Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 02-10-03

  1. Τρόμος στην Ουάσιγκτον
  2. Το Ισραήλ 'προβάρει' τη σύλληψη Αραφάτ
  3. Υποσχέσεις Ρέππα για την απασχόληση
  4. Μπλιξ: Μετ' εμποδίων ο δρόμος για το Ιράκ
  5. Άρση της θανατικής ποινής για τον Οτσαλάν
  6. Επεισόδια στη δίκη Παλαιστινίου ηγέτη
  7. Άρση της θανατικής ποινής για τον Οτσαλάν
  8. Επεισόδια στη δίκη Παλαιστινίου ηγέτη
  9. Συναντήσεις Ανάν - Κληρίδη - Ντενκτάς
  10. Ένοχος θα δηλώσει ο Βρετανός «βομβιστής»
  11. Συναντήσεις Ανάν με Κληρίδη και Ντενκτάς
  12. Πλήθος αντιδράσεων στα σχέδια πολέμου
  13. Αμερικανική προσέγγιση της Β. Κορέας
  14. Συνεργασία Κούρδων ηγετών
  15. «Ένα θύμα το λεπτό»
  16. ΑΕΚ όπως…Βασίλισσα
  17. Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας
  18. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
  19. Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τη Β. Κορέα
  20. Κατάρρευση κτιρίων στη Συρία
  21. Μοιραίο λογιστικό λάθος
  22. Υπέρ του Μπους το Κογκρέσο
  23. Ενοχος θα δηλώσει ο Βρετανός «βομβιστής»
  24. Συμφωνία ΗΕ - Ιράκ
  25. Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
  26. Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
  27. Υπέρ του Μπους το Κογκρέσο

Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 23:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Τρόμος στην Ουάσιγκτον
 

Οι δολοφονίες έγιναν μέσα σε 16 ώρες

Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μέσα σε 16 ώρες, από πυρά αγνώστων σε ακριβό προάστιο της Ουάσιγκτον.

Τρεις άνδρες και δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν σε πρατήρια βενζίνης και εμπορικά κέντρα στο προάστιο του Μοντγκόμερυ, βόρεια της αμερικανικής πρωτεύουσας.


Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή την στιγμή που να αποδεικνύουν ότι τα θύματα γνωρίζονταν μεταξύ τους
Αρχηγός της αστυνομίας του Μοντγκόμερυ
Τα σχολεία της περιοχής διέκοψαν τη λειτουργία τους και όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες αναβλήθηκαν όταν η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες μπορεί να έγιναν από τον ίδιο δράστη.

Πέντε μοιραία περιστατικά σημειώθηκαν σε μια ακτίνα 10 μιλίων από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το πρωΐ της Πέμπτης.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Μοντγκόμερυ, Τσαρλς Μους, είπε ότι οι αρχές αναζητούν ένα λευκό φορτηγάκι με μαύρες και πορφυρές πινακίδες, που αυτόπτες μάρτυρες είδαν να απομακρύνεται από έναν από τους τόπους των εγκλημάτων.

"Πιστεύουμε ότι οι φόνοι συνδέονται κατά κάποιον τρόπο .... αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα θύματα γνωρίζονταν μεταξύ τους."

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τους φόνους

•Ένας 55χρονος άνδρας δολοφονήθηκε στο χώρο στάθμευσης ενός πολυκαταστήματος.

•Ένας άνδρας που οδηγούσε μια μηχανή κουρέματος γκαζόν πυροβολήθηκε στις 0745 τοπική ώρα.

•Ένας ακόμα άνδρας που γέμιζε με βενζίνη το αυτοκίνητό του έπεσε νεκρός σε πρατήριο βενζίνης στις 0815 τοπική ώρα.

•Στις 0845 τοπική ώρα, μια γυναίκα πεθαίνει καθώς δέχεται τα πυρά αγνώστων έξω από ένα ταχυδρομείο.

•Μία ακόμα γυναίκα πυροβολείται σε πρατήριο της Shell.

Η αστυνομία φοβάται ότι ο δράστης ή οι δράστες θα ξαναχτυπήσουν.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 21:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ισραήλ 'προβάρει' τη σύλληψη Αραφάτ
 

Ο Αραφάτ είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη Ραμάλα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δυνάμεις του Ισραήλ επιδίδονται σε στρατιωτικές ασκήσεις με σενάριο τη σύλληψη και την εξορία του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ.


Πρόκειται για μια κακή ιδέα, που όμως είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ισραηλινής κυβέρνησης
Σαέμπ Ερεκάτ

Είναι γνωστό οτι ορισμένα απο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είναι υπέρ της ιδέας του εξοστρακισμού του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες γύρω απο το ημικατεστραμένο αρχηγειο του Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Προηγήθηκε δεκαήμερη επιχείρηση κατά την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ανατίναζαν συστηματικά κτίρια στο οκοδομικό συγκρότημα που στεγάζει το αρχηγείο της παλαιστινιακής αρχής.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί το Γιασέρ Αραφάτ υπέυθυνο για τις επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστίνιων βομβιστών εναντίον ισραηλινών στόχων, γιατί "απλά δεν κάνει τίποτα για να τις σταματήσει."

Σχολιάζοντας τις πληροφόρίες για τις στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ, ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής δήλωσε: "Πρόκειται για μια κακή ιδέα, που όμως είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ισραηλινής κυβέρνησης... να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία."

Άλλοι σύμβουλοι του Παλαιστίνιου ηγέτη δήλωσαν ότι ο κ. Αραφάτ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το αρχηγείο του, ούτε να μεταφερθεί σε άλλη πόλη.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 16:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Υποσχέσεις Ρέππα για την απασχόληση
 

Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας

Μέχρι το τέλος του 2003 θα δημιουργηθούν 86.500 θέσεις ή ευκαιρίες απασχόλησης για ανέργους, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα την κυβερνητική πολιτική για την απασχόληση.

Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους στόχους που έθεσε - η δέσμευση για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας και άλλων τόσων ευκαιριών κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων θα υλοποιηθεί μέσα στην τρέχουσα τετραετία κυβερνητικής θητείας, είπε ο κ. Ρέππας.

Επίσης προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο απασχόλησης πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 έπεσε στο 9,6% κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν εκφράζει ικανοποίηση ή εφησυχασμό σε σχέση με αυτή την εξέλιξη αφού ούτως ή άλλως το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της ανεργίας, σημειώνεται ότι αυτή περιορίζεται στους άνδρες στο 6,2%, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ αλλά στις γυναίκες φτάνει στο 14%, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αισθητά ο μέσος δείκτης.

Η ανεργία στους νέους φτάνει στο 18,7% παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση, ενώ επίσης μειώνεται στο 4,7% ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων.

Σημαντικό θεωρείται το στοιχείο ότι το 18,3% των ανέργων που δέχθηκαν πρόσφατα κάποια πρόταση εργασίας αρνήθηκαν την προσφορά, ενώ επίσης η μερική απασχόληση καταμετράται πλέον στο 4,5% από 4,1% μέσα στο 2001.

Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε επίσης την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 7,7% από την 1.1.2003.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο αλλά μόνο μετά από συζήτηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και μόνο σχετικά με τον τομέα κοινωνικής εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ενδεχόμενο μερικής απασχόλησης στο δημόσιο δεν μας απασχολεί τώρα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα μελετηθεί στα πλαίσια του εθνικού φόρουμ απασχόλησης όπου θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα.

Ανοιχτό επίσης αφήνεται το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και θα εξεταστεί μόνο αν τεθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και βρεθεί πλαίσιο συμφωνίας και συναίνεσης.

Ο κ. Ρέππας δέχθηκε ότι πλευρές του νόμου Γιαννίτση (μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση κόστους υπερωριών, κλπ) δεν έφεραν αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά υπογράμμισε ότι και τα θέματα αυτά θα προωθηθούν μόνο ως αποτέλεσμα διαλόγου και ευρύτερων συναινέσεων.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 21:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Μπλιξ: Μετ' εμποδίων ο δρόμος για το Ιράκ
 

Οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά στρατιωτικών σχεδίων για το Ιράκ

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με αξιωματούχους απο το Ιράκ.

