Σε όποιον προσφέρει κάποια σημαντική πληροφορία, προσφέρεται αμοιβή 237 χιλιάδων δολαρίων.


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 21:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η διεύρυνση της ΕΕ περνάει από την Ιρλανδία
 

Η εκστρατεία για το 'ναι' στη Συνθήκη της Νίκαιας είναι αυτή τη φορά πιο οργανωμένη

Με πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου μια ομάδα 20 δημοσιογράφων από την Ιρλανδία πέρασαν μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα
Δεδομένου του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης της Νίκαιας, το οποίο διεξάγεται σε δύο εβδομάδες στην Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην μείνουν δυσαρεστημένοι οι φιλοξενούμενοι τους.



Η εκστρατεία για το "Οχι" στη Νίκαια έχει πολλούς... φίλους
Οι σπεσιαλιτέ της «πρωτεύουσας της Ευρώπης», μύδια και μπύρες, και ό,τι άλλο καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες προσφέρθηκε απλόχερα στους Ιρλανδούς πάντα όμως συνοδεία αρκετής φιλοευρωπαϊκής προπαγάνδας.

«Κανείς επικριτής της Συνθήκης της Νίκαιας δεν είχε την ευκαιρία να πλησιάσει τους Ιρλανδούς δημοσιογράφους», δήλωσε στο BBC ο Δανός ευρωβουλευτής και ευρωσκεπτικιστής, Γενς Πέτερ Μπόντε.

Το τελευταίο εμπόδιο

Οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 19 Οκτωβρίου.

Η έγκριση της συνθήκης της Νίκαιας από τους Ιρλανδούς θεωρείται το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συνθήκη.

Και όπως εδώ και μήνες προειδοποιούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, χωρίς την έγκριση της Ιρλανδίας η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ένταξης άλλων δέκα κρατών και 75 εκατομμυρίων ανθρώπων, τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο.


Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εργάστηκαν σκληρά για να ικανοποιήσουν τα κριτήρια της ΕΕ-εμείς έχουμε τη δύναμη να τους στείλουμε στο διάολο
Μπέρτι Αχέρν, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει στο τι πρόκειται να γίνει εάν οι Ιρλανδοί για άλλη μια φορά πουν «όχι» στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν διαθέτει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν τη συνθήκη.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, έχει δηλώσει στους Ιρλανδούς ψηφοφόρους ότι εάν πουν «όχι» στη Νίκαια, θα είναι σαν να λένε, επίσης, στους 75 εκατομμύρια ανθρώπους οι τύχες των οποίων κρέμονται από το δημοψήφισμα «να πάνε στο διάολο».

Τα κενά της Νίκαιας

Η Νίκαια έχει χαρακτηριστεί ως η συνθήκη της διεύρυνσης, το οποίο, όπως εκτιμούν πολλοί, δεν είναι απολύτως ακριβές.

Η πιθανότητα προσχώρησης ή ένταξης στην ΕΕ κατοχυρώνεται σε όλες τις βασικές συνθήκες.

Ο τελικός αριθμός των κρατών που θα ενταχθούν το 2004 στην ΕΕ δεν πρόκειται να αποφασιστεί νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Στόχος της συνθήκης της Νίκαιας είναι να διευκολύνει τα κράτη μέλη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πλέον αποκτήσει τη διευρυμένη μορφή της.

Οργή Πρόντι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ποτέ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ιρλανδικό εμπόδιο στην διεύρυνση.

Κάποτε είχε δηλώσει στην ιρλανδέζικη εφημερίδα «Άιρις Τάιμς» ότι η διεύρυνση θα προχωρήσει ακόμα κι εάν οι Ιρλανδοί την απορρίψουν.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν θα προεδρεύσει της διάσκεψεις που θα χαράξει το νέο σύνταγμα της ΕΕ
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβη σε αυτήν τη δήλωση είχε στο μυαλό του τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία υπεγράφη το 1997.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Άμστερνταμ πέντε κράτη έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην ΕΕ χωρίς καμία αλλαγή στους υπάρχοντες κανόνες.

Το πρόβλημα δημιουργείται με τις υπόλοιπες πέντε ή περισσότερες χώρες που επιθυμούν να γίνουν κράτη – μέλη της ΕΕ.

Νέο Σύνταγμα

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, θα ανοίξει τον δρόμο για το νέο σύνταγμα της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει κατά πολύ τόσο τη Συνθήκη της Νίκαιας όσο και τις προγενέστερές της.

Επομένως, η πλειονότητα των Ιρλανδών έχει μείνει με την εξής απορία: «προς τι λοιπόν όλος ο θόρυβος περί του δημοψηφίσματος;»

Πολλοί, μάλιστα, Ιρλανδοί, αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα όσο άλλη μια ευκαιρία, όπως χαρακτηριστικά λένε, να «γυρίσουν την πλάτη τους στους ευρωκράτες της ΕΕ».