Ο κ. Μπλίξ τόνισε οτι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν πριν επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη Βαγδάτη.


Ο Χανς Μπλιξ περιμένει εντολές για να προχωρήσει
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν την εφαρμογή ενός νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο θα μεταφέρει την απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, εάν η κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο Χανς Μπλιξ είπε οτι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ ίσως να καθυστερήσει καθώς αναμένονται νεώτερες οδηγίες απο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Θα ήταν περίεργο να ξεκινήσουμε τις επιθεωρήσεις ενώ αναμένονται νέες εντολές" είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικός στόχος του κ. Μπλιξ ήταν η πρώτη ομάδα επιθεωρητών να έχει φθάσει στη Βαγδάτη σε δύο περίπου εβδομάδες.

Διάσταση απόψεων

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας οτι εκκρεμεί το ζήτημα της εισόδου των επιθεωρητών στα προεδρικά ανάκτορα, της ασφάλειας των επιθεωρητών όσο θα μετακινούνται στο Ιράκ και του δικαιώματος τους να ανακρίνουν απερίσπαστοι ιρακινούς αξιωματούχους μέσα στη χώρα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σαλτάνωφ, δήλωσε σήμερα ότι οι επιθεωρητές όπλων τού ΟΗΕ πρέπει να αφεθούν να επιστρέψουν στο Ιράκ, όπως έχει συμφωνηθεί μετά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χάνς Μπλιξ, και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Αλλά και η Κίνα απηύθυνε έκκληση για πολιτική διευθέτηση της κρίσης εκφράζοντας, έτσι, την αντίθεσή της στην πρόταση για ψήφισμα που θα απειλεί χρήση βίας, εάν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί.

Και η Γερμανία με τη Γαλλία, μετά από την χθεσινή συνάντηση του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, εξέφρασαν τη αντίθεσή τους στις απειλές για χρήση βίας εναντίον της Βαγδάτης.

Τί περιλαμβάνει το επίμαχο σχέδιο ψηφίσματος;

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Βρετανική εφημερίδα "Guardian", εκτός από την απειλή για χρήση βίας, το σχέδιο ψηφίσματος των Αμερικανών και Βρετανών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία στρατιωτών τού ΟΗΕ, που θα προστατεύουν τους επιθεωρητές όπλων.

Παράλληλα, οι δυνάμεις τού ΟΗΕ ή μιας χώρας -μέλους του θα είναι επιφορτισμένες με την φύλαξη των περιοχών, που επισκέπτονται οι επιθεωρητές και όπου υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται όπλα, ώστε να μην αφαιρείται τίποτα ύποπτο πριν από τις επιθεωρήσεις.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς οποιουδήποτε αξιωματούχου του Ιράκ κριθεί σκόπιμο έξω από τη χώρα του για ανάκριση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωμάτες του ΟΗΕ, το ψήφισμα αυτό δίνει την δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν στρατιώτες τους στο εσωτερικό τού Ιράκ ακόμα και πριν να αρχίσουν οποιεσδήποτε εχθροπραξίες.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 19:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Άρση της θανατικής ποινής για τον Οτσαλάν
 

Ο Οτσαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999

Το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας μετέτρεψε τη θανατική καταδίκη, που είχε επιβληθεί στον Αμπντουλά Οτσαλάν, σε ισόβεια κάθειρξη.

Το τουρκικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε οτι ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, χωρίς καμία ελπίδα να αφεθεί ελεύθερος ή να επωφεληθεί από οποιαδήποτε απόφαση αμνηστίας των κρατουμένων.

Τον περασμένο Αύγουστο καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Τουρκία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η χώρα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αμπντουλά Οτσαλάν συνελήφθη το 1999 στην Κένυα με την κατηγορία της προδοσίας και για το ρόλο του στον αγώνα του Κουρδικού Κινηματος (ΡΚΚ) εναντίον των τουρκικών αρχών.

Απο τότε παραμένει ο μοναδικός κρατούμενος στο νησάκι-φυλακή Ίμραλι.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν οτι η νέα δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών Τούρκων πολιτών που επιθυμούν ακόμα και τον απαγχονισμό του Α. Οτσαλάν, ωστόσο αποτελεί απόδειξη οτι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 18:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδια στη δίκη Παλαιστινίου ηγέτη
 

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι στο δικαστήριο

Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους θεατές και οικογένειες Ισραηλινών - θυμάτων βομβιστικών επιθέσεων, την τρίτη ημέρα της δίκης του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαρουάν Μπαργκούτι, που κατηγορείται για φόνους.

Οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι άρχισαν να σπρώχνονται και να συμπλέκονται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, μέχρι που επενέβη η αστυνομία και οδήγησε τις δύο ομάδες σε ξεχωριστές αίθουσες.

Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης του προφυλακισμένου κ. Μπαργκούτι, που διετέλεσε επικεφαλής της οργάνωσης Φατάχ στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν ότι πρόκειται να παραιτηθούν, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείριση που είχε ο πελάτης τους.

Οι δικηγόροι του Παλαιστίνιου ηγέτη κατηγορούν τους Ισραηλινούς που φρουρούσαν τον κ. Μπαργκούτι ότι τον κτύπησαν και τον απώθησαν έξω από την αίθουσα, λίγο πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία.


Νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ζητώντας την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι
Επίσης οι νομικοί παραστάτες του Μαρουάν Μπαργκούτι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του ισραηλινού δικαστηρίου, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει τον πελάτη τους.

Ο κ. Μπαργκούτι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος που έχει δικαστεί ποτέ στο Ισραήλ, και οι εισαγγελείς έχουν απαγγέλει εναντίον του κατηγορίες για διεύθυνση παραστρατιωτικής ομάδας που ευθύνεται για τις δολοφονίες 26 Ισραηλινών πολιτών.

Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Μαρουάν Μπαργκούτι αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η σημειολογία της δίκης

Η ανταποκρίτρια του BBC Μπάρμπαρα Πλετ, που ήταν στη δίκη, στο Τελ Αβίβ, λέει ότι στο δικαστήριο συγκρούονται και δύο ριζικά αντίθετες θεωρήσεις της παλαιστινιακής εξέγερσης.

Από την μία πλευρά το Ισραήλ, δικάζοντας σε ποινικό δικαστήριο έναν από τους ηγέτες της Ιντιφάντα, θέλει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπαργκούτι θέλει να μετατρέψει τη διαδικασία σε δίκη της ισραηλινής κατοχής.

Με δήλωσή του ο κατηγορούμενος ηγέτης καλεί τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει την εξέγερση και να αψηφήσει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Αν και είμαι σιδηροδέσμιος, δεν είμαι εγώ που δικάζομαι στο Ισραήλ, αλλά η συνείδηση όλων των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία, όπου γης» διακηρύσσει ο Μαρουάν Μπαργκούτι.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 17:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Άρση της θανατικής ποινής για τον Οτσαλάν
 

Ο Οτσαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999

Το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας μετέτρεψε τη θανατική καταδίκη, που είχε επιβληθεί στον Αμπντουλά Οτσαλάν, σε ισόβεια κάθειρξη.

Το τουρκικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε οτι ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, χωρίς καμία ελπίδα να αφεθεί ελεύθερος ή να επωφεληθεί από οποιαδήποτε απόφαση αμνηστίας των κρατουμένων.

Τον περασμένο Αύγουστο καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Τουρκία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η χώρα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αμπντουλά Οτσαλάν συνελήφθη το 1999 στην Κένυα με την κατηγορία της προδοσίας και για το ρόλο του στον αγώνα του Κουρδικού Κινηματος (ΡΚΚ) εναντίον των τουρκικών αρχών.