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 21:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Η διεύρυνση της ΕΕ περνάει από την Ιρλανδία
 

Η εκστρατεία για το 'ναι' στη Συνθήκη της Νίκαιας είναι αυτή τη φορά πιο οργανωμένη

Με πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου μια ομάδα 20 δημοσιογράφων από την Ιρλανδία πέρασαν μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το ιρλανδικό δημοψήφισμα
Δεδομένου του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης της Νίκαιας, το οποίο διεξάγεται σε δύο εβδομάδες στην Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην μείνουν δυσαρεστημένοι οι φιλοξενούμενοι τους.



Η εκστρατεία για το "Οχι" στη Νίκαια έχει πολλούς... φίλους
Οι σπεσιαλιτέ της «πρωτεύουσας της Ευρώπης», μύδια και μπύρες, και ό,τι άλλο καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες προσφέρθηκε απλόχερα στους Ιρλανδούς πάντα όμως συνοδεία αρκετής φιλοευρωπαϊκής προπαγάνδας.

«Κανείς επικριτής της Συνθήκης της Νίκαιας δεν είχε την ευκαιρία να πλησιάσει τους Ιρλανδούς δημοσιογράφους», δήλωσε στο BBC ο Δανός ευρωβουλευτής και ευρωσκεπτικιστής, Γενς Πέτερ Μπόντε.

Το τελευταίο εμπόδιο

Οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 19 Οκτωβρίου.

Η έγκριση της συνθήκης της Νίκαιας από τους Ιρλανδούς θεωρείται το τελευταίο εμπόδιο για να τεθεί σε εφαρμογή η συνθήκη.

Και όπως εδώ και μήνες προειδοποιούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, χωρίς την έγκριση της Ιρλανδίας η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ένταξης άλλων δέκα κρατών και 75 εκατομμυρίων ανθρώπων, τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο.


Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες εργάστηκαν σκληρά για να ικανοποιήσουν τα κριτήρια της ΕΕ-εμείς έχουμε τη δύναμη να τους στείλουμε στο διάολο
Μπέρτι Αχέρν, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει στο τι πρόκειται να γίνει εάν οι Ιρλανδοί για άλλη μια φορά πουν «όχι» στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν διαθέτει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που οι Ιρλανδοί καταψηφίσουν τη συνθήκη.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, έχει δηλώσει στους Ιρλανδούς ψηφοφόρους ότι εάν πουν «όχι» στη Νίκαια, θα είναι σαν να λένε στους 75 εκατομμύρια ανθρώπους οι τύχες του κρέμονται από αυτούς «να πάνε στο διάολο».

Τα κενά της Νίκαιας

Η Νίκαια έχει χαρακτηριστεί ως η συνθήκη της διεύρυνσης, το οποίο, όπως εκτιμούν πολλοί, δεν είναι απολύτως ακριβές.

Η πιθανότητα προσχώρησης ή ένταξης στην ΕΕ κατοχυρώνεται σε όλες τις βασικές συνθήκες.

Ο τελικός αριθμός των κρατών που θα ενταχθούν το 2004 στην ΕΕ δεν πρόκειται να αποφασιστεί νωρίτερα από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Στόχος της συνθήκης της Νίκαιας είναι να διευκολύνει τα κράτη μέλη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πλέον αποκτήσει τη διευρυμένη μορφή της.

Οργή Πρόντι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ποτέ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ιρλανδικό εμπόδιο στην διεύρυνση.

Κάποτε είχε δηλώσει στην ιρλανδέζικη εφημερίδα «Άιρις Τάιμς» ότι η διεύρυνση θα προχωρήσει ακόμα κι εάν οι Ιρλανδοί την απορρίψουν.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν θα προεδρεύσει της διάσκεψεις που θα χαράξει το νέο σύνταγμα της ΕΕ
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβη σε αυτήν τη δήλωση είχε στο μυαλό του τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, η οποία υπεγράφη το 1997.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Άμστερνταμ πέντε κράτη έχουν τη δυνατότητα ένταξης στην ΕΕ χωρίς καμία αλλαγή στους υπάρχοντες κανόνες.

Το πρόβλημα δημιουργείται με τις υπόλοιπες έξι ή περισσότερες χώρες που επιθυμούν να γίνουν κράτη – μέλη της ΕΕ.

Νέο Σύνταγμα

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, θα ανοίξει τον δρόμο για το νέο σύνταγμα της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει κατά πολύ τόσο τη Συνθήκη της Νίκαιας όσο και τις προγενέστερές της.