Απο τότε παραμένει ο μοναδικός κρατούμενος στο νησάκι-φυλακή Ίμραλι.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν οτι η νέα δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών Τούρκων πολιτών που επιθυμούν ακόμα και τον απαγχονισμό του Α. Οτσαλάν, ωστόσο αποτελεί απόδειξη οτι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 15:21 ('Ωρα Λονδίνου)
Επεισόδια στη δίκη Παλαιστινίου ηγέτη
 

Ο Μαρουάν Μπαργκούτι στο δικαστήριο

Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους θεατές και οικογένειες Ισραηλινών - θυμάτων βομβιστικών επιθέσεων, την τρίτη ημέρα της δίκης του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαρουάν Μπαργκούτι, που κατηγορείται για φόνους.

Οι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι άρχισαν να σπρώχνονται και να συμπλέκονται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, μέχρι που επενέβη η αστυνομία και οδήγησε τις δύο ομάδες σε ξεχωριστές αίθουσες.

Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης του προφυλακισμένου κ. Μπαργκούτι, που διετέλεσε επικεφαλής της οργάνωσης Φατάχ στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν ότι πρόκειται να παραιτηθούν, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείριση που είχε ο πελάτης τους.

Οι δικηγόροι του Παλαιστίνιου ηγέτη κατηγορούν τους Ισραηλινούς που φρουρούσαν τον κ. Μπαργκούτι ότι τον κτύπησαν και τον απώθησαν έξω από την αίθουσα, λίγο πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία.


Νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ζητώντας την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργκούτι
Επίσης οι νομικοί παραστάτες του Μαρουάν Μπαργκούτι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του ισραηλινού δικαστηρίου, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει τον πελάτη τους.

Ο κ. Μπαργκούτι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος που έχει δικαστεί ποτέ στο Ισραήλ, και οι εισαγγελείς έχουν απαγγέλει εναντίον του κατηγορίες για διεύθυνση παραστρατιωτικής ομάδας που ευθύνεται για τις δολοφονίες 26 Ισραηλινών πολιτών.

Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Μαρουάν Μπαργκούτι αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η σημειολογία της δίκης

Η ανταποκρίτρια του BBC Μπάρμπαρα Πλετ, που ήταν στη δίκη, στο Τελ Αβίβ, λέει ότι στο δικαστήριο συγκρούονται και δύο ριζικά αντίθετες θεωρήσεις της παλαιστινιακής εξέγερσης.

Από την μία πλευρά το Ισραήλ, δικάζοντας σε ποινικό δικαστήριο έναν από τους ηγέτες της Ιντιφάντα, θέλει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπαργκούτι θέλει να μετατρέψει τη διαδικασία σε δίκη της ισραηλινής κατοχής.

Με δήλωσή του ο κατηγορούμενος ηγέτης καλεί τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει την εξέγερση και να αψηφήσει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Αν και είμαι σιδηροδέσμιος, δεν είμαι εγώ που δικάζομαι στο Ισραήλ, αλλά η συνείδηση όλων των ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία, όπου γης» διακηρύσσει ο Μαρουάν Μπαργκούτι.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 13:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Συναντήσεις Ανάν - Κληρίδη - Ντενκτάς
 

Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση για το Κυπριακό

Ξεχωριστές επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντεκτάς, θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στόχος των επαφών, που γίνονται και πάλι με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, είναι η επίλυση των διαφορών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση της εδώ και 25 χρόνια διχοτομημένης Κύπρου.

Η διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού έχει λάβει νέα ώθηση εξαιτίας της προοπτικής της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα «για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών του νησιού για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την επίλυση του προβλήματος».

«Όταν τους συνάντησα τον Μάιο», είπε ο Κόφι Ανάν, «υπήρχαν ενδείξεις για διευθέτηση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους. Τώρα βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος του έτους και θα ήθελα να επανεξετάσω με τους δύο ηγέτες τα βήματα που έχουν γίνει για την επίτευξη του στόχου μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Βρετανικές προβλέψεις

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμά ότι εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές εντός των επόμενων δυόμισι μηνών τότε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, οι "15" θα δώσουν το πράσινο φως για την ένταξη της Κύπρου χωρίς όμως το τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα της.

«Σε αυτήν την περίπτωση το Κυπριακό πρόβλημα θα διαιωνιστεί και θα δημιουργηθεί μια νέα ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε προσάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί διευθέτηση του προβλήματος», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 05:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένοχος θα δηλώσει ο Βρετανός «βομβιστής»
 

Ο Ριντ δεν επιθυμεί να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της δίκης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροσκάφος ανακοινώνουν ότι ο πελάτης τους πρόκειται να παραδεχθεί την ενοχή του.


Τα παπούτσια του Ριντ ήταν γεμάτα από εκρηκτικά
Ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ριντ κατηγορείται ότι επεχείρησε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο με 197 άτομα, κρύβοντας εκρηκτικά στα παπούτσια του.

Σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων του, ο ίδιος δεν πρόκειται να αρνηθεί τους σκοπούς του κατά το εν λόγω επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου του 2001.

Ο δικηγόρος του, Οουεν Γουόκερ, δήλωσε ότι η απόφαση του Ρίτσαρντ Ρέιντ οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν θέλει να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη δίκη του για να μην κάνει την οικογένειά του να υποφέρει ακόμη περισσότερο.

«Καμία μεθόδευση»

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία μεθόδευση για να πεισθεί ο κατηγορούμενος να δηλώσει την ενοχή του.


Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο κατηγορούμενος είχε εκπαιδευθεί από την Αλ Κάιντα
Τζον Άσκροφτ
«Ο Ρίτσαρντ Ριντ είναι ελεύθερος εάν θέλει να παραδεχθεί την ενοχή του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Άσκροφτ.

Αρχικώς, ο Ρίτσαρντ Ριντ είχε πει ότι είναι αθώος. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι εκείνες της τρομοκρατίας και της απόπειρας φόνου.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στάσης του κατηγορουμένου μπορεί να σημαίνει ότι ο ίδιος επιθυμεί να μειώσει την ποινή του παραδεχόμενος την ενοχή του.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο κατηγορούμενος είχε εκπαιδευθεί από την Αλ Κάιντα.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 13:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Συναντήσεις Ανάν με Κληρίδη και Ντενκτάς
 

Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση για το Κυπριακό

Ξεχωριστές επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντεκτάς, θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Στόχος των επαφών, που γίνονται και πάλι με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, είναι η επίλυση των διαφορών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση της εδώ και 25 χρόνια διχοτομημένης Κύπρου.

Η διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού έχει λάβει νέα ώθηση εξαιτίας της προοπτικής της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα «για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών του νησιού για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την επίλυση του προβλήματος».

«Όταν τους συνάντησα τον Μάιο», είπε ο Κόφι Ανάν, «υπήρχαν ενδείξεις για διευθέτηση του προβλήματος μέχρι το τέλος του έτους. Τώρα βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος του έτους και θα ήθελα να επανεξετάσω με τους δύο ηγέτες τα βήματα που έχουν γίνει για την επίτευξη του στόχου μας», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Βρετανικές προβλέψεις

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμά ότι εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές εντός των επόμενων δυόμισι μηνών τότε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, οι "15" θα δώσουν το πράσινο φως για την ένταξη της Κύπρου χωρίς όμως το τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα της.

«Σε αυτήν την περίπτωση το Κυπριακό πρόβλημα θα διαιωνιστεί και θα δημιουργηθεί μια νέα ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε προσάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί διευθέτηση του προβλήματος», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 15:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλήθος αντιδράσεων στα σχέδια πολέμου
 

Ιρακινός αστυνομικός φρουρεί τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το «σκληρό» ψήφισμα, που προωθούν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σαλτάνωφ, δήλωσε σήμερα ότι οι επιθεωρητές όπλων τού ΟΗΕ πρέπει να αφεθούν να επιστρέψουν στο Ιράκ, όπως έχει συμφωνηθεί μετά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χάνς Μπλιξ, και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Αλλά και η Κίνα απηύθυνε έκκληση για πολιτική διευθέτηση της κρίσης εκφράζοντας, έτσι, την αντίθεσή της στην πρόταση για ψήφισμα που θα απειλεί χρήση βίας, εάν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί.

Και η Γερμανία με τη Γαλλία, μετά από την χθεσινή συνάντηση του Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, εξέφρασαν τη αντίθεσή τους στις απειλές για χρήση βίας εναντίον της Βαγδάτης.


Τί περιλαμβάνει το επίμαχο σχέδιο ψηφίσματος;

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Βρετανική εφημερίδα "Guardian", εκτός από την απειλή για χρήση βίας, το σχέδιο ψηφίσματος των Αμερικανών και Βρετανών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία στρατιωτών τού ΟΗΕ, που θα προστατεύουν τους επιθεωρητές όπλων.


Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χάνς Μπλιξ
Παράλληλα, οι δυνάμεις τού ΟΗΕ ή μιας χώρας -μέλους του θα είναι επιφορτισμένες με την φύλαξη των περιοχών, που επισκέπτονται οι επιθεωρητές και όπου υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται όπλα, ώστε να μην αφαιρείται τίποτα ύποπτο πριν από τις επιθεωρήσεις.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς οποιουδήποτε αξιωματούχου του Ιράκ κριθεί σκόπιμο έξω από τη χώρα του για ανάκριση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωμάτες του ΟΗΕ, το ψήφισμα αυτό δίνει την δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν στρατιώτες τους στο εσωτερικό τού Ιράκ ακόμα και πριν να αρχίσουν οποιεσδήποτε εχθροπραξίες.

Η συμφωνία Ιράκ – επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων τού ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, παρουσιάζει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη συμφωνία, που επετεύχθη με το Ιράκ για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων μετά από περίπου 4 χρόνια στη χώρα.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει τη συμφωνία Ιράκ - επιθεωρητών
Πάντως, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου, Σκοτ Ρίτερ, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά τού Ιράκ, όπως δήλωσε στο BBC:

«Τώρα είναι η ευκαιρία οι επιθεωρητές όπλων να επιστρέψουν στο Ιράκ για να τελειώσουν αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον αφοπλισμό από όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό, όμως, φοβίζει πάρα πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν να πάνε σε πόλεμο για να απομακρύνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία», είπε ο κ. Ρίτερ στο BBC.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 14:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανική προσέγγιση της Β. Κορέας
 

Οι ΗΠΑ θέλουν να συζητήσουν τα στρατιωτικά σχέδια της Βόρειας Κορέας

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κέλι, έφθασε στη Βόρεια Κορέα, σε μία προσπάθεια να αρχίσει και πάλι ο διάλογος με το καθεστώς της χώρας.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών έχουν διακοπεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντας ο πρόεδρος Μπους τον Οκτώβριο του 2001.


Ο κ. Κέλι θα ενημερώσει τη Σεούλ για την πορεία των συνομιλιών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής και έχουν εντάξει τη χώρα στον «άξονα του κακού».

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο κ. Κέλι και η εννιαμελής ομάδα που τον ακολουθεί έφθασαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, πετώντας από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Προσπάθειες προσέγγισης

Τον κ. Κέλι δεν τον ακολουθούν δημοσιογράφοι, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν θα γνωστοποιηθούν όταν αυτός επιστρέψει στη Σεούλ το Σάββατο.

Από τότε που διεκόπησαν οι διπλωματικές επαφές, η Βόρεια Κορέα έκανε προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.


Βορειοκορεατική αφίσα που παρουσιάζει επίθεση στο αμερικανικό καπιτώλιο
Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ιλ, ζήτησε δημοσίως συγνώμη από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα και παραδέχθηκε ότι πράκτορες της χώρας είχαν απαγάγει Ιάπωνες πολίτες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το γεγονός άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα συνεργάζονται για την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τις δύο πλευρές.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 11:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργασία Κούρδων ηγετών
 

Στιγμιότυπο συνάντησης του Τζαλάλ Ταλαμπανί (αρ.) με τον Μασούντ Μπαρζανί (δ.)

Πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας επικράτησε στη συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλυτέρων κουρδικών παρατάξεων, λίγες ημέρες πριν από την αναβίωση του τοπικού κοινοβουλίου, στον προστατευόμενο από δυτικές δυνάμεις θύλακα του βορείου Ιράκ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, και ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν συναντήθηκαν την Τετάρτη στην πόλη Ντουκάν.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπαρζανί επισκέφθηκε το προπύργιο του πάλαι ποτέ αντιπάλου του, κ. Ταλαμπανί, από τότε που οι δύο παρατάξεις τους ενεπλάκησαν σε τετραετή εμφύλια διαμάχη, το 1994.

Το Κουρδιστάν δεν θα αποτελέσει ποτέ πηγή απειλών για οποιοδήποτε κράτος
Μασούντ Μπαρζανί
Οι δύο πλευρές διατηρούν υπό τον έλεγχό τους περιοχές του βορείου Ιράκ που δεν μπορεί να ελέγξει η Βαγδάτη, και συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Καθησυχαστικά λόγια προς Άγκυρα

Οι δύο Κούρδοι ηγέτες προσπάθησαν την Τετάρτη να καθησυχάσουν τις γειτονικές χώρες (και ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία έχει ευάριθμο κουρδικό πληθυσμό στις νοτιοανατολικές επαρχίες της) ότι η ενότητα των Κούρδων του βορείου Ιράκ δεν αποτελεί απειλή.

«Το Κουρδιστάν δεν θα αποτελέσει ποτέ πηγή απειλών για οποιοδήποτε κράτος» είπε ο κ. Μπαρζανί.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι η σχεδιαζόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και πιθανή ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για νέο ανεξαρτησιακό αγώνα των Κούρδων της Τουρκίας, εναντίον των οποίων η Άγκυρα διεξήγαγε πολύχρονο πόλεμο.


Εκπαίδευση Κούρδων μαχητών
Οι δύο Κούρδοι ηγέτες υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την εναρμόνιση των μεταξύ τους σχέσεων.

Η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα γραφείων της μίας παράταξης σε περιοχές που ελέγχονται από την άλλη, την επιστροφή των περιουσιών που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης και την απελευθέρωση των εκατέρωθεν αιχμαλώτων.

Στο μεταξύ την Παρασκευή συγκαλείται στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ το κουρδικό περιφερειακό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά εδώ και έξη χρόνια.

Οι δύο μεγαλύτερες κουρδικές παρατάξεις έχουν ήδη συμφωνήσει σε σχέδιο συντάγματος που θα διέπει μια μελλοντική ομοσπονδιακή δημοκρατία του Ιράκ, σχέδιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Επίσης οι παρατάξεις των κ.κ. Μπαρζανί και Ταλαμπανί έχουν επίσης καταστρώσει σχέδιο συντάγματος για την κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ.

Προειδοποίηση Βαγδάτης

Χθες πάντως ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρίκ Αζίζ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στο Ιράκ.

«Νομίζω ότι ο Κουρδικός λαός του Ιράκ είναι κατά του διαμελισμού της χώρας. Και όσοι μιλούν για το θέμα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ιράκ, ούτε των Κούρδων, αλλά των ΗΠΑ και του Ισραήλ» είπε ο κ. Αζίζ.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν συμμαχία με τους Κούρδους στα πλαίσια επίθεσης κατά του ιρακινού καθεστώτος.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποπειραθούν να καταλάβουν το βόρειο Ιράκ, θα επακολουθήσουν αιματηρές συγκρούσεις και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ» είπε ο κ. Αζίζ.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 12:39 ('Ωρα Λονδίνου)
«Ένα θύμα το λεπτό»
 

Η βία σκοτώνει έναν άνθρωπο το λεπτό

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα βίαιων επεισοδίων κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι εκατομμύρια άτομα τραυματίζονται ως αποτέλεσμα βίαιων επιθέσεων.