Επομένως, η πλειονότητα των Ιρλανδών έχει μείνει με την εξής απορία: «προς τι λοιπόν όλος ο θόρυβος περί του δημοψηφίσματος;»

Πολλοί, μάλιστα, Ιρλανδοί, αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα όσο άλλη μια ευκαιρία, όπως χαρακτηριστικά λένε, να «γυρίσουν την πλάτη τους στους ευρωκράτες της ΕΕ».


Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2002 - 23:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Τελεσίγραφο προτεσταντών στο Σιν Φέιν
 

Αβέβαιο το μέλλον του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας

Με αποχώρηση από την τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας απειλεί το προτεσταντικό κόμμα των Ενωτικών του Όλστερ εάν σε μία εβδομάδα η κυβέρνηση δεν προτείνει την απομάκρυνση του Σιν Φέιν φερόμενου ως πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Ο ηγέτης του κόμματος των Ενωτικών, Ντέιβιντ Τριμπλ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να καταθέσει το αίτημα προς συζήτηση στην τοπική εθνοσυνέλευση της Βορείου Ιρλανδίας διαφορετικά, όπως είπε, το κόμμα του δεν έχει άλλη "εναλλακτική λύση" από την αποχώρηση από τη κυβέρνηση του Στόρμοντ.

Η πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Ιρλανδία με αφορμή σκάνδαλο κατασκοπείας, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Δύο υπουργοί του τοπικού κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας παραιτήθηκαν και εκφράζονται φόβοι ότι η τοπική κυβέρνηση θα καταρρεύσει και θα επανέλθει το μοντέλο διακυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας απευθείας από την κυβέρνηση της Βρετανίας.

Οι υπουργοί, που ανήκουν στο κόμμα των Ενωτικών, το οποίο υποστηρίζει την ύπαρξη στενών σχέσεων με τη Βρετανία, δήλωσαν ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα πρέπει να διαλυθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κρίση εκδηλώθηκε όταν απαγγέλθηκε η κατηγορία σε μέλη του προσωπικού του κοινοβουλίου, που εργάζονται για το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν, για κατοχή εγγράφων, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σε τρομοκράτες.

Ο Ντέιβιντ Τριμπλ κατηγόρησε το Σιν Φέιν για "πολιτική συνωμοσία μεγίστου βαθμού".

Από την πλευρά της βρετανικής ηγεσίας, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Βορείου Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν το τοπικό κοινοβούλιο της Βορείου Ιρλανδίας.

Νωρίτερα, ο Τόνι Μπλερ τόνισε ότι είναι "απολύτως αποφασισμένος και αφοσιωμένος" στην εξεύρεση λύσης στο νέο πολιτικό αδιέξοδο της Βορείου Ιρλανδίας.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 15:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Εβδομάδα μόδας στο Παρίσι
 

O Καρλ Λάγκερφελντ παρουσίασε τη νέα σειρά μαγιό της Chanel


Μια αναδρομή στο παρελθόν πραγματοποιήσε ο Τομ Φορντ για λογαρισμό του Ιβ Σεν Λοράν


Μινιμαλιστική η δημιουργία της Σόνια Ρικυέλ


...αλλά και της Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ


Μεταξύ άλλων ο Λάγκερφελντ προτείνει... δίαιτα σε όσες θα ήθελαν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες του


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις για την επίθεση κατά Αμερικανών στο Κουβέιτ
 

Περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ (στη φωτογραφία, αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κουβέιτ)

Οι αρχές του Κουβέιτ έκαναν γνωστό ότι συνελλήφθη ένας αριθμός ανθρώπων, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς της Τρίτης κατά Αμερικανών στρατιωτών. Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός πεζοναύτης.

Ένας υπουργός της κυβέρνησης του Κουβέιτ δήλωσε ότι ανάμεσα σε αυτούς που συνελλήφθησαν περιλαμβάνονται υποστηρικτές των δύο ενόπλων από το Κουβέιτ, που πραγματοποίησαν την επίθεση της Τρίτης, όμως δεν έκανε γνωστό τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι οι δύο δράστες, που σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ενδέχεται να συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις του Κουβέιτ.

Η επίθεση σημειώθηκε στο νησί Φαϊλάκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουβέιτ, όπου οι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν σε από κοινού ασκήσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κουβέιτ.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φέτος ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας διευκρινίζοντας ότι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη νέα επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ Λάπαν ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ έσπευσε ήδη να χαρακτηρίσει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια».