Η βία αποτελεί πλέον την κύρια αιτία θανάτου για τους ανθρώπους ηλικίας 15-44 ετών.

Ο Π.Ο.Υ. καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν μέτρα εκτάκτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα δολοφονιών, τα περιστατικά οικογενειακής βίας και οι ένοπλες συρράξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση η βία ευθύνεται για το 14% των θανάτων στον ανδρικό πληθυσμό και το 7% των θανάτων γυναικών.


Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ ζητά αλλαγή νοοτροπίας
Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι κάθε λεπτό που περνά ένα άτομο σκοτώνεται στον πλανήτη μας μετά από βίαια επίθεση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ένα άτομο αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα, ενώ 35 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε ώρα σε ένοπλες συρράξεις.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο 20ος αιώνας ήταν από τους πλέον αιματηρούς, καθώς οι πόλεμοι στοίχησαν τη ζωή 191 εκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη μας.

Επίσης σημειώνεται ότι σε κάθε νεκρό - θύμα της αντιστοιχούν και 40 άτομα που χρήζουν περίθαλψης λόγω σοβαρού τραυματισμού τους.

Γυναίκες - θύματα οικογενειακής βίας

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μισές από τις γυναίκες που βρίσκουν βίαιο θάνατο δολοφονούνται από τον νυν ή πρώην σύζυγό η φίλο τους. Σε ορισμένες δε χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 70%.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, μία στις τέσσερεις γυναίκες ανά τον κόσμο πέφτουν - τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους - θύματα σεξουαλικής βίας στα χέρια του ερωτικού τους συντρόφου.

Ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα αποτελεί και η βία που στρέφεται εναντίον ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Ποσοστό 6% των ηλικιωμένων αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βάναυση κακομεταχείρηση.

Η επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, δρ Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, χαρακτήρισε την έκθεση ως πρόκληση για την ανθρωπότητα.

«Η έκθεση μάς αναγκάζει να εξετάσουμε τις απόψεις μας για το τί είναι παραδεκτό - να αμφισβητήσουμε την αντίληψη ότι οι πράξεις βίας αποτελούν θέματα του οικογενειακού βίου, προσωπικής επιλογής ή ακόμα αναπόφευκτες εκφάνσεις της ζωής μας», είπε η κυρία Μπρούτλαντ.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 09:08 ('Ωρα Λονδίνου)
ΑΕΚ όπως…Βασίλισσα
 

Εξουθενωτικό μαρκάρισμα του Ζινεντίν Ζιντάν από το Νίκο Κωστένογλου

Παίζοντας πολύ ωραίο κατά διαστήματα ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ πρέπει να... αναρωτηθεί αν παραχώρησε ή απέσπασε ισοπαλία, 3-3 με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε ένα καταπληκτικό ματς η αρχή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την ΑΕΚ.

Μόλις στο 6' ο Τσάρτας με ένα φάουλ νίκησε τον Κασίγιας και έγραψε το 1-0. Tο γκολ άλλαξε γρήγορα τα δεδομένα το παιχνιδιού και ανάγκασε την Ρεάλ να αντιδράσει αστραπιαία.

Η "Βασίλισσα" πήρε τα ηνία και στο 15' με ωραίο πλασέ του Ζιντάν από μπαλιά του Ραούλ ισοφάρισε.

Και εκεί που θα περίμενε κανείς η ομάδα του Ντελ Μπόσκε να τελειώσει το παιχνίδι, η ΑΕΚ όρθωσε το ανάστημα της.

Στο 25' ο Τσάρτας εκτέλεσε άψογα κόρνερ, ο Μαλαδένης (που είχε μπει στην θέση του τραυματία Πέτκοφ στο 16') πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.

Πριν προλάβουν οι Ισπανοί να αντιδράσουν, η κλασική κομπίνα στα φάουλ μεταξύ του Τσάρτα και του Νικολαϊδη απέφερε το 3-1 με ωραία γυριστή κεφαλιά του Ντέμη.

Με το γκολ αυτό ο στράικερ της ΑΕΚ έφτασε τα 25 στην Ευρώπη και πλέον είναι ο πρώτος Έλληνας σκόρερ όλων των εποχών στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πρωτοβουλίες

Το... μενού όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα. Η Ρεάλ ανέλαβε πρωτοβουλίες και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου κυριάρχησε.

Και αφού στο 33' το σουτ του Ζιντάν απέκρουσε με υπερένταση ο Χιώτης στο 39' πάλι ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα της ΑΕΚ και μείωσε το σκορ με δυνατό σουτ.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Γκούτι έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Ο Χιώτης ήταν αυτός που του έκλεψε την... μπουκιά μέσα από το στόμα.

Εξίσου "καυτή" ήταν η αρχή και του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 52' ο Ραούλ μετά από ένα μίνι… χορευτικό έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Χιώτη.

Στην αμέσως επόμενη φάση ο Νικολαϊδης (53') έχασε κλασική ευκαιρία να κάνει τέσσερα τα τέρματα της ΑΕΚ. Ελίχθηκε ωραία, ντρίπλαρε καταπληκτικά τον Παβόν αλλά το πλασέ του «έξυσε»το δοκάρι του Κασίγιας.

Μία κόντρα όμως στο 60' ήταν αρκετή για να κάνει τη ζημιά στην ΑΕΚ. Ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε τη σέντρα η μπάλα εξοστρακίστηκε και έφτασε στο Γκούτι που με πλασέ έφερε το ματς στα ίσια.

Η αγωνία στο κατακόρυφο

Η Ρεάλ από εκεί και πέρα κυνήγησε και το τέταρτο γκολ. Ο Ραούλ όμως δεν κατάφερε να σκοράρει στο 68' σε μία μεγάλη ευκαιρία. Η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο στις καθυστερήσεις.

Η ΑΕΚ με Ιβιτς και Σεντένο στην εντεκάδα της λίγο έλειψε να πετύχει μια ιστορική νίκη αλλά το πλασέ το Μαλαδένη στο 91' ήταν απελπιστικά άστοχο.

Πιο πριν, ο Χιώτης είχε σταματήσει έξοχα προσπάθεια του Καμπιάσο.

Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε στο ματς με μία ωριμότητα που εξέπληξε. Μία μέρα μόνο μετά την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Μάκη Ψωμιάδη βρήκε το κουράγιο και κοίταξε στα μάτια την Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Κορυφαίοι της ΑΕΚ οι Κατσουράνης, Μαλαδένης, Καψής, Νικολαϊδης, Χιώτης. Μεγάλη εμφάνιση από τον Τσάρτα στο πρώτο ημίχρονο.

Από την ομάδα του Ντελ Μπόσκε που ώρες-ώρες «έκρυβε» την μπάλα ξεχώρισαν ο Γκούτι, ο Ζιντάν και ο αστείρευτος σε δυνάμεις Ρομπέρτο Κάρλος.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας
 

Το Ιράκ συμφώνησε με την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία του Ιράκ να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη.

Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη
Τζορτζ Μπους
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκμεταλλευθούν την εν λόγω συνάντηση για να επαναλάβουν ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν πρέπει να γυρίσουν στη Βαγδάτη, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγετών του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων.

Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερουσίας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Γερουσίας, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτικοί, μπορεί να ζητήσουν ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Γαλλία και Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια, απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης Μπους για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη.


Η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τη θέσπιση ψηφίσματος που να επιτρέπει την άμεση ανάληψη δράσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία και η Γαλλία, η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο στη θέσπιση νέου ψηφίσματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη στη Βιέννη ανάμεσα στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και τους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Πιέσεις για αφοπλισμό

Ο πρόεδρος Μπους, έχοντας λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις υποστήριξης από Αμερικανούς πολιτικούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ότι η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη, εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν προβεί σε αφοπλισμό.


Στο στόχαστρο βρίσκονται τα παλάτια της Βαγδάτης
«Η Βαγδάτη πρέπει να καταλάβει ότι η αποδοχή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι η μόνη λύση», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

«Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη στη Βιέννη ανάμεσα στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και τους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αντιδράσεις του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ζητούν τη θέσπιση ενός νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη και απαιτούν από τη Βαγδάτη να επιτρέπει την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων.

Πάντοτε έλεγα ότι το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η άδικη επίθεση κατά του Ιράκ
Ταρίκ Αζίζ, Ιρακινός αντιπρόεδρος
Το Ιράκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση νέου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ - ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα - δήλωσε ότι εάν οι Αμερικανοί είχαν ειλικρινείς προθέσεις θα έπρεπε να είναι ευτυχείς με τη συμφωνία που επετεύχθη.

Επίσης ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, η Βαγδάτη δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 04:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
 


Το θέμα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων είναι η αγωνία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Η κυβέρνηση Μπους δεν δίνει μεγάλη σημασία στα Ηνωμένα Εθνη και ότι είναι προετοιμασμένη για μία επίθεση όποιο και αν είναι το κόστος
Die Presse
Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse θεωρεί ότι η Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα υπονομεύσουν το κύρος των Ηνωμένων Εθνών εάν δεν αποδεχθούν τη συμφωνία της Βιέννης ανάμεσα σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρνητική αντίδραση της Ουάσινγκτον μετά την υπογραφή συμφωνίας προκαλεί έκπληξη.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση Μπους δεν δίνει μεγάλη σημασία στα Ηνωμένα Εθνη και ότι είναι προετοιμασμένη για μία επίθεση όποιο και αν είναι το κόστος.

Η εφημερίδα International Herald Tribune, που εδρεύει στο Παρίσι, επισημαίνει ότι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη πρόκειται να προκαλέσει διχογνωμίες.

Συμβιβασμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον βλέπει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ ως βήμα για το ξέσπασμα ενός πολέμου, ενώ το Ιράκ και τα υπόλοιπα έθνη, πιστεύουν ότι αυτός ο συμβιβασμός θα αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας διένεξης.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία και η Γαλλία δοκιμάζουν ουσιαστικά τις αντοχές της Ουάσινγκτον, η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μία εκστρατεία και μόνη της εάν χρειασθεί.

Η Ουάσινγκτον, στην αγωνία της να ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, δεν είναι ούτε καν σε θέση να προσφέρει λογικά επιχειρήματα
Nepszabadsag
Η εφημερίδα της Ουγγαρίας Nepszabadsag θεωρεί ότι «η Ουάσινγκτον, στην αγωνία της να ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, δεν είναι ούτε καν σε θέση να προσφέρει λογικά επιχειρήματα».

Το δημοσίευμα απευθύνει εκκλήσεις στα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν δράση για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πλανήτη.

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, «παραμένει ένας εξαιρετικά ταλαντούχος πολιτικός, ο οποίος χειρίζεται με δεξιοτεχνία το λόγο, κερδίζοντας τελικά ακόμη και εκείνους που πριν από μερικές μέρες τον κατηγορούσαν».

Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρεται στο χιουμοριστικό σχόλιο του Τόνι Μπλερ κατά το συνέδριο των Εργατικών στο Μπλάκπουλ ότι τελικά η Ευρώπη μπορεί να νιώθει υπερηφάνεια διότι κέρδισε επιτέλους την Αμερική στο... πρωτάθλημα του γκολφ.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 07:28 ('Ωρα Λονδίνου)
Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τη Β. Κορέα
 

Οι ΗΠΑ θέλουν να συζητήσουν τα στρατιωτικά σχέδια της Βόρειας Κορέας

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κέλι, έφθασε στη Βόρεια Κορέα, σε μία προσπάθεια να αρχίσει και πάλι ο διάλογος με το καθεστώς της χώρας.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών έχουν διακοπεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντας ο πρόεδρος Μπους τον Οκτώβριο του 2001.


Ο κ. Κέλι θα ενημερώσει τη Σεούλ για την πορεία των συνομιλιών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής και έχουν εντάξει τη χώρα στον «άξονα του κακού».

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ συνιστούν κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο κ. Κέλι και η εννιαμελής ομάδα που τον ακολουθεί έφθασαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, πετώντας από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Προσπάθειες προσέγγισης

Τον κ. Κέλι δεν τον ακολουθούν δημοσιογράφοι, γεγονός που σημαίνει ότι οι συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν θα γνωστοποιηθούν όταν αυτός επιστρέψει στη Σεούλ το Σάββατο.

Από τότε που διεκόπησαν οι διπλωματικές επαφές, η Βόρεια Κορέα έκανε προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.


Βορειοκορεατική αφίσα που παρουσιάζει επίθεση στο αμερικανικό καπιτώλιο
Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ιλ, ζήτησε δημοσίως συγνώμη από την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα και παραδέχθηκε ότι πράκτορες της χώρας είχαν απαγάγει Ιάπωνες πολίτες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το γεγονός άνοιξε το δρόμο για την πραγματοποίηση συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα συνεργάζονται για την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τις δύο πλευρές.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Κατάρρευση κτιρίων στη Συρία
 

Στην περιοχή βρίσκονται σωστικά συνεργεία και μονάδες γιατρών

Στην ιστορική πόλη της Συρίας, Αλέπο, κατέρρευσαν ορισμένα κτίρια που είχαν κατασκευασθεί πάνω στις σπηλιές σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 άτομα.

Το μόνο που μπορούσαμε να δούμε ήταν φωτιά, σκόνη και καπνός
Αυτόπτης μάρτυρας
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσα σπίτια συνολικά κατέρρευσαν, ενώ συνεχίζονται οι απεγνωσμένες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

Ο αστυνομικός διοικητής της πόλης, Χασάν Αμάρ, τόνισε ότι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια περίπου 20 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ενας αξιωματούχος της Συρίας δήλωσε ότι τα σπίτια, τα οποία είχαν κτισθεί στη δεκαετία του 1950, κατασκευάσθηκαν χωρίς άδεια σε ασταθή σημεία.

Πρώτες βοήθειες

Στην περιοχή έχουν καταφθάσει εκτός από τα σωστικά συνεργεία και μονάδες γιατρών που προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους επιζώντες.


Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και παιδιά
«Το μόνο που μπορούσαμε να δούμε ήταν φωτιά, σκόνη και καπνός», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί για ένα περίπου τέταρτο. Οταν διαλύθηκε ο καπνός κατάλαβε ότι είχαν καταρρεύσει κτίρια.

Πιστεύεται ότι στην περιοχή, η οποία θεωρείται από τις πιο υποβαθμισμένες της πόλης, κατέρρευσαν περισσότερα από 12 σπίτια.

Ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, εάν δεν έλειπαν από τα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι εκείνη την ώρα.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 08:39 ('Ωρα Λονδίνου)
Μοιραίο λογιστικό λάθος
 

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακάλυψε ότι επρόκειτο για λάθος

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Bear Stearns έδωσε κατά λάθος την εντολή για πώληση μετοχών αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να πωλήσει μετοχές αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο ανακάλυψε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για λογιστικό λάθος.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατάφερε να διασώσει μέρος του ποσού, ωστόσο τελικά πωλήθηκαν μετοχές ύψους 622 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τράπεζα πιστεύει τώρα ότι οι επιπτώσεις του μοιραίου λάθους δεν θα είναι πολύ σημαντικές.