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 15:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλερ: «Λύση οπωσδήποτε για το Ιράκ»
 

Να βρεθεί λύση στο θέμα του Ιράκ ζητάει, μιλώντας στο BBC, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ (στο στιγμιότυπο, από φωτογραφία αρχείου)

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι το ζήτημα του αφοπλισμού του Ιράκ πρέπει να λυθεί «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στο BBC, την παραμονή της επίσκεψής του στη Ρωσία, όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Mπλερ είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον κ. Πούτιν να υποστηρίξει το προωθούμενο ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υποχρεώνει τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής, που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θεωρούν ότι κρύβει το Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προωθούν το ψήφισμα αυτό με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο από το υπάρχον για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του Ο. Η. Ε. στο Ιράκ, όμως συναντούν σημαντικές αντιδράσεις, κυρίως, στο ζήτημα τού να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα αυτό διάταξη, που κάνει λόγο για απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι ο πόλεμος με το Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος προσθέτοντας, όμως, ότι, αν το Ιράκ συνεχίσει να περιφρονεί την βούληση της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να αποφασιστεί μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 14:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
 

Σε πρώτη φάση, 10 σημαίες χωρών αναμένεται να προστεθούν στο «χάρτη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δεκατρία χρόνια μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνσή της, καθώς η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις προόδου που ενέκρινε και οι οποίες είχαν συνταχθεί για την κάθε μία από τις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2004, ενώ απορρίπτει την αίτηση της Τουρκίας για τον προσδιορισμό ημερομηνίας ενάρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Eυρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας επειδή κρίθηκε ότι χρειάζεται να προβεί και σε άλλες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στη Κοπεγχάγη της Δανίας τον Δεκέμβριο.
Τα 10 νέα μέλη
-Κύπρος
-Τσεχία
-Εσθονία
-Ουγγαρία
-Λετονία
-Λιθουανία
-Μάλτα
-Πολωνία
-Σλοβακία
-Σλοβενία

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών, η Κύπρος κατέχει τη πρώτη θέση ως προς το βαθμό ετοιμότητας για ένταξη.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, παρά την αρνητική έκθεση, μπορεί να αναμένει ακόμη και διπλασιασμό της χορηγούμενης οικονομικής βοήθειας.

Στην 93σέλιδη έκθεση προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση της πορείας των δέκα χωρών οι οποίες θα βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια.

Τρεις μήνες πριν από την επίσημη ένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με το βαθμό επιτυχούς προσαρμογής των υποψήφιων χωρών σε τομείς, όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι συνοριακοί έλεγχοι.

Μάλιστα για διάστημα δυο χρόνων μετά από την ένταξη η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει την είσοδο μεγάλου κύματος μεταναστών από τα Ανατολικά.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κύμα ένταξης, θα πρέπει να προσβλέπουν στο 2007 ως πιθανό έτος ένταξης.

Και οι δυο χώρες θα πρέπει να αναμένουν σταδιακή αύξηση της παρεχόμενης ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση ιδίως μετά από το 2004.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 11:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Συλλήψεις για την επίθεση κατά Αμερικανών στο Κουβέιτ
 

Περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Κουβέιτ (στη φωτογραφία, αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κουβέιτ)

Οι αρχές του Κουβέιτ έκαναν γνωστό ότι συνελλήφθη ένας αριθμός ανθρώπων, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς της Τρίτης κατά Αμερικανών στρατιωτών. Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός πεζοναύτης.

Ενας υπουργός της κυβέρνησης του Κουβέιτ δήλωσε ότι ανάμεσα σε αυτούς που συνελλήφθησαν περιλαμβάνονται υποστηρικτές των δύο ενόπλων από το Κουβέιτ, που πραγματοποίησαν την επίθεση της Τρίτης, όμως δεν έκανε γνωστό τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων.

Οι ανταποκριτές από την περιοχή μεταδίδουν ότι οι δύο δράστες, που σκοτώθηκαν από πυρά Αμερικανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ενδέχεται να συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις του Κουβέιτ.

Η επίθεση σημειώθηκε στο νησί Φαϊλάκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές του Κουβέιτ, όπου οι Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν σε από κοινού ασκήσεις με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κουβέιτ.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και φέτος ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν γνωστό ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας διευκρινίζοντας ότι δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη νέα επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ Λάπαν ανακοίνωσε ότι οι πεζοναύτες συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ έσπευσε ήδη να χαρακτηρίσει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια».


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 11:47 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
 

Σε πρώτη φάση, 10 σημαίες χωρών αναμένεται να προστεθούν στο «χάρτη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δεκατρία χρόνια μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για τη διεύρυνσή της, καθώς η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις προόδου που έχει συντάξει για τη κάθε μία από τις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2004, ενώ απορρίπτει την αίτηση της Τουρκίας για τον προσδιορισμό ημερομηνίας ενάρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Eυρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.
Τα 10 νέα μέλη
-Κύπρος
-Τσεχία
-Εσθονία
-Ουγγαρία
-Λετονία
-Λιθουανία
-Μάλτα
-Πολωνία
-Σλοβακία
-Σλοβενία

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος, μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών, η Κύπρος κατέχει τη πρώτη θέση ως προς το βαθμό ετοιμότητας για ένταξη.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, παρά την αρνητική έκθεση, μπορεί να αναμένει ακόμη και διπλασιασμό της χορηγούμενης οικονομικής βοήθειας.