Συστήματα ασφαλείας

Στη Γουόλ Στριτ, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 7.755,61, σημειώνοντας πτώση 2,3%.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η εντολή της τράπεζας έγινε 20 μόλις λεπτά πριν από το κλείσιμο των χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, την τράπεζα γλίτωσαν τα εξειδικευμένα προγράμματα προστασίας των χρηματιστηρίων, τα οποία ελέγχουν τις εντολές πριν από την εκτέλεσή τους.

Παρ' όλα αυτά όμως, στην περίπτωση της Bear Stearns η εντολή για πώληση των μετοχών ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από την επιθυμητή.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 07:08 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ του Μπους το Κογκρέσο
 

Το Ιράκ συμφώνησε με την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία του Ιράκ να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη.

Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη
Τζορτζ Μπους
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκμεταλλευθούν την εν λόγω συνάντηση για να επαναλάβουν ότι οι επιθεωρητές όπλων δεν πρέπει να γυρίσουν στη Βαγδάτη, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγετών του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων.

Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερουσίας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Γερουσίας, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτικοί, μπορεί να ζητήσουν ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Γαλλία και Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια, απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης Μπους για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη.


Η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τη θέσπιση ψηφίσματος που να επιτρέπει την άμεση ανάληψη δράσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία και η Γαλλία, η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο στη θέσπιση νέου ψηφίσματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη στη Βιέννη ανάμεσα στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και τους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Πιέσεις για αφοπλισμό

Ο πρόεδρος Μπους, έχοντας λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις υποστήριξης από Αμερικανούς πολιτικούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ότι η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη, εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν προβεί σε αφοπλισμό.


Στο στόχαστρο βρίσκονται τα παλάτια της Βαγδάτης
«Η Βαγδάτη πρέπει να καταλάβει ότι η αποδοχή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι η μόνη λύση», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

«Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη στη Βιέννη ανάμεσα στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και τους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αντιδράσεις του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ζητούν τη θέσπιση ενός νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη και απαιτούν από τη Βαγδάτη να επιτρέπει την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων.

Πάντοτε έλεγα ότι το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η άδικη επίθεση κατά του Ιράκ
Ταρίκ Αζίζ, Ιρακινός αντιπρόεδρος
Το Ιράκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση νέου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ - ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα - δήλωσε ότι εάν οι Αμερικανοί είχαν ειλικρινείς προθέσεις θα έπρεπε να είναι ευτυχείς με τη συμφωνία που επετεύχθη.

Επίσης ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, η Βαγδάτη δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 05:36 ('Ωρα Λονδίνου)
Ενοχος θα δηλώσει ο Βρετανός «βομβιστής»
 

Ο Ρέιντ δεν επιθυμεί να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της δίκης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροσκάφος ανακοινώνουν ότι ο πελάτης τους πρόκειται να παραδεχθεί την ενοχή του.


Τα παπούτσια του Ρέιντ ήταν γεμάτα από εκρηκτικά
Ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ρέιντ κατηγορείται ότι επεχείρησε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο με 197 άτομα, κρύβοντας εκρηκτικά στα παπούτσια του.

Σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων του, ο ίδιος δεν πρόκειται να αρνηθεί τους σκοπούς του κατά το εν λόγω επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου του 2001.

Ο δικηγόρος του, Οουεν Γουόκερ, δήλωσε ότι η απόφαση του Ρίτσαρντ Ρέιντ οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν θέλει να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη δίκη του για να μην κάνει την οικογένειά του να υποφέρει ακόμη περισσότερο.

«Καμία μεθόδευση»

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία μεθόδευση για να πεισθεί ο κατηγορούμενος να δηλώσει την ενοχή του.

Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο κατηγορούμενος είχε εκπαιδευθεί από την Αλ Κάιντα
Τζον Ασκροφτ
«Ο Ρίτσαρντ Ρέιντ είναι ελεύθερος εάν θέλει να παραδεχθεί την ενοχή του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ.

Αρχικώς, ο Ρίτσαρντ Ρέιντ είχε πει ότι είναι αθώος. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι εκείνες της τρομοκρατίας και της απόπειρας φόνου.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στάσης του κατηγορουμένου μπορεί να σημαίνει ότι ο ίδιος επιθυμεί να μειώσει την ποινή του παραδεχόμενος την ενοχή του.

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο κατηγορούμενος είχε εκπαιδευθεί από την Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2002 - 05:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Συμφωνία ΗΕ - Ιράκ
 

Συμφώνησαν σε όλα ο Χανς Μπλιξ και ο Αμίρ Αλ Σαντί

Τα Ηνωμένα Εθνη και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν στις πρακτικές διευθετήσεις για την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, όμως η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Ατζέντα συνομιλιών Βιέννης
•Πρόσβαση σε κτίρια
•Βίζες για τους επιθεωρητές
•Αναμόρφωση του γραφείου των επιθεωρητών στη Βαγδάτη
•Νέες βάσεις επιθεωρητών στο βορρά και τον νότο
•Επικοινωνίες
•Μεταφορά
•Δικαίωμα πτήσεων
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στη Βιέννη, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ συμφώνησε να αποδεχθεί όλα τα δικαιώματα των επιθεωρητών βάσει των ισχυόντων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής των Ιρακινών, Αμίρ Αλ Σαντί, είπε πως αναμένει ότι να επιστρέψουν οι επιθεωρητές σε δύο περίπου εβδομάδες.

Ο Χανς Μπλιξ είπε ότι οι επιθεωρητές θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κ. Μπλιξ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της πρόσβασης των επιθεωρητών στα οκτώ λεγόμενα προεδρικά κτίρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν άμεση και απεριόριστη πρόσβαση και σε αυτά τα κτίρια.

«Απεριόριστη πρόσβαση»

Εντονη ήταν η αντίδραση του Κόλιν Πάουελ στις ανακοινώσεις του Χανς Μπλιξ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει να θεσπισθεί νέο ψήφισμα που να επιβάλει αντίποινα στο Ιράκ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί απολύτως με τις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ φαίνονται αποφασισμένοι
Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε επίσης πει ότι η αποστολή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών θα είναι επιτυχής μόνο αν γίνει δεκτό νέο αυστηρό ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Μπους κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών υπό τα ισχύοντα ψηφίσματα.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να "εμποδίσουν" την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών μέχρις ότου υιοθετηθεί νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα απαιτεί τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δοθούν στον Χανς Μπλιξ νέες εντολές και νέες εξουσίες προτού επιστρέψουν οι επιθεωρητές.

Ανησυχίες

Πηγές από τη Βιέννη που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα υπονομεύσει την αποστολή τους.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι πηγές της Βιέννης ανησυχούν πως στο σχέδιο ψηφίσματος υπάρχουν ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καθορίζουν ποιές περιοχές θα πρέπει να ελέγχουν οι επιθεωρητές.


Ο Χανς Μπλιξ είχε αναλάβει να εξετάσει όλες τα πρακτικά ζητήματα
Οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ εκφράζουν όμως την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν ώστε να υιοθετηθεί νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο οι πέντε χώρες-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν ποια μέρη θα ερευνηθούν και επίσης να ορίσουν δικούς τους επιθεωρητές.

Το σχέδιο ψηφίσματος λέγεται επίσης ότι θα επιτρέπει στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τοποθετήσουν δικούς τους πολίτες στις ομάδες των επιθεωρητών - κάτι το οποίο οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι θα επηρεάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια του Ιρακινού καθεστώτος.

Μέλη της προηγούμενης ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ πιστεύεται ότι έδιναν πληροφορίες στις εθνικές τους κυβερνήσεις, δίνοντας βάση στους ισχυρισμούς του Ιράκ ότι είναι κατάσκοποι.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 04:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του ευρωπαϊκού Tύπου
 


Το θέμα που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων είναι η αγωνία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Η κυβέρνηση Μπους δεν δίνει μεγάλη σημασία στα Ηνωμένα Εθνη και ότι είναι προετοιμασμένη για μία επίθεση όποιο και αν είναι το κόστος
Die Presse
Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse θεωρεί ότι η Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα υπονομεύσουν το κύρος των Ηνωμένων Εθνών εάν δεν αποδεχθούν τη συμφωνία της Βιέννης ανάμεσα σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρνητική αντίδραση της Ουάσινγκτον μετά την υπογραφή συμφωνίας προκαλεί έκπληξη.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση Μπους δεν δίνει μεγάλη σημασία στα Ηνωμένα Εθνη και ότι είναι προετοιμασμένη για μία επίθεση όποιο και αν είναι το κόστος.

Η εφημερίδα International Herald Tribune, που εδρεύει στο Παρίσι, επισημαίνει ότι η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη πρόκειται να προκαλέσει διχογνωμίες.

Συμβιβασμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον βλέπει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ ως βήμα για το ξέσπασμα ενός πολέμου, ενώ το Ιράκ και τα υπόλοιπα έθνη, πιστεύουν ότι αυτός ο συμβιβασμός θα αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας διένεξης.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία και η Γαλλία δοκιμάζουν ουσιαστικά τις αντοχές της Ουάσινγκτον, η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μία εκστρατεία και μόνη της εάν χρειασθεί.

Η Ουάσινγκτον, στην αγωνία της να ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, δεν είναι ούτε καν σε θέση να προσφέρει λογικά επιχειρήματα
Nepszabadsag
Η εφημερίδα της Ουγγαρίας Nepszabadsag θεωρεί ότι «η Ουάσινγκτον, στην αγωνία της να ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, δεν είναι ούτε καν σε θέση να προσφέρει λογικά επιχειρήματα».

Το δημοσίευμα απευθύνει εκκλήσεις στα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν δράση για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πλανήτη.

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, «παραμένει ένας εξαιρετικά ταλαντούχος πολιτικός, ο οποίος χειρίζεται με δεξιοτεχνία το λόγο, κερδίζοντας τελικά ακόμη και εκείνους που πριν από μερικές μέρες τον κατηγορούσαν».

Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρεται στο χιουμοριστικό σχόλιο του Τόνι Μπλερ κατά το συνέδριο των Εργατικών στο Μπλάκπουλ ότι τελικά η Ευρώπη μπορεί να νιώθει υπερηφάνεια διότι κέρδισε επιτέλους την Αμερική στο... πρωτάθλημα του γκολφ.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 03:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Επισκόπηση του βρετανικού Τύπου
 


Οι βρετανικές εφημερίδες θεωρούν ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ πλησιάζει και δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στο συνέδριο των Εργατικών στο Μπλάκπουλ.

O Κλίντον απευθύνει εκκλήσεις για προσοχή στο θέμα του Ιράκ, ενώ ο Μπους αναλαμβάνει καθήκοντα για τη διεξαγωγή ενός πολέμου
Independent
Η Guardian θεωρεί ότι το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράκ πλησιάζει όλο και πιο πολύ.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να προβεί σε στρατιωτική κατοχή του Ιράκ, προετοιμάζοντας μία μεγάλη εκστρατεία στην οποία θα λάβουν μέρος χιλιάδες στρατιώτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπους πρόκειται να χρησιμοποιήσει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων ως ένα πρώτο βήμα για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπιλ Κλίντον απηύθυνε εκκλήσεις προς τον Τζρρτζ Μπους να λάβει υπόψιν του τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

H Financial Times υπογραμμίζει ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες ένας πόλεμος στο Ιράκ θεωρείται πλέον αναπόφευκτος.

Πιέσεις για νέο ψήφισμα

Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να πάψουν να ασκούν πιέσεις για τη θέσπιση ενός νέου αυστηρότερου ψηφίσματος προς το Ιράκ.

Η Independent αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «ο Κλίντον απευθύνει εκκλήσεις για προσοχή στο θέμα του Ιράκ, ενώ ο Μπους αναλαμβάνει καθήκοντα για τη διεξαγωγή ενός πολέμου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ο προκάτοχος του Τζορτζ Μπους φαίνεται επιφυλακτικός, ο ίδιος κατευθύνεται όλο και πιο κοντά σε έναν πόλεμο με το Ιράκ.

Η εφημερίδα Times από την άλλη πλευρά, επικρίνει την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον και χαρακτηρίζει τις φωτογραφήσεις Κλίντον - Μπλερ κάτι ανάμεσα σε «συναυλία ποπ», «βραδυά απονομής των Οσκαρ» και «δεξίωση ρετρό».

«Η σαγήνη του Κλίντον»

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να σαγηνεύσει και πάλι τα πλήθη. «Αν και δεν διαθέτει πλέον πολιτική ισχύ, παραμένει ένας από τους καλύτερους πολιτικούς στον κόσμο», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Εάν το Κυπριακό παραμένει άλυτο όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, κυρίως εάν η τελευταία προχωρήσει στα σχέδιά της για προσάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού
Guardian
Από την άλλη πλευρά, η Daily Telegraph, αναφέρει τις δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον ότι «η Δύση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι αυτή ουσιαστικά τροφοδότησε με όπλα τον Σαντάμ Χουσεϊν στη δεκαετία του 1980».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι ο πρώην πλανητάρχης επιδεικνύει μια πιο επιφυλακτική στάση στο θέμα του Ιράκ.

Τέλος η Guardian αναφέρεται στις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι τα περιθώρια του χρόνου στενεύουν, καθώς σε δύο μόλις μήνες θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ανταπόκριση από τη Λευκωσία επισημαίνει ότι εάν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το Κυπριακό, μπορεί να υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, κυρίως εάν η τελευταία προχωρήσει στα σχέδιά της για προσάρτηση του βόρειου τμήματος του νησιού.


Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2002 - 05:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Υπέρ του Μπους το Κογκρέσο
 

Το Ιράκ συμφώνησε να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων στη βάση των υπαρχόντων ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος Μπους εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγετών του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη
Τζορτζ Μπους
Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων.

Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερουσίας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Γερουσίας, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτικοί, μπορεί να ζητήσουν ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Γαλλία και Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες αντιτίθενται στα αμερικανικά σχέδια, απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης Μπους για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη.


Η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τη θέσπιση ψηφίσματος που να επιτρέπει την άμεση ανάληψη δράσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσα στα οποία και η Γαλλία, η οποία μπορεί να ασκήσει βέτο στη θέσπιση νέου ψηφίσματος.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποδοχή του Ιράκ να επιτρέψει την άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη.

Πιέσεις για αφοπλισμό

Ο πρόεδρος Μπους, έχοντας λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις υποστήριξης από Αμερικανούς πολιτικούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο ότι η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη, εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν δεν προβεί σε αφοπλισμό.

«Η Βαγδάτη πρέπει να καταλάβει ότι η αποδοχή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι η μόνη λύση», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους.

«Ο Σαντάμ πρέπει να αφοπλισθεί. Τελεία και παύλα. Εάν δεν το κάνει αυτό, η άσκηση βίας θα είναι αναπόφευκτη», τόνισε κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη στη Βιέννη ανάμεσα στον επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, και τους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αντιδράσεις του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ζητούν τη θέσπιση ενός νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη και απαιτούν από τη Βαγδάτη να επιτρέπει την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών όπλων.

Πάντοτε έλεγα ότι το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η άδικη επίθεση κατά του Ιράκ
Ταρίκ Αζίζ, Ιρακινός αντιπρόεδρος
Το Ιράκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση νέου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθεωρήσεις του οπλοστασίου του.

Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίζ - ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα - δήλωσε ότι εάν οι Αμερικανοί είχαν ειλικρινείς προθέσεις θα έπρεπε να είναι ευτυχείς με τη συμφωνία που επετεύχθη.

Επίσης ο Ιρακινός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, η Βαγδάτη δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των γειτονικών της χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.