Στην 93σέλιδη έκθεση προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση της πορείας των δέκα χωρών οι οποίες θα βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια.

Τρεις μήνες πριν από την επίσημη ένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με το βαθμό επιτυχούς προσαρμογής των υποψήφιων χωρών σε τομείς, όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι συνοριακοί έλεγχοι.

Μάλιστα για διάστημα δυο χρόνων μετά από την ένταξη η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει την είσοδο μεγάλου κύματος μεταναστών από τα Ανατολικά.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κύμα ένταξης, θα πρέπει να προσβλέπουν στο 2007 ως πιθανό έτος ένταξης.

Και οι δυο χώρες θα πρέπει να αναμένουν σταδιακή αύξηση της παρεχόμενης ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση ιδίως μετά από το 2004.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 06:47 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Άνοιγμα των λιμανιών διέταξε δικαστήριο
 

Λιμενεργάτες παρεμπόδιζαν τις εκφορτώσεις για δέκα ημέρες

Υστερα από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε να ξανανοίξουν όλα τα λιμάνια στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ που παρέμεναν κλειστά για δέκα μέρες λόγω των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.

Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να σταματήσουν γιατί υπονομεύουν την οικονομία και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει για τον τερματισμό απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων.

Οι λιμενεργάτες διαμαρτύρονταν για αλλαγές που προωθούσαν οι λιμενικές αρχές στα συμβόλαια απασχόλησής τους και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών που θα οδηγούσαν σε απωλύσεις συναδέλφων τους.

Η απεργία των λιμενεργατών έπληξε σοβαρά το εμπόριο με τις ασιατικές χώρες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Αρκετές βιομηχανικές μονάδες βρίσκονται στα πρόθυρα διακοπής εργασιών λόγω της έλλειψης ανταλακτικών.

Την ανησυχία τους για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είχαν εκφράσει εταιρείες όπως η Microsoft και η Intel.

Μάλιστα στην Ουάσινγκτον η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών πιστεύεται ότι άσκησε ισχυρές πιέσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να μεσολαβήσουν.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 10:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ένωση των... 25
 

Αυστηρούς ελέγχους των υπό ένταξη χωρών προτείνει η Κομισιόν

Tην προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης, εισηγείται και επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
-Κύπρος
-Τσεχία
-Εσθονία
-Ουγγαρία
-Λετονία
-Λιθουανία
-Μάλτα
-Πολωνία
-Σλοβακία
-Σλοβενία
Παράλληλα απορρίπτει την αξίωση της Άγκυρας για τον προσδιορισμό ημερομηνίας ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE-Τουρκίας.

Δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η ΕΕ πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ καθώς η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις προόδου που έχει συντάξει για τη κάθε μία από τις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών η Κύπρος κατέχει τη πρώτη θέση ως προς το βαθμό ετοιμότητας για ένταξη.


Ο τουρκικός Τύπος ήταν από καιρό απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας
Στην, 93 σελίδων, έκθεση προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση της πορείας των δέκα χωρών οι οποίες θα βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια.

Τρεις μήνες πριν από την ένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με το βαθμό επιτυχούς προσαρμογής των υποψήφιων χωρών σε τομείς όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι συνοριακοί έλεγχοι κ.ά.

Μάλιστα για διάστημα δυο χρόνων μετά την ένταξη η ΕΕ θα διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει την είσοδο μεγάλου κύματος μεταναστών από τα ανατολικά.

Αύξηση της οικονομικής βοήθειας

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κύμα ένταξης θα πρέπει να προσβλέπουν στο 2007 ως πιθανό έτος ένταξης.

Και οι δυο χώρες θα πρέπει να αναμένουν σταδιακή αύξηση της παρεχόμενης ενίσχυσης από την ΕΕ ιδίως μετά το 2004.

Από την πλευρά της η Τουρκία μπορεί να αναμένει ακόμη και διπλασιασμό της χορηγούμενης οικονομικής βοήθειας.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 09:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Εβδομάδα μόδας στο Παρίσι
 

O Καρλ Λάγκερφελντ παρουσίασε τη νέα σειρά μαγιό της Chanel


Μια αναδρομή στο παρελθόν πραγματοποιήσε ο Τομ Φορντ για λογαρισμό του Ιβ Σεν Λοράν


Μινιμαλιστική η δημιουργία της Σόνια Ρίκελ


...αλλά και της Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ


Μεταξύ άλλων ο Λάγκερφελντ προτείνει... δίαιτα σε όσες θα ήθελαν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες του


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 08:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Εκτελέσεις: Μια οικογενειακή υπόθεση
 

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Τζεμπ Μπους εκμεταλεύεται πολιτικά την εκτέλεση της Αϊλίν Γουόρνος

Για προεκλογική εκμετάλλευση της θανατικής ποινής κατηγορούν τον Τζεμπ Μπούς, κυβερνήτη της Φλόριντα και αδερφό του Αμερικανού προέδρου, μέλη οργανώσεων που αντιτίθενται στην εκτέλεση κρατουμένων.

Αφορμή αποτέλεσε η εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση της Αϊλίν Γουόρνος, πρώην ιερόδουλης που καταδικάστηκε για δολοφονίες κατά συρροή και ενός ακόμη ατόμου που εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Μπους θέλει να επανεκλεγεί και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιούνται αυτές οι εκτελέσεις» δήλωσε στο BBC Online o Έιμπ Μπόνοουιτς, μέλος τοπικής οργάνωσης.

Οι εκτελέσεις των Μπους

Στο παρελθόν αρκετοί πολιτικοί στις ΗΠΑ έχουν κατηγορηθεί για πολιτκή εκμετάλλευση της θανατικής ποινής ενώ αρκετοί υποψήφιοι πρόεδροι έχουν παρακολουθήσει εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ
-66 εκτελέσεις το 2001
-3.700 άτομα αναμένουν την εκτέλεσή τους
-66% των Αμερικανών υποστηρίζουν τη θανατική ποινή
-81% των εκτελέσεων στις νότιες πολιτείες
-38 πολιτείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική καρέκλα, αγχόνη, θάλαμο αερίων, εκτελεστικό απόσπασμα ή θανατηφόρο ένεση.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως κυβερνήτη του Τέξας, ο σημερινός πρόεδρος έδωσε άδεια για την εκτέλεση 130 ανθρώπων-γεγονός που επέτρεψε στην πολιτεία να διατηρήσει τα «πρωτεία» στη χρήση της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περίπου δυο στους τρεις αμερικανούς πολίτες υποστηρίζουν τη θανατική ποινή- το 1994 η αναλογία ήταν οκτώ στους δέκα.

Από το 1976 οπότε επιτράπηκαν οι εκτελέσεις σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 780 άνθρωποι ενώ το 81% από αυτές τις εκτελέσεις πραγματοποιήθηκε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Αρκετές οργανώσεις στις ΗΠΑ, που αντιτίθενται στη θανατική ποινή, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι αρκετοί από τους καταδικασθέντες είχαν ανεπαρκή νομική εκπροσώπηση και πως η αναλογία των μαύρων και ισπανόφωνων που οδηγούνται στο θάνατο είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 06:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Ενωση των... 25
 

Αυστηρούς ελέγχους των υπό ένταξη χωρών προτείνει η Κομισιόν

Tην προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης, εισηγείται και επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
-Κύπρος
-Τσεχία
-Εσθονία
-Ουγγαρία
-Λετονία
-Λιθουανία
-Μάλτα
-Πολωνία
-Σλοβακία
-Σλοβενία
Παράλληλα απορρίπτει την αξίωση της Άγκυρας για τον προσδιορισμό ημερομηνίας ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE-Τουρκίας.

Δεκατρία χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η ΕΕ πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ καθώς η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις προόδου που έχει συντάξει για τη κάθε μία από τις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος, μεταξύ των 13 υποψηφίων χωρών η Κύπρος κατέχει τη πρώτη θέση ως προς το βαθμό ετοιμότητας για ένταξη.


Ο τουρκικός Τύπος ήταν από καιρό απαισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας
Στην, 93 σελίδων, έκθεση προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση της πορείας των δέκα χωρών οι οποίες θα βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια.

Τρεις μήνες πριν από την ένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση με το βαθμό επιτυχούς προσαρμογής των υποψήφιων χωρών σε τομείς όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι συνοριακοί έλεγχοι κ.ά.

Μάλιστα για διάστημα δυο χρόνων μετά την ένταξη η ΕΕ θα διατηρεί το δικαίωμα να εμποδίσει την είσοδο μεγάλου κύματος μεταναστών από τα ανατολικά.

Αύξηση της οικονομικής βοήθειας

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο κύμα ένταξης θα πρέπει να προσβλέπουν στο 2007 ως πιθανό έτος ένταξης.

Και οι δυο χώρες θα πρέπει να αναμένουν σταδιακή αύξηση της παρεχόμενης ενίσχυσης από την ΕΕ ιδίως μετά το 2004.

Από την πλευρά της η Τουρκία μπορεί να αναμένει ακόμη και διπλασιασμό της χορηγούμενης οικονομικής βοήθειας.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 06:47 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: Άνοιγμα των λιμανιών διέταξε δικαστήριο
 

Λιμενεργάτες παρεμπόδιζαν τις εκφορτώσεις για δέκα ημέρες

Ύστερα από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε να ξανανοίξουν όλα τα λιμάνια στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ που παρέμεναν κλειστά για δέκα μέρες λόγω των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.

Ο Τζορτζ Μπους είπε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να σταματήσουν γιατί υπονομεύουν την οικονομία και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει για τον τερματισμό απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων.

Οι λιμενεργάτες διαμαρτύρονταν για αλλαγές που προωθούσαν οι λιμενικές αρχές στα συμβόλαια απασχόλησής τους και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών που θα οδηγούσαν σε απωλύσεις συναδέλφων τους.

Η απεργία των λιμενεργατών έπληξε σοβαρά το εμπόριο με τις ασιατικές χώρες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Αρκετές βιομηχανικές μονάδες βρίσκονται στα πρόθυρα διακοπής εργασιών λόγω της έλλειψης ανταλακτικών.

Την ανησυχία τους για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων είχαν εκφράσει εταιρείες όπως η Microsoft και η Intel.
Μάλιστα στην Ουάσινγκτον η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών πιστεύεται ότι άσκησε ισχυρές πιέσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να μεσολαβήσουν.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 03:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση βρετανικού Τύπου
 


Το τελεσίγραφο που έθεσε ο αρχηγός των Ενωτικών του Ολστερ στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να αποχωρήσει το κόμμα Σιν Φέιν από την Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας απασχολεί το σύνολο σχεδόν του βρετανικού Τύπου. Η κρίση που απειλεί τη λεγόμενη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ξέσπασε ύστερα από την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε γραφεία του Σιν Φέιν (πολιτικό σκέλος του IRA) και τις κατηγορίες κατασκοπείας που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και του Σιν Φέιν.

«Ο Μπλερ προκαλεί τον IRA» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Guardian που υποστηρίζει ότι τις επόμενες 48 ώρες θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις προς τον IRA να υποχωρήσει σε ότι αφορά ζητήματα του οπλισμού του διαφορετικά θα θεωρηθεί υπεύθυνο για την κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Independent θεωρεί πολύ πιθανή την κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Η εφημερίδα παρουσιάζει ως πιθανότερη εξέλιξη την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας στην περιοχή από το Λονδίνο, έως ότου εξευρεθεί λύση.

«Πετάξτε έξω το Σιν Φέιν διαφορετικά θα παραιτηθούμε» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph η οποία θεωρεί το τελεσίγραφο που έθεσε ο κ Τρίμπλ ως μια προσπάθεια να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για την τοπική Εθνοσυνέλευση.

Η Group 4 στα παλαιστινιακά εδάφη

Η ιδιωτική εταιρεία securities, Group 4 Falk αναγκάστηκε να απομακρύνει τους υπαλλήλους της από τη Δυτική Όχθη ύστερα από καταγγελίες της εφημερίδας Guardian για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους παλαιστίνιους. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα που υποστηρίζει ότι θυγατρική εταιρεία της Group4 Falk συνεργάζονταν με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και απαγόρευε σε παλαιστίνιους να καλλιεργούν τα χωράφια τους ενώ εμπόδιζε ακόμη και τη μεταφορά επείγουσας ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Οι «υπερβολές» του Μπους

Η ίδια εφημερίδα, αναφερόμενη στο διάγγελμα του αμερικανού προέδρου για το Ιράκ, κατηγορεί τον Τζορτζ Μπους για μεροληπτική και ψευδή παρουσίαση των στοιχείων που παρέχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπηρεσίες όπως το FBI και η CIA δέχονται τρομακτικές πιέσεις για να στηρίξουν με αναφορές τους την πολιτική του Μπους.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Βίνσεντ Κανιστράρο, πρώην επικεφαλής αντικατασκοπίας στη CIA αναφέρει ότι «κατασκευασμένες πληροφορίες βρίσκουν το δρόμο τους προς ανώτατα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης».

Το κόστος της διεύρυνσης

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times παρουσιάζει ανάλυση για το οικονομικό και πολιτικό κόστος της διεύρυνσης της ΕΕ. Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η πολιτική και οικονομική αναταραχή στην Τουρκία απομακρύνει το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον προς τις Βρυξέλλες ώστε να υιοθετήσουν πιο ανεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία και στο αίτημα της Αγκυρας για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 04:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Η Άγκυρα «δεν ξέρει τι θέλει» για την Κύπρο
 

O Ντενκτάς δεν ελέγχει την πολιτική της Αγκυρας υποστηρίζουν οι Financial Times

Στην Κύπρο και στην ευρωπαϊκή της προοπτική αναφέρεται εξασέλιδο αφιέρωμα των Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα για να ενταχθεί στην Κοινότητα.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα ανέρχεται στο 83% του μέσου κοινοτικού και είναι υψηλότερο από την Ελλάδα και τη Πορτογαλία - τις φτωχότερες χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα, σημειώνουν οι Financial Times, η Κυπριακή κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτικών οδηγιών με εξαίρεση τη μεταρρύθμιση στη ναυτιλιακή νομοθεσία και την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών.

Όμως οι Financial Times επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να εκφράζονται ανησυχίες για τους δημοσιονομικούς ελέγχους ιδιαίτερα στο χρηματιστήριο της Λευκωσίας.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει μεν αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την κυβέρνηση, αλλά διοικείται ακόμη από πολιτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Η Άγκυρα και το Κυπριακό

Οι Financial Times αναφέρονται εκτενώς και στις εξελίξεις στη τουρκοκυπριακή πλευρά. Η συγκεκριμένη ανταπόκριση της εφημερίδας με τίτλο «Μυστήριο παραμένουν οι προθέσεις της Άγκυρας», μεταφέρει απόψεις ευρωπαίων διπλωματών στην Άγκυρα -τους οποίους δεν κατονομάζει - που λένε ότι η Τουρκία δεν έχει κατασταλάξει στο που θέλει να οδηγηθούν οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς.


Χωρίς το «τουρκικό μπλοκ επιταγών» η οικονομία των τουρκοκυπρίων περνά δύσκολες ώρες
Η καθοδήγηση από την Άγκυρα είναι ανεπαρκής λέει χαρακτηριστικά βρετανός διπλωμάτης. Και αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν έντονες αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία.

«Στο ένα άκρο βρίσκεται ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είναι υπευθυνος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και υποστηρίζει τη διευθέτηση του προβλήματος και από την άλλη ο Μπουλέντ Ετσεβίτ που θεωρεί ως διευθέτηση το σημερινό status quo» αναφέρει ο ανταποκριτής των Financial Times.

Κοινή γραμμή δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε μεταξύ των στρατηγών, υποστηρίζει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας όμως ότι ο στρατός παραμένει έτοιμος να υποστηρίξει τους τουρκοκύπριους αν παραστεί ανάγκη.

Αναφερόμενη στον τουρκοκύπριο ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, υποστηρίζει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον «πολιτικά πανίσχυρο» στρατό της Τουρκίας και έχει στενούς φίλους μεταξύ των ανώτατων αξιωματικών αλλά θα ήταν «λάθος να θεωρήσουμε ότι ελέγχει την πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο».

Ως μεγαλύτερη «αδυναμία» του Ντενκτάς η εφημερίδα αναφέρει την έλλειψη ενδιαφέροντος για την οικονομία γεγονός που οφείλεται στο ότι η Άγκυρα «είχε πάντα έτοιμο το μπλοκ των επιταγών».


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2002 - 04:58 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση ευρωπαϊκού Τύπου
 


Η διεύρυνση της ΕΕ και η θέση της Τουρκίας απασχολεί αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία «η απόφαση της ΕΕ να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στις υποψήφιες για ένταξη χώρες το 1999 ήταν μια λανθασμένη κίνηση που τώρα δημιουργεί νέα προβλήματα»

Από την πλευρά της, η επίσης γερμανική Sueddeutsche Zeitung, αναφέρει ότι ύστερα από την ανακοίνωση των υπό ένταξη χωρών οι πολίτες της ΕΕ θα αντιδράσουν με φόβο σε ζητήματα όπως η απασχόληση και η μετανάστευση.
«Ως εκ τούτου» σημειώνει η εφημερίδα» η Ευρώπη, που σύντομα θα είναι μεγαλύτερη, θα έχει ακόμη μικρότερη υποστήριξη από τους πολίτες της».

Η ουγγρική Magyar Nemzet, αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να περιορίσουν τον έλεγχο που ασκούν στις υποψήφιες χώρες ακόμη και όταν αυτές ενταχθούν στην Ενωση.
«Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι η δυτική Ευρώπη θεωρεί την ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ως το καλύτερο μέσο που διαθέτει για να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές» αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ισχυρές διπλωματικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ουγγαρία για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρουμανία και τη Σλοβακία».

Vive la difference

O Γαλλικός Τύπος ασχολείται με την θέση απομόνωσης του Παρισιού ύστερα από την απόρριψη των προτάσεων δημοσιονομικής πειθαρχίας που προωθούσαν οι υπόλοιπες 14 χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Ο γαλλικός εθνικός εγωισμός θριάμβευσε στο Λουξεμβούργο» αναφέρει η Monde υποστηρίζοντας ότι με τη στάση του το Παρίσι αρνείται την παράδοση 50 χρόνων φιλο-ευρωπαϊσμού που ένωνε τη Δεξιά και την Αριστερά.
Η Γαλλία, καταλήγει η εφημερίδα, «απολαμβάνει τα προτερήματα του ευρώ ενώ την ίδια ώρα σατιρίζει τις υποχρεώσεις της»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.